De nieuwste functie van smartphones: berichten sturen zonder mobiel bereik

Stel: je beklimt een berg, je glijdt uit en breekt je enkel. Je pakt je telefoon om contact op te kunnen nemen met de buitenwereld, maar je hebt geen bereik van een mobiel netwerk. Dat hoeft op termijn geen probleem meer te zijn.

Het is eigenlijk gek dat het berichten sturen zonder bereik nog niet kan, want je telefoon heeft al jaren de mogelijkheid om verbinding te maken met satellieten. Gps-systemen als GPS en Galileo werken immers met satellieten waar je telefoon mee verbindt. Het punt is dat de communicatie maar één kant op werkt. Je kunt geen berichten sturen naar satellieten, die ze vervolgens weer doorsturen. Dat gaat wel kunnen in de toekomst, en de eerste telefoons met die capaciteiten komen er al aan. In dit artikel nemen we de diverse manieren door waarop dat kan en wat je daarvoor nodig hebt.

Om te beginnen is daar de ondersteuning vanuit besturingssystemen: iOS krijgt dit in november met iOS 16.x, als de dienst voor satellietberichten voor nood live gaat. Android krijgt dat met versie 14. Daarmee is er in elk geval ondersteuning vanuit de besturingssystemen. Dat is natuurlijk maar een klein deel van het verhaal, want je hebt de juiste antennes nodig en er moeten satellieten zijn om verbinding mee te maken.

Optie 1: Starlink

Starlink is de satellietinternetdienst van Elon Musks bedrijf SpaceX. Er komt een V2 aan van Starlink, een geüpgradede versie van de dienst met de mogelijkheid om berichten en dataverkeer te verwerken. Dat zal kunnen vanaf eind 2023, zegt Musk. Dat moet je uiteraard met een korreltje zout nemen, want de planningen lopen vrijwel altijd vertraging op.

Voor de functie, die ook zal werken in Tesla-auto's, probeert SpaceX V2-satellieten te lanceren. Het grote Starship moet de satellieten in een baan rond de aarde brengen. Als dat niet op tijd zal werken, heeft SpaceX een plan B: V2-minisatellieten die grotendeels dezelfde functies kunnen uitvoeren, maar klein genoeg zijn om mee te sturen met een Falcon 9.

T-Mobile x Starlink, augustus 2022
T-Mobile x Starlink, augustus 2022

In de VS gaat Starlink samenwerken met T-Mobile en gebruikmaken van de 1900MHz-band. In Europa zal dat problematisch worden, omdat die overlapt met de banden die in gebruik zijn voor 4G. Het is onduidelijk waarom SpaceX een band gebruikt waar een licentie voor nodig is.

Wat ook nodig is, is een grote antenne. Die moet immers de ongerichte signalen van telefoons kunnen opvangen. Omdat telefoons niet ineens veel harder kunnen of mogen stralen, moeten de antennes op de satellieten zwakke signalen gaan opvangen. Vervolgens gaat het internetsignaal via de Starlink-systemen terug naar de grond en het internet op.

Het wordt mogelijk om in elk geval berichten te sturen via het systeem. Dat kan gaan om sms'jes. Als andere berichtenapps willen dat zij functioneren via Starlink V2, moeten zij zich de komende maanden aanmelden. Om het netwerkverkeer van de apps eruit te pikken, is het nodig dat zij met hun payload zich onderscheiden van ander netwerkverkeer om wel doorgang te vinden. Per cel binnen Starlink V2, die mogelijk honderden vierkante kilometers groot of groter is, hebben klanten 2 tot 4Mbit/s te verdelen.

Optie 2: Beidou

Beidou-satellietcommunicatie op Huawei Mate 50
Beidou-satellietcommunicatie op Huawei Mate 50

Beidou is het Chinese antwoord op GPS, maar heeft sinds twintig jaar een extra truc in de achterzak: de mogelijkheid om korte berichten uit te wisselen met apparatuur op de grond. Dat was lange tijd voorbehouden aan grote apparatuur, maar vorig jaar maakte het China Satellite Navigation Engineering Center al bekend dat er een smartphonechip zou aankomen.

Dat is mogelijk door het BDS-3-satellietsysteem, al zijn de mogelijkheden nog beperkt. In China en omringende landen werkt het, maar er is kennelijk nog geen wereldwijde ondersteuning. Voor grote apparaten is die er wel, door middel van Global Short Message Communication. Dit systeem maakt echter gebruik van Regional Short Message Communication.

Die kwam er vorige maand en die zit dus op het pcb van de nieuwe Huawei Mate 50-telefoons. De berichtenapp heeft ook de mogelijkheid ingebouwd om een locatie mee te sturen. Het is onduidelijk of andere Chinese fabrikanten als Xiaomi en OnePlus dit ook gaan inbouwen.

Optie 3: Globalstar

De grootste aankondiging van afgelopen week op dit gebied was de iPhone 14-serie van Apple: die kan de locatie van een gebruiker doorsturen als er geen bereik is én kan in noodgevallen hulpdiensten inschakelen.

Dat werkt via Globalstar, die hiervoor een investering van Apple zou krijgen van honderden miljoenen dollars. Globalstar werkt op band n53 uit de 4G- en 5G-standaarden. Dat is rond de 2,4GHz-frequentie, waar bluetooth en wifi ook zitten. Daar heb je uiteraard weinig tot geen interferentie van op het moment dat je in een gebied bent zonder bereik.

Het voordeel van die band is dat hij makkelijk in reguliere modems kan zitten en geen aparte antennes nodig heeft. Qualcomm heeft een modem gemaakt met n53-ondersteuning en die zit in de iPhones. Antennes die op die frequentie werken zitten uiteraard al in alle iPhones. Er is natuurlijk meer nodig om dit te laten werken, zoals software en een link met nooddiensten.

De bandbreedte is beperkt. Apple heeft naar eigen zeggen de berichten gecomprimeerd en dan nog duurt het tussen de vijftien seconden en een paar minuten voor ze doorkomen. Dat comprimeren gebeurt vermoedelijk door het template dat Apple liet zien; bij vooraf ingestelde berichten hoeft Apple niet de hele tekst te sturen, maar alleen een of enkele karakters die aangeven welk bericht gekozen is. Vervolgens is dat op de grond om te zetten in het volledige bericht voor hulpdiensten dat ontvangen.

Optie 4: Galileo

Alle genoemde systemen zijn in handen van Amerikaanse bedrijven of de Chinese overheid, maar er is ook een Europees gps-alternatief: Galileo. En ook die kan berichten sturen en ontvangen. Daar schreven we vorige maand al over.

Cospas-sarsat
Cospas-sarsat

Sinds vorig jaar is het 'return link'-systeem van Galileo operationeel, wat betekent dat de satellieten bij een noodsignaal ook kunnen reageren met een bericht dat reddingsdiensten onderweg zijn. Volgens de ESA is deze reactiemogelijkheid een unieke eigenschap van Galileo. Afhankelijk van de tijd die verstrijkt voordat het noodsignaal wordt gedetecteerd en gelokaliseerd, zitten er maximaal dertig minuten tussen de start van het noodsignaal en het versturen van een bevestigingsbericht naar de persoon in nood.

Galileo-noodberichten
Galileo-noodberichten

Er is nog een ander systeem in Galileo. In plaats van dat een gebruiker een noodbericht verstuurt, kan Galileo juist zorgen dat smartphones noodberichten ontvangen, een beetje zoals NL-Alert. Het systeem is in 2018 al eens succesvol getest in de Australische stad Melbourne.

De bedoeling is dat het systeem volgend jaar operationeel is en het moet naast NL-Alert en BE-Alert gaan functioneren. Het idee is dat een instantie alarm kan slaan over bijvoorbeeld een naderende tsunami of storm via een bericht. Dat is geen vrije tekst, maar instanties kunnen kiezen uit vooraf ingestelde berichten zoals 'blijf binnen' of 'verlaat het gebied zo snel mogelijk'.

Vervolgens sturen Galileo-satellieten dat naar een vooraf ingesteld gebied op de grond, in een ellipsvorm. Dat gebeurt via de reguliere frequenties van Galileo, waardoor elke compatibele smartphone die kan ontvangen. Wel moet de firmware er klaar voor zijn om de berichten door te geven.

Het voordeel van het systeem is dat het geen custom firmware vereist. Wel is een line-of-sight met de lucht nodig, dus wie binnen zit, krijgt het bericht niet binnen. Het voordeel is dat het niet afhankelijk is van mobiele netwerken, waardoor het dus ook werkt als die helemaal niet meer functioneren of de noodsituatie plaatsvindt in een gebied zonder bereik.

Galileo-noodberichten
Galileo-noodberichten

Tot slot

Manieren om via satellieten te communiceren met berichten of noodsignalen, zijn er al jaren. Vaak gaat dat met gespecialiseerde hardware. Deze diensten wijken af, omdat je het kan met de telefoon die je toch al gebruikt.

Wat opvalt, zijn de beperkingen. Die van Starlink lijkt wereldwijd te worden, maar komt voorlopig nog niet en zit nu gelinkt aan T-Mobile in de Verenigde Staten. Globalstar komt sneller, maar biedt alleen dekking in de VS en de Beidou-communicatie werkt alleen in en rond China.

Een andere beperking is wat je kan sturen. Natuurlijk zijn noodberichten heel handig, maar er is meer dat handig kan zijn: communicatie via reguliere chatdiensten bijvoorbeeld. En als je ergens bent zonder bereik, kan het zijn dat mensen jou willen bereiken met een dringend bericht. Dat is met Globalstar en Beidou ook niet mogelijk.

Met satellieten is een probleem op te lossen dat al bestaat zolang als mobiele telefonie er is: gaten in de dekking. Deze huidige oplossingen zijn nu nog beperkt, maar wie weet waar deze techniek over vijf of tien jaar staat? Het kan een eerste stap zijn richting overal bereik kunnen hebben waar je de lucht kan zien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-09-2022 • 06:00

33

Lees meer

Reacties (33)

33
33
15
1
0
15
Wijzig sortering
Ik gebruik al jaren een inreach van Garmin. Fijn systeem om thuisfront op de hoogte te houden. Werkt via iridium en wereldwijd. Het scheelt weer een 100 gram device sjouwen, maar zou hem toch niet thuis laten ivm redundancy en robuustheid. De inreach stuurt om de 10 minuten ook mijn locatie door zodat het thuisfront weet waar ik uithang. Via mijn provider kan ik hele scenario’s inplannen en daar automatische alarmeringen aan koppelen: buiten een bepaald gebied geraakt, te lang op een plek, noem het maar. Echt een extra laag veiligheid.

Goed dat dit ook voor de massa beschikbaar komt, zat plekken waar je zo toch alarm kan slaan.

[Reactie gewijzigd door WootieP op 22 juli 2024 18:30]

Goed dat je dit aanhaalt De use case waar het artikel mee start is nogal dubieus in mijn optiek. Als je echt de bergen in gaat behoor je jezelf ook goed voor te bereiden (dit betekent laten weten waar je naar toe gaat en wat de verwachtte planning is, dit kan bij familie hutten hotels etc....).

Een mobiel is naar mijn idee nogal onbetrouwbaar en breekbaar. Mobieltjes kunnen vaak slecht tegen kou en vallen dan regelmatig uit en ze zijn niet erg robuust. Als extra backup zou dit mooi zijn maar ik zou er niet op vertrouwen.
Goed dat je dit aanhaalt De use case waar het artikel mee start is nogal dubieus in mijn optiek. Als je echt de bergen in gaat behoor je jezelf ook goed voor te bereiden (dit betekent laten weten waar je naar toe gaat en wat de verwachtte planning is, dit kan bij familie hutten hotels etc....).
Een communicatie apparaat hoort juist bij die goede voorbereiding. Als je niet komt opdagen in het hotel, weet men nog steeds niet waar je gebleven bent natuurlijk. Het kunnen bereiken van de nooddiensten hoort erbij, en het is voor hen ook belangrijk te weten waar je zit, dan lopen zij ook minder risico met zoeken. Ik heb altijd een InReach bij me, maar als er een functie op de mobiel zal zijn die net zo goed werkt dan zou dat wel een prima vervanging worden.

Maar met de functie van Apple vind ik dat niet het geval. Ik heb expres geen GlobalStar spot (alternatief voor de InReach) gekocht omdat hun netwerk niet betrouwbaar is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:30]

Precies, ik heb ook een InReach Mini. Ik zou hem ook niet thuis laten als ik een iPhone 14 zou hebben (ik doe geen iOS) en die sat functie echt zou werken (want dat doet hij toch niet hier in Europa). Al dat gedoe met dat uitrichten van de iPhone is veel ingewikkelder in een noodsituatie dan dat knopje ingedrukt houden op de Inreach. En gaat dat bijvoorbeeld ook werken met alle storing/demping van plotseling noodweer?

GlobalStar is ook niet bepaald een geweldig netwerk. Ze hebben ook een eigen InReach achtig apparaat, de Spot, en daar zijn de reviews erg gemengd over. GlobalStar heeft bovendien door het type satteliet overal grondstations nodig, omdat er geen "mesh" communicatie tussen de sats is. Het is een "gebogen pijp" constructie, wat hij van de grond opvangt wordt terug gekaatst naar de grond in dezelfde regio.

Als er echter een beter netwerk zoals Galileo, Starlink of Iridium functie in mijn mobiel zou zitten, zou ik die wellicht thuis laten op de dagtrips, dan zou ik de inreach alleen nog maar meenemen op echt grote trips.

Een echte PLB zou zelfs nog beter zijn, maar het mooie van de InReach is juist de communicatie in gewone gevallen (geen nood). Dan heb ik dat toch liever.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:30]

Het fijne aan de inreach mini is dat je hem aan de schouderband van je rugzak kunt bevestigen met de karabiner. Daarmee heeft 'ie de grootste kans om verbinding te maken met een satelliet, plus als er een bericht binnenkomt lees je het zo van het scherm zelf.

Met een kwetsbare iphone zie ik me dat niet zo snel doen, hoewel er allicht hoesjes voor te krijgen zijn, maar dan nog is het onhandig.
Ik heb er zelf een spine connector band voor genomen. Ik vind het met die karabiner te los hangen, ik hou er niet van als er van alles loopt het bungelen als ik loop :)

Dan zit aan de ene kant de InReach en aan de andere kant de portofoon (ik ben ook nog zendamateur). En voor GPS heb ik dan de telefoon in een heel stevig hoesje.

Maar idd dat is wel fijn op die plek, daar hangt hij niet in de weg en heeft goed zicht.
Jammer, dat er weer vier verschillende standaarden zijn, waardoor het hele systeem ook weer versnipperd is.
Dit artikel is a-politiek , terwijl we weten dat ieder machtsblok een eigen communicatiemiddel wil.
Dus ja, de wereld versnippert, en we willen los van het Amerikaanse GPS.
Ukraine is heel blij met GPS, coordinaten ingeven en dan komt dáár de granaat of raket terecht. Werkt uitstekend en je wilt echt niet zonder. Wie levert het meeste geschut? De USA. Wie levert de meeste granaten (incl Excalibur) en raketten? Wederom de USA. Ja, Europa helpt ook, maar het valt in het niets bij wat de USA levert. Wanneer je dan afhankelijk zou zijn van Galileo, zouden die wapens ineens niet meer werken cq nauwkeurig zijn. Lijkt mij niet zo handig.
Galileo is nagenoeg even nauwkeurig als GPS. Bovendien lijkt het me handig niet afhankelijk te zijn van een militaire grootmacht waar nog wel eens volslagen idioten verkozen worden, het is daarmee geen betrouwbare oplossing op de lange termijn.
En Galileo is in handen van een supranationale organisatie waar niemand verantwoording hoeft af te leggen. Wat dat betreft niet veel beter dan de USA.
Die granaten en raketten werken niet met Galileo... En omdat NATO z'n zaken goed (genoeg) heeft gestandaardiseerd, zou het wel een issue zijn wanneer je ineens besluit om maar geen GPS meer te gebruiken. Dat betekent indirect voor Europa dat je ineens in je eentje tegenover Rusland staat, maar dan zonder werkende precisie ammunitie.

Ik kan me overigens nog een situatie herinneren waarbij een volslagen idioot democratisch werd gekozen en wat helemaal uit de hand liep. Eentje van wat langer geleden, jaren '30 in Europa, en de andere van een 20 jaar geleden, eveneens in Europa en waar de Ukraine nu het slachtoffer van is. En dat betreft dan gevallen van de laatste 100 jaar, daarvoor was Europa ook al één groot bloedbad.
Titel is misleidend... er is wel degelijk bereik, enkel niet van een gsm mast.
Ja en bovendien "Chatten", alsof kunnen kwebbelen het belangrijkste is onderweg.
Heel Hollywood in paniek nu.
Denk dat Abu dit wat grappig insteekt. Ieder spannend plot wordt nu plots de grond ingeboord door 'oh wacht ik laat iedereen gewoon even weten waar ik ben' que de cavelerie, binnen 10 minuten is iedereen gered, einde. Dus hoe nu een ontvoering of gevangenzetting door de boeven realiseren... grapje, moet kunnen. :)
Hoe werkt de "reguliere" satelliet telefoon dan die men nu al jaren op open zee of de bergen in kan nemen om mee te bellen in nood? Die ken ik als niet-smartphones.

En het systeem van schepen en vliegtuigen om tweeweg internet communicatie op te zetten?
Ik denk dat je Inmarsat bedoeld. Inmarsat kwam recentelijk in het nieuws, aangezien 5G een deel van hun frequentie-spectrum misbruikt gebruikt...
Die werken via Inmarsat, satellieten die in een geo-stationaire baan staan, Het verste weg van alle satellieten en daardoor lastig om op een standaard mobiele telefoon te ontvangen, hoewel, ontvangen is niet het grootste probleem, data terugsturen is een issue, je moet best een sterk signaal hebben, bij voorkeur met een richtantenne. Een ander nadeel is dat bandbreedte op de Inmarsat satellieten erg duur is.
Dit concept bestaat natuurlijk al meer dan 15 jaar, toen werd in bijv. Australie op grote schaal telefoons gebruikt die zowel het GSM netwerk op konden als een satelliet netwerk.

Tegenwoordig zijn dat soort telefoons ook 'smart' geworden, een voorbeeld van een recentere Android toestel die dat kan is de THURAYA X5-TOUCH.
In die presentatie van Musk met T-mobile gaf Musk aan dat je voor de starlink verbinding geen nieuwe telefoon hoefde te kopen met nieuwe verbindingstechniek, omdat de satelliet gewoon door je telefoon gezien wordt als telefoonmast. Om dit mogelijk te maken had men geavanceerde (en grote) fijngevoelige antennes ontwikkeld voor die satellieten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80922 op 22 juli 2024 18:30]

Goh, na lange tijd plus artikelen vermeden te hebben als de pest want waarom zou ik willen betalen voor vaak achterhaalde en onvolledige en meestal geen tweakers waardige artikelen?

Maar goed ik dacht. "Hey, dit lijkt me wel interessant. laat ik dit artikel eens gaan lezen". Wetende dat ik eigenlijk dpg weer aan het spekken ben met hun verhaal dat betalen eigenlijk beter is.

Wat een slecht artikel is dit. nog geen a4 aan text. Alleen maar verwijzingen naar oude berichten of youtube videos. Geen diepgang, geen leuke technische beschrijving waar iedereen mee bezig is.

Vind het zwaar teleurstellend. Weer een bevestiging dat ik maar beter niet kan betalen voor dit soort 'plus' artikelen.

[Reactie gewijzigd door dutchruler op 22 juli 2024 18:30]

Ik deel je mening.
Eerst was het dat plus geen reguliere artikelen zou gaan vervangen.
Toen dat de kwaliteit omhoog zou gaan.
Maar uiteindelijk is het een publish or perish iets geworden waar vaak maar halve en korte artikelen gepubliceerd worden met weinig diepgang. Eigenlijk precies zoals iedereen het voorspelt had.
Kan me nog herinneren dat je vroeger geen bereik had in tunnels en metro stations.
Persoonlijk ben ik meer van de beschaving dus ik zou me nooit op een plek bevinden zonder mobiel netwerk. :X
Gestopt met doorlezen na de zin over "je telefoon verbind met GPS". Niveau op tweakers is toch hoger dan dit mag ik hopen !?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.