'VW overweegt Golf VIII terug te roepen vanwege problemen infotainmentsysteem'

Volkswagen zou overwegen om alle al geleverde exemplaren van de Golf VIII terug te roepen vanwege softwareproblemen met betrekking tot het infotainmentsysteem. De autofabrikant zou een onderdeel moeten vervangen en een software-update moeten doorvoeren.

Volkswagen zou de oorzaak van falende infotainmentsystemen van de Golf VIII leggen bij een onderdeel dat verantwoordelijk is voor de aansturing van de software. Dat schrijft de Frankfurter Algemeine Zeitung, dat vernomen heeft dat de fabrikant alle 56.000 geleverde auto's vrijwillig terug gaat roepen om het onderdeel te vervangen. In thuisland Duitsland heeft VW 26.000 exemplaren geleverd, in overige Europese landen 30.000 stuks. De auto is sinds eind 2019 verkrijgbaar.

De krant schrijft dat de navigatie kan uitvallen en dat het infotainmentsysteem soms stopt met reageren. Alleen het volledig uitschakelen van het voertuig zou dan helpen. Kopers moeten met hun Golf naar servicewerkplaatsen voor de update. Het onderhoud zou naar schatting vijf uur duren en gedupeerden komen dan in aanmerking voor een vervangend voertuig. VW zou klanten de komende dagen per brief op de hoogte brengen van de terugroepactie.

FAZ schrijft ook over het probleem dat de aanraakgevoelige balk voor het aanpassen van het radiovolume en de airconditioning van het infotainmentsysteem 's nachts onverlicht is, waardoor deze effectief onbruikbaar zou zijn. VW zou deze verlichting niet achteraf kunnen of willen inbouwen, waardoor dit probleem niet hersteld zou worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-01-2021 • 16:05

262 Linkedin

Reacties (262)

262
249
78
8
1
131
Wijzig sortering
FAZ schrijft ook over het probleem dat de aanraakgevoelige balk voor het aanpassen van het radiovolume en de airconditioning van het infotainmentsysteem 's nachts onverlicht is, waardoor deze effectief onbruikbaar zou zijn. VW zou deze verlichting niet achteraf kunnen of willen inbouwen, waardoor dit probleem niet hersteld zou worden.
Als analogie betekent dit dat je 's nachts gewoon geen bediening hebt van deze apparatuur. Ik weet zelf niet of de situatie zo ernstig is als beschreven maar opmerkelijk is het op z'n minst...
Erger nog: het betekent dat mensen 's nachts, wanneer het zicht toch al beperkt is, nog langer afgeleid zijn om volume en airco aan te passen. Onveilig dus.
Zijn de fysieke knoppen weggelaten uit kostenbesparing?
Het interieur van de Golf 7 vond ik juist zo prettig... laat ze die maar weer gaan maken.
Esthetiek boven functionaliteit en veiligheid. Dat zie bij heel veel auto's aan binnen- en buitenkant tegenwoordig. Geef mij maar gewoon oldschool knoppen e.d. die ik wel blindelings kan bedienen.
Mazda is wat mij betreft 1 van de weinige die inziet dat fysieke knoppen belangrijk zijn. Zelfs het infotainment scherm is bij Mazda bewust non-touch. En toch weten ze het om er geen vliegtuig cockpit van te maken.
Het volume kan ook via het stuur. Voor de temperatuur zit een shortcut op het scherm, het is vrij snel en simpel om je temperatuur aan te passen.
Behalve dat het scherm niet te lezen is 's avonds ;)
Volume heb je hopelijk knopjes voor in je stuur. Airco, staat bij mij eigenlijk altijd al sinds aanschaf op 20.5
Klinkt ook als een ontwerp dat zelfs in daglicht een absolute UX-ramp is. Zo'n touchslider die je tactiel niet kan terugvinden, waar je dus naar moet kijken om hem te bedienen en die je bij elke oneffenheid in de weg weer kwijt bent?
Rampzalig.
Klopt, het zit bij mij ook in de nieuwe auto en die hele balk gebruikte ik als steun voor mijn hand tijdens bediening van het touchscreen. Ik had zelfs overdag in eerste instantie niet door dat er knoppen aanwezig waren. 's Nachts zijn deze 'niet verlicht en worden ze helemaal onbruikbaar omdat je het subtiele blauwe en rode streepje voor de verwarming niet meer kan zien. Gelukkig is alles ook benaderbaar vanuit het touchscreen, maar dat werkt erg afleidend tijdens het rijden.
Je kan de temperatuur ook aanpassen door op de clima knop te drukken waardoor je in het climatronic menu komt. Desalniettemin ben ik ook groot voorstander van fysieke (draai)knoppen voor zoiets simpels als de temperatuur aanpassen. Dat die sliders s'avonds niet verlicht zijn kan ik ook echt niet begrijpen.
Ik begrijp nog steeds niet hoe er geen internationale eisen zijn voor het ontwerpen van een interface voor zulke dingen zijn in een auto.

Dat het ontwerpteam/onderzoekesteam/Quality team dit niet aankaart als serieuze probleem, laat zien hoe het ontwikkelingsteam bij VW functioneert. Of misschien is het de designer zelf die hiermee kwam en het ontwerp zo geweldig vond, dat het gewoon gepusht wordt...
Beide zaken zijn kwalijk.
De enige eis is fysieke knoppen voor de ramen geloof ik, anders hadden die er bij de tesla m3 ook niet in gezeten.
Dat wist ik niet, dankje voor de toelichting!:)
Blijft wel vreemd dat er geen eisen zijn voor andere zaken.
Ook de alarmlichten moet een fysieke knop zijn. Raambediening vraag ik mij af. Er zijn Porsches met goedkeuring voor de straat waar je het raam niet open kan doen.
Eens, maar ik zie dit helaas niet alleen bij automakers maar ook bij sw en hw bedrijven. Somehow lijken de fancy designers de overhand te krijgen sinds 2019 o.i.d waar form over function gaat. Immers dat triggers de monkeybrain cells, dus meer verkopen :P
ALs ik het goed lees is dit soortgelijk als in mijn Skoda Octavia.

Er zit achter het glas een soort scroll balk onderin (inder scherm) waarmee je met je had links/rechts kunt swipen (zonder aanraken) en dan scrolt hij door schermen bijvoorbeeld. gebruik het echt nooit.
Benieuwd wat voor invloed dit op de ID.3/4 heeft. Die gebruiken hetzelfde infotainment systeem (op het oog) en daar zijn op dit moment ook enorm veel problemen mee.
Inderdaad. Die ID.3 heeft lang op een parking gestaan omdat ze de software niet in orde kregen. Uiteindelijk zijn ze beginnen uitleveren met de belofte dat AR navigatie later wel zou komen. De ID.4 is nog min of meer prototype dacht ik, maar al die filmpjes hebben het ook over bagger software.

Ik hoop dat Mercedes zijn zaakjes meer op orde heeft met hun hyper screen. De hardware voor dat ding klinkt alvast goed, iets waar vaak op bespaard wordt bij auto's. Mijn gen 1 Range Rover Evoque heeft ook geen top infotainment en is ook niet 100% bugvrij.
Dit is niet het hele verhaal. De ID.3 is uitgeleverd volgens de planning van volkswagen. Dus een Europese introductie in dezelfde periode, die parkeerplaatsen vol id.3 was altijd al de bedoeling van vw.

Qua software was het in het begin wat buggy maar ze hebben een nieuwe update(standaard op de id4) welke veel oplost en binnenkort volgt de definitieve v2.1.

Ik rij nu zelf 3,5 maanden de id3 en ik heb zelf eigenlijk nergens last van, de software zit zelfs best wel prima in elkaar. En reviewers moeten eens stoppen met dat gezeur over fysieke knoppen, die gaan er niet meer komen waarbij ze even vergeten dat je op 3 manieren dit kan bedienen(spraak, touch knoppen vegen/tappen) en via het scherm. Je mist de fysieke knoppen geen seconde. Volkswagen is op de goede weg met de id serie, qua platform super, qua software even een tandje bijzetten maar dan komt dat ook goed.
Fysieke knoppen hebben als argument dat je ze blind kan bedienen zonder je ogen van de weg te halen. Ook blijft dan je interieur schoon zonder vette vegen op al dat glossy piano black.
Tiptoetsen lijken me juist makkelijker om schoon te houden dan draaiknoppen met grip. Vochtig doekje er overheen en schoon...
Geen merk zet duizenden auto’s maanden stil op grote parkeerterreinen. Dat kost handenvol geld. VW heeft zelf erkend dat er problemen waren. Is ook geen ramp voor een auto die geheel nieuw is opgezet.
Reviewers mogen er best nog even over doorgaan. Ik ga niet tegen m'n auto praten, kan me geen enkele situatie voorstellen waarin dat handiger werkt dan een fysieke knop.
Voor mij is het dan ook wel iets geweest dat meetelde toen ik eerder dit jaar een nieuwe auto bestelde. Ik wil voor zaken als temperatuur en volume gewoon fysieke knoppen, anders bestel ik een model niet.
Als reviewers er blijven over klagen is dat alleen maar terecht naar mijn inziens.
Volgens mij stuurt het infotainment systeem zo'n beetje alle luxe functies aan in de auto.
Even een lijstje van mij problemen (niet allemaal op het infotainment systeem gerust)

- Airbag geeft geregeld storing
- hemellicht achter gaat steeds aan
- radio blijft soms uit, moet dan online drukken. En is retetraag. Kan soms 3 minuten duren voor alles is opgestart
- dodehoek detectie blijft soms uit. Indicators blijven licht branden
offtopic:
- logo achterklep laat geregeld los. Klep moet met beleid opengedaan worden.
Voor die laatste kan ik melden dat het logo zi vast geklikt. Het witte en zwarte deel van het logo zijn los van elkaar. Het witte is met minimale kracht los te klikken waarbij het zwarte deel mee komt. Hierdoor sta je met het inladen van je boodschappen ineens het logo in je handen. Of hij springt er vanaf en valt op de grond. Heel knullig allemaal.

[Reactie gewijzigd door debom op 12 januari 2021 16:46]

Voorbeeldje, de review van Harry's Garage @10:25
Allemaal mooi dit soort nieuwe technieken....
Soms vraag ik me af hoeveel dit getest word en of alles wel veiliger word erdoor.

Mijn nieuwe Mazda CX30 (jaar oud) moest vorig jaar terug naar de garage voor een softwareupdate omdat het radar noodrem systeem soms automatisch remde.
Dit heb ik zelf ook een keer meegemaakt toen ik 30 reed.
De auto gaf ineens de waarschuwing "Remmen!" in de HUD en stond meteen stil. ik dacht dat er een beest of kind voorbij was gevlogen die ik wellicht over het hoofd had gezien. Maar ik zag helemaal niets om mij heen en was ook blij dat er niemand achter mij reed.

Pas bij de terugroep actie begon er een lampje te branden... in mn gedachte dan :P
Bij auto's van de vag groep (2017 -- ?) niet eens op te lossen. Mijn ateca gaat bij normale snelheden soms spontaan vol en kort in de remmen.
Ik dacht dat Tesla hier patent op had. Maar blijkbaar hebben meer merken dit niet echt lekker onder controle...
Is dat niet een reden om de auto terug te bringen en pas weer op te halen als er bevestigd is dat het probleem is opgelost of er een andere auto klaarstaat?

Klinkt bijzonder gevaarlijk en verontrustend.
Het is niet op te lossen |:(
Dan nemen ze die wagen toch maar lekker terug, dit is toch gewoon een gevaar op de weg ?
Het onderhoud zou naar schatting vijf uur duren en gedupeerden komen dan in aanmerking voor een vervangend voertuig.

klinkt alsof het meer is dan simpele (software) update :+ 5uur voor onderdeeltje nog best lang, is geen motor wissel ofzo :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 12 januari 2021 16:16]

De autofabrikant zou een onderdeel moeten vervangen en een software-update moeten doorvoeren.
Staat letterlijk in de eerste alinea.....
Normaal gesproken ben je binnen een uurtje klaar met de radio demonteren en opnieuw te monteren. Dus het is wel opvallend dat deze reparatie 5 uur duurt.
En wat als dat het niet is?
In 5 uur tijd kun je een volledige motor loskoppelen, de cylinderkoppen verwijderen, terug zetten en weer monteren.
Waar moet je een onderdeel in hemelsnaam verstoppen om het 5 uur te laten kosten om het te vervangen?

Nou vooruit 4,5 uur, want de software update zal ook wel 30 min kosten.
In vijf uur tijd een motor demonteren, cilinderkoppen verwijderen en weer terug te zetten? You got to be kidding 8)7 Een simpele auto uit de jaren negentig zal nog wel gaan, maar tegenwoordig red je dat niet meer.
Ik denk dat hij nog denkt aan de oer VW. Bij een luchtgekoelde Kever moet dat wel lukken omdat je geen moeite hoeft te doen met de radiators..
Kwartiertje werk voor een Kever, alleen een lelijke eend is sneller. Ik denk als je het goed doet, inclusief labelen van kabels, koelsysteem leeghalen, radiateur verwijderen, versnellingsbak olie, motorolie, ophanging, assen en uitlaat verwijderd dat je al gauw op een uur of vier komt.
Moderne motor verdwijderen (op de JUISTE WIJZE) is gewoon een dag tot 1.5 dag werk !
Laat staan het wisselen van de cilinderkop en alle aanverwante handelingen.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 januari 2021 11:07]

Dag tot anderhalve dag ben je wel langzaam bezig. Laatst een motorwissel van een Corsa D gedaan in iets meer dan een dag lopend.
Ja, een Corsa D en slechts een motorwissel ...
Doe dat eens met een moderne wagen die helemaal volgebouwd is.
Haal de kop er eens af en plaats een nieuwe en doe dat eens goed met het schoonmaken, netjes op moment zetten, pakkingen, distributie op tijd zetten, vloeitstoffen, ontluchten, etc etc.

Zoals ik zei, 1 dag tot 1.5 dag is helemaal niet gek.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 januari 2021 13:03]

Been there, done that. Ik doe zelf aan de auto's, behalve de dingen waarvoor specialistische apparatuur voor nodig is, zoals uitlijnen en airco bijvullen. Mensen hebben geen idee hoeveel werk erbij komt kijken. Niet alleen de zooi eromheen weghalen, maar ook bouten die vastzitten en soms afbreken, verkeerd onderdeel, computers die weigeren bij te te werken, etc. En aan heb ik het nog niet over het tegenkomen van gepruts wat een ander heeft gedaan.
Daarbij moet het netjes gebeuren en dus niet Ghetto style zoals je weleens ziet bij de thuiis klussers met 3 maten die helpen.
VW zet er 1 monteur op en de klant verwacht dat alles netjes is, geen beschadigingen en conform de workshop manual want ze krijgen vaak ook gewoon garantie op de reparatie. En ja daar gaat tijd inzitten.

En je hebt gelijk dat tegenwoordig ben je met de computers ook een tijdje bezig want bijv. een nieuwe Media module moet aangemeld worden en soms betekent dat dan andere modules ook qua software aangepast moeten worden teneinde dat alles netjes met elkaar werkt. En ja, dat gaat niet zo snel als dat je een nieuwe Bluetooth headphone aanmeld op je smartphone.
Vent is gek en heeft het denk ik van horen zeggen en 0,0 sleutel ervaring ....
Met een paar goede monteurs zal dat wel lukken waarschijnlijk, maar een heel dashboard demonteren zonder te beschadigen om de hardware oid. van het info systeem te vervangen is best een uitdaging tegenwoordig.

Er zijn vele filmpjes op YouTupe te vinden waar bv. om er maar één te noemen Autogefühl, die al tijden klagen over het informatie systeem bij diverse auto's van VW wat betreft vastlopen en traag reageren van deze, een terugkerende mooie uitspraak aldaar is dat VW maakt prima Auto's maar hebben geen verstand van software.

Het mag tijd worden dat ze er nu eindelijk wat aan gaan doen en hopelijk ook goed... :)
5 uur tijd een motor loskoppelen, cilinderkoppen eraf, terug en motor weer monteren.

Ja, met een citroen CV in 1971 ja. Met een moderne auto lukt dat je never nooit niet !
Heb je zelf weleens een motor uberhaupt uit elkaar gehaald ??
Mij zou dat niet lukken.
Ik heb de kennis en ervaring niet, evenals de talloze gereerdschappen, brug etc.
De dealer heeft dat wel.
Er is geen dealer die dat in die tijd kan ...
Als je de ervaring hebt dan weet je wat er bij komt kijken om een kop te wisselen. En dat kost tijd, veel tijd.
Het is geen grafische kaart die je verwijdert.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 13 januari 2021 11:09]

Die radio's zijn tegenwoordig vrijwel geïntegreerd in het dashboard. Reuze handig want dan wordt hij minder makkelijk gestolen. Vervangen of repareren is daarmee natuurlijk ook een stuk lastiger. Het zou zomaar kunnen dat je hele dashboard moet wijken.
Ik verbaas me hier ook over. Laatst had ik door de dealer (ander merk dan VW) een achteruitrijcamera laten inbouwen in mijn auto en dat heeft ze ook 5 uur gekost waarbij het inbouw van de camera binnen 1,5 uur gepiept was de software update ze dus meer dan 3,5 uur (!!!) gekost heeft. Het was geen verkooppraat om de prijs goed te praten van de upgrade gezien ik zelf met de monteur gesproken had en hij aangaf dat ze frustrerend veel tijd kwijt zijn om software updates uit te voeren i.p.v. daadwerkelijk aan de auto te sleutelen.
Ik verbaas me hier ook over. Laatst had ik door de dealer (ander merk dan VW) een achteruitrijcamera laten inbouwen in mijn auto en dat heeft ze ook 5 uur gekost waarbij het inbouw van de camera binnen 1,5 uur gepiept was de software update ze dus meer dan 3,5 uur (!!!) gekost heeft. Het was geen verkooppraat om de prijs goed te praten van de upgrade gezien ik zelf met de monteur gesproken had en hij aangaf dat ze frustrerend veel tijd kwijt zijn om software updates uit te voeren i.p.v. daadwerkelijk aan de auto te sleutelen.
Mijn simpele Opel heeft gewoon 20 / 25minuten nodig om alleen de navigatie te updaten.
En de gehele tijd moet de motor blijven draaien, anders gaat de "eco-mode" in actie, en loopt de boel niet door.
Maar is z’n software update niet simpelweg een kwestie van het process starten waarna de update automatisch gaat?

Oftewel de monteur kan andere dingen doen terwijl de update bezig is?
Yes, zeker weten akkoord, maar wordt toch in rekening gebracht dat men hiermee bezig is geweest. Ga jij deze discussie met de garage aan? Ik heb het al eens geprobeerd maar kwam geen steek verder omdat ik tegenargumenten kreeg als "er moet gemonitord worden of alles goed gaat".
Normaal gesproken ben je binnen een uurtje klaar met de radio demonteren en opnieuw te monteren
We hebben het hier niet over een radio, maar over een "infotainment" systeem, met een scherm etc. Je moet niet raar opkijken als je voor het vervangen van een onderdeel daarvan het halve dashboard moet verwijderen.
Het is waarschijnlijk iets meer dan die 1-DIN unit verwijderen zoals we 10 jaar geleden deden.
Ik heb er genoeg gemonteerd en die VAG units staan bekend hierom. Ook bij de dieven trouwens.
Die dashboard die klik je zo los als je de juiste tools daarvoor hebt.
Dat was de vorige generatie. Die had je er inderdaad sneller uit dan dat een bestuurder kon instappen en starten. Het nieuwe model is beter bestand tegen diefstal. Ze hebben ook even naar BMW gekeken aangezien deze ook last heeft van verdwenen info systemen.

Maar nu is de vraag, wat gaan ze vervangen? En wat moet er opnieuw aan software ingesteld worden.
Firmware update van meerdere modules kan meer zo een uur duren.
Er is vrij weinig daarin veranderd. Je hebt het echt binnen een uur eruit en weer in. Inclusief de achterste module.
Kijk anders maar naar de filmpjes.
Ik heb in golf 5 6 en 7 achteruitrijcamera’s geinstalleerd. Die van de golf 6 heb je er in 2 minuten uit.

Bmw is ook niet heel lastig. Ik heb die van mn F30 ook binnen no time eruit.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 12 januari 2021 21:16]

Dit is de golf 8.
Deze heeft een andere opbouw. Dus niet meer de vierkante unit die met 4 schroeven in het midden van het dashboard zit.
Denk eerder dat ze de planning ruim houden, het is handiger dat er een paar auto's als werkvoorraad staan en de update ruim van te voren klaar is voor de eindtijd. Klanten kunnen enorm over de rooie gaan als e.e.a. 5 minuten later klaar is als toegezegd. Ook een planning moet tegenwoordig hufter proof zijn.
Hoe is dat dan een software fout, ze moeten hardware vervangen.
T is minimaal een software en hardware fout :?
Wie zegt dat het een software fout is? Er is een software probleem... blijkbaar gerelateerd aan hardware. Niet voor niks dat beide aangepast/vervangen worden.
Boh je hebt gelijk, ik lees niet goed.
Er moet ook een onderdeel vervangen worden, staat in het artikel. Als daarvoor het halve dash uit elkaar moet, dan is 5 uur zo weg. ;)
Volkswagen zou de oorzaak van falende infotainmentsystemen van de Golf VIII leggen bij een onderdeel dat verantwoordelijk is voor de aansturing van de software.
Dat lijkt me ook na het lezen van deze regel :)
Zit zeker in de motor.
Misschien moet er nog een duurtest gedaan worden om te kijken of het probleem niet meer optreedt
Ben ik toch eens benieuwd of de VAG broertjes van deze Golf ook geraakt zijn. Het MIB3 systeem in mijn Skoda Kamiq heeft toch ook af en toe de nodige uitdagingen. Deze heeft al één terugroepactie voor het SOS systeem achter de rug en ontvangt de nodige bugfixes OTA. En ja de multimedia is ook al eens uitgevallen.

[Reactie gewijzigd door Alpha89 op 12 januari 2021 16:10]

Die laatste alinea... Hoe kun je als ervaren autofabrikant zoiets uitleveren? Je rijdt 's nachts op de snelweg, de ramen beginnen te beslaan en dan? Naar de vluchtstrook om met een lampje te zoeken naar de instellingen van je airco?
Maar misschien willen ze gewoon de betrouwbaarheid verhogen. Immers wat er niet op zit kan niet kapot. Ook al is het voor de veiligheid wel essentieel.
Voor het voor- en achterraam zijn er aparte toetsen op de bediening van het licht. Mijn Seat Leon heeft dat ook. Zelfde paneeltje.
Het betreft hier een gold 8 niet 7, tenzij je uiteraard de nieuwste Leon hebt.
Die heb ik inderdaad, is nu een week oud. Heeft veel overeenkomsten met de Golf 8 qua onderdelen.
Nice. Heb Octavia (2018) zelfde verhaal alleen dan met vorige versie van VAG.

Als ik je een tip mag geven kijk naar de VAGCOM mogelijkheden. Veel kan aangezet of verbeterd worden.
De knoppen die niet verlicht zijn, zijn de kouder/warmer knoppen en de volumebalk slider.
De knop Clima is wel verlicht, en biedt toegang tot het uitgebreide menu waar je het klimaat aan kunt passen: airco aan/uit, automatic climate control aan/uit, blaasstand van ventilatoren en aansturing van de ventilatie.

Als de ramen beslaan is ook altijd de knop Voorruit ventilatie MAX beschikbaar en verlicht. De situatie die je schetst komt gelukkig dus niet voor.

Dat je de volume als bijrijder slecht kan aanpassen in het donker is wel irritant. Als bestuurder heb je de knoppen op het stuur.
Daarom ben ik geen fan van schermpjes in auto's, het is te gevoelig voor dit soort fouten. Lang geleden ook eens meegemaakt in een Mercedes S-Klasse van 2006, toen viel ineens ook alles uit maar bleef gelukkig het instrumentarium wel aan. Beter fysieke knopjes en analoge meters, die zijn veel betrouwbaarder en foolproof itt touchscreens. Ze zijn ook nog eens blindelings te bedienen ipv dat je naar het scherm moet kijken en door menu's moet bladeren om de meest basale functies te kunnen gebruiken
Nu ik erover nadenk hebben we dat met onze Golf 7 (midden 2018) ook wel eens dat het infotainment het niet doet en inderdaad ook de auto even langs de kant van de weg moet zetten om ff ctrl-alt-del in te houden :)
Maar dat is in de afgelopen 3 jaar misschien 3x voorgevallen.

Groter probleem vind ik de sensors die soms op hol slaan waardoor de auto in noodstand gaat met motorische beperkingen van dien.

Het is onze 4de VW golf die we nieuw hebben gekocht maar ook wel de laatste ben ik bang
Heel mooi dat er zoveel techniek tegenwoordig in een auto zit, maar ik vermijd het liever zo lang als ik kan. Het zou mij te veel afleiden van het opletten op de weg. De enige meerwaarde voor zo'n scherm etc. is om navigatie overzichtelijk te maken, radio/ muziek te bedienen en eventueel een aantal waardes over de auto aan te geven. Verder vind ik het maar een gevaarlijke ontwikkeling; velen kunnen nu al niet in het verkeer van hun telefoon afblijven.
Ik heb een Tiguan met een ander systeem, maar heb wel vergelijkbare klachten.
Naar mijn idee is VW hier achter een totaal achterhaald business model aan het aanlopen: Zelf een brak systeem bouwen zodat je tegen teveel geld functies kan aan laten zetten en/of voor teveel geld je kaart kunnen updaten.
Als ik bij mijn Tiguan gebruik wil maken van 'slimme' functies, dan moet ik 285 euro betalen. Hiermee kan ik internet gebruiken van mijn telefoon en biedt echt helemaal niets wat dit de moeite waard maakt.
Kaart updates heb ik niet eens naar gevraagd, zal ook wel veel te duur zijn.

Maar een iPhone aansluiten en dan stabiel muziek luisteren zonder elke 10 minuten uitval te hebben, dat is teveel gevraagd.....

Volgende auto wil ik iets erin van een fabrikant die dit min of meer als core business heeft (bv Sony) of een systeem met Carplay, en geen afhankelijkheid meer van een AUTO fabrikant die een Entertainment systeem probeert te maken.
Kaart updates heb ik niet eens naar gevraagd, zal ook wel veel te duur zijn.
Bij onze Golf en Tiguan is het beide gratis. Wellicht eens interessant om op te zoeken ;-)

Ik moet daarbij wel zeggen dat de ingebouwde navigatie waardeloos is en ik eigenlijk altijd de TomTom GO app open heb staan op de iPhone.
Ik heb een Renault van 2019, prachtig verticaal navigatie systeem, met een navigatie systeem wat gebouwd is samen met Google (geen Google Maps), dus typ je Albert Heijn in, gaat hij zoeken naar Albert Heijn supermarkten in de buurt. De kwaliteit van het scherm is ook prachtig, het lijkt haast OLED. Je kunt ook CarPlay of Android Auto gebruiken. Wat dan wel weer jammer is, is dat ondanks dat er een draadloze telefoonlader in de auto zit, je wel een kabeltje moet gebruiken als je Apple CarPlay wilt gebruiken.
Ik heb een Renault van 2019, prachtig verticaal multimedia systeem, met een navigatie systeem wat gebouwd is samen met Google (geen Google Maps), dus typ je Albert Heijn in, gaat hij zoeken naar Albert Heijn supermarkten in de buurt. De kwaliteit van het scherm is ook prachtig, het lijkt haast OLED. Je kunt ook CarPlay of Android Auto gebruiken. Wat dan wel weer jammer is, is dat ondanks dat er een draadloze telefoonlader in de auto zit, je wel een kabeltje moet gebruiken als je Apple CarPlay wilt gebruiken.
Gefeliciteerd met je Renault. Ik hoop dat je er plezier mee hebt en dat je veel veilige kilometers zal maken.
Kaartupdates zijn al een paar generaties gratis bij VW. Sinds de Golf 7 al. Gewoon via de website van VW. Als je het VW-topic af en toe in de gaten houdt kan je daar 2x per jaar de nieuwste kaarten zelfs net wat eerder vinden dan bij VW zelf.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 12 januari 2021 16:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee