Door Jeroen Horlings

Redacteur

De risico's van Tesla Vision

Van hardware naar camera's plus software

26-10-2022 • 06:00

121

De risico's van Tesla Vision

Tesla is om diverse redenen een aparte autofabrikant. Het merk is altijd zeer vooruitstrevend geweest met software-updates en het achteraf toevoegen van nieuwe functionaliteit, het verbeteren van de energie-efficiëntie en technische innovaties als het voorverwarmen van de accucellen voor het snelladen, zodat de wagen, ook tijdens een koude winter, meteen op volle snelheid kan laden. Ook op andere vlakken is Tesla vooruitstrevend, en niet altijd direct in het voordeel van de klant. Zo schrapte het in het verleden vaak bepaalde hardware om het gemis later met software op te vangen, maar tijdens de overgangsperiode waren deze functies dan niet of niet optimaal beschikbaar.

Na het verwijderen van de regensensor en onlangs de radar is Tesla van plan om ook de parkeersensors van toekomstige wagens te schrappen en de functie daarvan te laten overnemen door camera's en software. Dat roept de vraag op wat voor risico's het oplevert als alleen op de input van camerabeelden vertrouwd wordt en wat voor gevolgen dit heeft voor de gebruikservaring. De vraag kunnen we gedeeltelijk beantwoorden op basis van hoe Tesla Vision op dit moment in de praktijk werkt.

Autopilot

Achteraf gezien betrad Tesla al in 2014 het Vision-tijdperk. Toen kondigde het zijn Autopilot-functionaliteit aan, waarbij bestuurders bij wijze van spreken het stuur konden loslaten en de wagen zichzelf tussen de lijnen laat rijden én een veilige afstand houdt tot de voorganger. Tesla gebruikte hiervoor ultrasone sensors rondom, een radarunit en een camera achter de voorruit, ter hoogte van de binnenspiegel. De gebruikte camera en het bijbehorende semiautonome systeem waren afkomstig van het Israëlische Mobileye en het systeem werd aangestuurd door diens EyeQ chip.

Schematische weergave van de dekking van camera's, sensoren en radar (beeld: Tesla)
Schematische weergave van de dekking van camera's, sensors en radar. Beeld: Tesla

Toen de eerste wagens met deze functionaliteit op de weg kwamen, leverde dat veel publiciteit op. Bestuurders konden hun handen enkele minuten van het stuur houden, terwijl het systeem de besturing overnam. Na enige tijd werd de rijder gevraagd het stuur licht aan te raken om aan te geven dat hij of zij nog steeds aanwezig was. Het leek alsof er een nieuw tijdperk was aangebroken, het begin van een kleine revolutie naar autonoom rijdende auto's.

Tegelijk was er ook kritiek, want bestuurders gingen heel verschillend om met deze nieuwe functionaliteit. Waar de een terughoudend was en zeer alert bleef, ging de ander rustig naar een film kijken of werken, terwijl hij volledig op het semiautonome systeem vertrouwde voor de veiligheid. Ook werd het systeem uitgedaagd. Wat gebeurt er als je op de achterstoel gaat zitten tijdens het rijden en met welke hulpmiddelen, zoals gewichten, kan het verplicht aanraken van het stuur worden omzeild? Tesla was daarbij zeer vooruitstrevend met het uitrollen van nieuwe functies via over-the-airfirmware-updates, waarmee steeds meer mogelijk werd.

Het leidde tot enkele dodelijke ongelukken, mede doordat mensen te veel op de werking van het systeem vertrouwden. Zo had de camera soms last van tegenlicht, waardoor hij, in bijzondere situaties, bepaalde objecten niet goed herkende. Een berucht voorbeeld is een ongeluk in juni 2016 waarbij een Tesla Model S op een snelwegkruising een overstekende witte truck over het hoofd zag. De bestuurder lette ook niet op de weg en zat naar verluidt naar een film te kijken op een dvd-speler.

Het ongeluk met de vrachtwagen
Het ongeluk met de vrachtwagen

Tesla rolde een software-update uit waarbij voortaan de radar als primair systeem voor waarneming zou worden gebruikt in plaats van de camera. Ruim een jaar later werden ook beperkingen voor AutoPilot toegevoegd waarbij gebruikers vaker het stuur moesten aanraken; tegenwoordig is dat ongeveer iedere vijftien seconden. Later werd er een camera aan de binnenkant toegevoegd die in de gaten kan houden of de bestuurder op de weg let.

Voor Mobileye was dat niet voldoende. In juli 2016 kwam het tot een breuk tussen Tesla en Mobileye. De cto van het bedrijf stelde dat Tesla te vooruitstrevend was met het uitrollen van nieuwe functionaliteit en dat het systeem puur bedoeld was ter assistentie en niet voor een volledig autonoom rijdende auto. Het Mobileye-systeem zou ook nog niet geschikt zijn om ongelukken, zoals met die vrachtwagen, te voorkomen.

Tesla Vision

De filosofie van Tesla is veel hardware te vervangen door camera's plus slimme software. Dat geldt niet alleen voor de regensensor, radar en parkeersensors, maar ook voor zoiets als lidar, waarvan Tesla altijd heeft gezegd dat het onnodig is voor autonoom rijden. Het systeem leunt momenteel op acht camera's rondom de wagens, in combinatie met zelfontwikkelde hardware en een neuraal netwerk. Het camerasysteem heeft ook tot extra functies geleid, zoals een dashcam en beveiliging tegen (on)bewust vandalisme, waarbij incidenten rondom worden opgenomen.

Nieuw camerasysteem

Na het conflict met Mobileye deed Tesla iets wat het wel vaker deed. Het besloot het heft in eigen hand te nemen en voortaan alles zelf te ontwikkelen. En dan niet op basis van een enkele camera achter de voorruit, maar een toekomstvast systeem van acht camera's rondom: drie achter de voorruit, met verschillende brandpuntsafstanden, een aan de achterkant en twee paar aan de zijkanten, in een zijpaneel tussen de deuren en op het spatbord voor de zijspiegel. De camera's in de zijpanelen kijken naar voren en die in het spatbord naar achteren, voor een zo compleet mogelijk beeld. Tegenwoordig zijn nieuwe auto's met een 360-gradencamerasysteem vrij gebruikelijk, maar op dat moment was een dergelijk concept nog vrij uniek. Ook wordt de functionaliteit tot op de dag van vandaag nog uitgebreid. Zo verscheen er eind vorig jaar een update waarbij het beeld van de camera op het scherm wordt getoond zodra het knipperlicht wordt gebruikt, een handige aanvulling op de spiegels.

De implementatie van het nieuwe AutoPilot-systeem verliep echter niet zonder slag of sloot. Het nieuwe AutoPilot2-systeem (AP2), met nieuwe camera's, Nvidia PX2-hardware en nieuwe software, kwam niet in de buurt van de eerste versie van Autopiliot (AP1). De auto zwalkte tussen de lijnen, haalde op de snelweg rechts in en reageerde allesbehalve vloeiend op voorliggers. Het kwam vooral doordat de software flink achterliep op die van Mobileye; het wiel moest immers opnieuw worden uitgevonden. Langzaam kwamen er nieuwe updates met verbeteringen, maar het duurde al met al een jaar of twee voordat het systeem op hetzelfde niveau kwam als AP1, terwijl een overgangsperiode van drie maanden beloofd was. Uiteindelijk werd het systeem beter dan AP1 en kwam er ook nieuwe functionaliteit beschikbaar op basis van de extra camera's, zoals de mogelijkheid om de auto op de snelweg zelf van rijbaan te laten wisselen en zelfs automatisch afritten te laten nemen.

De achteruitkijkende camera aan de zijkant
De achteruit kijkende camera aan de zijkant

Regensensor

Hetzelfde herhaalde zich toen Elon Musk besloot Tesla's niet meer te voorzien van een regensensor. Dat scheelde kosten en componenten, die vroeg of laat kapot konden gaan. Die functie zou net zo goed door de ingebouwde camera's kunnen worden overgenomen, maar ook in dat geval werd er een tijdelijk offer van klanten gevraagd. In eerste instantie kregen ze een auto zonder automatische ruitenwisserfunctie, terwijl dat in die prijsklasse wel zeer gangbaar was, zeker bij de Model S en X.

Pas eind 2019 verscheen er een software-update die in staat was de hardwarematige functionaliteit van de sensor over te nemen. Dat werkte echter niet altijd vlekkeloos. Het kwam voor dat de ruitenwissers stoïcijns bleven tijdens een regenbui of juist continu bleven wissen terwijl de voorruit kurkdroog was. Momenteel werkt het beter, dankzij diverse nieuwe software-updates. Daarbij wordt onder andere de input van andere camera's meegenomen om te bepalen of het regent, maar of het net zo goed is als mét speciale ruitenwissersensor, daarover zijn de meningen verdeeld. De functie is overigens nog steeds in bèta.

Radar

Ook de radar moest eraan geloven. Vrijwel alle moderne auto's hebben een radarunit in de voorbumper zitten. Deze wordt gebruikt om een noodstop uit te voeren als er een botsing dreigt en maakt ook adaptive cruise control mogelijk, waarbij automatisch een veilige afstand tot een voorligger wordt aangehouden.

Radar, ofwel radio detection and ranging, werkt op basis van radiogolven, oftewel elektromagnetische straling. Objecten reflecteren deze radiostraling, resulterend in een echo, waardoor de afstand te berekenen is. Ook de grootte, hoogte en snelheid kunnen in principe bepaald worden. Normaal werkt radar op basis van twee antennes, een zender en een ontvanger, maar tegenwoordig is het ook mogelijk met een enkele antenne.

Het probleem van een objectdetectiesysteem op basis van zowel radar als camerabeelden is de prioritering. Als de camera een object ziet, maar de radar niet of andersom, welk systeem geloof je dan? Het leidde bij Tesla regelmatig tot conflicten, zoals phantom brakes. Dat zijn false positives waarbij de auto een noodstop maakt omdat een van de systemen een botsing vreest, terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan een auto op de snelweg voor je, die vaart mindert op een afrit. De radar kan denken dat hij op dezelfde rijbaan rijdt. Een radar ziet geen kleuren en kan geen objecten of lijnen herkennen zoals dat met beeld kan.

In maart 2021 maakte Musk op Twitter kenbaar dat Tesla voortaan gebruik zou maken van camera's en AI in plaats van een radarunit. Volgens hem konden camera's dit net zo goed en was het dé manier voor Full Self Driving voor de toekomst. FSD moet het mogelijk maken om helemaal autonoom te rijden. Op dit moment loopt er in de VS een FSD-bèta met enkele duizenden gebruikers.

Ook het weglaten van de radar heeft gevolgen voor Tesla-bezitters. In mei 2021 begon Tesla met de Model 3 en Y in de fabrieken in de VS, waarna de fabriek in China en die in Berlijn volgden. Bij modellen die nog wel een radar aan boord hebben en uitgerust zijn met de nieuwste Autopilot-hardware (HW3), wordt deze intussen softwarematig genegeerd en vertrouwt het systeem alleen nog op de camera's, Tesla Vision. Sindsdien is een langere volgafstand nodig, waardoor de minimale afstand tot de voorganger is vergroot - vooral in files is dit vervelend. Wat rijgedrag betreft lijkt Tesla er intussen in de praktijk in te zijn geslaagd om Autopilot goed werkend te krijgen, inclusief het afstand houden van de voorligger op basis van de camerabeelden, althans overdag.

's Nachts is dat een ander verhaal. Nu er geen radar meer is om op terug te vallen, zijn goed zicht en beeld van essentieel belang. Als gevolg daarvan heeft Tesla dit jaar vanaf een bepaalde update toegevoegd dat de auto voortaan helemaal zelf bepaalt wanneer de ruitenwisser gebruikt wordt en wanneer het groot licht aangaat. Dat lijkt niet onlogisch, want in Autopilot-modus rijdt de auto semiautonoom en heeft hij natuurlijk goed zicht nodig. Het updatebeleid van Tesla was echter zo frequent dat de werking per week kon verschillen. Het ene moment ging de ruitenwisser aan als dit niet nodig was en het andere moment gebeurde er juist niets. En dit was niet meer handmatig te overrulen, wat voorheen nog wel kon.

Datzelfde geldt voor het groot licht. In eerste instantie had de auto de neiging om continu het groot licht aan te doen als het schemerig werd. Ook als er voldoende licht was om de weg te zien. De nieuwe matrixkoplampen geven zoveel licht dat verkeersborden ook zonder groot licht al honderden meters verderop worden uitgelicht. Ook bij een goed verlichte weg vol lantarenpalen had de software de neiging om continu het groot licht te activeren. Totdat er, vrij laat, een tegenligger werd gesignaleerd. Dan ging het weer uit en weer aan enzovoort.

De software van de auto is in staat om tegenliggers en voorliggers te herkennen, maar dat werkte bij de eerste updates niet goed. Op dit moment, na diverse updates, werkt het beter dan enkele maanden terug, maar nog steeds worden automobilisten in de omgeving verblind en vragen medeweggebruikers zich af wat de Tesla-rijder bedoelt met die lichtsignalen. Er zijn trucs om het groot licht alsnog uit te schakelen, bijvoorbeeld door handmatig het licht uit te zetten met de desbetreffende hendel, maar dit kan alleen tijdelijk. Na iedere inhaalmanoeuvre wordt Autopilot gedeactiveerd en gaat het automatische systeem weer aan. Ongetwijfeld wordt dit in de toekomst verder verbeterd met over-the-airsoftware-updates, maar totdat het vlekkeloos werkt, is het behelpen voor Tesla-rijders, én de medeweggebruikers.

Parkeersensors

ParkeersensorenDeze maand werd bekend dat Tesla ook stopt met het toevoegen van ultrasone sensors in de Model 3 en Y en later ook de S en X. Parkeersensors zitten op zes plekken rondom op de bumper en meten afstanden met behulp van ultrageluid. De huidige Tesla's geven de afstand rondom zelfs visueel én in centimeters weer.

Ook hier is de gedachte dat de camera's deze functie kunnen overnemen, al is het nog de vraag hoe. De camera aan de achterkant heeft een voldoende grote hoek om alles te overzien, maar het kan een uitdaging worden om de afstand in de uiterste hoeken tot objecten in de omgeving te meten, zeker als de vorm daarvan vrij afwijkend is. Denk bijvoorbeeld aan lage paaltjes. Voor de voorkant is dit nog een grotere uitdaging. Steeds meer auto's hebben ook een camera in de neus zitten, wat tijdens het parkeren erg handig is. Bij Tesla's zitten er echter drie camera's bovenin achter de voorruit en het zicht daarvan is slechts marginaal beter dan wat de bestuurder ziet. Die positie is verre van ideaal - laag bij de grond zal er altijd een deel buiten het zicht van de camera's zitten.

Parkeersensoren en de positie van de camera's
Parkeersensoren en de positie van de camera's

Het verwijderen van de ultrasone sensors zal volgens Tesla net als voorheen betekenen dat de parkeerassistentie, waarbij gewaarschuwd wordt voor objecten, tijdelijk beperkt of helemaal niet beschikbaar zal zijn. Dat geldt ook voor de automatische parkeerfunctie, de optie om de auto naar voren of achteren te bewegen via de Tesla-app en de Smart Summon-optie, waarmee de auto zelf naar de locatie van de eigenaar kan rijden. Volgens Tesla worden deze features in de toekomst weer via software-updates hersteld zodra ze op vergelijkbaar niveau presteren als de auto's met ultrasone sensors.

Tesla leunt hierbij sterk op AI in combinatie met zijn neurale netwerk, waarbij de software op basis van data van Tesla-rijders steeds beter wordt in het herkennen van objecten. Door objecten, zoals verkeersborden en paaltjes, te herkennen op basis van hun voorkomen en de locatie, kan ook de omvang ervan - en dat van de omgeving - ingeschat worden. Voor het parkeren in een vak zal het systeem waarschijnlijk proberen van te voren de omgeving op objecten te scannen en hun omvang te bepalen, min of meer vergelijkbaar hoe mensen dat op zicht zouden doen in een auto zonder parkeersensoren. Op die manier zou geanticipeerd kunnen worden op de dode hoek. Tesla Vision wordt ook al jaren gebruikt om andere verkeersdeelnemers te herkennen, naast auto's ook fietsers en voetgangers, die allemaal grafisch worden weergegeven op het scherm. Ook stoplichten, verkeersborden, pionnen en vuilniscontainers verschijnen op het scherm. Het systeem is indrukwekkend, maar werkt nog niet helemaal vlekkeloos.

Door de hoge positie van de camera's is er aan de voorkant sprake van een significante dode hoek
Door de hoge positie van de camera's is er aan de voorkant sprake van een significante dode hoek

Beperkingen van camera's

Waren camera's tot voor kort puur complementaire hulpmiddelen voor auto's, bij Tesla worden ze essentieel voor steeds meer primaire functies. Nu de afhankelijkheid toeneemt, roept dat vragen op over de betrouwbaarheid in uiteenlopende omstandigheden. Modder en vuil verstoren de werking en ook fel zonlicht en regendruppels kunnen hinderlijk zijn. Meldingen dat een bepaalde camera 'verblind' is, komen vrij vaak voor en dan kan de werking verstoord zijn. Nu is dat vooral nog tijdens het gebruik van Autopilot, wat optioneel is, maar het is ook denkbaar tijdens het inparkeren.

Bovendien zijn er omstandigheden waarbij camera's in het nadeel zijn, zoals bij mist. Een radar en ultrasone sensors kunnen dan complementair van nut zijn dankzij de radiogolven. Tijdens de winter kan een laag ijs of sneeuw op de auto ook het zicht beperken, hoewel Tesla daar al verwarmingselementen voor gebruikt en de auto voor gebruik voor te verwarmen is, waardoor krabben niet nodig is. Desondanks zou enige mate van redundantie een systeem dat volledig afhankelijk is van goed zicht, veiliger maken. Aan de voor- en zijkanten is daar in bepaalde mate al in voorzien, maar voor de achterkant geldt dat niet. Ook een camera in de neus zou nuttig zijn tijdens het parkeren, maar daar lijken voor zover bekend geen plannen voor te zijn.

Ook de Model S en X krijgen medio 2023 geen parkeersensoren meer
Ook de Model S en X krijgen medio 2023 geen parkeersensors meer.

Tot slot

Tesla stelde in het verleden meermaals dat mensen alles doen op basis van zicht en interpretatie, dus dat een systeem op basis van camera's en slimme software voor auto's ook voldoende moet zijn. Het gaat daarbij wat tegen de stroom in door het schrappen van de radar, het afwijzen van lidar en nu ook het schrappen van de parkeersensors. Als het bedrijf hier succesvol in is, zullen andere autofabrikanten waarschijnlijk volgen, want het scheelt componenten en kosten. Deels gebeurt dit al, want in april dit jaar stelde Toyota dat het zelfrijdende auto's wil gaan ontwikkelen op basis van camera's in plaats van lidar. Het bedrijf claimde dat zo'n systeem tot wel 90 procent goedkoper is dan de sensors die het eerder gebruikte en het zou ook goedkoop en eenvoudig zijn om in grote aantallen personenauto's te worden geïmplementeerd.

Het schrappen van de regensensor, radar en parkeersensors scheelt componenten en kosten en vermindert de complexiteit van de assemblage. Tegelijk groeit de afhankelijkheid van camera's en is de rol daarvan ook vele malen groter dan in 2016. Ook de rol van software wordt groter en groter, inclusief het gebruik van kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en algoritmen. En dat vereist weer regelmatige updates, maar het liefst wel van een dermate niveau dat de werking voldoende getest is.

Enerzijds bewijst Tesla dat een regensensor en radar vervangen kunnen worden door camera's en software, maar anderzijds levert dat merkbare hobbels en bobbels op, waar zowel de Tesla-rijder als andere medeweggebruikers last van kunnen hebben. Het weglaten van de parkeersensors past in het rijtje en zal ook, al dan niet tijdelijk, tot beperkingen leiden. Het is de vraag welk volgend onderdeel op de nominatie staat om te worden geschrapt.

Reacties (121)

121
121
85
10
0
32
Wijzig sortering
Goed artikel, een stukje (h)erkenning over de voor en nadelen van het rijden als Bèta tester.

Ik ben op zich tevreden over mijn M3. Het is een futuristische auto die mij als techneut erg weet te charmeren. in 2019 waren er nog bugs hier en daar, maar rond zegge en schrijven 2020-2021 hadden we (ik?) een sweet spot bereikt met een bugloze rij-ervaring.

Tot halverwege 2022. Ik merk een enorme degradatie in rij-ervaring. Hij is 'agressiever' of lomper geworden.
  • - Superintense en willekeurige rijstrookoverschreidingspreventie, waarbij hij hard piept als je ook maar één centimeter een doorgetrokken streep raakt. Leuk, maar doe dat óf altijd goed óf gewoon niet. Bovendien, ík ben aan het rijden, en ík merk wel én corrigeer als ik zie dat ik over de lijn rij. Uitzetten kan niet, tenzij je bij elke rit dit handmatig uitzet
  • - Tesla Vision is een aanfluiting. Mijn autopilot is weer pre-2019. Hij houdt te veel en onnodig afstand, hij trekt bij filerijden in een ruk op uit stilstand , en remt daaropvolgend hard als hij ziet dat zijn plotse accelaratie hem te dicht op zijn voorganger zet. Hij remt veel te laat bij het naderen van een file en 'uitrollen' is niet meer aan de orde. Waar ik tot voor kort heerlijk relaxed filereed is dit nu een bron van stress.
  • - Automatisch grootlicht bij autopilot kan écht niet. Ik heb meerdere mensen verblind, hij zet het willekeurig aan als hij meer dan genoeg omgevingslicht heeft, en je mag het blijkbaar wél uitzetten, maar alleen per activatie autopilot. Ik begrijp werkelijk niets van deze 'functionaliteit'. Het is niet alleen dom en traag, maar bovendien nog gevaarlijk ook.
  • - Phantom breaking, vaak en deze keren ook HARD.Veelal bij viaducten en bij bijzonder licht, wil hij willekeurig vol op de rem trappen. Tot dusver is dat zonder achterliggers voorgekomen, maar ik houd mijn hart vast.
Dit alles relateer ik direct aan de overgang op Tesla Vision. Hij was zo smooth en prettig in de rij-ervaring vóór de 2022.32 change dat dit een wereld van verschil is. Ik ben half geneigd om gewoon te eisen dat de hardware die ik heb 'gekocht' gewoon blijft functioneren tot ik klaar om de auto te verkopen, en dan mogen ze hem weer softwarematig naar vanilla zetten.

Ik ben nu een backlog aan het maken met dashcambeelden bij phantom breaking en grootlicht, en dat ik binnenkort eens een afspraak maak om dit met een Tesla Service te bespreken.
Je stipt echt exact al mijn ergernissen aan mijn M3 aan, heerlijk!

Ik ben erg benieuwd hoe je collectie aan bewijsmateriaal het zal doen bij een luttele service center technican. Het zijn aardige mensen maar mijn ervaring is dat ze betaald worden om iets te doen maar niet echt out-of-the-box te denken.
De grote Musk zal het eerst een slinger aan moeten geven wil het worden opgepakt en/of vervangen.

Eén ding welke ik gewoon echt niet kan begrijpen is hun recentelijke change om dat grote licht aan de gooien bij Autopilot. Ik voel me echt een gigantische debiel als ik tot 10 seconden voor passeren nog het grote licht aan heb. Achteruitgang door innovatie lijkt het...

Overigens, achteraf bedenkende, iets wat nog nooit echt is aangepakt is dat mijn M3 de matrixborden boven de snelweg ziet als groene stoplichten en ik geregeld een "ding" van groen licht hoor als ik ~70 rij. Mag ook wel op het lijstje. :P

[Reactie gewijzigd door ReSpawN op 22 juli 2024 13:58]

Het tegenovergestelde van phantom braking is nog erger, het over het hoofd zien van een object.

Recentelijk twee motorrijders die zijn aangereden in het donker omdat de Tesla dacht dat de twee stipjes een auto in de verte was. Dit bleken motoren met twee kleine achterlichten te zijn op een paar meter afstand.

Een radar had dit 100% voorkomen - technologische vooruitgang is noodzakelijk maar mensenlevens als collateral?

Meer info te vinden bij Ryan F9:
https://youtube.com/watch?v=yRdzIs4FJJg
Ik had deze inderdaad gezien maar het komt opvallend weinig voor, waar als de false positives er vaker zijn. Altijd beter dan een true negative, als het bestaat. :P

Overigens beweer ik niet dat ik vind dat technologische vooruitgang ten koste van iets moet gaan, laat staan mensenlevens. Het is het nog steeds een onbetwist feit dat er meer mensen omkomen door het toedoen van andere mensen dan door apparaten.

Uiteindelijk komt het er op neer dat we leren van onze fouten. Bij machines via AI en programmatuur kunnen we het beter maken. Iets wat bij de mensheid nog steeds niet lijkt te lukken. :P
Net een Model Y besteld en schrik hier als motorrijder toch wel van.

Ik vond de autopilot wel een mooie feature net als ACC op mijn huidige OC3. de OC3 is best flawless ook met motoren. Één keer een foutje gehad doordat ACC de hogere trailer niet goed zag voor me door de radar waardoor de auto gas gaf en ik moest remmen.

Maar als er geen radar is dan moet de vision wel veel beter ingeleers worden. Gelukkig ben ik niet iemand die blind op de techniek vertrouw.
Hetzelfde hier. Mijn pijnpunten zijn hoofdzakelijk:
  • Plotseling afbreken rijstrookwissel
  • Bij file rijden continu ping-pongen tussen de lijnen
  • Bij file rijden bruut optrekken en stoppen
  • 's Avonds en 's Nachts bij Eindhoven bruut afremmen omdat ie denkt dat de verlichte brug een tolpoort is
En nog meer rare fratsen. En dit is allemaal, of erger geworden, sinds de Vision update. Zo'n enorme achteruitgang. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat dit uberhaupt is goedgekeurd. En je hebt amper de mogelijkheid om dit terug te koppelen naar Tesla. En om 't hele verhaal op Twitter te knallen, vind ik ook al zoiets.
Bij file rijden bruut optrekken en stoppen
Wat bij betreft juist prettig dat er beter aangesloten wordt. Vroeger moest je vaak zelf gas geven omdat de respons van de auto zo traag was. Rij je in Chill modus?
Beter aansluiten doet ie niet echt. Ik zou hier liever zien dat de volgafstand dynamisch is en minder wordt bij langzamere snelheden, zoals file rijden op de snelweg.

Op dit moment reageert AP niet soepel, en bij iedere beweging van de auto voor je wordt er echt onrustig gereageerd. En dat staat dan nog los van 't pingpongen tussen de baanlijnen.

Ik rij verder niet in Chill mode en heb mad max voor 't switchen van rijbanen.
Dat van die matrix borden gaat tegenwoordig beter.
ik heb 2022.18.2 in mijn MY en op de snelweg neemt hij nu de maximum snelheid van de borden over, bv 70 of 50 en limiteert dan ook de autopilot. Wel schakelt ie dan daarna weer vaak te snel terug naar 100.
Ik ben erg benieuwd wat de eventuele uitkomst zou zijn als je dit meldt bij Tesla, ik loop namelijk tegen dezelfde issues aan.
Met meldingen doen ze niets. Alle personeel die ik spreek bij Tesla in Rotterdam-Zuid lijken direct uit de serie Severance te komen. Reageren altijd volgens het boekje en ojee als ze ook maar iets afwijken van het protocol.

Alle door @Mday aangehaalde punten heb ik ook last van en de auto is ergens in Q2 dit jaar een gedrocht geworden. Ik stond op het punt mijn leaseovereenkomst voortijdig te breken en was zelfs bereid 35% over de rest termijnen een boete te betalen. Een nieuwe collega was gelukkig bereid was om deze over te nemen. Ik heb lekker een Duitser gekocht.

Waar je van kan genieten in een M3 LR is stilte, performance, bochten en de technische snufjes. Nu de auto op het laatste steken laat vallen is het wat mij betreft het geld niet meer waard.

Stilte hoeft wat mij betreft niet, een 6 cilinder is ook leuk. Performance, bochtenwerk en veel betere bouwkwaliteit voor hetzelfde geld.

anytime
Kun je die genoemde "slimme" functies ook gewoon uitzetten, zodat je een model 3 als een normale auto en zonder angst kunt rijden? Zit net te overwegen eentje te kopen...
Is maar wat je precies wil 'uitzetten'. Praktisch alle 'veiligheidsopties' kun je uitzetten - per keer dat je de auto instapt, bijvoorbeeld die rijbaanoverschrijdingspreventiesignaal (3* woordwaarde). Zelfde geldt, zoals in het artikel staat, automatisch grootlicht bij AP. Dat kan je -per keer AP activeren - weer uitzetten door je linkerpook naar voren te duwen. De optie zelf is greyed out in het settings menu als AP aanstaat (met een disclaimer eronder dat het altijd met AP aan 'moet' staan).
De cruise control (autopilot zonder autosteer) is ook niet 'dom' te gebruiken, hij is altijd adaptive en vooral nu vervelend in gebruik (want remt te snel).

Het is een beetje een dubbeltje op z'n kant, nu. Hij rijdt heerlijk, en ik heb behoorlijk wat kilometers in verschillende auto's gevroten ter vergelijk, maar nu zijn heel veel 'slimme' functionaliteit wel echt in development hell beland en zéker niet in belang van de chauffeur. Ik hoop van harte dat ze er iets aan doen.

[Reactie gewijzigd door Mday op 22 juli 2024 13:58]

Ha, eindelijk iemand die ook last heeft van Phantom breaking (wist niet dat dit de naam was). Ik heb zelf meegemaakt dat mijn Tesla uit het niets op de snelweg volop ging remmen. De eerste 2 auto's achter mij konden het nog beremmen. Daarachter zijn auto's op elkaar gereden. Ik vond die Tesla een gevaar op de weg. Bij de service afdeling in Amsterdam hadden ze het volgende commentaar; "meneer, als u het autopilot systeem niet vertrouwd moet u het niet gebruiken". Lachwekkend is de "service" van Tesla. Ik rij nu gelukkig geen Tesla meer.
Hier hetzelfde met M3 AWD 2019 😥
Een mooi artikel wat alle punten wel aanstipt, echter mis ik nu juist het stuk over Occupancy Networks waarmee Tesla denkt dat ze straks ook o.a. zonder parkeersensors kunnen werken. Dit is nu actief in de FSD beta en zal uiteindelijk ook naar de "normale" software doorvloeien. Het systeem zal daarmee hopelijk weer een stukje beter worden.

Edit: de snelheid voor Autosteer met Tesla Vision zit tegenwoordig weer op 140km/h, TACC op 150km/h. Dus die beperking van 120km is niet meer.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 22 juli 2024 13:58]

Grappig, door dit artikel valt inderdaad een hoop ervaring op z'n plek. De verschillende ervaringen in regendetectie, ghost breaking en spontane parkeerdetectie meldingen zelfs gewoon voor het stoplicht. Maar ik deel wel dat veel van die zaken uiteindelijk vooral een verbeterde ontwikkeling hebben doorgemaakt. Tesla zoekt wel de randjes op in het acceptabele om zulke dure voertuigen als testers in te zetten, maar schijnbaar accepteert de markt het.

Wat ik wel erg bijzonder vond, is dat mijn stuur vasthoud waarschuwingen tijdens AP aanzienlijk toenamen kort na een vraag van tesla (na een update) of de cabine camera mij mocht filmen. Want alhoewel ik zeker weet dat ik op NEE drukte, namen deze waarschuwingen toe TOTDAT ik deze camera met een stukje tape had afgeplakt. Het blijft een vermoeden, maar de gebeurtenissen doen mij vermoeden dat tesla op een bepaald niveau gewoon doet wat het wilt.
De markt accepteert het niet (Er zijn diverse groepen waar dit besproken wordt) echter Tesla negeert dit gewoon.
Simpelweg mijn verhaal:

Laatste software update: release notes melden een verbetering voor iets van NetFlix, verder niets.

Ineens:
Autopilot aan = auto grootlicht aan (terwijl deze functie in mijn menu voor standaard gebruik uitstaat)
Autopilot aan = ruitenwissers minimaal stand 2
Autopilot aan = minimale afstand tot voorganger setting2 (1 kan niet meer).

allen hierboven besproken maar totaal niets gecommuniceerd met de gebruiker.

auto grootlicht: zeer hinderlijk in een goed verlicht land als NL. Zeker met vangrail ertussen continu tegenliggers aan het verblinden. Zelf al van een tegemoetkomende politieauto blauwe zwaailichten gehad als waarschuwing. (Gelukkig vangrail ertussen op N weg anders had ik langs de weg mogen gaan staan denk ik.) Ook vrachtwagens worden hierdoor over de vangrail verblind.

Met autopilot aan in de file rijden / langzaam rijden is ook bloedirritant, de auto houdt tegenwoordig zo'n grote afstand dat je continu aan het remmen bent omdat anderen tussen jou en je voorganger duiken omdat het gat nu eenmaal zo groot is.)

Vervolgens een afspraak bij Tesla ingepland hoe ze dit denken te gaan oplossen en hoe om te gaan met boetes die ik ga krijgen. Vrij snel een telefoontje terug gehad dat ze meer klachten hadden en "ermee bezig zijn".
Verder totaal niets meer gehoord (ook geen voorstel om bijvoorbeeld de software een versie terug te zetten voorlopig) en aanvraag gesloten.

[Reactie gewijzigd door rdfeij op 22 juli 2024 13:58]

Ik denk dat dit ook het grootste probleem is met Tesla. Ze gaan heel hard, maar het komt soms wat "Chinees"* op me over. Door dit soort vooruitstrevende stappen te zetten, leren ze enorm veel, maar nemen ze ook een enorm risico. De markt accepteert het niet, zoals je aangeeft en mensen zijn argwanend tegenover techniek die taken van ze overneemt. Hoewel rationeel gezien de situatie veiliger zou moeten worden, zorgt de cowboy-achtige manier van introduceren door Tesla in combinatie met gebruikers die de grenzen opzoeken en het oneigenlijk gebruiken van de veiligheidssystemen (niet opletten, bewust de technieken die je aandacht verplicht bij het autorijden houden omzeilen, etc) ervoor dat de tegenstanders / mensen die argwanend tegenover deze techniek staan, bevestiging vinden in de ongelukken en "close calls" die we nu langs zien komen.

Veel van die ongelukken en close calls hadden voorkomen kunnen worden als de gebruiker zijn aandacht bij de weg hield en de techniek zou hebben gebruikt als 2e rijder die eventueel kan ingrijpen (zoals een rij-instructeur met eigen pedalen en een hand die het stuur even kan corrigeren).

De term "autopilot" wekt ook verwachtingen die het systeem nog altijd niet (in alle omstandigheden) kan waarmaken. Dat komt wel, maar zover zijn we nog niet. Ik snap dus ook goed dat MobilEye brak met Tesla, zo'n partner brengt je techniek negatief in het nieuws, terwijl er met jouw techniek feitelijk niks mis is.

* In de jaren dat ik met Chinezen samenwerkte, merkte ik dat ze wel een gokje durften te nemen met de veiligheid, gezondheid, reputatie, etc. Reputatieschade bestond niet in China, je had vast je best gedaan en volgende keer beter. Dat maakt vaak dat ze heel snel kunnen ontwikkelen, omdat ze dingen kunnen doen die in het Westen onacceptabel zouden zijn. Het lijkt alsof Tesla ook ongevoelig is voor reputatieschade.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:58]

Ala mede Tesla bezitter zijnde, het probleem is dat je constant beta tester bent ten gunste van je eigen leven. Tot twee maal toe heeft m'n S een poging ondernomen om zichzelf in een obstakel te drukken. Mijn chauffeur mag dan ook geen autopilot gebruiken.

Het onderliggende probleem is niet dat Tesla hard gaat, maar onverantwoord met zijn klanten omgaat omdat het weinig consequenties heeft. Dit geeft eerder aan dat het hoogtijd is dat voor dit soort ontwikkelingen regelgeving komt. Het moet gewoon regeltechnisch vastgelegd worden wat wel of niet kan, en wat wel of niet op straat mag.

Zelf hoef ik geen Tesla meer, buiten de belabberde kwaliteit en service, is het onacceptabel dat ze met klanten zo omgaan. Dit zijn gewoon luxe autos terwijl zoals aangegeven ze ons nog steeds onverantwoord laten testen.

Het is jammer dat ik ze niet vroegtijdig uit de lease kan gooien anders waren ze al lang weg. En ik sta hier niet alleen in, veel vrienden kochten een Tesla omdat het het handig is waar ik woon qua license plaat, maar niemand is echt tevreden.
Het is een gegronde reden om weg te willen gaan maar je geeft ook veel innovatie op. Ja, verschillende merken hebben intussen bijgebeend maar Tesla is en zal ook niet stil blijven staan. Als je meer cutting edge wilt zal je toch ergens ook moeten accepteren dat het niet allemaal je-van-het en time-proven features zijn.

Tevens heeft elk huisje wel z'n kruisje. Zo reed ik voorheen Audi en ook daar valt qua service veel in het water. In totaal 4 service centers gehad, gewoon "echte" VAG/PON dealers maar ook elke keer een aanfluiting qua communicatie en service. Een ding is beter, en dat is de kwaliteit. Maar ja, dat doen ze al decenia, waarals een broekje als Tesla net komt kijken. Het is geen goed praten noch een excuus, maar als broekie doen ze het best wel goed. We zijn gewoon gewend(verwend) met kwaliteit door de grote AAA merken zoals Merc, BMW en Audi.
En lekker doorrijden 😋. Je hebt als rijder je verantwoording.
Wil dit wel nuanceren, werkelijk nog nooit een tegenligger / achterligger Tesla gehad die me verblind met groot licht en dit vaak aan en uit doet. Rij zelf een Ford Mondeo Vignale Hidrid en daar werkt Led groot licht perfect automatisch als wel ruitenwissers.
Tevens lain assist en crash protectie. Soms een ghost rem actie, hoogst irritant.
Lees hier veel redenen om weg te blijven bij Tesla, hoe gebruikers dit accepteren en die wagen niet inleveren is mij een raadsel. Zou er zelfs een rechtzaak om beginnen als ze de wagen niet terug zouden nemen. We hebben thuis ook een LEAF 2 64kwh versie die net als mijn Mondeo goed omgaat met zelf rijden, zelfs beter.
Je moet toch wel verliefd zijn op Tesla om hier blind voor te zijn.
Naja. Voor mij is het het feit dat de rest gewoon heel chill is.
  • Pedal response is briljant,
  • Single pedal drive werkt als een trein,
  • wegligging is uitstekend,
  • tractiecontrole is best of class,
  • Range is met 470 praktische kilometers (met mijn rijgedrag dus) erg goed,
  • Audio is gewoon fantastisch (vind ik heeel erg belangrijk in een auto),
  • Ruimte in de wagen is uitstekend,
  • Geen gekloot met knopjes voor alles maar gewoon simpel interieur,
  • Infotainment opties voor als je bij de snellader staat,
  • Dekking snellader netwerk.
Dit, het is gewoon een erg fijne auto. Niet alles is volledig uitontwikkeld, maar in de praktijk heb ik er weinig last van. Daarbij krijg je dus regelmatig updates, die langzaam aan verbeteringen aanbrengen. De dekking met het supercharger netwerk is ook top, ik ben er al een paar jaar mee op vakantie geweest. De meesten die er commentaar op hebben, hebben er nog nooit mee 'geleefd', als ze er überhaupt een keer in gereden hebben.
Kudo's! Ook iemand die even de uitstekende punten aanhaalt. Veel is een feit, een aantal zijn smaak (minimale interieur bv.). Laten we zeggen dat klagen makkelijker is dan positief zijn. :D Bedankt!
Of er geen last van te hebben :/
Ik zet grootlicht altijd gewoon uit, ik begrijp het wel. Overigens doet die het behoorlijk goed.

Heb er simpelweg geen last van en heb toch 100k op de m3 lr gezet al.
En niet te vergeten: Autopilot aan, maximum snelheid opeens nog maar 140 ipv 150. Bloed irritant.

De kleine brake checks die autopilot vroeger had lijken wel verhopen. Maar nu, soms als er een auto langs de weg staat, dan gaat ie echt vol in de ankers. Al een paar keer gehad op N-wegen waar je 100 mag.
Nu ja, dat is alleen op een paar stukken snelweg in Duitsland interessant. In de rest van de landen is 140km nog altijd veel te snel
Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen hier nu last van hebben. Als ze vooraf gecommuniceerd hadden dat ze dit allemaal zouden veranderen/toepassen dan had ik nooit de update uitgevoerd. Zouden we als een collectief wel iets hier tegen kunnen doen? Ik weet niet of Tesla zich nu ergens schuldig maakt aan non-conformiteit. Wellicht dat iemand met een juridische achtergrond die hier meer over kan vertellen?
off-topic, ik weet het,
maar dit is nu de 2e die het heeft over Ghost-breaking. De remmen op je auto heten Brakes, dus het gaat hier over Ghost braking. Niet over het doorbreken van geesten }>
Ik rijd al bijna 3 jaar Tesla, maar ik gebruik de autopilot gewoon bijna nooit. Er is gewoon te vaak gezeik mee. Zonder autopilot zijn Tesla's gelukkig fantastische auto's :)
Het is toch raar dat je op een auto van dergelijk budget niet normaal gebruik kan maken van een functie zoals dynamische cruise control. Dat zit tegenwoordig op iedere middenklasser, maar bij Tesla ben je gewoon nog steeds beta tester. Ik vind het dan ook opmerkelijk dat men daar mee blijft wegkomen, van zowel de overheid als de gebruikers.
Ik denk dat er genoeg gebruikers over klagen hoor, er zijn niet voor niets met enige regelmaat rechtzaken tegen Tesla hierover, en terecht. Ik ben zelf van mening dat autopilot en vooral FSD gewoon 1 grote scam is. Maar persoonlijk zit ik er gewoon niet zo op te wachten :)
De dynamische cruise control werkt trouwens best prima, daar heb ik zelden issues mee.
@Yero

Verschillende bronnen melden ook dat tesla's motorrijders niet zien in het donker.

https://www.drive.com.au/...fatal-motorcycle-crashes/
AuteurYero Redacteur @flaskk27 oktober 2022 10:21
Ja, dat klopt. Het betreft motoren met een dubbel achterlicht waarbij de AI denkt dat het een personenwagen is, maar dan op veel grotere afstand (gezien de positie van de twee lampen). Met radar zou direct duidelijk zijn dat dit niet klopt. Volgens mij is er wel een update onderweg, off misschien al uitgerold, om dit probleem te tackelen. Maar het geeft wel de dilemma's van beelddetectie aan, inclusief dat software zich continu aan nieuwe situaties moet aanpassen.
Lijkt me vervelend om ineens een optie te missen. Je bent immers een (dure) beta-tester soms. Je zou denken hoe meer sensoren, hoe meer te verwerken data, hoe beter de analyse kan (wat is dit voor object, een paaltje of een schaduw, wat weer een over the air data push kan zijn naar de Tesla severs voor machine learning). Een camera neemt ook slechts waar wat we zelf kunnen zien (infrarood e.d daargelaten).

Vorige week met een Model 3 op pad geweest. Ging best prima, maar de autonome functies waren soms slechter dan een Volkswagen of Kia (denk aan ACC, binnen de lijnen rijden, kijken of je je handen op het stuur houdt en de maximale cruise snelheid). Daar schrok ik wel van. Veel hype had ik natuurlijk gezien en hoopte dan ook op een revolutionaire verandering. Die bleef echter uit. Het reed prima en ook zeker wel relaxed. Ze waren er vroeg bij maar ik vraag me of of het de goede richting ingaat.

Je ziet de Lucid(?) zelfs uitgevoerd worden met 2 lidar systemen, camera’s en radars.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 22 juli 2024 13:58]

Nog vervelender is om FSD te hebben en na bijna 4 jaar nog niet de beloofde functionaliteit te hebben waar je voor betaalt hebt. Als je een 3 met radar hebt is er nauwelijks sprake geweest van mindere functionaliteit (op de volgafstand na) want vision is pas geactiveerd op het moment dat deze (bijna) even goed was als de versie met radar.
Autosteer werkte voortaan tot maximaal 120km/u in plaats van 150km/u. Daarnaast is er een langere volgafstand nodig, waardoor de minimale afstand tot de voorganger is vergroot.
Ik merk dat autosteer laatst terug ging van 150 max naar 145 en nu sinds kort 140. Erg vervelend, want ff dotje gas bij om iemand in te halen zodat ie netjes achter je kan invoegen zonder te remmen voor die vrachtwagen, betekent gewoon dat je dan de hele rit geen autopilot meer kan gebruiken. Superfijn als je in de avond moet rijden (not).

Zelfde voor die langere afstand. Ik vroeg me een paar weken geleden al af waarom ik de volgafstand niet meer op 1 kon zetten, 2 is namelijk veel te hoog in Nederlands verkeer. Dan wordt er aan alle kanten ingevoegd voor je als het even wat drukker is.

Het comfort is iig bij lange na niet hetzelfde. Het hele systeem is veel te laat met sturen (en zit daardoor dus automatisch altijd in de buitenkant van de bocht ipv de binnenkant) en door Europees geneuzel mag het systeem de meeste bochten niet eens correct nemen op de juiste snelheid (want teveel G-krachten).

Het systeem houd daar echter geen rekening mee tijdens de berekeningen vooraf en rijd dan gewoon doodleuk over de lijn en gaat DAARNA pas remmen. Terwijl ik zelf al zie dat ie het niet gaat doen.

Nee toen ik deze wagen kreeg reed ie echt heel fijn en ik ben er nog steeds heilig van overtuigd dat dit soort zaken de verkeersveiligheid enorm vergroten, maar Tesla mag wel iets terughoudender zijn mbt het verwijderen van zaken.

Want ff serieus. Wat kost een parkeersensor nou?

Ik vind het prima hoor, maar dan wil ik wel dat ze de resolutie van de camera’s omhoog schroeven. Heb ik er ook nog wat aan als dashcam.
Want ff serieus. Wat kost een parkeersensor nou?
De totale kost inclusief integratie zou zo'n 114$ kosten per voertuig. Of volgens de Tesla-fans: 114 miljoen uitgespaard per miljoen voertuigen, "zonder significante nadelen".
Mooie besparing voor Tesla, toch? We zullen vast niet 114 euro korting krijgen. ;)
“De volgafstand niet meer op 1 kon zetten, 2 is namelijk veel te hoog in Nederlands verkeer. “

De 1 is weggevallen maar ik merk er in de praktijk niets van omdat 1 autolengte nooit voorkomt op de autosnelweg. Het was altijd al 2, nu hebben ze de 1 weggedaan.

Ik vraag mij af of Tesla niet gewoon continu op de vingers getikt wordt door de EU. Vroeger nam hij zelfstandig een afrit, nu niet meer en zo zijn er nog veel dingen die ‘plots’ slechter werken na een ‘regulations’ update.

Ook level2 is gaandeweg beperkt geworden door regelgeving. Zo mag een level2 auto niet langer ‘nadenken’. (Bijv bewust snelheid mindere om een automobilist die aanstalte maakt in te voegen). De definitie level 2 is al een paar keer bijgesteld in het nadeel van Tesla.

In tegenstelling tot autopilot Beta in de VS en Canada wekelijks features bijkrijgt en de basics beter doet. In de EU lijkt het gegenovergestelde te gebeuren.

Ook heeft de EU de zelflerende shadow mode ingeperkt zodat Tesla minder data kan vergaren op europese wegen.

Ik ben er zeker van dat Duitsland met de Mercedes/bmw en VW groep hier heel wat lobbywerk heeft opzitten in de EU.

Je gaat zien, het zullen steeds Duitse automerken zijn die eerst hun approval krijgen tot level3.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 13:58]

De 1 is weggevallen maar ik merk er in de praktijk niets van omdat 1 autolengte nooit voorkomt op de autosnelweg. Het was altijd al 2, nu hebben ze de 1 weggedaan.
Het is niet 1 autolengte. Het is 1 unit aan arbitraire afstand die berekent wordt aan de hand van snelheid.

Het was altijd standaard 1 bij mij. Nu met 2 wordt er stelselmatig te veel afstand gehouden voor de situatie.
Ik ben er zeker van dat Duitsland met de Mercedes/bmw en VW groep hier heel wat lobbywerk heeft opzitten in de EU.
Ja dat idee heb ik ook.
Ik vraag mij af of Tesla niet gewoon continu op de vingers getikt wordt door de EU. Vroeger nam hij zelfstandig een afrit, nu niet meer en zo zijn er nog veel dingen die ‘plots’ slechter werken na een ‘regulations’ update.
Mja zelfstandig invoegen aan het einde van de oprit doet ie ook niet meer sinds kort. Lekker veilig weer hoor EU. ding dendert nu gewoon rechtdoor de vluchtstrook op. Ik las het toevallig in de releasenotes, maar anders had ik echt een probleem gehad bij de A12 (oprit vanaf A2 bij de Galecopperbrug) want dan rijd je gewoon keurig rechtdoor de wegafzetting in.
Camera doet het *bijna* even goed als de radar, dus die kan weg.

Bij matig zicht, je kent die Nederlandse mistflarden wel, doet een camera niks, terwijl radar daar vrijwel probleemloos doorheen kijkt.

Bij Tesla gaan kostenbesparingen voor op veiligheid en comfort voor de bestuurder.
Als er ineens problemen zijn met volgafstand, dan zou ik niet durven zeggen dat het even goed is. Lijkt me voor velen toch niet onbelangrijk.

En ook waar bijv. summon beschikbaar was, valt die functie (tijdelijk) weg voor mensen die nieuwe wagens krijgen omdat Tesla weer sensoren laat vallen met de belofte dat het binnen enkele maanden zou terugkeren. Daar heb je veel aan. Er zijn mensen die jaren terug een Tesla kochten met de belofte van lvl 5 autonoom rijden. Eerst met autopilot, dan werd het enhanced autopilot en uiteindelijk FSD. Maar het blijft bij beloftes.
Ik was (en ben eigenlijk nog steeds) echt zwaar geïrriteerd dat de maximumsnelheid op autopilot ineens verlaagd was van 150 km/u naar 140 km/u. Heel leuk als je 's avonds laat of in Duitsland onderweg bent :(

Natuurlijk kun je bij Tesla wel "klagen", ik verwacht alleen niet dat dit veel zin zal hebben.
In de avond mag je in Nederland nog steeds maar 130, dus 150 is absoluut niet nodig, al helemaal niet autonoom.
Zoals hierboven geschreven, in Duitsland op de autobahn mag dit wel. Daarnaast tik je bij een maxumumsnelheid van 130 km/u wel eens de 150 km/u aan om in bijvoorbeeld te halen. Voordat je het weet mag je ineens voor de rest van de rit autopilot niet meer gebruiken omdat je de maximumsnelheid overschreden hebt.
Mja, ook bij inhalen mag je niet harder dan de maximumsnelheid. Als je voorligger(s) netjes allemaal de maximumsnelheid rijden, is er dus helemaal geen enkele reden, en zeker geen grondslag in de wet, om in te halen.

Als je bij een maximumsnelheid van 130 km/u, een voorligger wilt inhalen die 120 km/u rijdt, dan mag je dat wel doen, mits je zelf niet harder dan 130 km/u rijdt tijdens het inhalen.

Dan denk je: ja, maar al die achterliggers dan die me zo langzaam zien inhalen dan? Ook die mogen niet harder dan wat jij dan al rijdt, en kunnen zich dus ook niet verhalen op hinderlijk rijgedrag (van jou), zonder te moeten toegeven zelf ook te hard te willen of te hebben gereden.

Ter verduidelijking: ik ben geen engel in het verkeer, maar in principe is het dus nooit "nodig" om harder te rijden dan de maximum toegestane snelheid.
Los van de argumentatie van jou en @Zezura over de wettelijke en maatschappelijke grondslag van "te hard rijden"; er zaten functionaliteiten op de auto die vanuit de fabriek geleverd zijn. Zonder vooraf te waarschuwen of de klant te vragen/informeren is dit ineens ontnomen. In mijn ogen klopt dit niet. Je koopt de auto met een bepaald beeld en een bepaalde verwachting. Ik vind het raar dat een fabrikant op elk willekeurig moment dan ineens kan besluiten functies te ontnemen of veranderen.

[Reactie gewijzigd door VDB Tech op 22 juli 2024 13:58]

Daar ben ik het helemaal mee eens. Verdergaand, Ik vind heel dat abonnement systeem van Tesla absurt.
Je hoeft updates niet te installeren :)
Klopt, maar een autopilot hoger laten rijden dan de toegestane snelheid is in mijn opinie niet acceptabel. Je moet je gewoon aan de snelheid houden, 130 is 130. Even wat sneller om iemand in te halen of om een gevaarlijke/vervelende situatie te vermijden vind ik natuurlijk geen probleem. Maar ik erger me wel kapot aan al die mensen die denken dat ze wel het recht hebben om altijd harder te rijden dan toegestaan. En dan ook nog gaan bumper kleven en andere van de weg af duwen, dat is gewoon egocentrisch en gevaarlijk. Die mensen hebben blijkbaar een herhalingsles opvoeding nodig. normen en waarden, solidariteit, Sociaal zijn en rekening houden met elkaar, zijn toch de speerpunten van onze samenleving.
Ja krijgt -1 maar je hebt wel gelijk. Een AUTOpilot dient zich aan de lokale wetgeving te houden.

In Duitsland wordt op de wegen waar je harder mag rijden ook nog steeds 130 aangegeven volgens mij.

Anyway als ie buiten de standaard regelgeving wil rijden prima zolang je niemand in gevaar brengt en het veilig kan. Maar dat wil niet zeggen dat een autonoom systeem daaraan moet meewerken. Ik denk juist tegenwerken met waarschuwingen.

Elke auto mag wat mij betreft continu piepen als de afstand te kort is, net als ie gordel niet aan hebben of als ie lichten het niet doen. Het is. Gewoon gevaarlijk en je brengt anderen willens en wetens in gevaar.
Er is geen reden om harder te rijden dan toegestaan, anders dan een ongeluk voorkomen.
Voor noodgevallen hebben we in de wet uitzonderingen vastgelegd zoals hulpdiensten.

Moeilijker dan dat is het niet.
Bij mijn Volvo gaat autopilot maar tot 135 km/h 😬
Je mist niet ineens een optie, de verwijdering van regensensors en radar gebeurde alleen op nieuw uit te leveren modellen. Huidige modellen bleven gewoon de oude hardware gebruiken. Er zullen dus geen sensors worden uitgeschakeld.

Ik begrijp niet dat je stelt dat de 'autonome functies' (ik denk dat je Autosteer bedoelt) slechter zijn dan op een Kia, want Autosteer werkt momenteel beter dan ooit. Ik had ooit enorm veel last van Phantombreaks maar dat is tegenwoordig (zelfs op HW2.5) vrijwel nihil.

Het systeem klaagt alleen als je je handen niet aan het stuur houdt als dat ook echt zo is, maar je moet wel begrijpen hoe het systeem dat detecteert. Het is geen 'vasthou' sensor maar een sensor die meet of je daadwerkelijk kracht op het stuur uitoefent (als in: een stuurbeweging). Alleen losjes vasthouden is niet voldoende.
Er zullen dus geen sensors worden uitgeschakeld.
Jawel, bij de Model 3 worden nu de radar sensoren uitgefaseerd. Ook al heb je ze er in zitten, wordt gewoon genegeerd.
Heb je een bron die dit onderbouwt? Mijn auto heeft namelijk radar aan boord (model 2019) en lijkt de radar gewoon te gebruiken. Ik heb momenteel een 2022 model als loaner en daar zie ik inderdaad verschil in Autosteer: de distance control kan daar in de laagste stand op maximaal 2 gezet worden, waar mijn auto met radar op 1 gezet kan worden.

Verder kan ik nergens vinden dat de modellen met radar nu de radar verder negeren. Ook heb ik nooit functieverlies gehad, waar de modellen zonder hardware radar aan boord daadwerkelijk enige tijd met verminderde functies geleverd zijn.
AuteurYero Redacteur @Odie26 oktober 2022 14:01
Met HW3 wordt de radar genegeerd, ook als je er een hebt. Met HW2.5 is dat (nog) niet het geval. In dit geval, al dan niet tijdelijk, een voordeel misschien. ;)
Ik kan nergens een statement van Tesla hierover vinden tbh. Ik merk dus wel minder phantombreaks sinds enige tijd.

Mijn eigen auto staat momenteel bij de schadehersteller, ik zal eens kijken of er nieuwe software is als hij terug komt. Die SR+ loaner die ik nu heb is (ondanks driving visualisation wat ik met hw2.5 niet heb) niet je van het met die kleine accu :-)
Heb je een bron die dit onderbouwt? Mijn auto heeft namelijk radar aan boord (model 2019) en lijkt de radar gewoon te gebruiken. Ik heb momenteel een 2022 model als loaner en daar zie ik inderdaad verschil in Autosteer: de distance control kan daar in de laagste stand op maximaal 2 gezet worden, waar mijn auto met radar op 1 gezet kan worden.
Dan heeft die van jou de update misschien nog niet gehad. Ik heb ook een 2019 en kan die sinds een aantal weken ook niet meer op 1 zetten.

Ik merk het verschil met voorheen iig heel duidelijk.
De vraag wordt nu alleen, wanneer mag je kosten boven veiligheid plaatsen,

Het niet plaatsen van een vangrail scheelt de stats kas ook heel veel geld, maar zonder zouden er aardig wat zwaardere gradatie ongelukken gebeuren, en zo zijn er nog heel veel voorbeelden.

Persoonlijk betaal ik graag 1000 euro meer voor een radar sensor die goed werkt dan een camera only die 1000 euro goedkoper is en 99% werkt.
Elon Musk mag dat omdat hij nu eenmaal een briljante uitvinder en engineer is. En met gehalveerde aandelenkoersen gunt iedereen deze miljardair van de valse beloftes wel een extraatje. 'volgend jaar' kun je je Tesla als robottaxi inzetten - herinnert u zich de belofte nog?
Van geen enkel ander merk zou dit gerommel geaccepteerd worden, maar Tesla is nu eenmaal de heilige graal.
Nee, dat is hij zeker niet.
Het is wel een goeie woordvoerder.
Maar iedereen herinnerd zich de eerste nachtmerrie genaamd tesla roadster die ontworpen werd door Musk himself.

Het is een visionair dat zeker, maar het designen en ontwerpen laat hij beter aan zijn bekwaam personeel over.
Visionair?
Hyperloop. Een honderd jaar oud patent uit het stof en het snel weer vergeten.
Vegas Loop: Tesla's met chauffeur die 30 mph door een tunnel rijden?
De hele Mars kolonie waar over geen enkel deel serieus is nagedacht?
Musk kent maar één visie: hoe stuw ik de aandelenkoersen omhoog. (En dat doet hij goed, uitstekend zelfs, ondanks de koersdaling van het afgelopen jaar.)
Dat kan je van ieder visionair in de industrie zeggen...
Jobs vergeten?
Het is een visionair, dat maakt hem niet per se een goed mens uiteraard.
Het niet plaatsen van een vangrail scheelt de stats kas ook heel veel geld, maar zonder zouden er aardig wat zwaardere gradatie ongelukken gebeuren, en zo zijn er nog heel veel voorbeelden.
Tsja. Helaas hebben we dat als land laatst nog mogen ervaren. Twee mensen omgekomen op de A59 bij af-/oprit constructie.

Kleine 50-100 meter zonder vangrail waar al meerdere ongelukken zijn gebeurd (mensen die rechtdoor de sloot in rijden).

Ik snap werkelijk waar niet dat daar geen vangrail zit (buitenbocht), maar aan de andere kant wel (binnenbocht).

Zelfs op Satellietbeelden via maps zie je de bandensporen staan van een eerder ongeval.
tja als we bij elk ongeval een vangrail moeten plaatsen kom je op het zelfde effect als tesla,

Wanneer zijn de kosten te verantwoorden tegen de baten,

Rijk wil niet 10 miljard extar aan vangrail investeren, kan wel maar dan moet dat uit een ander potje komen zoals onderwijs.
Maar als “kostenbesparing” de reden is, waarom ze je hem dan wel in de binnenbocht (waar je dus actief verkeerd moet sturen om daar van de weg af te raken) en niet in de buitenbocht (waar je gewoon rechtdoor hobbelt zo de plomp in zonder enige moeite te hoeven doen)?

Doe het dan wel links en niet rechts.

Overigens zijn de kosten en de baten hier vrij simpel, er zijn al vaker ernstige ongelukken gebeurd op precies die plek. Eerste keer oke, maar na de tweede ga je toch direct een rail plaatsen? Al helemaal als de andere kant er wel eentje heeft en die nooit actie ziet.
Eigenlijk zou het een no-brainer moeten zijn dat er in een bocht van een op en afrit waar water ligt een vangrail zou moeten staan...
Ja. Vooral ook in een bocht waar gewoon 100 gereden wordt omdat het eigenlijk gewoon snelweg is.

Vandaar ook dat ik het raar vind dat het in de binnenbocht wel aanwezig is.
Ik geloof niet in het schrappen van de parkeersensoren. Bij het achteruit rijden met de model 3 heb ik dikwijls amper zicht op de camera die achteruit kijkt, door stof of ander vuil. Dikwijls met regen geeft de Tesla aan dat allerhande camera’s geblokkeerd zijn, en de ruitenwisser is al helemaal een onbetrouwbare clown in de automatische stand.

Wellicht dat ze het enigszins werkend kunnen krijgen, maar het zou vooraf al minimaal even goed moeten werken. Tesla haalt zijn schouders natuurlijk op als hun systeem een paaltje over het hoofd ziet die wel opgepikt was met parkeersensors: jij als klant zit met de gebakken peren en schade.

Het idee dat de mensen ook enkel rijden op basis van zicht en inzicht klopt natuurlijk. Maar die camera’s zijn onbruikbaar met een druppel water op de lens, waar mijn ogen ver van de ruit af zitten en een druppel daarmee weinig uitmaakt. De mens ziet ook diepte: zo’n camera aan de zijkant niet. Als een auto strak in een rechte lijn langs de model 3 rijdt dan toont de Tesla dit dikwijls als een beschonken zwalkende auto die bijna tegen je aan botst.

[Reactie gewijzigd door Geckow op 22 juli 2024 13:58]

Tesla haalt zijn schouders natuurlijk op als hun systeem een paaltje over het hoofd ziet die wel opgepikt was met parkeersensors: jij als klant zit met de gebakken peren en schade.
Ik heb in twee verschillende autos gereden met parkeersensoren waarbij ik twee keer alsnog schade heb gereden. In beide gevallen ging het om een object die net hoog genoeg was om de onderkant en zijachterkant te beschadigen. Ook parkeersensoren zijn niet heilig. Ik ben het absoluut met je eens dat de achterruit camera vaak door viezigheid een zeer slechte beeld geeft. Of een AI daar doorheen kan kijken.... Ik weet het ook niet.

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:58]

[...]


Ik heb in twee verschillende autos gereden met parkeersensoren waarbij ik twee keer alsnog schade heb gereden. In beide gevallen ging het om een object die net hoog genoeg was om de onderkant en zijachterkant te beschadigen. Ook parkeersensoren zijn niet heilig. Ik ben het absoluut met je eens dat de achterruit camera vaak door viezigheid een zeer slechte beeld geeft. Of een AI daar doorheen kan kijken.... Ik weet het ook niet.

Edit:typos
Dat is ook het gevaar van deze systemen. Ik zie best wat collega's in bedrijfsauto's achteruit rijden tot de parkeersensoren een continue piep geven (je staat dicht tegen een paaltje / muur / andere auto). Maar wat als dat systeem een keer weigert? Dan rijden ze doodleuk door tot "boem is ho".

Ik ben overigens ook meer fan van een achteruitrijcamera dan parkeersensoren. Het geeft je gewoon een beter beeld van wat er achter je auto zit.
Een combinatie zou fijner zijn. Mijn auto heeft wel een achteruitrijcamera, maar geen parkeersensoren. Als de zon achter de auto staat, zie je regelmatig ook helemaal niets.
Parkeersensoren zijn zeker niet heilig, heb ik recent ook nog mogen ondervinden, maar ze kunnen wel helpen. Het blijven hulpmiddelen en zelfs als ze je maar 1 keer behoeden voor een fout is dat voor mij al voldoende om ze wel mee te leveren.
Absoluut, sensoren zijn niet heilig en het is geen waterdicht systeem. Maar het is wel een bewezen systeem. Wat ik vreemder vind is dat Tesla ze gewoon schrapt terwijl ze nog geen bewezen alternatief hebben. Zeker in die prijsklasse zou ik dat niet accepteren. Mede de reden dat na deze Model 3 er een Kia EV6 komt: betere features, lokale dealer in plaats van een overbelaste werkplaats waar je bij reparatie geen vervangende auto krijgt etc.
De vraag is of het bewezen beter/slechter is om alleen de camera's te gebruiken. De dode hoek waar ze het in het artikel over hebben is bijvoorbeeld zoiets. Gaat een systeem met alleen camera's wel de trekhaak zien of niet?

Voor mij is het kunnen gebruiken van het laadnetwerk in Europa wel een zeer groot voordeel. Ik rij in een lease auto en heb dus nog 2 jaar om te kijken waar de snellaad markt heen gaat in Europa. Maar tot nu toe, is het redelijk belaberd vergeleken met het Tesla laadnetwerk (wat betreft beschikbaarheid en storingen)
De trekhaak zul je wel zien, ik kan bijna m’n nummerbord achter lezen via de camera, die hoek is groot genoeg.
Voor is een ander verhaal.
Ik had het inderdaad over de trekhaak van de auto voor je. Am de andere kant, de neus is zo laag dat het wel redelijk te zien moet zijn met de voorcameras, toch?
Je gaat eraan voorbij dat auto's met achteruit radars ook gewoon op zicht rijden. Het is beiden.
Al diverse malen heeft de accoustische waarchuwing mij schade voorkomen terwijl ik op basis van mijn zicht nog ruimte dacht te hebben.
Idd, en wat bij mist?
De andere sensoren hadden het voordeel ook goed te werken bij mist.
Camera's gaan het niet doen....
Wat een helder artikel! Heel herkenbaar. Gek werd ik van de ruitenwissers. Nu alleen nog manueel in een model x van ruim een ton. Ook het automatische grootlicht is super hinderlijk en gevaarlijk!
Ohja. Die heb ik uitgezet idd, maar kwam er dus achter dat AutoPilot ze doodleuk automagisch weer aanzet en dat je dat NIET uit kunt zetten.

Afgelopen week nog twee keer gehad dat ze aangingen terwijl er gewoon ander verkeer reed.
Je kunt het niet standaard uitzetten, wel ad-hoc. Na AP aangezet te hebben kun je de linker stalk van je af duwen om automatisch groot licht uit te zetten.
Ja, maar dan staan ze dus al aan. Vet irritant.
Er is een work-around voor het groot licht, de S3XY buttons. Die hebben een functie die automatisch groot licht uitzet na het inschakelen van AP.
Als je niet kunt inparkeren of kunt zien dat het regent hoor je ook niet thuis in een auto die je zelf moet rijden.
Ik begrijp dat het economisch voordeliger is om slechts met camera's te werken in combinatie met AI. Je zou zeggen dat autorijden een taak is die relatief simpel is over te nemen van de mens maar blijkbaar is de echte wereld een stuk complexer dan dat wij doorhebben.
Ik denk dat autorijden in de meeste omstandigheden prima over te nemen is van de mens. Deze systemen bewijzen dat ook, in 99,9% van de situaties weet de computer prima wat te doen. Maar het gaat om die 0,1% van de gevallen waarin er iets gebeurt dat de programmeurs niet hadden verwacht en dat de andere Tesla-rijders nog niet zijn tegengekomen. De mens is veel beter in vreemde situaties herkennen en zolang de computer dat niet beter kan EN er mensen deelnemen aan het verkeer die onvoorspelbare rare en gevaarlijke dingen doen, zal de mens beter zijn in autorijden in specifieke situaties.
Precies dat. Een collega had een weddenschap met me dat binnen 5 jaar alle nieuwe auto’s autonoom zouden rijden, waar ik zienderogen dat nog 10-15 jaar zou duren. Dat was in 2016.

Probleem met autonoom rijden is dat het heel goed is in voorspelbare situaties. Wellicht zelfs lichte variaties, maar (te veel) mensen zijn onvoorspelbaar en vooral egocentrisch als het aankomt op rijgedrag. En daar kan een AI op dit moment gewoon nog lang niet goed genoeg op anticiperen.

Daarbij komt ook nog eens dat bij autonoom rijden de fabrikant verantwoordelijk is. Wat hopelijk tot minder beta testen leidt op de openbare weg maar tot echt slimme veilige machines. Hopelijk binnen. 5 jaar wanneer ik weer mijn volgende auto kan kiezen… 8-)
Het toch wel een discussie dat de laatste jaren wel wat actueler is geworden. Nog niet zo heel lang geleden is het examen aangepast in Vlaanderen waar je ook gebruik maakt van hulp sensoren.

En nog maar enkele weken terug was er de oproep om geschakeld autorijden niet langer als standaard te nemen tijdens het examen.
Hoezo zou je dat niet als standaard nemen?

In nederland zijn er nog aparte rijbewijzen, ik weet niet hoe dat in België is geregeld?

In Nederland mag je met een automaat rijbewijs alleen in een automaat rijden, nou zijn die een stuk betaalbaarder geworden (en vaak ook gewoon standaard of niet eens meer zonder bij EV), maar een “roerbewijs” kun je in NL dus veel meer mee. Zeker oudere auto’s die het dus nog niet hebben.
Zelfde principe als bij jullie: examen met handschakeling krijg je een rijbewijs dat voor alles geldig is, met automaat zit er een beperking op.
Mja maar dan is de uitgangspositie dan toch gewoon handgeschakeld met als uitzondering automaat? Want anders moet je dat allemaal weer uit gaan leggen qua beperkingen en als iemand verder prima handgeschakeld zou kunnen rijden is dat allemaal weer verloren tijd en moeite.

De gemiddelde 2e hands bak is gewoon hand denk ik zo dus voor nieuwe chauffeurs gewoon wel handig om daar een passend bewijs boor te hebben.
Normale autos hebben steeds meer ondersteunende systemen zoals radar en camera's.
Tesla probeert op basis van alleen camera's minimaal net zo goed te presteren dan andere merken met beide systemen doen. Daar zit hun uitdaging. Alleen beter presteren dan een mens in een auto zonder ondersteunende systemen is een stuk eenvoudiger.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.