Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla in Nederland

Tesla heeft in de eerste vijf maanden van 2021 494 elektrische auto's in Nederland geleverd, 4,8 procent van alle geleverde EV's over die periode. Tesla's marktaandeel daalt al jaren, maar is in een jaar tijd met ruim 13 procentpunt gedaald.

Tesla leverde tot eind mei 490 exemplaren van de Model 3, drie Model S-uitvoeringen en één Model X. Dat blijkt uit kentekenregistratiecijfers die Bovag en de RAI Vereniging met het Financieele Dagblad delen. In de eerste vijf maanden van 2021 zijn er in totaal 11.631 elektrische auto's geleverd. Daarmee heeft Tesla dus een marktaandeel van 4,8 procent.

Tot nu toe heeft Škoda dit jaar de meeste elektrische auto's geleverd, met de Enyaq iV. Dit is een cross-over die is gebaseerd op het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Deze auto is 1209 keer geleverd, waarmee Škoda een marktaandeel van bijna 11,8 procent heeft. Volkswagen heeft zelf ook meerdere modellen op het MEB-platform, waarvan de ID.4 in Nederland vooralsnog in 2021 het succesvolst is. Daarvan zijn 870 exemplaren geleverd. Ook de Kia Niro en de Volvo XC40 zijn vaker verkocht dan de Tesla Model 3. Het FD schrijft over vijf automerken die meer verkopen dan Tesla, maar noemt er slechts vier. Mogelijk is Hyundai met de Kona EV het vijfde merk.

De RAI Vereniging denkt dat het marktaandeel van de Model 3 daalt vanwege de gewijzigde bijtellingsregels. Deze veranderen nu nog jaarlijks en zorgen ervoor dat duurdere elektrische auto's minder aantrekkelijk worden voor zakelijke lease. Die stijgende bijtelling is volgens RAI Vereniging ook de reden waarom er tot nu toe minder elektrische auto's zijn geregistreerd. In de eerste vijf maanden van 2020 waren er 13.083 nieuwe elektrische auto's geregistreerd.

In 2020 betaalden zakelijke leaserijders 8 procent bijtelling over de eerste 45.000 euro cataloguswaarde en 22 procent over de rest van de cataloguswaarde. Sinds 2021 is dat verlaagde bijtellingstarief verhoogd naar 12 procent bijtelling en is dit nog maar geldig over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde. De goedkoopste Tesla Model 3 kost 48.980 euro, terwijl de Enyaq vanaf 41.480 euro te koop is. De Kia e-Niro is vanaf 35.995 euro leverbaar, en de Volkswagen ID.4 kost 40.690 euro.

Tesla's marktaandeel daalt al jaren, zeggen de twee organisaties tegen de krant. In 2017 had Tesla over de eerste vijf maanden van het jaar nog een marktaandeel van 39,1 procent. In 2018 was dit nog 28,3 procent, een jaar later 27,9 procent. In de eerste vijf maanden van 2020 had Tesla een marktaandeel van 18 procent.

Model Registraties tot en met mei 2021
Škoda Enyaq iV 1209
Kia e-Niro 1061
Volkswagen ID.4 870
Volvo XC40 667
Tesla Model 3 490
Ford Mustang Mach-E 460
Nissan Leaf 437
BMW iX3 436
Polestar 2 408
Skoda Enyaq
Škoda Enyaq

Door Hayte Hugo

Redacteur

07-06-2021 • 16:07

450

Submitter: 7ven

Lees meer

Reacties (450)

450
430
187
39
0
199
Wijzig sortering
De auto lobby blijft maar aan cherry picking doen. Feit is dat tesla production constrained is en ze verkopen iedere auto nog voor hij van de band rolt... Hoe kan je dan meer leveren? Logisch dat het marktaandeel kleiner wordt als ze vroeger de enige waren en nagenoeg alle EV's leverden.
De model S en X zijn dit jaar niet van de band gerold door de refresh, dus logisch dat er daarvan ook geen geleverd zijn.
Tesla growth is momenteel (50-100% YOY)

[Reactie gewijzigd door tradax op 25 juli 2024 07:55]

Ik snap je punt niet? Welke lobby? Kloppen bovenstaande cijfers dan niet?

Wat maakt mij het uit of de productie van tesla constrained is, ik zie gewoon dat tesla blijkbaar minder auto’s verkoopt dan andere merken, dus de vraag is er. Blijkbaar kan tesla de vraag niet . (raar voor de meest waardevolle automaker volgens de beurs, toch?)

Je klinkt mij in de oren alsof je het haast als een persoonlijke aanval ziet. Alleen wanneer de getallen duidelijk niet kloppen heb je wellicht een punt.

[Reactie gewijzigd door PranaSC2 op 25 juli 2024 07:55]

Dit soort verslaggeving vergelijkt steeds met Tesla met de bedoeling om te doen uitschijnen dat tesla het slecht doet. Een correcte verslaggeving zou zijn "Dit zijn de 5 automerken die de meeste EV's leverden". Dan zou ik er geen probleem mee hebben. De lobby gebruikt steeds de naam Tesla om ze in een slecht daglicht te stellen. Als ik dan een artikel zie "Dit zijn de 5 beste EV's", dan staat vreemdgenoeg tesla er nooit tussen. Kom op zeg, het kleinste kind ziet dat de FUD molen overuren draait.
Ook de reacties hier in het forum "Model S en X verkopen zelfs geen 5 stuks meer" toont aan hoe ongeïnformeerd mensen zijn en niet verder kijken (er zijn namelijk geen model S en X gemaakt dit jaar door de refresh, dan kan je ze ook niet verkopen). Een beetje kritisch nadenken mag wel.

[Reactie gewijzigd door tradax op 25 juli 2024 07:55]

Die bijbedoeling bedenk je er in dit geval echt zelf bij. De berichtgeving is heel feitelijk. Dat Tesla in de kop staat is omdat Tesla leider was en nu dus ruim niet meer. Welke onderliggende redenen dat heeft is voor die mededeling wel interessant maar niet noodzakelijk.

Nergens staat vermeld dat Tesla nu op plek 5 staat omdat het geen goede auto's zijn, of dat mensen geen Tesla meer willen. Ter context worden wel de prijzen aangehaald als mogelijke reden. Je argument dat het aan de productiekeuzes van Tesla ligt is wellicht waar maar weerlegt de cijfers (verkoop en prijzen) niet.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 25 juli 2024 07:55]

Ik denk dat het een klein beetje te ver word getrokken ook.
Echter ben ik het wel eens dat het een mis representatie is van de echte cijfers van verkopen voor Tesla.
Ja als je naar 1 land kijkt dan geeft dat een erg vertekend beeld. En als je bv de eerste zoveel maanden van een jaar bekijkt geeft dat ook geen goede weergave van de cijfers.

Kijk bijvoorbeeld naar 2019. Tesla leverde toen rond de 30k Model 3's in Nederland. Echter ruim de helft daat van zijn toen geleverd in de laatste 6 weken van het jaar.

Als we naar wereldwijde BEV verkopen kijken is Tesla bog steeds dik de nummer 1 en zijn ze hard op weg om zo'n 900k tot 1 miljoen voertuigen te verkopen dit jaar waar ze er 500k vorig jaar verkochten.

Geen enkele auto fabrikant zal hier in de buurt van komen simpelweg vanwege het feit dat elk merk kampt met een tekort van accu's. En ja Tesla is daar geen uitzondering van echter is Tesla in 2014 al begonnen met hun eigen fabrieken te bouwen waar accu cell productie plaats kan vinden en zijn ze bezig geweest al die tijd om zoveel mogelijk capaciteit van leveranciers gegarandeerd te kunnen krijgen.

Je kan dus vele kanten op kijken met hoe het met de verkopen staat voor Tesla. En als je naar 1 land in een bepaalde tijdsperiode kijkt kan je vaak makkelijk een negatief beeld scheppen. Know how to use the data to tell your story.

Echter als je naar het totaal plaatje kijkt ziet het er nog altijd zeer goed uit voor Tesla.
Echter ben ik het wel eens dat het een mis representatie is van de echte cijfers van verkopen voor Tesla.
Ja als je naar 1 land kijkt dan geeft dat een erg vertekend beeld. En als je bv de eerste zoveel maanden van een jaar bekijkt geeft dat ook geen goede weergave van de cijfers
En waarom geldt dat wel voor Tesla en niet voor andere merken? Elk land of periode geeft toch een vertekend beeld dan, ten voordele of nadele van de één of de ander? Geen reden om de cijfers niet te mogen laten zien.

Je punt is vooral dat deze cijfers niet zoveel zeggen van de prestaties van Tesla als geheel. Dat kan best zijn, maar voor iemand in Nederland zijn deze cijfers toch gewoon relevant? Dat mensen in Nederland die dit jaar een elektrische auto wilden kopen minder vaak een Tesla kochten is gewoon een feit. Los van Tesla's wereldwijde of nog aankomende productiecapaciteit.
Dat is dan toch de fout van Tesla? Hoe kan de "lobby" aan cherry picking doen als die cijfers zijn van de overheid en dezelfde soort cijfers zijn die elk jaar/kwartaal naar buiten worden gebracht.
Het cherry picking hier is dat Tesla wereldwijd de grootste EV leverancier is en dus veruit de meeste EV's levert. Echter als je dan naar 1 land gaat kijken vertekend het hele beeld. Tesla is bv hard op weg om zo'n 900k tot 1 miljoen voertuigen te leveren dit jaar waar ze er 500k leverde vorig jaar.

In 2019 leverde Tesla dik 30k Tesla Model 3's en heeft daarmee de meeste voertuigen van 1 model ooit geleverd in Nederland.

Daarbij gaat de productie van de Model Y later dit jaar van start in Berlijn welke een slag groter is dan de Model 3 en naar alle waarschijnlijkheid ook significant goedkoper is dan de Model 3. Dit omdat er geen 10% EU import tax betaald hoeft te worden, de nieuwe accu van Tesla hier in zal zitten die significant goedkoper zal zijn en meer actieradius geeft plus de "Gigacastings" voor en achter waardoor ongeveer 30% van de assemblage werkplaats voor sub onderdelen niet meer nodig is.

Ik zeg niet dat Tesla eind dit jaar of volgend jaar weer een groot verkoop kanon zal zijn maar ik ken zat mensen die nu geen Model 3 kopen omdat deze toch net even te klein is voor veel mensen en de Model Y om de hoek is. En ja ik ben er zelf ook 1 die wacht op de model Y om die te kopen (ja kopen niet leasen).

Als andere fabrikanten ook echt 200k+ voertuigen van 1 model gaan maken ga ik pas geloven dat competitie er echt aan zit te komen.

Voor nu is het simpelweg dat Tesla zich 0 zorgen hoeft te maken over hun marktaandeel in 1 land. Wereldwijd hebben ze een zeer groot aandeel en niemand groeit zo hard als Tesla op de schaal dat ze zijn.
Tesla levert aan de hele wereld. Er is net een schip met M3 naar Australië onderweg. Binnenkort vast weer een schip gevuld voor Europa en dan staat Tesla weer keurig bovenaan in het lijstje. Wat er niet is kun je ook niet op kenteken zetten, maar de orderboeken staan vol.
Wacht eens... het échte nieuws vind ik nog wel dat van de 494 geleverde Tesla's in de eerste 5 maanden, er 490 Model 3's zijn, wat betekent dat er dus maar 4 Model S of X verkocht zijn (lees: aan leaserijders geleverd).

Dat is dus elke maand 1 S of X en 1 maand zelfs niks. Ik wist wel dat 90% van leaserijdend Nederland alleen maar op lage bijtelling geilt, maar dat het zo bedroevend slecht ging met de Tesla EV's had ik nooit verwacht.

De overheid moet gewoon veel meer voor de particulier doen om die in een EV te krijgen. Ik heb privé een Kia e-Soul overwogen, maar toen ik ineens hoorde dat de 4k subsidie aan een zijden draadje hing, heb ik afgehaakt. En de markt werkt blijkbaar zo dat dealers bijna nieuwprijzen kunnen vragen vanwege lage-bijtelling-geilend-leaseland en zo de particulier opgescheept wordt met weliswaar de mogelijkheid op 2k subsidie voor een ex-demo of jong gebruikte, maar wel voor een prijs die hoger is dan een nieuwe met 4k subsidie zou zijn. Tja, zo rijd ik nu weer hybride en niet eens een PHEV want dat zet voor mij als particulier geen zoden aan de dijk.
Ik heb particulier gewoon een 1.5 benzine gekocht, simpelweg omdat elektrische auto's gewoon veel te duur zijn in vergelijking met de brandstof varianten. Wat ik nu aan opties in mijn auto heb zitten kost mij bij een elektrische variant al gauw nog eens 15 a 20 duizend euro extra om op hetzelfde niveau te komen. Er moet echt nog wat gedaan worden aan die prijzen willen particulieren gaan overstappen.
Een Tesla eens, maar kijk bv eens naar een Kia E Niro 64Kw, private lease al voor 379 euro p/m te krijgen. Dat zijn prijzen waar je gewoon geen vergelijkbare ICE auto voor kan rijden
Ik heb mijn auto gewoon gekocht en volledig betaald. Ik heb een Skoda Karoq echt met alle opties die je maar kan verzinnen, van digitaal dashboard tot en met open dak. Sport uitvoering met 20inch velgen. geluidssystem etc etc. De hele mikmak koste mij 43.000 euro. Als ik een vergelijkbare elektrische auto wil kom ik gewoon bij modellen uit vanaf 70.000 euro en meer. Echt waar ga maar zelf eens kijken, de Kia nero komt echt niet in de buurt kwa opties en luxe.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

Skoda Enyaq met Sport plus pakket, Comfort pakket, lak, digitaal dash, 20 inch, dakraam, leer: 50.000

Scheelt dan 7.000 maar kijkende naar veel lagere maandlasten en minder onderhoud kan dat gat al snel gedicht zijn. Om nog maar niet over restwaarde te spreken. Die gaat bij een ICE het eerste jaar een stuk sneller dan een EV.

Wat ook nog mee speelt is of je een oprit en zonnepanelen hebt bijvoorbeeld. Dan kan het al helemaal super voordelig en makkelijk zijn. Als je publiek moet laden is het vanwege kosten en praktisch aspect alweer minder interessant.
Dan pak je wel de kleine batterij die je eigenlijk niet wil (wil je een beetje zelfde soort range als een ICE). Daarnaast om een voorbeeld te geven. Dakraam kan in de Enyaq niet open, er zijn geen sportstoelen beschikbaar, interieur sfeer verlichting is niet in kleur instelbaar etc.
Zonnepanelen zijn leuk maar wanneer staat je auto te laden? Meestal is dat op het moment dat er geen zon is ('s-avonds). Ofwel stopt de salderingsregeling van de zonnepanelen dan zal je toch zoveel mogelijk moeten thuiswerken om de bolide op te laden. Maar heb je dan nog wel een elektrische auto nodig??
Met welke auto heb jij vergeleken? Laten we bij de favorite EV van dit moment blijven. Die ook nog eens van hetzelfde merk is: Skoda Enyaq.
Karoq, een ICE SUV van 438cm lang vergelijken met een Enyaq van 465cm? Die Enyaq is bijna 30cm langer en heeft omdat het een EV is ook nog is relatief veel binnenruimte voor zijn grote.
De Enyaq begint bij 40k. Lijkt me knap als je die met opties op 70k weet te krijgen. Maar ja, blijft een VAG auto en dan zijn de opties altijd duur.

Daarnaast ga je qua rij genot met geen enkele ICE in de buurt komen van de stilte en soepele versnelling van een EV. Dus is de Enyaq qua conform altijd luxer dan een Karoq.
€70.000 en meer? Dan heb je de Skoda Enyaq, die ook in dit artikel wordt genoemd, nog niet geconfigureerd?
Wat ik bedoel is dat bijv op de Enyaq niet alle opties beschikbaar zijn zoals ik die nu op mijn Karoq heb. Als je de Enyaq helemaal met alle opties configureert die er zijn kom je ongeveer op de 65000 euro (al 22.000 euro meer dan wat ik nu betaald heb), maar dan heb je nog steeds niet alles wat ik nu op mijn Karoq heb zitten. Wil je dus een gelijkwaardige elektrische auto moet je al gauw bij een ander duurder merk gaan kijken en ga je al snel naar 75k+
Welke opties zijn dat dan? Een zeer volledig aangeklede Enyaq 80 heb je voor 52.000,-

[Reactie gewijzigd door Wootism op 25 juli 2024 07:55]

Dan pak je sowieso de kleine batterij, wat je eigenlijk al niet wil, wil je een beetje een vergelijkbare range. Ik kwam toen met een vergelijkbare op de 65000 uit. Ik moet er wel bij zeggen dat toen ik mijn auto kocht de Enyaq er nog niet was.

Maar even snel uit mijn hoofd denk ik aan panorama dak dat ook open kan, instelbare sfeerverlichting in kleur, sportstoelen er zijn er nog meer, maar ik moet ze even opzoeken dan.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

Wel, om eerlijk te zijn is de Enyaq nog niet zo heel erg lang te verkrijgen, misschien heeft hij zijn nieuwe auto ergens eind vorig jaar gekocht?
Klopt de ID's en Enyaq waren er toen nog niet. Deze komen al wel meer in de buurt.
Ik had hetzelfde voor ;) Eigenlijk wou ik nog een jaar of 2 langer wachten, maar de Volvo besloot om er mee op te houden (nuja, reparatie zou meer kosten dan de auto nog waard was).

Veel keuze was er niet vorige september met onze wishlist (ruimte voor 3 kinderen en de hond, hoe groter de koffer hoe beter, toch een 400km kunnen rijden en volledig elektrisch uiteraard), en het verschil in prijs tussen Model X en Kia e-Niro heeft ons toch snel doen besluiten om voor de Kia te gaan. Ik hou het nu momenteel niet in detail bij, maar mij lijkt die Skoda inderdaad wel absoluut hoog op het lijstje te hebben gestaan, als hij er toen al was.
Dan moet je wel willen private leasen. En die bedragen zijn lokkertjes. Ik zal je de vergelijking geven, maar dan met de e-Soul bij ANWB, want de e-Niro kan ik nu even niet meer vinden voor de door jou genoemde prijs. Overigens gaat het in beide gevallen om de 39 kWh versie, zeker niet de 64 kWh, daar moet je je ook niet in vergissen, want die is er later als instapper bijgekomen.

De e-Soul 39 kWh kost € 389 in de basis, maar als ik normale km's aanvink (20-25k) en er 36 maanden aan vast wil zitten (want de EV markt verandert snel), dan kom je ineens op € 634 uit. Houden we wel gewoon 60 maanden aan, dan is het nog steeds € 509.

Pak ik de Kia Niro Hybrid, die kost in de basis € 404, maar met meer km's en 36 maanden is die slechts € 553, scheelt dus even € 80. En bij 60 maanden kom je op € 503 uit, nagenoeg dezelfde prijs.

Dus hoezo rijd je voor die prijzen geen vergelijkbare ICE? Ok, brandstof is duurder dan elektra mits je niet van snelladers afhankelijk gaat zijn, dus dan is de EV alsnog als PL een aardige deal. Neemt verder niet weg dat het private lease is, dus een schuld met risico's en impact op o.a. je hypotheek en dat je dus als particulier inmiddels kan fluiten naar de t/m 2022 durende 4k subsidie.
Wil geen reclame maken maar kijk maar eens op de website van Kia zelf, 389 euro p/m voor 60 maanden en 10.000km per jaar. Gaat hier om de 64 kWh versie.

Als je een nieuwe ICE auto koopt van zeg 40k en je rijdt deze 3 jaar met 25k per jaar aan kilometers dan is die auto na 3 jaar ook nog maar 25k waard. Dan moet je de verzekering, wegenbelasting, banden, ect er nog bij op tellen. Kom je ook op een aanzienlijk maandbedrag uit.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 25 juli 2024 07:55]

Je hebt gelijk, is een actie op dit moment. Dat is zeker een scherpe deal voor een puike EV!

Dat een auto minder waard wordt, dat is zeker zo, maar dat is ook met EV's het geval. Een Nissan Leaf uit 2018/2019 koop je nu ook al voor net iets onder de 20k. De iets oudere 28 kWh Ioniq is zelfs nog wat goedkoper te verkrijgen, die auto's zijn de helft van wat ze nieuw waren. Dus dat zijn particulier interessante opties als dat in je straatje ligt van wensen/eisen.

Helaas is het alsnog als particulier zo (even buiten het gegeven dat ik tegen PL ben omdat het een krediet is en dus flinke impact heeft op o.a. hypotheek) dat je naar de 4k subsidie kan fluiten en er wordt echt 0,0 gedaan voor iemand die zeg 40k 'contant' neer wil gooien zonder lening of wat dan ook. Wat te gek voor woorden is.

Zoals ik eerder elders aangaf: ik heb een e-Soul overwogen, splinternieuw, vanwege de 4k subsidie. Toen die subsidie niet doorging en ik dat gelukkig nog op tijd te horen kreeg (ik had telefonisch een afspraak gemaakt om naar de dealer te gaan en mijn handtekening onder een koopcontract te zetten, dag later hoorde ik dit), heb ik alsnog met de dealer aan tafel gezeten. Heb om ex-demo of überhaupt tweedehands gevraagd, hadden ze wel, maar een nieuwe zou in ExecutiveLine 44.500 - 2.000 inruilbonus - 4.000 subsidie = 38.500 kosten (en ja ik weet dat de overheidssubsidie maandelijks wordt terugbetaald, maar effectief komt het hier wel op neer). Dat was Q3 vorig jaar. 4k mislopen is al erg genoeg, maar toen ik de opties voor tweedehands kreeg: 42-43k voor 2019 1-fase modellen met 5-10k km op de teller. Kom je met 2k subsidie op 40-41k uit en de dealer kon/wou hier niks aan doen.
Dat is nog steeds een behoorlijke som geld voor een gezin. Die 379 is waarschijnlijk vreselijk kaal en maar een zeer beperkt aantal km's. Nog los van de BKR impact die "private lease" heeft.

Daar kan je echt wel een vergelijkbare ICE auto rijden hoor.

[Reactie gewijzigd door ejay79 op 25 juli 2024 07:55]

Je moet maar eens de kosten van een auto op een rijtje zetten. Dus afschrijving, onderhoud, verzekering, belasting, brandstof, ect. Tenzij je zelf je onderhoud kan uitvoeren en bereidt bent om in een hele oude auto te rijden ga je al snel richting de 4 a 500 euro p/m.
Dat is mijn punt niet helemaal; autorijden is in basis gewoon duur, EV of ICE.
Maar een EV is voor een particulair vooralsnog gewoon duurder als een ICE, zeker omdat de aanschafswaarde relatief hoog is én je ook gewoon kosten hebt.

Ten tweede, privatelease lijkt altijd heel interessant tot je het praktisch gaat gebruiken.
De prijzen gaan al hard naar beneden, vw verwacht zelfs dat over een paar jaar elektrische auto's zelfs goedkoper zijn in aanschaf
Eerst zien dan geloven..

Zodra EV's te populair worden zal er ook wel weer een nieuwe belasting bedacht worden die ook voor EV's gaat gelden om de dalende inkomsten uit de BPM en accijns te compenseren, waardoor de prijzen weer stijgen.. Of nog mooier, doodleuk ook BPM gaan heffen op EV's.. Ik ben benieuwd wat voor drogreden men voor die volgens EU-regels illegale 2e aankoopbelasting naast de 21% BTW dan weer bedenkt, want het zogenaamde milieu excuses wordt dan wel erg zwak als je het ook op EV's gaat heffen.. Men verzint vast wel weer iets (extra gewicht of accubelasting ofzo).. De auto blijft een financiële melkkoe voor de overheid in Nederland en (nieuwe) auto's blijven daardoor hier flink duurder dan in vergelijkbare landen, of we nou allemaal overstappen op EV's of niet, daar maak ik mij geen enkele illusie over..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 25 juli 2024 07:55]

Nou, buiten het feit dat elektrische auto's sowieso al steeds goedkoper in aanschaf worden, gaat het kopen van ice auto's op termijn verboden worden, en gaan steeds meer steden milieu zones instellen.
Ook gaat de accijns op benzine en diesel steeds verder omhoog, dus het omslagpunt qua totale kosten wordt steeds positiever voor elektrische auto's
Door ICE auto's steeds duurder te maken en zelfs te verbieden maak je EV's niet goedkoper..

In Nederland denkt men altijd alles maar via extra belastingen op het ongewenste te kunnen sturen.. Ondertussen heeft men niet door dat men in feite zaken als een nieuwe auto kopen gewoon onmogelijk maakt voor grote delen van de bevolking en zo in feite dus de vrijheid en welvaart van al die mensen inperkt.. Niet voor niks rijdt bijna heel particulier Nederland al in oudere goedkopere 2e hands auto's rond.. Omslagpunt bij EV's etc is leuk, maar als de aanschafprijs te hoog ligt gaat men het nog steeds niet (nieuw) kopen.. De lease lobby in Den Haag zal het ook een worst wezen, die ziet het liefst heel Nederland in de lease (willen niet van de BPM af omdat de waarde van hun wagenparken dan zogenaamd teveel daalt).. Zakelijk lease en zoveel mogelijk particulieren in private lease EV's straks.. Met service en laad-pakketten, zogenaamd goedkoper dan zelf kopen, maar ondertussen..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 25 juli 2024 07:55]

Maar ev's worden wel steeds goedkoper in aanschaf.
Denk maar terug: eerst was er tesla met 70k.
Toen diverse merken, en Tesla met model 3 vanaf 50k.
Nu diverse merken, zoals vw, vanaf 40k.
Een eind dit jaar staat volgens mij van vw & kia auto's van onder de 30k gepland.

Dus ze worden wel goedkoper in aanschaf, dat komt vanzelf naarmate er meer geproduceerd worden
Je ziet toch dat EVs en batterijen enorm in prijs zijn gedaald de laatste jaren? Dat heeft toch niks met geloven te maken. Voor 20K koop je al een elektrische Renault Twingo die 2,5 keer verder rijdt dan de eerste generatie Renault Zoe. Wat valt hier nog niet aan te geloven dan?

Wanneer EVs precies goedkoper zijn dan ICE's is inderdaad nog even de vraag.
Dat zijn ze nu vaak al. Maar je moet alleen wel vergelijkbare autos vergelijken.
Dus niet een handgeschakelde auto maar een automaat nemen voor de vergelijking.
Je moet niet de te langzame instap ICE nemen, maar een versie die qua performance beetje in de buurt komt.

https://www.nu.nl/auto/61...-praktijk-anders-uit.html
Dat is onderdeel van het probleem, ze richten zich met EV's nog teveel op duurdere modellen, en dat komt omdat het zoals veel met dit soort "transities" vooral eerst nog een soort van hobby is voor de meer welgestelden.. Leuk voor de zakelijke lease waar dat door de lagere bijtelling niet veel uitmaakt, maar voor particulieren nog lang niet interessant..

Op 1 maart 2021 was nog maar 3,3% van alle auto's in Nederland een EV, dus het blijft nog steeds geneuzel in de marge ondanks alle fiscale stimulatie.. Het aantal groei wel, maar voordat een meerderheid in Nederland in een EV rijdt gaat nog wel even duren.. Het fiscale voordeel voor de zakelijke lease verdwijnt nu ook langzaam.. Als dat in 2026 helemaal verdwenen is en voor een EV ook gewoon 22% bijtelling geldt en EV's nog steeds flink duurder zijn dan vergelijkbare ICE of hybride modellen dan ben ik benieuwd wat er van de bereidheid om volledig elektrisch te gaan rijden overblijft.. Ik vermoed niet heel veel..

Maar ik vrees dus dat de politiek dat denkt op te lossen door auto's met (gedeeltelijk) ICE alleen maar steeds duurder te maken en uiteindelijk zelfs te verbieden, waardoor autorijden weer steeds meer een privilege wordt voor de welgestelde Nederlander.. De zogenaamde EV transitie gaat autorijden echt niet goedkoper maken, in tegendeel waarschijnlijk dus.. De laadpaal kosten en problematiek komt er ook nog eens bij voor veel mensen..
Ik denk dat er niks mis mee is dat het niet een big-bang wordt. De Laad infrastructuur de nodig zou zijn als 50% van Nederland EV rijdt kun je ook niet in een maand produceren en installeren. Dus niks mis met de huidige snelheid. Ik denk niet dat er meer belasting op ICE gaat komen. EV wordt gewoon zo goedkoop dat langzaam aan veel mensen over zullen gaan. Grootste probleem voor particulieren die zelf een auto kopen. Die kopen bijna allemaal 2dehands, daarvoor moeten er wel 2dehands EVs beschikbaar zijn. Die markt wordt gecreerd door de lease rijders, dat is nu met ICE ook. Maar kijk naar de prijs van de Dacia Spring, een EV voor 18.000 euro. Met de laagste total cost of ownership van elke auto die nu te koop is. Daar kan nog geen Citroen C1 tegen op. Ik verwacht dat we die, indien in aantallen leverbaar, heel veel gaan zien alles bedrijfs/lease auto voor starters, wijkverpleging, schoonmakers etc.
tot nu to kwam er elk jaar een EV op de markt die ongeveer 10.000 euro goedkoper was dan de goedkoopste van het jaar ervoor. Dat zal in 2022 niet meer lukken, want dat zou betekenen dat er een 8.000 euro EV op de markt gaat komen. Ik gok eerder dat er in 2022 een 15.000 euro EV komt en dan rond 2025 een 10.000 euro EV.
nou ik denk dat je echt niet goed gekeken hebt, EV's zijn vaak veel rijker uitgerust dan brandstof motoren. Ik rij zelf in een nieuwe type Renault ZOE. Als ik een Clio benzine gekocht zou hebben, zou ik 3600 euro aan brandstof hebben verreden in het afgelopen jaar (maart 2020 tot nu). En dan komt op dit moment de wegenbelasting er nog bij. Dus ja mijn ZOE is niet goedkoop, maar als je bijvoorbeeld een automaat wilt, kom je al per definitie bij een duurdere Clio uit en dan is het verschil ineens een stuk minder groot (een ev is altijd een automaat). Verder rijdt een EV gewoon veel lekkerder dan een brandstof motor (dit komt uit de mond van iemand die een autoliefhebber is.)
Heb jij wel geconfigureerd op de site? Ik kom met een vergelijkbare clio (wat overigens een grotere auto is) veel goedkoper uit. Overigens is een Zoe helemaal niet rijk uitgerust. Afgezien van een digitaal schermpje en een aircotje zit er bijna helemaal niets op.

Daarnaast doe je nu alsof elektriciteit gratis is, maar dat is zeker niet het geval.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

Ik heb stuur- stoelverwarming, Easylink, achteruitrijcamera, lane assist, 2 prachtige infotainment schermen, automatisch inklapbare spiegels, keyless entry en go. Als je een Clio ongeveer met dezelfde uitrusting configureert is het verschil ineens een stuk minder groot. En ja je betaald uiteraard meer voor een ZOE, maar dat verdien je al gauw terug in gebruikskosten en onderhoud.
Ja dat zijn een beetje de standaard opties die je zelfs op een Picanto kan configureren tegenwoordig. Die hoef je bij de Karoq niet eens meer aan te vinken volgens mij. Je hebt veel meer, denk aan panorama dak dat open kan, instelbare (kleur, helderheid) sfeerverlichting. adaptive cruise control, 3D topdown view van je auto, lucht behandeling (ioniseren etc), verwarmbare maar ook verkoelende stoelen, gekoeld dashboardkastje, verwarmde bekerhouders, draadloos telefoon opladen om maar een aantal dingen te noemen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

nou een aantal dingen die je opnoemt heeft de ZOE gewoon hoor, lucht behandeling, dodehoek detectie, draadloze lader, etc. Dat is appels met peren vergelijken, maar vooruit ik heb meteen even je Karoq vergeleken met de auto die ik rij. Als je de Karoq zo configureert als mijn auto, kom je op 41.400 euro uit.

1.5 tsi met automaat, metallic lak, verkeersbord herkenning, virtualcockpit, half leder, colombus navigatie, hill hold control, comfort pakket met lane assist, verwarmde voorstoelen, grootlicht assistent, pack sunset (extra getinte ramen achter), en dan mis ik nog ergens de draadloze lader. En als je het gelijk zou willen trekken moet je dan ook nog een standkachel-/koeler inbouwen want die heeft de Skoda niet, die van mij wel.
Het enige wat ik dan mis is het adaptieve cruise control. Nogmaals, appels met peren vergelijken want een Karoq is een stuk groter. En ik denk dat je in een Picanto behoorlijk wat opties achter moet laten ;-)

Dus ja, een EV is relatief duur in aanschaf, maar je krijgt ook relatief veel opties. En als je doorrekent is de total cost of ownership een stuk lager.

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

Nee hoor, want je neemt inderdaad nu het formaat niet mee. Vergelijk dan een EV van hetzelfde formaat als mijn Karoq. Dan kom je echt veel duurder uit.
ik heb ook nog even de Polo geconfigureerd, Polo 1.0 TSI met 95pk (meer kon niet) met 7 traps dsg in een business highline uitvoering, met alle opties die de ZOE ook heeft. keyless entry, verwarmde voorstoelen (stuurwielverwarming kan bij de polo niet), led pakket, 17 inch wielen, bestuurdersassistentie pakket, achterruirijcamera, digitaal infotainment scherm, lane assistent.

De auto komt dan al op 32.000 euro. En dan heb je een karige 1.0 motor.

Dat prijs verschil (van een 5000 euro) heb ik binnen een jaar terugverdiend met de ZOE. Dus ga nu nog maar een keer roepen hoe duur een EV is. ;-)

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

Een volkswagen is toch niet te vergelijken met een Renault. Je doet nu net alsof kwaliteit niets meer uitmaakt. Ik zit echt veel liever in een Polo dan in een Zoe, niet lullig bedoeld verder. Ook als je benzineauto's vergelijkt zijn Volkswagens duurder dan Renault. Maar dan krijg je er ook een stukje kwaliteit voor terug die bij de Fransen heel ver te zoeken is. Prijsverschil tussen merken waren er altijd al, maar dat heeft ook zo zijn redenen. Om een voorbeeld te geven, ja jij hebt misschien ook 2 digitale schermen, maar de resolutie van die schermen en de software die erop draait is gewoon echt niet van het niveau als bij de duitsers. Dat was altijd al zo en verschilt nu niet. Maar goed daarom betaal je voor een Renault ook wel iets minder. Vergelijk het anders eens met een Peugeot 208 benzine anders. Dan kom je denk ik een stuk goedkoper uit (alhoewel Peugeot onder de fransen eigenlijk ook al een klasse hoger is dan Renault weer). Wat misschien ook wel een eerlijke vergelijking is nog is de Fiat 500 benzine dan. Dat is veel meer dezelfde klasse als een Zoe dan een Polo dat is.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

hahah sorry hoor, maar je praat echt de grootste kul nu. Volkswagen een klasse hoger? Ik heb 3 Volkswagens gehad, en ik kan je vertellen. Het is helemaal geen kwaliteit. Ik heb nog nooit zoveel ellende gehad met auto's als met de Volkswagens, en ja ik heb veel auto's gehad (lease); Citroën C1, DS3, Fiat Punto EVO, Renault Clio, Volkswagen Polo, Volkswagen Up, Peugeot 208. De nieuwe Polo 1.2 TSI die ik reed, verbruikte in 5700km tijd 3,5 liter olie, kon geen 80 in de 5de versnelling rijden, hakende versnellingsbak. Wow wat een kwaliteit. De Clio IV Estate die ik daarna kreeg heb ik 190.000km in gereden en nog geen koplampje kapot gehad.

Verder heb je volgens mij echt geen idee hoe een ZOE Phase 2 er van binnen uitziet. De schermen (vooral het instrumenten paneel achter het stuur) zijn van dusdanig hoge kwaliteit dat je het direct zou geloven als ze zouden zeggen dat er een OLED paneel gebruikt is.

Doe vooral niet alsof je verstand hebt van auto's want, als je inmiddels nog niet weet dat VW inmiddels niet meer is dan een matig scorend product op gebied van betrouwbaarheid.

nieuws: 'VW overweegt Golf VIII terug te roepen vanwege problemen infotainmen...

nieuws: 'Softwareproblemen bij Volkswagen ID.3 zijn groter dan gedacht'
ah dus jij baseert kennis op basis van wat iemand gereden heeft. Ik vind dat je een ontzettende plaat voor je kop hebt, je hebt klaarblijkelijk nog nooit de portier aangeraakt van een ZOE. Anders zou je namelijk niet de schermen bestempelen als lage kwaliteit. Ga vooral je vooroordelen trekken op basis van het embleem wat er op de kap zit, en trek dat vooral door in het beoordelen van mensen. Daar kom je vast nog heel ver mee!
Als ik de Zoe configureer met alle opties (en dan heb ik lang niet alles wat ik nu op de Karoq heb zoals panorama dak wat open kan etc) dan kom ik bij de Zoe al uit op 40.000 euro. En dan praat je over een heel klein autootje, met een relatief lage range en niet gekoelde batterijen. Mijn Karoq was 43.000 euro. Voor 3000 euro meer heb ik dus een veeeel grotere auto met veel meer opties. Ik weet echt niet hoe jij op je prijzen komt?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

ik heb de auto's gelijkwaardig geconfigureerd, met de opties die ik op de ZOE heb.
En zoals je zelf al zegt kun je geen B segmenter met een C segmenter vergelijken. De ZOE is overigens net zo groot als een Clio IV of een Polo. Je punt was dat een EV duurder is dan een brandstof auto, mijn punt was dat het mee zou vallen, als ik alles aan zou vinken op de Karoq zou hij nog duurder uitvallen ;-) Dus nog minder gunstig voor jouw argument dat een brandstof auto goedkoper zou zijn.
Als ik vergelijkbaar configureer kom ik dus ongeveer even duur uit bij de Karoq en de Zoe. Waarbij de Karoq dus veel groter is. Ik weet niet hoe jij configureert?
als ik namelijk een 1.5 tsi pak met automaat zit de basisprijs al op bijna 37.000 euro.
Welke uitvoering pak jij dan? Want als ik de Zoe hoogste uitvoering pak begint hij ook bij 36.000

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

Er is nog een duurdere uitvoering Serie Limitee, die kost 38. Dan heb je zo'n beetje een full option ZOE. Ik pak een business edition plus
Maar dan heb je dus voor 38.000 euro bijna full options, nog een paar dingen aanvinken en je zit gewoon op de 40.000 euro voor een compacte hatchback. Gewoon precies wat ik al zei dus.

Een polo krijg je volgens mij niet eens geconfigureerd naar 40.000 euro tenzij je misschien een speciale GTI uitvoering neemt. Als ik daar de duurste uitvoering pak met 1.0 dsg begint die bij 27.000 euro. Bijna 10 duizend euro minder dan de Zoe duurste uitvoering.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

serie limitee is een speciale editie. En nee, dan hoef je geen opties meer aan te vinden. En ik ben uitgegaan van mijn eigen auto, dus een intens uitvoering. En nog steeds, als je de Polo van 33k vergelijkt met de ZOE. Met de ZOE heb je gewoon een veel fijnere auto, zo'n 1.0 blok is verschrikkelijk als je dat vergelijkt met een roomzachte EV aandrijflijn. Zoals ik al zij, het prijsverschil van een kleine 5000 euro, die heb ik er in een jaar al uit ;-) dus je kunt blijven draaikonten zoals je wilt en allerlei verschillende modelletjes erbij pakken, maar het feit blijft dat een EV vaak niet zoveel duurder is dan een normale brandstof auto. En de truc is dus om door te rekenen naar de TCO ;-)

Peugeot 208 GT 1.2 130pk EAT 8 automaat, prijs: 31.980
Peugeot e208 GT 135pk elektrisch, prijs: 36.150

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

Ik vind 5000 euro op 30.000 euro (16%) een flink verschil hoor. Hoe duurdere auto's je gaat bekijken hoe groter dit bedrag wordt. En hoe heb jij dit in een paar jaar eruit? Ik zie niet helemaal in hoe een elektrische auto zoveel goedkoper is dan een benzine auto? Men doet alsof elektriciteit gratis is, maar dat ligt helemaal niet zo ver af van de benzine prijzen. Zeker als je gewoon via publieke laadpalen laad. Ik snap niet waarom je zo hard probeert te bewijzen dat elektrische auto's helemaal niet duurder zijn, terwijl dat overduidelijk wel het geval is. Dat is verder prima ook, want het is nieuw en het moet zichzelf nog bewijzen en die prijs zal op termijn heus wel gaan zakken. Maar op dit moment kiezen daardoor veel consumenten prive (net zoals ik) daardoor gewoon nog voor een brandstof auto.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

ik ga uit van een prijs van 0,22 euro per kWh. Mijn auto rijdt gemiddeld 15kWh per 100km. Nu is dat 13kWh en in de winter ligt dat rond de 17kWh per 100km. Dus ik pak een gemiddelde.

Ik heb in het afgelopen jaar 30.000km gereden. Zou ik een Clio benzine rijden, zou ik ongeveer 1660 liter aan benzine gebruikt hebben (1 op 18 ik vraag me af of je dat haalt, maar dat laat ik in het midden). Als ik dat vermenigvuldig met 1,70 (literprijs benzine wat ook aan de lage kant is), kom ik op 2900 euro aan brandstofkosten. Kosten wegenbelasting per jaar 520 euro.

Nu het rekensommetje van een EV, 30.000 km is 4500kWh aan stroom * 0.22 euro = 990 euro. Wegenbelasting tot 2025 = 0

Ik heb de rekensom van de benzine auto gunstig getekend, want we weten allebei dat de prijs al weer een kleine 10 cent boven de 1,70 ligt. En eigenlijk zou je ook geen E10 moeten tanken, maar euro 98. En 1 op 18 haal je vaak ook niet met een benzine auto. Dus daar wordt het rekensommetje alleen maar ongunstiger van.

Nu heb ik in mijn specifieke situatie ook nog eens zonnepanelen die de totale energievraag van mijn huis + een deel van de energievraag van mijn auto op kunnen vangen. Dus het rekensommetje valt in mijn situatie nog iets gunstiger uit, echter moest ik daarvoor natuurlijk wel een investering doen in de zonnepanelen.

Conclusie, in de meest gunstige situatie van de benzine auto en minder gunstige situatie van de ev heb je het verschil in 2 jaar al terug.
Stroom aan de laadpaal is echt geen 0,22 cent per kWh, dat is je thuis nachttarief ja. Aan de laadpaal betaal je eerder 50 to 60 cent kWh en heb je daarnaast ook nog opstartkosten en laadpas abonnementskosten etc. Je schetst telkens een incompleet beeld en laat bewust feiten weg om de EV goedkoper te laten lijken dan hij werkelijk is, waarom? Ik zou het niet weten. Misschien omdat je een twijfel hebt over je Zoe aankoop en jezelf probeert wijs te maken dat het echt wel de beste keuze is.

EV's zijn gewoon duur en je had voor je geld waarschijnlijk een brandstof auto kunnen kopen waar je veel meer plezier aan beleefd zou hebben (sorry maar ik vind de Renault Zoe echt mega saaiI). Voor dat ze interessant worden voor de privé kopers moet er echt nog wat van de prijs af. Daarnaast vergeet je even het feit dat in Nederland BPM op brandstof auto's zit en op EV's niet. In het buitenland is het prijsverschil nog veel groter zelfs! Dus daar moet al helemaal nog wat gaan gebeuren.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

Pffff, je hebt echt een plaat voor je kop!!!

ik schets helemaal geen incompleet beeld, dat doe jij! Ik laad altijd thuis, dus ik hoef helemaal niet openbaar te laden. En als ik 's nachts laad, betaal ik nog minder dan 0.22 cent. Je bent echt wereld vreemd ofniet? En vooral negatief, je ziet alleen maar beren op de weg!

Nee klopt ik laat dingen weg, namelijk dat ik per kWh minder betaal aangezien ik veelal op zon laad ;-) Dus anti ev mannetje, ga maar snel naar de Volkswagen dealer en lekker geilen op een benzine Polo. Want rijden met een EV heb je blijkbaar de intelligentie niet voor, dus blijf vooral lekker veel te veel betalen aan de pomp. En dat wordt de komende tijd nog veel meer ;-)

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

Ik snap niet hoe jij niet inziet dat 40.000 euro voor zo een kleine hatchback (categorie fiat 500, polo etc) gewoon een enorm bedrag is? Percentueel gezien is dat gewoon echt een pak meer geld! Dan kan je het wel hebben over alleen thuis opladen met de Kwh's van je hometrainer en weet ik veel allemaal wat, maar dat zou voor mij bijvoorbeeld al niet gelden, gezien ik op een autovrij hof woon. We hadden het nu gewoon over de aanschafprijs en hoe jij dat verschil terug verdient zou voor de discussie verder worst wezen! Dat is namelijk gewoon heel persoonlijk. Jij hebt de plaat voor je kop niet ik. Maar goed, je reactie laat al zien dat ik een gevoelige snaar raak. Ik snap niet dat je je zo opfockt en onbeleefd gaat doen om zoiets doms als dit. Ik heb wel belangrijkere dingen om mij druk over te maken, maar he dat ben ik.
Ik heb verder niets tegen op EV's en zal in de toekomst als er echt een leuke voor een vergelijkbare prijs op de markt komt zeker een aanschaffen. Zo zijn de nieuwe ID's en Enyaq al zeker meer in de buurt aan het komen. Maar om mijzelf nu in zo een koekblik Zoe van een belachelijke 40.000 euro (voor een hatchback???!) te proppen. Nee bedankt ik sla even over. Maar he als jij er met plezier in rijd, wat boeit je de mening van een ander?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

elke keer als ik argumenten naar je toe gooi, gooi jij het over een andere boeg. Dus nu begin je weer over dat 40.000 voor een relatief kleine auto veel geld is. Auto's zijn duur in NL, dat weten we allemaal. Ik had ook liever een Tesla Model 3 gereden, en in Noorwegen is zo'n ding zelfs nog iets goedkoper dan wat ik hier voor m'n ZOE betaald heb. Namelijk voor 35.000 euro heb je daar een Model 3 SR+. Natuurlijk is 37.000 voor een ZOE veel geld, maar je geld op de bank hebben staan (op dit moment) is ook niet heel zinvol. Ik geef liever wat meer uit, en het geld wat ik bespaar tov de benzine auto, komt in een hoog tempo weer op mijn spaarrekening.

Ik snap niet waarom je niet kunt rekenen, je heb in best dure auto's gereden, maar die heb je niet gekregen vanwege je grote reken capaciteiten. Of een auto TCO interessanter is dan de ander is gewoon een simpel rekensommetje. Blijkbaar is dat niet één van je sterke punten. En je kunt wel blijven blaten dat een EV duur is, maar mijn praktijk cijfers wijzen wat anders uit. Ik heb namelijk een fractie aan stroom betaald met ruim 30.000km dan wat ik normaliter met een benzine auto zou betalen. En het verschil wordt alleen maar groter, want benzine wordt de komende maanden alleen maar duurder. En ik heb de prijs van de kWh's grotendeels zelf in de hand (zonnepanelen). Tot 2025 ziet een TCO er voor een EV gewoon beter uit dan die van een ICE. Wat de overheid daarna zal doen met de EV zien we dan wel weer, tot die tijd geniet ik van het comfort, de rust en de lage kosten.

Dus hoe vaker je roeptoetert dat een EV duurder is dan een ICE, hoe dommer je jezelf voordoet.

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

(Polo, Fiat 500, whatever) full opties 25.000 euro, Renault Zoe zelfde opties 35.000 euro. Jij ziet het verschil niet? Ik heb het over dat het in NL zelfs veel geld is voor een compacte hatchback. Maar nogmaals veel plezier in je EV, ik ben blij voor je dat je zelf zo overtuigd bent van je aankoop. Ik wacht nog lekker even op de volgende generatie. Ik ga in ieder geval deze discussie verder niet meer aan aangezien je alleen maar nog mij persoonlijk kan aanvallen. Zegt eigenlijk ook al genoeg.
Dude, ga eens een polo configureren met vergelijkbaar vermogen en automaat en vergelijkbare opties! dommer dan dom

en een Audi eTron GT is 1000 euro goedkoper dan een Audi S5 ;-) dus lul niet zo slap

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 25 juli 2024 07:55]

Ik heb je Audi S5 comentaar echt wel gezien hoor. Hoef je niet 6x te herhalen, maar het is zo een dom argument dat ik er bewust niet op in ging. Een Audi S5 is een veel duurdere auto omdat deze in veel kleinere oplagen wordt gemaakt. Daar worden er niet zoveel van verkocht,dus relatief is die (net zoals veel EV's) erg duur. Dus logisch dat deze dan kwa prijsstelling inderdaad in de buurt van hun EV model ligt. Doe zelf niet zo dom! Je mist echt overduidelijk bassale kennis van marktwerking, prijsstellingen, verkrijgbaarheid en massaproductie etc. Maar zoals gezegd wij discussieren echt vanuit een heel ander kennis niveau. Het begint voor mij nu echt aan te voelen alsof ik een klein kind zit te educeren, dus ik hou er over op! Echt man, heel veel plezier in je betaalbare Zoe! Eerlijk ik zou hem voor 25.000 euro zelfs nog overslaan.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2024 07:55]

😂😂😂😂 je maakt jezelf alleen maar dommer! Een Audi S5 zie je vrij regelmatig rijden. Ik denk dat je de RS5 bedoelt;-) en het is gewoon een massa geproduceerde auto hoor.

ik heb al gemerkt dat het intelligentie niveau niet heel ver reikt bij je. Dus ik zou dan ook zeggen; blijf lekker op dinosaur juice rijden voor 2 euro per liter.

Bye bye
p.s ik val je niet persoonlijk aan, ik beoordeel je intelligentie ;-)
Volgens mij, en dit kan aan mij liggen, maar ligt een Audi eTron GT qua prijs niet ver van de Audi S5 af. Sterker nog hij is 1000 euro goedkoper.
En ik heb expres niet naar de prestaties gekeken, maar heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de etron ook nog eens sneller zal zijn en wellicht ook rijker uitgerust.
oh ja? welke motor kies je dan? kies je wel een automaat?
jij komt met de Karoq, ik niet haha.

Ik vergelijk de ZOE met de Clio. En dan vallen de verschillen wel mee als je ze gelijkwaardig configureerd.
Het is niet alleen aanschafprijs, ik had best 10-15k meer willen uitgeven voor een EV. Heb nou 30k uitgegeven voor een 1 jaar oude hybride, terwijl ik ook 40-45k uit had willen geven voor een EV, want die is in TCO zelfs goedkoper. Dus die vergelijking dat Ev's meer kosten is niet altijd eerlijk.

Desondanks moet er zeker nog wel wat aan gedaan worden.
Ik had ook inderdaad wel iets meer willen uitgeven, maar gemiddeld kwam ik toch wel op zo een 20.000 euro meer voor een vergelijkbare EV. Daarnaast heb je met een EV toch wel ook nog wat andere onzekerheden.
De Model S en X krijgen een redesign, de levering hiervan heeft vertraging opgelopen. Dat zal mede de lage cijfers verklaren.

En Tesla krijgt van 2 kanten klappen, het voordeel van zo'n auto wordt teruggeschroefd en de Concurrentie bestormt van alle kanten de markt.
Dat ze klappen krijgen is duidelijk, maar dit is niet "mindere verkoop" dit is letterlijk "op sterven na dood" verkoop van de Model S en X. Model 3 doet het nog wel redelijk.
Je zou ook kunnen zeggen dat de verkoopaantallen in het verleden bizar waren. De S en X zijn auto's die, zeker in bv. 2018, niet voor onder de 100k verkrijgbaar waren. En toch waren er in 2018 iets van 2000 van verkocht.

Dat is heel erg veel. Bijvoorbeeld 10 keer meer dan de verkoopcijfers van een Mercedes S-klasse.

Dat daar nu een correctie op zit is dus niet heel gek, het grootste financiële voordeel is nu wel weg. Het toegenomen aanbod van de concurrentie helpt uiteraard ook niet mee, maar ook de refresh/Plaid zal niet bijdragen.

Ik verwacht dat de verkoopaantallen zullen stijgen zodra de Plaid beschikbaar is, maar het zal de cijfers van 2018 niet meer evenaren.
Dat kwam dus puur door alle belastingvoordelen in de zakelijke lease op die auto's.. Die bijtellingskorting wordt nu flink afgebouwd, dus logisch dat ze van heel erg populair naar niemand wil ze meer gaan.. De automarkt in Nederland wordt al decennia lang nagenoeg volledig bepaald door het fiscale beleid van onze overheid, het is allang geen normale vrije markt meer..
Er zijn ook veel jong gebruikte model S en X die nog een stuk voordeliger zijn in de bijtelling. Daar is volgens mij een levendige handel in. Overigens begreep ik dat er ook veel naar het buitenland gaan.

Heb mijn 2 jaar oude S ook goed kunnen verkopen. Voor 80% nieuwwaarde, probeer dat maar eens met een 2 jaar oude ICE. Die is al 80% zodra je de deur uit rijdt.

Mijn reden van verkoop was overigens om voor Q4 Etron (Enyaq/ID4 tegenhanger) te gaan :+ . Was erg tevreden met Model S, maar vrouw vond hem te groot. Durfde er niet in te rijden.
Je kan haar een paar lessen rijvaardigheidstraining geven, de Etron is nou niet bepaald een kleine auto alleen wat korter.
Ja hij is slechts 30cm korter, maar ook 20cm smaller. Fijnste vindt ze dat je wat meer rechtop zit en grotere ramen. Wat beter zicht rondom. Hebben nu als overbrugging een X1 en daar stapte ze gelijk in en reed ze mee weg.
Het scheelt slechts 8cm je moet wel met of zonder spiegels met elkaar vergelijken en niet door elkaar! ;) Maar goed die hoger op zitten snap ik wel dát is het verschil waarschijnlijk en de buitenmaat was het probleem eigenlijk niet.
Dan was jij een van de zeer weinigen die met eigen geld een Tesla Model S gekocht heeft.. Er zijn niet veel mensen die voor meer dan €80k een nieuwe auto kopen.. Bijna alle Tesla S en X worden zakelijk geleased, puur voor de fiscale voordelen.. De compleet ingestorte verkoopcijfers van de S en X nadat die voordelen grotendeels verdwenen waren laten dat ook duidelijk zien..
Even afwachten of het re-design iets positiefs doet met de cijfers. Maar inderdaad Tesla had een hele tijd het speelveld bijna voor zichzelf, nu alle andere spelers erbij komen zal moeten blijken hoe levensvatbaar Tesla is, zal mij niet verbazen als over een paar jaar alle Tesla fabrieken of sluiten of dicht gaan. En ze maken nog steeds alleen maar winst doordat ze uitstootrechten kunnen doorverkopen.
En die uitstootrechten kunnen ze doorverkopen vanwege de relatief grote verkoopcijfers die ze hebben (gehad). Hoe dat in de rest van de wereld op dit moment zit heb ik nog niet naar gekeken, dat is uiteraard de basis voor het doorverkopen, NL zet weinig zoden aan de dijk. Maar mocht NL een indicatie zijn van wereldwijd, dan ziet het er inderdaad niet best uit voor Tesla.

Ter vergelijk: Toyota verkocht in 2019 een 2020 resp. 4.816 en 4.840 Corolla's, het model wat de Auris opvolgde in naam, want feitelijk was de Auris altijd al een Corolla met andere naam. Van de Auris werden in 2017 en 2018 (de 2 jaren voorafgaand aan de introductie van de nieuwe Corolla) resp. 3.017 en 2.480 verkocht. Dat de nieuwe Corolla het beter doet, doet er niet toe in dit verhaal, puur dat de verkoop van het uitgaande model (de Auris) zelfs in z'n laatste jaar maar een kleine tik te verduren kregen. 21% daling om precies te zijn.

Vergelijk dat met de Model S:
2013-2017: 1.177-2.077 per jaar
2018 (het topjaar): 5.622
2019: 527
2020: 292
2021 t/m mei: 4

En de Model X:
2016: 426
2017: 1.239
2018: 2.963
2019: 467
2020: 299
2021 t/m mei: 1

Zowel de Model S als X zijn dus grotendeels door gewijzigde belastingregels op sterven na dood. Voor dit soort dure auto's zijn enkele honderden misschien nog acceptabel, maar de terugval is gigantisch.
Nederland is zeer zeker geen wereldwijde indicator, men kan nog niet aan de vraag voldoen en verscheept de auto's liever naar landen waar er meer winst op gepakt kan worden.

In America verkocht men in 2020 aanzienlijk meer van de S en X dan in 2019, maar weer niet zoveel als in 2018. Tijd zal het leren hoe het Tesla vergaat. En een dalend marktaandeel is niet perse slecht als de totale bedrijfscijfers maar groeien en dat doen ze nog.
Telt hier de datum van op kenteken zetten, of de datum van levering aan klant?

Je kunt nog steeds Tesla’s krijgen met 8% bijtelling, die zijn dus vorig jaar al op kenteken gezet.
Op kenteken zetten telt voor de verkoopcijfers. Koop/lease je nu een Tesla die in december 2020 op kenteken is gezet, dan is het voor de verkoop een tweedehands, ook al staat er 1 km op de teller.
Niet zo vreemd dan dat er na dec 2020 bijna niks op kenteken is gezet…

Bestverkopende EV in Europa is nu waarschijnlijk de ZOE of Enyaq.

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 25 juli 2024 07:55]

Tesla verkoopt zat voertuigen en heeft NL nu niet echt nodig, vermoedelijk gaan ze er pas weer aan trekken als Duitsland de model 3's en y's gaat leveren.
Ik kan me haast niet voorstellen dat ze alle fabrieken sluiten.

Tesla draait nu winst en hebben goeie afzet/vraag. Ford bijv. draait flinke verliezen. Ik denk dat de EV's van andere merken met flink verlies worden verkocht om te kunnen concurreren met Tesla. Tesla loopt op veel zaken ver voor op de rest, ook qua productie proces. Ik verwacht dat zeker nog wel lange tijd relevant blijven.

Al zou Elon Musk als Tesla het ooit begeeft tussen de EV concurrenten vast niet getreurd zijn omdat z'n doel dan is volbracht.
Tesla draait alleen winst omdat ze emissierechten kunnen doorverkopen, zonder die rechten zou Tesla nog steeds diepe rode cijfers schrijven.

En die voorsprong van Tesla valt wel mee en wordt snel ingelopen door de grote jongens. En de Grote gevestigde merken liggen op andere vlakken ver voor op Tesla, zoals bijvoorbeeld auto's bouwen waarbij de panelen wel goed aansluiten en de afwerking gewoon op een hoger niveau zit.
Zie het zo tesla zal misschien best kunnen blijven bestaan. Ze zullen gewoon 1 van de vele merken worden waarbij het de vraag is hoe groot of klein ze uiteindelijk zullen worden.

De beurswaarde die ze hebben kan echter best wel eens gaan instorten als de markt ziet dat ze niet de enige EV fabrikant zijn. Daarbij de winsten die ze nu maken dankzij verkoop co2 rechten zullen ook niet eindig zijn. m.a.w het businessmodel kan wel eens flink wat klappen gaan krijgen.

Kijk je naar model S dan is de afwerking net zo brak Amerikaans als model 3. Nu er andere fabrikanten in dat segment komen als audi, porsche, bmw die hun naam in kwaliteit hoog moeten houden zul je ook zien dat men weer voor vertrouwd gaan kiezen in dat segment.
Yep, als ik 50K te besteden had voor een Auto en ik zie weer een Tesla voor mij staan bij het stoplicht waarbij de achterklep links 5 mm meer speling heeft dan rechts, dan bedenk ik mij wel heel goed of ik een Tesla wil, ik houd van goede afwerking en Tesla's zijn gruwelijk om te zien wat dat betreft.
Yep, als ik 50K te besteden had voor een Auto en ik zie weer een Tesla voor mij staan bij het stoplicht waarbij de achterklep links 5 mm meer speling heeft dan rechts, dan bedenk ik mij wel heel goed of ik een Tesla wil, ik houd van goede afwerking en Tesla's zijn gruwelijk om te zien wat dat betreft.
Exact dat zal straks het probleem zijn. Tesla was het enige merk op dat gebied, nu komen er meer met betere afwerking. Er komt meer keuze en dan nemen mensen zaken als afwerking die slecht is niet meer voor lief.
Het gaat niet alleen om Nederland he.. De verkoopcijfers van Tesla wereldwijd stijgen nog steeds, dus ze zijn prima levensvatbaar..
Je kunt wel een miljard auto's per jaar verkopen dat maakt niet uit, levensvatbaar wordt je pas als je winst op die dingen maakt.
Tesla maakt nu ook winst.. 438 miljoen dollar in het 1e kwartaal dit jaar volgens de officiele cijfers..
Dankzij de verkoop van Emissierechten en BTC's heeft men een verliesgevend kwartaal weten om te buigen in winst. Tesla maakt dus nog steeds geen winst op het maken van auto's.
Wereldwijde Tesla deliveries van de afgelopen jaren:
2017: 100.000
2018: 245.240 = 150% YoY
2019: 367.500 = 150% YoY
2020: 499.000 = 136% YoY (COVID shutdowns)
2021: Q1+Q2 = 200% YoY

Zie je die groei? De groei van Tesla is productie-gelimiteerd, niet door een gebrek aan vraag.

Tesla heeft ruim één miljoen reserveringen voor de Cybertruck alleen al en het succesnummer CUV/SUV Model Y wordt nog niet eens verkocht in Europa (en nog maar net in China).

Op basis van de bovenstaande groeicijfers, onaangebroken markten en nog te introduceren producten is mijn inschatting dat Tesla dit jaar tegen de 1 miljoen auto's verkoopt en volgend jaar 2. Wederom het gevolg van productiecapaciteit uitbreiding.

In Europa was Tesla Model 3 de eerste vier maanden van dit jaar veruit de meest verkochte BEV model, de VW ID.3 en ID.4 gezamenlijk verkochten net zoveel. Niet slecht voor een merk dat niet-levensvatbaar zou zijn, lijkt me.
En ze maken nog steeds alleen maar winst doordat ze uitstootrechten kunnen doorverkopen.
Als je (veel) winst maakt steek je duidelijk te weinig energie in innovatie en groei. Tesla daarentegen groeit als kool, besteed miljarden aan (nieuwe) fabrieken voor meer capaciteit en innoveert volop (o.a. Kato Road). De stelling dat Tesla zonder uitstootrechten geen winst kan maken houdt met voorgaande geen rekening. De Tesla board stuurt dan ook op kleine winst:
”We need to, you know, not go bankrupt, obviously, that’s important....But we’re not trying to be super profitable, either,” Musk said toward the end of Wednesday’s conference call.

“I think just we want to be like slightly profitable and maximize growth and make the cars as affordable as possible,” he concluded.
Dat brengt me tot je stelling:
zal mij niet verbazen als over een paar jaar alle Tesla fabrieken of sluiten of dicht gaan.
Ik denk dat dit reuze mee gaat vallen. De twee nieuwe fabrieken die in de tweede helft van dit jaar opstarten en rampen gedurende 2022 plus de uitbreiding van Shanghai zullen Tesla is de buurt van Mercedes/BMW brengen eind 2022. En dat is het moment dat de Model 2 om de hoek komt kijken, de Tesla voor de massa.

[Reactie gewijzigd door styno op 25 juli 2024 07:55]

Model S en X zijn dit jaar niet gemaakt door de refresh, dan kan je ze ook niet leveren... Volgende week komt de refresh er aan (in de US)
Anoniem: 574346 @MooDyBLueS7 juni 2021 19:34
Tja als je als partikulier 100k aan een auto kan besteden dan denk ik dat de meeste toch voor een taycan of iets met een leuke old school verbrandingsmotor gaan. Of je moet echt heel graag per se een tesla willen voor dat geld.
Tesla heeft dit jaar door de refresh geen model S en X gemaakt... Dan kunnen ze deze ook niet leveren natuurlijk... De refresh komt er volgende week aan. (waarschijnlijk eerst enkel in de US)
Ook voor particulieren is het tegenwoordig interessant genoeg, maar het ligt aan je situatie. Een tweedehands (<50k kilometers) leaf of Ioniq 40kwh koop je tegenwoordig voor onder de 20k. Als je dan gaat rekenen met de extreem lage kosten voor onderhoud (alleen banden) en brandstof (bij mij 3,6 cent per kilometer) ben je ook particulier veel goedkoper uit. Daarnaast heb je ook nog eens geen wegenbelasting. Maar, je moet wel een eigen oprit hebben of een goedkope laadpaal in de buurt. Daarnaast haal je de hoge aanschafprijs er natuurlijk ook niet uit als je het als boodschappen auto gebruikt en 1000km per jaar maakt.
Als je dan gaat rekenen met de extreem lage kosten voor onderhoud (alleen banden) en brandstof (bij mij 3,6 cent per kilometer) ben je ook particulier veel goedkoper uit.
Wat dacht je van de kosten voor een nieuwe accu?
Correctie: je hebt een Ioniq 28kwh (classic) of een Leaf 40kwh voor onder de 20k. Maar daar kom je ongeveer 200 km ver mee. + zijn het auto's die niet op een dedicated platform zijn gemaakt zoals het MEB (volkswagen) of E-GMP (Hyundai).

Altijd beter nog dan ICE :Y)
Dat is dus elke maand 1 S of X en 1 maand zelfs niks. Ik wist wel dat 90% van leaserijdend Nederland alleen maar op lage bijtelling geilt, maar dat het zo bedroevend slecht ging met de Tesla EV's had ik nooit verwacht

Rustig maar, iedereen wacht op het nieuwe model (de plaid variant). De launch daarvan is binnenkort en dan zie je juist weer een boost.

Verder is dit allemaal niet zo ongewoon in autoland. Ieder nieuw model heeft een initiële boost.
Een verlaging van de belastingen zit er denk ik voorlopig niet in, gezien de enorme kosten die de overheid heeft gehad inzake Covid-19. De staatsschuld is weer flink opgedreven, dus dat betekent dat het kabinet de komende jaren flink zal willen bezuinigen en dan kan zo'n belastingkorting om mensen in een EV te krijgen, er maar moeilijk af. Denk ik.
Of de overheid moet juist niets doen en Tesla mag stilletjes aan eens realistisch gewaardeerd gaan worden :)
ow ow ow..... de productie van de S en X heeft stil gelegen ivm met refresh. Dit artikel is overigens wel weer top getimed! net voordat de eindsprint van Q2 begint. Over 4 weken doen we het artikel nog een keer, en dan kijken we even over heel europa, Nederland is in Q4 pas weer aan de beurt. En dan worden er zo veel model 3, S en X geleverd dat alle andere merken het nakijken hebben.
Subsidie is niet meer nodig. De regelgeving wordt steeds strenger en de innovatiemolen komt bij de grote automerken op gang. Het is al een kwestie van tijd. Meer subsidie is weggegooid gemeenschapsgeld.
Opzich ook niet heel raar, behalve de Nissan en de Kia zijn het allemaal nieuwere auto's dan een Model 3 (laat staan een S). Normaliter verkopen nieuwere auto's altijd beter dan auto's die al een paar jaar op de markt zijn, laat staan wat hier boven vermeld is over periodieke leveringen Tesla.

Daarnaast verschillende truckjes van NL importeurs om bijtelling knallers te genereren. Want als het om verkopen gaat waarom dan geen ID.3 in dit lijstje? Die zijn natuurlijk allemaal afgelopen jaar 'verkocht' maar verlaten nu pas richting een eigennaar de showroom. Heb zelf een fiscaal voordeel van een EV met 8% bijtelling maar durf gerust toe te geven dat het bijtellingsklimaat in Nederland de automarkt verpest.

Het stimuleren van EV verkoop met lage bijtelling is een goed idee, want hiermee komt binnen 5 jaar een groot aantal EV's op de markt die de particuliere markt op kunnen. Maar de uitwerking pakt niet altijd goed uit, en creëert vertekende beelden.
Tja binnen 5 jaar...Dan is (zoals het er nu uitziet) voor Jan Particulier ook het MRB voordeel weg, want nu heb je daar nog 0,- aan te betalen, maar dat zal veranderen per 2025.

Autoweek schreef dat een paar maanden geleden al.

Ja, de bijtelling verpest het voornamelijk voor de zakelijke rijder. Ik mag volgend jaar een nieuwe auto kiezen, maar ben er nog niet uit of het een EV wordt, of ICE (wat ik nu ook rij).

Als de overheid EV wil stimuleren, zorg dan dat je het MRB tarief langer laag houdt, of kom met een goede subsidieregeling. Leuk, een Renault Zoe voor ruim 30K maar daar rijd je ook een behoorlijke station voor. Het prijsverschil is gewoonweg te groot. Daarbij reken je de zaken voor een aantal jaar door, omdat een auto een aardige duit kost. Eigenlijk hebben ze enkel de zakelijke rijder gematst, want laten we er geen doekjes om winden: als die bijtelling niet zo laag was geweest, had niemand een EV gereden, een enkeling daargelaten.
Helemaal eens wat betreft het voordeel voor de particulier. Daar hint ik ook naar met "Het stimuleren van EV verkoop met lage bijtelling is een goed idee, want hiermee komt binnen 5 jaar een groot aantal EV's op de markt die de particuliere markt op kunnen. Maar de uitwerking pakt niet altijd goed uit, en creëert vertekende beelden."

Het zou juist moeten zijn dan dan voor de particulier de MRB laag blijft (of liever 0 zoals nu). Want pas dan kan je prijsverschillen waarover jij het hebt (want die zijn er inderdaad) wegnemen. Station voor 30K maar veel lasten per maand of Zoe voor 30K en weinig maand lasten is dan een faire vergelijking. Maar zoals het nu zal gaan is het inderdaad een station voor 30K met X maand lasten t.o.v een Zoe van 30K met 20% minder dan X maand lasten (aanname). Dat is niet aantrekkelijk.

Als we met ze alle het klimaat willen redden met EV's (is beargumenteerbaar) dan moet Den Haag zorgen dat particuliere ook voordeel van EV's genieten.
Als de auto's op de tweede hand markt nog steeds zoveel voordeel zouden opleveren zoals geen MRB, dan worden de auto's erg gewilt. Weinig aanbod, veel vraag > hogere marktprijs. Oftewel de gemiddelde particulier gaat er nooit voordeel aan hebben. Voordeeltjes zijn altijd voor kleinere groepen.
Ik mag volgend jaar een nieuwe auto kiezen, maar ben er nog niet uit of het een EV wordt, of ICE (wat ik nu ook rij).
Dit vind ik zo jammer. Niks tegen jou hoor, ik snap het heel goed, maar persoonlijk vind ik ICE-voertuigen niet meer van deze tijd - EV's zouden veel beter gesubsidieerd moeten worden. De keuze zou je makkelijk gemaakt moeten worden...
Dat ben ik helemaal met je eens. Echter kijk ik ook naar de kosten, en wat ik ervoor terugkrijg. Vergis je niet dat het aanleggen van laadinfra thuis ook zo rond de 1500/2000 Euro kan kosten. Ik zou die kosten voor lief nemen, maar ik heb een gezin, en een station biedt veel ruimte. Als ik alles langs elkaar leg (en zeker volgend jaar met 16%) weet ik nog niet of EV rijden voor ons interessant zal zijn.

Ook voor de particulier zou de overheid meer moeten doen, het verschil is gewoon nog te groot. Als ik bij ons in de familie kijk, waaronder mijn ouwelui, die best in EV rijden geïnteresseerd zijn, maar de kosten zijn nog niet transparant. In 2025 moet er MRB worden betaald, en omdat EV's fors zwaarder zijn, de aanleg van de laadinfra thuis, dan nemen ze wel mee. Voor de ICE variant weten ze ongeveer wat ze kwijt zijn. Inderdaad, de keuze zou makkelijker gemaakt moeten worden!
EV's zouden veel beter gesubsidieerd moeten worden. De keuze zou je makkelijk gemaakt moeten worden...
Toch even advocaat van de duivel: Waarom? De wegen zitten bomvol, parkeren is in veel steden onmogelijk dus waarom moet dat gesubsidieerd worden voor heel het land? Dat geld moeten ook ergens vandaan komen en ICE's betalen in verhouding al veel meer belasting.
Dat je (een vaak erg zware) "EV" rijdt betekent niet dat er geen milieubelasting is en de stroom moet in the end ook ergens vandaan komen.
Let wel, ik zeg niet dat EV's "slecht" zijn maar dat ze in iedere situatie louter als 'holy grail' worden neergezet gaat me iets te ver.
Ik heb het eerlijk gezegd niet allemaal doorgerekend :P Ik vind het gewoon gek dat er niet meer wordt gedaan om minder ICE's op de weg te krijgen. Weg- en parkeerproblemen hebben hier niet zo veel mee te maken denk ik, het is niet alsof er dan nog meer auto's bijkomen. Een ICE eruit, een EV erin.
Ben het met je eens dat EV's geen holy grail zijn hoor, maar ze zijn in ieder geval een stuk beter dan ICE-auto's.
Heb je de rest wel gelezen? (iets met een boot en periodieke bevoorrading)
Daarnaast zat er zat andere EV's die dit jaar nog nauwelijks verkocht zijn, waaronder de ID.3. Is die nu ook al dood?

Je kan de EV markt, die 95% (aanname) op zakelijke rijders vaart niet zomaar even 1 op 1 vergelijken, teveel variabelen die een significante impact hebben. Q1 + Q2 is altijd rustiger voor EV rijders, stel Tesla verkoopt er in Q4 alsnog 20.000 van de Model 3. Denk je dan dat het iemand überhaupt iets uitmaakt dat er in Q1 + Q2 nits verkocht is?
Volgens mij lees jij over iets heen:
Tesla's marktaandeel daalt al jaren, zeggen de twee organisaties tegen de krant. In 2007 had Tesla over de eerste vijf maanden van het jaar nog een marktaandeel van 39,1 procent. In 2018 was dit nog 28,3 procent, een jaar later 27,9 procent. In de eerste vijf maanden van 2020 had Tesla een marktaandeel van 18 procent.
Er wordt hier namelijk jaar op jaar over de eerste 5 maanden vergeleken. Dus het klopt helemaal wat je zegt, maar TOCH is het marktaandeel enorm aan het zakken. Want ook in al die andere jaren was de bijtelling onderhevig aan veranderingen.

Ik zet het even overzichtelijk onder elkaar:
2017: 39,1%
2018: 28,3%
2019: 27,9%
2020: 18%
2021: 4,8%

Kijken we naar absolute aantallen in een HEEL jaar:
2012: 26
2013: 1.195
2014: 1.468
2015: 1.891
2016: 2.149
2017: 3.317
2018: 8.589
2019: 30.943
2020: 8.966
2021: 494 (t/m mei)

En jij denkt dat Tesla met 494 auto's tot nu toe dit jaar nog aan de 8.000 gaat komen om in de buurt van 2018 en 2020 te komen?

Ik spreek je graag begin 2022.
Ik zit ondertussen al heel wat jaren in de automotive sector en de verkoop van elektrische wagens is nog steeds peanuts tov wagens met brandstofmotoren. Daarbij zijn de grote oermerken zoals Daimler, VAG, Toyota,... ondertussen Tesla bijgebeend en nu gaan die er gewoon keihard overheen. Elon Musk kan misschien wel geld te veel hebben, maar meer dan 100 jaar ervaring/kennis haal je niet zo maar even in.
Alleen als je de cijfers cherry-picked, zoals het FD hier doet.
De best verkochte auto in Nederland in de eerste 5 maanden van het jaar.
Als je naar de wereldwijde verkoopcijfers van het 1e kwartaal kijkt dan had KIA er 28k, VW 60k, Volvo 47k en Skoda minder dan 10k. Tesla 184k.

Iemand die "al heel wat jaren in de automotive sector zit" zou ook moeten weten dat een fabrikant die al zijn auto's buiten Europa maakt, eigenlijk alleen in de laatste maand van het kwartaal levert. En cijfers van een incompleet kwartaal dus vrij weinig zeggen.

Daarnaast maken die oermerken nog steeds flink verlies op iedere elektrische auto. Als ze daar niks aan doen zijn ze binnenkort failliet. Want ze kunnen de verliezen straks niet meer compenseren met de goede marge die ze op ICE's maken.
Alleen als je de cijfers cherry-picked, zoals het FD hier doet.
De best verkochte auto in Nederland in de eerste 5 maanden van het jaar.
Als je naar de wereldwijde verkoopcijfers van het 1e kwartaal kijkt dan had KIA er 28k, VW 60k, Volvo 47k en Skoda minder dan 10k. Tesla 184k.
Het artikel gaat dan ook over Nederland, war de rest van de wereld doet, doet er dan even niet toe.
Iemand die "al heel wat jaren in de automotive sector zit" zou ook moeten weten dat een fabrikant die al zijn auto's buiten Europa maakt, eigenlijk alleen in de laatste maand van het kwartaal levert. En cijfers van een incompleet kwartaal dus vrij weinig zeggen.
Mooi, maar er worden twee dezelfde periodes vergeleken (eerste vijf maanden), juni mist dan in beide berekeningen.
Het artikel gaat dan ook over Nederland, war de rest van de wereld doet, doet er dan even niet toe.
Wel als je argument is dat de andere autofabrikanten de leiding overnemen. Nederland is vrij insignificant op de wereldwijde markt. En de verhoudingen zijn erg afhankelijk van welk land een fabrikant prioriteit geeft. Zo zijn een hoop van de best verkochte EV's uit dit lijstje op heel veel plaatsen nog niet te koop, omdat de fabrikant meer vraag heeft dan productie. En in plaats van de productie eerlijk te verdelen, kiezen ze een beperkt aantal landen uit om daar dan in de "best verkochte auto" lijstjes te komen.
Tesla doet dit overigens net zo hard. Er wordt op dit moment heel veel binnen de VS geleverd en vrij weinig geexporteerd.
Mooi, maar er worden twee dezelfde periodes vergeleken (eerste vijf maanden), juni mist dan in beide berekeningen.
Ook als je 2 cijfers vergelijkt die vrij weinig zeggen, dan zegt het resultaat weinig.
Ook als je 2 cijfers vergelijkt die vrij weinig zeggen, dan zegt het resultaat weinig.
En waarom zeggen die dan zo weinig? :?
Omdat een jaar geen 5 maanden is. En omdat de automarkt groter is dan Nederland.
Je kan bijvoorbeeld ook de oliebollenverkoop in juli en augustus van de bakker om de hoek vergelijken. Dat zegt ook weinig omdat 95% van de jaarlijkse verkoop in december is en er meer verkopers van oliebollen zijn dan alleen die bakker.

Iedere andere vergelijking dan de wereldwijde jaarlijkse cijfers is cherry-picking van data om je vooringenomen conclusie te onderbouwen.
Misschien kan je dan ook even uitleggen waarom er op het einde van het jaar ineens meer Tesla's verkocht zouden moeten worden dan andere merken EV's? De voorwaarden qua cijfers gelden namelijk voor alle merken/modellen in deze vergelijking. Tevens wordt er gesproken over een trend, oftwel er zitten meer cijfers achter de uiting en de conclusie is dat dit zelfs de grootste daling tot nu toe is.
Omdat die andere merken hun fabriek veelal ergens in Europa hebben staan. Die van Tesla staan in Californië en Shanghai. Een auto is zo'n 5 weken onderweg van de fabriek daar naar een klant in de EU. En om geen auto's in voorraad te hebben staan op het einde van het kwartaal levert Tesla hier bijna alleen maar in de 2e helft van het kwartaal.

Daarnaast weet ik dat Tesla tot nu toe zo'n 80% meer auto's verkocht heeft tov vorig jaar. Terwijl een groot deel van de auto sector op z'n gat ligt vanwege chip tekorten en covid. Dus als iemand dan met een artikel komt "Kijk tesla slecht gaan" dan weet je meteen dat de auteur data heeft lopen filteren tot hij iets vond dat bij zijn vooraf bepaalde conclusie paste.
Kijk hier anders maar. Ook de cijfers van vorig jaar erbij en cumulatief https://www.bovag.nl/pers...uto-s-naar-merk-model-per
Als je bijv maart erbij pakt zie je dat Tesla dit jaar 341 Model 3's op kenteken laat zetten in NL en vorig jaar 1338. Dat scheelt toch nogal. Dit tezamen met dat er nu gewoon een hoop meer concurrerende modellen uit zijn en de conclusie die uit de data wordt getrokken is echt zo vreemd niet.
107% tov Q4 2020.
177% tov Q1 2020
En de productie van de S en X is eind 2020 gestopt. Het nieuwe model S wordt vanaf volgende week geleverd.
Ieder jaar weer hetzelfde verhaal. Ieder jaar moet je mensen weer uitleggen dat veel auto's waarvan de bijtelling omhoog gaat er einde jaar flink veel op kenteken worden gezet door de fabrikant zodat ze de eerste maanden van het nieuwe jaar allemaal met lagere bijtelling kunnen blijven leveren.

Dat zijn dan geen 'verkochte' auto's aangezien ze verkocht waren zodra ze op kenteken zijn gezet. Audi doet, heel logisch, precies hetzelfde met de E-tron:
https://www.autozine.nl/audi/e-tron/verkoopcijfers
Maar doet er allemaal niet toe. Er wordt exact dezelfde periode in twee op elkaar volgende jaren vergeleken. Die cijfers zijn prima vergelijkbaar en geven een gewoon een trend van de Nederlandse markt weer.
Er wordt een meting gedaan en waarden worden vergeleken. Dat je de uitkomst niet leuk vindt, betekend niet dat het allemaal maar onzin en cherry picking is. Maar goed... Sinds Trump is het een sport geworden feiten te negeren 8)7
Je mist het punt wat hij probeert te maken. Ja het zijn tweedezelfde periode, maar dit zijn specifiek genomen periode. Ook binnen Nederland is de conclusie niet waar als je juni gaat meenemen (zeer waarschijnlijk gebaseerd op afgelopen verkopen per jaar van tesla, 3de maand is altijd beste maand). bron

Dit is journalistiek niet correct. Je schrijft een artikel met een doel, om iets duidelijk te maken. Maar dat moet wel gebaseerd zijn op de waarheid. Je statistieken kunnen dan kloppen, maar wil nog niet zeggen dat ze een goed beeld geven. Als je over automotive schrijft, weet je ook hoe de verkopen van Tesla verlopen. Dat maakt het een bewuste keuze om te richten op de eerste 5 maanden, i.p.v. 3 of 6 maanden. De conclusie van dit artikel klopt dan namelijk totaal niet meer.

Dus ja statistisch heb je gelijk, de cijfers zijn vergelijkbaar en correct en dus feiten. Maar dat ze een vertekend beeld schetsen waaruit een scheef beeld van de werkelijkheid ontstaat is net zo waar. Ontken je dat dan ben je dus net zo hard beinvloed door het trump tijdperk zoals je dat zelf zegt.
Je hebt uiteraard gelijk dat het meenemen van Juni in het voordeel van tesla uitvalt.
Maar laten we eens gaan goochelen met cijfertjes... (Leuke website overigens)

Cijfers van Tesla:
Maand: 2020_2021 = Verschil
JAN: 165_16 = -90%
FEB: 155_39 = -75%
MRT: 1395_341 = -76%
APR: 209_37 = -82%
MEI: 178_61 = -66%
JUN: 762_???

Eerste 5M/2020: 2102 van 13083 = 16,1% marktaandeel
Eerste 5M/2021: 494 van 11631 = 4,2% marktaandeel

Zowel het marktaandeel als met name de absolute aantallen van Tesla zitten in de lift naar beneden.
Ik ben uiteraard geen helderziende en weet niet wat deze maand gaat gebeuren, maar aangezien de belastingregels, salarissen, etc. in Nederland in juni niet noemenswaardig veranderen, zie ik het niet als aannemelijk dat de supermaand juni daar veel verandering in gaat brengen.
Sterker nog. Als de trend doorzet (laten we een optimistische -70% rekenen), dan zal Tesla in juni zo'n 228 Auto's verkopen, wat het totaal in 2021/H1 naar 722 tilt. Als alle andere fabrikanten geen enkele elektrische auto verkopen, komt Tesla met die 722 maximaal in de top4. Ik zie het allemaal nog niet gebeuren.
De 4 modellen die nu boven de Model 3 staan zijn in de afgelopen 5 maanden uitgekomen. De Model 3 is alweer 2 jaar oud. Natuurlijk lopen die nieuwe beter. Al helemaal omdat die van een populairder formaat zijn (Crossover). Zodra de Model Y die geleverd gaat worden zien de cijfers er alweer anders uit. Vandaar dat Tesla wereldwijd ook gewoon goed levert, omdat het in US en China wel de Model Y wel al levert.

Punt is dat je een periode van 5 maanden in 1 land niet direct kunt gebruiken om conclusie te trekken dat het afgelopen is met Tesla. Ze komen binnenkort naast de Y ook met de nieuwe S en X. Vandaar dat die ook weinig verkopen nu. Die zullen niet zoveel verkocht worden als de huidige top 10 gezien de prijs, maar een stuk meer dan die 4 stuks in afgelopen 5 maanden.

Werd overigens hoog tijd dat er nu na 10 jaar eindelijk andere merken redelijke aantallen van fatsoenlijke EV's leveren.
Ik heb nooit gezegd dat Tesla nummer 1 leverancier was van electrische auto's (al dan niet in Nederland). Van mij hoeft dat ook niet, al zou het mijn eigen persoonlijke keuze zijn om een Tesla te kopen als ik een electrisch voertuig zou aanschaffen (heb de centen toch niet).
Het gaat me dus absoluut ook niet waar Tesla staat, stond of gaat staan. Het gaat mij om dat je probeert recht te breien dat dit goede journalistiek is, puur om het argument dat de statistiek klopt. Je ontkent cherry picking, terwijl je in het antwoord op mijzelf letterlijk toegeeft. En vind dat best kwalijk als je dan maar met feiten ontkenner gaat slingeren.

Nogmaals de stastieken zijn correct. Maar het artikel "niet", en dit laatste ben je met het eerste aan het verdedigen.
"Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla in Nederland"
Incorrect, dit jaar heeft 12 maanden, geen 5.
"Tesla's marktaandeel daalt al jaren, maar is in een jaar tijd met ruim 13 procentpunt gedaald."
Lekkere clickbait, de concurrenten zijn al 5 jaar bezig met een voertuig bouwen. Verkopen het al een jaar of 2 en leveren dit jaar. Logisch dat dan er punten afgaan. Logica geen nieuws dus, niet artikel waardig. En als je het erin zet, vertel dan ook waarom. Het zal een deel aan belastingvoordeel hangen (2 alineas), maar een belangrijkere reden is toch echt dat er een hip splinternieuw model aan de top staat wat pas net geleverd wordt (0 woorden). Of dat de modellen van Tesla binnenkort grotendeels een facelift krijgen (0 woorden).
En dit laatste punt geldt door het hele artikel heen. Er wordt geen rekening gehouden met modellen en aankondigen, dat VW groep er dit jaar 4 of 5 heeft uitgebracht en Tesla zijn verkopen doet met modellen van 2 of 3 jaar oud. Nogmaals de statistieken kloppen, maar het dit geschreven stuk geeft een enorm vertekend beeld van de werkelijkheid. Tesla zal dit jaar niet de grootste leverancier worden van electrische auto's (in Nederland), maar gezien de roadmap van Tesla is dat een logisch iets. Want weldenkende vermogende Nederlander gaat zijn geld niet stoppen in een auto die over paar maanden verouderd is in specs en aanzicht. Die gaat eerder voor de nieuwe hippe (en ook nog iets goedkopere) skoda of wacht op verkrijgbaarheid van de nieuwe modellen.
Nederland is vrij significant in de EV markt. Het heeft 1 van de hoogste markt adoptaties wat betreft EVs. Hoewel dat voor een groot stuk komt door het gunstige fiscale regime van de afgelopen jaren dat nu verdwijnt. Wel is Nederland nog altijd een land waar EVs vaak als 1 van de eerste beschikbaar zijn.
Je bedoelde "was" een belangrijk land.

Ik zoek er later even wat data bij want kan dit moeilijk geloven. Nederland lijkt me niet een voortrekkersrol van EV te hebben gehad.
Noorwegen is zeker qua percentages EV tov ICE koploper. Maar Nederland heeft zeker wel een voortrekkersrol. Kijk alleen maar naar de laadpaal fabrikanten en alle protocol ontwikkeling in de laad infrastructuur. Dat wordt bijna volledig door Nederland gedaan.
Ook Tesla maakt geen winst op zijn auto's, of in elk geval tot kort geleden niet. De winsten komen van verkoop van emissierechten, door zelf electrisch te produceren zorgen deze "oermerken" natuurlijk voor minder gratis geld richting Tesla.
Tesla maakt wel degelijk winst op de auto's hoor en zou 1 van de grootste bruto marges in de industrie hebben. Daarnaast investeren ze ook nog enorm veel. De bouw van nieuwe fabrieken kost enorm veel geld en ze blijven met een grote R&D afdeling zitten, zowel voor hun FSD als hun batterijen. Ook dat kost geld.

Maar de laatste kwartalen was Tesla winstgevend geweest, zelfs zonder de verkoop van die rechten. Die rechten zijn een mooie bonus en hebben Tesla zeker goed geholopen op financieel gebied, maar niet langer noodzakelijk om winstgevend te kunnen zijn.
Onjuist en onjuist.

- Tesla investeert vrij weinig t.o.v. van de te verwachten omzet / geplande groei, de meeste nieuwe fabrieken worden met overheidsubsidie gebouwd, in 2020 investeerde Tesla minder dan 1,5 miljard USD aan research en development:

https://www.nasdaq.com/ma...ty/stocks/tsla/financials

Waar Tesla wel stevig in investeerde is de $56 miljard bonus voor Musk, maar deze kosten zijn nog niet
meegenomen:

https://observer.com/2020...nce-bonus-payment-history

- Brutomarge: bij de omzet zijn de winsten uit emissierechten en andere zaken meegenomen, zonder deze is ook de brutomarge van Tesla miserabel. En dat zelfs zonder de aankomende kosten die Tesla de komende jaren gaat maken voor de bonus van Giga-graaier Musk.

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 25 juli 2024 07:55]

Musk heeft aandelenOPTIES ter waarde van 56 miljard. Die kosten het bedrijf geen €55 miljard...

https://www.ing.nl/partic...umenten/opties/index.html

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 25 juli 2024 07:55]

Tijdens de toekenning lag de boekwaarde van de opties $56 miljard hoger dan de waarde waarvan Musk het mag inkopen. Zie ook:

https://assets.kpmg/conte.../ifrs-2-handbook-2018.pdf
Waarom vind je het erg dat Musk ontzettend rijk is geworden? Hij heeft een groot risico genomen met Tesla. Hij heeft zijn hele hebben en houwen in een bedrijf gestopt waarvan niet veel mensen dachten dat het succesvol zou worden. Tesla heeft meerdere malen op de rand van de afgrond gestaan. Desondanks heeft Tesla de autowereld op z'n kop gezet. En daarmee de wereld een zetje in de goede richting gegeven.

Ja, het is veel geld dat Musk heeft verdiend. Ja, sommige dingen hadden beter gekund. Maar de subsidies die Tesla heeft ontvangen geven aan dat overheden de bijdrage van Tesla als positief beschouwen. Ook wat mij betreft heeft hij netto een hele positieve bijdrage aan de maatschappij geleverd door persoonlijk een groot risico te nemen. Loon naar werken zou ik zeggen.
Ik zal wel in een andere wereld leven maar 56mld is belachelijk veel geld en staat niet in verhouding tot de risico's die hij droeg/draagt.
Daarbij gaat het deels om publiek geld (subsidies) en dat mag best wel wat beter verdeeld worden want dat is geld van ons allemaal. Musk is een charmante topman en heeft een hoge gunfactor, maar zóveel geld staat echt niet in verhouding met "loon naar werken", want dan zou iedereen die 60 uur p/w werk 50 miljard hebben en dat is niet zo, of wel?

typo*

[Reactie gewijzigd door ejay79 op 25 juli 2024 07:55]

Hij heeft zelf iets opgebouwd dat zoveel waard is geworden, dat kun je hem niet kwalijk nemen.

Dat overheden subsidies geven is omdat het bedrijf ook na subsidies netto een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Denk aan werkgelegenheid, maar ook aan de bijdrage aan de energietransitie en het wakker schudden van een hele industrie. Die subsidies gelden voor alle bedrijven die aan de voorwaarden kunnen voldoen. De autobedrijven die zaten te slapen hadden er ook gebruik van kunnen maken, maar verzuimden dat te doen.

Niet iedereen die 60 uur per week werkt krijgt overigens evenveel voor elkaar als Elon Musk. Bovendien werkt hij wel wat meer dan 60 uur per week.

Als iemand anders ook ongeveer evenveel voor elkaar krijgt als Musk en daar schatrijk van wordt, kan ik daar niet mee zitten.

Ik heb oneindig veel meer problemen met iemand als Sywert van Lienden die gewoon loopt te liegen, verder niks bijdraagt aan de maatschappij behalve wat gebrul en toch zijn zakken vult met belastinggeld.
Het zit je hoog, of niet?

Dat optie pakket is al jaren geleden vastgesteld, ruim voordat het aandeel de lucht in schoot. Het pakket kwam nu alleen "vrij" na het behalen van bepaalde milestones.

En als ie het al op zou nemen koopt ie er gewoon weer Tesla aandelen voor terug, of steekt ie in SpaceX. Boven alles wil Musk een voting majority behouden op z'n bedrijven.
Ligt er ook weer aan hoe je rekent.
De schrijvers die roepen dat Tesla geen winst maakt vinden dat eenmalige inkomsten (verkoop van bitcoin en emissierechten) niet meetellen. Wat op zich een goed argument is.
Maar eenmalige uitgaven (de aandelen die Musk als bonus krijgt) tellen ze wel graag mee. Maar aangezien ze nu al al 90% van de bonus t/m 2023 hebben meegerekend valt die kostenpost waarschijnlijk nog sneller weg dan de emissierechten.

Tel je beide posten niet mee, dan maken ze gewoon winst.
Dat is meer onjuist dan juist:

Het optiepakket met een boekwaarde van $56 Miljard die Musk in 2020 als bonus heeft ontvangen is nog echt niet verrekend, alleen het piepkleine $299 miljoen deel dat Musk in het afgelopen kwartaal gecashed heeft en dat is onder de boekhoudregels verplicht omdat dit loonkosten zijn die Tesla heeft gemaakt. De rest van de bonus is niet meegenomen, het zelfde geld voor de niet verzilverde boekwinst op crypto speculatie. Zouden we beide wel meenemen, dan heeft Tesla in de afgelopen 12 maanden meer dan $50 miljard verlies gemaakt (dus geen winstmarge maar een verliesmarge van pakweg 170% van hun jaaromzet).

De verdiensten uit emissierechten zijn daartegen wel meegenomen en zijn er de oorzaak dat Tesla in de afgelopen 12 maanden winst heeft gemaakt. En ook met deze emissierechten zou er nog steeds een fors verlies zijn geweest als Tesla voor de bouw van nieuwe fabrieken niet heel veel overheidssubsidie ontvangt.
Die $55 miljard is de waarde van de opties op het moment dat Tesla alle doelen zou halen. De koers moet dan $700 zijn. Maar die aandelen zijn gekocht op het moment dat de deal getekend is (2018). Toen de prijs $50 was. Het kost Tesla dus geen $55 miljard, maar ongeveer $4 miljard. En sindsdien heeft Tesla al voor $3,7 miljard aan kosten voor deze bonus afgeboekt.
Hoeveel Musk daarvan casht is vooral iets tussen hem en de belastingdienst. Daar heeft het bedrijf weinig mee te maken.

Maar dat bewijst maar weer. Als je de jaarrekeningen niet leest. Of je snapt niet wat daar staat. Dan ben je heel makkelijk om de tuin te leiden.

Overigens ontvangt Tesla geen subsidie voor het bouwen van fabrieken. Ze krijgen hooguit wat vrijstelling van winstbelasting op voorwaarde dat ze tienduizenden banen creëren. Zo doen alle grote bedrijven dat.
En emissierechten gaan een keer ophouden. Maar je kan niet zeggen dat de rechten die al verkocht zijn niet meetellen. Dat geld is betaald. En zelfs als er vanaf vandaag niemand meer emissierechten koopt dan mogen ze die miljarden gewoon houden.
Toen het optiepakket aan Musk werd toegewezen was de koers van Tesla $500 boven de koers waarvan Musk het recht had om te kopen, de boekwaarde lag $56 miljard boven de prijs waarvan Musk het recht heeft om die te kopen.
De schrijvers die roepen dat Tesla geen winst maakt vinden dat eenmalige inkomsten (verkoop van bitcoin en emissierechten) niet meetellen. Wat op zich een goed argument is.
Maar eenmalige uitgaven (de aandelen die Musk als bonus krijgt) tellen ze wel graag mee.
Jij klaagt dat het niet eerlijk is als de boekwinst op Crypto niet wordt meegenomen en de Bonus van Musk wel. Welnu, ik stel dat als je de boekwinst op Crypto mee wil tellen, je dan ook het boekverlies dat Tesla maakt op de toekenning van het optiepakket moet meenemen.

Alternatief: je neemt het verschil in boekwaarde niet mee maar allen de gerealiseerde transacties. Maar dat wil jij ook niet. Het grappige is dat je jezelf schuldig maakt aan datgene je anderen verwijt. In de psychologie heet dat verschijnsel projectie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie)
Maar dat bewijst maar weer. Als je de jaarrekeningen niet leest. Of je snapt niet wat daar staat. Dan ben je heel makkelijk om de tuin te leiden.
En omdat jij de anderen verwijdt wat bij jezelf defect is, heb je hier wat geschikte literatuur om je kennis op te poetsen:

https://assets.kpmg/conte.../ifrs-2-handbook-2018.pdf
Overigens ontvangt Tesla geen subsidie voor het bouwen van fabrieken.
Tesla gebruikt voor de bouw van nieuwe fabrieken in Duitsland o.a. "staatliche Zuschüsse für die Batteriezellenfertigung"

https://www.deutschlandfu...ml?dram:article_id=468859
Jij klaagt dat het niet eerlijk is als de boekwinst op Crypto niet wordt meegenomen en de Bonus van Musk wel. Welnu, ik stel dat als je de boekwinst op Crypto mee wil tellen, je dan ook het boekverlies dat Tesla maakt op de toekenning van het optiepakket moet meenemen.
Goed lezen... Ik zeg juist dat je beide mee moet tellen of geen van beide.
Alternatief: je neemt het verschil in boekwaarde niet mee maar allen de gerealiseerde transacties. Maar dat wil jij ook niet. Het grappige is dat je jezelf schuldig maakt aan datgene je anderen verwijt. In de psychologie heet dat verschijnsel projectie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie)
https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

En als je volgens jouw rekenmethode $56 miljard wil afboeken omdat dat de waarde was van de opties die Tesla aan Musk uitkeert. Dan moet je ook $52 miljard winst in de boeken zetten omdat ze die aandelen in 2018 voor $4 miljard hebben ingekocht/uitgegeven.

In plaats daarvan wordt die $4 miljard stapsgewijs erkent in de balans als kostenpost. Officieel naarmate de kans dat Musk de bonus zal unlocked stijgt. Officieus maar net welk bedrag ze op de balans willen zetten zodat het resultaat onder de streep er goed uit ziet.
"En als je volgens jouw rekenmethode $56 miljard wil afboeken omdat dat de waarde was van de opties die Tesla aan Musk uitkeert. Dan moet je ook $52 miljard winst in de boeken zetten omdat ze die aandelen in 2018 voor $4 miljard hebben ingekocht/uitgegeven."

Dat is zelfs helemaal correct, compliment!
Ik zou me als aandeelhouder juist zorgen maken over die modelontwikkeling, wat nu gaat alle aandacht naar de semi, die pick-up en de roadster. Het concept van de 25k auto is vooral nog dat....slechts één zin op papier. Dit terwijl alle concurrenten hun modellengamma rap electrificeren.
De grootste beperking op het moment is de productie van accu's en hoeveel auto's de fabriek kan produceren. Niet hoeveel vraag er naar de huidige modellen is.

Als aandeelhouder is de Cybertruck veel interessanter. Dat is niet alleen een enorme markt in de VS. Maar de nieuwe productiemethode kan ook hele goede marges opleveren.

De goedkope (goede) elektrische auto moet er zeker komen. Ik zou er zelf ook graag een willen. Maar voor het bedrijf is het totaal geen prioriteit.
Bijgebeend, kei overheen?
Zeker niet in alle opzichten hoor.
Ik werk nu voor Volvo, in iedere meeting komt Tesla als hun voorbeeld naar voren en ze zeggen zelf dat ze nog verscheidene jaren achter liggen: range, efficiëntie, software download, maar ook fabrieken: bvb het maken van de achterste vloerplaat uit 1 groot deel bij de Model Y.
Daarnaast heeft Tesla nog altijd een gigantische plus met hun SuperCharger netwerk. Toch een belangrijk argument voor een Tesla.

Het maakt ook niet uit dat Tesla niet meer alleen de helft van de EV's verkoopt, het zou maar erg zijn, met ocharme 4 modellen (3 nog maar in de EU).
Maar als ik aan merken denk die Tesla voorbij benen, dan denk ik eerder aan Chinese en Zuid-Koreaanse merken. Mijn volgende wordt een EV (geen nut om nu al te upgraden met Corona thuiswerk), maar zal dan eerder een Ioniq 5 of EV6 zijn. Van Toyota heeft Tesla nog niet veel te vrezen.

Update: 100 jaar ervaring/kennis klinkt mooi, maar hoeveel is daarvan echt nuttig voor een EV?
Denk ook eens aan de personeelsleden. Je zal nu maar een goedbetaalde 50-jarige diesel/benzine of versnellingsbak specialist zijn bij VW of Daimler. Je gaat niet meer tot aan je pensioen ICE motoren kunnen ontwerpen, maar je omscholen gaat ook niet zo maar lukken want met je kennis is men niets. Fabrikanten gaan nog veel geld moeten besteden om zo'n 50-jarige om te scholen naar het technische kennisniveau van een 25-jarige EV specialist of om hem af te danken.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 25 juli 2024 07:55]

Die 100jaar ervaring zal hun vooral vooruit helpen om massaproductie naar europese afwerkings normen te kunnen doen en volumes te halen.
Heb een paar collega's met een tesla en mooie auto's , maar je mag niet te nauw kijken naar de afwerking.
Hoeveel keer die in een service punt staan omdat er weer iets niet werkt en waarna er dan weer iets anders niet werkt.
Tesla is en zal nooit winstgevend produreren ze zullen dan al voor veel geld overgekocht zijn door een van die met 100jaar ervaring, denk ik dan.
Als je kijkt naar wat Munro Live te zeggen heeft over elektrische wagens, zie je dat die 100 jaar ervaring net even goed voor problemen kan zorgen. Telsa moet helemaal geen rekening houden met legacy componenten en technieken, zij zijn helemaal van nul begonnen met hun wagen en gaan rap vooruit.
Waarom zegt toch iedereen dat Tesla niet winstgevend is?
Ten eerste is dat op korte of middellange termijn onbelangrijk zolang er investeerders zijn. Amazon heeft tientallen jaren geen winst gemaakt en is nu 1 van de rijkste bedrijven ter wereld! Niet dat ik Amazon als een voorbeeld van duurzaam ondernemen wil presenteren, maar winst is een keuze van de bedrijfsleiding.
Tesla kiest ervoor om hun 'winst' direct te investeren in nieuwe fabrieken: China, Berlijn, Texas. Hadden ze dat niet gedaan, dan hadden ze meer netto winst gehad.
Ik zou me als aandeelhouder meer zorgen maken als Tesla niet investeren in nieuwe ontwikkelingen, modellen, fabrieken, maar meer winst zou maken.
Continu klagen over bedrijven die niet verder kijken dan het volgende kwartaal, maar als er dan een bedrijf is dat en winst maakt en verder in de toekomst kijkt, dan is het ook weer niet goed!

Klaag gerust over afwerking, domme tweets van Musk, werkomstandigheden, service centers, maar stop aub met het gezeik over winst.
Welk 100 jaar oud automerk gaat Tesla kopen? VAG, Ford, Toyota?

"De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's is nu meer waard dan Volkswagen, Toyota, Hyundai Motor Company, General Motors en Ford samen." ;)
https://www.nu.nl/economi...n-500-miljard-dollar.html

Overigens ben ik het wel met je eens qua afwerking. Loopt soms langs een Model 3 en kan op 10 meter afstand zo door de naden heen door op het stalen ongespoten frame kijken 8)7 . Dat is wel een extreem geval dan. Mijn Model S had een paar 'dingetjes' met spiegel en deurhendel, maar allemaal binnen 2 dagen voor de deur opgelost. Rijden, wegligging en software is wel echt top.
Er moet geen twijfel zijn dat Tesla nog steeds duidelijk leider is qua elektrische aandrijflijn.

Echter, wanneer we naar de tabel van hierboven kijken lijkt dat voor de koper toch niet zo enorm veel uit te maken. Die denkt "ach, 400km is zat" en koopt zich een wagen van een merk dat die kent.
Tesla krijgt nu echte concurrentie en zal nu dus moeten schakelen.

Om over mezelf te spreken: ik heb vorig jaar testgereden met een Model S, en voorbije weekend met een e-tron GT. Er is absoluut geen greintje twijfel in mijn hoofd voor welke wagen ik wil gaan. De Model S was leuk, ruim, rijdt verder op een lading. De e-tron GT is degene die ik wil. Ook meer dan snel genoeg, bereik is goed genoeg, voelt meer aan als een "gewone" auto. Afwerking ook een serieus paar trappen hoger.

Dat is nu wel een hoger segment, maar vermoedelijk spelen dezelfde redeneringen in het segment van de Model 3 en diens concurrenten.
Zónder Tesla waren de verkopen van elektrische auto’s nog steeds praktisch 0 geweest……
Poeh, ik weet niet of je dat zo stellig kunt stellen. Ik denk wel dat Tesla enorm heeft bijgedragen aan het huidige populariseren van EV’s. Dat staat buiten kijf. Maar ik denk tegelijkertijd ook dat merken zoals Toyota, Nissan, Honda en Hyundai al langer een evolutie volgden met hybrides en steeds grotere batterijen, dat een eventuele EV (BEV of FCEV) op den duur onvermijdelijk zou zijn geweest.
Maar nee toch. Toyota had al ergens eind jaren 90 elektrische RAV4 suv’s. Dat kun je moeilijk Smarts noemen. Exclusief voor de VS dacht ik maar helaas op NiMH accu’s die niet een enorm lang leven beschoren waren. En Nissan toverde niet voor niets in hetzelfde jaar als Tesla Model S de Leaf uit de hoed, 2010. Net zoals Chevrolet met de Volt in 2010-2011?

Dat ontwikkel je niet op een paar maanden tijd of zelfs een jaar hè.

Ik betwist niet dat Tesla het in een stroomversnelling zou hebben gebracht hoor, zeker door het destijds hippe Silicon Valley eraan te koppelen en er een “smart-product” van te maken. Maar ik denk dat we er zonder Tesla, zij het een paar jaar later, ook wel zouden zijn gekomen
Dat is een stelling waar ik het ten stelligste niet mee eens ben.

Tesla heeft zeker een grote invloed op de huidige marktontwikkeling, maar of die echt de beste is durf ik niet beweren. 10 jaar terug toen Tesla met zijn Model S kwam, zag je bij vele autofabrikanten net de beweging om kleinere, goedkopere EVs te maken. Dankzij Tesla zie je nu voornamelijk EVs in het luxe segment.

Daarnaast was Tesla niet de enige. Er kwamen rond 2011 vele EVs op de markt en het heeft Tesla tot 2019 gekost om Nissan in te halen op gebied van EV verkoopscijfers. Dat wil toch ook wel iets zeggen. Daarnaast wordt de regelgeving steeds strenger en weten fabrikanten al jaren dat de brandstofmotor in de EU ten dode is opgeschreven. En ook dat is geen verdienste van Tesla, dat is een weg die men begin jaren 90 al is ingeslagen.
Begin 1900 waren de meeste auto’s al elektrisch. Maar los daarvan, Tesla is wel degelijk een aanjager van de innovatie geweest. En nog steeds. Denk aan het dealermodel (of afwezigheid daarvan juist), altijd en alles online, OTA updates voor allerhande nieuwe functies.. je kan het een goeie ontwikkeling vinden of niet maar je koopt over een paar jaar een auto in een bepaalde kleur en neemt een licentie op praktisch elke denkbare optie die OTA geactiveerd kan worden.

En batterij techniek. Musk zelf zegt ook dat verkoopaantallen niet het doel van zijn onderneming is. Maar wel om de automotive industrie als geheel vooruit te helpen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 07:55]

Niet alleen kennis en ervaring, maar ook volume in ontwerp, productie, toeleverancier en distributie, dealer- en garagenetwerk. En de merktrouwheid van veel kopers natuurlijk.
Het vergt meer dan een goede auto om daarmee te concurreren.
Ik wou niet te ver uitbreiden, maar heel goede aanvulling en klopt volledig!!

Ze zijn ondertussen zelfs een nieuwe manier aan het ontwikkelen om energie op te slaan in kleine metalen bolletjes, die je dan kan tanken onder hoge druk zoals bij de F1 wagens. Hierdoor zou je oplaadbeurt korter zijn dan het tanken van een brandstofwagen. En dit is slechts één van de zovele projecten en startups die bezig zijn.
fantaseren in een laboratorium kunnen we allemaal, het op grote schaal en economisch toepassen is het probleem. en hoe men het wend of keert is tesla/panasonic daar wel erg goed in gebleken. grotendeels dankzij tesla is de prijs van lithiumaccus met bijna factor 10 gedaalt in 10 jaar tijd en nu beginnen pas fabroikanten te reageren. en vaak niet eens goed, kijk maar naar de e-golfs en variaties. mensen zijn merktrouw en "haten" tesla. en kopen liever een etron dan een model 3 want het is nou eenmaal een audi.

[Reactie gewijzigd door flippy op 25 juli 2024 07:55]

Dat prijzen zijn gedaald komt vooral omdat er veel meer gewonnen wordt. Meer mijnen die de grondstoffen delven, meer concurentie. Dat zorgt automatisch voor een daling in kosten.
prijzen van de zware grondstoffen zoals kobalt zijn alle kanten opgegaan, zelfs factor 20+ omhoog in 2017.

het zit hem grotendeels in productie, de machines die het maken zijn sneller, beter en de morderne chemieen die worden gebruikt hangen minder aan de hele dure stoffen.
Vooral merkentrouw.

En natuurlijk mensen die Tesla zo lang hebben afgezeken, dat ze er nu niet meer geloofwaardig in zouden kunnen rijden.
Ben benieuwd welke andere auto kan concurreren op specs, laadnetwerk en software, in tegenstelling tot alle premium merken die het vooral moeten hebben van de stofjes op het dashboard.
...
Ben benieuwd welke andere auto kan concurreren op specs, laadnetwerk en software ...
Een hele reeks auto's met verbrandingsmotor? Ik ga niet stellen dat elektrisch rijden beter of slechter is dan het rijden met een auto met verbrandingsmotor. Ik heb nu niet het idee dat de reden dat we elektrisch moeten rijden het milieu is. Qua milieu zouden we naar bepaalde doelen moeten streven: concrete, relevante doelen. "Milieu" an sich is in feite geen doel, maar een tussenstap. Een doel is klimaatverandering (of specifieker: stijging van gemiddelde temperatuur) en/of zeespiegelstijging (of afname van toegenomen kosten van dijkversterking).

In het licht van relevante doelen wat milieu betreft is er één ding duidelijk: het is niet duidelijk wat de elektrische auto daaraan bijdraagt. Mijn stelling is dan ook: ik weet niet of ik concreet iets relevants bijdraag aan het milieu als ik elektrisch zou gaan rijden.
Wat ik wél belangrijk vind en wat in mijn optiek een beter valide argument is: behoefte aan fossiele brandstoffen en geopolitieke belangen. Een reeks landen zijn nu verantwoordelijk voor de productie van fossiele brandstoffen. Landen waar het beleid in onze optiek dubieus is. Evenals wat betreft gas. Al zou gesteld kunnen worden dat de behoefte aan bepaalde materialen van accu's (zoals kobalt) dat ook met zich meebrengt: alleen is dat alleen bij de productie, niet tijdens gebruik.

Elektrisch rijden is niet goedkoper (voor de maatschappij) en met onduidelijke effecten op relevante klimaatdoelen (zoals zeespiegelstijging). Maar goed, uiteindelijk is de accijns op brandstof een veelvoud van de kosten en zijn de prijzen voor elektrisch laden ook sterk uiteenlopend (stel dat je €5 voor een liter euro 95 zou moeten betalen ... bij elektrisch rijden gebeurt dat). Het effect van de accijns is een veelvoud van het effect van prijsstijgingen, dus wat heb ik als individu er aan om ons geopolitiek onafhankelijker te maken? Dat gaat letterlijk om centen tot tientallen centen per liter.
Hé?

Wat is dit nu voor rare zijsprong? "Niet bewezen" dat een EV beter is voor het milieu dan een verbrandingsmotor?

Zelfs al duw je de EV vol met grijze stroom, dan is de EV nog steeds velen malen schoner dan een verbrandingsmotor.

De rest van je betoog is dan ook irrelevant.
...
Wat is dit nu voor rare zijsprong? "Niet bewezen" dat een EV beter is voor het milieu dan een verbrandingsmotor?
...
Nee, dat stel ik niet. Het is niet duidelijk in welke mate (precies) EV's beter zijn en of dat relevant is.
Stel:
Over twintig jaar is er wereldwijd onderzoek gedaan en de conclusie is dat EV's wereldwijd in de 25 jaar daarvoor hebben bijgedragen dat de zeespiegel 7mm minder is gestegen. (118 ipv 125mm).
Een ander onderzoek zou laten zien dat als 80% van de werkende mensen een elektrische fiets zouden gebruiken voor woon-werkverkeer, dit zou hebben geresulteerd in een 27mm lagere toename van de zeespiegel.
Wat zou dan nu de betere keuze zijn? Stimuleren van de elektrische fiets of EV's?

Los van of mijn voorbeelden realistisch zijn: we weten het effect van elektrisch rijden niet concreet. Nog sterker, de rekenkamer heeft de overheid eens verweten dat het stimuleren van elektrisch rijden een dure oplossing is voor CO2 besparing.
Ik zou liever investeren in onderzoek dan in oplossingen zonder bekend effect. Het is alsof ik geld uitgeef, maar ik weet niet waaraan ...
...
Zelfs al duw je de EV vol met grijze stroom, dan is de EV nog steeds velen malen schoner dan een verbrandingsmotor.
...
Je vergeet de impact van de productie van een elektrisch voertuig.
Ik ben puur en alleen geïnteresseerd in de totale voetafdruk (cradle to cradle), omdat dat volledig (genoeg) relevant is. En zelfs daar kun je over discussiëren, want ver op vakantie gaan met een EV, zie ik voorlopig niet gebeuren, dus zullen de vliegreizen toenemen. En wat voor effect heeft dat op het milieu?

We kúnnen niet zeggen of elektrisch rijden voldoende is voor het milieu. Het concrete effect qua uitstoot is niet heel duidelijk (het enige getal dat ik genoemd heb horen worden, is dat een EV in 70.000km zichzelf "terugverdient" heeft, maar ik weet niet hoe dat vergeleken is). Wat wel duidelijk is, is dat we minder behoefte hebben in fossiele brandstoffen en dat gunstig is qua geopolitieke verhoudingen. Dat vind ik een concreet argument om een EV te rijden. Maar het milieu niet.

EDIT: stimuleren van elektrisch rijden is duur volgens de rekenkamer, het elektrisch rijden an sich is niet benoemd.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 25 juli 2024 07:55]

Dus omdat een EV vervuilender is dan een e-Bike is niet bewezen dat een EV beter is voor het milieu dan een verbrandingsmotor? Je maakt nu wel hele vreemde vergelijkingen.

De meeste studies tonen aan dat een EV beter is voor het milieu en klimaat dan een verbrandingsmotor. De belangrijkste onenigheid tussen die meeste studies is na hoeveel kilometer die EV beter is. Sommige optimistische studies stellen reeds als deze uit de fabriek komt, andere pessimistische studies stellen na gemiddels 100k km, een afstand die de gemiddelde wagen vandaag de dag zonder problemen haalt.

En ja, dat zijn studies die rekening houden met de impact van de productie van het voertuig. We weten niet met zekerheid hoeveel milieuvriendelijker een EV is dan een ICE, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen vandaag dat deze milieuvriendelijker is.
Dus omdat een EV vervuilender is dan een e-Bike is niet bewezen dat een EV beter is voor het milieu dan een verbrandingsmotor? Je maakt nu wel hele vreemde vergelijkingen.

De meeste studies tonen aan dat een EV beter is voor het milieu en klimaat dan een verbrandingsmotor.
...
Vergelijk het met biologisch eten.
Is biologisch eten een doel? Eigenlijk niet. Op zichzelf staand is het een term. Een doel zou zijn dat je niet wilt dat dieren lijden. Biologisch eten is dan een middel om je doel te bereiken.
Zo ook met milieu. Is milieu het doel? Een doel zou zijn dat we de klimaatverandering tegen willen gaan. En zelfs dat is niet helemaal concreet. We willen de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde tegengaan. En misschien is dat het doel niet, maar het gevolg daarvan, verwoestijning en zeespiegelstijging wel. Dát zijn concrete, relevante doelen. Net als dat je misschien niet zou willen dat dieren lijden.

Stel dat je niet wil dat dieren lijden (in dit voorbeeld is dat het doel). Dan kun je er voor kiezen om biologisch te eten. Maar je kan ook vegetariër (of veganist) worden. Misschien blijkt biologisch niet per se te betekenen dat dieren niet lijden, maar minder lijden. Is dan je doel bereikt door biologisch eten?

Zo geldt dat ook voor het milieu: voor mezelf stel ik de zeespiegel als doel. Het milieu is niet concreet, stijging van de zeespiegel wel. Want stijging van de zeespiegel is stijging van kosten door extra dijken en andere maatregelen.
Om het doel concreter te maken: ik wil (voorbeeld) dat de zeespiegel een kwart zal stijgen in de komende 30 jaar dan wat de planning nu is.
Zo een doel kunnen we ons ook stellen als maatschappij. Dan komt stap 2: wat is er nodig om dat doel te behalen? Elektrisch rijden? Of moeten we nog een stap verder?

En die volgorde is er nu niet. Of het milieu moet een doel zijn. Maar als aangegeven, dat kan het doel niet zijn. Dat is net zo concreet als een betere aarde. Dat willen we allemaal. Maar wát is beter, hoeveel beter moet het en wat hebben we daarvoor nodig? En die antwoorden zijn er niet.
"Het milieu" is ook lokaal. Zie bv. hier.
Milieu en klimaat zijn niet hetzelfde hè! Los daarvan, leuk bedacht, maar zo zijn er nog heel veel meer zaken te bedenken 'waar (nog) geen exacte cijfers van zijn'...

Belangrijk hierbij is het oude:
"Achteraf kijk je een koe in de kont."
De uitdrukking is eigenlijk een ironisch grapje. Alleen als je achter een koe gaat staan, kun je het beest in de kont kijken. Dat is ontegenzeggelijk waar. Maar je hebt er weinig aan om de kont van een koe te bestuderen. Achteraf bedenken hoe iets had moeten gaan, heeft net zo weinig zin: je kunt toch niet veranderen wat er is gebeurd.

Ik zie persoonlijk meer logica en realisme in deze manier van kijken:
https://m.youtube.com/watch?v=1oVrIHcdxjA&vl=nl-NL
Komt erop neer dat het niet alleen om de auto's en hun directe energievoorziening gaat maar ook alles daar weer achter, of zoals je zelf al zegt 'totale voetafdruk'. Die is van olieproducten voor vervoer echter prima duidelijk. En ja, dan heb je bij voorbaat al extreem weinig kans dat de 'totale voetafdruk' van elektrische energie voor vervoer na de energie transitie ooit gelijk of groter gaat worden. Dat is; als je er wel serieus naar gaat kijken...

Ik zou daarbij nog willen toevoegen; we gaan nooit weten wat er gaat gebeuren als we het nooit gaan doen (omdat we het nog niet weten), want dat is ongeveer zoals ik je redenatie hierboven lees.
Achteraf bedenken hoe iets had moeten gaan, heeft net zo weinig zin: je kunt toch niet veranderen wat er is gebeurd.
Precies. En daarom moeten we het geld dat nu in elektrisch rijden gestoken wordt, steken in onderzoek naar manieren waarop we concrete doelen kunnen realiseren.
En nu niet een maatschappelijke verandering bewerkstelligen, waarvan de mate van effect niet duidelijk is.
Anders bedenken we achteraf: hadden we van tevoren maar eerst bedacht wat we wilden, dan nu niet meer kunnen veranderen wat we toen (niet) hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 25 juli 2024 07:55]

Mooi stukje 'cherry picking'...

Bottom line is; kan elektrisch vervoer überhaupt net zo slecht of slechter zijn dan met fossiele brandstoffen v.w.b. klimaat?
Nee, nou ja, tenzij je echt heel erg je best gaat doen om alles zo inefficiënt te laten zijn als fossiele brandstoffen van nature zijn, misschien dan wel! :P
...net zo slecht of slechter zijn dan met fossiele brandstoffen v.w.b. klimaat?
Is beter voor het milieu het doel? Want dat zou de vraag moeten zijn: wat moeten we doen zodat het voldoende is? Is elektrisch rijden dan wel voldoende, moeten we niet meer doen dan dat?
Natuurlijk moeten we meer doen, heeeeel veel meer zelfs!
En er is inderdaad genoeg dat meer impact op het klimaat heeft dan EV's i.p.v. ICE personenauto's.

Maar... Maakt bovenstaande dat EV's zinloos zijn? Nee, natuurlijk niet. Het is 'en, en, en', niet 'of, of, of'. Het ene sluit het andere immers niet uit.

Niet voor niks dat Urgenda de zaak tegen de staat won en in navolging daarvan Milieudefensie nu ook de zaak tegen Shell heeft gewonnen. Dat is echt iets wat velen niet voor mogelijk hielden. Het gaat dus echt niet meer om 'alleen maar EV's', de rest (industrie/overheid/bevolking/enz.) gaat niet snel genoeg mee en ziet zich daarom nu gedwongen. Ik denk dat er zeer weinig kans is dat het hierbij blijft.
Precies. En daarom moeten we het geld dat nu in elektrisch rijden gestoken wordt, steken in onderzoek naar manieren waarop we concrete doelen kunnen realiseren.
Er wordt onderzoek gedaan in manieren om concrete doelen te realiseren.
En een van de uitkomsten: We investeren nog veel te weinig in elektrisch vervoer.

Als je graag geld anders wilt investeren. Zullen we dan beginnen met de miljarden subsidie voor de olie industrie af te schaffen? Of iets doen aan de miljardairs die Nederland als belastingparadijs gebruiken?
Nog sterker, de rekenkamer heeft de overheid eens verweten dat elektrisch rijden een is voor CO2 besparing.
Nee, dat staat er niet, het stimuleren van een EV is een dure oplossing tov andere mogelijkheden die de overheid heeft.
Fixed, thanks :).
Fixed? Wat? Dat is een wezenlijk verschil in je redenatie/argumentatie/verhaal, niet een tikfout ofzo die je even fixed... 8)7
In ieder geval is het rijden met een elektrische auto een stuk efficienter dan het rijden met een willekeurige auto met verbrandingsmotor.

In een liter benzine zit 8.9kWh aan energie. Als je 1:15 zou rijden, zou je 593Wh/km gebruiken. Voor een benzine auto die 120km/u rijdt is dat al een redelijk goede score. Mijn Model 3 gebruikt 200Wh/km als ik 120 rij. Dat is dus bijna een factor 3 efficienter.

Daar komt boven op dat je voor een elektrische auto alle energie volledig duurzaam met zon, wind of water kunt opwekken. Naarmate er meer duurzame energie wordt opgewekt, wordt de elektrische auto nóg schoner vergeleken met een auto met verbrandingsmotor.

Al met al heeft een elektrische auto daarom over zijn levensduur een veel lagere CO2 uitstoot, ook als je de hogere benodigde energie voor het productieproces meeneemt. In ieder geval volgens deze maatstaf is dat een stuk beter voor het milieu!

En als je het concreet wilt maken: een gasgestookte centrale heeft een efficiëntie van ongeveer 60%. Een elektrische auto rijdt dan 26.7km op 8.9kWh, wat 1.78x efficiënter is.

[Reactie gewijzigd door SZL op 25 juli 2024 07:55]

Maar hoelang gaat een elektrische auto mee? Hoeveel kan ik zelf repareren? Hoeveel privacy moet ik inleveren ten opzichte van auto's zonder al die software en sensoren? Wat gaat een elektrische auto me kosten aan aanschaf en onderhoud? Dat zijn voor mij veel belangrijkere vragen dan hoe goed ie is voor het milieu en zullen uiteindelijk voor mij de doorslag geven wanneer ik voor de keuze sta om elektrisch te gaan of niet.
Maar hoelang gaat een elektrische auto mee?
Verschilt heel erg per merk. Er zijn nogal wat merken met brakke koelingen waar de accu's niet lang van mee gaan. Maar als je kijkt naar de nieuwe generatie Tesla's, dan gaat de elektronica en accu langer mee dan de rest van de auto. En als ik kijk naar de nieuwe modellen van de concurrentie (polestar 2, ioniq5, ID4) dan doen die het waarschijnlijk ook best goed.
Hoeveel kan ik zelf repareren?
Waarschijnlijk net zoveel als aan een andere auto die nu nieuw te koop is
Hoeveel privacy moet ik inleveren ten opzichte van auto's zonder al die software en sensoren?
Zie boven
Wat gaat een elektrische auto me kosten aan aanschaf en onderhoud?
Aanschaf op het moment meer. Onderhoud en gebruikskosten (energie) veel minder. Over de levensduur van de auto is een elektrische al goedkoper.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 25 juli 2024 07:55]

Ik stel ook niet dat elektrisch rijden niet beter is.
Stel dat we over dertig jaar erachter komen dat het hele elektrisch rijden geen significant effect heeft gehad op de stijging van de zeespiegel (want daar is nu geen schatting van)? Het milieu is zelf het doel niet. Ik wil bijvoorbeeld weten wat het concreet bijdraagt aan de afname van de zeespiegelstijging (of nog beter: de afname van toename van dijkversterkingskosten). Misschien is het effect van elektrisch rijden met de auto te verwaarlozen, maar moeten we verder kijken:

Een elektrische auto haalt misschien 500km uit een 100kWh accu (laat het 20% meer of minder zijn, dat maakt weinig uit in het totaalplaatje).
Een elektrische fiets komt met die 100kWh 12.000~14.000km ver. Dat is 25x keer zo efficiënt dan een elektrische auto. Terwijl een EV tegenover een ICE een factor 3 scheelt.

Dan zeg ik: waarom wordt ik niet verplicht om met de fiets naar het werk te rijden (nog sterker, ik rij niet eens elektrisch)? Dat scheelt misschien een factor 75 in mijn geval. Maar toch is de financiële regeling voor elektrisch fietsen niet aantrekkelijk.
Stel dat we over dertig jaar erachter komen dat het hele elektrisch rijden geen significant effect heeft gehad op de stijging van de zeespiegel (want daar is nu geen schatting van)?
Dat zou kunnen, maar eigenlijk alleen omdat je een erg onzeker gevolg van de klimaatverandering als voorbeeld neemt. De zeespiegelstijging is van ontzettend veel factoren afhankelijk en is zelfs niet voor alle locaties op aarde gelijk. Het eerste en best meetbare gevolg van klimaatverandering is de globale temperatuur en die is al aan het stijgen. Die temperatuurstijging heeft direct meetbare gevolgen voor bijvoorbeeld de landbouw.
De kans dat we er over dertig jaar achter komen dat die stijging *niet* veroorzaakt wordt door de mens is ongelooflijk klein. En je maakt beleid en keuzes op basis van het meest waarschijnlijke scenario, zeker als dat scenario nogal vervelende consequenties heeft.
Het effect van elektrisch rijden op het klimaat is misschien niet groot maar is zeker niet nul.

Dan de fiets: je voert een goed punt aan: waarom beperken we simpelweg het gebruik van energie-intensief vervoer niet? Dat is natuurlijk de aller- allerbeste oplossing. En dat zou je als overheid heel goed kunnen stimuleren. Met subsidies op aanschaf, stimuleer werkgevers om overdekte fietsenstallingen te realiseren, douches en kleedruimtes.
Sowieso is een auto op brandstof aan z’n eind gekomen. Het is ouderwets, inefficiënt. Lawaaiig, slecht voor het milieu, en absoluut niet meer toekomstbestendig.
absoluut niet meer toekomstbestendig
Die. Als je nu een nieuwe brandstofauto koopt dan zul je waarschijnlijk de restwaarde vrij snel en steeds sneller zien dalen.
Yep. En in 2030 mag je hopelijk geen stadskern meer in… dus gewoon niet meer aan beginnen nu.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 07:55]

Daar vergeet je nog even de levering van spare parts. Het is niet ongebruikelijk dat merken hun auto's tegen kostprijs of daaronder in de markt zetten, om te verdienen op spare parts.
Ik hoorde dat zo'n gestolen motorkap van een Peugeot 4000 tot 5000 euro kost. Voor een stuk blik.
Ja, de verzekering betaalt het wel. En wij betalen de premie met zijn allen.
Misschien wordt het tijd de aansprakelijkheidswetgeving te veranderen. Bij het veroorzaken van schade - behoudens opzet - alleen een nominaal bedrag vergoeden.
Dan moet je toch echt bij Peugeot zijn en niet bij de verzekeraar...
Alleen betaal ik WA-premie omdat de autofabrikant teveel rekent zoor zo'n suf onderdeel.
En uiteindelijk betaalt de hele maatschappij daar dus voor.
Ja dat snap ik, maar de premie verschilt per merk en model, dus in weze wordt 't ook weer gecompenseerd.
In de WA betaal ik voor schade die ik aan andere auto's rijd. Wat voor auto ik zelf rijd maakt niet uit voor de hoogte van de schade.
Bij het all-risk gedeelte is de premie wel afhankelijk van de prijs van mijn eigen auto.
Klopt, idd wel apart eigenlijk, WA-premie is (ook) afhankelijk van je eigen auto. Toch maar weer aankloppen bij Peugeot ;)
Je zou denken dat WA afhankelijk is van het risico dat je vormt voor anderen. Een "snelle bak" meer dan een wagentje waar meestal niet mee wordt gescheurd.
Ik neem aan dat ze daar statistieken voor gebruiken. Maar misschien ook wel hoeveel de verzekerde wil betalen hoor. "U rijdt een auto van een ton? Nah, dan kunt u wel wat premie betalen toch".
Heeft het er ook niet mee te maken dat er in 2019 enorm veel Tesla's geristeerd zijn omdat ze nog gebruik konden maken van de gunstige bijtelling en er dus nog gewoon een grote voorraad is/was?

Daarnaast zie ik hier een Volkswagen ID3 niet eens tussenstaan dus zijn die dan vorig jaar dan allemaal op naam gezet? Dat is inmiddels toch een van de populairste EV modellen in NL?

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 25 juli 2024 07:55]

Tesla zit al bijna op kobaltloze accu’s juist om die reden.

Je hebt er echt 0 verstand van zo te horen. En teveel bitcoin.
Dit is écht onleesbaar…. Heb je ook het originele /artikel zónder haperende Google Translate ergens voor me?
Ok, nou, ik geloof je op je woord maar Ping is een ICMP functie en heeft vooralsnog niks met browsers te maken. Succes ermee, ik hoor ‘t wel als je iets te vertellen hebt 😊
Ik ga maar op 1 puntje reageren, steenkool is niet voor 70-80% van de energie verantwoordelijk.
Vorig jaar was bijna 34% van de electriciteitsproductie wereldwijd afkomstig van kolen.

https://ourworldindata.or...20are%20growing%20quickly.

Het aandeel van kolen in de electriciteitsproductie daalt trouwens jaar na jaar.
Vindt het een goed nieuws,, dat Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla in Nederland.
Mekkeren over cobalt en dan de 5 automerken aanmoedigen die flink meer cobalt in hun accu hebben (~14%) tov de M3 (~3%).
een merk als VAG heeft vooral heel veel kennis over hoe ze iets moeten marketen. De kwaliteit van de auto heeft daar niks mee te maken. Nu is de ID lijn van Volkswagen best een goed bedachte lijn, echter is de uitvoering ronduit slecht. En dan heb ik het met name over de afwerking van de auto, gebruikte materialen en vooral de kwaliteit. Daar gaat het gewoon mis.
Eerst iets totaal verzinnen en er dan op mopperen....
Er is nooit een "gewone" auto te koop geweest voor minder dan 10.000 euro, dat waren allemaal erg kleine stadsauto's of volledig uitgekleden Dacia's, waar zelfs de autoradio een optie was.

Dan is "de groene jongens" de schuld geven van de prijsstijgingen van auto's ook een erg goede "ik hang aan de bar en moet het gesprek op gang houden" argument. De reden dat auto's zo duur zijn geworden zijn de veiligheidseisen die door mondiale wetgeving worden gesteld. Die op hun beurt weer het gevolg zijn van de claimcultuur die wij met z'n allen aan het bouwen zijn. We willen vooral niet dat ons iets overkomt en als dat dan gebeurt moet iemand anders zo snel mogelijk de schuld krijgen en als we klaar zijn met het inventariseren van al het leed dat ons is overkomen en nog gaat overkomen als gevolg van het euvel willen we dat gecompenseerd zien met geld. Resultaat: 1000 kilo aan airbags, stalen balken en de vormgeving van een baksteen.

De meest effectieve oplossing is autobezit zoveel mogelijk ontmoedigen, openbaar vervoer op een (veel) hoger niveau tillen en kijken of je mensen er van kunt overtuigen dat hun hang naar luxe een klein beetje is doorgeslagen.
Die kleinere auto's passen inderdaad prima in een "gebruik in plaats van bezit" omgeving. Voor de vakantie een grotere, voor het verhuizen en hele grote, en voor woonwerk een kleine.
Of gewoon niet allemaal in de randstad willen wonen, die huizen zijn veel te duur daar. Goedkoop wonen. En je houdt geld zat over voor een auto.
Tja maar vroeger verdiende ik ook niet zoveel, dus was een nieuwe auto onder 4-10K ook een hoop geld.
En inderdaad..., De groene jongens hebben het voor mensen met een minder dan gemiddeld inkomen quasi volledig verneukt.
Even de prijs database van Toyota erbij gepakt. Hier een geschiedenis van de kleinste modellen in de goedkoopst te krijgen versie:
Toyota Aygo (2005): €9.990
Yaris (1999): €10.435 / fl22.960
Starlet (1996): fl22.400
Corolla (1989): fl22.400

Conclusie: Auto's kostte vroeger geen 5 a 7000 euro. 32 jaar geleden betaalde je nog omgerekend €10.000. En als je dat corrigeert voor inflatie kom je uit op €18.893

En dan kijk je nu bij de toyota dealer. Het kleinste koekblikje is nog steeds de Aygo. En die heeft een vanaf prijs van € 13.595,-
Auto's zijn dus flink goedkoper geworden.
Opvallend hoe veel Polestar 2 auto's hier ook tussen zitten. Bij mijn weten is dat een nog meer premium model dan een Tesla 3. Er zit hier in de stad een showroom voor die auto's en het ziet er echt super gelikt uit; echt wel een van de mooiste auto's in het segment.
Je hoort doorgaans dat men op zoek is naar goedkopere EVs, maar ondertussen zie je dat de hoogvliegers net zo goed verkopen. Het blijft een markt die als buitenstaander lastig te polsen is. Het blijft ook lastig om EVs als mobiliteitsdoorbraak te zien als het alleen het zakelijke segment of de reeds welvarende gebruiker bediend.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 25 juli 2024 07:55]

Particulieren zijn op zoek naar goedkopere EV's, de leaserijders kunnen het zich veroorloven om rond de 50-60k te leasen zonder dat de bijtelling enorm wordt. Vandaar ook de grote afname van Enyaq's en ID.4's die niet zo premium zijn maar goed geschikt als gezinswagen.
Particulieren zijn op zoek naar goedkopere EV's, de leaserijders kunnen het zich veroorloven om rond de 50-60k te leasen zonder dat de bijtelling enorm wordt.
Raar eigenlijk dat leaserijders de mogelijkheid krijgen grotere, meer vervuilende auto's te gebruiken in grote getale. Als we goed voor het milieu willen zijn, dan zouden we juist dat wagenpark niet alleen willen elektrificeren, maar daarnaast ook willen verkleinen in omvang per auto, en stimuleren in minder hoge (SUv) modellen?
Ik snap wel dat SUV's in trek zijn, maar dat staat haaks op de zogenaamde nood naar "verzuiniging" ...
Ik zie ons als collectief incompetent, we begrijpen maar deels wat we aan het doen zijn en we hebben geen idee wat we concreet/relevant bijdragen aan het milieu.
Een lease auto wordt toch vaak genomen voor het gezin. Je moet er mee naar je werk kunnen maar ook op vakantie, of naar ope en oma. Dat je dan autos als de Enyaq en ID.4 verkoopt is dan alleen beter, die zijn een stuk zuiniger met energie dan de ICE autos die ze vervangen.
Dat soort dingen krijg je altijd als je zulke belastingvoordelen uitdeelt. De ondernemer/leaser betaalt heel veel minder voor een nieuwe auto dan iemand met een duf baantje.
Vergelijk het met huizenkoop. Wie rijk is betaalt het minst.
Ik denk niet dat veel van de €40k+ auto's gekocht worden door particulieren. Het zal je verbazen hoeveel procent van de nieuwe (zeg 2 jaar en nieuwer) zakelijke rijders zijn. Ik heb wel eens 80% horen vallen zelfs in het C segment. Laat staan hogere segmenten.
Dat denk ik ook niet. Als je echt meerderheid particulieren electrisch wil laten rijden, dan moet je naast de infrastructuur (die daar nog lang niet klaar voor is in NL) ook inzetten op prijsvoordeel in combinatie met het veel duurder maken van brandstofrijden.

Tesla zou komen (ergens vorig jaar een keer door Musk aangegeven) met een model dat rond de 25.000 dollar zou komen te liggen en met een bereik van 200 mijl. Dat maakt het al veel bereikbaarder voor particulieren.

Daarnaast zou er ook een hele vloot aan 'goedkopere' Chinese merken de kant van de EU op komen.
Wanneer is de infrastructuur er wél klaar voor volgens jou? Oprecht benieuwd. De infrastructuur voor elektrisch rijden in NL loopt voorop in Europa.
Het aantal electrische personenauto's in Nederland is in april van dit jaar nog net geen 181.000 op ruim 8.500.000 auto's.

Het is al in diverse onderzoeken aangetoond. Een grote overstap op electrisch vervoer (meer dan 50%) is in Nederland nog niet mogelijk. Of het nu gaat om voldoende laadpalen of het aanpassen van het electiciteits netwerk om massaal opladen mogelijk te maken.

De infrastructuur er wel klaar is, geen idee. De overheid zal (en daar zijn ze vreselijk goed in Nederland) het gaan managen om vraag-aanbod-beperkingen-mogelijkheden middels tal van (belastingmaat)regelingen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het is wel haast maken, want 26% van Nederland is inmiddels van plan om in de nabije toekomst een volledig electrische auto aan te schaffen.
Het variabele stroomtarief, daar zijn we nog lang niet.
Los daarvan, het hele tarief aan laadpalen is een bende, wat ik er van begrijp. Wie klaagt over de benzineprijs aan de snelweg moet wel heel goed opletten welke laadpaal die gebruikt.
De tijd dat leaserijders voor de duurdere auto's gingen, is echt wel voorbij. Ik denk dat bij ons (toch zo'n 2500 werknemers) de gemiddelde prijs niet boven de 35k ligt
Die duurdere wagens kwamen dan ook vooral door de lage bijtelling regeling. Die wordt nu geleidelijk afgebouwd, waardoor het weer 'gewoon' duur is om een dure auto te leasen.
Het is niet alleen de bijtelling. Tegenwoordig hebben veel bedrijven niet meer een apart potje voor de auto, dus hoe duurder, hoe meer je zelf inlevert. Dan is de vraag dus of je liever een dure auto rijdt of meer geld per maand overhoudt en de meesten kiezen toch voor dat laatste.
Tesla is toch ook niet premium? Qua afwerkingsniveau niet te vergelijken met de premium Duitsers en bijvoorbeeld de beperkte kleurkeuze geeft ook niet echt een premium gevoel.
Een Model 3 kun je best wel onder premium dan wel performance auto's scharen. Dat het interieur minimalistisch is heeft meer met smaak te maken of het je aan staat of niet. Of je nu 10 of 20 kleurtjes kan kiezen heeft volgens mij vrij weinig met kwaliteit of premium zijn te maken en is ook weer smaak.

Alle (huidige modellen) Tesla's die nu uit de fabriek rollen zijn prima afgewerkt, het zijn altijd de eerste versies van modellen die wat mankementen hebben m.b.t. panelgaps of scheve lelijke dingetjes (die overigens gewoon opgelost worden). Daarnaast wordt het continu herhalen en blijven roeptoeteren dat de afwerking niet op niveau is ondertussen wel oud. Ik heb het hier ook al vaker gezegd en blijkbaar nog niet genoeg, ik ben zelf in het bezit van een Model S uit 2013 en die is netter, beter afgewerkt en vele malen luxer dan alle "Duitse premium" merken die ik daarvoor gereden heb (Ik heb BMW, Mercedes en Audi sedans gereden).

@zzzzz
De Polestar 2 moet zich volgens mij meten/concurreren met de Tesla Model 3 (niet met de nog meer premium Model S en X), dus dat doet ie denk goed, want ze spelen heel goed in op de aversie voor het minimalistische van de Model 3. Polestar 2 biedt hier een meer traditioneel interieur aan wat mensen toch meer lijkt aan te spreken. Ze zullen dus veel verkopen aan mensen die kiezen op gevoel (en dat zijn er veel).

Echter alle specificaties van de auto, zoals efficiëntie, rijbereik, accutechniek, laden, gewicht, etc zijn voor zo ver ik weet minder dan die van de Model 3.

Wel een interessante optie voor iedereen dus de Polestar vs Model 3. Ga je voor de looks of voor de techniek? Voor ieder wat wils!

[Reactie gewijzigd door drocona op 25 juli 2024 07:55]

Probleem bij Tesla is kennelijk niet dat ze geen kwaliteit kunnen leveren, maar gebrekkige kwaliteits-systemen tijdens het opschalen.

Dat is een vak apart. Bij een fabriek waar wekelijks 100 nieuwe werknemers aangenomen worden heb je opleidings-plannen nodig, trainers, examinatoren, toetsen, begeleiding, toezicht, kwaliteits-engineers, onderzoeks-teams voor iedere klanten klacht, continue verbeterteams, ervaren inbedrijfstellen, robot-kalibreer personeel en noem alles maar op.

Dan nog het probleem dat fabrieken en processen 1 op 1 kopiëren tussen landen ook niet altijd lukt. Landen en personeel hebben verschillende culturen. De infrastructuur is anders, het aantal goede gereedschapsmakers dat te vinden is anders, de toeleveranciers, het klimaat: Alles speelt mee.

Bij Volkswagen zal dat niet snel een probleem zijn, die bedenken en produceren al decennia lang regelmatig nieuwe modellen en veel Diesel-personeel is goed getraind in kwalitateits-systemen en probeert nu de transitie te maken naar electrische modellen. Duitsers zijn trouwens net als Aziaten ook erg goed in het star opvolgen van regels en recepten.

Bij Tesla zal dat een groter probleem zijn: Waar tover je in Sollicon Valley een leger uitzendkrachten vandaan die verstand hebben van stanspersen, lakken en dashboard-assemblage? Technici die veel te complexe deurhendels met Servo-Motoren bedenken liggen er voor het oprapen, maar Poka Yoke, dus zo ontwerpen dat het niet fout _kan_ gaan hebben die gasten nog nooit van gehoord; dat zit ook niet in de software-cultuur aldaar. Waar 1 fout op 1000 regels code de industrie-standaard is, maar als 1 op de 1000 auto's scheve deuren of een kapotte rem heeft dan ben je als auto-bedrijf snel failliet. Terwijl je software maandelijks een update geeft en het is opgelost; en iedereen accepteert daarvan dat het boordevol ontwerp-fouten zit omdat het zo complex is. Als je op die manier ook auto's ontwerpt gaat het fout.

Dus het is denk ik voor de mensen die nieuw aangenomen worden bij Tesla in Californië of Nevada een hele cultuur-omslag. Het is al knap dat ze zo groot zijn geworden zo snel, de meeste bedrijven die zo snel groeien maken meer fouten. Ik denk dat dit in Oost-Duitsland al een stuk makkelijker voor ze zal zijn; dat is een regio met een echte industrie-tradidie.

Met andere woorden, het kan bij Tesla eigenlijl alleen maar beter worden; en dat zal het zeker ook.
Bij Tesla zal dat een groter probleem zijn: Waar tover je in Sollicon Valley een leger uitzendkrachten vandaan die verstand hebben van stanspersen, lakken en dashboard-assemblage?
Waarschijnlijk op precies de plek waar de Tesla fabriek nu staat, aangezien die fabriek daarvoor van GM en Toyota was.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Fremont_Factory
Het is leuk om het kopje te lezen bij 'Employees', om te zien hoe het aantal vertienvoudigd is in ca 8 jaar tijd; iedere drie jaar een verdubbeling.

De oude werknemers zullen wel deels terug gekomen zijn, maar de 9000 nieuwelingen zullen echt niet allemaal oude werknemers van Toyota zijn.
Vast niet, maar ik wilde even een klein beetje tegengas geven tegen je idee dat in Californië niemand verstand heeft van het bouwen van auto's, zoals je dacht ik aangaf met de opmerking die ik quote.
Ik doe nu een jaartje of 10-11 kwaliteits management in de automobiel industrie, zowel aan de voor als aan de achterkant van de waardeketen.

Tesla loopt stevig achter op het gebied van kwaliteitsmanagement. Snel opschalen, markt die vooral vraagt, dus aantallen en time tot market zijn kritiek. De grote boys denken simpelweg langer na over hun systemen, processen en procedures.

Drie jaar terug leverde ik zowel aan Tesla als aan alle grote "traditionele" OEMs. Tesla was altijd peanuts om geregeld te krijgen, simpel papierwerk, simpele kwalificatie van onderdelen. De traditionele OEMs waren (en zijn) altijd drama. Veel kwalificatie, veel onsite bezoeken en veel rondes om zo dichtbij perfectie te komen. Zelfs Tata Motors (ja, die ja, van die autotjes die je bij een pak melk krijgt) was altijd een pittige kluif.

Bij Tesla was het duidelijk dat zelfs ons bedrijf ver voor liep.

Eerlijk gezegd zou Tesla bij mij ver onderaan het lijstje van "want tot have" auto's zijn voor de volgende. Er komt wel een EV, maar zeker een van een merk die het simpelweg beter voor elkaar heeft op het gebied van kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 25 juli 2024 07:55]

De grote boys denken simpelweg langer na over hun systemen, processen en procedures.
Exact, ik denk dat het uit mijn schrijven al wel duidelijk was waar ik (ongeveer) voor werk. En juist al dat nadenken zorgt voor vreselijk trage innovatie, dat is er de reden voor dat Tesla en Chinese bedrijven veel sneller innoveren.

Prettig is dus als je een Chinese klant hebt (of Tesla maar persoonlijk geen ervaring mee) die alles vaak worst is, maar ze moeten het altijd wel morgen hebben.

Mocht Tesla een middenweg vinden, dan zouden ze het erg goed doen denk ik.
Dat de auto een 'premium-prijs' (Ja oké, Tesla zegt dat 1/3 van de kosten naar de accu's gaat) heeft betekent niet dat het een premium auto is. Aantal jaar geleden was de Tesla 3 slechter afgewerkt dan een 'goedkope' japanner (Mazda 3). Zoals mensen hieronder of wat jezelf aangeeft is dat de kwaliteit verbetert is in de loop der jaren maar het is nog echt niet top.

Toevallig stond ik vanmiddag met een aantal collega's buiten naar een gloednieuwe Tesla 3 te kijken en hadden we het over die afwerking. Binnen 30 seconden hadden we aan de bijrijderskant 3 'niet zulke mooie' afwerkingen te pakken en onze ogen zijn hier echt niet op afgetraind. Lijkt me dan dat er toch nog steeds iets mis gaat bij de kwaliteitsafdeling. Echter zal dit inderdaad steeds beter worden (zeker aangezien het al beter is geworden).

Volgens mij onderscheiden premium-auto's zich juist door het aanbieden van opties. De mensen die echt premium willen rijden, willen iets anders dan gemiddeld en kunnen de auto daarom afstemmen op de persoonlijke wensen (hoe nuttig of onnutig deze opties ook zijn ;) ). Alleen al het feit dat er maar 5 kleuren als optie zijn vind ik voor auto's van deze prijs maar matig. In mijn ogen straalt het ook niets premium uit, dat standaard witte kleurtje waarvan ik er de meeste zie (kan toeval zijn). Daarnaast vind ik persoonlijk het interieur altijd maar kil en kaal overkomen (Ja staat los van of het premium is). Maar als ik zoveel geld aan een auto spendeer wil ik wel het gevoel van een luxe wagen hebben en op de één of andere manier krijg ik dat gewoon niet als ik een Tesla zie |:(
Aanbieden van opties lukt Tesla inderdaad niet goed, want daar heb je 2 uitrustingsniveaus en dan heb je alles buiten een trekhaak of FSD. Bvb Audi is er zeer goed in om je iedere cent uit te knijpen voor opties en packs.
5 kleuren is een probleem vind je.
Bij een Audi Q4 e-Tron heb je standaard, geen metaalkleur.
850€ (in BE) mag je bijbetalen voor het metallic wit dat je op een Model 3 standaard krijgt.
En wauw, dan heb je keuze uit maar liefst 5 grijsschakeringen en een donkerblauwe en paarse. In totaal dus 7 kleuren! Nu troeft men Tesla wel echt af. Dat is 'premium'.

Mercedes EQA dan?
9 kleuren maar liefst. Standaard niet-metallic zwart, opleg van 250€ naar niet-metallic wit en dan bijbetalen voor andere grijsschakeringen. Voor de durvers heeft men ook weer een donkerblauwe en een rose-gold (van wie heeft men dat afgekeken?)

BMW iX3 dan?
6 kleuren. Zeer ongewoon: voor geen enkele kleur moet je bijbetalen!
En naast 4 grijsschakeringen, kan je weeral een donkerblauwe kiezen en zelfs een donkerrode!

Dus wat is er nu premium aan kleurkeuzes bij de Duitse 3?
Het wordt nog leuker bij de Audi:

De standaard versie ontbeert een achteruitkijkcamera, adaptive CC, panaromadak en warmtepomp. Wat kost dat? 10K extra.
Een motor die (bijna) in de buurt komt van een Tesla: +12K.
Lederen bekleding: +2K
Elektrisch verstelbare stoelen:+2K

Héél premium allemaal.
Maar heb je dan ook naar een willekeurige auto in de buurt gekeken naar afwerkingsfoutjes? Ik heb namelijk ook geen getraind oog, maar na het vele geroeptoeter dat de kwaliteit slecht is ben ik zelf ook beter op gaan letten en zie je dit soort schoonheidsfoutjes net zo goed bij de zogenaamde "premium Duitsers" waar iedereen altijd zo hoog over praat.
Ik heb zelf altijd premium Duitsers gereden en die vallen in het niet bij de Model S die ik rij. Mijn vader rijdt in een volledig uitgeruste BMW 5-serie die tegenwoordig helemaal vol met plastic zitten.

Ik durf wel te zeggen dat de kwaliteit van de gevestigde orde welke ooit het "premium Duitser" label heeft gekregen de afgelopen 10 jaar alleen maar in kwaliteit achteruit holt en inmiddels de Tesla in kwaliteit die gevestigde orde ongemerkt voorbij is gegaan in luxe.

Daarnaast is een luxe wagen meer dan alleen de "looks", ik vind Tesla's echt niet hele mooie auto's maar de techniek is prachtig en overstijgt alles wat je ooit in een auto hebt ervaren, dat is ook onderdeel van luxe en premium.

Ik ben gewoon een beetje moe van het geschreeuw dat Tesla's baggerkwaliteit zijn zonder onderbouwing en komt vaak ook nog eens van mensen die nooit een Tesla van dichtbij gezien hebben. Er is best veel aan te merken op Tesla's, daarom ben ik ook geen "fan", maar die problemen liggen meer in de hoek van service en reparaties dan in falende auto's
De Tesla 3 is daarnaast ook de enige sedan op dit lijstje en dat is nou eenmaal een minder populaire carrosserievorm hier. Alle anderen zijn hatchback/crossover/SUV.

Nu er steeds meer keuze is op de EV markt wordt het steeds belangrijker dat een dergelijke auto op álle vlakken voldoet. Voorheen kwam Tesla makkelijk weg met ‘het is de enige EV op de markt die fatsoenlijk rijdt, een redelijke range heeft en er OK uitziet’, niet in de laatste plaats geholpen door de bijtelling. Ik ben benieuwd hoe de Model Y het gaat doen hier.
Ik ook. Eerlijk gezegd is de model y wel een beetje een lakmoesproef. Voor het eerst komt Tesla in een markt segment terecht die al prima bezet is met concurrenten in verschillende prijsklassen die qua specs prima meedoen.
Zelfs middensegment Europese merken zijn beter afgewerkt dan een Tesla… Het is een beetje zoals met de iPhone 3G(S), die toestellen waren qua specs en afwerking eigenlijk best waardeloos, maar de software was zo ver ahead dat het gewoon de beste smartphone van zijn tijd was en je genoegen nam met een 2MP camera zonder flits en film functie. Dat is met Tesla eigenlijk net zo…
Hopelijk kunnen ze met de volgende modellen neerzetten wat Apple met de 4 en toestellen daarna gedaan hebben…
Nee Tesla heeft zo'n beetje alles beter voor elkaar dan de gevestigde orde. De prijs (of beter gezegd de kosten voor de leaserijder) doet ze nu de das om.
Ik denk niet dat een vergelijking Apple vs the world standhoudt.
Nee Tesla heeft zo'n beetje alles beter voor elkaar dan de gevestigde orde.
Hangen de deuren dan tegenwoordig wel recht? En de wielophanging, blijft dat nog een beetje recht? Of breekt die gewoon direct af?

Geen idee wat je bedoelt met "alles", maar kwalitatief zijn het geen beste auto's.
Anoniem: 620061 @sowieso1237 juni 2021 21:47
Kunnen ze dan al omgaan met Apple Carplay? Nee het blijft een matige kwaliteit en ook nog eens levensgevaarlijke auto.
Je trekt Carplay er met de haren bij, maar ik snap niet zo goed wat dat te maken heeft met een levensgevaarlijke auto, of met matige kwaliteit?

https://www.rtlnieuws.nl/...s-ongevallen-leaserijders
Ik zou zeggen dat Tesla het prima doet, procentueel gezien.

Matige kwaliteit ligt erg aan je beleving, en wat je belangrijk vindt. Stofjes op het dasboard, of een infotainment systeem wat eindelijk fatsoenlijk werkt, net zo responsief als je smartphone is, en waartegen ik simpelweg kan zeggen "navigeer naar restaurant XYZ", en dat ik ook daadwerkelijk een route ontvang naar een restaurant, ipv naar een plek in Spanje (looking at you VAG).
Die vergelijking is nog krommer dan een paarde*** die slaat op een cafedeur. :)
Ten eerste is alles wat minder is bij apple een zogenaamde 'feature'. en bij Tesla pech hebben.

Bij Tesla (en ik hem een familielid die zo'n ding sinds 2014 heeft) is het vooral geluk hebben of de afwerking volstaat in relatie tot wat je er persoonlijk van verwacht (dit dan ook nog eens afgezet tegen de ...features die een Tesla dan werkelijk heeft) in relatie tot de prijs.

Mijn familielid is overigens nog steeds reuze blij met zijn Tesla, ook al is de afwerking op sommige punten om te huilen.
Je verwijst hier vooral naar afwerkingsproblemen uit de begintijd van de Model 3.

De afwerking is ondertussen al vele malen beter geworden.
Munro heeft daar een goede serie van gemaakt op youtube, deel 1 kun je hiervinden:

https://www.youtube.com/w...npredjGIe_oFroQOZSxUhIZdm

Dat gaat over de 2021 Model 3. Hij was ook de persoon die niet heel erg te spreken was over de 2018 Model 3. Het is overigens nog steeds niet perfect, maar lang niet zo erg meer als wat men dacht.

Tesla heeft zichzelf verder als doel gesteld om met de Berlijnse Model Y de bouwkwaliteit van oa BMW en Mercedes voorbij te gaan.

Edit:
En hier de serie over de Model Y, als je alles kijkt is het een flinke kluif..maar ook hier is volgens mij de tendens dat het vele malen beter is dan 2-3 jaar geleden:
https://www.youtube.com/w...AZ85a5Rp1LlET4Wbr&index=4

[Reactie gewijzigd door Devian op 25 juli 2024 07:55]

Dit is niet waar. De Model S is niet premium voor een 80k+ auto. Maar de Model 3 doet niet veel onder voor een A3/A4. Het is wel meer smaakgevoelig.
In de EV markt zitten volgensmij hoofdzakelijk zakelijkere rijders. Particulieren rijders zoeken voornamelijk naar goedkopere EV's maar naar mijn inziens is die markt er nog niet echt. Volkswagen ID.3 €31.000 Renault Zoe is €32.000, BMW i3 €38.000. Dat is niet echt iets wat je als jan modaal "even koopt".

Al die zakelijke rijders hoeven zelf niet de volle pond te betalen. Daarnaast zitten er financiële voordelen aan een EV auto leasen voor bedrijven waardoor een budget voor een ICE auto bijvoorbeeld €40.000* is en voor een EV auto €60.000*.

*Deze voorbeelden zijn ter indicatie, heb geen idee wat de werkelijke verschillen zijn.
Op dit moment heb je gewoon gelijk en je maakt een goed punt.
EV's zijn nog relatief nieuw en de markt komt eindelijk op gang met de wat "goedkopere" modellen.
Bijna niemand die ik ken heeft een EV in particulier bezit, bijna iedereen die ik vraag zegt hem in de lease te hebben via werk.
De vraag is echter, hoeveel mensen kopen een hele nieuwe auto? Ik heb geen idee, maar de 2e hands markt voor EV's is nog niet zo groot (er wordt naar verluid heel veel naar het buitenland geëxporteerd op het moment dat een EV te koop komt in NL). Zodra die 2e hands markt op stoom komt zal het grootste aandeel aan EV's op de weg komen en bereikbaar zijn voor "jan moddaal", hier val ik zelf ook onder en heb daardoor vorige jaar een 2e hands Model S kunnen kopen voor een prijs rond de 30.000 euro. Flinke uitgave, maar vergeleken de BMW die ik hier voor had per maand meer dan de helft goedkoper om te rijden.

Zodra de nieuwe lichting kleinere EV's op de markt komen zal de toegang tot EV's ook weer vergroten, zo wil Tesla als volgende auto een nog kleiner model gericht op EU en China bouwen welke 25.000 dollar zou moeten kosten. Wat we hier van gaan zien en wanneer, geen idee.
Waar ik nog wel huiverig voor ben is de degradatie van de accu's die in EV's zitten en wat dat doet met de 2e hands markt. Ik dacht dat de accu's van Tesla in het verbruik nu is bedacht op 10 jaar levensduur. Als een auto dan al 5 jaar op de weg heeft gereden is het logisch om hem voor de helft van de prijs aan te bieden. Dus in jou voorbeeld een Tesla van €60.000 euro na 5 jaar voor €30.000 doorverkopen. Dat is dan nog wel boven het budget van Jan Modaal.

Een Zoe zou dan over 5 jaar 2e hands €16.000 kosten en dan zitten we in een prijsklasse dat het realistisch wordt.

Waar ik alleen huiverig over ben is of Renault en de andere autofabrikanten een zelfde accu levensduur aanhouden.
Gezien mijn Tesla uit 2013 komt en in november 8 jaar oud is, ik heb de S 85, met bijna 180k op de teller, kan ik je vertellen dat er inmiddels ~7,5% verminderde capaciteit is. Batterijcapaciteit nieuw: 78kWh, huidige capaciteit ~72kWh. Dan hebben we het over één van de eerste Model S versies. De accu's die nu gebruikt worden zijn al weer veel beter en er komen berichten binnen van Tesla's die met gemak 500.000 km rijden en de accu het nog steeds prima doet.

Wat accu's en elektromotor betreft heeft Tesla het heel erg goed geregeld, accu's worden gekoeld dan wel opgewarmd wanneer nodig om degradatie te voorkomen. Als ik naar een supercharger toe rij en de accu is te koud, warmt de auto de accu op tot ideale temperatuur zodra bij aankomst de accu zonder "stress" kan laden. Tijdens het laden koelt de auto de accu weer om te zorgen dat de temperatuur goed blijft.
Daarbij blijft wel belangrijk te zeggen dat als je een accu wil slopen het echt wel lukt (Altijd superchargen tot 100%, parkeren met een volle accu of met een bijna lege accu, om maar wat te noemen)

Ik durfde het in ieder geval aan om deze te kopen, de toekomst zal uitwijzen of het een goede of een slechte koop is geweest. Ik kan met deze Model S nog rond de 350km rijden met voornamelijk snelweg. Vorig jaar in Duitsland gemiddeld 185Wh per km gereden met 130+ (zelfs stukjes 200+ gereden) op de autobahn (zomer).

Over andere EV's durf ik niets te zeggen, ik weet wel dat batterijen echt minder lang mee gaan als er niet goed voor gezorgd wordt!

[Reactie gewijzigd door drocona op 25 juli 2024 07:55]

Degradatie van vloeistof gekoelde batterijen valt in het algemeen zeer goed mee, zeker bij Tesla, maar ook bij andere merken.
Luchtgekoelde batterijen zoals bij de Nissan Leaf blijken veel meer te degraderen.

Natuurlijk kan je iedere batterij snel kapot krijgen. Grote boosdoeners daarbij zijn:
- zeer frequent snelladen
- als volladen en volledig ontladen

Laadt je dus thuis iedere nacht (of om de nacht) op tot 80-90%, dan gaan je batterijen knap lang meegaan.
Volgens mij vergeet je de privé lease groep, die is stiekem ook ruimschoots aanwezig, zeker bijv in de Nissan Leaf groep.

Deze EVs die je nu “te koop” ziet zijn nog niet voordelig via bijv een ANWB ect ect verkrijgbaar voor privé lease.
Je hebt helemaal gelijk, dat is een groep die ik zelf heel vaak vergeet doordat elke berekening die ik maak met private lease zo exorbitant duur is dat ik bijna niet kan geloven dat mensen het doen.
Daar zullen ongetwijfeld ook wat deuren open gaan zodra de markt betaalbaarder wordt.
Ik ben met private lease (Renault Zoe) hier goedkoper uit dan benzine…. 25.000 km p/jaar en 5 jaar lang.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 07:55]

Even puur uit interesse, wellicht is het voor mij anders omdat ik geen nieuwe auto's koop maar altijd occasions.

Als ik voor private-lease Zoe kijk is het goedkoopste model met 25.000km per jaar zo rond de 500 euro per maand.
Dat even vergelijken met een VW Up! die hier als 2e auto voor de deur staat, die kost voor 25.000km, met onderhoud, afschrijving, verzekering én alle benzine voor 25.000km, nog geen 300 euro per maand.
Mijn BMW 3-serie kostte rond de 500 euro per maand in dezelfde opzet als de Up!

Zie ik alleen maar dure Zoe's of had je zelf een hele dure en luxe benzine auto waarmee je vergelijkt?
De Up is wel een andere klasse dan de Zoe… die laatste is een tikkie groter dan de gewone Clio! Dat moet je ook mee-vergelijken dan.

Ik heb de 135pk van de Zoe, Pack Winter en een aparte lak. Wel de luxere versie dus.. ook met veel opties.
Een auto bezitten is een stuk goedkoper dan private lease.
Een compleet uitgeklede Up! in de private lease kost je €385. En dan ben je met die kilometers ook nog een euro of 200 per maand aan benzine kwijt.

€300/maand vind ik dan ook een beetje laag ingeschat inclusief benzine. Alleen al het fabrieksonderhoud kost je €500/jaar met die kilometers. Dan heb je nog geen banden. €200 voor bezine. €40 wegenbelasting en €40 WA verzekering als je genoeg schadevrije jaren hebt.
Dan zit je op een maandbedrag van >€320. Exclusief afschrijving.
Op een EV scheelt dat niet zo extreem veel vs een bijtelling op een luxe benzine via de zaak. €399 voor een Nissan Leaf met 15-20k is iets wat te doen was. Nu zit ik met benzine daar niet ver van af. KM technisch zou ik zelfs met elektra goedkoper uit zijn, zeker nu ik van werkgever veranderd ben en geen buitendiensten meer door de benelux doe maar gewoon alleen lokaal. Voordeel wat ik dan zie is dat “privé lease” mij niet bindt aan werk, al is het “tijdelijk” even klooien zonder auto.

EVs zijn standaard ook best luxe uitgevoerd vs de benzine neefjes en nichtjes. Optie pakket of 3 veelal en tis wel klaar.

Kopen zal ooit ook wel betaalbaar worden als elektrisch rijden meer “normaal” wordt.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 25 juli 2024 07:55]

Ik rij een e-golf met 20.000km/j voor < € 400. Perfect voor mij. Je moet wel echt wachten op de acties bij merken of anwb.
De EV bestond eerder dan zowel de benzine als dieselauto, dus helemaal nieuw is het natuurlijk niet.

Wel jammer dat het aandeel EVs nog steeds zo laag is, de eerste 5 maanden van 2021 werden er 130.061 nieuwe auto's geregistreerd.
En vergeet private lease niet. Hoop Nissan Leafs die private lease zijn
Tesla Model 3 begint vanaf 48k, Polestar 2 vanaf 45k. Vergelijkbaar maar de Polestar is dus juist iets 'betaalbaarder'. Beide kunnen natuurlijk flink wat duurder worden uitgerust. Vermoedelijk gaat het hard in het hogere segment omdat er (1) onderhand al veel meer keuze is (2) krachtigere brandstofauto's door BPM verhoudingsgewijs duur zijn en (3) bereik al veel minder een issue is omdat er betrekkelijk grote accu's worden geplaatst en mensen in het hoger segment vaker een eigen plek om te laden hebben. Bij goedkopere auto's is het veel lastiger: kleinere accu's, weinig bereik met een verhoudingsgewijs hoge prijs. Het is dan nog veel meer tegen de stroom inzwemmen om toch voor een EV te gaan.
De Polestar 2 was tot april dit jaar alleen in de duurste variant van 60000 euro of meer te krijgen, ongeveer even duur als de duurste Model 3, dat wel. Maar die 408 Polestars die de eerste 5 maanden van 2021 ingeschreven zijn, zijn dus bijna uitsluitend de dure variant, terwijl het bij de Tesla een mix zal zijn. Levertijd voor een standard range single motor Polestar 2 is op dit moment september 2021, lijkt me dus niet dat iemand die in april heeft besteld de auto al in mei had.

Aan de andere kant, de Polestar 2 is nog niet zo lang uit en had een preorder lijst af te werken, dan is het niet zo vreemd dat er relatief veel premium modellen geleverd worden, dat zal niet anders geweest zijn toen de Model 3 hier net beschikbaar werd.
Ik spreek als Polestar 2 eigenaar. Ik denk dat de reden is omdat veel mensen deze op de valreep vorig jaar kochten of deden leasen. Voor mijzelf was de afweging simpelweg, ik wil een fatsoenlijke luxe auto waarbij ik nog wel knopjes en hendels heb (ergo geen Model 3). Daarbij wil ik een premium auto die goed is afgewerkt. Het was een safe bet om dan voor een sub-merk van Volvo te gaan, Polestar in dit geval.

Daarbij had Polestar het slim aangepakt door een dikke vette bak voor een scherpe prijs op de markt te zetten (zeer uitgebreid uitgevoerd etc.). Voila, een succes in de markt :-)
Geen spijt dat je niet voor een XC40 bent gegaan?
Nee, die heeft mijn pa nu op bestelling staan :-) ik ben geen SUV / hoog zit type. De Polestar 2 is daarin de juiste balans, stukje sportiever.
Polestar 2 is ook echt een stuk leuker qua uiterlijk :) Heb je de performance versie met die coole gordels ook?
Ik had ook graag een goedkopere EV's (<30k) gezien in het C segment. Maar die zijn er niet echt en (plug-in) hybride zijn duurder dan de niet hybride variant qua bijtelling 8)7 . Gevolg is dat ik weer een paar jaartjes in een zojuist geleverde niet hybride bezine auto rij.

offtopic:
Ik zou een Tesla Model 3 trouwens niet als premium willen bestempelen

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 juli 2024 07:55]

Snap nogsteeds niet waarom ze niet meer Polestar 1's maken.

Zo'n ongelofelijk mooie auto.
De markt voor auto's van €160.000 is niet zo groot, het is niet echt een limousine omdat die geen 5 deurs uitvoering heeft dus voor de zakelijke markt minder interessant lijkt mij.
Ongelooflijk mooi van buiten maar voelt nog goedkoper van binnen dan een Tesla. Vooral de stoffen bekleding voelt echt cheap. Ik heb er een aantal keer in gezeten, ook in Westfield hebben ze er 1tje staan in het winkelcentrum. De buitenkant was prachtig maar van binnen viel het ontzettend tegen.
Eens, maar die is op de markt gezet om het merk 'neer te zetten', een soort eerste eye-catcher. Een rijdende marketing tool.

Polestar moest in de ogen van het publiek 'los' komen van Volvo en de 1 liet zien dat ze als merk veel potentie hebben. Er is ook bepaald geen grote markt voor kleine, sportieve coupés, dat is echt een niche en de 1 zou nooit voldoende verkopen om het merk te dragen. De 2 (en opvolgers) kan dat wél en ondanks z'n Volvo DNA is het een unieke auto.
De Volvo DNA is Chinees geworden (niks tegen Chinezen), maar Volvo is niet de Volvo meer van "vroeger".
Ben ik niet met je eens. De eigenaar van Volvo is Chinees maar Volvo is nog steeds een zelfstandig merk. Ze delen hun technieken en designs alleen met de Chinezen en op strategisch vlak zit Geely natuurlijk ook aan tafel. Volvo onder Ford was al behoorlijk zelfstandig, maar in mindere mate dan nu. Sterker nog, ze willen een apart merk opzetten waarin ze hun technieken gaan combineren. Verder zijn ze apart opererende entiteiten.
In a joint statement on Wednesday, Geely and Volvo said that they would preserve their existing separate corporate structures after "a detailed review of combination options.
https://europe.autonews.c...launch-powertrain-venture
VolvoCars staat redelijk los van het moederconcern. Het is voornamelijk een investering in Volvo.
https://www.telegraaf.nl/...met-chinees-moederconcern
Ow je hebt gelijk inderdaad (indien het artikel nog klopt, maar daar ga ik dan gewoon even vanuit)
Volvo mag dan wel als eigen merk doorgaan, feit is wel dat de Chineze partij Geely Automobile de eigenaar is.

Je mag er gerust van uitgaan dat een groot deel van jouw aankoopgeld (Polestar is Volvo en Volvo valt onder Geely, CN) naar de bovenliggende holding gaat en daarmee in de economie van China wordt gepompt.

De Polestar is inderdaad een prachtige auto. Echter is het Chineze grootaandeelhouderschap voor mij en velen in mijn omgeving reden om de Polestar links te laten liggen. Er gaat al genoeg geld die kant op. Ik vind het persoonlijk doodzonde en onbegrijpelijk dat een groot westers merk in handen is gevallen van een grootmacht waarbij de normen en waarden niet rijmt met die van ons en die er schaamteloos op los spioneert.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Sjoerd Ultio op 25 juli 2024 07:55]

Aantal Model 3's is wel echt laag!
Tesla heeft doorgaans een piek aan inschrijvingen op het einde van het kwartaal. Eigenlijk zouden we die cijfers eens opnieuw moeten bekijken begin juli.
De XC40 P8 is gewoon vrijwel dezelfde auto maar dan van bekende Volvo merk en een stuk hoger
Precies hetzelfde dacht ik van de Mustang.
Dit is niet echt een goeie vergelijking. Tesla heeft nooit een goeie 1e kwartaal gehad. Zij verkopen ver uit de meeste auto's in Q3 en Q4. Hun hele constructie is daarop gebouwd en ze lopen momenteel flinke vertraging op met leveringen van de nieuwe modellen. En helaas worden verkochte auto's pas mee gerekend zodra ze daadwerkelijk geleverd zijn. Tesla maakt binnenkort weer een flinke inhaalslag. Het is beter en eerlijker om te kijken op jaar basis. Zo hebben ze in alle voorgaande jaren in Q3 en Q4 flink meer verkocht dan Q1 en Q2. Nu met de Chip tekorten en lever problemen ga ik er vanuit dat ze een flinke groep mensen hebben die nog zitten te wachten op levering.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 25 juli 2024 07:55]

En dat is ook zo voor andere fabrikanten. Zeker Q4 is elk jaar een rush bij dealers om sales targets te halen.
Niet helemaal, want de Enyack IV was in Q4 2020 nog slecht leverbaar. En het gaat bij EV's niet in het bijzonder om sales targets, maar om kentekenregistraties in het betreffende jaar, vanwege de bijtelling. Die auto's kunnen ze een tijdje op teren in het nieuwe jaar, waardoor de registraties lijken tegen te vallen. Zie ook mijn reactie hieronder.
Dat is niet helemaal waar. https://imgur.com/F2HY5ZK
Je ziet duidelijk dat Tesla flink minder stabiele kwartalen heeft dan anderen merken. Tesla verkoopt vrijwel 75% van hun auto's in de laatste 2 kwartalen. Bij geen enkel andere merk in deze foto zie ik dat terug.
Mijn eerste vraag in dit geval zou zijn: naar welke cijfers ben ik in hemelsnaam aan het kijken? Dit zijn zeker niet de cijfers van Nederland, hier worden geen 4 miljoen wagens per kwartaal verkocht. Dus ben je weer verschillende markten met elkaar aan het vergelijken.
Niet EVs hebben geen last van een stijgende bijtelling. De overige merken verkopen nog steeds voornamelijk benzine/diesel auto's.
Deze EV's zitten vrij duidelijk in een ander segment dan Tesla. Waar Tesla vrijwel alleen maar zakelijke klanten krijgt (door bijteling) hebben deze modellen een veel lagere prijs welke voor prive gebruikers net zo aantrekkelijk is. Het percentage zakelijke verkopen zal wezenlijk verschillen met deze merken en Tesla. Tesla verkocht voorheen met de Model S en X 95% zakelijk. En met de M3 is dat nog zeer vergelijkbaar. Het is zeer lastig te zeggen of de Volkswagen ID.4 hetzelfde gaat hebben.

Realiteit wel is dat dit allemaal compleet nieuwe modellen zijn en wellicht de 1e EV's van deze merken. Tesla loopt al heel wat jaren mee maar kan mij herinneren dat de komst van de Model 3 zeker de eerste maanden een aantal keer meer verkocht dan deze modellen nu doen in NL bij elkaar zelfs. Het is maar de vraag of deze verkopen sterk blijven nadat iedereen die een reservering had staan zijn Volkswagen gekregen heeft. De ID4 is splinternieuw en een zeer lang verwachte EV stap voor VW. XC40 natuurlijk ook.
Voor zover ik weet hadden ze voor de ID.4 geen reserveringen. Die was vrijwel snel op de markt en verkrijgbaar. De ID.3 toen wel, maar die zijn allang al geleverd.
Maar effe eerlijk, de aantallen zijn toch ook niet om van naar huis te spreken? Het lijkt op internet soms alsof 90% van de EVs van Tesla komt, maar ze hebben gewoon niet een groot marktaandeel. Ja het begint rustig in de eerste maanden, maar als je nu al 1/3 hebt van de nummer 1, dan ga je het echt niet meer winnen.
Ze vallen wel op en ze hebben de hype. Dat wel.
Nou het is geen rush van dealers om een target te halen eerder een rush van leasend Nederland om een bijtelling stijging voor te zijn. Dealer targets worden vaak rond Pasen en na het vakantie geld scherp gesteld.
Dat is dan weer het gevolg van de jacht op lage bijtelling, die geldt eigenlijk voor alle EV's.

Ik zie overigens nog verrassend weinig Enyaq's op de weg, zeker in vergelijking met de ID.4 die toch al veel op de weg te zien is!
(en de Mach-e zie ik veel, maar dat komt omdat er vlak bij een Ford garage zit ;) ).

Leuk om de opmars van EV's door te zien gaan!
ID4's rijden er ook al een stuk meer, dit artikel gaat alleen over dit jaar. December vorig jaar zijn er al 2400 ID4's op kenteken gezet, dit jaar nog maar 890. Er rijden dus al 3290 ID4's, en 1339 Enyaq's :)

Bron: https://www.kentekenradar.nl/registraties-elektrisch/ (en dan op het model klikken)
Die rijden echt niet allemaal. Zijn alvast op kenteken gezet voor een lagere bijtelling.
Bij de ID3 is dat zeker het geval, de ID4 een heel stuk minder, ik heb nog wat max uitvoeringen kunnen vinden maar die paste niet binnen m'n budget jammer genoeg.
Ah ja natuurlijk die hadden nog een deel in de 8% kunnen krijgen. Dat was ik vergeten ;)
Of er echt zoveel EV's verkocht worden is nog maar de vraag, procentueel gezien stelt het nog niet veel voor, las een tijdje geleden in het dagblad welke in mijn regio verschijnt een leuk artikel hierover en wat de reden is dat nog veel mensen er van af zien.
De eerste reden was de te hoge aanschafprijs voor veel mensen en ook een heel belangrijke reden die opgegeven werd was het nog steeds zeer trage laden, bij de snellader en laadpaal, als acceptabele wachttijd bij de snellader werd max 3 tot 4 minuten genoemd.
Het laden zou m.i. makkelijk sneller kunnen ware het niet dat fabrikanten als VW< Ford of noem ze maar op zichzelf dan in de voet schieten, ze blijven dan met gigantische partijen brandstof auto's zitten
Het zal zeker nog even duren tot we allemaal over gaan naar EV.
Vooral als je niet thuis op kan laden is het een drempel om te kijken of en hoe vaak de publieke laadpalen beschikbaar zijn.

In de praktijk heb ik in de afgelopen 50k km misschien 5 keer bij een snellader gestaan. Los van vakantie en dus een hele enkele werkdag is laden overdag gewoon niet nodig, mits je hem ‘s nachts ‘gewoon’ vol kan gooien.

Daarnaast is als particulier de investering aan de voorkant gewoon ook erg groot. TCO is al goed, maar je moet maar net ff 40-50k op de bank hebben staan verstoffen :+
Dus vanwege Tesla mag je alleen in Q3 en Q4 vergelijken? Je kunt gewoon elk kwartaal vergelijken, Tesla komt vanzelf boven drijven later dit jaar.
Nee dat zeg ik ook niet. Maar er wordt in de titel gezegd dat 5 auto merken dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla hebben verkocht. Feitelijk is dat niet verkeerd maar wel zeer misleidend. Want rond deze periode van het jaar heeft Tesla wel vaker niet op 1 gestaan. Aan het einde van het jaar blijken ze dan toch weer de meest verkochte EV te zijn.
Naar mijn weten heeft Tesla elk jaar tot het laatste op nr 1 gestaan, ook halverwege het jaar zoals nu. In 2017 en 18 gingen er nog honderden Model S'en per maand doorheen, in 2019 meer dan 500 per maand Model 3, en sinds vorig jaar haalt Tesla de nr 1 niet meer, zowel halverwege als aan het eind. Het lijkt nu net alsof je het tijdsmoment de schuld geeft voor het scheve beeld, maar dat lijkt niet te kloppen met de jaren toen Tesla nog daadwerkelijk goed verkocht.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 25 juli 2024 07:55]

Uit mijn hoofd weet ik dat de Nissan Leaf al vaker de Model S en X voorbij was gestreefd voor de M3 uit kwam in NL maar haalde Tesla uiteindelijk Nissan altijd weer in. Na de komst van de M3 was Tesla wel een hele tijd marktleider door de velen reserveringen die al jaren in de wacht stonden. Maar ook in 2019 en 2020 was Tesla rond deze periode van het jaar niet de best verkochte EV.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 25 juli 2024 07:55]

De concurrentie is een goeie inhaalslag aan het maken. De markt voor EV's wordt niet meer gedomineerd door tesla en dat zie je.

Verder zal er idd wel een stukje leveringachterstand spelen en verwacht ik dat veel mensen die graag een Tesla willen, liever nog even wachten op de Model Y uit Berlijn of de Model S Plaid uitvoering.
En natuurlijk dat Tesla in de EU eigenlijk geen antwoord heeft op de ID.4 of Enyaq. Veel mensen willen (om onverklaarbare redenen) liever een crossover dan een sedan. Lekker hoog zitten, grote kofferbak, "stoer" voorkomen.

En de model Y wordt gewoon niet geleverd in de EU.
Niks onverklaarbaar aan als je twee of drie kinderen hebt en de extra ruimte goed kan gebruiken. Daar is weinig stoers aan, het is een moderne variant van de ‘gezinswagen’ zoals de C4 Picasso dat was.
Alleen zou je puur praktisch beter uit kunnen met een MPV. De moderne SUV hype is vooral geboren uit het gevoel op zoek te zijn naar avontuur. Hoeveel Tiguans zullen er ooit niet op asfalt of grind staan denk je?
Alleen gooi je twee dingen op een hoop: de SUV hype is deels patserigheid wat vroeger de enorme sedan was (zie bijnaam 'PC Hooft-tractor') deels inderdaad avontuur / off road. Maar de crossover trend komt uit de wens om een wat hogere instap en zit te hebben + de ruimte waar je vroeger een station voor nodig had, maar die dan ook onhandig lang was (vervelend voor parkeren). Zie als leidend voorbeeld het succes van de Nissan cashcowQashqai die met name in de 50+ers categorie populair is. Het is dus eigenlijk een evolutie van wat de 'ruime' auto tegenwoordig inhoudt.
Dat zal best, maar als je als lease rijder mag kiezen tussen een Škoda Enyaq iV of een duurdere Model 3 dan heeft Tesla toch wel stevige concurrentie. Iets wat ze een paar jaar geleden nog niet echt hadden ;-).
Dat valt wel mee met die prijs, en je moet niet naar de nieuwprijs kijken maar naar de leaseprijs. Nieuwe EV's worden vrijwel niet nieuw door particulier gekocht.

Qua leaseprijs ontlopen de Tesla en de Skoda elkaar weinig.
Ik heb even in het systeem van alphabet gekeken;
De Model 3 standard range + (50kwh accu): 48.980, 908 per maand
De Enyaq iV 80 (77kwh accu): 47.255, 882 per maand
De ID4 (77kwh accu): 46.665, 889 per maand

Niet zo gek dat de Enyaq (en de ID4 waarvan er al 3300 rondrijden) het dus zo goed doet(/doen), een veel grotere auto die verder komt voor hetzelfde geld. Dat gaan we de rest van het jaar ook nog wel zien in de cijfers.
En dan heb je met de skoda dus veel meer auto 😉. Dus die concurrentie is er wel.
De Skoda Enyaq, VW ID4, en Tesla model Y zou ik in hetzelfde rijtje zetten. Een rijtje kleiner is dan de ID3 en Model 3. Ik heb nooit begrepen waarom de Enyaq met de Model 3 wordt vergeleken. Of de Mach-E met de model 3, want volgens mij is de Ford ook meer zoals de Model Y.
Die leaseprijs gaat anders ook omhoog als ze niks gaan veranderen aan hun service. Bij veel concurrenten kun je nog vele jaren genieten van garantie, maar bij Tesla houdt het al snel op. Dat vinden leasemaatschappijen ook niet leuk en dat ga je echt wel terug zien.
Volgens mij is dat vanwege de fiscale aspecten m.b.t. zakelijke wagens. En die gelden net zo hard voor andere EVs.
Wellicht, maar dan moet Tesla wel uberhaubt kunnen leveren want momenteel komen er nauwelijks leveringen binnen. Ken er zelf 2 die al sinds q4 en q1 nog wachten op hun levering. Vooral de nieuwe S en X lopen door de chiptekorten vertraging op. En ook de Model 3 gaat als gevolg hiervan langzamer door de interne struggle.

Of mensen de andere EV's in net zo hoge percentage zakelijk aanschaffen als bij Tesla is lastig te zeggen. Ze zijn wel lager geprijsd en ik zou dan denken dat er dan een grotere hoeveelheid prive kopers overstappen op bijvoorbeeld een EV Volkswagen of 1 van de andere modellen.
Alle merken verkochten beter in Q3 en Q4. Ik volg niet helemaal waarom de vlieger alleen voor Tesla op zou gaan en dat ze daarom opeens weer martkaandeel terug zouden winnen. Dat zou namelijk vereisen dat andere merken een sterke teruggang krijgen, en je noemt geen enkel argument waarom dat het geval zou zijn.
Er is een verschil tussen verkoopcijfers en registraties. Tesla Model 3 was in november of december 2020 de best verkochte auto, echter dit betreft kentekenregistraties in 2020. Die auto's leveren/verkopen ze momenteel nog, met de bijbehorende lagere bijtelling. Die verkopen zitten dus NIET in de 490 stuks die in de nieuwsbericht staan.
Zit een kern van waarheid in. In december 2020 zijn er bijna 4000 op kenteken gezet. December 2019 waren dat er overigens 3 keer zoveel, dus dat is al een flinke daling, en ik vermoed zomaar dat de ID4, Enyaq en andere concurrenten daar de reden van zijn.

https://www.kentekenradar.nl/auto/tesla/model-3/#maand

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 25 juli 2024 07:55]

Klopt ja, 2019 was voor Tesla, 2020 was het jaar van de ID3.
Inderdaad en Tesla zit (nog) niet in het prijssegment van de 4 fabrikanten die hogere verkoopcijfers hebben laten zien
Welnee, er zijn nieuwere en betere modellen op de markt. Men heeft gewoon liever de veel ruimere Enyaq dan de inmiddels 13 in een dozijn model 3. De daling zal juist verder toenemen.
Anoniem: 428562 7 juni 2021 16:26
Niet alleen in Nederland, in China is het aantal bestelde Tesla's gehalveerd.

https://www.reuters.com/w...y-information-2021-06-03/

Meest verkochte EV in China is Wuling Hong Guang Mini EV kost nog geen 4000 euro.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wuling_Hongguang_Mini_EV

Als een skoda beter verkoopt dan een VW ID.4 mag VW zich wel eens achter de oren krabben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 25 juli 2024 07:55]

Skoda is ook van VW. Heb jaren Scoda modellen gereden die nagenoeg gelijk aan VW's eigen merk equivalenten, alleen 20% goedkoper in de Lease.
Het zou mij enorm verbazen als het Volkswagen veel kan interesseren of ze nu een Volkswagen, een Skoda, of een Seat verkopen aan een consument, zolang het geen vierde niet-VAG concurrent is maakt het voor hun bottom line niets uit, het zijn allemaal dezelfde auto's met hetzelfde onderstel, dezelfde techniek, die hun onderdelen afnemen uit dezelfde fabrieken (gooi maar een motorkap van een Skoda, Seat, en VW open, en zoek de verschillen) halen. De winstmarge zal niet veel verschillen. Dus als volgend jaar geen enkele VW gekocht wordt en al die kopers naar Skoda overgaan, is er op het einde van het jaar niets anders behalve dat er wat meer Skoda logos over de weg gaan.
En de export vanuit China is gestegen met ongeveer hetzelfde aantal als de lokale leveringen zijn gedaald.
De media manipuleert graag nieuwsberichten door je incomplete data te laten zien. Als je wilt weten waarom, kijk maar eens wie de grootste kopers van advertenties zijn.
Natuurlijk, want in Europa staat nog altijd geen fabriek. Maar wat gaat dat geven als alle fabrieken eenmaal op capaciteit werken? Gaat Tesla dan niet mogelijks met een productieoverschot zitten? Leuk dat China veel wagens naar hoofdzakelijk de EU kan exporteren, maar eind dit jaar is ook dat weer gedaan. Hoewel dat volgens plan was, want de Chinese fabriek was gebouwd om enkel de Chinese markt te bedienen. Maar dan heb je dus in China een fabriek die veel meer wagens kan produceren dan dat er nog vraag is.
Voorlopig is het nog altijd dat Tesla iedere auto die ze maken ook daadwerkelijk verkoopt.
Er zal heus wel wat stock staan, zeker in Europa waar de auto's van de US of van China moeten komen. Ze gaan heus die boot niet volzetten met auto's omdat de vraag deze maand net wat minder is.
Als Tesla daadwerkelijk meer produceert dan verkoopt, dan is er een probleem.

Persoonlijk denk ik dat Tesla meer werk moet maken van meer personaliseringsmogelijkheden en meer modellen. Waarom geen betaalbare coupe op basis van de Model 3, of een cabrio of een break?
Allemaal gaten in de markt. Dat de Model 3 een onhandige sedan is (mijn mening) en de Model Y nog niet leverbaar is in de EU (en met het uitstel in Berlijn mogelijk dit jaar ook niet gebouwd gaat worden, kan hen wel pijn doen in de verkoopsstatistieken.
Reken ook dat mensen met iets anders willen rijden dan de buurman, en de Model 3 gaat al sinds begin 2019 mee, dus hoewel technisch tiptop, lijkt deze al lang op de markt.
Anoniem: 428562 @RocketKoen7 juni 2021 20:07
Ehm het gelinkte bericht gaat over bestellingen over het aantal leveringen wordt niets vermeld ...

Je sneer dat media manipuleert komt komisch over als je zelf de tijd niet neemt om te lezen.
China is een verhaal apart, daar is recentelijk een dame in het nieuws gekomen met niet functionerende remmen, althans naar haar zeggen. Echter buiten dat ze een ongeluk had, is ze naar een exhibitie gekomen waar ze met een flyer veel herrie heeft gemaakt in de Tesla stand, de bewaking toevallig niet ingreep. Dit is ongelooflijk groot in social media geworden en zijn er talloze spoofs erop gekomen. Toevallig doen de lokale sales het plots wel heel goed. Allemaal heel toevallig natuurlijk met een buitenlands merk in China weer...

De wuling is een goedkope electrische Logistics busje die op dit moment bijna verplicht is in Shanghai oa.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 25 juli 2024 07:55]

Dat zou iets zijn voor mij persoonlijk, de Wuling Hong Guang Mini EV.

[Reactie gewijzigd door Nijl op 25 juli 2024 07:55]

Niet alleen in Nederland, in China is het aantal bestelde Tesla's gehalveerd.
Dit is waarschijnlijk misinformatie. Tesla verkocht in mei 30% meer auto's dan in april. in China.
Anoniem: 30722 7 juni 2021 17:12
Als mijn huidige er uit moet, wil ik gewoon weer een nieuwe 👌
Nog nooit zo’n goed en betrouwbare wagen gehad als mijn tesla. Kunnen de Duitse merken nog wat van leren. Terug naar een ICE wil ik al helemaal niet meer.

Ook wel een mooi detail: 1200 Skoda’s staan boven aan. In 2019 waren er weekenden dat er 1500+ model 3’s de weg op werden gezet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 25 juli 2024 07:55]

Ik zeg niet dat de Duitse merken nou zo top zijn (nog nooit zoveel problemen met een leaseauto gehad als de VW ID) maar Tesla is toch niet betrouwbaar? Water want de achterklep inloopt, hardware die kapot gaat wegens te vaak overschreden?

M.i. is er op dit moment maar 1 continent waar betrouwbare auto's vandaan komen > Azie.
Anoniem: 30722 @Freakie1NL7 juni 2021 17:43
In ruim 2 jaar 2x een monteur er bij gehad.
1 was de computer omwisselen, versie 2.5 naar 3.0 (was al bekend bij bestellen, de nieuwe computer was nog niet leverbaar)
Andere was een deur die wat klikte bij het openen, bleek 1 bout te zijn die hij moest nadraaien.

Ter vergelijking: met mijn vorige auto (Duitse degelijkheid) stond ik al 2x per jaar bij de dealer voor onderhoud alleen al, daarbovenop nog een hele lading verstoringen (had echt een maandag ochtend model).
Denk dat ik de 8x per jaar haalde, 4 jaar lang.

Banden heb je bij beide 2x per jaar (zomer <-> winter), dus die strepen we even tegen elkaar weg ;)

Dat water in de kofferbak van de model 3, moet het echt wel heel hard voor regenen, beetje een non-issue als je het mij vraagt. Heb heel veel "tesla issues" gelezen, maar de meeste blijken spijkers op laagwater zoeken te zijn geweest... En als je zo naar een andere wagen kijkt, ga je ze ook tegen komen. ;)

Bedoel: afneembare trekhaak bij mijn vorige lag veel in de kofferbak, want er in laten zitten mocht niet, dan kwam hij vast te zitten. Maar zat hij er niet in, dan vulde het gat zich met vuil en roest en kreeg je hem er niet meer in! Kon je naar de garage om het uit te laten krabben :+

Auto's uit Azie heb ik er maar 1 van gehad, een Mazda 323F: Nooit meer!
Ding reed niet echt lekker, de stoelen zaten voor geen meter en hij vrat lampen! setje koplampen per maand "Is normaal meneer".

Denk dat het met auto's naast geluk hebben echt per model wisselt hoe de kwaliteit is.
Allemaal zo anekdotisch. Ik rij al 22 jaar VW in heb maar één keer een probleem gehad. Die VW zo spannend vond dat ik een nieuwe auto kreeg omdat ze de mijne graag in Wolfsburg wilden hebben.
Met een Tesla dus 2x in monteur in 2 jaar? Best veel.
Met de kanttekening dat Tesla de meeste problemen oplost door een monteur naar je huis of werkplek te sturen. Geen gedoe meer om naar de garage te gaan en daar te wachten.
Dat zou ik ook wel eisen ja als het elk jaar een keer gebeurd :)
Ach huidige VW die ik als leaseauto heb al 3x een monteur in 6 maanden, dus dan vind ik 2x in 2 jaar best acceptabel en beter dan de verhalen die de ronde doen.

Met Toyota heb ik nooit tussendoor bij de garage gestaan (klapband telt niet, kan elke auto overkomen ook een Red Bull).

Maar wat je zegt anekdotisch. Ik zelf ben echter teleurgesteld in de kwaliteit van VW, en mocht het fiscale klimaat weer genormaliseerd zijn dan word het waarschijnlijk weer een Toyota.
Een Golf 7 dramatisch slecht? De Consumentenbond en Autorai geven een 7,2 op betrouwbaarheid. https://autorai.nl/consum...baar-zijn-deze-145-autos/

Ik heb al m’n diploma’s met lagere cijfers behaald :P
Imo zijn er altijd wel nieuwsberichten over gebreken aan auto's. Alleen die van Tesla worden vaak uitvergroot. Stel dat het werkelijk meer is dan andere automerken, zelfs dan heeft maar een klein deel last van de problemen en daar lees je over in het nieuws. De meeste gebruikers hebben die klachten totaal niet. Geldt niet alleen voor auto's maar over alles in het algemeen.
Slechte reviews laat men makkelijker achter op het internet. Maar goede reviews laten mensen niet snel achter.
Ik heb helaas wat andere ervaringen met m’n X. Hij heeft vorig jaar meer bij de garage gestaan dan bij mij… (ik overdrijf hier niet) echter, de service was fantastisch en constant een vervangend vergelijkbaar of beter voertuig te leen gehad.

Overweeg over een jaar zelf voor een Duitse gefabriceerde Model S Plaid te gaan.
Ik had eigenlijk ook wel de ID.3 in de top 10 verwacht vooral als het argument is dat goedkopere elektrische wagens hoger op de lijst komen. Uitgaand dat de ID.3. goedkoper is tov ID.4
Edit: Opgezocht, het zijn er 196 voor de ID.3 dit jaar. Wel een vrije val als het er meer dan 10.000 waren vorig jaar. Bron Bovag

De cijfers voor Model S en Model X zijn te verklaren dat deze voor een lange periode niet gemaakt worden wegens aanpassingen naar nieuwer model met bijv. horizontaal scherm en betere prestaties.
In ieder geval voor Nederland staat de levertijd nu op Q1 2022 voor de S en X volgens de Tesla website configurator.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 25 juli 2024 07:55]

Van de ID.3 staan er nog een groot aantal op voorraad uit 2020 met 8% bijtelling. Deze zullen eerst worden verkocht/geleased, voordat men nieuwe auto's gaat leveren.
Is toch wel heel wat aan de hand als die voorraad begin juni met dat fiscale voordeel nog steeds niet opgemaakt is.
Anoniem: 176636 7 juni 2021 16:42
Tja nu de kwaliteitsmerken ook EV's beginnen te maken gaat het lastiger worden voor Tesla. De wet van de remmende voorsprong zullen we maar zeggen... :-)
Het feit dat Tesla minder auto's verkoopt/levert in Nederland zegt helaas niets over de concurrentie maar meer over hoeveel auto's Tesla bereid is aan Nederland te leveren + wat de importkosten zijn.
Elke Tesla die hier verkocht wordt moet geïmporteerd worden totdat de fabriek in Berlijn operationeel is.

Tesla verkoopt wereldwijd wat het kan produceren, en dat met goede marges (+-25%).
We moeten nog zien wat er gebeurd met de vraag/aanbod verhouding zodra Tesla hun productie kan schalen. Een ding is zeker: er gaan niet genoeg EVs geproduceerd kunnen worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Niet door Tesla, niet door de 'kwaliteitsmerken' (lees voor de grap eens hun productie voorspellingen bij de shareholder meetings.......).
Iedereen die een EV produceert, zal die kunnen verkopen. De vraag is: tegen welke marge en hoeveel kun je er produceren.

Ik ben het ook niet eens dat de wet van remmende voorsprong werkt op het gebied van EVs waarbij schaal, software, verticale integratie en netwerkeffecten enorm belangrijk blijken. Ik volg het EV nieuws zo goed als ik kan, en eerlijk gezegd... denk ik dat die voorsprong enkel vergroot momenteel.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 25 juli 2024 07:55]

Anoniem: 176636 @lmartinl7 juni 2021 23:39
Time will tell. Ik denk dat tesla flink minder auto's gaat verkopen doordat de gevestigde orde nu ook ev's in het gamma heeft. Ik moest aan de Tesla en gelukkig via een omweg deze plastic scooter terug kunnen geven..

Hoorde ook van mensen dat ze eerst naar de wasstraat konden want berg zand op de auto.

Nu de ix3 en wat een verademing. Begreep dat die dingen niet aan te slepen zijn. Prijstechnisch ook nog interessanter dan een model X. Rijgedrag hoeven we het niets eens over te hebben.
We zullen het zien. Ik denk dat er steeds minder ICEs verkocht gaan worden, en dat elk geproduceerde EV verkocht zal worden, ongeacht wie ze maakt.
Anoniem: 176636 @lmartinl8 juni 2021 10:08
Ow zeker ik zeg ook nergens dat dit niet zo is. Volvo heeft al aangegeven te stoppen met ICE.

Ik zeg alleen dat ik denk dat de mass verkopen van Tesla wel een beetje voorbij zijn doordat de gerenomeerde partijen nu ook een EV's hebben.
En daar verschillen we dus in, de aanname dat de gevestigde orde 1) genoeg 2) met winst 3) concurrerende EVs kunnen bouwen om in Tesla's verkopen of marges te kunnen snijden.
Daar moet je globaal naar kijken, niet wat in Nederland gebeurd want Nederland is overgeleverd aan wat uit Amerika/China op de boot gezet wordt.

Sinds dit/vorig jaar heeft een omslagpunt plaats gevonden: een EV is een betere koop dan een ICE. Zowel qua costs of ownership, als in ervaring. Onder simpele economische mechanismen zal het aandeel verkochte auto's binnen no time 80% EVs zijn, mits aan de vraag voldaan kan worden.

En daar zit het probleem: niemand kan die schaal/vraag aan.
Fabrikanten als Ford en VW hebben het over tienduizenden EVs per jaar, waarbij ze geen/nauwelijks winst maken. Al hun winst komt via ICE auto's, en de ambities om op te schalen zijn teleurstellend, en je loopt tegen allerlei bottlenecks aan zoals batterijen en grondstoffen waar Tesla gewoon jaren eerder op anticipeert.

Tesla gaat dit jaar hopelijk dit jaar +- 1 miljoen EVs bouwen, en hebben een zeer sterke roadmap om 50% per jaar op te schalen tot aan zo'n 10 miljoen EVs per jaar.

Oftewel, totdat de gevestigde orde serieus gaat opschalen (wat ze niet doen/kunnen, gebaseerd op hun aankondigingen op bijv shareholder meetings), is de komende jaren de enige echte concurrentie die Tesla heeft ICE auto's, en het is mij wel duidelijk dat ze het daar van gaan winnen.
Anoniem: 176636 @lmartinl8 juni 2021 15:36
Weet je hoeveel auto's Tesla maakt per jaar? ~ 500k. Weet je hoeveel auto's alleen al de Volkswagen groep per jaar maakt? ~ 10mio aan auto's... I rest my case... maar Tesla gaat hier last van krijgen.

Daarnaast het overgrote gedeelte van de Model 3 rijders is enkel uit bijtelling overweging aangeschaft. Wij hebben erg veel model 3 rondrijden en men heeft het alleen gedaan omdat het zo goedkoop is per maand en er 2 jaar geleden nog niet echt een alternatief was.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 25 juli 2024 07:55]

Het is een vrij sterke aanname dat ze die productiecapaciteit zomaar even omtoveren naar EVs. Ik zie het niet gebeuren, zeker niet met de tekorten op chips en battery supply en hoe moeilijk het is winst te maken op EVs. Zoek voor de grap even op hoeveel EVs VW group zelf denkt dat gaan maken komende jaren, en welke marges ze pakken op hun EVs. Elke EV gaat verkocht worden komende jaren, Tesla concurreert met ICE auto's, niet met andere EVs.

Op je punt: Tesla maakte vorig jaar 500.000 auto's, 40% meer dan het jaar ervoor. Dit jaar zal dat +- 850.000 - 1.050.000 EVs gaan worden. Dat terwijl er continu nieuwe en grotere fabrieken bijgebouwd worden. Je gaat naar mijn verwachting een productiestijging van 50% per jaar zien tot ze aan +-10-20 miljoen capaciteit per jaar zitten, oftewel 1/10e tot 1/5e van de totale markt. VW group gaat dat bij lange na niet redden.

Het blijven uiteraard projecties, maar de het bewijs van de mogelijkheden is er; in de productielijnen maar ook het tempo waarmee ze fabrieken uit de grond stampen. De kracht van Tesla in mijn mening is dat ze factario aan het spelen zijn op ongekende schaal.
Anoniem: 176636 @lmartinl8 juni 2021 22:08
Maar de titel van dit artikel zegt:
Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla in Nederland

Kortom er is al een afname zichtbaar. Hier ook een goed artikel:

https://fd.nl/ondernemen/...ap-met-elektrische-auto-s

Vergelijk het met Amazon vs Azure. Amazon was heer en meester op de cloud en Azure deed helemaal niet mee. Nu staan ze al op plek 2. Onderschat VW niet zou ik zeggen! Duitsers weten hoe je (goede) auto's moet maken. Dat hebben ze de afgelopen decennia wel laten zien met elk jaar weer monsterverkopen. Overigens die chip tekorten zijn volgend jaar wel opgelost. Blijkt minder ernstig te zijn dan men in de eerste instantie dacht.

Benieuwd waar we staan in 2023.
Het klopt dat het artikel er over gaat, maar niet onze discussie.
Ons argument gaat over of Tesla het moeilijk gaat krijgen nu 'volwassen' autofabrikanten EVs gaan maken.
Ik quote jou: "Ik zeg alleen dat ik denk dat de mass verkopen van Tesla wel een beetje voorbij zijn doordat de gerenomeerde partijen nu ook een EV's hebben."

Ik zeg dat Tesla voornamelijk concurreert met ICE auto's.
Niemand gaat komende jaren genoeg EVs produceren om aan de vraag te kunnen voldoen. Dus wie meer kan produceren/leveren, zal meer verkopen.
Het enige wat concurrentie voor Tesla betekent, is of ze 20% of 30% marge kunnen pakken op hun EVs.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 25 juli 2024 07:55]

Anoniem: 176636 @lmartinl9 juni 2021 11:41
Precies en juist deze quote:

"Ik zeg alleen dat ik denk dat de mass verkopen van Tesla wel een beetje voorbij zijn doordat de gerenomeerde partijen nu ook een EV's hebben."

wordt door het Tweakers artikel en het FD artikel bevestigd. Er is een afname bij Tesla en een groei bij andere merken :) :)
Ja en dan kijk je naar lokale cijfers, en trek je vervolgens een conclusie over Tesla als globaal opererend bedrijf.

De cijfers zijn vrij eenvoudig als je vanuit globaal perspectief kijkt.
Er is nog geen fabriek in Europa, dus elke auto moet geimporteerd worden terwijl er immense vraag is.
Tesla produceert steevast jaar op jaar 50% meer auto's dan het jaar ervoor en verkoopt ze direct aan consumenten zonder tussentijdse opslag of dealers om de cijfers moeilijker te maken.

Dus hoe kun je dan stellen dat 'de massa verkopen wel voorbij zijn' zonder daar 10 asterisks bij te plaatsen?
Anoniem: 176636 @lmartinl9 juni 2021 19:56
Het is vrij simpel, de afgelopen jaren waren er maar een paar merken die EV's op grote schaal in het assoritiment hadden. Waaronder Tesla met enkel EV's dominant was. Echter nu komen de grote europese merken met veel EV modellen (Volvo, Volkswagen group, BMW & Mercedes, Peugeot etc.)
Het is dan vrij simpel, deze merken gaan marktaandeel snoepen van Tesla. Dat wil niet zeggen dat Tesla niet meer gaat groeien, in tegendeel dat zal nog steeds zo zijn. Echter zal het niet meer zo extreem zijn als in het verleden.
Er zit geen causaal verband tussen concurrerende Evs en Tesla's groei/verkoopcijfers. Tesla blijft ongeremd doorgroeien.

VW groep kan morgen ophouden te bestaan, of morgen magischerwijs 2x zoveel EVs produceren. Tesla zal evenveel auto's blijven verkopen. Elke EV die VW produceert is een ICE auto minder, niet een Tesla minder. Vandaar dat ik die insteek altijd zo raar vind. Tesla's koers blijft onveranderd, onafhankelijk van indicatoren als "% van totale EVs in NL in periode X terwijl de Europese fabriek nog gebouwd moet worden"

Zie het als videokaarten. Het feit dat AMD nu ook op het hoge segment kan concurreren met NVIDIA betekend niet ineens dat NVIDIA het nu zwaar heeft omdat er 'eindelijk concurrentie is'. Nee, ze zijn beide supply/production constrained en beiden boeken ze lekkere winsten en verkopen ze alles dat ze kunnen. En Nvidia kan nog steeds 1200 euro vragen voor een videokaart.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 25 juli 2024 07:55]

Anoniem: 176636 @lmartinl10 juni 2021 09:12
Of je wilt het niet snappen of je snapt het echt niet.

Je zegt:

VW groep kan morgen ophouden te bestaan, of morgen magischerwijs 2x zoveel EVs produceren. Tesla zal evenveel auto's blijven verkopen.

Juist daar geef je eigenlijk zelf al het antwoord. Als VW 2x gaat produceren zal Tesla net zoveel verkopen. Echter de verkoop kan dan afnemen voor mensen die voorheen voor een Tesla zouden gaan en nu voor een Volkswagen. Men hoeft dan minder te produceren.

Feitelijk als alle andere merken geen Ev's waren gaan produceren had Tesla nog veel meer verkocht en zagen ze de vraag toenemen en meer te moeten produceren.

Gazelle was altijd heer en meester met fietsen. Nu zijn er de laatste jaren flink meer merken bij gekomen als Cube en hebben ze daardoor hun marktaandeel zijn verkleinen. Dit zal ook met Tesla gebeuren. De piece of the pie wordt kleiner.

Laatste wat ik er over zeg: we zullen zien over paar jaar of de groei van Tesla nog steeds zo groot is. Ik verwacht een afname en de artikelen bevestigen dit overigens.

Fijne dag!
"Feitelijk als alle andere merken geen Ev's waren gaan produceren had Tesla nog veel meer verkocht en zagen ze de vraag toenemen en meer te moeten produceren."

Dat is gewoon incorrect. Ik ben er ook wel klaar mee. De vraag voor Tesla's is hoe dan ook vele malen hoger dan ze kunnen produceren. Zie bijv. de 1 miljoen pre-orders voor de cybertruck.

Daarbij, de globale verkopen voor 2020 staan hier: https://www.statista.com/...icles-worldwide-by-model/
Tesla model 3: 365.000
VW id3: 57.000

Wellicht dat dan het kwartje valt.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 25 juli 2024 07:55]

Anoniem: 176636 @lmartinl27 juni 2021 21:35
Opnieuw, Tesla's aandeel op de Nederlandse markt valt niet te projecteren op Tesla's globale succes. Zeker zolang de fabriek in Berlijn nog niet online is en elke andere plek op de wereld waar wel een fabriek staat, een grotere vraag dan productiecapaciteit heerst. Zodra de fabriek in Berlijn operationeel is zul je ook in Europa de verkopen, en dus het marktaandeel zullen toenemen.

De globale verkoopsuccessen staan in mijn link hierboven, en hierbij nog een mooi plaatje om beter gevoel te krijgen tussen fabricage: https://pbs.twimg.com/med...ayD?format=png&name=large
en productie/leveringen: https://pbs.twimg.com/med...Qdi?format=jpg&name=large

Daarbij, zowel 'normale' nieuwssites als autoweek draaien op advertentie inkomsten van 'legacy' autofabrikanten. Tesla doet niet aan adverteren. Dat maakt het geen 'fake news', wel eenzijdige berichtgeving.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 25 juli 2024 07:55]

Welke ‘kwaliteitsmerken’ heb je het dan over? De collega’s met een Is.3 staan vaker met pech dan de tesla rijders 🙈
Nouja als we VW even buiten beschouwing laten, zien we ook Ford Mach E en Volvo erg opkomen met haar Polestar 2 en de XC40. En dan hebben we nog de Koreanen met de Hyundai en Kia verkoopkannonnen zoals de Kona en Niro. En inmiddels extreme wachtlijsten voor de Ionic 5 en EV6. Nissan is met de Leaf natuurlijk in hetzelfde jaar als Tesla met de Model S begonnen. Maar ik weet niet echt goed of je Nissan nog als kwaliteitsmerk kunt bestempelen.

Ik denk dat je vooral kunt beargumenteren dat vooral Duitse en Franse fabrikanten nogal steekjes laten vallen op EV gebied. Maar stellen dat er buiten Tesla geen kwaliteitsmerken beschikbaar zijn is niet correct natuurlijk.
Anoniem: 30722 @testaankoop7 juni 2021 18:31
Ach, ik juich de andere merken ook graag toe. Hoe meer EV hoe beter. Ook voor het 2e hands aanbod. En hoe meer concurrentie er is, vaak beter voor de consument.
Ze kunnen nog wel het een en ander leren van Tesla, dat zeker. Zoals bijvoorbeeld zelf ook direct investeren in laadnetwerken en zeker VW mag nog wel eens een masterclass infotainment systemen volgen. Wat een draak van een systeem op dat EV platform van ze.

Maar ja inderdaad, laat ze maar lekker fors verkopen, hoe meer keuze, hoe beter :).
Anoniem: 30722 @testaankoop7 juni 2021 18:42
Dat netwerk…. Tesla heeft de andere merken gevraagd het gezamenlijk te bouwen. Maar ev had geen toekomst, dus deden ze niet mee. 🙈🤣
Ik denk dat je vooral kunt beargumenteren dat vooral Duitse en Franse fabrikanten nogal steekjes laten vallen op EV gebied.
Wat is dan je maatstaf? Als ik me goed herinner was de bestverkopende EV in Europa vorig jaar van Renault. Het zou me niets verbazen als dat dit jaar een Volkswagen wordt.
Oh maar ik heb het niet over de verkoopaantallen hoor. Ik bedoel meer dat VW je €550 rekent om sneller te kunnen laden, luchtweerstand coëfficiënten vaak te hoog zijn en dat de software echt niet op orde is.

Als voorbeeld geef ik je de infotainment software van de ID3 en 4. Dat komt niet in de buurt van dat van Tesla. En voor Renault geldt eigenlijk hetzelfde vrees ik.

Dat wilt niet zeggen dat ze slecht verkopen, ik betwist dat niet. Maar tegelijkertijd kun je objectief niet concluderen dat ze op een gelijk niveau zijn aanbeland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.