Polestar 2 krijgt in Nederland betaalde update die vermogen toevoegt

De Polestar 2 krijgt in Nederland een digitale prestatie-update, die vermogen en koppel aan de elektrische auto toevoegt. Deze upgrade is te downloaden voor 1000 euro. De update is nog niet beschikbaar in België, maar komt later uit in 'andere Polestar-markten'.

Polestar meldt dat de over-the-air-update beschikbaar is gemaakt voor het Long range Dual-motormodel van de Polestar 2. Het bedrijf toonde eerder al een preview van deze upgrade tijdens een autoshow, maar brengt deze nu officieel uit. De update voegt 50kW aan vermogen en 20Nm koppel toe aan de aandrijflijn van de elektrische auto, voor een totaal van 350kW en 680Nm.

Het extra vermogen en de toegevoegde koppel zijn beschikbaar als een 'boost' tussen de 70 en 130 km/u, wat moet zorgen voor een snellere acceleratie tussen die snelheden. De fabrikant spreekt verder over een 'sportievere rijbeleving' nadat de upgrade is geïnstalleerd. Ook is de sprinttijd van 0 naar 100km/u verlaagd naar 4,4 seconden. Van 80km/u naar 120 km/u versnellen duurt volgens de fabrikant 2,2 seconden na de update. Dat laatste is volgens de fabrikant een halve seconde sneller dan een standaard-Polestar 2.

Gebruikers kunnen de upgrade voor 1000 euro aanschaffen via de Polestar Extras-webshop, waarna deze direct over-the-air naar de auto wordt gestuurd. De fabrikant meldt dat de upgrade tot op heden is geïnstalleerd door vierhonderd Polestar 2-eigenaren. De update is beschikbaar voor Polestar 2-auto's 'die hiervoor in aanmerking komen'. Volgens Autovisie betekent dit dat de upgrade vooralsnog niet beschikbaar komt voor leaseauto's. Polestar zou aan een oplossing daarvoor werken, meldt die website.

Polestar 2
Afbeelding via Polestar

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-12-2021 • 12:14

363

Reacties (363)

363
360
129
8
0
199
Wijzig sortering
Met de recente betaalde upgrades van Tesla, mist Polestar hier de kans om zich te onderscheiden. Voorheen leverde Tesla’s wel gratis performance upgrades. Zo was er begin 2020 een gratis upgrade dat zorgde voor 5% extra performance: https://www.caranddriver.com/news/amp30393484/tesla-model-3-firmware-update-power-performance-test/

Jammer dat die lijn niet wordt doorgezet.
Dit gaat de DLC van gaming worden die updates.. :)
En mogelijk komt er een "class action" of Europees gerechtshof-zaak aan, ik ben er vrij zeker van dat dit soort praktijken - zo ook die van Tesla's softwarematige beperking op de batterij - als niet heel netjes gezien worden.
Ik ben geen expert, maar is "Je krijgt auto x, maar softwarematig kunnen feature y en z unlocked worden, tegen meerprijs" niet al jarenlang de gewoonte bij traditionele fabrikanten? Ik dacht dat dit al gangbaar was met bv adaptive cruisecontrol voor dewelke de sensoren er zijn, maar die softwarematig afstaat, behalve voor noodrem ed.
Dat zegt dan meer over de EU, de enige plek op aarde waar ze nog wat tegendruk geven als het om dit soort uitmelkerij aankomt. Als het zo door gaat dan ziet de toekomst er niet zo fijn uit als je voor 50 verschillende dingen een abbo'tje of dlc's wil/moet betalen.
Als mensen er voor kiezen geen auto's te kopen met dit soort fratsen houd het ook wel op. Stemmen met je portemonnee.
Precies, zo iets zou voor mij een reden kunnen zijn deze auto niet te kopen.
dit wordt altijd aangehaald maar het maakt echter weinig verschil en de praktijken (niet enkel deze) blijven gewoon doorgaan.
Een optionele verbetering is echt geen probleem. Een gedwongen verslechtering zou dat wel zijn.
Betwijfel het. Je koopt de auto zoals het is. Je krijgt alle informatie duidelijk van tevoren. Als je een overzicht krijgt maar hem dan koopt en blijkt het allemaal wat minder te zijn, sure. Maar dat is niet wat er gebeurd. Je weet van tevoren ook wat er in de base game zit en wat DLC is. (mits het geen ubisoft of EA is)
Een bedrijf mag volgens jou niets aanrekenen voor een software update/aanpassing?
Er zijn ook ICE's met softwarematige beperkingen van vermogen, daar hoor je ook niemand over zeuren. Sterker nog, de 1.2 TFSI van VAG wordt met verschillende vermogens verkocht, terwijl de hardware exact hetzelfde is.
Waarom is dit bij EV's een probleem?
Het verschil is dat je die gewoon kan laten tunen terwijl als je dat met een Tesla (of neem ik aan, Polestar) probeert ze allemaal blokkeer fratsen met je auto uit gaan halen.
Er zijn genoeg merken die tuning formeel alleen toestaan (dus met behoud van garantie) als je het bij het eigen tuninglabel laat doen. Maar ik ben het met je eens dat een auto op afstand onklaar maken of beperken wel erg ver gaat. Het is tenslotte jouw auto, jouw bezit, dus jij bepaalt wat je er mee doet. Dat je garantie verliest als je dingen aanpast, dat snapt iedereen wel.

Mijn punt was meer dat softwarematige beperkingen niet uniek zijn voor EV's, ICE's kennen die ook.
En er is een grote markt voor tuning, dus prima dat Polestar dit aanbiedt voor haar klanten.
Zou het veel netter vinden als Polestar haar resources eerst eens steekt in de beloofde CarPlay, en het pletten van bugs, in plaats van dit soort onzinnige "upgrades" (waarvan ik me overigens serieus afvraag of iemand daar überhaupt op zit te wachten).

Of het aanbieden van adaptive cruise als losse optie bijvoorbeeld, waar SMSR modellen ook iets mee kunnen.

edit: CarPlay, niet AirPlay.

[Reactie gewijzigd door Skyrunner op 22 juli 2024 23:16]

waarvan ik me overigens serieus afvraag of iemand daar überhaupt op zit te wachten
Er zijn hele volksstammen die hun ICE laten/lieten chiptunen voor meer vermogen. Veel fabrikanten bieden het zelfs aan met behoud van garantie. Polestar Engineered was vroeger (en nog steeds) het sportieve label van Volvo, waar je terecht kon om je Volvo o.a. te laten chiptunen voor meer vermogen. Maar ook voor velgen, remmen, ophanging en optische tuning kon/kun je terecht.

Ik vind 't dus helemaal niet vreemd dat ze dit aanbieden voor EV's. Daar zal best vraag naar zijn.

Of het ten koste gaat van bug fixing en andere features betwijfel ik. Er zullen ongetwijfeld meerdere teams aan de slag zijn met de backlog. En het is natuurlijk ook niet slim om features die klaar zijn en geld opleveren, niet te releasen.
Ja, je kunt en moet prioriteren, maar je gaat ook geen teams stilzetten, omdat een ander team achterloopt met hun bugs.
Zo waar. Die digital key werkt ook voor geen meter. En dat ik niet kan instellen dat het ding begint te laden na 2300 is gewoon gestoord.

Losse opties heb ik minder mee. Adaptive cruise control heb je toch altijd?
Sinds deze week is er een update gekomen op zowel de iOS als de Android app waarmee je het laden kunt plannen! Kan zelfs per dag.

Adaptive CC is onderdeel van het 'Pilot Pack'.

Betreft btw carplay, geen airplay, das wat anders.

[Reactie gewijzigd door MisteRMeesteR op 22 juli 2024 23:16]

Hun software is zooi. Dat zijn we eens haha.

Laadschema bekeken. Hoezo moet ik nadenken over hoe lang hij moet laden?

Ik wil gewoon ook kunnen zeggen om half negen moet hij 90 procent zijn....

Of een laad nu knop.

[Reactie gewijzigd door familyman op 22 juli 2024 23:16]

Adaptive Cruisecontrol is gewoon standaard aanwezig. In de Pilot pack zit de uitgebreidere versie in waarbij de auto ook zelf stuurt.
ACC zit toch echt in het Pilot Pack. Van de Polestar website:
De Polestar 2 helpt bij het ontspannen rijden op lange snelwegen dankzij de standaard inbegrepen cruise control, die de auto op een vaste snelheid houdt.
Wil je de Polestar 2 uitrusten met meer ondersteunende technologie, kies dan voor het optionele Pilot-pack, met onder andere Adaptieve Cruise Control.
ACC zit in het pilotpack standaard, ik heb zelf voor het plus pack gekozen, hopelijk dat er in de toekomst een mogelijkheid komt om ACC als los pakket te downloaden ;-)) want ik mis het wel net zoals de blind spot spiegels, heel raar deze safety optie niet standaard op zo’n auto zit.
Ik zou juist losse opties verwelkomen.

In lease constructies zijn hele optie pakketten niet altijd mogelijk doordat het leasebedrag daarmee buiten budget valt. Hardware zit er al in, adaptive cruise kan niets anders zijn dan een vinkje. Lane assist trouwens ook.

De app wilde ik al niet eens over beginnen, ronduit drama.

@Horatius Duidelijk, maar dat vind ik zelf een schandalig iets. Een product half mank op de markt zetten en dan vervolgens de geld fuik wijd openzetten *voordat* de problemen opgelost zijn en welke engineer van welke afdeling dat dan is boeit me weinig eerlijk gezegd. Ik heb recht op een 100% werkend product?

@nklerk Adaptive Cruise is niet standaard, maar alleen als onderdeel vh Pilot Pack.

[Reactie gewijzigd door Skyrunner op 22 juli 2024 23:16]

Voor lease zou dit inderdaad goed kunnen werken, mits je de functionaliteit ook aan kan schaffen per jaar/maand aangezien je niet een optie wil toevoegen "voor de levensduur van de auto" die je na 4j weer moet inleveren.

Bij prive aanschaf wil je juist wel de eenmalige fee hebben en zit je niet op additionele maandbedragen te wachten.

Ik ben benieuwd hoe flexibel een dergelijk model zou worden. Aanschaf bij dealer, aanschaf achteraf of in abo vorm.
Als je zo scherp lease calculeert, is je auto misschien wel gewoon te duur.

Ik vond de mijne wel lekker eenvoudig bestellen zo
Goed op de centen letten is niet hetzelfde als niet genoeg geld hebben.
Als je de Zappi V2 hebt kan je dat soort laad instellingen daarin programmeren.
Ik heb bijv. ingesteld bij overschot door de zonnepanelen mag dat naar de auto.
En sowieso ‘s-nachts tussen 01:00 en 09:00 volle snelheid laden zodat de auto altijd rond 09:00 vol zit.
Overdag laad hij met het minimum (volgens mij ongeveer 1,4kW.

Dat is om het net te ontlasten. Thuis overdag alle apparatuur te kunnen gebruiken. En optimaal te balanceren bij overschot.
Daar zul je je als tweaker zijnde hoog in het vaandel moeten houden door daar zelf een mooi bedachte of gejatte oplossing voor in te bouwen;) dat lijkt me toch niet de moeilijkste tweak ;)
Het infotainment-team is waarschijnlijk niet het team dat de aandrijving ontwikkelt.
Valt toch ook gewoon onder de benoemde resources en de vlag van Polestar/Geely?
Mijn punt is dat een ingenieur die aan vermogenselektronica werkt of een batterijspecialist niet morgen aan AirPlay kan bijdragen. De opmerking "ze moeten eerst airplay fixen" heeft dus geen nut. De mensen die dit ontwikkeld hebben kunnen geen AirPlay fixen.
En mijn punt is dat Polestar als bedrijf haar focus dient te leggen op zaken die belangrijk zijn voor de eindgebruiker en het resultaat daarvan als eerste op de markt moet brengen. Hoe dat dan intern wordt afgestemd is voor mij als eindgebruiker niet interessant en daarnaast begrijp ik uiteraard dat ieder team haar eigen scope binnen het geheel heeft.

Mijn opmerking over CarPlay en nog belangrijker, bugs fixen is dus wel degelijk nuttig en gericht aan het bedrijf, niet het team achter deze upgrade.

edit: typo x2

[Reactie gewijzigd door Skyrunner op 22 juli 2024 23:16]

De enige optie die Polestar, gegeven jouw punt in het kader van het onderwerp van dit artikel had kunnen doen is deze optie niet uitbrengen...

Anders zie ik de link met de performance opgrade echt niet. Zoals @Anoniem: 470701 terecht aangeeft. Die twee ontwikkelingen lopen 99% parallel.
Als bedrijf kies je waar je je middelen aan besteed. De tijd/geld die het heeft gekost om deze update te ontwikkelen had ook gespendeerd kunnen worden aan betere of extra resources om aan het infotainment te werken, die echt ondermaats is.

Het is allemaal een kwestie van keuzes maken
Dit levert Polestar natuurlijk wel extra geld op.
Een bedrijf focust zich niet op 1 ding tegelijkertijd natuurlijk, engineer die aan de drivetrain van de auto werken zullen niet AirPlay ondersteuning ontwikkelen, dus deze upgrade zal niet de AirPlay ontwikkeling vertragen. Maar ja het is zeker vervelend.
Blijft deze functie geactiveerd bij verkoop?
Lijkt me dat dat aan een Polestar ID gekoppeld word en bij verkoop weer ontkoppeld?
Wat best wel supergrappig zou zijn. Ik koop deze upgrade.

Leen dan de polestar van de buurman, log in, en rijd anders dan hij zelf in zijn auto.

Tot ik uitlog
100% mee eens, roep dit nu ook al maanden.

Software van dat hok is echt ondermaats als je naar de concurrentie kijkt.
Maar voor bugfixes kunnen ze geen 1000 euro vragen.
Wat doet deze update dan met de WLTP range? hebben ze die gelijkt weten te houden ondank extra vermogen en koppel?
Bij een EV doet het vermogen niet zo veel met range. Dat is anders dan bij een ICE waarbij een grotere motor doorgaans zorgt voor meer verbruik. Wat wel meespeelt is dat mogelijk de accu's wat sneller slijten doordat er meer piek vermogen gevraagd wordt.

Hou er rekening mee dat WLTP altijd kijkt naar een vaste acceleratie en dat er niet met maximale acceleratie wordt gereden.

Overigens is een EV met grotere elektromotor vaak efficiënter, doordat deze ook meer energie kunnen terugwinnen bij het afremmen dan een kleinere motor.
Waarom is dat dan? Ik heb eigenlijk geen idee maar heb het wel vaker gelezen. Mijn kennis van natuurkunde is wat roestig, maar ik kan wel verklaren dat er evenveel energie nodig is voor de versnelling an sich, maar als je eerder 120 rijdt dan normaal dan zul je ook eerder meer verbruiken. Om je auto 120kmpu te laten rijden is immers meer energie nodig dan om dezelfde auto 100kmpu te laten rijden. Ergo, je gebruikt meer energie (uiteraard ben je theoretisch ook eerder op je plek van bestemming).

Beter gezegd, als ik van 0 naar 120 accelereer in 20 seconden en aan het einde 120 rijd, zal ik minder energie verbruikt hebben dan wanneer ik in 5 seconden van 0 naar 120 ben geaccelereerd en 15 seconden lang 120 rijd. Uiteraard heb ik ook een grotere afstand afgelegd in diezelfde 20 seconden.
De hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens dat een keer optrekken is marginaal tov het verbruik van een uur 120 te rijden.

Elektrisch is het verbruik heel simpel, hoe sneller je rijd, hoe meer lucht weerstand, hoe hoger het verbruik. Het rendement van de motor zelf is praktisch continu gelijk en extreem hoog. Bijgevolg is het verschil tussen traag en snel optrekken sowiezo ook al veel kleiner.

Bij een ICE is het verbruik complex omdat een ICE heel veel verlies heeft (maximale rendement ligt ergens op 25% dus voor iedere liter dat je verbruikt gooi je er 3 weg). Hoe meer toeren je moet draaien hoe meer inwendig verlies er op treed. Hoe groter de motor hoe meer inwendig verlies er is. Echter als de motor klein is moet je meer toeren draaien op een snelweg. Dus je krijg het effect van een kleine motor die gunstig rijd in stad terwijl een grotere motor gunstig rijd op een snelweg.

Bij het versnellen van een ICE moet je toeren maken, dat is ongunstig voor je verbruik dus je wilt de tijd in versnelling zo kort mogelijk houden maar ook niet plankgas geven. Immers als je plankgas geeft word de injectie aangepast om de cilinderwanden met brandstof te koelen (wat zeer ongunstig voor het verbruik is), doortastend gas geven terwijl je zo snel mogelijk opschakeld.

Het maakt ook dat een ICE een op het eerste zicht onlogisch verbruik heeft, daar moet je wel snel mee rijden, zo verbruik je doorgaans minder op een snelweg dan in een stad maar dat komt omdat je stationair staat te draaien (verlies), continu het toerental laat varieren (verlies), inwendige weerstand van de motor die in tijd oploopt terwijl je nauwelijks beweegt (verlies) en geen recuperatie als je het rem pedaal induwt, remmen is letterlijk je opgewekte energie met frictie in een metalen schijf weggooien.

Elektrisch heeft al die verliezen niet behalve het remmen waar ook nog recupuratie op zit. Dat maakt dat elektrisch in een stad doorgaans vlotjes over zijn WLTP heen gaat maar de WLTP langs geen kanten haalt op een snelweg omdat de luchtweerstand oploopt en je niet in het ICE verhaal zit waar je heel veel verlies hebt dat je gedeeltelijk kan compenseren door 120 te rijden met de cruise control aan.
Wat een mooie uitleg, thanks! (y) Ik kende inderdaad het verlies van de ICE o.a. doordat er heel veel wordt omgezet in warmte, maar heb er nooit bij stilgestaan wat er dan anders is bij een elektrische auto dat het daar dan minder effect heeft op verbruik.
Het is wel minder bij elektrische auto's en de karakteristiek is anders. Grote punt is dat de berekening wel complexer is en de verschillende verliezen lastiger zijn te berekenen. Als je maximaal optrekt gaat ook bij een elektrische auto de range flink naar beneden.

De kinetische energieberekening zijn i.i.g niet maatgevend, dan zou je op een handvol cellen naar Durban kunnen rijden zonder bij te laden. Dat is natuurlijk niet het geval.
Goede uitleg. Ik meen wel.dat een verbrandingsmotor ca. 50-60% rendement haalt, zelfs met versnellingsbak is het geen 25%. Maar desalniettemin veel slechter dan een BEV.

Nog een toevoeging: voor meer vermogen heeft een ICE grotere of meer cylinders nodig. Daarmee heeft hij meer wrijving en een slechter gebruik van die grote kamers bij laag vermogen.
Een ICE zit ver onder de 50%. Een gasturbine met gekoppelde stoomturbine komt ergens tussen 50 en 60%.
Klopt, ik zat ernaast. Toyota haalt 40% met benzine, diesel kan schijnbaar 42%. Als je verschillende scenario's gaat gebruiken zal het nog minder zijn.
Dat haal je niet.

Bij max compressieverhouding 10 (e95) is de theoretische efficientie ~46%.
Daar zit verlies krukas, kleppen, verbrandingstijd en koeling niet bij.

Bovendien kun je geen optimaal brandstof/luchtmengsel hanteren omdat rekening gehouden moet worden met de katalysator om aan uitstootnormen te voldoen. 25% klinkt niet zo gek.

Leesvoer: http://courses.washington.edu/me341/oct22v2.htm
Toyota zegt dat het ze wel lukt 40 of 41% te halen:
https://www.sae.org/news/...ith-40-thermal-efficiency

Maar in hetzelfde artikel staat "A typical automotive gasoline ICE operates at around 25%". Geen idee wat hier typical is en of dat peak of gemiddeld is.

Maar vast staat in elk geval dat de efficiëntie niet geweldig is.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 23:16]

Bij een ICE is het verbruik complex omdat een ICE heel veel verlies heeft (maximale rendement ligt ergens op 25% dus voor iedere liter dat je verbruikt gooi je er 3 weg).
Ik denk dat ik begrijp wat je probeert te zeggen maar het klopt niet helemaal. Ca. 75% van de energie wordt omgezet in iets anders dan beweging. Maar wat misschien nog wat een belangrijker verschil tussen ICE en elektomotor: een ICE heeft slechts 1 werkpunt waar de prestaties optimaal zijn. En praktisch zit je vrijwel nooit op dat optimale punt. Je moet net in de juiste versnelling op de juiste snelheid zitten om de motor op het optimale toerental te laten draaien. Een elektromotor heeft dat probleem niet. Die heeft over vrijwel het hele toerentalbereik hetzelfde hoge rendement (voor een groot deel omdat het bewegende deel grotendeels vrij kan draaien zonder wrijving.
electromotoren zijn 90% (of meer) efficient. dus of je nu lomp accelereert of niet doet relatief weinig met je bereik omdat er bijna geen energie verloren gaat. in elk geval vele malen minder dan een benzinemotor. de verliezen zitten meer in de lucht en rolweerstand. immers krijg je de energie van acceleren weer terug als je remt dus gewicht is ook niet geweldig belangrijk.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 23:16]

electromotoren zijn 90% (of meer) efficient. dus of je nu lomp accelereert of niet doet relatief weinig met je bereik omdat er bijna geen energie verloren gaat. in elk geval vele malen minder dan een benzinemotor. de verliezen zitten meer in de lucht en rolweerstand. immers krijg je de energie van acceleren weer terug als je remt dus gewicht is ook niet geweldig belangrijk.
Dat is complete onzin. Mijn ervaring en volgens:
https://thatslease.nl/de-feiten-over-elektrisch-rijden/
https://www.milieucentraa...-bereik-elektrische-auto/
Heeft zuinig rijden wel degelijk effect op je actieradius. Wanneer je actieradius van je EV wilt vergroten doe je er dus goed aan om niet te snel op trekken, niet te hard te rijden en mogelijk de ECO-stand te gebruiken.

Toen ik enkele jaren voor mijn werk weleens reed in een Renault Zoë, zag je de actieradius omlaag gaan vliegen bij hard optrekken, 120km/u rijden en/of het niet gebruiken van de ECO-stand. Deed ik één of meer van deze dingen niet, dan zag je juist je actieradius weer omhoog gaan.

Die 90% klopt. Maar efficiëntie gaat over het omzetten van energie in kracht. Volgens de wetten van natuurkunde kosten sneller optrekken en harder rijden meer energie. Je hebt immers meer weerstand. In een vacuum en gewichtsloosheid is het een iets ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 23:16]

paar dingen,

je verbruik is hoger omda tje meer tijd spendeert op die hogere snelheid. en doorgaans mensen die hard accelereren ook niet bijster efficent rijden. dus het is een cumulatief effect in de praktijk die het erger laat lijken dan het is.

2: als je bronnen gebruikt wil je dan tokos zoals milieucentraal even niet gebruiken? het is erg lastig mensen serieus te nemen die dat soort websites gebruiken.

3: voertuigen zoals een zoe zijn totaal niet gemaakt voor het leveren van vermogen. die worden zeer inefficient als je boven de nominale vermogens uitkomt. dat is gewoon inherent aan het ontwerp. bij andere (meer premium) modellen met betere aandrijflijnen vallen de verliezen relatief veel meer mee dan bij zon eco-doos zoals de zoe en e-corsa om maar een voorbeeld te noemen. helemaal de oude generaties...

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 23:16]

Het is geen onzin. Hij heeft gelijk.
immers krijg je de energie van acceleren weer terug als je remt dus gewicht is ook niet geweldig belangrijk.
In een ideale situatie heb je 64% van de energie om weer te acceleren, niet heel efficient.
80% batterij naar wiel efficientie, 0.8^2=0.64
dat is wel een hele flinke generalisering. exacte cijfers zijn ENORM afhankelijk van de toegepaste technieken. kijk maar eens naar een e-corsa versus een model 3. de tesla weegt serieus meer en is een klap groter maar is even efficient of zelfs iets effcienter qua verbuik.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 23:16]

En vergeet remmen niet. Dat is puur energieverlies al je het niet op tijd in een batterij kan opslaan.
Vandaar "doet niet zo veel", het doet wel iets, precies om die reden die je noemt. Maar de hoeveel energie die er nodig is om het voertuig 15 seconde langer op 120km/u te houden is veel minder dan het kost om het in beweging te brengen. Zeker als je inderdaad ook nog bekijkt dat je in die tijd ook al grotere afstand hebt afgelegd.

Bij een ICE was dat een heel ander verhaal. Maar dat komt omdat een ICE zwaar inboet op efficiëntie wanneer je hard accelereert.
Vandaar "doet niet zo veel", het doet wel iets, precies om die reden die je noemt. Maar de hoeveel energie die er nodig is om het voertuig 15 seconde langer op 120km/u te houden is veel minder dan het kost om het in beweging te brengen. Zeker als je inderdaad ook nog bekijkt dat je in die tijd ook al grotere afstand hebt afgelegd.

Bij een ICE was dat een heel ander verhaal. Maar dat komt omdat een ICE zwaar inboet op efficiëntie wanneer je hard accelereert.
EDIT: Ik heb volgens mij jullie discussie verkeerd geïnterpreteerd. Je geef juist aan dat vermogen ansicht niet zorgt voor een kortere actieradius, maar juist snel optrekken wel (dit i.t.t. flippy in 'nieuws: Polestar 2 krijgt in Nederland betaalde update die vermoge...). Wat overeenkomstig is met mijn ervaring en volgens:
https://thatslease.nl/de-feiten-over-elektrisch-rijden/
https://www.milieucentraa...-bereik-elektrische-auto/

Wanneer je actieradius van je EV wilt vergroten doe je er dus goed aan om niet te snel op trekken, niet te hard te rijden en mogelijk de ECO-stand te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 23:16]

Die artikelen zijn incorrect. Rustig rijden klopt, maar dat gaat vooral over rustig afremmen, en niet te hoge snelheid. Optrekken heeft beperkt invloed. Dit zijn artikelen die voor kopiëren van elkaar en zijn geschreven op basis van oude informatie die gaat over ICEs. Je ziet dat de meeste punten gewoon overgenomen zijn van oude ICE artikelen.
In dat geval klopte mijn interpretatie dan toch. Zou je dit kunnen onderbouwen? Zoals ik ook aangaf in Bliksem B in 'nieuws: Polestar 2 krijgt in Nederland betaalde update die verm.... Snel optrekken kost altijd meer energie dan rustig. Je hebt immers te maken met weerstand van lucht en zwaartekracht.

Het is niet voor niks dat bij elektrische auto's de ECO-stand er voor zorgt dat je minder hard optrekt.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 23:16]

Snel optrekken kost inderdaad meer piekvermogen, maar het is korter nodig. Luchtweerstand heeft alleen met snelheid te maken, niet met acceleratie.

Edit: laat ik nog even wat nuanceren. Het verschil is niet 0. Snel optrekken is minder efficiënt. Dat heeft te maken met de interne weerstand. Het ligt dan ook heel erg aan de opbouw van het accupakket. Goedkopere EVs hebben meer verliezen in zo'n geval. Bij parallel aanspreken van accu's, wordt het verdeelt over meerdere accu's en valt het mee. Goedkopere vragen meer van de cellen en genereren daarmee meer warmte. Warmte is energieverlies.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 22 juli 2024 23:16]

Je gaat er nu dus bij betrekken dat de gebruiker ook anders gaan rijden, dat wordt niet gedaan bij de range test.
Maar ook dan zal het niet heel veel schelen om dat de elektromotor heel efficiënt is
Het verbruik wordt niet gemeten van X km/u naar Y km/u, het wordt over een afstand gemeten
En ja, je rijd eerder een hoge snelheid, waardoor je iets inefficienter ( door luchtweerstand en wrijving ) bent op snelheid maar dat ga je niet echt merken, ook omdat je iets sneller op je eindbestemming bent)
je rijd dus ipv 4.7 s (oud) in 4.4 s (nieuw)
dat is dus 0.3 s eerder 100 km/h.
Laten we voor het gemak constante acceleratie aannemen (factor 1/2).

(1/2)*0.3/4.7~ 3% meer energie verloren omdat je dus 0.3 s eerder je rijsnelheid behaald.

Beter, waarom zou het wel uitmaken als de auto sneller accelereert?
De energie die nodig is om een bepaalde snelheid te hebben is het zelfde.

Het enige wat uitmaakt is dus waar je energie door verliest, en als de elektrische verliezen in de motor negeerbaar zijn bij hogere stromen. Zijn het alleen de wrijvingskrachten op de auto, en die ondervind je alleen maar zeer kort "extra" op je rit.
Verbruik = energie/afstand. Zoals je zelf al zegt zal die snelle auto meer afstand afgelegd hebben en dus min of meer evenveel verbruiken dan de trage auto.

WLTP zal zeker niet aangepast worden want die gebruiken dat vermogen toch niet in de tests.

Daar staat wel tegenover dat snel rijden minder efficient is dan traag rijden. Dus als je snel optrekt en blijft hangen op 120 is uw gemiddelde snelheid hoger. Maar in de praktijk is dat te verwaarlozen.

De hoeveelheid energie dat je nodig hebt om een snelheid aan te houden stijgt exponentieel met de snelheid. Een Tesla model S is bijv het meeste efficient op 35 km/h. Bij een ice motor ligt dat kantelpunt hoger. +- 70km/h afhankelijk van het model.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 23:16]

O je nu van 0-100 optrekt in 1 seconde of 10 sec of 100 sec, zolang je dezelfde afstand aflegt, dan verbruik je dezelfde hoeveelheid energie. De rede dat dat onlogisch klinkt, is omdat een verbrandingsmotor niet dezelfde efficiëntie heeft over het gehele toerenbereik van de motor en voor een electromotor maakt dit niet uit. Hier zitten natuurlijk een aantal maartjes aan.
1ervan is dat wanneer je sneller naar de 100 optrekt, je ook sneller op je maximum snelheid zit. Hoe harder je rijdt, hoe meer luchtweerstand en hoe meer energie er nodig is om je te verplaatsen.
Ditzelfde geldt voor rolweerstand van de banden.
En zo zijn er nog een aantal factoren waardoor het in de praktijk dus meer energie kost als je sneller optrekt, maar in theorie (in een vacuüm, zonder luchtweerstand, zonder interne weerstand van kabels, enz, enz) maakt het dus niet uit of je snel of langzaam optrekt. De energie die nodig is om van A naar B te komen is gelijk.

Maar het grote verschil in het verbruik bij snel optrekken bij brandstofmotor, komt dus omdat deze niet dezelfde efficiëntie heeft bij de verschillende toerentallen. Een elektromotor heeft hier geen last van.
Anoniem: 176636 @hiostu9 december 2021 13:25
Dat is niet anders met een auto met een "zwaardere" bezine motor. Die hoeft niet per definitie onzuiniger te zijn. Dit licht geheel aan je rechtervoet. En ze kunnen ook vaak efficienter zijn omdat de motor minder moeite (toeren) hoeft te maken.

Bij een EV heeft meer vermogen dus net als bij een benzine motor wel degelijk impact op de range als je continue dat vermogen aanspreekt...
Ja, die verandert niet, want het vermogen hoef je niet te gebruiken.

Wat ze niet vermelden: als je accu minder dan 40% is het vermogen niet groter dan voorheen. Tussen 40 en 70% is niet alle extra vermogen beschikbaar.

Verder heeft men de karakteristiek van het gaspedaal aangepakt, waardoor de auto feller (lijkt) te reageren. Dat is de “sportieve rijbeleving”. Zenuwachtiger noem ik dat. Als ik hard wil kan ik het pedaal echt wel zelf wat verder intrappen.

Voor mij naast de kosten voldoende redenen om dit niet aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door guido66 op 22 juli 2024 23:16]

Voor mij naast de kosten voldoende redenen om dit niet aan te schaffen.
Wat mij verbaast zijn de kosten, waarom moet een update 1000,- kosten? Is het normaal in de EV branche dat je moet betalen voor updates?
Da's het nieuwe business model; als garage valt er steeds minder te verdienen omdat er niet zoveel onderhoud meer nodig is, en de leveranciers krijgen door dat je zo'n rijdend it platform prima kunt voorzien van wat tweaks en er geld voor vragen. Dat kijken ze gewoon bij tesla af. Het onaangename is wel dat als je vervolgens deze auto tweedehands koopt, ze vrolijk de patch er weer afhalen en de tweede eigenaar nogmaals mag dokken.
Zelfde onzin zie ik bij mij e-tron 55, maandeliks abbonement om mn knipperlichten aan te passen :'( :/
Was het niet ook audi of BMW die een abbo nodig had om android auto en apple carplay te laten functioneren? Waarbij je dus maandelijks betaald om je telefoon in te kunnen pluggen?

edit: niet meer dus: Link

[Reactie gewijzigd door M2M op 22 juli 2024 23:16]

Het onaangename is wel dat als je vervolgens deze auto tweedehands koopt, ze vrolijk de patch er weer afhalen en de tweede eigenaar nogmaals mag dokken.
Wat??? Hoe werkt dit dan? Moet je inloggen met een profiel oid? En wat als je de auto weer terug koopt, heb je dan al je aankopen ook weer terug?
Als eigenaar van een Polestar heb je Polestar ID. Met dit ID doe je deze aankoop die daarna 'vast' in de auto zit. Deze blijft dus ook aanwezig op moment dat je auto verkoopt.
heb je dat zwart op wit? Bij Tesla doen ze dat namelijk heel anders..
Ja, want je koopt de update ook op een app-store vanaf de PC. Daar log je in met je account waaraan je je auto gekoppeld hebt, en je gekochte update wordt naar je auto gepushed. Maar is dan kennelijk niet aan je auto maar aan jouw account gekoppeld.
A;s garage valt er binnenkort helemaal niets meer te verdienen. Tesla verkoop al rechtstreeks. Stellantis heeft in België alle dealer contracten opgezegd.
Het wordt steeds meer van de fabrikant naar de klant en de dealer die kan straks met een beetje geluk in gebruikte auto's gaan doen, nieuw wordt steeds moeilijker.
Dat is normaal in de autobranche.
Als je een VW 1.4TSI koopt kun je die ook met verschillende chip profielen krijgen met verschillende vermogens uit dezelfde motor. Alleen is de chip niet 'over the air' te upgraden.
Dat is bij EV's wel zo.
Bij VAG bieden ze fabriek-af tuning aan via Abt. Niet ota maar het is daar wel mogelijk itt de meeste merken
Je moet het meer bekijken als een DLC dan een update eigenlijk.

Nog steeds een laakbare praktijk vind ik overigens, maar goed.
Meteen maar de season pass kopen dan LOL.

Gewoon smerige praktijken dit.
Tesla Model3 Acceleration Boost
0-100 km/u 4,4 -> 3,9 seconden
€1800…
Hoezo dat "in de EV branche" erbij?

Je betaalt bij iedere auto voor elke upgrade. Bij sommige merken mag je na het eerste jaar al betalen om de navigatie up to date te houden. Dat was bij brandstofauto's echt niet anders hoor.
Met dat verschil, dat alle auto's vanuit de fabriek allerlei onderdelen ingebouwd krijgen die alleen via updates geactiveerd kunnen worden. In alle auto's die niet updates krijgen zit dus allemaal spul wat niet wordt gebruikt. Dat is wel een heel andere filosofie dan de milieuvriendelijkheid waarmee de elektrische autobranche loopt te schermen.
Het ontwikkelen en testen van deze nieuwe setting kost gewoon manuren natuurlijk. Dus waarom niet? Vroeger kwam zo een doorontwikkeling in een refresh van het model met zo een terugverdien model. Liever dat de auto bij blijft. Ik denk dat het voor een tweedehands markt zeer nuttig is
Nee, updates zijn gratis, mag hopen dat dit zo blijft. Dit is een upgrade.
Als de bestuurder het niet aanspreekt lijkt me dat het geen effect te hebben op de WLTP range. Wordt er in de WLTP certificering ook vol gas gereden eigenlijk?
Ze zeggen in het bericht hierover naar mij als eigenaar dat het geen nadelige gevolgen heeft voor het bereik. Dat kan wel omdat ze ook flink werk hebben zitten in de optimalisatie van de accus en dergelijke, die komen wel gewoon gratis ota. En de ruimte die dat levert kan je zo omzetten in optioneel meer power
zolang gemiddelde snelheid over het traject hetzelfde blijft vraag ik me ook af of de acceleratie heel veel invloed heeft op het verbruik? Bij een ICE zal dit wel het geval zijn, maar dat heeft vooral te maken met rendement.

iedereen kent wel de sportstand, bij een kleine ICE heb ik altijd het idee dat dit vooral extra lawaai produceert.
Mijn vorige phev was daar geen goed test platform voor en ik heb de polestar nog niet lang genoeg om een eigen ervaring te delen.
Er zijn wel wat roadtrip youtube filmpjes waarbij duidelijk wordt gemaakt dat hard rijden in een ev gewoon tijd winst oplevert net zoals bij een ice. Sneller rijden, betekend van dieper en efficienter laden bovenop de hogere snelheid zonder extra laadstops
Wlpt range blijft vast gelijk. Praktische range vermoedelijk niet
Waarom praktische range niet?
Mensen zullen het vermogen gebruiken. Als je 1000 euro betaalt zal je dat denk ik toch wel doen, zal je range afnemen.
Volgens mij zijn er twee mogelijkheden: óf je hebt een beta-modelletje gekocht die nu pas zijn volledige potentie heeft bereikt, of je hebt een auto gekocht waar de fabrikant nog altijd de volledige controle en dus eigenaarschap over heeft. Beide jammer. Liever een auto die af is, en liever een auto die écht van mijzelf is, dan deze early-access-bruikleen-polestar.
Of ze hebben een nieuwe oplossing gevonden om het e.e.a efficiënter te doen.
Dat betekend niet meteen dat het innitiee niet goed was maar nu kan het beter en het is niet dat je verplicht bent dit te nemen.
Dat iemand zich het verplicht voelt kan wat anders zijn ( Peer pressure, haantjes gedrag, kuddegedrag, etc etc )

Hoe het ook zijt het is nog steeds een complete en goed werkende auto ook zonder deze upgrade en ieder heeft hierin zijn eigen keuze.
Het vervelende is... we zullen het nooit weten behalve dat als je een beetje meer vermogen wilt er nu voor moet betalen. Het kan goed zijn dat ze inderdaad een nieuwe oplossing hebben dat effecienter rijden mogelijk maakt, neemt niet weg dat marketing wijs dit toch wel een flater is voor een auto van een kleine 50.000 euro. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat eigenaren van deze auto zich nier niet en beetje beduvelt voelen. Zeker wanneer ik hier lees dat deze auto nogal wat software matige issues heeft, en in plaats dat ze deze aanpakken knoeien ze een beetje aan met het vermogen waar je ook nog eens voor moet betalen. Dit komt inderdaad.. nogal beta over.

Persoonlijk snap ik niet hoe auto-merken hiermee denken weg te komen, dit zie je steeds meer en meer, maar hier zit toch geen enkele consument op te wachten? Software matige updates die je niet bezig, die terug kunnen worden gedraaid zodat je ze niet kunt verkopen, die invloed hebben op de prestaties. Mij komt dit erg Apple-achtig over die oude mobieltjes moedwillig vertraagd.
Holy zwart-wit-vergelijking Batman. Het is gewoon een extra optie waar je voor MAG kiezen. Hoeft niet.

Als het nou een bugfix was geweest waarvoor je moet betalen, okay. Maar wat je nu zegt slaat nergens op.
Want deze polestar is een budgetmodelletje waarvan je vooraf al kon verwachten dat je extra geld moest neerleggen om de potentie eruit te halen? Want polestar is een onervaren bedrijf wat nu pas de vaardigheid heeft om de hardware efficient aan te sturen? Want het is echt heus geen geldklopperij? (Het werkt niet bij leaseauto's, alsof die technisch anders zijn, nee, die zijn gewoon lastiger te factureren).
Als het nou een bugfix was geweest waarvoor je moet betalen, okay.
Het ís een bugfix waar je voor moet betalen.
Het is een extra optie waar je voor MAG betalen.

>Want polestar is een onervaren bedrijf wat nu pas de vaardigheid heeft om de hardware efficient aan te sturen?

Ze hebben de software op de huidige hardware doorontwikkeld. Nu mag je als gebruiker ervoor kiezen om wat extra PK's te krijgen. Ik snap echt het probleem niet. Je punt over leaseauto's spreekt ook niet voor je. Niemand zegt dat leaseauto's technisch anders zijn, dit is absoluut gewoon een financieel dingetje - ze pretenderen ook niet anders.
Ik snap echt het probleem niet.
Ik heb een telefoon van een respectabel merk zodat ik softwareupdates&-upgrades krijg zodat ik voor lange tijd verzekerd ben van stabiliteits- & performanceupgrades, ik heb een videokaart van een respectabel merk zodat ik driver-/firmwareupdates en -upgrades krijg zodat ik voor langere tijd verzekerd ben van stabiliteits- & performanceupgrades, ik heb een auto van een respectabel merk zodat ik softwareupdates&-upgrades krijg kan kopen zodat ik voor lange tijd verzekerd moet bijbetalen ben van voor stabiliteits- & performanceupgrades.

Wat is er niet vreemd aan? Dat ze niet de enige zijn die het flikken? Of je vind het maar raar dat driverupdates van GPU's en iOS-/Android-upgrades gratis zijn?

[Reactie gewijzigd door phYzar op 22 juli 2024 23:16]

Ik heb het gevoel dat "eigenaar van iets zijn" uit de mode is...

Als het in mijn auto zit, moet het werken ook, en niet achter één of andere neplimitatie zitten! Waarom waren auto's met extra opties altijd duurder? Juist, omdat er meer materialen en werk in zaten. Dus waar slaat dit op dan?

En dan heb ik het écht niet over enkel Polestar, maar ook de grote merken welke hier nu steeds meer in meegaan (denk aan BMW, Audi, Tesla, VW...)
Zelf heb ik een BMW 1 Serie van 5 jaar oud en inderdaad ook abonnementen op de auto. Dat kost gemiddeld genomen in mijn geval ~100 per jaar. Zelf vind ik het handig dat de navigatie bijgewerkt wordt OTA, de live verkeersinformatie en de functionaliteiten van de mobiele app zoals het kunnen zien waar je auto staat, het remote op slot kunnen doen van de auto.

Maar bij nieuwe modellen kan je complete functies activeren (kopen) zoals bijvoorbeeld de dashcam. Dit zit dus gewoon in de auto maar is niet geactiveerd. Als je die optie koopt dan blijft het wel aan de auto gekoppeld zitten en ben je er dus de "eigenaar" van en bij verkoop blijft de optie ook gewoon geactiveerd.

BMW maakt wel duidelijk verschil in diensten (navigatie, live services etc.) of functionaliteit achteraf kopen en daar valt wel wat voor te zeggen. Bij de aanschaf van een auto kan iemand een functie onnodig vinden maar doordat er iets is gebeurd of je bedenkt je dan kan je het alsnog kopen (lees: activeren). Kan mij zelf goed voorstellen dat er mensen zijn die na een aanrijding de dashcam functie kopen. Of de grootlicht assistent bij bochten oid.
BMW hanteert dezelfde prijzen bij aanschaf van een nieuwe auto of achteraf aanschaffen/activeren. Over andere merken kan ik niet oordelen.
Een abonnementje zodat je navigatie direct OTA updates krijgt en live- info ophaalt vind ik nog tot daar. Dat is een betaalde uitbreiding van een systeem, waarvan het operationeel houden ook daadwerkelijk kosten heeft aan BMW. Maar stel, ik zou een auto kopen zónder de optie voor, wat zullen we eens zeggen, stoelverwarming, dan wil ik niet vervolgens alle hardware wél aan boord hebben en meezeulen voor niks. Als ik het niet wil, moet het er dus ook niet inzitten. Dat bespaart weer gewicht, efficientie én kosten.

Kortom, bij deze nieuwe systemen heb ik het gevoal dat men "lood" meezeult, voor als zij het misschien over 7 jaar toch ineens willen. En gezien je auto cloud- connected is, loop je dan óók nog eens het risico dat de mogelijkheid om je auto uit te breiden compleet vervalt, terwijl ik op mijn 16 jaar oude Mitsubishi alsnog stoelverwarming in zou kunnen bouwen. Ja, daar zitten kosten en moeite aan verbonden, maar onmogelijk zal het nooit zijn.

Ook begrijp ik de insteek dat dit het productieproces makkelijker maakt, maar het feit dat men een auto kan verkopen waar ál deze spullen wél inzitten ondanks dat de optie niet gekozen is, laat mij toch vraagtekens zetten bij de meerprijs voor het activeren hiervan...
Maar stel, ik zou een auto kopen zónder de optie voor, wat zullen we eens zeggen, stoelverwarming, dan wil ik niet vervolgens alle hardware wél aan boord hebben en meezeulen voor niks. Als ik het niet wil, moet het er dus ook niet inzitten. Dat bespaart weer gewicht, efficientie én kosten.

Alleen is het dus letterlijk goedkoper om iedere auto hetzelfde te produceren, dan om voor ypoora1 een auto te maken die geen stoelverwarming heeft. Maatwerk kost geld, massaproductie is goedkoop.

Je wil dus:

- een duurdere auto (want minder schaalvoordelen, meer unieke versies van dezelfde auto)
- met minder opties (die je eventueel later moet unlocken, alsnog goedkoper dan achteraf inbouwen)

en in plaats daarvan ga je liever klooien met achteraf inbouw op een 16 jaar oude Mitsu?
Ik ben absoluut geen econoom, dus of da werkelijk zeer veel uitmaakt weet ik niet, maar mij lijkt het dat als je, in het geval van de meeste wagens waar alles toch al modulair is, de modules gewoon weglaat in plaats van uitzet... Dat je "basis" model dus goedkoper kan, en je klant niet constant apparatuur en uitristing mee zeult waar hij geen gebruik van kán maken tenzij hij on-line dokt om een vinkje te zetten.
De meerprijs is natuurlijk zo hoog omdat het een luxe product is. Niks verplicht je de auto te kopen met de functies en dat is natuurlijk je eigen keuze. Nu zal het ook wel zo zijn dat een auto langer mee gaat en dat een deel van de kosten mee worden genomen in de accessories. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen zoek je een tweede hands.
Dat klopt, ik ben ook zeker niet in de markt voor een nieuwe Polestar, BMW of wat dan ook, maar ik deel hier wel wat mij opvalt. De drijfveer van mijn comment is dan ook: "Als het fysiek in de wagen aanwezig is, is mijn mening dat het gewoon moet werken, anders zou ik het ook niet mee willen zeulen".

Dat de duurzaamheid van bijv. een BMW 1-serie beter is dan een Toyota Yaris mag je uiteraard verwachten voor BMW- prijzen. Maar het geeft mij toch het geval dat je voor het "basismodel" op deze manier meer betaalt dan het geval zou zijn als de spullen die je niet wilt er ook niet in zitten. Bovendien is je auto zwaarder, minder efficient en is het eigenlijk gewoon zonde van die materialen.
Dat laatste zal ongetwijfeld waar zijn, of het basismodel duurder is, is moeilijk te zeggen. We weten immers niet wat het BMW oplevert om het productieproces zo te stroomlijnen dat autos sneller en/of makkelijker gemaakt kunnen worden. Ook zal het schelen dat bijvoorbeeld het mogelijk is om een groot deel van het wagenpark te gebruiken voor bepaalde functies zonder dat er een apart model gemaakt/besteld moet worden en kan één auto dus een bredere markt serveren.
Dus je had liever gehad dat ze na het op de markt brengen waren gestopt met ontwikkelen? Dan had iedereen nog exact dezelfde auto gehad als die ze nu hebben, alleen zonder betaalde upgrade.

Waarom verwacht je dat hier niet meer "werk" inzit? Of ben je iemand die denkt dat ze bij de release al een simpel softwarematig schuifje hebben klaargezet in de beheerdersomgeving, en gewoon hebben gewacht met dat schuifje aanzetten tot nu?
Als je aan auto op de markt brengt waar deze spulletjes al inzitten, maar ze alleen uitschakelt, likt mij niet dat dat ineens wél doorontwikkelt. Ik heb het hier ook niet over OTA- updates aan je wagen uitvoeren, kaarten en infotainment bijwerken etc. maar over fysieke devices die wél in je auto worden gebouwd, zónder dat je er iets mee kan totdat je er via een on-line dienst voor dokt.

Als je de snufjes van een wagen doorontwikkeld hebt en je wil ze uit gaanbrengen, gaat dat ook nu meestal met een facelift van het model.
Maar nu kijk jij vanuit de optiek dat deze optie simpelweg "uitgeschakeld" was.

Volgens mij hebben ze juist door verdere analyse, finetuning van motormanagement en praktijktesten met de accu's een update kunnen ontwikkelen waardoor ze nu méér uit dezelfde onderdelen weten te persen. Daar is gewoon werk voor verzet.

En het mooie: je hoeft als koper van het eerste uur niet het facelift model te kopen om deze nieuwe kennis te verkrijgen, maar regelt het via je smartphone voor je bestaande auto.

Glas halfleeg, versus glas halfvol.
Goeie insteek. Wanneer een aandrijflijk verder doorontwikkeld wordt en er nieuwe aansturing mogelijk wordt, is er natuurlijk de mogelijkheid je bestaalde aandrijflijn met deze nieuwe aansturing te verbeteren. Dit ben ik compleet met je eens. Dat gezegd, vind ik het alsnog jammer dat ze vaar vervolgens een update van €1000 van maken.

Let wel; dit is géén aanval op het on-line verbinden en update nvan een wagen's systemen, maar de business practices welke eruit ontstaan staan mij niet zo aan. Nou zal dat vast wel komen omdat ik hartstikke ouderwets ben ;)
Dat is dus onzin. Moderne ICE auto's zijn tegenwoordig ook op allerlei manieren begrensd. Als je allerlei milieu-besparende maatregelen uit je auto sloopt, dan issie ook meteen een stuk sneller (en soms zelfs zuiniger). De EGR-klep schiet me nu te binnen.
Dat klopt, echter valt de wagen dan wél buiten de reguleringen. Daar zit dus wel een verschil. Ja, een model met dezelfe motorinhoud maar een grotere turbo of andere afstelling zal zich anders gedragen, maar dit zijn aanpassingen, welke soms af fabriek in een hoger model zitten gecombineerd met andere metingsresultaten en dus veelal ook een andere regulering. Het is zeker mogelijk om zelf je blok te kietelen, maar dan ga je bewust de reguleringen en limieten van jouw type auto te buiten.
Dat klopt, maar daar reageerde ik niet op. Ik reageerde op jouw opmerking:
Als het in mijn auto zit, moet het werken ook, en niet achter één of andere neplimitatie zitten! Waarom waren auto's met extra opties altijd duurder? Juist, omdat er meer materialen en werk in zaten. Dus waar slaat dit op dan?
Dat maakte ik zo snel even niet uit je reactie op, gezien je het over motortechniek had. Met deze zin doelde ik meer op de steeds vaker voorkomende trekd dat "snufjes" (welke je vroeger dus optioneel kon laten monteren en dan had je ze gewoon tot je beschikking) tegenwoordig altijd aanwezig zijn, overal naartoe mee worden gezeuld, maar je er vervolgens kunstmatig geen gebruik van mág maken.

Door milieuregelingen wordt bijna elke ICE tegenwoordig bijna compleet dicht geknepen. Klopt, maar dat heeft meer te maken met de beperkingen waarin een fabrikant moet werken om een wagen binnen x categorie te kunnen zetten. dan een business practice welke mij een zeer onprettig gevoel geeft.
Als het voor VW goedkoper is om iedereen stoelverwarming te geven maar alleen te activeren voor mensen die ervoor betalen vind ik dat toch vrij logisch.

Het zorgt ervoor dat de minimum prijs van de auto niet omhoog gaat omdat er duurdere opties beschikbaar zijn, je kan later nog upgraden om wel stoelverwarming te activeren. Er zitten ook positieve kanten aan.
Dat is dat ik bedoel met de insteek dat dit het productieproces makkelijker maakt. Vanuit business- oogpunt lijkt mij dit ook zeer logisch. Echter praat ik hier vanuit het oogpunt van een eindgebruiker die langzaam maar zeker begint te zien dat er dingen wél in een auto worden gebouwd, waardoor je ze altijd mee zeult, en vervolgens kunstmatig van jou weg worden gehouden tenzij je via een on-line service dokt.

Mijn mening hierover is dus: Als ik ervoor kies dit niet te nemen, vind ik ook dat het niet in de wagen moet zitten. Want als het wél in de wagen zit, dan neem ik dus overal waar ik heenga onnodig gewicht mee. Als ik het wél wil, dán bouw je het in. Bovendien zit het "on-line" stukje mij niet lekker - als die server platgaat, en ik besluit stoelverwarming te willen, kan ik het niet meer krijgen, maar het zil wél in mijn auto...
Ja maar als die server platgaat is waarschijnlijk je hele autofabrikant foetsie (anders kan het altijd nog bij de dealer) en dan zijn reserve onderdelen je eerste zorgen denk ik.

Je mening is misschien emotioneel valide maar financieel slaat het volledig mis. Moeten ze dus een duurder model leveren omdat ze bij jou er geen stoelverwarming mogen inzetten?
Ik krijg er juist het gevoel van dat het "basismodel" van de wagen gewoon een stuk(je?) goedkoper én lichter had gekund als al die meuk er niet per definitie in gebouwd werd. Dat gezegd, ben ik zeker geen economisch expert ;)
Het is minder concreet dan extra materiaal en meerwerk, maar wat dacht je van R&D?

De ontwikkeling van een stoelverwarming zal misschien maar peanuts zijn, maar het totale pakket van luxe opties en ontwikkeling voor die auto kost ook geld. Als ik een denkbeeldige auto heb die met alle opties 42k kost, en ik daar 38K voor betaal omdat ik niet alle opties hoef te hebben, dan is het toch prima?
Ik snap je precies, en ik ben zeker geen econoom of financieel expert, maar ik heb dan toch het buikgevoel van "maar als die modules er gewoon fyeisk niet insaten, had het basismodel toch goekdoper kunnen zijn?", daarnaast neem je op zeke manier ook allemaal extra meuk mee welke je niet gebruikt, en dat weegt tóch wel wat, lijkt mij dan.
Ik snap best waarom ze dit doen maar van mij mag dit wel gewoon verboden worden.
In de benzine wereld gebeurd dit al jaren. Je hebt specialistische bedrijven die je auto tunen. Het is goedkoper om een auto te bouwen en spullen te blokkeren en er veel geld voor vragen om ze dan te deblokkeren. Dan elke auto custom te maken.
Daarbij krijgt de fabrikant ook nog wel eens een eco bonus omdat ie zo "zuinig" is.

Daarbij moet je dit soort upgrades wel doorgeven aan je verzekering, die word dan hoger.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 22 juli 2024 23:16]

Totaal niet te vergelijken, benzineauto's worden af-fabriek altijd met een 'meest generieke uniforme' spec afgeleverd, tuners passen deze mapping aan op basis van jouw specifiek gebruikte benzine, je rijstyle, met mogelijke negatieve kanten als hoger verbruik of meer slijtage.

Niet anders dan een generieke broek kopen bij de C&A en deze op maat laat maken bij je lokale kledingmaker, op maat voor jouw specifieke lichaam/wensen. C&A blijft gewoon diezelfde uniform generieke broeken maken.

Eco is daarbij niets anders, zoals Ford met zijn boost 1/2/3, is puur de 'variaties' op de markt brengen die bepaalde markten als voorwaarden/eisen stellen. Dat jij daar achteraf veranderingen in kan maken maakt niet uit, Ford vraagt jou achteraf nooit of je stiekem niet toch die boost 3 wilde en voor 1000 euro doen we even snelle unlock.
Wat je zegt klopt deels. Ze worden inderdaad geleverd met een generieke tune, maar ik heb zelf al meerdere auto's gehad waarbij het enige verschil tussen de mijne en de versie met meer pk de software was en eventueel wat zeer eenvoudig te vervangen hardware, zoals luchtfilters.
Maar dat gaat wel met meer dingen. Bij mijn huidige auto is de optie launch control volgens mij een kwestie van 1 of 2 parameters omzetten met behulp van een obd tool.

[Reactie gewijzigd door darkkingll op 22 juli 2024 23:16]

Dat komt omdat autofabrikanten een marge inbouwen zodat elke motor die van de band af komt, hetzelfde presteert en dezelfde betrouwbaarheid heeft. Sure er zit meer in, maar dat is niet voor elke motor geschikt.
Dat benutten is dan weer een specialisatie waar je apart voor betaald.

In feite kan mijn stofzuiger ook sneller draaien, maar ivm garantie e.d. doen ze dat niet. Elke device heeft zo zijn marge en daar bovenop heb je nog dat een motor beter kan presteren. Dat is niet zozeer uit luxe. Dat is deze upgrade wel.
Eens, er zit een marge in, maar waarom kan je van een bepaald motorblok b.v. een 100 pk en 125pk versie kiezen waarbij het enige verschil is dat de software iets anders is ingeregeld, af fabriek?
Dat er geen verschil lijkt, wil niet zeggen dat het er niet is. In principe weten ze vast wel welk blok sterk genoeg is en welke niet.
Het gaat in mijn voorbeeld om motorblokken met exact dezelfde blokcode.
Dat weet je niet, niet elk motorblok kan hetzelfde aan, ook al hebben ze dezelfde onderdelen. 25% meer pk is een behoorlijke verhoging.
Dat is niet hetzelfde. Zoals sinergyx al zegt is een motor mapping iets heel anders. Er zit bij de meeste producten een marge ingebouwd uit veiligheid, betrouwbaarheid en/of performance om zo niet het uiterste te eisen. Hierdoor gaat een motor langer mee of kunnen ze garanderen dat elke motor die van de band komt rollen een bepaalde performance heeft. Ga je een motor voorzien van andere mapping, dan is de kans aanwezig dat je niet de gebruiksduur haalt wat je normaal kunt verwachten. Of dat de ene motor 10pk vermogen erbij krijgt en een andere 15. Zelfde met processors. Je cpu of gpu kunnen meer, maar door bepaalde onderdelen te limiteren, kunnen ze een bepaalde garantie bieden voor wat bij elk product haalbaar is. Sterker, langzamere producten hebben vaak dezelfde processor maar hiervan zijn meerdere kernen gedeactiveerd omdat ze gewoon niet goed gefabriceerd zijn en men niet kan garanderen dat het de gewenste performance haalt. Daarom kun je bij sommige producten ook wel eens firmware flashen van een ander product mits je de mazzel hebt dat dan wel alle kernen werken. Maar je kunt er ook je hardware mee beschadigen.

Zo te zien zit aan deze upgrade geen enkel risico en is er geen enkele andere reden dan winst om deze niet bij elke auto uit te rollen. Het is alsof je een cpu koopt met 10 cores, er maar 8 mag gebruiken en er wel degelijk in elk product 10 werken.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 23:16]

Dus weer een apparaat dat softwarematig gemankeerd op de markt wordt gebracht.
Waarom zou dit het geval zijn?
Omdat er hardwarematig niets aan het apparaat veranderd. Door de software te veranderen kan het voertuig ineens meer. Dat betekent dus dat hij in de standaardconfiguratie geknepen wordt, oftewel gemankeerd is.

Dit is uiteraard niets nieuws, auto's worden al jaren softwarematig beperkt. Het is wel een beetje jammer.
Dat is toch iedere auto al standaard de afgelopen 10 jaar...
Bij BMW is de 520 en de 530 tegenwoordig en is het de software die het vermogen er uit duwt.

En met chiptuning kun je dat aanpassen.

En dit geld ook voor CPU chips die je kunt overclocken (iets waar tweakers toch al 20 jaar voor staat ;-)).
De 520i heeft een 1.6L motor en de 530i een 2.0L motor
Ook heeft de 530i een grotere turbo.
Dit is hetzelfde op de diesel lijn.

Het is dus niet de software zoals het bij Polestar wel is.
1000 euro voor wat setting changes is imo te belachelijk voor worden.
Bij chiptuning gebeurt toch niets anders? Wat je voor chiptuning betaalt staat in geen enkele verhouding tot de hoeveelheid werk die dat kost. Want dat is in de basis niets meer dan het simpelweg opnieuw instellen van wat parameters. En toch betaal je daar honderden euro's voor. En dat is niet "te belachelijk voor worden"?
Is net zo belachelijk. ik zeg namelijk ook nergens dat dit niet bij chiptuning gebeurd.
Wel vind ik dat er een verschil zit tussen wat de fabrikant zelf ondersteund dan een tuning op de chip die niet vanuit de fabrikant wordt ondersteund.

Wat ik aangeef is dat de vergelijking tussen de 520 en de 530 niet opgaat.
Ja er zijn wel modellen binnen bmw waar het wel software matig gebeurd maar dat zijn niet deze.
Wat je als klant betaald voor iets is lang niet altijd gerelateerd aan de hoeveelheid werk of materialen die er voor nodig zijn. De prijs wordt uiteindelijk bepaald door de markt.
Mea culpa, je hebt gelijk. Weer wat geleerd.

[Reactie gewijzigd door MisteRMeesteR op 22 juli 2024 23:16]

520i 2018–present 1.6 L N20 I4 turbo 125 kW (168 hp) at 5,000–6,500 rpm 250 N⋅m (184 lb⋅ft) at 2,000–4,700 rpm 224 km/h 8.7 s

Hebben ze wel alleen misschien niet hier.
Dat is alleen dus niet waar.
https://www.bmw.nl/nl/mod.../technische-gegevens.html

Cilinders / kleppen per cilinder
4 / 4

Cilinderinhoud in cm3
1.998

Ik heb deze auto gehad en onder de motorkap kon ik echt een 2 liter zien liggen hoor ;-)
Mijn BMW g31 520 heeft hetzelfde blok als de 530, met als bron de BMW dealer zelf. En dit wasecht een 2 liter blok.

Deze is ook te chippen van 180 pk naar 280 pk.
Dat is bij auto’s al jaren zo. Een bmw 116 en 118 hebben dezelfde hardware, maar softwarematig geknepen. Doet vag ook.

Is bij ICE ook vanwege emissie eisen en lagere bpm tarieven.
zelfde basis blok maar ook in de hardware zit wel degelijk verschil. (turbo en randcomponenten)
Nee hoor, vaak is alles gewoon identiek, dat is namelijk veel goedkoper in het productieproces. Mijn Audi a4 135pk was 100% identiek aan de 170pk variant. Alles was softwarematig geknepen.
Soms zitten er hardware verschillen, maar tegenwoordig steeds minder. Vaak alleen maar software
"Hardware verschillen", vroeger was dat toch gewoon het knopje weglaten op het dashboard.
Microsoft doet dat met Windows ook.

En het is voordelig voor mensen die het niet nodig hebben. Massa productie.
Dit gebeurd wel vaker hoor.

De Volkswagen Up, Seat Mii en de Skoda Citigo waren verkrijgbaar in een 60PK en een 75PK variant. Beide varianten hebben letterlijk dezelfde motor, maar de 60PK variant is softwarematig geknepen. Als je de software van de 60PK versie een update geeft, kan deze ook naar 75PK.
Dat niet alleen, de infotainment systemen hebben vaak ook alles er al in zitten. Als je een auto koopt zonder carkit functie, wordt dat veelal softwarematig uitgezet.
10 jaar geleden had mijn Seat niet de mogelijkheid om bij telefooncontacten te laten zien als [voornaam][achternaam]. Het infotainmentsysteem is toen even aangesloten op een VW systeem, daar goed gezet en weer bij mij ingebouwd.

Ik zie het probleem ook niet. Je koopt een auto met bepaalde features en maximum vermogen. Daar betaal je ook gewoon voor. Je krijgt nu de optie om er meer uit te halen dan je oorspronkelijk aan configuratie had gekocht. Kan dat alleen maar toejuichen. Dat kan namelijk de 2de hands markt ook bevorderen. Stel iemand zoekt over paar jaar die auto met dat hoger vermogen. Dan kan hij ook gewoon eentje kopen met lager vermogen en dan zelf upgraden. Dan verkoop je die auto met wat lager vermogen ook makkelijker.
Vrijwel alle auto's kun je zuiniger en sneller maken door allerlei wettelijk en vanwege het milieu aangebrachte componenten. Je kunt de EGR klep blokkeren, je kunt een andere chip inbouwen. Is allemaal mogelijk en je auto wordt er sneller van. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze daarom vinden dat de auto die je kocht "gemankeerd" was. Waarom is dat nu, bij EV's, opeens wel een probleem?
Ik snap je redenering, maar op die manier kun je alles wat een chip bevat beschouwen als gemankeerd. Je pc/laptop en telefoon krijgen ook regelmatig updates. Wil dat zeggen dat het product daarom vóór die update niet goed was? In mij ogen niet, maar dat is een manier van denken die bij auto's nog niet gebruikelijk is. Al heb ik wel vragen bij het vragen van geld hiervoor.
Zo'n onzin dit. Zou je dit ook hebben gezegd als dit gewoon een optie was bij aankoop?
Worden auto's nou ook al pay 2 win?
Hier pakt Tesla het toch een stukje netter aan als je het mij vraagt...
Tesla doet hetzelfde toch? Die hebben betaalde performance updates uitgevonden. Tesla doet of deed ook betaalde opties uitschakelen bij het verkopen van een auto. Tesla verkoopt toch ook standaard aanwezige stoelverwarming met een software update?

Hier in 2019 introduceerde Tesla eigenlijk precies hetzelfde als Polestar nu doet.

Juist dit soort dingen houden mij weg bij merken als Tesla en Polestar. Ook bij BMW en Audi die dezelfde lompe dingen doen met andere features.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 23:16]

Ik snap het probleem van mensen niet zo, je betaald toch voor een bank zonder armleuning? Dan krijg je die toch zonder armleuning? De fabrikanten geven je nu de optie die armleuning toch te krijgen. Dat het goedkoper is voor de fabrikanten die armleuning alvast mee te leveren zonder aansluitmiddelen oid moet niet uitmaken, je hebt er immers niet voor betaald.

Als ik betaal voor 300pk dan vind ik het niet gek die ook te krijgen ook al zou mijn auto 400 moeten kunnen. Het is toch juist mooi dat ik geen andere auto hoef te kopen of compleet hoef laten om te bouwen als ik later besluit toch 400pk te willen?

Ik zelf zou die optie ook willen op mijn E-Niro, echter naar mijn weten moet ik gewoon een andere auto als ik nu meer vermogen wil...

(getallen zijn voorbeelden)
Ik dacht dat filosofie achter electrisch rijden beter voor het milieu en minder waste/rubbish zou zijn.....
Ja klopt heb je helemaal gelijk in.
Alle nieuwe auto's moeten een limiet van 70pk krijgen, daarnaast 100Nm koppel want optrekken als een oud omaatje is het meest zuinig natuurlijk. Uiteraard moet het snelheidslimiet naar 90Km/u zowel snelweg als auto.

En level 5 autonoom rijden moet er zo snel mogelijk komen dan kan de AI/Computer/chip oid zo efficient mogelijk rijden natuurlijk. Het is dan ook absoluut verboden dat mensen nog zelf rijden.

Dat een lolletje met rijden dan uitgesloten is is dan uiteraard bijzaak, 100% natuur/mileu voorop.
Maar niet alleen die merken! Ik heb geen automagisch inklappende spiegels in mijn Peugeot. Maar de motertjes en mechaniekjes zitten er wel in! Voor boel veel geld kan de dealer het aanzetten.
Oh wauw, dit is voor het eerst dat ik daar over hoor. Wat hinderlijk :(
Wat doet Tesla netter?
In het verleden hebben ze namelijk iets vergelijkbaars aangeboden.
Op dit moment kan ik het echter niet meer in de Nederlandse upgrade winkel vinden.
Is nog gewoon te koop hoor. Als ik op de Tesla-website naar de gegevens van mijn auto ga, dan is er een knopje "Upgrades kopen", en één van de dingen die ik daar kan kopen is Acceleration Boost voor € 1800.
Tesla heeft voor de Model 3 een gratis performance update gegeven. Ik kreeg anderhalf jaar geleden er gratis 5% vermogen erbij
Tesla doet dit toch hetzelfde? Die hebben volgens mij ook gewoon OTA updates waar je voor moet betalen.
Dus omdat Tesla het doet is het allemaal goed? Ook bij Tesla is dat gewoon een ruk systeem, opties die in je auto ingebakken zijn moeten unlocken.

Edit: oeps, zie dat je reactie inderdaad tegen Tesla gericht is. My bad.

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 22 juli 2024 23:16]

Maar niet betalen voor opties die je niet gebruikt is toch prima/handig?
Of moet Tesla dan alleen complete full option auto's aanbieden? Geen automaker die dat doet!

En het is al jaren zo dat er ICE modellen zijn (niet allemaal) met meer of minder PK's, maar het motorblok is het zelfde: je betaalt dan voor de versie met meer PK's meer: maar je krijgt in principe niet een andere auto dan iemand die de versie met minder PK's besteld heeft.
Ja, Tesla moet in mijn ogen full option auto's aanbieden of de hardware niet leveren. Ik snap het kosten-optimalisatie aspect wel, maar je koopt nog altijd een auto en geen dienst imo. Het is toch compleet debiel om een auto te leveren met stoelverwarming en bediening via een touchscreen, om vervolgens extra geld te gaan bedelen om via het scherm die verwarming te kunnen aanzetten?
Nog nooit gezien dat het bij VAG-auto's ook allang hetzelfde is? Als je bijvoorbeeld de goedkope functie voor lane keeping assistance koopt krijg je een complete hardware cameraset ingebouwd waar ook adaptive cruise control mee gedaan kan worden, maar die krijg jij niet omdat je daar niet voor hebt betaald. Het is goedkoper om 1 product te maken, standaard in te bouwen en dan naar keuze te activeren dan 3 losse producten fabriceren en maatwerk leveren. Vooral bij Tesla gaat het om maximale standaardisatie maar het is echt niet de enige.
Daarnaast, uit gebruikersgemak is het fijn dat deze opties zo makkelijk kúnnen in plaats van dat het überhaupt niet achteraf geïnstalleerd kan worden, of dat je je auto een tijd naar de garage of beunhaas moet brengen.
Kia biedt al jaren maar 2 mogelijkheden bij (in ieder geval een deel van) hun auto's. Ik heb net even de prijslijst van de Kia Stinger gedownload, ze hebben de opties "GT" en "GT Pro" en de enige overige opties die je kunt kiezen zijn:

* Trekhaak
* Fietsendragen
* Antislipbak (ik weet niet precies wat dat is, maar ik vermoed dat het om een matje in de achterbak gaat)
* Metallic lak

Het verschil tussen de 2 uitvoeringen is ook nog eens heel klein, er zit alleen verschil in de bekleding (stoelen, dashboard en deurpanelen). Kia biedt dus alleen full option auto's aan, ze zijn daar vast niet de enige in.
Dat is natuurlijk onzin.

Je pakt nu bewust de Stinger, een halo model waarvan Kia er per jaar misschien enkele tientallen op kenteken zet.

Als ik de Rio open, dan zie ik toch echt 4 uitrustingsniveau's staan, en bij de goedkopere uitrustingen kan ik nog "packs" aanvinken.

Meer dan genoeg opties dus, alleen verhuld als DynamicLine, DynamicPlusLine, GT-Line, ComfortLine, ExecutiveLine etc.
Dus omdat Tesla het doet is het allemaal goed?
NEEEEEEEEE

Maar hij reageert op iemand die zegt dat Tesla het beter doet dus komt hij met een voorbeeld dat Tesla dat ook gewoon doet. Iets verder lezen dan je neus lang is en je reactie was compleet overbodig :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 23:16]

Auto's zijn toch altijd al pay 2 win geweest, alleen niet softwarematig misschien.

Al vind ik dit een prima oplossing, als ik nu meer vermogen wil moet ik een andere auto kopen. Als KIA mij de optie geeft meer vermogen te bieden voor dit geld dan overweeg ik dit serieus voor mijn E-Niro. Ik wordt er nu continue uitgereden door flink opgevoerde Bmw 1 series en Audi A1's, toch beetje jammer als je elektrisch rijdt 😅
Pfff... al die Teslaatjes en Polestars denken dat ze snel zijn... ik trek/rijd lekker op mijn motor uit '98 al die electro-zooi eruit. Niks geen dure spullen nodig om hard te kunnen/willen rijden. Nog geen auto tegengekomen die het niet tegen mij aflegt.

[Reactie gewijzigd door livePulse op 22 juli 2024 23:16]

Sorry maar een Motor of Auto is echt appels en peren vergelijken.
Precies. Electrisch en BMW 1 of Audi A1 ook.
Nee het zijn beiden personenauto's. Het is algemeen bekend dat motors het over het algemeen winnen van personenauto's. Net zoals personenauto's dat doen van vrachtwagens.

Electrische tegenover brandstof is echter een ander verhaal, die van mij (E-Niro) legt het vaak genoeg af zoals ook brandstof dat doet van weer Tesla's e.d. Die vergelijking is dus niet heel gek.
Op zich heb je gelijk dat je altijd hebt kunnen betalen voor extra accesoires en dergelijke maar het is wel nieuw dat je in feite betaalt voor iets wat vrijwel gratis is om toe te voegen aan je bestaande aankoop. Dat is natuurlijk anders als je een kevlar knalpijp laat installeren, dat onderdeel kost een hoop geld qua installatie, logistiek en materialen (naast de ontwikkelkosten, die je wel hebt bij software updates).

Waar mensen terecht (denk ik) bang voor zijn is een soort subscription model op auto's voor premium features.
Tesla heeft precies hetzelfde. Voor mijn Model 3 is er een software-update beschikbaar waarvoor ik € 1800 zou moeten betalen waarmee 'ie net ietsje sportiever zou rijden.
De échte vraag is natuurlijk: wordt er na betaling ook een chrome plaatje opgestuurd dat je op de kofferbak kunt plakken? Anders ziet niemand dat je die upgrade hebt natuurlijk. Weg bragging rights.

Ik verwacht dat er in de toekomst een OLED-scherm naast één van de achterlichten zal komen waar de geüpgradede specs van je wagen automatisch zullen verschijnen. Acceleratie, vermogen, equivalente penislengte; dat soort zaken.
Moet zeggen dat bij moeten lappen om een stoelverwarming te 'unlocken' die al in m'n auto zit gebouwd niet bepaald netjes is.
Waarom niet? Voor de productie heeft het meerwaarde om de verschillen bij productie te elimineren. Jij als klant krijgt de optie om bepaalde functies zoals stoelverwarming achter of stuurverwarming later als optie bij te kopen.
Als het er al in zit, schakel het dan ook gewoon in en niet achteraf met een extra betaling. Want het zit toch al in de kostprijs van de auto.
Ja, R&D is gratis? Ben blij dat het er überhaupt in zit, en je het simpel achteraf nog zou kunnen aanschaffen. Dat heb je toch zeker veel liever dan dat je naar de garage zou moeten, en het daar moet laten inbouwen?
https://www.reuters.com/b...tware-by-2030-2021-12-07/
MILAN, Dec 7 (Reuters) - Automaker Stellantis (STLA.MI) rolled out its software strategy on Tuesday including a 2030 target of 20 billion euros ($22.54 billion) in annual revenue from related products and subscriptions as it takes aim at rival Tesla (TSLA.O).

CEO Carlos Tavares said the world's fourth largest carmaker expected to have 34 million connected vehicles on the road by then, up from 12 million now.
@Iblies gaat even rekenen 🧐
34 mln auto’s, omzet van 20mld,
dat is bijna 600 per jaar, €50 euro p/m ….

En gemiddeldes,
niet iedereen zal een abbo hebben dus het zal sws hoger zijn.
Auto “kopen” zal in de toekomst anders zijn en voor jan modaal waarschijnlijk chinees 🙂 Je wilt 4 wielen met iets van een motor.
Maar dan krijg je dus gewoon de situatie dat de mensen die niet geïnteresseerd zijn in bepaalde opties meer gaan betalen dan nu — de fabrikant will immers geen inkomsten inleveren. Nu financieren de kopers van de luxere configuraties de kopers van de geknepen configuraties. Dat lijkt me gewoon de wenselijke situatie.
betekent ook dat er allemaal dingen standaard ingebouwd worden die nooit gebruikt gaan worden... best wel wasteful...
Het blijven bedrijven die meer willen omzetten. Toen ik een electrische scooter in Rotterdam zag branden, zag ik pas hoe groen zo'n elektrisch voertuig is....
Ja want dat is ook de normale use case voor een scooter, om hem te verbranden 8)7
Uiteraard niet. Het was duidelijk niet uit biologisch afbreekbare grondstoffen opgebouwd. Het was meer een voorbeeld van 'greenwashen' van chemicalien.
Dit lijkt erg op dlc in games, wanneer een stuk game afgeschermt is met paywalls geeft dat een vieze nasmaak. Echter wanneer een game na een jaar een uitbreiding krijgt kan dit juist heel tof zijn. Het eerste voelt als extra betalen voor iets wat al in de game zit, het andere voelt als een mogelijke bonus.
Daarmee impliceer je dat de stoelverwarming (en dus verwarmingselementen etc) al aanwezig zijn en klaar voor gebruik, alleen moet je "even betalen" om de optie in de software aan te zetten.

Maar zo werkt het niet.
Als je voor een auto met stoelverwarming kies, koop ik die optie en word hij compleet geleverd.
Als je een auto koopt zonder stoelverwarming, dan zit er dus helemaal niets in.
Wil je dat achteraf, dan moet het complete systeem eerst ingebouwd worden.

Wat ze hier bieden is een software upgrade, waarmee je blijkbaar wel een halve seconde sneller kan optrekken van 80 naar 120... En dat voor 1000,-
De hardware kan het dus blijkbaar al.

Dat is dus iets anders dan stoelverwarming.
En in mijn ogen complete geldklopperij.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 juli 2024 23:16]

Zo heeft Tesla dus de productielijnen geoptimaliseerd. Alle stoelen hebben de verwarmingselementen in alle auto's die ze maken.
Als je later alsnog besluit dat je deze functie wil toevoegen aan de functionaliteit van je auto, dan kun je daarvoor de vastgestelde meerprijs betalen.
Dat is wel waar - anders is het weer een soort losgeld. Want de basisprijs omvat dus blijkbaar al die onderdelen al en het is zelfs goedkoper om dat maar al die onderdelen alvast te monteren (zoals bijv. stoelverwarming).

Mijn vraag is nog wel: betaal je bij de upgrade dan ook weer BPM over die upgrade? Of is wordt dan pas de BPM over de feature als geheel betaald?

Ik vind betalen voor extra features in de software niet zo verkeerd - daar telt echt dat het 'erin' laten zitten maar locken geen extra kosten zijn voor de fabrikant.
Maar alle onderdelen wel al monteren en dan extra geld vragen voor het gebruik van doe onderdelen is foute boel. Behalve misschien als je op die manier BMP omzeilt maar dan vermoed ik dat een andere partij zich er weer mee gaat bemoeien.
Je betaalt, nog, geen BPM voor een elektrische auto. Het bpm-tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot en wordt berekend als percentage van de nieuwwaarde. Dus normaal sloop je alle opties eruit, laat hem waarderen en dan stop je de opties terug. In dit geval koop je dus erna

Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is het bpm-tarief een percentage van de nettocatalogusprijs.
Maar ik las ook dat bij een personen-auto wel BPM over de nettocatalogusprijs van opties wordt berekend. Niet de achteraf te plaatsten opties natuurlijk.
Maar je hebt wel gelijk dat bij 0% CO2-uitstoot, geen BPM wordt berekend.

En m.b.t. een reguliere auto (dus met BPM) - opties weglaten/weghalen is niet altijd voldoende. Als de auto vervolgens wel een regulier model zou worden (door optie X) toe tevoegen, dan wordt diens catalogusprijs gebruikt bij de BPM berekening. En ik meen dat dit ook voor opties geldt die precies hetzelfde zijn als de fabriek ze zou monteren. Dus achteraf de sport-stoelen plaatsen gaat geen korting opleveren op de BPM.

Anders hadden we waarschijnlijk half gebouwde auto's gekocht en daarna de 'opties' laten monteren door de dealer.


(haalde 2 dingen door elkaar; BPM en bijtelling)

[Reactie gewijzigd door Tintel op 22 juli 2024 23:16]

De RDW moet de modellen wel toelaten natuurlijk en dan moet de importeur er toch een prijs aan geven, maar als jij later besluit opties toe te voegen betaal je over die onderdelen niet weer BPM, het is immers geen nieuwe auto meer en de CO2 berekening zal er ook niet anders om worden
Dit las ik:
Bovendien betaalt u ook BPM over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs, zoals extra opties, accessoires en meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Als uw voertuig een
(bron)

En importeren van 2e hands auto's is ook mogelijk - dan zul je dus BPM betalen over later toegevoegde opties - omdat ze erop zitten ten tijde van het invoeren. Dat werkt ook andersom; eraf halen voordat het RDW de auto krijgt en dan weer terugplaatsen naderhand.
Vanaf 1 januari 2013 wordt de catalogusprijs voor personenauto’s niet langer berekend over de nettocatalogusprijs, maar uitsluitend over de co2-uitstoot. Wij vragen de nettocatalogusprijs nog wel uit om de catalogusprijs voor privégebruik auto te berekenen.

De catalogusprijs is de geadviseerde verkoopprijs die in Nederland geldt op de datum waarop het motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen. Dat is de verkoopprijs inclusief de waarde van de opties en accessoires. De netto catalogusprijs is de catalogusprijs zonder de bpm en btw. De fabrikant of de importeur van het motorrijtuig stelt de catalogusprijs vast. Informatie over de catalogusprijs kunt u krijgen bij de importeur, een dealer en organisaties zoals de rai, Bovag, anwB en Autotelex.

De waarde van accessoires en opties, zoals metallic lak, airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten
en centrale deurvergrendeling, maakt deel uit van de catalogusprijs.
https://download.belastin...ijwielen_bpm0211z41fd.pdf

Ja dat zei ik ook, je sloopt de opties eruit, keurt hen, zet hem op naam, betaalt BPM en zet de opties terug, hier aan de grens legio bedrijven die daar hun geld mee verdienen
Wel BPM, maar geen bijtelling
Over upgrades na aanschaf betaal je geen BPM.
Nee. Niet als de BPM al is betaald maar bij invoeren van een auto moet je BPM betalen en dan zou het mooi zijn als de opties daar buiten vielen. Dat lukt ook wel.

Ik was in de war met de berekening van de bijtellings bepaling...stom.
Bepaal jij dat? :?

Koop die auto gewoon niet als de opties waarvan jij meent dat ze er standaard op horen er niet standaard op zitten.

Jij accepteert het toch ook niet als je opdrachtgever of werkgever zegt: werk maar gewoon 10 uur onbetaald extra want je verdient al veel te veel?
Ja ik bepaal dat. Ik heb alleen een fiets en die is wel unlocked.

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 22 juli 2024 23:16]

ik kan mij erg goed voorstellen, dat een elektra motor een beetje (evt software matig) getemperd moet worden.
gewoon om een fijnere rijstijl te hebben, en er voor te zorgen dat niet de aandrijflijn word krom getrokken.
etc etc...
geen probleem, dit snap ik wel.

maar dat je moet betalen omdat er toch meer mogenlijk was als eerst gedacht
of dit speciaal zo in bouwen en betaal maar voor meer.
nop, dit is een teken dat de markt nog niet volwassen is of er nog niet genoeg concurrentie is. ;)
Aandrijf lijn zit er ook niet meer in, direct op de as.
dan kun je verder denken als de aandrijf lijn.
want uiteindelijk moeten de wielen ergens aan vast zitten.
maar goed een verstandig persoon had dat wel bedacht natuurlijk. :P
Maar zoveel vermogen trekken dat een direct aangedreven as daardoor krom trekt lijkt mij ook wel een hele kunst :)
vergis je niet wat een elektro motor aan krachten kan zetten op een as, en de ophanging/vering van het wiel of de stuurstangen etc etc welk punt het zwakst is zal het begeven.
dan kan het zeker handig zijn om als de auto maar net in beweging is, de krachten wat lager te houden.
en als hij dan op snelheid is wat meer vermogen te geven. b.v.

dus een systeem voor die krachten onder controle te houden is wel nodig, maar kan goed zijn dat er later toch ontdekt word dat onder bepaalde omstandigheden dat niet zo veel getemperd hoeft te zijn.
en dit kan weer geüpdatet worden met de software.

(heb een ombouw set gehad voor een fiets, maar binnen 6 maanden was mijn voorvork aardig krom geworden. en dat zijn niet speciaal zware motoren.)

edit:
geen idee hoe de polestar het doet, maar als er 2 wielen met 1 motor worden gedaan.
dan is er ook een differentieel nodig.

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 23:16]

Goede vraag over het differentiaal.
https://www.polestar.com/...ance/electric-powertrains
Kan er niet helemaal uit opmaken of en hoe.
ik heb ook geen idee, als je er 1 hebt dan kun je er even onder gaan kijken, en zie je het zo.
maar ik heb er geen, en ik lig niet graag onder andermans auto. }>
maar ook buiten de diff, je moet de immense krachten wel gedoseerd op de wielen zetten.
en daar is die aansturing voor nodig. ;)
Probleem is dat als ik het schema zie dit in de motor unit al gebeurd. Alsof de as niet gedeeld is tussen de wielen, maar dat de motor aan beide kanten een as heeft die dus los van elkaar kunnen draaien. Maar dan nog ga ik ervan uit dat binnen de motor iets vergelijkbaars gebeurd.
Dus vanaf onder zie je er weinig van. Je moet dan redelijk de motor in duiken.
En dat ga ik zeker niet doen met mijn Polestar 2.
voor de duidelijkheid, liever niet over mij heen rijden.
ik zie de onderkant van je wagen liever niet. ;)

maar die diff zit dus diep verstopt in het systeem.
https://nl.wikipedia.org/...tieel_(werktuigbouwkunde)
maar ook het grote wiel van de diff, dat zou ook de elektro motor kunnen zijn.
diff + elektro motor in 1 simpel gezegd.

maar dan nog, ik snap heel goed dat er een begrenzing is op de elektro motor.
al is het maar om er voor te zorgen dat niet elke keer als je weg probeert te komen een burnout maakt. ;)
Wat heeft dit met pay 2 win te maken? De kopers van Polestar 2 zijn niet onderling met elkaar in competitie of iets dergelijks.

Het is niet anders dan een accessoire kopen, alleen dat je extra vermogen door een software-update kan krijgen is natuurlijk wel nieuw. Veel normale auto's kan je chippen, dan lijkt mij dit wat makkelijker.
Nou over die onderlinge competitie, als je je auto verkoopt ben ik wel benieuwd of de nieuwe gebruiker deze "upgrade" ook weer even mag binnenhalen voor duizend euro schoon aan de haak :>
Nope, die is gekoppeld aan de auto en is er niet meer af te halen.
Pay 2 win is niet de juiste term idd.
Maar dit is natuurlijk wel gewoon hetzelfde als betaalde DLC.

Ik zie het al voor me dat autofabrikanten elk half jaar nieuwe betaalde DLC voor je auto gaan aanbieden :9 :P ;( :'(
Ligt eraan wat het is, ik heb genoeg auto’s gehad waarbij ik best had willen betalen voor een upgrade van t infotainment bijvoorbeeld.

Mijn auto heeft op een gegeven moment ook een (gratis) update gehad om meer capaciteit van de accu te kunnen benutten toen na een tijd bleek dat dit zonder nadelige gevolgen kon.

Dingen zoals iets meer vermogen vind ik ook prima (zolang de auto om te beginnen ook maar lekker vlot is), tenzij dadelijk blijkt dat de volgende eigenaar hier geen gebruik van kan maken. Dan zou ik t wel een erg vervelende constructie vinden.

Kortom: ik heb er niet zoveel bezwaar tegen dat ze de software voor een auto door blijven ontwikkelen. Dan heb je er langer lol van en een update is nog altijd veel goedkoper dan een nieuwe auto.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 23:16]

Maar... je kan toch ook gewoon accessoires bij de dealer laten monteren als je er voor betaalt? Ik begrijp dat het vreemd is dat je door een softwareupdate meer vermogen te krijgen, maar in feite is het enige wat nieuw is de delivery method van een accessoire.
Nu nog wel. Maar dit is natuurlijk (net zoals je bij games ziet gebeuren) een incentive om gigantische rommel op te leveren en mensen dan meer te laten betalen voor DLC.

Wat mij betreft is dat in geen enkele tak, waar dit mogelijk gebruikt kan worden een goede ontwikkeling.
Chip tunen was precies hetzelfde minus het ota deel. Ipv dat de nieuwe software op een chip staat kan je hem downloaden. De r&dbetaal je primair
Sterker nog, een hoop aftermarket chip bedrijven zullen hierdoor buitenspel worden gezet. Menig consument vertrouwd eerder een vermogens upgrade van de fabrikant dan van een derde partij.
Tesla pakt het precies hetzelfde aan?
Volgens mij bied Tesla precies hetzelfde concept, wat vind je dan dat ze netter doen?
Zijn ze toch al? Meer vermogen kost over het algemeen meer geld, dat is altijd al zo geweest
Tja, je auto laten tunen met dezelfde hardware is toch ook niet gratis? Er worden hier en daar wat software aanpassingen gedaan bij het tunen van een ICE. Bij deze auto's hoef je dus niet eerst langs een tuningbefrijf maar gaat het via een betaalde update. Niks nieuws onder de zon.
Lijkt me dat dit een levendige handel in cracks/hacks geeft.
DLC voor je auto, pay to win. Letterlijk, niet eens figuurlijk :D
Pay to Win is het toch altijd al geweest?

Koop je een BMW 1 serie of koop je een Porsche 911GT3
Ja, het is niet de beste upgrade, maar het voegt wel meer prestaties toe, dus zeg maar als tuning. Bij ICE-auto's is tunen bij een garage toch ook niet gratis?
Maar wel een stukje goedkoper dan dit.
Daarom zei ik ook dat het niet de beste upgrade is. Ik vind het alleen een beetje vreemd dat mensen klagen over dat het überhaupt een betaalde upgrade is die je auto tunet, terwij het bij een ICE-auto doodnormaal is om daar voor te betalen. Of de prijs meerwaarde biedt is een ander verhaal (en ik ben het ermee eens dat dat het hier niet waard is).
Bij een ICE auto wordt dit niet aangeboden vanuit de fabrikant, een of twee uitzonderingen daar gelaten.
Bij EV's kan dit makkelijker en zal veel vaker gaan gebeuren.
Interessant, maar wat doet dit met de range van je accu in de praktijk. Hoeveel invloed heeft deze update? Als je een zware voet continue hebt dan snap ik dat de accu natuurlijk sneller leeg is.
Wat denk je zelf? Als je het vermogen niet aanspreekt, niet aan de hand. Maar mensen betalen geen 1000 ekkies om er geen gebruik can te maken, dus zal de accu eerder/sneller leeg zijn
Verbruik bij een EV scheelt niet zo heel erg veel als je hem op zijn staart trapt voor acceleratie. Ja tuurlijk piekvermogen is hoger, maar je hebt het ook korter nodig. Ik heb aardig wat getest op 70 stuk met veel stoplichten. Er zit geen noemenswaardig verschil tussen snel optrekken en rustig optrekken. Waar meer verschil in zit, is hoe hard je remt en de snelheid waarmee je rijdt. Hoe harder je afremt, hoe minder goed de motor de energie terug kan winnen en eventueel de remmen in moet zetten (dat is sowieso energieverlies). Hogere snelheid is meer rolvermogen en meer luchtweerstand, wat veel meer invloed heeft dan acceleratiesnelheid.

Wat het voornamelijk doet is een veel hogere piekbelasting geven op de accu's, wat mogelijk voor meer slijtage zorgt. Je ziet ook dat het alleen beschikbaar is bij en bepaald accu percentage. Dit heeft te maken met het parallel moeten ontladen van meerdere cellen en om schade aan de accu's te voorkomen.
Interessant, maar wat doet dit met de range van je accu in de praktijk. Hoeveel invloed heeft deze update? Als je een zware voet continue hebt dan snap ik dat de accu natuurlijk sneller leeg is.
Gebruik je 50 kW vermogen dan gebruik je 50 kW vermogen, daar veranderd deze update niets aan lijkt me. Je gaat pas meer verbruiken als je het ook aanspreekt.
Als je sneller accelereert, zit je ook sneller op je cruisesnelheid, dus je spreekt dat hogere vermogen minder lang aan.
Ik denk dus dat bij een testscenario het verschil in verbruik miniem is.

In de praktijk wordt zo'n upgrade vooral gekocht door Max Verstappen wannabees die het gebruiken om sneller op de bumper van hun voorligger te kruipen en dan zal hun verbruik er vast niet beter van worden. Maar die doelgroep ligt daar niet zo wakker van, anders zou met de huidige brandstofprijzen niemand zo rijden.
Het is een misvatting of incomplete informatie dat hard optrekken onzuinig is. Je legt gewoon meer afstand af in dezelfde tijd, dus daar is meer energie voor nodig. Stel je gaat van 0-100-0 over een tijd van 60 seconden:
- 3 s. optrekken van 0-100 km/h.
- 54 s. 100 km/h.
- 3 s. remmen van 100-0.
Afgelegde afstand = 1580 meter.

- 10 optrekken van 0-100 km/h.
- 40 s. 100 km/h.
- 10 s. remmen van 100-0 km/h
Afgelegde afstand = 1380 meter.

In het eerste geval leg je simpelweg meer afstand af. M.a.w. bij invoegen op de snelweg maakt het weinig uit wat je doet. Een ICE is zelfs efficienter bij full load. Indien je met een rotvaart naar het volgende rode licht rijdt, is het uiteraard economischer om langzamer te rijden, in plaats van zo snel mogelijk + extra tijd stilstaan.

[Reactie gewijzigd door Sloeber op 22 juli 2024 23:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.