T-Mobile in de VS test Starlink-ondersteuning in Android-telefoons en iPhones

De Amerikaanse tak van T-Mobile is begonnen met het testen van Starlink-ondersteuning in telefoons. Dat gebeurt op telefoons met Android 15 en iOS 18.3. Het gaat momenteel om een klein aantal klanten die in de test zitten; dat moeten er later meer worden.

Het begint met berichten kunnen sturen via Starlink en daar moet later bellen en mobiel internet bij komen, meldt T-Mobile. De eerste klanten hebben nu toegang sinds de ondersteuning in het onlangs uitgekomen iOS 18.3 zit. Daar moeten later meer klanten bijkomen; dat gebeurt komende maand.

Apple ondersteunde al langer het sturen van noodberichten en berichten via satelliet door een samenwerking met GlobalStar. De Starlink-ondersteuning werkt anders, omdat telefoons automatisch moeten wisselen als mobiel bereik wegvalt. Dat kan met GlobalStar niet. De Starlink-support verschijnt als optie in de instellingen voor mobiel netwerk. De test werkt alleen in de VS.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2025 • 09:13

115

Reacties (113)

113
104
60
2
0
26
Wijzig sortering
Geen zendmasten meer nodig, bereik in laag bewoonde delen van de wereld. De techniek is mooi.
Eigenlijk leegt dit de basis infra neer, voor veel Telco's en ISP. Zonder dat ze moeten investeren in een new netwerk.

Blij om te zien, dat de EU hier zelf ook mee bezig is, al vrees ik, dat die nog wel een behoorlijk aantal jaar gaat kosten. Al is het enkel omdat we een SpaceX in de EU missen.
Dit vervangt de bestaande infra helemaal niet, maar maakt dekking mogelijk waar het niet opportuun is om infra te installeren. De bandbreedte zal altijd een heel stuk beperkter zijn, de latency hoger en je hebt continue bewegende gaten in je dekkingsnetwerk.En waar 1 zendmast een beperkte dekking heeft in eens traal van enkele kilometers rondom de mast, moet zo 1 satteliet een veel groter gebied beslaan, Waar een zendmast met verschillende antennes in verschillende richtingen kan kijken om nog meer gebruikers te kunnen verbinden kan een satteliet maar in 1 richting kijken.

De beschikbare bandbreedte van een zendmast zal dus altijd hoger zijn, doordat de zendmast vast staat zal de signaalintegriteit ook stabieler zijn dan bij zeer snel bewegende sattelieten. En hoewel verbindingen via een satteliet zeker zinvol kunnen zijn, zal het nooit een vervanger zijn voor een goede zendmast op aarde.
En hoewel verbindingen via een satteliet zeker zinvol kunnen zijn, zal het nooit een vervanger zijn voor een goede zendmast op aarde.
Wel, Starlink gokt erop dat dat wel zo is. Daar maken ze geen geheim van. Op dit moment zie je al dat ze meer sats over dichtbewoonde gebieden sturen en zo meer bandbreedte hebben. De 'bewegende gaten' waar jij het over hebt zijn vrijwel weg. Op het moment dat Starlink echt laser verbindingen gaat maken tussen sats gaat er veel veranderen.

Hou in de gaten dat Starlink in Nederland maar een niche markt heeft. In andere landen is het snel op weg de leider te worden. Portugal bijvoorbeeld.
Het principe is eenvoudig: Een vaste verbinding is beter dan een mobiele 5G verbinding, en die 5G verbinding zal altijd beter zijn dan een verbinding via satteliet. Hoe dichter je bij de fysieke laag zit, hoe meer bandbreedte mogelijk wordt, hoe lager de latency kan zijn.

En het is niet dat het geen nut heeft, en geen voordelen heeft, maar het is niet omdat er situaties zijn waarbij het beter is, dat er geen situaties zijn waarbij andere alternatieven de betere oplossing zijn.
en die 5G verbinding zal altijd beter zijn dan een verbinding via satteliet. Hoe dichter je bij de fysieke laag zit, hoe meer bandbreedte mogelijk wordt, hoe lager de latency kan zijn.
Dat valt nog te bezien. ALs je via starlink een route opzet van continent naar continent, kan de latency zomaar lager zijn dan via infrastructuur op de grond.

Radiogolven in vacuüm gaan sneller dan licht door een glasvezelkabel.
Het hangt dus helemaal af van welke route je verkeer aflegt.
Radiogolven in vacuüm gaan sneller dan licht door een glasvezelkabel.
Maar de communicatie gaat niet volledig door vacuüm, moet een grotere afstand overbruggen, en is gevoeliger voor packet loss met de daarbij behorende vertraging.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 januari 2025 11:27]

Maar de communicatie gaat niet volledig door vacuüm
Klopt, niet volledig...
Meer het grootste stuk wel degelijk
Die communicatie gaat sneller dan een reguliere routering via een glasvezelkabel (die elke 80 KM Fiber Amplifiers nodig hebben) van continent naar continent.

Een vergelijk een typische communicatie route van Europa naar Amerika.

Glasvezel
Signaalsnelheid 200.000 km/s
Hoppen via routers 10-20 tussenstations
Gemiddelde latency EU ↔ VS 60-90 ms

Starlink nu
Signaalsnelheid 300.000 km/s
Hoppen via routers 3-5 satellieten
Gemiddelde latency EU ↔ VS 40-50 ms

Starlink straks (met lasers)
Signaalsnelheid 300.000 km/s
Hoppen via routers 1-3 satellieten
Gemiddelde latency EU ↔ VS 20-30 ms

[Reactie gewijzigd door procyon op 29 januari 2025 11:37]

Voor latency heb je gelijk, wanneer er inderdaad maar 1 tot 3 satellieten tussen zitten.
Bandbreedte is een heel ander verhaal. Een handvol kleine satellieten op een paar honderd kilometer afstand kan in een dichtbevolkt gebied nooit evenveel bandbeedte aan alle gebruikers bieden als een netwerk van zendmasten op maximaal enkele kilometers afstand.
Heb het nooit over bandbreedte gehad. ;)
Klopt. Maar bandbreedte is ook een beperking voor het gebruik van internet via satellieten.
Leuk dat je packet binnen 30 ms aan de andere kant van de wereld is, maar wanneer één satelliet een halve stad aan internetgebruikers moet bedienen, mag je blij zijn wanneer je één packet per seconde kan versturen.
Nogmaals, ik heb het nooit over bandbreedte gehad.

Maar als het gaat om deze beperking, heeft SpaceX aangegeven dat de internetsnelheden zullen meegroeien met de uitbreiding van het netwerk. SpaceX heeft zelfs geprojecteerd dat, wanneer ze 42.000 satellieten (bijna 8 keer het huidige aantal) hebben gelanceerd, ze in staat zullen zijn om tot 10 Gbit per (LEO) satelliet aan snelheid te leveren.

Hoewel niet elke gebruiker deze snelheid exclusief zal krijgen, zorgt de toekomstige dekking ervoor dat elke gebruiker altijd een line of sight heeft met tussen de 10 en 20 satellieten in een lage baan, die allemaal deze hoge capaciteit zullen ondersteunen.

In dichtbevolkte gebieden zullen mensen waarschijnlijk kiezen voor andere alternatieven boven Starlink, maar voor minder dichtbevolkte regio's kunnen deze verbindingen wel eens ideaal zijn, zowel qua capaciteit als de vrijheid die ze bieden.
Dat valt nog te bezien. ALs je via starlink een route opzet van continent naar continent, kan de latency zomaar lager zijn dan via infrastructuur op de grond.
Vast. Maar het hele idee van het huidige internet is om zoveel mogelijk dichtbij te doen. Als jij sociale media gebruikt, een youtube filmpje kijkt of op tweakers zit dan heb je geen verbinding met een ander continent nodig.

Waarom zou je dan kiezen voor een langzamere lokale verbinding, die mogelijk net ietsje pietsje sneller is met een verbinding naar amerika?
Waarom zou je dan kiezen voor een langzamere lokale verbinding, die mogelijk net ietsje pietsje sneller is met een verbinding naar amerika?
Waarom vraag je dat aan mij? Dat moet ieder zelf bedenken toch?

Mocht je in de veronderstelling zijn dat ik vind dat Starlink het beste is; dan moet ik je teleurstellen; ik reageerde slechts op Blokker_1999 die stelde dat de latency altijd hoger was bij Starlink, waarop ik aangaf dat dit afhankelijk was van de exacte route.

Wat de beste thuisverbinding is, dat moet iedereen zelf bepalen.
Nog een leuke anekdote over Latency, glas en radio;

Een tijd geleden sprak ik met een partij die een radioverbinding heeft aangelegd voor een Microtrading partij, van de Londense Beurs naar Frankfurt.

Omdat minder Internet Exchanges aan hoefde te doen en een betere route volgde was deze radioverbinding enkele miliseconden sneller dan de traditionele route over glas.

Voor die microtrading partij leverde dat zomaar tonnen per dag op.
Klopt helemaal.

Wij zijn nu 1,5 maand aan het rondreizen door de Filipijnen en je wilt niet weten op hoeveel plekken wij Starlink als ISP zien als we bijv. Een Speedtest doen.

Hier is het ideaal in verband met de hoeveelheid kleine afgelegen eilanden.

Het werk echt top over het algemeen.
De techniek wordt steeds beter, dus ook de bandbreedte en signaalintegriteit gaat steeds verder omhoog. Als ik naar de latency kijk is StarLink gelijk waardig aan ADSL rond de 20ms.

En die gaten, kunnen opgelost worden.
Ik denk dat we in de toekomst bijna geen zendmasten meer gaan gebruiken.
En hoe zit het met de bandbreedte?
Als ik Starlink zou nemen, is die beter dan wat mijn ADSL is :)
Vermoed, dat we binnen een aantal jaar wel op de 1Gbps zitten.
Ook op je mobiele telefoon? En ook wanneer het grootste deel van de gebruikers in je buurt ook overstapt naar Starlink?
Nog niet, is nu een mooie aanvulling op dekking kan best wel een bedreiging gaan vormen voor telco;s op termijn tenzij ze op prijs / kwaliteit gaan concurreren.
Ik heb hier in Nieuw Zeeland StarLink.
Nu is het Zuidelijk halfrond beduidend minder bewoont dan het Noordelijk halfrond en dat merk ik ook aan de gaten in StarLink. Met enige regelmaat valt de verbinding gewoon een aantal uur weg omdat er geen satelliet "zichtbaar" is. Nu zie je dat meestal wel aankomen, want inmiddels herken ik de patronen wel.
StarLink erkent nu wel dat er op mijn locatie slechts ca 80% van de tijd een verbinding met een satelliet gemaakt kan worden. Bij aanschaf werd mij echter verteld dat de dekking nagenoeg 100% zou zijn. Korting op het abonnement is niet bespreekbaar. Men wil hooguit een deel van een aanvullend gsm abonnement vergoeden. Dat is volkomen zinloos, want hier is geen gsm ontvangst.
StarLink werkt op zich wel, maar het blijft een verbinding met beperkte en wisselende bandbreedte. Het is zeker geen vervanging voor een vast netwerk.

Op de goede momenten is er een 25/300 mbit verbinding, maar die snelheden haal je in de praktijk zelden. Je hebt namelijk te maken met een behoorlijk percentage aan packet-loss. Een nuttige snelheid van 20/230 is meer realistisch. Als ik zakelijk een Teams meeting heb durf ik niet op StarLink te vertrouwen. Dan ga ik liever naar een bar in het stadje een aantal kilometer verderop, waar wel 4G bereik is.Verbinding is een beetje wankel, waardoor het beeld wel eens bevriest. Voor een goede 5G verbinding moet ik drie kwartier verder rijden, of van de wifi gebruik maken. Dat laatste doe ik liever niet, want die is ook maar op een ASDL-lijntje aangesloten en als er veel klanten zijn gaat dat ook haperen.
Toch zou ik indien mogelijk Starlink van SpaceX blijven gebruiken. Als ik moet kiezen tussen een commercieel bedrijf of de een overheid, in dit geval de EU, is de keuze voor mij snel gemaakt.

Ik gebruik bijvoorbeeld graag ProtonVPN, ik zou een VPN dienst, al is die gratis, van de EU of Nederlandse overheid absoluut never nooit gebruiken.

Noem mij maar paranoide, maar ik begin er niet aan.

Als het een privaat bedrijf binnen europa, bij voorkeur zwitserland, een tegenhanger van Starlink aanbieden, dan zou ik het serieus overwegen. Anders niet.
Maar je zou wel een bedrijf van Musk vertrouwen dat nota bene in de US zit?
Het maakt mij geen drol uit of het van Musk is of van Pipo de Clown, spreekwoordelijk gezien. Dat er hier, met grote regelmaat een extreme obsessie is met Musk betekend niet dat ik en andere daar aan mee moeten doen. Starlink werkt perfect, het gaat mij erom of er een privaat bedrijf of overheid achter de dienst zit. Als Starlink 100% van de overheid van de VS zou zijn zou ik exact hetzelfde als bovenstaande gemeld hebben en het niet gebruiken.
Gezien de relatie Musk & Trump, en de wetgeving in Amerika omtrent het inzien van data op servers die niet in Amerika staan, denk ik dat je je goed moet afvragen in hoeverre er geen overheid achter Starlink zit.
Het inzien van data in US is niet alleen gerelateerd aan StarLink maar aan ELK bedrijf die gevestigd is in USA.
En zo is het, dus ook je google agenda, je Gmail en/of de Apple tegenhangers.
SpaceX mag dan een privaat bedrijf zijn, ze leven bij de gratie van subsidies en overheidscontracten. Daarnaast zit de eigenaar nu als prominent figuur in de Amerikaanse overheid.

SpaceX is meer wat we hier in Nederland Semi-Overheid zouden noemen.
De gratie van overheidssubsidies?
Je doet nu alsof SpaceX kunstmatig in leven gebracht is en eigenlijk geen bestaansrecht heeft.

De werkelijkheid is uiteraard compleet anders; het was de Amerikaanse overheid die een behoefte had, die behoefte was toegang hebben tot de ruimte. Dat Nasa dit zelf al een hele poos al niet meer kosten effectief kon, maakte dat de Amerikanen afhankelijk werden van Rusland..
Het was juist het private en commerciële SpaceX dat gewoon beter presteert en de Amerikaanse overheid vrij gemaakt heeft van de Russische afhankelijkheid. Natuurlijk doet spaceX dat niet uit liefdadigheid dus diensten bij ze afnemen kost de Amerikaanse overheid geld. Geld dat ze overigens heel graag niet meer besteden aan Roskosmos / Putin.
SpaceX is dus een zegen gebleken voor de Amerikanen. Geloof mij maar, de EU had maar wat graag een Europese versie van SpaceX willen hebben.
SpaceX heeft miljarden aan subsidies ontvangen buiten de contracten. Ze hebben gewoon 140miljoen gekregen aan subsidie voor Starlink. Ze hebben vaak zat miljoenen van NASA gekregen. Ze krijgen miljoenen van Texas en Californië. Ze krijgen miljarden van de federale overheid.

Wat ik zo raar vind is dat de hele tijd gedaan wordt alsof SpaceX zo heel speciaal is, allemaal "self-made" en dergelijke.

Oke. Leuk messiahcomplex zo.

Is net als al het andere, puur een gigantische investering geweest die een overheid mogelijk heeft gemaakt. Net zoals de overheden in Europa en China ook in de buidel moeten gaan tasten om soortgelijke systemen op te tuigen.
SpaceX heeft miljarden aan subsidies ontvangen buiten de contracten. Ze hebben gewoon 140miljoen gekregen aan subsidie voor Starlink. Ze hebben vaak zat miljoenen van NASA gekregen. Ze krijgen miljoenen van Texas en Californië. Ze krijgen miljarden van de federale overheid.
Dit is onjuist.

SpaceX heeft slechts éénmalig subsidie toegekend gekregen voor de uitbreiding van internetverbindingen in afgelegen gebieden in de VS.

In 2020 kende de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) SpaceX $885,5 miljoen toe om breedbandinternet in landelijke gebieden uit te breiden via het Starlink-project. In 2022 werd deze subsidie ingetrokken, omdat Starlink toen niet voldeed aan de vereiste snelheden.

SpaceX heeft dus uiteindelijk geen subsidie ontvangen van de FCC.

Wat ze wél hebben verkregen, zijn overheidscontracten, simpelweg omdat ze de beste dienst voor de beste prijs leveren. Ze wonnen deze aanbestedingen van concurrenten zoals ULA (Atlas), Blue Origin (New Shepard), Rocket Lab (Electron), Northrop Grumman en anderen. Deze contracten zijn dus geen ‘cadeautjes’, zoals je hier eigenlijk probeert te suggereren.
Wat ik zo raar vind is dat de hele tijd gedaan wordt alsof SpaceX zo heel speciaal is, allemaal "self-made" en dergelijke.
Zoals je ziet, totaal niet raar. Ze hebben die overheidscontracten simpelweg gewonnen in de aanbestedingsprocedures. Zo gaat het overal ter wereld.
De enige subsidies (miljoenen, geen miljarden) zijn gegeven door twee staten die graag hun werkgelegenheid wilde hebben, ook volstrekt normaal, zo gaat het bij alle grote bedrijven overal ter wereld. Kijk maar naar ASML in Eindhoven.
Leuk messiahcomplex zo.
Aah je gaat labelen?

Sommige mensen zouden kunnen denken dat je bewust probeert de prestaties van het bedrijf te downplayen, wellicht omdat je Musk niet mag ofzo.

Mensen die dat doen, vallen onder het Tall Poppy Syndrome.
Een term die beschrijft hoe mensen neerkijken op of kritiek hebben op succesvolle individuen om hen "terug op hun plaats" te zetten.

[Reactie gewijzigd door procyon op 31 januari 2025 09:06]

Ach ja en zo ontvangen ze ook al 20 jaar contracten ter waarde van honderden miljoenen of vrij recent nog bijna 3 miljard om per 2024 op de maan te staan, waarvan niet verwacht wordt dat dit ooit behaald zal worden.

Naast dat ze onder het Communications Service Project van NASA gewoon 70miljoen in de pocket hebben gekregen voor Starlink. (Project Kuiper en nog meer kregen ook wat uit het 278miljoen potje).

Of dat ze pas bij een 2de of 3de contract leveren wat was beloofd.

Het is mooi wat ze wel bijdragen, maar het is maar zo'n ontzettend klein geheel van de gehele ruimtevaart.

Verder primair marketing en ik vind sund dat SpaceX zo'n enorm aandeel heeft. Terwijl JAXA ook hele mooie dingen doet, de ESA ook genoeg moois voor elkaar weet te boxen. Het Europese ArianeSpace ook best mooi te werk gaat (met een fractie van het budget van een SpaceX).

Alleen het ding is de aandrijfmotor zijn nog altijd overheden en ruimtevaartorganisaties. Hoe mooi het ook is wat SpaceX of ArianeSpace doen, zonder NASA en ESA doen ze beide niet mee. Musk wil graag het plaatje voorhouden dat SpaceX het allemaal zelf doet en onafhankelijk bladiebla. Maar dat is niet zo. Zonder de tientallen miljarden aan overheidscenten, praktisch gratis lanceerfaciliteiten, heeft ook SpaceX geen bestaansrecht.

Ik snap het charme offensief van die 900miljoen die ze mislopen op zich wel, wat verzuipen veel artikelen over dit onderwerp weg onder al die resultaten of die ene misgelopen subsidie, of contract.

Zodra wij in Europa 40miljard euro gooien naar ArianeSpace in de komende 20 jaar, misschien komt daar wat minder gebakken lucht uit. Mars 2018212829 here we come!
Prima, we gaan verder met het corrigeren van je beweringen.
Ach ja en zo ontvangen ze ook al 20 jaar contracten ter waarde van honderden miljoenen
Wat bedoel je precies met "ontvangen"? Bedoel je net zoals elk bedrijf dat goederen en diensten levert aan de overheid? Zie je dat als gratis geld?

Misschien ben je het er niet mee eens dat SpaceX diensten verkoopt aan overheden en andere bedrijven, maar het bedrijf heeft talloze organisaties geholpen met het lanceren van hun satellieten. Zo werkt de economie nu eenmaal.

Dat is geen "geld vangen", maar simpelweg betaald worden voor geleverde diensten.
Naast dat ze onder het Communications Service Project van NASA gewoon 70miljoen in de pocket hebben gekregen voor Starlink.
Het doel van CSP is om commerciële ruimtecommunicatiediensten te valideren en te leveren voor NASA-missies in de buurt van de aarde. Deze samenwerking met de industrie is bedoeld om geavanceerde netwerkopties voor satellietcommunicatiediensten te ontwikkelen en te demonstreren.

Zodoende hebben ze $278,5 miljoen toegekend aan zes Amerikaanse satellietcommunicatiebedrijven, om kennis en innovatie te drijven. Dus ook SpaceX.
Was dat gratis geld of moeten ze daar ook oets voor dien of leveren?

Jij denkt dat het "gratis geld was", maar verrassing, dat was het niet. Ze moeten hiervoor :
  • Nieuwe satellietcommunicatiediensten ontwikkelen en valideren die NASA kan gebruiken voor missies in een baan om de aarde.
  • Operationele tests uitvoeren om te bewijzen dat hun systemen werken onder ruimtevaartomstandigheden.
  • Samenwerken met NASA om te garanderen dat de technologieën voldoen aan NASA’s vereisten voor veiligheid, betrouwbaarheid en interoperabiliteit.
  • Documentatie en rapportages leveren over hun vooruitgang.
Wanneer 1 van die partijen succesvol is, dan kan Nasa:
  • Kosten besparen op eigen communicatiesatellieten.
  • Overstappen op commerciële diensten in plaats van zelf dure infrastructuur te bouwen en onderhouden.
Het is mooi wat ze wel bijdragen, maar het is maar zo'n ontzettend klein geheel van de gehele ruimtevaart.
Waar heb je het over? SpaceX is verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle ruimtevluchten wereldwijd. De rest speelt nauwelijks een rol, en als ze al bestaan—zoals de SLS—zijn ze zo extreem duur dat ze bij voorbaat al gedoemd zijn te mislukken.

Beweren dat het marktaandeel van SpaceX klein is, laat vooral zien dat je totaal niet op de hoogte bent van de huidige realiteit.
Alleen het ding is de aandrijfmotor zijn nog altijd overheden en ruimtevaartorganisaties. Hoe mooi het ook is wat SpaceX of ArianeSpace doen, zonder NASA en ESA doen ze beide niet mee.
Opnieuw een ongefundeerde opmerking. SpaceX heeft niet eens de vrijheid om zelf zijn klanten te kiezen—de overheid bepaalt wie van hun diensten gebruik mag maken. Sterker nog, de technologie van SpaceX mag niet eens worden gedeeld zonder goedkeuring van de overheid.

Beweren dat ruimtevaartbedrijven alleen bestaan dankzij overheidssteun is daarom een compleet onzinnig argument.
wat een ander van vind is toch niet jouw probleem?
Of wil jij dat iedereen jou volgt?
Precies dit, ik zit liever zonder telefoon dan dat ik mijn data over spullen van Musk laat gaan. En ja dat is een principiële kwestie.
Los van het feit dat dit initiatief van de EU vgm niet voor consumenten bedoeld is. Snap ik je probleem oprecht niet.

Wat maakt het dat een privaat bedrijf te vertrouwen is? Ik ken werkelijk geen een multinational welke aan het belang van de samenleving/klant denkt. Het gaat vooral om de aandeelhouder.

Anders gezegd, waarom is de overheid niet te vertrouwen? Uiteindelijk heb je daar tenminste enige invloed op het beleid.

Als het gaat om dat de overheid je kan/zal afluisteren en een mening wil opdringen. Hoe is dat niet het geval bij een privaat bedrijf, zeker als het om monopolies/kartels gaat. (En het aanpakken daarvan is naar mijn idee nogal ondermaats).
Ik snap je angst, en principieel ben ik het met je eens, maar weet wel dat alle narigheid die de overheid zou willen doen via hun eigen netwerk al lang kan via de bestaande providernetwerken. Ze kunnen live je locatie volgen, live je verkeer tappen, en nog meer narigheid op netwerkniveau uitvoeren als ze maar het juiste papierwerk sturen (wat tegenwoordig natuurlijk geautomatiseerd gaat). Dankzij de sleepwet kunnen ze dat legaal ook op grote schaal doen zonder jou specifiek aan te wijzen als verdachte.

De overheid zet die tools niet zomaar in (anders zou bijvoorbeeld een gestolen telefoon terughalen kinderspel zijn, kwestie van een provider vragen waar een IMEI zich bevindt, maar daat heeft de politie geen zin in) maar als Nederland in een politiestaat zou veranderen, zou er effectief niets veranderen qua technische en legale mogelijkheden op gebied van telefoons stalken.
Eigenlijk leegt dit de basis infra neer, voor veel Telco's en ISP. Zonder dat ze moeten investeren in een new netwerk.
Die raketten gaan niet gratis de lucht in.

Een bierviltje berekening:

De Starlink satellieten blijven slechts 5-6 jaar in orbit. (laten we 5,5 jaar nemen)
Er zijn iets van 5,5k satelietten in een baan. (Wikipedia: List of Starlink and Starshield launches)

Dit rekent om naar +-1000 deorbits per jaar. Dit betekent met 20 satellieten per launch dat er een ongeveer een wekelijkse launch nodig is (50/jaar).

Met een beetje schatting op basis van publieke uitspraken: 250k/ satelliet en 30MM voor de raket zelf. Dit leidt tot kosten een schamele 35 mijoen per launch, wat ik schappelijk vind. Maar vervolgens keer 50 moet. Dat is richting de 1,75 miljard investering per jaar, puur voor het in de lucht houden van het netwerk.

Het netwerk uitbreiden betekent een lineaire uitbreiding van de operationale kosten.

De kosten kun je verdelen over gebruikers, maar het blijft een kostbare zaak!
De kosten kun je verdelen over gebruikers, maar het blijft een kostbare zaak!
Hier moet je echt gewicht aan geven, want dit is de enige provider die wereldwijd klanten kan bedienen. Dat betekent een potentiële markt van miljarden gebruikers.

In dat perspectief valt die 1,75 miljard, plus pakweg een miljard aan extra overheadkosten, in het niet. Sterker nog, dit wordt een ongekende cashcow.

Bovendien zal het aantal satellieten per lancering straks flink toenemen. SpaceX verwacht per Starship-lancering tussen de 100 en 150 Starlink V2 Mini-satellieten te kunnen meevoeren.
Hier moet je echt gewicht aan geven, want dit is de enige provider die wereldwijd klanten kan bedienen. Dat betekent een potentiële markt van miljarden gebruikers.
Hoezo de enige provider? Er is al concurrentie, zoals GlobalStar (Apple's partner). Ook is het repliceerbaar en is er het risico op marktwaakhonden die op een gegeven moment een scheiding tussen de lanceerdienst, het netwerk en de telecomdiensten zullen eisen.

SpaceX en StarLink zijn nu een verticaal, maar als de geschiedenis iets leert is dat de marktautoriteiten daar scherp op zijn.

Nou snap ik ook wel dat met de komst van oligarchie in Amerika de regels wel eens kunnen veranderen met betrekking tot marktdominantie. Dat betekent alleen historisch gezien voornamelijk dat een dienst duur zal blijven voor klanten en veel toepassingen *niet* worden doorgevoerd.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 januari 2025 11:17]

Hoezo de enige provider? Er is al concurrentie, zoals GlobalStar (Apple's partner).
GlobalStar (1991) heeft slechts 48 satellieten operationeel.
SpaceX (2015) heeft er ruim 5.000 en gaat dit uitbreiden naar 30.000 stuks.

Snelheid Globalstar : Lage snelheid (2.4-9.6 kbps voor telefoons, max 256 kbps voor data), starlink : 50 Mbps - 250 Mbps (tot 10 Gbps in de toekomst)

Latency Globalstar 600-1000 ms, Starlink 20-40 ms

Samenvattend; noodcommunicatie en tracking → GlobalStar
snel internet overal ter wereld en noodcommunicatie en tracking → Starlink.

Globalstar gaat het nog zeer moeilijk krijgen de komende jaren.
Niet oneens, maar juist het feit dat SpaceX de kosten omlaag heeft gedrukt, maakt dat hun eigen concurrentie mogelijk wordt...

Het grote voordeel dat ze nu hebben is dat ze hun "eigen" launches voorrang en lagere kosten kunnen geven. De vraag is wat marktautoriteiten daar op langere termijn van denken.

En Concurrentie timmert ook op lanceergebied aan de weg.

De toekomstscenario's? Ik heb geen glazen bol uiteraard, maar het is nu al duidelijk dat Amazon ook werkt aan eigen launch-capaciteit, die dan weer door derden gebruikt kan worden.

Apple houdt zelf ook erg van 'verticals', en heeft al een slordige 2 miljard in GlobalStar gestoken.

Linksom of rechtsom, de markt gaat competitiever worden, StarLink/SpaceX heeft een voorsprong, maar de vraag is hoe lang dat duurt.
Denk niet dat SpaceX wordt aangepakt vanwege hun vermogen om goedkoop te lanceren. Amazon heeft de bezwaren van toezichthouders op dit vlak grotendeels weggenomen. SpaceX kan nu eenvoudig beweren dat concurrenten altijd voor Amazon kunnen kiezen.

Dat Amazon lang niet zo goedkoop kan lanceren als SpaceX en waarschijnlijk meer dan de kostprijs zal rekenen aan derden, is simpelweg marktwerking—maar het vormt tegelijkertijd een financiële hindernis voor andere partijen.

Als SpaceX met Starlink een onoverbrugbare voorsprong blijkt te hebben, zullen overheden zelf moeten ingrijpen en een eigen alternatief ontwikkelen. Dit zal economisch niet rendabel zijn, maar puur om strategische redenen noodzakelijk worden.
China is vorig jaar al begonnen met Qianfan. Vorige maand heeft de EU nog aangegeven 11miljard te investeren in een Europees alternatief.
China is vorig jaar al begonnen met Qianfan. Vorige maand heeft de EU nog aangegeven 11miljard te investeren in een Europees alternatief.
Inderdaad een gevolg van :
Als SpaceX met Starlink een onoverbrugbare voorsprong blijkt te hebben, zullen overheden zelf moeten ingrijpen en een eigen alternatief ontwikkelen. Dit zal economisch niet rendabel zijn, maar puur om strategische redenen noodzakelijk worden.
SpaceX is ook aangejengeld door een overheid. Starlink is ook gesubsidieerd en heeft primair bestaansrecht uit strategische redenen.
SpaceX is ook aangejengeld door een overheid. Starlink is ook gesubsidieerd en heeft primair bestaansrecht uit strategische redenen.
Ik begrijp het even niet helemaal. Bedoel je misschien dat de Amerikaanse overheid klant is van SpaceX omdat ze niet langer afhankelijk wilden zijn van Roscosmos? SpaceX is een commercieel bedrijf dat Starlink heeft bedacht en ontwikkeld met een commerciële visie. Het doel hiervan is om met de opbrengsten voldoende inkomsten te genereren, zodat ze hun grotere doelen—zoals het mogelijk maken van een Marskolonie—kunnen financieren.
Bellen via een satelliet is niet voor niets iets wat vooral voor overheden (lees: Ministerie van Defensie onderdelen) is weggelegd.

Ja het is handig dat als je in de middle of no-where een sms’je of belletje kan doen naar de alarmcentrale. Lisanne en Kris zouden dan nu nog wellicht nog leven als er wereldwijd satelliet dekking was geweest.

Maar ik zie mezelf niet betaalbaar wereldwijd bellen op enkel een satelliet, daar zijn die dingen echt te duur voor en kwalitatief gezien zijn die gesprekken niet je-van-het destijds toen ik een satelliet telefoon in m’n rugzak had. Natuurlijk techniek verandert maar de aarde blijft rond en bewegen… het is geen simpele handover zoals in je wifi netwerk.
In de toekomst zouden starlink satellieten met Starship gelanceerd worden, kosten van een Starship launch worden op 10 miljoen geschat, en er kunnen veel meer satellieten aan boord.
Sterker nog, een starlink internet abonnement kost iets van 60 Euro per maand, hiermee zou je op vakantie ook gewoon dekking kunnen hebben op plekken waar het nu nog bijna onbetaalbaar is. Dat zou het monopolie van bepaalde telco's kunnen breken en de prijzen doen normaliseren.
Klinkt allemaal leuk, maar je vergeet dat - vooral nu - niemand zich graag afhankelijk maakt van een communicatiesysteem van de VS. Dus die masten mogen wat mij betreft nog een poosje blijven staan. Satelliet is leuk voor moeilijke gebieden, maar het moet een extra/backup link blijven.
Desnoods moet de EU zelf maar iets verzinnen, maar ik betwijfel of wij dat willen. In Europa zijn denk ik net iets te weinig gebieden waar je niet of maar moeilijk zendmasten kunt plaatsen. In Noord- ern Zuid Amerika, grote delen van Azië en Afrika is dat probleem gewoon veel groter.
Met het duo Trump/Musk weet je nooit of zij dit systeem gaan inzetten om druk uit te oefenen, net zoals Putin dat probeerde met olie/gas. Dus nee, géén afhankelijkheid van StarLink gaan opbouwen aub. De techniek is prachtig, maar de mensen erachter iets minder.
EU ambitie 290 satellieten
StarLink: momenteel
As of September 2024, the constellation consists of over 7,000 mass-produced small satellites in low Earth orbit (LEO) that communicate with designated ground transceivers. Nearly 12,000 satellites are planned to be deployed, with a possible later extension to 34,400.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 29 januari 2025 09:52]

De EU zal dan waarschijnlijk ook niet voor een wereldwijd dekkend netwerk gaan, waar Starlink dat wel probeert. Daarvoor hebben ze uiteraard niet zoveel satellieten nodig, zolang er op elk gegeven moment voldoende boven de EU hangen is het voldoende.

De rest van de wereld maakt niet zo heel veel uit - er moet dus ook minder bandbreedte voorzien worden.
het is daarom ook geen concurrent
StarLink komt ook in (commerciele) vliegtuigen/schepen. etc
IRIS2 heeft inderdaad de focus op het Europese continent en als bonus daarbij ook Afrika. (want noord-zuid banen).

Maar moet het ook wereldwijd? Of zijn we een keertje klaar met wereldwijd power lopen te projecten?
Dat op Europa concentreren is leuk, maar ik ben benieuwd naar de banen van die satellieten, die in LEO boven Europa blijven hangen. Om boven Europa een behoorlijke dichtheid te behouden, moet je toch dezelfde dichtheid over de rest van de wereld creëren. Er is geen "op Europa concentreren".
Meer is niet per se beter...Daarvoor moet je echt dieper kijken. Ik weet het verder ook niet, maar het is op deze manier in ieder geval niet echt een steekhoudend argument.
Dir roept wel een hoop vragen op. Welke Android telefoons worden gebruikt? Zit nog niet in de nieuwe Samsung S25, toch? En is er extra hardware nodig, of alleen Android 15?

[Reactie gewijzigd door Prosperot op 29 januari 2025 09:21]

Direct to Cell werkt met bestaande LTE-telefoons overal waar u de hemel kunt zien. Er zijn geen wijzigingen aan hardware, firmware of speciale apps vereist, waardoor naadloze toegang tot tekst, spraak en gegevens wordt geboden.
https://www.starlink.com/nl/business/direct-to-cell
Dat is maar het halve verhaal. Voor satellietcommunicatie zijn speciale radiochips nodig die kunnen werken met L-band of S-band frequenties. Een normale LTE chip ondersteunt dit standaard niet.
Direct to Cell werkt met bestaande LTE-telefoons overal waar u de hemel kunt zien.
Welk deel van de zin hierboven is onduidelijk? :P
Lees je even in op de techniek. Dit werkt met bestaande telefoons en je hebt geen speciale chips nodig om te communiceren met de nieuwste versie van de Starlink satellieten. Wel is het zo dat het alleen nog SMS'en ondersteund.
Jij scheert alle LTE ondersteunende telefoons over 1 kamp met jouw bron. Maar niet elke LTE chip ondersteunt de vereiste L-band of S-band.

Ik zit niet zo ver in de techniek om een uitgebreide uitleg te kunnen geven, maar een beetje google werk zegt al dat niet elke LTE chip dit gaat ondersteunen.

Zoals:

- https://www.engineersonli...ellietcommunicatiemodule/
Direct-to-Cell gebruikt gewoon standaard LTE frequenties.

https://arstechnica.com/t...service-with-some-limits/
The approval lets Starlink and T-Mobile move ahead with their plan to provide satellite service to phones in cellular dead spots. SpaceX is authorized to use the 1910–1915 MHz (Earth-to-space) and 1990–1995 MHz (space-to-Earth) bands for SCS pursuant to its lease agreement with T-Mobile. The lease covers the continental US, Alaska, Hawaii, and Puerto Rico.
Heb je niet gewoon een bron die zegt dat Direct-to-cell via een bepaalde S of L band gaat werken? Hoe kom je aan die info, ik kan het niet vinden?
Ik denk dat het voor jou onduidelijk is. Er staat dat het werkt met bestaande LTE telefoons. Er staat nergens dat het werkt met alle bestaande LTE telefoons.

Die zin zou nog steeds kloppen als slechts 2 LTE telefoons het ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 29 januari 2025 09:49]

Quote waar ik zeg dat het op alle LTE telefoons werkt. Ik zeg dat je geen speciale chips nodig hebt, zoals Luchtbakker zegt. Ik zeg nergens dat het op alle LTE telefoons werkt. Bestaande en alle zijn 2 verschillende woorden.
Een toestel heeft in ieder geval de eis L-Band of S-Band te ondersteunen, en een geavanceerde GNSS techniek. Dat is niet alleen GPS of Galileo, maar ook barometers en gyroscopen om de exacte locatie te bepalen.
Een toestel heeft in ieder geval de eis L-Band of S-Band te ondersteunen, en een geavanceerde GNSS techniek. Dat is niet alleen GPS of Galileo, maar ook barometers en gyroscopen om de exacte locatie te bepalen.
Volgens mij klopt dit niet. De satellieten fungeren gewoon als een standaard zendmast gebruik makende van dezelfde frequenties en protocollen als de stationaire zendmasten die op de aarde staan.

En waarom zou de telefoon barometers en gyroscopen nodig hebben om de lokatie te bepalen? Waarom zou de telefoon überhaupt zijn locatie moeten bepalen?

Een quote van SpaceX documentatie :
Since our vision is to connect everyone using their existing phones without needing a new phone, upgrades, or a special app, we decided to use standard LTE/4G protocols. Our satellites orbit hundreds of kilometers above the Earth’s surface at speeds of 7.7 km/s. As a result, compatibility with LTE timing, Doppler, and latency constraints are extremely challenging. For the vehicles to perform like a true cell tower in space, handoffs between vehicles and on the ground must be completely seamless to the user. To accomplish this, we architected the system including satellite altitudes, beam size and placement, elevation angles, and number of satellites, such that we are just at the edge of physics where LTE is achievable and reliable. We fly an advanced LTE modem onboard each satellite that operates like a cell tower in space.
https://api.starlink.com/...ELL_FIRST_TEXT_UPDATE.pdf
Het lijkt erop dat ze met een beperkte selectie telefoons gaan beginnen en dit met de tijd gaan uitbreiden. Momenteel is nog niet bekend welke telefoons geoptimaliseerd zijn, dit wordt bekend gemaakt wanneer de beta test live gaat
In time, T-Mobile Starlink is expected to work with most modern mobile phones. During the beta, to ensure a great customer experience we are optimizing the experience on select smartphones and will expand the beta to more customers and phones as more satellites launch. We’ll provide more details on optimized phones when we open the beta in early 2025.
https://www.t-mobile.com/coverage/satellite-phone-service (onderaan bij de questions)
De S25 heeft dit wel aan boord, software implementatie nog niet:
https://www.sammobile.com...comm-satellite-messaging/
En weer geen woord over hoe het kan dat je telefoon (zonder extra antennes?) ineens met een satelliet die met 7 km/s op 300+ km hoogte voorbij.schiet kan communiceren...

Toevallig afgelopen weekend nog een Starlink geïnstalleerd, versie 2 is een stuk kleiner maar nog steeds het formaat van 4 hele grote tablets...
En je Starlink antenne haalt >100Mbps terwijl voor textberichten je spreekt over enkele kilobytes aan data.
Je hebt ook internet in vliegtuigen via de satelliet terwijl die vliegtuigen zich met 800-900 km per uur verplaatsen en daarbij niet direct de baan van de satelliet volgen.
Kortom het feit dat iets beweegt betekent nog niet dat je daardoor geen verbinding kunt hebben.

En een belangrijk puntje is dat je uit de ruimte geen last hebt van de kromming van de aarde, zoals je wel hebt met vaste zendmasten.

En aangezien er in de vorige eeuw al (lompe) satelliet telefoons waren om te kunnen bellen via een satelliet, moet met de huidige techniek het niet vreemd te vinden zijn dat een lage snelheid data verbinding ook mogelijk is in een telefoon.
Dit is de eerste tests met de huidige versie van de Starlink sattelieten, maar de volgende generatie staat al zo goed als klaar om gelanceerd te worden.
Zou ergens toch mooi zijn. In een land als de VS zijn enorm veel gebieden zonder bereik. Hiermee creëer je in 1 klap een nagenoeg 100% dekking over heel de VS.

Het is jammer dat je speciale hardware nodig hebt in het direct wekend te krijgen. Maar ik zie hier wel toekomst in, zeker voor auto's.

Offtopic: Zullen we het gezeur over Musk even buiten beschouwing laten, en we op de inhoud reageren? Dat gezeik over Musk hoort lekker op Facebook, en niet op een platform als Tweakers.
De techniek is prachtig, maar wanneer de mensen achter de techniek in het kabinet Trump zitten, ga ik er geen gebruik van maken. Je kan het een niet los zien van het ander. Vertrouw jij je data toe aan een bedrijf dat gerund wordt door iemand die heeft laten zien geen morele grenzen te hebben?
Moraal is in the eye of the beholder. Wat jij vindt dat een morele grens is, hoeft voor een ander niet zo te zijn, en iets wat jij wel moreel verantwoord vindt hoeft een ander dat niet zo te vinden.
Zeker! Daarom kies ik er ook voor geen Musk producten te gebruiken. Met zo'n CEO zorg je er echt voor dat, pak 'm beet, 50% van de westerse bevolking liever voor de concurent zal gaan. En dat zal alleen maar erger worden als Musk door blijft gaan zoals hij nu bezig is.
Ach, zal allemaal echt wel meevallen, want voor bv ruimtevaart zijn er niet echt concurrenten en genoeg mensen interesseert het helemaal niet wat Musk doet.
Hij zit niet in het kabinet. DOGE is een adviesorgaan dat voorstellen uitwerkt voor het kabinet om overheidsuitgaven te verminderen.
The Department of Government Efficiency? Die DOGE? Klinkt aardig ministerieel. Het is dat Musk door wil gaan met zijn bedrijven en daarom officieel geen minister wil worden, anders het Trump hem die positie gegeven.Of zoals Trump zelf zegt:
It will become, potentially, 'The Manhattan Project' of our time. Republican politicians have dreamed about the objectives of 'DOGE' for a very long time.
Dat zou je denken maar dat is niet zo anders was er goedkeuring van het congres nodig.
Despite the name, DOGE is not a federal executive department, the creation of which would require the approval of the U.S. Congress.[3]
Wikipedia: Department of Government Efficiency
Dat bedoel ik. Trump wil met Musk werken, maar dan niet officieel. Maar Musk gedraagt zich gewoon als minister en Trump geeft hem die macht.
Lijkt mij niet helemaal werkbaar qua energie wat het benodigd is om een fatsoenlijke verbinding op te zetten. Zoals je aangeeft voor auto's met ingebouwde grote antenne zou het wel werken.
Je hebt hiervoor dus geen speciale hardware nodig, deze test werkt zo goed als met elke nieuwe telefoon van de afgelopen jaren. Voor volledige Starlink internet heb je nu nog wel een aparte antenne nodig, maar deze test is dus voor uiteindelijk gewoon volledig internet via Starlink op een simpele telefoon zonder echt speciale hardware.
Ik denk dat zo'n discussie *juist* op Tweakers thuishoort. Musk pretendeert een pionier te zijn op dit gebied (en laten we wel zijn: Tesla en SpaceX doen geweldige dingen - van Starlink weet ik te weinig af maar dat zal op zich ook wel goed werken). Maar met dat soort gedrag maak je jezelf immens onpopulair.

Je kan stellen "ja maar dat is politiek" maar álles is politiek. Vooral in de techwereld. Juist omdát Musk alleen met technologie bezig is. En daarom zou je juist dit soort discussies hier ook moeten voeren. Politiek is álles en overal. Of het nou om belastingen gaat, inkooptarieven, toegankelijkheid van informatie, meningsuiting..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 29 januari 2025 09:32]

Dat doe ik, en daarom stel ik ook dat je juist die discussie moet voeren.

Dat AfD 2e staat in Duitsland is alleen maar schandalig. Maar ja, Musk is een .. laten we het netjes zeggen.. nationaalsocialist. Dat is al wel pijnlijk duidelijk. Dus dat sentiment zal er helaas ook niet minder om worden.
M'n vriendin is een Duitse, ik krijg álles mee ;) en ja die aanslagen waren vreselijk. En er zit een hoop geteisem tussen. Dat probleem hebben we in Nederland ook. Alleen bij ons worden de meeste aanslagen nog altijd door Nederlanders gepleegd....
Maar zolang AfD niet met oplossingen komt, net zoals hier in Nederland geen enkele rechtse partij ooit met oplossingen komt, blijft dat hetzelfde. Dát is de parallel: je kan problemen benoemen, die zien we ook allemaal wel, maar een oplossing hebben ze niet.

Crimineel gedrag is al strafbaar. Links of rechts zal het daarmee eens zijn en dat staat ook gewoon in de bestaande wetgeving. Dus tsja. Dat er meer geld naar politie en justitie moet? Dát is wel een begin ja. Maar meer dan een beginnetje is het niet.

Anyway, dit gaat geheel offtopic nu ;) Musk heeft zich niet met politiek te bemoeien en áls dat al zo is mag hij dat in Zuid-Afrika doen en zeker niet in Amerika en al helemáál niet in Europa.
Dit zou een mooie ontwikkeling zijn voor communicatie op afgelegen plaatsen waar het opzetten van mobiele infrastructuur gewoonweg te duur is, of slechts met grote inspanningen zou kunnen lukken.

Voor zover mij bekend kan het Sarlink netwerk hiervoor zenden op gebruikelijke LTE frequenties, die dan wel gereserveerd moeten zijn, zodat dit spectrum nog leeg is in het land van de ontvanger. Via allerlei technieken kan je de antennes electronisch uitrichten hierop. Daardoor kan een compacte Iphone ook contact zoeken met een Globalstar satelliet, al is het daarbij beperkt tot SMS berichten.

Dan nog wel enkele zaken waarmee rekening gehouden moet worden bij satelliet communicatie: Er moet een directe line of sight zijn en blijven met de satelliet. Binnenshuis zal het doorgaans niet werken. Ook tussen hoge gebouwen in of in de schaduw van bergen zal het moeizamer gaan om contact te leggen en contact te houden.

100% satelliet netwerken zoals Iridium Globalstar en Thuraya werken met Low orbit satellieten, deze staan dichter bij de aarde waardoor kleinere zendvermogens nodig zijn. Nadeel is dat deze satellieten snel om de aarde draaien door de zwaartekracht. Je verbinding moet door handovers van satelliet naar satelliet worden overgezet en daarnaast moet het weer worden afgestraald naar een grondstation die zorgt voor verbinding met het vaste en mobiele aardse netwerk. In de gesprekken levert dit vertragingen op en is de kans op wegvallende gesprekken hoger. Het is dus niet even zorgeloos bellen zoals op een gewone verbinding.

En dan nog een noot: In het stuk staat dat Globalstar niet kan samenwerken met aardse netwerken....dat klopt niet helemaal. Globalstar was juist ontworpen om te werken met gewone simkaarten en ook te roamen via je normale telecom provider. Met de globalstar handsets kon je bellen op aardse mobiele (GSM) netwerken EN als dat weg viel via de satelliet. Toen het al snel financieel slecht ging met Globalstar hebben de mobiele providers dit opgezegd, waarna je sateliet only communicatie over houdt. (Grappig om te melden misschien: simkaarten van KPN en Vodafone werken nog altijd via roaming op de saltelietten in handsets van Thuraya, dan hoef je daar in principe geen abonnement te hebben. Bij KPN moet je daar wel het juiste abonnee wereld profiel voor hebben).

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 29 januari 2025 09:44]

Hmm. Het doel van universele bereikbaarheid wordt minder als elk bedrijf straks alleen in bepaalde landen werkt. Zit je nog vast aan de Iridiums/Imarsats.

Maar wel een mooie ontwikkeling, vooral in Amerika waar gebieden zijn zonder cell tower dekking. Kunnen ze in Alaska die vhf radio met vaste telefoonlijn koppeling opdoeken. Bewoners in afgelegen gebieden konden daarmee een gezamelijke vaste telefoonlijn "open piepen" en een telefoonnummer "draaien" met hun handmicrofoon Zonder encryptie.

Benieuwd wat de prijzen worden.
Volgens mij heeft een smartphone een veel te zwak signaal om een continue verbinding voor internet naar een satelliet te onderhouden. Een StarLink schotel trekt meer dan 100 Watt.

SMS e.d. kan, maar internet?
Met de test die tot nu toe al gedaan zijn is aangetoont dat dat dus geen probleem is.
Leg eens uit? Want de Starlink satellieten op 550 km. hoogte bereiken met de energie in de kleine batterij van een smartphone voor een continue internet verbinding? No way.

Spraak en SMS ok. Dat kan al vele jaren.

Ik denk dat getest is met een ander device dan een simpele smartphone.

Zoals gezegd; een Starlink schotel trekt meer dan 100 Watt. Dat levert zelfs de batterij in een laptop niet, laat staan in een smartphone,.
Ben met je eens dat dit niet erg waarschijnlijk klinkt.

Wat ik mij nog wel kan voorstellen, lang geleden in de inbel modem tijd waren er ook providers welke sateliet internet boden, daarbij werd voor upload (en dus ook reply) het inbelmodem gebruikt en voor de downstream de schotel, zo had je dus wel snelle download zonder een grote schotel met hoog zendvermogen nodig te hebben.

Maar goed dan moet je dus wel iets van mobiel bereik hebben voor de upload
De knappe koppen bij T-Mobile zullen er veel meer vanaf weten dan ik, maar ik weet wel dat ik in de zomer op de camping nauwelijks verbinding had door wat boomtoppen die voor obstructions zorgen.

Moet je straks je hoesje van je telefoon houden en op een open plek gaan staan om internet te krijgen?
Ik investeer al enige tijd in AST Spacemobile. Dit bedrijf is ook bezig met d2d (direct to device) telefonie en 5g data.

De belofte is veel meer bandbreedte te leveren dan starlink, vooral omdat ze veel grotere satellieten hebben, maar ook betere tech. Ze zijn in samenwerking met tientallen van de grootste telecom bedrijven van de wereld, zoals vodafone, at&t en rakuten. Het valt mij op dat ik hier nikt over hen zie. Blijkbaar staan ze nog minder in het publieke oog dan ik dacht.
Een mooie evolutie al was het niet dat Musk achter Starlink zit en dat hij nu persoonlijk zich nog dieper in de Amerikaanse samenleving kan ingraven als 'onmisbaar'.
Hij heeft het in Oekraïne al gedaan; wie zegt dat hij binnen pakweg 4 jaar (wanneer er nieuwe verkiezingen zouden moeten komen in de VS) niet elke Android en Iphone kan platleggen die in de buurt komt van Democratische registratiecentra voor kiezers?
Mij verbaast niks meer en een totalitair regime is het toch al aan het worden. Ik ga er zelfs al bijna vanuit dat Trump binnen vier jaar geen verkiezingen meer gaat toelaten. En als hij (reeds 78 gelukkig, maar zijn vader werd 93) het loodje legt, krijgen we een Trump-dynastie zoals we dat ook kennen in Noord-Korea.
De Musk fans vinden je opmerking blijkbaar niet zo leuk.
Dat is dan bijzonder jammer als dat zo zou zijn :).
We moeten met z'n allen beseffen dat er een GROOT verschil is tussen hoe iemand ethisch handelt en hoe hij een raket of auto in elkaar kan steken.
Iedereen moet toch beseffen dat Musk totaal van het padje aan het raken is, samen met Trump, hand in hand?
Doge is niets minder dan een tool om ambtenaren die niet aan Herr Musk en zijn extreme ideologie gelieerd zijn de laan uit te sturen.
Dus jij vindt dat ze van het padje zijn?
100%, het gaat ook helemaal niet om het idee om efficiënter te werken, dat is imo wel goed.

Maar de persoon die dat dan moet verwezenlijken en waar hij voor staat dat is waar mensen zorgen over hebben...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 januari 2025 10:08]

- tweemaal toe hiltergroet brengen op Republikeinse overwinningsspeech
- Starlink deactiveren bij aanval van Oekraïne op buitenlandse agressor
- Tesla weigert klanten te vergoeden voor jarenlange bedrog met FSD
- X modereert niet meer en wordt meer en meer rioolput van het internet
- Trollen hebben vrijspel gekregen op X
- Musk wil botte bijl halen door overheidsuitgaven zonder scrupules
- Musk affilieert zichzelf met het AfD, het extreemrechts gedachtengoed in Duitsland en zegt dat deze 'partij' de enige echte optie is voor Duitsland én dus voor Europa.

Admin-edit:-knip-
Onvriendelijke opmerking verwijderd

[Reactie gewijzigd door Bor op 29 januari 2025 15:49]

Worden mensen zoals jij niet helemaal gek van jezelf?

Is gewoon een mooi stukje techniek.
Nope, waar ik persoonlijk gek van word, is het gegeven dat mensen, onder het mom van 'vooruitgang', zich niet bezig houden met de potentiele gevolgen van 'mooie stukjes techniek'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.