Starlink introduceert Aviation-dienst voor wifi in vliegtuigen

SpaceX heeft Starlink Aviation geïntroduceerd, een dienst met een Aero Terminal die op vliegtuigen gemonteerd kan worden en zo voor wifi bij passagiers zorgt. Starlink levert met Aviation een internetverbinding met een maximale snelheid van 350Mbit/s.

De Starlink Aviation Module is het rechthoekige vlak op het dak van het vliegtuig
De Starlink Aviation Module is het rechthoekige vlak
op het dak van het vliegtuig

De internetverbinding heeft een latency 'zo laag als 20ms', schrijft Starlink. Het bedrijf claimt dat passagiers met Aviation kunnen videobellen en online kunnen gamen. SpaceX belooft op iedere vlucht wifi te kunnen bieden, ongeacht waar deze heen gaat, op land en boven water. Aviation heeft een onbeperkte databundel. Het is niet duidelijk wat het luchtvaartinternetabonnement kost.

Het bedrijf verwacht medio volgend jaar de eerste Aero Terminals te kunnen leveren. Deze terminals hebben phased array-antennes, net als andere Starlink-terminals. De schotel is volgens SpaceX te installeren 'tijdens minimale downtime' en is bij andere routine onderhoudschecks te controleren. Kopers hebben garantie zolang ze een Aviation-abonnement hebben. Het abonnement komt, naast de Aero Terminal, ook met twee draadloze acces points.

Dat Starlink internet wilde gaan aanbieden in vliegtuigen was al duidelijk; eerder gaven twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen al dat dat ze met SpaceX in zee willen gaan. Toen waren er echter nog geen details bekend over de hardware en de snelheden die gebruikers kunnen verwachten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-10-2022 • 14:11

78

Lees meer

Reacties (78)

78
78
49
3
0
21
Wijzig sortering
Wat ik in het artikel mis is dat het hier niet gaat over grote passagiersvliegtuigen. Het zal dus nog een tijdje duren voordat je (specifiek) deze technologie ziet terugkomen bij zeg maar KLM of Air France. De focus ligt op middelgrote business jets:
Which aircraft types are supported for Starlink Aviation?
Supplemental type certificate (STCs) are in development for the following aircraft: ERJ-135, ERJ-145, G650, G550, Falcon 2000, G450, Challenger 300, Challenger 350, Global Express, Global 5000, Global 6000, and Global 7500. The Starlink engineering team will update this list as development begins on additional aircraft.

Interested in creating a certification (STC) for Starlink on an airframe not listed? Please contact us at starlink-aviation-certification@spacex.com.
Helpcenter Starlink
[...] Het zal dus nog een tijdje duren voordat je (specifiek) deze technologie ziet terugkomen bij zeg maar KLM of Air France.
Recentelijk nog met een groter toestel gevlogen. Dat was een Boeing 777-300 van KLM, en er was gewoon WiFi aan boord voor de passagiers.
Ik vermoed dat die grotere maatschappijen al eigen/andere oplossingen hebben.
Dit artikel gaat natuurlijk over Starlink. Vrijwel alle maatschappijen hebben al Wifi aan boord, maar dat is vaag zeer langzaam en hele hoge latency omdat 't werkt met geo-stationaire satelieten.
Nou, dat valt mee hoor.

Ik heb vooral ervaring met vliegen naar de VS (American en Delta). Zodra je daar overland bent, dan heb je meestal air-to-ground internet (bvb. via Gogo).

Dat werkt prima, het enige dat ze niet doen is video-streamen. Maar gewoon "surfen" gaat prima.

Als je over het water vliegt, zijn er twee mogelijkheden. Als je pech hebt, heb je geen internet (ouder vliegtuig).

Maar anders:
De standaard Ku-band, en dan heb je inderdaad internet-via-een-rietje. Een e-mail versturen lukt je nog...

Maar je hebt ook Ka-band en dat is weer prima, met het hele vliegtuig lekker surfen, weinig bijzonder, een beetje alsof je op een wat tragere DSL verbinding zit. Vrij vergelijkbaar met wat Starlink levert, maar dan wel bedenken dat je dus die ervaring nog wel moet delen met een handvol dozijn anderen.

Laatste paar keer was ik 'goedkopie' en heb alleen maar het gratis message plan gebruikt. Dan kun je iMessage en WhatsApp gebruiken. Meer dan genoeg bandbreedte daarvoor, zelfs als het halve vliegtuig hiervan gebruik maakt (En latency is ook niet zo belangrijk.).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 15:55]

Zou mooi zijn wanneer er een service wordt opgezet waarmee je dan via een WhatsApp-bot een google-zoekopdracht kunt uitvoeren. Door dan te chatten met die bot die je zelf kunt instellen, en dan de bot (die op een server draait) jouw zoekopdrachten te laten uitvoeren met een summary en beknopte zoekresultaten. Eventueel met uitbreiding naar het zoeken op Wikipedia artikelen bijvoorbeeld, die dan met tekst en foto's als een bericht door de bot worden gedeeld. Bijvoorbeeld elke alinea als nieuw bericht ofzo.

Zoiets heb ik ooit voor Telegram gebouwd, maar ik gok dat het voor WhatsApp een stuk lastiger is.

[Reactie gewijzigd door Ohmarinus op 22 juli 2024 15:55]

Hah, of uberhaupt een proxy-browser-bot.

Eerlijk gezegd, als ik zo omhoog zit voor internet toegang, dan betaal ik dat bedragje net zo lief hoor. Zo vaak vlieg ik (gelukkig) ook weer niet.
Dan niet via een chatapp, maar het lijkt op wat Opera Mini doet (deed? bestaat het nog?). Die bezoekt en rendert de pagina op een van hun servers, en stuurt het dan door naar de client met compressie op de nodige zaken (zoals images verkleinen / achterwegen laten), zodat je met een paar kb aan data transfer toch de hele pagina kan zien. Op zich best gaaf gegeven, toen mobiel internet net begon door te breken via gprs had het wel toegevoegde waarde.
Tegenwoordig heeft menig mobieltje een verbinding die vergelijkbaar of zelfs beter is dan thuis aansluitingen, dus het is niet zo boeiend meer. Maar er is zeker nog een usecase in vliegtuigen.
Als je over het water vliegt, zijn er twee mogelijkheden. Als je pech hebt, heb je geen internet (ouder vliegtuig).
Dat heeft in de luchtvaart niets met de leeftjd van het vliegtug te maken maar met de wil om te investeren in dergelijke technologie (en daarmee of het 'rendabel' en te marketen is).
Gogo of welk luchtvaart WiFi heeft geen directe ground based connection.

Alles gaat via satelliet.

Aircraft <=> satelliet <=> ground station

En uit ervaring qua onderhoud en installatie kan ik vertellen dat alles tot op heden problematisch is.
Router en acces point problemen zowel software matig als hardware, latency, bandbreedte beperkingen.
Dit ligt voornamelijk bij de providers van het systeem en service.

Updates worden eenzijdig doorgevoerd waardoor constant conflicten ontstaan in de software. Hardware kwaliteit is best slecht, routers gaan geregeld stuk, acces points vreemd genoeg niet zo vaak. Phased array’s nogal gevoelig voor vocht creepage.

Maar ook de kosten zijn exorbitante hoog. Apparatuur op huur basis met een gekoppeld service abonnement en data abonnement.

Hoop dat Starlink aviation daar verandering in gaat brengen, zeker qua kosten.
Ligt het dan aan de dekking van de satelliet, want paar keer gehad dat binnen 10-15 minuten van dat we over Canada/US grondgebied waren, ging het werken. Ik spreek hier wel over 2014/2015.

Sindsdien een stuk minder gevlogen en laatste paar keren was het eigenlijk altijd geweest dat zodra het vliegtuig op kruishoogte was (30000 voet), dan had ik (snel genoeg) internet.

Ook is het zo dat ik niet meer aan boord van het vliegtuig (op mijn laptop) werk, zoals destijds wel.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 15:55]

Denk puur toeval.

Kan ook een company policy zijn om het alleen boven mainland aan te zetten.

In de cockpit, zitten bij de meeste 1 a 2 control switches.
Zo niet daar dan op purser station.

[Reactie gewijzigd door borgdrone op 22 juli 2024 15:55]

Ligt er aan wat je wilt betalen. Bij KLM kun je 3 opties kiezen. Gratis een uurtje appen, de hele vlucht een beetje surfen of zelfs gewoon ondemand diensten streamen.
KLM bied een optie aan om te streams te bekijken van Youtube of Netflix, dus kan me niet voorstellen dat het dan zeer langzaam is?
Grote maatschappijen hebben nu een abonnement die over geostationaire satellieten gaat die veel trager en veel duurder is. En blijkbaar als ergste is er ook een "antenne hump" nodig om de satelliet te tracken. Deze kost ze tijdens een vlucht 0.3% meer brandstof, dit kan sneller bij elkaar op gaan tellen dan je denkt.
videootje van primal space: https://www.youtube.com/watch?v=80qgIUQgDrs
Die 200kbps met een latency van 15000ms verbinding bedoel je?
Goed punt. Geen idee hoe 'crap' het was; ik heb er tijdens de vlucht zelf geen gebruik van gemaakt :+
Het is mij wel eens gelukt om te videobellen met whatsapp. Dat was met een Emirates vlucht overigens. Ik vond het nogal bijzonder.
Rond de 5mbps is het.
Ligt aan de band, maar de meeste in-flight wifi systemen zijn best redelijk tegenwoordig eigenlijk.
Tuurlijk is t niet zo snel als thuis, maar om contact te houden, beetje te surfen, social media te doen of zelfs een streampje op te zetten werkt t eigenlijk meer dan prima.
Nog even geduld

nieuws: Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan wifi in vluchten leveren vi...

De luchtvaartmaatschappij gaat de gratis wifi aanbieden op Airbus A330- en A321neo-toestellen, waarvoor het bedrijf de vliegtuigen gaat aanpassen. De Boeing 787-9-toestellen die het bedrijf heeft besteld, krijgen de Starlink-internetverbinding ook.

Het gaat om 'bepaalde' toestellen die de wifi krijgen. Naar verwachting komt de Starlink-internetverbinding begin volgend jaar voor het eerst beschikbaar op de vluchten
Cityhoppers en privé jets dus..
Er zijn vast veel mensen heel enthousiast over deze ontwikkeling maar ik moet er toch niet aan denken om 6-7 uur naast iemand te zitten die lekker conference calls, zoom meetings en andere calls aan het doen is. Een van de fijne dingen in een vliegtuig is dat iedereen zijn mond houdt...
Er zijn vast veel mensen heel enthousiast over deze ontwikkeling maar ik moet er toch niet aan denken om 6-7 uur naast iemand te zitten die lekker conference calls, zoom meetings en andere calls aan het doen is. Een van de fijne dingen in een vliegtuig is dat iedereen zijn mond houdt...
Eens. Tijd voor een stiltecoupé in het vliegtuig? Die dan ook graag zonder huilende kinderen. Als je dat eens gehad hebt op een vlucht van tien uur...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Dan moet je niet vliegen, natuurlijk is dat irritant, maar dat is het altijd al geweest. Je kan er dan beter gewoon op voorbereiden met fancy oordopjes oid. Die ouders vinden het ook niet prettig denk ik.
Dan moet je niet vliegen, natuurlijk is dat irritant, maar dat is het altijd al geweest.
Dat iets zo is en altijd zo is geweest is geen validatie. Al zouden er stiltecoupés komen tegen bellers en praters, kunnen die ook ingevoerd worden tegen (enkel luidruchtige?) kinderen.
Die ouders vinden het ook niet prettig denk ik.
Het kind ook niet. Die is een stuk belangrijker, want die heeft geen keuze en draagt de meeste last.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Wat dacht je van geïsoleerde belcabines i.p.v. stiltecoupés? Waarschijnlijk kun je daar dan alleen tegen betaling gebruik van maken maar als je toch al business class vliegt kan dat beetje er ook wel bij.
Mijn werkgever zou sowieso ook niet echt happy worden als jij meetings gaat joinen met allerlei buitenstaanders die vrolijk mee kunnen luisteren...
Noise cancelling over ear headset en zowel de kinderen als het lawaai van de motoren valt weg.
Ik had begrepen dat families met kinderen vaak achterin geplaatst worden, dus als je een stoel kan kiezen...
Ouders met babies worden ook vaak bij die roomdividers geplaatst die je in grotere vliegtuigen hebt, omdat daar een wiegje tegenaan kan en er wat meer ruimte is.
Gewoon die kinderen inchecken bij de rest vd bagage? Plek zat in het ruim, kids amuseren zich wel :+
Jij werkt niet op kantoor? ;)
Op kantoor en thuis hou je meetings. Onderweg doe je (stilletjes) je werk. Dan kan je nog een beetje productief zijn, zo tussen de meetings door. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Behalve die 3 kleine kinderen op rij 32 die al 2 uur lang door het vliegtuig aan het rennen zijn. En die baby die daardoor maar niet in slaap wil vallen. En jij zit aan je raampje op rij 18, ingesloten terwijl de bejaarde dame naast je haar hele leven aan je aan het vertellen is. Want wat moet ze anders doen om de tijd te doden?
Lang leve active noise cancellation. Ogen dicht/blik op de horizon om oogcontact te vermijden, en gaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

En kletsende mensen? Jengelende kinderen? Er zijn allerlei vormen van 'overlast' in een vliegtuig. Ik denk niet dat je straks massaal mensen aan het teleconferencen zijn krijgt in een vliegtuig. Er zijn ook nog eens noise cancelling hoofdtelefoons, dus je kunt gewoon gaan pitten als iemand naast je aan het werk is.

Klein beetje overdreven om op voorhand meteen al de negativiteit op te zoeken over deze ontwikkeling.
Want in een trein doen ze het ook?
Hangt ook af van je tijdzone.
Er zal wel meer gebeld en gestreamd worden.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 15:55]

Als dat gebeurt dan zou ik ineens een Whatsapp Video bellen naar mijn vader of moeder en extra luid gaan praten, stoppen ze vanzelf wel.
Conference meeting zal niet lekker gaan met alle achtergrond herrie, ik kijk dan wel weer uit naar een potje rocket league of iets dergelijks onderweg. Maakt het allemaal net wat minder saai.

Mensen die beweren dat ze werken in een vliegtuig zijn er niet zoveel volgens mij en meestal een paar lui in business class die druk zijn met excel sheets of powerpoints.

Ben wel benieuwd of ze de nieuwe generaties vliegtuigen dan nog gaan uitrusten met onboard entertainment systemen, scheelt ook weer gewicht als dat niet hoeft, nu al op vluchten binnen amerika soms niet aanwezig, maar wel wifi en een app om on demand een film of serie te kunnen kijken.
Toch kun je dat niet blijven verwachten. Ook nu al zou je kunnen praten met elkaar. Het is meer de herrie van het vliegtuig en het feit dat iedereen dan kan meeluisteren dat het niet zoveel gebeurt denk ik.
Maar dankzij die juist die factoren zou het wel eens een heel slecht idee kunnen zijn om allerlei werkgerelateerde zaken te bespreken in een vliegtuigstoel.

Dankzij noise cancelling head-phones is de constante brom/hum redelijk uit te houden maar praten is een ander verhaal.
Daar is de business class voor.
Ik denk dat er juist in business class veel 'gemeet' zal worden. Die kunnen het betalen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Ik vind vliegen een prima moment om offline te zijn, ook al kun je op veel lange afstandsvluchten 'gewoon' online. (WhatsApp, email, maar niet streamen en regelmatig geen dekking)

In de trein zitten in de ochtendspits mensen toch ook geen hele calls te voeren? Gewoon etiquette. En een prima excuus om even lekker de krant te lezen of je serie te kijken.

Zo zal het in het vliegtuig ook werken. Ook in Business Class zie ik eigenlijk nooit iemand uitgebreid zijn emails wegwerken of een presentatie voorbereiden. Kortom, men 'werkt' niet of nauwelijks in Business Class.

Wel iedereen lekker op onderuitgezakt een film kijken of gewoon slapen. Kortom, prima als het kan. Maar ik zou het persoonlijk gebruiken om entertainment te streamen. Niet voor calls.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 15:55]

In de trein zitten in de ochtendspits mensen toch ook geen hele calls te voeren? Gewoon etiquette.
In de trein bestaan stiltecoupés. Dan ben je niet afhankelijk van etiquette, maar wel van het volgen van de regelgeving.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Ook in de niet-stilte coupé is het om 7.30 tussen Gouda en Utrecht bijzonder stil.

Als je 6-7 op een vlucht zit, is de kans groot dat je door de nacht heen vliegt, de cabine wordt verduisterd en de sfeer er totaal niet naar is om lekker te gaan zitten bellen.

En zelfs al zit ik er helemaal naast: dan kondigt men toch naast het rookverbod een belverbod af?

[Reactie gewijzigd door Stpan op 22 juli 2024 15:55]

En zelfs al zit ik er helemaal naast: dan kondigt men toch naast het rookverbod een belverbod af?
"Ik bel niet. Ik spreek asynchroon (half-duplex). Klaag liever over dat pratende stelletje twee stoelen verderop."

Stilte is stilte. Dat is voor iedereen duidelijker, en makkelijker te handhaven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:55]

Turkish Airlines heeft internet standaard op intercontinentale vluchten in Business. Toen ik nog veel vloog was dat wel practisch, je kunt doorwerken, je kunt inderdaad een telefoontje oppakken terwijl je onderweg bent. Ik vraag me dan ook af hoe dit verschilt met wat er nu wordt aangeboden, van de latency merk je nu al weinig tijdens een belletje.
Voor de meetings bedoel je?

Toch?
Technisch gezien heel gaaf dit. Vraag me alleen af wat de prijs voor de passagiers gaat zijn om de investering terug te kunnen verdienen.
Heb je vandaag al eens internet op een vliegtuig gebruikt? Echt niet goedkoop. Daarnaast gebruiken de luchtvaartmaatschapijen die datalink ook meer en meer zelf om real time informatie te krijgen van het vliegtuig.

Stel je even voor dat MH370 elke paar seconden zijn positie had kunnen doorgeven via een betaalbare link...
ADS-B heeft een werkende ATC transponder nodig, en die was bij de MH-370 bewust uitgezet. De Satcom ping was juist het enige waar de route nog enigszins mee gereconstrueerd kon worden - met helaas weinig resultaat..
Internet in een vliegtuig is wel goedkoop, soms zelfs gratis..

Bij KLM is een uur gratis voor whatsapp.
Daarna 18 euro voor surfen voor de gehele vlucht.
En 30 euro als je ook wil streamen op netflix.


Bij Emirates zijn het soortgelijke prijzen.. niet bepaald duur..
Daarnaast gebruiken de luchtvaartmaatschapijen die datalink ook meer en meer zelf om real time informatie te krijgen van het vliegtuig.
Dat zou je denken maar is niet het geval. Al jarenlang hebben airlines voor crew- en datacommuncatie SatCom (iridium meestal) aan boord - met name op intercontinentale routes, op widebodies dus. Dit staat volledig los van WiFi voor passagiers. Eurocontrol Satcom
Je hebt het in veel vluchten al gratis, of tijdelijk gratis. En de betaalde versie is niet eens duur.
Inderdaad, als er een opt-out is voor goedkopere ticket dan zou ik altijd dat kiezen. Een paar uurtjes zonder internet is voor mij denk ik alleen maar goed zelfs. Laatste keer dat ik moest vliegen gewoon een serietje op netflix gedownload, sudoku boekje mee en de tijd vloog voorbij. :+
Overigens worden deze op geen enkele Boeing of Airbus geplaatst....
Je mag ze niet zelf op je Boeing of Airbus plaatsen.
Dat moet je bij Boeing of Airbus laten doen:
nieuws: Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan wifi in vluchten leveren vi...
Nee, ze zijn nog niet gecertficeerd op Airbus of Boeing, omdat die daar niet uit zichzelf voor gaan betalen. Dit soort apparatuur (net als bijv het complete entertainmentsysteem aan boord) valt onder Vendor Furnished Equipment, en daar moet eerst een airline voor kiezen, om vervolgens in samenspraak met de vliegtuigfabriikant (en de leverancier van de equipment) de certificatie rond te krijgen. Voor de medewerking van zo'n fabrikant mag je dan uiteraard betalen.
Een luchtvaartmaatschappij die in zee wil gaan :+
klinkt wat ongelukkig inderdaad :D
Het is nu eenmaal een feit dat er meer vliegtuigen onder water liggen dan dat er boten door de lucht vliegen.
Anoniem: 91634 19 oktober 2022 14:15
Veel belovend techniek waar zeker veel markt voor is.
Mooi dat ze in vliegtuigen sneller internet krijgen dan bij mij thuis of op werk
De schotel is volgens SpaceX te installeren 'tijdens minimale downtime' en is bij andere routine onderhoudschecks te controleren.
Vraag mij af hoe, je kan niet zomaar een gat boren op het dak naar binnen.. Laat staan alle bekabeling aanpassen en dan hebben we het nog niet eens over alle goedkeuringen om dit soort elektronica in te bouwen.
Lijkt mij ook niet goed voor de luchtstroom zo'n plat geval op het dak. Aerodynamica veranderd compleet met zo'n obstakel op het dak of zie ik dat nou zo verkeerd?

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 15:55]

Op het dak van veel vliegtuigen zie je al een rechthoekig doosje zitten. Dat is de internet antenne voor dat vliegtuig. Het gaat dus wel om zomaar een gat te boren via het dak en dan naar binnen.

Alle lokale luchtvaartautoriteiten zullen hun goedkeuring moeten geven inderdaad. Vaak is het zo dat 1 autoriteit deze goedkeuring geeft en de rapporten ter inzage geeft aan de andere landen die dan hun plasje erover doen. Samen met deze aanpassingen wordt dan het type goedgekeurd voor dat model antenne en aansluitingen.
Alles moet FAA en EASA gecertificeerd zijn. Daarom is een aviation grade boutje of schroefje veel duurder dan een standaard boutje of schroefje van de bouwmarkt. Alles heeft een serienummer zodat de geschiedenis te herleiden is. Ook de sterkte en andere eigenschappen van zo'n boutje of schroefje is exact bekend. Alles moet getest worden op veiligheid en extra kabels voegen bijvoorbeeld extra gewicht toe aan het vliegtuig. Dit wordt geregeld met een Supplemental Type Certificate (STC).
Moet deze dan aan de buitenkant hangen?
Die minimale downtime komt in de praktijk waarschijnlijk neer op ongeveer een week. Ik zou tenminste niet weten waarom dat bij Starlink korter zou duren dan bij de al bestaande satellietantenne's.

Er moet inderdaad een flink gat worden gefreesd, versterkingen worden aangebracht om de aangetaste constructie weer op sterkte te brengen (en de drukcabine te herstellen, want die kunnen we niet aan een antenne overlaten) en dan idd de bedrading naar de antenne, de installatie van de controller elders in het vliegtuig, voeding aanleggen en dan nog de cabine-infra voor de passagiers.

En de aerodynamica gaat inderdaad achteruit door zo'n antenne, kost dus ook bij elke vlucht extra brandstof. Wat de goedkeuring betreft: als dat eenmaal een keer gedaan is voor het betreffende vliegtuigtype hoeft het daarna niet elke keer opnieuw. Als het een EASA certificatie betreft (Airbus vliegtuigen) wordt deze in principe overgenomen door de FAA voor de Amerikaans geregistreerde vloot, en andersom met Boeing vliegtuigen die in een EASA-land zijn geregistreerd.
Een vooruitgang waar ik niet op zit te wachten.Wil je lekker tukken, zit Truus met haar kleinkinderen te videobellen, iemand streamt z'n niet om aan te horen spotify playlist naar zijn JBL speakers, kleine Tobias heeft Peppa Pig op repeat staan met het volume op tien ... We hoeven niet altjd online te zijn.
Tja dan moet je dadelijk wel op passen geblazen als he in een vlucht naar Azie gaat , en toevallig niet in een vliegtuig vol met mensen uit China terecht komt .
Bang zijn voor vooruitgang vanwege irreële angsten? Internet aan boord bestaat al. Pepa Big en Spotify worden al bekeken en beluisterd. Deze innovatie maakt geen dingen mogelijk waar je nu bang voor bent. Die bestaan al.

Mensen downloaden hun content offline voor Spotify/Disney al jaren. En ze zetten daar een koptelefoon bij op hun eigen hoofd of dat van een kind. Als je op luidsprekers gaat afspelen krijg je een reprimande. Regels aan boord mbt het lastig vallen van andere passagiers bestaan gewoon, en zijn op geen enkele manier afhankelijk van hoe snel het internet aan boord is.
Dat doet slechts een handje vol. In de tram zou je ook denken dat men een koptelefoon op zet, maar dat is niet zo. Hoe normaler iets wordt des te abnormaler gaan mensen zich gedragen.
Qua kosten:
Op twitter zag ik dat het 150k kost voor de hardware.

Voor de ondersteuning zit je aan 12.5k of 25k per maand te denken (ik denk in dollars).
Ik zou zeggen met dat het verschil in 12.5k of 25k te maken heeft met het aantal antennes op het vliegtuig (1 of 2).

Op de hardware krijg je levenslange garantie zolang je een abonnement hebt dacht ik.

bron: https://twitter.com/SawyerMerritt/status/1582555045677047808

[Reactie gewijzigd door Joelsuperstar op 22 juli 2024 15:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.