Polestar 3-suv met actieradius van 'meer dan 600km' gaat begin 2023 in productie

Polestar kondigt zijn derde auto in oktober officieel aan, maakt het bedrijf op dinsdag bekend. De Polestar 3 wordt de elektrische suv van het bedrijf. De auto krijgt een beoogde actieradius van 'meer dan 600 kilometer'. Het bedrijf deelt ook de eerste foto's.

Polestar schrijft dat zijn eerste suv in oktober van dit jaar formeel wordt aangekondigd en dat de auto vanaf dan vooruitbesteld kan worden in een beperkt aantal landen. De productie start vervolgens 'begin 2023', in de Verenigde Staten en China. De prijs is nog niet bekend. Het bedrijf toont ook de eerste volledige foto van de Polestar 3. Eerder toonde het bedrijf al beelden van de suv met camouflagestickers.

Het bedrijf deelt ook meer details over de Polestar 3. De fabrikant schrijft dat het voertuig een aandrijflijn met twee motoren krijgt. Polestar spreekt ook over een 'grote' accu, die goed moet zijn voor een actieradius van meer dan 600km onder de WLTP-testprocedure. Op termijn moet de auto ook deels autonoom kunnen rijden op basis van een lidar-systeem van Luminar en een chip van Nvidia.

Polestar komt op termijn ook met een Polestar 4 en 5. Eerstgenoemde wordt een compactere suv die in 2023 op de markt komt. De Polestar 5 wordt een sportsedan en volgt een jaar later.

Polestar 3

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

07-06-2022 • 14:24

255

Reacties (255)

255
252
228
11
0
10
Wijzig sortering
Waarom hebben zoveel EV's eigenlijk maar twee motoren? Waarom niet één motor per wiel? Ik heb wel prototype platformen gezien waar ze gewoon ieder wiel een eigen motor meegeven maar in de praktijk heb ik dat eigenlijk nog niet gezien.

Zou dat niet veel handiger zijn? Het scheelt een (zware) as en differentieel. Bovendien zou je dan misschien met behulp van ABS en TractionControl-achtige systemen toch een veel fijngevoeliger besturing moeten kunnen geven. Vooral bij glad of slecht wegdek lijkt me zoiets nuttig.
Je zou dan nog steeds de motoren ergens in het chassis kwijt moeten en met aandrijfassen moeten werken. Als je de motoren in de wielen zou stoppen wordt het onafgeveerd gewicht veel te hoog wat de wegligging niet ten goede zou komen. Dat zou voor een trein prima werken maar bij een auto is dat niet prettig.

Als je bijvoorbeeld met enige snelheid over een hobbel zou rijden stuitert een zwaar wiel veel meer op dan een licht wiel en is de klap voor de wielophanging veel groter. Niet voor niets hebben snelle auto's veelal lichtmetalen wielen. Dat was niet alleen voor de mooi maar ook voor de wegligging.

Het neemt dus minder ruimte in met maar twee motoren.
Zou je de motor niet gewoon bij het afgeveerd gewicht kunnen houden? Dat gebeurt nu immers met de motoren plus de assen ook al. Je zou dan in feite gewoon een as van 30 cm hebben bij ieder wiel.
Ik denk dat het iets langer moet zijn, je moet twee homokineten/kruiskoppelingen kwijt, je moet de verandering in lengte bij het inveren opvangen en je moet een hoogteverschil van wellicht 10cm kunnen opvangen en dan ook nog het vermogen en koppel van een elektromotor moeten verwerken. Denk dat dat best een uitdaging is om dat betrouwbaar te maken.

Dan zal de huidige oplossing denk ik goedkoper maar vooral ook betrouwbaarder zijn. En zoals @Groningerkoek al aangeeft zal het ook in de aansturing best een uitdaging zijn.
Als je de motoren in de wielen zou stoppen wordt het onafgeveerd gewicht veel te hoog
Je ziet het verkeerd. Het wiel kan de motor zijn. Dit betekent dat de "velg" statisch is (ook wel de stator) en geen onderdeel is van het roterende massa. Wat dus wel roteert, is de band (de rotor).
Dit zijn enorme besparingen op roterend massa, maar ook van het "vaste" massa (geen differentieel, geen aandrijfassen).
Aptera heeft een voertuig ontwikkeld met o.a. deze kennis.
Dat betekent dus dat de wielen veel zwaarder worden dan ze nu zijn. De wielen zijn een groot deel van het onafgeveerde gewicht, dus wat Himalaya zegt klopt. Het differentieel is afgeveerd bij voorwielaandrijving (veel personenauto's), maar bijv. onafgeveerd bij achterwielaandrijving met starre as.
Het verminderen van roterende massa is leuk bij het optrekken, maar als je over een hobbel gaat wil je het verende gedeelte zo licht mogelijk hebben. Als daar een dikke elektromotor in zit, samen met alles wat er normaal ook al zit dan wordt het behoorlijk zwaar.

De lightyear one had wel hub motors geloof ik. Maar dat zijn wel redelijk bescheiden motoren, die hoeft niet mega hard op te kunnen trekken.
Omdat het op dit moment nog ondoenlijk is om de tractiecontrole dan dusdanig snel en nauwkeurig te krijgen dat je niet in een slip raakt bij een bocht.
Volgens mij werkt de Lightyear met vier wielmotoren.
Ik kan een aantal redenen uit mijn duim zuigen:
1. De elektromotoren zijn duur.
2. Elke elektromotor voegt wat complexiteit aan de totale auto toe. "The best part is no part"
3. Het hoeft niet. Voor de meeste gezinsauto's is 150 pk meer dan genoeg en dat levert een enkele electromotor makkelijk
4. Het hoeft niet. Tractiecontrole, ESP, ABS etc geven al veel controle.
5. Complexiteit: vier motoren moeten aangestuurd worden.
Hoe groter de accu hoe meer range. Het wordt pas interessant als de batterijen een hoger energiedichtheid hebben dan de concurrenten
Of wanneer we leren dat de meeste mensen zoveel range echt niet nodig hebben.
Voor woon/werk verkeer is een grote range niet noodzakelijk, maar wel prettig. Ik heb ooit een auto op lpg gehad die ook maar een beperkte range (op gas) had. Daarmee moest ik om de dag tanken. Dat is met LPG nog best te doen. Gewoon slang aansluiten, een half minuutje op een knop drukken, slang afkoppelen, afrekenen en verder rijden. Alles met elkaar ben je daar hooguit vijf minuten mee kwijt, maar op den duur is het toch vervelend.

Bij een EV is de opgegeven range bij lange na niet de range die je haalt als je ook een beetje aan de levensduur van de accu wilt denken. Dan wordt aangeraden dat je de accu tussen de 20 en 80% houdt. In de winter is de range toch al kleiner en houdt je dus maar ongeveer de helft van de range over. Bijladen wordt dan een dagelijkse aangelegenheid. Als je een eigen laadpaal hebt is dat te doen. Op het werk wordt het al steeds lastiger omdat er zo langzamerhand meer EV's dan laadpalen zijn. Wie het van publieke laders of snelladers moet hebben kan niet altijd meer terecht en zal steeds vaker moeten zoeken naar een beschikbaar oplaadpunt.

Wie zo nu en dan een lange rit maakt voor familiebezoek (mijn familie woont op minimaal 75 km afstand), dagje of weekendje weg heeft aan de beperkte niet genoeg. Onderweg één of twee keer extra laden is dan wel vervelend. Het kost namelijk al snel 20 minuten tot een half uur. Op vakantie door Frankrijk of Duitsland wordt je steeds vaker geconfronteerd met een wachtrij en moet je niet vreemd opkijken dat je meer dan een uur per laadbeurt kwijt bent. Met een praktisch bereik van ca 150 km duurt het wel heel erg lang voordat je in Zuid Frankrijk (1000 km, 7 keer laden) op de plek van bestemming bent.
De vergelijking met LPG gaat enkel op als je niet thuis of op locatie kunt laden. Anders kan je laden zonder dat je er voor hoeft om te rijden. Voor de rest is dit wel een vervelende situatie, waarvan ik benieuwd ben hoe dit in zijn werk zal gaan als alle bedrijfswagens in België elektrisch moet worden. Ik ben alvast zeer blij met mijn eigen oprit.

Als je regelmatig een weekendje weg gaat, of naar je familie op 75km afstand, dan zou ik dat als dagelijks gebruik beschouwen. En bijgevolg dus voor een grotere batterij gaan.
Voor de hele lange afstanden lijkt laadsnelheid mij dan weer een veel belangrijkere factor.
De vergelijking met LPG gaat enkel op als je niet thuis of op locatie kunt laden.
Zelf als je thuis elke keer je kabel uit moet rollen en aansluiten kan dat best eens vervelend worden. Het is geen grote klus, maar als je moe thuiskomt heb je daar geen zin in. Als je na een avonddienst ook nog eens op zoek moet naar een beschikbare laadpaal, dan is dat extra vervelend. Dan is een stuk extra bereik wel prettig.

Nu benzine en diesel zo duur zijn geworden, worden er steeds meer EV's door particulieren gekocht. Veel daarvan zijn afhankelijk van publieke laadpalen. Zelf heb ik al sinds februari een EV in bestelling staan. Wel een long-range (440 km WLTP). Die wordt als het goed is over een week of twee geleverd. Toch houden we de oude diesel nog even aan tot na de vakantie, juist vanwege de laadproblemen die richting Frankrijk te verwachting zijn. De laadsnelheden van de basismodellen met een korte range zijn over het algemeen niet echt vlot. Meestal duurt het laden van het standaard-range model net zo lang (of langer) dan bij het long-range model. Dat maakt de standaard-range modellen eigenlijk alleen maar minder interessant.
Zelf als je thuis elke keer je kabel uit moet rollen en aansluiten kan dat best eens vervelend worden. Het is geen grote klus, maar als je moe thuiskomt heb je daar geen zin in.
Of je neemt een lader met kabel eraan, zoals ik heb. Mijn oplaad kabel heb ik dan thuis niet nodig. Dan ben je nog geen 5 seconden bezig. Zo gepiept. Dit is alleen van toepassing van mensen met eigen oprit/garage.
Dit is alleen van toepassing van mensen met eigen oprit/garage.
Helaas heeft de meerderheid van de mensen geen eigen oprit/garage.
Iets van 42% van de auto bezitters, dat is zeker geen minderheid. In de grote stadskernen zal het bijvoorbeeld een uitdaging zijn, maar dat is ook het vinden van een parkeerplekje ;)
Ik heb de cijfers niet paraat, en kan ze ook niet zo snel terug vinden. Volgens mij heeft ongeveer 40% van de woningen een eigen parkeerplek. Dat betekend niet dat die daar ook een laadplek van kunnen maken.
Bij appartementsgebouwen hebben de bewoners wel toegang tot een gezamenlijke parkeergelegenheid, maar geen vaste plek die ze eventueel van een oplaadpunt mogen voorzien. Ik vermoed dat jij die in je percentage wel meeneemt.
In de gemeente waar ik woon heeft 28% van de woningen een eigen parkeerplek op eigen grond, waar men een eigen laadeenheid neer kan zetten, en dat is volgens de gemeente zelfs boven gemiddeld. In Breda (de grootste stad in de buurt waar ik wel een cijfer van heb) heeft slechts 17% van de woningen een eigen parkeergelegenheid op eigen grond. Het aantal woningen met een parkeergelegenheid op eigen grond zal ergens tussen de 20 en 25% liggen. Dat vind ik een minderheid en dan heeft de meerderheid dat dus niet.
De cijfers gaan over mensen met een eigen oprit of parkeerplaats, ofwel dat het je "eigendom" is en je als enige daar mag parkeren. De definitie kan anders zijn en meer zoals jij zegt, dat weet ik niet. Bij appartementen in eigendom hoort meestal ook een specifieke parkeerplaats die van jou is en waar je ook een laadpunt mag plaatsen.

Ik geef je ook wel gelijk dat in steden de percentages anders zijn dan in dorpen waar je veel minder hoge bouwwerken hebt en ruimer is opgezet.

Voor de mensen zonder eigen oprit of parkeerplaats is in de buurt (snel) kunnen opladen een vereiste, en dat is absoluut een uitdaging. We zijn er dus nog lang niet wat betreft (laad) infrastructuur
In het artikel wordt een privé parkeerplek genoemd. Onder die term vallen ook de parkeerplekken in een gezamenlijke parkeerruimte. Het is niet vanzelfsprekend dat men daar ook een laadpunt kan en mag laten plaatsen. In het stuk gaat het verder met
"Kunnen ze daar laden, dan ...."
Of dat kan of niet wordt verder niet gemeld. In een kwart tot de helft van de gevallen kan het waarschijnlijk niet. In de gemeente waar ik woon heeft ongeveer 30% van de mensen met een "eigen parkeerplaats" geen mogelijkheid om een eigen laadpunt te plaatsen. Soms is er wel een mogelijkheid dat de vereniging van eigenaren een of meerdere plekken van een laadpunt laat voorzien, maar dan is dat een algemene voorziening.

Zelf ben ik aan het ijveren voor een laadpaal, en daarom heb ik de cijfers van mijn gemeente en mijn woonwijk opgevraagd. In mijn woonwijk (hofjes uit de jaren 70) hebben maar weinig mensen een eigen oprit, maar er is wel heel veel openbare parkeerruimte. Helaas is de gemeente teruggekomen op een eerdere belofte dat elk hofje een laadpaal zou krijgen, maar houden ze zich nu vast aan de 300 m grens. Dan staan er ineens al vier palen (zeven volgens de gemeente, maar drie daarvan zijn alleen toegankelijk voor klanten van een garage). Lopend is er maar één laadpaal binnen 300 meter, maar daar staan werkelijk altijd auto's geparkeerd.
Worden er dan thuislaadpalen verkocht zonder kabel? Ik heb er alvast eentje met kabel en ik ben er eigenlijk nog geen enkele tegengekomen zonder kabel. Bij iemand thuis dan. Publiek is een ander verhaal.

Zonder kabel zou ik het ook wel vervelend vinden, maar ik neem aan dat bijna niemand dit op die manier doet.
Wellicht zullen de mensen zonder oprit gewoon een fiets mogen kopen. Het milieu redden vraagt nu eenmaal offers (van de middenklasse).
Als iedereen voor ritjes <5km ook gewoon de fiets zou pakken zou dat al enorm veel verkeer schelen in de steden. Het regent echt niet elke dag, toen ik op de fiets naar mijn werk ging (10km enkele reis) had ik echt maar een paar dagen mijn regenpak aan. En misschien 10 keer per jaar met de auto omdat ik niet helemaal fit was of het enorm stormde.
Het regent echt niet elke dag, toen ik op de fiets naar mijn werk ging (10km enkele reis) had ik echt maar een paar dagen mijn regenpak aan.
Kan nu sinds Covid ook thuiswerken geworden zijn...
Op dit moment moet ik voor mijn opdracht langs verschillende locaties in het land. Al doe ik 95 procent via teams en doe ik alles binnen de stad op de fiets.
Dus je adviseert mensen iets te doen wat je nu zelf verzaakt zoals ik lees.
Ik begrijp je niet. Ik pak enorm veel de fiets. Mijn lease auto heeft afgelopen 18 maanden 12000km gereden....
Huh, hoe haal je dat uit zijn verhaal? Waar vertelt hij dat hij niet de fiets pakt bij ritten van <5km?
als alle bedrijfswagens in België elektrisch moet worden. Ik ben alvast zeer blij met mijn eigen oprit.
Het is inderdaad een tax op mensen die kleiner/in het stad wonen.

Maar bedrijfswagens moeten niet elektrisch worden, je hebt gewoon minder belastingaftrek.
Vanaf 2026 zal je enkel nog elektrische bedrijfswagens mogen inschrijven. Als je al een niet-elektrische hebt van daarvoor, dan mag deze nog blijven.
De belastingaftrek voordelen worden afgebouwd vanaf volgend jaar, maar in 2026 gaat het effectief om een verbod.

edit: Blijkbaar slechte bronnen gelezen.

[Reactie gewijzigd door this op 23 juli 2024 10:08]

Dat is niet waar.
Aha inderdaad, blijkbaar heb ik artikels gelezen die dit nogal verdoezelden. Maar het is inderdaad enkel de voordelige fiscaliteit die wegvalt.
Maar dat is op zich het punt van @Blokker_1999 toch? Wij hebben een auto met 40KWh accu, die haalt zo'n 250km. Mensen om ons heen vinden dat super weinig. Maar feit is: 50 weken per jaar is dat ruim voldoende. Dan rijden we misschien 100 km op een dag en ligt ie iedere nacht aan de lader. Voor die paar weken vakantie per jaar, lenen of huren we wellicht een grotere auto. Of accepteren dat het een ander soort rit is.
Ik begrijp het ook als mensen die keuze anders maken hoor, maar voor mij is dit een punt waar de balans voor elektrisch rijden totaal anders is dan voor fossiel rijden. De meerkosten voor 40 liter extra meetorsen is zeer beperkt; dat is weinig gewicht en een grotere tank heeft nauwelijks effect op de prijs van de auto. Maar de meerkosten voor een 2x zo grote accu zijn enorm, zowel in gewichtstoename als in aanschafkosten.
In het eerste geval is dat extra bereik een no-brainer; ook al heb je het feitelijk zelden echt nodig; het kan en kost je niets. Maar in geval van een elektrische auto kost het wel een hoop, en dan gaat de constatering dat je het zelden nodig hebt, opeens zwaarder wegen.
Dan kan de balans alsnog richting meer range uitslaan hoor, maar punt is dat het range-perspectief van fossiele brandstof zich niet goed verhoudt tot de range van een EV. En je moet het vaak even ervaren om erachter te komen waarom dat voor velen niet zo'n probleem is.

Overigens; mijn ervaring (van eigen gebruik en wat ik van anderen hoor) is dat vrijwel iedereen het minder gedoe vindt om de auto iedere nacht even aan de lader te leggen dan om om de paar dagen langs een tankstation te moeten. Al gaat dat natuurlijk alleen op als je in de gelegenheid bent thuis te laden.
Hier ben ik het mee eens.
Men heeft het telkens over de actieradius, maar heeft (vaak) geen ervaring met een elektrische auto. De mindset van de mensen moet veranderen, hier had ik persoonlijk ook last van.
Auto's met 300+ km actieradius is genoeg voor 80% van de mensen (inschatting van mij, en ik denk een veilige inschatting). Voorwaarde is wel dat je op de oprit of dicht bij huis kan laden. Auto's met 500+ km actieradius is maar voor een zeer beperkte groep mensen "noodzakelijk".
Ik heb een laadpaal op 100 meter afstand van mijn huis, ik denk dat dat wel een beetje de max is wat men wil lopen. En als je de auto veel gebruikt, dan is dichter bij huis zeker prettiger.
Enig punt is de vakantie. Dat vergt echt wel een andere planning, zeker als je een caravan hebt.
Maar ook hier zijn oplossingen voor te bedenken (dichter bij huis op vakantie, caravan verkopen en chalet huren op vakantie, langer de tijd nemen en tussendoor extra stoppen, etc.)
De basis modellen hebben geen range van 300+ km, maar zitten vaak rond de 250 km en in de praktijk minder. Opladen is de buurt van het huis is lang niet altijd mogelijk. Aanvragen van een laadpaal kan vaak pas als je al een EV hebt aangeschaft (bij sommige gemeenten moet je verplicht het kenteken invullen) en een wachttijd is vaak meer dan een half jaar, maar meer dan een jaar is niet zeldzaam. Vooraf krijg je nergens zekerheid over de plaatsing van een laadpaal of de wachttijd.
De veel gemeenten wijzen een aanvraag voor een laadpaal ook standaard af als er hemelsbreed binnen 300m al een andere laadpaal staat of is gepland. Met een beetje pech moet je dan 500m lopen. De kans dat de laadpaal al in gebruik is, neemt bovendien toe.

Als je zeker weet dat je thuis of in de buurt van je huis kunt laden is een range van ca 250 km voor heel veel mensen gewoon voldoende (en dat beseffen veel mensen inderdaad niet), maar zodra die zekerheid er niet is, is zo'n range toch een struikelblok. Ik ken ook een aantal mensen die een EV hadden aangeschaft, maar weer hebben verkocht omdat ze te vaak nergens konden opladen.
Juist de vakantie is vaak de rede waarom mensen afschrikken van een EV.
Als je gegarandeerd thuis op kan laden is voor dagelijks gebruik een range van 250 km zat. Er zullen weinig mensen zijn die vaak meer rijden dan 250 km op een dag. Wanneer je afhankelijk bent van openbare laadpalen moet je er toch rekening mee houden dat alle laadplekken 's avonds al bezet zijn. De meeste mensen hebben geen eigen oprit en kunnen vaak geen eigen laadpaal plaatsen. Laden onderweg wordt toch als een noodoplossing gezien. Uit dat oogpunt is de vraag om een groter bereik best logisch.

Als je voor de vakantie een auto moet lenen/huren, wordt een vakantie toch een stuk duurder. Voor veel kampeerders is dat toch een extra uitgave die net even te veel is.
Tot hoever je kan opladen is ook afhankelijk van de batterij soort. De goedkopere modellen gaan steeds meer voor LFP en die kan je gewoon opladen tot 100%
Kia e-niro hier, komt met rustige rijstijl wel aan zijn range. Heb geen eigen laadpaal en rij zelf +2000km p.m. geen centje pijn.
Keer of 3 in de week af toppen als er een laadpaal in de buurt beschikbaar is (boodschappen, visite en soms doelbewust hier in de wijk)
Ik ben met laden denk ik minder tijd kwijt aan tanken/betalen per maand (afgezien van incidenteel snelladen, maar dat doe ik alleen tijdens werkuren)

Internationaal heb je zeker een punt, maar de range van een e-niro met zelfs die beperkte snellaadfunctionaliteit is imo voldoende voor 99% van het nationale vervoer (regio Eindhoven -> Eemshaven is mijn langste nationale enkele reis, no sweat op enkele lading, zelfs met 137 km/h op de teller =133 GPS waar mogelijk)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 23 juli 2024 10:08]

Sluit ik mij bij aan, jammer genoeg heb ik (nog) niet het budget om een Elektrische auto aan te schaffen. Wel een bewuste keuze gemaakt voor een auto op LPG, een mooie tussenstap voordat ik overga op elektrisch!
600 wltp. Waarvan je maximaal 90% mag volladen. 80% wordt zelfs aangeraden. Betekent 480 km in theorie.
Je zal uitkomen op 400 km en in de winter keldert je range nog harder. En nee. Zeggen dat de gemiddelde reis afstand 35 km is zegt totaal niks. Probeer dan eens met een tank van 10 liter als je zo weinig rijdt.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 23 juli 2024 10:08]

Zover ik weet kan ik niet op elke willekeurige parkeerplaats benzine of diesel bijtanken. Idem kan ik niet zelf benzine leveren voor 50-70% onder de prijs dat een tankstation hanteert (elektra is 20ct thuis, maar elders betaal je zo 60+ ct).
Er zit daarin wel degelijk een groot verschil in de toepassing en uitvoerbaarheid en financiële aspecten.


Net zoals mobieltjes, daar hoor je ook niemand klagen dat die het maar 2-3 dagen volhouden - snachts opladen stoort niemand. Is het eerder leeg kan je in vrijwel elke trein, bus, tram, auto, werkplek en thuis per direct aan stroom komen.
Juist doordat je overal en altijd kan opladen, wordt de gemiddelde gebruiksduur (1 dag) leidend en niet maximale theoretische duur. Die ene keer per jaar dat je meer nodig hebt zijn dan oplossingen voor te verzinnen zoals extra batterij, tussendoor bijladen, etc.

Voor auto's idem; thuiskomen, aansluiten en volgende dag weer verder. Die ene keer per jaar op vakantie of andere grote rit... ach, je stopt toch elke 2-3 uur voor de verplichte pauze/plas/eten/drinken/.. Waardoor zelfs in zo'n uniek scenario je niet meer dan 300km bereik nodig hebt.


Anders gezegd: niemand heeft een probleem met een 10 liter tank, als je gewoon op elke plek waar je de auto zou willen parkeren ook direct benzine kan bijvullen voor de helft van de prijs van die een pompstation rekent. Als bonus van de aanzienlijk kleinere tank gaat het gewicht van de auto omlaag en gaat het formaat van de laadruimte omhoog en is de aanschaf goedkoper ook.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 23 juli 2024 10:08]

Klinkt logisch, maar je gaat toch wel heel makkelijk aan een aantal relevante punten voorbij.

1) "(elektra is 20ct thuis, maar elders betaal je zo 60+ ct)." Dat is natuurlijk niet waar. Gelet op de huidige strategie van electriciteitsproductie in Europa is de prijs daarvan zowel op korte als lange termijn onvoorspelbaar. De enige zekerheid die je hebt is dat de prijs per km alleen maar zal stijgen in de komende decennia.

'thuis'. Regel het maar, als je in een appartementsblok met 300 woningen woont. En daar doet de overheid alles aan om je daar zoveel als mogelijk in te drukken. Dus die 'thuis' is niet voor iedereen waar.

2) " snachts opladen stoort niemand"
Als we allemaal 's nachts ons mobiletje insteken dan denk ik niet dat dat merkbaar op het net. Als we 's nachts allemaal onze electra auto laden, dan is dat een ander verhaal. De enige goede strategie is 'opportunitisch' laden, waarbij zon en wind overschotten gebruikt worden om te laden, maar waar ook de elec auto eerder gezien wordt als 'rijdende batterij', en dus ook aan het net kan terugleveren.

3) "Die ene keer per jaar dat je meer nodig hebt zijn dan oplossingen voor te verzinnen zoals extra batterij, tussendoor bijladen, etc."
wel, nee. Denk maar eens even aan de vermogens en de infrastructuur die je dan nodig hebt. Technisch oplosbaar? zeker wel. Financieel interessant? Nee, want die veel duurdere infrastructuur moet afgeschreven worden op... juist ja, de prijs per kwh. (zie ook 1) )

De enige oplossing hierin is natuurlijk dat lange afstanden reizen beter georganiseerd wordt. Maar ook hier is EU weer niet goed bezig, met verschillende en vooral incompatiebele treininfrastructuur. En het waanzinnig goedkope vliegen.

4) "Voor auto's idem; thuiskomen, aansluiten en volgende dag weer verder."
in een droomwereld waar jij de enige bent klopt dat. Het net denkt daar anders over als morgen 100% van de mensen in mijn straat om 18u inpluggen. Resultaat zal zijn dat de daluurprijs ook zal stijgen.

5) "je stopt toch elke 2-3 uur voor de verplichte pauze/plas/eten/drinken/."
ja, klopt. maar brandstof zoals we ze nu kennen, voeg ik in 3 minuten voldoende energie aan mijn wagen toe om 1.000km te rijden, en dus bij de volgende stop moet ik niet aan de pomp staan - tank is nog minstens half. Bij elec is dat wel even anders. ELKE 300km aan de lader, en niet voor 3 minuten. In het allerbeste geval 30 minuten. Als je de files nu al aan de pompstations ziet bij drukte, dan denk ik niet dat er goed nieuws is. Maar zoals gezegd, we moeten anders gaan denken over reizen.

6) "niemand heeft een probleem met een 10 liter tank"
zolang die tank in 30 seconden vol is, dan niet nee :-)

let op: ik denk indd dat electrisch verplaatsen de toekomst is. Maar je gaat in je betoog een hele hoop ongemakkelijke feiten uit de weg door te vervallen in de klassieke argumenten die logisch klinken, maar die na 5 seconden extra nadenken meer vragen dan antwoorden oproepen...
Met kinderen is dat al zeker geen optie, elke 300 km minimaal 30 minuten laden en met een beetje pech eerst een half uur of langer aanschuiven. Ik knal altijd lekker door over de Duitse autobahn of de Franse tolwegen. Zeker als de kinderen liggen te slapen rij ik lekker verder. Ik rij zo 1000 km op een tank en die is inderdaad in 3 minuten weer vol.

Ik denk als je met een EV 160 rijdt dat je de elektriciteitsmeter heel snel naar beneden ziet gaan. Helemaal als alle elektrische toeters en bellen ook nog in gebruik zijn door je gezin. Airco, tablets laden, telefoon. etc. Alles verbruikt stroom op zo'n ding van de ruitenwisser tot de richtingaanwijzer. Plus er zit enige afstand tussen de laadpunten dus je wilt altijd nog wel wat marge hebben denk ik en niet met 50 km bereik pas een laadpunt gaan zoeken.

Dan zijn er ook mensen die zeggen ja dan huur je toch een auto als je op vakantie gaat maar dan ben je ook bijna 2000 euro kwijt voor 2 weken voor een beetje gezinswagen in het hoogseizoen en zit je vaak nog aan een beperkt aantal kilometers vast. Plus het gezeik met eigen risico bij schade enzo, nee dank je.
De kinderen/vrouw moeten niet naar de wc of een pamper verversen (de kinderen dan :+)? Elke keer dat ik langere afstanden heb gedaan met een Tesla Model 3 (1000km naar Oostenrijk in de winter en 900km naar Frankrijk in de zomer) moest ik langer wachten op vrouw en kind dan er geladen moest worden, en dat +/- om de 2.5 à 3u voor ruwweg 20min. Wel via de SuC van Tesla zelf, daar moet je trouwens niets gaan zoeken, het zit mee in je navigatie. Ook worden de batterijen op tijd voorverwarmd zodat je sneller kan laden. Het is zowiezo beter om tot <50 km te rijden want dan gaat het laden sneller per km. Nooit moeten aanschuiven (in DE waren er laadstations met +40 laders, best indrukwekkend). In bvb DE zijn de SuC's zo talrijk dat er elke 50km wel 1 te vinden is op je route. Heb geen ervaring met andere merken/laadstations.

Snelheid altijd legaal (namelijk kinderen aan boord). Wanneer onbegrensd (DE) en dichter tegen SuC aan ging het naar de 160. Commentaar komt voornamelijk van mensen die er geen ervaring mee hebben.
Snelheid altijd legaal (namelijk kinderen aan boord).
Dat is wel het meest stompzinnige argument om je aan de regels te houden. Dus als je geen kinderen aan boord hebt interesseert verkeersveiligheid je ineens niets meer? |:(
Zullen we die Amerikaanse trend der "Oh, so you're saying..." en dan iets wat nergens gesuggereerd, geimpliceerd of afgeleid kan worden, maar lekker zelf (en altijd negatief) ingevuld wordt ook lekker in Amerika laten?
.oisyn Moderator Devschuur® @Marve797 juni 2022 15:41
Met kinderen is dat al zeker geen optie, elke 300 km minimaal 30 minuten laden en met een beetje pech eerst een half uur of langer aanschuiven
Zeg je nu werkelijk dat het met kinderen optie is om elke 2 a 3 uur even een half uurtje te stoppen? Ik doe precies dat, en dan rijdt ik niet eens electrisch 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:08]

Ik stop zeker wel regelmatig met kinderen in de auto, maar als ik aan moet schuiven voor een laadpaal en dan nog minimaal een half uur moet laden met gekrijs achterin. En dat elke 300 km? Nee dank je ik ga liever gewoon dood.

Nu stop ik, tank vol. Klaar in 3 minuten ik haal een paar ijsjes en ik ben weer vertrokken.
Snap het sentiment... Maar eerlijk gezegd is dat met elektrisch maar één uur sneller...

Het moment dat je naar b.v. zuid Duitsland rijdt, is het het verschil tussen 3x stoppen en 40 minuten laden, of 2 stops maken voor het toilet en benzine.

Dezelfde 600km met 3 maal snelladen kost eigenlijk amper meer tijd. Je moet alleen vaak even naar het winkeltje lopen vanaf wat verder. Maar b.v. van 24% naar 78% (71% nodig, maar beetje extra voor 140 op de autobaan) voor het volgende laadpunt kost maar 12 minuten, met aansluiten / afkoppelen etc erbij gerekend.

Tweede laadpunt hadden we maar 9 minuten nodig (10 -> 63%), maar dat werd wegens een luier en een broodje al 16 minuten, waarbij we onbedoeld 88% hadden geladen. Uiteindelijk kom je dan met 21% aan ipv 10%. Maar dat is prima want je laad daar dan ook gewoon weer even op.

Met de benzine en 600km bereik hadden we ook al een extra stop te pakken voor dezelfde bestemming een jaar eerder wegens de kinderen. En schreeuwen doen ze in beide gevallen, 4 uur doorslapen is er toch niet bij. Maar je wilt dan ook weer niet helemaal leeg aankomen.

Nu het snelladen steeds beter wordt, kan je echt in dezelfde tijden dat je er over doet best wat bijladen. Ga maar eens bijhouden hoeveel tijd ijsjes halen en afrekenen kan kosten. Je hoeft de pomp niet vast te houden. Je betaald contactloos bij de pomp en kan dan weglopen. Een stop is al snel 10 minuten zonder kleine kinderen dingen te hoeven doen. (Flesjes, luiers, speeltjes, spenen schoonmaken en weet ik wat meer)
Zelfs bij een "matige" 175KWh snellaadpaal is dat 30KWh in je batterij oftewel 190KM bij snelweg snelheden.

Zeker, het is een hoop extra gedoe en wennen, veel meer route planning, maar het wordt steeds beter.
Als kinderen in de auto krijsen, heb je nog wat op te voeden ;)

Maar ik snap je precies hoor. Ik hoorde van de week een collega die met zijn EV naar Parijs reed, 1/3 van de oplaadstations doen het niet in Frankrijk en als ze het doen staan er rijen met Nederlanders voor die ook allemaal moeten laden... Dus nee met een EV in het gros van het vakantieverkeer meerijden is eigenlijk geen optie. En ben ik blij dat ik kan kiezen voor diesel voor de vakanties en de elektrische kan laten staan.

Edit typo's

[Reactie gewijzigd door bed76 op 23 juli 2024 10:08]

.oisyn Moderator Devschuur® @Marve797 juni 2022 16:16
en dan nog minimaal een half uur moet laden met gekrijs achterin
Dan stap je toch uit en ga je ergens wat eten en drinken oid?

Ik stop nu niet om te tanken. Dat doe ik om even de benen te strekken en uit de auto te zijn. Met name voor mijn kinderen. Ik snap helemaal dat het niet allemaal koek en ei is om met een EV te reizen, maar je stelling dat het niet geschikt is voor kinderen slaat mijns inziens echt kant noch wal. Ik zou juist precies het tegenovergestelde willen stellen: het is juist geschikt voor kinderen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 10:08]

Wij rijden met regelmaat (6+ per jaar) naar Frankrijk met de kids. Eigenlijk altijd snachts. Als iedereen ligt te slapen trappen we gewoon door, wel altijd met z’n 2en wakker.
Naast behoorlijk onverantwoord en tegen alle gezondheidsaanbevekingen in, snap ik dat ook niet. Ik rijd max 3u aan een stuk en stap dan minstens 20’ uit de auto. Heerlijk om dan fris aan te komen op bestemming zonder een dag lam te zijn.
Redelijk overdreven, dit is misschien het beeld wat vaak geschetst wordt, maar in de praktijk merk ik daar helemaal niets van.
Inmiddels meerdere langere reizen gedaan en minimaal 30 minuten laden heb ik nog nooit gedaan en wachten ook nog nooit op het moment, misschien 1x 5 minuten. De infra van snelladers is de afgelopen jaren echt wel verbeterd. Daarnaast, ik kom heerlijk uitgerust aan, elke 2,5 uur even kwartiertje eruit, benen strekken, toilet en verder weer.
En volgens mij vergeet ik dan nog de rijen in de zomervakantie voor benzine stations aan drukke snelwegen, net of je daar nooit hoeft te wachten...
Ach wat een onzin lees ik toch altijd. Wat voor auto heb je dat je met 130km/h op de franse tolwegen, 1000km op 1 tank kunt rijden?
Onze Citroën C5 break diesel uit 2002 haalt 950 km. Met aanhanger 800. Dan haalden we het net niet naar ons huis in midden Frankrijk (850 Km).
De vrouw haar oude V60 diesel (d3) met de tank van 72l deden we ook vlot 1400km per bak. Ding was superzuinig.
Mijn Volkswagen Arteon 2.0 TDI rijdt met gemak 1.100km op volle tank bij snelheid 125km/h.
Mijn audi a3 haalde 1100 km op 1 tank met zuinige modus aan en snelwegen.
Q7, 75 liter Dieseltank + elektrisch.

Maar ik heb een 307 HDI diesel gehad die haalde op een 60 liter tank 1200 km als je zuinig reed.
Ad. 5:

Het grote verschil is dat je er niet bij hoeft te staan: Je parkeert, plugt je auto in, gaat naar het toilet, haalt en drinkt een koffie, en tegen de tijd dat je terug bij de auto bent heb je voldoende lading om de volgende 2 uur te rijden en met 10-15% SoC aan te komen.

De tijd die je aan het laden en er naast staan kwijt bent is letterlijk minder dan een minuut; de rest kun je nuttig gebruiken.
Maar die persoon die voor je staat te laden doet dat ook. En tja zijn auto is al vol maar toch eerst maar even de koffie opdrinken. Nog even 10 minuten wachten op niks.
Dat gedrag wordt beboet aan een supercharger, je betaalt extra elke minuut dat je een laadstation bezet houdt nadat je batterij opgeladen is. In de praktijk komt dit dus bijna nooit voor.
En je krijgt een melding op je telefoon enkele minuten op voorhand en nog eens wanneer de auto echt vol is (want dan begin je extra te betalen). Het komt in de praktijk inderdaad niet voor.

PS : Je betaalt (tegenwoordig?) bij Tesla enkel extra wanneer x% van de laadpalen bezet zijn.
1) En dat in tegenstelling tot de prijs van benzine en diesel? Die stijgen voor zover ik kan zien veel sneller dan de prijs van elektriciteit. Zelfs zo snel dat overheden ondertussen beginnen tussen te komen om de prijs te drukken. Dat hebben ze met elektriciteit nog niet gedaan

2) Als we allemaal rond hetzelfde uur beginnen koken dan merkt ook niemand dat. Zeker 's nachts is er geen enkel probleem, maar dan hebben we het ook over 's nachts. Niet in de vroege avond wanneer fabrieken mogelijks nog draaien, mensen beginnen koken en anderen ook nog eens hun wagen aan 22kW willen inpluggen. Maar 's nachts een verbruik van pak em beet 3kW? Dat mag nooit een probleem zijn.

3) Wat is het probleem met het vermogen? Laden zal je nog altijd aan hetzelfde vermogen doen hoor? Als verschillende laadpaalaanbieders er in slagen om meer dan 30 wagens aan hoog vermogen op te laden op 1 locatie, wat zou dan het probleem zijn? Je gaat voorbij aan het feit dat we al decennia steeds meer en meer aan het verbruiken zijn en de infrastructuur gewoon volgt. Ook dit is een evolutie die traag genoeg gaat om de infrastructuur te laten volgen. Ga even kijken in landen waar ze al veel verder staan, zoals Noorwegen, en je ziet direct dat dit echt geen probleem is.

4) Opnieuw, kijk naar landen waar vandaag al veel meer EVs rijden. Dat is geen droomwereld, dat is gewoon realiteit.

5) Je moet eens kijken naar mensen die gaan roadtrippen met een BEV. Weet je wat die zeggen met de huidige snelladers en batterijen die er gebruik van kunnen maken? Tegen dat ze terug zijn van hun sanitaire stop is de wagen al meer dan genoeg geladen voor de volgende uren. Jij voegt dan wel op 3 minuten voldoende brandstof toe voor 1000km, je blaas houdt het geen 1000km uit.
1) Je geeft het zelf al aan eigenlijk dat je argument niet klopt. je verwijst naar 2 verschillende energiebronnen. En door 'alles electrisch' te maken, schakel je over op 1. Dus, de prijs daarvan is nog meer onderheving aan bepaalde factoren ('concurentie' valt weg). Verder hebben we ons in de EU onwaarschijnlijk afhankelijk gemaakt van de grillen van 'andere landen' mbt onze energie voorziening.

Om het nog duidelijker te stellen: Nu moet er maar aan 1 knop^gedraaid worden om verplaatsing onmogelijk te maken ipv aan 2

2) Ik denk niet dat + 3kw (overigens; 3kw * 8u = 24 KWh, en dus amper 10% van je batterij ;-)) een 'rimpeltje is. Een gemiddeld huishouden verbruik nu geen 3kW doorheen de nacht. (en als het waar was, ging het al om en verdubbeling). We spreken met 3Kw mogelijks over een factor 5, 10 of zelfs meer. Dus wel significant.

3) Deels waar. maar als voorbeeld haal je dan ook een van de dunste bevolkingsdichtdehen en geen transotland aan. Beetje cherry picked voorbeeld dus.

4) je moet dat in de context bekijken. verkeer rechstreeks en onrechtsreeks aan pakweg de Antwerpse haven gerelateerd, zal een hogere vermogensdichtheid kennen dan een stadje in Noorwegen... Zoals vaak klopt 'de theorie' wel, maar zit de uitdaging in het opschalen. Het leek me al duidelijk dat het daarover ging in deze discussie.

5) weet je wat die zeggen? ik heb 3u moeten wachten want er waren er voor mij.
en het 'blaas' argument: Dat is het punt niet. Het punt is dat als ik pauseer, ik niet aan 'energie infrastructuur' hang, en dus iemand anders dan kan 'energie opdoen'.

Om het wat eenvoudiger te stellen voor je:
druk het uit in 'energie-overdracht-minuten' per 1.000km. Dan zie je vanzelf dat het aantal minuten dat je energie overdracht nodig hebt bij brandstof vele malen lager is dan bij elec. En aangezien dat een 'doorschuifsysteem' is, is die extra tijd cumulatief als je met een grote groep bent. Hoe vaak je pauseert is niet relevant als pakweg 80% van de voertuigen electrisch is.
1) als de thuis-prijs omhoog gaat, gaat de onderweg laden prijs ook navenant omhoog. Je voordeel blijft vergelijkbaar. Hoewel velen in een flat niet de beschikking hebben over een eigen laadpaal, is dat maar een deel van de bevolking. Heel veel mensen hebben dat wel, en gemeenten beginnen ook door te krijgen dat ze laadpalen aan de stoep of dergelijke moeten gaan toestaan.

2) Een beetje kip-ei discussie. Doorgaans hoef je echt niet dagelijks je hele accu op te laden. Om de 4 dagen en/of met een smart-grid is er echt een hoop op te lossen. Bedenk dat (nu nog) stroom 's nachts goedkoper is omdat er nu eenmaal overcapaciteit is op dat tijdstip. Dat zal kantelen, en daar zal ook op geanticipeerd (moeten) worden.

3) De vermogens zijn, afgezien van de backbone infrastructuur, geen probleem voor de burger. Wel voor het net an sich, en daar zijn ze ook hard mee bezig. Dat dit er aan zit te komen is nu eenmaal feit. Dino-sap gaat er uit, EV is hoe dan ook de toekomst.

4) Een slimmere lader die je 70% lege wagen pas om 04:15 ipv 18:00 gaat laden is prima te regelen.

5) tankstation zoeken, stoppen, niet in de rij staan, 5-7 minuten tanken, afrekenen. Vergeleken met 's avonds routinematig een stekker insteken. Onder de streep is elektrisch rijden altijd sneller, al gaat het om minuten.
Wow, ik stopte met lezen toen je zei:
“Als morgen iedereen zijn elektrische auto inplugt. En iets met het stroomnet die het niet leuk vind.”
Wat een drogreden.

Morgen is het stroomnet nog niet klaar voor zoveel EV’s, maar morgen heeft nog niet iedereen een EV. Het is een transitie.
Hoezo dacht je dat dat een goed argument was?
Laad staan dat V2x en loadbalancing nu al bestaat.
Wow, ik stopte met lezen toen je zei:
“Als morgen iedereen zijn elektrische auto inplugt. En iets met het stroomnet die het niet leuk vind.”
Wat een drogreden.
Dat komt dan omdat je de cijfers niet zo goed kent ;-)

Als je nagaat wat de investering per jaar in de afgelopen decenia geweest is in vernieuwing van het net, en je zet dat uit tegen het gewenste brandstofverbod in 2035 (dat mag ver klinken, maar dat is amper 13 jaar van vandaag), dan moeten de investeringen drastisch naar omhoog. En we praten niet over een verdubbeling. Waardoor - je raad het al - de prijs van de electriciteit zal stijgen... (want de investeringen moeten enerzijds gemaakt en anderzijds ook (ruim) terugverdiend worden... )
En dan spreken we enkel over het net, en nog niet over de productie... En - zo mag ik hopen - extra investering in redundantie, want dan wordt elec onze enige energiebron.

maar, we zijn goed bezig. 1 draad moet geplaatst worden, en het is al gedoe
https://www.vrt.be/vrtnws...ventilus-arvato_49217294/
Ik woon trouwens in NL.
En je laat V2x en loadbalancing buiten het argument omdat? Dan zijn alle pieken al gedekt.
Ik woon trouwens in NL.
dat verklaart al veel ;-)

anyway
En je laat V2x en loadbalancing buiten het argument omdat? Dan zijn alle pieken al gedekt.
dat laat ik niet buiten beschouwing. Waar denk je dat te lezen dan?
Ik stel enkel dat er nog een pak investering in het net nodig is om 'elke km electrisch' te verwezenlijken. En die investeringen drijven de kosten (voor de consument) op. En de vergelijking is niet linerair, omdat er in het verleden investeringen niet gedaan zijn, die nu plots broodnodig zijn. En dus zal het te investeren bedrag stijgen, en de tijd verkorten, dus de prijs omhoog.
nog los van alle praktische bezwaren natuurlijk. Breek elke parking van de supermarkt maar open om er een hoog vermogen kabel te leggen. En dat in het kaer van een transitie van amper 13 jaar van vandaag.

Er zijn maar 2 mogelijkheden - en de ene beïnvloedt de andere:
1) het aantal afgelegde km moet naar omlaag. Daardoor daalt het energieverbruik (ongeacht of dat nu electrisch of brandstof is)
2) de prijs per kwh zal nog forser stijgen, en we zullen heimewee hebben naar de belachelijk lage prijzen van vandaag (in verhouding).
In de praktijk zal het '2' zijn, en daaruit zal '1' het gevolg zijn. En of 'minder mobiliteit' is waar we als maatschappij heen moeten willen, is maar de vraag. En in de overgansfase is het - zoals zoveel zaken - verworden tot een privilege van 'de gegoeden'. Ik denk dat de overheid geen bezwaren ziet in deze gang van zaken. Ik als maatschappelijk geëngangeerd mens, zie die wel...
Jouw stellingen kloppen niet, omdat er geen tekort is aan stroom. Er is alleen een probleem bij piekvermogen. Als iedereen tegelijkertijd oplaadt, inductie aandoet, wp/airco aan doet als men van werk komt.
En juist deze zaken kunnen met V2x en loadbalancing worden geregeld. En jij noemt hele tijd de prijs van elektriciteit. Dat maakt niet uit, want de olie- en gasprijs stijgen hetzelfde mee. De prijsstijging van elektriciteit gaat de transitie naar EV’s echt niet tegenhouden.
Hoezo kan elke supermarkt binnen 13 jaar geen laadpalen verwezenlijken? Er staat letterlijk al elke 20m een lantaarnpaal. De infra wordt al dagelijks gelegd.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 10:08]

okay, ik probeer het nog 1 keer uit te leggen.
Maar eerst, ondanks wat je doet uitschijnen, nogmaals dit: Ik ben 100% voor electrisch rijden. Ik zie alleen een aantal uitdagingen die we daarin gaan tegenkomen, en die kaart ik aan.
omdat er geen tekort is aan stroom.
hangt van je definitie van 'te kort' af natuurlijk. Er is nooit een tekort.Want als er niet genoeg is, verbuik je minder, en dus kom je ook niet 'te kort'.

we praten niet alleen over electrisch rijden. We praten ook over electrisch verwarmen (want gas verboden). en dat in een periode waar de individuele productie (lees: zonnepanelen) laag is (winter).
Afgelopen januari, heb ik 3218kwh aan gas verbruikt om mijn gemiddelde, zeer goed geïsoleerde woning te verwarmen, in een bijzonder zachte winter. Dat kan niet meer, want moet electrisch. Een goede warmtepompt (die ik door technische redenen niet kan plaatsen, maargoed) kost 25% daarvan aan energie om erin te stoppen. slordige 800 kwh aan verwarming dus, oftewel 26 kwH per dag. (FYI: de prijs van gas is na de recente stijgingen zo'n €0,12 per kwh, en voor electra zo'n €0,45 / kwh)
Mijn elec verbruik was 552kwh in dezelfde maand. dus 17,8 kwh per dag.

Huidig elec verbuik januari:
elec: 17,8 kwh / dag
totaal: 17,8 kwh.

nieuw verbruik januari:
elec: 17,8 kwh / dag
verwarming: 26kwh / dag
elec rijden: pakweg 50Kwh / dag (als ik rond de kerktoren blijf)
totaal: 93.8 kwh

oftewel een stijging van grofweg 5 keer.
die je mag doorekenen voor heel België. We krijgen elke winter waarschuwingen dat we mogelijks blackout gaan hebben als het echt koud wordt, en centrales uitliggen, en er 'dunkelflauwtes' zijn.

Je ziet vanzelf dus dat er nog een pak werk aan de winkel is. Techisch onmogelijk Zeker niet. Duur? Zeker wel.

Geen idee wat je (technische) achtergrond is, maar: Een systeem dimentioneer je steeds op de grootst voorkomende last (en eigenlijk nog wat meer ivm anticiperen groei verbruik).

En daarvoor zijn er massa's investeringen nodig, die de prijs gaan doen stijgen. En aangezien elec dan een 'monopolie-energie' is, stijgt de prijs zo ver men dat wil. De consument heeft die energie immers nodig.
En jij noemt hele tijd de prijs van elektriciteit. Dat maakt niet uit, want de olie- en gasprijs stijgen hetzelfde mee.
Klopt zeker dat de olieprijs gestegen is - zeker de laatste maanden, maar x4, zoals de electriciteitsprijs, dat is zeker niet het geval. Onzin dus wat je zegt.
Hoezo kan elke supermarkt binnen 13 jaar geen laadpalen verwezenlijken? Er staat letterlijk al elke 20m een lantaarnpaal. De infra wordt al dagelijks gelegd.
nogmaals het KAN wel (technisch is er niks onmogelijk aan het hele electrisch rijden verhaal), maar de PRIJS gaat buitenproportioneel stijgen, want die investeringen moeten terugverdiend worden. En dat ga je merken in de kwh prijs, maar ook in het pak boter dat je in die supermarkt koopt. EN opnieuw betaalt de consument de prijs voor het slappe, ondoordachte kortetermijnbeleid van EU.
Wat wil je daarmee zeggen? Gaat dat de transitie tegenhouden? Er wordt elk jaar geld in de elektriciteitsnet gepompt. Ook in Nederland. Wat wil je precies met die bron zeggen???
nogmaals - dat die transitie iets is waar we heen moeten, maar dat dat nog een pak geld gaat kosten, te betalen door de consument. En dat die prijs hoger is dan zou moeten, is te wijten aan het gebrak aan investering / visie in de afgelopen jaren.

(je begint de indruk te wekken het niet te willen verstaan... wat de reden is weet ik niet, maar mogelijks is het 'aandacht' of 'het laatste woord willen hebben'. )

Ik laat het hierbij in alle geval.
Waar heb ik gezegd dat het geen geld kost??? En waar heb ik gezegd dat de prijs niet hoog is???
Ik zeg dat jij drogredenen gebruikt zoals: "Als wij morgen met z'n allen een EV hebben..."
Wij hebben morgen met z'n allen nog geen EV. En ook niet volgende maand. En ook niet volgend jaar. En niet eens over 5 jaar. Dus waarom gebruik jij morgen met z'n allen een EV als argument?

Owja, ook nog woorden in mijn mond leggen zoals:
Uitschijnen dat jij tegen EV bent.
Dat heb ik nergens gezegd, gesuggereerd of uitgeschenen. Dus ik weet niet waar jij die waanideeën vandaan haalt.

Edit: Je zegt ook de hele tijd:
"Jij lijkt dit, jij lijkt dat".
Dingen gebaseerd op jouw gevoel. Zonder te reageren op wat ik feitelijk zeg. Jij reageert alleen op wat jij denkt dat ik "uitschijn".

Nog een goed argument van jou:
hangt van je definitie van 'te kort' af natuurlijk. Er is nooit een tekort.Want als er niet genoeg is, verbuik je minder, en dus kom je ook niet 'te kort'.
Als ik mijn lege accu niet kan vol laden, omdat ik tekort heb aan elektriciteit, gebruik ik minder stroom. Mijn verbruik is minder. Dus ik heb geen tekort. Dat is jouw definitie van geen tekort? 8)7
Hoe kan jij met een straight face zeggen dat dat een argument is? _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 10:08]

Een mobieltje doe ik na ongeveer 2 jaar weg. Waarom? Meestal is de accu te snel leeg. Dus ja Een goede range is zeker wel belangrijk. Dan kan je over 10 jaar er ook nog mee rijden. Een nieuwe accu pakket is heel erg duur en vervang je niet zo even.
dat probleem stelt zich bij de huidige genraties niet meer. Dat probleem was vooral aanwezig bij de eerste leafs en tijdsgenoten. De chemie van de accus in de auto zijn niet te vergelijken met die van een mobiel.

Het is niet voor niets dat de leasingmaatschappijen op dit moment de doorverkoopwaarde van nieuwe elektrische wagens hoger inschatten dan die van een verglijkbare ICE.
Het is niet voor niets dat de leasingmaatschappijen op dit moment de doorverkoopwaarde van nieuwe elektrische wagens hoger inschatten dan die van een verglijkbare ICE.
Dat heeft alles met het beperkte aanbod van EV's te maken en het feit dat er maandelijks een grote hoeveelheid EV occassions (bijvoorbeeld oude Tesla Model S) worden geexporteerd naar het buitenland.
Een mobieltje heeft hooguit een paar cellen (meestal 1) en heeft dus een stuk minder opties qua optimaal gebruik en laden. Daarnaast heb je geen actieve verwarming/koeling wanneer dat voor de accu beter is.

De battery degradation over 10 jaar is doorgaans bescheiden met een procentje of 10 bij de Model S, claimt Tesla. Zelfs al zou dat het dubbele zijn, dan heb je met een real world range van 400 nog zo'n 320 over na 10 jaar. Er zijn zat nieuwe auto's die dat niet eens halen.

En ja, er zijn auto's op de markt (oude Nissan Leaf) waarbij die cijfers niet gehaald worden, maar dat zijn kinkderziektes. Ik zou zonder te veel aarzeling zo een doorsnee middenklasser durven kopen zonder te veel zorgen over de accu, ware het niet dat die aanschaf mij nog iets te hoog is. Ik rijd een kleine zuinige B-segmenter totdat ik een elektrische mag leasen van el jefe. Maar dat is natuurlijk luxe.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 23 juli 2024 10:08]

Behalve dat de gemiddeld mens een grote aanschaf als dit nooit zal bekijken vanuit de lens van gemiddelde gebruiksduur maar gebruiksduur tijdens het meest extreme gebruik, bij de auto: op vakantie gaan of de sporadische keer dat je naar de andere kant van het land rijdt om iemand op te zoeken. Men wil dan niet dat de reis 25% langer duurt omdat je onderweg meerdere keren moet laden.
Van Amsterdam naar Parijs (500 km) kost je met een auto die effectief 200 km rijdt op een volle accu 6 uur en 50 minuten, terwijl het met een ICE 6 uur duurt als je in één stuk door rijdt. Aangezien je op zo'n afstand toch een keer of twee een half uurtje stopt om je benen te strekken (en misschien de dag van tevoren al een rondje naar de pomp maakt om te zorgen dat je auto vol zit), ben je in realiteit geen minuut langer kwijt.
En in werkelijkheid rijd 90% dat stuk in een goeie 4 uur en stoppen hooguit vlak voor Parijs even omdat een parkeerplaats zoeken in Parijs met een volle blaas leid tot frustratie.
Een keer of 2 een half uur stoppen is wat noord Italië of Spanje vergt, en dan vooral als kinderen mee zijn.

De werkelijkheid ligt vaak ver van de aangeraden adviezen af.
zo is het bij iedereen anders...
Naar Milaan rijden (1050km) deed ik vroeger met 2 haltes waarvan eentje een dutje was aangezien vertrek om 3 uur in de nacht. Afhankelijk van het verkeer duurde die reis tussen de 11 en 13 uur.
Nu we een kind hebben durf ik gerust te stellen dat de reis ruim 2 uur langer duurt, we stoppen vaker en langer.
Mijn persoonlijke grens qua acceptatie van een EV op gebied van range is pakweg 350 km reële range, maar dan ook in de winter. Dat je dus pakweg 3 uur kunt doorrijden met 110-120 km/h...
Vervolgens hoor je dat je eigenlijk niet onder/boven de 20%/80% zou moeten laden ivm SoH van de accu en dan zou je op een range uit moeten komen van 450-500 km...
Ik ben bang dat voor een beetje betaalbare auto (max 30k) nog enigszins verre toekomstmuziek is.
In de tussentijd wacht ik af, want op zich wil ik wel hoor !
Dat van die 20-80, da's vooral bij dagelijks gebruik. Vaak onder de 20% zitten is niet zo goed voor de accu (al is die echte 20% dan volgens de auto meestal 10% of zo, door de ingebouwde buffer) en is lang boven de 100% zitten ook niet zo goed.

Als je echter voor die paar keer per jaar je auto oplaadt tot 100% kort voor het vertrek en bijna leeg rijdt om vervolgens weer op te laden, ga je dat niet echt merken aan je degradatie. Ga je dat dagelijks doen, dan zal dat op een paar jaar wel wat schelen.
Ok dus dat zou dan zeg maar 3 laadbeurten per reis zijn, maal 4 (2 keer op vakantie per jaar) dus zo rond de 12-16 (worst case scenario) per jaar zijn.... En deze hebben dan geen of nauwelijks invloed op de accu bij een doorlooptijd van 10 jaar (dus 160 van zulke laadbeurten) ?
Dat gaat inderdaad verwaarloosbaar zijn, zeker omdat je aan een snellader normaal gezien niet tot 100% laadt, en als je dat toch doet, dan staat die niet lang boven de 80% omdat je er direct daarna weer mee gaat rijden.

De auto's doen zelf al hun best om ervoor te zorgen dat je de batterij niet te hard leeg trekt. Bij onze Leaf bijvoorbeeld begint die je vanaf 10% te waarschuwen dat je direct moet laden. Achter de schermen is die 10% echter 20% van de echte accucapaciteit. Het leegst dat ik hem ooit gereden heb is 3 of 4% (ongeveer 13% dus) toen er 2 snelladers na elkaar niet beschikbaar waren op terugweg naar huis. De auto is nu 3 jaar oud en ik merk eigenlijk nog geen verminderd bereik.

edit: die van ons wordt meestal tussen de 40 en 80% gehouden, dus aan de lader als die minder dan 40% heeft (of wanneer we hem nodig hebben) en zelden boven de 80% laden. Wanneer ik een langere rit voorzie, gaat die gewoon tot 100% kort voor het vertrek.

[Reactie gewijzigd door GORby op 23 juli 2024 10:08]

Nou nou, voor die 2x per jaar mag je best wel onder/boven 20/80 hoor. Voor elke dag zou ik dat afraden. Maar ik denk niet dat je elke dag naar Zuid-Frankrijk en terug rijd.
Ik ben benieuwd waar jij die 90% vandaan haalt. Heb jij daar een linkje voor, of is dat zo een grove schatting?
schatting op basis van mijn kring van vrienden en kennissen, niet de meest solide wetenschappelijke basis dat geef ik toe. Maar heb niet het idee dat ik me binnen een bijzonder onrepresentieve groep mensen begeef.
Wij hebben een vakantiewoning in Frankrijk en ik rijd dus vaak op en neer in dat land. Het valt vooral op als het vakantie is in Nederland hoe traag veel EVs rijden tov het normale verkeer. Dat is gok ik vooral omdat de range op 130kmh~135kmh gewoon te slecht is met veel EVs terwijl veel ICEs eerder richting de 140kmh rijden op die lange stukken.
Met 130-140km/u moet je veel vaker stoppen. Je verbruikt dan snel 20-24kWh. Bij 90-100km/u zit je op 14-16kWh. Hoe hard je kan rijden en of het loont met een EV hangt af van je accu capaciteit, hoe snel en lang je kan snelladen en hoe goed en betrouwbaar de laadstations op de route zijn.

Er is niks ergers als met 5% accu bij een lader aankomen, om erachter te komen dat die buiten dienst is. In Frankrijk / richting het zuiden is de EV infra niet zo goed, dus wil je niet te veel risico nemen.
Die site houdt iig in de link die je gaf geen rekening mee met actuele files etc. Als je Google Maps als referentie neemt dan komt er dus 1 uur en 20 min boven op de 6 uur met actuele files etc. Als je met een ICE twee keer 30m zou stoppen voor pauze dan ben je met met de EV nog steeds 20m langer onderweg dus je stelling dat je met een EV geen minuut langer onderweg bent klopt gewoon niet. Voor mij in de praktijk zou ik 2x stoppen, 1x om te eten en 1x benen strekken en een sigaretje maar zeker de tweede stop ben ik binnen 15m weer weg.
Sorry dat ik er op een rit van 6 uur, 20 minuten naast zit. ;) Ik heb ook geen rekening gehouden met de wachttijd bij de kassa als je in de tankshop een ijsje koopt.
Je vergelijking is gewoon niet eerlijk. Zonder file is het minder dan 5 uur. Je bent dan bijna 30% van je tijd kwijt aan laden terwijl je bij een ICE na 2,5 uur een stop kunt maken van 20m en dan weer door. Met een EV ben je dan een uur langer onderweg.
Ik stop elke twee uur voor een half uur pauze, al weet ik dat de ANWB minimaal maar een kwartier aan raadt elke twee uur. Als je elke dag naar Parijs en terug rijdt snap ik dat dat er als verspilling uit ziet, maar ik denk dat de meeste mensen zo weinig zo ver (of verder) rijden dat het nu niet echt een heel groot gat slaat in je urenbudget.
Volgens die routeplanner ben je dus 26m+36m+20 minuten aan het laden voor een ritje van Amsterdam naar Parijs. Dat vind ik toch lang en lijkt me ontzettend frustrerend.

Bovendien klopt je vergelijking totaal niet want Google Maps houdt rekening met verkeer en jouw EV routeplanner niet. Als ik Google Maps op zondagnacht zet is het ineens nog maar 4 uur en 40 minuten met een ICE, dus dat scheelt 2 uur (!).

Ik ga lekker met de ICE, of nog beter met de trein. De Thalys duurt er 3u20m over :D

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 23 juli 2024 10:08]

Off-topic:

Maar dan moet je ook de tijd van en naar het station in Nederland rekenen, het inchecken, de tijd van en naar de Thalys naar je hotel. ;)
Ik ben toevallig paar weken geleden naar Parijs gereden, maar laadpalen zijn erg schaars bij de rustplekken. Of ze staan er niet, of er zijn maar 2 plekken (die bezet waren) of er is er 1 stuk.
Blijkbaar wonen alle mensen die elektrisch rijden in Nederland. En komen met de auto de grens niet over.
In Duitsland is het een stuk lastiger om overal te laden. Wordt wel langzaamaan beter. En saldering is er al jaren af. Met andere woorden je betaald altijd het vaste tarief ongeacht of je wel/niet terug levert aan het net.
Daarbij zijn de afstanden hier ook wat groter met hogere snelheid.
Inderdaad, een half jaar terug een bijeenkomst in Münster, toch geen klein dorpje. Op tijd weg, dus ik was ruim op tijd aanwezig. Collega naar dezelfde bijeenkomst met Tesla, kwam pas na opening binnen; was tijden aan het zoeken geweest naar een compatibel (oja dat probleem kun je ook nog treffen ...) laadpaal.
En misschien blijven veel elektrische rijders in de eigen regio (Randstad), maar als je in het Noorden van het land woont zoals ik, met familie op minstens 150 km maar ook >200 km afstand (en deels in dorpjes zonder laadpalen), en kinderen die voor sport naar uitwedstrijden op minimaal 100, maar ook wel eens bijna 300 km moeten, dan is een range van 500 km (ook 's winters !!) wel het absolute minimum (of elke openbare lantaarnpaal zou moeten zijn voorzien van laadcontacten, had allang geregeld moeten zijn; of elke sportterein-parkeerplaats moet evenzoveel laadpalen als parkeerplekken hebben).
Maar gelukkig heb ik nog een prima rijdende ICE, waarvan de boordcomputer mij na elke tankbeurt een kleine 900 km range presenteert. Dus die stekkerauto's hebben nog een jaartje of vijf, zes om zover te innoveren dat ik ze serieus ga nemen :z .
Het zou helemaal goed voor het milieu zijn als collega's carpoolen ;)
Begin dit jaar naar Berlijn geweest, zo’n 750 kilometer. Ik was zeer verrast door de vele snellaadmogelijkheden onderweg, minimaal elke 25 kilometer wel één, je moet soms wel een stukje de snelweg af. Op de terugweg hebben we één keer geladen, terwijl we gingen eten. Dit met een 64 kWh EV. Heenweg 2 keer, ging ook goed. Dus ik herken niet wat je zegt, ik vond de beschikbaarheid van snelladers in Duitsland juist erg hoog.
Het gaat meer om de bewegingsvrijheid dat je niet bij elke iets langere rit al moet gaan nadenken omdat je de heen- en/of terugweg misschien onderweg al een keer moet (snel)laden voor de hoofdprijs. Dat is bij mij in ieder geval een groot onderdeel van waarom ik nog even wacht met elektrisch rijden (naast de aanschafprijs die nog een factor hoger ligt dan die van benzine auto's).

Bij een WLTP van bijvoorbeeld 300km zit je, zoals @lighting_ ook aangeeft, al snel op ±50% in de winter, als je de 80-90% volladen aan houdt. Zeg dat je in de winter in een gunstig geval in de praktijk zo'n 175km rijdt… ik kan vanaf Delft dan al net wel/niet aan heen en weer naar klanten rond Amsterdam of Hilversum. En dan reken ik filerijden nog niet eens mee.

Ik denk dat er best veel mensen zijn die al dan niet sporadisch een dergelijke rit willen kunnen doen zonder daar gelijk een laad-pauze van ca. 20-25 minuten voor in te moeten plannen. Dan is een WLTP van 500+ kilometer al snel een heel stuk praktischer denk ik :)
Als je aan de snelweg moet tanken, wat overigens best veel mensen doen anders kon het vast niet uit, dan betaal je ook de hoofdprijs....
Daar gaat het niet om, ook laden buiten de snelweg kost een veelvoud (±35-45ct als ik het goed heb?) van thuis laden. En het gaat om de reële afstand als je de 80-90% volladen aan houdt en bijvoorbeeld in de winter rijdt. Je hebt dan met veel elektrische auto's nauwelijks voldoende bereik zonder al te moeten nadenken voor 'n eventuele omrit en 20+ minuten vertraging.
Er zijn ook gewoon mensen, die 's avonds in hun auto stappen en in 1 keer door rijden naar Italie of Frankrijk, met hooguit een plaspauze / bijtanken a 5 minuten. Ik moet er zelf ook niet aan denken om er 3 a 4 uur er bij te rekenen om mijn auto maar op te laden. Ik ken eigenlijk veel meer mensen die dat doen, dan mensen die wel elke 2 a 3 uur stoppen.
De vraag is of het verstandig is na een werkdag nog een nacht nonstop auto te rijden...

(Als een buschauffeur dat zou doen dan wordt deze aan de schandpaal genageld).
Dat is inderdaad niet verstandig nee. Gelukkig ken ik ook niemand die dat doet :)
Zover ik weet kan ik niet op elke willekeurige parkeerplaats benzine of diesel bijtanken.
Wel als je een Jerrycan van 10-20L mee neemt, werkt sneller dan een een elektrische auto opladen ;)

Maar laten we eerlijk zijn je kunt ook niet zomaar even op elke willekeurige parkeerplaats de elektrische auto opladen. Daarbij met alleen een stekker en 230V gaat het laden ook niet zo vlot en ben je voor 50% van je accu ook al snel uren bezig. Even een korte pauze van een half uur kan dus ook alleen bij speciale snel laadstations.

Ik zou daarbij willen dat ik 20ct thuis betaalde voor de elektra, zolang je nog een contract hebt lopen heb je misschien geluk maar de prijs is van 22ct in 2021 gestegen naar 50-70ct per kWh nu. Mensen met een variabel tarief hebben niet alleen last van de gasprijs, maar net zo veel van de energieprijs.

Aangezien meer dan 70% van onze energie opgewekt wordt met gascentrales, misschien nu wat minder omdat gas zo duur is en de overheid tijdelijk weer meer kolen wil gaan stoken is het hele principe van "groen" en milieubewust rijden met een elektrische alleen mogelijk als je zonnepanelen hebt en een overschot energie opwekt. Waar is en blijft uiteindelijk het voordeel van een EV, alleen het belasting voordeel blijft dan nog over. En hoe meer we overstappen op elektrisch hoe sneller ook deze auto's straks belasting moeten gaan betalen.

Oh en laten we niet vergeten dat er nu al netwerkproblemen zijn op het elektriciteitsnet en er duizenden bedrijven gewoon op een wachtrij staan om überhaupt een aansluiting te krijgen. Ja de energietransitie gaat helemaal goed komen hier in Nederland 8)7
ik zit momenteel op 23 cent per kwh maar heb ook 31 panelen. met de saldering voor zie ik momenteel nog geen problemen. als deze er straks(2025) af gaat zie ik dan wel weer.
IDD. Van de week 265 KM enkele reis. Was druk op de weg dus na 2 uur ff lekker de benen gestrekt. 10 minuten aan de lader gaf genoeg stroom om op bestemming te komen en weer terug naar huis.

Gelukkig op bestemming ook kunnen laden, maar dat was niet nodig. Dus een stop na 2 uur, wat zowiezo aan te raden is , van 10 minuten was genoeg om 530KM die dag te rijden.
's Nachts aan de zonnepanelen hangen om bij te laden.

En nee, ik zou geen auto met 10l tank willen hebben. Mijn werk is 85km enkele reis.

Zonder een eigen oprit of een klant die laden toestaat voor externen, is het voor mij geen fijne optie om EV te gaan rijden.
elektra is 20ct thuis, maar elders betaal je zo 60+ ct
Prijs thuis komt (mede dankzij Poetin) redelijk dicht bij de prijs elders! 45 cent betaal ik sinds een paar dagen, vorige maand maand 48 cent, en daarvoor inderdaad 21 cent per kWh. En of het volgende maand 43 of 53 cent is, dat weet niemand.
Nu heb je nog genoeg laadpalen. Over een paar jaar niet meer. En dan kan je beter groot inhoud hebben. Maw veel range.
600 wltp. Waarvan je maximaal 90% mag volladen. 80% wordt zelfs aangeraden. Betekent 480 km in theorie.
Als dat ding 600 wltp-range heeft is dat gewoon op basis van een volle acculading (althans, zo vol als je het mag maken van het BMS). Dat de range in de praktijk kleiner is komt doordat de wltp-testprocedure niet representatief is voor lange afstandsritten met een relatief hoge snelheid en gebruik bij lage temperaturen in de winter, wanneer een EV dankzij z'n efficiency nu eenmaal niet kan beschikken over 'gratis' restwarmte van de motor.
Ik heb bij aanschaf van mijn auto een redelijke rittenadministratie bijgehouden precies om in te schatten of ik met mijn rijgedrag, moeiteloos op elektrisch uit kan. Mijn langste rit was een retour Amsterdam-Friesland. Zeg ongeveer 300 kilometer. De rest zijn echt allemaal ritjes van 30 tot misschien 50 kilometer maximaal.

Bij die lange rit naar Friesland zou ik dus met een range van 400km redelijk toe kunnen, met marge voor tegenwind, winter, slijtage accu enzo. En als ik heel eerlijk ben stop ik ook liever even 5 minuutjes op zo'n lange rit. Bij het Tjeukemeer een kop koffie drinken vind ik altijd relaxed :)

Blijft over die enkele keer dat ik op vakantie ga. Dan moet ik inderdaad vaak opladen als ik 800km op een dag doe naar Frankrijk. Maar eerlijk gezegd ga ik niet x duizend euro meer aan accu betalen als het me per jaar 1 of 2 laadsessies op een rit scheelt. Daar lever ik dan inderdaad iets aan comfort mee in.

Uiteraard, YMMV, maar als je thuis kan laden zou je mindset echt niet moeten zijn accu vol -> accu leeg -> laden, maar gewoon dat je altijd laad wanneer het kan. Dan gaat je totale capaciteit een stuk minder meetellen. En volgens mij heb ik echt niet een heel uitzonderlijk rijgedrag.
maar als je thuis kan laden zou je mindset echt niet moeten zijn accu vol -> accu leeg -> laden, maar gewoon dat je altijd laad wanneer het kan.
Hoewel wat offtopic hier, maar hier boor je wel meteen een issue aan.
Voor het overgrote deel van Nederland is "thuis" laden onmogelijk. Dat wordt dus publiek laden.
Wat nu nog redelijk lukt, want zo groot is de druk op de infra nog niet.
Maar als je wil "altijd laden wanneer het kan" moet je een oneindige stapel laadpalen hebben. Niet enkel in de parkeervakken, maar ook langs alle stoepen waar geparkeerd wordt. Met alle kosten, overlast en (imo) lelijkheid van dien.
Palen delen is nu al drama, maar wordt alleen maar meer. Niemand gaat om half 2 's nachts nog even zijn auto verzetten voor de buurman. Dus voor die buurman is een extra paal nodig. En zijn buurman
Ik denk ook dat we in de toekomst meer gaan naar inductieladen. Net zoals je tandenborstel en dat iedere parkeerplek gewoon kan laden. Dat zou een betere oplossing zijn, zeker als heel het wagenpark straks elektrisch is. Die palen met al die kabels die er langs lopen zijn inderdaad een gedrocht. En je moet die kabel aansluiten, afsluiten, in je auto vervoeren. Dan is ie weer te kort pfff. Hoop gedoe allemaal.
Het electriciteitsnet zit nu al tegen de limieten aan, met het enorme ineffectieve inductie laden gaat het helemaal verkeerd.

Daarnaast zal dan elke parkeerplek, de meeste straten en waarschijnlijk trottoirs opengebroken moeten worden, wat fors meer werk is dan overal een paaltje plaatsen.
Afgezien van het straatbeeld lost inductie laden niks op.

Het wordt alleen nog duurder en nog inefficiënter.

Elke parkeerplek elektrificeren is gewoon een monster klus en eigenlijk onrealistisch.
Het is dezelfde discussie als bij een (year round) thuisaccu. Een enorme investering om beperkt te gebruiken.

Een dusdanige thuisaccu (1000kwh+) gebruik je dan effectief 1 keer per jaar.

Een laadpaal voor 1 vaste plek gebruik je dan max 365 keer voor een paar kwh's (elke dag een auto, gemiddeld maar enkele tientallen kms per dag).

Het verdient zichzelf amper tot niet terug imo
Ik rijd al 3,5 jaar ongeveer 35.000 kilometer per jaar, laad grotendeels thuis en laad eigenlijk nooit boven de 80% met een auto met een WLTP van 455 kilometer. Ik loop hier echt nooit tegen aan.
En dan laad ik thuis ook nog vrij langzaam (4.2kW).

Ongeveer 2x per jaar sta ik 10 minuten aan de fast charger omdat het niet uit komt (met name op en neer naar schoonpa 200km verderop).

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 23 juli 2024 10:08]

@lighting_ Ik heb exact dezelfde ervaring, maar daar wordt helaas niet zo vaak naar geluisterd. Het onderbuikgevoel blijkt een veel betere raadgever dan harde feiten. Ik ben eigenlijk maar gestopt met uit te leggen dat wij niet anders meer willen, men geloofd het toch niet.
Maakt niet uit of het een onderbuikgevoel is of niet. Voor autofabrikanten is het duidelijk dat het kopen van een EV gepaard gaat met de keuze tussen snel "laden" dmv tanken of traag elektrisch opladen, dit is de grootste uitdaging om EV's te kunnen slijten. Zijn psychologische drempels. Daarnaast bevind je jezelf in een land met goede infra voor laden, ga de grens over en het verhaal word snel anders.
Die procenten volladen zijn achterhaald. Iedereen weet dat de maximum en minimum niveau van een autobatterij niet echt vol en niet leeg is en zeker al niet als je iedere dag moet rijden en je hebt toch 8 jaar garantie zoieso vol of niet . Opladen kan aan een laadpaal indien je dit thuis niet kan doen. (iemand in mijn straat doet dit 1 keer per week) dus het is niet alsof je elke dag moet zoeken enz , ook achterhaald.
In de winter verlies je een 30 procent. Dat is zo maar niet onoverkomelijk.

Ik persoonlijk rijd iedere dag tussen 70 en 110 km. Vanaf ik de kans krijg verander ik naar een full elektrische auto . Min 400 (echte) km en ik ben content.

[Reactie gewijzigd door derooke op 23 juli 2024 10:08]

...
In de winter verlies je een 30 procent. Dat is zo maar niet onoverkomelijk.
...
Min 400 (echte) km en ik ben content.
Zomerkilometers of winterkilometers?
Mijn auto haalt 450 km in de zomer en 300 km in de winter, met 520 volgens WLTP.
Daarom juist hybrids. Je hebt dan niet zo'n groot pakket nodig en is dus veel beter voor het mileu. 9/10 ritten doe je lekker elektrisch en als de nood aan de man is of je gaat op vakantie kan je lekker doorrijden op benzine. Best of both worlds en je haalt hiermee een veel grotere impact milieu technisch
Duurste in onderhoud, grootste complexiteit, meeste kans op problemen.

Best of both worlds? Enkel als je garagist bent imho.
Maak daar een 10 liter tank met een vulopening ter grootte van een rietje van.
Dat gaat niemand leuk vinden.
Zolang tanken laden nog relatief langzaam gaat is een grote tank accu idd best fijn.
Ik weet niet wat voor auto jij hebt, maar ik kom met 10 liter geen 400 kilometer ver. Laten we het alsjeblieft wel bij de feiten houden en de boel niet overdrijven. Een snellader is geen rietje en een bereik van 600wtlp is niet vergelijkbaar met 10 liter benzine
Een snellader die 50 kWh bijpompt doet dat toch in ruwweg een half uur of meer, anders heb je het over superchargers die meer dan 100 kWh/uur leveren, en die zijn vrij zeldzaam (Tesla Superchargers only zover ik weet).

Nou weet ik niet hoe snel jij tankt, maar een half uur is wel vrij traag. Ja je kunt ongetwijfeld wat anders gaan doen in die tijd, zal allemaal best, maar dan moet je wel wat te doen vinden, want anders is het gewoon verloren tijd (voor alle inzittenden). Tegen de tijd dat superchargers standaard zijn op de meeste parkeerplekken gaan we verder kijken, of ... misschien moeten we gewoon voor die 2 weken per jaar (of eigenlijk alleen de heen/terugreis) maar een andere auto huren. Maar da's zoveel gedoe dat we liever duizenden euros bijleggen voor een verder te grote bak... :X

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 23 juli 2024 10:08]

Ionity gaat op hetzelfde tempo als de tesla superchargers, laden gaat met een maximale snelheid van 350kW. in Frankrijk is Total redelijk aan de weg aan het timmeren met 175kW laders. Fastned levert ook 300kW laders.

Dus de echte hele snelle laadpalen komen er steeds meer en daardoor zal de laadtijd (mits de auto het ondersteund) drastisch verminderen en daarmee dus ook het 'wachten voor de volgende' (hoewel ik dat slechts zelden heb meegemaakt).
In NL is er tegenwoordig bij bijna ieder benzinestation wel een snellader te vinden, die dan ook nog werkt.
Dat kan in Frankrijk nog wel even flink wat beter, zeker op de tolweg richting Parijs, waar effectief maar 1 snellader staat. Ook hebben veel laders in Frankrijk nog wel eens een storing, dat maakt het ook niet makkelijker.

Ik hoor goede verhalen over Duitsland, als ik dus mijn volgende auto heb (die deze laadsnelheden ook gaat ondersteunen hopelijk) wil ik kijken of ik een goede route naar Denemarken kan plannen, waarbij er dus ook minder stops nodig zullen zijn.
Deze Polestar 3 is in ieder geval een kandidaat als opvolger denk ik.
Misschien dat het noorden wat raar is maar. ik zie hier alleen maar 300Kwh(fastned) en 350Kwh(ionity) langs de snelweg. Mijn auto laad maar met 150Kwh en dat gaat tot 80% supersnel
Nee, dat is niet raar. Als je gaat kijken naar de ontwikkeling van de laadtechnologie in vergelijking met de plaatsing van laadstations, zie je dat Fastned (die de eerste was in NL) de eerste palen in de randstad plaatste, daar zijn de palen soms 22 of 50 kW, laadsnelheden namen toe, Fastned neemt nieuwe palen in gebruik, die als eerste op nieuwe locaties komen en bestaande locaties worden langzaamaan uitgebreid of aangepast.
Mijn eerste trip richting Assen (dat mag ik denk ik wel tot het Noorden rekenen) was 3 jaar geleden, toen kwam ik na Utrecht slechts 1 laadpaal tegen. Als ik nu ABPR erbij pak, zie ik dat er tussen Utrecht en Assen ondertussen zeker 5 tankstations (per rijrichting) aan of vlak naast de snelweg staan. Die zijn dus bijna allemaal de laatste 3 jaar geplaatst en hebben dus een enkele 50 kW laders, maar ook meerdere 350 kW laders.
de meeste snelladers zijn al 100kw of meer (ik heb er onderweg naar Italië een boel van 350kw gezien) lang niet alleen die van Tesla.
Je kunt je wagen gewoon 100% laden, fabrikanten houden zelf een veilige marge aan.
Daarom zegt @Blokker_1999 ook dat de range voor de meeste mensen wel voldoende is. Dat het in jouw geval niet voldoende is, kan natuurlijk heel goed.
Vele mensen hebben al heel veel antwoorden gegeven, maar wil de mijne er even bijzetten.

Mijn EV heeft een WLTP bereik van ongeveer 210km. In de zomer heb ik er evenwel bijna 300 op de GOM staan, in de winter duik ik er net onder. Rijstijl aanpassen helpt al heel wat. Ik laad mijn wagen over het algemeen ook gewoon op tot 100%, en daar is NIETS mis mee, zolang je de wagen geen weken stil laat staan met die 100%. Hij wordt evenwel dagelijks gebruikt.

De 80% heb je vooral bij snelladen, omdat die bovenste 20% nooit aan hoge snelheid kan geladen worden. De laadcurve daalt hoe meer energie er in die batterij zit. Je mag perfect bijladen tot 100%, maar je gaat gewoon langer onderweg zijn.

Ik doe dagelijks 70km met de wagen, maar ben met diezelfde wagen ook al o.a. in Zwitserland geweest. Even 1000km rijden met een wagen waar je op een lading maar 200km mee doet. En weet je wat? Dat valt heel goed mee.

Heb je al eens praktijktesten gezien van mensen die lange afstanden afleggen met EVs? Overlaatst nog een mooie vergelijking gezien vanuit Australie. Van Sydney naar Melbourne met een Ioniq 5 en Santa Fe, 2 SUVs van Hyundai. De BEV, die kwam een half uurtje na de ICE aan. Niet slecht voor een traject van ongeveer 800km.

As I said, zoveel range heb je echt niet nodig.
Je ’mag’ gewoon tot 100% laden. Waar dat fabeltje vandaan komt…
Ik zou heel graag een range van 1000 km willen Het is fijn dat je je dan echt helemaal niet meer zorgen hoeft te maken over de accu. Als je op vakantie gaat naar een ander land binnen Europa hoef je, om er naar toe te reizen, maar 1x te laden of zelfs helemaal niet. Daarnaast heb je 10 jaar later als de capaciteit een flink stuk minder is geworden nog steeds een goede range.
Gemiddelde snelheid op snelweg is zo'n 100km/u. Was jij van plan 10 uur aaneengesloten te rijden zonder pauze? Het is veel logischer om voldoende (snel)laadpunten te hebben waarmee je binnen 10 minuten weer 2.5 uur vooruit kan. En feitelijk hebben we daar al grotendeels de (laad)infrastructuur voor! In ieder geval voldoende voor het aantal elektrische auto's nu, dus met natuurlijke groei van EVs kan dat gewoon meegroeien. De range / (snel)laadmogelijkheden zijn voor vakantieritten dus geen reden om geen EV te overwegen!
Met m'n Audi rijd ik op 10 uur naar Zuid-Frankrijk. Dan rij ik echt geen 100 km/u zeker niet 's nachts. En ok het mag niet, te snel rijden maar in Duitsland mag je bijv wel zo hard als je wilt. Dan ga je geen 100 tuffen.
En om je een paar keer per jaar onderweg bijladen te besparen wil jij altijd een paar honderd kilo extra meezeulen? Met alle kosten die dat met zich meebrengt ben je tenzij er nieuwe accu's worden uitgevonden goedkoper af om 4x per jaar halverwege een fijn hotel te nemen voor een nacht.
Tijd is meestal eerder een probleem dan geld.
Ik zou heel graag mensen zien die niet egoïstisch roepen 'MEER RANGE', zonder de consequenties te begrijpen of er überhaupt om te geven. Accu's zijn al zwaar milieuvervuilend en kostbaar om te maken. Hoe groter de accu, hoe erger dat is en hoe langer de terugverdientijd is. Met de vervuiling en uitstoot die een accu waar je 1000km mee kunt rijden op dit moment oplevert, kun je bijna 200.000km met een zuinige benzineauto rijden. Een Tesla long range heeft ook meer dan 76.000km nodig om de uitstoot terug te betalen ten opzichte van een moderne benzinemotor en de meeste merken gebruiken veel vervuilender accutechnieken.

Jouw reactie vind ik nogal een hoog ikke ikke ikke gehalte hebben. Soms kost een beter en schoner milieu gewoon wat meer moeite, zou tijd worden dat we dat er eens in durven steken.
Dat doen ze dus bewust niet omdat je 99% extra massa meesleept die je niet nodig hebt.

https://twitter.com/elonmusk/status/1498981268398161922
(600 miles is ~965km)
Dat dacht ik ook, maar ...
De stelregel is dat je ongeveer elke twee uur pauzeert, al is het maar kort. Wettelijk mag je als (beroeps?) chauffeur niet meer dan vier en een half uur achter elkaar rijden.

Ik zou zeggen: 300 echte kilometers bereik is genoeg. Dat is 2 tot 3 uur snelweg, afhankelijk van waar/wanneer je rijdt. Met dat bereik haal je ook in één keer een rit door Nederland voor de meeste mensen (Maastricht-Groningen gaat richting de 350km, maar dat lijkt me uitzonderlijk). Daarmee kunnen de meeste Nederlanders in een dag naar bestemming in Nederland, zonder tussentijds te laden.

Mocht je meer bereik willen, dan betekent dat meer (dure) accu en meer (redelijk nutteloos) gewicht.
Veel belangrijker dan bereik boven de 300km is laadsnelheid. Aangezien je toch elke 2 uur ongeveer zou moeten stoppen, waarom dan niet in een kwartier je auto weer volgeladen hebben voor de volgende twee uur?

Ik heb een aantal voorwaarden voor mezelf gesteld om over te stappen op elektrisch.
1: laadsnelheid: ik wil tussen de 20%-80% capaciteit altijd elke 5 minuten 100 échte kilometers laden. Dus geen NEDC/WLTP range, ongeacht zomer/winter, ongeacht dat er meer mensen laden.
Ik rij nu benzine en laad in 2~3 minuten 750km, en voorheen met diesel >1000km in die tijd.
We zien dat Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en de Porsche Taycan al de goede richting in gaan, dus het is meer een kwestie van willen dan dat het niet mogelijk is. Ook zien we steeds meer snellaadstations met hoog vermogen.
2: geen te hoge impact op accudegradatie. Accu's degraderen en na 10 jaar 10~20% van je capaciteit inleveren is niet ondenkbaar. Een degraderende accu zie ik als waardevermindering van de auto, plus de achilleshiel wordt er mee ingesneden, wat ook niet wenselijk is.
3: weinig gedoe. Ik wil niet een heel plan maken voor vakantie wat betreft laden. Ik wil niet bedenken dat ik misschien 10km van de snelweg af ga rijden voor een niet druk snellaadstation, niet een dure eindbestemming moeten pakken omdat ik daar 's nachts kan laden, voor laden niet de hoofdprijs betalen en veel trips moeten plannen omtrent laadstations. Een vakantie plannen is een deel van de voorpret, maar voor alle reisbewegingen rekening moet gaan houden met laden, terwijl dat nu niet hoeft, is voor mij een redelijke no-go.

Je mag deze voorwaarden afkraken, prima. Voor nu is de milieu-impact tussen EV en ICE niet wereldschokkend. EV is beter, maar kijkend naar de klimaatverandering, geloof ik niet dat we daar op korte termijn veel mee gaan winnen. En dan vind ik het persoonlijk te veel impact op mijn leven, terwijl de impact op milieu discutabel is qua grootte.
  • Ik kan thuis niet laden.
  • Ik kan op het werk niet laden, want "het werk" is een random klant die niet eens noodzakelijk een parking heeft.
  • Ik rijd ongeveer 150 km per dag.
  • Er is 1 laadplek in de buurt van mijn woning.
  • Er zijn 2 laadplekken in de buurt van de huidige klant.
  • Tegen 2025 zijn bedrijfswagens in België vrijwel verplicht elektrisch.
Ik denk dat ik elke druppel range wel kan gebruiken...
Ik zou ook wel zenuwachtig worden. Maar 150 km per dag zou betekenen dat je elke dag een half uur aan de snellader moet staan (van 20% naar 80%). Ik kan niet me je meekijken, ik weet niet wat voor werk je doet, maar ik kan me maar moeilijk voorstellen dat je dat half uur per dag niet kan missen. Met drie laadplekken (thuis en bij je klant) zou het ook nog kunnen dat je regelmatig *wel* kunt laden terwijl je werkt of slaapt.

Je kunt natuurlijk ook moeite gaan doen om meer laadpalen in de buurt te krijgen, schrijf de gemeente aan, verzamel medestanders. Het kost allemaal wat moeite, maar het is beter dan als een konijn in de schijnwerpers blijven zitten wachten tot er over je heen gereden wordt.
Maar waarom zou je je zelf zoveel “koppijn” geven door elke dag je auto te moeten laden? Denk dat het onbewust toch wel stress geeft dan wel je onrustig maakt. Ik snap niet waarom je zelf dan zou dwingen om perse een EV te nemen. Voor mij zou een EV met 400KM echte kilometers zowel zomer als winter genoeg zijn maar die modellen zijn voor mij onbetaalbaar. Enige wat enigszins in de buurt komt is die Dacia rond de 20k maar dan heb je 300km nep kilometers en weet ik veel hoeveel echte kilometers. Goed het is kielen kielen en in de praktijk zou ik er wel mee uit de voeten kunnen maar waarom zou ik mijzelf opzadelen met zoveel ongemak terwijl een auto van 5k zoveel meer bereik en gemak biedt? Een prijsverschil van 15k, zou in mijn geval 7-8 jaar duren voordat ik financieel de voordelen begin te merken en tot die tijd zit ik met al die ongemakken. Ik wil echt EV rijden en ben bereid om tot maximaal 20k voor te betalen maar dan moet het gewoon een fatsoenlijk bereik hebben. Tot die tijd rijd ik gewoon ICE. Budget voor een auto is rond de 5k (tientallen duizenden euro’s spenderen aan een auto vind ik onzin) maar voor een EV wil ik een uitzondering maken tot de 20k maar dan moet het gewoon fatsoenlijk bereik hebben. Hoeft zoals eerder aangegeven niet perse 700-800 te zijn zoals mijn huidige auto, 400 is voor mij meer dan zat maar die auto’s beginnen bij 30-40k. Laat maar dan. Totdat fatsoenlijke EV’s een beetje betaalbaar worden blijf ik ICE rijden en ga ik mijzelf echt niet opzadelen met al die ongemakken alleen om hip te doen (kijk mij EV rijden goed voor het milieu) of om zogenaamd goed bezig te zijn voor het milieu.
Maar waarom zou je je zelf zoveel “koppijn” geven door elke dag je auto te moeten laden? Denk dat het onbewust toch wel stress geeft dan wel je onrustig maakt. Ik snap niet waarom je zelf dan zou dwingen om perse een EV te nemen.
Er lopen nu twee zaken door elkaar: de praktische en de financiele kant.
Praktisch: er is alleen maar koppijn als je daar gevoelig voor bent. Je hoeft, met 150 km per dag, niet eens elke dag te laden. Je kunt ook eens per twee dagen wat langer aan de oplader staan.
En voorlopig wordt niemand gedwongen een EV te kopen. Dat is pas over een aantal jaren en dan nog alleen als je nieuw koopt. Als je werkelijk geen EV wil kopen kun je nog jaren vooruit.
Punt is: Het is vrijwel nooit *onmogelijk* om je normale werkzaamheden uit te voeren met een EV. Ja, er zijn scenario's waarbij het echt (nog) niet kan, maar met een gedrags- en mentaliteitsverandering, een betere planning kom je een heel eind.
Dan financieel: ik zal niet ontkennen dat op dit moment een EV voor veel mensen financieel niet haalbaar is. Maar er zijn ondertussen al goedkopere EV's op de markt en er komen tweedehands EV's vrij. Nog niet veel, maar er is een duidelijke trend omlaag in prijzen. Dus: er is op dit moment nog helemaal geen verplichting om EV te rijden en tegen de tijd dat die verplichting er komt en je niet anders meer kunt, is het aanbod van goedkoper, praktisch bruikbare EV's voldoende.
ga ik mijzelf echt niet opzadelen met al die ongemakken alleen om hip te doen (kijk mij EV rijden goed voor het milieu)
Hier wordt ik toch wel een beetje verdrietig van. Je hebt een paar goede argumenten en dan pak je opeens je teddybeer en gaat in een hoekje zitten mokken terwijl je legoblokjes naar je zusje gooit. Echt jammer.
EV rijders rijden elektrisch omdat het van hun werkgever moet, ze rijden EV omdat het goedkoper is, ze rijden EV omdat het gewoon heerlijk rijdt of ze rijden EV omdat ze werkelijk om het klimaat geven. Of een combinatie.
Ik als forens tussen twee grote steden rijd dagelijks 140 km als het niet meer is door omleidingen. Met een EV van minder dan 300 echte kilometers dan moet dat ding elke dag aan de lader. Ieders situatie is anders maar mij zou dit gewoon koppijn geven. Je auto aansluiten op de lader is de moeite niet maar elke dag “verplicht” aan de lader zou mij koppijn geven. Je moet er elke dag aan denken, elke dag de zelfde handelingen uitvoeren en als je een dag geen zin hebt om een oplaadpunt te zoeken dan kan je volgende dag niet naar je werk. Goedkope EV’s zijn leuk als je werkt in je eigen woonplaats of in de omgeving. Maar een DH UT, UT RTM, DH AMS etc etc is een goedkope EV gewoon vragen om koppijn.
België is het probleem. Ring Antwerpen is al 30 jaar ellende. Hele infrastructuur is gewoon slecht inclusief laden.
Daar ben ik vet mee.
ik rij meer dan 150 KM per dag. Dus meer range is zeer welkom. Daarom ook de Fast Charge.
Dus je kan prima toe met een auto met een capaciteit wltp van 300km?
In theorie zou het ook met 200 kunnen. Maar wil als ik eens verder wil rijden of meer rij wil ik niet meteen een andere auto te pakken ( huur of zo)
Ik pak al het dubbele van je use-case.
Voor je gevoel met betrekking tot de noodzaak voor een grotere range, daar gaat het hier boven al over.
Er zijn ondertussen echt veel ervaringen van mensen die met een eV op vakantie zijn geweest naar Italie, wintersport, etc etc. Zij hebben nooit echt problemen ervaren. Goed, het is niet 12u non stop enkel tanken doorrijden, maar daarvan is ook bekend dat dat gewoon niet goed / veilig is.
Het begint een wat herhalend dingetje te worden hier, de hele discussie of je het nu wel of niet nodig hebt.

Feit is, voor mensen die een dergelijke range niet nodig hebben is er al een degelijke keuze wat betreft BEV's. Modellen die effectief 400km+ range hebben, ook bij 130km/h in de winter, die bovendien betaalbaar zijn, zijn echter een stuk schaarser. Dit gedeelte van de markt wordt op het moment enkel bediend wordt met auto's die dusdanig duur zijn, dat ze nu nog een diesel rijden.

Dezelfde diesel waarmee ook naar de stad wordt gereden voor boodschappen of voor social calls. Een tweede auto is immers niet voor iedereen weggelegd.

Daarnaast zullen deze modellen sowieso wel met een kleinere accu ter beschikking komen voor een lagere instapprijs. Maar een model wat de grenzen verlegt is technisch net wat interessanter.
Die 130 km/u is helemaal geen dingetje meer. Je mag en kan op de meeste wegen maar 100 km/u.
130 is enkel in de avond en snachts toegestaan. Of die heel incidentele keer op de Autobahn. En dan?
De wereld is wat groter dan Nederland hè. Ook wat betreft het publiek op Tweakers.

Daarnaast is het grote gedeelte van de Nederlandse snelwegen gewoon 130 kmh.

Als je wereld echt niet groter is dan de randstad kom je met een 208 ook wel uit.
Nee hoor, Tweakers is toch echt een Nederlands/Belgische site. Als je hard rijden op de autobahn wil promoten dan is de site van Autoweek misschien iets voor je?
Je eerste zin bevestigt m'n punt. Je tweede is een passief aggressieve drogreden. Verder nog wat bij te dragen?

Voor de duidelijkheid. Blokker heeft weldegelijk een punt dat een groot gedeelte van de Nederlandse automobilisten z'n noodzakelijke range overschat. Neemt niet weg dat er een significant deel van de markt is voor wie het wel relevant is. Bij ieder EV bericht het automobiele equivalent van "op een geïntegreerde GPU kan je ook gamen" te moeten lezen, is wat vermoeiend.
Dit is inderdaad de clou, maar het vereist wat gewenning:

In plaats van de batterij "vol te gooien" ga je anders laden: Bij de eerste keer laden onderweg laad ik genoeg om over 2 uur met 10-15% bij de volgende lader te staan. Rinse and repeat. Dat kost dan een 15 minuten per keer. Die 15 minuten zou je zondermeer moeten rusten elke 2 uur.

Deze andere manier van "tanken"/laden zorgt dat je in de zomer eigenlijk genoeg hebt aan 350 km bereik, en in de winter misschien aan 400-450.
Bij heel veel (betaalbare) modellen heeft het standaard model een WLTP bereik van minder dan 300 km. Als je dan tussen de 10 en 80% wilt blijven heb je het in de winter over een praktisch bereik van nog geen 200 km. Die standaard modellen laden over het algemeen ook nog eens relatief traag.

Als ik naar mijn situatie kijk, dan wordt de auto voor woon/werk verkeer gebruikt van 70 km enkele reis. Als je dan niet zeker bent dat je de auto elke keer thuis of op het werk kunt opladen is het kopen van een model met zo'n beperkte range een risico. Een keertje overslaan met laden is dan namelijk geen optie of in elk geval ontzettend met de billen knijpen.
Een afstand van 70 km voor woon/werkverkeer ligt wat boven het gemiddelde, maar is beslist geen uitzondering.
dus kan je nog steeds zelfs met een kleine accu makkelijk die trip maken met flink wat reserve en hem of op het werk opladen overdag of savonds thuis.
Daar heb je dan weer te maken met dezelfde loterij om de laadplekken en MOET je wel kunnen laden. Die zekerheid heb je dan helaas niet. Een snellader onderweg is duur en die tijd heb je meestal niet als je naar je werk rijdt.
Een EV met een kleine range is erg afhankelijk van de laad infrastructuur. In grote delen van Nederland laat die nu al te wensen over en het aantal EV neemt snel toe.
600 km WLTP is ongeveer evenveel als een tesla 3 long range. Op de snelweg houd je hier rond de 400 van over (+- 50 afhankelijk van omstandigheden). Dit lijkt me meer dan genoeg voor bijna iedereen, maar onnodig veel is het nou ook weer niet en er is vast een versie met een kleinere accu die minder kost.
Mijn Kia e-niro heeft een WLTP van 450km. Als ik puur snelweg rijdt eind maart/begin april, 120 km/u op de teller kan ik 350km rijden. En dan zitten vrouw en 2 kinderen in de auto en radio aan, navigatie systeem via Android Auto, telefoons aan de laders, dus alles behalve zuinig aan.
Dus 600 km WLTP is dan 466km. Dat is precies een enkele reis Utrecht Centraal - Parijs gare du Nord.
dat jij het niet nodig hebt betekent niet dat ik het niet nodig heb.
Het kan best zijn dat jij in de groep valt die veel kilometers per dag maken en geen laadmogelijkheden in de buurt hebben en overdag niet een half uur aan de snellader kunnen hangen en geen laadmogelijkheden hebben bij hun werkgever. Die groep zit nu inderdaad even behoorlijk klem.
Maar @Blokker_1999, ik en nog wat anderen zijn er niet van overtuigd dat die groep zo groot is.
Of als snelladen het ook geen issue meer maakt. 10 minuten snel laden en weer 400 km kunnen rijden doet het voor mij prima op een vakantie rit.
Dit. Ik heb max 350km range en het is meer dan voldoende. Vooral in ons kikkerlandje met enorm veel laadpalen.
Dat denk ik dus niet. Denk aan mensen die naar Frankrijk op vakantie gaan. Dan heb je een bereik van 600 km echt wel nodig.
Juist wanneer een EV de 600KM range aan tikt in de winter zal voor mij een EV interessant worden voor zowel woon-werk, familiebezoeken in Frankrijk, Wintersport, etc.
En nee, ik ga niet meerdere auto's aanschaffen en/of huren om dit te kunnen doen. Je koopt een auto om 'vrijheid met afstand' te kunnen realiseren en daar mee ongemakken te ontnemen. Anders kocht ik wel een (e-)scooter.
Of we laten het de kopers gewoon zelf bepalen of ze range nodig hebben? Niet iedereen woont vrijstaand of in een 2onder1kapper met oprit.
Als je morgens om half 6 opstaat en je gaat elektrisch rijden, is 10-15 minuten eerder opstaan om te laden toch een tegenvaller.
Hoe bedoel je?
Niemand heeft toch zin om z'n ding elke dag aan de lader te zetten en owee als je het een keer vergeet.
Ik heb laatst prive een Renault Zoe aangeschaft met een wltp range van 400km, maar ik haal in de praktijk ongeveer 320 km met normaal rijden. Tot nu toe doen we alles ermee, we hebben nog steeds onze benzine auto staan ook, maar die wordt enkel alleen nog gebruikt als we beide tegelijk een auto nodig hebben. Ik had in het begin nog wel een beetje twijfels over hoe dat dan zou zijn met laden enzo, maar wij ervaren echt 0 ongemak. 1 a 2x in de week gaat hij aan de lader en met een 22kwh lader aan de straat zit hij binnen 3,5 uur weer vol en kunnen we weer de hele week ertegenaan. De twijfel die mensen hebben kan ik bij deze echt weg nemen. 300km range is meer dan zat voor 99,9% van je ritjes. Enkel alleen als jij zo een uitzonderlijk persoon bent die elke dag meer dan 300km heen en weer rijd zou ik misschien even verder kijken. Maar voor al het normale dagelijkse gebruik heb je echt niet meer nodig.
Ik heb 200KM zomer/170KM winter bereik. Helemaal prima te doen, zeker als je weet welke fastfood locaties een snellader hebben O-)

Maar met 450KM range zou ik nooit een laadstop hoeven maken en dus altijd kunnen rijden op de energie van thuis.

Nu is dit voor iedereen anders natuurlijk, maar je gaat deze klasse auto natuurlijk niet rijden om alleen boodschappen te doen. Dat kan ook met een Dasia Spring, dus als je echt wat meer op de weg zit is een dikke accu (of eigenlijk hetzelfde argumenten wat we voorheen voor diesels gebruikte) gewoon een must.

De impact van een lege accu op je reis is ook best groot, ik moest eens een week lang op locatie werken waar ik niet op locatie kon laden en niet op de terugweg de snellader kon halen. Die lag ook nog eens een kwartier omrijden. Resultaat was dat ik 4 uur reistijd had op een dag, waar dat op benzine 3 uur zou zijn.
1000km niet maar 500 echte km is welkom.
U vergeet dat de lease diesels 1000km range hadden. Ik kan u vertellen dat het zeer relax was.
Of wanneer 80% van de mensen lekker gaat thuiswerken.
Ik heb altijd gezegd dat wanneer de accu's effectief in de slechtste omstandigheden een bereik hebben van 600km, voor de massa in Nederland interessant gaat worden. Weinig woon,werk en recreatie vervoer is op retour basis langer dan 600km (uitgaande van wonen in Groningen en recreatie in het zuiden/midden van Nederand. Inmiddels lijken we dat punt te bereiken!
Die 600 km is voor het "gros" van de Nederlanders heel veel meer dan genoeg. Maakt niet uit, die 600 km is een psychologische grens die zeker zal helpen om twijfelaars over de streep te trekken.
Overigens heb ik hier ook heel vaak 800 km als minimum vereiste horen roepen.
Maar het gaat de goede kant op!
Een grotere accu, of een hogere energiedichtheid maakt voor het uiteindelijke bereik niet uit. Het gaat er uiteindelijk om hoeveel Kwh je in de accu op kunt slaan. Een hogere energiedichtheid is daarbij wel in het voordeel omdat je minder gewicht hoeft toe te voegen.
Nóg een SUV. Wanneer gaan fabrikanten nou eens inzetten op een schappelijker formaat auto met veel range?

Een SUV heeft per definitie een aerodynamica-achterstand.
De groep mensen in dat segment kan meer spenderen. Ik denk dat ze dus die mensen "targetten" om kapitaal op te bouwen voor het bouwen van die "schappelijke" autos.

Tesla heeft hetzelfde gedaan met de Model S and X. Pas daarna kwam de Model 3.
Ik vraag me ondertussen wel af of die strategie wel valide is.
Ook Tesla maakt nog steeds geen betaalbare auto's.

Model 3 moest het allemans modelletje worden maar is met zijn ruim 51k voor een kaal exemplaar als ik nu ff op de website kijk nog lang geen auto voor Jan Modaal.
Je moet toch wel stevig bovenmodaal verdienen voor die auto en dan moet je ook nog wel echt specifiek zin hebben in een Tesla want want je hebt voor 51k "veel meer auto" als je gewoon voor een ICE Europeaan gaat van een van de usual suspects.

Denk zelfs dat als Tesla en co dat niet op enig termijn onder controle krijgen dat ze weggedrukt gaan worden door Chinezen. Daar is al stevig aanbod onder 20k en het valt me echt vies tegen dat dat hier nog niet zo wil vlotten.

Dat argument dat er eerst via de hogere klassen geld verdient moet worden voelt een beetje uitgekauwd inmiddels al met al.
Electrische auto's zijn toch nog steeds wel vooral een beetje blitsmobielen voor de ietwat beter bedeelden terwijl ze op technisch vlak beter te vergelijken zijn met een elektrische fiets dan een benzine auto.
Die dingen moet echt wel bizar veel goedkoper kunnen inmiddels.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 10:08]

Je moet je niet teveel verkijken op die aanschafprijs. Totale kosten in 4-5 jaar zijn relatief gezien een stuk lager dan ICE door alle fiscale voordelen, onderhoud en rijden op elektra.

Als ik een Tesla zie rijden denk ik niet aan beter bedeelden, maar mensen met een hele voordelige (snelle) leaseauto. Zo'n model 3 van 51k leasen kost ze meestal net zoveel als een ICE van 30k leasen. Afhankelijk van welk jaar de Tesla geleased is, want ze worden door afbouwen van alle subsidies wel steeds 'duurder'.

Ik heb 2 jaar een Model S gereden en mensen waren daar vaak van onder de indruk, totdat ik aangaf dat een ICE van dezelfde cataloguswaarde mij 3x zoveel zou kosten per maand. Alleen al de 4% t.o.v 22% bijtelling hakt er hard in. Dan nog MIA aftrek, gratis supercharging en geen wegenbelasting. Het was relatief (voor dat formaat/snelheid/luxe) een erg voordelige auto.

Hij reed fijn, maar ik durfde het niet aan om de 5 jaar looptijd ermee uit te zitten gezien alle problemen in de bouwkwaliteit, ontwikkelingen van concurrentie en lage restwaarde tot gevolg. Bleek de juiste keuze. Mijn tweedehands ICE is praktisch gelijk in restwaarde gebleven terwijl de Model S 25k is gezakt.

Zou wel graag in de toekomst weer EV willen rijden, maar geen Tesla. Even afwachten hoe de markt zich ontwikkeld. Ik hoop nog altijd op een doorbraak in accu technologie, maar duurt langer dan ik dacht. Het laden mis ik in ieder geval niet, al maken veel mensen dat een groter issue dan het is. :P
Tegen de tijd dat Jan Doorsnee elektrisch kan rijden zijn die fiscale voordelen wel verdampt omdat het het doel heeft gediend en er ook ergens weer een keer gewoon wegenbelasting enzo betaald moet gaan worden, ook door mensen die electrisch rijden.
Sterker nog al die extra kilo's op de weg zal het onderhoud wel ietwat intensiveren.

Dan zal daar nog steeds wel iets van een voordeel factor zijn door minder onderhoud (op papier dan, als Tesla je hele nieuwe accupacks door de neus boort omdat er ergens een plastic koelvloeistof tuutje is afgebroken valt dat argument ook wel een beetje in het water...).
En omdat je op electra rijdt ipv benzine.

Maar dat voordeel op de lange termijn vergroot op zich niet het budget voor het nu.

Net als met die Warmtepompen en zonnepaneel installaties.
Allemaal voordelig over 15 jaar. Maar je moet wel nu 20,30,40k hebben om dat te installeren.
De Polestar 2 concureert precies met die model 3 uit je referentie.
Dus Polestar heeft die "schappelijke" auto juist als eerste gelanceerd.
Alleen zijn de polestar 2 en model 3 beide geen schappelijke auto's. Nissan Leaf en Renault Zoe zijn wel wat meer jan modaal en dan heb je nog dat Dacia ding voor lager bedeelden.
Maar is deze markt inmiddels niet oververzadigt? Zelfs Lotus maakt nu een elektrische SUV.
Ik wacht ook nog steeds op een e-auto met maatje Polo, Ibiza, Fabia me dan al niet station uitvoering...
De ID.3 komt in de buurt, maar is het nog steeds 'net niet'. En nee, Franse auto's waag ik mij niet aan. Vooral niet aan Franse electronica.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 10:08]

Opel Corsa-e. Wellicht overgenomen door de fransen. Maar niet Frans perse.
Ja heb ik aan zitten denken, maar de range is nog steeds niet fantastisch.
2025 was dacht ik de planning voor de ID.2 welke onder andere de Elektrische polo moet worden.
Hier nog één. Maar de ID.3 mag al niets trekken. Ik koester geen enkele hoop dat de ID.2 wel iets zou mogen/kunnen trekken.
Maar wel ruimte in de hoogte om de bodemplaat vol accu's te ontwerpen.
Bij lagere voertuigen is het meer schipperen met de ruimte dus qua mogelijkheden snap ik de keuze voor een suv wel. Wellicht weegt het voordeel van meer accucapaciteit op tegen de nadelen van een groter frontaal oppervlak.
De Panamera Sport Turismo bewijst dat het prima past in een andere form-factor, alleen tegen een flinke meerprijs.

De elektrische station lijkt daarmee de nieuwe premium keuze voor degene die al zo lang in een SUV rijdt dat het voor hen al weer uit is.
Je hebt ruimte nodig. een SUV geeft je veel ruimte als fabrikant. Een SUV kan je ook verkopen voor meer dan een Fiat Panda formaat auto.
Echter zie ik in ons land niet vaak een SUV rijden. Vaak zijn het corssovers (het type auto dat het nadeel van een hatch en het nadeel van een SUV gecombineerd heeft). Ik zelf vind SUVs walgelijke modellen en zie ze liever gisteren dan vandaag van de weg af.
Wat erg populair is hier zijn hatchbacks en sedans. Klein formaat, dus makkelijk met parkeren, groot vermogen is niet nodig, aangezien alles hier plat is. Alleen zo jammer dat een hatch van tegenwoordig de opties heeft van een mid-top end groot model van 15 jaar geleden.
Groot en zwaar. Da's vast goed voor het milieu en de verkeersveiligheid.
Maar ja, waar laat je een grote accu in een kleine auto?
mee eens. Een hoge achterklep ipv koffer bak cind ik erg praktisch, maar het hoeft geen SUV te zijn
Dat doen ze als er accu's op de markt komen die en een grote actieradius geven en klein genoeg zijn om te plaatsen in schappelijke formaten.
Er is gewoon behoefte aan dit soort auto's, in alle sectoren, klein en groot. De sedan en de stationcar zijn gewoon 'uit' tegenwoordig en die trens gaat zich alleen maar doorzetten richting de hatchback. Alles gaat de hoogte in.

Deels ingegeven door veiligheid (De motorkap ging enkele jaren geleden al eens flink omhoog door de eis dat er meer ruimte zou komen tussen hardpoints en aangereden voetgangers) maar ook door de behoefte accupakketten weg te werken onder de vloer. Daarnaast is het gewoon best lekker wat hogere instap te hebben en wat hoger te zitten i.v.m. overzicht, daar komen steeds meer mensen achter.

Als dit mag in een auto als de Polestar 3 dan vind ik dat helemaal geen ramp. Mooie auto!
Een nog zeer beperkte productie capaciteit voor electrische auto's en bijbehorende accu's zorgt er voor dat fabrikanten zich nu eerst richten op wagens met hoge ticket prijzen en bijbehorende marges.

Pas als er productiecapaciteit overblijft na het voldoen van deze vraag, gaan producten zich richten op het midden en lage segment.
Het zijn niet de fabrikanten die ons een model opdringen. Als fabrikant maak je het liefst auto's waarop een zo groot mogelijke marge zit en die goed verkopen. SUV's zijn dat. Het heeft dus weinig zin om boos te zijn op de fabrikanten, je kunt beter boos zijn op je medemensen....
Wat een onzin, en Polestar heeft al gewoon de polestar 2.
Ach weer leuk voor de zakelijke markt, geen enkele Jan met de pet kan zo'n ding kopen....misschien zo'n electrisch Opel 45km karretje...
Je kan tegenwoordig al een nieuwe EV kopen voor <20k.. (Dacia) Dus ook aan de onderkant van de markt is er veel beweging. Daar zal deze vml niet gekocht worden, maar waar 400+ range eerder voorbehouden was aan een Tesla S van een kleine ton, heb je dat nu voor de helft van het geld in een Hyundai Kona.
Tja dan heb je het wel over iets zeg. Dacia Spring: 1 stuk plastic, kan niet mee met de snelheid op de snelweg na 19.00u, trekt zeer slecht op, slechte oplaadmogelijkheden en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik zou dan inderdaad even doorsparen voor een Twingo electric van 25k (ex subsidie), maar ik wil maar aangeven, dat nog geen 10 jaar geleden er niks onder de 40k te krijgen was. Kortom, er is wél wat te krijgen voor "Jan met de pet", anders dan het hierboven geopperde 45km wagentje.
Ik zou geen last hebben van de matige prestaties. Maar ik zou hem alsnog niet kopen. Made in china 3 jaar garantie. Zal meestal goed gaan maar je kan ook flink de teil in gaan natuurlijk.
Dat ding kan niet mee op de snelweg, maar da's niet erg, je batterij is leeg voor je de oprit bereikt.
Aangezien Dacia onderdeel is van Renault, zou het ook wel knap zijn als het de garage haalt.
De eerste auto's waren ongetwijfeld ook niet betaalbaar, hetzelfde met eerste computers. Het kost tijd om uitvindingen te doen die goedkopere grondstoffen gebruiken en/of efficiënter gebruik maken van de beschikbare accucapaciteit. Over de loop der jaren zullen ook steeds meer occasions gaan verschijnen en zo komt de elektrische auto vanzelf ook bij Jan of Jantine met de pet terecht.
Ik hoop dat je gelijk hebt, zal ook wel alleen zijn de accu's intussen nog maar 70% daar al dat snelladen wat juist niet goed is voor de auto.
Het valt wel mee, hoogstens enkele percentagepunten gaan er van af met de jaren...
De allereersten LEAFS bijvoorbeeld hadden dat probleem veel meer dan de huidige varianten.
Jammer van het plastic rondom de wielen, verder prachtige auto! Benieuwd naar de auto!
Dat leek me eerder de 5, de sportwagen. Als ik de foto's op de site zie, dan komt degene die er hier staat ook rechtstreeks uit hun promo-materiaal.
Hoe zie je anders dat het een ruige en avontuurlijke SUV is?? (Zie: Dacia Stepway)
Iedereen die met de auto op reis wil gaan, en daarom graag een "long range" wil, zou net zoals ons eens in pan moeten vallen met een gloednieuwe auto, op zondagavond, 200km van onze bestemming, op een bloedhete dag, met twee jonge uitgeputte kinderen, na urenlange files...

De takeldienst zei dat we beter een heel oude Mercedes dieselwagen hadden gebruikt, die kon hij meestal ter plekke herstellen, al vallen die meestal niet in pan, lol. Zijn wagenpark stond vol nieuwe auto's, en ook EVs...

Of gewoon de TGV nemen...
Je kunt je ook afvragen hoe het komt dat hij weet dat je een Mercedes heel makkelijk kunt repareren...
Wij kunnen niet zoveel met dit soort voorbeelden. Ik ben een maand geleden op en neer naar Parijs gereden, absoluut geen enkel probleem. Dus mijn voorbeeld tegenover dat van jou heft elkaar op. Toch?
De grootste problemen hadden we met langzaam rijdend verkeer rond Antwerpen en Rotterdam, waardoor we in totaal anderhalf uur vertraging opliepen. Ik had niet graag in een oude Mercedes in de file gestaan...

En de TGV nemen is natuurlijk de allerbeste oplossing :)
Een hele oude auto (Mercedes of niet) is natuurlijk altijd makkelijker te repareren dan een moderne auto (EV of niet), simpelweg omdat alle moderne auto’s vol met elektronica zitten. Die is zelfs door de fabrikant nauwelijks te repareren maar wordt meestal integraal vervangen.

En een hele oude diesel heeft ongetwijfeld een grotere range dan 99% van alle huidige EV’s.

Kortom, jouw voorbeelden heffen helemaal niets op. Wel is duidelijk dat je geen Mercedes fan bent :+
Ik denk dat je de clou gemist hebt. @Ziriax wilde graag vertellen dat iedereen die lange reizen wil gaan maken, eerst eens naar zijn verhaal zou moeten luisteren, waarbij een elektrische auto de geest gaf en weggesleept moest worden.
Dat klinkt allemaal verschrikkelijk (en dat was het waarschijnlijk ook), maar tegenover dat ene afschrikwekkende voorbeeld zette ik een voorbeeld van een uiterst succesvolle rit naar Parijs. We hebben dus één beroerde en één succevolle rit. Dat heft elkaar op.

En een hele oude diesel heeft inderdaad een grotere range dan een huidige EV. Maar ik weet wel welke van de twee ik het liefst op de weg zie :)
Ik reageerde met name op jouw eerste zin. Die is nogal tendentieus.

Los daarvan: Ook ik heb liever een schone en stille EV dan een rammelende en stinkende diesel.

Maar tot nog toe heb ik met mijn Tesla (Model S) helaas veel meer problemen gehad dan met mijn Mercedessen en BMWs.
Die is nogal tendentieus.
Misschien, het was een plaagstoot, maar er zit een kern van waarheid in.

En dat een Tesla meer problemen heeft dan gemiddeld, dat is ondertussen een gegeven. Het is jammer omdat dat in sommige discussies over elektrische auto's in het algemeen leidt tot ruis.
Auto = emotie, dus ruis krijg je altijd.

Als we emotie konden uitschakelen dan kochten we wel allemaal een Kia, kost geen fluit en je krijgt 7 jaar garantie. Maar ja, ik heb ook geen Kia :+
Tot een maand geleden reed ik een GTE, ‘rangevrees’. Inmiddels sinds een maandje een Hyundai Ioniq5. De Wlpt is iets van 540km. Die red ik niet. Diverse tweakers halen wel de 500. Ik blijf hangen rond de 450.

Vorige week had ik een retourtje Luik.
De auto vol van de thuislader af. In 1 ruk naar Luik. Daar had ik nog zo’n 30km range. Op de terugweg vlakbij Maastricht stoppen bij de Shell met een supercharger. Naar binnen voor een plaspauze en een broodje. Na zo’n 17 minuten stond ik buiten en tikt de accu de 83% aan. 50km van huis nog een keer 5 minuutjes snelladen en thuis aan de gewone lader.

Overwegend laad ik de auto niet eens elke dag.

Aankomende zomer doen we de eerste rit naar Zuid-Frankrijk. Ook met de benzineauto reden we dat altijd in etappes. 2 overnachtingen onderweg. Vaak de eerste dag 5 uur, de tweede 4 uur en de laatste dag zo’n 3 uur. Afhankelijk van de bestemming. Elke dag rijd ik daar weer weg met een volle accu.

Tldr. 400-500km is echt gewoon genoeg!
Heeft iemand een idee waarom de auto op de afbeelding in het Polestarbericht heel anders is dan de auto die ze in de video tonen?

Kijk alleen al naar de achterdeuren, die in de film de handgrepen aan de voorkant hebben (en dus andersom open gaan dan gangbaar is), en het achterruit dat heel anders gevormd/geplaatst is.
Misschien een caravantrekker? Gemiddeld halvering van de range. Dat zou dan 300 km worden. Begint op er op te lijken...
Jammer dat deze Polestart 3, nog geen V2L heeft zoals de Hyundai Ioniq 5 (reeds leverbaar) en pas in de 4e versie gaat komen. Houden het in de gaten. https://topelectricsuv.co...ar-3-electric-suv-update/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.