Volvo stelde productie van EX90 uit om 'complexiteit' van lidarsoftware

Volvo heeft de productie van de elektrische EX90 met 'vijf tot zes maanden' uitgesteld vanwege de 'complexiteit van de software' voor het lidarsysteem. De EX90 wordt Volvo's eerste auto met lidar, die moet helpen met het voorkomen van ernstige ongelukken.

De Volvo EX90 heeft op het dak boven de voorruit een lidarsensor die volgens Volvo tot op 250 meter voetgangers moet kunnen herkennen. Het bedrijf gaat hiervoor lidarsystemen en software van Luminar gebruiken, maar zegt zelf ook 'een groot deel' van de software zelf te schrijven. "We willen zeker zijn dat wanneer we lidar voor het eerst gebruiken, het werkt zoals het moet", zegt Volvo Cars-ceo Jim Rowan volgens Automotive News Europe.

Met het uitstel krijgen Volvo's ontwikkelaars 'iets meer tijd' om de benodigde software te maken. De autofabrikant kondigde het uitstel in mei dit jaar aan, maar geeft nu meer uitleg over het uitstel. De productie start nu rond de zomer van 2024; aanvankelijk had de productie eind dit jaar moeten beginnen.

Lidar is een systeem om afstand tot objecten te bepalen aan de hand van lasers. Luminar werkt ook met Nissan, Mercedes en Audi samen om lidarsystemen in auto's te kunnen implementeren. Ook de Polestar 3 moet lidar van Luminar krijgen. Lidar kan volgens Rowan het aantal ernstige ongelukken met maximaal 20 procent verminderen.

Update, 16:38 uur: Volvo zegt tegen Tweakers dat het uitstel waar Rowan over spreekt niet nieuw is en dat het dus niet bovenop het eerder aangekondigde uitstel komt. De productie van de EX90 staat dus nog steeds gepland voor in de eerste helft van 2024. Het artikel is hierop aangepast.

Exterieur Volvo EX90
Volvo EX90 met op het dak een lidarsensor

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-07-2023 • 14:33

133

Reacties (133)

133
124
45
0
0
46
Wijzig sortering
Hulde voor deze beslissing van Volvo. Het mag tegenwoordig eerder uitzondering dan regel zijn dat release wordt uitgesteld waar investeringen en ROI's op wereldwijde schaal afhankelijk van zijn. Kijk maar naar Tesla, maar ook naar de game-industrie. Euro's gaan doorgaans voor kwaliteit en al helemaal voor de werkdruk van de werknemer. Het doet de positionering van Volvo als leverancier van betrouwbare en veilige auto's eer aan.
Ik zou als klant toch een minder positieve benadering hebben. Lever die auto zonder deze feature en geef me daarna OTA update.
En dan krijg je FSD wat ook al jaren terug beloofd werd maar nog altijd niet bestaat.
https://www.youtube.com/watch?v=FtIQpvuD5J4

Nou ja, "bestaat nog niet", geeft wel een vertekend beeld of waar FSD vandaag al staat
Tesla gebruikt een camera-gebaseerd systeem. Dat werkt prima, maar niet onder alle omstandigheden.
Regen, mist, tegenlicht beïnvloeden de mogelijkheden. Bovendien moet er voldoende contrast tussen weg en objecten zitten om ze goed te onderscheiden.
Lidar geeft gewoon een puntenwolk. In theorie heeft ook Lidar last van mist en regen, maar zelfs de goedkopere lidar's waar ik mee werk hebben daar in de praktijk niet heel veel last van. Mist is nooit een probleem, regen alleen bij een wolkbreuk.

Als de interpretatie van de puntenwolk van de lidar nog niet helemaal vlekkeloos werkt, dan bestaat FSD voor dat lidar-systeem nog niet. Alfabet (Google) rijdt al jaren met lidar gebaseerde auto's rond. Die hebben al vele miljoenen kilometers gereden zonder dat er überhaupt iemand in de auto zat. Aantal ongelukken is minimaal, Het bestaat dus wel en zelfs zeer betrouwbaar.

Klanten een auto verkopen die niet volledig werkt, maar met de belofte dat dat later wordt opgelost vind ik niet echt een goed idee. Je levert een auto ook niet zonder motorkap ag met de belofte dat die later geleverd wordt en eenvoudig op de auto kan worden bevestigd.
Anoniem: 1322 @WillySis24 juli 2023 11:49
Tesla gebruikt een camera-gebaseerd systeem. Dat werkt prima, maar niet onder alle omstandigheden.
Regen, mist, tegenlicht beïnvloeden de mogelijkheden. Bovendien moet er voldoende contrast tussen weg en objecten zitten om ze goed te onderscheiden.

De grap is juist dan de omstandigheden die je noemt de achilleshiel is van Lidar.
Radar kan dwars door water 'kijken', camera's hebben moeite maar doen het beter dan 'mensenogen', Lidar kan niet door de regen 'kijken' waardoor je dus terug moet vallen op andere sensoren. Meer uitleg: https://www.autovision-news.com/adas/lidar-systems-rain-fog/

Dat is de hele reden waarom Tesla enkel camera's gebruikt. Een camera kan 'alles' zien, andere oplossingen hebben altijd een combinatie van sensoren nodig. Als je goed bent met camera's dan los je het probleem voor alle situaties op (in ieder geval zo doet als dat een mens dat zou kunnen doen).

Dus je verteld precies het tegenovergestelde van de waarheid.
https://kevinchen.co/blog...n-driving-and-operations/
Lidar kan prima door water kijken, mits de lichtbundel niet onder een hoek weerkaatst wordt. Dat is nu net het probleem bij regen. In de praktijk moet er echt sprake zijn van een wolkbreuk wil het zicht dermate beperkt zijn dat een lidar daar niet doorheen (of beter gezegd tussen de druppels door) kan kijken. Bij regen en mist wordt het zicht wel minder. Bij de modernere lidars die in auto's worden gebruikt worden technieken gebruikt die het verlies aan zicht behoorlijk verminderen. In het artikel dat je als eerste aanhaalt worden die wel genoemd, maar verder niet uitgewerkt. Die techniek is niet nieuw en ook niet duur. Je vindt die techniek al terug in de ToF camera van de iPone. Een lidar werkt dus al een stuk beter dan in het artikel wordt beschreven.

De auto's van Cruise kunnen prima in hevige regen rijden. Dat bewijzen ze ook door in dat geval naar de garage te rijden. Dit is gewoon een keuze. De auto's van Alphabet rijden ook gewoon door en die gebruiken geen camera backup!
Zelf gebruiken wij ook lidars in onze tel-sensoren. Dat zijn vrij simpele lidars (met een range tot 12 meter) en we hebben nog niet meegemaakt dat die door mist of regen niet goed meer werkten. Met testen moest je er echt met een brandweer slang (nevel stand) voorlangs spuiten om onzin waarden te produceren. Een gewone douchebeurt is niet voldoende om een lidar van slag te brengen. Water op de lenzen van de lidar is overigens geen enkel probleem. Daar kijken ze gemakkelijk doorheen.

Maak je gebruik van een camera, dan moet je de lens in elk geval regelmatig schoon maken (ruitenwisser) en de beeld interpretatie vraagt veel meer rekenkracht omdat het beeld veel meer artefacten en minder contrast bevat.
Bij tegenlicht heeft een camera het heel erg moeilijk. Eigenlijk kan dan alleen nog een bruikbaar beeld gegenereerd worden als je er een gepolariseerd filter voor zet, maar dat heeft als nadeel dat het zicht in het donker nihil wordt.

Een combinatie van verschillende sensoren heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Eigenlijk heeft dan voor zowel lidar als een camera systeem een radar (ultrasound) een sterke voorkeur. Die is immers goedkoop en kent niet de nadelen van zowel lidar als camera, maar is niet nauwkeurig genoeg om als enige systeem te functioneren.
Anoniem: 1322 @WillySis24 juli 2023 13:20
Een lidar werkt dus al een stuk beter dan in het artikel wordt beschreven.
Maar het is dus wel het tegenovergestelde van wat je eerder beweerde...

De auto's van Alphabet rijden ook gewoon door en die gebruiken geen camera backup!
https://youtu.be/0oyjYH6v0b8?t=448
Alle (huidige) zelfrijdende auto's hebben allemaal ook een camerasysteem voor in ieder geval remote control:
https://mashable.com/arti...s-driving-vehicles-trucks
https://www.wired.com/story/phantom-teleops/

Dat zijn vrij simpele lidars (met een range tot 12 meter) en we hebben nog niet meegemaakt dat die door mist of regen niet goed meer werkten.
Uiteindelijk is het simpel: je hebt altijd een camera nodig. Een lidar of radar zal nooit een object 'kunnen herkennen'. Ik snap daarom de focus op enkel camera's wel, als je dat pad toch al niet moet begaan, waarom dan niet de doelstelling om je tot die sensor te beperken.
Je kan wel sensoren toe gaan voegen maar op dat moment creëer je ook dilemma's. Wat ga je immers doen als er sensor conflicten optreden? Wie ga je geloven? Wat is je uiteindelijke 'source of trust' / wie is de uiteindelijke capitein op het schip? Meer sensoren betekent ook meer complexiteit. Daarbij zijn Lidar sensoren op termijn kostbaar om te onderhouden gezien er veel bewegende onderdelen zijn. Dan ga ik maar niet in over solid-state lidar want dat is volgens mij nog onbetaalbaar (en heb ik nog nooit op auto's gezien).

Eigenlijk heeft dan voor zowel lidar als een camera systeem een radar (ultrasound) een sterke voorkeur. Die is immers goedkoop en kent niet de nadelen van zowel lidar als camera, maar is niet nauwkeurig genoeg om als enige systeem te functioneren.
Vergeet niet dat camera's ook goedkoop zijn. En dat software ontwikkeling zich voornamelijk focust op camera's...

Uiteindelijk is het simpel, je hebt altijd camera's nodig.Als je ziet wat Tesla (en de rest van de markt) al kan met deze informatie, dan lijkt mij de toekomst vrij helder...
Natuurlijk kan je meer sensoren toevoegen maar meer techniek is nog nooit beter geweest (in mijn ervaring). Ieder stuk techniek dat je toevoegt is ook weer onderhoud en kosten. Laat staan de source-of-truth dilemma's die je dure programmeurs moeten gaan fixen.
Ik beschrijf gewoon elke keer hetzelfde. Een lidar kan aan de hand van de contouren prima objecten herkennen. De gezichtsherkenning van de laatste iPhones gebruikt ook de ToF camera en niet de normale camera. Daardoor is de gezichtsherkenning ook niet meer te foppen met een (goede) foto.

De lidar heeft bewegende onderdelen, maar die "zweven" in een magnetisch veld. Slijtage is daardoor geen issue.

Een ultrasound sensor is juist prima geschikt als backup. Bijna alle auto's doen dat ook. Tesla is geen uitzondering. Zeker voor dichtbij (collision warnings) zijn ze super betrouwbaar en krijgen ze als het erop aankomt voorrang boven alle andere input. Meestal worden ze ook gebruikt om de data van de camera's te kalibreren.

Het grote voordeel van een lidar is dat die standaard een puntenwolk als output heeft, terwijl een camerasysteem die met veel rekenkracht moet berekenen. De prijzen voor bijde systemen ontlopen elkaar daardoor ook niet veel.
Onder extreme omstandigheden is een Lidar ook in het voordeel, maar het beperkte "zicht" (200 tot 300m) is een nadeel. Het grote pluspunt van een camera is dat die ook lijnen en verkeersborden kan herkennen.
Anoniem: 1322 @WillySis24 juli 2023 17:29
Ik beschrijf gewoon elke keer hetzelfde. Een lidar kan aan de hand van de contouren prima objecten herkennen.
En andersom kan dit ook prima.

De gezichtsherkenning van de laatste iPhones gebruikt ook de ToF camera en niet de normale camera. Daardoor is de gezichtsherkenning ook niet meer te foppen met een (goede) foto.
De grap is dat FaceID geen echt Lidar systeem is maar een normale IR camera met een aparte IR belichter: https://www.iculture.nl/uitleg/truedepth/

De lidar heeft bewegende onderdelen, maar die "zweven" in een magnetisch veld. Slijtage is daardoor geen issue.
In een auto die in alle assen beweegt, ben ik het daar niet mee eens. Ik ben ook erg benieuwd wat er bij een botsing gebeurd. De resolutie is direct verbonden aan de RPM...

Een ultrasound sensor is juist prima geschikt als backup. Bijna alle auto's doen dat ook. Tesla is geen uitzondering. Zeker voor dichtbij (collision warnings) zijn ze super betrouwbaar en krijgen ze als het erop aankomt voorrang boven alle andere input.
Ik neem dan maar aan dat je het nieuws niet hebt meegekregen: Replacing Ultrasonic Sensors with Tesla Vision

Uiteindelijk ben ik het niet met je oneens ofzo, maar Tesla kiest hier gewoon voor een ander pad (camera-only) en beargumenteer die keuze.
Wat ga je typen als het werkelijk bestaat?
Dan lever je een product dat niet aan de specs voldoet op basis waarvan de klant de auto heeft besteld. Zou jij zoiets afnemen en betalen met een mededeling van "het komt nog wel een keer". OTA is bedoeld om update of nieuwe functionaliteit te leveren die na de levering is toegevoegd of gefixt.
Deden ze met de XC40 electric (en polestar 2) wel, denk dat ze daar wel van geleerd hebben.
In de polestar 2 kan je met voice commands de temperatuur aanpassen.
Je zou kunnen argumenteren dat dat zelfs veiliger is dan een knop.
Voice commands die waarschijnlijk niet goed werken. Beetje zoals Android Auto. Wil je ergens naartoe rijden terwijl de auto in beweging is? Alleen via voice commando, geen toetsenbord. Alsof Google begrijpt welke straat je opnoemt (al helemaal als je een accent hebt).

Net zoals bel persoon x of y. Niet iedereen heet bart of kees, er zijn complexere namen die het systeem gewoon niet kan omzetten.

Naast dat, een knopje draaien is zo veel sneller dan een voice command.
Hey auto
(Wachten...)
- Wat kan ik voor u doen?
Zet de temperatuur op 20 graden
(Wachten...)
- oke, de temperatuur is gezet op 20 graden.

Ondertussen heb ik al 30 keer aan zo'n knop gedraait, temperatuur van Antarctica tot Mordor en terug.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 22 juli 2024 19:27]

wat is je argument dan precies? als ik aan die knop draai kost dat 1 seconde en dat kan ik zonder te kijken doen. Het duurt langer om tegen je auto: "maak het kouder/warmer" te zeggen dan aan een knop te draaien. En dan moet het ook nog meteen foutloos werken anders kun weer opnieuw beginnen. Al dat gepraat en bezig zijn met 'communiceren' met je auto kan je zomaar eens afleiden.
Het was tegen het argument dat je alleen via het touchscreen kon werken.
Ik ben het eens dat een touchscreen alleen zeer slecht is voor de veiligheid maar een auto met Android Automotive heeft ook voice control voor de meeste dingen die erin zitten en dat is dus al beter dan alleen touchscreen
Wellicht veiliger maar niet sneller of intuïtiever. Mijn Mercedes kan dit ook maar toch gebruik ik de knoppen want dat is sneller en kan zonder verder na te denken over de temperatuur. Als het goed voelt is het goed. Stembediening heeft dat niet.
Dat deed VAG ook met mijn Octavia. Volgens de bon zou ik bijvoorbeeld draadloos Android Auto hebben. Maar dat werkte pas een half jaar later na een update (en tot die tijd ontkende de importeur dat het niet werkte...).
Bij Volvo betaal je echt voor veiligheid. Als jij dat optioneel vindt of liever uit zet, ben je niet de doelgroep. Dus Volvo loopt hier geen order mis.
Was dat ook de reden waarom Volvo ongeveer alle knoppen verwijderd heeft op het Dashboard? Ken veel mensen die na jaren nog altijd op het scherm moeten kijken om de temperatuur in de auto te wijzigen… ik doe het op gevoel in mijn MY2015 V60. Marja vooruitgang omwille van veiligheid *kuch*
Want de temperatuur stel je elke 5 minuten opnieuw in? Met klimatcontrol is juist het handige dat de auto de temperatuur helemaal zelf regelt.

In mijn octavia staat het altijd onderin het scherm met een plusje en minnetje ernaast. Zo erg is dat echt niet, ik kijk vaker op het scherm ivm navigatie ed dan even kort op het plusje of minnetje drukken om de temperatuur aan te passen.
Wel off topic, maar vind dat je gelijk hebt over de frequentie van aanpassen van dat soort instellingen. De mens doet echter ook veel op gevoel en dat kan nou eenmaal niet met een scherm.

Even on topic.
We kunnen natuurlijk niet in de keuken van Volvo kijken, maar er kunnen gewoon nog grote fouten in de software zitten. Ik heb liever dat ze het in één keer goed aanpakken dan continu het gevoel te hebben in een bètatest rond te rijden.
"dan continu het gevoel te hebben in een bètatest rond te rijden."
zoals de Tesla rijders
Niet flauw doen. Knoppen zijn veiliger dan een touch screen, punt.

Hoeveel verzachtende omstandigheden je ook bedenkt.
Inderdaad. Tactile feedback, draaien aan een knop is zoveel veiliger dan een touchscreenbediening. Volgt al tientallen jaren uit onderzoeken.

Maar ja, de productmanagers overrulen het vaak, want touchscreens zijn hip.
Als @GeKo , net als ik, in een Hybrid rijdt. Wissel je zelf tussen rijmodi en zet je de airco aan/uit om range te besparen op dagen dat een airco niet noodzakelijk is. Als je hiervoor bij elke wissel door een menustructuur moet bladeren (zoals bij de nieuwere modellen), draagt dit niet bij aan de verkeersveiligheid.
Als de airco niet nodig is zal deze ook minder energie vragen in het geval van climat control.

Hoeveel range scheelt dat echt? Is ook een stukje ontvochtigen waardoor de ruiten minder snel beslaan. Ik neem aan dat je meerdere malen in een rit de airco aan en uitzet maar alleen bij aanvang van je rit.

Verder denk ik dat mensen wel gevaarlijke zaken achter het stuur doen dan een airco aan en uitzetten... dat kun je prima voor de rit of op een stuk doen waar je rustig rijdt of voor een verkeerslicht.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 19:27]

Op een kleine accu (11Kw waarvan 9 bruikbaar) merk je de impact van de compressor best hoor. Dit kan zomaar 10 kilometer schelen wat op een koude winterdag al snel een derde van je totale bereik is.

Bij koud weer gaat sowieso al bij de start de motor aan. Als je niet voorverwarmt "aan de stekker" trekken de airco en elektrische verwarming binnen een kwartier je accu leeg. Daarnaast is het ook beter voor de brandstofmotor, in mijn geval is een dikke diesel. Die wordt flink sacherijnig als je hem in de winter koud laat aanslaan op de snelweg ;-)
Je kunt productie beter uitstellen dan nu iets uitbrengen en er achteraf achter komen dat het niet werkt op basis van de huidige implementatie.
Updates naar welk apparaat? Die moet er wel geschikt voor zijn.
Hardware en software zijn wel op elkaar aangepast.
Zoals Audi die de laatste A8 met level 3 autonoom rijden verkocht mits een toekomstige update, maar daar later moest op terugkomen?
https://www.cnet.com/road...traffic-jam-pilot-system/
Liever niet, als fietser of voetganger overleef je een aanrijding met een SUV niet. Dus beter dat deze safety feature eerst fatsoenlijk werkt voordat er weer zo'n gevaarte de weg op gelaten word. Scheelt weer wat verkeersdoden.
Hey hallo ik heb 4 kids. Welke auto moet ik nemen ? :)
Weet ik veel? Rare vraag.
Je bent hier toch echt een kleine minderheid mee. Het gros van de mensen die deze auto koopt heeft het echt niet nodig. En er zal ook niemand zijn die iemand zoals jou gek aan gaat kijken zelfs niet @Jeroenneman (hoop ik)
Een transporter? ID buzz? Er zijn superveel logische antwoorden mogelijk.

Het is in ieder geval zeker niet: deze volvo.

Toevoeging: Zie deze link https://youtu.be/jN7mSXMruEo

[Reactie gewijzigd door RedDimension op 22 juli 2024 19:27]

Ik weet niet.. kijkend naar die video gaat dat meer over die grote amerikaanse bakken die je hier ook wel eens ziet rijden en 4 parkeerplaatsen in beslag neemt. De ene SUV is de andere niet. Volgens mij is deze volvo nog wel een slag kleiner dan de SUV in deze video en komt deze volvo veel meer in de buurt van een ID buzz of transporter of weet ik veel welk ander type busje. Een beetje voetganger overleefd een aanrijding met deze volvo net zo als alle andere mogelijke opties die je geeft. De neus zit in alle gevallen net zo hoog.
Een tweedehands Hyundai Trajet met niet teveel kilometers. Wel voor de facelift gaan, die heeft een andere motor die zeker 300k mee moet gaan.
hebben mijn ouders ook gedaan, werkte prima, stuk betrouwbaarder dan de grand voyager die ze ervoor hadden.

Maar aan de andere kant als je een volvo van dit formaat kunt betalen is wel een stuk meer luxe.
Geen SUV. Genoeg wagens waar je die jung in kunt steken.
Wat een rare opmerking bedoel je hiermee dat je met kids niet met de bus kan gaan of is het je reactie op zijn gevoel bij het woord kids? Want:

1: Ik ga vaak met de bus en heeeel veel kinderen en ouders ook zie ik, dus deze kan ik niet echt plaatsen misschien moet je het eens proberen ;) Kinderen vinden het doorgaans fantastisch!

2: Tja als hij het woord kids stom vind mag dat toch?

Volvo met Lidar w000p!!!

[Reactie gewijzigd door Darksequence op 22 juli 2024 19:27]

Geen kinderen, bewuste keus.
Volvo mag dan ook wel eens gaan werken aan de software van geleverde auto’s.

Nog geen 2 jaar oude Volvo met ernstige software issues. Ze lossen het maar niet op. Volgens de garage bekend en veel voorkomend probleem.

Heeft blijkbaar geen prio meer, want de centen zijn al binnen.

Wat mij betreft is Volvo qua dit soort dingen net zo slecht als elke andere autofabrikant.
Ik weet de specifieke situatie van u auto niet, maar er komen regelmatige software updates uit. Heb je het gemeld bij volvo zelf ?
Volvo zelf?? Ben bij 2 Volvo garages geweest… die zouden het toch moeten weten?
Tsja. Ze hebben niet echt een keuze. Aangezien dit om een AEB achtig systeem gaat (Automatic Emergency Braking) zullen ze wel moeten. Je mag immers een auto in de eu niet meer zonder uitbrengen. Als het dus niet werkt dan mag je de auto niet uitleveren.

Vind dit dan ook niet echt iets om lof over te schrijven. Ze hebben geen andere keus.
Hulde… al eens met de V60 hybride T8 gereden? Volgens Volvo het neusje van de zalm. Ik heb die 8maanden gehad.

Dat was een grote ramp en dan vooral de veiligheidssystemen + hybride aandrijving. Ik kon amper of soms niet van van mijn oprit rijden want hij zag overal gevaar. Autopilot werkte ook maar half, het voelde gewoon niet goed aan.

Ik denk dat los van dat nog eens elk onderdeel vervangen is geweest van het hybridesysteem, motor en batterij.

Dusja Volvo heeft net zoals Tesla ook al auto’s te snel naar de markt gebracht.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 19:27]

Komt omdat het tegenwoordig een chinese auto is en niet Zweeds. :+
Ze zitten ook met de ISO26262 en waarschijnlijk ook met E2E. Dat maakt het testen enorm lastig.

Je zult dan met ehooked software gaan werken en dan moeten bewijzen dat je aan de ISO voldoet...

En je moet die test elke productie software herhalen.
De Volvo EX90 heeft op het dak boven de voorruit een lidarsensor die volgens Volvo tot op 250 meter voetgangers moet kunnen herkennen.
Dat is natuurlijk leuk dat die lidarsensor voetgangers op 250 meter afsand kan herkennen maar dat zegt op zich nog eigenlijk niet veel. Zeker in stadsverkeer wanneer je met b.v. 50 km per uur aan komt rijden is 250 meter best nog wel een afstand. Een voetganger is onvoorspeldbaar en je op die afstand dus nog niet kan weten wat die voetganger gaat doen. Wat hierbij veel belangrijker is is de reactiesnelheid van zo'n sensor en de intelligentie van de software hoe te handelen.

En tja dan komt er nog een ander belangrijk punt bij kijken namelijk hoe gaat de bestuurder om met al die automatisering. Het gevaar zit erin dat bestuurders dan volledig gaan vertrouwen op zo'n sensor en niet mer de moeie nemen ook zelf op te letten. Het moet dus altijd een combinatie blijven van en software ervoor moet zorgen dat de bestuurder attent blijft.
Zoals de meeste merken heeft ook (mijn) volvo op dit moment al heel wat signaleringssoftware dat ingrijpt. Het is nog geen Lidar dat klopt.

Mijn Volvo heeft in 3 jaar tijd al zeker 8 keer ingegrepen, waar eigenlijk maar 1 moment echt van waarde was (overige momenten waren verkeerd geinterpreteerd, zoals bijvoorbeeld een fietser die keurig bij een rotonde stond te wachten). Ondanks dat ben ik erg blij met het systeem, want het heeft dus wel 1 ongeluk voorkomen.

Zolang de auto niet volledig zelfsturend is, zul je als automobilist volgens mij nooit stoppen met opletten. Het is eigenlijk iets dat naar verloop van tijd automatisch gaat. Niet opletten, daar zou ik moeite voor moeten doen. Ik denk dat het daarom alleen maar een verbetering is, ook al zal ook dit systeem waarschijnlijk meer situaties ten onrechte beoordelen als potentieel gevaarlijk, dan dat ze het terecht zullen beoordelen.
Jij bent je er bewust van en vertrouwd niet volledig op de electronica maar er zullen zeker genoeg mensen zijn die dit wel doen. Nu bij jou waren het dan gelukkig alleen verkeerde interpretaties maar zelfs ook dat kan gevolgen hebben voor de niet oplettende chauffeur. Stel b.v. dat je geschrokken was door die fietser plots op de rem was gaan staan dan had iemand bovenop je gezeten.

Maar oke, zeker niet alle hulpmiddelen zijn verkeerd maar het blijven uiteindelijk hulpmiddelen.
Mijn punt is meer tweeledig:

- Zolang het hulpmiddelen voor signalering van situaties betreft, zal iedereen blijven rijden zoals ze doen. Het gevaar van minder opletten verwacht ik pas als er echt significant veel taken worden overgenomen vwb het autonoom rijden.
- In mijn ogen is het nog steeds goed als een signalering maar voor 1 van de 9 gevallen terecht was. Het voorkwam namelijk 1 ongeval. Ik kan me ook voorstellen dat anderen dit niet goed vinden, dit is meer een mening.
Zeker, ik snap wat je bedoeld en zoals ik al schreef vind ik zeker niet alles verkeerd qua signalering door electronica. Maar je hebt ook al van die stuurcorrectie hulpmiddelen en b.v. dat autonome rijden en dat soort dingen ben ik niet kapot van.

Autonoom rijden zou alleen goed gaan als alle auto's dezelfde electronica zouden hebben en met elkaar communiceren. Maar zoals nu dat je van alles door elkaar hebt gaat dat gewoonweg nog zeker niet werken en kan het alleen maar voor gevaarlijke situaties zorgen.
Enige checkvraag voor die andere 8 gevallen, heb je dan iemand anders in gevaar gebracht. Een noodstop op een volle maar rijdende A10 is iets anders dan toch nog even goed remmen voor een oversteekplaats waar iemand uiteindelijk niet gaat oversteken.

Dat is het verschil voordat je kan zeggen of het goed of slecht is.
Goed punt. Die keer dat het terecht was, kwam er een fietser aan terwijl ik achter uit de oprit wilde.

Die fietser had ik echt niet gezien, al kijk ik wel meerdere keren.
De onterechte keren waren bijvoorbeeld bij auto's die volgens mijn auto te snel dichtbij kwamen (afremmen) of die persoon die stond te wachten bij een rotonde, wat de software blijkbaar gevaarlijk vond. In die gevallen bleef het bij een flink waarschuwingssignaal maar greep de auto niet echt in.

Mocht de auto wel hebben ingegrepen dan is het natuurlijk ook aan mijn achterligger om voldoende afstand te houden zodat die er niet bovenop klapt.
Volgens mij werkte de volvo city safety uit 2008 ook met (ondermeer) lidar ?

Dat maakt dit dan niet de "eerste volvo met lidar"

[Reactie gewijzigd door leon0013 op 22 juli 2024 19:27]

Dat was gewoon een laser sensor die de afstand tot de voorligger/object mat, dat was geen lidar. Dus dit is wel de eerste volvo met lidar.
"Gewoon een laser sensor" die afstand meet is precies wat de naam Lidar betekent."light detection and ranging"

Her en der wordt het systeem of laser sensor oftewel lidar genoemd misschien is het te rudimentair t.o.v. wat doorgaans een "echte" lidar installatie genoemd wordt ....
Ja oke als je die definitie letterlijk neemt dan is alles met een laser 'lidar'. Ik gebruik de definitie "Laser Imaging Detection And Ranging", oftwel je maakt een 3D beeld van een object door er lasers op te laten kaatsen welke je vervolgens weer ontvangt. Het gaat bij lidar specifiek over het maken van een beeld, niet over het meten van absolute afstand.
Dat ligt aan welke versie je hebt.
Mijn vorige v40 (bouwjaar 2016) had daadwerkelijk een radar (geen lidar) achter de grill zitten die het meeste werk deed. Mijn huidige v60 (bouwjaar 2021) doet city safety alleen met camera denk ik. Daar waar mijn v40 achter de voorruit 2 sensors en een camera had naast de radar in de grill heb ik nu in de v60 maar 1 uitsparing in de voorruit voor de camera.
Dat zal allemaal best maar dat heeft toch niks te maken met mijn reactie?
leon0013 zijn opmerking klopt. Dat was een eerdere generatie van lidar.
Heb je daar een bron voor?
Hm, ik kan alleen "laser sensor" vinden. Dit zou lidar kunnen zijn, maar daar kan ik geen enkele bevestiging over vinden
De oudere sensoren zijn ook lidar. Is gewoon te lezen op de module zelf.
Ik denk dat er EV bedoeld wordt. De EX90 is een 100% elektrische auto.
City safety werkt met cameras. De radar is puur voor de afstandsbepaling
LiDAR is voor zowel de EX90 als de Polestar 3 een optie. Dus het is raar dat de productie wordt uitgesteld gezien niet alle auto worden uitgeleverd met dit systeem. Mogelijk komen beide automerken daarop terug en worden nu alle auto’s uitgeleverde met LiDAR. Software kan OTA geüpdatet worden, dus dat zou geen blokkade moeten. Kan me niet voorstellen dat je omzet / potentiële klanten laat lopen om een software feature die achteraf toe te voegen is.

Denk eerlijk gezegd dat een andere reden is.
Ik denk zomaar dat iedere auto het krijgt, maar dat je extra moet betalen als je het ook wilt gebruiken, soort van abonnement. Dus als het niet klaar is en/of niet goed wil jet het nog niet implementeren, maar moet je dus de release een paar maanden uitstellen totdat je de zaken op order hebt.
Wie zegt dat dit over OTA is te updaten?

veel van de oudere fabrikanten hebben nog een duidelijke lijn tussen infotainment en auto besturing.

Waarbij infotainment via OTA is te updaten, en de auto besturing alleen bij de dealer.
Bij de EX90 lijkt het mij er altijd op te zitten, daar het al direct in de "Core" package inbegrepen zit.
Ik heb ooit een eerste generatie Insignia gekocht nog voor hij in de winkel stond. De belofte gekregen dat de apps zouden volgen. Nooit dus. Bij een eerste update van het model hebben ze een andere processor gebruikt en zijn er voor de eerste verkochte auto’s nooit updates of apps geweest.
"LiDAR is voor zowel de EX90 als de Polestar 3 een optie"
LIDAR is standaard op EX90
Als ze dan ook nog eens stoppen met die idiote SUV’s wordt het nog veiliger op straat.
Je wordt gedownvote (waarschijnlijk mede door de toonzetting), maar je hebt gelijk dat SUV's negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid.
(1ste keer dat ik iets post en hopelijk wordt deze opmerking niet al genoemd)
Ik heb het idee dat al dit soort technische foefjes ingebouwd worden om de auto industrie en de gebruikers voor te bereiden op de zelf rijdende auto. Zo wordt de bestuurder gewend aan dit soort technieken en de industrie heeft "gratis" beta testers.
Hetzelfde is gebeurd met de el. auto waarvoor ruimte voor het accupakket geschapen moest worden. Promotie van de suv (veiliger, stoer, gemakkelijker in- uitstappen voor ouderen) was een goede positionering hiervoor.
Automerken die niks van software weten, als auto technisch ingenieur kan ik dat bevestigen. Tesla is misschien het enige merk dat het goed doet.

https://www.edn.com/toyot...ign-and-its-consequences/

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 19:27]

Heb aan automotive software gewerkt (meerdere merken) en bijna alles is ingekocht en daarna aan elkaar geknoopt (goedkoop maar een hel als je complexe zaken over meerdere systemen wil laten werken). Tesla heeft alles in-house ontwikkeld dus kan met minder computers/regeleenheden af en kan alles op elkaar afstemmen en aanpassen.
Ze weten er in ieder geval genoeg van om te weten dat het nog niet klaar is.
Volvo ontwikkeld zelf veel binnenhuis, Ze hebben bijvoorbeeld hun eigen car operating system.
Heb er zijdelings naar gekeken, waanzinnig mooie wagen, voor een aardige prijs meen ik gezien te hebben. Erg tof. Hoop dat ie het goed gaat doen..

EDIT: Oeps, dat ging om de EX30, en dit artikel om de EX90.... my bad

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:27]

Voor degenen die het willen weten, een Google gaf aan dat het bij €82K begint. Voor mij en de meeste Nederlanders ver buiten budget.
Mijn excuus, ik was in de war met de EX30 .... Die is er vanaf 37.000 straks.
Da's inderdaad een stuk acceptabeler. Niet dat ik er uit ga komen met de kosten (2 x per week 80 km woon-werk), maar da's wat anders dan buiten budget :)
Het is inderdaad op papier een hele gave auto, is dan ook het topsegment voor Volvo. Met een vanafprijs van 83.495 euro is hij helaas niet voor iedereen weggelegd. Met een aantal opties gaat hij gemakkelijk over de 100k heen. Voor degene die dit budget hebben is het wel een hele interessante keuze.
Hij wordt te koop vanaf €37.000 dus valt nog ruim binnen de SEPP-subsidie óók.

https://www.volvocars.com/nl/build/ex30-electric?cbv=1

EDIT: Ooh ik zie 't nu, dat ging op de EX30 ... en dit artikel om de EX90. Oeps :)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 19:27]

Met een minimum gewicht van 2.818kg?
Vind ik niet interessant hoor, eerder totaal van de pot gerukt. 5 stevige personen met bagage en je hebt al bijna een ander rijbewijs nodig. Waanzin!
Benieuwd wat dit betekent voor de (bestelde) Polestar 3. Daar werd de optie sowieso pas voor later aangeboden.
Mijn robot stofzuiger gebruikt lidar en het is echt insane hoe goed hij gewoon me hele huis in kaart brengt. Ding navigeert echt zo goed als foutloos door mijn huis en je ziet op in de app in realtime wat de robot ziet en das echt heel gedetailleerd.

De introductie is eigenlijk voor dat er namelijk een grote maar aan zit en dat is dat bij reflecterende objecten zoals een spiegel hii echt in de war kan raken vooral betreft de afstand. Dus hij stopt ongeveer zo een 30cm voor de spiegel terwijl hij normaal echt op de centimer nauwkeurig langs een muur gaat. Hetzelfde gebeurd bij de muurtegels in de keuken. Hoe zit dat met deze auto lidar systemen als iemand bijv reflecterende kleding draagt? Wordt deze lidar dan alleen als voetganger detectie gebruikt of willen ze het ook inzetten voor bijv autonoom rijden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.