Volvo- en Polestar-moederbedrijf lanceert satellieten voor zelfrijdende auto's

Geely heeft de eerste negen GeeSAT-1-satellieten gelanceerd. Deze satellieten doen onder meer aan positiebepaling en moeten auto's kunnen helpen met zelfrijdende functies. Auto's kunnen via de satellieten ook communiceren met andere auto's of infrastructuur.

De negen satellieten van Geely-onderdeel Geespace zijn de eerste stap van het netwerk. In 2025 moet de eerste fase klaar zijn, met 72 satellieten. De tweede fase bestaat uit 168 satellieten, waardoor er uiteindelijk 240 GeeSAT-1-satellieten door de ruimte moeten zweven. Het bedrijf noemt het hele netwerk de Geely Future Mobility Constellation.

De satellieten komen in een lage baan om de aarde en moeten tot op de centimeter nauwkeurig kunnen aangeven waar bijvoorbeeld een auto zich bevindt. Auto's en andere systemen kunnen ook met die satellieten communiceren. Deze twee aspecten zorgen er volgens Geely voor dat het netwerk auto's kan helpen met zelfrijdende functies, omdat ze beter weten waar op de weg ze zich bevinden. Daarnaast kunnen ze met andere auto's en infrastructuur communiceren, bijvoorbeeld over de staat van de weg of files.

Deze combinatie van positiebepaling en communicatie heet Precise Point Positioning and Real-Time Kinematic Services, of PPP-RTK. Naast voor autonome auto's, kan dit netwerk voor de logistieke sector worden ingezet of voor andere sectoren. Geely denkt bijvoorbeeld aan toezicht houden op de kwaliteit van zeewater.

Voor de Geely Future Mobility Constellation heeft het bedrijf meerdere grondstations in China. In eerste instantie werkt het netwerk alleen in Azië-Pacific, maar na 2026 moet het netwerk wereldwijd gebruikt kunnen worden. Geely is eigenaar van of heeft een belang in meerdere automerken die in Europa auto's verkopen, waaronder Volvo, Polestar, Lotus, Lynk & Co, Smart en LEVC. Geely's satellieten hebben een levensduur van vijf jaar, daarna branden ze volledig op in de atmosfeer. Ze worden met de Lange Mars 2C-raketten gelanceerd.

De GeeSAT-1-satellieten

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-06-2022 • 15:24

97 Linkedin

Submitter: KaWouterplop

Lees meer

Reacties (97)

Wijzig sortering
Dit zouden de overheden wat mij betreft mogen tegenhouden. Dit kun je veel beter in een consortium van alle autobedrijven samen kunnen uitrollen dan ieder voor zich.
Precies dit. En dat vind ik ook voor de laadstations, het is pure verspilling om dadelijk 1000den verschillende satelieten in de lucht te hebben omdat elk bedrijf hetzelfde 'wiel' de lucht inschiet. Zo ook de laadstation: Er moet gewoon een standaard/samenwerking komen omdat het toch zeker ook niet de bedoeling kan zijn dat er straks 10 verschillende stations zijn omdat er niet wordt samengewerkt!? :'(
Laadstations? Op Tesla-snelladers na (die langzaam open worden gesteld) gebruikt elk laadpunt dezelfde soort stekker, en kun je met elke laadpas overal laden.

Die paar satellieten gaan het verschil niet maken qua vervuiling. Hoe meer verschillende aanbieders van dergelijke services nu, hoe beter, want dan gaan ze elkaar helemaal kapot concurreren tot er één over blijft die voor een schijntje (en waarschijnlijk dus ook milieu-neutraal) die dingen in de ruimte krijgt. Geely gaat in ieder geval niet tot in de eeuwigheid haar eigen netwerk onderhouden als iemand anders het voor de helft van het geld doet.
..., want dan gaan ze elkaar helemaal kapot concurreren tot er één over blijft die voor een schijntje (en waarschijnlijk dus ook milieu-neutraal) die dingen in de ruimte krijgt.
Ik vrees dat je hier toch wat snel door de bocht gaat. Als iets voor "een schijntje" gebeurt, is het meestal omdat er roofbouw op de natuur wordt gepleegd. Dumpen kost minder geld dan ecologisch verwerken.
Daarnaast zal als er één overblijft de prijs echt niet laag blijven. De marge zal daarna wel weer serieus toenemen.
De Starship van SpaceX maar ook toekomstige lanceersystemen van andere bedrijven (zoals Blue Origin, Rocket Lab) zijn gericht op gebruik van herbruikbare energiedragers, juist omdat dat op lange termijn goedkoper is.
Hoe meer verschillende aanbieders van dergelijke services nu, hoe beter, want dan gaan ze elkaar helemaal kapot concurreren tot er één over blijft die voor een schijntje (en waarschijnlijk dus ook milieu-neutraal) die dingen in de ruimte krijgt.
En die vervolgens als monopolist met captive klanten de prijzen verhoogt, uiteraard.
Tot de prijzen zo hoog zijn dat een ander er weer brood in ziet om het ook te proberen. Hoe dan ook zal er zo een soort balans komen, net als bij elke product of dienst in onze maatschappij.
De Tesla snelladers in Europa hebben allemaal 2 connectoren. 1 proprietary voor oudere tesla voertuigen, en 1 CCS voor nieuwe tesla voertuigen + andere merken.

terzijde: ook de andere merken stappen gelukkig af van CHAdeMO. zodat we in heel europa binnenkort maar met 1 connector gaan zitten: de CCS
De 250kw Tesla snelladers hebben zelfs de oude type2 proprietary niet meer, enkel CCS.
Goedkoop en duurzaam kan nimmer en te nooit, de winst ligt bij de bv het verlies bij moeder natuur...
Het meest goedkope is wanneer je maar één keer iets aan de natuur hoeft te onttrekken en het daarna kunt blijven gebruiken. Mijn hele verhaal gaat juist over dat ze niet constant satellieten de ruimte in gaan schieten als ze (uiteindelijk) met de apparatuur van anderen kunnen meeliften. Dat gaat alleen pas gebeuren als daar een markt voor is, dus ja, nu is het "slecht" maar op lange termijn opent het juist mogelijkheden.
Die 200+ satellieten moeten dus elke 5 jaar opnieuw de ruimte in gelanceeed worden. Ook niet echt een co2 neutrale actie.
Er zijn standaarden mbt stekkers, dus wat dat betreft zijn de laadstations en -palen even zo goed concurrenten van elkaar als de benzinetankstations.

Niet dat ik daar fan van ben hoor; in theorie zorgt de vrije markt en gezonde concurrentie ervoor dat de prijzen omlaag gaan, maar in de praktijk verschillen tankstations maximaal tien cent per liter van elkaar, en er is vaak ook een correlatie tussen prijs en bereikbaarheid / zichtbaarheid.

Er is gewoon een kartel bezig, daar is geen bewijs voor omdat ze het goed geheim houden of er zelfs geen communicatie over hebben, maar het feit dat er geen benzine-aanbieder is die significant goedkoper (of duurder) is geeft wel aan dat de vrije markt op dat gebied niet werkt.
[...]
Er is gewoon een kartel bezig, daar is geen bewijs voor omdat ze het goed geheim houden of er zelfs geen communicatie over hebben, maar het feit dat er geen benzine-aanbieder is die significant goedkoper (of duurder) is geeft wel aan dat de vrije markt op dat gebied niet werkt.
Veel ruimte om te concurreren hebben ze echt niet, het grootste deel van de prijs ligt vast door accijnzen en andere belastingen, dus er ligt een harde bodem in de prijs. En als de betreffende pomphouder te hoge prijzen hanteert, gaan de klanten wel naar een ander.
Dit. Er zitten gewoon heel veel vaste lasten aan het verkopen van benzine (net zoals electriciteit). De grootste boef is de staat en uiteindelijk als pomp eigenaar houdt je letterlijk een paar cent eraan over. Je zit wel met personeels kosten, vergunningen, onderhoud, risico lek van de pomp-bak enz, gemeente die met enige regelmaat maffe vragen stelt zoals of de bak wel lek-dicht is, toon het maar even aan.

Het is dus echt niet een goudmijn als je er een of twee hebt.
Verwar je markt niet met innovatie?
Dan moet je de particuliere ontwikkeling van auto's ook tegenhouden, en die van smartphones, en wellicht die van websites.
Volgens mij is dat niet een situatie waar we in moeten willen komen.
Het gaat om het onnodig vervuilen van de ruimte rondom de aarde. Dat staat dus los van de argumenten die jij aandraagt. Dit zou in het belang van de hele wereld moeten zijn, net zoals de klimaattop.
Zelfrijdende auto's zijn in het belang van de hele wereld.
Een zelfrijdende auto kan 18 uur per dag rijden, een door mensen bestuurde auto staat 22 uur per dag niets te doen.
Het gaat erom dat we dadelijk helemaal geen satellieten meer in een baan om de aarde kunnen brengen door alle puin. Als elke fabrikant honderden satellieten in een baan om de aarde brengt hoe denk je dat dit af gaat lopen?
Nu ga jij er vanuit dat elke fabrikant honderden satellieten de ruimte gaat inschieten. Ik heb 1 glasvezel aansluiting toch kan ik meerdere providers kiezen. Fabrikanten kunnen ook huren/leasen etc.
Maar ik geloof niet dat dat het totaal aantal auto's op de weg tegen zal gaan; het zullen er alleen maar meer zijn, vergelijkbaar met Parkinson's Law maar dan voor capaciteit op de weg of het stroomnet.
Het is mijn auto! Ik gebruik mijn zetel ook maar een half uur per dag, mijn televisie nog minder, de vaatwasser gebruik ik 2 uur om de twee dagen. Mijn bed doet het beter met 8 uur per dag. Ik gebruik de eettafel 3x per dag voor ongeveer een half uur. De deurmat aan de voordeur wordt slechts luttele seconden per week gebruikt en de de deurklink van de voordeur al even vaak. Het toilet wordt misschien in totaal door ons vieren een uurtje per dag effectief benut en ik heb er zelfs twee. Het bad wordt maximaal een half uur per week gebruikt, de douche wat meer.

Waar heb je het eigenlijk over?

Mijn auto gaat makkelijk 300.000 km mee. Als ik daar nu 1, 2 drie of meer jaar over doe?

[Reactie gewijzigd door grrfield op 6 juni 2022 22:53]

Ik begrijp dat je het over de vervuiling hebt, maar andere partijen verbieden te gaan ontwikkelen en iets te lanceren lost dat probleem op de korte termijn op.
Maar op de lange termijn zijn er dus geen ontwikkelingen om het beter, kleiner, efficiënter te maken.
Ik zie dit net zoiets als USB dat dor IEEEE wordt uitgerold. Maak het algemeen breed inzetbaar en open. Dit is gesloten, over 10 jaar is er weer wat anders en vervolgens zit je met de rommel rondom de aarde. De puin is nu al een probleem. Daarom pleit ik voor een verbod puur om dit soort onzin te voorkomen. (nieuwe) Satellieten heb je sowieso helemaal niet nodig voor autonoom rijden. Meer huizen zijn ook nodig toch wordt daar geen gehoor aangegeven want de stikstof uitstoot is te hoog, dit is niet heel veel anders maar dan.
Grappig dat je USB aanhaalt die connector is ook al meerdere keren van type veranderd.
Grappig dat mijn USB 1.1 printer nog steeds werkt via USB-C met een enorm simpele adapter :)
Satellieten heb je sowieso helemaal niet nodig voor autonoom rijden.
Ik denk dat satellieten flink bijdragen aan autonoom rijden juist, positiebepaling lijkt mij erg belangrijk, zeker als je dat samen met andere voertuigen kan doen.
Een lange baan om de aarde, heb jij enig idee wat voor een oppervlak dat is? Een paar honderd satellietjes zie je daar niet hoor.
Het gaat erom dat al die brokstukken tegen elkaar slaan zodat je micropuin krijgt dat met 20.000 kmpu rond de aarde suist. Dit gigantisch veel invloed op de ruimtevaart en dus ook satellieten die door dit puin beschadigd raken wat weer meer puin oplevert. Kennelijk heb je ook geen idee het zijn inmiddels 19.0000 satellieten. Het ISS wijkt regelmatig uit voor puin, beter gezegd onlangs was er een lek op het ISS dat waarschijnlijk door ruimtepuin veroorzaakt werd. We moeten eens beter leren nadenken...

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimteschroot

[Reactie gewijzigd door downcom op 7 juni 2022 09:49]

Ik ken dat, maar het is juist zo, dat als je iets lanceert, je een EOL plan moet hebben. 99,999 % van die EOL plannen zijn opbranden in de val naar de aardec die 0,001 % heeft een booster om juist verder weg van de aarde te komen.

Dus dat jij nu schroot van begin spacerace bekijkt is leuk, maar dat gaat tegenwoordig anders.
Heel veel satellieten en afval hebben niet de energie om terug de dampkring in te vallen. dus je stelling 99,999% is uit de duim :)
De defensie van de Verenigde Staten houdt het meeste ruimteschroot bij, omdat er bij een raketaanval onderscheid moet kunnen worden gemaakt tussen een raket en ruimteafval. In 1987 waren er 7000 geregistreerde objecten groter dan 10 cm. Volgens het NASA Orbital Debris Program Office was dat aantal in 2012 gestegen naar meer dan 21.000. Zij schatten dat er zich ongeveer 500.000 stukjes van 1 tot 10 cm grootte in een baan om de aarde bevinden en meer dan 100 miljoen stukjes kleiner dan 1 cm.
https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA633333.pdf

https://www.esa.int/Enabl...fe_disposal_of_satellites

https://astroscale.com/sw...the-end-of-life-solution/

Verder als je goed leest, heb ik het over nieuwe satellieten, waar we het ook over hebben.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 7 juni 2022 11:23]

Het gaat eerder om particuliere uitrol van wegen, een railnetwerk of een stroomnet.

Dit is infrastructuur en het is echt handiger dat autofabrikanten dit delen, net zoals dat het echt een zooitje (en nogal verspillend) zou worden als iedere autofabrikant zijn eigen wegen zou gaan aanleggen.
Daarnaast hebben we ook al GPS, Glonass, Galileo en Beidou
Men wil hier een accuraatheid van 1 cm halen, GPS zit tegenwoordig op 500 tot 30 cm, Galileo zit op 20 cm, Glosnass zit nog in de meters.

Tweakers spreekt over zelfrijdende auto's, zij hebben het over zelfrijdende auto's, drones, logistiek, mapping en andere.

Men heeft het ook over Real-Time Kinematic services, als je over Real-time spreekt is 4G, klassieke satteliet en Starlink no-go. 5G zoals hij vandaag is, tevens no-go. Het is pas vanaf 5G IoT uitgerold gaat worden dat 5G een optie word voor real-time maar zelfs Nederland of België gaat geen volledig dekkend 5G IoT netwerk hebben, laat staan de wereld.

Voor een definitie van Real-time volgens Profinet
(Real Time) which usually means around 250 microseconds-10 milliseconds update time with <100 microseconds of jitter and the data is sent unsynchronized.
Toevoeging: die round trip time is inclusief de sensor lezen, de data versturen, de data ontvangen, de data verwerken, de data terug sturen en een output aansturen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 3 juni 2022 18:44]

RTK (Real-time kinematic) dat is de centimeter(s) oplossing voor positionering niet een service.

Een service om RTK te verkrijgen is bijvoorbeeld RCTM op basis van VRS. Deze service wordt al
geruime tijd (10+ jaren) aangeboden door bijvoorbeeld 06-GPS of de landelijke service van kadaster NETPOS.

Steeds meer bedrijven, waar onder bijvoorbeeld Ericsson zijn er al tijden mee bezig.
https://www.ericsson.com/...on-down-to-the-centimeter

Wat meer informatie over correcties voor RTK:
https://www.06-gps.nl/rtk-gnss-1-2-cm/

En waarom er correcties nodig zijn:
https://support.swiftnav....g-gps-gnss-rtk-technology
Voor dergelijke real time systemen is satellietcommunicatie volkomen onmogelijk te gebruiken vanwege de latency en jitter en daarmee zo nondeterministisch communiceert dat je control loops >1Hz nooit goed gaan werken.

Real time a la Profinet-IRT heb je het over veel snellere loops. Maar real time kan van alles betekenen natuurlijk, die term wordt enorm breed gebruikt. Voor de smalste definitie heb je ook niks aan 5G-IoT, maar zul je in het bedrade netwerk moeten blijven (CAN, Flexray, TSN, etc)

[Reactie gewijzigd door Garyu op 4 juni 2022 09:35]

Voor locatiebepaling inderdaad, maar niet zozeer voor (directe) communicatie tussen auto's; dat zou wel kunnen met de huidige mobiele netwerken die nagenoeg overal bereik hebben, maar ik denk dat ze hiermee de controle en onafhankelijkheid willen behouden, plus omdat het LEO satellieten zijn zal het qua latency mogelijk vergelijkbaar of misschien beter zijn. Misschien ook niet, ik weet niet zeker hoe de latency van een mobiel netwerk enzo is.
Directe communicatie kan ook met 5G e.d. natuurlijk. Simkaart erin en klaar. In zeer afgelegen gebieden, waar alles van satelliet afhankelijk is, kan dat natuurlijk, maar daarvoor hangen er ook al tig in de ruimte.
Hoe dan? Als de NL overheid dit niet wil maar de Chinese overheid zegt “top doe maar” dan ben je wel ongeveer uitgepraat.

Op zich is concurrentie daarnaast ook wel weer goed om bij de beste oplossing te komen, maar of we nu met het oog op het milieu aan de lopende band satellieten moeten lanceren om auto’s zelf te kunnen laten rijden weet ik niet.
boycotten. Wanneer bedrijven of overheden zich niet aan de afspraken houden die landen maken, dan geen verkoop meer mogelijk in die landen. Wanneer op basis daarvan geen volvo meer verkocht mag worden in europa gaan ze dat echt niet doorzetten.
Precies! Was dit nou niet een van de basis doelstellingen van de EU. Samen sterker? Samen een vuist tegen Azië en de VS? Ik zie de EU tot nu toe alleen als speelbal gebruikt worden. Maar het zou er prima geschikt voor kunnen zijn.
Hmmm, nee. De bedoeling van de EU, is nooit meer oorlog in Europa. Door de grote landen in Europa economisch afhankelijk van elkaar te maken.
Goed kijken waarom de EEG is opgeheven en de EU er is gekomen "handel, veiligheid en slagkracht"
Als Nederland (17miljoen) zegt dit accepteren we niet dan luistert er niemand, zeg je de EU accepteert dit niet dan heb je slagkracht. Vind het wel grappig dat dit gemind wordt en dat dus niet duidelijk is waarom de EU er überhaupt is.
Ik denk dat je NATO bedoelt.
En jij denkt dat we onszelf daar een plezier mee doen? Je kunt niet bezig blijven met boycotten, dan houdt je niets meer over.
Dat zou wel een troost zijn, oude grijze mannen die rijden als aso's kunnen we wel missen.
overheden kunnen enkel hun eigen bedrijven tegen houden en die willen ze net een voorsprong geven met dit soort innovaties. De VS kan Geely dus niet verbieden om sattelieten te lanceren net zo min China Starlink lanceringen kan verbieden.

De tijd dat standaarden écht standaarden waren ligt al lang achter ons en tegenwoordig wil zowat elk bedrijf zijn eigen technologie zo breed mogelijk ingezet zien om er dan winst mee te kunnen maken, want wat ben je nu met iets wat al de concurrenten ook hebben.
In dit geval kan het zo zijn dat China nu alle bewegingen van voertuigen bijhoudt. Alleen daarom zou de EU het gebruik hier moeten verbieden.
als je alles op voorhand gaat verbieden wat theoretisch mogelijk is, dan mag je stoppen met leven, want iedereen zou zomaar naar buiten kunnen stappen en iemand de keel oversnijden.
Dit is China, niet echt een land wat aansluit op hoe we het hier doen.
Amerikaanse man-in-the-middle aanvallen die spyware op toestellen zetten zijn er zeker al geweest, dus ik zou er op dat punt niet zo zeker van zijn ;)
In een perfecte wereld zou dit moeten.

Helaas laten veel overheden zien dat ze amper mee kunnen bewegen met een markt. En moet er eerst 10 jaar onderzoek worden gedaan voordat er wat gebeurt.

Terwijl de markt in 10 jaar niet stil staan, en eist de markt deze diensten op korte termijn.

Misschien is goeie regulatie nodig op deze satalieten. Zodat er geen extreme wildgroei komt.
Tja, de ruimte is van iedereen en van niemand. Dan krijg je zo'n toestanden natuurlijk.
Stel ik als zzp-er heb genoeg geld, mag ik dan ook zomaar een sateliet de ruimte in knallen?

Lijkt me toch niet dat iedereen dat zomaar mag doen. Ruimte vervuiling zouden we niet moeten willen.
Toestemming van de Nederlandse overheid is voldoende en dan mogen die overal ter wereld rondzweven, zelfs boven het Pentagon, Moskou en Noord-Korea.
Als je dit ergens vanaf een boot in de internationale wateren doet, vraag ik mij af wie dit tegen zou moeten houden.
het land waarin het schip is geregistreerd is dan verantwoordelijk. Er is nergens ter wereld een plaats waar geen wet van toepassing is, anders lag het daar vol met lijken, casino's en bordelen.
Er zijn een paar gebieden die niet door een land, overheid, staat of persoon geclaimed worden. Zoals Bir Tawil tussen Egypte en Soedan. Daar is geen wetgeving.
wacht maar tot je er een lanceerplatform op wil zetten in het midden van de woestijn zonder infrastructuur. De reden dat Bir Tawil niet geclaimd wordt is omdat beide landen een andere kustregio ernaast met het claimen ervan zouden moeten opgeven die veel meer waard is.
Je mag het niet (zomaar) zelf doen, maar o.a. SpaceX heeft gewoon ruimte voor je als je inderdaad het geld hebt. Dan kan je bijvoorbeeld een minisat in een baan om de aarde krijgen. Er zijn universiteiten die dit eens in de zoveel tijd doen als project.

De overheid wil voorkomen dat iedere harry met fantasie een raket oplaat die vervolgens door een storing ergens in een woonwijk terecht komt. Ook is er rekening te houden met vliegverkeer e.d. Dan is ruimte kopen op een vlucht van SpaceX helemaal niet zo'n gek idee.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 3 juni 2022 15:44]

TL;DR: Ja, iedereen met genoeg geld om resources te verkrijgen om daarmee de juiste kennis en vergunningen te verkrijgen kan dit. Misschien niet als "ZZP'er", maar vast wel als je even jezelf inschrijft bij de KvK als bedrijf.

De ruimte is (helaas?) niet exclusief van de overheid. Natuurlijk gaat het niet werken om zelf een raket te bouwen en ongevraagd die de lucht in te schieten, maar als jij een of andere hippe start-up opricht om met lasers en AI hongersnood in afrika op te lossen dan kun jij prima uiteindelijk je eigen ruimteafval de lucht in helpen met toestemmingen van de relevante instanties.
Een ZZP's is ingeschreven bij de KVK.
Je hebt helemaal gelijk, maar daar ben ik dan ook mee bekend, sta dan ook meerdere keren ingeschreven, maar ik doelde te zeggen dat je waarschijnlijk specifiek "als bedrijf" er in moet staan.
Toch wel fijn dat Chinese bedrijven (lees Chinese overheid) exact weet waar allen auto's rijden.....
Gezien de meeste smartphones in china gebouwd worden is de vraag of het in de praktijk iets veranderd ;-)
Ze hebben hiermee additionele infrastructuur voor tracking.
Dat lijkt me wel een heel wat complexere en duurdere structuur, met smartphones die altijd met internet in verbinding staan.
Een smartphone is geen potentiële moord machine van 2000 kg die met 200kmh ergens op in kan rijden........
Dat niet alleen:
en moeten auto's kunnen helpen met zelfrijdende functies. Auto's kunnen via de satellieten ook communiceren met andere auto's of infrastructuur.

In theorie zou Geely (dus de Chinese overheid) ook ons verkeer in de war kunnen sturen met de zelfrijdende auto's, of zelfs deze auto's als wapen gebruiken.
Ik ben wel benieuwd of er wetgeving is over de toegang tot zelfrijdende auto's en systemen waar deze afhankelijk van zijn.
Nou de EU heeft dit al geregeld, China loopt wat achter, we noemen het e-sim en het is voor onze eigen veiligheid,
Hoe kunnen auto's communiceren? Hebben ze een schotel aan boord?
Navigatieapparatuur maakt toch ook gebruik van satellieten zonder schotel aan boord?
Communiceren gaat wel iets verder dan alleen ontvangen.
Leg dat es aan mijn vrouw uit? :X
:9 O-)

(terwijl ze notabene vaak wel schoteltjes heeft... :+ )
Antenne is genoeg. Kijk maar naar satelliettelefoons.
5g is te makkelijk om data uit te wisselen met andere weggebruikers? GPS(en alternatieven) + 5g kom je al een heel eind mee, dat ze dat eens eerst grondig benutten.
Met 5G of GPS tot op de centimeter je positie bepalen vergt dusdanig ideale omstandigheden dat je dit wel kun schudden in een bewegend object als een auto.
Dit systeem krijgt centimeter nauwkeurigheid. Op dit moment biedt Galileo dat alleen in encrypted mode, consumenten (auto’s) moeten het dan doen met 1 meter nauwkeurigheid.

Misschien vindt Geely de dataprijzen of latencies te hoog? Misschien maken ze zich zorgen om roaming?
En hup, we hebben de volgende tech race gevonden. Elk kapitaalkrachtig bedrijf dat voor elke scheet nieuwe sattelieten gaat lanceren ipv bestaande systemen te gebruiken. En om de milieuimpact compleet te maken ook maar weer eens in een lage baan zodat ze na enkele jaren alweer opbranden in de atmosfeer.
Maar als iedereen bestaande systemen gaat gebruiken, wat zou de motivator zijn van 'het bestaande systeem' om door te ontwikkelen gezien ze monopoly hebben?
Omdat de klanten dat vragen en daar geld aan verdient kan worden.

Volgens mij kan deze data veel beter en sneller over het mobiele netwerk dan via een satelliet worden verstuurd.
Nee hoor, die klanten blijven toch wel hoe duur je het ook maakt omdat er geen alternatief is.

Research doen bedrijven om zich te onderscheiden en klanten te trekken, maar als je geen klanten hoeft te trekken is er ook geen incentive voor research.
ja heel veel ironischer kan bijna niet. Een merk wat elektrische auto's maakt voor een beter milieu.....

...en de burger maar sancties opleggen voor een beter milieu terwijl dit soort acties alle gedane moeite ongedaan maken
Haha precies, Volvo was ooit een merknaam die nog enigzins bewust was van duurzame ontwikkeling. Dat is nu wel officieel ten einde!
Dat was te verwachten zodra het in Chinese handen viel.

Duurzaamheid en veiligheid vertalen niet naar het Manderijn. Alleen geld en winst.
Lol. Wat een onzinnig project. Totale waanzin. Maar daar zullen ze blijkbaar op de harde manier achter moeten komen. Onze wegen zijn ontworpen voor een paar ogen en een vlees-computer. Maak het silicon equivalent met camera's en wat chips en voilà: zelfrijdende wagens.
ALS je al communicatie zou willen dan vooral via mobiele netwerken, met heel misschien als uiteindelijke back-up satelliet internet. Maar dat lijkt me nog onzinniger.
Het hele idee dat wagens moeten communiceren om zelfrijdende voertuigen mogelijk te maken is zo idioot als maar kan zijn. Maar goed, dat geldt ook voor LIDAR en er zijn hele meutes "engineers" en "experts" die denken dat dat nodig is. :+

Los van hoe onzinnig dit is: de CO2 uitstoot van een enkele lancering is de jaaruitstoot van een paar vrachtwagens. We hebben heus wel grotere problemen op de grond om aan te pakken dan klagen over die paar raketlanceringen per jaar, zelfs met de relatief grote toename de komende jaren.
Ik dacht precies hetzelfde, maar ik viel in eerste instantie over de CO2-uitstoot. Maar die blijkt mee te vallen. Minder dan een transatlantische vlucht volgens dit artikel. Maar dan nog, hoeveel satellieten moet je lanceren, hoe lang gaan die mee, wat kost het opruimen zijn natuurlijk wel de vragen die je moet stellen.

Overigens denk ik dat communicatie tussen auto's wel degelijk een oplossing kan zijn voor een aantal problemen. Als auto's bijvoorbeeld lege parkeerplekken kunnen detecteren en de informatie kunnen delen met andere auto's, zodat je op je eigen navigatie een goed beeld hebt van waar een plekje vrij is, dan scheelt dat omrijden om een parkeerplek te zoeken. Of als ergens op een overwachte plek het verkeer stilvalt (bv door een ongeluk) kunnen auto's die informatie delen met andere auto's in de buurt, zodat jij ook op tijd kunt stoppen. Zoiets?
Ach, Starlink gaat er 42.000 plaatsen met dezelfde levensverwachting, hoor je op Tweakers amper iemand over.
Door middel van commerciële satellieten kunnen overheden ook mooi hun kennisvergaring over internationale burgers uitbreiden. En ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden wat bedrijven als Geely en Tesla met hun data kunnen inzien en uitrichten.
Zolang we vriendjes zijn met China, is alles ok. Maar als de relatie serieus minder wordt, willen we dan echt dat een hele vloot auto's afhankelijk is van infrastructuur in Chinese handen?
Het gaat hier om locatie bepaling, software updates, terugsturen van diagnostische gegevens (2 richting communicatie is dus mogelijk). Het potentieel voor misbruik is gigantisch. Daar mag best wel even met een strategische blik naar gekeken worden.
Fyi, in de Mercedes-Benz Group heeft Li Shufu ook 10% aandelen waardoor hij dus ook bij de aandeelhouders behoord.
Waarschijnlijk dus ook voor Mercedes Benz een handigheidje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee