Volvo toont elektrische suv C40 Recharge met 78kWh-accu en actieradius van 420km

Volvo heeft de C40 Recharge geïntroduceerd, de eerste Volvo die alleen als volledig elektrische auto verkocht zal worden. De coupé-suv rijdt op het door Volvo en Geely ontwikkelde CMA-platform, net als de eerder uitgebrachte Volvo XC40 Recharge.

Het grootste verschil tussen de C40 en de XC40 is de daklijn. Bij de C40 loopt het dak eerder af naar beneden. Dit betekent dat de C40 van binnen aan de achterkant minder ruim zal zijn dan de XC40. Het voordeel van die aflopende daklijn is dat de C40 aerodynamischer en lichter kan zijn dan de XC40, wat weer goed is voor de actieradius. Volvo geeft voor de elektrische XC40 een wltp-bereik op van 418 kilometer. Bij de C40 Recharge is dit een geschat wltp-bereik van 420 kilometer, schrijft Volvo.

Van de 78kWh-accucapaciteit is 75kWh netto bruikbaar. De accu is thuis met een driefase-11kW-lader in acht uur tijd van leeg naar 100 procent te laden. Opladen via een stopcontact kan ook, dan duurt het 40 tot 72 uur, afhankelijk van de stroomsterkte. Met een 150kW-snellader is de auto in zo'n 40 minuten tijd van leeg naar 80 procent te laden. Dat staat gelijk aan 80 tot 100 kilometer in 10 minuten laden.

De Volvo C40 Recharge is 443,1cm lang, 203,5cm breed met de spiegels uitgeklapt en 158,2cm hoog. De kofferbak aan de achterzijde is 413 liter groot, de frunk is 31 liter groot. De crossover weegt 2185 kilogram en kan met de trekhaak maximaal 1800kg trekken. Voor de aandrijving heeft de C40 op elke as een motor. Daarmee heeft de crossover vierwielaandrijving. De motoren leveren beide 150kW en 330Nm. In totaal heeft de C40 Recharge 300kW of 408pk en 660Nm. Daarmee kan de C40 van nul naar honderd kilometer per uur sprinten in 4,9 seconden. De topsnelheid is, net als bij alle nieuwe Volvo's, begrensd op 180km/u.

Volvo C40 RechargeVolvo C40 RechargeVolvo C40 RechargeVolvo C40 Recharge

Het besturingssysteem van de C40 is samen met Google ontwikkeld en gebaseerd op Android Automotive. Daarmee krijgen bestuurders apps als Google Maps en Google Assistent, zonder dat er een verbinding met een smartphone nodig is. De C40 krijgt daarnaast koplampen met 84-pixelleds. Hiermee kan de auto continu met groot licht rijden. Detecteert de camera van de C40 andere voertuigen, dan zorgen de pixelleds ervoor dat maximaal vijf auto's niet worden beschenen, terwijl het groot licht verder aan blijft.

Volvo geeft nog geen prijs voor de C40 Recharge. Later dit jaar moet de productie in het Belgische Gent starten. De C40 wordt alleen online verkocht en is onderdeel van Volvo's nieuwe elektrificatiestrategie. Per 2025 moet de helft van de verkochte modellen volledig elektrisch zijn. Vanaf 2030 verkoopt het Zweedse bedrijf alleen nog maar elektrische auto's. De elektrische XC40 Recharge kost 55.495 euro. De C40 zal naar verwachting iets duurder zijn.

Volvo C40 RechargeVolvo C40 RechargeVolvo C40 RechargeVolvo C40 Recharge
Volvo C40 RechargeVolvo C40 Recharge

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-03-2021 • 19:18

314

Lees meer

Reacties (314)

314
296
88
7
0
178
Wijzig sortering
Tsja, Welke 'normale' particulier lapt even 60K voor een auto...? Weinig, denk ik.
Er rijden ook genoeg mensen in een Model S rond, die toch wel een stukje boven het bedrag van deze hele ruime en praktische auto ligt.
Als deze auto ook het comfort en de bouwkwaliteit van Volvo behoudt (wat bij veel andere eerste elektrische auto's van fabrikanten niet zo blijkt te zijn) dan zou ik me er zeker niet over verbazen als er binnenkort een heel aantal van rondrijden
Het kan een uitzondering zijn maar in het bedrijf heeft er iemand een Volvo S60 T8 hybride met heel erg veel technische storingen van de batterij en elektrische motor.

Gekocht eind 2019 en sindsdien al 24x moeten binnenkomen en 80 dagen vervangwagen als gevolg. (Sommige vuil en helemaal afgeleefd) Er zijn veel printplaten vervangen, de batterij, e-motor sturing etc en de auto blijft maar storingen geven tot op vandaag.

Het zou een vochtprobleem zijn dat de sensoren en printplaten en batterijen stuk maakt.

Volvo heeft na lang aandringen en met juridische middelen wel een nieuwe auto voorzien maar wel met een opleg van €7000.

Ook Tesla had gigantische problemen met zijn model S-X en model 3. Tesla is wel iets klantvriendelijker in de oplossing en garantieregelingen en de recentere modellen hebben die kinderziektes niet meer.

Ook VW heeft heel wat problemen met de ID3. Al van voor de introductie. (Meermaals in het tweakers nieuws gekomen)

EV’s en hybrides zijn een technologische vernieuwing en de eerste generatie heeft blijkbaar veel last van kinderziektes. Dus best leasen die handel :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 20:54]

Rij zelf Volvo en klant vriendelijk en coulant zijn ze zeker niet bij Volvo
Voorraam los ( gebeurd bij alle V70 en XC70 van 2008 tot 2014, daar na moeten we nog maar zien )
In de fabriek zijn ze een primer vergeten aan de boven kant van het raam. Denk je dat ze hem gratis opnieuw plaatsen nee. Sommige mensen heb Coulance van de dealer gehad maar niet van Volvo.

En Volvo blijkt met de elektrisch aandrijving toch wel wat moeite te hebben heb al 2 maal een XC90 op de brug zien staan bij hun waar de volledig elektrisch aandrijving onderuit lag. En ik kom echt niet vaak bij de dealer.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 20:54]

V40 hybride hetzelfde, drama.
Er bestaat een V40 hybride?
Ik haal wat door elkaar merk ik, ik doelde op de v60 :D
Mega populair, nu voor een mooie prijs te koop als occasion, maar drama alom. En waarom zij als enige/een van de weinige zijn gegaan voor de combi diesel met plug-in, ik weet het niet. Wegenbelasting maakt het daardoor gelijk een no-go eigenlijk.
Ik heb juist exact een tegenovergestelde ervaring. Rij nu al een aantal jaar een full option V60 D6 Plugin Hybrid. Enige wat bij mij kapot is gegaan is het E-rad (overzetten electro vermogen naar de aandrijflijn) wat een kostenplaatje van 7K met zich mee zou brengen. Daar ging ik uiteraard niet mee akkoord en vrij snel zonder al te veel moeilijkheden een nieuw E-rad gekregen voor 750,-- inc 2 jaar volledige garantie.
Verder 0,0 issues met de auto anders als een waterpomp die het begaf maar dat bleek een generiek issue te zijn en nu er een nieuwe in zit van een andere fabrikant (Volvo is van fabrikant gewisseld na alle problemen met de waterpomp en de aircocomprossor) heb ik geen enkel probleem meer.
Rij 45k per jaar, ongeveer 60/70% electrisch en ik vind het heerlijk.
Hoewel soms een beetje saai cq conservatief, Volvo rijden zal ik waarschijnlijk prive de rest van mn leven wel blijven doen.
En als ik dan b.v. kijk naar een tesla model 3, super mooie techniek en daar kijk ik soms dan ook best jaloers naar maar het is nog steeds geen volledige auto! Het zit niet lekker, rijd niet even lekker als een volvo, kinderziektes van hier tot tokio en afwerking om van te janken. Collega kreeg een nieuwe model 3 en bij de eerste keer de kofferbak dichtgooien klapte deze vol op de achterlamp unit omdat de kofferbak niet goed uitgelijnd was. Praat je over een gloed nieuwe 45K waard zijnde "auto". Ik moest toen toch echt even iemand in zijn gezicht uitlachen ;)

En ik moet eerlijk zeggen dat ik het super jammer vind dat de 5 cylinder diesel bij Volvo eruit is gegaan en dat ze de hybrid modellen enkel nog met benzine leveren. Die D5 engine loopt als een zonnetje, niet kapot te krijgen en niet eens zo heel erg dorstig. Met een 45L diesel tankje kom je teminste nog ergens!
Mooi dat jij geen problemen hebt :) Blijft natuurlijk een N=1. Ik zou het graag doen, maar als gezegd vind ik de wegenbelasting killing icm het risico.
Ik vind je wat de M3 betreft wel heel negatief. Het is heel wat anders dan een Volvo, maar om het nou niet volledig te noemen?
Dat die problemen hebben met het productieproces is bekend en jammer. Volvo heeft op dat vlak ietsje meer ervaring immers.
Vermoedelijk omdat die auto ontworpen is voordat diesel dankzij VW in een heel ander licht terecht kwam. In 2012 werd diesel nog als 'eco' brandstof gezien vanwege de lage CO2 uitstoot en kon je zelfs particulier met een kleine diesel een paar jaar wegenbelasting-vrij rijden.
Er zijn nog wat anderen in die markt gesprongen, Citroen DS5 bijvoorbeeld.
Hmm ligt misschien aan je dealer. Had een probleem aan de achteras koppeling van de elektromotor van mijn xc90...buiten garantie. Maar onder coulance gerepareerd want nog geen 100.000 op de teller
Vergeet je Sensus navigatie niet, daar stoppen ze met de support (lees kaart updates)
Dit jaar de laatste keer.

Belachelijk!
Ik moet zeggen dat Volvo het helemaal niet slecht doet met kaarten updates, Ik heb een auto van bijna 10 jaar oud en heb net een nieuwe update binnen.
Hier voor had ik een Renault Laguna waar dat maar 3 jaar was, er waren auto's die maar 1 jaar een kaarten update hebben gehad bij Renault, 1 jaar na aanschaf van de nieuwe auto. Ik reed in een 8 jaar oude auto met 5 jaar oude kaarten.
Dit systeem is tot 2019 nieuw geleverd. Dat veranderd de verhouding wel een beetje denk ik zo.
Volvo zegt iets ander:


For cars of model year 2016 and later, you have the option of free map updates online (Life Time MapCareTM), see Map download for Sensus Navigation. Updates may be made 2-12 times a year (depending on region). You can also access the map updates via your Volvo dealer.

Life Time MapCareTM will be available at least until 2025.
Dat zijn andere berichten als mij verteld is door de dealer (Goes, Zeeland)
De tijd dat je kaarten downloads als onderdeel van je auto wilt hebben lijkt me ook wel voorbij niet?
Er zijn zo veel mogelijkheden op de telefoon, inclusief open en te downloaden opties. Ik had laatst die van mijn 2012 VW weer eens aangezet, dat is echt even een stap achteruit.
Snap ik. Op het moment dat je dan de optie Apple Carplay / Android auto kunt gebruiken is het helemaal prima. Maar als je net zo'n auto gekocht hebt ben je er toch mooi klaar mee. Want Android Auto / Apple Carplay wordt niet ondersteund op die systemen.

En voor jou 2012 VW navi zijn nog gewoon updates te koop.
VW heeft/had problemen met de software, Tesla heeft/had problemen met de algehele kwaliteit en controle daarop. Hyundai had wat problemen met een aantal accu's die in de fik vlogen. Juist met de aandrijving lijkt het vrijwel altijd wel goed te gaan bij elektrische auto's en zeker bij Tesla.

Deze Volvo zal aardig wat techniek delen met de Polestar 2 en die heeft wel vrij veel problemen gehad (ging spontaan uit, issues met warmtepomp en met de omvormer), maar deze zouden inmiddels opgelost moeten zijn. Feit blijft dat het voor de meeste fabrikanten, waaronder Volvo, allemaal redelijk nieuwe techniek is en je wat kinderziekten kan tegenkomen. Persoonlijk zou ik inderdaad een paar jaar wachten met het aanschaffen van een elektrische auto, maar leasen is wel een optie.
Die redenatie is eigenlijk nogal krom. Het insinueert namelijk dat leasebedrijven blind zijn voor de problemen en daarom straks massaal in de problemen komen omdat de kosten van EVs heel hoog zijn. Dat lijkt totaal niet het geval. Daarnaast hebben vrijwel alle leaseauto's gedurende de hele lease periode nog garantie, waardoor de kans op hoge reparatiekosten eigenlijk bijna nihil is.

In tegendeel, leasebedrijven hebben wel collectief miljarden moeten afschrijven op de enorm gedaalde restwaarde van dieselauto's en EVs blijken een hogere restwaarde te hebben dan initieel werd gedacht.

Je zou wel kunnen stellen dat het misschien handig is om een aangeschafte EV na bv. 5 jaar te verkopen, omdat we onderhoudskosten op de lange termijn moeilijk kunnen inschatten. Dat doen leasemaatschappijen namelijk ook. Die verkopen de ex-lease voertuigen ook weer.
ik moet zeggen, ik heb een nieuwe ZOE ZE50 van 2019 en naast een irritant rammeltje in de kofferbak en vocht in de (3D) achterlichten heb ik verrekte weinig te klagen. Als ik moet muggenziften, vind ik de grootlicht assistent niet prettig werken en deze is ook niet uit te zetten zonder dat je je hele automatische verlichting uit zet. Wat ik ook jammer vind, maar dat heeft niks met kwaliteit van doen, is dat de bodem voor de bestuurdersstoel schuin afloopt, ik vond het nog weleens fijn om m'n linker been tegen/onder de stoel te zetten. Dat kan bij de ZOE helaas niet meer.
Renault bouwt al een tijdje elektrische voertuigen. De Twizzy kwam ik jaren geleden regelmatig in Noorwegen tegen, klein, eenvoudig en mogelijk best een slimme begin bij Renault. Tesla begon ook met de Roadster, relatief eenvoudig en met kleine aantallen. Volvo kwam later en begon met hybride voertuigen, maar ondertussen doen ze dat al een beste tijd. EVs bouwen is kennelijk niet zo eenvoudig als het lijkt.
Ik heb zelf de S60 T6 Hybride model 2021. Nog geen enkel probleem gehad met de electronica. Ik vermoed dat dit dus is opgelost in de herziende modellen. 2019 model is qua uiterlijk identiek aan 2020/21 modellen.
Weinig particuliere kopers, maar die zijn dan ook niet de doelgroep van dit soort auto’s. De zakelijke markt is de doelgroep.
Anoniem: 411179 @Naafkap2 maart 2021 19:44
Maar Volvo gaf wel al aan om tegen 2030 geen enkele fossiele brandstofwagen meer in het gamma te hebben. Dat redt je niet met enkel 60K-auto's.

De prijs zal voor sommige modellen op slechts enkele jaren een factor 2-3 goedkoper moeten worden.

Andere merken die 'lager' in de markt zitten, moeten voor € 10K-20K volwaardige elektrische wagens zien te maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 20:54]

Volvo gaat niet verder dan een factor 2 lager zitten denk ik.
De 'instap'-modellen van fossiele brandstof liggen boven de €40k voor de V60 en S60 en net daaronder voor de XC40. In hun gamma past dit best goed, zeker als je kijkt naar de prijsdaling de afgelopen jaren. Rond 2030 hebben ze wel een elektrische auto rond de €40k zitten.

Andere merken moeten daar inderdaad ver onder gaan zitten, maar dat is niet de doelgroep van Volvo (op dit moment).
Anoniem: 411179 @SteenMSc-IA2 maart 2021 21:13
De instapmodellen V60 e.d. beginnen ver onder de 40K, op € 33.950.
De XC40 is vanaf €26.650 te koop.

De V40 was vanaf € 25.000 te koop (tot 1,5 jaar geleden. En dat model zie je echt in grote getale over de wegen rijden)

EDIT: Prijzen voor België. Wow waarom is Nederland zoveel duurder?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 20:54]

Het is altijd weer fijn zoeven over de Nederlandse snelwegen wanneer je vanuit België binnen komt karren.
of in cijfers ongeveer 45%
En daar hebben EV's dan nu nog niet eens last van (BPM). Dus het prijspeil van EV's ligt flink hoog. Maar dat zal deels ook wel door de nieuwe ontwikkeling komen.
In Nederland zijn ze inderdaad veel duurder door de BPM. Ik vind het ook jammer dat de V40 er niet meer is. Het lijkt mij de perfecte auto om elektrisch uit te voeren qua formaat. Niet te klein en ook niet te zwaar/groot.
Tsja, maar waar laat je de batterijen...
je laadt ze bij een laadpaal ;)

Maar als er batterijen in een Corsa en 208 kunnen, dan moet dat ook in een v40 kunnen, lijkt me.
ik denk ook wel lager, de V40 was altijd best scherp geprijsd. Ik heb daar in 2013 nog eens naar gekeken en kon je een Nordic + versie met R-line (ofzo) pakket krijgen voor nog geen 35k.
Ja, in 2013, das na inflatie correctie al 40K, excl verhoging van belastingen zoals CO2 toeslag. Er zijn al zat elektrische auto's rond de 40K, dat gaat Volvo ook wel lukken voor 2025. Je hebt volume en ervaring in het productieproces nodig alvorens je dusdanige besparingen kan behalen dat je een scherp geprijsd instap model op de markt kan zetten. Ze zijn een groentje op de markt tov bijv Hyundai/Kia.
Klopt, goed punt. Echter is het aantal pariculiere nieuwe verkopen van auto’s als deze nu ook al zeer gering. In Nederland worden vooral A en B-segmenters door particulieren nieuw gekocht.

Daarnaast verwacht ik dat particuliere verkoop alleen maar verder zal dalen de komende jaren door de opkomst van private lease. Dan is de aanschafprijs minder relevant. Restwaarde en onderhoudskosten gaan dan een grotere rol spelen.
Voor mensen die leasen is de restwaarde en onderhoudskosten natuurlijk niet erg relevant... tja als het goedkoper uitpakt kunnen de leases wat goedkoper misschien (op langere termijn).. echter maakt dit kopen ook weer aantrekkelijker.. (werkt 2 kanten op).

Dit maakt echter dat het voor mensen die 2e hands auto's kopen ook een stuk lastiger wordt om vervoer te betalen.. niet iedereen heeft 15-20k liggen om een wagentje van te financieren.. zolang accu's zo duur blijven gaan ev's ook nooit onder de 10-15k op de markt komen.. En zolang goedkope ev's enkel een afstand van 200 km kunnen doen blijven die lang niet aantrekkelijk voor iedereen.. Er valt nog een hoop te ontwikkelen voordat we over een jaar of 40-50 eindelijk helemaal over zijn op de ev...
Anoniem: 411179 @Naafkap2 maart 2021 19:54
Ja inderdaad. Volvo heeft het in z'n segment nog makkelijker dan bv. Toyota, Kia,...

Ik hou vrij nauwkeurig bij hoeveel mijn tweedehandswagen me kost per maand, omdat ik private lease overweeg voor mijn volgende. Dat is nu ca. € 210 per maand voor een grote stationwagen (inclusief aankoop, exclusief restwaarde, inclusief alles dat ook in een leasepakket zit, en elke extra maand zakt de maandprijs uiteraard.). Een vergelijkbaar model leasen kost me € 100 per maand meer, om voor die prijs enkel een 4 jaar nieuwer model te hebben. Voorlopig voor mij oninteressant dus :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 20:54]

11000 km per maand? En je hebt maar 130000 km op de teller? Lang zal je er nog niet mee hebben gereden. Of er is ergens een typo gebeurd.
Je gaat nu gewoon even een auto van 23 jaar oud met een nieuwe vergelijken? :+
beter rijden is een heel relatief begrip. De ene vind een koppelrijke motor belangrijk, de ander heeft graag een klein wendbaar autootje, of een grote logge auto met gezapige vering en een luie automaat. Ik snap dat je je aankoop wil goed praten, en ik denk ook zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt.

Echter is het ook zo dat voor iedereen de business case echt anders is. Ik vertegenwoordig mijn eigen bedrijf en ik zit in de zorgsector, hier moet je ontzettend goed kijken wat je uitstraalt. Rij je in een oude bak(met alle respect), wordt je wellicht niet serieus genomen, rij je in een te dure auto verdien je teveel geld. Zelf hou ik wel van luxe, maar geef niet perse om status. Ik heb om die reden een nieuwe ZOE aangeschaft met alles erop en eraan waarmee ik prima voor de dag kan komen, zonder aangekeken te worden dat ik teveel verdien. Wat ik wil zeggen is dat ik liever in een jonge auto rij omdat mijn auto ook bij klanten voor de deur staat. Ik heb daar zeker wel wat geld voor over.
Dat je niet serieus genomen wordt is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het heeft alles te maken met je voorkomen/presentatie. Uiteraard als je veel kennis hebt, vergeten ze na een paar minuten met wat voor een auto je aan komt rijden. Toch kiezen we er ook voor om net gekleed naar de klant te gaan, dit ook omdat je jezelf netjes wilt presenteren. Datzelfde heb ik met m'n auto. Toen ik mijn bedrijf net opgericht had, kon ik geen dure auto betalen en moest ik het doen met een 12 jaar oude Citroën C3 Picasso, dus het is ook anders geweest. Bij het verkopen van een product (hoe goed je product ook is) heb je ook te maken met de gun factor. De potentiële klant moet jou de opdracht gunnen.
Deze link zegt genoeg. Doodskist op wielen.

https://www.iihs.org/rati.../galant-4-door-sedan/1998

Maar wel fijn dat je dan gaat als het koel is in de auto (alsof je geen climate control op elke nieuwe auto kan krijgen :+)

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 22 juli 2024 20:54]

Ah je had het over 1998, die link geld vanaf 1999 zie ik.

Maakt verder ook niet uit. Je vergelijkt op specifieke opties die je gewoon aan kan vinken als je dat belangrijk vind, maar vergeet een hele hoop andere dingen mee te nemen in die vergelijking. Alles in een auto is na 23 jaar gewoon slechter dan dat het nieuw was. Die 140pk zijn er nu ook geen 140 meer. CC kost je 3 euro per maand extra oid.

En zeker, als je dat voor lief kunt nemen en je je kinderen niet in de auto vervoert is een auto van 23 jaar oud vast en zeker goedkoper.
Gekke is dat de 7g van 93 tot en met 87 op de markt was, de 8g van 87 tot 2004 oid.
Maar. Okay geen kinderen in een 98 galant, maar mijn vriendin heeft een 2010 ford ka. Zou je daar je kinderen in vervoeren. Ding weegt nog geen 900 kilo. Is die veel veiliger denk je? Of een aygo bijvoorbeeld, die rijden overal.

Wel grappig dat je zegt, die 140pk is geen 140pk meer. Ding is niet Engels of Frans eh. Duidelijk geen verstand van Japans vakmanschap uit de jaren 90. Op papier heeft het ding namelijk 136pk. Maarrr, maat van mij doet vanuit huis Saabs tunen. Hij had een keer een mobiele dyno gehuurd, om zijn setups te testen, waar nodig aan te passen. Ik had die Galant net gekocht, dus op de dyno gegooid. 140.7pk.
Haha nee gelukkig geen verstand van. Een oude ka of aygo (of Kia) gebruik ik er ook zeker niet voor inderdaad.

Maar veel plezier met je Japanner, m'n punt is wel duidelijk lijkt me :)
Maar echt..? In wat voor auto durf je wel kinderen te vervoeren dan? Een 10 jaar oud model dus schijnbaar niet. Waar ligt de grens. En als je een nieuwe auto koopt, na hoeveel jaar zeg je nee vanaf vandaag mogen de kinderen er niet meer in, is onveilig.

Autorijden is per definitie onveilig overigens.
Een 10 jaar oude c of d segmenter is prima, maar geen koekblik van 900kg..

Persoonlijk lease ik dan ook zakelijk dus mijn auto is nooit ouder dan 4 jaar.
Nou succes met kinderfeestjes en voetbal of een andere sport waarbij je kinderen in de auto van anderen zitten!

Oh en:
De Alfa Romeo Giulietta is in 2010 op de markt gekomen, c segment. Die kan je als bouwjaar 2021 kopen. Over 10 jaar je kinderen er nog in?

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 20:54]

Haha dankjewel!

En nee.
De mijne is 17, met over 400.000 op de teller, BMW 3, maar wat ik wel begin te missen zijn dingen als windgeruis demping en vochtigheid (raamrubbers...). is allemaal te vervangen maar ik vermoed dat een nieuwe wel rustiger en zuiniger rijdt.
remkrachtverdeling
remassistent
noodremassistentie
dodehoekassistent
stabiliteitsregeling
tractiecontrole
sperdifferentieel
hoofd/gordijnairbags (voor & achter)
knieairbag bestuurder
hill assist
lane assist
dodehoek assistent
vermoeidheidssensor
bandenspanningsensor

mist allemaal. Zo maar even een greep.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 20:54]

Dat zit niet eens allemaal in mijn lexus ct200h, laat staan in een schraap kia. Zie je het al voor je, dodehoekassistent in een basis eco bakkie. Misschien over 10 jaar.
Leuk dat je linkt dat de kia inderdaad van alles mist van je lijstje.
Leuk dat je alle zaken die je ouwe onveilige benzine slurpende en vervuilende rammelbak mist die de kia wel heeft totaal negeerd.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 juli 2024 20:54]

Weet je wat pas vervuilend is. Een auto bouwen. Het is minder slecht voor het milieu om deze auto op te rijden en dan een nieuwe, liefst elektrische te gaan gebruiken. Dan hoeft zo'n Kia niet gebouwd te worden. En ik rij 1 op 12. Weet je waarmee je ook 1 op 12 rijdt? Een Volkswagen Tiguan 1.5 met 150pk. Dus dat vind jij ook een benzine slurpende vervuilende auto? Want mijn wagen heeft gewoon een KAT, en de hoeveelheid CO2 die je uitstoot is volledig afhankelijk van de hoeveelheid benzine die er wordt verbruikt.

Rammelbak is het overigens niet hoor, pas 125k gelopen, er rammelt en kraakt helemaal niks. Gaat vast nog wel komen, daar niet van.


Maar goede laatste argumenten, en oja, negeert. Met een T.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 20:54]

Leuk dat je alle zaken die je ouwe onveilige benzine slurpende en vervuilende rammelbak mist die de kia wel heeft totaal negeert.
Als Volvo dat jaartal aanhoudt, gaan er meer fabrikanten komen die rond dat jaartal op full electrisch gaan zitten..
En dan moet de wereld toch maar eens snel gaan nadenken hoe we die allemaal gaan opladen.
Dat houdt in dat de helft van parkeergarages rond die tijd per parkeervak een oplaadpunt moet hebben en dat er een stuk meer in de straat aanwezig moeten zijn.
VVE's doe moeten gaan nadenken hoe ze dat gaan doen in hun parkeergarages, etc.

Maar eens, de prijzen moeten wel dalen. Maar dat gebeurd waarschijnlijk vanzelf zo gauw er meer en meer full electrische auto's bij een fabrikant gemaakt worden. Instapprijzen zullen rond de 30-35k moeten gaan liggen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 20:54]

Echt totaal niet nodig. Er staan nu toch ook geen benzinepompen in de parkeer garages? Het idee dat overal een laadpunt moet staan is echt overtrokken en vooral een leuke subsidiepot geweest. Maar met bereik van 450km en hoger is dat echt niet nodig. Benzine auto’s in de jaren 70 kwamen ook nauwelijks boven de 450 km en toch stond er niet iedere km een benzinepomp. En ja, benzinepompen gaat sneller dan een accu volladen (nog wel), maar zo drastisch is het allemaal echt niet. Een paar laadpunten in een parkeergarage is handig, in de wijk ook voor degene zonder oprit, maar vooral snellaadstations langs de snelwegen en grote wegen zijn veel belangrijker. Wanneer je dat aanbod op orde hebt en men binnen 10 tot 15 minuten weer verder kan zal het echt allemaal wel loslopen.
Met een bereik van 450km zullen een hoop mensen toch minimaal 1 a 2x per week moeten laden. Hier in de binnenstad zijn maar 2 laadstations. Er staan wel alleen op de grote parkeerplaatsen en garages. In de binnenstad wonen 5500 mensen over 3400 woningen. Stel dat de helft daarvan een auto heeft, dan zit je dus op 1650 auto’s en 2 op laadpalen. (In totaal zijn er ruim 3500 parkeerplaatsen en sprake van schaarste hier). Op de snelwegen naar Breda, Rotterdam en Utrecht kom je vanuit hier 1 benzine station tegen (naar Rotterdam nog een kleintje bij Dordrecht). Van de binnenstad richting de snelweg ook 1. Met een kleine omweg nog eens 2. Totale capaciteit in pompen in de binnenstad is niet te vergroten bij de stations ivm ruimte, tenzij je auto’s gaat stapelen. Er zullen dus echt wel veel meer laadstations moeten komen in de garages en langs de weg.

En daarnaast waren er in de jaren 70 veel en veel minder auto’s. Rond 2030 praten we over full elektrisch, maar dat zet nu al in. Dus zit je rond 2030 al wel rond 50% elektrische auto’s als de andere merken dat ook gaan aanhouden.

Ik zit er niet op te wachten om langs de snelweg een kwartier tot half uur extra te moeten inplannen in de ochtend of einde van de middag. Zeker niet als meer mensen dat willen doen.

Je vergeet in je verhaal overigens ook de doorvoer. Een benzine station met 3 pompen verwerkt per kwartier minimaal 9 mensen. Een station met 3 laadpalen zal er 1-3 verwerken in dezelfde tijd. Dat houdt dus in dat een benzine station minimaal 3x zo veel laadpalen nodig heeft als er nu pompen zijn om de minimum doorvoer die ze nu hebben door te kunnen zetten. En met een kwartier laden haal je niet je maximum bereik (die je toch al niet haalt, want ik zou met een elektrische auto waarvan het bereik 450km is niet aanraden door te rijden tot 440km.. ff een jerrycan halen is er immers niet bij).

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 20:54]

En dus moeten er dus meer laadstations komen dan nu. En laten we wel wezen, wellicht moeten we ook eens na gaan denken hoeveel auto’s er in de binnenstad nodig zijn voor alleen vervoer in de stad? En dient iedereen daar een auto voor te hebben? We zullen, als we klimaatdoelen willen halen, toch ook anders over auto’s en vervoer moeten gaan denken.

En dat jij geen kwartier extra wil plannen is eigenlijk niet relevant. Er wilde ook niemand een heel jaar thuis werken, maar als het moet blijkt dat prima te gaan! We zitten nu eenmaal aan het begin van een paradigma verschuiving, er gaan dingen veranderen waarvan we nu denken dat we daar niet comfortabel mee zijn. Over 20 jaar kun je geen benzine auto meer kopen (wellicht nog een Ferrari), wellicht kun je dan zelfs geen auto meer kopen, wellicht hebben we dan geen auto’s meer nodig. Meer snellaadstations lijkt me in ieder geval een betere oplossing, zowel voor het milieu, efficiëntie, gemak en het aanzicht van een binnenstad.
Als je voor gemak en efficiëntie gaat zijn alleen snellaadstations langs de snelweg dus geen oplossing. Gemak is dat je kan laden als de auto sowieso stil staat en kan rijden op t moment dat het nodig is of het zo min mogelijk tijd kost om bij te tanken. Een kwartier extra is al best veel op een rit van 30-60 minuten. En in de ochtend en avond wilt dan iedereen dat doen op dezelfde plekken. Dat gaat dus gewoon niet werken. Dat is totaal inefficient.

En vervoer in de stad heb je idd niet zo veel auto’s nodig. De binnenstad bewoners hier hebben vrijwel alles op loopafstand, dus die zullen de auto niet gebruiken voor de korte ritjes. Voor de lange ritten ben je met OV al ruim 1,5 tot 2x zo veel reistijd kwijt als met de auto.

Dan kun je nog opteren voor grote parkeerterreinen voor de binnensteden, maar ook daar zullen dan oplaadpunten moeten zijn. Dat probleem zal echt wel opgelost moeten worden.

Of de accu verwissel stations moeten er rond die tijd eindelijk zijn, waar je in dezelfde tijd als je nu tankt, een volledige volle accupack mee krijgt. Maar dan moeten ze nu wel iets gaan doen met standaarden.

Als je dit alles rond 2030 voor elkaar wil krijgen, zal er toch echt ook over alle bijzaken nagedacht moeten worden. En zolang er nu niemand over na denkt (de overheid zie ik dat niet doen), gaat het hem ook niet worden.

Overigens over het thuiswerken. Ik zie dat toch aan alle kanten wel piepen en kraken nu na een jaar volledig thuiswerken. Want ook daar is niet aan de lange termijn gedacht.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 20:54]

Allemaal vrij slappe argumenten.

Er zijn weinig laadstations OMDAT er nog weinig EV bezitters zijn. Of dacht je dat in 1888 er ook meteen duizenden benzinestations in Duitsland stonden? Hint: het begin met één.

De laad snelheid is steeds hoger, de laadtijden steeds korter. De meeste mensen laden voornamelijk snel onderweg tot hun bestemming om daar over te schakelen op traag laden (als het al nodig is, ik laad in de praktijk op geen enkele rit binnen Nederland simpelweg omdat het niet nodig is en ik thuis kan halen met voldoende rest accu). Er is dus in de stad relatief weinig behoefte aan snelladers, vooral langs snelwegen. Maar geloof me, als er meer vraag is dan komt er vanzelf meer aanbod (in de stad of daarbuiten).

Om niet te spreken van mensen die dus kirren dat ze geen ruimte hebben voor een laadpaal thuis. Zal best, heb je wel ruimte voor je eigen benzinepomp thuis dan? Er zal inderdaad altijd een deel mensen zijn die wekelijks even moeten laden bij de snellader. Dat kan steeds meer op belangrijke doorvoer locaties zoals supermarkten, transit hubs, bij de werkgever, of bij de reguliere benzinepomp (en dus ook binnen de stad). De Shell hier in de wijk heeft twee snelladers en die zie ik steeds vaker gebruikt worden, geloof me dat er binnenkort een extra lader bij komt…

Verder de hamvraag: hebben we een keuze? Mijn simpele antwoord: nee.

Kijk ook vooral deze glasheldere uitleg van Fully Charged: https://youtu.be/mk-LnUYEXuM
hoho.. ik reageer op het feit dat iemand zegt dat er geen laadpalen in (binnen)steden hoeven te zijn en er snelladers langs snelwegen moeten komen. Jij geeft nu ook al aan dat in de stad dus wel behoefte is aan laadpalen, net als wat ik aangegeven heb.

En in de binnenstad heb je in mijn kleine stad dus al ruim 2000 autos, die dan moeten gaan laden bij de 2 pompen die we hebben voor benzine. Daar kun je ook maar in totaal 3 a 4 snelladers neergezet worden ivm ruimte en daar kom je dan dus bij elkaar te staan in een opstopping (want de totale capaciteit van een benzinepomp per uur is ongeveer 10-12 auto's, daar waar een snellader er 3 a 4 doet op diezelfde plek in datzelfde uur).

En nee, ik heb geen benzinepomp in mijn garage onder het pand. Maar tanken kost mij 5 minuten en dan kan ik er 1300km mee rijden. Snelladen kost me minimaal 15 minuten en dan heb je 80% van 450km radius = 360km. Ik moet dus in een week 4x snelladen wat in totaal een uur tijd kost, waar dat met benzine 5 minuten is. En zolang ik dat alleen kan doen langs de snelweg of waar nu het benzinestation staat, zijn dat verloren uren. Want in die tijd kan ik ook niets doen. Als ik dat thuis of bestemming kan doen, kan ik de wachttijd gewoon nog nuttig besteden terwijl de auto weer vol is als ik weer door moet.

Daarom pleit ik voor het nu al neerzetten van meer laadpunten. En dat mogen gewone tragere laders zijn bij de parkeerplekken. Als je maar gewoon bij kan laden als je auto ergens komt te staan en je auto bv. na 2 a 3 uur weer 50% bijgeladen is en er weer 200km tegenaan kan zogauw je verder moet.

En als je goed leest geef ik min of meer ook aan dat we geen keuze hebben. Maar het zou wel verdomd handig zijn als de overheid al eens begint met aanpakken, want anders loopt de laad-infrastructuur dadelijk veel te ver achter met de hoeveelheid EV's die er rondrijden of blijven de EV's alleen beschikbaar met mensen met een eigen oprit/garage.

Ik had al lang gekozen voor een EV als er normale infrastructuur was geweest. Maar ik kan het niet veroorloven dat als ik na een stukje rijden thuiskom en de 2 parkeerplaatsen bij de laadpaal de hele nacht bezet staan en ik met mijn full electrisch niet kan laden of als ik voor werk een keer 250km moet rijden en er geen laadplek is op de bestemming om mij weer naar huis te krijgen.
De VVE krijgt het ook lastig voor elkaar omdat de garage dan voorbereid moet worden op aardig wat laadpunten (wie gaat die voorbereiding van de meterkast betalen?) en de verzekering daarnaast voor 2 laadpunten in de ondergrondse garage onder het pand al moeilijk doet.
Ik kom zo vaak thuis dat ik de auto niet inplug, net zo min als dat je de auto na elke rit aftankt. Ja het is luxe als dat wel kan maar de praktijk wijst uit dat een beetje accu prima voorziet in dagelijkse bewegingen. En kom ik te kort, dan stop ik even tien minuten bij de supercharger en ik kom de hele dag weer door.

Er is een hele hoop koudwatervrees die ik -dat moet ik toegeven- ook had. Maar soms moet je de sprong in het diepe wagen en ik heb er geen dag spijt van. Mijn beste vriend woont hartje Amsterdam met ditto parkeerproblematiek en kan dus heel vaak niet in de nacht laden. Toch is hij super blij met z’n Model 3 en is het laden in de praktijk gewoon nauwelijks een issue. En de tijd dat je bij de supercharger staat is zó voorbij met een koffie of e-mail of je favo nieuws sites etc. Echt, waag gewoon de sprong en je wil nóóit meer terug.

Ik ben het wel met je eens dat er meer werk gemaakt moet worden van perikelen qua laadpalen. Vergunningen moeten sneller worden afgegeven, VvEs en beheerders van parkeergarages moeten gedwongen worden palen aan te leggen of minstens toe te staan. Het verhoogde risico is bullshit, als je garage vol kan staan met benzine brandbommen dan is een elektrische auto die staat te laden echt niet zo’n absurd hoger risico.
Omdat iedereen een eigen huis met garage heeft?
Nee, omdat je niet iedere dag moet opladen. En je niet van laadpaal naar laadpaal rijdt. Er hoeft dus niet en thuis, en bij de supermarkt, en bij het restaurant, en bij de sportclub, en op je werk, en bij je vrienden, en bij je huisarts, en langs de snelweg een laadpaal te staan bij alle parkeerplaatsen, omdat iedereen elektrisch rijdt.

En dan is het dus veel goedkoper om dat centraler te regelen dan alles over een stad te distribueren.

Maar goed, in 10, 20 jaar tijd kan er veel veranderen. Wie weet laden dan wel auto’s draadloos op bij ieder stoplicht. Wie weet zijn er dan geen stoplichten meer, we gaan toch niet meer zelf rijden. We staan echt pas in de kinderschoenen van elektrisch rijden. Ons vervoer gaat de komende 10-20 jaar drastisch veranderen. Nu overal laadpalen aanleggen op basis van ons huidige referentiekader en vooral range anxiety uit mij niet de slimste zet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 20:54]

NU is het allemaal nog niet zo drastisch, maar als zeg 50% van de auto's elektrisch is en er niet overal laadpunten beschikbaar zijn slaan mensen elkaar de koppen in om te laden. Bij appartementencomplexen of flats zal er een gevecht ontstaan om de laadpunten.
Als er bij een bezinepomp drie wachtenden voor je zijn, wacht je daar nog op. 10 minuten later ben je aan de beurt, maar als je een uur moet wachten omdat je de derde wachtende bent zal de frustratie snel toenemen.
Wat een onzin. Aanbod zal toenemen met vraag net zoals een benzinepomp te capaciteit uitbreidt als er meer vraag is … of er meer pompjes komen langs de snelweg.
Lees even waar ik op reageer. Er werd juist beweerd dat er geen drastische uitbreiding van laadpalen nodig zal zijn als de vraag groeit...
Ik vraag mij af hoe het in de toekomst zal zijn aan station 'berchem' in luxemburg, het Grootste Shell station ter wereld, tanks van 800.000 liter, per maand wordt daar 9.000.000 liter getankt, ofte 9.000.000/30 dagen/50 liter gem. per wagen= 6000 tankbeurten per dag. de bezetting van de E411 is 45.000 wagens per dag,slechts 15% van de toeristen die er langs komen tanken. Bij benzine/diesel tankt niet iedereen daar gezien actieradius vele malen groter is. In de veronderstelling indien op een dag iedereen elektrisch bolt daar langs komt en zal moeten bijladen gezien 'echte' actieradus gemiddeld 250km is , zullen er 45.000voertuigen /24uur= 1875 laadpalen moeten staan om elke wagen 1u van stroom te voorzien,die parking is er niet. De electriciteitskast zou de capaciteit moeten hebben van bijna 1 kerncentrale (vb doel1=400.000kw/uur) 1875 laadpalen van 150kwh= 281.000 kwh/uur. Is dit wel technisch haalbaar om iedereen van stroom te voorzien ?
Maar dat station ligt daar vooral vanwege de gunstige brandstofprijzen in Luxemburg. Met stroom zal zich dat daar niet concentreren.
Uit noodzaak denk ik dat heel veel passanten daar zullen moeten laden, actieradius van een EV is maar echt 250..300 (op papier wel 400, maar dat is tegen 90 hé). Ik moet de eerste EV nog tegenkomen die echt 500 km echte actieradius heeft tegen 120 per uur.
Dat station ligt daar omdat Belgen, Duitsers en Fransen uit de buurt daar massaal komen tanken. Niet vanwege de Nederlanders die daar hun eerste stop richting Zuid-Frankrijk maken. Die Belgen, Fransen en Duitsers rijden een kilometer of 10-20 om te tanken. Die klandizie verdwijnt met de opkomst van EV's.
Overigens moet je als Nederlander op weg naar het zuiden gewoon in Bettembourg tanken. 2 km van de snelweg af, een stuk goedkoper en meteen aan de beurt. :-)

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 20:54]

Ik zag laatst op tweakers een artikel over laad elementen in de grond. Dus als je parkeert laadt je auto automatisch op via de onderkant. Zonder kabel en dus zonder gedoe.

Dat zou echt een hele fijne upgrade zijn en mij doen overwegen om elektrisch te rijden. Echter, moeten de autos dan ook weer compatibel zijn.

Een vriend van mij heeft de Polestar 2 en die past ook in mijn leasebudget. Maar hij baalt er achteraf toch wel van. Aantal kilometers valt tegen en hij is er elke keer mee bezig waar en wanneer hij moet opladen als hij een ritje maakt. Comfort is geweldig en de auto is top maar hybride zoals de polestar 1, was voor hem een betere optie geweest.
Mee eens. Zeker als we naar smart grid oplossingen toegaan is het veel praktischer om bij thuiskomst dat ding aan te koppelen en vervolgens aan de lader de opdracht geven dat 'ie de volgende ochtend om 7 uur weer vol moet zijn. De laders kunnen dan met elkaar en het stroomnet bepalen wanneer er genoeg capaciteit is.
Volvo is nooit goedkoop geweest, die begonnen altijd bij 30 à 40k, en elektrische auto's zijn nu eenmaal duurder in aanschaf dan verbrandingsmotor-varianten.

Voor de 10 à 20k instappers kom je uit bij het segment Up!, 108, Aygo, Smart, etc., ook met verbrandingsmotor zijn die vanaf 13k voor een Aygo.
Volvo begint steeds bij ca. 25K (op dit moment 26 voor de XC40).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 20:54]

Kan best zijn, maar die meerprijs komt niet in de zakken van Volvo. Hetzelfde model wordt in België voor veel minder verkocht, voor die prijs in België moet Volvo het model dus winstgevend weten te maken.

Als je in België de btw eraf trekt, verdient Volvo € 22.000 aan hun instapmodel. Da's uiteindelijk de prijs waarvoor Volvo elektrische wagens moet zien te bouwen. (Nuja, tegen 2030 is die prijs vast wel gestegen, maar je begrijpt wat ik bedoel)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 20:54]

Anoniem: 310408 @fender892 maart 2021 20:05
Wel als die auto in gebruik een stuk goedkoper is, best wel veel.

Mijn Tesla is in 127.000 nog nooit in de garage geweest. Een keer zijn ze langs geweest om een ruit te vervangen. Toen hebben ze ook het aircon filter en de koelvloeistof gechecked (Tesla vervangt die niet op een schedule maar als het nodig is).

Nieuwe banden. Dat is alles. 75% van de stroom komt van mijn panelen, de rest is gratis van de Superchargers (nog drie jaar). Verzekering is hier spotgoedkoop omdat Tesla zo veilig is. Ik betaal voor een 9 jaar oude Fiat 500 meer dan voor mijn 90K Tesla.
Totdat je op een gegeven moment je accu moet gaan vervangen... Dat kan je zomaar ineens tienduizenden euro's kosten.

https://www.ad.nl/auto/ni...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Dat staat echt in schril contrast met de jaarlijkse onderhoudsbeurten die ik kwijt ben voor mijn Volvo. Natuurlijk, ook die onderhoudsbeurten kosten allemaal geld, maar het rekensommetje van afgelopen jaar bracht me uit op slechts 390 euro. En dat voor een auto met bijna 4,5 ton op de teller.
Snel even gegoogled, dus geen concrete links met cijfers, maar ik zie meestal voorbij komen dat de batterij van een Tesla het minstens 250k km zou uithouden, en het nieuwe type dat binnenkort gebruikt gaat worden 1m km.
Zal voor de meeste eigenaars dus geen probleem vormen waarschijnlijk.
Er zijn al tesla taxis met 600k erop die gewoon nog 80% range hebben. En dat zijn de vroege modellen.

De nieuwe 4680 cellen worden nog veel beter.
Dat zijn oude prijzen.
Tesla betaalt ongeveer $100 / kWh en die prijs zakt nog steeds.
De grootste accu die Tesla nu levert, de 100 kWh variant kost dan dus 10k euro inclusief BTW.
Voor dat geld ligt ie er zeker niet in. Heb tot nu toe schattingen gezien rond de $20k voor 85kWh maar er zijn nog bijna geen Tesla's uit de garantie.
Alleen de Model S 60kWh had beperkte kilometers garantie (120.000 miles). Daar heb ik $11k gezien voor replacement met een refurbisbed pack.
Nu hebben alle nieuwe Tesla’s garantie tot en met een X aantal KM’s of jaren.

Dat wordt wel een groot probleem, hoe ga je reparaties doen bij een Model 3 SR na 160.000km ? Gelukkig komen er ook steeds meer onafhankelijke garages die zich richten op EV’s
Dat is de Roadster. De accu's daarvan zijn nog handwerk - en de prijzen zijn er dan ook naar. De totale productie ervan is <2500 exemplaren in 4 jaar; dat doet een Model 3 per week.

Ter vergelijking: je kunt ook je Jaguar E-type laten voorzien van een batterij en elektromotor. Dat kost geen tienduizenden euro's, dan is het zelfs honderduizenden euro's. Alweer: handwerk in kleine oplages is peperduur.
Menig auto met verbrandingsmotor haalt het aantal kilometers niet eens waarop een elektrische auto zijn accu's moet wisselen.
Ik geloof echt wel dat een tesla goedkoper is in zijn gebruik en onderhoudt dan de meeste oude auto’s. Echter voor 90k kan je elke 5 jaar een uitstekende 2e handse auto kopen voor de rest van je leven en dan hou je nog geld over.

Ik rij zelf in een auto van (inmiddels) 14 jaar oud voor 2,5k. Ja, elk jaar wel 300-700 euro aan onderhoudt en hij rijd 1 op 12. Maar ik rij maar 5-7K KM per jaar.

Als ik elk jaar €500,- aan onderhoudt heb en elke 5 jaar voor €5000,- een 2e handse auto koop heb ik voor €75000,- voor 50 jaar (en dus elke 5 jaar, wat heel kort zou zijn..) een “nieuwe” een 2e handse auto. Financieel gezien veel interessanter dan een Tesla(of welke nieuwe auto dan ook...).
Een vergelijking tussen een 14 jaar oud barrel en een Tesla Model S slaat helemaal nergens op. Uiteraard is zo’n auto goedkoper, maar daar krijg je dan ook heel wat minder voor.

Zal ik anders een berekening maken die nog 50% goedkoper is met een 25 jaar oude starlet met 300k op de teller?

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 20:54]

Waarom niet, als je puur op TCO stuurt?
Ja - daar heb je een punt natuurlijk maar wat sbmuc vermoedelijk bedoeld is dat de voordelen van lagere onderhoudskosten bij een EV niet opwegen tegen de voordelen van 2e hands ICE rijden. Natuurlijk lever je wel wat in qua features. Maar puur gekeken naar vervoer van A naar B met de mogelijkheid om x kg / y liter mee te nemen, dan wint de 2e hands ICE qua TCO.
Daarnaast, naast de punten die Navi opmerkt, rij je ook maar 5-7k per jaar. En zelfs dan heb je al 300-700 euro onderhoud per jaar.

Ik rij 25k per jaar. En mijn auto, een Audi A5, heeft in 4 jaar tijd in totaal 1400 euro aan onderhoud gekost. Da's nog veel geld omdat ik het (voor nu, ivm garantie) bij de dealer laat doen. Als ik jouw km's (lineair) omreken naar mijn km's zou ik geen 1400 euro aan onderhoud kwijt zijn, maar ongeveer 4500. En ik neem aan, dat je je 14 jaar oude auto niet bij een (veel te dure) merkdealer laat onderhouden.

Dus je vergelijk slaat als een tang op een varken.

Een moderne auto is zoveel meer dan alleen maar veel duurder. Mijn vorige auto (A3) kwam uit 98. Reed altijd prima, vond ik. Tot ik deze auto kocht. Het is gewoon geen vergelijk. Ja, ze hebben allebei vier wielen en een stuur. Comfort en veiligheid zijn niet uit te drukken in geld. En dan heb je ook nog een milieu dingetje.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 22 juli 2024 20:54]

Audi heeft pas een half jaar 4 jaar garantie, daarvoor was het 2 jaar. 350 euro per 25k km is niet verkeerd natuurlijk, al zou meer ook niet mogen bij een nieuwe auto.

Vind het overigens al heel wat dat VAG meer garantie begint te geven op hun auto's, we weten allemaal hoeveel problemen de T(F)SI motoren kunnen hebben, hoe de DSG bakkies kapot kunnen, en hoe zwak de EGR kleppen van hun diesels zijn. Dat laatste is natuurlijk op te lossen door een extreem asociale lul te zijn en het softwarematig uit te laten zetten. Overigens zal het mij ook niks verbazen dat als je motor plof doet tijdens de garantieperiode, de fabrikant het op eigen schuld slijtage onderdeel gooit. Schijnt Kia ook een handje van te hebben.
Ik heb mijn auto met 5 jaar garantie in Duitsland gekocht, daar hebben ze het al langer. Hij was een jaar oud destijds.

De vorige generatie TFSI was idd niet goed, maar ik mag hopen dat ze van hun fouten leren. En DSG is uitstekend, mits goed onderhouden.

VAG heeft echt wel genoeg issues (gehad), maar noem eens een merk die dat niet heeft? Zelfs de betrouwbare Japanners hebben toch aardige recals gehad met serieuze problemen.
Ah okay, wist ik niet van die garantie.

VAG is op het moment stukken beter qua betrouwbaarheid als het was, maar nog steeds lees en hoor ik te vaak gekke dingen. Dieptepuntje was toendertijd wel die 1.4 tsi. Als je die boven de 140pk had dan kreeg je gegarandeerd gezeik. De Polo GTI kreeg in 2014 een volledig andere motor bij een facelift omdat er helemaal niks meer te beginnen was met de 1.4.

Bij radio 10 (somertijd) lachen ze bijna dagelijks om de Tiguan van Cobus Bosscha. Voor duizenden euro's moest er aan versleuteld worden, volgens de garage sta-schade, terwijl het ding 15k per jaar rijdt en nog geen ton op de klok heeft. En mijn broer heeft een e-tron, in anderhalf jaar tijd nu 4 keer terug naar de garage. Lichtbalk kapot. Regenwater kwam naar binnen. Climate control scherm starte niet meer op. En nog een keer iets. Rijdt leuk, maar particulier, ik zou VAG niet aandurven. Niet ieder model is kommer en kwel natuurlijk, maar zeker de afgelopen 15 jaar (oh man die olieschraapveren en kettingspanners, wat een drama) hebben ze zulke slechte dingen laten zien dat ik er geen vetrouwen meer in heb.
Ja veel auto's (ICE's) lijken last te hebben van het feit dat sommige componenten welliswaar zelf niet zo duur zijn maar dat het vervangen extreem kostbaar is vanwege de hoeveelheid werk om dat te doen.
Goedkoper zou zijn om een iets grotere module (waar desbetreffend component in zit) te vervangen maar dat valt dan ook weer tegen in kostprijs en vervangingstijd. De modulariteit is nog ver te zoeken soms.

Daarnaast hebben auto's last van hoge aanschafprijs (zeker in NL) maar relatief veel lagere restwaarde. En ten opzichte van die restwaarde weegt zo'n dure reparatie dan weer niet op. Dus auto's van 80K en meer zijn dan als snel economisch total-loss. En ook hebben auto's toch wel regelmatig onderhoud nodig (deels preventief) maar dat is ook kostbaar vanwege de hoge arbeidskosten component. En dan stel ik niet eens dat garage's teveel vragen/verdienen. Ze hebben specialistisch gereedschap nodig + opleiding en training voor monteurs + arbeid is steeds duurder geworden. Dus die kosten zijn wel gerechtvaardigd maar relatief gezien erg hoog. En die hoge arbeidskosten vloeien weer voort uit het sociale stelsel in NL. Het netto loon en bruto loon ligt ver uit elkaar. Maar de garage moet zijn monteurs bruto betalen natuurlijk en vervolgens moet dat met netto loon worden betaald door de auto-eigenaar. Dat maakt het zelf sleutelen dan wel weer aantrekkelijk - alleen worden auto's wel telkens complexer...
Toevallig staat mijn 98 galant nu bij de garage voor een beurt, en ik laat de versnellingsbakolie verversen. Heb goede band met die man, hij is een liefhebber van japanse auto's van eind jaren 90 en begin jaren 0, toen ze nog analoog waren en meestal van zeer hoge kwaliteit. Auto ook bij hem gekocht, vorige eigenaar had op zijn advies de onderkant en dorpels laten behandelen met een plastic achtige laag, omdat hoe betrouwbaar ze ook zijn, roesten doen ze allemaal. Die van mij dus niet.
Ik betaal 60 euro per uur aan arbeidsloon. Laatst met de 2010 Ford Ka van mijn vriendin koelvloeistofhuisklep achtig iets kapot, lekte. Onderdeel van 30 euro, totale kosten: 270 euro. Ook hier weer, meeste werk waren arbeidskosten, precies zoals je zegt. Hij is er 3 uur mee bezig geweest.
Ik ben het ook niet oneens met je. Maar ik rij al 15 jaar Audi en zonder noemenswaardige problemen. Deze auto is tot op heden gewoon helemaal perfect.

Als je om je heen vraagt is er met ieder merk wel een probleem. Mijn ex had jaren geleden een Renault Megane. Dat ding stond, zonder overdrijven!, echt iedere week bij de garage.

Een maatje van mij werkt bij Nissan/Renault. Als je daar hoort wat voor een reparaties ze moeten doen aan relatief jonge auto's....

Ik juich daarom persoonlijk de elektrische ontwikkeling alleen maar toe. Een elektromotor is zoveel simpeler dan een ICE. Veel minder kans op storingen.
Het verschilt soms erg per model, soms per motor zelfs. Weet bijvoorbeeld dat de Mitsubishi Space Star van vroeger leverbaar was als 1.6 mpi, extreem betrouwbare auto had je dan. Maar ook als 1.8GDI. Nou als je de ton haalde zonder problemen had je mazzel.

Vooral de kleine downsize blokjes lijken tegenwoordig zwak. Met mijn boerenverstand kan ik dat ook wel enigszins verklaren. Ben geen monteur ofzo, maar je leest erg veel over problemen bij kleine motoren. Bij moderne MPI motoren, dohc, 4 kleppen per cilinder, pak je met een 3 pitter 1L ongeveer 65pk, zie de daihatsu motor in de aygo. Een 1.6 4 cilinder maakt iets van 120pk, suzuki s-cross bijvoorbeeld. Met turbo's, halen ze 150pk uit een 1.5 of 1.6 (1.5 tsi of ford 1.6 ecoboost. 30pk erbij, zorgt niet voor heel veel extra stress op zo'n blok. Uit 3 cilinder downsize motoren komt tegenwoordig wel 120pk, soms zelfs meer. Dat is bijna een verdubbeling. Dat zorgt voor zoveel meer stress en slijtage lijkt mij. Ik vind het niet raar dat juist die motoren zoveel problemen geven.
Ja - dat gevoel onderschrijf. Oude Amerikaanse motoren heten onverwoestbaar te zijn; klopt in deze gdachtengang want uit bijv. 3.5 liter V6 halen ze dan 150 PK. Dat geeft geen gunstige verbruikcijfers maar het blok heeft nauwelijks stress te verduren en gaat veel langer mee.

Ik had een Amerikaan gedaan met V8 - niet zoveel vermogen - blok liep wel. De problemen zaten altijd elders wat vooral te maken had met matige bouwkwaliteit van Amerikanen (auto was uit 1999)..

Turbo's worden erg heet en draaien erg snel...geen goede combinatie voor lange levensduur. Of speciale voorzieningen moeten worden getroffen = extra componenten. En dat verhoogt dan weer de complexiteit en de prijs van de auto.

Temperatuurswisselingen zijn een flinke slijtage/defect veroorzaker. Rubber (pakkingen) gaat daardoor kapot, plastic (bijv. delen van het koelsysteem) gaat daardoor kapot. Pakkingen is iets wat vooral te verbeteren is door hogere kwaliteit rubber maar ook betere termperatuur huishouding. En voor plastic in dit soort situaties geldt: liever geen plastic maar metaal, echter dat is flink duurder (en ook meestal zwaarder).
Ook leidt het tot meer roest (bijv uitlaten). Al dat soort zaken zijn bij EV's veel minder een probleem. Wel hebben deze ook koeling nodig voor de accu's (tijdens laden en belasting). Dus daar zit nog wel een aardige storingskans.

Auto-elektronica moet ook echt wel worden aangepast aan de omstandigheden in een auto. Vaak ook weer door de hoge temperatuurs verschillen. Tesla gebruikte eerst non-automotive schermen - die gingen dus ook kapot in gebieden waar de omgevings temperatuur flink kon fluctueren.

Daarnaast lees/hoor/merk je ook veel problemen door vocht in delen van de auto - elektronica is daar niet blij mee. Dat probleem blijft natuurlijk ook bij EV's aanwezig.
Tja welke consument betaald 1000 euro voor een videokaart? Er zijn zo veel dingen die op tweakers komen en redelijk prijzig zijn.

Vergeet niet dat een EV behoorlijk scheelt in belasting en kosten per KM (stroom en onderhoud)

Veel mensen zullen dit leasen via de zaak of wachten op een 2e hands model.
Over lease gaat het hier niet, neem ik aan. We hebben het over particulier, immers.

Maar ook tweedehands is een elektrische auto nogal een factor duurder dan het equivalent in benzine-uitvoering. De berekening voor kostenbesparing is daarom niet wezenlijk anders dan bij nieuwprijs. Je moet nog steeds een behoorlijke kilometervreter zijn voordat het voordeliger is.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 20:54]

Particuliere lease komt steeds vaker voor. We gaan stilaan van een tijdperk waarin je alles bezit naar een tijdperk waarin je alles huurt.
Als je zo’n ding particulier least, kun je daarna een hypotheek bij de bank wel vergeten.
Dat is wat veel mensen vergeten, en met de almaar stijgende woningprijzen gaat dat ergens een keer stuklopen
Collega van me kon €60.000 minder hypotheek krijgen omdat ze een Aygo van €200 in de maand least. En dan praat je over en auto van ~€10k
Een XC40 Recharge zit gewoon op een private lease prijs van €700 in de maand, kun je een hypotheek voor krijgen van ruim €200k

edit: Als ik een hypotheekaanvraag doe bij de Rabobank en ik voer een BKR private lease bedrag in van €55.500 dan is mijn hypotheekbedrag ineens €341k lager

[Reactie gewijzigd door Geim op 22 juli 2024 20:54]

? Ik denk het niet. Mensen komen er snel genoeg achter dat alles wat je (langere tijd) least of huurt duurder is dan aanschaf, onderhoud, afschrijving, verzekeringen, etc etc opgeteld.
Dat komt omdat dat dan door een bedrijf is gebeurd, die ROI wil, dus een lekkere marge vraagt.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 juli 2024 20:54]

Leasen hoeft helemaal niet duurder te zijn. Je vergeet de volumekorting van een lease maatschappij.

Als een particulier bij de dealer een auto koopt, dan is dat altijd duurder dan wat een leasemaatschappij betaalt. Jij onderhandelt voor 1 auto, zij voor 100. Onderaan de streep betalen zij misschien 5-10k minder per auto afhankelijk van model en opties. Dat kan jij terugzien in het leasebedrag met een maandbedrag die jij nooit voor elkaar kan krijgen.
Je vergeet ook dat het leasen nu goedkoper is omdat de auto’s nog doorverkocht kunnen worden. Als iedereen gaat leasen houdt dat doorverkopen ook op en wordt het leasen weer duurder. Dan kunnen ze de auto’s langer gaan verhuren aan mensen. Maar dat brengt weer hogere kosten met zich mee.

Hoe dan ook kost het leasen op een gegeven moment minimaal net zo veel als zelf kopen. De enige oplossing om dat goedkoper te krijgen is rond die tijd auto’s te hebben op afroep.
Dan moet je je als eerste afvragen: waarom gaat niet iedereen leasen als dit zo veel goedkoper is als jij aangeeft?

Daarnaast wordt een stukje terug aangegeven dat we gaan naar een situatie waar mensen meer huren/leasen dan kopen. Minder eigen bezit. Daarom trek ik jou verhaal door.
Leuk dat je nu goedkoop kan leasen, wat voornamelijk komt door het doorverkopen, maar over een jaar of 10 denk ik niet dat private lease nog zo goedkoop is als dan meer mensen dat zijn gaan doen.
Daarnaast lease je als particulier altijd voor een x km per jaar. Ga je daar overheen betaal je flink opslag of blijf je daar ver onder (betaal je gewoon te veel per maand), dan wordt het leasen al snel duurder dan eigen bezit op dit moment.

Ik denk dat veel mensen met private lease op dit moment met het thuiswerken met hetzelfde probleem zitten als ik met mijn bedrijfslease. Je betaald gewoon per maand voor een stilstaande auto net zo veel als dat je er per jaar 10-40k mee rijdt. Een eigen auto die stilstaat kost op dat moment een stuk minder (minder onderhoud, minder benzine, minder bandenslijtage, alles waar je met lease op dit moment gewoon voor betaald)
Heel simpel, zelfde reden waarom weinig particulieren nieuwe auto’s kopen.
Het is te duur.

Verder heb ik nooit gezegd dat leasen veeeeeeeeeeeel goedkoper is.
Ik heb gezegd dat in sommige gevallen, door slim inkoop van de leasemaatschappij, het goedkoper kan zijn.
Dus ik weet niet waarom jij woorden in mijn mond legt.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 20:54]

Beetje scheve vergelijking. Alle autobezitters moeten uiteindelijk over op een EV, of geen nieuwe kopen als de oude kapot is. Net als een 'gamer' die een nieuwe videokaart zal moeten kopen als de oude kapot is. Alleen worden videokaarten van een bepaald type niet verboden over een X aantal jaar en zijn alle autobezitters de 'gamers'.

Ook het eeuwige argument 'een EV scheelt enorm in onderhoud en belasting...'
Klopt, maar daar heeft iemand geen drol aan op het moment dat het saldo op de spaarrekening niet voldoende is. Soort Marie Antoinette uitspraak: let them eat cake. Ontzettend flauw.
We hoeven niet allemaal tegelijk over hè. Ik gok dat de verkoop van ICE vanaf 2030 moeilijk of niet meer mogelijk zal zijn. Je ziet veel fabrikanten daar zelf ook op voorsorteren. Maar omdat auto's tot zo'n 18 jaar meegaan duurt t dan nog tot ruwweg 2050 voordat je echt geen ICEs meer kunt vinden op de tweedehandsmarkt.
Tegen die tijd, over 30 jaar, is de infrastructuur zover verbeterd en de techniek van de accu's dat je graag electrisch rijdt, maar vanzelfsprekend ook omdat de belasting op ICE voertuigen echt hoog zal zijn geworden.
Met je denken er velen zo over en ik twijfel ook niet aan de vooruitgang, maar dan moet men eens stoppen met het hameren op de huidige lagere kosten van eigenaarschap. Dat is, volgens jezelf, over 30 jaar voor anderen haalbaar en niet nu. Nogmaals: het overgrote deel van NL heeft er geen fluit aan, het is een 'let them eat cake'-achtige opmerking.
Tja, dan ga je voor het Renault-model en huur je de batterij. "Koop versus lease" is niet zwart-wit.
Wanneer het huren van een accu na een X aantal jaar duurder is dan kopen en de EV relatief lang mee kan gaan (ook de accu) pist men daarmee ook weer naast de pot.
Of je moet nogal weinig rijden, maar dat aantal kilometers is wel erg laag.
Daarnaast kost de auto zonder accu nog steeds €25k (de Zoe uit het voorbeeld) en dat is bijzonder prijzig voor een auto van dit formaat.
Ik zou de leaseprijzen van EV's gewoon in de gaten houden. Leasemaatschappijen rekenen met de TOC en als die inderdaad lager liggen dan van ICE's, dan zullen de lease-prijzen dat al snel laten zien.
Het gaat er niet om of de TOC lager liggen want daarvan weten we dat het antwoord "ja" is. De aanschafdrempel is te hoog waardoor het overgrote deel van NL er niet bij kan. De aanschafprijs is ook terug te zien in de lease prijzen, waardoor deze alsnog hoger uit kunnen vallen. Deze discussie hebben wij al eens eerder gehad ;)
I know. Maar ik denk nog steeds dat zich dat uiteindelijk wel op zal lossen. Ik persoonlijk denk dat leasen een hele mooie optie is en dat de lagere TCO zich zal uiten in lagere leaseprijzen. Maar niet iedereen zal dat kunnen (i.v.m. bijvoorbeeld een hypotheek) of willen. Autofabrikanten zullen die klanten niet willen verliezen, dus er zal wat gebeuren. Zeer waarschijnlijk gaan de prijzen omlaag tot het niveau van de huidige ICE's.
Waarom doe je dat nou? :P Het is al lang en breed duidelijk dat dat gaat gebeuren. Het is meerdere malen terug gekomen in dit draadje. Het gaat om het 'nu'.
Ik lees niet alle berichten en ik zie mijn eigen schrijfsels graag terug :) [loopt voorzichtig achteruit]
Ben niet bezorgd, dat zal minder dan 30 jaar zijn.
Al veel eerder zal de ICE worden geweerd uit de steden (zoals nu de diesels), terwijl de prijs van de BEV binnenkort al zo zal zijn dat die goedkoper is dan een ICE.
Straks krijg je met een brandstofauto zelfs range anxiety, omdat er steeds minder tankstations zullen zijn...
(Er zijn nu al veel meer publieke laadpalen dan tankstations en bij de groei van het aantal BEV’s zal de vraag naar brandstof afnemen).
Zit natuurlijk wel een verschil in publieke laadpalen dat mensen hun auto daar parkeren.. bij een tankstation kan elke 2 minuten iemand zijn auto vullen.. bij zoon laadpaal duurt het uren (of vaak de hele dag) dat iemand er staat.. oftewel een tankstation is een factor 1000 keer zo efficiënt als een laadpaal als het gaat om het bijvullen van auto's... en zolang er vraag is zal er echt binnen 10 km van je huis wel een tankstation blijven bestaan hoor..
Het lukt je niet om iedere 2 minuten een andere auto te laten tanken, inclusief stoppen, uitstappen, betalen, instappen, etc. Ja, het is wel sneller dan laden, maar dat is ook geen ‘uren’ met de snelladers die je bij tankstations hebt.
Ik denk dat je je vergist in de afstand tot tankstations, mijn dichtstbijzijnde tankstation is 5 km rijden (enkele reis) en ik woon in een grote stad.
Ik woon zelf buiten de stad maar heb in een straal van 10km hier zeker 10 tankstations... kortste afstand ook een km of 4-5.. waar ik ook heen ga ik rijd er altijd wel langs eentje..

Maar er is natuurlijk een verschil tussen snelladers en laders die mensen de hele dag gebruiken, een gemiddelde ev bestuurder hangt bijna nooit aan een snellader.. enkel tesla rijders die momenteel nog gratis er heen kunnen.. Of mensen die eens een langere reis maken/voor werk veel rijden... Over het algemeen is het thuis/op werk aanprikken en weer loskoppelen als je vertrekt.. anders moet je halverwege je boodschappen/werk/slaap ineens naar buiten om je auto te verplaatsen (zie ik niet gebeuren). Uiteindelijk gaat ev's laden pas werken als er net zoveel laadpunten als parkeerplaatsen zijn.. Maar er is nog zat tijd om dat te realiseren natuurlijk..
waar ik ook heen ga ik rijd er altijd wel langs eentje..
Nu nog wel...
Volgens de Bovag neemt het aantal (langzaam) af: https://bovagrai.info/aut...nederlandse-tankstations/
Hier zie je dat er in 2020 in totaal 4143 tankstations, 58181 laadpalen en 1333 snelladers waren.
Over het algemeen is het thuis/op werk aanprikken en weer loskoppelen als je vertrekt.. anders moet je halverwege je boodschappen/werk/slaap ineens naar buiten om je auto te verplaatsen
Je bent niet 'uren' bezig met boodschappen doen.
Maar inderdaad, thuis opladen is wel waar het heen gaat. Voordeel is dan ook dat de laadpaal beter gestuurd kan worden om het laden te balanceren met de rest van het net.
Uiteindelijk gaat ev's laden pas werken als er net zoveel laadpunten als parkeerplaatsen zijn..
Het hoeven er niet zo veel te zijn (er zijn heel veel parkeerplaatsen per auto beschikbaar).
Veel mensen (de meeste?) zullen thuis op de oprit opladen en met de gemiddelde reisafstand zal dat voldoende zijn.
De "normale" particulier die niet rekent in aanschafprijs, maar in TCO?
Diezelfde TCO waarbij je zo ongeveer 18k kilometers per jaar moet rijden voordat een elektrische auto de juiste kant opgaat ten opzichte van benzine?

Daar komt de gemiddelde particulier nog lang niet aan: https://www.cbs.nl/nl-nl/...sprestaties-personenautos
200 werkdagen * 100 km per dag. Er zijn er genoeg die dat halen en dat kan dus prima met de actieradius van 400 KM
tja echter is 50km wel zo ongeveer de maximale afstand die je moet aanhouden... verder moet je ook niet willen in ons kleine landje (kan je beter dichterbij gaan wonen, kan je ook elke ochtend een halfuur langer uitslapen...)
Wat een onzin, lekker makkelijk gezegd, moet je maar dichterbij gaan wonen. Alsof er zomakkelijk fatsoenlijke woningen beschikbaar zijn. Volgens mij is dat één van de grootste problemen op de woning markt, die zijn er practisch niet... Daarnaast genoeg mensen met een functie die niet altijd naar dezelfde plek op en neer rijden, maar met regelmaat elders zijn.
Vooral fijn om dan in de Randstad te gaan wonen. In een huis dat de helft kleiner is dan je daarbuiten hebt, met meer geluid, waar het dus ook veel drukker is. Nee, doe mij maar zo ver mogelijk van de grote stad en thuis komen in een lekker rustig dorpje waar ik gewoon de auto voor de deur kan zetten zonder parkeershit.
Precies, ik woon ook in een dorpje, kan hier wel 100 auto's kwijt in de voortuin... maar ben blij dat ik niet in de randstad ben gaan werken, mijn zus heeft wel 10 jaar in haarlem gewoond, haar werk was 15 minuten met de auto (als je midden in de nacht zou gaan), realistisch gezien duurde dat tochtje 's ochtends een uur en een kwartier... en op de terugweg weer... kostte haar toch 2 uur elke dag, voor niks.. (je krijgt er geeneens reiskostenvergoeding voor als je een uur stilstaat).

Om te vergelijken in dezelfde tijd kan ik ook vanaf heerenveen naar utrecht rijden.. Ik ben blij dat mijn werk maar een kwartiertje is (en altijd zonder files).
En de particulier die wel meer rijdt vind de actieradius van 400km niet altijd even handig. Even heen en weer naar mijn ouders ga ik niet redden op 1x laden.
Bij elke EV topic zitten zowat alle uitzonderingen hier samen :
- Ik moet 400-800 km dagelijks in één stuk kunnen rijden
- Ik moet mijn caravan kunnen trekken
- ////
Gemiddelde.particulier had ook niets aan diesel en dat was ook een aardig succes
Maar hier, EV, geldt vooral dat denhuidige situatie minder goed is dan die over 10, 20 of 30 jaar. Geduld is een schone (!) zaak.
Je merkt het toch wel bij diesels hoor, bv 2e hands polo, even oud zelfde aantal kilometers, benzine 10.000 euro, diesel 5.000 euro.... kwestie van vraag aanbod, maar is ook niet het type auto dat de meeste dieselrijders zouden kiezen...
Diesels worden ook steeds meer geweerd uit binnensteden en kunnen veel milieuzones niet meer in. Dat zal de komende jaren steeds vervelender worden. Dat maakt diesels toch al wat minder aantrekkelijk.
Waar mag (in Nederland) een moderne diesel dan niet komen? Normaalgesproken kom ik voor werk op verschillende plaatsen en dat was altijd door heel Nederland. Ik heb met mijn diesel nognooit ergens gestaan waar ik niet verder zou mogen.

Als ik op dit moment een nieuwe lease auto zou moeten uitzoeken, dan zou mij het niet verbazen dat ik weer bij een diesel zou uitkomen. Al zou het om de ksoten gaan, kwa bijtelling. Dat percentage is inmiddels zo aan het oplopen in verhouding met die voor diesel of benzine, dat samen met de veel hogere aanschafprijs voor een EV je met een diesel of benzine een leukere auto hebt.

Een collega had dat ruim een jaar geleden al, nieuwe EV werd te laat geleverd, komt onder nieuwe percentage bijtelling te vallen waardoor hij een aanzienlijk kleinere auto rijdt en hetzelfde mag betalen als zijn vorige auto wat een diesel was. Als hij dat had geweten was hij niet voor een EV gegaan.
Er zijn milieuzones in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Arnhem) waar je met een diesel van vóór 2006 niet meer mag komen. Dat is voor diesel-begrippen niet zo heel oud en daar rijden er dus ook nog veel van rond.
Die milieu-zones zijn maar één van de maatregelen die diesels steeds iets minder populair zullen maken. En dat zijn dan wel oude diesels, maar die diesels deden het vreselijk goed op de tweedehands markt. Dat betekent weer dat de prijzen van tweedehands diesels zullen gaan zakken en dat heeft meteen effect op de afschrijving van nieuwe diesels en daarmee op de TCO. En daarmee op de aantrekkelijkheid van nieuwe diesels.
TCO staat voor totaal cost of ownership. Volgens mij is een EV niet veel goedkoper. Aanschafprijs is hoger, daarnaast is er ook weinig voordeel te halen als je gaat snelladen ipv tanken.
https://zerauto.nl/daarom-verhoogt-ionity-de-stroomtarieven/. Thuis laden duurt lang en als je zonnecellen hebt, duurt het nog langer. Overdag zal de auto niet voor de deur staan en s'avonds is er geen/minder zon.
Er wordt ook gezegd dat de onderhoudskosten lager zijn ivm minder bewegende onderdelen. Maar in de onderstaande bericht wordt een grote voordeel tegengesproken. Kans op reperatie is lager, maar als er moet worden gerepareerd, zijn de kosten hoger.
https://www.fleet.be/evs-...inst-toch-vooral-fiscaal/

Tot slot zullen EV's geen alternatief zijn voor de A segment met verbrandingsmotor. Een a segmenter (oa Aygo, 107, picanto) koop je voor 13+k. Ev's uit de A segment zullen nooit tegen deze prijs aanzitten, aangezien de accu's een relatief grote kostenpost is. Deze zullen rond de 21 k zitten.50% meer.

Enige voordeel is dan het milieu, of verbrandingsmotoren moeten een boete/opslag heffing krijgen, om electrisch goedkoper te maken.
@karakedi

In mijn ervaring is de TCO stukken lager, heb 2 kleine EV's waarvan eentje 5 jaar nu.

Thuisladen duurt inderdaad langer maar een auto staat vaak stil, bijv 's nachts. Snelladen doe je nauwelijks, zeker bij de grotere batterijpakketten. Ionity gebruik je alleen als het echt niet anders kan in het buitenland, voor de rest laadt je op bestemming. Bijv. op de camping. Met de juiste laadpassen is Ionity zomaar 35% goedkoper.

Onderhoud is nihil, 15 bewegende onderdelen inclusief de wielen en het stuur, versus 200+ bij een brandstofvoertuig. A-segmenters, oke dat is lastig nog. Maar dat is een kwestie van tijd, je kunt nu al heel aardige occassions kopen met een ontzettend lage TCO.

Voordeel is niet alleen milieu maar ook leefomgeving mensen (roet, NOx) en onafhankelijkheid van fossiele olie bedrijven. Bovendien kan je vrijwel elk stadscentrum in Europa in en krijg je privileges zoals gratis op busbanen en door tunnels, lagere toltarieven in de EU.
TCO kan wel aantrekkelijk zijn, maar zijn maar weinig particulieren (tov aantal auto bezitters) die even 60.000eu voor financieren.

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 22 juli 2024 20:54]

Hier in Belgie worden Volvo's niet zovaak prive gereden. De meeste staan op bedrijf ingeschreven.
mits je bij Volvo werkt wat zo'n beetje half Gent doet.
Anoniem: 411179 @fender892 maart 2021 19:31
De nagel op de kop.
Nu al enkele fabrikanten op relatief korte termijn enkel elektrische wagens zullen produceren, plannen zij dan ook om enkele van hun modellen aan te bieden tegen factor 3+ goedkoper dan al die 60K-wagens die nu aan de lopende band aangekondigd worden?

Als er enkel elektrische wagens in het aanbod zitten, moeten er toch ook modellen in de 10K-20K prijsklasse komen? Of zijn die merken van plan om de grote groep niet-veeleisende particulieren te laten vallen?
Nog een klein beetje geduld en dan is er ook auto een in de prijsklasse die jij opgeeft: https://www.dacia.nl/modellen/spring-electric-reveal.html
Wat kost die dan? Staat er niet bij
Anoniem: 455473 @fender892 maart 2021 20:00
Het probleem is dat de inkomens in NL al veel te lang veel te hoog belast worden en de vermogens te weinig.

Marx, Engels en de grondlegger van kapitalisme Smit zeiden dat dit ook een groot probleem was en zorgt voor grote ongelijkheid.

De gemiddelde auto kost in Amerika nu 40k 52k USD, natuurlijk is 60k EUR wel wat hoger maar als we de inkomens nou wat lager gaan belasten en weg met de belasting op EVs, dan zullen we al een stuk verder komen :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 455473 op 22 juli 2024 20:54]

52k in Amerika? Als ik bv op ford.com kijk, moet ik al naar het top segment kijken om een auto te vinden met een vanaf prijs boven de 50k USD (excl belastingen, maar die liggen ook lager als bij ons)
Zelfs een Tesla Model 3 zit daar maar rond de 30k voor de SR+. Dan lijkt een gemiddelde van 52k best hoog.

Hier hebben ze het over 40k:
https://eu.usatoday.com/s...ayment-prices/4139776001/
En dat is ook hetgeen wat andere sites aangeven als ik snel even op google zoek.
Anoniem: 455473 @kluyze2 maart 2021 21:31
Stand corrected, sorry!
Je maakt wel een grappige samenvatting van Marx en Adam Smith. Marx is inderdaad een marxist die gefocust is op gelijkheid en ook tegen laissez-faire is. Smith is echter een groot voorstander van laissez faire, met zijn idee van een vrije markt.

Ik zie echter niet zo sterk de nadelen in van het huidige nivellerende beslissing stelsel in Nederland, hierdoor loont het nog steeds om harder te werken maar kunnen de armere mensen tegelijk ook voldoende welvaart hebben. Als we kijken naar de human development index, scoort Nederland ook behoorlijk goed.
Juist andersom bij Smith. Smith was wel voorstander van nivellerende belastingen, zoals op huur en pacht, maar belasting op productie en dus op geïnvesteerd kapitaal was contra-productief.

Als je Smith zou vragen wat die van de BPM vindt, dan is er ook weinig twijfel: die is prima. Hoe duurder de auto, hoe hoger de BPM, en een dure auto is economisch precies even productief.
Welke benzine auto lijkt hier op die 400+ PK heeft met 660 Nm koppel, ik denk dat er best markt voor is?
Tsja. Vrouwlief wilde graag elektrisch gaan rijden dus hebben we nu een Zoe in de private lease. Niet goedkoop maar je bezuinigt direct al op de brandstof.
Heb je de tweede hands markt vam elektrische autos al bekeken? Wanneer alle diesel en benzine autos weggepest worden, zijn de straten net zo leeg als 100 jaar geleden...
Niet alleen dat, maar als je dan zo'n auto rijdt, dan wil je telkens als je hem parkeert "opladen". Als ik even uit persoonlijke ervaring spreek, dan kom ik helaas nog op veel plekken waar ik niet in de buurt kan opladen. Dan krijg je het scenario, dat je vervolgens in de buurt moet zoeken naar een beschikbare oplaadplek, je moet lopen naar je eindbestemming (eventueel met spullen etc) en de auto later of wanneer je vertrekt weer ophaalt. Dit scenario is nog ergens als je op vakantie gaat in zuid Spanje of Frankrijk. Ik rij nu nog diesel en heb er even opgelet hoe het zou zijn onderweg. De snelweg is het probleem niet, je stop om te eten en te rusten en de auto laad op, maar de plaats van bestemming (laten wij zeggen de Spaanse kust) laat zwaar te wensen over.
inderdaad. Bitter weinig. Zou ook een domme investering zijn; Als je dit niet via sponsoring kan krijgen (werkgever) dan stappen particulieren pas in bij wagens van 4 a 5 j oud. En dan nog moet je overwegen of je tussen de 20Ken 30K wilt betalen. En nog maar te zien hoe die accu het nog stelt na een levensduur van 4 a 5j.
De Dacia's en consoorten doen het niet voor niets zo goed.

Leuke auto, maar niet gericht voor particuliere verkoop.
Precies mijn probleem! Ik moet mijn 17 jaar oude auto met meer dan 400.000 km toch eens gaan vervangen en elektrisch is goed voor het milieu. In Duitsland krijg ik ook nog eens €9000.- premie, dus wat houd me tegen?
Kleine elektrische autos met een bereik van b.v. 250 km, maar op de snelweg/winter waarschijnlijk eerder 150 km, zijn vrij waardeloos voor mijn toepassing: pendelen doe ik niet meer, ook na COVID19 zal dat eerder 1 dan 5 dagen per week zijn. Als ik dan ook de inkopen in de supermarkt doe ben ik daar met 1 rit per week klaar.
voor de rest kom ik regelmatig naar Nederland, 450 km. 2x tanken op de heenweg, 2x op de terugweg en 1x in Nederland... laat maar zitten. OK, dus ik heb een grotere elektrische auto nodig... OK meneertje dat is dan €55.000-€9.000-€200 (restwaarde huidige auto) is... best wel veel.
tweedehands dan, koop ik sowieso: veel plezier ermee, ofwel een kleine auto ofwel een "prototype"...
Ik ga weer voor een diesel...
Meer dan de helft van alle nieuw verkochte auto's worden geleased. Dus dat er weinig particulieren zijn die deze auto kopen maakt niet zoveel uit.
Inderdaad, voor de leaserijder nu nog interessant, maar vanaf 2026 moet die ook de volle prijs betalen en door hoge gewicht dan de normale uitvoering wordt wegenbelasting/bijtelling ook veel hoger.
Ik denk dat dan massaal wordt overgestapt op diesel omdat dan weer goedkoper is voor de leaserijder.
De meeste doen het niet om millieu, maar op de portemonnee. Zelf vorig jaar een gebruikte v60 twin engine gekocht. Diesel met plugin hybride. Scheelt vooral veel in brandstof doordat diesel zuiniger is en wegenbelasting tot 2025 de helft is. Dus met diesel de prijs van benzine uitvoering betalen.

Ander probleem wat ik zel afgelopen weken met die kou goed merkte is dat ik veel minder bereik had op elektrisch. Van de 250 die ik wekelijks elektrisch rij kon ik in dat sneeuwland er nog maar 150km rijden.
Ook leverbaar zonder Google integratie of moeten we dat allemaal accepteren bij de nieuwe generatie auto’s?
Hierna Facebook login verplicht?
Ik heb een XC40. Je hoeft niet in te loggen bij Google, maar dan heb je uiteraard geen synchronisatie (via Internet) met je telefoon voor muziek, maps e.d. waardoor je gezochte bestemmingen op je telefoon direct ziet op het middendisplay om te selecteren en je muziek playlists gesynced zijn en verder gaan waar je gebleven was.

Google Maps werkt verder wel en audio en bellen via bluetooth werkt uiteraard wel gewoon.

Ook moet je de terms & conditions van T-Mobile accepteren voordat je op Internet kan.
Zoals Snowden mooi zegt, click OK to continue..... De illusie van keuze.
Kan er weinig over vinden. Het lijkt er op dat het systeem android auto draait en dat je het daar mee moet doen. ‘Je kunt kiezen bepaalde data niet te delen’ maar of je ook kan kiezen geen enkele data te delen weet niet. We verontrustend. Google zal waarschijnlijk een hele goede gebruikerservaring bieden en en zijn vast langdurige contracten mbt updates maar het lijkt mij niets. Zo slecht als sommige infotainment werken zo robuust zijn ze ook. Geen internetverbinding maar wel altijd functioneren.
Een Nederlandse engineer die in Zweden werkt zei een keer bij een presentatie van de XC40 bij de importeur dat er geen data per se gedeeld moet worden.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 20:54]

Meestal bleek er jaren later met een bepaalde update, per ongeluk toch een data share optie standaard aangezet te zijn. Google biedt excuses voor miljardenstroom en biedt excuses aan en heeft werknemer ontslagen....
Zeg dat ook maar tegen de mensenn die Google Workspace gebruiken
Ben wel benieuwd of google dat eenzijdig kan aanpassen ;-)

Aan de andere kant neem ik ook aan dat volvo hier niet zomaar steken laat vallen.
Ben wel benieuwd of google dat eenzijdig kan aanpassen ;-)

Aan de andere kant neem ik ook aan dat volvo hier niet zomaar steken laat vallen.
Er zijn kennelijk harde afspraken daarover gemaakt volgens die engineer.
Best een interessante vraag ja. Dat soort ontwikkelingen en vragen daaromheen lijken me nou interessant om in zo'n artikel op Tweakers te lezen, ipv een overgetypt persbericht van de autofabrikant...
Hierna Facebook login verplicht?
Dat wordt alleen verplicht als je gebruik wil maken van bepaalde functies, zoals de remmen.
Remmen is angst, gang is alles.
Anoniem: 310408 2 maart 2021 19:26
"Hiermee kan de auto continu met grootlicht rijden, terwijl maximaal vijf andere auto's niet worden verblind.."

Whooo ik denk dat je op een gemiddelde snelweg dan heel veel boze tegenliggers krijgt.
Kom aan Tweakers, iets minder persberichten over typen want hiervan krijgt iedereen die wel eens op een snelweg heeft gereden met per ongeluk groot licht kleine balletjes.
Het idee is dat het grootlicht dus dimt op het moment dat hij een tegenligger detecteert. Laatst in een Skoda met conventionele led verlichting gereden, die had een vergelijkbaar systeem, heel fijn buiten de bebouwde kom als je zelf niet op hoeft te letten met je grootlicht als er iemand tegemoet komt.
Ik heb toevallig afgelopen week in een tijdelijke auto met zo'n systeem gereden. Ik vond het bloedirritant met groot licht dat elke 5 sec. geactiveerd of weer uitgeschakeld werd en ik denk ook dat niet al mijn tegenliggers het zo leuk vonden, want soms was het systeem wel erg laat met de detectie.

Nu heb ik vrij goede ogen en rijd ik zelf zelden met groot licht, maar als ik wist hoe ging dit systeem vandaag nog uit (= een leenauto voor 14 dagen en dan ga ik echt niet in de bediening neuzen of het boekje bekijken)
Bij Volvo is het niet aan/uit maar worden delen van de weg verlicht of net donker gemaakt, de optie is 'Active High Beam 2'

https://www.youtube.com/watch?v=5wHWGnTA2e8

Standaard staat dit niet aan volgens mij, maar hij onthoud wel de instelling van de vorige rit.
In Meerdere auto's gereden in Zweden gereden met zo'n systeem en op het platteland rijdt bijna iedereen met groot licht en zo'n systeem, het is zeer zeker nog vatbaar voor verbetering want hoewel het fijn werkt als een ander recht op je af komt is het bagger op kronkelige wegen waar het vaak te laat afschakelt en je al een sterretje in je netvlies hebt geprint.
Of het groot licht gaat uit in dat soort situaties.
"Hiermee kan de auto continu met grootlicht rijden"
Ja snap ik, maar na die 5 zal het wel uit gaan.
Net zoals bij Tesla, schakelt vanzelf uit als er ander verkeer is.
Deed mij 11 jaar oude Tiguan ook al btw
En hoe zit het met de detectie van al het overige verkeer zoals motorfietsen, fietsen, wandelaars en dergelijke? Bij die tegenliggers is het ook verplicht om het grootlicht te dimmen.

Het valt mij de laatste tijd steeds meer op dat er auto's met veel te veel verblindend licht rond rijden. Soms zijn het de dagrij-verlichting. Soms zijn het slecht (niet) afgestelde xenon lampen, soms is het gewoon echt groot licht... Hoeveel ongelukken moeten er gebeuren voordat dergelijke veel te felle verlichting wordt aangepakt? Vooral in de randstad met veel auto's en veel straatverlichting wordt veel te veel met te groot licht gereden.
Ik merk hier in het dorp ook dat er best vaak mensen onnodig met groot licht rijden. Allereerst mag dat überhaupt niet bij bebouwing (en al helemaal niet in de bebouwde kom), maar is het ook helemaal niet nodig. Hier in de buurt zijn maar weinig wegen waar je groot licht nodig is (of waar het überhaupt mag, want bijna overal staat wel bebouwing. Alleen op de echt afgelegen wegen zou het mogen.)
Volgens mij is bebouwing niet echt onderdeel van de regel. Het gaat om on-onderbroken straatverlichting. Met hier en daar een verdwaalde lantaarnpaal, ook in de bebouwde kom, mag je groot licht voeren tot je mede weggebruikers ziet en dan moet je er voor zorgen dat je hen niet verblindt. Dus ook voetgangers en fietsers.

Het klopt in de regel wel dat veel dorpen en wijken van de grote stad ruim zijn voorzien van straatverlichting, dus daar geen groot licht.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 20:54]

https://www.rijksoverheid...ebouwde%20kom%20gebruiken.

Het lijkt er op dat je gelijk hebt. Er staat zelfs niks over straatverlichting hier, dus blijkbaar mag je ook in steden en dorpen waar genoeg verlichting is je grote licht aan hebben (mits er geen ander verkeer is). Ik vind het alleen nog steeds heel asociaal om het te doen in dorpen en steden, want mensen hebben er in hun woningen ook last van.
Dus de C40 is duurder, kleiner en - subjectief - lelijker dan de XC40. Daar staat een extra bereik van naar schatting 2 km tegenover. Wat is de toegevoegde waarde van deze auto in de lineup dan?
Het praktische nut van de "coupe" SUV's is nogal discutabel. Of beter, het hele nut van een "SUV" is discutabel.
Eens. Maar op zich begrijp ik wel dat fabrikanten van elektrische auto's SUV's maken. Feit is dat mensen graag SUV's willen rijden, de laatste jaren is de verkoop er van enorm gestegen. Dat is een hele slechte zaak omdat het meer CO2 uitstoot veroorzaakt, maar dat probleem is bij elektrische SUV's niet aan de orde (althans, van een hele andere orde).
Er is nog steeds sprake vam extra energieverspilling bij een SUV, ook een elektrische.
Volvo S60 D4 AWD gemiddelde CO2-uitstoot buiten bebouwde kom = 176g/km
Volvo XC40 D4 AWD gemiddelde CO2-uitstoot buiten bebouwde kom = 166 g/km
Volvo XC60 D4 AWD gemiddelde CO2-uitstoot buiten bebouwde kom = 169 g/km.

Dat alle SUV's meer uitstoten is een fabeltje. Tegenwoordig hebben de meeste SUV's een 2.0 motor...

Nu, een kleine V40 met een 1.6 motor gaat uiteraard veel klimaatvriendelijker zijn. Maar dat neemt niet weg dat een grotere bak zoals de S60 evenveel uitstoot als een SUV.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 22 juli 2024 20:54]

Je hebt blijkbaar zeer gunstige voorbeelden gevonden.
Kijk je naar zwaarder gemotoriseerde auto's:
BMW 540i xDrive: 172 - 191 gram CO²
BMW X5 40i xDrive: 227 - 250 gram CO²

Frontaaloppervlakte en gewicht zijn toch 2 basis dingen waar je weinig aan kunt doen.
Ja de S60 vs XC60 lijkt me ook een ver van gemiddeld voorbeeld. Ze zitten beiden ver boven de gemiddelde CO2 uitstoot van auto's. Toename van SUV en crossover verkoop is wel degelijk een belangrijke veroorzaker van meer CO2 uitstoot van auto's. Heb daar laatst een onderzoek van een ministerie over gelezen. Kan die bron zo snel niet vinden, maar er zijn diverse onderzoeken van de afgelopen jaren die dit als oorzaak voor toegenomen CO2 uitstoot aanwijzen. Zie bijvoorbeeld https://www.autoweek.nl/a...018-hoogste-in-vier-jaar/
De S60 heeft sinds modeljaar 2019 geen diesel variant meer, dus volgens mij ben je oudere en nieuwere platformen met elkaar aan het vergelijken.

Als ik kijk wat er nu te koop is;
B4; Mild Hybrid Benzine, 2L i4 197pk
Volvo S60 B4: 149-164 g/km
Volvo XC40 B4: 163-175 g/km
Volvo XC60 B4: 163-177 g/km

[Reactie gewijzigd door kluyze op 22 juli 2024 20:54]

Voor EV's zie je best veel SUV/Crossovers door de batterijbak die de gehele bodem bedekt. Opzich is een dergelijk model dan wel logisch omdat je dan nog normaal kan zitten. In de Model S zat ik zo ongeveer met mn bovenbenen 45 graden omhoog gekanteld achterin. Gelukkig zat ik meestal achter het stuur :+ .

Heb de Model S ingeruild voor een compact SUV/crossover (X1) omdat ik meer ruimte wilde op kleinere footprint. Vriendin durfde niet in de S te rijden vanwege het formaat. Moet ook toegeven dat hij regelmatig vrij onhandig was. Daarnaast vind ik een iets hogere zit prettig voor het overzicht op de weg en kinderen in en uit laden. Ik vind het dus juist erg praktisch. Voor rijeigenschappen kun je beter een lagere auto nemen.

Volgende EV gaat dus zeker iets in deze categorie zijn: ID4, Enyaq, Etron Q4, Ioniq 5, XC40. Al snap ik zelf deze C40 ook niet. Minder ruimte, meer euro's voor 2 km. Verwaarloosbaar. Met een coupe SUV verlies je juist dat praktisch nut qua ruimte dus ik snap ze ook niet. Dan moet je dit vooral mooi vinden.
Over coupe SUV's ben ik het met je deels eens, ook al zien die er niet slecht uit, maar wat ik wel kan appreciëren aan een SUV is de grote kofferruimte :) Tuurlijk, dat vind je ook in een break terug maar het aantal break-modellen blijkt elk jaar maar te zakken terwijl echt iedereen en z'n grootmoeder nu nieuwe SUV-modellen brengt en je dus meer keuze hebt.
Het praktische nut van de "coupe" SUV's is nogal discutabel. Of beter, het hele nut van een "SUV" is discutabel.
Voor een beperkte groep zoals mijn vader heeft het een heel nuttig doel, namelijk gemakkelijker in en uitstappen omdat je niet in een diepe put valt.
Wat is de toegevoegde waarde van deze auto in de lineup dan?
Smaak lijkt me de enige factor dan... Mijn logica zegt namelijk hetzelfde als die van jou :P
Misschien zit ik er helemaal naast, maar dit lijkt dus gewoon de Polestar 2 met Volvo-badge en iets andere achterlichten?
https://ibb.co/7jP8fKX

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 20:54]

Ik zie er meer een platgedrukte XC40 recharge in. Feitelijk is dus gewoon een tussenvorm van die twee auto’s en de aandrijflijn lijkt ook identiek. Het zou pas echt nieuws zijn als ze een fatsoenlijke stationwagon EV zouden uitbrengen, want die zijn er nagenoeg niet.
Porsche Taycan Cross Turismo ;) ;)
Ik vind dit toch echt niet lijken op de Polestar 2. Ik denk dat dan alle coupés wel op elkaar lijken.
De Polestar 2 is geen traditionele coupé, maar staat net als een SUV "hoog op z'n poten". En zoals je wellicht weet is Polestar natuurlijk onderhuids gewoon Volvo, ze hebben zelfs dezelfde designtaal zoals "Thor's Hammer" koplampen.
Ja dat weet ik maar behalve enkele karakteristieke eigenschappen van de lampen vind ik het model dus niet lijken op de Polestar. Niet meer dan soortgelijke modellen van andere merken.
Is toch niet vreemd aangezien de polestar gewoon het zusterbedrijf van Volvo is, elk onder de Geely moeder. En daarnaast ook gebruikt wordt als 'performance' badge bij de Volvo modellen. En dus ook vergelijkbaar is met bv. een S Line bij Audi.

Ik vind de polestar 2 persoonlijk wel meer lijken op een S60.
https://www.driving.co.uk...lestar-engineered-review/

[Reactie gewijzigd door kluyze op 22 juli 2024 20:54]

Was het maar de Polestar 2 met Volvo-badge en andere achterlichten.
De Polestar 2 is tenminste nog een mooie auto. Dit niet.
Tijd voor Hans Anders... Dit lijkt overal op maar NIET op de Polestar 2.
420 km. Zal wel 340 realistisch zijn. In de winter 300 dus. Wat heb je daar aan? Competitie doet het veel beter.
Hoe vaak rijd je langer dan 300 km achter elkaar? En als je het al moet doen kun je na twee uur rijden een kwartier pauze nemen bij een snellader.
Ik vind het wel een aandachtspunt. Als ik naar een klant in Rotterdam moet rijden dan is dat 400 kilometer heen en weer. In een benzine of diesel waggie is dat een no brainer. Ik heb echt geen zin om in de tussentijd een lader te zoeken of ergens op de snelweg aan een snellader te hangen, het gaat allemaal van mijn vrije tijd af.
Maar die 4h reistijd gaat niet van jouw vrije tijd af? Het zijn de 20min aan een snel lader die het hem doen?
Als ik een dag van 8 uur maak met daarop 4 uur reistijd zit ik inderdaad niet te wachten op 20 minuten extra snelladen.
Haha ja dan moet je ook gewoon een andere baan zoeken. Elke dag 4 a 5 uur in de auto..... niet best.
Maar hoe vaak rijd je die rit van 400 km? En is het voor die keren echt een groot probleem om ergens langs de snelweg een kop koffie te pakken en de accu bij te laden? Gaat dat kwartier het verschil maken?
Nu niet meer vanwege corona maar in het verleden reed ik makkelijk 3 keer per week zo'n afstand. Met een goede diesel tank je dan maximaal 1 keer.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 20:54]

Vorig jaar een keer gestopt bij een supercharger. Op een ritje naar Groningen en terug.

Verder nooit getankt!

Normaal stond ik toch zo’n 20 keer per jaar te tanken. Dat duurt in totaal langer.
Die ‘vrije tijd’ win je weer terug door het overgrote deel van je laadbeurten in de nacht voor je deur te doen in plaats van bij de benzinepomp je tank volgooien.
Deze auto lijkt mij dan ook niets voor jou. Meer iets voor de mensen die niet dat soort afstanden maken.
Bij die klant kun je niet opladen? Hoe vaak kom je daar?
Dan zoek je toch een laadpaal in de buurt van je klant? Ik kan me haast niet voorstellen dat er in Rotterdam nergens laadpalen zijn waar je jou auto aan kunt pluggen terwijl je bij je klant bent. De meeste bedrijven hier in Groningen hebben al gewoon een laadpaal op de parkeerplaats en zelfs als ze die niet hebben, dan is er wel een op maximaal 5 minuten lopen.
Dat komt best nog wel vaak voor kan ik je vertellen. Er zitten dagen tussen dat ik met gemak 400-500 km rij binnen Nederland. Ik moet er serieus niet aan denken om dan tussentijds 15 minuten te moeten spenderen bij een snellader. Natuurlijk, voor de concentratie schijnt dat beter te zijn, maar het zou mij op m'n heupen werken.

Gelukkig zou ik dan wel ook vaak bij klanten kunnen opladen. Daar zou ik dan eerder voor kiezen. Als ik een EV had.
Hopelijk heb je klanten waar je dat kunt doen. Ik zie nog vaak dat als er al oplaadpunten, die niet voor externen is
Dat komt best nog wel vaak voor kan ik je vertellen. Er zitten dagen tussen dat ik met gemak 400-500 km rij binnen Nederland.
Non-stop, dus in één ruk?
Hoe vaak reis jij op een dag meer dan 300km?
Best wel vaak. Nu natuurlijk niet, maar wel vaker tijdens mijn werk in normale omstandigheden.
Dat is een uitzondering. Overgrote deel van de weggebruikers rijdt max 100km op een dag. Gemiddeld zelfs veel minder.
Dan heb jij een bijzondere baan. Gemiddeld genomen wordt er nog niet eens 50 kilometer per dag gereden in Nederland. Er zijn uitzonderingen, en jij hoort daar blijkbaar bij. Maar ik denk niet dat je aan één stuk meer dan 300km rijdt, dus waar je ook heen gaat, je kan vast wel ergens minstens een paar uur aan de lader of 4 keer een half uur als je echt de hele tijd heen en weer gaat. Dus ook voor jou zijn er zeker mogelijkheden zonder dat je daar (teveel) moeite voor hoeft te doen.
Anoniem: 310408 @Rippz2 maart 2021 19:57
Best wel vaak. Nu natuurlijk niet, maar wel vaker tijdens mijn werk in normale omstandigheden.
Dan moet je een andere EV kiezen. Deze zomer zijn er een aantal die meer dan 500 Km doen. En als je meer op een dag rijd moet je gewoon nog even een grote diesel kopen. Komt allemaal best goed.

Ik rij in mijn Tesla maandeliiks van Bordeaux naar Amsterdam. 1200 km. En doe dat zonder enig probleem, paar keer laden, koffie, lunch, gratis wifi om een film te zien op het dashboard. Het is niet dat je moe word tijdens het rijden want op de snelweg (inclusief inhalen, afrit, oprit) gaat alles op de automaat. Je zit maar een beetje je (gratis) spotify playlists te luisteren en de vreemdste radio zenders te vinden. Maar dat kan een vreemd ding van mij zijn. Vorige week twee uur geluisterd naar een geweldige zender uit Zimbabwe.
Voor jou misschien niet voldoende, voor het overgrote deel van de mensen wel voldoende. Zeker als je een goede laadvoorziening hebt, op je eigen oprit, kan je elke dag met een volle ‘tank’ vertrekken en die enkele keer dat het niet voldoende is, pak je een snellader onderweg.
Ik persoonlijk nooit en dat ben ik ook niet van plan. Toch heb ik wel redelijk range_stress en heb ik mijn oog laten vallen op een auto met WLTP range van 540 wat het persoonlijk iets dragelijker maakt.

Ook de XC40 P8 stond op mijn lijst maar om 1 of andere manier kan die 120 km verschil mij behoorlijk laten twijfelen om voor die XC40 te gaan.
Anoniem: 310408 @ManiacScum2 maart 2021 19:59
Ik persoonlijk nooit en dat ben ik ook niet van plan. Toch heb ik wel redelijk range_stress en heb ik mijn oog laten vallen op een auto met WLTP range van 540 wat het persoonlijk iets dragelijker maakt.
Zo, jij zit veel uren per dag in je auto, want in Nederland is 540 Km overdag toch al snel 7 tot 8 uur sturen.
:?

Er staat letterlijk in je quote "Ik persoonlijk nooit" wat ik reageer op de vraag "Hoe vaak reis jij op een dag meer dan 300km? "

Mijn range-stress staat volledig los van mijn reisgedrag maar ligt eerder aan gewenning en omschakeling van Diesel naar Elektra.
Heb ik ook, maar is eigenlijk ongegrond. De teller wordt steeds preciezer naargelang je rijgedrag en je rijgedrag vordert ook, want het rijdt wel net even iets anders, je wil de auto liefst wat meer zelf laten doen.

Dus in de praktijk is in het begin datgene wat je op die teller ziet verschijnen aan range, vaak het worst case scenario. OK, als er opeens een harde tegenwind opsteekt verlies je nog wel wat, maar verder, ik moet zeggen dat ik er aardig vertrouwen in begin te krijgen :)

En ook het denken / de omschakeling naar even nagaan hoeveel kilometers je moet gaan maken voordat je instapt is eigenlijk niet zo spannend. Ik voel me nog wel steeds een soort heroine junk als ik op locatie ga parkeren. Waar is die laadpaal. :D Maar als je vol wegrijdt is het eigenlijk een luxeprobleem dat je er geen zou vinden.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 20:54]

Veel beter, heb je de range test filmpjes gezien? Ja Tesla M3 doet het beter qua range en performance maar niet iedereen wil dat interieur en slechte afwerkingsniveau.
Welke competitie doet het in de winter beter dan die 300 km dan?
Ik had nou juist bij Volvo de hoop dat er een meer praktische auto gemaakt zou worden in plaats van de volgende SUV baksteen.
Het is de 1 na de andere en ik zag meer een EV van de V70 voor me :|
De batterijen liggen hoogstwaarschijnlijk in de bodem van de auto, waardoor het interieur wat hoger komt te staan. Krijg je volgens mij sowieso al sneller uit op een SUV.

Misschien dat de volgende een V90/V60 electric wordt?
Tesla heeft het voor elkaar gekregen met de Model S en 3. Nissan met de Leaf. Mag hopen dat Volvo het ook wel kan :p Als de auto iets hoger wordt, prima. Ik zie alleen zo veel SUVs voorbij komen :p
Oh absoluut, volvo kan dat ook wel, maar ik denk dat ze in eerste instantie voor relatief gemakkelijk gaan, aangezien een SUV gemakkelijker is dan een lagere auto en aangezien de SUV op dit moment nog steeds een populair model is.

Volvo komt uiteindelijk heus wel met andere modellen in andere segmenten, maar ik denk niet dat je het hen kwalijk kan nemen om deze keuze te maken.

Persoonlijk zal ik ook sneller voor een lager model gaan, maar als ik op de weg zit zie ik naar mijn inziens steeds meer hogere auto's rijden
Jou snoepje is onderweg: https://www.volvocars.com/nl/v/cars/v90-hybrid Voorlopig nog niet volledig elektrisch maar dat komt vanzelf.

Zelf blijf ik in mijn 945 rijden tot er een echte elektrische grand-tourer is die 600 of 800 km ver komt. Ik heb geduld.
Ik kreeg een glimlach op m'n gezicht :) Als die auto er ook als volledig EV model komt geeft mij dat goede motivatie om heul hard te gaan sparen!
Het is mijn wens/hoop/gedachte dat volvo de hele set auto's van onder af electrificeerd, zoals ze dat ook met hybride hebben gedaan. Met dat de S90/V90 serie als meest luxe wordt gezien, zullen ze eerst in de andere modellen alle techniek optimaliseren. Hopelijk gaat het een serieuse grand-tourer worden die ook echt een grote afstand kan afleggen.
Het voordeel van die aflopende daklijn is dat de C40 aerodynamischer en lichter kan zijn dan de XC40 [...]
De crossover weegt 2185 kilogram [...]
De XC40 P8 Recharge weegt 2150kg leeg :X 8)7
Ben benieuwd of elektrische auto’s ooit echt goedkoper worden dan Benzine auto’s. Neig naar de impressie dat de automarkt dezelfde kant opgaat als de huizenmarkt, onbereikbaar voor starters.

Dit komt voornamelijk omdat accu’s zo duur zijn en ik zie het in de toekomst wel gebeuren dat het strippen van de accu van een auto lucratiever is dan deze goedkoop als occasion te verkopen.
Daar heb je enerzijds natuurlijk gewoon de occasionmarkt voor. Anderzijds koop je al een nieuwe EV bij Dacia voor €17.000,- Nog altijd niet goedkoop, maar geen €60K.
Nee ligt echt niet aan de accus. Dit heeft in mijn optiek te maken met:
Vraag en aanbod. Vraag is er redelijk, er is meer interesse, maar het aanbod is beperkt.

Bpm/btw structuur in nl is kapot. Veel te hoog, de e-golf in duitsland kon je voor 179 euro per maand vorig jaar private leasen! Dat is gewoon de helft!

Merken spelen slim in op de subsidieregels, bijna elk land heeft subsidieregels. Dit weten ze en dan calculeren ze in. Lekker een dikkere marge maken.

Die prijzen van accus zijn niet zoveel duurder geworden. Vooral bij Volvo niet, ze waren er vroeg bij en met hun chinese samenwerking gaat het fantastisch.

In China heb je een kleine auto die nu de best verkochte auto is. Echt een mini ding, Hong Guang Mini. 4500 dollar. In Nederland zou dit gewoon minimaal 10.000 euro kosten, maarja zolang we massaal dit accepteren gebeurt er niks....
Een ICE bestaat al dikke 100 jaar, de EV is nog maar recent op de markt.
U vormt snel uw impressie...
Een ICE bestaat al dikke 100 jaar, de EV is nog maar recent op de markt.
U vormt snel uw impressie...
Rond 1900 was het meerendeel van de wagens toch elektrisch hoor. Het is dat de verbrandingsmotor rond die tijd beter en beter werd en zo de elektrische voertuigen uit de markt kon drukken.
Dus ...de ontwikkeling stopte toen voor de EV.
Nu is die terug begonnen.
Binnen 2 gens(wagens) rijden we +800km op een laadbeurt en gaan motoren +500k km mee 8-)
Volvo gaat veel klanten kwijtraken. Zowel zakelijke als particulieren.
De V40 kon je voor iets meer dan 30k wel kopen en Volvo heeft niets ter vervanging in die prijsklasse.
De V40 werd vooral veel verkocht in Nederland en ook nog wel in België. In de rest van de wereld niet.
Daarnaast krijg je voor iets meer dan 30.000 nu ook een goed uitgeruste XC40 T2 met automaat.
Wat vind jij iets meer dan 30k?
De Volvo dealer die ik heb gesproken was er ook niet al te blij mee dat er geen opvolger van de V40 is en op korte termijn ook niet gaat komen. Hij had het ook over die XC40 T2 met een vanaf prijs van 39k geloof ik. Toch wel even veel meer dan 'iets meer'.
Nee, de XC40 T2 Automaat kon je in 2020 krijgen voor 29.000 Euro all in. De automaat was een aanbieding. Nu kost die 30.300 zonder automaat. Doe je er nog wat opties bij dan kun je voor 32.000 een mooie XC40 rijden.
Wijs hem even aan op de Volvo site. Bij de configuratie kom ik namelijk op vanaf 39k uit voor de handgeschakelde en 41k voor de automaat.
Je hebt gelijk het was 39.000 en ik zat nu op de Belgische site te kijken.
Los daarvan haalt Volvo het overgrote deel van de omzet uit de grotere modellen die over de hele wereld verkocht worden. Het verlies aan klanten die in Nederland en België een V40 reden zullen ze niet echt merken. Overigens zijn de verkoopcijfers van de XC40 in Nederland zeer goed.
Bovendien, als je die ICE koopt en je gooit er per jaar 500 tanks benzine in (a 750 km denk ik, is 35.000 km) dan heb je die extra kosten en binnen no time uit.
Het ging over het instapmodel van Volvo dat nu 10.000 Euro duurder is dan met de V40. Ik begrijp niet wat jij wil zeggen.
Anoniem: 30722 @Retrospect2 maart 2021 21:07
Total cost of ownership.... 👍
Ik weet niet of Volvo daar nou zou rouwig om is.

De V40 is gewoon een C-segmenter en in dat segment zijn de marges gewoon wat dunner. Dat is lastig op het moment dat je EV voertuigen in de markt wilt gaan zetten. Beter is het dus om hoger in te zetten en in de toekomst alsnog een goedkoper model uit te brengen. Het is een risico, maar weloverwogen.

Zo heeft Volvo eigenlijk altijd zaken gedaan, op modelniveau. De eerste versie van het model was altijd schreeuwend duur en pas na een 6-12 maanden kwamen de goedkopere modellen met andere motorisering uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.