Chinese autofabrikant Geely wil high-end smartphones maken

De Chinese autogigant Geely, waar Volvo onderdeel van is, gaat smartphones maken. De eigenaar van het Geely heeft daarvoor een nieuw bedrijf opgericht. Het bedrijf spreekt over high-end smartphones die wereldwijd moeten verschijnen.

Geely-topman Eric Li heeft een nieuw bedrijf opgericht voor het maken van premium smartphones en mogelijk ook andere 'slimme elektronica', schrijft de Zhejiang Geely Holding Group in een persbericht. Dat nieuwe bedrijf heet Hubei Xingji Shidai Technology Co. Ltd en is gevestigd in Wuhan in China.

Concrete details over de smartphones van het bedrijf en de naam waaronder die verkocht zullen worden, zijn er nog niet. Volgens Reuters is er een interne memo uitgelekt waarin staat dat Geely in 2023 zijn eerste smartphones wereldwijd wil uitbrengen. Het bedrijf verwacht er drie miljoen te verkopen in het eerste jaar.

Volgens de memo stopt Geely omgerekend 1,3 miljard euro in het project en mikt het op een omzet van datzelfde bedrag in het eerste jaar dat het smartphones gaat verkopen. Als dat enkel om de verkoop van smartphones gaat, komt dat neer op 433 euro per smartphone. Het bedrijf wil binnen acht jaar een omzet van in totaal zo'n 20 miljard dollar behalen en uitgroeien tot drieduizend werknemers.

Geely is een Chinese autofabrikant die onder andere de merken Volvo, Polestar, Lotus en Proton bezit. Het bedrijf maakt ook eigen satellieten en wil een satellietconstellatie in low earth orbit brengen als hulpmiddel voor zelfrijdende auto's.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-09-2021 • 17:05

67 Linkedin

Submitter: Fonsz

Reacties (67)

Wijzig sortering
High-end smartphones*, wat houdt dat in?
Dat houd in dat de smartphone markt in fase 4 komt. De fase waarin er steeds minder verschil in kwaliteit is. Er veel aanbieders zijn en de prijzen naar beneden gaan.
Het is dat wachten op fase 5 waarin de prijzen zo slecht en laag zijn dat bedrijven uitstappen. Bijv kijk naar cd/dvd speler markt.
Ik ben niet zo bekend met jouw fase 4 of 5 niet maar ik vermoed dat het een mate van volwassenheid is dat het product bijna een 'commodity product' wordt. Ik betwijfel of dat klassieke stadium nog wel van toepassing is voor producten waar heel veel software in zit. Qua hardware ben ik het met je eens, dat verschilt nu al niet veel meer. De software maakt echter het verschil. Zonder een Tesla te bezitten denk ik dat dat merk met stip voorop loopt in de software van hun auto's en dus grotendeels verantwoordelijk is voor de beleving en werking van de auto. Merken als Apple en Samsung doet het ook zeer goed cq. best goed qua software in hun producten. Ik ben momenteel bezig met een review over een Xiaomi 11 telefoon, de tegenhanger van de op dit moment populaire Samsung A52. Qua hardware vrijwel identiek, qua software een dramatisch verschil. Het gebruiksgemak van een Xiaomi verschilt daarmee enorm tov een hardware-technisch gelijk Apple of een Samsung product.
Geely moet behalve de hardware ook 'nog even' die hele software- en onderhoudsketen ontwikkelen, dat zal niet meevallen. Sterker, ze zullen nog jarenlang niet op het niveau van Apple/Samsung kunnen komen.
Aan de andere kant: ondanks dat Xiaomi vrij brakke software levert op hun mobieltjes zijn ze inmiddels wel nummer 2 van de wereld. Ik weet niet precies hoe ze het voor elkaar krijgen, maar op een of andere manier weten ze miljoen consumenten te verleiden hun spul te kopen. Ik vermoed een groot deel obv louter prijs en hardware specs.
Kan je de smartphone markt echt vergelijken met de cd/dvd markt?

Aanbieders/fabrikanten zijn inderdaad steeds gestopt omdat de hardware belachelijk goedkoop werd maar dit was ook omdat CD opgevolgd werd door mp3(-speler) en DVD enigszins door Blu-ray maar vooral voor streaming.

De smartphone is echter nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen en zal ook zeker niet binnen de kortste keren vervangen worden voor ‘the next big thing’
Die goedkope hardware voor CD-spelers kwam begin jaren 90 al op. Dat was ver voor de MP3-speler en heel veel verder voor de streamingdiensten.
Je kan de productstatia vergelijken.
Wat je nu ziet is dat de techniek algemeen goed geworden is en toetreding tot de markt veel eenvoudiger geworden is. Lees massa productie. Xiaomi heeft in korte tijd leuk marktaandeel behaald mede door lage prijzen. Die gaan nu omhoog en zie daar nieuwe aanbieders die met lage prijzen marktaandeel willen pakken.
Dat zal zo doorgaan totdat je ziet dat de prijzen in de massamarkt zo goedkoop geworden zijn dat de marge zo klein is dat fabrikanten uitstappen.

Merken proberen dan met duurdere exclusieve versie hun marge op te trekken. Dat werkt echter maar deel. In deze mark is apple de enige die dat al heel lang lukt. De rest probeert maar lukt niet.
Ik denk dat wanneer de ondersteuning termijn (verplicht?) wordt verlengt, de verkopen toch wel een keer achteruit gaan? Dat zullen kleinere en zeker nieuwe merken toch wel merken neem ik aan. De tijd dat je voor prestaties ieder jaar merkbaar voorruit ging is ver achter ons (tenzij je gamet natuurlijk)
Volgens mij was het bedoeld als voorbeeld om te kunnen begrijpen wat fase 5 is, niet als iets dat 1:1 met elkaar te vergelijken is. Mij werd met dat voorbeeld meteen duidelijk wat er bedoeld werd, ook al zijn er vast dingen te benoemen waarin de situaties niet overeen komen. Met andere woorden: you're missing the point.
Het is dat wachten op fase 5 waarin de prijzen zo slecht en laag zijn dat bedrijven uitstappen. Bijv kijk naar cd/dvd speler markt.
LOL... Ja. €11 voor een DVD-brander 8)7

Ik kan me nog herinneren dat je voor een NEC 2500A ( nieuws: Blik op NEC ND-2500A 8x dvd-brander geworpen ) in 2002-2003 rond de €250 betaalde. Als je hem kon vinden voor rond de €230 dan was je erg blij met die prijs :D Om nog maar niet te spreken van een 4x CD-brander in 1998... toen was fl. 650 (exclusief SCSI-kaart van fl. 250 ofzo) heel normaal. Een Plextor TS-16/10/40A en een Plextor lezer (beiden SCSI), voor een totaalbedrag van fl. 1300 ofzo was wel de gouden combinatie, want dan kon je direct van de ene CD naar de andere kopiëren.

De tijd waarin je met andere hardware dan een grafische kaart of CPU nog de koning kon zijn :9

Ik vraag me af wanneer we op het punt zitten dat een smartphone vergelijkbaar met iets als een iPhone SE 2020 ofzo ergens rond de €25 kost.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 28 september 2021 23:21]

Haha ja idd... Heb toen voor ruim 1000 GULDEN een Yamaha brander + SCSI kaart gekocht om Playstation discs te branden 😆 Was goed verdienen en later idd een Plextor want die was 5x zo snel, dus nog sneller verdienen 🤣... En hele dozen discs meenemen van de PC dump en later op spindle... Kost allemaal helemaal niks meer nu, sterker nog, geen hond die er nog behoefte aan heeft...

[Reactie gewijzigd door involver op 30 september 2021 07:43]

''De Wereld in hand bereik''
Concurreren met samsung's S lijn, apple, oneplus, google etc.
High end specs, daar gaat het in dit geval om
(lees; snelle CPU, goede camera, scherm etc)

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 28 september 2021 17:46]

Hoge prijs en marge daar gaat het om ;)
De top end van de markt bedienen om meer marge te pakken.
Nou, wat denk je zelf? Snelste SOC, beste scherm, meeste geheugen, etc...
Als ze dezelfde kant opgaan als de toestellen van Xiaomi (ten minste, de Poco F1 en F3 bevallen erg goed) dan zullen ze, zodra er naamsbekendheid komt, een goede positie op de markt kunnen krijgen.
En toch koop ik die niet meer sinds bekend is dat je censuur op je toestel (kunt) krijgt. Het idee alleen al dat ze een lijst hebben en de mogelijkheid is voor mij voldoende het merk voortaan te vermijden.
Heb je artikel dan wel gelezen ? Op de eigen browser zit een extensie die filtert.


Gebruik eens voor de lol google, duckduckgo, swiss cows, yandex en vraag jezelf dan eens af waarom dezelfde vraag andere antwoorden geef;

en doe hetzelfde nog eens met een vpn om nog variatie te zien 🙂


En als je dan toch zo tegen filters bent, drop dan gelijk ook netflix 😬
Het is natuurlijk wel een verschil of de basis van je resultaten een verschillend algoritme, een profilering, biasing of regelrechte censuur is.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 28 september 2021 19:33]

Het is natuurlijk wel een verschil de basis van je resultaten een verschillend algoritme, een profilering, biasing of regelrechte censuur is.
Je vergeet de belangrijkste categorie;
zelfcensuur 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Self-censorship


Daar waar jij de vinger opheft naar China, want oh zo slecht,
krijgen we in het westen op veel vlakken een compleet vertekend wereldbeeld.

Meest recent voorbeeld is vb dat de VS een rommel in Afghanistan en omgeving heeft gemaakt, in Irak met als bijproduct Syrië, Iran heeft verpest, en nog meer landen, maar na enkele weken is Afghanistan opgelost blijkbaar??


Media blijft daar niet te lang bij stil staan ondanks alle (terechte) verwijten afgelopen twee decennia.
Volgens mij heb ik toch heel wat westerse kranten gelezen waar de terugtrekking uit Afghanistan als ontiegelijke rommel en erger is benoemd.

Ook Syrië en Irak zijn nou niet bepaald als toonbeelden van “dit gaat goed hoera voor het westen” afgeschilderd in de media die ik heb gelezen.

Ik snap dus niet zo goed wat je bedoelt. Dat het daar wel allemaal fantastisch gaat en de VS het goed gedaan hebben en dat onze media dat censureren? Volgens mij moet je wat vaker een krant lezen.
Je bedoelt de hype?
Ik zie er niks meer van terug. Blijkbaar (weer) opgelost.

Ook heb ik de media of politici niet gehoord om VS te boycotten, al was het maar de wapenindustrie.
was gisteren nog in het nieuws dat er een hoorzitting over is en dat 1 senatrice er zelfs een wetsvoorstel klaar heeft om de hele kwestie over de 20 jaar te analyseren.
Waarom dat in een wet moet was mij ook niet echt duidelijk.
Je lijkt wel llee, iemand die waar mogelijk China verdedigt en als het even kan benadrukt hoe slecht de VS is.
Je “natuurlijke” reactie is een groter probleem,

China per definitie negatief afschilderen terwijl “bevriende” staten erger zijn, maar dat met een tikje wordt afgedaan.


TZT komen je eigen normen en waarden onder druk te staan, en die zijn zeker niet gelijk aan die van de VS.
Ik ga hier niet een discussie over het Midden Oosten beginnen, maar ik zou even de geschiedenis raadplegen. Die rommel was er al voordat de VS iets voorstelde op het wereldtoneel.
Het heeft ook geen zin om over een constatering te discussiëren,

de dubbele standaard blijft twijfelachtig.
Die rommel was er al voordat de VS iets voorstelde op het wereldtoneel.
Dat was het ottomaans rijk voor meer dan 1000 jaar 🙂 De vraag is dan waarom jij een stel wahabisten als referentie neemt,
iets met kolonies, olie als shell en aramco…

Zoals aangegeven , zelfcensuur 🙂
Ik nam helemaal niemand als referentie. Dat deed jij zelf.
Wederom door de mand gevallen 😄

Je was ook vrij om aan te tonen wanneer dat rommelig was…. maar dan had je bronnen nodig 🤣
Ik gaf aan geen discussie hierover te starten. Daar zijn andere fora voor.
Weer die illusie dat er een discussie is.

Voordat je een stelling inneemt is het beter dat je fatsoenlijk aantal bronnen hebt en dan pas een mening vormt. Jij blijft doordrammen op basis van onderbuikgevoelens.
Nou, ik heb nu een klein halfjaar een Poco F3, dus ik moet sowieso wachten op een nieuw toestel. Tegen die tijd zie ik 't wel weer!
Mmm, hoop dat ze hun software dan wel beter op orde hebben als bij de Polestar2.
Gave auto maar de software is gewoon buggy, tot het niveau dat mensen hem terug brengen.

Ben sowieso benieuw naar hun versie van "high end" en wat voor design ze er tegenover zetten.
Is Google niet verantwoordelijk voor de software van de Polestar 2?
Automotive OS, van Google, is het infotainment deel. Waar dingen fout gaan/gingen was dat de integratie terug naar de auto niet lekker werkte. Veel knoppen zijn softwarematig gekoppeld, mooi want verschillende functie onder verschillende omstandigheden, maar als je je airco in eens niet meer kan aansturen wordt het net naar.

Wie er verantwoordelijk is geen idee maar het raakvlak zat niet lekker. Polestar => Geely brengt het op de markt dus ze zijn in ieder geval eindverantwoordelijk.
Aan de andere kant men leert nooit zo snel als van je eigen fouten dus he misschien wordt het wel wat...
Polestar is eerder een onderdeel van Volvo. Het infotainment systeem zal ook wel gebaseerd zijn op die van Volvo.
Apple die auto’s wil maken, Geeley dat smartphones wil maken…

Voor mij zijn het twee heel verschillende productgroepen, waarom toch die combinatie?
Speelgoed bij de Kruidvat maar geen shampoo bij de InterToys ... Dat dan weer niet.

Rare manier van bedrijfsvoering. Liever "schoenmaker blijf bij je leest".
Ze verkopen wel zakjes drop bij de bouwmarkt, maar geen planken in de snoepwinkel.

Retail is toch een ander verhaal: het gaat hier om fabricage.
Als je het ene als een auto ziet en het andere als een telefoon zijn het twee totaal verschillende producten. Als je beiden ziet als geavanceerd hulpmiddel voor je mobiliteit liggen ze ineens veel dichter bij elkaar.
En als ik ze zie als een stuk metaal rondom een verzameling chips en batterijen, dan zijn het ook dezelfde dingen.

Kan je misschien iets meer toelichten hoe je dat bedoeld?
De smartphone is een evolutie van een telefoon om mee te bellen naar een allround zakcomputer die je overal met je meedraagt, je helpt navigeren, je onderweg van informatie voorziet, je locatieservices biedt. In een moderne auto zit een heel groot overlappend geheel: navigatie, camera's, informatievoorziening over je locatie, ondersteuning van je agenda, rijhulpmiddelen.
De basis van beiden is totaal anders (bellen versus rijden), de zien er totaal anders uit maar de techniek die in beiden gebruikt wordt groeit steeds meer naar elkaar toe.
Sorry dat ik wat kort door de bocht ga maareh: Wat een slap gelul.

Auto's en Telefoons zijn totaal verschillende markten, productieproces, producten, techniek, regelgeving en toeleveranciers.

Bij een auto bijvoorbeeld is er sprake van een 'huwelijk'. Het moment dat alle voorgebariceerde delen bij elkaar komen tot een auto. En dan hebben we het niet zoals bij een telefoon over een 10-tal printplaatjes, scherm en andere onderdelen. We hebben dan honderden onderdelen van heel veel verschillende leveranciers.

Dat een auto een apparaat dat lijkt op een smartphone aan boord heeft maakt het nog geen smartphone.
Het gaat om ontwikkeling van technologie. Dat is voor een moderne auto niet zoveel anders dan voor een smartphone.
En iets ontwikkelen wil nog niet zeggen dat je het zelf gaat fabriceren.
Daarnaast nog even aanhalen dat het vaak om industriële groepen gaat die op veel markten actief zijn. Samsung bvb. maakt zowel mobieltjes als wasmachines als... auto's.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 29 september 2021 10:30]

Wat velen vergeten is dat Toyota, Fuji Heavy Industries, Hyundai... industriële groepen zijn die op veel markten actief zijn. Samsung maakt ook auto's bvb. En Smart is opgericht door Swatch.

Dus vanuit economisch perspectief is het allemaal niet zo ongewoon. Voor de consument klinkt het gewoon wat vreemd. Zeker als het nieuwe product elementen in zich heeft die we niet gewoon waren van een merk (meer fysiek/mechanisch product waarbij ergonomie, rijwielgedeelte... een rol spelen).
Verbaasd mij dat er nu nog een bedrijf gaat beginnen met smartphones. Het is een markt waarin slechts enkele grote aanbieders winst maken.
Bedrijven als LG zijn niet voor niets gestopt met smartphones. Way denkt autofabrikant Geely beter te kunnen dan LG?
Integratie met mobiliteits-oplossingen?
Of de gebruiker tracken als hij niet meer via de auto kan getracked worden :+ 8)7
Vreemd, meestal is het net omgekeerd. Wel is het zo dat China voorop loopt in het integreren van allerlei verschillende technologie, en het nieuwe Harmonie OS de basis gaat leggen voor nog verder gaande integratie.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 september 2021 17:21]

Hopelijk kunnen zij de P-line van Huawei overnemen en verder ontwikkelen.
Komen ze net een paar maanden te laat mee, anders hadden ze het restant van LG over kunnen kopen.
Het bedrijf wil binnen acht jaar een omzet van in totaal zo'n 20 miljard dollar behalen
Leuk toch? Van alles willen... Natuurlijk wordt het 'uitgerekend' maar alles in gebaseerd op aannames en die zijn dan gebaseerd op het verleden. En resultaten uit het verleden... :Y)
De automakers willen telefoons maken en de telefoonmakers willen autos maken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee