Globalstar verzorgt satellietcommunicatie iPhone 14-noodberichten

Het Amerikaanse bedrijf Globalstar verzorgt de satellietcommunicatie voor noodberichten vanaf de iPhone 14-telefoons. Apple noemde het bedrijf niet in de presentatie woensdagavond. Globalstar werkt met low-earth-orbit-satellieten voor de dienst.

Apple betaalt een groot deel van de kosten voor het lanceren van de satellieten, maar niet alles, meldt Reuters. Het gaat om een investering van in totaal 450 miljoen dollar vanuit Apple. De dienst werkt bij release in november alleen in de Verenigde Staten en Canada. Of en wanneer noodcommunicatie via satellieten in andere gebieden gaat werken, is onbekend.

De specsheet van de Europese versie van de iPhone 14-modellen vermeldt geen compatibiliteit met de dienst. Het gebruikte Qualcomm-modem heeft wel ondersteuning voor 5G-band N53, de band die Globalstar gebruikt voor communicatie. Dat is een band rond 2,4GHz, waarin ook bluetooth en wifi actief zijn. Het is een smalle band die alleen geschikt is voor korte berichten.

Apple kondigde de dienst woensdagavond aan. Gebruikers kunnen met een iPhone 14 twee jaar lang kosteloos van de dienst gebruikmaken. Wat er daarna gebeurt, is onbekend. De iPhone 14 is de tweede smartphone die via satellieten noodberichten kan communiceren. De Huawei Mate 50 kan dat ook. Die maakt gebruik van het Chinese GPS-systeem Beidou.

Apple Satellite Emergency SOSApple Satellite Emergency SOSApple Satellite Emergency SOS

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-09-2022 • 10:59

103

Reacties (103)

103
101
51
5
0
35
Wijzig sortering
Benieuwd wat de abonnementskosten gaan zijn nadat je de eerste twee jaar gratis hebt gebruikt.
Het is enkel in Amerika, dus als ze die €450 miljoen willen terugverdienen, zal die abonnementsprijs niet mild zijn verwacht ik zo..
Ergens een beetje naar dat je voor een noodgevallendienst een abonnement moet bijsluiten. Stel dat je echt in nood zit en dit is je enige weg, maar je toestel blokkeert omdat je niet betaald hebt. Dan zou ik liever betalen naar gebruik willen zien. Dat mag dan best een grof bedrag zijn om het eenmalig te kunnen gebruiken in geval van nood. Afgeschreven van een gekoppelde creditcard oid.

Ik snap het dat ze geld terug willen zien voor hun investering, maar ergens voelt het toch raar dat dat voor een nooddienst is. Hoewel andere techniek, zou het heel raar zijn dat we ook een maandelijks abonnement voor 112 zouden moeten afsluiten. Dan ga ik liever voor een netwerk dat, zoals 112, door de overheden zelf wordt aangeboden met publiekelijk geld.

Ik denk dat Apple zelf ook nog niet helemaal op een rijtje heeft hoe ze dit aan gaan pakken, anders hadden ze dat al lang verteld natuurlijk. Dat het een nooddienst betreft maakt het opeens een heel stuk moeilijker om daar een goede beslissing voor te maken.
Ik vraag me eigenlijk af wie/waar dit wilt? Dit lijkt me toch wel beperkt voor mensen die enerzijds misschien in een nood situatie komen en anderzijds toch wel erg rural wonen dat dit interessant is. Dat lijkt me wel een niche die enkel relevant is in de US. Ik zie niet in waar in Nederland of zelfs Noort/West Europa deze service nog interessant kan zijn.
Zelfs in Nederland zijn er plekken waar de dekking zeer sporadisch is, maar inderdaad niet veel. Ga je bijv. wandelen in de Alpen dan is deze optie zo gek nog niet. Hoewel ik mijn twijfels heb over de batterijduur e.d. en misschien om die reden alsnog voor een Garmin Inreach Mini zou kiezen.
De ontvangst is in wandelgebieden enzo in de alpen best goed hoor. Ik heb daar vaak gewoon 4G

Niet snel, maar zeker afdoende voor een whatsappje

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 07:30]

Kom wat hoger/verder in de bergen en het is gauw gedaan met de ontvangst hoor. Als je het dal niet kan zien en er liggen geen grote wegen in de buurt is het 50/50 qua bereik. 4g is dan een luxe, je mag soms al blij zijn als er een SMS door gaat :)

Leuk voorbeeld wat ik een paar jaar terug tegenkwam was een berghut waar ze buiten een "belbankje" hadden staan. Niet omdat je binnen niet mocht bellen ofzo, maar simpelweg omdat dat de enige plek was waar je een redelijk goede verbinding had. Stond je 10 meter opzij was het signaal weg.
Ik wil je absoluut niet beledigen met dit bericht, maar ik vind je reactie een beetje neerbuigend. Je insinueert gelijk dat jij hoger of verder wandelt dan ik, terwijl geen van ons beide daar hiervoor informatie over heeft geleverd.

Ik zal beginnen. Ik maak er mijn hobby van, samen met familie, om op zoveel mogelijk plaatsen in de alpen te wandelen. Verder ben ik nog 1 tot 2 maal per jaar extra in de alpen te vinden om te skiën. Zowel in skigebieden als daar buiten op plaatsen waar je je eigen geul mag graven in de sneeuw met je skis en waar de eerste de beste paal voor mobiel internet niet te zien is. Sterker nog, op sommige plekken denk je dat je in een andere dimensie bent belandt zo leeg is het om je heen. Toch altijd gewoon kunnen bellen. Af en toe even een klein stukje omhoog klauteren zodat de verbinding wat sterker wordt.

In mijn ervaring is het bereik on average in de alpen nog beter dan in een random natuurgebiedje hier in nederland op de veluwe

Het zou in theorie natuurlijk ook gewoon zo kunnen zijn dat jouw provider gewoon een ruk deal heeft met de netwerkprovider die in jouw wandelgebieden zit. Dat daar verschil tussen zit, dat is welbekend. Ik weet niet bij wie je zit, dat kan ik vanaf hier niet ruiken, dus of dat werkelijk de oorzaak is, who knows.
Ik weet in ieder geval wel uit ervaring dat het goed mogelijk is voor een vodafone simkaart om video te streamen op plekken waar een tele2 of youfone simkaart krap een whatsappje de deur uit krijgt.

Dan even losstaand van dit hele bericht en even terugkomend op de originele reactie, waar je stelde dat deze feature nuttig is voor alpen wandelaars. Ik zou een dedicated apparaatje meenemen voor dit doeleind die wat robuuster is dan een dure iphone waar de implementatie veel jonger is en veel minder verfijnings iteraties heeft gehad. Het gaat tenslotte om een feature waarvan je denkt dat je hem in nood ofzo nog wel eens wil gebruiken.

Lijkt me sowieso niet geruststellend, je bent bijvoorbeeld een stukje gevallen, bent bij bewustzijn maar je gaat niet op eigen houtje terug kunnen, dus je wil een noodbericht sturen. Dan kun je absoluut niet rekenen op een halve centimeter dikke, kwetsbare smartphone die zomaar total loss zou kunnen zijn als je bovenop hem bent gevallen.
Ik zou een dedicated rugged satelliet dingetje meenemen van garmin, of zo'n mooi SOS kastje. Als je echt ver gaat that is.
Maar ik neem aan dat je die zelf wel had aangekaart als je ook echt "ver genoeg in de alpen" zou wandelen dat het gebruik van zo'n ding nuttig wordt. Kan natuurlijk mis hebben, vandaar ik neem aan

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 07:30]

ok.. dat was niet de reactie die ik had verwacht, en dit is ook zeker niet de bedoeling geweest van mijn kant uit.
Blijkt maar weer dat het, in ieder geval voor mij, af en toe lastig is om emotie of stemming via tekst over te brengen. Mijn intentie was niet om neerbuigend te zijn in welke vorm dan ook, maar gewoon mijn eigen ervaring te delen met bereik in de bergen. Dat is bijkbaar niet goed overgekomen en dat spijt mij.

Met het gezin lekker de bergen in trekken is namelijk ook een van mijn favoriete activiteiten. Meestal om te geocachen maar, als ik er een kan vinden, ook wel naar een top ergens die voor kinderen in de basisschoolleeftijd goed te lopen is. (als in: de auto doet het meeste klimwerk en wij doen alleen de laatste paarhonderd hoogtemeters)
En dan hangt het echt van het gebied waar we zijn af hoe het bereik is maar over het algemeen heb ik wel gemerkt dat hoe "verder" je van de bewoonde gebieden weg bent hoe kleiner de kans op bereik. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals skigebieden en passen waar een verbindingsroute overheen loopt, maar dat is ook niet meer dan logisch omdat daar veel meer mensen zijn dan op een willekeurige alpenweide ergens 400 meter boven het Oosterijkse equivalent van Schubbekutteveen. Ondanks dat je beide prima met de auto kan bereiken.

Ik heb zelf nooit behoefte gehad om zo'n kastje aan te schaffen in het verleden, en dat is naast het hele kosten/baten verhaal simpelweg omdat bij dingen als klettersteigs of meerdaagse huttentochten ik nooit alleen ga. Het risco dat als het mis gaat het dan ook echt mis gaat is me gewoon te groot. Maar als dit ooit gemeengoed wordt op telefoons, dan ben ik daar zeker wel in geinteresseerd. Ook al is het alleen maar om voor een ander hulp te kunnen roepen.
Het gaat niet zo zeer om hoger of verder maar of je direct zicht hebt op een mast. Na een uurtje lopen kun je in de Alpen (of welk ander gebergte dan ook, ik had exact dezelfde ervaring in de Rwenzori) al de verbinding kwijt zijn, en kom je wat hoger dan werkt het opeens weer. Vandaar dat belbankje.

Overigens zijn de netwerken in Oostenrijk wel verdomd goed. Soms vraag ik me af hoe ze dat voor elkaar krijgen, want duur zijn de lokale aanbieders zeker niet.

[Reactie gewijzigd door vbmot op 23 juli 2024 07:30]

Zelfs in Duitsland zijn hele gebieden zonder enig gsm ontvangst. Dus zo ver weg hoef je niet.
Een rondje skiën, in de zomer rondje door een wat groter bos. Dan is het wel prettig een communicatie middel te hebben in geval van nood.
Yes, ik neem daarom altijd een Garmin GPSmap met inreach mee, wel een prettig gevoel.
Alleen werkt deze dienst alleen in Amerika en Canada.
-1
Maar daar reageerde ik niet op. Ik reageerde op dat deze service in de EU niet nodig zou zijn.
Op het water en in de Scandinavische landen lijkt me dit zeker wel van toegevoegde waarde, juist voor korte noodberichten. Nu heb je daarvoor een apart apparaat met abbo voor nodig, zoals de Garmin inReach. Op zee heb je marifoon en AIS, maar op een klein bootje is het bereik nog steeds vrij beperkt.
Met Scandinavie noem je wel wat. Met name de noordelijke gebieden, net zoals noordelijk Canada, worden ook door satelieten niet echt goed afgedekt: Om dekking binnen de poolcircel te krijgen moeten satelieten een baan volgen die de dekking op andere, veel meer commerciëel aantrekkelijke gebeiden, over slaat.
Toch wel appart dat dit plotseling ‘gratis’ kan. Ik zie het als reclame en vertrouwen kweken dat een iPhone de nieuwe Zwitserse zakmes is. Er is een prima alternatief, en iets wat gratis is blijft niet vanzelfsprekend gratis.

Gemeentes maken gebruik van nutsvoorzieningen.

Op zee in de lucht of ver van de bewoonde wereld ben je aangewezen op een plan die je van te voren bekend maakt. Zelfs in eigen land NL en BE worden er simpele afspraken gemaakt als je buiten zicht raakt.
Dekking in USA is niet 100%, daar zijn zelfs gebieden groter dan NL die niet gedekt zijn.
Zie bijvoorbeeld dit overzicht van de FCC (uit 2021) over 4G dekking in USA.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 07:30]

Ik woon in de VS en je zult je verbazen dat zelfs tussen bewoonde gebieden zoals California je op heel veel plaatsen geen bereik hebt. Zelfs op de Highway 1 van Los Angeles naar San Francisco is er op veel plaatsen geen bereik. Dit is echt een uitkomst.
In Scandinavië en Schotland is er verrassend weinig dekking.
Ik denk dat Apple zelf ook nog niet helemaal op een rijtje heeft hoe ze dit aan gaan pakken, anders hadden ze dat al lang verteld natuurlijk. Dat het een nooddienst betreft maakt het opeens een heel stuk moeilijker om daar een goede beslissing voor te maken.
Met het tijdelijk gratis aanbieden hebben ze voor zichzelf een mooie testperiode beschikbaar gesteld. Inderdaad verwacht ik dat Apple zelf ook nog niet precies weet hoe ze het willen inzetten. Nu heb je een beperkte groep die er mee start. Vervolgens kan Apple zien hoe dit gebruikt wordt en uiteindelijk kunnen ze dan aan gebruikers vragen wat ze het waard vinden aan maandelijkse kosten.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze straks 1 Apple product lanceren bestaande uit een Iphone lease, een Apple creditcard, een verzekerings pakket, een opslag en diensten bundel en de SOS nood dienst. Dit dan als "Apple premium Gold" pakket of zoiets.
Het hele ding is in dit geval meer een luxe, want de hele ervaring is heel gebruiksonvriendelijk.

Bij "echte" satteliet telefoons heb je een simpele knop die je indrukt en dan roept hij gewoon om hulp. Dit is heel belangrijk want je wil niet op een berg met -20C en gebroken alles liggen en dan een of andere iphone app moeten openen die je verteld dat je je iphone in een bepaalde richting moet houden voor een lange periode van tijd...


ik zou echt geen berg opgaan met de aanname dat de iPhone me uit een nare situatie gaat redden, het is meer leuk als je toevallig onverwacht een keer verdwaalt bent.
Ik snap het dat ze geld terug willen zien voor hun investering, maar ergens voelt het toch raar dat dat voor een nooddienst is. Hoewel andere techniek, zou het heel raar zijn dat we ook een maandelijks abonnement voor 112 zouden moeten afsluiten.
Je suggereert hier iets, maar uiteraard zou dat later ook 'betalen naar gebruik' kunnen zijn. Apple heeft hier nog niets over gezegd.
IMHO is deze dienst die je 'gratis' voor twee jaar bij je nieuwe iPhone 14 krijgt duidelijk een USP om die iPhone te verkopen, en om meer klanten in het Apple ecosysteem te krijgen. Daar ligt het werkelijke verdienmodel en de reden van investering. Niet om precies die 450 miljoen terug te verdienen aan noodberichten. Dat geld is dus uitgegeven voor een veel groter doel dan noodberichten.
Apple had in 2021 USD 173 miljard contant (unrestricted) op de bank staan en voelt dus niets van die 450 miljoen. Anders staat dat geld gewoon op de bank niets te doen.
Dan zou ik liever betalen naar gebruik willen zien.
Misschien is dat niet betaalbaar. Stel je voor dat dit systeem over de duur van zijn bestaan 900 mensenleven gaat redden. Dat is mooi meegenomen, maar dan kost het €500.000 per keer dan het gebruikt wordt. Dat kunnen de meeste mensen niet betalen. Maar als je 9.000.000 mensen kunt overtuigen een abonnement te nemen dan is het opeens maar €50/persoon: een hele schappelijke verzekering.
In de VS betaal je een maandelijks bedrag voor 911 en de hulpdiensten via je telefoon abonnement. Hoeveel dit is hangt af van waar je woont, het is staat/county afhankelijk.

Het zou mooi zijn als deze dienst uit dit ‘potje’ betaald zou worden en voor iedereen beschikbaar komt.
Volgens mij kost dit een heleboel geld, terwijl er een prima alternatief is, want reclame op de iOS is inmiddels onderweg. Zit je in de rimboe te wachten op hulp en met de laatste beetje juice krijg je, ja verbinding, 30 seconden reclame van je favoriete vakantiebestemming voorgeschoteld.

Een backup ‘not always on’ is ook prima. Gaan mensen zonder plan of melding de wildernis verkennen en denken dat ze veilig zijn.
Klinkt veel, maar per Amerikaan is dat <$1,50. Als je het in 10jr wil terugverdienen dan heb je het dus over <15ct$ per jaar per Amerikaan. Als je bereik met die dienst weet te krijgen van 10%, dan heb je het over ongeveer een dubbeltje per maand om de investering terug te verdienen.
De bijdrage aan de lancering van Apple is 450 miljoen, dus dat zijn niet ale kosten. En dan heb je ook nog de kosten om het draaiende te houden, op termijn vervangen van de satellieten, etc.
En dan zal Globalstar ook nog winst willen maken voor de aandeelhouders.
De speculaties zijn 10-15$ per maand, maar het zou heel goed kunnen zijn dat het minder is om een grotere doelgroep aan te spreken, of dat het in een premium bundle zit met meer iCloud opslag en andere Apple diensten.
Dat zijn ook ongeveer de prijzen van bijvoorbeeld een inReach (vroeger Delorme, nu Garmin).
https://www.garmin.com/nl-NL/p/837461/pn/010-06000-SU
De bestaande abonnementen van de SPOTX communicator geven een goed goed beeld van de kosten:

Basic (20 zelf-getikte berichten): 12x $13.75 = $165
Advanced (100 zelf-getikte berichten) : 12x $22 = $264
Unlimited (ongelimiteerde zelf-getikte berichten) : 12x $32 = $384

(aansluitkosten zijn $29.95, per maand ipv voor een jaar afsluiten is duurder)

Als Apple zelf-getikte berichten uitsluit en standaard set vraag/antwoord sets niet meerekent, ben je waarschijnlijk $120 per jaar kwijt.

https://www.globalstar.co...iness/spotx#service-plans
Dat zijn overigens voor VS begrippen geen gekke prijzen. Ze betalen daar voor bijvoorbeeld Apple Watch abonnementen ook veel meer dan wij. En niemand vindt dat gek.
De rijke consument verdient daar ook veel meer dan wij. Een beetje developer in Silicon valley pakt zo 150-200k$ per jaar.

Op het platteland niet natuurlijk maar dat is Apple's doelgroep niet. De verschillen in inkomen zijn daar veel hoger.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:30]

De gemiddelde Amerikaan betaalt ook veel minder belasting dan wij..
Maar wel duizenden dollars aan huur in Silicon Valley, en bijvoorbeeld kinderopvang is er ook niet goedkoop. Vergelijkingen zijn heel lastig te maken en verschillen heel erg op basis van je individuele situatie.
Opmerkelijk als je voor een nood oproep een abonnement moet afsluiten. In principe kun je in Nederland en vele andere landen zelfs met een lege bundel 112 bellen. Of de noodmelding nu gedaan wordt via satelliet, gsm of nog anders moet niet uitmaken.

Maar de video die Apple erbij toonde was alles omvattend. Als jij van de berg gehaald wordt met een helikopter dan is de rekening zo ie zo duizenden dollars. Dan maakt bvb 100 dollar voor ‘on demand’ satelliet communicatie extra helemaal niets meer uit. Ambulances of redding op zee, of whatever, wordt in Nederland in veel gevallen vergoed door je verzekeraar.

Wat meer zorgelijk is, is dat je een heldere hemel moet hebben om een noodbericht binnen minuten te sturen en dat bij bewolking het wel 15 minuten kan duren (zeiden ze volgens mijn in de Keynote). Dan is het dus nog heel tricky dat het werkt en misschien moet ook de sattelietkant nog veel verbeterd worden.
112 bellen kan met elke telefoon, je hebt geen simkaart of iets nodig. Gewoon nummers in toetsen en bellen.
112 bellen kan met elke telefoon, je hebt geen simkaart of iets nodig. Gewoon nummers in toetsen en bellen.
Is het niet zo dat het toestel en de sim eerst op het netwerk van de provider geregistreerd dient te zijn. Daarna krijgt je sim toegang tot het netwerk.

Maar wellicht dat het sinds die UMTS en 4G veilingen anders werkt.
Wat meer zorgelijk is, is dat je een heldere hemel moet hebben om een noodbericht binnen minuten te sturen en dat bij bewolking het wel 15 minuten kan duren (zeiden ze volgens mijn in de Keynote).
Bewolking is geen probleem, ze hadden het over "foliage". Bebossing dus.
Opmerkelijk als je voor een nood oproep een abonnement moet afsluiten. In principe kun je in Nederland en vele andere landen zelfs met een lege bundel 112 bellen
In Nederland moet je nog steeds binnen bereik van een zendmast zijn. Vervolgens kun je dan gratis roamen op whatever netwerk zolang het 112 is wat je belt.

In Amerika heb je hele gebieden waar geen enkele provider een zendmast heeft staan, daar is dit noodsysteem voor bedoeld. En ja, iemand moet de benodigde kosten daarvoor natuurlijk wel betalen, die satellieten gaan enkel voor dat doel de lucht in en zijn bepaald niet gratis.
Noodhulp in de wildernis of op zee is al snel uren ver verwijderd, in die context is 15 minuten niet zo relevant. Je bent in eerste instantie toch op jezelf en je reisgenoten aangewezen. Maar als je een gehavend schip hebt, of een gebroken been, dan gaat het niet om minuten. Je hebt echter wel noodhulp nodig om te overleven, op een plek dat je waarschijnlijk geen mobiel bereik hebt.
Ik vind het eigenlijk een stomme dienst.

Je moet betalen om in nood hulp te vragen, omdat je ergens bent waar toevallig geen service is?

Als wat @kipppertje zegt klopt, is 10$ best veel geld. Voor zo'n functie die levens kan redden. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Terwijl de functie er gewoon inzit. Voelt voor mij een beetje hetzelfde als 112 bellen alleen mag als je wel die optionele belasting betaald hebt.

Het is nog niet zo erg als een motorjas met ingebouwde Airbags die niet werken als je niet een abonnement betaald hebt. (link)
Je moet betalen om in nood hulp te vragen, omdat je ergens bent waar toevallig geen service is?
Tja, iemand moet toch betalen voor die satellieten en de bijhorende infrastructuur. Als je in een gebied zit waar de alarmcentrale om kan gaan met textberichten dan gaat het direct, maar voor andere gebieden zit er iemand tussen die de communicatie met de alarmcentrale afhandelt. Dat houdt dus in dat er ergens 24/7 mensen aanwezig moeten zijn om die berichten door te kunnen geven, die willen neem ik aan ook graag een salaris betaald krijgen.
Je kan ook gewoon dood gaan, als je een keer iets overkomt. Jouw keuze.
De overheid gaat het niet voor je regelen...
De overheid regelt voor mij wel dat ik 112 kan bellen "gratis". (indirect betalen wij er samen voor)
Bovenop die €450 miljoen komt uiteraard 30% voor apple.
De vraag is of ze dat direct terug willen verdienen. Voor hun is dit gewoon een klein beetje R&D en Marketing budget om hun positie op de VS markt te versterken. En koop je een iPhone, dan ook een iCloud abonnement, dan ook een Apple Watch, dan ook een Macbook, dan ook Health, Abonnementen, etc. etc.
Zou het niet zo zijn dat ze met de nooddienst beginnen om één en ander te kunnen testen en na een tijdje met abonnementen komen waarmee je ook berichten kunt versturen (zoals Garmin Inreach, Spot Connect). Als het puur gaat om het uitzenden van een noodsignaal hadden ze ook een beacon kunnen inbouwen (of zo'n potsierlijk alarm zoals in de nieuwe watch :+ ) ipv miljoenen te pompen in een bedrijf als GlobalStar.

[Reactie gewijzigd door vbmot op 23 juli 2024 07:30]

Is zo'n noodbericht een korte code die wordt verzonden na het invullen van het keuzemenu uit de plaatjes onder het artikel? Of kun je vrije tekst sturen en ontvangen zoals sms?
ik dacht dat ze dat wel lieten zien dat je ook eigen berichten kon sturen. Mogelijk moet je eerst de stappen doorlopen voordat je zelf iets kunt schrijven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hele romans naar de nooddienst gaat sturen, maar ruimte voor eigen invulling is soms wel handig.

We gaan het zien. In de presentatie kwamen beide voor in ieder geval.
Je kan ook zelf berichten tikken, maar… geautomatiseerde berichten zijn enkel een optie om een noodoproep te versnellen.
Iets te maken met geruchten rondom Tesla phone met Starlink verbinding?
Dat zijn geen geruchten. T-Mobile en SpaceX hebben vorige week aangekondigd SMS over sattelite te ondersteunen. En Google heeft aangekondigd dat Android 14 support krijgt voor Sattelite SMS. Is dus gewoon een brede ontwikkeling.
Voor zover ik weet is er geen Tesla phone met Starlink verbinding. De Starlink oplossing zou, voor zoverre ik dat begrepen heb, met elke moderne telefoon moeten werken (die de laatste paar jaar is uitgebracht).
Dat wordt nog moeilijk voor al die landen om autonoom te opereren met homegrown technology.

Of zijn er meer GPS noodsignaal providers than Beidou (CNSA) & Globalstar? Ik zie wel dat die laatste 120 overheidsklanten heeft (op de SPOT dienst), maar dat lijkt me niet dekkend.

Bovendien wil je dat een markt vrij toegankelijk is zodat de aanbesteding lekker flink in de concurrentie zit.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Iridium met de Garmin inReach is een bekende. Kun je ook je positie regelmatig met bekenden mee delen en onderling berichten sturen als je met meerdere mensen bent.
Iridium met de Garmin inReach is een bekende. Kun je ook je positie regelmatig met bekenden mee delen en onderling berichten sturen als je met meerdere mensen bent.
Volgen mij wordt er een juridisch onderscheid gemaakt tussen commerciële signalen en noodsignalen.

Tesla Starlink heeft het bijvoorbeeld over Sattelite SMS.

Anders zou de keuze voor het Europese Galileo ook een no-brainer zijn.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Met inReach kun je gewoon elke minuut je locatie versturen/delen en vrije berichten sturen naar elk nr in de wereld. Er zit een sos knop op om direct met een wereldwijde meldkamer contact te leggen, die regelen dan de benodigde hulpdiensten indien nodig. Dus 112 / 911 bellen lukt niet, maar je geeft vooraf een aantal contactpersonen op waarmee de meldkamer contact legt. Ook kun je onbeperkt een aantal vaste berichten sturen, zoals "Alles OK", "Vertrek nu", "Aangekomen".
Met inReach kun je gewoon elke minuut je locatie versturen/delen en vrije berichten sturen naar elk nr in de wereld. Er zit een sos knop op om direct met een wereldwijde meldkamer contact te leggen, die regelen dan de benodigde hulpdiensten indien nodig. Dus 112 / 911 bellen lukt niet, maar je geeft vooraf een aantal contactpersonen op waarmee de meldkamer contact legt. Ook kun je onbeperkt een aantal vaste berichten sturen, zoals "Alles OK", "Vertrek nu", "Aangekomen".
Klinkt een beetje als de gepimpte versie van de paniekknop van mijn moeder. Dat zit op ons alarm en een extra dienst van die paniekknop laat je handmatig een alarmsignaal sturen naar de meldkamer.

Oke, gaat dan wel over coax (isdn tegenwoordig) maar de dienst is hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

De inReach zenders zijn bedoeld voor gebruik in open gebied waar geen mobiele dekking is. Denk aan wandeltochten, klimtochten, expedities en voor noodcommunicatie. De inReach mini is een heel klein apparaatje, hang je aan je rugzak en anderen kunnen je route volgen. Zelf een aantal maal gebruikt in de bergen op verschillende continenten, het geeft een stukje zekerheid mocht er iets misgaan.
De inReach zenders zijn bedoeld voor gebruik in open gebied waar geen mobiele dekking is. Denk aan wandeltochten, klimtochten, expedities en voor noodcommunicatie. De inReach mini is een heel klein apparaatje, hang je aan je rugzak en anderen kunnen je route volgen. Zelf een aantal maal gebruikt in de bergen op verschillende continenten, het geeft een stukje zekerheid mocht er iets misgaan.
Aha, een beetje zoals de RECCO® in mijn oude skipak.

Maar ik ga eens checken; dergelijke diensten worden dus eindelijk eens een beetje verder aangekleed.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Ja klopt, alleen werken die noodsignaal PLB (personal locator beacons) op een simpelere manier. De plb weet zijn locatie niet (nieuwere met gps wel trouwens). Het is dan aan de ontvanger om met zo'n richtantenne de sterkte van het signaal te meten om de locatie te bepalen. Voor sneeuwgebieden is zo'n PLB nog gebruikelijk omdat het signaal vele malen sterker is. Raak je onder de sneeuw, dan gaat het een inreach niet lukken een noodsignaal te sturen naar satellieten.
Ja klopt, alleen werken die noodsignaal PLB (personal locator beacons) op een simpelere manier. De plb weet zijn locatie niet (nieuwere met gps wel trouwens). Het is dan aan de ontvanger om met zo'n richtantenne de sterkte van het signaal te meten om de locatie te bepalen. Voor sneeuwgebieden is zo'n PLB nog gebruikelijk omdat het signaal vele malen sterker is. Raak je onder de sneeuw, dan gaat het een inreach niet lukken een noodsignaal te sturen naar satellieten.
Klinkt als vooral een verschil in zendvermogen. Doet me denken aan mijn OpenWrt modem, die ik op België zet zodat mijn WIFI 2x zo goed wordt (dankzij extra zendvermogen, = Watt)

En location awareness van het betreffende toestel/device, maar dan moet je dus ook 2-way comm kanalen kunnen openen.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Galileo is toch voor positiebepaling, niet twee-richting communicatie?
Nee, er zitten ook SAR (Search and Rescue) ontvangers in Galileo satellieten. Niet bedoeld voor berichtjes, alleen noodbakens. Maar dat zijn natuurlijk ook een soort berichten.

De oude GPS had dit niet, dat werd gedaan door aparte satellieten. De nieuwe hebben het geloof ik weer wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:30]

Nee, er zitten ook in Galileo satellieten. Niet bedoeld voor berichtjes, alleen noodbakens. Maar dat zijn natuurlijk ook een soort berichten.

De oude GPS had dit niet, dat werd gedaan door aparte satellieten. De nieuwe hebben het geloof ik weer wel.
Ok, dus volgend jaar hebben we een crisis over de bewaarplicht rondom satellieten...

Maar ik ga die SAR (Search and Rescue) ontvangers eens bestuderen. Die moeten wel goede modulators en boosters aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Ok, dus volgend jaar hebben we een crisis over de bewaarplicht rondom satellieten...
Dat valt wel mee :) Galileo ontvangt alleen wat als je actief op de noodknop drukt. De meeste Galileo ontvangers hebben die SAR functie niet eens. Dus je mobiel of smartwatch of GPS kan niet eens een noodbericht versturen.

Het is dus niet zo dat Galileo van elke ontvanger de positie kent. Het is gewoon een samenvoeging van twee aparte taken in een zelfde satteliet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:30]

Galileo is toch voor positiebepaling, niet twee-richting communicatie?
Volgens mij maakt de toepassing niks uit, en betreft het meer de juridische aspecten, en bestaande handelsverdragen en systemen

En communicatie is, lijkt me, altijd 2 richtingen op; anders heet het een signaal :+

Da's eenzelfde pleonasme als bij social media, waarbij media ook per definitie sociaal is.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

GPS is éénrichting, maar galileo heeft wel mogelijkheid tot ontvangen van noodsignalen. Hiervoor is echter een hele sterke zender nodig omdat die satellieten zo hoog hangen, waardoor het met een smartphone nooit mogelijk is geweest. Boten hebben wel steeds vaker die mogelijkheid maar daar is satelliet communicatie sowieso gebruikelijker.
GPS is éénrichting, maar galileo heeft wel mogelijkheid tot ontvangen van noodsignalen. Hiervoor is echter een hele sterke zender nodig omdat die satellieten zo hoog hangen, waardoor het met een smartphone nooit mogelijk is geweest. Boten hebben wel steeds vaker die mogelijkheid maar daar is satelliet communicatie sowieso gebruikelijker.
Nou, al mijn GPS'en zijn altijd 2 richting geweest.

Bij boten betreft het AIS berichten. Ik gebruikte dat lijntje incidenteel weleens op zee om een email te sturen.
Wat voor gps heb je gebruikt dan? GPS is toch echt heel erg éénrichting.
Ik geef cursussen over GIS en GPS, landmeting en navigatie systemen. Het is een misverstand dat je GPS met de satelliet communicereerd. Je GPS ontvanger is van vier satellieten een signaal nodig om zijn locatie te bepalen, de ontvanger stuurt helemaal niks terug. Denk aan de schotelantenne voor TV, daar ontvang je ook alleen maar mee. Een signaal kan prima éénrichting zijn, en bij gps is dat het ook. Als het je interesseert lees dan de wiki over gps eens.

GPS is inderdaad een beacon, zoals je wil. De ontvanger weet namelijk exact de locatie van alle satellieten in de baan om de aarde, en kan met drie van die locaties en de exacte tijd (dus vier signalen) bepalen wat zijn locatie is aan. Dus inderdaad een driehoeksmeting aan de hand van drie beacons en de exaxte tijd om zijn afstand tot de beacon heel nauwkeurig te bepalen.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 23 juli 2024 07:30]

Het is een misverstand dat je GPS met de satelliet communicereerd. Je GPS ontvanger is van vier satellieten een signaal nodig om zijn locatie te bepalen, de ontvanger stuurt helemaal niks terug. Denk aan de schotelantenne voor TV, daar ontvang je ook alleen maar mee. Een signaal kan prima éénrichting zijn, en bij gps is dat het ook.
Je beschrijft triangulatie en ik eerder al over beacons.

Da's een veel gebruikte technologie cq. Methodologie, ook gebruikt door alle mobiele telecom operators.

En dat kan je ook met 4 statische locaties doen.

Ps.
ISP's, operators, telecombedrijven, mvmo's etc. claimen wel meer. Maar er is bijvoorbeeld ook een handshake nodig.

En dergelijke data heeft een gebruiker niet nodig, maar de provider zelf is er dol op.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Zou je op jouw niveau even uit willen leggen dan, hoe GPS werkt en hoe tweewegcommunicatie daarbij komt kijken?

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 07:30]

Zou je op jouw niveau even uit willen leggen dan, hoe GPS werkt en hoe tweewegcommunicatie daarbij komt kijken?
Communicatie = 2 way
Beacon= 1 way signal
Fuzz = allerlei dingen die operators doen om geld te verdienen en die ze het liefst verborgen houden voor de klant en de markt.

Dit lijkt me het makkelijkste begin voor een leek. Qua terminologie is het moeilijk om eenduidigheid te vinden omdat er zoveel wetboeken in zoveel talen bij betrokken zijn.

Dat ligt aan de use-case. Anders vergelijk eens de Amerikaanse terminology met de Europese en dan met de Nederlandse. Dat levert in ieder geval concrete vragen op.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Dat is niet waar ik om vroeg, vriend. Ik wil graag weten hoe jij denkt dat GPS werkt.

En ik ben geen leek, dus 't mag op je hoogste niveau.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 07:30]

Verspil je energie er niet aan @CyBeR
De werking kan @Bulkzooi lezen op:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System

“It does not require the user to transmit any data, and operates independently of any telephonic or Internet reception, though these technologies can enhance the usefulness of the GPS positioning information.”

Wat wetteksten er mee te maken hebben is me ook niet heel duidelijk.

Maar GPS is uiteraard 1-way; positie bepaling kan, uiteraard, GPS + andere technologie zijn die uiteraard wel 2-way kan zijn.
Je verhaal wordt wat wazig. Mijn vraag was of de Galileo satellieten gebruikt kunnen worden voor het verzenden en ontvangen van berichten door consumenten op een vergelijkbare manier als die van Iridium die Garmin gebruikt of die van Globalstar die Apple gebruikt. Voor GPS, waar die Galileo satellieten voor gemaakt zijn, hoeven ze immers alleen een signaal uit te kunnen zenden, niet te ontvangen.

Uit de rest van je reacties word ik niet wijzer dus ik ga er vanuit dat jij het ook niet echt weet.
Je verhaal wordt wat wazig.

Uit de rest van je reacties word ik niet wijzer dus ik ga er vanuit dat jij het ook niet echt weet.
Dit is waar je op reageert
Volgen mij wordt er een juridisch onderscheid gemaakt tussen commerciële signalen en noodsignalen.

Tesla Starlink heeft het bijvoorbeeld over Sattelite SMS.

Anders zou de keuze voor het Europese Galileo ook een no-brainer zijn.
Geldt ook voor jou @CyBeR je kan toch wel Googlen?
Qua terminologie is het moeilijk om eenduidigheid te vinden omdat er zoveel wetboeken in zoveel talen bij betrokken zijn.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Geldt ook voor jou @CyBeR je kan toch wel Googlen?
Ja, maar ik weet ook hoe GPS werkt dus ik hoef dat niet te doen. Ik vraag jou om 't me uit te leggen want ik vermoed sterk dat jij dat niet weet. Tot dusverre ondersteun je dat vermoeden want je hebt alleen nog maar de vraag vermeden.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 07:30]

[...]


Ja, maar ik weet ook hoe GPS werkt dus ik hoef dat niet te doen. Ik vraag jou om 't me uit te leggen want ik vermoed sterk dat jij dat niet weet. Tot dusverre ondersteun je dat vermoeden want je hebt alleen nog maar de vraag vermeden.
Lol, je denkt dat ik me moet uitleggen? Dat heb ik dus al gedaan.

Als je de technische werking van GPS wil weten, dan moet je lucht en ruimtevaart techniek gaan studeren, een Marcom opleiding gaan volgen of heel goed naar Musk luisteren.

Maar een willekeurige avatar op een willekeurige techsite aanspreken zet geen zoden aan de dijk. Zeker niet als je al zoveel weet als jij.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

[...]


Lol, je denkt dat ik me moet uitleggen? Dat heb ik dus al gedaan.

Als je de technische werking van GPS wil weten, dan moet je lucht en ruimtevaart techniek gaan studeren, een Marcom opleiding gaan volgen of heel goed naar Musk luisteren.

Maar een willekeurige avatar op een willekeurige techsite aanspreken zet geen zoden aan de dijk. Zeker niet als je al zoveel weet als jij.
Ok dus je weet niet hoe 't werkt. Prima maar dan moet je even je posts deleten want die zijn dan dus onzin.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 07:30]

Het ging mij om de technische mogelijkheden, niet de juridische kant.

Starlink is gemaakt voor datacommunicatie dus logisch dat ze o.a. SMS aanbieden. Galileo zijn echter GPS satellieten, en voor GPS hoeven ze alleen te kunnen zenden, niet ontvangen, waardoor ze ongeschikt zouden zijn voor communicatie tenzij er speciaal hardware daarvoor is ingebouwd in die dingen. De 'klassieke' Amerikaanse GPS satellieten konden dat bijv. niet, vandaar mijn twijfel of Galileo die functie wel had.

Inmiddels heb ik op Wikipedia gevonden dat Galileo inderdaad een Search and Rescue functie heeft via een transponder die noodsignalen van eindgebruikers kan opvangen en de hulpdiensten kan helpen met plaatsbepaling van dat signaal.
Het ging mij om de technische mogelijkheden, niet de juridische kant.
Je reageert op mijn thread en 1-weg of 2-weg communicatie vindt ik een gegeven. Desgewenst twisted.

Het gaat mij primair om de juridische terminologie, omdat het space betreft, en de bijbehorende datastroom.

Welke diensten daarover lopen maakt me niks uit. Maar blijkbaar is het belangrijk welk land die diensten aanbiedt, welk land de satellieten bouwt en welk land de onderdelen levert. Maar nou gaat het té technisch worden. Maar geen man overboord; ook hier zijn (bijna) wiki's van.
Inmiddels heb ik op Wikipedia gevonden dat Galileo inderdaad een Search and Rescue functie heeft via een transponder die noodsignalen van eindgebruikers kan opvangen en de hulpdiensten kan helpen met plaatsbepaling van dat signaal.
AIS

ow, laat je weten als je antwoord hebt gevonden op je vraag? Ik vindt het wel een interessante vraag en ben benieuwd. Echt wel een topic op GoT waard.
by @Yggdrasil
Mijn vraag was of de Galileo satellieten gebruikt kunnen worden voor het verzenden en ontvangen van berichten door consumenten op een vergelijkbare manier als die van Iridium die Garmin gebruikt of die van Globalstar die Apple gebruikt.
Zo ver ik weet is Galileo een Europees gesubsidieerd navigatie project. Maar ik zie niet in wat het type bericht te maken heeft met het type afnemer. Data is data, hebben we geleerd van het netneutraliteit-fiasco, na wat extra extrapolatie en reflectie.

Ik gebruikte de satelliet-service volgens mij op mijn Nokia's met Symbian voordat ik overstapte op Google Maps. Volgens mij waardeert de Consumentenbont die dienst gewoon prima.

En wat vindt jij vergelijkbaar? De norm? De modus? Het gemiddelde? Het beste? En hoe wordt zo'n norm dan bijgehouden?

Kan je niet beter gewoon een Apple kopen en alles op auto zetten? En puur technisch gezien is het ook erg belangrijk hoe de betreffende provider zijn verzekering bijvoorbeeld op orde heeft.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 07:30]

Wetboeken? Wat?

Ik vraag je uit te leggen hoe GPS werkt, technisch gezien. Daar komt geen wetboek bij kijken.

Als je 't niet weet is dat ook ok maar zeg dát dan.
Iridium zoals genoemd maar ook Galileo heeft een SAR functie
Afgezien het waarschijnlijk nooit in Europa gaat werken, ben ik toch wel heel nieuwsgierig wat de kosten na 2 jaar gaan zijn. Vermoedelijk iets van 5 dollar per maand als je het los wilt en mogelijk inbegrepen als je Apple One hebt (voordeelbundel met Music, TV+, Arcade en iCloud+).
Voortvloeiend uit jouw vraag bedenk ik me dan hoe verdisconteerd zich dit in de huidige vraagprijs.
Immers wordt er nu voor US phones (met eenzelfde listprijs) een dienst geleverd voor 2 jaar die daarna betaald is die enkel in de US bruikbaar is.
De Europese telefoons kunnen hier geen gebruik van maken (dus zou je dat een lager service aanbod kunnen noemen) maar dat zien we niet terug in een lagere list prijs van de Iphones.

Gezien het huidige prijsniveau en de toch wel flinke stijgingen die we in de geschiedenis gezien hebben begin ik steeds meer vraagtekens te zetten (als Apple adopter van het eerste uur nota bene) hoe de huidige prijsstelling en differentiatie tussen US vs Europa.
In Europa zouden ze Galileo kunnen gebruiken, dat heeft ook een feature voor noodberichten dacht ik. Maar technische beperkingen zullen dan misschien wel een issue zijn.
Voor Europa is dit eigenlijk helemaal geen relevante dienst in vergelijking met de VS. Wij hebben vrijwel geen gebieden zonder mobiele dekking (ja, er zijn wel wat gebieden ,maar veel minder dan in de VS).
Weinig is niet geen. Mensen die wandelen of klimmen in berggebied ervaren maar al te vaak zeer slecht tot geen GSM bereik. Dus om het nou direct niet relevant te noemen vind ik te kort door de bocht.
Niet mee eens. Zat gebieden in Europa waar geen dekking is.
En met name de gebieden waar geen dekking is, bijvoorbeeld diep in de Dolomieten, is de kans op een nood situatie vele malen groter en juist erg handig.
De GSM dekking in USA is alleen leuk steden, en dan nog steeds bij lange na niet zo optimaal als wij dat kennen in Nederland.
Ik was gisteren nog in de IKEA zonder bereik :+
Kom jij wel eens buiten Nederland? In Duitsland is de dekking al ruk in Frankrijk is het ook niet best. En eigenlijk de meeste zuiderlijke landen in natuurgebieden.
Mooie functie voor pay per use. Voor de gebruiker bedoel ik dan.

En dan dekking door je verzekering.

[Reactie gewijzigd door Cubix op 23 juli 2024 07:30]

Pay-per-use zal nooit genoeg geld opleveren.
Stel dat 10.000 mensen het abonnement van $8 afnemen. Dat levert 1 miljoen dollar per jaar op.
Van die 10.000 mensen zal statistisch gezien er hooguit eentje in een serieuze noodsituatie terecht komen. Die zou je dan 1 miljoen moeten laten betalen voor zijn oproep? Dat is niet realistisch.
Als Space-X met zijn telefoon komt, dan is Apple niets meer met alleen een hulpdienst.
Sinds dit jaar gebruik ik voor mijn duiken op bijvb de noordzee de Nautilus Lifeline GPS.
Stuurt via VHF noodsignaal door en dit analoog en digitaal met de locatie waar je zit.
Enige voorwaarde is dat er boot of nooddiensten niet verder dan 50km van me verwijderd zit.

Dus in dat opzicht zou het handig zijn mocht ik mijn iPhone mee op zee nemen ( onder water dan nog)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.