Jaguar brengt vrijdag update uit voor softwareproblemen bij deel I-Pace-auto's

Een deel van de Jaguar I-Pace-suv's krijgt vrijdag een software-update die ontstane problemen moet oplossen. Door de bug zijn de schermen van de middenconsole niet bruikbaar, waardoor ook navigatie, verwarming en media niet te gebruiken zijn.

In een topic op het Britse Jaguar I-Pace-forum claimt een Nederlandse gebruiker met de naam Snoerd, dat zijn dealer de software heeft ontvangen en verdere instructies afwacht. Volgens Snoerd zou de update eerst geïnstalleerd worden op de nieuwe auto's. Daarna zouden de geleverde auto's langs kunnen komen voor de update.

Volgens medeforumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt. De update gaat in de nacht van donderdag op vrijdagochtend live en Van Troost meldt Tweakers dat de bug vrijdag opgelost moet zijn.

Door de bug vallen de schermen van de middenconsole uit, waardoor een aantal functies in een stand blijven hangen. Rijden en laden is wel mogelijk. Sinds begin december hebben verschillende bezitters last van de bug. Zo bleef bij enkelen de radio aanstaan nadat de motor was uitgeschakeld en reageerde de navigatie niet.

Van Troost verklaarde eerder deze week aan Bright dat de bug ontstaan is bij de laatste software-update. De dealers moeten nu wachten totdat het softwareprobleem is opgelost, voordat zij de auto's mogen leveren. De suv's kunnen wel alvast op een kenteken worden geregistreerd.

De Jaguar I-Pace is de eerste volledig elektrische suv van het automerk. Hij bevat een 90kWh-accu. Wanneer deze volledig is opgeladen, is een actieradius mogelijk van circa 470 km. De auto verscheen in juli 2018 op de Nederlandse markt.

jaguar i-pace

Door Loïs Franx

Redacteur

20-12-2018 • 15:29

100

Submitter: Rogier

Reacties (100)

100
95
32
4
2
57
Wijzig sortering
Er wordt door Jaguar de suggestie gewekt dat sommige modellen dit probleem kennen, maar het lijkt er op dat ze het allemaal hebben. Inclusief die van mij, ook al springen de schermen af en toe weer aan bij mij (en dan blijven ze ook de hele rit aan). Het is ontzettend slordig. De auto rijdt nog wel, maar dat is dan ook alles. Navigatie, media, verwarming etc, alles blijft in een bepaalde stand hangen.

Door een andere bug schakelen ook de parkeersensoren steeds uit. Deze kun je alleen via het scherm aanzetten. Je hebt dus geen camera's en geen sensoren, terwijl de auto duidelijk daarop gebouwd is. Je hebt namelijk erg slecht zicht bij het inparkeren.

Het probleem lijkt zich niet direct na de (vorige) software update voor te doen, maar pas na enkele dagen. Daardoor zal dit wellicht gemist zijn door een overhaaste release.

De auto is geweldig, rijd super en ook de software vind ik mooi en gebruiksvriendelijk (gezien de vele opties). Die bugs halen nu alleen wel heel veel pret weg. Dit moet niet kunnen bij een auto, zeker niet van zo een gerenomeerd merk.
wat is CtrL-Alt-Del bij een Jagar i-Pace? het is tenslotte een computer.
en als je zegt dat het pas na een paar dagen optreedt, is een herstart misschien een optie, ben je er weer een paar dagen vanaf?

[Reactie gewijzigd door Tweak3D op 22 juli 2024 17:03]

Heb met mn Tesla na 11k km mijn eerste vasthanger van de 'navi/audio' installatie gehad. Erg vervelend omdat het net voor de afslag was waar ik moest laden (was in buitenland, onbekend). Even beide duimknoppen enkele seconden inhouden en na een second of 10 draait alles weer. Dat is dus de CTRL-ALT-DEL op de Tesla :+ . Weet niet of op de Jag ook een dergelijke optie is.

Alles bevroor dus viel me iets te laat op dat de afslag niet dichterbij kwam. Uiteindelijk volgende afslag omgedraaid en met 10km range resterend ingeplugd. Heeft mij geleerd dat je niet al te scherp op je range moet rijden :*) .

Vervelend dit soort bugs, maar belangrijkste is dat het in ieder geval bij Jaguar en Tesla strikt gescheiden systemen zijn, rijden en media.
Vervelend dit soort bugs, maar belangrijkste is dat het in ieder geval bij Jaguar en Tesla strikt gescheiden systemen zijn, rijden en media.
Maar dit is een slagje erger. De radio kan dag en nacht aan blijven staan en zo je batterij drainen. Of veel te luid blijven staan terwijl je moet rijden. De verwarming reageert niet meer, kan bijv. op een te hete stand staan waardoor het oncomfortabel rijden is. Of andere zaken kunnen ontstaan waardoor veilig rijden wordt gehinderd.
Het lijkt me dat er veel meer functies gescheiden gehouden moeten worden. Ook fysiek: is het touchscreen stuk, kan je niets meer bedienen. Bij old-skool techniek is alle bediening een stuk moeilijker tegelijkertijd te slopen.
Dit soort integratie van systemen gaat me zo een tikje te ver. Leuk die vooruitgang, maar dit is op het randje van veilig (ja, de auto kan nog rijden).
Ben het oneens met je stelling dat ze het allemaal hebben. Ik heb nu 2000 km op de teller en het probleem nooit gehad. Daarnaast staat https://www.ipaceforums.co.uk/ vol met berichten van gebruikers die het niet hebben en auto’s die, naar zo lijkt het, de laatste week(en) geleverd zijn weer wel.

Probleem met de parkeersensoren herken ik trouwens ook niet. Bij inparkeren wisselt hij ook netjes tussen voor en achter camera. Wel is het irritant dat je handmatig naar 360 graden moet via een kleine knop.

Als ergens de software van Jaguar wel teleurstellend is, dan is het de app in combinatie met de auto. Dat is net of de jaren 90 belde. Conclusie voor mij is dat Tesla (daar komt de vergelijking) een tech bedrijf is dat auto’s maakt en Jaguar een (luxe) automerk wat ook een eerste elektrische wagen heeft geproduceerd. Knap wat ze gedaan hebben, maar de software in combinatie met verschillende web platform accounts, de OTA updates die maar een deel van de auto modules kan upgraden en de map updates die via een 32 GB USB stick moeten is het allemaal net niet.

Dit is overigens de officiële statement van JLR. Wat pas echt verontrustend lijkt is de software release procedure van externe servers en OTA patches zelfs als je dit uit hebt staan:

This is parts of the official information regarding the frozen screen that has been communicated to the dealers from JLR.

Cause:
A change in the configuration files sent from an external server to the TCU to vehicles since 09th December 2018 triggers a fault on the TCU .

Action:
A solution is available to correct affected vehicles from 20th December 2018

The blank screen issues will be resolved automatically by the fix being ‘pushed’ over the air to all vehicles by JLR. The vehicle will then be updated at the next start up. (The vehicle does not need to be SOTA enabled).
In some instances vehicles parked in areas of poor or no mobile network reception will be unable receive this update. This can be resolved by re-locating the vehicle to an area of known good reception then re-starting the vehicle OR complete the manual process detailed below:

This manual process which can be completed by a customer or retailer is also available on 20th Dec 2018. This entails pressing the 'bCall' (Optimised Roadside Assistance) SOS emergency call button for a minimum of 10 seconds. Please note a shorter duration may prompt an emergency call.

[Reactie gewijzigd door JeanJeremy op 22 juli 2024 17:03]

Nou de update heeft niet gewerkt.
Ik had dat ook niet verwacht eerlijk gezegd.
Corrupte software op afstand vervangen gaat niet lijkt mij.
Jaguar gaat er erg slecht mee om.
Eens, idd update heeft niet gewerkt. Toch wel erg beroerd van Jaguar om een niet werkende update uit te brengen, hoezo testen??
Wat? Waarom zou je corrupte (=foutieve) software niet kunnen vervangen op afstand? Dat is waarschijnlijk alleen maar zo als de software-module voor wifi/remote access defect is...
Ik heb er nog maar een klein stukje in gereden vandaag, maar hij begon met een zwart scherm en aan het eind van de straat gingen ze weer aan. Ook merkte ik dat mijn radiozenders favorieten verdwenen waren. Er leek dus iets gebeurd te zijn. Nu gingen mijn schermen wel vaker aan, dus ik weet het nog niet zeker, maar ik zag op het i-Pace forum dat iemand anders dezelfde ervaring had. Ook dat zijn camera's niet meer werkte, dat is bij mij ook het geval.

Wat @JeanJeremy ook gecopy/paste heeft is een instructie van Jaguar om het handmatig te triggeren. Op het forum schijnt het voor sommige mensen gewerkt te hebben. Je moet de service knop ingedrukt houden tot ie gaat knipperen. Dan nog even langer inhouden tot de knop langzamer gaat knipperen. Als het goed is wordt de update dan opgehaald.

Overigens met 'gebeurt bij alle i-Paces' bedoelde ik alle wagens die de betreffende update gehad hebben. Op het i-Pace forum zie je heel veel reacties van mensen die zeggen 'ik heb het niet' en 2 pagina's verder 'o toch wel'. Ik wilde alleen maar aangeven dat Jaguar wat probeert te downplayen en dat dit niet terecht is.
> de auto is geweldig, rijd super

You can take out your girlfriend for dinner and then she will pay, because, you have a jaaaaaaag
Echt een geweldige ontwikkeling dat ze alles aan het scherm koppelen. Dat de navi of de radio ermee stopt snap ik ergens nog, maar de verwarming en dat soort zaken??? Laat dat lekker bij losse knoppen.
Het zijn losse knoppen... met een schermpje er in gebouwd: https://youtu.be/mA0PpOxnU7w?t=455
Oh god, een filmpje van bijna een half uur. Als de vrouw vannacht ligt te slapen heb ik weer wat te doen. Dank! _/-\o_
Want die gaan niet kapot wou je zeggen? Met het aantal functies dat een auto tegenwoordig heeft is overal een knop voor maken ook geen optie meer. Helaas, want ik hou wel van knopjes.
En die knoppen zijn verbonden met ... diezelfde computer die nu problemen veroorzaakt.
Man man man.. zou Rob Geus zeggen... Dit zal in de toekomst alleen maar vaker gaan voorkomen ben ik bang. Alles in de auto moet digitaal zijn... van de verwarming een graden hoger zetten tot andere functionaliteiten wat met een simpele knop ook haalbaar was/is. Gelukkig mag je nog wel je auto rijden in dit geval 8)7
Maar de kans dat een bepaalde knop kapot is door overmatig gebruik / slijtage / fabrieksfout is er niet meer.
Ook zijn er nu veel dingen op afstand op te lossen, soms zelfs zonder dat je het door hebt.
Als er blijkt dat er een productiefout is gemaakt in een navigatie systeem, dat bepaalde knoppen daarvan niet goed werken, dan moeten alle auto's terug naar de garage.

In de toekomst is een software update voldoende.
Je moet nog steeds zaken bedienen he? Je touchscreen kan kapot. Een simpel knopje vervangen is vele malen goedkoper. Sterker nog, je kunt een complete middenconsolebediening vervangen voor minder dan de prijs van zo'n touchscreen.

De software introduceert alleen maar een extra point of failure in dit geval.
Ik weet het, je blijft hardware houden dat kapot kan gaan.
Maar kijk naar een Model 3 van Tesla.
Heel weinig knopjes etc.
Geen analoog dashboard meer.
Als daar iets aangepast moet worden, kan dat met een OTA (Over The Air) update.

Het "probleem" zal zich verplaatsen van hardware vervangen naar software updaten.
En ik ben zeker voor dat verplaatsen. Software is makkelijker te updaten dan hardware (op afstand te doen ipv terugroepactie)

Maar het blijft zo dat er een hele module kapot kan gaan en dan moet je echt terug naar de garage.
Maar kijk naar een Model 3 van Tesla.
Heel weinig knopjes etc.
Geen analoog dashboard meer.


Even de Kool-Aide door het putje gooien O-) De Tesla 3 heeft heel weinig knopjes omdat ze kosten moest besparen. Toegegeven men heeft het heel fraai opgelost en het strakke design heeft wel iets, maar een kleine display voor richtingaanwijzers, snelheid, verlichting en eventueel wat waarschuwingslampjes was wel zo prettig geweest. (Of een heads up projectie zoals Volvo heeft in haar duurdere modellen.)

Tenslotte hardware van Tesla kan uiteindelijk net zo goed falen. Of het nu een aanraak-scherm is of fysieke knop. Terugroepacties van auto's zijn bovendien zelden omdat een draai of druk-knop defect is 8-)
Maar de fysieke knopjes zijn ook al vele jaren … software. De BMW van mijn pa bijna 20 jaar geleden was al volledig digitaal. "analoge knopjes" bestaan al lang niet meer.

Software is geen extra laag, die laag zat er dus al.

Minder knopjes en dus minder componenten is minder kans dat er wat stuk gaat.
Naar mijn mening kan je een Aan/Uit functie in software net zo goed als knop zien die stuk gaat.

Per definitie heb je per zoveel duizend regels 1 bug.
Wel makkelijker te herstellen theoretisch, maar de impact is tegelijk weer direct voor iedereen in plaats van enkelen.

Het is maar hoe je het bekijkt.

Rij zelf een peugeot met minimaal aantal knoppen (toegeven, wel mooi). De software is echter brak, de snelheid is dramatisch.

..en die fysieke knoppen, die slijten overigens gewoon. Na 165k km in 3 jaar, 2 knoppen die minder werken (start/stop en cruise control 8)7)
Daarentegen zal een mechanisch schuifje eerder stuk gaan dan een touchscreen scherm.

Concreet gezien is het dan wel een extra point of failure, maar het gaat mij om de vergelijking tussen kans en overlast. Ja, de overlast is behoorlijk groter als het scherm stuk gaat. Nee, die kans is behoorlijk klein.

En dan ga ik er nog vanuit dat het scherm echt defect is en niet meer over de the air te herstellen is.
Dat eerste scenario is toch niet echt een veelvoorkomend ding hoop ik.
Je tweede punt snijdt wel hout.
Wacht maar tot je touchscreen defect is, van de prijs die men zal rekenen om deze te vervangen kan je vandaag een kleine wagen kopen.
Klopt. Als een fysiek knopje kapot is kan je het niet eens meer vervangen of moet je in een keer een heel unit kopen voor zowat hetzelfde bedrag.
Bij mij is deze al vervangen, omdat er een fabricagefout in zat. Kosten van zo’n schermpje zat kennelijk rond de 3k.
Dat is niet alleen bij deze auto zo. Er zijn ook genoeg verhalen van de 308 waarbij het scherm het niet meer deed. Dan heb je dus ook niets meer omdat Peugeot het strak vond staan om alles via (climate control, etc.) dat scherm te doen (en er in dit geval ook nog een ondermaatse processor in te zetten waardoor het werkte als stroop als je muziek en navigatie hebt draaien).
Dat zal wel loslopen, een scherm zal als module vervangen kunnen worden. Net zoals koplampen tegenwoordig.
Ik denk dat het meer is om zoveel mogelijk data te kunnen verzamelen over het gebruik van een auto
Dat is voor een fabrikant "belangrijke" info (of het wenselijk is , is een tweede)
Zie ook de smart tv's, steeds naar huis bellen om gebruiks informatie terug te sturen.
Hoe lang staat de tv aan, wat wordt er gekeken, hoeveel gebruik van de smart functie etc

Een volgende fase kan zijn dat er net als bij telefoon merken alleen goed gekeurde hardware geinstalleerd mag worden en alleen door goedgekeurde repair centers.

Zie ook bijvoorbeeld https://www.forbes.com/si...right-to-repair-movement/
Klopt, dit zal meer gaan voorkomen. Maar wellicht ook in dezelfde maat. Hoewel er natuurlijk steeds meer in de onboard computer komt te zitten en via schermen bediend gaat worden, wordt de ervaring met deze toepassing en de technologie die hiervoor wordt gebruikt ook groter en geavanceerder.


Doe mij maar gewoon knopjes. Leuk dat het via een touchscreen kan, maar zo zie je dus, als je alle alternatieven weghaalt en het gaat fout, je radio aan blijft of je verwarming op standje sambal blijft hangen omdat je m niet meer kan aanpassen. Waar zijn de draaiknoppen en knopjes om in te drukken?! Zelfs in een minimalistisch design zou dit mooi weggewerkt kunnen worden, lijkt mij.
Daarnaast vind ik zaken instellen op een touchscreen veel gevaarlijker dan losse knoppen. Via een knop heb je feedback wat je doet (bv. 1 tik warmer = 0.5 graad). Op zo'n touchscreen moet je echt kijken of je daadwerkelijk het knopje 'warmer' hebt geraakt of niet. Het is in feite vergelijkbaar met spelen op je telefoon....
Ik had deze ervaring ook met een (huur) Renault, maar ik moet zeggen dat ik dat met de i-Pace helemaal niet heb tot nu toe (als de schermen werken..). De plekken van de schermen en de virtuele knoppen zijn logischer. Je denkt dat je fysieke knoppen blind bedient, maar let maar op, je kijkt stiekem toch (behalve als ze op het stuur zitten). Dat maakt niet veel verschil.
Als je langer in dezelfde auto rijdt dan weet je over het algemeen blindelings de knoppen te vinden. Met de vingertoppen over het middenconsole vegen en je voelt al snel wanneer je de juiste knop te pakken hebt. ;)

Alleen in een nieuwe auto kijk ik steeds, gelukkig is alles na een paar ritjes weer blindelings te vinden.
Hier ben ik het volledig mee eens.

In mijn auto kan ik sommige dingen via een touchscreen bedienen, maar ik merk ik dat ik dit niet blind kan doen. Waar ik met fysieke knoppen zonder moeite dingen aanpas tijdens het rijden en mijn ogen ook op de weg houdt in plaats van naar een schermpje kijk en het zicht op de weg verlies. Je telefoon vergelijking vind ik zo gek nog niet.

Gelukkig kan ik vrijwel alles ook gewoon nog met fysieke knoppen bedienen in mijn auto :)
Het punt is nu juist dat al die moderne technologieen er ook voor zorgen dat je minder aan de knoppen hoeft te draaien. Ik heb een wat oudere Fiat, maar die kan al het volgende:
- Volume radio past zich aan aan de snelheid
- De climate control zorgt ervoor dat ik niet aan de ventilator hoef te zitten: nog geen verwarming beschikbaar? ventilator op laag. Koelwater op temperatuur: ventilator op vol. Binnenin lekker warm? Ventilator op laag. En ondertussen worden ook de ventilatieopeningen automatisch geregeld. Koude start in koud weer?: standje "Max": alles staat op zo snel mogelijk verwarmen, achterruitverwarming is aan. Is alles op temperatuur, schakelt hij automatisch naar de gewone stand.
- Koplampen gaan automatisch aan als ik start en automatisch uit als ik de motor stop.
- Ruiten sproeien? Ruitenwissers maken zes slagen, wachten dan even en maken dan nog één slag om de omlaagglijdende druppels van de ruit te vegen (mijn favoriete feature)

Maar verder ben ik het wel met je eens dat een touch-screen gevaarlijker is. Het zou mooi zijn als een paar vaak-gebruikte functies via fysieke knoppen beschikbaar zou komen
Spraakbediening is ook al langere tijd van toepassing. Daarmee kun je ook functies zoals de "kachel" bedienen.
als je letterlijk te lui bent om je hand 5 cm omhoog te bewegen om een knopje om te draaien.... nja who am i kidding, we zijn daar gewoon te lui voor...
Ja, we zijn te lui. Heb laatst in een nieuwe Mercedes kunnen rijden en daar is die spraakassistent echt goed. En kun je veel via dat regelen.
Ik ben daar zelf niet perse te lui voor maar wel veel te ongeduldig. Het duurt mij namelijk te lang. Ik kan met een knop direct het geluid naar beneden zetten, of uit. Als dat via spraak moet, is het eerst: "Hey Mercedes, Please turn off the music" of "Hey Mercedes, Please set the volume to X". Dan moetie dat verwerken en dan nog uitvoeren en daarna nog terugkoppen met "I have turned the volume to X".

Nou is dat voor de verwarming niet zo erg, maar geluid vind ik zelf erg prettig als dat direct kan, ipv 5 seconden later. Klinkt misschien raar, maar het is gewoon een persoonlijk gevoel denk ik.
Dan moet je eerst weer muziek uitzetten anders werkt dat weer niet en moet je weer duidelijk spreken, ben je verkouden of heb je problemen met je stem zit je zonder kachel...
Hoe minder via het touchscreen en hoe meer via "echte" knoppen hoe beter en veiliger en handiger
Dat van verkouden zijn valt mee. Ja je radio/muziek wordt even gestopt als je een commando geeft.
Echte knopjes doe je ook niet helemaal op de tast bedienen. Veelal kijk je toch even met een schuin oog naar beneden. Goed dat is alsnog minder tijd dan als je bijvoorbeeld niest maar toch :p

Bijn veel auto’s zijn de knopjes ook al lang niet meer mechanisch. En sommige touchscreens zijn gemakkelijk te bedienen. Bij de nieuwe volvo’s heb ik totaal geen problemen net als in een Tesla. De “knoppen” van de verwarming zitten op dezelfde plek en kun je als je even went ook zo bedienen.
Er zitten ook draaiknoppen in om eea te verstellen. Probleem nu is dat ze niet meer reageren :D
Het ene systeem is niet per sé beter of slechter dan het andere, ze hebben simpelweg beiden verschillende voor- en nadelen.
Volgens mij is het zelfs in nieuwe autos met fysieke knoppen alsnog digitaal. Alles stuurt de boordcomputer aan die de rest weer regelt, of je nu op een touchscreen drukt of aan een knopje draait.
Zo bleef bij enkelen de radio aanstaan nadat de motor was uitgeschakeld en reageerde de navigatie niet.
Is er geen manier om het entertainmentsysteem van het stroom af te halen? Of hoe reset/restart je zoiets?

En volgens mij verkoopt deze auto heel erg goed. Zie ze veel rondrijden, en dat voor een auto wat pas sinds Juli geleverd wordt.
Hij verkoopt nu waarschijnlijk onder andere heel goed doordat er tot 1 januari nog een flink belastingsvoordeel te behalen valt. Nu hoef je maar 4% bijtelling te betalen op een EV, maar vanaf 1 januari komt daar een bovengrens van 50.000 euro aan. Dan is het dus gewoon 22% voor elke euro boven de 50k. Aangezien dit karretje flink wat meer kost dan dat, kan het nogal uit om hem nog snel voor het nieuwe jaar te halen.
Ook mooi hoe de garages totaal niks met deze problemen kunnen. Auto's worden IT-systemen en zeker bij elektrische auto's is de aandrijftechniek dusdanig versimpeld t.o.v. een verbrandingsmotor dat ook daar minder problemen op zullen treden.

Er moet op afzienbare termijn echt een omscholing van automonteurs plaats gaan vinden én er moeten betere methodes bedacht worden voor het uitrollen van die updates. Want als we over 10-15 jaar allemaal in deze halve computers rijden, moet je er toch niet aan denken dat straks half NL stil staat vanwege een software update die 1-voor-1 bij een garage uitgerold kan worden...
Omscholen gaat niet helpen vrees ik, althans niet voor dit specifieke voorbeeld. De software is closed-source, kan een monteur ook niet bij.

Net zoals dat een IT-er nu geen bugs kan oplossen in Windows. Hij kan er hoogstens omheen werken.
Anoniem: 1092407 @RobbieB20 december 2018 15:49
Volgens medeforumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt.
Geen beren op de weg zien als ze er niet zijn. ;)
De telefonie wereld is deels overgenomen door IT-ers ivm VOIP.
Misschien nemen de IT-ers ook wel de autowereld over in de toekomst :9
Waarom moeten ze langs de dealer voor de update? Raar. Tesla doet dit OTA of niet?
Misschien eerst lezen
Volgens mede-forumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt.
Juist dit soort problemen is een reden om niet alles OTA te willen doen. Als er iets mis gaat heb je dat liever bij de dealer dan dat je opeens een onbruikbaar stuk staal voor je deur hebt staan.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 22 juli 2024 17:03]

Toch is een dergelijk serieus issue bij Tesla, dat voor zover ik weet als enige fabrikant OTA updates doet, nog nooit voorgekomen. Tesla doet namelijk:

- A/B testing
- "Early Access"-deelnemers (aka publieke beta testers)
- Ik neem aan ook wat eigen interne tests

Met name A/B testing en "Early Access" (een groep auto's die beta software krijgt) kan niet bij de traditionele merken waarbij OTA updates niet mogelijk zijn. Je bent dan beperkt tot je vrij kleine testgroep van eigen auto's.

Tot op heden heeft Jaguar geen OTA updates gedaan. Dit zou de 1e zijn. De vraag is of deze update wel OTA-gepushed kan worden, omdat door het gebrek aan werkende beeldschermen de update niet geinitieerd kan worden.
Anoniem: 290368 @Tozz20 december 2018 16:19
... en niet werkende 4g/wifi verbinding...
Werkt OTA dan wel?
Nee, dan uiteraard niet, maar om dit soort voorbeelden te voorkomen is er dus EAP (Early Access Program) en A/B testing.

Bij de iPace lijkt er wat weinig aandacht besteed te zijn aan het laden. Zo zit er maar een 1-fase lader in, werkte tot voorkort alleen CCS1 laden (tot 80 kW), zijn er problemen met de communicatie met publieke laadpalen, etc, etc, etc. Ook was/is de OTA_update functionaliteit nog niet geimplementeerd.

Dit duidt op een aanzienlijk gebrek aan fieldtesting en dat moet nu allemaal vlug vlug opgelost worden. Het niet kunnen laden aan specifieke laadpalen kan een groot probleem zijn als jij toevallig op je werk of thuis zo'n paal hebt staan. Dus ik vrees dat de quality control er wat onder moet lijden
Dat er een 1 fase lader inzit is zelfs niet extreem opmerkelijk te noemen. 3-fase is op wereldschaal namelijk helemaal niet zo veel voorkomend. In vele grote landen is het niet eens beschikbaar voor particulieren. Dan ga je niet voor enkele kleine markten zomaar snel even een 3-fase omvormer inbouwen tenzij je verwacht daar een grote omzet te gaan draaien. Want die 3-fasen lader is weer duurder dan monofase.
Maar kleine fabrikant Tesla kan het wel?
Heb je zelf zo’n auto? Ik zit je hier boven ook al te corrigeren ;) Een 1 fase lader is echt niet praktisch kan ik je vertellen... 27 uur laden is namelijk niet heel snel. Verder zijn er meer dan voldoende voorbeelden van auto’s uit de hogere prijsklasse die wel een 3 fase lader hebben. Dit is gewoon een ontwerpfout, alleen is het kennelijk erg moeilijk om dat toe te geven.
Als jij Europa als "kleine markt" ziet, dan heb je helemaal gelijk!

Overigens, net als met voedingen voor laptops en telefoons: Die werken in alle markten, van 100 tot 230V, van 50 tot 60 Hz. Dit kan met laders in auto's net zo.

De lader van Tesla doet dat namelijk: In de Amerikaanse modellen knuppen ze die 3 fasen gewoon aan elkaar, zodat je 1 grote 1-fase lader hebt.

Beter nog, de Tesla onboard lader knupt 2 van de 3 laders intern aan elkaar als je de auto aansluit op een 1-fase stroomaansluiting die meer dan 16A kan leveren.

Dit is echt een kansloze actie van Jaguar. Ze hadden hier gewoon even het truukje moeten afkijken van Tesla.
Hoezo nog nooit voorgekomen... of je werkt voor Tesla of je hebt zelf geen Tesla.

Tesla is juist gekend doordat ze zoveel software issues hebben.
Mijn Model X mag ik elke dag resetten, en dat vinden ze normaal ook bij Tesla.

Houd de skip forward toets bij een V8 eens ingedrukt, je hele multimedia systeem stopt ermee. Jaren heeft elke Tesla hier last van gehad.

Paar maanden geleden stopte het grote scherm ook als je in foreground of background flitsmeister.nl website open had staan. Niets werkte dan nog betreffende airco, navigatie... ELKE tesla had dit probleem. Een website die andere systemen plat legt, moet fantastische code zijn.

Momenteel moet ik iedereen 2 maal bellen omdat de eerste keer nooit lukt via Bluetooth, zij horen mij maar ik hoor niets, zelfs geen beltoon.

Mijn MX heeft in iets minder dan 2 jaar 17 trips naar de garage gedaan voor softwareproblemen, sommigen die ze niet via OTA opgelost kregen.

Ik denk dat we gaan moeten accepteren dat dit eerder de norm wordt spijtig genoeg.
Ik werk niet voor Tesla maar rij een Tesla. Ja, er zijn (flink) wat software bugs. Maar het meerendeel is vooral gerelateerd aan infotainment en zijn meer "irritaties" dan compleet vastgelopen systemen zoals Jaguar hier heeft.

Wat mij in mijn Tesla irriteert is dat bijvoorbeeld audio niet gemute blijft wanneer ik de auto opnieuw betreed. maar dat is wel een wat andere orde dan de beeldschermen die niet meer tot leven te wekken zijn.

Het webbrowser voorbeeld vind ik geen fraai voorbeeld. Tesla heeft al aangegeven dat de webbrowser mogeiljk voor geheugen problemen kan zorgen. De browser App zit niet in een sandbox omgeving en kent geen geheugen limieten. Als je dan een zware site (zoals Flitsmeister) gaat laden in de auto, dan heeft het systeem onvoldoende RAM over voor de rest van het systeem. Dit zou ik eigenlijk niet echt een bug willen noemen, is meer een producteigenschap.

De oplossing zou namelijk zijn om het geheugen van de browser te beperken, met als resultaat dat flitsmeister in de auto niet meer werkt. Die Flitsmeister website is gewoon te zwaar qua geheugen voor de browser in de auto. Dit heeft dus weinig te maken met de kwaliteit van de code. Het is een ontwerp keuze om die onboard Apps niet te beperken in geheugen, dat heeft wat kanttekeningen.

Bluetooth werkt bij mij vlekkeloos. Maar bluetooth issues hoor je bij elk merk. Ligt ook vaak aan de telefoon. Bluetooth blijft blijkbaar lastig.

Maar nogmaals, ik zal niet ontkennen dat Tesla's een flink aantal software bugs hebben. Maar dat blijven relatief onschuldige bugs die wellicht vervelend of frustrerend zijn, maar het zorgt er niet voor dat je auto niet meer te bedienen valt. En dat gebeurt met deze Jaguar bug wel.
Toch is een dergelijk serieus issue bij Tesla, dat voor zover ik weet als enige fabrikant OTA updates doet, nog nooit voorgekomen. Tesla doet namelijk:

Jaguar doet dus in principe ook OTA updates, al is deze start dus wel rampzalig _/-\o_

Maar ook Ford USA doet OTA zij het wel enkel via je thuis-WiFi. O.a. mjin eigen Ford kan via de WiFi updates binnen halen en zelfstandig updaten. Lexus USA heeft het ook al sinds 2016 zij het enkel voor de non-critical systems. En SiriusXM sub-systemen worden in de VS ook bij Chrysler en Ford via de sateliet geupdate. Ik krijg twee-maandelijks een update schat ik zo.

Tesla is dus weliswaar koploper hier, maar niet helemaal uniek.

Je hebt wel gelijk dat de kracht van Tesla het software testen is. Dat is ook logisch, want Tesla heeft veel mensen ingehuurd uit de software industrie. Niets voor niets heeft Tesla juist leer-problemen bij de klassieke auto-productie aspecten, waar de klassieke fabrikanten juist problemen hebben met de meer moderne software integratie en beveiliging.
Bij Tesla kan sinds de laatste paar versies de update ook vanaf je telefoon gestart worden. Zelfs als het scherm door een slechte update ineens op zwart zou gaan zou je toch de update vanaf je telefoon kunnen starten.
Ja, maar Tesla gaat dan ook wel vrij ver daarin :)
Of de rest niet ver genoeg... kijk nar hoe archaïsch sommige navigatie updates nog zijn. Leuk in het jaar 2005 maar dat kan nu echt niet meer.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 17:03]

Niet iedereen wil een wagen die continue verbonden is met het internet want dat brengt zowel beveiligings als privacy risicos met zich mee.
Als de auto wel verbonden is met het internet, kan je als gebruiker dan weer kiezen om de internettoegang uit te zetten.
Tsja, NASA kan dit soort updates op Mars doen, en dan is bij de dealer langsgaan al helemaal geen optie. Ikzelf heb wel ervaring met online software updates, en ik denk dat we zo'n 1 miljard software updates hebben gedaan zonder noemenswaardige problemen met de update zelf. Overbelaste servers, dat wel - het is niet handig om alle clients tegelijk om 24:00 UTC te laten checken. Maar een update mechanisme dat een roll-back kan doen in geval van problemen is dus geen rocket science.
Je leest het net verkeerd.
Volgens mede-forumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt.
Jaguar geeft de instructie aan dealers om nieuwe iPace modellen niet te leveren aan klanten totdat zij deze OTA hebben.
Uit bovenstaand bericht, waar je op reageert:
"Volgens mede-forumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt. De update gaat in de nacht van donderdag op vrijdagochtend live en hij meldt tegen Tweakers dat de bug vrijdag opgelost zou moeten zijn."
"Volgens mede-forumgebruiker sjako gaat het om een over-the-air-update en dat is ook wat woordvoerder Aldo van Troost van Jaguar Land Rover Nederland bevestigt. De update gaat in de nacht van donderdag op vrijdagochtend live en hij meldt tegen Tweakers dat de bug vrijdag opgelost zou moeten zijn."

Blijkbaar hoeven ze dus niet langs de dealer.
Jammer alleen dat Tesla zo’n prachtig interieur en exterieur als van deze I-Pace niet OTA kan doen.
Gelukkig is design subjectief. Ik vind mijn MX interieur best wel knap, veel leder en stevig afgewerkt zonder teveel plastiek.
Ik begin ook langzaam aan de buitenkant te wennen, maar toen ik hem voor het eerst zag schrok ik echt. Bij de Jag was dat anders.

MX is verder gewoon een technische krachtmeting op wielen. Prachtig maar iets wat overkill. Audi, Mercedes en Jaguar zijn er mooi ingetrapt en doen mee. Heeft weinig meer met duurzaamheid te maken IMHO.
Anoniem: 310408 @nils8321 december 2018 09:49
Je bedoelt het veganistisch leer? Musk heeft alle leer verboden met uitzondering van het stuurwiel.
Kunnen ze eindelijk snel laden :-)
Anoniem: 290368 20 december 2018 16:14
Toch niet helemaal correct, alles werkt wel, alleen kun je het niet zien of bedienen.
Airco functioneert etc. echter in de stand zoals ingesteld (toen het nog kon).
Maar over de air lijkt me stug, hij leest de SIM ook niet dus geen internet... waar komt die over de air dan vandaag... duif?
Vrees toch dat ik naar de dealer moet.
Maar kunt er verder prima mee rijden.
Fantastische auto.... nja minus de bug dan
En dan nu maar hopen dat ze morgen niet in een bootloop terechtkomen :)
Toch mooi dat de fabrikant zo snel en (laten we hopen) adequaat reageert.
Toch mooi dat de fabrikant zo snel en (laten we hopen) adequaat reageert.
Snel? Gebruikers klagen toch echt al een tijdje.
Dit probleem doet zich niet alleen voor bij jaguars, ook sommige LandRover modellen hebben last van dit probleem met de uitvallende schermen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.