Productie van elektrische Polestar 2-auto begint in China

Volvo-dochtermerk Polestar is inmiddels begonnen met de productie van de elektrisch aangedreven Polestar 2. Die productie vindt plaats in de Chinese regio Luqiao. Vanaf juli moeten de eerste exemplaren bij Nederlandse klanten zijn.

De Polestar 2 is de eerste elektrische auto die in deze fabriek in Luqiao wordt geproduceerd. De eerste exemplaren van de auto gaan naar Europa, waarna ook de verkoop in China en Noord-Amerika aanvangt. Thomas Ingenlath, de ceo van Polestar, zegt dat de productie door de coronaviruspandemie onder uitdagende omstandigheden is begonnen, en dat er goed wordt gelet op de gezondheid en veiligheid van de medewerkers in de fabriek.

Polestar 2

De auto werd ruim een een jaar geleden al gepresenteerd en ging onlangs in Nederland in de verkoop. De prijzen van de elektrische vijfdeursauto, die door Polestar met de term fastback wordt aangeduid, beginnen bij 59.800 euro.

Daarvoor krijgen kopers een auto met een motor op beide assen. Gezamenlijk leveren die een vermogen van 408pk en een koppel 660Nm, waarmee de Polestar 2 de sprint van 0 tot 100km/u in 4,7 seconden zal afleggen. De auto krijgt een 78kWh-accu, waarmee volgens de wltp-norm een bereik van 470km mogelijk moet zijn.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-03-2020 • 08:26

112

Reacties (112)

112
110
67
4
0
17
Wijzig sortering
Kan iemand met verstand van aerodynamica uitleggen waarom electrische auto's vaker wat hoger op de poten lijken te staan? Had altijd het idee dat een lagere auto minder weerstand heeft?
Dat heeft alles te maken met wat de consument tegenwoordig mooi/fijn/veilig vindt, en niets met aerodynamica.

Een hoge auto can extreem aerodynamisch zijn hoor, maar hoeveel luchtweerstand je hebt is een functie van zowel de Cw waarde (de 'aerodynamischheid') en het frontaal oppervlak. SUVs zijn dus per definitie minder efficient, maar als niemand een lage auto wil maakt men die niet.
Veilig is vaak subjectief. SUV lijkt veilig maar hoger zwaartepunt betekend gewoon minder goede wegligging. Lager zwaartepunt betere wegligging.

https://www.autoblog.nl/n...-laagste-cw-waardes-87637

Volgens dit artikel heeft formule 1 auto bijv cw waarde van 0,7 tot 1,1 niet echt gunstig maar ligt heel laag, laag gewicht veel vermogen en plakt door de vleugel als het ware aan de grond.
Veilig is vaak subjectief. SUV lijkt veilig maar hoger zwaartepunt betekend gewoon minder goede wegligging. Lager zwaartepunt betere wegligging.
Onveiligheid is vaak ook relatief. Als je kijkt hoe snel ze een SUV door een slalom kunnen sturen kan je moeilijk stellen dat ze niet veilig zijn. Al is een lager zwaartepunt beter voor de stabiliteit, zijn veel nadelen van een hoger zwaartepunt weg te werken door de ophanging (mechanisch) en stabiliteitscontrole (elektronisch).

Deze Polestar heeft zijn batterijen waarschijnlijk ook in de bodem zitten, waardoor zijn zwaartepunt nog vrij laag zal liggen. Het extra gewicht zal echter niet helpen.
Volgens dit artikel heeft formule 1 auto bijv cw waarde van 0,7 tot 1,1 niet echt gunstig maar ligt heel laag, laag gewicht veel vermogen en plakt door de vleugel als het ware aan de grond.
Een formule 1 auto wordt wel degelijk zo aerodynamisch gemaakt, maar er zijn 2 redenen waarom de cw waarde zo bizar hoog is in vergelijking met een productiewagen:
  • reglementen: allerhande maten zijn reglementair bepaald, dus je moet binnen dat kader blijven
  • [bochten: dit is veruit de voornaamste reden. Moesten de wagens alleen op rechte stukken rijden was het simpel: dan mag de cw waarde zo laag mogelijk zijn. Maar ze moeten ook bochten nemen, en om dat zo snel mogelijk te doen moet de wagen zo goed mogelijk aan de grond plakken. Een groot deel van die neerwaartse kracht komt door de vleugels (vanvoor en vanachter), en daar is het simpelweg een compromis tussen weinig luchtweerstand en weinig neerwaartse kracht, of veel luchtweerstand en veel neerwaartse kracht. Hoe meer luchtweerstand, hoe rapper je dus door de bochten kan gaan. De teams moeten dus voor elk circuit een afstelling vinden waarbij je zo snel mogelijk door de bochten kan, en toch niet teveel snelheid verliest op het rechte stuk.
Klopt. In een test waarbij de Tesla Model X zijwaarts in een zandbak gegleden werd, bleek dat door de accu in de vloer, deze auto bijna onmogelijk om te rollen is.

Het is wel een grappig gezicht, net als de Vans-schoenen die een dikke zool hebben en daardoor dus altijd rechtop landen ongeacht hoe je ze in de lucht gooit. Heeft enkel en alleen met het zwaartepunt te maken.

Het filmpje van de Tesla: https://youtu.be/L24xzJkCGdk
Daarnaast wordt de maximaal toelaatbare CO2 uitstoot bepaald aan de hand v/h gewicht van de auto. Daarom zie je steeds meer van die mini-SUV's zodat alle fabrikanten hun jarenlange motorontwikkeling niet in de prullenbak hoeven te flikkeren.

Ter illustratie, zo kan het zijn dat een militaire tank een lagere emissie-rating krijgt dan een kleine hatchback...
een tank heeft geen kenteken, dus die hoeft dus okk niet gekeurd te worden. al hebben de meeste tanks gewoon moderne industriele powerpacks erin zitten. behalve de amerikanen, due gebruiken een turbinemotor.
Anoniem: 1322 @flippy25 maart 2020 11:16
Dat heeft toch helemaal niets met het punt te maken dat @RobbieB maakt maar ik heb het even aangepast zodat je het begrijpt:
Ter illustratie, zo kan het zijn dat een enorm groot on-aerodynamisch voertuig een lagere emissie-rating krijgt dan een kleine hatchback...
die emessie dingen slaan nergens op soms, er worden immers veel meer kleine eco hokken verkocht dan enorme suvs, dus de emissie vam beide voertuigen is relatief aan het aantal wat er van rondrijd.

immers een spacex raket is veel vervuilender dan een vliegtuig, maar een gaan letterlijk miljoenen keren meer vliegtuigen de lucht in dan raketten.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 17:41]

Als je echt naar tanks kijkt, dan zit daar over het algemeen nog steeds een oude diesel in uit de tijd dat euronormen nog niet bestonden. Denk daarbij aan de Leopard 2 tanks die nog steeds, inclusief de nieuwste versies, een oude V12 MTU diesel met een 48 liter inhoud hebben en daar 1500PK uit halen met nog steeds gebruik makend van een ouderwetse inspuitpomp. Er zijn voertuigen zoals de CV90 die een modernere motor hebben, echter is dat officieel geen tank.
die motoren draaien doorgaans niet opndie vermogens, normaal staan deze op 700 a 900pk afgeregeld, alleen in daadwerkelijke oorlogstijd kunnen hoger worden gezet, dit is hoofdzakelijk om vermogenverlies te xompenseren als ze in hoge gebieden moeten rijden.

en dan nig, er rijden er maar een paar honderd van rond in europa, dat doet qua vervuiling niks in vergelikking met alle oude rotte mercedessen die rondrijden om maar wat te noemen.

de draaiuren van die motoren zijn ook erg laag, deze dingen rijden maar een paar keer per jaar voor een weekje

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 17:41]

die motoren draaien doorgaans niet opndie vermogens, normaal staan deze op 700 a 900pk afgeregeld, alleen in daadwerkelijke oorlogstijd kunnen hoger worden gezet, dit is hoofdzakelijk om vermogenverlies te xompenseren als ze in hoge gebieden moeten rijden.
De motoren van de Leopard 2 staan altijd op 1500pk afgesteld. Bron: Ikzelf. Ik werk binnen defensie en ben nu verantwoordelijk voor de instandhouding van al onze Leopard 2 voertuigen en ben zelf 15 jaar militair monteur/groepscommandant voor deze voertuigen geweest, inclusief commandant van de Bergingstank Leopard 2 (Buffel).

En inderdaad, rijden er natuurlijk relatief weinig van rond...
De welbekende druppelvorm zien we ook in bijna elke auto terug, maar dat is wel aerodynamisch
Is de welbekende druppelvorm niet puur en alleen voor de veiligheid van voetgangers?

Volgens mij is het sinds 2000 of zo ingevoerd. Verder zie je de druppelvorm niet terug in F1 of wttc, of andere prestige sporten. Maar misschien is dat omdat die meer naar downforce streven en daarop een concessie nemen?

Wel zie je de echte druppelvorm terug bij de Solar wedstrijden maar dan is de voorkant van de voertuig ontzettend bol
F1 wil vooral veel downforce en offert daar de zuinigheid aan op. De Solar challenge auto's zijn super zuinig gebouwd.
Kleine correctie/toevoeging, F1 wil vooral zo snel mogelijk over het circuit gaan en daar is de ratio downforce/drag belangrijk oftwel een optimum van hoeveel extra downforce krijg ik voor de extra drag die ik daardoor toevoeg zodat ik het snelst ben.
De vorm van de Toyota Prius is daar erg op gebaseerd. Om een zo min mogelijk weerstand te ondervinden van de lucht En daarmee dus zo zuinig mogelijk te kunnen rijden.
Bedankt voor de uitleg. :)
Je vraag bestaat eigenlijk uit twee delen :)

De Polestar 2 staat op het Volvo/Geely CMA-platform (Compact Modular Architecture). Dit platform is ontwikkeld voor zowel conventionele Verbrandingsmotoren als EV's. Zo staan de Volvo XC40, de Polestar 2, Geely Xingyue en modellen van Link & Co opt dit platform. De XC40 zowel met 3/4-cylinders als EV.
Door die mixed-mode moeten er wat aanpassingen doorgevoerd worden. Zo 'hangt' quasi gesproken het accupakket onder de oorspronkelijke vloer. Dat is dus een ander ontwerp-uitgangspunt als bij Tesla, die enkel EV's ontwerpt en produceert. Optisch lijkt 'ie daardoor hoger op de poten te staan.
Voordeel van mixed-mode is dat je als fabrikant flexibel op EV kunt overschakelen.

Aerodynamisch is een andere zaak. EV's hebben al snel 6x minder energie aan boord dan dat in een brandstoftank kan. Om toch een acceptable range te bereiken, wordt alles geoptimaliseerd. Groot voordeel van een EV is dat er geen motorruimte meer nodig is. Daar moet relatief veel wind door voor koeling en aanzuiging. Die werveling zorgt voor relatief veel luchtweerstand.
Daarnaast - Tesla is daarin kampioen - wordt de vorm van EV's beter op luchtweerstand uitgelegd. Tesla's zijn in het algemeen laag en breed omdat ze graag de hoogste range willen scoren. Andere merken kiezen vaak voor vormen die beter bij het grote koperspubliek aansluit - SUV's zijn nu eenmaal dé trend - en nemen het verlies in range dus voor lief.
Bedankt voor de uitgebreide uitleg :)
Ik vermoed niet dat het met aerodynamica heeft te maken, maar met gewicht, die dingen zijn immers een stuk zwaarder. Als je dus over bobbel rijd dan zal zoiets (vermoed) ik een stuk meer door de veren heen gaan dan een reguliere auto...
De veerconstante wordt letterlijk afgesteld op het gewicht van de auto. Hij gaat zover door z'n veren als de ontwerpers willen, en dat hoeft niets aan comfort te kosten. Als je ingenieurs een beetje weten wat ze doen.

Wel zijn electrische auto's sowieso al zwaarder, dus de extra premie voor een grotere auto is minder spannend.
Anoniem: 14842 @A64_Luuk25 maart 2020 09:15
Wel zijn electrische auto's sowieso al zwaarder, dus de extra premie voor een grotere auto is minder spannend.
Dat is gewoon onzin.

Minder aerodynamica maakt meer uit dan gewicht. Luchtweerstand neemt kwadratisch toe, rolweerstand door meer gewicht niet.

Als ik met mijn electrische auto 200 kilo extra achterin had kon ik dat nagenoeg niet merken aan het bereik. Ging ik 10 of 20 kilometer harder rijden dan was het verschil zeer evident.

Maar goed: ga je uit van alleen binnen bebouwde kom dan is het verschil inderdaad een stuk minder. Maar dat is volgens mij alleen realistisch voor een electrische tuc-tuc...
Anoniem: 310408 @Cergorach25 maart 2020 10:28
EV zijn niet veel zwaarder dan een ICE met eenzelfde formaat. Kijk bijvoorbeeld eens wat een moderne Golf weegt, maar 175 kg lichter dan een Tesla Model 3.
Een golf met een Tesla vergelijken is een beetje appels met peren vergelijken. Er bestaat ook gewoon een e-golf, die met 2020kg veel zwaarder is https://www.topgear.com/c...mk-7/e-golf-5dr-auto/spec, dan de gewone golf van 1380 kg https://www.volkswagen.nl/modellen/golf/technische-gegevens. Dan is de gewichtstoename toch al snel 30%. De vraag is of dit erg hinderlijk is, want de gewichtstoename zorgt ook voor bepaalde voordelen.
Dat is mogelijk het verschil tussen een elektrische auto ontwerpen en een normale auto geschikt maken voor elektrische aandrijving.
Dat kan zeker een rol spelen, maar om dan 2 verschillende types auto's met elkaar te vergelijken heeft ook weinig zin. Ik ben benieuwd of we in de toekomst lichtere auto's zullen krijgen met solid state batterijen of dat de focus vooral op bereik blijft liggen. Volgens mij heeft Tesla nu al "beschermingslagen" tussen batterijcellen verwijdert, om vervolgens meer batterijcellen in dezelfde inhoud te kunnen plaatsen.
Klein detail: Het gewicht voor de e-Golf dat je noemt is het GVW. GVW is inclusief het maximum laadvermogen, dus wat de auto maximaal inclusief bagage en bestuurder/passagiers mag wegen.

De Volkswagen site noemt voor de gewone Golf het rijklaar gewicht, dus je moet ook voor de e-Golf kijken naar rijklaar gewicht. Gelukkig staat de e-Golf ook in de dropdown van de VW.nl link die je noemt (https://www.volkswagen.nl...-gegevens?engineId=0BB-1A). 1585 kg voor de e-Golf. Dat is nog steeds 330kg meer dan de lichtste benzine Golf (1255 voor de 1.0TSI 66kW 5 deurs), maar zeker geen 640kg. En vergeleken met de Golf die jij noemde is het verschil zelfs maar 205kg.
Mijn excuus! Ik kon zo 1 2 3 de technische gegevens van de e-golf niet vinden. Dat gewicht ligt dan niet heel ver af van het gewone model. In de toekomst is het gewicht van EV's misschien dan nog wel lager dan conventioneel model.
Volgens mij heeft het niets/weinig met aerodynamica te maken, maar met dat ze de batterijen kwijt moeten :)
Dat pakket is niet heel dik, en er zijn genoeg "normale" elektrische auto's.
Dat is net het punt eigenlijk. Ik heb even de afmetingen van het Tesla pakket opgezocht en de hoogte is blijkbaar 10,5cm.

De Tesla Model 3 heeft een ground clearance van 13,97cm.
De Volvo S60 bijvoorbeeld staat 13,6cm van de grond.

Ergens moet je dus nog die 10,5cm kwijt voor je aan het interieur kan beginnen. Uiteraard kan je nog wat spelen de zitpositie van de passagiers, maar je wil het toch nog wat comfortabel houden.

De elektrische auto's zijn ook al wat zwaarder. Je wil hem dus ook wat hoger houden om niet met de onderplaat tegen de bodem te knallen in een zware put of zo.

Als je gewoon bent om met een SUV te rijden val je in een normale auto. Ik ben er in ieder geval minder lenig door geworden en zal waarschijnlijk overschakelen op een elektrische SUV.
Van een Outlander overstappen naar een Model 3 is inderdaad even wennen. Smart Entry (stoel heeft verschillende posities voor rijden en instappen) helpt al wat.
Bij Volvo's geldt zo ik steeds heb begrepen dat huidige auto's zijn omgebouwd om elektrisch te worden. Dus het basismodel is gelijkgebleven. De v60 zag er daardoor ook 'normaal' uit. Je leverde echter behoorlijk wat laadvermogen in omdat de accu's ergens kwijt moeten.

Ik meende dat de Polestar's eigenlijk de eerste (Volvo gelieerde) auto's zijn die opnieuw zijn bedacht met elektrisch in het achterhoofd.

Dus de reden dat een V60 (en ik gok S60 ook) dat niet hebben is omdat het 'normale' brandstof-auto's zijn die om zijn gebouwd.
Wat ik eigenlijk niet goed begrijp is waarom die EV's maar een versnelling hebben en geen normale versnellingsbak zoals een ICE. De elektromotor gaat dus steeds hoger id toeren maar om batterij te sparen zou het toch juist beter zijn om de motor in lage toeren te houden met een normale versnellingsbak? Met een versnellingsbak erbij zou je wel minder plaats hebben voor de batterij maar zou je dan geen langere batterijduur hebben?
De eerste Tesla roadster had een versnellingsbak (of enkel prototype). De kracht van de batterij was echter zo sterk dat de versnellingsbak eraan ging. De Taycan heeft ook 2 versnellingen.

Persoonlijk vind ik zo min mogelijk draaiende onderdelen het beste. Er zijn maar heel weinig dingen die stuk kunnen in een EV.
Een versnellingsbak wordt normaal zo sterk gemaakt om het maximum koppel vd motor aan te kunnen. Het heeft niets met de batterij te maken. Een EV levert wel zijn max koppel vanaf de auto in beweging komt tot over het hele toerentalbereik. Misschien dat dat een issue kan zijn? Bij een ICE neemt het koppel geleidelijk toe tot je ah maximum zit waarna het weer afneemt in de hogere toeren.
De Id3 is een goed voorbeeld, het is qua maten exact een golf maar hij is hoger. Puur omdat het accupakket in de bodem zit wat toch al snel 5 a 10cm is.
Waarom zou hij hoger moeten zijn? De ID3 heeft ruim 25 Kwh meer aan accu als een e-Golf maar als ik onder de moterkap kijk, zie ik nog zeeën aan ruimte, zowel rondom als onder de motor. Evenals op de plaats waar normaliter het reserve wiel behoort te zitten, ook daar een kwart kuub aan verwaarloosde ruimte. Nee voor mij had hij niet hoger gehoeven, het sportieve is daarmee weg en ik krijg steeds meer het idee dat dit een boodschappen auto wordt. Afin, iedereen heeft een andere smaak. Gelukkig maar..

ohja check voor de fun even https://www.kreiselelectric.com/en/projects/electric-golf/
Het is hun gelukt om een 55Kwh accu in een e-Golf te krijgen op zelfde plek als de 35Kwh accu zit.

[Reactie gewijzigd door hendymen op 22 juli 2024 17:41]

Waar heb je het over?

De voorkant bij de id3 ligt helemaal vol, ze hebben zo meer binnenruimte kunnen creëeren. De motor zit onder de achterbak en ook daar zo efficiënt mogelijk. Om dan modulair te zijn, gewicht zo laag mogelijk bij de grond ivm rijeigenschappen is dat de enige oplossing.
Anoniem: 951889 @hendymen25 maart 2020 09:59
> nog zeeën aan ruimte

Ja, cumulatief wel. Maar al die ruimte zijn hoekjes en gaatjes. Je wilt je accupacks graag massaproduceren want dat is goedkoper, dus de vorm ligt vast. En als je een vreemd gevormde accu hebt die precies in die hoekjes en gaatjes past, ligt meteen het complete design van je hele productenlijn vast.

Dus ze maken hem plat en stoppen hem in de vloer zodat dezelfde accu overal te gebruiken is. Die "Zeeën aan ruimte" kunnen ze hooguit nog voor je brandblusser en je boodschappen benutten :)
een lage auto stapt minder vlot in en geeft een slechter overzicht op de weg. EV's hebben daarbij ook nog eens een battery pack dat bijna de volledige bodemplaat bedekt en toch minstens een tiental cm dik is
Het is alleen jammer dat het stukje overzicht wat een SUV rijder wint ten koste gaat van mijn overzicht |:(
niet enkel SUV's zijn hoog, bestelwagens, monovolumes, ... zowat elk model is tegenwoordig hoger gebouwd behalve sportwagens. Bovendien zullen er maar weinig mensen zijn die een auto kopen in functie van andere weggebruikers
Volgens mij heeft dat ontwerp niets met aerodynamica te maken maar puur met wat (internationaal) goed verkoopt. Zelfde reden dat er geen electrische stations zijn...
Voor zover ik weet is dit marketing om het als SUV te verkopen. Een model 3 heef bijvoorbeeld ~14cm ground clearance (vrij normaal voor een sedan), de model X ~23. De meeste SUVs zitten > 20 cm.

In het algemeen verlaagt het verlagen van de auto de drag inderdaad. Hoeveel durf ik niet te zeggen maar hier is vast genoeg onderzoek naar gedaan.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 17:41]

Op zich is dat ook helemaal waar qua aerodynamica, maar EV’s hebben vaak het accupakket in de bodem liggen. Dit is qua ontwerp makkelijker weg te werken in een crossover/suv achtig uiterlijk. Dit heeft ook te maken met het feit dat deze EV’s ook verkocht moeten worden: crossovers/suvs zijn wereldwijd zeer populair in tegenstelling tot de meer klassieke stationwagon, welke eigenlijk alleen in (noord) Europa populair is.

Een bijkomend voordeel voor een EV is dat het zwaartepunt door de laaggeplaatste accu relatief laag is, waardoor een hogere auto toch beter op de weg ligt dan je zou denken.
SUVs en Cross Overs zijn tegenwoordig in trek. Dat beinvloed zelfs hoe andere type modellen er uitzien. Kijk maar naar de stationwagons van Vovlo. Die zijn ook hoger geworden met grotere wielen.
Markttrend. De groei in de markt zit vandaag in SUV's en andere stoere, sportieve, avontuurlijk aangeklede wagens.
Waar een SUV tot enkele jaren geleden echt hoog op zijn poten moest staan, merk je nu dat er meer en meer cross-varianten (woordspeling...) op de markt komen die sportieve lijnen combineren met SUV-kenmerken. Een goed voorbeeld is de Audi E-tron. Deze is op zich helemaal niet zo hoog (12,5cm lager dan een Audi Q7) maar heeft toch duidleijke SUV-kenmerken. Maar bv. ook de nieuwe Ford Kuga boet wat in aan centimeters in de hoogte (wat het dus wat minder uitgesproken maakt).
Maar deze Polestar 2 past perfect in het rijtje met de E-tron. Elektrisch, stoer gelijnd, licht verhoogd koetswerk.
Een voordeel, maar niet absoluut, is dat er (meer) ruimte voor de batterijen is. Het lijkt me geen noodzaak als je ziet dat een Opel e-Corsa/Peugeot e-208 een batterij van 50kWh zonder enig probleem weggestopt krijgt onder de stoelen, dan kan een Polestar/Audi dat ook.
Bij een Nissan Leaf/Renault Zoé zie je dan weer wel duidelijk aan het design dat er een batterij onder schuilt. Deze wagens hebben duidelijk een iets hoger koetswerk t.o.v. niet-elektrische concullega's.
Naast populariteit van dergelijke auto's sowieso...het accupakket in de bodem is gewoon 7-10cm dik. En dat vreet hoofdruimte. Bij Tesla (en later anderen) compenseren ze de hogere bodem met een glazen dak. Op die manier blijft er voldoende ruimte over.

Veel EVs van niet-Tesla's zijn (nog) omgebouwde brandstofauto's. Je hebt dan modellen nodig waar je redelijk straffeloos die 7-10cm aan binnenruimte (hoogte) kunt inleveren.

En "weerstand" is uiteindelijk een uitkomst van "hoe aerodynamisch" een auto is (Cw waarde) en "hoe groot het frontaal oppervlakte is". Hoger op poten staan, of een hogere koets hebben, beïnvloedt dan het frontaal oppervlak.
De afbeeldingen vertekenen wel een beetje. De Polestar 2 is maar 2 cm hoger dan een Volkswagen Golf. Hij is wel 25cm langer en 6cm breder.
EV's dragen onder accu's mee oner hun vloer waardoor de auto in totaal hoger moet worden. Daar is de hogere formfactor van bv. een SUV bij uitsek voor geschikt.
Jouw vraag komt vaak terug ik heb in het verleden een verklaring voor gegeven.
Dat heeft te maken met de populariteit van SUV's en Crossovers onder de grootst vermogende deel van onze samenleving, namelijk de senioren (50-plussers). Deze groep is verantwoordelijk voor de aankoop van meer dan de helft van nieuwe auto's. De comfortabele zitpositie en de hoge zit is aantrekkelijk voor hun. Zo lang zij degenen zijn die nieuwe auto's aanschaffen hebben zij ook voorlopig de zeggenschap over welke type auto's worden ontwikkeld.

De impact van SUV's op ons klimaat is in dit artikel van de correspondent mooi uiteengezet.

De packaging van een elektrische auto zorgt ervoor dat de meest comfortabele elektrische auto's wat hoger zijn. Je zit namelijk op een groot skateboard van batterijen. Er zijn een aantal modellen die enigszins erin zijn geslaagd om klassieke autovormen (sedan) te combineren met een elektrische skateboard. De Model S en de Model 3 zien er vrij conventioneel uit echter zit je achterin vrij ongemakkelijk. De afstand tussen de vloer en het zitvlak is heel klein, het voelt alsof je op een lage poef gehurkt zit. Porsche heeft dat enigszins opgelost door in de skateboard gedeeltes zonder accu te voorzien waardoor de vloer lager geplaatst kan worden. Ze noemen dit zelf de "foot garage".
Auto's voor de Aziatische markt staan vaak ook hoger op de wielen vanwege de vele verkeersdrempels. Niemand houdt zich daar aan de max. snelheid als er geen fysieke belemmering is.
Hoger = stoer = nieuw = marketing SUV's zijn 'in' ondanks hoger verbruik.
Je weet wel, mannen en hun compensatiedrang :P
Nee dankje, ik vind de tesla's al veel te laag (en Model X vind ik echt lelijk).
Ik had ook eerst die bedenking. Maar hoe hoger de auto op zijn wielen staat hoe meer lucht er ook onderdoor gaat maar dan moet de bodem ook glad afgewerkt worden om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. Het is vooral het frontale oppervlak dat belangrijk is voor de aerodynamica.
Het is weer autoweek tijd op tweakers, gelukkig vind ik auto’s ook leuk. Maar gezien wasmachines ook elektrisch zijn en een hoop tech bevatten kan dit segment ook weer nieuw leven ingeblazen worden? Waar ligt de grens of is alles met een stekker of accu tweakers waardig?

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 17:41]

Als wasmachines ook een persoon hadden waar de gehele media op lijkt te geilen dan zouden we vast net zoveel nieuws over wasmachines lezen.

Je hebt overigens wel een punt.
Dit lijkt me echt fantastisch om te lezen :) Laatste Headlines van Tweakers:
  • Nieuws - Miele heeft een miljoen elektrische wasmachines geproduceerd
  • Nieuws - Criminelen stelen data bij Miele- en SpaceX-toeleverancier
  • Nieuws - RDW onderzoekt 'op hol geslagen' Miele WCL 330 - update
Haha! Sterke topics! :)
Horloges waren ook nooit een frontpage topic, totdat ze 'slim' werden. Auto's maken een soortgelijke ontwikkeling door dus die zul je hier ook steeds meer zien.
Ik heb een wasmachine met app, boeiend. Niet om die reden gekocht, maar alles wordt smart. Ook benzine auto’s, alleen daar lezen we hier niks over.
Inderdaad waar blijft het nieuws over een nieuwe siemens/.beko vaatwasser met ethernet/wifi/ ander gimmick. ?
Ik zou graag, nu toasters steeds slimmer worden, ook zo een nieuws willen zien:

https://www.extremetech.c...oaster-griffin-technology
Hetzelfde principe geldt overal hetzelfde: Levert het lezers / klanten / bezoekers of clicks op? Produceer dan meer van dit...

Deze site draait om geld te verdienen, het is geen filantropische instelling.
Elektrische auto’s zijn ‘nieuw’, als jij een wasmachine hebt wait draait op koude fusie, dan zal het vast ook op tweakers komen :).
Elektrische auto's zijn oud :+
Nieuw? Onder welke steen heb jij geleefd? In 1900 waren er ook al zat elektrische auto's... En de trend van de 'moderne' elektrische auto is al in de jaren 90 gestart.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 17:41]

Nee al bij het het begin van de auto introductie waren er elektrische auto’s. Ik vind het gewoon subjectief.
Jammer dat auto's nu ook al helemaal uit China worden gehaald. Gooi dan 5% op die prijs en maak hem hier, als de overheid die CO2 die je daarmee bespaart ook nog compenseert heb je eindelijk iets waar je eigen land qua werkgelegenheid van profiteert, en het milieu ook.
Met die 5% kom je er niet om hem hier te laten maken. En Autoproductie gebeurd over heel de wereld. De wagens die hier nieuw verkocht worden van andere fabrikanten zijn ook niet allemaal hier gemaakt. Maar stel dat die Polestar hier gemaakt zou worden, dan moet je ze van hier weer naar China verschepen voor de verkoop daar. En van hier naar de VS verschepen voor verkoop ginder. Het is economisch al helemaal onhaalbaar om serieproductie van kleinere oplages te doen verspreid over heel de wereld.
Volgens mij liggen alle Europese autofabrieken op het moment stil. Ook die van Volvo.

Ze zullen hem waarschijnlijk op meerdere plekken willen fabriceren (China, EU, VS) voor de verschillende markten maar Europa (en de VS misschien al?) is tijdens de Coronacrisis even niet mogelijk.
Ik weet niets van auto's, maar als je hem nu 0-100 in 10 sec laat doen ipv 4, zou dat de actieradius niet ten goede komen?
Snel optrekken is niet echt minder zuinig, dat je langer op hoge snelheid rijd heeft een grotere impact.
Tuurlijk is snel optrekken wel minder zuinig, en een pak ook. Als ik paar keer snel optrek met een MX ben zie ik dat heel duidelijk aan mijn batterij.

In mijn ervaring (4 jaar diverse Tesla modellen) heeft temperatuur de grootste impact, gevolgd door je rijstijl en dan pas je snelheid.
Een elektrische motor heeft een hoger koppel over een breed bereik en kan uit zichzelf makkelijker accelereren. Ik vermoed dat als je de auto een bepaalde topsnelheid wil meegeven dat een snelle acceleratie mee in het pakket zit door de eigenschappen van een elektrische motor.

Een ander aspect is natuurlijk het marktsegment waar men op mikt. Elektrische auto's zijn duurder in aanschaf en men redeneert dat de klant dan ook bepaalde prestaties of eigenschappen (ruimte bijvoorbeeld) verwacht. Voor 60000 euro zou ik ook een speciale wagen verwachten.
Waarschijnlijk wel, maar dat ligt hem helemaal aan de bestuurder en rijstijl - net een echte auto.
Zeker. Je HOEFT ook niet telkens zo snel op te trekken ;)
Maar soms is het gewoon fijn dat het kan.
Accelleratie is een combinatie van factoren zoals weerstand, koppel, vermogen, ... . Welke wil je aanpassen om die acceleratie te vertragen? Je kan het ook softwarematig gaan beperken en ja, je zal een winst in bereik maken. Maar tenzij je elke paar honderd meter tot stilstand komt en bij vertrek die rechterpedaal gaat vloeren, zal dat verschil verwaarloosbaar zijn. Wat minder snel rijden gaat de actieradius trouwens meer ten goede komen dan wat minder hard versnellen.
Is basis wetten van Newton (behoud van energie enzo ) ;)
Vindt het zo lelijk, dat ze tesla na doen qua infotainment systeem.
Wat is dat lelijk zeg, daar heeft de Taycan gelukkig geen problemen mee.

Mooi strak design. Je kan zien dat pas beginnende auto fabrikanten 0% weten hoe een interieur eruit hoort te zien.

MB
VW
BMW
Ford
weten wel gelukkig hoe het wel moet.
Vind dit dan toch een stuk mooier dan die Tesla Model 3 die alleen een lelijke tablet in het midden heeft en geen display voor je neus.
Enuh, de taycan is dan ook wel even minimaal 2x zo duur, dus logisch dat er dan wat meer budget is om het intereur wat 'beter' te doen.
Maar zoals anderen al zeggen, Polestar is geen beginnende auto fabrikant, dat is gewoon volvo..
En zoals anderen ook al aangeven, smaken verschillen.
Prijs heeft hier geen impact op.

Sinds wanneer heeft Porsche zich als goedkopere brand voorgesteld?

Maar goed, inderdaad smaken verschillen per gebruiker. Daarom zal ik dan ook nooit een Tesla nemen. Want qua design naah niet te tippen aan de rest.

Polestar dacht is de race devisie. Maar goed verkeerd begrepen.
Prijs heeft wel degelijk impact op het intererieur.. Hoe hoger de prijs hoe luxer ook het intererieur.

En het klopt Polestar is de performance divisie van volvo en in het verleden overgenomen van iemand die in racing zat.
Ford zeg je. Interieur van de Mach E al gezien?
Mag ik je eraan herinneren dat smaken verschillen en dat wat jij lelijk vindt, een ander mooi kan vinden?
Smaak is persoonlijk, ik vind het minimalistisch uiterlijk van de Model 3 heerlijk en krijg de kriebels van de rommel in een "normale" auto. ;)
Je hebt helemaal gelijk. Volvo komt net kijken.... 8)7
Geweldig nieuws... alweer een elektrische auto met een belachelijk vermogen: 0-100 in 4.7 s en een nog idioter prijskaartje. Vanaf 59.800€, dus als je er eentje wil die je ook echt wilt hebben lig je 70.000€ of daaromtrent. Wie heeft dat geld of is zo autogek dat alles andere daarvoor moet wijken?

Zocht u een echte elektrische auto, die niet alleen voor de millionairs onder ons te betalen is?
Wat dacht je van deze...
https://www.auto-motor-un...cia-spring-electric-2021/
Alleen een slechte range... met 270 km kan ik niet eens naar Nederland rijden vanuit Bremen.
Het gigantische vermogen maakt kwa kosten niet veel uit. Dus waarom niet?
"Het gigantische vermogen maakt kwa kosten niet veel uit."

Natuurlijk maakt dat heel veel uit.
De electronica moet zwaarder uitgevoerd worden.
De remmen moeten sterker zijn.
De motoren moeten sterker zijn.
De gehele constructie van de auto moet sterker zijn.
De banden moeten breder zijn om het vermogen op de weg te krijgen.
De accu moet zwaarder uitgevoerd worden.
Uiteraard kost het meer. Maar een electrische auto is sowieso al duur. De electronica en motor wat groter uitvoeren is dan niet zo erg, en de batterij bestaat sowieso al uit ettelijke cellen die samen veel vermogen kunnen leveren.

Als je een auto toch al voor 57 duizend zou moeten verkopen met een 60-PK-motortje, kun je beter hem vijfduizend euro duurder maken en dan een enorm vermogen erin proppen. Als je veel bereik wilt, gaat het (nog) niet goedkoop.

De electronica is trouwens echt niet zo groot / duur, ook de motoren niet. Ik denk dat aandrijving op een 2. as voor hoog vermogen wel een stap in kosten betekent, maar goed, goedkoop werd het toch al niet.
Waarschijnlijk zal het prijsverschil van "vermogende" EV's t.o.v. de zwakkere wel kleiner zijn dan bij de ICE.

Ik vind zelf 150 pk wel genoeg. Zeker bij dat mega koppel van de EV. En dan liefst een traditionele lage station. Maar die maken ze tegenwoordig helaas niet meer. ;)
Nog afgezien van Andreetjs lijstje was het ook het belachelijke prijspeil. Goed een moederbord van 700€ voor een Gaming PC is ook niet bar zinvol, maar €700 is voor een liefhebber prima op te hoesten... Ik zou zelf liever aandacht zien voor 100€ moederborden en betaalbare auto‘s.
Er zijn al een aantal Tweakers die een bestelling hebben geplaatst:
Het grote Polestar 2 / XC40 P8 topic
Een collega van me wilde hem onlangs bestellen, maar de levering zou pas ergens in 2021 plaats vinden. Helaas wordt ie dan een stuk duurder in de bijtelling..
Dat is niet waar zover ik weet. Bij bestellen nu krijg je m in augustus
De eerste exemplaren van de auto gaan naar Europa, waarna ook de export naar China en Noord-Amerika aanvangt.
Export naar China van een auto die in China wordt geproduceerd.. :?
Is dit ook de auto met Wireless Android Auto?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.