Škoda Citigo-e iV met 36,8kWh-accu kost in Nederland 23.290 euro

Škoda heeft de prijs van zijn elektrisch aangedreven Citigo-e iV bekendgemaakt. De compacte vijfdeurs stadsauto is er vanaf 23.290 euro. Er zit een 36,8kWh-accu in die goed is voor een actieradius van 260km volgens de wltp-norm.

Vanaf begin volgend jaar komt de Citigo-e iV naar Nederland, meldt Škoda. De elektrische auto is vanaf nu te bestellen en het basismodel kost 23.290 euro. Er is ook een duurdere Style-uitvoering voor 24.540 euro. Škoda gaat de Citigo-e iV ook via een private lease-regeling aanbieden vanaf 199 euro per maand. Dat bedrag geldt voor een periode van 60 maanden, 10.000km per jaar en 500 euro eigen risico.

Wat specificaties betreft zijn de twee gelijk; beide uitvoeringen hebben een 36,8kWh-accu en voorwielaandrijving met een elektromotor die 83pk levert. De sprint naar 100km/u duurt 12,5 seconden en de topsnelheid is 130km/u. Opladen kan met maximaal 40kW en volgens Škoda is de accu in een uur dan tot 80 procent geladen. Met een 7,2kW-lader duurt dat ruim vier uur.

De Škoda Citigo-e iV is iets goedkoper dan de nieuwe Volkswagen e-up!, die op hetzelfde platform is gebouwd en over vergelijkbare specificaties beschikt. De goedkoopste elektrische Volkswagen kost 23.476 euro.

Skoda Citigo-e iV
Skoda Citigo-e iVSkoda Citigo-e iVSkoda Citigo-e iVSkoda Citigo-e iV

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-11-2019 • 18:23

363

Submitter: PB-powell

Reacties (363)

363
338
226
10
0
44
Wijzig sortering
2 keer zo duur als het basismodel met benzine. Toegegeven, deze heeft standaard wat meer opties. Toch is het prijsverschil fors. Ik vraag me af wat dat betekent voor de toekomst van de kleine stadsauto. De instapprijs is voor een kleine auto hoog, helemaal relatief tot de ID3 van volkswagen zelf en bijvoorbeeld de electrische Hyundai vloot.
Geen onderhoud, goedkoop tanken, geen vervuilende gassen, ...
2 keer zo duur als het basismodel met benzine.
Hoezo geen onderhoud? Zit er geen onderstel onder dan?
  • De remschijven op een auto als dit gaan 300.000 km mee.
  • Geen motorolie.
  • Geen koelvloeistof. Niet helemaal waar maar in een Tesla gaat de vloeistof voor de verwarming/koeling van motor, accu en interior ongeveer 200.000 kilometer mee (ze vervangen NIET standaard maar meten eerst of het nodig is).
  • Geen oliefilter.
  • Minder bandenslijtage omdat het remmen rustiger gaat en er geen schokken zijn bij het schakelen.
  • Geen bougies.
Verleden week kwam ik met mijn Tesla 3 bij de dealer om een onderdeel te halen. Ik vroeg ze om de 100.000 beurt te doen (ik zat op 95.000). Ze hebben de aircon filters vervangen. Dat is alles. 10 minuten en omdat het maar een paar tientjes was hoefde ik niets te betalen.

Mijn Model S zit op 172.000 km en de totale onderhoudskosten zijn nu 1100 euro: twee maal banden (ik heb een performance dus ze moeten 250 kmh) en eenmaal koel/verwarmings vloeistof. Als afval heb je dan de banden en 9 liter water met wat anti vries.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 23 juli 2024 15:11]

- Remmen gaan inderdaad langer mee, echter zullen remmen sneller vast gaan zitten en/of gaan roesten door minder gebruik (spreek uit ervaring van hybride Toyota's). Onderhoud aan remmen is er dus wel degelijk, alleen zal het niet zozeer vervangen worden door slijtage.
- koelvloeistof hangt af van de auto. maar het verversingsinterval zal niet veel anders zijn dan bij brandstof auto's. Tevens hebben elektrische auto's ook een airco systeem wat net zoveel onderhoud nodig heeft als in een reguliere auto.
- Banden slijtage is over het algemeen beduidend hoger door het hogere koppel van elektrische auto's.

Maar inderdaad is er geen onderhoud aan de motor nodig(bougie's, luchtfilter, brandstoffilter, olie/oliefilter). Dat deel scheelt aanzienlijk in de terugkerende onderhoudskosten (elke 15k-30k kilometers).
Een elektrische auto heeft ook maar een fractie van de bewegende delen van een auto die op fosiele brandstoffen rijdt. Ook dit zorgt voor minder kans op versleten delen.
Ik voorspel echter dat de reparatie kosten bij storingen alleen maar zullen stijgen. Onze ervaring met Tesla en andere elektrische/hybride auto's is nog niet geheel positief. Maar wellicht komt dit door nieuwe technieken die nog niet volledig uitontwikkeld zijn.

[Reactie gewijzigd door rp87 op 23 juli 2024 15:11]

- De remmen worden altijd gebruikt als je tot volledig stilstand wilt komen of als je hard remt, dus eigenlijk elke rit gebruiken we ze wel een paar keer (immer, een paar stoplichten, of voorrang verlenen o.i.d.) en omdat de massa van een elektrisch voertuig vaak toch wat hoger ligt, is de hoeveelheid kracht op je rem toch wel aardig significant te noemen, zeker genoeg om eventueel een beetje roest weg te remmen.
- Banden slijtage is meer afhankelijk van rijgedrag. Wij hebben de Leaf vaak en Eco modus staan, dan trek je niet noemenswaardig anders op. En we remmen ook veel anticiperender, dus ook bij remmen wordt t minder belast dan een ICE auto waar je toch sneller harder remt.

Ikzelf heb een ICE voertuigje, vriendin een Leaf, en ik ben ze erg aan het vergelijken, juist om te kijken welke meningen en "feiten" nou echt in praktijk waar zijn :)

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 23 juli 2024 15:11]

echter zullen remmen sneller vast gaan zitten en/of gaan roesten door minder gebruik (spreek uit ervaring van hybride Toyota's)
Werkelijk ?
Je zou toch verwachten dat autofabrikanten over dit soort zaken nadenken en bijv. afremmen op de "generator" eens in de zoveel tijd uitschakelen/minimaliseren zodat de mechanische remmen regelmatig worden bediend ?
Ongelovelijk dit soort missers |:(
Ik herken je hier deels in. Ik rij zelf een hybride en daarmee heb je al een deel van de voordelen. Schijven en blokken gaan enorm lang mee aangezien je grotendeels regeneratief remt. Verder missen de Toyota hybrides ook veel onderhoudspunten die normale brandstof auto's wel hebben.
Maar de banden slijten bij het aanspreken van het vermogen juist sneller. Een elektrische auto heeft veel (meer) koppel wat direct vrij komt. Banden hebben het dan zwaar te verduren.
Je zou de koppel wel softwarematig kunnen limiteren om zo banden te sparen.
Die optie heeft een Tesla ook, ‘chill mode’. Accelereert dan veel rustiger.
Deze hebben wij hier standaard aan staan. Rijdt veel comfortabeler en nog steeds is er geen ice auto die je bijhoudt als je em intrapt.
Door het meergewicht van de batterijen slijten de banden waarschijnlijk ook rapper op een EV.
Eerder plots acceleratie en koppel vanaf stilstand waardoor de banden ineens een klap vermogen te verwerken krijgen en niet meer de opbouw van een brandstofmotor.
Dat had degene waarop ik reageerde al gezegd. Mijn reactie was daar een aanvulling op.
Moet de remvloeistof niet eens vervangen worden? Lijkt me wel eens nodig na 172k km, zeg het voor je eigen veiligheid, vocht in remvloeistof zorgt voor roest in de remleidingen ;)
Ja, het meest remvloeistof moet vervangen worden omdat het hygroscopisch is. Behalve DOT5, dat is op basis van siliconen. Koelvloeistof moet ook om de twee jaar vervangen worden. Door opname van roestdeeltjes in de motor (en ja, ook de verwarmingsmotor in een batterijwagen), kalkvorming na twee jaar en antivries eigenschappen wordt met het jaar minder.
Ik wist niet dat die DOT5 bestond en die eigenschappen heeft. Moet die effectief nooit vervangen worden?
In principe niet... (let op de puntjes). De DOT5 (niet DOT5.1) wordt na de tijd ook troebel en raakt ook vervuild, ondanks dat het niet hygroscopisch is. Onder andere roest van de remzuigers worden het systeem ingezogen. Ik persoonlijk zou DOT5 om de drie jaar vervangen of zo nodig eerder. DOT5 kan overigens niet zo een niet-siliconen systeem gezet worden, de auto moet hiervoor geschikt zijn.

Overigens, nog een geinig feitje: Bij het van de bestaande remvloeistoffen wordt het vulbakje gebruikt. Vaak geeft het aan dat de hygroscopische waarde nog goed is, dat is niet zo. Als je eenzelfde meting doe bij de remklauwen of trommelremmen is deze waarde vele malen hoger. Met andere woorden: vervangen! Al deze John Rambo's hier die zeggen dat ze nooit onderhoud hebben aan de auto of dat niet nodig hadden kan ik alleen maar zeggen dat ze in een (zelf)moordmachine stappen. Een voertuig heeft onderhoud nodig.
Bedankt voor de info, weer wat bijgeleerd :)

Er zijn inderdaad figuren die geen moer om hun auto geven en een cent in twee zouden bijten bij onderhoud, las hier nog ergens iemand die in 9 jaar tijd nog geen enkele keer onderhoud had gedaan buiten een nieuw setje banden opleggen... Uiteindelijk is goedkoop duurkoop, en met je eigen veiligheid en die van een ander spelen.
Onderhoud betaalt zich terug :)
Ik kan nog wel even doorgaan hoor. Onderdelen die je vaak moet vervangen/onderhouden (afhankelijk vanntype en leeftijd auto):

Geen versnellingsbak (in veel gevallen) die je moet voorzien van olie, geen multiriem, geen ketting/distributie, geen brandstofpomp, geen injectoren, geen egr, geen koppeling, geen homokineten en dan nog de niet-slijtage onderdelen zoals een turbo, lagerschalen, zuigerveren die kapot gaan na een km-stand waar een elektrische auto mee met pensioen gaat. Een elektrische auto deelt afhankelijk van type wel sommige onderdelen, schokbrekers, rubberd en wiellagers blijven aan slijtage onderhevig bijvoorbeeld maar het totaalplaatje is fors minder dan een benzinewagen.

Edit:

Hier de aflevering van klokje rond van de tesla, geeft veel inzicht.


https://youtu.be/qNd3miNU85k

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 15:11]

Hier een vergelijking van een verhuurbedrijf in California. Zij hebben tesla's die 600000+ km hebben gereden.

https://docs.google.com/s...PZO4a_U8/edit?usp=sharing
Je kan/mag geen halve winkelkar trekken, scheelt ook in remmerij.
Bij een kennis van mij had met z'n model s z'n handgreep kapot. Was zo'n 1500 euro. En nog de nodige storingen. Het heeft geen Aid wat geld gekost en is nu blij dat dat ding weg is. Nu is Tesla natuurlijk niet echt een auto bouwer! Qua afwerking hebben ze nog heel veel te leren. Zet mij á6 er eens naast. Zo mooi gedaan!
Ja maar als er zoveel onderdelen minder op zitten waarom is ie dan toch 2x zo duur?
Hoe krijg jij het voor elkaar dat je 2x banden voor 1100 euro kan doen? Ik was laatst na 42.000 kilometer aan de beurt voor mijn Model X en ik was toch echt € 1300 kwijt voor 1x nieuwe banden.
doe ook makkelijk 40k met een set banden, eenmaal moeten vervangen wel meteen 1200 euro. maar inmiddels ook weer 50k verder en kan nog door. (model s 75d, ik rij zeker niet altijd rustig)

[Reactie gewijzigd door vlaag op 23 juli 2024 15:11]

Ik ben blij dat jij tot nu toe goede ervaring heeft met de beide Tesla's. Maar overal op internet hoor je dat onderhoud van Tesla duur is. Daarnaast heb je dingen als dat je scherm uitvalt.
https://www.ad.nl/auto/le...erm-het-begeeft~ac4cd19f/

Tesla's staan ook niet bekend als de meest betrouwbare.
https://www.autoblog.nl/n...onbetrouwbare-auto-118613
https://www.autoblog.nl/n...-betrouwbare-autos-114384

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 15:11]

Aan wat had u gedacht, de banden uitgezonderd?
Wel zeker dingen dingen die over de levensloop van een auto (meerdere) keren terugkomen altijd.

Om het lijstje van @Slonzo aan te vullen: Ook Ophanginsrubbers, schokdempers, veren,remmen, vloeistofpompen, ruitenwisser vloeistof, accu (de 12V lood accu vind je ook nog terug in electrische auto's!), airco filter.

Waar @bigsteve22 op doelt is dat met een beurt ook de onderkant van je auto goed bekeken wordt op schade/roest etc.

Daarnaast moet je ook door de wasstraat/zelf wassen, dat is ook onderhoud natuurlijk!

Daar komen nog bij de dingen die incidenteel kapot kunnen gaan in een auto. In mijn case: Mijn elektrisch aangedreven raam maakt een raar geluid sinds deze week bijvoorbeeld, iets mis met het motortje gok ik. Ook mist een deurhendel opeens die veer die hem terug zet waardoor de deur open blijft als je niet handmatig de hendel terugduwt, voor de zekerheid houd ik die deur maar op slot met rijden tot ik naar de garage kan :'(

Allemaal dingen die niet verbrandingsmotor specifiek zijn. Dus beetje erg gare claim om te zeggen dat EV's onderhoud vrij zijn...
Een loodaccu in een elektrische auto? Waarom in hemelsnaam? Ook de eerst keer dat ik dat hoor overigens. Of heb je het over een hybride?
Ook in een Tesla. Voor de klapzakken en standby:
https://www.teslarati.com...-battery-service-warning/
Dat had ik niet verwacht. Meer voor de verlichting e.d. zoals ik het lees: bij bijvoorbeeld een ongeluk waarbij het high-voltage circuit wordt afgesloten werken bijvoorbeeld de noodlampen nog wel.
Ik neem wel aan dat deze alleen wordt bijgeladen als de auto aan het stopcontact hangt, niet onder het rijden door de lithium accu...
Jawel, de 12V accu heeft in een EV dezelfde taken als in een traditionele ICE. Alle 12V systemen zijn op de loodaccu aangesloten (boardcomputer, entertainment, deursloten/ramen, verlichting etc.) en behoeft dus ook om opgeladen te worden tijdens het rijden. Het is niet efficient/goedkoop om in elke verbruiker een 400V-12V DC/DC converter te plaatsen, dus dat wordt op één plek gedaan waar ook de 12V accu aanhangt.
Maar een loodaccu opladen met een lithium accu lijkt me nou ook niet echt efficiënt...
Zo'n loodaccu heeft een capaciteit van nog geen 1 kWh, verliezen zijn dus niet zó heel erg groot t.o.v het totale stroomverbruik. Probleem bij een loodaccu in een EV of HEV is naar het schijnt wel dat deze steeds bijna volledig opgeladen blijft naar verluid, en dat resulteert in een batterij die sneller versleten zal zijn (een loodaccu heeft liever wat meer variatie qua SoC dacht ik).
Vergelijk je nu de diverse gebreken van een dacia met andere ice-wagens? Beetje appels en peren natuurlijk ;) :p
Ik vind het artikel zo direkt niet maar men deed een real life vergelijking van een Tesla 90k en een vergelijkbare Merc
Na 300k km was het bedrag onderhoud : 9k voor de Tesla, bijna 90k voor de Merc.
I rest my case 8-)
Een elektrische wagen heeft inderdaad een pak minder onderhoud nodig dan een brandstofwagen (motor + versnellingsbak valt weg zonder dat er echt iets van onderhoud voor in de plaats komt), maar 90k onderhoud op 300k km is ook voor een normale brandstofwagen excessief (dat is 30 cent per kilometer alleen aan onderhoud). Ik vind het altijd jammer dat men voor dergelijke vergelijkingen vaak een van de pot gerukt voorbeeld zoekt, terwijl je ook met een statistisch onderbouwd gemiddelde je gelijk echt wel kan aantonen.

Ik heb een Volvo S40 phase II van 2003, intussen 303k km op de teller en daar is in totaal net geen €14k aan onderhoud aan gespendeerd. Meeste in een onafhankelijke garage welliswaar, maar dat verklaart maximum een factor 2, geen factor 6 verschil.
Dan is die mensen mooi een poot uitgetrokken 50k in 5 jaar ......
Dat is absurd.

Komt een beetje over als wij van WC eend
Het is de total cost of ownership, dus aankoop - verkoop na vijf jaar + alle kosten, niet enkel onderhoud.
Het zijn iets andere bedragen, maar ik denk dat je hier op doelt:

https://docs.google.com/s...PZO4a_U8/edit?usp=sharing

Let wel op dat Tesla nu met heel veel dingen coulant is. Geen idee of dat zo blijft als het merk wat langer bestaat.
Tja er word gewoon heel veel onzinnig onderhoud gedaan.
Een hoop dingen kan je best weglaten.
Maarja iedereen volgt braaf de instructies op.
Ik ben in 9 jaar niet 1x naar de garage geweest voor onderhoud en hij rijd nog prima. (Wel een ketting ipv riem)
Schroeven kunnen lostrillen, ... Dat u uzelf mogelijk in gevaar brengt is uw zaak. Een pro (chauffeur) kan zich dat niet permitteren.
Schroeven lostrillen? 't Is 2019. Een borgring is maar één van de vele mogelijke oplossingen.
Een las?
Mazda 6 hier, 2 lassen gebroken in het onderstel van de bestuurders stoel.
Ik zakte ineens tot de grond en deels naar voren.. reed gelukkig nog niet.
(Er was hier een terug roep actie voor, maar alleen in het buitenland. Niet NL..)

Verder niks dan lof voor m'n Mazda, nagenoeg geen onderhoudskosten aan.
Gelukkig is er voor mensen die zo denken een verplichte apk voor andermans veiligheid.
Bewegende onderdelen = slijtage = onderhoud nodig.
U draait rond de pot ...Zeg dan welke? (zie ook post Falconhunter)
Ik ontken niet dat een EV minder onderhoud behoeft dan een brandstofauto, maar beweren dat een EV geen onderhoud behoeft is simpelweg onjuist. Dingen als banden, remschijven, multiriemen, airco pompen, etc. slijten en behoeven onderhoud. Daarnaast zit er in een EV heel veel electronica die allemaal kapot kan.
Multiriemen verwacht ik niet in een e-auto. Een airco wordt alleen gefixt als ie stuk is (lek). Banden en remmen blijven wel over, maar dat kan merkonafhankelijk.
Je hebt natuurlijk wel software-onderhoud ;) en wij als ICT-es zijn heel goed in het maken van defecte software.
Hoe wil je anders de aircopomp aandrijven? ;)

Tenslotte is het een bijzonder slecht businessplan om iets te produceren dat geen onderhoud behoeft, want hoe blijf je er na de verkoop dan aan verdienen? :)
Een aircopomp? Met een elektromotor misschien, net zoals in een Prius?
Dat zou goed kunnen, zo ver gaat mijn kennis niet. Mijn punt is vooral dat alles onderhoud behoeft :)
Een kapot SD kaartje in je Tesla kost je al gauw €3500..

Mijn vervoersmiddel naar mijn werk kost me twee tientjes per jaar. Om de drie jaar nieuwe bandjes, een paar remblokjes en een nieuwe ketting. Valt best mee met 100k op de fietscomputer :)
Maar even alle gekheid op een stokje, maar waar haalt Jantje modaal 23k voor een auto vandaan. We kunnen niet allemaal 2 door Jantje modaal gesponsorde Tesla's voor de deur zetten.

Jantje Modaal betaalt EN voor die dure EV's en de voor zijn eigen dure benzine auto.. ( die nu ook nog met die dure euro98 moet rijden omdat ze zo nodig e10 er door moesten drukken)
Ik kan me zo voorstellen dat realisten geen auto kopen voor dat geld. Een idealist misschien wel. De meeste zullen wel via de private lease gaan maar dan nog denk ik dat het bedrag aan de hoge kant zal zijn en veel mensen zullen uitwijken naar een goedkoop alternatief. (benzine)
maar waar haalt Jantje modaal 23k voor een auto vandaan. We kunnen niet allemaal 2 door Jantje modaal gesponsorde Tesla's voor de deur zetten.
Ik wil graag zo'n Tesla van 23k kopen, waar kan ik terecht?
Anoniem: 100047 @OxWax5 november 2019 20:31
Ach...
- Remmen
- Schokbrekers
- Vering
- Ophanging
- Roestpreventie
- Banden
- Assen (mits de elektromotor niet direct op de as zelf zit)
- Interieurfilter
- Controle batterijen
- Controle elektromotor
- Aansluitingen nakijken
- Controle werking lampen
- Vullen airco
- Invetten schanieren

En zo zullen er nog wel wat dingetjes die ik vergeten ben.
Anoniem: 100047 @OxWax5 november 2019 20:50
Mijn eigen vette vingers. Je denkt toch werkelijk niet dat behalve banden niets meer hoeft? Het enige verschil is dat een verbrandingsmotor vervangen is door één of meerdere elektromotoren. Het scheelt je bougies, olie, luchtfilter, koelvloeistof en een versnellingsbak, de rest blijft hetzelfde.
Tesla heeft al het reguliere onderhoud afgeschaft dus jouw bron van 2017 is redelijk achterhaald.
Dit is verouderde informatie. Sinds 2017 heeft Tesla zijn serviceplannen voor de TM3 gewijzigd, ze adviseren nu service te plegen wanneer het moet en anders eens in de twee jaar.

Voor mijn Prius, welke elke 15k km voor service moet (1x kleine, 1x grote beurt om-en-om) wat neer komt op een kleine twee beurten per jaar wat zo'n €600 per jaar kost. Het aantal beurten en te vervangen onderdelen/vloeistoffen is daarmee veel hoger dan een TM3.
Anoniem: 100047 @OxWax6 november 2019 17:46
Noem je dat een bron? Een bron is voor mij een vakblad, niet een verhaaltje op autoweekniveau.
Je denkt toch werkelijk niet dat een verbrandingsmotor uit enkel bougies, olie en een filter bestaat? Er is wel meer dan dat. Een ICE heeft honderden, zoniet duizenden draaiende onderdelen in de motor. Een elektromotor heeft er fors minder.
Anoniem: 100047 @Nox6 november 2019 17:44
Is dat zo? Duhhh.... Waar wil je heen met jouw reactie? Ik sleutel hobbymatig al vanaf mijn vijftiende aan motoren, ik ben nu 48 jaar. De enige keer dat mijn voertuigen bij de garage komen is of voor de APK of als ik er geen zin heb. Dus ja, ik ben zeer bekend met deze techniek.
Dan weet jij toch ook dat er aan moderne ICE's meer stuk gaat en slijt dan aan een elektromotor? :/
Anoniem: 100047 @Nox6 november 2019 18:18
Nogmaals: waar wil je heen? Ik probeerde de mythe hier te ontkrachtigen dan elektrisch aangedreven voertuigen geen onderhoud nodig hebben.
Gigantisch veel minder, niemand zegt "geen".
Alles slijt, ook u en ik
Anoniem: 100047 @OxWax7 november 2019 08:54
Vriend.... even een quote tevoorschijn halen die je zelf schreef:
Geen onderhoud, goedkoop tanken, geen vervuilende gassen, ...
Er is ook geen uitlaat,katalysator,lambsonde meer wat kapot gaan, maar wel andere electronica wat net zoveel kan kosten
Dat is parate kennis, dat behoeft geen bron. ;)
Als u parate kennis zou hebben, zou u weten dat een EV al die punten (of toch de meeste) continue / softwarematig controleert.
U kan ICE kennis niet (volledig) extrapoleren op een EV
Alles i.v.m de stuurinrichting en vering slijt net zo hard of zelfs harder bij een EV door het hogere gewicht t.o.v een ICE-equivalent.
Een EV die de slijtage van een demper of een veer softwarematig controleert, dat is ook het eerste wat ik ervan hoor. Dempers, veren en banden van een EV verslijten even erg en zelfs erger door het meergewicht van de batterij in vergelijking met een ICE.
Een EV die de slijtage van een demper of een veer softwarematig controleert, dat is ook het eerste wat ik ervan hoor. Dempers, veren en banden van een EV verslijten even erg en zelfs erger door het meergewicht van de batterij in vergelijking met een ICE.
of het zijn aangepaste veren en dempers , voorzien op meer gewicht? Op mijn E-bike zit ook aangepaste band. :Y)
Dan nog slijten ze even hard als op een ICE.
Zou best kunnen, Mag ik dan de cijfers zien ?
Daar moet je geen cijfers van hebben. Als je beetje verstand hebt weet je dat gewoon.
Zo werkt het niet, claims vragen harde cijfers.
Het is een nieuwe markt
Hebben elektrische wagens geen schokdempers? Ik de mijne onlangs achteraan laten vervangen: bijna 1000 euro.
En toch heb je met een EV veel minder onderhoud. Geen grote of kleine beurten waarbij je olie ververst, oliefilter vervangt, luchtfilter vervangt etc. Geen distributieriem die vervangen dient te worden, etc. Daarnaast, bij gebruik van regeneratief remmen slijten je remmen ook bijna niet. Dus ja, je hebt gelijk, draaiende onderdelen zorgt voor slijtage en dus onderhoud. Geen onderhoud is dus ook de verkeerde beschrijving, maar wel bijna geen onderhoud. Bijna niets in vergelijking met een benzine of diesel auto.
Het is maar hoeveel km je aflegt.
Ik heb een benzine autotje en rij maar een paar duizend per jaar en heb in 9 jaar nog geen onderhoud gedaan. Verder als anderhalf setje ruitenwisers en nieuwe banden door uitdroging ben ik niet gekomen. Dese zaken moeten op een electrische auto tevens ook gewoon vervangen worden.
Welgeteld 368 onderhoud over 9 jaar is net geen 41 euro per jaar.

Maarja ik volg dan ook niet het sneaky boekje die je voor onzinnige dingen de garage intrekken.
Rij je meer konen er meer zaken bij.
Helemaal geen nieuwe olie in 9 jaar tijd? Olie verzuurt door de ouderdom, of je hem nu veel of weinig gebruikt ;)
Ophanginsrubbers, schokdempers, veren, ... Maar of je dat onder de standaard onderhoudspost kan rekenen is discutabel, dat is eerder een slijtagepost.
Ophang rubbers kan je makkenlijk zelf doen. Schokdempers en veren ook. Al had ik ze vervangen door PU en sport dempers er onder gezet.
Al waren die wel duurder als de standard
Schokdempers vervangen van een aangedreven wiel is toch best wel een lastig, en stabi ophangrubbers gaan er idd erg makkelijk af, nieuwe er terug op kan je nog wel eens flink tegenvallen.
Maar ik ken niemand die dit met zijn 1-5 jaar oude auto zelf doet.
Zijn toch meestal de 3e /4e handsjes van 15+ jaar oud die bij de doe het zelf garage staan.
Meestal? Vaak is het gewoon een merkonafhankelijke garage die dat doet hoor. Op die leeftijd zijn het vaak de jongelui of minima die zo'n autootje rijden.
Eh laat dat maar niet aan de gemiddelde automobilist over.
Dat is ook weer zo ;)
Vergeleken met een nieuwe benzine versie van hetzelfde model zal het verschil in onderhoudskosten nihil zijn. Het is niet alsof je aan een benzine auto nou om de haverklap onderhoud aan de aandrijflijn hebt in de eerste ~5 jaar. Daarna is natuurlijk een ander verhaal, maar als je van plan bent binnen een jaar of 5 weer iets anders te zoeken (vaak het geval bij de doelgroep die particulier een nieuwe auto koopt) dan ga je echt niet veel onderhoud krijgen.
Ik heb een paar maand geleden een Up! gekocht, dat is op punten en komma's na, dezelfde auto als een Citygo.
Ik betaalde €12.000 met behoorlijk wat opties.
Verzekering is berekend op €12.000.

Als je voor deze elektrische wagen gaat is de verzekering dus al heel wat hoger.
Dat daargelaten, want de inschrijving is een tikkeltje duurder. Stel nu even, wat volgens mij niet helemaal klopt, maar toch. Dat beiden elkaar opheffen.

Dan heb ik nog ruim €10.000 over voor meerprijs brandstof tov stroom (wat niet altijd het geval is) en onderhoud.
Hm...
Over een jaar of 100 zal ik misschien verlies draaien.

Ecologie?
Daar zou ik wel eens een echt objectieve studie van willen zien. Het meergewicht van de wagen (een paar 100 kg dat moet verplaatst worden) accu's (ecologisch dikke rommel), banden die sneller slijten, asfalt dat sneller slijt, altijd 'groene' stroom of echt groene stroom,...
Dat tegen het verbranden van fossiele brandstof wat uiteraard moet vermeden worden.

Maar pas op, versta me niet verkeerd, ik had héél graag een elektrische versie gekocht, maar er is geen enkel argument sterk genoeg om zo'n extreem groot prijsverschil te verantwoorden.
Ecologie?
Daar zou ik wel eens een echt objectieve studie van willen zien. Het meergewicht van de wagen (een paar 100 kg dat moet verplaatst worden) accu's (ecologisch dikke rommel), banden die sneller slijten, asfalt dat sneller slijt, altijd 'groene' stroom of echt groene stroom,...
Dat tegen het verbranden van fossiele brandstof wat uiteraard moet vermeden worden.
https://decorrespondent.n...pen/694075842075-4e3a4cf5

Asjeblieft :)

[Reactie gewijzigd door Tiimmeh op 23 juli 2024 15:11]

Bedankt, zeer interessant artikel.
Alleen mis ik de uitstoot van fijnstof:
https://www.standaard.be/cnt/dmf20141109_01367656

Dat bedoel ik net.
Elk artikel is maar een detailopname. Het gaat over zoveel meer. Ook worden er elke keer (uiteraard) aannames gemaakt qua km/jaar maar er is zoveel meer.
Zelfs de manier waarop je rijdt is zo belangrijk in de hele berekening.
Wat nuancering en kritiek op dat artikel uit diverse bronnen samengevat achter deze link.
Bedankt!
Interessant lectuur allemaal en héél lastig dat er zoveel tegenstrijdigheden zijn.
Je voelt heel goed dat er langs beide zijden van de lijn 'creatief' onderzocht wordt en conclusies getrokken worden.
helemaal niets?
aanname km/jaar
manier van opwekken stroom
rijgedrag
snelheid
Ik heb een paar maand geleden een Up! gekocht,
<snip>
Hm...
Over een jaar of 100 zal ik misschien verlies draaien.
Dat zou wel eens mee kunnen vallen. Over het algemeen geven private lease prijzen een aardig idee van wat een auto werkelijk kost. Deze Citygo kun je voor €199 leasen bij Skoda, de goedkoopste benzineauto (een Fabia van ruim 16k) kost €269. Dat kan natuurlijk een stunt zijn, maar het kan ook dat Skoda verwacht dat onderhoud zoveel goedkoper is. Of dat de restwaarde hoog is.

En dan hebben we het nog niet over het verschil in energieprijs gehad.
Hiermee heb ik echt geen ervaring. Lease is in BE eerder iets voor bedrijven, private lease kom je hier héél zelden tegen, vandaar dat ik daar geen goed zocht op heb.
Mijn reflex bij zoiets is rekenen.
€200 x 12 = €2400/jaar
Ik vergelijk dat dan met de aankoopprijs
€24.000 (voor 't gemak)
dan deel ik die €24.000 door €2.400 en zie ik dat via die afbetaling je 10 jaar aan het betalen bent voordat je de wagen koopt (zonder een cent rente). Hier moet nog verzekering, onderhoud, ....
Ik weet niet waar het zit, maar ergens zit er een hele dikke angel.

(yep, ik ben een dinosaurus die bezit boven delen stelt, sorry...)

En dat verschil in energie prijs?
Dat haal je er volgens mij pas uit als je héél veel km's rijdt, maar aan een geadverteerde range van 250(?) zie ik dat niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 23 juli 2024 15:11]

Private lease is geen afbetaling. Na het einde van je leaseperiode ben je de auto weer kwijt.

Maar het is meer dan alleen 'het ijzer'. Private lease omvat de auto, het onderhoud, wegenbelasting, verzekering en reparaties.

Buiten de leaseprijs betaal je alleen de brandstof. (Of elektriciteit in dit geval).
Dat addertje is dat het met die prijs begint en je dan 10.000 km per jaar mag rijden, wil je meer rijden ga je ook meer geld betalen
https://www.rvo.nl/onderw.../financiële-ondersteuning

Je krijgt een belastingvoordeel, je kunt een verhoogd bedrag aftrekken waardoor je belastbaar inkomen lager is.


Maar dan nog vermoed ik dat ze er wel bij inschieten.

[Reactie gewijzigd door Iblies op 23 juli 2024 15:11]

Dan heb ik nog ruim €10.000 over voor meerprijs brandstof tov stroom (wat niet altijd het geval is) en onderhoud.
Hm...
Over een jaar of 100 zal ik misschien verlies draaien.
Echt geen 100 jaar, veel sneller! Een grote beurt kost je tegenwoordig al zo 700-800 euro, zeker bij een Volkswagen. Brandstof is ook echt een groot verschil, zeker wanneer je thuislaad. Een thuislaadpaal kost je de kop niet, verschil heb je er snel uit. Ik denk, ruwe schatting, dat je met een jaar of 5 het er wel uit hebt als je dan 125000km rijdt.
Met een electrische wagen ben je zo goed als dezler gebonden voor onderhoud. (Te nieuw). Bij ice kan je gewoon lekker bij andere niet dealer op herstelling gaan...
er is echt nauwelijks onderhoud. Er rijden inmiddels Tesla model S-en rond van 6 jaar oud met meer dan een half miljoen op de teller. Die hebben echt nauwelijks onderhoud nodig, sommige hebben zelfs nog de originele remblokken, omdat je veelal op de motor afremt.
Welk onderhoud denkt u dan te moeten doen ?
Onderhoud/herstellingen ( valt bij mij onder zelfde noemer).

Kapot vliegwiel. Gewoon elke ice dealer zal dit vervangen en pak je de goedkoopste. Nog eens keuze tussen 6 merken van reserveonderdelen’

Defecte elektromotor? Enkel door tesladealer te vervangen en dan moet je er nog van uitgaan dat die binnen 10 jaar nog onderdelen kan leveren (kunnen ze nu nog met moeite) of ze uberhoopt nog bestaan.

Bij mijn vw of mijn bmw kan ik gewoon nog onderdelen bestellen van 20 jaar of ouder en liggen binnen de week onder mijn wagen. Bij de ice producenten die ook ev maken, zit je ook merkgebonden maar ben je wel redelijk zeker dat je nog support zal hebben.

Ps ik heb nu 60 euro onderhoud elke 2 jaar normaal aan stukken. Ik doe ze nu wel elk jaar omdat het zo goedkoop is. Remblokken niet meegerekend aangezien mijn ICE bijna dagelijks zware aanhanger trekt en beetje unfair is tov van EV die nooit niks mogen trekken. Plus als je sportief rijdt, gebruik je je remmen ook...dus slijten ze ook harder....en nee stop lichtsprintjes maakt je geen sportief rijder.
Je gebruikt je remmen in een EV bijna niet, ook niet als je sportief rijdt.
€700 to €800 voor een grote beurt, waarbij meestal de helft van het uitgevoerde werk ook nog eens volkomen onnodig is 8)7. Ik zou misschien toch maar eens op zoek naar een andere garage op zoek gaan als ik jou was...
Is niet nodig, ik doe mijn onderhoud zelf. Maar ik hoor van vrienden dat dit soort bedragen bij de Audi en Volkswagen wel gangbaar zijn.
Dan hoop ik dat daar naast de standaard ‘grote beurt dingen’ nog ergens een verdwaald onderdeel tussen zit wat vervangen is, want zoiets kost je bij een generieke onderhoudsgarage max €400. En nog een klap minder als je ze vertelt dat ze de olie en de koelvloeistof er gewoon in kunnen laten zitten (volkomen onnodig om te vervangen als de motor verder gewoon in orde is namelijk).

‘Grote beurten’ zijn echt de grootste scams die er zijn in de garage wereld. Net als ‘winterklaar maken’ en dat soort onzin.
audi en volkswagen vallen dan wel onder dezelfde groep, maar zijn qua prijszetting toch meer dan behoorlijk verschillend hoor.
Wij hebben naast de Up! een Caddy maxi. In de 6 jaar dat we er mee rijden nog nooit een beurt van €700 gehad, eerder 3 à 400 in een officiële VW garage.
Stroom is ook niet gratis en benzine kost €1,30 (momenteel zelfs maar €1,24).
Stroom kost ons €0,301/kWh.
Dan heb je dure stroom! Gemiddelde prijs is 0,23 cent.
Daarnaast: distributie al vervangen?

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 15:11]

Misschien nieuw voor jou, maar er zijn mensen die buiten NL leven.
In BE is dat zeker geen abnormale prijs.
En goedkope benzine, in NL is het 1,60.
Inderdaad.
Een Caddy maxi (7-zitter om de caravan te trekken) aan €17.000 en een Up! van €12.000.
Samen dus €29.000 nieuwprijs.
Hiervoor koop je amper een gezinswagen-EV.
Je punt was?
"Over een jaar of 100 zal ik misschien verlies draaien."
Gelukkig compenseert u dat nu met lekkere uitlaatgassen in uw omgeving te verspreiden, daar draait het uiteraard om. Niet de 'ecologie' die u beschrijft maar het milieu, lokaal ...
Als je die uitspraak nuanceert heb je gelijk.

Rij je elektrisch en gebruik je 100% groene stroom dan is er zeker een eco voordeel.
Neem hetzelfde maar met grijze stroom dan is het eco voordeel ineens een heel stuk minder, soms zelf minimaal.
Ah mooi, een groene ridder.
Ik heb daarnet mijn wagen in de garage gezet en die gaf aan "totale km-stand 1970 km".
Ik heb de wagen vandaag 6 maand in mijn bezit.

Hoeveel km hebt u afgelopen 6 maand gereden?

Oh, en de afgelopen 8 jaar heeft onze PV-installatie jaarlijks een overproductie van zo'n 500 à 750 kWh en saldering kennen we niet in BE, dus dat is gewoon weg gegeven. En u?

[Reactie gewijzigd door cadsite op 23 juli 2024 15:11]

Wat een drogreden, voor sommige mensen is het ov of fiets geen optie om naar het werk te gaan.
Wie zegt dat ik met het OV of fiets naar het werk ga?

Ik wilde gewoon aantonen dat je altijd iedereen wel ergens kan een hak zetten. Ik doe meer dan mijn best om ecologisch te leven, maar ook mij kan je klem rijden met je bakfiets.

Ik heb een hekel aan mensen die denken het hele plaatje van iemand anders te kunnen zien en die dan maar aan te vallen. Mochten we nu eens wat meer MET elkaar werken naar een betere wereld in plaats van altijd maar iedereen aan te vallen die eens niet CO2 negatief handelt...
Als je MET elkaar werkt neem dan niet zo'n houding aan ;) ik laat het er maar bij want anders is het zo'n flamewar aan het worden.
Daar heb ik ook geen zin in, mijn excuses, blijkbaar heb ik jou verkeerd ingeschat.
Met mensen als jij denk ik dat dit soort discussies IRL wel interessant zouden kunnen zijn.
Over drogreden gesproken.. Volgens mij mag je (in Nederland in ieder geval) zelf bepalen waar je woont en werkt.

Daarnaast zijn de fiets en het ov áltijd een optie.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 23 juli 2024 15:11]

Saldering is er wel in Belgie, alleen je valt onder de benedengrens.
Dat snap ik, maar je moet wel even 25k op tafel kunnen leggen. Tweedehands prijzen zullen ook stijgen. Daarmee zet je een groot deel van je klandizie buiten spel.
199 personal lease , lees ik ...
Ja, op basis van 10k per jaar... dat rijd ik per maand..
truck chauffeur?
Nee, liefhebber van autorijden en veel vrienden/kenissen.. ok eerlijk; geen 10k per maand, maar zeker 15K per kwartaal.. die 10k per jaar is alleen naar de supermarkt en terug. Derhalve een belachelijke voorwaarde. Met 10k max per jaar en contract van 5 jaar staat er minder dan 50k op de teller. Die leveren nog wat op voor de leasemaatschapij. Maar als jij 100k in 5 jaar gaat verrijden, dan gaat die leaseprijs met minimaal 250% omhoog..Daarbovenop krijg je nog de eind-afrekening, die zijn doorgaans niet coulant; elke kras en/of beschadiging gaat uit je eigen risico. Die ben je dus bij voorbaat al kwijt. Vaak zelfs meerdere malen bij de verplichte periodieke onderhoudsbeurten ( want via garage van maatschapij )

Nee, dat private lease is niet aantrekkelijk
Nee, liefhebber van autorijden en veel vrienden/kenissen.. ok eerlijk; geen 10k per maand, maar zeker 15K per kwartaal.. die 10k per jaar is alleen naar de supermarkt en terug.
Daar gebruik ik zelfde wagen voor. Starten, buitenrijden, parkeren, ... Dan ben ik er al op de fiets.

Dat kras en beschadiging beleid ga ik uiteraard goed bekijken. Voor mij is 10k genoeg. ik heb wel wat beters te doen dan rijden en na werken, studeren en sporten schiet er weinig tijd over
Geen gassen uit de auto. Maar ergens anders weer iets meer uitlaatgassen uit een centrale. En nee niet alle stroom is groen, bij lange na niet.
Ergens anders ....weg van de steden...gecentraliseerd dus ook de reiniging en filtering kan centraal worden aangepakt ipv dmv katalysator individueel ...ergo véél beter en efficiënter dus
vergeet niet de véél hogere restwaarde. Als je vandaag de dag nog een nieuwe brandstofauto koopt, moet je niet verwachten er nog een stuiver voor terug te krijgen tegen de tijd dat je 'm zat bent.
In de stad heb je eigenlijk geen auto nodig. Ik was vandaag in regio utrecht als boer zijnde en er is zoveel openbaar vervoer en fietspaden dat je een citycar niet nodig hebt. Citycar is een luxe. Bij ons kan je echt niet zonder auto als werkende mens, dat gaat gewoon niet. Wij hebben 5 dagen per week een buurtbus door vrijwilligers, maar niet in het weekend. Dat is een groot verschil en daarom is citycar eerder een luxeprobleem (wij hebben vooral pickups, trekkers en directeursbakken). Ik zou eerder in de stad kiezen voor een elektrische brommertje opzo indien je wat geld tekort hebt voor de luxe van een citycar. Evt in combinatie met een OV-abo.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 15:11]

Anoniem: 310408 @govie5 november 2019 19:08
Zelfs in de stad heb je vaak toch een auto nodig. Neem bijvoorbeeld mensen in de thuishulp, politie, bezorgers etc etc. Vul zelf maar aan. De meeste mensen die in de stad rijden doen dat niet omdat ze het leuk vinden maar omdat het de beste oplossing is.
Daarnaast zijn er zat plekken waar het OV gewoon tekort komt. Als ik naar een van mijn vorige banen ging met de fiets, was ik 25 minuten onderweg. Met de auto 15. Met de bus ongeveer 1,5 uur.
Naar mijn huidige baan ziet het er nog erger uit: Met de auto 30-45 minuten, op de fiets 2 uur (en dan fiets ik stevig door), met het OV 2,5 uur (en daar zit dan een half uur lopen bij).
hier ook auto 10min., fiets 40min (berg op, heen), bus 1u20min.
Aan de andere kant, als er maar genoeg mensen wel met OV gaan, kunnen ze hier weer meer bussen etc op inzetten.
hier ook auto 10min., fiets 40min (berg op, heen), bus 1u20min.
Aan de andere kant, als er maar genoeg mensen wel met OV gaan, kunnen ze hier weer meer bussen etc op inzetten.
Nee hoor, staanplaatsen zijn ook plaatsen ;)
Thuishulp, politie en bezorgers kunnen een auto van de zaak regelen of rijden in een dienstauto.
Bij thuishulp zit een auto van de zaak of dienstauto er vaak niet in, tenzij je fulltime werkt. En in de zorg zijn er bijna geen fulltime contracten.
Dan zoek je een andere werkgever die het werk zo regelt dat je geen auto nodig hebt of die dienstbusjes heeft waar de verplegers tijdens werktijd in rond kunnen rijden (hetzelfde als servicemonteur met een busje, die zet 's-avonds het busje ook gewoon weer in de garage van de baas). Daarnaast zijn je voorbeeld en antwoorden zijn te specifiek geframed, immers waar een wil is is een weg. Zeker in een stad met zoveel vormen van vervoer en mogelijkheden c.q. oplossingen voor vervoersproblemen.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 15:11]

Wat moet het toch mooi zijn om in jouw ideale wereld te leven ......

Een werkgever zoeken die het zo regelt ....
Heb je ENIG besef hoe de (thuis)zorg in elkaar zit ?

Mijn nichtje werkt als verzorgende ( fulltime ) en krijgt dus geen vervoer, omdat ze 'te dicht' bij haar standplaatsen woont.
Maar ondertussen fietst ze tussen 10 clienten op en neer, vanaf 6u in de ochtend, met soms uitschieters tot 20u, omdat zo'n client daar om verzoekt )

"een andere werkgever zoeken" is lastig in een regio-gebaseerde markt
Op uit gewoonte. De auto voor lange stukken, dan ook voor korte,
Waarom heb je op het platteland dan directeursbakken en geen citycars. Het is nou ook geen uren rijden naar de stad vanaf enig stuk platteland in NL.

Ik ben het verder aardig met je eens hoor, al zijn er natuurlijk ook genoeg uitzonderingen te bedenken voor mensen in de stad. Zelf woon ik in een stad maar zit het bedrijf waar ik werk in de middle of nowhere, dus heb pas mijn eerste autootje gekocht. Persoonlijk geeft het mij meer zorgen dan plezier, dus vind situaties waar je geen auto nodig hebt meer een luxe :P
Ik woon vlak buiten Groningen en mijn werkgever zit in noord Brabant. 250 km dus dit zou voor mij net ff te weinig zijn. Nee ik rij het niet dagelijks natuurlijk.
Maar een city car naar de stad, en dan OV is geen optie?
Hahahahahanee

OV? Als ik om 8.30 uur op m'n werk wil zijn moet ik al om 5.30 uur in de auto zitten... ik ga écht niet nóg een uur eerder en dan ergens op een koude P&R een bus zoeken... die óf niet eens rijdt, of te laat komt, of stampensvol is.

Dan wacht ik nog liever even tot m'n baas een EV met 350 km range* wil regelen. Opladen doe ik op kantoor wel weer, dat is het probleem niet. En 's avonds thuis dan maar aan de stekker.

* 350 km range = in de praktijk in de winter met slechtste omstandigheden mogelijk 250km, dat zou exact genoeg zijn. Die 260 km theoretische range is me net even te krap met airco aan in de zomer. En de degradatie durf ik dan ook niet helemaal aan.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:11]

Hoe kom je erbij zo ver weg te gaan wonen van je werk?
Lang verhaal, maar we hadden ooit een contract bij een klant vlak bij mij in de buurt, maar dat is naar een ander bedrijf overgegaan. Ik ben “bij de inboedel” gebleven voor de andere klanten die veelal aan de andere kant van het land zitten.

Lang leve Teams en VoIP telefoons. Ik kan overal werken als ik maar internet heb.
Je bent dan ook een uitzondering, eenk niet dat 1% van nederland zn reisafstand heeft. Mijn tips, verhuizen of nieuwe baan.
14 jaar op een huis moeten wachten dus ja verhuizen doen we even...

Niet iedereen heeft geld teveel.
Verhuizen omdat het kan DAT is pas een luxe een auto is dat niet altijd meer.
Voor 1 dag in de 2 weken is geen enkele nieuwe koop of lease auto interessant.
Bij ons lijkt 90% van de 1205 inwoners boeren, hoge managers, zzpers of ondernemers met vrijstaande woningen en dus ook auto van de zaak (vaak dikke bakkus). Sommige hebben ook een rammelbak, maar dat is hun keuze, wat ik baseer op de grote woningen bij ons in het dorp (ze hechten minder waarde aan dure auto blijkbaar). Natuurlijk chargeer ik wat maar de mensen bij ons in het dorp hebben het qua mediaan niet zo slecht. Maar wij hebben geen supermarkt, slager of andere winkels op een bakker en een frituur na. Voor dat soort voorzieningen moet je 5km reizen, wat je zonder auto in het weekend niet kan omdat er dan geen buurtbus rijdt. Daarom is bij ons op het platte land een auto echt nodig. In de stad daarentegen heb je OV in overvloed en op iedere hoek zitten duizend winkels.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 15:11]

In de stad hebben we ook met de factor tijd te maken. We moeten op tijd op ons werk zijn en er rijden best veel lijnen, maar er gaan er maar weinig de juiste kant op. Als de ene tram of bus te laat is mis je zo je overstap met de volgende die over een kwartier of zelfs een half uur komt. Ik kan in een half uur op mijn werk zijn, het kan soms bijna een uur duren. Zelfde lijnen.
Ik kan alleen oordelen over wat ik ervaar als weilandboy die is losgelaten in de wilde stad. Openbaar vervoer via trams, treinen, bussen vind ik echt het pluspunt van wonen in steden. Want verder vind ik het afgrijselijk, allemaal betonnen vierkanten dozen 20 verdiepingen hoog. De meeste steden graftaklelijk, die hebben 10 leuke gebouwtjes en 10000 smerige betonnen kolossen. In ieder dorp hebben ze ook wel 10 mooie gebouwtjes dus percentueel gezien ziet een "gat" er leuker uit dan een stad.
Ik ben het helemaal met je eens.
Het mag dan een luxeproduct zijn (in het geval je ook prima zonder zou kunnen), maar dat luxeproduct heb je ook voor de helft van de prijs. Dat maakt het dus niet bepaald aantrekkelijk in een vergelijking electrisch en verbrandingsmotor. Voor 10.000 euro kun je toch een behoorlijke periode tanken (ik ken de specs niet, maar laat zeggen 40 liter per 500 km, €1,65 per liter), en dat is al snel 75.000km, een beetje stadsauto is tegen die tijd dan al wel 5 jaar of ouder. Je hebt in theorie al 75.000km gereden, en dan moet de elektrische variant de showroom nog uit.

Scheelt dat je (nu nog) geen MBR hoeft te betalen, maar in een X-Y tabel zal het snijpunt wanneer een electrische auto voordeliger is vast pas na 10 jaar of 150.000 km bereikt worden. Tegen die tijd is zo'n stadsauto allang afgeschreven.

En dan heb ik het nog even over privé bezit, in de zakelijk (lease) markt is dit alles helemaal geen issue.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 juli 2024 15:11]

Het is ook wel een mooi produkt an sich en een auto is zeker makkelijker in gebruik. In de city is dat het grootste verschil tussen OV en je autotje, de luxe dat je niet altijd je antifiets-vervoer hoeft te plannen, wat een prettig gevoel geeft. Soms is OV gewoon irritant.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 15:11]

Probeer het openbaar vervoer maar eens in Belgie ;)
Bij ons is dat een totale ramp: nooit op tijd en 100x overstappen.
Ik vroeg of de poetsvrouw van mijn vriendin ook bij mij kon komen. Mijn vriendin woont in de gemeente naast mij. Ze had meer dan een uur nodig om tot bij mij te komen. Ze moest eerst de bus nemen tot centrum Gent om dan een bus te kunnen nemen tot bij mij. Met de auto is het minder dan 10 minuten rijden.
10 minuten autorijden is 30 minuutjes fietsen.
Ga jij dan even voor me op de fiets of lopend boodschappen doen want ik ga het niet doen. dan heb ik gegarandeerd weken last van mijn rug.
ik heb een klein autotje en zou echt niet weten wat ik zonder moet. maar deze elektra karretjes zijn absurd duur zelfs als ze in prijs zakken tot de prijs van een benzine auto zijn ze nog te duur.
Accu management alleen vreet al meer kwh in euros dan dat ik aan benzine verbruik.
Het idle verbruik is te hoog en dat gaat nooit opgelost worden bij lang stil staan.
Deze verborgen kosten zeggen ze er niet bij omdat dat behoorlijk kan oplopen en is voor mij even veel als wat ik ongeveer aan benzine weg rij (gebaseerd op een nissan leaf die je trouwens nul vrijheid geeft bij een tesla is het nog veel meer.
daarnaast moet je opladen bij palen die 35 cent per kwh kosten ipv 22 cent die niet eens in de buurt zijn dus daar moet je weer naar toe rijden.
Daarnaast geeft mijn benzine auto me vrijheid en kan ik even naar Duitsland of Belgie als ik dat wil zonder er over na te denken of te plannen.
Het openbaar vervoer kost voor incidenteel gebruik 4 tot 6x zo veel met een 2 a 3x zo lange rijstijd. daar pas ik voor het leven is kort genoeg.
Deze auto is alleen bedoeld als tweede auto. Als enige auto is hij veel te onpraktisch: veel te weinig plaats binnenin, veel te kleine koffer en is hij veel te duur voor zijn grootte. In Duitsland kan het misschien nog iets worden met die onlangs verhoogde subsidie van als ik mij niet vergis €6000. :) Dan komt hij op €17000.
Je denkt in problemen in plaats van oplossingen valt me op, maar is geen verwijt. Ik doe bijna altijd de boodschapjes op de fiets en ja kost meer tijd moet 1x in de week vaker boodschapjes doen dan met de auto. Het bijkomend voordeel is gratis beweging en je komt als computernerd onder de mensen etcetc. Bekijk het als iemand van de 1,5 miljoen uitkeringsgerechtigden (niet AOW) en 3,5 miljoen AOWers waarvan de meeste geen auto hebben. Die moeten ook de boodschapjes doen en blijkbaar vergaan deze mensen niet sneller als mensen die met een auto de boodschapjes doen. Begrijp me niet verkeerd, makkelijker is het niet zonder auto. Maargoed "leven is oncomfortabel zijn" volgens vele auteurs dus de slogan "wir schaffen das" is niet misplaatst als een auto niet binnen de financiële bandbreedte valt.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 15:11]

Nja, Lease is hij net zo duur als de benzine variant. Dat kan toch nog best interessant zijn!
Dan wel. Maar de mensen die stadsautos kopen zijn mensen die of 1. Kleiner willen rijden of 2 duurder simpelweg niet kunnen betalen.

Private lease kan dan allerlei andere problemen geven, denk aan problemen met het verkrijgen van een hypotheek of andersoortige lening.
Er wordt nu al geen zak verdient aan kleine autos. Uiteindelijk als je ook minder kapitaalkrachtige auto bezitters wil elektrificeren moet je ICE gaan verbieden.
In belgie is het 14k vs 20k dus 6000 euro verschil aankoop
100 BIV + 110/jaar belastingen *10jaar=1200 minder belastingen/10jaar
15 000km/jaar is een 300-400 euro minder verbruiks kosten of 3-4k minder/10jaar
Minder onderhoud en eenvoudiger dus langduriger x? voordeel

Op zijn slechts ben je dus even duur uit op zijn best wat goedkoper.
Volgens mij is de leaseprijs vrijwel gelijk....
Als je die kleine auto markt in de gaten houd heb je gezien dat ze allemaal fors duurder zijn geworden. En elektrisch gaat er inderdaad nog een schep bovenop omdat ze hem ook minder vaak binnen gaan zien. Die kosten worden dus ook een beetje hierin berekend.
Overheid zou de BPM van EV moeten afhalen, Op die manier wordt de overstap aantrekkelijker dan nu.
Ehh, dat is al jaren zo?
Zie https://www.rijksoverheid...chafbelasting-2018---2020

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 23 juli 2024 15:11]

oeps! Nooit geweten...
2 keer zo duur als het basismodel met benzine. Toegegeven, deze heeft standaard wat meer opties. Toch is het prijsverschil fors. Ik vraag me af wat dat betekent voor de toekomst van de kleine stadsauto. De instapprijs is voor een kleine auto hoog, helemaal relatief tot de ID3 van volkswagen zelf en bijvoorbeeld de electrische Hyundai vloot.
De Volkswagen ID3 komt voorlopig alleen in de first edition uit. Prijs in Duitsland voor een kale ID3 met VW Polo uitrusting 40.000,- euro. Het interieur is daarbij keihard plastic met de goedkoopste stoelen. En onderhoudsarme trommelremmen achter. (Geen roestende schijfremmen achter, voor zitten die wel). Voor wie vooringetekend heeft + 1000,- heeft aanbetaald is deze over ca. 2 weken ook in Nederland te bestellen. Levering dan in de zomer van 2020. Duitsland (bestellingen gesloten) en Noorwegen (kunnen nog een paar dagen bestellen) gaan voor op de leveringen. Als de 1e bestelronde voor voorintekenaars in Noorwegen sluit, is Nederland aan de beurt om te bestellen.

Andere Nederlanders die niet vooringeschreven en aanbetaald hebben moeten tot najaar 2020 wachten.

De volgende versie met vooral betere stoelen kost 46.000,- en de duurste met HUD teller geprojecteerd op je ruit, panoramadak en comfortstoelen kost 50.000,- euro. Alle first edition versies hebben een 56 Kw accu. Later komt er nog een versie met grotere (Ca. 520 km) en kleinere (Ca 320 km) accu.

Daarbij moet opgemerkt worden dat alleen de 50.000,- euro versie een warmtepomp heeft voor de interieur verwarming. Een must om je actieradius in de winter nog een beetje te houden. Van de 420 km rijbereik volgens de WLTP blijft er ook in de winter nog slechts ca. 236 KM praktijk gebruik kilometers over zonder warmtepomp. (= 25% minder dan je WLTP rijbereik. De WLTP test wordt daarnaast alleen in de ECO modus getest, dus normaal rijden op normale snelweg snelheden is nogmaals 25% minder actieradius in de praktijk). En let op: ga je harder rijden dan 100 tot 120 km/h dan gaat het verbruik op de snelweg nog verder omhoog.

Alle prijzen wel inclusief 8 jaar of 160.000 km accu garantie en standaard al 6 jaar onderhoud inbegrepen, op basis van een 2 jarige onderhouds interval. (In de Pon praktijk betekent dit 2 keer onderhoud!!! Dus eigenlijk 4 jaar onderhoud inclusief, waarna je weer 2 jaar kan rijden tot je 3e onderhoudsbeurt in het 6e jaar die je wel zelf moet betalen. Andere merken rekenen tussen de 250,- en 450,- euro “inspectiekosten” bij EV’s, waarbij de filters en vloeistoffen vervangen worden, de software een update krijgt en de auto uitgelezen en gecallibreerd wordt. Voor dat geld wat ik vooral zie als een garageboete voor EV rijden wordt er dus niets gerepareerd! Het is puur om garages in leven te kunnen houden als we massaal naar een EV zouden overstappen.

Voorlopig zijn de prijsverschillen dus nog groot genoeg.

Najaar 2020 of voorjaar 2021 komt er pas beperkt een ID3 met kleinere accu. (320 km WLTP). Kaal in Duitsland ca. 30.000,- euro. In de toekomst verdwijnen de gelijkwaardige VW up, de Skoda Citygo en de Seat Mii in het geheel. Er moeten steeds meer dure veiligheidssystemen in en de winstgevendheid is er dus wel af.

Tip voor wie op termijn een VAG EV wil: houd de Seat “El Born” in de gaten. Dat is de ID3 versie van Seat.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 15:11]

Hier kost het 23k terwijl het in tsjechie 16k kost inclusief btw. Waar komt die 7k verschil vandaan?
Gelukkig kun je die auto dan gewoon in Tsjechië kopen en hier op kenteken zetten met behoud van je fabrieksgarantie. Wel stempel nodig van een lokale dealer. Daar zijn EU regels voor.

De prijzen van auto's worden helaas in sommige landen kunstmatig hoog of laag gehouden. VW was jaren terug in Italië ook stukken goedkoper. VW heeft dat proberen te blokkeren en van de EU daarvoor een dikke boete gekregen.

Als het verschil zo groot is als je zegt 7k dan lijkt het me dat er massaal grijsimport vanuit Tsjechië op gang zal komen.
zodra je met je net gekochte auto in NL gaat registreren mag je als nog BTW en een rest BMP betalen ook al is die voor een zero emissie heel laag ,, dan hou je geen of weinig voordeel over.

Gewone Skoda's worden nu vaak als 1 jaar oude auto met minimal 5000 km geimporteerd en zijn dan wel super voordelig omdat je dan 1 jaar afschrijving BMP en geen BTW over die BMP hoeft te betalen...
doe je dat niet betaal meestal meer dan bij een NL dealer ...

eigenlijk moet je net als een benzine grasmaaier zonder extra toestanden je wagen kunnen importeren, voor oudere occasions , niet zo heel ingewikkeld als het een reeds geregistreerde EU is .
De prijs in Tsjechië is ook incl btw, voor export koop je de auto daar ex btw. In Nederland komt dan de btw er idd weer bij. Hoge btw tarief is daar ook 21% dus onder de streep maakt btw het niets uit.

Rest bpm is niet van toepassing op een 100% ev zit geen bpm.

Je verhaal voor een nieuwe auto gaat dus helemaal niet op.

Koop je een gebruikte auto, minimaal 6 maanden oud met een minimaal aantal km op te teller is btw helemaal niet van toepassing en bpm op een ev ook niet.
helaas wel , anders zouden importeurs en de ficus er dik bij inschieten, dat is ff geregeld.

nieuwe auto's importeren is onaantrekkelijk gemaakt,, maar jong gebruikt kunnen ze weinig aan doen dankzij de EU regels. ken namelijk een aantal ex dealers die dus geen nieuwe auto's kunnen verkopen, maar ze overal vandaan halen maar zelden fonkel nieuw, allemaal hebben ze al een kenteken en wat km op de klok . die merk specialisten zijn vrij om te doen wat ze willen , maar toch kan je er geen nieuwe auto's bestellen ,, wel kunnen ze voor je zoeken .....

het is toch bezopen dat mijn Skoda Octavia 35 km verderop de zelfde auto zomaar 4 K goedkoper is ondanks dat ik een extra schoon model heeft en lekker zuinig is, en dat de MRB krankzinnig hoog is vergeleken met daar en de benzine is ook nog eens goedkoper ....

[Reactie gewijzigd door dj.verhulst op 23 juli 2024 15:11]

Je weet dat het hier om elektrische auto's gaat met dus 0 euro per maand MRB en dus ook 0 euro BPM die dus geen rol speelt bij de import? Wat is dan nog het punt bij import? Het lijkt dat je het verhaal voor brandstofauto's napapegaait in een disucssie over import van een EV.
ja , ik weet dat een EV 0 mrb betaald

maar ik doelde op als je een gewone nieuwe auto wil kopen ,, dat je dan vaak net zo duur of duurder uit bent als je die zelf importeert , pas als ie een jaar oud is en minimaal 5 K km op de klok heeft staan bespaar je aardig wat

EV's zijn in NL relatief voordelig omdat je amper bmp over betaald,, dan worden ze goedkoper t.o.v. benzine auto's

de aanleiding is waarom die EV zo vreselijke veel goedkoper daar is dan in NL ,, want je krijgt zal belasting voordeel op een EV ,, mogelijk dat PON toch een dikke marge erop zet .

maar als je dat wil omzeilen kan je beter wachten tot zo'n wagen een jaar oud is, daar ging het over
Je vergeet 1 ding in je verhaal.

Als niet merkdealer kun je best in Tsjechië nieuwe auto kopen en die weer doorverkopen.
Transport komt erbij paar honderd euro, dan moet de niet merkdealer er ook nog wat aan verdienen zeg 1.5k. Dan wordt het verschil idd een stuk kleiner.

Neemt niet weg dat als je dit zelf doet het verschil wel een stuk groter is. Veel mensen hebben echter schrik om dit soort zaken zelf te doen dat is het grootste probleem. In de praktijk stel het echter weinig voor.
Over BPM word nooit BTW betaald, dus het voordeel zal zitten in dat ene jaar afschrijving.
de regels zijn een aantal keer veranderd wij zijn één van de weinige landen waar je over accijnzen en heffingen belasting betaald.

als je een auto importeert die gebruikt is mag je zelf kiezen of je het BMP doet dat geldig was in het jaar dat het voertuig gebouwd is of het huidige ( duurder meestal )

je heb ook zoiets als invoer rechten,, zeker als het voertuig buiten de EU komt,
De BPM voor volledig elektrische auto's is € 0
nog wel, gaat echt wel veranderen of ze gaan er rekening rijden invoeren
"volgens Tsjechische geruchten" ... :X
16850 euro omgerekend
Steken ze vast wel een stokje voor.
Is geen stokje voor te steken, als je mijn commentaar gelezen hebt staat er dat volkswagen dat ooit geprobeerd heeft met vw's in Italië. Daarvoor hebben ze een giga boeten van honderden miljoenen gekregen.

Er zijn heel eenvoudige eu regels voor vrij verkeer van goederen. Een vw dealer in Tsjechië kan jou als Nederlandse koper niet weigeren. In veel gevallen zitten er ook gewoon bedrijven tussen die alles voor je regelen.
bla bla bla er zijn eu regels daar kan onze regering weinig aan doen.
enige dat ze kunnen doen is bpm heffen, ze hebben beslist dat op ev niet te doen.

Vroeger als je bijv gebruikte auto importeerde uit DE moet je deze nog apk laten keuren, ook dat vervalt als deze bij nog een geldige DE keuring heeft. Het gaat dus allemaal vrij eenvoudig en onze overheid kan er niets aan doen. Jij bedenkt zaken die er gewoon niet zijn.

Daarnaast boeit het de overheid niets als een auto in land x 17k kosten en hier 22k, de btw krijgen ze toch wel. Vooruit die is op 17k minder dan op 23k maar dat is een druppel voor de overheid.
Hoezo grijpgraag?
Als jij een trucje verzind waardoor je minder belasting betaald dan draaien andere daarvoor op.
Dat de regering er in dat soort gevallen wetten voor opsteld heeft niks met grijpgraag te maken maar met eerlijk belasting betalen.
Een paar jaar geleden zat er in elk geval een verschil in de binnenafwerking tussen Skoda's hier (in België) en Skoda's in Tsjechië. Een kameraad heeft toen een Tsjechische Skoda Superb (met lederen zetels) gekocht (hij woonde toen voor zijn job in Praag) en die binnenafwerking voelde goedkoper aan dan de equivalente Belgische wagen (die hier redelijk veel als bedrijfswagen verkocht is): leder van duidelijk mindere kwaliteit, wat meer plastic... Optiemogelijkheden waren ook iets beperkter. Geen idee of dat nu nog zo is, maar bij die wagen viel het wel op.

Dat verklaart ongetwijfeld geen €7k verschil, dus je wint waarschijnlijk nog meer dan genoeg, maar ik zou dan in elk geval wel daar eens gaan proefrijden en de toonzaalmodellen goed bekijken.
Invoer; hoger inkomen van de gemiddelde Nederlander ten opzichte van de gemiddelde Tsjech.
invoer onder ander door bp of het vervoeren van daar naar hier?
anders gewoon die bak daar kopen en hier invoeren als het mogelijk is :)
Invoeren kost niks in de EU. Er zijn wel verkoopbelastingen op auto's, maar bij mijn weten niet op elektrische. Wel een iets hogere BTW, maar dat scheelt maar 2%.
Verschil in inkomen? In Polen kon ik met twee man uiteten voor 25 euro. Drie gangen, drinken en live muziek. Hier kun je in je eentje voor dat geld niet eens naar een all you can eat tentje.
Offtopic: En heb je ook ooit bedacht waarom de verschillen zo groot zijn? In Nederland is 't pand (veel) duurder, personeel (veel) duurder, verzekeringen (veel) duurder, inkoop duurder, belastingen (veel) hoger, en zo kan ik wel even doorgaan. Het is altijd makkelijk scoren door te klagen over Nederlandse horecaprijzen, en ongetwijfeld zijn er ondernemers met gezonde marges, maar vergelijken met supermarktprjjzen of andere landen met andere economische omstandigheden slaat natuurlijk als een tang op een varken.
Terug naar EV's!
Onze overheid vooral
Er zit geen BPM op electrische auto's, daar komt het niet van.
Precies dat.

Kijk eens naar wat een tesla kost in Duitsland is ook vele duizenden euro’s goedkoper dan in Nederland.

Wij worden weer een poot uitgedraaid.
Maar dan te bedenken dat in 2012 deze auto’s begonnen bij 8k.

8 jaar verder en je begint nu bij 23k. 😮
Ja met de benzinemotor zijn ze 8k ja. Jij hebt de elektrische versie sowieso nergens gezien voor 8k, dat kan namelijk niet. ;)
nee klopt. De benzine wagens begonnen in 2019 bij 12k alsnog een prijsstijging van 50%

Alleen benzine is niet meer te krijgen bij Skoda. Als je een citigo wilt.

Dan is dus de allerkleinste stads auto ineens 10k duurder geworden. Dat is best een prijsstijging 😂
Ahh op die fiets! Ik dacht dat je met "deze auto's" de elektrische bedoelde. :P
Maar ik wist niet dat ze eruit gingen, dan zijn ze ineens fors duurder ja.
Als je nu een nieuwe citigo wilt of Seat mii dan kan je alleen de elektrische variant krijgen.

Wat wel bijzonder is, is dat de private lease bedragen niet zijn gestegen. Volgens het artikel liggen die op 200 euro per maand.

Dat is raar want dat bedrag word mede bepaald door het aanschaf bedrag van de wagen. Is de auto duurder dan ligt het maandbedrag hoger. En in dit geval ziet het ernaar uit dat dat niet zo is
de aanschafprijs is ongeveer net zo belangrijk als de geschatte restwaarde bij leaseconstructies, naar verhouding hogere restwaarde levert soms lagere lasten op voor een auto terwijl die duurder in de aanschaf is
Alleen zie je in de praktijk vaak als je een deal samenstelt dat de kale variant met niks erop 100-en euro’s per maand goedkoper is, dan een aangeklede wagen.

Ondanks dat een aangekleden wagen makkelijker te verkopen is nadien.

Het gene wat hierbij meespeelt zal het feit zijn dat je geen wegenbelasting betaald dat scheelt weer 20 euro per maand en onderhoud zal minder zijn.
Ja dat verbaasde mij ook inderdaad. Dat is geen gekke prijs. De Peugeot 108 en Citroen C1 en Toyota Aygo zijn even duur. Maar ik denk dat als je de voorwaarden veranderd, bijvoorbeeld 20.000 kilometer, 36 maanden en geen eigen risico dat het snel duurder wordt.
Ja dat verbaasde mij ook inderdaad. Dat is geen gekke prijs. De Peugeot 108 en Citroen C1 en Toyota Aygo zijn even duur. Maar ik denk dat als je de voorwaarden veranderd, bijvoorbeeld 20.000 kilometer, 36 maanden en geen eigen risico dat het snel duurder wordt.
Als je de km veranderT naar 20k, wordT het 239€, 250 = 25k
Kan je gewoon opzoeken
er staat dan ook meestal "vanaf" bij , zo'n leasebedrag. ;)
Wellicht is de restwaarde ook hoger?
En/of minder onderhoud en wegenbelasting (dat zit vaak bij de Private Lease in (anders is het financial lease?))
Onderhoud is ook goedkoper en lagere wegenbelasting, wellicht goedkopere banden.

Bij private lease betaal je gewoon alle kosten, zelf financieren als je dat kunt is vaak voordeliger, zeker als je opties die niet standaard op een model zitten kiest (die worden gewoon 100% over de looptijd afgeschreven, bij verlening betaal je daar dan weer dubbel voor).

1x een private lease gehad, de hele looptijd stress bij elk deukje of krasje (eigen risico en verhoging maandbedrag) want als je ze niet meld en ze zien het bij een controle of afleveren betaal je de volle mep, schades die als meerdere schades gerekend worden waar je dan weer achteraan moet bellen, inleveren is ook zo een ding, ze proberen je alles aan te rekenen. En dan moet je een andere auto regelen, ofwel weer lease (en dat moet maar net uit komen) of kopen (en dan moet je op tijd maar ook weer niet te vroeg iets vinden). Ik vind een eigen auto minder stressvol, ja
minder zeker van kosten bij een beurt (maar bij een niet te oude auto behapbaar een een financiële buffer moet je gewoon aanhouden) maar een krasje of deukje doet mij niet zoveel.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 juli 2024 15:11]

Wat je voor een groot deel betaalt is de afschrijving. EV's zijn enorm waardevast gebleken, al helemaal omdat het onderhoud (ook na 3-5 jaar) nihil is, want geen dure distributieriem ed, en de verwachte degradatie van de accu's vallen ook enorm mee.
Idd.... alleen het accupakket benadert die 8k al, als het niet meer is.
Omdat er in Duitsland subsidie is op electrische auto's/
Nederland heeft ook subsidie in de vorm van geen bpm erop en geen wegenbelasting ;-)
En Duitsland heeft geen BPM, 19% btw en je krijgt bij een electrische auto van minder dan 40k 4000 euro subsidie en binnenkort zelfs 6000 euro.
Dus, dat dit soort autos in Duitsland goedkoper zijn is vrij logisch.
Een tesla is meer dan 40k
1) Het gaat hier om een Skoda die wel minder dan 40k kost.
2) Op duurdere auto's zit 5k subsidie ipv 6k (nu 2,5k ipv 3k).
In mijn eerdere bericht benoemde ik duitsland en als voorbeeld tesla

Dat tesla in Duitsland duizenden euro’s goedkoper is dan in Nederland.

De prijzen van Skoda citigo in Duitsland weet ik niet.
En het is ook niet de btw, die is in Tsjechië ook 21%.

Wellicht komt het omdat het in Tsjechië wordt gemaakt, Skoda is immers een Tsjechisch bedrijf...

@TheVivaldi Je heb helemaal gelijk! Als iemand die heeft geleerd dat Bratislava in Tsjecho-Slowakije lag legde ik niet meteen de connectie met Slowakije... Oeps! Maar mogelijk dezelfde redenatie, wordt bij de 'buren' gemaakt dus wellicht daar een heel stuk goedkoper?

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 15:11]

Nou ja, half: het is onderdeel van VAG, dus de eindbeslissingen komen deels uit Duitsland. Daarnaast wordt een groot deel van de auto's in VW-fabrieken gebouwd: https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Auto#Production

Bovendien snap ik niet hoe je erbij komt dat de Citigo in Tsjechië wordt gemaakt? Ik zie toch Bratislava (Slowakije) staan: https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Auto#Production Of klopt Wikipedia weer eens niet?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 15:11]

De importeur (Sinterklaasje Ponneponneponne)? De kans om meer geld te pakken omdat het belastingtarief voordeliger is?
Ooit was er een '3 liter Polo' - heel zuinig en daardoor zonder BPM. In Nederland was ie niet goedkoop - de importeur deed er een marge op waardoor het BPM-voordeel verdween. Tja....
Anoniem: 564633 @sympa5 november 2019 19:30
Dat was een VW Lupo, Lupo Tdi 3L, reed 1 op 34, mijn eerste auto, fijn bakkie was dat :)
Leuk toen maar nu met 60 euro wegenbelasting nog steeds bijna 1k aan mrb per jaar.
Kwestie van rekenen. Als je veel km's maakt bespaar je met zo'n 3L heel veel brandstofkosten uit. En 12x60 is 720 en niet "bijna 1000" 😉
in Heerhugowaard zit nog een toko met alleen maar 3L. http://www.lupo3l.nl
Of een audi a2 1.2tdi. Zelfde 3 cil. diesel Turbomotor. Met normaal rijgedrag is 1 op 30 geen probleem. Rijdt ook op biodiesel
Hebt u daar effectief linkje naar die Tsjech prijs?
Staat ook op de Tsjechische website van Skoda, daarna even de de muntsoort opzoeken en rekensommetje doen. Klopt ongeveer wat er geclaimed wordt ~€7000 duurder hier...

@OxWax Ik ben geen Tsjech, spreek het ook niet, maar dit is geen rocketscience...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 15:11]

Ik ben nog spreek Tsjech, u?
Maar het lijkt iets meer te zijn, ben benieuwd naar levering
Toelichting?

Ik ben geen fan van Rutte, maar jij (en anderen) mogen eerst wel eens wat nakijken voordat je je mond opentrekt en iemand ergens van beticht...

Welke toeslagen komen er bovenop? En hoe is Rutte hiervoor verantwoordelijk?
Pon staat in de quote, Rutte niet.
Waar blijft het meeste hangen?
Rutte krijgt een vast salaris, die houdt daar niks aan over. Gaat naar de staatskas zodat we in een van de rijkste en gelukkigste landen ter wereld kunnen wonen. Dat kost geld.
Wat heeft Pon er mee te maken? Importeur van auto's... Wat heeft dat met Rutte te maken?
Er stond een vraagteken achter Rutte? U mag het ook vervangen door "regering"
PON is vreselijk, daarom rijdt de politie nu in Mercedessen :))))
Als we kijken naar onze oosterburen die stimuleren veel meer.
U bedoelt toch niet BE?
Onze idiote overheid schafte net de subsidies voor EV's af !! |:( 8)7 :(
He België is een zuiderbuur .....
Ik denk vooral belastingen van de heer Rutte en co.
Welke belastingen specifiek? Bepaalde Tweakers hier hebben een handje om met een vinger te wijzen zonder iets te onderbouwen of het uberhaupt zelf te checken...

@OxWax Seriously... Geenstijl als bron...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 15:11]

Die private lease aanbieding is wel erg scherp. Een normale Citygo is maar iets goedkoper. Deze prijs in combinatie met goedkoop (thuis) tanken maakt het een interessante auto.
Het is eigenlijk in alles een "net-niet" auto.

Lage topsnelheid
Langzaam naar de honderd, zeker voor een elektromotor
Duur voor zo'n klein autootje
Een uur wachten voor je op 80% zit, daar is niet snelladen aan
Kleine range als je een keer wat verder moet

Precies de auto die alle negatieve kanten van een EV laat zien, zonder daar iets positiefs tegenover te kunnen zetten (behalve dan milieu)
Sommige punten zijn redelijk, andere iets minder naar mijn mening:
  • Topsnelheid valt inderdaad tegen, maar ik vind het dapper harder dan 130 km/h te rijden met een stadsauto.
    Waarschijnlijk is de range boven de 130 km/h zo slecht dat je je bestemming vaak niet haalt zonder tussentijds laden.
  • Acceleratie is juist wel redelijk goed.
    Skoda Citigo fossiele uitvoeren hebben acceleratie van 13.2 seconden - 16.3 seconden. Bron
    Dit maakt de electrische variant "de snelste" (naar 100) die er is.
    Andere auto's zoals de VW up, SEAT Mii, Hyundai i10 zijn vaak ook langzamer.
  • De aanschafprijs is fors, totale kosten per maand vallen relatief mee indien onderhoud en brandstof/stroomkosten meegeteld worden.
    Toch is vooral de leaseprijs van 199 wel degelijk goedkoop. Zelfde prijs als de benzine varianten. Zie verder hieronder voor een aantal berekeningen.
  • Laadtijd is niet speciaal snel, maar is te overzien als het gebruikt wordt voor woon/werk ritten.
  • De range is inderdaad kort, de auto lijkt vooral bruikbaar voor woon/werk ritten.
Benzine vs elekrisch rijden qua kosten
Uitgaand benzine 1 op 20 rijd: 10.000 km / 20 = 500 liter benzine
500 * 1,60 = €800 per jaar --> €67 per maand
Uitgaand elekrisch 260km op 36,8kWh: 10.000 km / 260 = 38,5 ladingen
38,5 * 36,8 = 1415 kWh

Betreft FastNed met abbonement? (Volgens mij werkt snelladen niet, toch even benoemd. Bron)
1415 * 0,35 + (12 x 12) = €639 per jaar --> €53 per maand
Thuis/ in de buurt laden:
1414 * 0,20 = €282 per jaar --> €24 per maand

Uitgaand benzine 1 op 20 rijd: 10.000 km / 20 = 500 liter benzine
500 * 1,60 = €800 per jaar --> €67 per maand
Uitgaand elekrisch 260km op 36,8kWh: 10.000 km / 260 = 38,5 ladingen
38,5 * 36,8 = 1415 kWh

Woonwerk verkeer variant (puur op prijs)
Bij woonwerk van 100km per dag voor 50 weken --> 25.000km
Met onkostenvergoeding van €0,19 --> €4.750
Kosten van 25.000km goedkoopste variant geeft €259 per maand --> 3108
96,25 ladingen * 36,8 kwh * 0,20 kwh prijs = €708
Totaal: €3816
  • Met 5 jaar (259pm) --> 3108 + 708 --> €3816
  • Met 4 jaar (278pm) --> 3348 + 708 --> €4056
  • Met 3 jaar (299pm) --> 3588 + 708 --> €4296
  • Met 2 jaar (319pm) --> 3828 + 708 --> €4536
Zorgt ervoor dat bij woon-werkverkeer van 100km per dag de auto vergoed is met reiskostenvergoeding.
Zelf bij luxere uitvoeringen en/of minder jaren.
Het is waarschijnlijk vaak een "net-niet" auto, behalve als 2e auto of als woon-werkverkeer auto.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 23 juli 2024 15:11]

Milieu? Hoeveel CO2 en Stikstof kost het maken van deze auto? Volgens mij moet dat autootje nogal wat km maken om echt "groen" te worden. Dan nog de vraag of het opladen "groen" is.
Prijs vind ik ook te hoog. Zal nog wel een paar jaar duren voor de "gewone" man/vrouw dit kan betalen.

[Reactie gewijzigd door Dick Ravestein op 23 juli 2024 15:11]

Je zou je even kunnen inlezen:
https://topgear.nl/autoni...-is-een-elektrische-auto/
https://www.volkskrant.nl...e-klopt-dit-wel~b8bcbd36/
Samenvatting: EV's zijn over hun levensduur altijd (altijd!) beter voor het milieu. En dat voordeel wordt alleen maar groter doordat de opwekking van energie ook schoner wordt.
Daarnaast zal het op het gebied van recycling van EV onderdelen hard gaan:
https://www.euwid-recycli...ry-recycling-project.html
"Around 50,000 tonnes of batteries are ex-pected to be recycled by 2027 in Europe and it could be multiplied almost tenfold by 2035," said Suez COO Jean-Marc Boursier.

[Reactie gewijzigd door MrRobot op 23 juli 2024 15:11]

Die houtsnippers die wij in ons land aan het verbranden zijn om dit soort kleinere auto's te laten rijden zijn niet erg schoon. Het is een stuk schoner voor iemand die weinig rijdt om een klein tweede handsje te kopen, of dacht je soms dat dit soort auto's aan een boom groeien? Productie ervan en het winnen van de grondstoffen gebeurd nog niet echt verantwoord.

Over een jaartje of 20 is er weer grote paniek, enorme afvalbergen accu's waar we niks mee kunnen en die niemand meer wilt hebben ( want de accu's van 2040 zijn goedkoper en beter )
Je blijft stug volhouden, dwars tegen de informatie in die ik je stuurde. In die links staat gewoon heel simpel: een elektrische auto is *altijd* schoner dan een vergelijkbare benzineauto. Zelfs bij een vuile energiemix.

Het is dus niet schoner om een tweedehandsje te kopen. Nooit.

Accu's produceren is inderdaad niet schoon, maar de link van @MrRobot (deze) lijkt aan te geven dat een accu uiteindelijk een stuk schoner is dan welke traditionele aandrijving dan ook.

En dezelfde link geeft ook antwoord op je laatste opmerking.
Stug volhouden? Volgens mij verwar je mij met een ander, neemt niet weg dat een auto die nu bij de occasion dealer staat, schoner is als boodschappen/kind naar school breng auto dan een auto die nieuw gemaakt moet worden en als brandstof indirect versnipperd hout gebruikt.
Als beide auto's bij de dealer staan, nieuw of tweedehands, dan is een EV altijd schoner.Ze zijn namelijk allebei al geproduceerd en worden vervolgens afgerekend op de vervuiling die ze veroorzaken op het moment dat je er mee gaat rijden. En dan is elektriciteit uit een houtsnippergestookte centrale nog altijd schoner dan uit de grond getrokken, geraffineerde, vervoerde en vervolgens verbande benzine.
Nou is dit een redelijk kleine auto met een redelijk kleine accu, dus ik denk dat je de ondergrens van 30.000km wel mag hanteren voordat de auto beter voor het milieu is. Dat zou dus na 3 van de 5 jaar looptijd van de auto zijn. Hoeveel stikstof en CO2 kost het maken van een ICE auto? Dat gaat ook niet zonder milieuschade, wat voor het gemak nog wel eens vergeten wordt. https://www.volkskrant.nl...e-klopt-dit-wel~b8bcbd36/
Anders geredeneerd: hoe meer je rijdt, hoe groener je bezig bent:-)
Als je dit als 2e auto hebt om de boodschappen te doen, kinderen met slecht weer of in het weekend naar de sport te rijden is dit toch prima. Het is een stads auto, niet om mee op zomervakantie naar Spanje te rijden.
Sinds wanneer zijn een lage topsnelheid en een trage acceleratie een kenmerk van EV's?

Verder kun je ongeveer eenzelfde lijst argumenten verzinnen voor erg goedkoper benzine-auto's:
- Erg klein van binnen
- Lawaaiig
- Traag
- Weinig bagageruimte
- Niet comfortabel

Zomaar een lijstje. Zegt helemaal niets.
Alleen heeft deze auto dus die nadelen (klein, lawaaiig, weinig bagageruimte) én de nadelen van een EV. The worst of both worlds zeg maar.
ik vind 80pk en 12.5 s naar 100 nou niet traag voor een kleine auto. Heb zelf niks te klagen met 9 s in een golf. Maar je moet niet vergeten dat er zat auto's zijn in deze klasse die moeite hebben met die 12.5s. Rij jijzelf altijd zo snel mogelijk naar 100? Mis jij koppel om in te voegen? Dat is juist met een electrische auto door het constante vermogen erg makkelijk. Gewoon voet plat.
Papieren maatregelen. Zolang er niet ook trajectcontroles gebeuren, raast iedereen alsnog met 130 langs. Dat gebeurt nu namelijk ook op wegen met variabele snelheden.
Dan heb je op papier stikstofuitstoot verminderd, maar in de praktijk gebeurt er vrij weinig helaas.
Dan heb je op papier stikstofuitstoot verminderd, maar in de praktijk gebeurt er vrij weinig helaas.
behalve de massale hoeveelheden boetes, bedoelt u?
Hij is scherp vanwege de max 10.000km op jaar basis. dat is dus puur stads gebruik als je het hebt over woonwerk verkeer.
In mijn geval zou ik naar zeker 4-a 500 Euro lease in de mand gaan, en dat is voor woonwerkverkeer van nog geen 100km p/dag, en dus met de andere ritten erbij p/jaar een 22-23K km.
Dat is mij te duur.
Heb je het aanbod bekeken? 25000 km voor €259.
De duurste uitvoering kost met ander kleurtje, lager eigen risico, 20.000km per jaar en 48 maanden €300pm.

Dat is prima hoor vergeleken met de aanschaf prijs.

Ook leuk dat ie er nagenoeg hetzelfde uit ziet als de benzine versie. Geen rare poespas omdat ie elektrisch is.

Wij hebben nu een Citigo in voordelige lease. Red 't ook prima op de snelweg. Topsnelheid van deze elektrische wordt ik niet echt warm van, maar voor m'n vriendin mss prima.

Skoda doet momenteel een verleng actie voor citigo's die begin volgend jaar aflopen in de lease. Moet dus ook wel want anders zou je op zelfde prijzen als de elektrische uit komen en zitten ze ineens met tig citigo's die niemand meer wil. Misschien ga ik er proberen nog wat meer uit te halen voor het verlengen.
Voor 239 €/m krijg je 20k km. Hoe komt u aan die 400/500€?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 15:11]

Zou de topsnelheid dan begrenst zijn ivm accu verbruik? Lijkt me wel lastig voor tijdens het inhalen
Of het accu gewicht.
Een 68 pk toyota aygo kan 157 km/u tops.
Gewicht boeit veel minder voor de topsnelheid. Luchtweerstand is hetgeen wat de grootste belemmering vormt.
Ja dat snap ik, maar die zal toch hetzelfde zijn tussen ice of ev auto.
In de stad haal je niet in, deze auto is gemaakt voor korte lokale ritten. Die hoort dus niet in te halen :)
Hoezo haal je in de stad niet in? Ook in steden heb je geregeld dubbelbaans wegen en haal je dus gewoon in Ook in stedne heb je vaak 70km/u wegen waar je gewoon in kan halen.
En wie bepaalt dat je hiermee niet op de A10 ring mag rijden? Waarom zou deze auto niet gebruikt kunnen worden voor woonwerkverkeer over de A1 van Apeldoorn naar Deventer of van Arnhem naar Nijmegen? En wat moet je met provinciale wegen dan als er een landbouwvoertuig ingehaald moet worden?
De ring is toch geen snelweg... kom op, dat is gewoon een straat van Amsterdam.
En met 70km/uur speelt het inhaal issue ook niet zo. Op de ring is het 3 baans en mag je prima op baan 2 en 3 laten als je 1 vrij houdt voor echte auto's ;)

Maar buiten de ring zou hij dus niet thuishoren (om het even uit te leggen aan Amsterdammers) :+
Voor korte lokale ritten in de stad, zonder inhalen kan je net zo goed de tram of bus pakken, eerdat je die 23.000 euro eruit hebt leef je al niet meer. In dorpen zoals hier zie ik meer brood in deze wagen, aangezien de bus hier met geluk elk uur stopt en dan is het nog maar de vraag of het de goede bus is.
Ik vind ook dat de politie, stucadoors en Amazon bezorgers van pakjes met tram kunnen!

De meeste mensen die in de stad wonen rijden niet in de stad. Meer dan 70% van de auto's die in een stad als Amsterdam rijden, rijden daar omdat ze er werk hebben en het OV geen optie is.
Gave achtervolging! "Ja HQ we zitten 1 halte achter hem! We hopen hem nog in te halen!"
Wow! Jullie hebben een bus! _/-\o_

Hier alleen de buurtbus, maar die rijden als gekken, dus niemand wil er in zitten en niemand wil ze tegenkomen. Daarbij gaan ze 1 minuut voor de trein aankomt weg van het station, om aansluitingen gegarandeerd te laten mislukken ;)

Dus OV is niet zo mijn ding...
Na 15 jaar heb je de aanschaf terugverdient, niet de (aankomende) wegenbelasting, verzekering en oplaadkosten. Daarnaast hebben we het hier over jezelf verplaatsen in de stad, ik weet niet waar jij woont, maar als ik in breda naar een andere plaats in breda wil komt er minstens elke 5 minuten een bus, en als ik in amsterdam ben rijdt de tram elke 2-3 minuten, vaak kan je zo naar binnen lopen dus in mijn ogen ben je niet zoveel tijd kwijt. Daarnaast is de auto ook niet alles in de stad, zeker rond werktijd wanneer ik reis is de bus vaak sneller dankzij bus lanes etc. of net zo snel omdat de bus ook in de file staat.
Acj, je mag straks toch overal nog maar 100 :Y)

Maar als je beetje rekening houdt ermee, lijkt het me wel mee te vallen. Met 130 ben je (hopelijk) niet bezig in te halen op een 2 baans provinciale weg. Op de snelweg kun je met een beetje uitkijken met 130 overal prima inhalen.
130 is de max, en als je harder moet rijden om in te kunnen halen hoef je ook niet in te halen 😜
Dat ligt aan de begrensde topsnelheid?
Anoniem: 30722 5 november 2019 18:30
Zonde van de 7.2kw lader, heb je niks aan in een 3-fase land als Nederland.
Hier pakken we eerder 3x3.6kw (11kw) dan 1x 7.2 (32A op 3x25 gaat slecht)
Ook zonde van DC laden maar 40kW, volgens mij had dat met gemak ook het dubbele kunnen zijn. In mijn Nissan Leaf zit een 24kWh accupakket en die laad met max 50kW. Als je de C-rating gelijk wilt houden kom je op 76kW uit. Dan zouden de laadtijden heel wat interessanter zijn voor het geval dat je een keer een lange rit maakt met zo'n klein autootje.
Ook zonde van DC laden maar 40kW, volgens mij had dat met gemak ook het dubbele kunnen zijn. In mijn Nissan Leaf zit een 24kWh accupakket en die laad met max 50kW. Als je de C-rating gelijk wilt houden kom je op 76kW uit. Dan zouden de laadtijden heel wat interessanter zijn voor het geval dat je een keer een lange rit maakt met zo'n klein autootje.
Wat is een C-rating aub?
Laad- of ontlaadsnelheid naar verhouding tot de grootte van de accu. Als je 50kW laad met een 50kWh accu of met een 100Kwh accu maakt nog al verschil, bij het 100kWh pakket zal de laadstroom per cel de helft lager zijn.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 23 juli 2024 15:11]

Helaas staat het nergens gespecificeerd, maar ik vermoed dat dit gewoon de elektra van de e-Golf is. Dan is de 7.2kW dus gewoon 2x16A ;) De e-Golf laad op 2-fase. Skoda adverteert overal ook met een 3x16A thuislaad punt, dus ik vermoed dat de Citigo-e iV dezelfde laadmogelijkheid biedt.
Super in NL dus!
Anoniem: 30722 @_eLMo_6 november 2019 07:53
2x16 kon ik nog niet als optie, meeste doen/deden 1x32 of 3x16, waar de eerste dan als 7.2kw in de specs stond. (fase x amperage is ook veel duidelijker, dat blijkt wel weer)
Vergeleken met de Sono Sion is dit best wel heel duur en krap alleen het bereik is iets beter.

https://www.youtube.com/watch?v=cJwvGhz67zw

https://www.youtube.com/watch?v=IscDtkqL0lk
Bij Skoda zit er 6 jaar garantie op.
Op de motor zeker net als VW id3 adverteren met 6 jaar garantie op de motor exclusief slijtage onderdelen in kleine letters :+
6 jaar gratis onderhoud
Jeetje, 40kW maximaal laadvermogen

Een paar van die auto's in een woonwijk en je kunt overal nieuwe kabels gaan leggen
Jeetje, 40kW maximaal laadvermogen

Een paar van die auto's in een woonwijk en je kunt overal nieuwe kabels gaan leggen
Woonwijk? Gaat hier om snelladen en die staan altijd langs de snelweg en zeker niet in een woonwijk.
Nog wel, maar dit soort autotjes zal weinig snelweg zien. Kan me best voorstellen dat bij de lokale AH een hele rits laadpalen zal komen te staan voor deze auto's.

Daarnaast snelladen zou ik 40kW niet willen noemen, sneller laden misschien ;).
Totaal niet. Deze auto’s zijn gemaakt voor de stad zoals je zelf aankondigt. Wie rijdt er dan 230 stad km’s in 1 dag? Niet, dus hij kan prima traag laden dus die laders in de woonwijk komen er niet.
Zelfs met hybride heb ik in randstedelijk gebied moeite om een laadpaal te vinden en laat staan een snellaadpaal. Er staat hier in de hele omgeving één snellaadpaal en anders mag je aan je eigen stekker gaan leggen, ofwel 16 uur bezig met 230v en op de normale stekker zal dit wel zeker 8 uur duren. Dan mag je echt heel veel nieuwe elektrische kabels gaan trekken of de windmolens op full power gaan zetten als iedereen elektrisch gaat rijden want nu al is in Amsterdam het opladen van een hybride auto waar ik normaal nu 2 uur over doe, vaak 4 uur in de middag/avond uren vanwege "milieumaatregelen", ofwel er is nu al te weinig stroom beschikbaar om de auto's op te laden.
Alle onderzoeken tot nuntoe tonen aan de we heeeel erg ver gaan komen met een beetje gespreid laden, aangestuurd door software
Dat weet ik en VW is ook bezig om de ID3 zo in te richten, als er te weinig stroom is, dan kan het intelligente netwerk van VW ervoor zorgen dat andere ID3 het stroomnet even een handje helpen.
Maar toch zijn we weer een paar jaar verder en maar een paar nieuwe laadpalen. Het gaat zo gestaag en traag. Ik had gehoopt meer te kunnen laden, maar nee. Er zijn meer elektrische auto's maar veel te weinig laadpalen. Het is echt balen dat er zo weinig gebeurd.
Ik weet niet waar je woont, maar de keren dat ik met een EV op pad ben geweest had ik geen problemen om een paal te vinden. Ja soms moest ik 5 minuten lopen naar mn bestemming, maar dat is toch geen probleem.
Dat vind ik wel en zeker wel als je met zware spullen loopt. Ik begrijp waarom elektrische bussen niet aanslaan. Als je dan op zoek moet naar een laadpaal terwijl je werkspullen nodig hebt. Ik loop namelijk ook regelmatig met zware materialen en ik ga niet vijf minuten lopen met zware materialen en zeker met veel dozen.
Het prijsverschil tussen de Volkswagen en de Skoda is dus een verbazingwekkende... 180 euro ongeveer. Dus je hebt het letterlijk over 2 dezelfde auto's met een ander merkje er op.
Een VW heeft vaak een hogere restwaarde. Het zal er van afhangen welke uitvoering je wilt etc. Uiteindelijk kan een Up dan goedkoper zijn.

Deze Citigo in de lease is een mooi aanbod. Voor 239,- per maand mag je al 20k rijden.

Maargoed, 60 maanden lang aan PON / VAG vast zitten is iets waar je ook maar net zin in moet hebben.

Misschien krijg je wel een luxere versie ook al bestel je de goedkoopste. Het kost hun namelijk toch geen drol extra om een aircootje en ander kleurtje mee te geven. Het zal ze wel berouwen als ze over 5 jaar met een lading kale gele auto's zitten....

[Reactie gewijzigd door stefanv op 23 juli 2024 15:11]

Ondersteund hij bi-directioneel laden?
kan het nergens vinden, dus zal helaas wel niet zo zijn..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.