Starlink introduceert schotel voor ontvangst onderweg met landvoertuig

Starlink heeft een Flat High Performance-schotel onthuld waarmee abonnees onderweg met bijvoorbeeld een camper ontvangst kunnen krijgen. Eerdere landschotels zijn alleen bedoeld voor stilstaand gebruik. SpaceX levert de schotel vanaf december voor 2500 dollar.

De Flat High Performance-schotel heeft een grotere field of view en 'verbeterde gps-mogelijkheden' en kan daardoor met meer satellieten tegelijk verbinden. Deze schotel biedt zo een consistentere verbinding onderweg. SpaceX heeft de schotel ontworpen zodat deze permanent op voertuigen kan worden bevestigd en tegen zware weersomstandigheden kan.

De schotel is onderdeel van het Starlink for RV-abonnement. Dit abonnement kost 105 euro per maand en de verbindingen hebben een lagere prioriteit dan andere Starlink-abonnementen. Dit betekent dat tijdens piekmomenten de internetsnelheden van het For RV-abonnement lager kunnen liggen dan de snelheden van andere abonnees.

SpaceX levert de nieuwe schotel vanaf december. Op dit moment is de schotel alleen in de VS te bestellen, waar deze omgerekend 2506 euro kost. Met btw zou dit 3033 euro zijn. De reguliere For RV-schotel, die dus alleen stilstaand te gebruiken is, kost daar 599 dollar. In Europa kost deze 480 euro.

Starlinks schotel voor gebruik onderweg

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-10-2022 • 08:33

90

Lees meer

Reacties (90)

90
90
32
4
0
52
Wijzig sortering
Er zijn al een aantal mensen in america die de huidig "schotel" ombouwen. Zodat hij plat op het dak van een voertuig kan liggen.
Je hebt een versie waar de schotel helemaal in takt blijft en ze alleen de arm los koppelen, maar er is ook een versie waar ze met een dremel de heel poot er af halen en de "schotel" in een water dichte container op het dak plaatsen.
Ook bij deze aanpassing hebben ze trouwens rijdend vrij goed resultaten met internet terwijl je rijd.
En dit kost een stuk minder

https://star-mount.myshopify.com/

Dit is niet van het bedrijf maar iemand anders die het zelf gedaan heeft
https://www.youtube.com/watch?v=lM3FkuMU0o8

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 15:37]

Deze persoon rijdt ermee door de VS (nu van de west- naar de oostkust)
https://www.youtube.com/watch?v=Pnf_sVEG7Ls
Vraagje, bij Starlink for RV heb je toch officieel geen bereik tijdens het rijden? Dacht dat ze destijds zeiden dat je zodra je op een nieuwe locatie stond je even opnieuw moest aanmelden en dan weer internet had.
Kan ik niet zeggen. de gebieden zijn best groot dus moet het een heel eind goed gaan. heb het zelf niet maar het gaat er wel komen met de schotel plat op het dak.
Misschien een gekke vraag maar geldt voor Nederland hierin ook geen vrije modem keuze?
Dat vind ik eigenlijk best een goede vraag...

https://www.acm.nl/sites/...-andere-eindapparaten.pdf
...waarin artikel 3 het heeft over 'Mobiele netwerkaansluitpunt' - dus kan mij best voorstellen dat StarLink, als ze zich richt op de NL markt, ze ook moeten meewerken aan modem/antenne-ontwikkeling door andere fabrikanten.
Overeenkomstig (...) dient een aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk de technische specificaties van de netwerkaansluitpunten op genoegzame wijze te publiceren op de eigen internetpagina, voordat via deze netwerkaansluitpunten diensten aan het publiek beschikbaar worden gesteld.
(...)
het fabrikanten in staat stelt eindapparaten te ontwikkelen die interoperabel zijn met de
aangeboden elektronische communicatiediensten. Hieronder valt mede het verstrekken
van informatie over de programmatuur die ingezet wordt voor additionele
functionaliteiten die behoren bij deze diensten.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 22 juli 2024 15:37]

Als men daar een punt van gaat maken, zegt Musk gewoon: ok, dan geen starlink voor jullie. Nederland zou denk ik toch niet hun grootste markt zijn. Die Amerikanen zijn volgens mij best wel makkelijk met dat soort dingen.
Nouja, dat is jammer dan. Mag hopen dat we niet voor 1 bedrijf de regelgeving gaan aanpassen.
Nouja, dat is jammer dan. Mag hopen dat ze niet voor 1 land hun bedrijfsmodel gaan aanpassen.
Zeker wel, mensen zijn de baas in een democratie, niet bedrijven en hun tech miljardair bazen.
Dan is een vervolgvraag: gelden dit soort regels alleen in NL, of is er zo'n vrije modemkeuze in de hele EU? Want NL is als markt wellicht niet groot genoeg, maar Europa verliezen is misschien een ander verhaal.
(5) Voor de toegang tot het internet moeten de eindgebruikers vrij kunnen kiezen uit verscheidene soorten eindapparatuur als gedefinieerd in Richtlijn 2008/63/EG van de Commissie (4). Aanbieders van internettoegangsdiensten mogen geen beperkingen opleggen op het gebruik van op het net aan te sluiten eindapparatuur buiten die welke in overeenstemming met het Unierecht door de fabrikanten of distributeurs van eindapparatuur worden opgelegd.

Artikel 3
Waarborgen van open-internettoegang
1. Eindgebruikers hebben het recht om toegang te krijgen tot informatie en inhoud en deze te delen, toepassingen en diensten te gebruiken en aan te bieden, en gebruik te maken van de eindapparatuur van hun keuze, ongeacht de locatie van de eindgebruiker of de aanbieder, en ongeacht de locatie, herkomst of bestemming van de informatie, inhoud, toepassing of dienst, via hun internettoegangsdienst.
bron

Het lijkt mij stug dat Musk het zal gaan toestaan om apparatuur van derde partijen toe te laten op de Starlink infrastructuur. Mocht de EU of een EU land dus een probleem gaan maken en Musk het systeem gesloten willen houden, kan je er eerder vanuit gaan dat de EU gewoonweg wordt uitgesloten van Starlink. Jammer, want daarmee wordt er toch eigenlijk best goede ontwikkeling (stukje vooruitgang) teniet gedaan.

Vraag is dan vervolgens of er überhaupt bedrijven zullen zijn (of ontstaan) die wel aan wet, regelgeving en verordening willen voldoen. Op de één of andere manier wil je natuurlijk die kosten terugverdienen, maar als je met dit soort zaken op de proppen komt gaat niemand zich eraan wagen.
Het lijkt mij stug dat Musk het zal gaan toestaan om apparatuur van derde partijen toe te laten op de Starlink infrastructuur.
Ik weet niet of Musk daar een probleem mee zou hebben. Uiteindelijk zal het verdienmodel van Starlink, lijkt mij, vooral op de abonnementen zitten en niet op de eenmalige hardware verkoop. Kan mij voorstellen dat je als bedrijf dan liever al je mensen focust op de verdienaspecten dan bijkomende zaken als hardware.
Die vrije modemkeuze komt toch voort uit Europese regelgeving? Als de rest van de lidstaten ook hun wetgeving op orde brengen kan Musk moeilijk om 27 kapitaalkrachtige landen heen lijkt me.
Ik verwacht dat SpaceX hier in principe niet moeilijk over zou doen; ze verdienen volgens mij vooral aan de abonnementskosten en niet zozeer aan de verkoop van hardware. Het lijkt me dan dus ook stug dat andere fabrikanten antenne's gaan ontwikkelen; die zouden dan puur aan de hardware moeten verdienen. Dat zou betekenen dat ze - om competitief te zijn - een even goede antenne goedkoper moeten produceren, of een betere antenne voor eventueel een meerprijs.
Hangt er een beetje vanaf. Hun kastje is niet zomaar een modem, maar stuurt ook die antenne aan. Dat zouden ze dan moeten splitsen zodat je een kastje hebt waar je niet aan kunt/mag zitten en een router/access point waar je ook je eigen hardware voor kunt gebruiken.

In principe kun volgens mij ook gewoon je eigen router er op aansluiten. Er zit toch maar één ethernet aansluiting op? Een eigen modem zou niets toevoegen. Net als met glasvezel; zodra je een ding hebt waar een ethernet aansluiting op zit die je in een router kunt prikken, ben je klaar. Een modem bestaat in feite ook niet voor glasvezel, maar dat is een semantisch verhaal. Je kunt een router hebben waar je rechtstreeks de fiber in kunt prikken, maar volgens mij schiet je daar niet heel veel mee op.
Ik had begrepen dat geen ethernet meer op zit. Enkel wifi! (ethernet alleen voor troubleshooting)
ik dacht dat een iets duurder kastje ook bestaat met ethernet.
Je kunt je afvragen in hoeverre Starlink openbaar is. Ook wat met openbaar zelf bedoelt wordt in deze context. Bijvoorbeeld wanneer andere isp's ook hun diensten kunnen aanbieden via Starlink als netwerk of niet. Als dat niet kan, lijkt het netwerk mij ook niet zo heel openbaar en hoeft SpaceX/StarLink hier niet aan te voldoen.

En ja, StarLink is in Nederland en België beschikbaar; nieuws: Starlink verlaagt prijzen in Nederland en België

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:37]

Ik hoopte die definitie in het wetboek terug te vinden, maar
https://wetten.overheid.nl/
...geeft problemen met verbinden. Meerdere browsers, meerdere computers.

Hoe dan ook zie ik niet hoe Starlink in dat opzicht verschilt van Ziggo. Lijken mij in dat opzicht allebei openbare netwerken.
Er zit wel iets lastigs hier. Het "netwerk" ligt bv niet op Nederlandse bodem, maar is van "niemand".

Hoe zoiets juridisch zit is wel iets wat behoorlijk nieuw is lijkt mij.
Dat ligt er dus aan. Met het huidige Starlink heb je grondstations in de buurt nodig. Wil je de Nederlandse markt bedienen, dan moet er dus een grondstation in Nederland staan, of in ieder geval erg dichtbij (Duitsland, België). Je netwerk ligt dan dus wel deels op Europese bodem, en heb je je te houden aan Europese wetten.

Wanneer Starlink de onderlinge laserverbindingen mogelijk gaat maken, en het dus mogelijk maakt om via Nederland de lucht in te gaan, en op een grondstation in Amerika uit te komen, zullen ze zich nog steeds moeten houden aan Europese wetgeving zolang ze zich op deze markt richten. Dat je geen fysieke aanwezigheid hebt betekent niet dat je gevrijwaard bent van alle regels die er geleden. Het zou een ander verhaal gaan zijn als het onmogelijk wordt om via normale kanalen toegang te krijgen tot Starlink als Europeaan. Denk dan aan aanmelden via een VPN, buitenlands adres, schotel daar laten afleveren en dan doorsturen naar Europa.
Je netwerk ligt dan dus wel deels op Europese bodem, en heb je je te houden aan Europese wetten.
Daar wordt gelukkig al aan gewerkt, dankzij laser communicatie kunnen satellieten straks onderling data uitwisselen. Zo wordt het voor Musk dus eenvoudig om grondstations op EU grondgebied uit te schakelen, en alles via het eerste de beste grondstation te laten lopen wat zich niet op EU grondgebied bevind.

Op die manier is de verbinding boven de EU nog gewoon intact, maar kan de EU niet zeiken over het open stellen van de Starlink infrastructuur.

Sowieso verwacht ik niet dat Musk erin mee zal gaan om derde partijen toe te laten op de Starlink infrastructuur, nu alleen al is het kostbaar maar alle meuk wordt niet voor jan met de korte achternaam indoor ontwikkeld.
Op basis van jouw quotes vraag ik me af…

Is de schotel het eindapparaat? Lijkt me dat ergens nog een modem/wifi punt is wat gelijk staat aan die in onze meterkasten

Is het een openbaar communicatie netwerk? Openbaar kan wijze op coax/glas/adsl wat openbaar is voor de markt?

En zijn er echt technische documenten beschikbaar over, bijvoorbeeld, het ziggo netwerk die op deze manier omschreven worden?
Het netwerkaansluitpunt voor mobiele eindapparatuur is de draadloze verbinding met een zender welke direct of indirect verbonden is met een basisstation van het mobiele elektronische communicatienetwerk
Dus het 'aansluitpunt' vergelijkbaar met een coax-aansluitpunt is dus de draadloze verbinding zelf.

En ook:
Indien een openbaar elektronisch communicatienetwerk gebruik maakt van een draadloze verbinding op de locatie van de abonnee, behoren (radio)apparaten op de locatie van de abonnee die bedoeld zijn voor communicatie met dit netwerk, niet tot het openbare elektronische communicatienetwerk.
De schotel hoort dus niet tot het openbare netwerk (en is, lijkt mij, dus een apparaat van de klant dat verbindt met het openbare netwerk, vergelijkbaar met een modem).

En Ziggo heeft deze pagina:
https://www.ziggo.nl/klan...s/eigen-modem/fabrikanten
...met toch wel de nodige technische documenten waar je als producent je eigen modem mee kan maken (waarna consumenten dus keuze tussen verschillende modems hebben).

Hierbij staat ook nog wat over het Ziggo mobiele telefonienetwerk - dus blijkbaar ziet Ziggo hun mobiele netwerk (...wist niet eens dat ze het hadden) als een openbaar draadloos netwerk en geven ze de informatie hoe fabrikanten hiermee een modem kunnen maken (als in: 3gpp standaard gebruiken).
Is dat niet gewoon een gedeelte van Vodafone dat mobiele netwerk?
Je kan de schotel als een stukje kabel zien. Je mag ook neit je eigen ziggo kabel trekken. Dus het is wel lastig hoor.
Is een satelliet schotel een modem?
Ik denk van niet.

Mijn GSM heeft ook een modem om verbinding te maken met internet.
Het lijkt me niet de bedoeling van de wetgever verplicht dat een fabrikant van een GSM een ander modem kan laten installeren. Het is tenslotte gecombineerde hardware.
Dit in tegenstelling van een los modem dat je thuis kan installeren

[Reactie gewijzigd door Jan-Will3m op 22 juli 2024 15:37]

Onze reacties zijn langs elkaar heen gegaan, maar mee eens. Zie mijn onderstaande reactie.

Touché!
En hebben we bij dat modem thuis niet ook juist over de router die met het modem wordt gecombineerd? Ik kan juist wel begrijpen dat het modem fixed zou zijn - want die moet dat ene signal demoduleren en omzetten naar een 'normaal' ethernet-signal.
In vergelijking met glasvezel heb je mediaconverters (overbrenging van het signaal van het ene medium naar het anderen) en het modem / de router.

Met Starlink is een connectie mogelijk door een ander soort router achter de schotel te plaatsen, dan die van Starlink zelf. In welk geval, naar mijn bescheiden mening, de schotel in feite een mediaconverter is. (Overbrenging van draadloos sateliet verkeer naar bedraad verkeer, met heel wat logica en functionaliteit om überhaupt de schotel en sateliet te laten vinden, etc.)

De vraag is dan of Starlink voldoet door een eigen router toe te staan in de zin van 'de technische specificaties van de netwerkaansluitpunten op genoegzame wijze te publiceren op de eigen internetpagina'.

Moet een mediaconverter ook vallen onder de definitie van het netwerkaansluitpunt, of begint die aansluiting achter de schotel?
Ik ben op dit gebied absoluut geen expert... ik lees enkel het stukje van de ACM en geef mijn interpretatie. Heeft dus geen juridische waarde wat ik schrijf! ;)
Maar, zoals ik het lees is het punt waar het van openbaar naar klant gaat de draadloze verbinding zelf.

Voor een vaste glasvezelverbinding, als ik het zo doorlees, is het punt waar de glasvezel binnenkomt het overnamepunt. Ook staat er nog dat het netwerkaansluitpunt passief is. Ofwel, de mediaconverter en modem vallen beide onder klant-apparaten. Je zou dus volgens mij ook vrije mediaconverter-keuze moeten hebben. (geen idee of je zelf een andere converter kan plaatsen... ben niet thuis in de glasvezelwereld)
Ik ben op dit gebied absoluut geen expert... ik lees enkel het stukje van de ACM en geef mijn interpretatie. Heeft dus geen juridische waarde wat ik schrijf! ;)
Geen probleem! Ik ook niet ☺️

Je haalt echter wel een zeer interessante vraag aan, dank daarvoor.
Je zou dus volgens mij ook vrije mediaconverter-keuze moeten hebben. (geen idee of je zelf een andere converter kan plaatsen... ben niet thuis in de glasvezelwereld)
Dat heb je ook zeker. Een mediaconverter is een relatief dom apparaat waar de ISP na plaatsing (in geval van glasvezel) weinig omkijken naar heeft. Je hoeft zelf niets te doen met VLANs bijvoorbeeld om het werkend te krijgen, alleen de juiste hardware en gaan.

Lees maar mijn review van de Unifi Dream Machine Pro, heb er een stukje over eigen SFP+ module in de router i.p.v. de Tweak mediaconverter.

Tweak geeft zelf de informatie vrij over welke licht frequentie je nodig hebt in geval van een SFP module, al betwijfel ik of men bij het opstellen van deze wetgeving rekening heeft gehouden met de complexiteit van een sateliet verbinding... En zowel juridisch als praktisch heb ik geen idee of je dat onderscheid zou moeten of willen maken.
Je kunt de huidig router/modem volledig uitschakelen en een ethernet adapter tussen de schotel en the router plaatsen, Op dat moment zit de router van Starlink er niet meer tussen, maar is het alleen nog maar een voeding.
Er zijn ook mensen bezig om de hele Starlink router te verwijderen en zelf een POE aan te bieden, want het blijkt dat de Starlink kabel gewoon een ethernet Kabel is met POE

https://www.outsidenomad....e-internet-on-12-volt-dc/

Dus Starlink blokkeert helemaal niks

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 15:37]

Nou gebruik ik geen Starlink, heb er ook geen belang bij dat het opengesteld wordt of zo, maar vind het enkel leuk om over de vraag na te denken van xzaz over vrije modemkeuze enzo. Zoals ik het artikel van de ACM interpreteer zou het zo moeten zijn dat andere fabrikanten dan Starlink antennes zouden moeten mogen produceren, zodat je als consument met een Starlink abonnement kan kiezen tussen, ik noem maar wat, een Starlink antenne of een Fritz!box antenne.

Waar jij naar refereert is het gebruik van een andere router, maar wel met de originele Starlink antenne.

(oh, en voor het geval je vraagt 'waarom zou iemand dat willen?!?'... is het antwoord 'omdat het kan en mag'...)

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 22 juli 2024 15:37]

Als jij een modem vind die verbinding kan krijgen met starlink satellieten én je betaald voor een abbo zal niemand er een probleem van maken denk ik. Maar dit is natuurlijk heel wat anders dan een standaard PPOE koperverbinding ofzo, hier hebben andere fabrikanten (nog) geen ontvangers voor.
Gezien de prijzen die ze voor de specifiekere toepassingen rekenen (terwijl mensen hun originele schotel daar ook al voor hebben gebruikt) denk ik dat ze er wel problemen mee hebben. Volgens mij halen ze behoorlijk veel geld op met de initiële verkoop van de schotel (zeker deze of de maritieme bijvoorbeeld, waterdichtheid of schokbestendigheid kost geen 1000en euros).
De schotel die je voor $599 kan kopen kost ongeveer $1500 om te maken. Daar maken ze dus flink verlies op.

Ik werk in de maritieme elektronica. Als iets geschikt moet zijn voor aan de buitenkant van een schip dan gaat de kostprijs x5 of x10. Niet alleen omdat het tegen trillingen en zout water moet kunnen, maar ook omdat alles geïnspecteerd en gecertificeerd moet worden door class (Lloyd's bijvoorbeeld).
Ah dan vergis ik me inderdaad, het leek me dat die 599$ het wel moest dekken. Ik doelde vooral op dat ze technisch niet zo anders zijn, dat de kostprijs zoveel hoger kan worden door certificeringen etc is mij ook nieuw, maar klinkt niet onlogisch.
Dat gaat niet op denk ik.
De signalen die Starlink gebruikt zijn geheim, dus je kan niet zomaar je eigen hardware maken om te ontvangen en zenden.
Daarom zeg ik 'als je... kan vinden' Oftewel: hypothetische situatie ;)
Dat is dus niet "gewoon" PoE. Gewoon gangbaar PoE is 15 watt of PoE+ 30 watt. Nou zie ik op wiki dat er ook standaarden zijn van 60 en 100 watt, al ben ik die zelf nooit in het wild tegengekomen. 100 watt schijnt ook een veiligheidslimiet te zijn*. In het artikel hebben ze het over 150(!) Watt over cat5e en in de reacties zelfs over 200 watt. Dat is nogal een verschil en hoogstwaarschijnlijk de reden dat er geen standaard UTP aansluiting is gebruikt om te voorkomen dat mensen onveilige kabels gaan gebruiken.

Overigens de PPPoE waar jmderonde het over heeft is iets anders dan PoE. Dat gaat over het netwerkprotocool dat wordt gebruikt.

* ISO/IEC 60950 Safety Extra Low Voltage (SELV) standard limits power to 100 W per port (similar to US NEC class 2 circuit).

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 15:37]

Maar is een schotel een modem? Volgens mij moet je de schotel meer zien als de coax, koper of glasvezelkabel die je thuis hebt - het is de media waar je mee verbind.
Ja het bevat een modem. De router kan je bypassen. Starlink dish is eigenlijk 1 grote modem.

Musk zou niet liever hebben dat andere ook schotels maken maar SpaceX verdient om het maand abbo en niet op de schotel. Erger nog, ze maken er verlies aan.

Starlink is een privé netwerk dat maar door 1 provider gebruikt wordt. Het valt dus buiten de wetgeving van vrije modem keuze. Mogelijk komt er ooit een nieuwe wetgeving dat SpaceX bandbreedte moet veilen aan 3de partijen om zo de monopoliepositie te verbreken. In dat geval zou vrije modemkeuze wel gelden en ook zinvol zijn.
Ik denk dat dit anders is dan een ‘normale’ isp. Het starlink modem moet namelijk de antennen stroom geven.

Maar alsnog, dan zou starlink kunnen zeggen, prima, vrije keuze. Want er is gewoon geen alternatief.
Vrije keuze betekent dat ze documentatie moeten opleveren waarmee anderen Starlink schotels kunnen maken. Dat gaan ze ongetwijfeld niet zomaar doen.
Uiteindelijk verdient Starlink waarschijnlijk het meest op de abonnementen, niet op de hardware. Zo lang de openheid van de documentatie niet tot misbruik leidt dan wel een gevaar voor de satellieten kan zijn, zou ik niet weten waarom ze niet zouden meewerken.
Denk niet zozeer misbruik, maar meer gedoe van klanten waarbij hun knutselwerkje niet werkt en dan gaan klagen bij Starlink. In Nederland is dit natuurlijk ook de reden dat isp's er eigenlijk niet aan willen.
Snap ik, maar als ik een teardown van zo'n antenne bekijk (https://www.ifixit.com/Te...ound+Dish+Teardown/148806 vanaf 36 minuten), dan zie ik niet zo snel een hobbyist dit als knutselwerk maken. Documenteren van de interface maakt het dan eerder mogelijk dat een Fritz! of zo een vergelijkbare antenne op de markt brengt.
De ontwerpen van de schotel vallen waarschijnlijk onder ITAR, waardoor het niet eens is toegestaan om dit openbaar te maken zonder expliciete toestemming van de Amerikaanse regering.

En aangezien het Pentagon een van de eerste klanten was denk ik niet dat ze toegang tot het netwerk willen delen.
Niet alleen stroom maar ook aansturing voor het richten.
Ja, maar....
1 Je kan de router bypassen en je eigen router neerzetten.
2 De phased array anntennes met modems is na te bouwen, maar het protocol is niet-open of conform een EU standaard, dus dat kun je wel vergeten.
3 De huidige antennes worden beneden de kostprijs verkocht, dus wie kan daar tegen concurreren?
4 Voor satelliet communicatie moet je een FCC goedkeuring hebben, succes!

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 22 juli 2024 15:37]

Anoniem: 1733082 @xzaz26 oktober 2022 11:00
Hoe wil je demoduleren dan zonder de schotel? Staat je vrij een andere schotel te kopen. Alleen moet die wel eerst ontwikkeld worden.

Als je de router bedoelt, ja daar kun je elke andere router voor gebruiken want er komt gewoon een UTP kabel uit die schotel. Alleen moet je volgens mij wel even PoE regelen voor de schotel.
Nou het is bekend dat Starlink enorm toelegt op de prijs van de 'schotel'. Er zit een heel complexe phased array in.

Dus ik denk dat je dan 3000 of meer voor je 'eigen modem' gaat betalen. In plaats van de 500 die Starlink rekent. Met andere woorden, het is niet rendabel en niemand gaat ze voor die prijs verkopen. Dus wellicht mag het wel maar er is gewoon geen optie.
Dat is er in dus verre, je kan een eigen router achter de unit plaatsen.
De Starlink-router doet niets mbt "de schotel aansturen", je krijgt er wel meer informatie door.
De router is via de Starlink app te benaderen, waarmee je ligging, dekking, snelheid etc etc kan bekijken.

Ik heb een unit in gebruik, zonder de Starlink en met een SoHo router er achter. Werkt prima.
Nieuwere model (rechthoekig) daar moet je apart een "Ethernet adapter" voor aanschaffen om je eigen router te kunnen gebruiken. Dit kan pas nadat je de unit besteld hebt, ivm toegang tot de shop via je eigen account.
Volgensmij zijn er alternatieven voor het ontvangen van Starlink, zie bijvoorbeeld:
Compatible networks
With support for Ku-band and the full ITU Ka-band frequency range as well as any
satellite polarization, the G-18L Ku-/Ka-band antenna is compatible with a broad range
of networks:
...
› StarLink
https://www.viasat.com/co...uKa_Datasheet_006_web.pdf
Wat een belangrijk hoge prijs, 5 keer zo duur als een normale antenne. En waarom zware weersomstandigheden expliciet vermelden, krijgt een dak van een camper met de vrouwen meer te verduren (sorry autocorrect op m'n phone) dan het dak van een huis? Denk het niet.

Tijd voor de concurrentie om de markt te betreden.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 15:37]

Weer typisch een foutje van de schrijver van het artikel.
Want op de website wordt gesproken over zware omstandigheden.
Denk dus bijvoorbeeld ook aan extreme windsnelheden, steenslag, maar ook klappen en schokken tijdens het rijden.
Schepen? Rijden in slechte weersomstandigheden geeft extra belasting?
Wat bedoel je, we hebben het hier over 'landvoertuigen'? (Voor schepen kwamen ze een aantal maanden geleden al met speciale antenne's/abonnementen.)

Hoewel de kans op harde wind op zee misschien groter is, lijkt met me niet dat de maximale windsnelheid op zee hoger is. Bovendien, schepen zullen waar mogelijk stormen ontwijken, net zoals camperaars niet de weg op (zouden moeten) gaan bij meer dan windkracht 8 (of zelfs wat minder)

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 15:37]

Ze hebben het in het artikel over campers als voorbeeld, ik heb het verhaal geinterpreteerd als "we bieden Starlink aan voor alles dat beweegt.
nou ik neem aan als je met harde wind TEGEN de wind in rijdt dat het wel extra belastend kan zijn. als de wind af en toe al dakpannen van een huis waait dat dit wel iets mag en kan zijn voor deze prijs om dit te mogen weerstaan.

en dat plus een landvoertuig kan ook op plaatsen komen waarbij huizen bouwe gewoon niet handig of haalbaar is.
Als er ergens op die verschrikkelijke website https://www.starlink.com/rv ook een pagina net wattage staat hoor ik het graag. Kan dat soort sites niet hachelen.
Ik snap je mening van verschrikkelijke website niet. Maar als je op specificaties https://www.starlink.com/specifications?spec=3 drukt zie je dat de antenne tussen de 110 en 150 watt verbruikt.

Ot: zeker een product met toekomst voor de mensen met een 'mobiel' huis. Misschien in West Europa wat minder nuttig maar zijn genoeg landen waar dit heel veel kan toevoegen.
Niet alleen een mobiel huis, denk eens aan schepen. Nu is internet op de Rijn natuurlijk geen probleem met een 4G modem, maar op zee is er gewoon amper/geen internet. Bedenk je eens in dat zeelieden weken tot maanden onderweg zijn en alleen in de havens contact met familie kunnen hebben.

StarLink gaat in een lage baan om de aarde dus in principe heb je midden op de oceaan ook verbinding. De nodes sturen verkeer onderling door naar een grondstation, dat hoeft niet in de buurt te zijn.
Volgens mij is er al een half jaar ofzo een specifiek maritiem abonnement, inmiddels is het echt ter land, ter zee en in de lucht.
Ik ken ze maar al te goed. Mijn broer is 1 van die zeelieden op de grote vrachtvaart :).

Maar daar is enige tijd terug al eens wat nieuws over geweest. En ik denk dat de antennes die voor deze toepassing gebruikt worden het niet lang overleven op volle zee, daar is nog wat robuuster materiaal voor nodig.
Dat is nog niet helemaal waar, de huidige techniek stelt het nog niet mogelijk om verkeer tussen de satellieten te routeren. Dit betekend dat de satteliet een grondstation en jouw schotel moet kunnen raken.

Ze zijn bezig met de laser connectiviteit tussen de sattelieten om te zorgdragen voor het "hoppen" over meerdere satellieten. Zo ver ik weet is dit nog niet operationeel en zou met een geupdate satellieten pas beschikbaar zijn.
Die geupdate satellieten worden al sinds begin dit jaar omhoog gebracht dacht ik
Ik bedoel niet de 2x zo grote die straks met starship worden gelanceerd

[Reactie gewijzigd door Trinitronic op 22 juli 2024 15:37]

ok, maar de onderlinge verbinding was nog niet operationeel.
Staat gewoon onder Technologie voor elke type ontvanger
  • Antenne Elektronisch phased array
  • Oriëntatie Vast
  • Omgevingsclassificatie IP56
  • Vermogen voor smelten van sneeuw Maximaal 75 mm/uur (3 inch/uur)
  • Bedrijfstemperatuur -30 °C tot 50 °C (-22 °F tot 122 °F)
  • Gezichtsveld 140°
  • Gemiddeld stroomverbruik 110 - 150 W
  • Windkracht Overleefbaar: 280 k/h+ (174 m/h+)
  • Bevestiging Wigsteunpakket inbegrepen
Hier gaan ze echt op binnenlopen - er zijn in Amerika heel veel pensionado's en jongeren zonder huis die in een verbouwde bus wonen.
Waarbij de pensionado's denk ik de grootste markt zijn. Er zijn idd veel mensen die geen huis hebben en in ee RV wonen, maar dat is vaak niet vanuit luxe. Of die geld hebben voor StarLink is de grote vraag.
Als ik youtube zo zie, zijn dat vaak jonge stellen die beide remote werken, dus daar zit wel geld.
Blijkbaar is het dus afhankelijk van waar je naar kijkt. Niet iedereen is een digital nomad zeg maar. Check de film Nomadland voor 'die andere' groep RV mensen. Soms hebben ze niet eens een RV, maar leven in een Prius...

Maar goed, we dwalen af :+
Ook wel "Trailer Trash" genaamd.

In Australie heb je die ook trouwens, heb een keer daarnaast op de camping gezeten. Was geen pretje. Totaal asociale tokkie families.
Het is een gekke wereld; ze hebben geen geld voor een huis, maar $100 per maand voor internet zou ze best lukken. Ik denk trouwens hierbij aan mensen die in SF voor de grote internetbedrijven werken, die doen makkelijk >$200K / jaar maar kunnen (of willen) nog steeds geen huis betalen.
Dus als ik het goed begrijp word de snelheid lager naarmate er meer gebruikers een abonnement nemen? Lijkt me best vervelend dat je elke week langzamer internet krijgt, maar wel voor een mega duur abonnement betaald en nog zo'n antenne voor €4000 hebt uitgegeven.
Duidelijk iemand die niet uit het Chello-tijdperk komt.

Starlink gebruikt technieken die commercieel nog in de kinderschoenen staat. De satellieten worden met elke revisie beter, wat de doorvoersnelheid voor simultane verbindingen beter maakt.
Netto heeft DutchEZmoder wel gelijk en jij ook ;)

De hoeveelheid beschikbare bandbreedte weet ik niet, mijn ervaring met de snelheid is meer afhankelijk welke satelliet heb je en hoe sterk je signaal sterkte is. Dan dat er een bandbreedte knelpunt (lees chello met docsys1) ontstaat.
Zolang je een bepaalde minimum snelheid haalt maakt dat niet uit toch?

Daarnaast lanceren ze vrijwel elke week nieuwe satellieten om de dekking en de snelheid te verbeteren.
bijna elke week worden er weer 54 nieuwe starlink satellieten de ruimte in gevlogen, dus het zal we loslopen met de groei in gebruikers.
Toch weer een mooi stukje techniek.
Met name als je bedenkt hoe complex het is om een single beam forming antenne te maken naar een bewegend object als een satelliet die elke 3 tot 4 minuten uit het zicht is.
En deze kan dus een dubbele beam maken naar 2 bewegende satellieten, terwijl hij zelf ook nog in beweging is.

Zie ook: https://youtu.be/qs2QcycggWU
Starlink is voornamelijk beschikbaar op locaties in EU waar al internet toegang op verschillende manieren beschikbaar is. Erg vreemd. Africa no service. Turkije geen service. Voor 3 camping gasten in EU is het wel beschikbaar.
Heeft denk ik meer te maken dat de oplossing gemaakt is voor de live video feed van het droneschip bij het landen van de raketten.

Dit geprojecteerd naar een commercieel belang, is op onze breedtegraad meer markt dan ergens onderop de aardbol.
Neemt niet weg dat ze net bezig zijn met dekking op de noord en zuidpool.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.