okay, ik probeer het nog 1 keer uit te leggen.
Maar eerst, ondanks wat je doet uitschijnen, nogmaals dit: Ik ben 100% voor electrisch rijden. Ik zie alleen een aantal uitdagingen die we daarin gaan tegenkomen, en die kaart ik aan.
omdat er geen tekort is aan stroom.
hangt van je definitie van 'te kort' af natuurlijk. Er is nooit een tekort.Want als er niet genoeg is, verbuik je minder, en dus kom je ook niet 'te kort'.
we praten niet alleen over electrisch rijden. We praten ook over electrisch verwarmen (want gas verboden). en dat in een periode waar de individuele productie (lees: zonnepanelen) laag is (winter).
Afgelopen januari, heb ik 3218kwh aan gas verbruikt om mijn gemiddelde, zeer goed geïsoleerde woning te verwarmen, in een bijzonder zachte winter. Dat kan niet meer, want moet electrisch. Een goede warmtepompt (die ik door technische redenen niet kan plaatsen, maargoed) kost 25% daarvan aan energie om erin te stoppen. slordige 800 kwh aan verwarming dus, oftewel 26 kwH per dag. (FYI: de prijs van gas is na de recente stijgingen zo'n €0,12 per kwh, en voor electra zo'n €0,45 / kwh)
Mijn elec verbruik was 552kwh in dezelfde maand. dus 17,8 kwh per dag.
Huidig elec verbuik januari:
elec: 17,8 kwh / dag
totaal: 17,8 kwh.
nieuw verbruik januari:
elec: 17,8 kwh / dag
verwarming: 26kwh / dag
elec rijden: pakweg 50Kwh / dag (als ik rond de kerktoren blijf)
totaal: 93.8 kwh
oftewel een stijging van grofweg 5 keer.
die je mag doorekenen voor heel België. We krijgen elke winter waarschuwingen dat we mogelijks blackout gaan hebben als het echt koud wordt, en centrales uitliggen, en er 'dunkelflauwtes' zijn.
Je ziet vanzelf dus dat er nog een pak werk aan de winkel is. Techisch onmogelijk Zeker niet. Duur? Zeker wel.
Geen idee wat je (technische) achtergrond is, maar: Een systeem dimentioneer je steeds op de grootst voorkomende last (en eigenlijk nog wat meer ivm anticiperen groei verbruik).
En daarvoor zijn er massa's investeringen nodig, die de prijs gaan doen stijgen. En aangezien elec dan een 'monopolie-energie' is, stijgt de prijs zo ver men dat wil. De consument heeft die energie immers nodig.
En jij noemt hele tijd de prijs van elektriciteit. Dat maakt niet uit, want de olie- en gasprijs stijgen hetzelfde mee.
Klopt zeker dat de olieprijs gestegen is - zeker de laatste maanden, maar x4, zoals de electriciteitsprijs, dat is zeker niet het geval. Onzin dus wat je zegt.
Hoezo kan elke supermarkt binnen 13 jaar geen laadpalen verwezenlijken? Er staat letterlijk al elke 20m een lantaarnpaal. De infra wordt al dagelijks gelegd.
nogmaals het KAN wel (technisch is er niks onmogelijk aan het hele electrisch rijden verhaal), maar de PRIJS gaat buitenproportioneel stijgen, want die investeringen moeten terugverdiend worden. En dat ga je merken in de kwh prijs, maar ook in het pak boter dat je in die supermarkt koopt. EN opnieuw betaalt de consument de prijs voor het slappe, ondoordachte kortetermijnbeleid van EU.