Jaguar gaat elektrische XJ in zijn Britse fabriek maken

Jaguar Land Rover gaat elektrische auto's in zijn fabriek in het Britse Castle Bromwich produceren waardoor duizenden banen bij de locatie behouden blijven. De fabrikant wil beginnen met de elektrische Jaguar XJ.

Vanaf 2020 wil Jaguar Land Rover van elke van zijn automodellen een elektrische variant produceren. Om dit mogelijk te maken verbouwt de fabrikant deze zomer zijn fabriek in Castle Bromwich, in de buurt van Birmingham. Die fabriek maakt het bedrijf dan geschikt voor zijn MLA-platform, oftewel Modular Longitudinal Architecture, dat geschikt is voor zowel benzine- en dieselmotoren als elektrische aandrijving.

De productie van de huidige Jaguar XJ stopt in Castle Bromwich, maar de elektrische variant zal de eerste elektrische auto worden die van de lopende band komt rollen bij de vernieuwde productiefaciliteit. Het komende model van de XJ is ontworpen door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de Jaguar I-Pace, de eerste elektrische auto van het bedrijf.

Jaguar Land Rover gaat de elektrische aandrijving en accupakketten in de Britse Midlands-regio produceren. Met de plannen voor elektrificatie zijn investeringen van meerdere miljoenen ponden gemoeid. Dat leidt wel tot behoud van 2500 banen in de Castle Bromwich-fabriek. In januari kondigde Jaguar 4500 banen te schrappen vanwege slechte bedrijfsresultaten.

Jaguar XJ

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2019 • 14:44

45

Reacties (45)

45
45
24
4
0
13
Wijzig sortering
Het is niet vreemd dat Jaguar kiest om dit in het Verenigd Koninkrijk te ontwikkelen, er zit een flink belastingvoordeel achter. Om na Brexit nog steeds auto's te kunnen verkopen hebben ze productielijnen voor hun twee populairste modellen naar Slowakije verplaatst, daar komt een deel van het banenverlies vandaan. Aangezien het VK een flink belastingvoordeel biedt specifiek voor EV ontwikkeling is het voor hen logisch om alleen nog de EV ontwikkeling in het VK te houden.

Hetzelfde geldt voor Dyson (die van de softzuigers en handdrogers) die vrijwel het hele bedrijf naar het buitenland verhuisd heeft, behálve de ontwikkeling van EV.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 09:39]

Autoproductie in het VK is praktisch ingestort de afgelopen 9 maanden. Belastingvoordeel heb je overal als je veel banen schept. Kennelijk in het VK niet voldoende om voor andere autofabrikanten in het VK te blijven.
Vergeet niet dat Jaguar een merk is met heel sterke britse identiteit.. dat in combi met dikke subsidie zal de doorslag gegeven hebben..
Ik vermoed dat ivm brexit de subsidie extra hoog is omdat anders die hele regio op zijn gat gaat als alles verplaatst word naar de EU..
Die britse identiteit als "brand" is de afgelopen jaren totaal weggezakt. Juist door Brexit.
Door de brexit lijkt het alsof die engelsen hun identiteit verloren zijn. Ze stonden altijd hooggeplaatst met kennis en opleiding. Maar dat is allemaal ingezakt. Wat er nu van over is, is gewoon wat volk met extreem nationalistische gedachten die als schaapjes achter fascistische tactieken aan loopt die we allemaal kennen uit het verleden. Blijkbaar zijn ze de geschiedenis vergeten.
Die britse identiteit als "brand" is de afgelopen jaren totaal weggezakt.
Dat ligt er maar helemaal aan hoe je dat bekijkt, hier in Azie is deze nog springlevend. Laten we eerst maar eens afwachten of de Brexit werkelijk gaat plaatsvinden, maar nog veel belangrijker in welke vorm en tot welk niveau.
Door de brexit lijkt het alsof die Engelsen hun identiteit verloren zijn.
Werkelijk? Waaruit blijkt dat ze hun identiteit verloren hebben? Wat ik zo (als niet Engelsman) hoor is dat de Engelse politiek totaal haar verbinding met de bevolking heeft verloren, van Engelse collega's hoor ik dat het vertrouwen (van links tot rechts) bij heel veel Britten/Engelsen in deze zogenaamde gevestigde politiek compleet kapot is gemaakt door het bewust traineren en het niet nakomen van afspraken.in relatie tot de Brexit onderhandelingen door deze gevestigde Britse politieke elite
Dat schept altijd ruimte voor populisten.
Wat er nu van over is, is gewoon wat volk met extreem nationalistische gedachten die als schaapjes achter fascistische tactieken aan loopt die we allemaal kennen uit het verleden. Blijkbaar zijn ze de geschiedenis vergeten.
Wat een enorme simpele maar vooral beperkte kijk op GB/Britten en Engelsen heeft u.
Ik zou zeggen ga er een keer naartoe. En echo niet selectief door wat er door sommige massamedia uit de EU wordt geschreven.

Overigens ben ik zelf van mening dat de Brexit nou niet de meest slimme keuze was, maar het is een keuze en die heb je als EU (niet Europa) te respecteren.
Qua identiteit weet ik inderdaad niet zo. Je zou hooguit kunnen zeggen dat de Britse identiteit uit elkaar aan het vallen is en verruild wordt voor de identiteit van de vier landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. De Engelse of Schotse identiteit is belangrijker aan het worden.

Brexit is toch vooral een proces van Engels nationalisme waar de Schotten, Welsh en Noord-Ieren vrij ver van af staan. Ik woon nu dertien jaar in het VK en nog nooit is het uiteenvallen van het VK zo dichtbij geweest als nu. We horen het meeste van de Schotten (die al jaren een vrij populaire onafhankelijkheidsbeweging hebben) maar ik verwacht dat uiteindelijk Noord Ierland het eerste is die zal gaan. Min of meer noodgedwongen en zeker versneld door Brexit.

Wat het wantrouwen ten opzichte van politici betreft, ik dacht al dat het niet veel slechter kon. Mijn buurvrouw heeft voor de Brexit gestemd omdat ze de Britse politici niet vertrouwd. De logica is ver te zoeken maar zo gaat dat nou eenmaal met referenda. Ik sprak een paar weken geleden twee Leave stemmers die lid waren van de Tories en die nu een keuze moeten maken tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt als opvolger van May. Ze waren beiden typische Brexiters, redelijk wat geld, hun leven lang Conservative gestemd (en dus zelfs partijlid) en achterin de vijftig. Ze vonden Johnson allebei een grote leugenaar en onbetrouwbaar en zouden dus voor Hunt gaan stemmen. Maar, ze verzuchten nu dat het misschien maar beter was als "de Europeanen" het bestuur van het land over zouden nemen. Waarmee meteen duidelijk werd dat ze niet al teveel begrepen van hoe de EU werkt maar dat heb ik maar zo gelaten.

Het probleem wat we nu hebben is dat Britse politici in de aanloop naar het referendum maar ook erna allemaal beloften hebben gedaan van dingen die simpelweg niet bestaan, de 'unicorns' zoals ze die hier noemen. Dan is het niet vreemd dat ze die beloftes niet na kunnen komen. Je kunt nou eenmaal niet de Europese Interne Markt verlaten zonder bijvoorbeeld je autoindustrie met haar pan-Europese supply chain vrijwel de nek om te draaien. Je kunt nou eenmaal niet verwachten nog iets te zeggen te hebben over EU handelsverdragen nadat je de EU verlaten hebt. In je eentje als middelgroot land kun je niet zulke voordelige internationale handelsverdragen sluiten als een groot economisch blok van 28. enzovoorts.

De enige manier om als politicus dan nog je gezicht te redden is beweren dat het allemaal de schuld is van anderen (Ierland, de EU27, moslims) dat de unicorns nog niet verschenen zijn, dat het een kwestie is van niet genoeg geloven in het bestaan van unicorns of op zo'n afstand gaan staan dat je absoluut geen verantwoordelijkheid neemt voor wat er gebeurt zodat je lekker kritiek kunt hebben op dat de unicorns nog niet verschenen zijn. Nigel Farage met z'n fascistische optredens is daar bijvoorbeeld een ster in.

Uiteindelijk verwacht ik dat dit een periode is waar ze nou eenmaal doorheen moeten. Grofweg een derde van de kiesgerechtigden heeft drie jaar geleden Leave gestemd, dat lijkt sindsdien gekrompen te zijn en het is dus maar zeer de vraag of je op basis van Brexit ooit een regering kunt vormen. Ik denk dat we eerst nog even iets dieper moeten. Dat het land inderdaad straks redelijk beschadigd uit de EU valt en daarna een jaar of tien a vijftien bezig zal zijn om zo dicht mogelijk tegen de EU aan te kruipen met allerlei aparte verdragen. Helemaal EU lid worden (als ze er inderdaad uit vallen) zie ik niet meer gebeuren, en ik weet ook niet of de andere 27 landen dat nog wel moeten willen. Het is een lastig (en voorlopig instabiel) land en dan is het misschien wel fijn dat het VK nog wel in de EU invloedssfeer zit maar dat ze niet meer mee mogen beslissen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 09:39]

Want de Engelse identiteit is pas ontstaan na de toetreding tot de EU? Daarvoor konden er geen Beitse producten in Europa worden geïmporteerd?

Blijkbaar moet jij een geschiedenisles krijgen (en dan niet een uit het EU canon)
Ze hadden toch echt wel een probleem met de export. Voordat ze toetraden in de jaren 70 was het land bijna failliet. Dankzij EU lidmaatschap zijn ze geworden wat ze nu zijn. Een redelijk welvarend land.
Simpele voorbeeld is Zwitserland wat in de praktijk gewoon een EU lid is. Alleen op papier niet. En ze geen stem hebben in de EU parlement. Leg mij eens uit toen de deal gesloten werd tussen Zwitserland en de EU ineens de economie van Zwitserland een boost kreeg?
Hetzelfde was destijds voor de UK.

Het is praktisch altijd zo geweest dat iemand die lid werd of deels meedeed met de EU handelsmarkt automatisch een boost kreeg. Noem eens een land op die dat niet heeft gehad?
Het is wat kort door de bocht om het hele volk over een kam te scheren, maar voor 52% heb je wel een punt..
Maar in deze discussie is dat eigenlijk irrelevant vanuit een brits perspectief.. Jag is brits en heeft serieuze problemen.. UK subsidie is in deze erg welkom.. en van de regering kant proberen ze een implosie van de midlands te voorkomen.. 1+1=3 dus..
Je merkt inderdaad dat de reputatie van het VK als land een flinke deuk heeft opgelopen door Brexit. Je ziet dat het land flink gekelderd is als plek om te werken en te studeren bijvoorbeeld. Het land staat ineens veel lager op expat ranglijstjes bijvoorbeeld en gekwalificeerd personeel (dat altijd veel uit het buitenland kwam) is hier in het VK steeds moeilijker om te vinden.

Maar, als jij als bijvoorbeeld Chinees een nieuwe auto zoekt in het luxere segment dan heeft het Britse imago van Jaguar nog steeds aantrekkingskracht. Het lijkt me sterk dat als jij als Chinees een auto zoekt om in Shanghai mee te gaan rijden de slechte reputatie door Brexit een grote rol speelt.
Voor de Chinese markt kunnen ze prima in India zelf produceren. Scheelt een hoop transportkosten.
Laat nu net het imago van jlr in China een enorme dreun gekregen hebben dit de vele problemen met de modellen.
En aantal modellen voor de chinese markt worden trouwens lokaal geproduceerd.... De dalende verkoop in China is het grote probleem voor jlr. Veel groter dan de brexit. Maar ze kunnen moeilijk toegeven dat de problemen met hun auto's de oorzaak is, dan stort de verkoop wereldwijd helemaal in elkaar
Het gaat voor Jaguar niet alleen om ontwikkeling, maar ook om werkelijke produktie in VK. Voor Dyson produktie in Singapore en ontwikkeling in VK.
Klopt, maar JLR gaat dus alleen de EV modellen in het VK produceren. Aanvankelijk was de bedoeling om de productie van andere lijnen te verdelen tussen het VK en Slowakije maar na het Brexit referendum hebben ze besloten om álle productie naar Slowakije te verplaatsen. Dat ze nu alleen nog EV's in het VK gaan produceren zal rechtstreeks te maken hebben met het belastingvoordeel voor EV.
Ik heb geen problem met gebruik maken van subsidies als die er zijn. Echter gezien het tijdelijke karakter van subsidies en de honderden miljoenen ponden die geinvesteerd gaan worden, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de subsidies de doorslag gevende factor waren. het lijkt mij meer een kwestie van Brexit en waar Jaguar's grootste markten liggen n.l. buiten de EU.https://www.statista.com/...er-global-regional-sales/
Lagere pond betekent ook lagere prijs. De grote gok is of er VK-wagens import tarieven komen of niet.

En zelfs dan is geen man overboord, kwestie van half-fabrikaten verschepen en in de EU in mekaar schroeven zoals ze dat doen met de Tesla.
Ik denk dat we vooral moeten kijken naar het soort ontwikkeling. De overstap naar EV vergt natuurlijk een hoop R&D en hogere productiekosten in het begin. Als je dan een paar jaar gebruik kunt maken van belastingvoordeel om die investering te verlichten dan is dat mooi meegenomen. Er is best kans dat ze straks, als het verder door ontwikkeld is, alsnog de massaproductie buiten het VK doen om beter te kunnen exporteren.

JLR's grootste markt is inderdaad buiten de EU. Dan is het logisch om niet in het VK te blijven aangezien het VK na Brexit geen handelsovereenkomsten meer heeft (de enige volledige die in de pijplijn zit is een overeenkomst met de Faeröereilanden), dan is exporteren vanuit Slowakije een stuk makkelijker omdat de EU handelsovereenkomsten heeft met een deel van JLR's markten, het VK niet.
We zijn beiden niet onderdeel van het beslissings proces, dus we speculeren beiden. Er zijn nu nog geen handelsovereenkomsten, het VK mag die nog niet sluiten, omdat het nog steeds EU lid is. We zullen zien of dat in de toekomst gaat veranderen. Aangezien ik 13 jaar in Engeland gewoont en gewerkt heb, denk ik de Britten behoorlijk goed te kennen, de vrijheid van de EU zou weleens verrassingen kunnen brengen.
Engeland, auto's en elektriciteit. Gaat dat wel goedkomen?
jaguar is grotendeels ford, dus dat zal wel los lopen en de ipace word nu nog gemaakt in oostenrijk waar ze vroeger ook de VW T3 transporter en de mercedes SLS (met die vleugeldeuren) en E en M klasse maakten. productielijnen worden grotendeels 1:1 overgezet dus men zal er niks van merken.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 09:39]

Jaguar is sinds 2008 van het indiase Tata

@Major_ton Ze zullen wel moeten. Anders kom je met een jaguar London en straks andere grote steden niet meer in.

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 23 juli 2024 09:39]

klopt, maar ze lenen nog wel onderdelen van elkaar.
Zo'n beetje alle merken lenen wel ergens onderdelen van elkaar.
Wat je hierbij weglaat is dat 'in Oostenrijk' betekent dat het volledig is uitbesteed aan Magna Steyr, het is niet zo dat Jaguar daar ook zit zoals VAG in meerdere landen dat doet. Ik vraag me dan ook af of Magna het ook mogelijk maakt om productielijnen over te zetten e.d.
het gaat om mallen en typespecifieke onderdelen die bijna volledig door externe levernaciers (zoals bosch) word gemaakt, dus er zal een weekje of 2 downtime zijn in de productie. ze zullen geen persen verplaatsen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 09:39]

of zeg gewoon BS 1363-1. ;)
Dat was vroeger toen de elektronica nog werd gemaakt door "Lucas, Prince of Darkness": https://jalopnik.com/joe-...h-electrical-syste-399791
Italiaanse auto's en elektriciteit ging ook decennia lang niet goed. Nu ik er over nadenk: Italiaanse auto's en metaal ook niet :) Is toch allemaal wel goed gekomen.
Het zal waarschijnlijk mijn leeftijd zijn, maar ik krijg geen warm gevoel bij auto's "made in Britain"...
Het valt tegenwoordig wel mee. Alle Britse rampmerken zijn inmiddels wel failliet.

Wat er over is gebleven is in buitenlandse handen maar verder niet slecht. Je hebt “Britse” merken als Jaguar, Land Rover, Mini, Lotus, Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin en McLaren die op zich niet slecht zijn. Verder heb je een hele reeks buitenlandse merken die in het VK produceren zoals Honda, Opel, Toyota, Ford en Nissan.

Op zich deden de Britten het de laatste tijd best aardig qua autoproductie, tot de Brexit roet in het eten gooide. De autoindustrie schreeuwt hier dan ook moord en brand.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 09:39]

Precies dit, we moeten niet vergeten dat er ook klasse auto's tussen zitten in de productie daar!
Anoniem: 733707 @K-aroq5 juli 2019 20:10
Ach, het beruchte Britse olie lekken zal een elektrische niet zo snel doen :+
Wel een goede manier om een positieve spin aan het verhaal te geven. Feitelijk is het dus gewoon: Jaguar verplaatst groot deel van de productie en er gaan 2000 banen verloren.

Nu wordt het bijna gebracht alsof er iets positiefs gebeurt in die hoek. Maar na twee stappen achteruit en weer een vooruit kun je niet echt spreken van vooruitgang lijkt me. Die indruk lijkt dit nieuws wel te willen wekken.
Dit artikel hoort bij auto.nl of zo.
En op Tweakers, daar reageer je immers 🙂
Stop met zeuren. Elektrische auto's wijken niet wezenlijk af van videokaarten, anders dan dat er wielen aan zitten en mensen in.
Tja moet wel, zolang ze nog niet bij pricewatch staan zie ik geen vergelijking met een videokaart.
Klaag je dan ook over berichten over ruimtevaartuigen zoals LightSail 2? Die en andere ruimtevaartuigen staan ook niet in de Pricewatch, maar ik moet toegeven dat ik dat niet heb gecontroleerd.
Tweakers gaat meer doen met auto's maar dan als tweakers, we gaan niet autoweek ofzo nabootsen maar kijken naar technologie achter de auto
Anticiperende overheden…. Waarom niet inzetten op kortere werkweken en educatie?

De opkomt van de elektrische auto is inherent aan banenverlies over de gehele keten en zorgt voor een aardverschuiving in de autoindustrie. De eerste grote klappen krijgen de toeleveranciers van dure precisieparts t.b.v. de versnellingsbak en ice en de leveranciers van machine’s en tools voor de productie. Ik verwacht dat over maximaal 5 of 6 jaar 80% tot 90% van alle nieuwe auto’s een elektrische is. Simpelweg omdat een elektrische auto aanzienlijk goedkoper is om te produceren. Nu is de enige bottleneck het accupack.

Ja, waarschijnlijk ontstaat door de overgang van ice naar elektrische een enorm veel werkgelegenheid voor korte duur. Maar tankstations zullen uitsterven, oliemaatschappijen verliezen een grote afzetmarkt, onderhoudskosten zijn een fractie van een auto met ice. Dus een 75% van de automonteurs mogen ander werk gaan zoeken.

Wat komt er voor terug? elektromonteurs en de bandenboeren zullen het waarschijnlijk iets drukker krijgen. Er zullen allerlei bedrijfjes ontstaan rondom, reparatie, recycling en upcycling van accucellen.
Jaguar gaat dus dankzij subsidie elektrische auto's maken in het VK.

Dus dankzij de transfer van belastinggeld van arm --> rijk kunnen rijke mensen elektrische Jaguars kopen?

Rare jongens die Britten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.