Aantal elektrische auto's in Nederland gestegen naar 107.000

In Nederland rijden sinds januari 2020 107.000 volledig elektrische auto's rond. Dat is een stijging van 62.000 ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee is ruim 1,2 procent van alle in Nederland geregistreerde auto's volledig elektrisch.

Volgens de cijfers van het CBS was de registratiepiek van het aantal bev's, kort voor battery electric vehicles, in december. Toen werden er 22.900 nieuwe volledig elektrische auto's op kenteken gezet. Vermoedelijk deden veel zakelijke rijders dit vanwege het verhoogde bijtellingstarief dat sinds 2020 geldt. De op een na beste maand was september, toen werden er 7.700 nieuwe bev's op kenteken gezet.

Sinds 2020 geldt een verhoogd bijtellingstarief van 8 procent. In 2019 was dit nog 4 procent. Daarom probeerden zoveel mogelijk zakelijke bestuurders in december nog auto's op kenteken te krijgen, zodat ze het verlaagde bijtellingspercentage konden toepassen. Ook bijvoorbeeld leasebedrijven wilden zoveel mogelijk elektrische auto's in 2019 registreren, zodat ze in 2020 konden adverteren met een bev met 4 procent bijtelling. Een verlaagd bijtellingstarief is na registratie van een auto zestig maanden geldig.

Het verlaagde bijtellingstarief is sinds vorig jaar alleen geldig tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Daarboven geldt het reguliere tarief van 22 procent. Met ingang van dit jaar is de maximale catalogusprijs waarover het verlaagde bijtellingstarief gezakt naar 45.000 euro. In 2021 daalt dit naar 40.000 euro en stijgt het verlaagde bijtellingspercentage naar 12 procent. Dit bijtellingspercentage wordt steeds verder opgehoogd, totdat zakelijke rijders in 2026 22 procent bijtelling moeten betalen.

Het CBS schrijft dat geen van de top vijf meest geregistreerde bev's in 2019 een catalogusprijs van boven de 50.000 euro had. Brancheorganisatie Bovag meldde eerder dat de meest geregistreerde auto van 2019 de Tesla Model 3 was, met 29.922 stuks. Dat is bijna de helft van alle in 2019 in Nederland geregistreerde elektrische auto's.

In totaal zijn er volgens het CBS nu ruim 402.000 elektrische auto's in Nederland. Dit zijn naast de bev's ook (plug-in) hybrides. Het aantal plug-in hybrides is met 3.000 auto's afgenomen naar 91.000 auto's. Het aantal phev's groeide enkele jaren geleden fors vanwege een gunstig bijtellingstarief. Sinds 2017 is dat tarief echter net als bij reguliere personenauto's 22 procent.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-04-2020 • 10:40

353

Submitter: Tassadar32

Reacties (353)

353
339
167
33
2
138
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wat het aandeel particuliere kopers is. Gezien de prijzen van deze auto’s schat ik in nagenoeg nihil.

De zakelijke rijders gaan over vier jaar weer naar de bijtelling kijken en als de voordelen dan weg zijn en zij significant meer moeten gaan betalen voor een ev, is het weer over en uit met de groei vermoed ik. Hoe jammer dat ook is.
Bart ® Moderator Spielerij @Naafkap14 april 2020 10:57
Dan ga je ervan uit dat bijtelling het enige is waar zakelijke rijders naar kijken. Terwijl er natuurlijk meer factoren van invloed kunnen zijn:
- de werkgever stimuleert elektrisch rijden en biedt geen brandstofauto's aan voor het personeel.
- elektrische voertuigen zijn in aanschaf momenteel duurder, maar over 4 jaar is dat verschil op z'n minst kleiner.
- elektrische voertuigen hebben minder onderhoud nodig, en brandstof is ook goedkoper. Dit kan van invloed zijn op het leasebudget dat je als werknemer hebt, waardoor je een luxere elektrische auto kunt rijden, dan als je een brandstofauto zou kiezen.
- als de kosten onder aan de streep voor de bestuurder gelijkwaardig zijn, of niet al te veel hoger voor een elektrische auto, kan de leaserijder alsnog gewoon voor elektrisch kiezen. Bijvoorbeeld vanwege idealen, of vanwege imago.
Tja. Ik mag ook een leaseauto gaan uitzoeken en zou graag een EV kiezen maar de dichtsbijzijnde laadpaal is 500 meter verderop en ik woon in een appartement. Dat wordt dus gewoon een verbrandingsmotor. EV is vooral voor een select groepje zakelijke rijders heel aantrekkelijk. Er moet nog een hoop gebeuren om dat voor de rest ook aantrekkelijker te maken.
Als je een EV aanschaft (of in het aankoopproces bent) kan je bij je gemeente aangeven dat je EV gaat rijden en geen eigen oprit hebt. Zij plaatsen laadpalen bij aan de hand van de ingeschatte vraag.

Ik rijd nu al een tijdje een EV terwijl ik ook geen eigen oprit heb, en in Den Haag kan dat prima met voldoende laadpalen.
Ik vraag me af of dat in een dorp net zo makkelijk gaat. En al zeker niet als je de enige bent in de straat.
Kijken op de website van de gemeente, of wellicht is je gemeente aangesloten bij dit Allego-initatief: https://openbaarladen.nl/aangesloten-gemeenten

Meeste gemeenten in Nederland hebben inmiddels hun beleid mbt openbaar laden op orde. Ook als je de enige bent in de straat (iemand moet immers de 1e zijn, en ze willen vaak een goed spreidingsbeleid, dan is 500 meter vanaf de huidige paal een goede afstand om een nieuwe neer te zetten.)
Hier provinciestadje (stadsrechten gegeven in een vlaag van verstandsverdwazing tijdens de 80-jarige oorlog)
en het aantal parkeerplaatsen in de straat is ongeveer de helft van het aantal woningen, en aan de overkant van de straat. Openbaar vervoer kun je hier vergeten dus heeft ieder gezin minstens twee auto's nodig.

Bij enkele huizen is de "voortuin" compleet betegeld, maar tegen op eigen terrein parkeren wordt actief opgetreden (lees gehandhaafd) behalve als het arbeidsmigranten betreft.

Daarnaast is het nog zo dat overal waar laadpalen komen, je tegenwoordig met een niet-elektrisch voertuig dus ook niet meer mag staan. Je krijgt dus overal straten die vol staan met auto's maar waar de plaats met de laadpaal leeg blijft omdat niemand van de bewoners in die straat een EV heeft en de komende 10 jaar niet zal hebben.
Net even gekeken en de gemeente lijkt daarbij te zijn aangesloten.

Maar dan, het kan 18 weken duren totdat je hoort of er een laadpaal komt.
Ze bepalen ook nog waar. Dus dat kan nog steeds op aanzienlijke afstand van je woning zijn of in ieder geval een veelvoud van wat het nu is.
Ze kijken of er geen voorwaarden zijn om de aanvraag af te keuren. Nou is er hier een laadpaal op 100m dus ik kan het al raden. En nee, ik ga mijn auto niet 100m verderop in een andere straat parkeren.
Als ik het goed lees ligt de aanvraag na die 18 weken of de tijd die ze nodig hebben nog 6 weken ter inzage en bezwaar. En als dan alles goed gaat nog de tijd die je moet wachten tot ie er daadwerkelijk staat.
In die tijd kun je een auto verslijten of in ieder geval niet het risico nemen om alvast een ev aan te schaffen.
Yep zelfde hier. En 100 meter zou ik nog niet zo erg vinden, 250 of 300 wel. Zeker omdat ik hem op sommige plekken echt niet wil hebben staan (spiegeltrappende dronken tokkies route) maar de kans groot is dat ie daar wel zou komen omdat niemand daar wil parkeren en dus ruimte is.

En aangezien ze niet op voorhand willen zeggen waar hij eventueel (of bij benadering) gaat komen is het ev rijden hier ook op de lange baan geschoven.
Maar @Frappuccino begrijp ik nu van je dat je dus helemaal geen probleem hebt omdat je op je werk al kunt opladen en dus helemaal niet in je buurt aan de oplader hoeft?
Sommige gemeentes hebben subsidies op laadpalen. In Eindhoven kan je zelfs een laadpaal gratis aanvragen als er geen laadpaal binnen 300 meter van je huis is. In Groningen heeft ook zo'n soort regeling. Ik zou zeggen, vraag maar bij je gemeente na want wie weet.
En dan maar hopen dat de plaats vrij is als je thuis komt. Zo niet kun je altijd nog een haspel over je balkon uitrollen. Zoals StarZ al aangeeft moet er nog een hoop gebeuren om de doelgroep die geen privé parkeerplaats voor de deur heeft de streep over te trekken.
Er zijn bij mij 2 laadpalen in de buurt, dus 4 laadplekken. Komt soms voor dat er geen plek is maar ik hoef niet altijd op te laden, in de praktijk kom ik nooit tekort. Als ik meermalen misgrijp kan ik altijd nog naar een snellaadpunt, maar dit is nog niet voorgekomen.

Zoals gezegd, de gemeente voorziet gewoon in laadpunten. Dus meer EV's zijn meer laadlekken in de buurt, wel aanvragen natuurlijk anders kan de gemeente de laadbehoefte niet goed inschatten.
Bart ® Moderator Spielerij @Kev-in14 april 2020 15:43
Aanvragen is altijd verstandig, maar dat de gemeente de laadbehoefte niet goed kan inschatten, is niet helemaal correct. Er wordt namelijk gekeken naar bezettingsgraden, en ook naar hoeveel verschillende auto's er bij een laadpaal laden (dat wordt gecheckt aan de hand van de gebruikte laadpas-id's).
De gemiddelde woon-werk verkeer afstand die met de auto word gedaan in nederland is 35Km.
Dan kan je een week doen met een beetje accu. Je hoeft dus helemaal niet elke dag aan de laad paal te hangen.

En steeds vaker kan je op je werk ook opladen.
Waarom gebruik je de term 'zogenaamd' in combinatie met milieubewust?
En voelt tanken ook als een soort straf? Daar ben je niet zelfvoorzienend in, is duur en doe je bij een externe aanbieder.

Gebruik maken van ov of de fiets is natuurlijk nog beter, maar vergeleken met dat is maximaal 300 meter verderop parkeren echt een geen straf. Al heeft ov ook zeker zijn voordelen.
Zelfs als het echt 300 meter verderop is en dat voor altijd zo zou blijven, kun je wel lekker aan je gezondheid werken met die paar minuutjes wandelen.

Alles is tijdelijk, ook dat er nu maar beperkt laadpalen zijn.
Het OV heeft helemaal geen voordelen, althans voor mij niet maar iedereen rekent zich hier rijk naar eigen ervaring dus ik ook.

Als ik met het OV naar mijn werk moet doe ik er enkele reis 1.5 uur over. Met de auto hooguit 25 minuten. En je bent ook nog tijdstip afhankelijk wat je met je eigen vervoer niet bent. Tel maar uit je winst.

Niemand kan in zijn achtertuin (als ie die al heeft) zelf benzine produceren. Maar dat weet je natuurlijk zelf ook wel. Ik zou daarentegen wel mijn eigen zonnepanelen kunnen gebruiken om mijn auto te laden, als die tenminste voor de deur zou kunnen staan.

Ik kan nu op zo'n 10m van de woning parkeren, waarom zou dat een veelvoud daarvan moeten worden als ik electrisch zou willen gaan rijden? Omdat oa jij dat acceptabel vindt? Zo steekt de wereld natuurlijk niet in mekaar.
Als je autorit maar 25 minuten is dan kan je bijna zeker een week met je accu doen. Hoef je dus maar 1 keer in de week een bokje om te lopen, wat in totaal nog steeds veel sneller is als tanken elke 2-3 weken.
Als je al niet op de werk kan opladen natuurlijk wat ook steeds meer voor komt.

En als je met je eigen stroom wilt opladen, dan moet je ook zorgen dat je zelf je auto ergens kwijt kan om hem op te laden. Want zo steekt de wereld nu eenmaal in elkaar.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 21:48]

Precies wat ik zeg. Vergeleken met het enorme leed dat jouw ov trip zou zijn is die max vier minuutjes lopen naar een laadpaal zo slecht nog niet. Een kleine opoffering die je kunt maken voor het milieu als je dat zou willen en de aanschaf van een elektrische auto kunt veroorloven.
En ja ik zeg bewust kleine opoffering. Ik weet uiteraard niet hoe ver je werk is, 25 minuten snelweg kost meer energie dan in de stad. Uitgaande van de gemiddelde woon-werk afstand van 22 km en een middelmatig bereik van een elektrische auto van 300 km hoef je maar eens in de 6,5 werkdagen op te laden. Oftewel als je eens in de week oplaadt is dat voldoende en heb je zelfs marge over. De rest van de week parkeer je gewoon recht voor de deur. Dat je dan zo goed als nooit meer naar een benzinestation hoeft scheelt ook weer.

Ik lees niemand die zegt dat je je auto verderop moet parkeren omdat zij dat acceptabel vinden, maar geef wel aan dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend.
Da's goed nieuws dan wacht ik wel tot er wel een laadmogelijkheid is in de toekomst, ga ik er nu verder geen onnodige tijd aan verspillen. :Y)
Je zou maar 500 meter moeten lopen naar je auto..
Wie parkeert z'n auto dagelijks 500 meter verderop? Kom nou.
Ga jij ook dagelijks tanken dan???
Je gaat natuurlijk niet dagelijks bij de laadpaal parkeren. Je gaat daar alleen naar toe als je moet laden. Met een beetje EV bij gemiddeld gebruik is dat 1 of 2 keer per week.

Ik begrijp niet zo goed waarom een klein stukje lopen gezien wordt als een groot probleem. Hele volksstammen gebruiken het nu als argument om niet binnen te hoeven blijven.

Ikzelf heb ook een elektrische auto die ik niet voor de deur kan opladen. Ik heb zelf een laadpaal aangevraagd. Dat duurde inderdaad even. Nu moet ik ongeveer 100M lopen vanaf de laadpaal. Daarvoor 300M. Dat doe ik nu nog wel eens aangezien het drukker is geworden en de laadpaal die ik heb aangevraagd ondertussen goed gebruikt word. Big deal.
Anoniem: 894165 @koenie14 april 2020 17:21
Anders probeer je íetsje verder te kijken dan je eigen situatie.
Heb je kleine kinderen en weet je hoeveel zooi je daarvoor mee moet nemen, al is het een boodschapje of bezoekje bij oma?

Daarbij: Als ik *prive* 50k aan een auto uitgeef heb ik 'm liefst dichtbij m'n huis staan ja, want ik moet schade en andere kosten gewoon zelf betalen.
Ik zeg nergens dat verderop 1 a 2 maal in de week je auto opladen voor niemand een probleem is. Wel is dit een kleine groep. Verder heb ikzelf ook kleine kinderen gehad en weet precies waar je op doelt. Toch is dat ook gemakkelijk oplosbaar. Je haalt de auto even op net voordat je gaat inladen.

Lease of niet is kwa schade ook niet een erg groot verschil. Je zult zelf altijd een eigen risico betalen. Verder is publiek parkeren publiek. Maw dit soort risico's heb je op elke plek waar je de auto publieke wegzet. Lijkt me sterk dat de gemeente dermate competent is dat ze alleen plekken voor laden toewijzen waarvoor een hoger risico geld. Dat kan net zogoed omgekeerd zijn.

Mensen zijn blijkbaar niet zo goed in veranderen en zoeken argumenten om hun angst voor verandering goed te praten. Wat mij betreft is publiek laden en publiek tanken kwa ongemak min of meer vergelijkbaar. Alleen het tijdstip en plek waarop je een handeling moet uitvoeren is anders (tijdens de rit bij tankstation voor ice vs na de rit bij laadpaal dicht bij huis voor ev). Bij beide moet je iets met een slang/kabel doen, bij beide reken je af middels een pasje, beide doen dit 1 of 2 keer per week en bij beide moet je een stukje lopen.
Verschillen zitten in details en maken geen groot genoeg verschil voor mij om me daar druk over te maken.
Heeft niks met angst te maken. Heeft alles met gemak te maken. Even 5 minuten lopen om je auto op te halen valt daar niet onder.
Een straat verder is al geen optie. Ik kan nu ook bij mezelf in de straat parkeren.
Ja, dat is het probleem ook niet. Maar deze laadpaal is niet voor mijn straat maar voor een andere straat. Deze is bijna permanent bezet.
Anoniem: 113730 @StarZ14 april 2020 15:19
Als je het echt wilt, dan loop je die 500 meter toch totdat de laadpaal die je bij jouw gemeente aanvraagt klaar is. Effe 5 minuten bewegen na een autorit lijkt mij geen straf.

Bij de meeste appartementen in mijn wijk hebben veel appartements-eigenaren gewoon een lader gerealiseerd op hun parkeerplek. Waar een wil is daar is een weg!
Punt is dat die laadpaal vaak al gebruikt wordt. Die is namelijk al door iemand anders aangevraagt...
Dan is er meer capaciteit nodig, en ook daar kan je voor terecht bij je gemeente. Maar de gemiddelde persoon hoeft helemaal niet elke dag aan de laadpaal. veel zouden met ongeveer 1 keer per week toe kunnen.
De typische straat-laadpaal heeft twee aansluitingen begrijp ik, en wordt tussen twee parkeerplekken geplaatst. Logisch, de gemeentes zien aankomen dat ook dit jaar het percentage elektrische auto's gaat toenemen. Dan is het handiger om iets meer capaciteit nu neer te zetten. De kosten zitten niet in die tweede aansluiting, maar in het graafwerk e.d.
Als de dichtstbijzijnde laadpaal 500 meter verderop is, kun je gewoon een laadpaal voor in de buurt aanvragen.
Jou situatie leg je bij een goeie EV-leaser neer en die helpt jou bij hoe dat wel kan.
En zoals ze hier al zeggen, laadpunten gaan op aanvraag bij gemeenten.
Dan ga je ervan uit dat bijtelling het enige is waar zakelijke rijders naar kijken. Terwijl er natuurlijk meer factoren van invloed kunnen zijn:
Hoe zou het toch komen dat hij er vanuit gaat dat dat het enige is waar zakelijke rijders naar kijken?

Wellicht de ervaringen uit het verleden waaruit dat zonneklaar bleek? Bv de outlanders die bij duizenden verkocht werden zonder dat mensen er ooit in hadden kunnen zitten?

Ik zie dat om mij heen ook continu. Idealen of imago kan de rijders in 95% van de gevallen niks schelen.
Imago is wel iets dat bedrijven naar kijken. Imago is namelijk geld waard.
Bart ® Moderator Spielerij @mjtdevries14 april 2020 13:16
Je hebt het met de Outlander over een specifieke situatie waarbij het financiële verschil tussen die auto en alle andere auto's zo enorm was, dat alle overige argumenten (bijna) volledig teniet gedaan werden. Die situatie is over een paar jaar niet meer van toepassing, de financiële verschillen zullen veel kleiner zijn waardoor juist de andere argumenten van grotere invloed zullen zijn. Daarnaast is de bewustwording van klimaatverandering groter dan een paar jaar geleden, waardoor dat ook automatisch een grotere invloed zal hebben dan tijdens de Outlander. Je zit dus appels met peren te vergelijken door terug te kijken naar die periode.
Ben het met @Naafkap eens dat er altijd cijfers gedeeld wordt over de lease rijders. Ook bij niet elektrische auto’s.

Het zou interessant zijn om die break down altijd te zien. Percentage prive auto’s en lease auto’s; en daar een onderverdeling elektrische auto’s. Kan je met cijfers ondersteunen welke groep meer beïnvloed wordt door bijtelling subsidies etc. En in hoeverre het een deuk slaat in het totaal qua aantallen.

Ik las ooit ergens dat de verhouding particulier / lease verkochte auto’s 50-50% is. Echter kan ik dat nu niet snel googlen. Ook bij snel vinden bij BOVAG.

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 23 juli 2024 21:48]

Anoniem: 435630 @Bart ®14 april 2020 16:41
Klimaatverandering interesseert cuncumenten en bedrijven geen drol wanneer het ze extra geld kost. Bedrijven proberen alleen op papier groen bezig te zijn of nemen alleen maatregelen als ze er via aantrekkelijke voorwaarden geld mee kunnen verdienen. Zelfs onze overheid liegt en bedriegt alles bij elkaar met de zogenaamde schone bio centrales op hout. Buiten het feit dat hier grootschalig bos voor gekapt wordt zijn we hierdoor weer terug naar de jaren 80, zonder denox, zonder gaswasser, maar met zure regen.
Er is een lobbyclub die die heel leuk verkocht heeft.
Dan de consument, het grootste gedeelte heeft de luxe helemaal niet om zich bezig te houden met zaken die verder vooruit kijken dan twee maanden. Alle woonlasten moeten betaald worden en er moet brood op de plank liggen. En voor de mensen die wel wat geld hebben geld dat ze het geld beter aan een natuurorganisatie kunnen doneren. Als mensen echt betrokken waren zouden ze ook niet meer op (vlieg)vakantie moeten gaan of kinderen krijgen bijvoorbeeld, maar ik vermoed dat er niet heel veel mensen zo betrokken zijn met het klimaat.
Zelfde geld voor overheden, waarom nog toestaan dat de bevolking nog verder groeit? Waarom nog toestaan dat er brandstof aan vakanties o.i.d. wordt verspild en niet alleen aan essentiële zaken? Waarom niet standaard 5 jaar garantie op alle electronica om troep zoals bij de action te voorkomen?
Omdat het geen hond interesseert, het gaat om blijven consumeren en blijven proberen de 1,5% economische groei na te streven, ten koste van alles. Minder inwoners betekend bijna automatisch een krimp van de economie, enz, enz...
Dus terug naar de electrische auto. Jan modaal kan dit never nooit betalen. En als je een leasebudget van rond de 35k hebt en hiermee flink wat kilometers moet maken wordt het gewoon een diesel.
Gewoon OV pas en goede fiets regelen via de zaak. Dat is kosten technisch wel interessant en veel duurzamer.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 21:48]

2 voorbeelden waarom OV voor veel mensen geen goede oplossing is.
Ik woon zelf in Zwijndrecht, mijn vorige opdracht was op Schiphol-Rijk. Als ik met het OV ging, had ik effectief een reistijd van 1 uur en pakweg 40 minuten enkele reis (naar station, stoptrein naar Rotterdam, intercity direct naar schiphol en dan de bus naar rijk). Het vroegst dat ik aanwezig kon zijn was hierdoor 7:30. De terugreis om 16:00u doet er net zo lang over. Dus in het totaal 3 uur reistijd.
Met de auto had ik (als ik om 7:00u wilde beginnen) op de heenreis een rit van een uur en op de terugreis 15 minuten langer. Toegegeven, als er iets mis ging, ging het goed mis (vooral op de terugweg), waardoor ik al snel 2 uur onderweg was. Als het mis ging met de trein (dat ook wel eens gebeurde) werd de reistijd ook eenvoudig 2 uur of langer (langste met het OV kostte me 3 1/2 uur door een stroomstoring in Rotterdam).

Op dit moment moet ik naar Tilburg. Met het OV kost met dat het OV 1 1/2 uur. Met de auto net 50 minuten.
Kostentechnisch is het misschien interessant, maar per dag 1 uur en 10 minuten extra reistijd is dus niet interessant.
Het 'ergste' van dit voorbeeld, is ook nog dat dit best een goede aansluiting is. Je gaat in een redelijke rechte lijn naar Amsterdam, en Zwijndrecht heeft natuurlijk zijn eigen station.
Ik woonde zelf in Zwijndrecht en was het OV nog best goed te doen.

Maar inmiddels woon ik in Hardinxveld. Als ik nu het OV zou moeten pakken, dan zou ik helemaal gek worden. Ik zit op 40-45 minuten reistijd met de auto, zou ik dit met het OV doen dan zit ik op 2 uur.
Mijn oude baan zat op zo'n 30 minuten afstand, ruim 1,5 uur met het OV. (waarbij de metro letterlijk 10 meter van de ingang stopte)

En ook hierbij moet dan weer gezegd worden dat wij een station hebben (wel met een slechtere aansluiting). Bij een aantal plaatsen in de buurt, kan je gewoon nog 20 minuten toevoegen aan je reistijd, en ben je 3 tot 4x zolang onderweg.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 23 juli 2024 21:48]

Exact!
Daarnaast biedt de auto een vorm van comfort die ik in de trein (ook niet in de 1e klas) kan halen. Zeker niet op het traject Zwijndrecht - Rotterdam, of het traject Zwijndrecht - Breda.
Die trein zit gewoon tijdens de spits altijd bom- en bomvol. In de 2e klas ben je opeengepakt als een sardine. In de 1e klas heb je (meestal) wel een zitplaats, maar daar is ook absoluut geen garantie voor.

En dit is alleen maar erger geworden sinds er besloten is om van Dordrecht geen intercity station meer te maken. Op de stations tussen Rotterdam centraal en Breda centraal stoppen dus alleen maar sprinters.
En dan woon je nog in Nederland, met een super OV. Hier komt 1x per dag een bus en de dichtstbijzijnde laadpaal is iets van 300 km weg.

Mensen in Nederland vaak hoe ontzettend voor ze lopen en wat een enorme infrastructuur er is in het land en dat dit op 95% (schatting) van de wereld niet zo is.

p.s. ik quote je, maar eigenlijk had dat net zo goed bij iemand anders gekund
Natuurlijk de afstand. Maar de overheid zou toch ook dichter bij je werk wonen aantrekkelijker maken via belastingvoordeel ofzo. Als je verhuist dan minder inkomstenbelasting en je wegenbelasting gaat omlaag. En ja, er zijn mensen die als vertegenwoordiger 120k km per jaar rijden, maar regelgeving baseer je niet op de excessen zoals vertegenwoordigers waarvoor juist de electrische auto een prima oplossing. Maar mij gaat het over de 98% die dat wel gewoon kunnen. Waarvoor al dat geld over de balk gooien, als je gewoon een beter alternatief hebt oftewel minder in de auto zitten.
Ik werk voor een detacheerder, waarbij ik minimaal een half jaar bij dezelfde opdrachtgever zit. Soms is het wel 3 jaar. Ik heb in de 15 jaar dat ik in de detachering zit al aardig wat plaatsen gezien (Eindhoven, Nijmegen, Den Haag, Antwerpen, Gorinchem, Rotterdam, Schiphol-rijk, Utrecht).
De nieuwe opdracht is natuurlijk afhankelijk van de vraag en wat het beste bij mij past en aansluit op mijn kennis en kunde (maar ook waar ik in wil door groeien).
Ik heb overigens zeer bewust gekozen voor detachering.

Dan zou ik, met de door jou voorgestelde belastingen, iedere keer bij een nieuwe opdrachtgever moeten verhuizen, of ik ga ineens per opdracht meer of minder belasting betalen.
Dat klopt. Dan zou de werkgever je salaris kunnen ophogen zodat je belastingnadeel wordt gecompenseerd. Maar daarnaast enthousiasmeert de zo'n type regeling wel om mensen van binnen de regio voorrang op werkplekken te geven. Dus ik vind het niet zo gek en het door jouw aangegeven zie ik niet echt als een obstakel. Daar valt wel iets voor te bedenken.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 21:48]

Laten we het belastingstelsel vooral makkelijker maken ipv moeilijker.
Ook de subsidiepomp is niet al te succesvol of fraude-ongevoelig gebleken.
Natuurlijk de afstand. Maar de overheid zou toch ook dichter bij je werk wonen aantrekkelijker maken via belastingvoordeel ofzo. Als je verhuist dan minder inkomstenbelasting en je wegenbelasting gaat omlaag.
Het lijkt me niet wenselijk dat iedereen die een woning in hartje Amsterdam kan betalen minder inkomstenbelasting hoeft te betalen dan iemand die dat niet kan. Daarnaast zou dat de huizenprijs van grote steden nog verder verhogen en die van meer afgelegen gebieden doen dalen.

Je werkgever kan het ook aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld door treintijd ook als werktijd te tellen als je functie dat toe laat.
Ik rijd normaal 2:15 heen en 2:15 terug via OV. Ja dat is veel, een auto scheelt mij 2 uur (meest gunstige geval) maar in de praktijk kan dat al snel terug lopen naar 1 uur. Aan de andere kant, kan lekker onderweg mijn series kijken, kom ontspannen op werk en thuis. Ja, er is ook wel eens een probleem met het OV maar dat is in verhouding peanuts.
Tsja dat is al hetzelfde met de Interliner hier, rijd over de afsluitdijk, ik woon onder Den Helder, maar het duurt net zo lang als met de trein die om het IJselmeer heen gaat om naar bijvoorbeeld Groningen te gaan omdat die Interliner heel veel stopt een stop maakt waar je al een kwartier moet wachten voor de overstap.

Openbaar vervoer is ruk en duur.
Haha, OV duurzaam noemen, sorry hoor, het lijkt wellicht leuk, omdat je met meerdere mensen opgepropt zit, en het voordeliger is voor het milieu.

Maar voor jou als persoon is het dat echt niet. Waarom:

- OV is vrij prijzig, al helemaal als je van Arnhem naar Den Haag moet (bijvoorbeeld)
- Rijdt niet op tijden dat het jou uitkomt
- Reistijd is veel langer dan met de auto
- Met een businesscard heb je in loondienst geen eigen kosten. Als een kilometervergoeding van de baas niet gunstiger is.
- Vanaf Arnhem heb je in de spits in het algemeen ook nog een zitplek. En als je kan zitten kan je werken.
- Met de auto mag ik dan misschien sneller zijn. Maar als mijn baas me niet voor mijn reistijd betaalt kost het me netto nog steeds eigen tijd.

Edit: je individuele geval kan natuurlijk totaal anders uitpakken. Maar om jouw N=1 als objectieve waarheid te presenteren is wat kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door Jelle E op 23 juli 2024 21:48]

Dan ga je er wel van uit dat je kunt werken in de trein, er zijn maar genoeg banen waarbij dat niet kan.
En met een auto van de zaak die je niet privé rijdt heb je ook geen kosten.

Ik heb even gekeken en ik zou met de bus moeten, 2 uur onderweg zijn, 3 keer moeten overstappen en 28 minuten moeten lopen, in plaats van 35 minuten in de auto.. :+

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 23 juli 2024 21:48]

Anoniem: 1372576 @Segafreak8314 april 2020 16:10
Ik woon in een dorp in Brabant. Ik heb jarenlang gewerkt in Ridderkerk.
Met het openbaar vervoer was ik 2-2.5uur onderweg met meerdere keren overstappen.
Met de auto -als er geen file is op de A16 :'( - 25 minuten.

Maar afgezien van jouw punten wil ik er een paar toevoegen.
-overlast van anderen (hinderlijk gedrag/geluidsoverlast etc) in het OV
-echte criminaliteit in het OV. Al meerdere malen meegemaakt in de bus en trein waarbij iemand mishandeld/beroofd werd.

Dat heb ik in mijn auto niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1372576 op 23 juli 2024 21:48]

Haha, een EV duurzaam noemen. In je eentje in een voertuig van 2 - 2,5 ton waarvoor de electriciteit ook gewoon opgewekt moet worden en er een footprint is m.b.t. productie, zeker van accu's.
Veel makkelijker gezegd dan gedaan voor 99% van de bevolking
"Gewoon" OV, daar zit ook en flink verschil in! Een trein is heel wat anders dan een diesel bus.
Gemiddeld genomen is OV inderdaad een stuk duurzamer.

Bron: https://www.milieucentraa...vervoer/fiets-ov-of-auto/

[Reactie gewijzigd door bogersss op 23 juli 2024 21:48]

Of je hebt met het OV een reistijd van 2,5 uur enkele reis, tegenover 40 minuten met de auto enkele reis. :)
Ben je dat nieuwsbericht op tweakers begin dit jaar vergeten waarin gemeld werd dat dec 2019 iets van 12k tesla’s verkocht waren en jan 2020 ( nieuwe regels ) maar 36 stuks, due verreweg de meeste mensen kijken grotendeels naar de kosten.
In maart alweer 1,3K. Tesla sales schommelen altijd heel erg en het contrast december-januari was natuurlijk wel te verwachten, in heel Europa waren leveringen uitgesteld in zoveel mogelijk in 2019 in NL te kunnen leveren.
Natuurlijk kijkt men naar de kosten. Dan kan Bart wel vrolijk gaan spuien waar men naar zijn mening naar zou moeten kijken maar uiteindelijk is het de eigen portemonnee die hoogtij viert en niks anders.
Vergeet het comfort niet, eenmaal elektrisch dan wil je nooit meer terug naar een ronkende motor.
Ik heb een elektrische auto gehad voor ongeveer een maand maar was blij toen ik mijn eigen auto weer terug had met ronkende motor.

Niets zo mooi als toeren in het rood en het schakelen als je lekker aan het gassen bent. Voor woon-werkverkeer mjah ook niet heel bijzonder. Enige is dat het scheelt aan de pomp.

Wel enorm K als je de stekker er vergeten bent in te hangen... tanken 6 minuten voor 0-60 liter, 10%-100% 7 uur...
Bij de Tesla Supercharger van 20-80% in ongeveer 15min :).

Niets zo mooi als heerlijke rust in de auto als je optrekt. Of de heerlijke koppelkracht die je hebt als je het pedaal intrapt. Heerlijk.
Ondertussen ken ik genoeg Model 3's die de 300km nog niet halen op een volle accu met een beetje sportieve rijstijl, eerder richting de 250km. Daar kan ik nog geen 2 dagen mee naar m'n werk op en neer. Oh, en dan staan er ook alleen fastned laders langs mijn traject die ook nog eens vaak bezet zijn.

Praktijk: elke dag 20 a 25 minuten staan laden langs de snelweg, mits die niet bezet is.

Nee dank je, ik kan mijn tijd wel beter besteden :)
En ik rij 75km enkele reis naar kantoor. Laad hem op kantoor op, rij weer naar huis en laad hem thuis ook op op de oprit. Ik kan mijn tijd wel beter besteden dan om de 400km een benzinepomp zoeken om te gaan tanken. Verschil is jij MOET ergens naar toe om te tanken. Ik niet. Mijn eindbestemming hebben 9 van de 10x gewoon een lader staan in NL :D.

Overigens doe ik prima 320km met een Model 3 SR+. Dat er allemaal testosteron bommen in die Model 3's zitten en bij elke stoplicht vol vermogen willen optrekken, tja. Dan red je de 350/400 idd niet. Ding heeft het koppel van een RS4. (vanuitgaand van een Model 3 LR AWD). Als je dat doet met een RS4 dan mag je ook heel snel gaan tanken kan ik je vertellen uit ervaring.
Natuurlijk, voor jou is hij dan perfect, voor anderen is het elektrisch rijden erg onhandig. Kan je dat begrijpen?

Eerst heb je het over een SR+ en dan over de performance? Kunnen beide overigens niet tippen aan de RS4 qua performance. De SR+ komt dichter in de buurt bij een Polo GTI (gechipt helemaal) dan bij de RS4 ;)
Dat er allemaal testosteron bommen in die Model 3's zitten en bij elke stoplicht vol vermogen willen optrekken, tja. Dan red je de 350/400 idd niet.
Overigens doe ik prima 320km met een Model 3 SR+.
Precies, met een sportieve rijstijl kom je tussen de 200 a 250 km in de buurt (ook al haal je dat nooit want bij 20% ga je al laden tot max 90, dus eerder 140 a 175km op een volle accu), weet ik uit ervaring :+
Iets meer onderzoek doen. Een SR+ doet van 0-100 in 5,1 sec (na de power upgrade van Tesla). Een Polo GTI in 6,7. Best een flink verschil dat je zelfs na chippen niet inhaalt. Ik laat menig Golf 7 GTI gewoon achter bij een stoplicht sprint.

Merendeels van wat er op de nederlandse bodem rijdt is een Model 3 LR AWD dus vandaar de vergelijking met de RS4.

Overigens, als wij toch topmodellen gaan vergelijken. Een Model 3 Performace laat een RS4 flink achter.Dan vergelijken wij een auto van pakweg 65K met 1 van 130K. Let alone de Model S P100D
Wel raar dat Tesla zelf dan 5,6 zegt: https://www.tesla.com/nl_nl/model3/design#battery. De standaard Polo GTI doet het in 6,2 met launch control (standaard aanwezig).

Volgens mij is het merendeel juist de sr+, maar Tesla geeft hier geen cijfers over vrij dus ik ben benieuwd naar je bron.

En ik ben geen topmodellen aan het vergelijken, jij kwam met de RS4 aan. Wat in mijn ogen overigens veel meer auto is dan welke Tesla ook, maar dat is gelukkig smaak ;)
Ja hoor ga jij maar lekker rustig in de file staan met al dat koppel.
Als ik met eigen vervoer ga kom ik er tussendoor. Ik zal de volgende keer even zwaaien :+
Non-argument. Ga jij maar zwaaien als ik met mijn helicopter over de file heen vlieg. Appels met peren vergelijken. Overigens heb ik nooit file omdat ik heel vroeg begin en vroeg naar huis rij en puntje nr. 2; Ik rij ook motor :). Gemiddeld 15K per jaar.
Anoniem: 710428 @Bart ®14 april 2020 13:19
Natuurlijk is dat het enige waar zakelijke rijders naar kijken. Anders was december geen piek maand.
Dan ga je ervan uit dat bijtelling het enige is waar zakelijke rijders naar kijken.
In de praktijk is dat ook zo bij.
Vergeet niet dat er ook langzaam steeds meer 2e hands markt op gang komt in elektrische auto's, wat waarschijnlijk véél belangrijker is voor particuliere kopers dan wat er nieuw op de markt is.

En daarnaast heeft een EV natuurlijk ook het voordeel dat'ie gewoon veel lekkerder rijdt dan een brandstofauto, ook wat waard.
Anoniem: 894165 @mcDavid14 april 2020 17:29
Niet waar. De meeste hybrids/EV gaan NL uit na leaseperiode.
Heb je een bron? Ik wel, en daaruit blijkt dat het wel meevalt met die export. Meer dan de helft blijft in Nederland, en het grootste deel daarvan vindt zijn weg naar particulieren.
Anoniem: 894165 @RulazZ15 april 2020 13:09
Ik ook, helaas niet zo exact als ik zou willen. In mijn achterhoofd zat iets van >80% naar het buitenland, dat kan ik dus niet onderbouwen inderdaad.

Story blijft, zolang er (belasting)voordeel is, zullen betreffende auto's populair zijn en daarna een stuk minder. Je zit als particulier echt niet te wachten op een EV van een jaar of 5 oud met naderend accu-onderhoud.
In de getallen die ik aanhaalde, ging idd rond de 45% wel de export in, wat nog steeds wel schrikbarend veel is. Wat mij betreft zouden ze wel iets mogen doen om dat financieel minder aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld de BTW/BPM voordelen terug te vorderen bij export. Probleem is nu ook dat buitenlandse importeurs vaak bereid zijn om een hogere prijs te betalen dan Nederlandse particulieren, zeker als ze in eigen land belastingvoordeeltjes kunnen krijgen op de geimporteerde 2e hands auto.

En als een accu na 5 jaar inderdaad tegen op zijn aan zou zitten is dat inderdaad niet zo aantrekkelijk, daarom kun je de eerste generatie Leaf (zonder actieve accukoeling) beter laten staan. Tesla's daarentegen kunnen dan waarschijnlijk nog een lange tijd mee, als je de data mag geloven (gemiddeld 90% capaciteit met 300.000 km op de klok).
... en brandstof is ook goedkoper.
Is dat zo? Een Polestar 2 verbruikt straks gemiddeld zo'n 17kWh per 100km. Bron: https://ev-database.nl/auto/1170/Polestar-2
Aan een gemiddelde snellader is dat ongeveer €5,60 per 100km.
Mijn Volvo S60 Diesel rijdt 1:20. Diesel nu ~1.20 per liter. Kom ik op €6,00.
Voor dat verschil hoef ik het niet doen. Zeker niet als de subsidie's wegvallen, de laadstations echt commerciële prijzen gaan vragen en ik mijn wachttijden aan de paal meereken.
de polestar is niet te koop. dus gegevens ervan zijn marketingwaardes en niet relevant.
De Polestar is wel te koop alleen nog niet massaal uitgeleverd.
Ik heb een relatief nieuwe auto als voorbeeld gepakt, en eentje die goed vergelijkbaar is met mijn Volvo. Oudere EV's zullen het niet beter doen
hoeveel zijn er uitgeleverd dan? ik heb er nog nergens eentje gezien op de parkeerplaats bij de appie...

probeer eens een tesla model 3, daar zijn meer dan genoeg van uitgeleverd en is ook nog de meest effciente die er is...

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 21:48]

Ik snap het wel. Ik zou mijn Volvo ook niet inruilen voor een Tesla. Ik wacht de electrificatie van Volvo nog wel even af.
Er zijn 1500 Polestar-1's uitgeleverd. Wereldwijd, ja. Dat zijn de volume's van de originele Tesla Roadster, niet van de Model 3.

De Polestar 2 is te koop, waarvoor het dus nodig is dat de auto goedgekeurd is voor de EU markt. De cijfers daarvoor zijn dus geen marketing meer, maar gecertificeerde cijfers. De volgende stap zijn real-world cijfers, maar dat wordt juni.
dat vraag ik dus, praktijkgegevens van de polestar 2. een niet geleverde auto is een niet bestaande auto.
Om je bij te staan, de Model S long range doet 18,1kWh per 100km, komt dus nog dichterbij de dieselkosten van de Volvo.
En praktisch gezien laad je zelden op een snel lader dus je berekening gaat behoorlijk mank zelf als je thuis niet kan laden kan je wel straat laden voor 30 cent per kWh natuurlijk iets meer dan thuis maar stukken goedkoper dan snelladen
Ik ken genoeg mensen die juist altijd een snellader gebruiken omdat ze thuis niet kunnen (of mogen van de baas) laden.

Er zijn bijna 1400 snelladers in Nederland die dus niks staan te doen?
0 uitgeleverd kijk maar op kentekenradar
Bart ® Moderator Spielerij @scsirob14 april 2020 15:39
Het is natuurlijk erg makkelijk in het voordeel van brandstofauto's te rekenen als je bij elektrisch rijden uitgaat van de duurste stroom (die in de praktijk het minst gebruikt wordt). Ik kan ook heel simpel het sommetje maken waarbij ik gratis mijn elektrische auto voltank bij de Lidl, dan kom ik uit op 0 euro per 1.000.000 kilometer. Ik ga maar niet uitrekenen wat jij dan aan diesel kwijtbent.

Wil je het realistisch maken, reken dan 20 cent per kWh. Is het dan nog een verschil waar je het niet voor hoeft te doen?

Daarnaast is je argument met betrekking tot wachttijden natuurlijk ook allang achterhaald. Kijk maar eens mee:
- Brandstof tanken: omrijden naar tankstation 2 minuten (kan langer, kan korter, maar ter illustratie). Tanken: 2 minuten. Weer terugrijden naar oorspronkelijke route: 2 minuten. Dat is in totaal 6 minuten.
- Elektrisch rijden: omrijden naar laadpaal: 0 minuten (die is immers op je bestemming, thuis of op het werk). Tanken: 6 uur, maar in die tussentijd ben je niet aan het wachten, maar aan het werk/slapen/whatever. Dus effectief 0 minuten. Weer terugrijden naar oorspronkelijke route: niet van toepassing. Dus in totaal 0 minuten. Maak er een minuut van om je kabel te koppelen en ontkoppelen.

Ik tank zelf 1x per week. Daarmee ben ik dus met brandstof 52x6=312 minuten per jaar bezig. Als ik elektrisch rijd, kan ik af met 2x per week. Dus 104x1=104 minuten per jaar.

Kortom, met brandstof zou ik 3x zo lang bezig zijn met wachten, als met elektrisch rijden. Ook hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde als met kWh-prijzen: je kunt echt heel makkelijk het sommetje in het voordeel van de andere categorie berekenen. Maar ik denk dat ik geen onrealistische getallen heb gebruikt.
Tsja Bart, als je dit soort oneigenlijke argumenten gebruikt dan is elk verhaal passend te maken. Dan kan ik roepen dat ik mijn auto in die 6 uur laden écht nodig heb, dus er een tweede auto op na moet houden of er eentje moet huren, of een ander kul-argument. Niet iedereen doet alleen een retourtje kantoor 30km verderop.
Wil je het realistisch maken, reken dan 20 cent per kWh.
Echt? Volgens die website waar ik naar verwijs is alleen publiek laden op lage stroom tegen die kosten haalbaar. Beetje snellader zit tussen de €0,25 en €0,69 per kWh. Ik rijd overdag meer, ik zal ook langs snelwegen moeten tanken/laden dus dan is het plaatje totaal anders. Als je een keer supersnel wil laden dan ben je €10,90 per 100km, bijna het dubbele van mijn diesel kwijt.

Uiteindelijk hebben we allemaal gelijk. Je kunt altijd een situatie bedenken dat jouw specifieke use case helemaal top is. Voor een ander gaat deze niet op. Ik heb je de bron van mijn betoog gegeven, daar staan alle gegevens op. De conclusies laat ik verder aan jou.
Bart ® Moderator Spielerij @scsirob14 april 2020 15:55
Ik kan gratis laden op mijn werk. Mijn zonnepanelen wekken meer stroom op dan ik momenteel verbruik, dus thuisladen kost mij ook niets. Bron: ikzelf. Geloof vooral wat je wil, en blijf lekker brandstof rijden als je je daar beter bij voelt. Dat houdt toch vanzelf een keer op :).
Anoniem: 894165 @Bart ®14 april 2020 17:28
Vroeger zou jij een fanboy genoemd worden.
Prima hoor, maar andere mensen mogen een andere mening hebben. Dat heet tolerantie.
Bedankt dat je me tolerant noemt, dat waardeer ik :).
Dat staat ook in de bronvermelding. Er wordt gebruik gemaakt van een goed passend rekenmodel. Zie: https://ev-database.nl/bl...eradius-elektrische-auto/
Ik heb de Polestar 2 als voorbeeld gebruikt omdat het een zeer recent model is (misschien te recent voor deze discussie), en omdat de auto vergelijkbaar is in gewicht, formaat en comfort uitrusting met mijn Volvo S60.
Als je naar vergelijkbare auto's kijkt waar daadwerkelijke gebruiksgegevens van zijn, dan is het beeld vergelijkbaar.
Als het doel is om de CO2 uitstoot te verminderen en/of luchtkwaliteit te verbeteren maakt het toch niet uit of het een zakelijke km of een privé kilometer is?

De 4/8% bijtelling voor BEVs regeling is niet perfect, maar ik vind het een best aardige oplossing. Met een beetje geluk rijdt de gemiddelde lease-rijder meer kilometers dan de prive rijder, dus heb je gelijk de wat grotere verbruikers te pakken. De zakelijke invalshoek stimuleerd werkgevers om ook laadpalen op de zaak neer te zetten, en niet alleen maar bij mensen thuis. Geen gemiep over vakantieritten die je niet zou kunnen maken met een BEV (dat weegt prive meer mee dan zakelijk). Geen gemiep over het idee dat opladen lang duurt, want het is toch onder de baas zijn/haar tijd. Geen cash uitbetalingen naar mensen of garages, maar gewoon minder belasting inkomsten.

Het klinkt soms een beetje als jaloezie dat je zonder lease van de baas geen vette Tesla kan rijden. Bedenk het eens andersom en bedenk dat er vele zakelijke rijders nu bewust of onbewust bijdragen aan een omgeving waar we straks allemaal van profiteren qua laad-infra, schonere lucht, acceptatie van BEV ,etc.
Dit is ook precies de gedachtegang achter die hele "subsidie".
En 1 van de grootste voordelen is hierbij nog niet genoemd en dat is dat na de lease periode de auto als 2de hands op de markt komt en laat de automarkt in Nederland nou net een 2de hands markt zijn voor het overgrote deel. Dus niet alleen word er op deze manier gepusht naar BEV's bij de lease maar op het lange termijn ook ricjting de particuliere kopers.

Wat er dan ook nog bij komt is de gebruiks kosten voor het voertuig. En bij een EV zij die een stuk lager als je verder dan 5 jaar kijkt doordat je veel minder aan het voertuig hoeft te doen.
Geen distributie riemen en dergelijke vervangen.
De remmen gaan veel langer mee doordat EV's veel regeneratief remmen. Zie zo ook deze video. Ongeveer 271.000 km met de orginele remschijven en 2de set remblokken.
Skip naar 3:50 voor het stuk over remschijven.
https://youtu.be/qNd3miNU85k
Geen olie verversen on of de olie filter vervangen.
Geen koppaping op het lange termijn.
Geen uitlaat onderdelen.
Stuk voor Stuk op het lange termijn waar ik persoonlijk als koper wel naar kijk.

En zo zijn er nog wel meer voordelen waarom ik eerder een 2de hands EV wil kopen als een 2de hands brandstof auto.

Daarbij is alleen al het rijden een grote kostenpost door het verbruik in een bron van energie zoals elektriciteit of benzine.
Ik heb gekeken naar wat ik nu kwijt ben met mijn auto en wat ik kwijt zou zijn met de EV die ik wil en dan kom ik er op uit dat de ~180 tot 200 euro per maand die ik nu betaal omlaag kan naar ongeveer 25-35 euro per maand doordat ik ook kan laden op het werk. En dat hoeft maar 1x per week om dat eigenlijk dus naar 0 euro kan brengen als ik alleen op het werk zou laden. Dit zijn dan wel alleen woon werk verkeer verbruik voorbeelden en niet de rest er om heen.

Ik rij privé eigenlijk ma genoeg niet doordat ik een elektrische fiets heb. Zo bespaar ik mezelf gewoon veel kosten en ben dus zo loopbaan het sparen voor een Tesla.
Heb een Volvo S40 uit '99 En dat is gewoon voor nu een hele veilige auto die oke is en 900 euro heeft gekost toen ik hem heb moeten kopen voor woon werk verkeer.
Die ~150-200 euro kosten besparing gemeten tegenover mijn reiskosten vergoeding met 0.19 cent per km kom ik er op uit dat ik dan gewoon ook dat direct in bestedings ruimte erbij krijg maakt het mogelijk om in een hogere prijsklasse te kopen dan ik anders zou kunnen doen.

Ik d8 geef een mooo voorbeeld bovenop uw reactie vanuit mijn oogpunt. Ik bedoel ik kan wel alle voor en nadelen benoemen maar dit is mijn plan grotendeels die ik nu heb kunnen opzetten met sparen etc door mijn werk. Echter de crisis raakt mij ook dus het gaat nu stuk langer duren voor ik genoeg heb kunnen sparen. Hoop dat ik snel ander werk kan vinden daardoor.


En dank voor het lezen!
Hoop dat jullie hier iets aan hebben om het vanuit een geïnteresseerde zijn oogpunt te zien en niet alleen maar cijfertjes maar gewoon realiteit.
Dit is ook precies de gedachtegang achter die hele "subsidie".
Is dat zo? ik heb ze dat nooit officiëel zo horen verwoorden.
En 1 van de grootste voordelen is hierbij nog niet genoemd en dat is dat na de lease periode de auto als 2de hands op de markt komt en laat de automarkt in Nederland nou net een 2de hands markt zijn voor het overgrote deel. Dus niet alleen word er op deze manier gepusht naar BEV's bij de lease maar op het lange termijn ook ricjting de particuliere kopers.
Daar ga je dus behoorlijk de mist in. Deze BEV's gaan massaal naar het buitenland en daarvoor speelde dat met de hybrides. Ook diesels, die nu minder worden verkocht, gingen na de leaseperiode bijna allemaal linea rechta naar het buitenland. Voor de particuliere koper zijn deze auto's niet interessant, te risicovol. Ten eerste kunnen mensen vaak niet thuis laden, het aantal publieke laadpunten neemt nu toe, maar tot voor kort kon je alleen terecht bij een handjevol peperdure laadstations aan de snelweg. Daarnaast speelt het risico van de onbekende levensduur van de accu. Een accu vervangen is duur en mensen willen dat risico niet nemen. Dat geld voor de bev nog meer als voor de hybride. Bij de diesel tenslotte speelt dat deze pas voordeliger is als je veel rijd, meer dan 30.000 km/jr, en dus voor de gemiddelde particulier die rond de 12.000 km/jr rijd vanwege hogere wegenbelasting en verzekering gewoon te duur is.

Maar met die export naar het buitenland nemen ze ook de subsidies mee.
Gesubsideerde Tesla’s massaal geëxporteerd
Waarom elektrische auto’s als occasion massaal naar het buitenland verdwijnen
‘Met export oude stekkerauto's verdwijnt 1 miljard belastinggeld’
'Dure grap': Rekenkamer kraakt belastingvoordeel elektrische auto's
En als uitsmijter:
‘Met export oude stekkerauto's verdwijnt 1 miljard belastinggeld’

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 21:48]

Ik zou zeggen kijk eens überhaupt naar dat prijs segment waar de model S zich in bevind. dan zult u niet veel anders zien. en hoe groot is de export van andere "brandstof" voertuigen dan want dat weg laten in het algemeen is erg makkelijk en geeft 0,0 beeld over hoeveel Nederland exporteert. En hoeveel word er dan geïmporteerd?

https://www.aumacon.nl/wp...casion-Onderzoek-2018.pdf
Om even een mooi beeld te geven, de Export neemt dus al een paar jaar toe en is het dus niet heel gek dat er ook Tesla's geëxporteerd worden. Vooral niet als u kijkt naar de export van voertuigen van 5 jaar ziet u een piek van ruim 15000 voertuigen wat flink duid op dat veel lease auto's naar buitenland worden verkocht.

https://www.bovag.nl/Bova...uto-2020-DEF.pdf?ext=.pdf
Als we dan nog wat dieper op de cijfers in gaan dan ziet u duidelijk dat bijna elk "brandstof" type flink gegroeid is in deze periode qua export en als dit word afgezet tegen de groei van elk "brandstof type" ziet u dat naar verhouding de export van elektrische voertuigen langzamer gaat dan bij andere.
Wat het nog leuker maakt is als we de import van die "brandstoffen" er bij halen en dan zien we dat de import voor elektrische auto's 2x zo hoog is als de Export.

Om voor iedereen een duidelijk beeld te geven, hier wat cijfers aldus die van Bovag in de jaren 2014 en 2019 op Export, Import en totale verkopen van 4 Brandstof types. Benzine, Diesel, Hybride en Elektrisch.

Export. Voor meer informatie zie Tabel: "Export personenauto's naar brandstofsoort"
Benzine is van 120.526 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 140.423 voertuigen export in 2019.
Diesel is van 108.411 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 137.002 voertuigen export in 2019.
Hybride is van 5.567 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 14.051 voertuigen export in 2019.
Elektrisch is van 953 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 1.354 voertuigen export in 2019.

Import. Voor meer informatie zie Tabel: "Individuele import personenauto's naar brandstofsoort"
Benzine is van 81.500 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 173.915 voertuigen import in 2019.
Diesel is van 34.738 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 39.990 voertuigen import in 2019.
Hybride is van 2.543 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 9.084 voertuigen import in 2019.
Elektrisch is van 257 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 3.033 voertuigen import in 2019.

Verkopen. Voor meer informatie zie Tabelen: "Personenautoregistraties (verkopen) naar brandstof in %" & "Personenautoregistraties (verkopen) naar segment".
I.V.M. dat de verkopen per "brandstof" type in percentage gegeven worden heb ik deze gecombineerd met de "Personenautoregistraties (verkopen) naar segment" om tot concretere cijfers te komen.
Benzine is van ~248.800 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~316.300 voertuigen verkocht in 2019.
Diesel is van ~105.000 voertuigen verkocht in 2014 gekrompen tot ~32.500 voertuigen verkocht in 2019.
Hybride is van ~26.700 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~33.800 voertuigen verkocht in 2019.
Elektrisch is van ~3.100 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~61.900 voertuigen verkocht in 2019.


Met de komst van EV's onder de 50k regio en daar om heen is de koop markt in Nederland veel groter en daar zijn dan ook nog geen goede cijfers van omdat dat pas een jaar of 2 zo is.

Uw eerste 2 artikelen gaan over exact het zelfde onderwerp dus dat is wel makkelijk om zo meer linkjes te krijgen. en zoals u ziet is de import groter en harder gegroeid en dat laat dat artikel weer niet zien.
Uw 3de plus uw uitsmijter link zijn de zelfde link naar een artikel dus eigenlijk heeft u maar 3 artikelen.
Als ik naar uw "uitsmijter" link kijk dan snap ik het al helemaal niet. Tienduizenden? als we naar de werkelijke cijfers kijken komen we nog niet eens aan de 10.000 totaal geëxporteerde hybrides plus elektrische voertuigen.
Als we dan als laatst naar het RTLZ artikel kijken zien we ineens dat mijn strekking toch gelijk gegeven word. "Dat is namelijk het versnellen van de omslag van rijden met brandstofauto's naar elektrische auto's."
En die omslag is alleen mogelijk als de 2de hands markt op gang gaat komen met elektrisch rijden. En deze 2de hands markt word vooral gedreven door de lease auto's.

Dus ik weet niet wie hier nou de mis in gaat maar als ik naar de werkelijke cijfers kijk zie ik toch een compleet ander beeld als dat u hier probeert te creëren.

Edit: perrongelijk op sturen geklikt met een enter. vervolgens alsnog de hele reactie afgemaakt.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 23 juli 2024 21:48]

Ik zou zeggen kijk eens überhaupt naar dat prijs segment waar de model S zich in bevind. dan zult u niet veel anders zien. en hoe groot is de export van andere "brandstof" voertuigen dan want dat weg laten in het algemeen is erg makkelijk en geeft 0,0 beeld over hoeveel Nederland exporteert. En hoeveel word er dan geïmporteerd?
Waar het om gaat is dat de auto's die door de bijtellingsregeling gunstig worden gemaakt voor de lease, nu net de modellen zijn die bij particulieren niet gewild zijn; diesels, hybrides en dus de EV's. De Tesla is wel een extreem voorbeeld - enerzijds omdat er hiervan in dit hele prijssegment weinig particulier verkocht wordt, maar anderzijds omdat juist de bijtellingsregeling voor EV's hier het sterkst werkt.

Anderzijds worden er dus al jaren steeds meer auto's geïmporteerd die - door dit bijtellingsbeleid - Nieuw nauwelijks verkocht worden. De bijtellingsregeling werkt dus marktverstorend, en zoals boven aangegeven nauwelijks bevorderend voor het milieu of de ontwikkeling van duurzamere auto's.
Om even een mooi beeld te geven, de Export neemt dus al een paar jaar toe en is het dus niet heel gek dat er ook Tesla's geëxporteerd worden.
Klopt, en waarom neemt die export toe. Omdat het systeem van de bijtellingsregeling auto's stimuleert waarvoor naderhand geen markt meer is.
Vooral niet als u kijkt naar de export van voertuigen van 5 jaar ziet u een piek van ruim 15000 voertuigen wat flink duid op dat veel lease auto's naar buitenland worden verkocht.
Precies. Die auto's die gunstig liggen in de bijtellingsregeling (4, of 7, vroeger 8 procent) zakken na 5 jaar door naar een bijtelling van 20, 22, 25 procent en zijn dan voor de lease niet meer interessant maar als de leasemaatschappijen deze op de Nederlandse markt willen verkopen, dan lukt dat niet om de hierboven door mij genoemde redenen. Na die 5 jaar vervalt ook de vrijstelling van wegenbelasting die voor die auto's gold en deze auto's wegen door de accu's zwaarder dan vergelijkbare niet elektrische, niet-hybride brandstofauto's. Kortom, deze auto's zijn te duur, te groot voor de particulier die niet kan profiteren van de bijtellingsregeling, en daar komt het hoge risico van de onbekende levensduur van de accu dus nog bij.
Als we dan nog wat dieper op de cijfers in gaan dan ziet u duidelijk dat bijna elk "brandstof" type flink gegroeid is in deze periode qua export en als dit word afgezet tegen de groei van elk "brandstof type" ziet u dat naar verhouding de export van elektrische voertuigen langzamer gaat dan bij andere.
Het zijn ook niet de elektrische voertuigen alleen, die geëxporteerd worden maar ook gunstig in de bijtellingsregeling liggende - op papier zuinige - hybrides en niet-hybride benzinevoertuigen en dat zijn er vanwege de nog hoge prijs van de FEV's nog steeds veel meer. Ook de diesels worden al jaren geëxporteerd omdat de wegenbelasting daarvoor fors hoger is als van eenvoudige benzinevoertuigen.
Wat het nog leuker maakt is als we de import van die "brandstoffen" er bij halen en dan zien we dat de import voor elektrische auto's 2x zo hoog is als de Export.
Dat is alleen in 2019, in de 2 jaren daarvoor is het vrijwel gelijk en in de 3 jaar daarvoor is de export 3 keer zo hoog als de import (het AD-artikel is uit 2017).
Ook daar is trouwens een reden voor, het afbouwen van de gunstige regeling in 2019 waardoor het toen voordeliger was een EV uit 2018 of zelfs 2017 te importeren dan een nieuwe te nemen: https://www.rtlz.nl/life/...-met-lage-bijtelling-truc al wisten de meeste mensen dat niet.
Benzine is van 120.526 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 140.423 voertuigen export in 2019.
Diesel is van 108.411 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 137.002 voertuigen export in 2019.
Hybride is van 5.567 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 14.051 voertuigen export in 2019.
Elektrisch is van 953 voertuigen export in 2014 gegroeid tot 1.354 voertuigen export in 2019.
...
Benzine is van 81.500 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 173.915 voertuigen import in 2019.
Diesel is van 34.738 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 39.990 voertuigen import in 2019.
Hybride is van 2.543 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 9.084 voertuigen import in 2019.
Elektrisch is van 257 voertuigen import in 2014 gegroeid tot 3.033 voertuigen import in 2019.
Dan zie je dat voor Diesel en hybride (de modellen die particulier niet gewenst zijn) de export vele malen hoger is dan de import, maar dat voor benzine de import groter is als de export.
Ook zie je in alle segmenten groei, maar de export van benzine is 16% en de import is meer dan is verdubbeld. De export van diesel is 26% gegroeid en de import 15% gegroeid, dat is waarschijnlijk het gevolg van algemene marktgroei en het weren van oude diesels door steden en van dieselgate waardoor diesel nog minder populair wordt.
Export van hybride is toegenomen met 52% maar import een factor 3½. Hybrides zijn een tijdje belastingtechnisch gestimuleerd wat de exportgroei verklaart, de meeste particulieren willen geen hybride, maar mensen krijgen er langzaamaan meer vertrouwen in de techniek ervan. Op het totaal aantal hybride auto's in Nederland zijn dat echter relatief kleine getallen. Dat laatste geld ook voor wat betreft de FEV's. Zoals volgt uit het aflopen van de verlaagde bijtelling na 5 jaar moet je de export van 2019 relateren aan de verkopen van 2016, 2015 en 2014. In 2014 werden er ± 3100 FEV's verkocht, in 2015 ± 3142 en in 2016 ± 3825, in dat licht bezien is het aantal geëxporteerde FEV's van 1566 in 2018 en 1354 in 2019 hoog. Het nog hogere aantal imports in 2019 is rechtstreeks te verklaren met het eerder aangehaalde RTLZ-artikel
I.V.M. dat de verkopen per "brandstof" type in percentage gegeven worden heb ik deze gecombineerd met de "Personenautoregistraties (verkopen) naar segment" om tot concretere cijfers te komen.
Benzine is van ~248.800 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~316.300 voertuigen verkocht in 2019.
Diesel is van ~105.000 voertuigen verkocht in 2014 gekrompen tot ~32.500 voertuigen verkocht in 2019.
Hybride is van ~26.700 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~33.800 voertuigen verkocht in 2019.
Elektrisch is van ~3.100 voertuigen verkocht in 2014 gegroeid tot ~61.900 voertuigen verkocht in 2019.
Opmerkelijk is hier wederom dat voor benzine de parallelimport, dus de import van occasions, sterker is gegroeid als de reguliere import. De dieselimport is gedaald en is nu dus lager dan de parallel-import en die import en parallelimport en (32.500 en 39.900) zijn samen lager dan de export (137.002) wat voor de CO2-uitstoot niet goed is omdat benzineauto's per km meer CO2 uitstoten.
Met de komst van EV's onder de 50k regio en daar om heen is de koop markt in Nederland veel groter en daar zijn dan ook nog geen goede cijfers van omdat dat pas een jaar of 2 zo is.
Klopt.
Uw eerste 2 artikelen gaan over exact het zelfde onderwerp dus dat is wel makkelijk om zo meer linkjes te krijgen.
Hier op Tweakers zijn mensen vaak hele skeptisch als er maar één bron is die het vermeld, vandaar 2 artikelen.
en zoals u ziet is de import groter en harder gegroeid en dat laat dat artikel weer niet zien.
Dat de import hard is gegroeid voor Benzine, vooral de occasionimport is ook wat ik hierboven al aangaf, dat komt omdat de auto's die de particulier wilt hebben hier onvoldoende worden verkocht.
Diesel is zoals gezegd gekrompen tot onder het niveau van de occasionimport én zodanig dat de beide samen lager zijn dan de export. Die oorzaak daarvan, heb ik al uitgelegd, is dezelfde als bij de FEV's en voorheen bij de hybrides, namelijk het slechte overheidsbeleid dat lease van auto's stimuleert waarvoor er geen particuliere vraag is.
Hybride is gegroeid, wat komt door het uitrijpen van dit concept en het feit daarvan er geleidelijk meer beschikbaar is, zowel binnenlands als buitenlands. Per saldo zien we hier nog steeds een grotere occasion-export als occasion-import en in verhouding tot de nieuwverkoop is vooral de export hoog, een teken dat mijn stelling dat het foutieve overheidsbeleid de lease van verkeerde auto's stimuleert, bevestigd, al wordt het exportaandeel kleiner waarschijnlijk door de geleidelijke afbouw van het bijtellingsvoordeel van de hybrides in de laatste jaren.
Elektrisch, gegroeid, vooral de nieuwverkoop begint op gang te komen, vooral wederom door het stimuleringsbeleid. De afbouw van dat stimuleringsbeleid, zorgt er nu (2019-2020) zelfs voor dat het nog gunstiger is een FEV uit 2018 te importeren als een nieuw exemplaar ( RTLZ-artikel)
Uw 3de plus uw uitsmijter link zijn de zelfde link naar een artikel dus eigenlijk heeft u maar 3 artikelen.
Foutje, dat hadden niet dezelfde links moeten zijn, maar een ander artikel van dezelfde nieuwsdienst als de 4e link. Deze 4e is van 26 juni 2019 en hekelt het dure stimuleringsbeleid dat
- 5 miljard aan belastinginkomsten kostte tussen 2008 en 2013 en 700 miljoen van 2018 tot 2022.
- meer kost per ton bespaarde CO2 als dat het kost om emissierechten te kopen
en dat inmiddels dus is versobert onder druk van de tweede kamer.

Het artikel, van 08 juli 2019 dat in de derde link had moeten staan, hekelt juist dat ondanks die versobering er nog steeds onevenredig geprofiteerd kan worden van de regeling door een occasion FEV te importeren, die dus nog onder de oude regeling valt en daardoor nu zelfs goedkoper is als een nieuw exemplaar. (ik heb dit nu een aantal keer gelinkt.)
Als ik naar uw "uitsmijter" link kijk dan snap ik het al helemaal niet. Tienduizenden? als we naar de werkelijke cijfers kijken komen we nog niet eens aan de 10.000 totaal geëxporteerde hybrides plus elektrische voertuigen.
Dit artikel is uit 2017 en berekent het totaal aan geëxporteerde gesubsidiëerde auto's vanaf 2012. Die staan niet in het overzicht van de Bovag, dat slechts terug gaat tot 2014. Desondanks, volgens dievovag-cijfers was de export aan hybrides 9075 (bijna 10.000) in 2017, 6041 in 2016, 4896 in 2015 en 5567 in 2014, wat dus zonder 2013 en 2012 erbij al uitkomt op ‭25.579‬ dus wel de tienduizenden waar het artikel over spreekt.
Als we dan als laatst naar het RTLZ artikel kijken zien we ineens dat mijn strekking toch gelijk gegeven word. "Dat is namelijk het versnellen van de omslag van rijden met brandstofauto's naar elektrische auto's."
Ja zo verkoopt de staatssecretaris het maar die omslag komt niet als de auto's naar het buitenland verdwijnen.
En die omslag is alleen mogelijk als de 2de hands markt op gang gaat komen met elektrisch rijden. En deze 2de hands markt word vooral gedreven door de lease auto's.
Dezelfde cijfers stellen dat het aantal geimporteerde benzine-occasions is gestegen van 81.500 naar 173.915 dus met ‭92.415‬, sterker als de stijging van de nieuw verkochte auto's (316.300 - 248800 = 67.500‬) en ook het feit dat de occasion-import van diesels groter is dan die van nieuwe diesels toont aan dat de tweedehands markt steeds minder gevoed wordt door ex-leaseauto's maar steeds meer door occasion-importen. De geïmporteerde auto's worden ook steeds ouder.
Dus ik weet niet wie hier nou de mis in gaat maar als ik naar de werkelijke cijfers kijk zie ik toch een compleet ander beeld als dat u hier probeert te creëren.
Ieder leest de cijfers op zijn eigen manier en ziet andere dingen. Dat het hier zeker niet alleen Tesla's betreft moge duidelijk zijn, het artikel in AD heeft het over VW Golf GTE, VW Passat GTE, Mercedes 350e, Volvo V60 plug-in en de Mitsubishi Outlander. waarbij we bij die laatste wel mogen aannemen dat het de PHeV-versie betreft, de gewone versie is niet in zulke aantallen verkocht en waarschijnlijk vooral aan mensen die er zware aanhangers mee tr(e/o)kken of er daadwerkelijk mee gaan/gingen tereinrijden.
Edit: perrongelijk op sturen geklikt met een enter. vervolgens alsnog de hele reactie afgemaakt.
Ook dat heb ik, of ik zie na posten een quote-haakje verkeerd staan of een andere typfout. Hoe langer de reactie hoe groter die kans wordt vooral bij posten vanaf een telefoon.
edit: [subscript] en [/subscrip] verwijderd, sinds kort werken die blijkbaar niet meer.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 21:48]

Ik heb tot een asntal jaren geleden altijd een lease auto gereden, maar door de functie die ik nu heb is dat niet meer mogelijk. Daarom heb ik 2 jaar geleden een volvo V70 gekocht die nu 19 jaar oud is voor 2000 euro. Rijd goed goed en weinig onderhoudt en net genoeg ruimte voor het gezin.
Ik zou geen electrische auto weten rond die prijs met dezelde hoeveelheid ruimte.
Electrische is voor nu gewoon veel en veel te duur in aanschaf voor de meeste mensen.
Ook denk ik dat het geen lange toekomst heeft. Zelf denk ik dat een hybride electrisch met waterstof meer toekomst heeft.
Want wie wil er nu een auto met een 19 jaar oude accu erin vior de huidige accu prijzen??
Die invalshoek is prima, het argument dat de gemiddelde lease-rijder meer zal rijden en dus het milieu- effect groter zal zijn als wanneer je het voor de particulier aantrekkelijk maakt, is een geldig argument.

Maar nu gaan auto's na 5 jaar masaal met subsidie naar het buitenland omdat die auto's na 5 jaar van 4/8% bijtelling springen naar 20/25% en dan voor de zakelijke rijder niet meer interessant zijn ... maar voor de particulier nog minder,
Waarom elektrische auto’s als occasion massaal naar het buitenland verdwijnen – een addertje bij 5 jaar oude Tesla’s doet veel kwaad
‘Met export oude stekkerauto's verdwijnt 1 miljard belastinggeld’
Gesubsideerde Tesla’s massaal geëxporteerd

Daarnaast is het zo dat de regering al diverse andere maatregelen heeft opgetuigd om bedrijven te begunstigen.
Voordeel is wel dat (net zoals nu met PHEVs van 5 jaar geleden) de huidige lading EVs dan op de particuliere occasion-markt komt. Zo heb je nu een dik uitgeruste Passat GTE voor relatief redelijke prijzen. Dat zal met deze Tesla's niet anders zijn!

Dit zorgt op zijn beurt weer voor bredere acceptatie, laadinfrastructuur en hopelijk lagere prijzen.

Ik denk wel dat meer particuliere stimulering gunstig zou zijn, die 4000 euro is leuk maar natuurlijk niks vergeleken met 4% i.p.v. 22% bijtelling zakelijk (met een voordeel van 4500 euro PER JAAR). Waarom moet zakelijk rijden zoveel meer gestimuleerd worden dan particulier? Genoeg mensen die perfect elektrisch hun woon-werkverkeer zouden kunnen en willen doen, maar als een elektrische auto zelfs met subsidie nog 25% meer kost dan snap ik dat dat niet voor iedereen haalbaar is.
Uit ervaring kan ik je vertellen dat 90% van alle phevs in de lease na afloop meteen richting buitenland gaan, de particuliere markt in nl voor phevs is er namelijk nagenoeg niet.....ga maar na: hoeveel Outlanders en v60 d6 zie jij tegenwoordig nog rijden?

Mijn c350e gaat er in september uit, en volgens de leasemaatschappij wordt deze ook exported.

[Reactie gewijzigd door boldg1974 op 23 juli 2024 21:48]

Natuurlijk zonde van de subsidie die hier gegeven is maar de milieuvoordelen (zeker in het geval van EVs) blijven ook in het buitenland doorwerken.

Daarnaast snap ik niet helemaal waarom er maar zo'n kleine markt voor PHEVs is in NL. Ik ben super blij met mijn (particulier aangeschafte) GTE waarmee ik mijn woon-werkverkeer elektrisch kan doen. Dat is financieel, milieutechnisch én qua comfort echt wel een vooruitgang!
Natuurlijk niet, mensen zijn wel gek als ze die Outlander PHEV privé gaan rijden, mogen ze vervolgens ook nog volledige wegenbelasting gaan betalen (na 5 jaar evt in de lease ja of nee).
Nope, er bestaat ook zoiets als halftarief wegenbelasting voor auto's met minder dan 50 g CO2/km volgens de testwaardes. Pas in 2025 gaat dit afgebouwd worden. Voor een Outlander betaal je bijvoorbeeld slechts 50 euro in de maand, voor een Golf GTE 35 euro.

En daarnaast hebben deze auto's minder onderhoudskosten, omdat de brandstofmotor minder belast wordt, en je je remschijven minder belast, al zijn de onderhoudskosten natuurlijk nog niet zo laag als bij een BEV.
Dat is met de diesels die uit de lease komen niet anders. Wie zit er hier te wachten op een heavy diesel bak met 250000 op de teller? Gaat allemaal naar het oostblok.
Heb je cijfers ergens? Ik zie nog steeds veel meer Outlanders rijden dan ik zou willen ;) . Als ik hier kijk lijkt het wel mee te vallen met die export.

Zelf ben ik sinds een goed half jaar bezitter van een 2e hands Passat GTE met 2 ton op de teller. De accu doet het nog uitstekend, en de auto is qua maandelijkse kosten veel goedkoper dan de Giulietta Diesel waar hij voor in de plaats gekomen is, terwijl het een veel ruimere auto is.
https://www.bovag.nl/Bova...uto-2020-DEF.pdf?ext=.pdf
Hier een link met concrete cijfers.
als we dan de informatie pakken die hier word beweert zien we grofweg een export van rond de 30%.

Dus inderdaad het klopt niet wat geclaimd wordt.

als u meer info wilt zie mijn bericht op : "17 april 2020 12:56"
Hier zijn meer cijfers plus links te vinden en laat duidelijk zien wat de waarheid is in mijn opzicht.
Een deel van de rijders zal wellicht idd weer iets met verbrandingsmotor gaan rijden, maar als je eenmaal elektrisch hebt gereden dan is dat toch wel heel fijn hoor. Ontzettend soepel, en echt heel erg snel (iig Tesla). En als je een goed bereik hebt ook geen gedoe met opladen. Kun je thuis laden dan kost een kilometer je de helft van normale brandstof.

Tegen de tijd dat de regelingen aflopen hoop ik dat ze alsnog verlengd worden om dit te stimuleren (en dus ook de 2030 regeringsplannen), en zal het waarschijnlijk ook zo zijn dat je steeds minder stadscentra in komt met een verbrandingsmotor, trouwens niet vanwege CO2 maar vanwege uitstoot; luchtvervuiling zorgt nu voor 12.000 voortijdige doden in Nederland dus het is hoog tijd dat we er wat aan doen. Onder andere schadelijk voor de gezondheid zijn fijnstof en stikstofoxiden die veelvuldig door auto's worden uitgestoten.

Hoewel ik liever achter een gefilterde diesel fiets dan een walmdiesel in de stad, is het nog altijd het meest prettig om achter een EV te fietsen :)
Natuurlijk, ik geloof gelijk dat een ev beter rijdt dan een ice. Maar als daar tientjes of honderden euro’s aan extra kosten tegenover staan straks, weet ik zeker dat er heel weinig Nederlanders zijn die dat maandelijks extra gaan neerleggen voor dat extra comfort.
Mensen zijn zeker bereid meer te betalen voor de emotionele voordelen (look & feel, both) van een auto, anders hadden we niet zoveel premium auto's rondgereden.

Having said that - een van de grootste voordelen van EV rijden (instant torque), heb je met een goede plug-in hybride ook, en die heeft niet de (perceived) nadelen van een EV (laden vs tanken).

Ben benieuwd hoe dat er inderdaad over een jaar of wat gaat uitzien; ik zie mezelf ieg niet meer teruggaan naar een benzine/diesel auto.
Deels heb je natuurlijk gelijk, aan de andere kant geeft bijna iedereen duizenden euro's uit aan een beetje opties, terwijl die zelfs vaak alleen maar optisch zijn.

Als over 4,5 jaar een elektrische auto net zo duur is als hetzelfde model ICE kies ik 100% zeker elektrisch. Ik zou er zelfs een paar euro voor bij betalen. Maar de huidige +20% is teveel.
Ik zie veel Nederlanders nu met een SUV/crossover rijden. Blijkbaar hebben mensen geld over voor een "luxere" auto.
Anoniem: 310408 @Naafkap14 april 2020 12:33
Natuurlijk, ik geloof gelijk dat een ev beter rijdt dan een ice. Maar als daar tientjes of honderden euro’s aan extra kosten tegenover staan straks, weet ik zeker dat er heel weinig Nederlanders zijn die dat maandelijks extra gaan neerleggen voor dat extra comfort.
Maar volgens die redenatie zou iedereen in de goedkoopst mogeljike auto rondrijden.
In Amsterdam zijn niet-electrische scooters (als het goed is) al verboden vanaf 2025. Ik denk dat het ook niet heel lang meer zal duren voordat je alleen met een speciale vergunning Amsterdam nog in mag met een niet-electrische auto. Laten we zeggen 2030. Voor de zekerheid zou ik daar nu rekening mee houden bij de aankoop van een auto. Het betekent namelijk ook dat je tweedehandsauto met verbrandingsmotor ineens een heel stuk waarde zal verliezen, als je hem voordien wilt verkopen.
Daarbij moeten we ook niet vergeten dat we door Corona de komende jaren waarschijnlijk veel meer blijven thuiswerken. En tegen de tijd dat het niet meer nodig is, is iedereen er zo gewend dat bedrijven ook gaan nadenken over de hoeveelheid lease auto's die ze verstrekken.

Ik verwacht dat het aantal (lease) auto's drastisch omlaag gaat, wat weer goed is voor het milieu. Maar dat betekent ook dat meer particulieren een auto moeten gaan aanschaffen om op hun werk te komen.

Alleen...daar zit het probleem. Kijk nu maar eens hoe vaak je je auto gebruikt nu je thuis werkt. En trek die lijn door naar de toekomst met zeg 50% thuis werken. Als je dan je lease auto niet meer hebt, ga je dan een eigen auto kopen? En zo ja, ga je dan een duurdere elektrische auto kopen of een goedkoop benzine autotje?

Wat mensen eerder gaan doen is deelauto's gebruiken, die wel weer elektrisch kunnen zijn. Het zou me dus niet verbazen als de deelauto economie nu echt op gang gaat komen, en dat die elektrisch is. En in die markt maakt het niet zoveel uit dat de aanschafprijs duurder is, de exploitatiekosten van een elektrische auto zijn weer goedkoper en ze gaan langer mee.

Kortom, ik zie een dikke kans dat er de komende jaren toch meer elektrische auto's gaan komen.
Die komen er hoe dan ook. De prijzen gaan naar elkaar toe, niet doordat de EV goedkoper gaat worden, maar vooral dat zowel de aanschaf als het rijden met een ICE veel duurder gaat worden.

In ons land is nog nooit iets goedkoper geworden ;)
In ons land is nog nooit iets goedkoper geworden ;)
+10 :)
Niemand moet de illusie hebben dat elektrisch rijden goedkoper gaat worden dan op fosssiele brandstof nu. De overheid is een bepaalde inkomen gewend en gaat dat linksom of rechtsom blijven binnenharken. Of dat nou met kilometerrijden of hogere belasting op electra of iets anders zal zijn mogen ze lekker in de 2e kamer uitzoeken, maar je gaat minimaal evenveel betalen als nu :) alleen kun je tijdens overgangsperiode als je geluk hebt ergens een voordeeltje meepikken met de tijdelijke regelingen. Maar dat is tot nu toe alleen voor de mensen die het toch al goed hebben. De rest kan die dure auto's toch niet betalen.
Yep, ik hoor van ingewijden bij het ministerie van I&W dat de minister sterk gekant is tegen rekening rijden, maar dat iedereen ziet dat als electrisch rijden blijft toenemen er iets verzonnen moet worden op het verlies van accijnsinkomsten op diesel en benzine. Met thuis laden, in de zomer misschien wel via de wallbox gevoed door zonnestroom, krijgt het ministerie van Financiën geen geld meer binnen. Dat moet gecompenseerd worden. Rekening rijden gaat daarom toch op termijn een grote kans maken.
Rekening rijden is minder interessant omdat de transportsector en de zakelijke rijders dit gewoon als kosten gaan opvoeren wat uiteindelijk ook weer resulteert in minder belastingopbrengsten.

Ik zie meer in een forfaitaire heffing op het genoten voordeel uit zelf-opgewekte stroom. Dat hebben ze in Duitsland nu ook al voor zonnepaneelinstallaties met een bepaald vermogen. Daarmee wordt dan het verlies van btw en accijnzen op verkochte brandstof/stroom die anders commercieel aangeschaft zou zijn gecompenseerd.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 21:48]

Uiteindelijk betaalt de burger altijd, als belastingbetaler of als consument. Hiermee hoopt het ministerie echter ook de mobiliteitstransitie op gang te brengen, die vooral de grote steden maar ook andere overheden graag willen (minder woon-werkverkeer en andere ritten met de auto). Op dit moment doet I&W daarom een inventarisatie bij stakeholders welke varianten van rekening rijden zij zien zitten.
Het heeft bij mij even geduurd voor ik begreep dat elektrische auto's binnen nu en 10 jaar goedkoper worden dan de traditionele auto's. Alleen niet op de manier die ik wilde: ze blijven klote duur, alleen ze maken de rest nog veel duurder.
Elektrische auto's worden duurder, alleen benzine auto's worden nog duurder. Om maar te zwijgen van diesel auto's want de linkse grachtengordel heeft verzonnen dat een klein zuinig eco dieseltje slecht voor het milieu is.. Zeer gemiste kans voor de energie transitie als je het mij vraagt.

De subsidie op hybrides is al afgebouwd, stimulerings maatregelen op EV"s gaan ook omlaag.
En verbruik kosten per kWh gaan omhoog. Blijft over de ICE's die nog eens flink extra belast gaan worden.
Precies, net zoals rekeningrijden het file probleem gaat oplossen. Yeah right. Alles zo duur maken, dat niemand meer kan rijden. Dan is de uitstoot inderdaad minimaal.
De overheid is een bepaalde inkomen gewend
Dat is natuurlijk maar een deel van het plaatje.
Als autorijden een stuk goedkoper zou zijn, zouden er nog meer auto's komen terwijl het huidige wegennet (buiten het Corona-tijdperk) de huidige belasting al niet aan kan. Gevolg: files. En niet weinig ook. Luchtverontreiniging: enorm. Verkeersongelukken, hufters die menen dat de auto dient ter compensatie van wat ze missen in de bovenkamer dan wel in hun broekje, parkeerproblemen, noem maar op.

niet dat ik blij ben met de kosten van autorijden hoor, begrijp me niet verkeerd! ;)
Ga jij in (post) corona tijden in een deel auto stappen als je ook maar een klein risico hebt dat een uur voor jouw een ziek persoon in de auto was?

* Yalopa niet

De rest van je redenering volg ik zo goed als volledig, met dat verschil dat ik denk dat de goedkope EV's onderweg zijn en dat verbrandingsmotoren in grote delen van de wereld (Europa, China, Japan) er uit gaat...
Daarbij moeten we ook niet vergeten dat we door Corona de komende jaren waarschijnlijk veel meer blijven thuiswerken. En tegen de tijd dat het niet meer nodig is, is iedereen er zo gewend dat bedrijven ook gaan nadenken over de hoeveelheid lease auto's die ze verstrekken.
Dat hangt sterk af van wat de bedrijfscultuur is. Er zijn nu eenmaal managers die iedereen op kantoor willen zien, ook er zijn er ook die een sterke drang hebben om te controleren wat er gedaan is. Dat is allebei nu een stuk lastiger. De vraag is of die bedrijven als de dwang weg is het thuiswerken zullen blijven toestaan.
Ik verwacht dat het aantal (lease) auto's drastisch omlaag gaat, wat weer goed is voor het milieu. Maar dat betekent ook dat meer particulieren een auto moeten gaan aanschaffen om op hun werk te komen.
Onderschat niet het aandeel van de particulieren rijders. Van alle nieuw verkochte auto's is nu iets meer dan de helft lease, de andere helft is particulier maar de tweedehands markt is vele malen groter.

Berichtje uit 2017:
Kop: De vraag naar tweedehands auto’s neemt zo snel toe, dat dealers ze massaal uit het buitenland halen
Er is een tweedeling op de automarkt: nieuwe auto’s zijn minder gewild, terwijl de verkoop van tweedehands auto’s in de lift zit.
https://www.businessinsid...euwverkopen-dalen-655665/
Volgens het grafiekje daar is de tweedehands markt ongeveer 4½ zo groot als de nieuwverkoop.
Sindsdien is de vraag naar tweedehands auto's alleen maar verder gestegen.

De auto's die de leasemarkt koopt waren in het verleden vooral diesels en daarnaast dus diegenen met de laagste bijtelling, aanvankelijk hybrides, daarna plug-in hybrides en tenslotte full electric of bev-modellen. Die modellen waren voor de particuliere koper totaal niet interessant en gingen dus na afloop van de leaseperiode linea recta naar het buitenland, jaarlijks ongeveer een miljard aan aankoopsubsidies meenemend.

2019 https://cmweb.nl/2019/01/...las-massaal-geexporteerd/ 21% naar Polen, Roemenië 9,5%, Libië 8,8%
2019 https://www.businessinsid...tenland-bijtelling-lease/
2017 https://www.ad.nl/economi...d-belastinggeld~a2c11d91/
In 2014 waren het trouwens de hybrides die massaal het land uit gingen
https://www.ad.nl/auto/le...al-het-land-uit~ad4fef5c/

2017 https://www.rtlnieuws.nl/...zend-populair-maar-waarom
"De vraag naar auto's uit het buitenland is groot", zegt Paul de Waal van de Bovag. "Dat komt omdat het aanbod van tweedehands auto's in Nederland niet overeenkomt met wat kopers zoeken. Er is een mismatch."
...
Dat komt omdat de markt voor tweedehands auto's in Nederland voor een groot deel gevuld wordt uit de leasemarkt. En daar reden vanwege een gunstige bijtelling veel diesels en hybriden rond. Maar juist aan die auto's is weinig behoefte. De Waal: "Nu die auto's op de markt voor gebruikte auto's komen, is er amper vraag naar bij particulieren."


Die mismatch wordt dus veroorzaakt door het bijtellingsbeleid van het huidige en de voorgaande kabinetten.

Ook interessant leesvoer:
https://www.rtlz.nl/algem...itisch-miljoenen-verspild
https://www.rtlz.nl/life/...-met-lage-bijtelling-truc
nieuws: Kabinet: geen stappen tegen belastingvoordeel met import van tweedeha...


Daarbij zijn het dus juist die leaserijders die veelal wel op afstand kunnen werken. De mensen die echt niet op afstand kunnen werken (uitvoerend of productiewerk) krijgen ook vrijwel nooit een leaseauto als arbeidsvoorwaarde.
Alleen...daar zit het probleem. Kijk nu maar eens hoe vaak je je auto gebruikt nu je thuis werkt. En trek die lijn door naar de toekomst met zeg 50% thuis werken. Als je dan je lease auto niet meer hebt, ga je dan een eigen auto kopen? En zo ja, ga je dan een duurdere elektrische auto kopen of een goedkoop benzine autotje?
De mensen die klanten moeten bezoeken zullen echt nog wel allemaal een leaseauto krijgen, degenen die dat niet hoeven kunnen makkelijk thuis werken en dus hun reistijden aanpassen op et OV (als dat überhaupt komt waar op zowel de plek waar je woont (vaak dus niet) als de plek waar je werkt (meestal slechts 2 of 3 keer per dag, 7:45, 12:30, 16:45)

Degenen die echt dagelijks zullen moeten blijven rijden deden dat tot nu toe ook al altijd met een eigen auto, en vaak een gammele rammelende rokende bak.
Wat mensen eerder gaan doen is deelauto's gebruiken, die wel weer elektrisch kunnen zijn. Het zou me dus niet verbazen als de deelauto economie nu echt op gang gaat komen, en dat die elektrisch is. En in die markt maakt het niet zoveel uit dat de aanschafprijs duurder is, de exploitatiekosten van een elektrische auto zijn weer goedkoper en ze gaan langer mee.
De gemiddelde auto gaat in Nederland 19 jaar mee, en de tendens is nog steeds stijgend. De elektrische auto is economisch total-loss zodra de accu versleten is. Tesla garandeerd 7-8 jaar dus ga er maar van uit dat die na 10 jaar versleten is. Als die auto van toen €35.000 na 10 jaar nog €7000 waard is maar een accu kost ook €7000 zullen mensen die investering niet gaan doen. Alleen als je dan goedkoop een lease-accu kunt krijgen, dan zou het interessant kunnen zijn. Bij Renault (en mogelijk Nissan) is de accu apart te leasen, maar als je kijkt wat je daarvoor betaald, dan zijn de exploitatiekosten niet meer zo laag.

Deelauto's zal nog wel toenemen, het is een vrij nieuw verschijnsel, maar waar er nu al een tekort aan huurauto's is in de vakantieperiodes, zal dat ook voor de deelauto gelden. Mensen die zoveel mogelijk op de fiets naar het werk gaan en alleen bij slecht weer de auto nemen, zullen bij slecht weer dus allemaal die deelauto willen gebruiken. Alleen als die deelauto zelfstandig rijd en dus na de rit weer beschikbaar is voor de volgende gebruiker zal dat niet zo zijn, maar dan moeten de werktijden ook flexibel zijn. Nu is het nog zo dat de bouw overal om 6:30 begint, de detailhandel allemaal om 9h opent, en de overige bedrijven allemaal om 8h. Scholen zijn een beetje de uitzondering daar, sommigen beginnen om 8:30, anderen om 8:45 dus die verschillen wel al een beetje van elkaar.
Kortom, ik zie een dikke kans dat er de komende jaren toch meer elektrische auto's gaan komen.
Ik zie een heel langzame groei, tegengewerkt door het afbouwen van het subsidiebeleid, wat als milieumaatregel weinig effectief was en als stimulering voor de automarkt ook niet goed werkte. Het was wel een leuke subsidiepot voor het bedrijfsleven. Wat wel de groei stimuleert is het weren van auto's* door steeds meer steden die een wit voetje willen halen bij de milieubeweging of bij verkeersveiligheidsorganisaties die de stad voor voetgangers en fietsers veiliger willen krijgen.
* aanvankelijk (oude) diesels, daarna (oude) benzinewagens en aangekondigd alle brandstofauto's maar sommigen willen dus vanwege parkeer- en congestieproblematiek eigenlijk alle auto's weren.

Ik zie het juist door de steeds toenemende parkeertarieven en het weren van auto's in de steden die steden steeds ontoegangkelijker worden en daardoor juist vooral het bezorgverkeer toenemen. Mensen gaan de stad niet meer in en bestellen dus online. In plaats van een personenauto komt er dan een bestelvrachtwagen voorbij.
Particuliere kopers wachten nu in ieder geval tot juli omdat dan de subsidieregeling begint waarbij ze 4 duizend euro subsidie krijgen op hun aankoop.
Ook wordt de auto's tweedehands meer waard omdat particulieren een paar duizend euro uitgemseerde subsidie krijgen voor tweedehandsverkoop in Nederland
De enige manier om dit scenario niet te laten uitkomen is door ervoor te zorgen dat in 2026 de electische auto de exact zelfde prijzen hanteren als wat nu de normale brandstof auto's gebruiken. Ik heb er echter een hard hooft in dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren aangezien de consument (zakelijk en particulier) nu reeds gewend zijn aan het feit dat de electische auto gemiddeld genomen zo'n 10k duurder is als zijn 'normale' broertjes.
Dat prijsverschil komt vooral doordat de fabrikanten continue een balans zoeken tussen accucapciteit en prijs. De prijs per kwh van accu's is drastisch aan het dalen, maar de fabrikanten kiezen daarbij op dit moment meestal voor het leveren van een grotere accu in plaats van het leveren van een goedkoper model.

Aangezien de accu's nu al behoorlijk richting het maximaal benodigde (in 95% van de praktische gevallen van gebruik) gaat zal de verder dalende accuprijs zich de komende tijd wél gaan vertalen in goedkopere EV's.

Er zijn experts op dit vakgebied die zelfs voorspellen dat over een aantal jaar de EV zelfs goedkoper is dan een ICE in vergelijkbare klassen. Omdat een EV simpelweg minder bewegende (lastig te maken) delen heeft en daardoor in essentie goedkoper te produceren én te assembleren is.

Kwestie van tijd, dus. De EV wordt vanzelf de meest logische keuze, ook voor particulieren.
"De EV wordt vanzelf de meest logische keuze, ook voor particulieren."

Dan moet er nog héél wat veranderen aan de EV.

- het financiële risico moet verminderen (accu kapot - auto totall loss)
- de laadtijd moet omlaag
- de actieradius moet (flink) omhoog vanwege de lange laadtijd
- er moeten veel meer "normale" stationwagen-modellen komen
- de betaalbare EV moet een aanhangwagen of caravan kunnen trekken
- de onderhoudskosten moeten omlaag (in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn die véél hoger dan bij een ICE)
- het risico op brand moet verminderen
- de infrastructuur van Nederland moet een flinke update krijgen

Dit zie ik de komende jaren nog niet gebeuren.
- wanneer je brandstofmotor kapot gaat is je wagen ook niet meteen total loss. Batterijen zijn te vervangen en het ziet er naar uit dat deze ook een zeer lange tijd meegaan. Er ontstaan daarnaast ook intiatieven van derden om oude batterijen te vervangen, op te waarderen.
- de laadtijd mag omlaag. Moet niet. Voor de meeste mensen is het slechts enkele keren per jaar van belang dat laden trager gaat dan het tanken van de wagen. De rest van het jaar moeten zij zich nooit zorgen maken over het bijladen van de wagen of geen omweg maken om hem snel nog even te vullen.
- de actieradius is vandaag al goed genoeg voor de meeste mensen. Niet iedereen rijdt elke dag 1000km
- de meeste EVs kunnen zonder problemen trekken, ze zijn er alleen niet voor goedgekeurd. Dit heeft dan weer te maken met te weinig vraag om de wagens hiervoor te homologeren.
- onderhoudskosten zijn helemaal niet hoger, maar net lager. Er is amper onderhoud nodig aan een EV. Er is geen brandstofmotor die onderhoud nodig heeft. Even de bewegende onderdelen visueel inspecteren, de filters van de airco vervangen en je bent weer op weg.
- Er branden dagelijks veel meer ICE wagens uit dan BEVs, maar die zie je niet in het nieuws. Het brandrisico is niet groter.
- De infrastructuur groeit met de vraag.
- Ik zeg niet dat de accu niet te vervangen is, maar dat de auto totall loss is als het nodig is.
Dit zijn twee voorbeelden:
https://www.ad.nl/auto/ni...ders-te-wachten~a2c3548b/
https://www.ad.nl/auto/ac...dan-17-000-euro~a4d91e83/

- De laadtijd moet omlaag zolang mensen nog ritten moeten "inplannen". Ik hoef nooit een rit "in te plannen" en heb daar ook geen zin in.

- De actieradius is laag in vergelijking met een ICE, en wordt schandalig laag met een caravan erachter (onder de 200 km = onbruikbaar voor op een verre vakantie).
https://www.anwb.nl/auto/...-met-een-elektrische-auto

- Onderhoudskosten van een EV zijn in theorie laag, maar in de praktijk zeer hoog. Alle fabeltjes en n=1 steekproeven hier op Tweakers ten spijt.
https://www.ad.nl/auto/re...ee-keer-duurder~a52a31c3/

- Logisch dat er meer ICE's uitbranden, want die rijden er 95x zo veel rond. Maar die zijn wel te blussen.

- De infrastructuur groeit niet vanzelf. Amsterdam loopt bijvoorbeeld nu al tegen de grenzen aan (snelladen niet altijd toestaan). De uitbreiding van de infrastructuur kan tientallen miljarden euro's kosten.
Oh, dat bekende kul-voorbeeld. De Roadsters zijn extreem zeldzame Tesla's, en vanwege het succes van Tesla nu zijn de originele Roadsters verzamelexemplaren. Veel daarvan staan dus vrijwel permanent binnen. Om die reden worden de nieuwe Roadster-accu's letterlijk met de hand gebouwd, op bestelling. BIjna geen enkele Roadster heeft namelijk een nieuwe accu nodig. Van binnenstaan slijten de accu's niet.

Als jij bij Ferrari aanklopt voor een kleppendeksel van je originele Ferrari Testarossa, dan kan dat ook nog steeds, en dan is de prijs vergelijkbaar. De onderdelenprijzen voor verzamel-auto's staan in geen verhouding tot normale auto's.
"Oh, dat bekende kul-voorbeeld."

Er is niets "kul" aan. Tesla houdt zich niet aan de afspraak en doet voorspellingen ("de prijs zal dalen") die niet uitkomen.

En dan is er nog het "kul" voorbeeld van de Smart, die met een prijs van €17.000 voor de accu eveneens total loss is. Is de Smart soms vergelijkbaar met een Ferrari? Ook een verzamelobject?

De EV is nog lang niet volwassen. Maar hier op Tweakers zijn het de kleren van de keizer.
De "afspraak" voor Roadsters? Daar is nooit een afspraak gemaakt over nieuwe batterij-pakketten. Het aanbod is er pas gekomen toen de Roadster een collectorsitem bleek, en ze hun waarde extreem goed bleken te behouden. Een Tesla Roadster in goede conditie kost je nu waarschijnlijk méér dan de nieuwprijs.

De Smart EV is uiteraard een totaal ander verhaal. Dat is geen collectorsitem. Die eerste EV was op basis van het chassis van de benzine-Smart. Daar was dus extreem weinig ruimte. De benzinemotor was ook maar een 600CC om dezelfde reden, en die had daardoor een reputatie om na 80.000 km te sneuvelen. Het argument "dan haal ik gewoon een motor van de sloop", hierboven genoemd, gaat dus niet op voor de Smart ICE's. Je vind geen goede Smart-motoren op de sloop.

Dat de Smart EV op basis van de Smart ICE niet volwassen is, dat is duidelijk. Dat is een conclusie die we zien bij ongeveer alle EV's die gebouwd zijn op basis van een ICE platform. Golf-e? Zelfde verhaal. Ook de Tesla Roadster is geen technisch succes (want op basis van een Lotus ICE), maar het is een iconische auto. De definitie van "volwassen" is dan ook simpel: een EV die ontworpen en gebouwd is als EV.
Dan moet er nog héél wat veranderen aan de EV.

- het financiële risico moet verminderen (accu kapot - auto totall loss)
Als jij nu in je ICE de boel opblaast zal de auto in veel gevallen net zo goed total loss zijn. Daarnaast zijn accu's prima te vervangen. Net als een cilinderkop of krukas, overigens.
- de laadtijd moet omlaag
Welke laadtijd? Van het snelladen? Dat valt te bezien. Het zijn vooral de petrolheads die hier zo enorm aan vasthouden. De meeste elektrische rijders denken hier inmiddels al anders over. De actieradius van de gemiddelde elektrische auto is voor veruit de meeste dagritten ruim voldoende. Zo lang jij je auto overnacht kan opladen is er dus in de meeste gevallen niets aan de hand qua laadtijd. En natuurlijk, voor die paar lange ritten die je per jaar maakt is het fijn als je auto 20 minuten in plaats van 40 minuten laadt, maar dat is uiteindelijk écht geen gamechanger. Niet voor niets dat snellaadstations het in Nederland nog steeds financieel moeilijk hebben, ondanks dat het aantal EV's zo enorm is toegenomen. In de praktijk is snelladen gewoon lang niet zo vaak nodig als men denkt.
- de actieradius moet (flink) omhoog vanwege de lange laadtijd
Ja, dus eigenlijk spreek jij jezelf hier tegen.
- er moeten veel meer "normale" stationwagen-modellen komen
Dat zou kunnen. Ieder z'n ding.
- de betaalbare EV moet een aanhangwagen of caravan kunnen trekken
Niet iedereen heeft een aanhangwagen of caravan. Natuurlijk is er een gedeelte van de markt die dat wil, ja. Voor die mensen zal voorlopig een benzineslurper voorlopig inderdaad logischer zijn.
- de onderhoudskosten moeten omlaag (in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn die véél hoger dan bij een ICE)
Heb je hiervan een bron? Tesla's zijn inderdaad erg notoir vwb onderhoud. Maar bijna alle andere merken maken super degelijke automobielen die juist véél minder onderhoud vragen. Ik rijd al 5 jaar elektrisch, inmiddels 2 jaar in mijn tweede, en het enige onderhoud wat ik heb is banden en ruitensproeiervloeistof. Ohja de airco even reinigen. Als de auto ouder wordt zullen er vast andere mechanische gebreken komen zoals bij elke auto maar aan de aandrijving heb je véél minder (of eigenlijk geen) onderhoud.
- het risico op brand moet verminderen
Gelukkig is rondrijden met een tank van 50 liter brandbare vloeistof zeer veilig... Daar gebeurd nooit wat mee! Daar zijn we dus alleen aan gewend geraakt.
- de infrastructuur van Nederland moet een flinke update krijgen
Want? De wegen moeten beter? Ik hoor laatst iemand op een verjaardag zeggen dat de motorrijtuigenbelasting voor EV's hoger moet worden omdat die auto 3 keer zo zwaar zijn. Dat valt dus nog wel mee ;) Mijn Leaf is net zo zwaar als de ICE station van mijn vrouw.
Dit zie ik de komende jaren nog niet gebeuren.
Moet jij eens opletten ;) :+
Accu's van een EV zijn prima te vervangen, maar niet te betalen. Ze zijn veel duurder dan wat ik uitgeef aan een complete ICE.
https://www.ad.nl/auto/ni...ders-te-wachten~a2c3548b/
https://www.ad.nl/auto/ac...dan-17-000-euro~a4d91e83/

Iedere nacht opladen is minimaal twee keer per dag prutsen met een kabel. En dan moet je nog geluk hebben dat je een oprit hebt. Ik tank één keer per maand onderweg en dat kost me 5 minuten extra reistijd.

"Ja, dus eigenlijk spreek jij jezelf hier tegen."

Neuh, een langere actieradius betekent minder vaak tanken.

Reparatiekosten:
https://www.ad.nl/auto/re...ee-keer-duurder~a52a31c3/

Ik heb nog nooit iemand horen klagen over een ICE in de parkeergarage.
https://www.rtlnieuws.nl/...n-elektrische-auto-zorgen

Verder is een EV bij brand ongeveer onblusbaar, of je moet de hele EV in een bak met water stoppen (wat vaak erg onpraktisch is).
https://www.ad.nl/auto/el...eeds-opnieuw-op~ac1b322c/

"Mijn Leaf is net zo zwaar als de ICE station van mijn vrouw."

Gevalletje appels met peren vergelijken? Een EV is stukken zwaarder dan een vergelijkbare ICE.
https://www.ad.nl/auto/as...lektrische-auto~a0e55788/

"Een Tesla S bijvoorbeeld weegt tot wel 2200 kilo, met gemak 600 kilo meer dan een benzineauto van vergelijkbare afmetingen. Een Volkswagen e-Golf is door de accu’s een derde, 400 kilo, zwaarder dan zijn benzinebroertje."
Dit vind ik wel een gepaste plek voor wat nuances.
accu kapot - auto total loss
Total loss is een verzekeringskwestie. Dat is de sticker die je krijgt als het je verzekeraar meer kost om het te laten maken dan de marktwaarde van je wagen op dat moment.
Chassis/panelen geplooid, rolkooi teveel gedeukt, airbags afgegaan (dus dashbord opengerukt), ... redenen genoeg te bedenken van hoe snel het kan gaan.
Maar is dus niet afhankelijk van brandstof type.
Kan de accu 1 reden meer zijn? Ja. Kan/moet dit beter? Ja.

Maar automatisch zal dit issue minderen zodra
a) accu's robuuster worden (minder uitval)
en/of b) accu's gemakkelijker te vervangen zijn (minder uren nodig = goedkoper)
en/of c) meer garages er mee om kunnen dan enkel die 1e centrale dealer die u 125€/u kost (goedkopere uren = goedkoper)
en/of d) er een markt van tweedehands accus ontstaat (goedkopere onderdelen = goedkopere herstelling) (2ehands is niet persé versleten).
...
Zo kan ik nog wel een paar redenen bedenken die een invloed zullen hebben die op hun beurt het risico op Total Loss zal verlagen.
Laadtijd + radius + infrastructuur
Is vandaag al niet meer te vergelijken met 5 jaar geleden. En dus nu nog niet te vergelijken met over 5 jaar. Ikzelf verwacht dat het echter alleen maar beter gaat worden. Over hoeveel beter/sneller, daarover blijven de meningen verdeeld.
Maar in essentie hangt dit allemaal aaneen in een kip-ei verhaal. Vraag en aanbod gaan namelijk hand in hand.

Immers, Betere infrastructuur (privé en/of gedeeld en/of publiek) maakt radius minder een issue.(omdat je overal kan sneltanken of overal kan lang-tanken)
Meer radius maakt laadtijd en infra minder een issue. (je geraakt immers verder op 1 lading)
Minder laadtijd maakt radius minder issue (je kan immers vaker 'snel' bijtanken).

Het grootste verschil blijft echter in mentaliteit.
In onze huidige ICE wachten we tot we op 10% zitten, en gaan dan pas in 1x naar 100% vol gooien. Om er vervolgens dagen mee te rijden alvorens hetzelfde te doen.
Met een EV hang je de wagen zo vaak mogelijk aan het net, om hem permanent op "genoeg" klaar te hebben (80%?). Soms dus maar voor een paar % bij te gieten (tijdens het winkelen, ...), soms voor een pak meer/langer (thuis of op het werk).
meer normale modellen
Momenteel worden inderdaad vooral de meest verkochte (=normaal) modellen of flashy concepts aangeboden.
Maar akkoord : het aanbod aan "abnormale" maar in de praktijk noodzakelijke uitvoeringen loopt nog achter. Stations, monovolumes, bestelwagens (van varierende groottes), ...
Ik vermoed echter dat dit wel automatisch los loopt zodra de productielijnen hiervoor beschikbaar worden. (lees : genoeg productiecapaciteit om aan de vraag van die normale modellen te voldoen).
trekken
Is een vliegtuig ook genoeg?

Caravan-gebruik of moterhomes vallen voor mij in de "abnormale" categorie.
Google geeft me al wel een hoop succesvolle tests terug voor "EV caravan" of "EV moterhome".
Lijkt me dus alweer een kwestie van wachten op beter aanbod/infra dus (zie punt boven).
risico op brand
Is een smeulende massa rare metalen lastiger te blussen dan een open vuurtje? Best wel.
Is een open vuurtje vloeibare brandstof sneller uitgebrandt dan die ingepakte batterijen? Jazeker.

Statistieken en nieuws geven gemakkelijk een best vertekend beeld.
1) T.o.v. ICE's zijn er relatief weinig EVs, weinig kilometers en ze zijn er nog niet lang. Het minste incident trekt dan al snel de cijfers scheef.

2) "Ja maar het journaal zegt dat brandweer vaker opgeroepen voor brandende elektrische wagens"
Correct. Vroeger 0, vandaag meer dan 0. Dat is dus vaker.
Wel nooit met een onderbouwde vergelijking tussen ICE's en EV's, noch met de algemene evoluties tov voorgaande jaren van beide.

3) De minste EV die fout gaat waar ook ter wereld is hot news (see what i did there ;) ).
De honderen ICE's _elke_ _dag_ niet. En dat is al zo decennia lang.
UK : 10879 in 2016 of 11988 in 2017 =+-30/dag
US : 287.000 per jaar van 2003 tot 2007 =+-786 /dag
Nederland : 4359 in 2018 en 5155 in 2019 = 11 à 14/dag
Belgie : 2064 in 2013 =+-5.6/dag


Sorry voor de roman. :Y)

[Reactie gewijzigd door warrg op 23 juli 2024 21:48]

Wat een anti-EV bias.

- financieel risico: heb je data die aantonen dat een kapotte accu vaker voorkomt dan een kapotte motor? Weet je wat een motor vervangen kost?
- laadtijd: is geen probleem. Laden kan je doen wanneer de auto stil staat. Dat is 99% van de tijd.
- actieradius is ook een maar een klein probleem, nu al is met 400-500km haalbaar en dat dekt 99% van de verplaatsingen. Voor de rest is er nog altijd een snellaadmogelijkheid.
- niets belet fabrikanten stationwagenmodellen te maken als daar vraag naar is. Iedem voor wie per se een caravan wil trekken.
- geen idee waar je het idee haalt dat een ICE hoge onderhoudskosten heeft. Het tegendeel is uiteraard waar.
- het risico op brand: heb je daar cijfers over..?
- qua infrastructuur gaat het grotendeels om laadpalen. Zolang dat geen snellaad palen zijn, zijn er geen grote infrastructuur aanpassingen nodig. In veel gevallen kan zelfs een huishoudcontact volstaan.
Ik heb nog nooit een motor bij een auto hoeven te vervangen. Maar ik weet wel dat die een fractie kost van een nieuwe accu. Ook andere onderdelen van een EV zijn zeer duur. Veel duurder dan bij een ICE.

https://www.ad.nl/auto/re...ee-keer-duurder~a52a31c3/

Laden betekent dus: elke avond en ochtend met een kabeltje kloojen, en ga je onverwacht nog een keer weg, dan nog twee keer met het kabeltje kloojen. Ik stop een keer per maand bij het pompstation en dat kost me 5 minuten extra reistijd.

De actieradius is een groot beletsel om een caravantrekker te maken. Die decimeert bij een EV tot onder de 200 km.

https://www.anwb.nl/auto/...-met-een-elektrische-auto

Risico op brand in de parkeergarage:
https://www.rtlnieuws.nl/...n-elektrische-auto-zorgen

Blussen bij brand: onmogelijk. Hieronder een voorbeeld. Eigenlijk moet zo'n EV compleet in een waterbak ondergedompeld worden.
https://www.ad.nl/auto/el...eeds-opnieuw-op~ac1b322c/

Als iedereen in de wijk een EV heeft, dan is er wel degelijk aanpassing van de infrastructuur nodig.
Ik heb wel ooit een motor van een auto hoeven te vervangen. Na 4000km nog wel - en gelukkig onder garantie. Ik weet niet wat het gekost heeft, maar alleen al aan werkuren was het ongetwijfeld duizenden euro's.

Er is ook geen enkele intrinsieke reden waarom onderdelen van een EV duurder zouden moeten zijn dan bij een ICE: ten eerste zijn veel onderdelen dezelfde, ten tweede zijn de meeste huidige EVs wagens in de premium categorie, dus wat wordt er eigenlijk vergeleken met wat en tenslotte hebben EVs een stuk minder onderdelen. Bovendien zal op een bepaald moment het volume-voordeel beginnen spelen en riskeren juist de ICE-onderdelen het duurst te worden.

"Ik stop een keer per maand bij het pompstation": maar je hebt wel een range nodig van 1000km |:(
Veel mensen die elektrisch rijden moeten nooit meer naar een brandstofstation: je vertrekt elke ochtend (of elke avond, afhankelijk van je laadplaats) weer met een volle "tank". En gedaan met klooien met brandstofslangen en nooit meer naar benzine of diesel stinkende handen.

"Als iedereen in de wijk een EV heeft, dan is er wel degelijk aanpassing van de infrastructuur nodig." Nee dat klopt niet per se. Jij gaat ervan uit dat iedereen thuis laadt en dat iedereen snellaadt. Laden kan best overdag gebeuren, op de plaats waar de auto overdag staat, of anders 's nachts en daar is geen groot vermogen voor nodig. Electrisch laden kan zelfs een oplossing zijn voor het opvangen van bepaalde pieken...

Verandering vereist in de eerste plaats aanpassingen in het hoofd, en daar ben jij blijkbaar nog niet aan toe.
"Verandering vereist in de eerste plaats aanpassingen in het hoofd, en daar ben jij blijkbaar nog niet aan toe."

Dus als ik kritiek heb op een disfunctioneel een peperduur product, dan moet ik mij aanpassen in mijn hoofd?

Jij hebt echt gevoel voor humor.
Je hebt duidelijk geen objectieve kijk op de vernieuwingen die bezig zijn. Je negeert de significante voordelen, je beschouwt elk verschil met je huidige auto als een nadeel - terwijl het vaak gewoon gaat om dingen die anders zijn - en je maakt projecties die de aan de gang zijnde evoluties ontkennen (EVs worden snel goedkoper (terwijl ICEs onvermijdelijk duurder zullen worden), er komen snel nieuwe modellen, de accutechniek evolueert snel, de infrastructuur evolueert elke dag enzovoort.

En - dat mag je natuurlijk niet zeggen in Nederland - maar zo één keer per jaar een caravan trekken naar het zuiden, is dat nu echt nodig? Misschien moeten we die gewoonte maar eens veranderen?
"Je negeert de significante voordelen"
Ik negeer ze niet, maar ze zijn voor mij niet van belang. Ik ben tevreden met de aandrijflijn van mijn auto.

"en je maakt projecties die de aan de gang zijnde evoluties ontkennen"
Ja, ik heb het inderdaad over het heden. In de toekomst vliegen we misschien wel naar het werk, wie zal het zeggen?
De discussie over de huidige EV wordt verziekt door mensen die voorspellingen doen.

"EVs worden snel goedkoper"
Het valt mij juist op dat het niet erg snel gaat. Ze zijn na vele jaren Tesla nog steeds aanmerkelijk duurder dan de ICE. En "goedkoop" zijn EV's absoluut niet te noemen. Hooguit iets minder duur dan tien jaar geleden. En neem je de subsidies weg, dan koopt of leased geen hond meer een EV.

"terwijl ICEs onvermijdelijk duurder zullen worden"
Nee, die worden door afnemende vraag juist veel goedkoper. Hier kun je lezen wat afnemende vraag met autoprijzen doet.

https://www.dvhn.nl/econo...%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

"de accutechniek evolueert snel, de infrastructuur evolueert elke dag enzovoort."
Allemaal toekomst. Dat doet niets af aan de huidige nadelen van de EV.

"En - dat mag je natuurlijk niet zeggen in Nederland - maar zo één keer per jaar een caravan trekken naar het zuiden, is dat nu echt nodig? Misschien moeten we die gewoonte maar eens veranderen?"

Goed idee. Ik denk erover om drie keer per jaar met de caravan naar het zuiden te trekken.

Maar hier komt dus de aap uit de mouw. Benoem ik de nadelen van de EV, dan klopt het allemaal niet. Maar nu moet ik volgens jou mijn gedrag aan de beperkingen van de EV aanpassen. Je beseft dus zelf heel goed dat de EV qua functionaliteit niet aan de ICE kan tippen.
Waarom reageer je dan als door een wesp gestoken als ik de nadelen van de EV benoem?
Je hebt het niet over het heden. Terwijl je naar het heden kijkt, is het verleden aan het worden.

Niet alleen worden EVs goedkoper, er worden ook steeds meer goedkopere modellen gemaakt. Kijk zèlfs naar het voorbeeld dat je zelf geeft: Tesla! En er komen steeds meer modellen, en aan een toenemend tempo. Je kijkt naar het status-quo, terwijl er een dynamiek is.

Wel, of ICEs duurder of goedkoper worden, dat valt nog af te wachten inderdaad. Als niemand ze nog wil en ze zijn nog op de markt, heb je op dat punt gelijk. Maar misschien wil niemand ze dan nog, omdat je er nergens meer mee in de stad mag, bijvoorbeeld. Ze worden dan misschien uiteindelijk wel gratis, maar niet zeker dat je er dan nog steeds één wil :).

En ja, je zult je gedrag moeten aanpassen, en dat wil je niet, en dat is net het probleem dat ik benoem: je kijkt naar het heden en de toekomst met een mentaliteit uit het verleden en zonder de dynamiek te zien. De dingen veranderen aan snel tempo en je ziet het niet.

Poor you!
Ik verander wel degelijk mee! Vroeger had ik een Nokia 3310, nu een fancy smartphone. Elke keer als ik een nieuwe kocht, zaten er meer features op en werd het een betere dan de vorige. Ik heb geleerd om met Android en iOS om te gaan. Die werken totaal anders dan de 3310.

En hoe is het met de EV t.o.v. de ICE?
Veel duurder en beroerd qua gebruiksgemak.

Kortom: ik heb geen principiële bezwaren tegen een nieuw type auto, maar een EV is alsof ik terug naar een zeer dure 3310 ga. En daar heb ik geen zin in.

In China weten ze ook precies hoe ze gedrag van mensen moeten aanpassen. Dat noemen ze een dictatuur. Wil jij je daar mee associëren?
Volgens mij heb je nog nooit in een EV gereden. Eénmaal je met een EV gereden hebt, lijkt elke ICE een ouderwetse rammelende, stinkende bak zonder veel koppel. Dan lijkt zo een ICE inderdaad een 3310.
Ik ben zeer tevreden met mijn huidige auto. Ik hoef niet zo nodig.

Ik hoef niet elke avond en morgen met een kabel te frutsen.
Ik hoef mijn ritten niet vooraf te plannen i.v.m. de actieradius.
Ik hoef nooit een laadpaal te zoeken.
Ik hoef nooit eerder van het werk naar huis om de auto te laden om 's avonds nog weg te kunnen.
Ik hoef geen auto te huren om op vakantie te gaan.
Ik hoef de gemeente niet te smeken om een laadpaal.
Ik hoef niet bang te zijn voor een niet compatible laadpaal.
Ik hoef niet mijn auto te verplaatsen na een langdurig laadproces.
Ik hoef nooit lang te wachten bij het tanken.

Ik geloof direct dat een EV lekker rijdt. Maar er kleven nog te veel nadelen aan.

Verder wordt hier bij Tweakers gemakshalve vergeten dat de EV feitelijk te duur is voor Nederland.

Zelfs zonder BMP is de aanschafprijs veel hoger dan van een ICE.
De leasers krijgen korting op de bijtelling.
Een keer "tanken" met de EV levert de schatkist veel minder op dan wanneer een ICE tankt.

Het is in fiscaal opzicht dus ronduit asociaal om een EV te rijden, want elke EV gaat ten koste van de samenleving.

Er zat op een Tesla in het verleden €70.000 belastingkorting in 5 jaar tijd. Uit milieutechnisch oogpunt was het veel beter geweest om met dat geld woningen te isoleren.
Rijd jij maar verder met je ICE, hou je illusies nog even aan, geniet er van, ik ben deze fase al voorbij. :).
Hoewel andreetje niet onde4rbouwt eef ik hem wel ten dele gelijk

Een kapotte motor komt even vaak voor als een kapot accupak, een motor kost 1500 euro op de sloop een accupak vind je niet op de sloop dus dat wordt een nieuwe van 2/3 nieuwprijs auto.

99% van de tijd stilstaan is geen argument het gaat bij mij om de 1% tussen twee opvolgende ritten, 400 km actieradius is geen optie voor mij ook al gebruik ik de auto maar één keer in de week.

Branden komen relatief weinig voor maar ze zijn veel moeilijker te blussen.
https://www.researchgate....ires_in_Electric_Vehicles
Ik zou zon ding niet in een inpandige garage willen hebben. Ik denk dat het risico op brand daarom laag is maar het risico bij brand extreem hoog,

Ik heb geen oprit en in velden of wegen geen laadpaal dus nee geef mij maar een diesel.
Dat is geen anti EV bias, als de problemen de wereld uit zijn wil ik er best één.
Tja, als je een motor uit de sloop vergelijkt met een nieuw accupakket, en dan ook nog eens de montagekosten vergeet (reken twee dagen werk!)...

Ik zou je aanraden om voor trajecten van +300km eens de trein te overwegen: zoveel comfortabeler!

Je diesel wordt binnenkort verboden (en mag misschien al bepaalde steden niet meer binnen), dus geen reële optie meer voor wie vooruit kijkt of met zijn auto overal heen wil kunnen.
Dat ligt heel erg aan je definitie van comfort.
Auto: kortere reistijd, zeker zitplaats, eigen muziek, geen overlast van andere in geluid en personal space, fatsoenlijke stoel.
Trein: je kan iets doen onderweg. Je krijgt meer lichaamsbeweging (de trein vertrekt zelden van waar je bent, en komt zelden aan waar je moet zijn).
Auto:
- kortere reistijd: op langere afstanden zeker niet, en al helemaal niet tijdens de spits
- zeker zitplaats: op de trein zelden een probleem, desnoods reis ik eerste klas
- eigen muziek: ook op de trein, nog niet van koptelefoon/oortjes gehoord?
- geluidsoverlast: noise canceling headphones...
- fatsoenlijke stoel: ja, en rugpijn vanwege de intrinsiek slechte houding in de wagen!
Ik doe aan een sport waarbij de trein niet op die plekken komt waar ik mijn sport bedrijf. Meenemen van mijn spullen is ook geen optie in de trein. De trein is simpelweg geen alternatief voor de auto.
Dat diesel misschien wordt verboden is de reden dat ik nog jaren van plan ben door te rijden in mijn 15 jaar oude diesel. daarna koop ik wel een benzine exemplaar. En tegen de tijd dat die op is zijn EVs misschien betaalbaar en (voor mij) bruikbaar.
Ik had het over langere trajecten. Ik hoop dat je geen 300km doet om je sport te bedrijven?
Op 300km wonen mijn opa en oma. 3 uur met de auto. 4 uur met de trein, maar op die afstand zijn er zelden geen werkzaamheden dus meestal 4,5 uur plus nog een half uur voor en natransport. Dus zo'n 5 uur onderweg, 2 uur langer dan met de auto (enkele reis!).
De route is in het weekend file vrij.

Maar als je in de randstad woont gezellig met de rest kan ik mij voorstellen dat het ov de andere kant kan omslaan en sneller kan zijn.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 23 juli 2024 21:48]

Wat een anti-EV bias.
Bespaar je doe moeite. Dat soort mensen zal je gewoon nooit overtuigen. Elke EV rijder weet dat geen van de argumenten standhouden in de praktijk. Persoonlijk heb ik werkelijk geen idee waar die diep afkeer toch vandaan komt, maar ik kom het 'in het wild' ook wel tegen. Dat soort mensen neem ik dan even eens tukje mee in de Model S, vertel dat ik er van een paar keer per jaar Bordeaux naar Hamburg mee rij, wat mijn kosten per kilometer zijn en laat zien hoe belachelijk snel de auto is.

Andreetje is blijkbaar een echt ICE fan, net als EV fans bestaan die ook. Dan hebben argumenten, hoe gezocht ook, amper een rol in de discussie. Is prima. Ik kan ook niet redelijk uitleggen waarom ik mijn Tesla de beste auto vind die ik ooit heb gehad maar dat mijn 1971 Porsche toch echt veel en veel leuker is.
Je kan het ook zien dat de lease rijders de hete kastanjes uit het vuur halen, zodat de overheid en de markt het economische klimaat kunnen scheppen om EV voor iedereen mogelijk te maken.

Zo voorkom je dat het kip/ei is, maar laat het het over tijd groeien.
Je bedoelt de belastingbetalers? De lease rijders rijden zwaar gesubsidieerd rond.
Je bedoelt denk ik de krenten uit de pap halen. Want welke autorijders draaien op voor de subsidies voor de leaserijder? De particuliere rijders.

Maar zelfs een ex-lease Tesla is voor een particulier (lees: Jan Modaal) niet aantrekkelijk.
Kun je toelichten waarom de onderhoudskosten véél hoger zouden zijn?
Toeleveringsbedrijven zijn niet ingericht op EV onderdelen en daarom zijn onderdelen veel duurder.
Op BNR was er een tijdje een item over. Dat gaat uiteraard in de toekomst verbeteren en waarschijnlijk gaan in de toekomst auto onderdelen van brandstofmotoren veel duurder worden.
Tot die tijd is de aanschaf van een EV een riscovolle en kostbare aangelegenheid, zeker als het om je eigen prive auto en eigen zuurverdiende geld gaat dat vergeten leaserijders nog wel eens.
welke onderdelen moeten er stuk gaan dan? de aandrijflijn inclusief accu is bij elke fabrikant dichtgetimmerd met garantie voor soms wel 10+ jaar. dus onderdelen is niet van toepassing aangezien je toch garantie kan claimen bij de dealer.

svp geen issues bedenken die niet van toepassing zijn, en dat geld ook voor dat dramajournalistiek item van de BNR.
Onderdelen gaan niet alleen stuk door gebruik maar nog veel vaker door schade.
Een EV is op dit moment nog een luxe artikel waarbij alle onderdelen, ook een simpele spiegel of bumper duur zijn.
niet duurder dan vergelijkbaar spul van bmw, mercedes of audi.
Dus een toeleverancier kan wel de buitenspiegel van een ICE-auto leveren, maar niet de spiegel van een EV? Wel de buitenspiegel van een Kia Niro, maar niet van een Kia e-Niro? Dan ben je wel opzettelijk incompetent.
Mee eens maar wel de realiteit. Kennelijk is er bij de populaire EVs ook minder sprake van standaardisatie.
Vraag bij tesla een stabilisatorstang te vervangen. Vertel me dan de prijs eens. En nee dit is niks speciaals.
Dat is geen onderbouwing.

Het feit dat Tesla duur is met onderhoud wil niet zeggen dat de onderhoudskosten van elektrische auto's véél hoger zijn.

Omdat een Porsche duur is in het onderhoud is een ICE duur in het onderhoud?
Daarom heb ik ook vaak gezegd dat Tesla een submerk zal blijven. Want ok, ze waren te traag met opstarten. Maar nu de grote automotive uit de startblokken is gekomen mét hun vaste leveranciersketen zal voor bijvoorbeeld VW een stabilisatorstang niet wezenlijk duurder zijn als degene die ze altijd al hadden.
Hoe vaak moet die vervangen worden?
doe dat ook eens bij BMW, mercedes of audi als je toch bezig bent en ga eens vergelijken.
Lekkere onderbouwing van je onwaarheden.
Alleen voor particulieren met een eigen oprit, misschien.
In mijn straat zijn minder parkeerplekken dan auto's, ik moet meestal tussen de 5 en 10 minuten naar huis lopen als ik een plekje ergens anders in de zone heb gevonden. Als je nu een EV zou kopen en een paal zou vragen in die straat zullen alle buren steeds de paal tegenhouden omdat ze dan nog een parkeerplaats minder in de straat hebben, doordat ik daar dan als enige mag parkeren met mijn EV. Dus, tenzij ineens heel de straat aan de EV's gaat zal er voorlopig niemand aan een EV gaan, want geen laad mogelijkheid.
Ik denk ook echt dat de opkomt in fasen zal komen. Na de fase waarin het echt alleen is voor de vermogende mensen zie je dat EV's nu meer voor de middenklasse beschikbaar komen, maar dat het wel alleen nog echt goed betaalbaar en praktisch is als je thuis of bij je werk kunt laden.

Ik verwacht dat de laatste fase zal zijn dat er dermate veel laadvoorzieningen zijn, dat er nooit reden tot zorg is om te kunnen laden. Het kan nog wel even duren, maar ik stel me zo voor dat nagenoeg elke parkeerplek waar een lantarenpaal bij staat een druppellader kan worden. Deze laden dan natuurlijk niet met 10kW, maar als een omgebouwde lantaarn bijvoorbeeld 2kW kan leveren, dan is dit voor bijna iedereen voldoende voor overnight laden.
Als er een laadpaal in jouw straat zou komen en 2 parkeerplaatsen daarmee verdwijnen, dan mag je die plek alleen gebruiken als je daadwerkelijk aan het laden bent. Als je auto vol is dan moet je hem alsnog weghalen en ergens anders parkeren voor het geval een overijverige agent jou een bekeuring geeft.
Enkele steden in de UK, vervangen de lantarenpalen met palen met geïntegreerde laders. Hierdoor kunnen steden snel meer laadpalen toevoegen, zonder te hoeven graven.
Maar de UK is niet in mijn wijk...
Nee, op zich goed dat er oplossingen zouden kunnen gaan komen, maar zolang dat niet gedaan is, heeft een EV geen zin voor de meeste mensen die geen eigen oprit hebben.
En ik denk dat er misschien 3 auto's boven de 15.000 euro staan. Dus ik verwacht dat er voorlopig nog niet genoeg mensen een dure elektrische auto aan willen gaan schaffen om een hele straat vol te zetten met laad-lantaarnpalen. Dan gaan we alsnog makkelijk weer 10 jaar ofzo verder zijn, voordat mijn wijk aan de beurt is en er genoeg goedkopere 2e hands auto's zijn enzo. Het is echt nog niet binnenkort voor iedereen...
Dan ga je er voor het gemak vanuit dat de kabel die er al ligt voldoende capaciteit heeft. Als dat zo is is er met het ontwerp al rekening mee gehouden. Het is nogal een verschil een paar gloei/ledlampen te laten branden of EV's opladen.

En dan maar hopen dat elke lantaarnpaal geschakeld is en niet het netwerk, anders kan je alleen laden als het donker is.
Op een gegeven moment zullen er wel "een paar" laadplekken komen. Alleen dat zal niet 1-op-1 gaan met het aantal EV's. Dus wanneer er meer dan 1 EV per laadpaal komt, dan zullen de parkeerproblemen op die laadplekken beginnen.
In mijn geval;
- zou ik dan naar mijn werk gaan,
- niet kunnen laden omdat QPark geen laadplekken heeft (of al bezet zijn),
- waarna ik met een half lege accu weer terug naar huis moet,
- om weer thuis te komen en de schaarse laadplekken weer bezet zien.
Dan moet je (zeer) vriendelijke buren hebben die in de avond hun auto verplaatsen, zodat een andere EV daar kan laden (= :N). In mijn geval zou ik na 1-2 dagen niet meer met de auto weg kunnen.

En ik denk dat gemeentes voorlopig nog niet voor elke parkeerplek een laadpaal verzorgt, dus we kunnen lang wachten totdat dit verbeterd.
Dat vraag ik me altijd af. Een motorblok plus toebehoren is niet super duur, daarnaast is dit ook vrij storingsarm. Ik heb er wel eens naar gezocht, maar kan niet een overzicht vinden welke auto’s welke problemen / storingen precies hebben.

Ik heb tot nu de altijd de meeste problemen gehad met de electronica, airco en andere zaken die je bij een batterijauto ook hebt.
Motorisch weinig problemen? Denk alleen eens aan distributie riemen, bougies, haperende kleppen, startmotoren, turbo’s en oliedrukproblemen. Omdat een motor warm wordt en daarmee ook dynamisch is wat betreft grootte is (uitzetten en ineen krimpen door temperatuurverschillen) het daarmee automatisch niet altijd helemaal past en daarmee onderhoudsintensief en storinggevoelig is. Vergelijk dat met de simpliciteit van een elektromotor en je snapt waar het verschil vandaan komt.

Verder hebben de meeste mensen die roepen dat enkel zakelijke lease rijders een EV hebben en ze dat ook nog enkel hebben voor de fiscale voordelen en direct weer naar een ICE gaan indien de fiscale voordelen ophouden roeptoeters zonder cijfermatige onderbouwing en waarschijnlijk zonder ervaring met een EV.

Ik (en met mij vele anderen) private lease een EV en wil nooit meer terug naar een ICE variant door de vele voordelen die je hebt waaronder een stille motor, maximaal koppel, trillingvrij, goede wegligging, geen stinkende en vervuilende uitstoot en een standaard automaat.
Als je niet voor een downsized benzinetorretje kiest, heb je de helft van die problemen die jij opnoemt niet. Die problemen zijn grotendeels het gevolg van het maximale vermogen uit een zo klein mogelijk motortje te persen, waardoor de motor vaak op z'n tandvlees moet werken. Immers worden die motortjes vaak ook in een te grote koets gehangen.
Er zijn echter enkel nog downsized motoren te krijgen om aan de CO2 uitstoot te kunnen voldoen. De BPM regels in NL zorgen er voor dat leuke motoren onbetaalbaar zijn.
mercedes, bmw en audi verkopen nog steeds zat motoren die ver boven de 3 liter zitten hoor.
mercedes, bmw en audi verkopen nog steeds zat motoren die ver boven de 3 liter zitten hoor.
Klopt, en die zijn dus ‘onbetaalbaar’.
Voorbeeld: Lexus LC, dikke coupe.
https://data.lexus.nl/hom...ten/LexusLCprijslijst.pdf
Lexus LC 500h (= 3,5L V6 hybride): 121.4K euro, waarvan ~12k BPM.
Lexus LC 500 (= 5L V8): 171.9K euro, waarvan ~59.6k BPM.
Het verschil in netto catalogus prijs tussen die 2 is ~ 800 euro.
De auto’s die ‘normale’ mensen kopen hebben dus ‘downsized’ motoren.

Tevens: Heel veel van die ‘dikke motoren’ zijn helemaal niet zo dik als je denkt.
Voorbeeld: de BMW M550d is een ... 3 liter V6... (met 4 turbo’s)
De problemen die jij opnoemt zijn inderdaad vooral toe te wijzen aan wat Mylan Piron aangeeft.

De overige issues zoals distributieriemen, startmotoren en bougies heb je bij kwaliteitsmerken als Toyota bijvoorbeeld al niet.

Ik rijd zelf voornamelijk motor en heb na 150.000km nog 0 motorische problemen, idem voor mijn auto waar ik na 85.000km voor het eerst een bougie moest vervangen.
ook bij toyota moet je die zaken vervangen. startmotoren en dynamo's worden gemaakt door externe leveranciers en gaan net zo vaak stuk als bij andere merken. bougies en riemen zijn gebruiksartikelen.

wat was je argument ook al weer?
Dat is niet perse waar. Ik kan als fabrikant ervoor kiezen om een product in te bouwen dat aan de minimale vereisten voldoet en altijd op z’n maximum moet lopen. Of ik ga iets ruimer in het jasje zitten zodat ik niet de grenzen opzoek.

Vergelijk het met het samenstellen van je eigen pc. Je kunt uitrekenen dat je 432W nodig hebt en een 450W voeding inbouwen of je zegt, laat ik dat niet doen en minimaal 500W inbouwen.
geen enkele fabrikant doet dat.

in een tesla zit al een 2,5kW 12V omvormer om de 12V te voorzien. en totaal kan de hele auto niet eens meer dan 1kW gebruiken op de 12V. dus daar zit al factor 2,5 in.
Ik denk dat je in de verkeerde auto's hebt gereden. Er wordt nu gedaan alsof al deze problemen inherent zijn aan een verbrandingsmotor, dit is natuurlijk niet zo. Je moet je realiseren dat de huidige productie auto's zijn gemaakt/ontwikkeld door marketing mensen, niet door ingenieurs. Het is niet zo dat Audi geen motor kan ontwikkelen die 3 ton mee gaat zonder problemen. Het is niet zo dat BMW geen motor kan ontwikkelen waarbij na 60k km de distributriem het begeeft (1 serie). Dit zijn bewust genomen risico's van fabrikanten die niet gebaat zijn bij een auto die bulletproof is, hier verdient men namelijk niks aan. Er wordt flink verdient aan onderhoud, onderdelen etc. Ik vraag me daarom af waar deze verdiensten bij EV's vandaan gaan komen. De eerste verdienmodellen zijn ondertussen al voorgesteld zoals het "huren" van een accupakket bijv.

Als we dalijk massaal aan de EV's zitten denk ik dat het naïef is om te denken dat we goedkoper uit zijn dan momenteel met ICE.
Kun je me eens noemen wat er behalve de motor zo speciaals en onderhoudsvrij is aan een ev. Je hebt nog steeds met wielophanging en banden te maken waar altijd de meeste slijtage zit. Verder heb je een hoop nevensystemen die defect kunnen. Voor rembekrachtiging kun je niet simpelweg onderdruk van de motor gebruiken. Ook de aircopomp met riem aansturen zit er niet in. Dus ondanks dat je de brandstofmotor eruit haalt creeer je toch echt wel extra complexiteit. Mij maakt verder niet uit, maar simpelweg zeggen dat ev onderhoudsvrij is. Nee.
Niemand in deze threat heeft beweerd dat EV onderhoudsvrij is, dus vanwaar je statement?
Maar het verschil is onder andere dat je geen olie meer hoeft te vervangen, geen olie- of brandstoffilter, bougies, bobine, geen problemen met de koppakking. Remmen moet een EV ook, maar door one pedal driving vanwege regeneratief remmen met elektromagneten, gaan remblokken significant veel langer mee. De grote beurt komt bijna te vervallen; de interval bij Tesla is 80.000km.
Goed punt van de airco. Je hebt inderdaad óók geen multiriem die slijt. Dat is wél iets wat je bovenligger terecht beweert: minder bewegende onderdelen in een EV die stuk kunnen.
Onderhoudsvrij niet, maar wanneer je alleen de motoren vergelijkt (remmen, banden, stuurinrichting hebben alle auto's) is een elektromotor veel eenvoudiger en er kan minder kapot.

Net zoals een brandstofauto, kun je via een riem prima rembekrachtiging en een aircopomp aandrijven.

Overigens kun je prima stroom opwekken tijdens het remmen, iets wat Mazda al vrij lang doet, zelfs in hun brandstofauto's.
Anoniem: 310408 @Mdos514 april 2020 12:41
Maar veel van de laatste generaties EV's hebben gewoon geen regulier onderhoud meer nodig. Als je nu een Tesla koopt in veel landen is er slecht een geagendeerde beurt per 5 jaar nodig. En zelfs dan vervangen ze de vloeistoffen alleen na testen en alleen als het nodig is.

Onderhoudsvrij? Nee, maar bij sommige merken kom je er wel heel dicht bij in de buurt. Scheelt mij minimaal 400 euro per jaar.
Voor iedereen verschilt het sommetje natuurlijk op basis van het verbruik e.d.
Maar ik had het sommetje gemaakt voor de aanschaf van de nieuwe Zoe (om onze oude Zoe te vervangen). Toen heb ik vergeleken met de nieuwe Clio.
En voor ons was een Clio met dezelfde opties duurder dan een Zoe.

Dat komt mede omdat de afschrijving op een brandstofauto hoger ligt dan die van de huidige generatie elektrische auto's, de lagere brandstofkosten van elektriciteit, lagere onderhoudskosten, geen BPM en geen wegenbelasting.
En omdat ook Renault weet dat de elektrische auto's waardevaster en minder slijtagegevoelig zijn, en helpen voor hun eigen CO2 doel, krijg je een veel beter % bij de financiering :-)

[Reactie gewijzigd door da_Mastah op 23 juli 2024 21:48]

Dat klinkt heel leuk, maar vadertje overheid gaat dat niet accepteren. Die lopen tonnen aan accijns mis door de EV.

Voorlopig is een EV voor een particulier nog niet te betalen. En waar ga je heen als je laten we zeggen 2/3 van de week thuis werkt?
een elektra auto mag dus duurder zijn als een benzine/gas/diesel auto. ;)

waarom:
1 liter benzine = 18km.
1 liter benzine = 1,60€
18km = 3kWh
1 kWh = 0,20€
dus benzine VS elektra voor 10.000km per jaar.
10.000 / 18 * 1,60 = 888€
10.000 / 18 x 3 x 0,20 = 333€
verschil is dan 888€ - 333€ = 550€ per jaar.
een auto gaat wel 10 jaar mee, dus een 5500€ verschil geen probleem.

maar mijn cijfers zijn wel een erg bierviltje berekening, daar klopt geen bal van. ik weet het, is maar een grove aanduiding. :P
b.v. als ik thuis zou "tanken/laden" dan ben ik geen 0,20€/kWh kwijt, dit zal eerder rond de 0,08€/kWh zitten. (lang verhaal om alles uit te leggen.)
en tanken op het werk, dat zal ook nooit de prijs zijn als die van thuis.
(bedrijven krijgen erg veel korting op de energie rekening, zeker de groot gebruikers.)
dus dit lijstje is eigenlijk nog veel langer, maar alles ziet er grof weg naar uit:
dure elektra auto met goedkoop gebruik is beter als goedkope auto met duur gebruik.
wat het waarschijnlijk gaat worden. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 21:48]

1 Kwh is in Den Haag met op straat laden 33cent. Dus nog 1 derde duurder dan jouw berekening.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 21:48]

lol, ik kan thuis laden voor ongeveer -0,02€/kWh.
(ja je leest het goed, het getal is in de min en dat is geen foutje. }> )
maar er zijn ook laadstations waar je voor 0,65€/kWh laad en nog een start tarief moet betalen ook. 8)7

laad je op het werk, dan word de berekening helemaal vreemd.
maar stel dat je het laden weer aan je baas moet betalen.
dan kan het zijn dat je baas boven de staffel van 50.001kWh zit.
en dan kost 1 kWh gewoon nog maar de helft.
bron: https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

etc etc etc.....

om dit soort opmerkingen tegen te gaan schrijf ik ook:
"maar mijn cijfers zijn wel een erg bierviltje berekening, daar klopt geen bal van. ik weet het, is maar een grove aanduiding."
uit eindelijk gaat het alleen maar over de conclusie:
"dure elektra auto met goedkoop gebruik is beter als goedkope auto met duur gebruik."
nu alleen nog de vraag wanneer is die omslag er, en voor welke situaties is dit al zo is. :?
(dit was net zo als benzine auto's ombouwen naar LPG b.v.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 21:48]

Veranderd er echter niks aan dat de initiële kosten dus wel veel hoger zijn.
Ook al is het op de lange termijn niet zo'n prijsverschil, dat is wel degelijk een groot obstakel voor veel mensen.
dit zelfde probleem zie je bij warmtepompen ook.
relatief dure aanschaf (start kosten), maar goedkoop in gebruik (gebruiks-kosten).
(ik vervang zelf 600m3 gas voor 1200kWh, dus 1m3 voor 2kWh, in geld is dat 0,65€/m3 vs 0,44€/2kWh.
niet rekenende dat ik minder betaal voor kWh's)
dus ja dat kan een obstakel zijn voor mensen, maar tweakers zijn geen mensen.
die schrijven daar een app(of spreadsheet) voor om het uit te rekenen wat interesanter is.

mischien toch eens de boeken van diskworld lezen van Terry Pratchett.
daar word toch een aantalmaal het zelfde probleem met humor uit gelegd.
Nobby Nobbs, zijn schoenen theorie. ;)
Het is Vimes z'n schoenen theorie. Nobby jat ze gewoon van mensen die ze niet meer nodig hebben (dood zijn).

En Vimes had gelijk, de armen zijn duurder uit door schoenen met kartonnen zolen te kopen, maar het probleem is dat ze geen keus hebben. Niet duurder kunnen betalen op korte termijn wordt niet opgelost door een spreadsheet die lange termijn toont :-p
dat is ook precies waarom er vanaf juli een subsidie komt op aanschaf, ook op tweedehands elektrische auto's.
Verwacht eerder dat "normale" auto's duurder gaan worden en dat zie je nu al gebeuren met nieuwere modellen.

Het is een mooi excuus voor automerken om de prijzen flink te verhogen de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 juli 2024 21:48]

Die 10k meerprijs haal je ook niet eruit als je niet meer dan 20k kilometers per jaar rijd. En dan nog de extra nadelen die je hebt bij vakantie tripjes en een twijfelachtige 2de hands markt. Particulier is het niet zo interessant nee met deze enorme meerprijzen
Als je 20k/jaar rijdt verstook je minstens zo'n 2000-2500 euro per jaar aan benzine. Gooi er nog een paar honderd euro aan onderhoudskosten overheen en je hebt die 10k er na een jaar of 4-5 vast wel uit. Maar dan moet je 'm wel afrijden en niet alweer een nieuwe bak kopen omdat de buurman er ook een heeft...
Maar je vergeet hier wel even dat een ev rijden ook niet gratis is. Elektriciteit kost ook geld en fastchargen nog meer. Wegenbelasting komt er ook aan voor EV’s dus ook daar ontkom je niet meer aan.

EV’s voor particulieren zijn niets meer dan een statussymbool momenteel

Interpreteer dit niet als dat ik tegen EV’s ben maar ik heb toevallig net een nieuwe auto gekocht, dus ik heb hier ook aan zitten rekenen. Voor mij was het in ieder geval een no go aangezien ik nog geen 10k kilometers per jaar rijd
Mee eens hoor, sterker nog: het lijkt me voor de landelijke uitstoot nuttiger als de mensen die een ton of meer per jaar rijden eerst een elektrische wagen nemen dan dat er straks een hoop tesla's op opritten van dure huizen staan te roesten...
Denk je? Als je 20k per jaar rijdt, verstook je, laten we zeggen, 1000L benzine per jaar. Dat kost iets van €1600. Met onderhoud erbij zul je rond de €2000 per jaar zitten. Kom ik op 5 jaar, wat langer wordt als ik het verbruik/onderhoud van de EV meetel.

5 á 8 jaar zou economisch een goede deal kunnen zijn, maar 'no time' dekt de lading niet.
20.000 km per jaar, 550 km op benzine gemiddeld = 37x voltanken, ongeveer.
40 ltr (benzine) x 1,65 = 66 euro per tank

37x tanken met 66 euro per tank = € 2442,- .... dus bijna 2,5x zoveel als wat jij nu schetst.

Onderhoud van een EV is écht minimaal, en dan ga ik er van uit dat je qua luxe in een EV natuurlijk gelijktrekt met wat je in een benzineauto koopt. (Dus sowieso een automaat ipv handgeschakeld, zelfde laadruimte, zelfde gewichtsklasse et cetera). In een BEV geen wegenbelasting of BPM, is het dan nog steeds 10k verschil?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 21:48]

400 euro is erg krap gerekend als je 20k km wil gaan rijden. Wellicht bij een nieuwe auto maar na een aantal jaar gaan er duurdere dingen stuk
EVs zijn onderhoudsvrij?

Opladen is gratis? Bij thuisladen is dat 23ct/kwu (4,1ct km), bij een laadpaal is dat 30-59 ct (5.3-10,5ct). Een diesel die tegen 1,20 per liter 20km rijdt kost je 6ct aan brandstof per km. In een aantal gevallen is een diesel dus iets duurder in brandstof, maar vaak ook goedkoper.

In ieder geval duurt het met deze verschillen erg lang om 10k terug te verdienen.

Onderhoud zou in de toekomst wel kunnen gaan schelen.
Onderhoudsvrij niet, maar zéker minder dan een brandstofauto. En privé een dieselauto kopen, is dat écht interessant qua wegenbelasting? Want dat betaal ik in een BEV ook niet. En er zijn genoeg openbare plaatsen waar je gratis kan laden. Snelladers zijn iets duurder ja, maar openbaar kom je van álles tegen. En je berekening bij thuisladen met 4,1ct / km is natuurlijk alleen vanuit één type auto gerekend; net als je een diesel kiest die 1 op 20 rijdt. Daar zit ook allerhande variatie in. In een nieuwe Zoë kan je pakweg 350 km rijden met een nog-net-geen-50-kwh-batterij dus liggen de verhoudingen ook weer anders.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 21:48]

Zeker, en met een Peugeot 107 diesel kom je nog beter uit op diesel. Dat verschilt idd per auto.

Wegenbelasting gaat ook komen voor BEVs (wel lager dan brandstof),

maar de stelling dat je 10k snel verstookt veronderstelt dat dit enorm scheelt met BEVs en ik wil aangeven dat dat momenteel (nog) niet het geval is.

Ik geloof best dat in de toekomst er een niet gesubsidieerd kostenvoordeel te halen is met een EV, maar dat zal nog even wel even duren
twee jaar geleden voor mijzelf de berekening gemaakt van vergelijkbare auto's (Clio v. Zoe en Golf v. E-Golf) met min of meer vergelijkbare uitgangspunten was er een kostenvoordeel (zonder MRB of voordelen als gratis parkeren, maar natuurlijk wel met het BPM voordeel etc.) na ca. 200.000 kilometer. Nu is dat niet voor de eerste eigenaar wellicht (helemaal geen particulier), maar de meest leasecontracten gaan ook uit van 160 of 180k, dan is het grootste gedeelte van de kosten al verrekend voordat de auto op de particuliere markt komt. Dat is nu ook al het "lot" van het meerendeel van de verkochte auto's (53% in 2018).
Voor lease is het sowieso een ander verhaal, de bijtelling heeft daar veel invloed.Als de baas de leasekosten wil dragen levert je dat als werknemer 100en euros per maand op. Snap het succes ook zeker. Snap niet helemaal dat de Nederlandse overheid zo veel geld overheeft voor de relatief lage co2 winst per geinvesteerde euro die samengaat met BEVs maar dat is een ander verhaal
Het gaat om het verschil, die 10k brandstof en onderhoud moet je afzetten tegen de stroom- en onderhoudskosten van de elektrische auto. En dan heb je het nog niet over de afschrijving en onzekerheid in ontwikkeling.
Elektrische auto's hebben ook kosten aan brandstof en onderhoud, elektriciteit is niet gratis, zit nog steeds bewegende delen aan, banden slijten, etc.
Ik ben een groot voorstander van EV's, maar 'no time' is wel een beetje optimistisch. Bij een besparing van ongeveer 5ct/km ten opzichte van benzine heb je 200.000 km nodig om 10k te verstoken.

Reken op wat wegenbelasting en dat je meer onderhoud hebt aan een waardoor je zeg 5k meer betaalt aan een ICE, dan is het nog steeds 100.000km voordat je die hele 10k hebt terugverdiend.

Ik reken dan even simpel op 1,60 per liter waarmee je zo'n 16km komt gemengd (dus 10ct/km) en 22ct per kWh waarmee je zo'n 5km komt. Vanzelfsprekend kun je met beide zuiniger rijden en zij de benzine/kWh prijzen ook niet precies, maar de ordes van grootte zijn wel ongeveer hetzelfde.
35% a 50% accijns op de aanschafwaarde van een ICE auto en je bent er al ;)
Betalen we niet genoeg accijns al? Je zegt nou letterlijk dat alle auto’s maar even 10.000 euro gemiddeld duurder moeten worden omdat jij graag wil dat iedereen een ev moet rijden? Geef de overheid aub geen nieuwe reden om ons nog meer te belasten.
Als ik voor een EV hetzelfde moet betalen als een normale auto in dezelfde klasse, dan zal ik nog steeds EV blijven rijden. De voordelen van een EV zijn voor mij groter dan alleen het financiële component. Ik hoef nooit meer langs de pomp, heb altijd een volle "tank". De aandrijflijn is zo veel fijner dan die van een ICE en de rust binnen is zeer aangenaam.

Daarnaast zit er ook een voordeel aan voor het milieu waar ik me persoonlijk ook steeds meer bewust van ben. Ik ben naast mijn EV daarom ook 50% van de week vegetarisch gaan eten en neem ondanks dat ik een leaseauto heb ook steeds vaker de bus naar kantoor en naar de stad.

Ik besef me alleen wel dat ik misschien niet onder de standaard leaserijders val die zo denken.
Hoe wordt de stroom gegenereerd t.b.v. je auto ;)

Zodra de range een beetje acceptabel wordt en zodra er zware aanhangers getrokken kunnen worden, ben ik over. De komende jaren zal dat echter nog niet gebeuren.
Anoniem: 310408 @PageFault14 april 2020 12:35
Hoe wordt de stroom gegenereerd t.b.v. je auto ;)
Wel, in dat opzicht word een EV elke dag een beetje schoner he? Neem de UK bijvoorbeeld. In het eerst kwartaal van dit jaar was wind de belangrijkste bron van energie "During this period 44.6% of total generation was produced by renewables, with the rest generated by gas-fired plants (29.1%), nuclear plants (15.3%), power imports (7.3%), and coal plants (3.7%)."

En het is nu al tientallen malen nagerekend, zelf als de stroom uit bruinkool komt is een EV nog altijd schoner.
Ben benieuwd naar de berekeningen, want het is niet door te rekenen.

Bruinkool is ongeveer het aller-allerslechtste wat je kunt verbranden. Dan kun je net zo goed elk levend wezen een stinkende, onzuinige, oude diesel geven zonder roetfilter. Als ze hier over de grens ergens last van hebben, zijn het die vieze centrales wel.

Bij een EV heb je 2 keer een energieomzetting nodig, waarbij het rendement echt niet richting 90% gaat. Bij ICE heb je maar 1 keer een omzetting.
Het valt wel degelijk door te rekenen. Deze website laat zien hoeveel CO2 er per opgewekte/gebruikte kWh vrijkomt per land (of eigenlijk netwerkgebied), en voor verschillende stroombronnen.

Als je wind/zon/waterkracht/kernenergie gebruikt, komt er weinig CO2 vrij (10-40 g/kWh, niet 0 ivm lifecycle kosten). Bij aardgas is dit zo'n 400 g/kWh, en kolen 800 g/kWh (NL zit meestal rond de 400 g/kWh, Belgie vanwege de grote hoeveelheid kernenergie op 120 g/kWh).

Als je 6 km op een kWh rijdt, dan is dat dus 2-15 g/km voor koolstofarme bronnen, 67 g/km voor aardgas, en 133 g/km op kolen (NL mix dus 67 g/km, BE mix 20 g/km).

Een benzineauto die 1 op 18 rijdt komt net als kolen ook uit op 133 g/km, een dieselauto die 1 op 20 rijdt komt ook uit op 132 g/km, LPG 1 op 15 komt uit op 111 g/km (zie hier hoeveel CO2 er bij het verbranden van een liter brandstof vrijkomt).

Conclusie: EVs stoten minder CO2 uit, alleen in Polen is het lastig. Als je ook de accuproductie meeneemt neemt dit voordeel iets af, maar blijft nog steeds staan. Het break even punt ligt nu rond de 40000 km rijden om je accuproductie te compenseren, in de toekomst waarschijnlijk nog lager doordat de accu's ook steeds groener geproduceerd worden.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 21:48]

Je moet echt de hele keten meenemen, dat doe je niet, dat is ook niet gek, want dat gaat niet.

Je moet de hele productie en verwerking van zowel de EV als een benzine/dieselauto meenemen. En het transport van de auto naar de dealer, etc. Wanneer bijna alle EVs bijv. in de VS (tesla) + Azie gemaakt worden, drukt het transport harder door dan bij brandstofauto's waarvan best een aanzienlijk deel uit Europa komt (hypothetisch).

Daarnaast moet je de hele keten doorrekenen waar de energie vandaan komt. Bij een EV dus van een windmolen (wat kost het om die te bouwen aan energie, hoe lang gaat deze mee, wat kost het om het te verwerken aan einde levensduur?), centrale welke dan ook, zonnepanelen. Bij brandstof dus het zoeken naar de brandstof, het oppompen, het kraken, het transport, etc etc. Wat kost het lokale pompstation? Wat kost de boortoren/platform?

Er zijn oneindig veel factoren. Neem het benodige personeel ook nog mee en je komt er helemaal niet meer uit.

En ja, een EV stoot zero CO2, stikstof en zwavel uit. Maar het proces er naar toe. Er is niemand (en die komt er ook niet!) die hard kan maken wat onderaan de streep beter is.

Het meeste win je bij de COVID-19 situatie: bijna al het vliegverkeer ligt lam, bijna geen files meer. Dat scheelt pas, EV of niet.
Ik ben inderdaad erg benieuwd naar alle data die gaat voorkomen uit de COVID-19 situatie, wat stikstof betreft kunnen we nu al verbetering zien.

Een waterdichte uitkomst berekenen is inderdaad niet mogelijk en afhankelijk van veel te veel factoren. De cijfers zullen er altijd wel iets naast zitten. Maar dat wil nog niet zeggen dat we geen redelijke indicatie kunnen krijgen onder aan de streep als we wel alles meenemen wat wel mee te nemen valt. Echt hard maken hoeft niet, wel hard genoeg is wel fijn voor een goede besluitvorming ;)

Wat mij betreft is dit het belangrijkste verschil: de hele cyclus rondom EVs bouwen en rijden is theoretisch gezien CO2-neutraal te krijgen, met ICEs is dit een stuk uitdagender (wellicht niet onmogelijk met synthetische brandstoffen, wel een stuk minder efficient waarschijnlijk, en je zit nog steeds met NOx).
Ja volgens mij waren er al best wat positieve dingen te zien, nu veel mensen thuis zijn.

Omdat niemand mij kan vertellen wat een EV in totaal kost aan energie en milieuimpact wanneer je er bijv. 200000 km mee rijdt en bij een ICE ook niet, kun je alleen maar aannames doen. Synthetische brandstof wordt al sinds de jaren 40 gemaakt (de Duitsers moesten wel) en dat wordt uit steenkool getrokken. Ook niet echt heel milieuvriendelijk, al maak je je wat minder afhankelijk van de "theedoeken", iets wat je ook voor elkaar krijgt door massaal EV te gaan rijden. Olie blijf je nodig hebben voor alle kunststoffen en plastics overigens.

Staar je niet blind op NOx, zwavel en al die andere troep is nog slechter dan bakken vol met NOx.

CO2 neutraal kun je theoretisch ook op andere manieren realiseren. Je bouwt een enorm vervuilend stoomschip gemaakt van smerig ijzer geverfd met teer en die je stookt met vieze smerige bruinkool. Vervolgens plant je heel Zuid Amerika en Afrika vol met bomen.
Ik bedoelde met synthetische brandstoffen meer de variant uit CO2 + H2 + groene energie, dat is technisch ook mogelijk namelijk. Steenkool gebruiken is zeker geen goed idee. Kunststoffen kunnen ook uit andere bronnen dan olie gemaakt worden (plantaardig, wellicht ook via de synthetische brandstof).

Ik staar me niet per se blind op NOx, het punt is meer dat zwavel in autobrandstoffen al heel weinig is, omdat die veroorzaakt wordt door vervuiling in de brandstof zelf. Voor zover ik weet is het zwavelpercentage in de brandstof tegenwoordig miniem, behalve in de scheepvaart. In synthetische (hernieuwbare) brandstof is zwavel afwezig. CO, fijnstof en onverbrande brandstof is dan weer wel een probleem wat inherent is aan het verbrandingsproces.
Ik laad thuis op groene energie. En dan nog, zelfs met de grijze energiemix in Nederland is een EV nog steeds veel minder vervuilend dan een ICE. Tevens is de uitstoot niet direct in leefgebied.
Ow ja, de bossen die in Noord Amerika worden gekapt, via een stinkend schip naar Europe worden getransporteerd en hier in de oven belanden. Hout verbanden is niet heel milieubewust, vandaar het komende verbod voor openhaarden, vuurstookplaatsen en mogelijk een barbecue verbod waar geen enkele politieke partij z'n vingers aan wil verbranden :)

Dat de uitstoot niet direct in leefgebied is, lost een klein probleempje op, maar de uitstoot is er nog steeds, welke slecht is voor het milieu (net zoals de ICE auto's overigens, maar niemand kan 100% doorrekenen welke nou schoner is).
EV's zijn gewoon schoner dat is gewoon al doorgerekend. Tevens is hout kort cyclisch CO2, dat wordt namelijk door nieuwe bos weer in 10 tallen jaren opgenomen. Olie/gas is CO2 wat miljoenen jaren geleden al is opgenomen en ook weer miljoenen jaren duurt voordat het uit de CO2 kringloop is.

Je kunt allerlei argumenten gaan verzinnen waarom de percentage iets of wat afwijken, hoe je het ook wendt of keert alle energie op basis van olie, gas, bruinkool, etc. is slechter dan de alternatieven.

En hoe groot is het percentage nu van die bomen die naar Europa komen? Niet groot. Je kunt gewoon de energiemix bekijken en waar de stroom vandaan komt.

Wat je nu doet is hetzelfde als zeggen tegen een vegetariër die kaas eet dat er ook kalfjes gedood worden voor het maken van stremsel voor kaas productie. Ja dat klopt, maar het is totaal nog veel minder vervuilend dan vlees en kaas eten.
Ik zie de berekening graag tegemoet ;)

We zijn het dus eens dat olie, gas, bruinkool etc moet stoppen. Maar om alles uit warmte, zon en wind te halen, is nu niet haalbaar. En laten we eerlijk zijn: kernenergie durven we ook niet echt meer.

We moeten gewoon minder gaan rijden. Ik ben al hard op weg.

En je hebt gelijk he, alle beetjes helpen, maar voor mij is EV nog steeds niet evident schoner. Je moet echt de hele keten bekijken, de hele keten. Die is niet door te rekenen.

Qua caressorie, banden etc zal het wel redelijk gelijk op gaan. De remmen zullen wat sneller slijten door het hogere gewicht bij een EV. Het onderhoud bij een ICE is hoger, complexer, meer onderdelen. Aan de andere kant: een EV heeft heel veel meer koper aan boord. Accu's maken en na gebruik verwerken is een energieverslindend en milieuonvriendelijke happening, neemt ook niemand mee. Olie oppompen en kraken voor benzine en diesel is ook heel milieubelastend. Ondanks dat een zuigermotor een stom en lomp ontwerp heeft (veel stopbewegingen, trillingen, geluid, warmteontwikkeling) heeft het een verbazingwekkend hoog rendement, hoger dan je ooit met je dubbele energieomzetting van een EV gaat halen.

Niemand kan dat hele totaalplaatje doorrekenen, dus alles is op basis van aannames en berekeningen van kleine delen van het complete plaatje.
Remmen slijten juist bijna niet bij een EV, die remt af op de elektromotor. Koper is heel goed recyclebaar en Accu's zijn al voor 100% te recyclen.

Een zuigermotor is helemaal niet efficiënt. Vele malen minder efficient dan een EV motor. Een EV heeft 150-200 watt per KM nodig om te rijden. Een ICE diesel heeft 500 watt per KM nodig (een ICE met verbruik van 1 op 20). Zelfs als je de diesel zou gebruiken in een centrale om de energie op te wekken, dan nog zou een EV schoner zijn om te rijden dan een diesel auto. Een energie centrale heeft namelijk een veel hoger rendement dan een ICE.

Maar ik ben zelf ook een voorstander van kernenergie. De enige manier om op korte termijn de CO2 uitstoot terug te dringen. En dan de nieuwe designs zoals de TWR.
watt per kilometer gaat niet he ;) Iets heeft een vermogen van x watt of verbruikt x watt/uur per km.

De energie moet je ook nog opwekken, opslaan en weer uit de opslag krijgen. Daar zit de crux.

Doe mij maar kernfusie, geen gedonder met afval. Om op korte termin de CO2 uitstoot terug te dringen, zou kernenergie echt mooi zijn, ware het niet dat die centrales in Europa in rap tempo uit de running gehaald worden, om vervolgens bruinkool en biomassa de dampkring in te sturen :(
150-200 wh/km vs 500 wh/km dan, punt blijft gewoon staan. En er zit geen crux in het opwekken, opslaan en uit de opslag krijgen, dit is gewoon een goede vergelijking voor twee verschillende aandrijflijnen. In beide ketens zitten verliezen, diesel moet ook getransporteerd worden met verliezen.

Kernfusie klinkt inderdaad fantastisch, maar zal minimaal 50 jaar duren voordat er überhaupt is. Kernenergie is gewoon de enige optie die we nu hebben om grootschalig over te kunnen stappen naar schone energie, alleen blijft iedereen maar kijken naar de gevaren van ontwerpen uit 1960. Terwijl er al hele goede nieuwe en veilige ontwerpen zijn met ook zeer weinig afval.
Laten we de berekingen maar eens aan de experts overlaten. Die zijn er wel degelijk van overtuigd dat EVs veel schoner zijn. Echter, dezelfde experts zijn het er ook zeker over eens dat het OV of de fiets nog een stuk schoner zijn. Maar dat is niet voor iedereen bruikbaar/gemaksvriendelijk genoeg.
Ze zijn overtuigd van hun gelijk, dat is hun goedrecht, alleen kunnen ze het niet staven met complete berekeningen ;) Ook de link die je stuurt, omvat niet alles. En: de wetenschappers weten ook niet alles is mijn ervaring in de academische wereld. Net wanneer je jaren ergens aan hebt lopen onderzoeken, is er aan het andere eind van de wereld weer net een proces of stofje ontdekt, wat je hele berekening, marktonderzoek etc onderuit haalt in positieve zin. Of er komt een konijn uit de hoge hoed met een heel negatief neveneffect.

OV overal rendabel maken is lastig, in dichter bevolkte gebieden is dat eenvoudiger. Het hangt met prijs en beschikbaarheid en frequentie af. Als je achteraf woont als ik, is het niet rendabel om hier elk kwartier een bus te laten rijden. Is dat erg? Nee, want de meeste winst haal je in de grote steden. Of is het streven om naar nul te gaan?

Fietsen, jaren gedaan met plezier, nooit ziek in die tijd, goede conditie. Maar mijn huidige werk gaat dat niet meer (ambulante functie). Gelukkig kon ik ook al voor de crisis veel thuis werken, nu 100%, dus da's pas schoon ;)
Als ik voor een EV hetzelfde moet betalen als een normale auto in dezelfde klasse, dan zal ik nog steeds EV blijven rijden.
100% mee eens, maar als ik voor een EV straks 20% meer moet betalen dan voor een ICE in dezelfde klasse, wordt het toch ineens een heel ander verhaal.
Ik heb mijn Kia e-Niro gekozen, onder andere omdat het de auto was met de meeste bang-for-buck, het comfort, de stilte en de erg prettige aandrijflijn waren natuurlijk voor redenen.
Maar als ik voor een Kia e-Niro over 4 jaar ineens significant meer ga betalen dan voor een ICE crossover in dezelfde grootte, wordt de kans dat ik voor de ICE kies toch wel aannemelijk.

Ik heb altijd op dezelfde manier mijn lease-auto's uitgekozen. Ik heb een aantal wensen, vervolgens ga ik kijken welke auto's aan die wensen voldoen en welke auto de minste kosten met zich mee brengt.
Ik ben ook helemaal niet merken trouw, heb in Nissans, Citroens, Peugeots, Renaults, Skoda's, Toyota's en nu een Kia gereden. Voor alle auto's was wel wat te zeggen.
Met 20% wordt het rekenen, maar zelfs dan kan het op termijn nog altijd interessanter zijn. De aankoopprijs is altijd maar een deel van het verhaal.
Dat klopt. Maar in mijn geval gaat het om een auto leasen. Dus dan is bijtelling (op basis van de aankoopprijs) een van de 2 financiële componenten. Het andere component is de leaseprijs.
Brandstof (benzine, diesel, elektriciteit) wordt volledig vergoed door mijn werkgever.
Onderhoud zit in het lease contract, afschrijving idem.

Mijn rekensom is dus stukken eenvoudiger dan die voor mensen die hun auto daadwerkelijk aanschaffen.,
Over 4 jaar tijd zijn de ev's een stuk goedkoper, dus dat probleem lost zich vanzelf op. Het lijkt me ook zeer aannemelijk dat als de voordelen volledig ontnomen worden, dat er meer belasting op fossiele brandstof of het traditionele voertuig zelf komt zodat het toch weer voordeliger is om een BEV te rijden.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 23 juli 2024 21:48]

In Nederland is voor particulieren de tweede hans markt veel groter dan de nieuwe markt. In Nederland is zo'n 70% van alle autoverkopen zakelijk (lease). Na 3-5 jaar komen die auto's op de tweede hands markt.

Alleen het trickle-down effect duurt even. Vaak vergeet men dat de ICE auto al ruim 100 jaar bestaat, maar dat elektrisch rijden pas sinds 2012 (Tesla Model S) op de kaart staat..

Het helpt dan ook niet dat bijvoorbeeld de Telegraaf schrijf dat EV's momenteel 2,7% van het wagenpark vormt. Echter in 2019 was 14% van de nieuwe verkochte auto's een EV. Da's aanzienlijk..

Maar er moet in Nederland nog een hoop gebeuren op het gebied van infrastructuur voor iedereen een EV kan rijden. Ik heb zelf voor een hybride diesel (Mercedes E300de) gekozen omdat ik vrijwel nooit bij mij in de straat voor de deur kan parkeren, opladen is dus vaak niet mogelijk.. Ik had de gemeente gevraagd of ik een gereserveerd bordje kon krijgen, niet mogelijk. Of ik dan in mijn tuin mocht parkeren met een uitrit. Ook niet mogelijk. Tsja, dan houd het allemaal natuurlijk snel op. Een collega rijd in een EQC en dat is echt een mooie wagen en zijn leaseprijs is gelijk aan die van mij.. Maar uiteindelijk zal met het groeien van het wagenpark zal ook langzaam de infrastructuur worden verbeterd..
Over een paar jaar zal de handel in tweedehands EV's ook meer op gang zijn. Dat zal hopelijk de EV ook betaalbaarder maken voor een grotere groep.
Er zijn ook genoeg mensen die kunnen kiezen tussen zakelijk en prive rijden.
Als je dan een auto op het oog hebt kijk je welke financiele constructie het meest gunstige is.

Voor de meeste brandstof auto's is het gunstiger om deze prive aan te schaffen.
immers 22% bijtelling. dan moet je in 4 jaar bijna de gehele auto bij je loon optellen om er vervolgens belasting over te betalen.
En dan kan het echt voordeliger zijn om de auto prive aan te schaffen en wat extra loon te pakken indien dit mogelijk is. (of prive leasen).

Echter met de huidige maatregelen komt een elektrische auto altijd in de lease terecht.
Zelf heb ik ook voor de keuze gestaan om mijn elektrische auto prive aan te schaffen.
Maar met (toen nog)4% bijtelling is het gewoon dom om deze auto prive aan te schaffen. je gooit gewoon 1000den euro's weg op die manier. terwijl ik groot fan ben van het zelf in bezit hebben van een auto. Ik heb mijn vorige auto (catalogusprijs 20.000 euro) ook prive aangeschaft. prima keuze geweest. Ben ondertussen 8 jaar verder in mijn carriére, dus wilde mijn nieuwe auto ook prive aanschaffen. maar was echt niet van plan om daarvoor 12.000 euro neer te leggen. voor dat geld mag de leasemaatschappij de auto hebben . ;)
Ik verwacht dus ook langzaam naarmate de bijtelling omhoog gaat, er weer meer elektrische auto's prive worden aangeschaft. Omdat de mensen die beide mogelijkheden hebben hieruit kunnen kiezen.
Ik heb precies hetzelfde. Je kunt uiteindelijk altijd nog kiezen om na de 5 jaar met lage bijtelling de auto 2e hands van het bedrijf over te nemen.
Ik sta op het punt om privé een BEV aan te schaffen. Ja private lease weliswaar ipv koop .. maar goed, dat telt ook. Ideaal lijkt het me.
Ja, maar zal bij het CBS als 'zakelijke' aankoop worden geteld omdat het CBS kijkt naar de eigenaar (leasemaatschappij)..
Oh dat kan idd ook wel ja.. :) had ik niet bij stilgestaan.
En dat maakt uit want? Ook bij ICE is een heel groot deel nog steeds lease... hell steeds meer particulieren leasen tegenwoordig.
En de auto's zelf worden weer geëxporteerd. Hartelijk bedankt voor de subsidie...
O zeker niet.
De voordelen zijn zeer groot als particulier 2de hands koper.

Zie mijn op reactie 2 hier boven voor wat ik precies bedoel.

Het levert mij simpelweg 150-200 euro meer besteding ruimte aan alleen al woon werk verkeer.
Auto's stoppen niet bij de grens, maar CO2 ook niet. Ik zie het probleem niet zo. De bulk blijft toch binnen de EU, dus we kunnen daarop wijzen als de EU klaagt dat we te weinig groene stroom produceren.
Dat is toch met alles? Denk je dat er nog zo veel mensen zonnepanelen gaan leggen als je deze amper meer terug verdient als straks de salderingsregeling er aan gaat?

Daarnaast zijn er voor particulieren ook stimuleringsmaatregelen. Zo betaal je geen MRB en BPM, onderhoud is nihil en prijs per KM ligt lager dan een benzine auto. Ja de aanschaf is nog duur maar dat wordt ook goedkoper met meer modellen op de markt en de eventuele aanschafsubsidie (als die niet in de zakken van de importeur verdwijnt).

Om nog maar te zwijgen over het rijgenot van een EV

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 21:48]

Psies,was allemaal die Model 3 van Tesla, want korting en dus opeens no.1 verkochte auto van NL.
Een beetje particulier heeft geen 50K (of 100 met een normaal gezin) op de plank liggen voor een auto.
De subsidie was leuk (ook weer voor de mensen die wel even 100K konden missen), maar die is er inmiddels ook niet meer.

Elektrisch gaat hem wederom niet worden zolang het niet verbeterd (als in gewoon naar Zuid Frankrijk op vakantie in 1 dag) en veel heel veel goedkoper gaat worden.

Auto's worden maar door een enkeling niet met de portemonnaie gekocht.
Private lease is tegenwoordig nogal in opkomst, maar ik vind het aanbod in hybride en volledig elektrische autto's nogal tegenvallen.
Alleen jammer als je een huis wilt kopen. Hypotheek is al nauwelijks voldoende en als je een prive leasecontract hebt lopen wordt het te lenen bedrag fors verlaagd en is een huis al helemaal onbetaalbaar.
Ik denk ook dat de overheid het helemaal niet meer wil betalen straks, of eigenlijk, geld van ICE auto's niet meer innen. Met de huidige regels, des te meer mensen elektrisch gaan rijden, des te minder BPM ze gaan vangen, en minder accijnzen op brandstof. Of ze moeten de belastingdruk ergens anders leggen, zodat we met zijn allen gaan betalen voor het elektrisch maken van het Nederlands wagenpark, of de leaserijders gaan inderdaad weer terug op ICE. Want nu kiezen mensen EV met de portemonnee, als dat voordeel te klein wordt zullen er weinig nog elektrisch kiezen ben ik bang.

Het rijdt voor de rest wel lekker, ik rij met enige regelmaat in een e-tron, niks mis mee, totdat ik in Friesland kwam waar (super)snelladers nog niet bestaan.
Ruim 82 procent van de FEV’s wordt zakelijk gereden, tegen 12 procent van alle personenauto’s.

Bron
Ik rijd prive een elektrische auto en ben veeeeeeel goedkoper uit! Lage energie prijs, auto is onderhoudsvrij, geen belasting tot en met 2025, op veel plekken gratis laden. Overal kun je ook laden via het normale stopcontact (gaat wel langzamer natuurlijk).... win win win...
Beetje offtopic want geen auto, maar wel EV...

Enkele weken terug heb ik een elektrische scooter gekocht (goedkoop ding). En daar rij ik nu al een poosje mee naar het werk. Voor de afwisseling was ik gisteren weer es op de Vespa.
Nu snap ik exact wat die gast van die Tesla roadtrip docu bedoelde die ik vorig jaar zag.
Die stapte na een week op road trip geweest te zijn met een Tesla weer in zn eigen auto (Subaru impreza) en toen hij wilde wegrijden dacht hij eerst dat zn auto kapot was.
Die herrie! Dat getril! Dat getob met handmatig schakelen. Hij moest er echt weer ff aan wennen.

Dat had ik ook na 2 weken op de elektrische scooter.
Nou is die Vespa ook 10 jaar oud dus dat maakt sowieso verschil maar toch.
Die motorherrie! Ik had mn radio expres niet harder gezet dus ik kon vrijwel niks horen van de radio. En dat getril van die motor. En hij wilde niet starten. En de accu was vrijwel leeg!
Ik heb em met de kickstarter moeten aanschoppen.

Wat voel je dan hoe ouderwets die bezine shit wel niet is
En als je stilstaat bij een stoplicht dan ruik je je eigen uitlaatgassen.
Die Vespa is zeker 2x zo zwaar als die andere scooter dus dat rijdt toch minder soepel en makkelijk. En omdat alles oud is gaat alles zwaar (sturen, remmen, etc)

Ik hou die Vespa voor de lange en ongeplande afstanden dus van benzine kom je niet helemaal af, maar het is wel meteen ouderwets nadat je elektrisch bent gaan rijden.
Op zich te begrijpen dat er veel mensen nog willen profiteren van het gunstige 4% tarief. Echter het verschil in bijtelling is niet eens zo gek groot. Uitgaande van 37.35% belasting schaal en een auto van €40.000:
€40.000 * 4% * (100%-37.35%) = €1002,4 per jaar netto, dus zo'n €84 per maand.
Voordeel met de huidige 5 jaar vaste bijtelling is natuurlijk dat je de auto in 5 jaar bijna helemaal kunt afschrijven, waardoor je bijtelling na deze 5 jaar ook niet meer bedraagt dan de vaste kosten, waardoor je nog steeds bijna geen bijtelling betaalt :) in ieder geval geen 22%.

PS: Ik weet dat de bijtelling 22% is naar 5 jaar, maar die is nooit meer dan de daadwerkelijke kosten. Als de auto al volledig is afgeschreven zullen de daadwerkelijke kosten lager zijn dan 22% van de cataloguswaarde.

[Reactie gewijzigd door bliksemsss op 23 juli 2024 21:48]

Helaas ga je na vijf jaar gewoon 22% betalen over de cataloguswaarde, dus dat is best prijzig.
Zie mijn reactie hieronder. je bijtellingsbedrag is max de maximale kosten. Eerste 5 jaar is dat vooral de afschrijving, als die nul euro is is het alleen verzekering, wegenbelasting, brandstof en onderhoud. Dus niet 0,22 * catalogus waarde.
Dit is niet altijd waar. Bijtelling en max. kosten geldt alleen voor auto's die op naam van een eenmanszaak staan. Auto's op naam van een BV betalen gewoon de volledige bijtelling ongeacht de kosten.
Na 5 jaar betaal je zakelijk gezien inderdaad 22% bijtelling over de cataloguswaarde, echter kan de bijtelling nooit hoger zijn dan de gemaakte onkosten van de auto.

De eerste 5 jaar heeft dat verder geen invloed op de bijtelling omdat dan het grootste gedeelte van de kosten in de afschrijving zitten. Na 5 jaar is die echter (financieel gezien) afgeschreven waardoor de 22% bijtelling alleen nog maar gaat over de (vaste) kosten.
Dat is goed om te weten! Thanks
Schrijf je een auto af naar 0 of naar de verwachte waarde na 5 jaar? Anders heb je nog wel een gedeelte afschrijving te gaan natuurlijk.
Financieel gezien mag je maximaal 20% per jaar afschrijven en is dus in 5 jaar naar 0 afgeschreven.

https://www.ikgastarten.n...al-afschrijven-zo-zit-dat
Ja het mag, maar dan mag je weer aftikken over de boekwinst als je besluit te verkopen. Maar als je besluit naar 0 af te schrijven en je rijdt door nadat de auto afgeschreven is dan kan je dus veel besparen op bijtelling, ben benieuwd wat de belastingdienst daarvan vindt.
Bijtelling betaal je over de catalogus waarde, niet over de boekwaarde. Dus je houdt de auto 5 jaar in de BV en dan gaat deze de (zakelijke) deur uit. Bijtelling voor EV gaat ook ieder jaar omhoog, vanaf 2026 is ook dat gewoon 22% over de volledige catalogus waarde van de auto. In mijn situatie zou ik met het zakelijk doorrijden met mijn EV (2018) van 4% naar 16% (2023) gaan. Daarmee wordt doorrijden 4x zo duur.

Wellicht is de 19 cent kilometervergoeding voordeliger. Mocht ik er privé mee willen doorrijden.
Niet helemaal waar. Je betaalt 22% over de catalogus waarde, maar nooit meer dan je daadwerkelijke kosten. Als je afschrijving naar 5 jaar €0 is, betaal je dus alleen bijtelling over de kosten van elektra, verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Laat dat €300 per maand zijn, dan is je bijtelling €3600, netto ~€2200
Daar heb je gelijk in! Toch denk ik niet dat het voor mij aantrekkelijk is, daarvoor rij ik teveel en maak ik dus teveel kosten. Al valt het nu wel mee, thuiswerken doet wonderen...
Wat bedoel je nu? Je betaald bijtelling als je een zakelijke auto prive wilt rijden (>500km per jaar).
Dat heeft niets te maken met kosten van elektra, aantal km's of je er 501 of 1 miljoen km per jaar mee rijdt.
Die bijtelling gaat over de catalogus waarde en pas na 15 jaar over de markt waarde (dan is het wel 35procent, maar dan is de waarde ook een stuk lager).
Dat is van 2011 en moet ik voor inloggen. Daarnaast heb ik verder geen kosten want de leasemaatschappij betaald die.
En jij (jouw werkgever) betaald niets aan de leasemaatschappij?
Dat is een vast bedrag per maand waar alle kosten muv brandstof inzit. Voor xkm per jaar en een meer en minder prijs per km.

Zolang je niet uitlegt op welk punt je korting krijgt snap ik je opmerking niet.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 21:48]

Ik zeg nergens dat je korting krijgt?

Ik zeg dat ook al zit je na 5 jaar in de 22% bijtellingscategorie (over de cataloguswaarde) de hoogte van de bijtelling nooit hoger kan zijn dan de kosten die aan de auto gemaakt worden.

https://www.belastingdien...auto/bijzondere_situaties
Totale autokosten zijn minder dan de waarde van het privégebruik
Het kan zijn dat uw totale autokosten minder bedragen dan het bedrag dat u voor het privégebruik van de auto moet tellen. In dat geval stelt u het bedrag van het privégebruik van de auto gelijk aan uw totale autokosten. Wat aan aftrekbare autokosten overblijft, is dan nihil.
Let wel op overigens dat dit inderdaad alleen voor ondernemers geld en niet voor mensen in loondienst (waarbij het uberhaubt al lastig is om een auto langer dan 5 jaar te leasen)
Bijtelling gaat over cataloguswaarde niet over de economische waarde dus jouw stelling klopt niet. Economische waarde is pas van belang als de auto 15 jaar of ouder is.
Je hebt al lang niet meer gekeken he, 4% bijtelling was 2018, 2019 was 7% tot 50K en het is inmiddels 8% tot 45K.. en 2021 12% tot 40k, en 2022-2024 is het 16% tot 40k, 2025 is het 17% en vanaf 2026 is er geen korting meer.. dat is in iedergeval de planning, maargoed de komende jaren kan dat allemaal nog veranderen natuurlijk.
Ik reken met 4%, dat is dus het verschil van 2019 en 2020 (8% - 4%).
2019 was geen 7%, dat was alleen voor oude Teslas uit 2014. Nieuwe elektrische auto's waren in 2019 gewoon 4% (tot €50.000).
Zou zeggen: verdiep je zelf even in de regels :)

[Reactie gewijzigd door bliksemsss op 23 juli 2024 21:48]

Yep, je hebt gelijk wat betreft de 7% (die was ik even vergeten), maar met 4% rekenen slaat dus nergens op, immers is het nu 8%.
"Het CBS schrijft dat geen van de top vijf meest geregistreerde bev's in 2019 een catalogusprijs van boven de 50.000 euro had. Brancheorganisatie Bovag meldde eerder dat de meest geregistreerde auto van 2019 de Tesla Model 3 was, met 29.922 stuks. Dat is bijna de helft van alle in 2019 in Nederland geregistreerde elektrische auto's."

Dus 29.922 is bijna de helft. Als je in de data van de RDW kijkt, blijkt dat ongeveer 60-65% van de Model 3's een Long Range versie is. Grofweg een kwart van alle BEV's uit 2019 zijn dus een Model 3 Long Range. Deze heeft een cataloguswaarde van 58k. Hoe kan deze dan niet in de top 5 meest verkochte staan..?
Ik denk dat ze alle Model 3's op een hoop gooien en rekenen de catalogusprijs allemaal onder de Standaard Range van 48k? Het is een beetje vreemd.
Dat moet wel inderdaad maar bizar dat dit gedaan word.

Kunnen we dan ook stellen dat BMW's en Audi's stiekem best goedkoop zijn? Want daar zitten vaak ook vele opties aan.
Je zegt het niet direct en daarom mag ik het vrij invullen: jij denkt dat alles meegerekend, de elektrische auto niet milieu- of klimaat-vriendelijker is dan een traditionele plof-auto.

Dat is fout.

Een zeer uitgebreid onderzoek toonde dat kortgeleden nog aan:
https://www.nature.com/articles/s41893-020-0488-7

Dus, samenvattend: als je kunt kiezen tussen een EV en een ICE, dan is het beter voor iedereen om een EV te kiezen.
Tja dit is een eeuwige discussie. Het belangrijkste is dat de auto's nu niet meer verscheept worden op vrachtschepen (die varen op ruwe stookolie) van Amerika naar Europa. Dat was de grootste farce in dit hele verhaal.
Het belangrijkste is dat de auto's nu niet meer verscheept worden op vrachtschepen (die varen op ruwe stookolie)
Sinds begin 2020 zijn er veel strengere regels rondom de stookolie. Het mag nu maximaal 0.50% SOx bevatten, dit was voorheen 3.5%. Naast die wereldwijde regel waren er al aparte (strengere) regels in de buurt van de VS en gelijkwaardige regels in de EU.

Naast dat, voor ICE auto's wordt er ontiegelijk veel ook via container schepen vervoerd. Alleen dan vaak in onderdelen in plaats van heel auto's. Hele auto's kunnen trouwens ook in containers (max 3/container).

Ten eerste is het dus al vreemd om bij elektrisch een deel van de logistieke keten wel mee te rekenen en niet bij een ICE. Ten tweede, je kan prima tegelijk meerdere dingen verbeteren. Oftewel, nog strengere regels rondom de bunkers ("stookolie"), mochten er niet teveel vervoerders failliet gaan. Plus echte groene energie (geen biomassa).

Tesla is bezig met een fabriek in Duitsland bijvoorbeeld. Datzelfde land waar ontiegelijk veel onderdelen voor ICE auto's via containerschip naartoe gaan.
En waarmee denk je dat al die andere auto's hier naar toe komen? Al die VW Polo's die hier rondrijden worden in Zuid-Afrika geproduceerd. Veel van de SUVs worden in de VS geproduceerd en in Zuid Amerika. Japanse auto's komen doorgaans ook allemaal met de boot hier naar toe.
Honda, Nissan, Toyota hebben grote fabrieken hier in het Verenigd Koninkrijk, grotendeels voor de hele Europese markt. De vraag is voor hoe lang na Brexit maar voorlopig komen niet alle Japanse auto’s die je in Europa ziet rijden uit Japan.
Het Verenigd Koninkrijk importeert enorm veel goederen. Veel onderdelen voor de fabrieken in het VK komen uit de EU per vrachtwagen. Er is altijd logistiek rondom elk product/auto. Of dat nou een complete auto is, onderdelen, of de materialen voor die onderdelen. Een fabriek produceert niet een auto uit niets.

Kijk je bijvoorbeeld naar containers dan zijn de meeste containers vanuit het VK leeg. Dit omdat ze zoveel meer importeren dan dat ze exporteren. Ik ken de autofabrieken van het VK niet zo goed als diegenen van Duitsland, maar een fabriek is vaak enorm afhankelijk van een hoop toeleveranciers. In een autofabriek wordt een auto zelden vanaf niets gemaakt. Vaak komen genoeg grote onderdelen ergens anders vandaan (motor/stoelen/staal/etc).
Jij denkt dat de niet-elektrische auto's die in Nederland rondrijden allemaal netjes in Limburg zijn gemaakt? En alle grondstoffen voor deze auto's ook braaf hier uit de buurt komen?
Hoe komen ze dan hierheen?
Er worden ook Tesla's gemaakt in Tilburg. Ik denk dat dat bedoelt wordt.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 23 juli 2024 21:48]

Dat bedoel ik inderdaad, maar ik dacht dat dit nu wel alom bekend zou zijn. Misschien nog een verbeterpunt voor Tesla dan: communicatie over wat al gedaan wordt om milieuproblemen te beperken.
Tilburg is een "Final assembly plant".
Dit houdt grofweg in dat ze de banden op de auto schroeven.
Alles komt verder gewoon uit de VS.
"Vehicles arrive from Tesla Factory in Fremont California with the interior fully fitted out to the customer's requested trim level." :'(

Je hebt gelijk, lijkt dus mooier dan het is.
Weet niet wat je bedoelt maar steeds meer Nederlandse stroom is in ieder geval duurzaam. Zonne-energie gaat enorm lekker dit jaar al. Hopelijk gaan we heel snel verder met duurzame energie, dan blijft het grootste probleem het gebruik van zeldzame stoffen die door sommige bedrijven met kinderarbeid worden gemijnd (dezelfde stoffen die ook in je computer en telefoon zitten trouwens).
Dat valt wel mee. Ik neem aan dat je kobalt bedoelt (Lithium is er genoeg). Je ziet dat autofabrikanten dit steeds meer proberen te beperken in accu's (is ook duur). Tesla is zelfs bezig helemaal af te stappen van kobalt: https://www.ft.com/conten...10-11ea-90ad-25e377c0ee1f
Groot deel van het kobalt wordt gebruikt voor het ontzwavelen van diesel. Dus het valt idd reuze mee.
Allemaal door die financieel voordelige regels. Nu deze minder worden zal het aantal auto's niet zo snel meer gaan stijgen. Verder zijn de elektrische auto's natuurlijk helemaal niet duurzaam als een bedrijf als Tesla helemaal geen winst maakt. Daar is niks duurzaams aan.
Betreft het duurzaam zijn van de BEVs, wij hebben thuis een Nissan Leaf1. We hebben het een keer uitgerekend hoeveel KM die auto moet maken om CO2 technisch een verbetering te zijn t.o.v. een vergelijkbare ICE auto. Ik laat de cijfers even wat t het is, maar de conclusie is dat (i.i.g. deze auto) na 80k kilometer op de teller die grens passeert. En dan is met de Nederlands stroom waar nog wel ruimte voor verbetering is, het zou enkel vlotter moeten gaan.
En 80k kilometer red nagenoeg elke auto wel, een gemiddelde 240k op de teller voordat een ICE naar de sloop gaat betekent dus dat je 3 BEV kan rijden voor 1 ICE.
En een BEV gaat ook nog eens langer mee want er slijt veel minder.
En omdat er bij een BEV veel minder slijt, hoef je dus minder materialen voor onderhoud te produceren.

Betreft de duurzaamheid van Tesla, ik snap niet zo goed wat winst en duurzaamheid met elkaar te maken hebben, maar Tesla heeft geen winst omdat ze idioot geïnvesteerd hebben. Omzet zegt meer in hun geval en die is best gunstig.
En los van hun eigen cijfers, kun je stellen dat zelf als ze failliet gaan ze al zo'n grote verandering in de auto-markt hebben gestart dat alleen dat al enorme veranderingen te weeg heeft gebracht en dat dat en sich al wel de investeringen waard zijn geweest.

Ik geloof ook wel dat zodra de gunstige regels minder gunstig worden, het minder snel veranderd. Maar naar mijn kleine publieksonderzoek de afgelopen maanden blijkt dat de meeste die naar elektisch rijden overstappen, niet meer terug willen. Het comfortniveau van rijden is vergelijkbaar van een schakelbak naar automaat; je komt een stuk minder moe aan.
Die lease-auto's zakken vanzelf door de particuliere markt op. En over een tijdje, ik denk voorbij het 50/50 punt, zal t bij de gemiddelde Nederlander ook wel vlot gaan, dan "Oh, rij jij nog zo'n vieze auto?"

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 23 juli 2024 21:48]

En los van hun eigen cijfers, kun je stellen dat zelf als ze failliet gaan ze al zo'n grote verandering in de auto-markt hebben gestart dat alleen dat al enorme veranderingen te weeg heeft gebracht en dat dat en sich al wel de investeringen waard zijn geweest.
_/-\o_
Verklaar "duurzaam" in de context van klimaat en milieu en "duurzaam" in de context van de financiele positie van Tesla. Ik zie het verband helemaal niet.
De strategie die de overheid hanteerd is dat de zakelijke markt de nieuwe auto's aanschaft, dit druppelt uiteindelijk door naar de particuliere markt (zeg na 4/5 jaar).

Overigens zijn er tegenwoordig ook wel specifiek subsidies voor particulieren die het wel interessanter zou moeten maken voor die groep.

Wat ik eigenlijk verbazend vond is het aantal plug-in Hybrides, ik had het idee dat je een paar jaar geleden echt overal PHEV's zag rondrijden vanwege de toen interessante bijtelling.
Ik denk dat het aantal electrische auto's gestaag zal blijven stijgen. Zakelijke markt zal wel een keer verzadigd zijn. Particuliere markt zal wel langer duren. Vele particulieren kopen een auto pas als de huidige op is/slecht wordt.
Dat niet alleen.
De Nederlandse markt is eigenlijk grotendeels een 2de hands markt van auto's die door of de lease in de verkoop komen of andere bronnen.

Dus niet alleen zal het aandeel nieuwe verkochte auto's voor BEV's steeds groter worden maar ook voor het totale wagenpark zal dit percentage steeds verder blijven groeien.
Dan vraag ik me af, hebben ze deze cijfers meegenomen in het nieuwe beleid rondom 100km per uur?

Als dat niet zo is, neem ik aan dat het nog minder effect heeft....
Omdat hiermee 1 of 2% van het wegverkeer elektrisch is en de NOx-uitstoot 1 of 2% lager?
Nou... er rijden in Nederland 8,5 miljoen auto's rond. Dus dat is eerder 0,01%
107000 is 1.26% van 8.5 miljoen. Echter moet er ook weer gekeken worden naar de hoeveelheid kilometers die de auto's maken. Ik neem aan dat de gemiddelde zakelijke elektrische leaseauto meer kilometers maakt dan de gemiddelde auto in Nederland. Ik en mijn vriendin hebben beiden een auto, als voorbeeld, maar samen komen we niet over de 25000km per jaar heen, en dat met 2 auto's.

Ik denk dat de daling in directe uitstoot door verkeer groter is dan het percentage elektrische auto's. Al hebben elektrische auto's natuurlijk wel weer wat indirecte uitstoot, als de energie uit fossiele brandstoffen komt.
oh, crap, ja verkeerd om gerekend
Mogen we dan nu 101km/uur rijden ? :)
Als je niet harder dan 100km/u rijdt, gaat de range van een EV wel goed omhoog. Aangezien dat door sommigen als serieus nadeel wordt gezien...

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 23 juli 2024 21:48]

Dit gaat voor ICE auto’s natuurlijk ook op
En dat is ook net de reden waarom het nieuwe beleid ingevoerd is ;)
Fun fact, Als je alle Tesla auto modellen opnoemt staat er het volgende:

Model S
Model 3
Model X
Model Y

RRRRRRoadster
S, 3, X, Y Cybertruck, ATV, Roadster, Semi.

S3XY CARS.
En Tesla eigenaren vinden dit hilarisch en deze humor stopt niet bij alleen de benaming van de voertuigen.

Er zijn vele grappige dingen te vinden in een Tesla die vele leuk vinden om in hun auto te hebben.

Zeg niet dat iedereen het leuk (moet) vinden maar dat is toch wel echt een groot plus punt vind ik voor Tesla.

Bijvoorbeeld Sentry Mode is een super iets om te hebben. Vele vandalen zijn al opgepakt dankzij sentry mode

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.