Huawei kondigt Mate 50-smartphones aan met ondersteuning voor satelliet-sms'jes

Huawei heeft de Mate 50-serie smartphones aangekondigd. Het merk komt met een reguliere Mate 50, een Pro-versie en een RS Porsche Design-variant. De toestellen krijgen ondersteuning voor het versturen van sms-berichten via Beidou-satellieten.

De Mate 50-telefoons kunnen 'korte berichten' versturen via het Beidou-satellietnetwerk, waarmee het de eerste smartphones zijn die op die manier kunnen communiceren met satellieten. Onder meer Apple, Google en Starlink werken aan dergelijke satellietcommunicaties. Het Beidou-satellietnetwerk is wereldwijd actief.

Satelliettelefonie wordt op dit moment niet per se gezien als vervanger voor 4G en 5G, maar als alternatief voor als dergelijke verbindingen niet mogelijk zijn. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld alsnog noodhulp inschakelen als ze in afgelegen gebieden zijn. Een analist zegt tegen Nikkei Asia dat vooralsnog alleen Chinese chipontwikkelaars chips mogen maken die met het Beidou-netwerk kunnen verbinden. Hoeveel de satellietcommunicatie kost, is niet duidelijk.

De Mate 50-telefoons krijgen Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-soc, minimaal 8GB geheugen en tenminste 256GB opslag. Ondersteuning voor 5G-netwerken is er niet, vanwege de sancties van de VS. De reguliere Mate 50 krijgt een 6,7"-oledscherm met een resolutie van 2700x1224 pixels en een verversingssnelheid van 90Hz. Achter het scherm zit een vingerafdrukscanner, bovenin zit een cameragat met een 13-megapixelsensor.

Aan de achterzijde zitten drie camera's. De hoofdcamera heeft volgens Gizmochina Sony's IMX766-50-megapixelsensor. Deze heeft een variabel diafragma die ook door de gebruiker kan worden ingesteld, van f/1,4 tot f/4. Daarnaast is er een 13-megapixel-IMX668-sensor met ultragroothoeklens en een 12-megapixeltelecamera. Deze kan tot vijf keer optisch inzoomen en ondersteunt optische beeldstabilisatie. De accu is 4460mAh groot en ondersteunt tot 66W bedraad laden. Draadloos laden gaat met maximaal 50W.

De Mate 50 Pro en RS Porsche Design hebben een iets groter 6,74"-oledscherm met een resolutie van 2612x1212 pixels en een verversingssnelheid van maximaal 120Hz. De Pro-versie heeft net zoveel geheugen als de reguliere Mate 50, maar kan met twee keer zoveel opslag worden uitgerust. De Porsche Design heeft altijd 512GB UFS 3.1-opslag en 12GB Lpddr5-geheugen. De accu's zijn met 4700mAh ook iets groter dan de reguliere Mate 50.

De Pro en RS Porsche Design hebben dezelfde hoofd- en groothoeklenscamera's, maar hebben niet de telelenssensor van de Mate 50. In plaats daarvan heeft de Pro een 64-megapixelsensor en heeft de RS Porsche Design een 48-megapixelmacrocamera.

De Mate 50-telefoons zijn vanaf later deze maand in China te koop. De Mate 50 is te koop vanaf omgerekend en met btw 875 euro, de Pro kost minstens 1190 euro euro en de RS Porsche Design kost minstens 1225 euro. Of de telefoons naar Europa komen, is niet bekend. De smartphones draaien Android, maar krijgen geen ondersteuning voor Google-diensten.

Huawei kondigt Mate 50-telefoons aanHuawei kondigt Mate 50-telefoons aanHuawei kondigt Mate 50-telefoons aan

Links de Huawei Mate 50, midden de Mate 50 Pro, rechts de Mate 50 RS Porsche Design

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-09-2022 • 13:48

26

Lees meer

Reacties (26)

26
26
12
1
0
14
Wijzig sortering
Ik begin zo'n flauw vermoeden te krijgen dat we richting een globaal netwerk opgewarmd worden in de toekomst. Alles en iedereen begint zich met satellieten te bemoeien ineens.
Ook wel fijn voor noodcommunicatie.

Als ik nu bergtochten maak, heb ik altijd een InReach Mini bij me. Maar voor hoe weinig ik die gebruik is het toch een stevig geprijsde dienst (40 per jaar + 20 per maand dat je het wil gebruiken + kosten per bericht). Plus 300 voor het ding zelf. Puur voor als ik in de problemen kom net op een plek waar geen bereik is. Nou heb je ook goedkopere PLB's (Personal Locator Beacon) maar die kunnen helemaal geen informatie doorgeven, alleen een "nood" ping op de kaart zetten.

Als dat met het apparaat kan dat ik in mijn zak heb en liefst iets goedkoper dan zou dat super zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 juli 2024 01:33]

Tjsa raketten worden steeds goedkoper en overal antennes plaatsen en/of kabelstrekken is gewoon niet mogelijk.

Wat mij verbaast is dat een gewone smartphone zonder noemenswaardige antenne een bereik van een paar honderd kilometer heeft. OK, de snelheid is daar dan ook naar, kb/s en geen mb/s of gb/s, maar dan nog, we hebben het over 300+ kilometer de lucht in door alle lagen van de atmosfeer.
Met LoRa zijn afstanden van kilometers al mogelijk met een zendvermogen van milliwatts, mits line of sight. Een telefoon zendt al snel met een paar watt en een satelliet is ook line of sight dus de technieken zijn er, zeker voor korte berichtjes.
Meh, twintig jaar geleden waren er ook in Nederland al internetverbindingen voor o.a. complete scholen via satteliet, up- en downlink met behoorlijk goede snelheden. Probleem zit 'm meer in de ping.

Geostationaire sattelieten zitten op ~35.700 km. Heen en terug, laten we zeggen 71.000 km. Delen door de lichtsnelheid levert minimaal 236.8 milliseconde op. Maar dat is alleen communicatie met de satelliet zelf, heen en terug. Moet je een andere server hebben, mag je dat nog eens verdubbelen naar ~470ms als absoluut natuurkundige minimum.

De meeste aanbieders adverteren nu met >650ms, wat imho een flinke vooruitgang is van destijds ruim 1s.
Het gaat hier over satellieten op enkele honderden kilometers hoogte niet tienduizenden? Voor wat hij beschrijft heb je net als voor tv een schotel nodig, dat past echt niet in een telefoon.
Ik begin zo'n flauw vermoeden te krijgen dat we richting een globaal netwerk opgewarmd worden ...
Dat klopt 3GPP de organisatie achter standaarden als 5G heeft dit jaar standaarden gereleased voor satelliet communicatie met de mobiele telefoon.

Daardoor zie je gelijk bedrijven als T-mobile, in die markt springen met een globaal netwerk.
Dit klinkt alsof je dat slecht vindt, of lees ik iets in je post wat je niet bedoelt?
Alles wat globaal is is slecht, want dat leidt naar een globale controle en dat moeten we niet willen toch?
Zolang ze alles vrij globaal controleren en niet naar de details kijken zien ze vast niets.

Ik denk dat het eigenlijk wel handig is. Als één van de hagedismensen de hele wereld kan controleren dan spelen we er een aantal vrij. Die kunnen dan bijvoorbeeld in de horeca aan de slag, daar staan ze te springen om personeel.
Uh ja, denk dat je ondersteek mij toch niet raakt. Je kan me wel neerzetten als wappie, maar het is gewoon serieuze shit, voor onze toekomstige generaties.
Dat zouden dan alleen SAR berichten kunnen zijn want Beidou is een GNSS systeem en geen communicatie netwerk.
SAR-berichten?

Alleen zenden? Enige wat ik kon vinden was:
SAR_A_Self-Adaptive_and_Reliable_protocol_for_wireless_multimedia_sensor_networks

[Reactie gewijzigd door sjonie100 op 27 juli 2024 01:33]

Search and Rescue.

@icecreamfarmer Er kan dus nog meer
Dat zie ik hier niet tussen staan.
"search and rescue", denk ik.

Dat je dus als het ware een soort noodbaken kan aanzetten?

Vergelijkbaar met een EPIRB.
https://en.wikipedia.org/...on-indicating_radiobeacon

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 27 juli 2024 01:33]

Search and Rescue.
is ook onderdeel van de netwerken van de VS, EU en Rusland.
Huawei maakt nog steeds leuke toestel met goede camera's , maar de klad zit er wel in sinds het laatste toestel. Zo heeft de p50 pro met kirin processor betere batterij. foto's zijn beter, maar brengen ze het toestel in Europa door tekorten toch uit met een qualcomm processor waardoor het allemaal minder is dan wat het moet zijn wat ze voor ogen hadden.

Erg jammer dat die boycot er is en natuurlijk kun je google play installeren en dat zijn 6 apps en het werkt als een google toestel , maar voor de meeste mensen te veel gedoe voor die prijzen.

Wie weet in de toekomst.
Als het enkel die 6 apps waren, zou ik het zeker overwegen, maar dat je geen bankapplicaties kan gebruiken, is hedendaags een veel groter probleem.
Letterlijk vanmorgen nog moeten gebruiken omdat ik mijn portemonnee vergeten was thuis.

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 27 juli 2024 01:33]

je kan je betaalpas gebruiken, maar zorg voor een case waar je pasje altijd aanwezig is icm met je toestel
Je kon ook net zo goed je telefoon zijn vergeten. Heb je ook niks aan je app.

[Reactie gewijzigd door pannalicour op 27 juli 2024 01:33]

Weet je zeker dat je die Google Services zomaar kan installeren? Ik heb het net na dat boycot geprobeerd, en toen verdween de functionaliteit na iedere kleine update. Dit is dus al gekraakt?

Ik ken iemand die veel belang hechtte aan de camera, en die is terug naar de illegale apps gegaan om gebruik te kunnen maken van zijn Huawei.
Iemand nog wat ontwikkelingen meegekregen van Femtostar satelliet communicatie? was het niet Pine64 die plannen had dit in haar toestellen te implementeren?
Wel goed dat er nu meer concurrentie ontstaat. Al moeten we ons geen illusies maken dat de netwerkcapaciteit veelvuldig communiceren tijdens rampen ook echt aan kan. Het is echt nood bij nood voor 1 of enkele personen in een area. Niet als een hele stad in nood wil communiceren. Dus daarom houd je misschien liever de doorsnee klant juist van je netwerk af.....maar dat is een andere discussie In ieder geval komen de bestaande spelers nu al onder druk te staan om wat concurrerender te gaan werken.

Maar mocht je niet kunnen wachten omdat je bergklimt, zeilt etc. dan kan je net zo goed bij de bestaande aanbieders op de sateliet terecht. Ieder met hun eigen kenmerken voor en nadelen.

En reken er op dat je telefoontje afgeluisterd zal worden, want juist de interessante telefoontjes gaan vaak via sateliet handsets vanuit afgelegen gebieden die militair interessant zijn.

De grote satelliet spelers waren tot op heden:

Iridium (www.iridium.com) begonnen voor handheld mobiele communicatie met handheld "koelkast grootte" mobiele sateliet telefoons, nu ook maritiem heel actief en in de SAR markten actief, De grootste klant is de USA overheid/leger. Bij een doorstart van Iridium maakten zij het mogelijk dat de tarieven lager werden en de doorstart succesvol werd door een bak vaste inkomsten zeker te stellen.
Iridium heeft tot nu toe op de meeste plaatsen de meest betrouwbare satelliet dekking tot op de noord en Zuidpool waar andere netwerken geen dekking hadden. Maar daar betaal je dan wel stevig een abonnement of prepaid units voor!

Inmarsat (www.inmarsat.com) met name voor verbindingen in vliegtuigen en sateliet koffertjes voor journalisten etc,

Thuraya (www.thuraya.com) Gericht op relatieve kleine handheld mobiele satelliet telefoons met dekking het gehele westelijk halfrond, Afrika, Oceanië, Rusland etc.. Dekking niet wereldwijd helaas, maar wel kleine toestellen en als dit niet verandert is via een abonnements sim van je GSM provider te gebruiken zonder extra abonnement) En wilde je lagere tarieven, dan koop je gewoon een Thuraya prepaid simkaart.
Ook bijzonder was dat je met je Thuraya toestel/simkaart ook gewoon wereldwijd via GSM netwerken kan bellen.
Grappig bij Thuraya is dat zij ook "sleeves" verkochten die je achter je Android smartphone of Iphone klikte, waarna je daarop via sateliet kon bellen. Natuurlijk wel met een grote uitklapbare antenne die je vaak niet op de foto's ziet. Maar wel de voorloper van wat nu gaat komen.

Globalstar. (www.globalstar.com) met origineel wel wereldwijde dekking, maar na een failissement een beperktere doorstart. Helaas ook wat grotere handsets.

Intussen zijn er allerlei lokale netwerken bij gekomen. Starlink breekt nu wereldwijd sateliet internet open en probeert nu ook mobiele operators diensten te verkopen. Meer concurrentie.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 27 juli 2024 01:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.