Kwetsbaarheid Huawei AppGallery maakt gratis downloaden betaalde apps mogelijk

Gebruikers van Huaweis eigen appwinkel, AppGallery, kunnen momenteel vanwege een kwetsbaarheid met een api gratis apps downloaden die eigenlijk geld zouden kosten. Huawei belooft voor 25 mei het probleem op te lossen.

Door de kwetsbaarheid kan iemand met de door ontwikkelaar Dylan Roussel ontdekte api een json-rapport ontvangen met daarin een apk-downloadlink van een applicatie naar keuze. Het is vanwege een gebrek aan verdere beveiliging door de AppGallery via deze weg niet van belang of een gebruiker voor een applicatie betaald heeft of niet. Roussel wist succesvol meerdere betaalde apps te installeren dankzij de kwetsbaarheid. Alleen een game die zelf nog een licentiecheck deed na installatie werkte niet; ontwikkelaars kunnen de kwetsbaarheid dus zelf voorkomen.

Volgens Roussel ligt de oorzaak van het probleem daarentegen nadrukkelijk bij Huawei; de AppGallery zou geen verdere beveiliging of verificatie meer toepassen. Ontwikkelaars zouden hierdoor veel inkomsten mis kunnen lopen en zijn kwetsbaar voor softwarepiraterij.

Huawei zou daarom direct zijn ingelicht; Roussel ontdekte de kwetsbaarheid in februari en kreeg in eerste instantie snel antwoord van het Chinese bedrijf. Nadat het probleem maar niet werd opgelost, stuurde hij vervolgmails die tot 13 weken na de initiële mail niet beantwoord werden. Ondertussen heeft Huawei de kwetsbaarheid erkend en werkt aan een oplossing die over enkele dagen voor alle regio's geïmplementeerd moet zijn.

Vanwege sancties van de Amerikaanse overheid mag Google sinds eind 2019 geen services meer leveren aan Huawei, waardoor onder meer Android en de Play Store voor het Chinese merk effectief geblokkeerd werden. Ondertussen heeft Huawei alternatieven voor de meeste services, waaronder dus de AppGallery als eigen appwinkel.

Door Yannick Spinner

Redacteur

20-05-2022 • 17:45

18

Submitter: GreenScyth

Reacties (18)

18
17
3
0
0
9
Wijzig sortering
Dus nog 5 dagen om alle betaalde apps te downloaden en omzetten naar een APK bestand
Waarom? Volgens mij kan je alles wel vinden als je op appnsam plus apk googled
De random APK's op internet zijn vaak geboobytrapped met malware. De helft van die websites is amper te vertrouwen. Als je de apps direct uit de bron haalt, is de kans op malware net ietsje lager.
Als je de apps direct uit de bron haalt, is de kans op malware net ietsje lager.
Met nadruk op net ietjes.
Ik mag toch hopen dat Huawei deze ontwikkelaars daarvoor compenseert, zeker als het al zo'n tijd bekend is en daardoor actief misbruikt wordt.
Hopelijk informeren stores ontwikkelaars over risico's die hun store heeft en had, ongeacht of de ontwikkelaars er last van hadden.
Is dit dan niet gewoon hetzelfde als die stores die nu al betaalde apps gratis laten downloaden als apk?
Zou me niets verbazen als iemand daar een schilletje voor gemaakt heeft.

Echter is het wel makkelijk op te snorren lijkt me. Beetje API management telt gewoon het aantal requests per endpoint dus als je op die analytics APK link ineens veel meer hits hebt dan noodzakelijkerwijs te verwachten valt zou er wat mij betreft wel een belletje moeten gaan rinkelen dat er “iets” niet helemaal klopt.

Tenzij de appgallery onder water dezelfde URL gebruikt.
De "hacker" website verwijst de eindgebruiker gewoon direct naar de link(s) bij de bron.
En laat de cliënt via een script op zijn "hacker" webpagina de data ophalen bij de bron en posten naar de "hacker" server, zodat de cliënt de "hacker" database vult, zonder dat de "hacker" zelf contact hoeft te leggen met de bron, deze zelfs niet hoeft te scrapen.

Maar een tip, ga dit niet doen, het opzettelijk faciliteren van diefstal is strafbaar.

Ik heb bewust essentiële stappen weggelaten, zonder die toevoegingen blijft de "hacker" traceerbaar.

[Reactie gewijzigd door djwice op 24 juli 2024 01:58]

Sterker nog. Die database heb je helemaal niet eens nodig. Kun je bij wijze van direct op de API bouwen en dan de downloadlink wijzigen.

De grap is dat er dus geen controle zit op aanschaf, maar dat die in de store waarschijnlijk tussen de knop en de link plaatsvind. De knop “aanschaffen” wordt dan door wat scripting vervangen door “download”. Het zou me dan ook niks verbazen als je die knop met wat client side aanpassingen gewoon direct kunt vervangen in de appgallery zelf. Maar dat moet je dan per app doen.
Ik ging er gemakshalve van uit dat de hacker als doel had om zelf een kopie te krijgen van de betaalde apps, zonder zelf te hoeven scrapen.

Wellicht dat een hacker bij het hebben van een groot aantal 'betaalde' apps en deze vergelijken met de gratis versie, een tool ontwikkeld die patronen in gratis apps herkent en deze kan omzetten naar de betaalde functie.
Bijvoorbeeld automatisch uitschakelen van advertenties en inschakelen van conditioneel uitgeschakelde functies.

[Reactie gewijzigd door djwice op 24 juli 2024 01:58]

Oh zo. Hmm. Denk dat je dan makkelijker een VPS ergens kan huren of zoiets. Of gewoon via de wifi bij een McDonalds.

Ik kom geregeld bij Hotels om de auto op te laden dus daar heb ik dan ook wel ff een twintig/dertig minuten om met een laptopje wat scripts te draaien. Niemand die daar ooit achter komt.
Hooguit het ongevraagd beschikbaar zijn kan je vergelijken. Maar een ontwikkelaar heeft een contract met deze appstore om het werk te beschermen, terwijl de alternatieve manieren van aanbieden weinig om het beschermen geven en waarschijnlijk geen contract hebben.
Zou daar geen nobeler doel achter schuil gaan? Xi is sluw - wij zijn dom en hebzuchtig?
Ik wil het niet nobel noemen maar specifiek voor Huawei betwijfel ik het. In China wordt je mobieltje namelijk standaard geload met een twijfelachtige appstore en daarbinnen vind je weer andere appstores waar alles gewoon gratis te downloaden is. Niet alleen dat veel games hebben daarbij ook de betaalde extra's. Daar wordt hier niks tegen gedaan, sterker nog zoals ik al aangaf bij China Mobile is dit een extra'tje.
Scheelt dat de NSA of AIVD nooit meeleest
Zo als muzikanten en de film en tv industrie dus

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.