Fabrikant van statiegeldautomaten verwacht dat alle machines vrijdag weer werken

Tomra verwacht dat vrijdag alle offline gehaalde statiegeldautomaten weer moeten werken. Het bedrijf heeft een nieuw serverplatform waar de automaten op aangesloten worden. Sommige automaten werkten deze week niet meer, na een hack op het bedrijf.

Tientallen tot honderden statiegeldautomaten in Nederland werkten deze week niet meer, na een aanval op fabrikant Tomra. Na deze aanval besloot Tomra op maandag uit voorzorg de clouddiensten van de statiegeldautomaten offline te halen. Statiegeldautomaten hebben echter een internetverbinding nodig om te kunnen communiceren met Statiegeld Nederland, zodat deze organisatie weet hoeveel statiegeld supermarkten hebben uitbetaald en hoeveel zij zouden moeten krijgen van Statiegeld Nederland.

De automaten hebben wel lokale opslag, maar vooral de ruim tweehonderd oudere automaten zouden deze week kunnen stoppen met werken. Door het offline halen van de automaten konden monteurs op afstand ook niet meer meekijken, wat het oplossen van storingen bemoeilijkt, en nieuwe flessen of blikken konden niet meer worden toegevoegd.

Tomra zei donderdag in een update dat het een nieuw cloudplatform had gemaakt voor de statiegeldautomaten en dat de eerste emballageautomaten al werden aangesloten. Tegen de NOS zegt het bedrijf dat de helft van de automaten hierop gekoppeld zijn en dat de rest van de Nederlandse automaten 'naar verwachting' vrijdag weer online gaan. Daardoor zouden de automaten weer moeten werken. De fabrikant weet inmiddels ook dat de hack begon in zijn Canadese kantoor. Voor zover bekend is er geen klantdata gestolen en is er ook nog geen losgeld geëist.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-07-2023 • 14:59

136

Submitter: RonnieKo

Reacties (136)

136
133
42
0
0
54
Wijzig sortering
Ik vraag me oprecht af wat de 'winst' (haha) is die je kan behalen bij het hacken van een bedrijf als dit.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Sk313t0r21 juli 2023 17:06
"Een bedrijf als dit" moet natuurlijk ook gewoon winst maken en kan dus afgeperst worden wanneer de boel stilgelegd kan worden, er werken ook gewoon mensen op kantoor. Het bedrijf heeft data over klanten, betalingen, personeel etc. Eigenlijk is er dus niet zo veel anders bij "een bedrijf als dit" als bij andere bedrijven.
Plus, de meeste bedrijven hebben cybersecurity verzekeringen en die betalen meestal gewoon uit aan ransomwarebendes. Niet handig op de lange termijn omdat het deze misdaad stimuleert, maar het is vaak de goedkoopste manier om alles terug te zetten.

Het is zelfs zo dat de klant er vaak niet eens over beslist of er betaald wordt of niet. Dat doet de verzekering.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:46]

Fck nu weten ze waar mijn winkel staat en hoeveel flessen ik per dag retour stuur.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 17:46]

Je zorgverzekeraar kan het nochtans interessant vinden om te weten hoeveel gesuikerde dranken en alcohol je drinkt ja ;) . Vergezocht uiteraard maar alle data is kennis en geld waard tegenwoordig.

edit:
Jongens, sarcasmemeter stuk? De reactie van @Xfade was duidelijk niet serieus bedoeld en die van mij nog minder. Kom op he...

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 17:46]

Voor zover ik weet hoef je geen id te laten zien voor je flessen inlevert. Gewoon erin pleuren en er komt een bonnetje uit.

Dus op zijn best krijg je data dat er in x winkel meer of minder kratjes bier worden ingeleverd.

En dat is data die je ook op andere manieren kunt vinden, door bijvoorbeeld te kijken naar huizenprijzen in een wijk en dat combineert met onderzoeken over hoeveel bepaalde inkomensgroepen/opleidingsniveaus drinken.
En wat dan nog? Iedere zorgverzekeraar is verplicht mij aan te nemen, of ik nu alcoholist ben of zwaar suikerpatient. Ik mag gewoon een zorgverzekering afsluiten, met hoog of laag eigen risico. We betalen allemal hetzelfde.
Nog wel ja. Er gaan al tijden stemmen op om dat te veranderen (vooral tijdens de covid periode, gelukkig is dat sentiment weer een beetje weggezakt). Omdat bijv. zware mensen ook meer kans hadden op ernstige effecten van covid.

Verder: Dat geldt alleen voor de basisverzekering. Niet de aanvullende.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:46]

Voor je basisverzekering inderdaad wel. Voor aanvullende verzekeringen geldt dit echter niet.
Tja. Makkelijk denken als je niet weet hoe waardevol data is. Misschien hebben ze wel gegevens van bedrijven die gevoelig zijn.
In aggregatie is die data natuurlijk interessant voor adverteerders. Hoeveel mensen in de streek rond Breda drinken meer Pepsi nadat een advertentie in de lucht gaat in Breda, als een advertentie voor een frisdrank opgaat, wil dit zeggen dat mensen meer van alle frisdranken drinken, of een specifiek merk, of zijn er plaatselijke feestdagen en evenementen waar mensen meer of minder drinken.

Voor de overheid ook interessant hoeveel plastiek vs glas vs blik verkocht wordt in een bepaalde streek, misschien kan de stad bepaalde belastingen invoeren om het verbruik van de burgers af te straffen. En er zijn natuurlijk een hele reeks andere proxies die berekend kunnen worden aan het verbruik/veranderingen van verbruik.

Vroeger zagen we ook geen problemen dat andere mensen meekeken welke websites we bezochten en wat in onze e-mails stond.
Bedrijf als dit is marktleider en beursgenoteerd. Duizenden werknemers, marktkapitalisatie van bijna 5 miljard.
Mij lijkt het dat een goeie hack hen miljoenen kost, dus je kan ook stevig losgeld vragen.
Meer irritatie veroorzaken.
Afzetten tegen de recente wijziging in statiegeld op blikjes?
"... some men just want to watch the world burn"
Aldus Alfred, de butler van Batman.
Verzet tegen statiegeld op blik
Anoniem: 58485 @Sk313t0r22 juli 2023 10:17
Je had technisch een supermarkt meer uit kunnen laten betalen dan dat daadwerkelijk was gedaan. Of minder. Of een niet correcte administratie etc.

Je kunt behoorlijk wat schade aanrichten nog voordat iemand wat merkt.
Er zijn vele redenen te bedenken om een hack uit te voeren. De meest ordinaire is natuurlijk om het betreffende bedrijf af te persen. Daarnaast het stelen van data, aan anderen laten zien waartoe ik als hacker toe in staat ben of om infrastructuur plat te leggen.
Wat dacht je van de hoeveelheid flessen en blikjes die nu in de vuilnisbak zijn verdwenen omdat mensen ze niet bij de supermarkt hebben kunnen leveren? Sommige partijen hebben deze dagen goed extra geld verdiend.
In een ander groot bedrijf (lees: genoteerd in de AEX) waar ik ooit werkte was er ooit een hack van een sigarettenautomaat, die intern nog op win95 draaide. Nooit naar omgekeken dus.

Meestal is het doel van zo'n domme automaat te hacken om als proxy te dienen om op het bedrijfsnetwerk te geraken. In dat bedrijf waar ik werkte met succes overigens, want dat lag ook 2 dagen plat!
In een ander groot bedrijf (lees: genoteerd in de AEX) waar ik ooit werkte was er ooit een hack van een sigarettenautomaat, die intern nog op win95 draaide. Nooit naar omgekeken dus.

Meestal is het doel van zo'n domme automaat te hacken om als proxy te dienen om op het bedrijfsnetwerk te geraken. In dat bedrijf waar ik werkte met succes overigens, want dat lag ook 2 dagen plat!
Je bedoeld een C2 server ;).
Eerder een jump box/server
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Skywalker2721 juli 2023 17:08
Je bedoeld een C2 server ;).
Nee hoor. Een een command-and-control (C2) server wordt doorgaans gebruikt om malware / bots aan te sturen. Een "lekke server" wordt als jump host gebruikt om vanuit daar lateral movement op te zetten en verder het netwerk in te gaan.
Dat bedoelde ik ook het was eigenlijk ook meer een vraag. Maar id oude legacy valt te veel op maar heb het wel eens gezien dat ze een lekke server ook daarvoor misbruiken en dan vervolgens gebruiken om data naar buiten te brengen. Oude server die iedereen vergeten is die ergens in het CV hok staat voor BACnet oepsie.

[Reactie gewijzigd door Skywalker27 op 22 juli 2024 17:46]

De automaten hebben wel lokale opslag, maar vooral de ruim tweehonderd oudere automaten zouden deze week kunnen stoppen met werken.
Waarom stoppen die dan deze week met werken? Omdat die automaten een kleine buffer opslag hebben en die raken dan vol.
De controle drang van de mens heeft ons tot een verdienmodel van recyclen geleid.

De meerprijs van deze containers was al meegerekend in de prijs en nu betalen we met zijn allen ook nog voor de dienstverlening.

We moeten echt trots zijn op onszelf, waarom kunnen we niet gewoon recyclen zonder verdienmodel?
Waarom moet een statiegeldautomaat afhankelijk zijn van een server bij de fabrikant om goed te kunnen werken? :?
Staat in het artikel: om te weten hoeveel statiegeld uitgekeerd moet worden aan de winkel.
Dat zou toch ook met een local caching gedaan kunnen worden?
Ze hebben een lokaal buffer, maar die is best klein. Als het buffer vol zit, is het wachten tot er weer connectie is.
Hoe groot moet die buffer zijn dan ? En waarom kan die vollopen?

Stel dat de automaat 1024 verschillende statiegeld flessen en blikjes ondersteund. De automaat zal een lijst moeten hebben van elke barcode die ie moet accepteren, dit zal ergens opgeslagen zijn maar tussen updates door (die nu dus niet plaatsvinden) zal dit niet veranderen. Hier kan dus niets vollopen.

Verder per item een 32-bit unsigned int om bij te houden hoeveel flessen/blikjes van dat type gezien zijn. Dat geeft je ruimte voor ruim 4 miljard (4.294.967.296 om precies te zijn) van elk type te zien voordat je vol loopt.

Barcodes zijn in EAN13 formaat en bestaan uit 13 cijfers. Laten we voor het gemak er van uitgaan dat dit is opgeslagen als BCD, dus 2 cijfers per byte (het kan vast efficiënter maar dit rekent makkelijk) dus totaal 7 bytes per streepjescode. Plus de 4 bytes voor de uint32 met de counter gaat het om 11 bytes per type fles/blikje. Oftewel 11 kilobyte aan geheugen om 1024 types fles/blik te ondersteunen. Misschien wil je de datastructuur iets anders organiseren, b.v. een tree om zo snel de EAN op te kunnen zoeken, dus laten we het met overhead afronden op 16kB per 1024 artikelen, waarbij je dus per artikel ruim 4 miljard flessen kan inleveren voordat er iets ‘vol loopt’.

Hoe beperkt is de hardware in zo’n automaat dat het in een paar dagen volloopt, want je zou met een microcontroller van een minder dan een euro een systeem kunnen bouwen dat tientallen jaren zou kunnen draaien zonder ooit vol te lopen.
Ik vermoed dat de afzonderlijke transacties zichtbaar moeten blijven zodat die met het kassaverkeer gematched kunnen worden. Anders zou de leverancier makkelijk geld kunnen wegsluizen, van elke euro 1 cent achterhouden of zo. Dus op transactieniveau keurig bijhouden, wellicht zelfs met timestamp en ingeleverde meuk erbij om het rond te kunnen tellen. En dan wordt het ineens een ander feest. In een andere thread had ik al berekend dat er circa 1 miljoen euro per dag alleen al in NL in omgaat (de gemiddelde NL gebruikt 52 flesjes van 15 cent per jaar en - aanname - 208 van 25 cent..). Dat is gewoon teveel om op blauwe ogen te vertrouwen.

De appie hier met een Tomra deed het tenminste nog zonet :)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 17:46]

Als je het aan het kassasysteem gaat koppelen dan hoeft die automaat helemaal niets bij te houden. Dan houdt je gewoon bij wat er aan de kassa daadwerkelijk aan klanten is terugbetaald en verreken je dat.
Meerdere redenen waarom dat een slecht idee is:
1. Dat accepteert de accountant van Tomra niet aangezien de kassa van een ander bedrijf is
2. Dat schept dus een afhankelijkheid
3. En is fraudegevoelig

Je wilt juist de twee stromen tegen elkaar aan kunnen houden als er gedoe is over de uitbetaling. Stel dat Tomra het idee krijgt om van elke euro 1 cent achterover te drukken en AH besluit om elke euro die is uitgekeerd te tellen als 1 euro en 1 cent. Dat wil je dan ook kunnen vergelijken ...
cc @Aaargh!
Geen idee hoe dit bij deze casus geregeld is, maar grote kans dat er sowieso niet met euro’s gerekend wordt door deze automaten.

Het is eenvoudiger en minder fraudegevoelig om alleen items per type te tellen en op te slaan.

De vergoeding wordt uiteindelijk sowieso buiten het systeem van de automaten afgerekend, dus waarom ze in een soort geldautomaten veranderen? Zou me ook niet verbazen als de fiscus er dan veel zwaardere eisen aan gaat stellen zoals bij geldkassa’s (dubbel telwerk en opslag van elke aanslag en dergelijke) wat het weer duurder maakt.
Ik ken de automaten in Nederland niet, maar alle automaten die ik in andere landen ken geven type (fles/blik) en waarde aan, want de klant wil weten hoeveel geld deze terugkrijgt. Intern moet je daarnaast bijhouden wat er exact is ingeleverd.
De oudere automaten hebben niet veel ruimte aan boord. De nieuwere automaten hebben meer ruimte en werken nog steeds als het goed is.
Want de winkel heeft geen kratten met lege flessen staan? Sorry, maar ik blijf dit een onzinnige reden vinden, maar de consument is wel weer de gebeten hond, want die kan niet de flessen inleveren wanneer hij dat wilde.
Nee, al minstens 15-20 jaar niet meer, gaat gewoon in grote zakken, kratten nemen meer ruimte en gewicht in beslag in transport.

En de gebeten hond is wel erg overdreven, 't is niet zo of er bij het gros van de mensen zoveel geconsumeerd wordt, dat huis uitpuilt van de lege flessen na 4 dagen, beetje geduld mag toch wel te verwachten zijn.
Dat lijkt mij alsnog het probleem tussen de winkel en degene die de winkel moet uitbetalen, waarom de automaat daar zo'n internet afhankelijkheid bij heeft, is mij echt volstrekt onduidelijk.

Laat dan lokaal ook bijhouden hoe en wat en dan eens per zoveel tijd (per dag bijvoorbeeld) in de nacht of zo synchroniseren en klaar. Een beetje geduld is zeker niet erg, maar een downtime als dit, omdat de leverancier gehacked is, staat naar de consument nu eenmaal ook erg schraal.
Dat wordt ook lokaal bijgehouden, binnen het systeem van de automaat (anders wordt fraude wel heel makkelijk) maar die automaten hebben ook maar zoveel buffer en dat is niet ontworpen om dagen lang zonder verbinding te zitten, wat dat betreft, is dit gewoon een zeer unieke edge case voor automaten die al 20 jaar lang een uptime hebben van 99,9% ofzo.
Ik denk dat je er wel vanuit kan gaan dat zowel de supermarkt als de automaat-boer aan alle kanten proberen het verschil tussen ingeleverde spullen en wat daadwerkelijk wordt uitgekeerd zo groot mogelijk proberen te krijgen. Dat is 100% winst. Mensen gaan niks mee terug naar huis nemen. De criteria omtrent het aannemen of afkeuren van een blikje gaan ze absoluut mee rommelen in eigen voordeel.
En de gebeten hond is wel erg overdreven, 't is niet zo of er bij het gros van de mensen zoveel geconsumeerd wordt, dat huis uitpuilt van de lege flessen na 4 dagen, beetje geduld mag toch wel te verwachten zijn.
Spreek voor jezelf !, ik lever hier weer een vrije dag voor in, dat word donderdagavond kamperen voor de AH deur om ergens vooraan in die flessenautomaat rij te staan !
Valt tegen hoor, ik drink veel (zero) frisdrank en water uit flessen, omdat het leidingwater waar ik woon niet bepaald drinkbaar is. Als de leiding 2 uur stilstaat is het al bruin tot je het doorspoelt en het stinkt naar chloor. Dus alles wat ik drink komt uit plastic. Vooral in 35 graden in de zomer tikt dat best aan.

En de kleine winkeltjes waar ik dat koop (want naast de deur, en geen auto) zijn ook niet het soort winkeltjes dat ruimte hebben voor een inzamelautomaat. Gelukkig hebben ze waar ik woon helemaal geen statiegeld.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:46]

Alleen nog maar voor bier denk ik. Toen ik 13 jaar geleden nog in de supermarkt werkte gingen alle water/frisdrank flessen al in grote plastic zakken.
En dan gaat statiegeld Nederland maar uit wat de machine heeft aangegeven zonder ook maar 1 vorm van controlle? Dat lijkt mij sterk.
Dat denk ik zeker wel ja.
Wat denk je dat het gaat kosten om dat allemaal te controleren versus het ‘verlies’ als er 1 automaat iets doorgeeft wat niet klopt?
Een automatische check met de kassa’s van grote supers zou er kunnen zijn, maar misschien ook wel helemaal niet. Er zullen heel veel mensen vergeten een bonnetje in te leveren ook. Ik ken er in elk geval al 1 iemand. Daarnaast hebben veel automaten een donatie-knop, dus komt er geen bonnetje die de kassa daarna gaat scannen en moet Statiegeld Nederland dus direct een bedrag naar dat goede doel overmaken.

Dus ik denk inderdaad dat er gewoon op vertrouwd wordt. Excessen worden vast opgespoord met een algoritme, maar ook dan denk ik niet dat er iemand de flessen daadwerkelijk komt tellen. En de supermarkt kan ook snel genoeg aangeven of het klopt, ze merken het heus als er opeens een miljoen flessen op 1 dag zijn binnengekomen en kunnen dus zo doorgeven dat het wel of niet kan kloppen.

We gaan in Nederland ten onder aan alles willen controleren. Daar gaat er zóveel geld in om, dat wil je niet weten. En de slimme fraudeurs pak je er niet mee. Hooguit iemand die een eerlijke vergissing maakt en dan heb je een missende euro opgespoord met de inzet van weet hoeveel mensen.
En daar dan nog wat managers bij, een P&O-afdeling, het bedrijfsuitje….

Ik kan je een waar voorbeeld geven:
In onze gemeente is een parkeerboete 60 euro. Dus parkeren zonder kaartje of met verlopen kaartje (nu app, maar dit praat makkelijker).
Uit berekeningen bleek dat elke uitgeschreven boete 125 euro kostte om uit te schrijven. Dat is dus personeelskosten van de BOA, systemen om de boete te verwerken, het papiertje, postzegel et cera, alles.
Dus ja. Dan kan je beter ophouden met controleren. Dat bespaart je heel veel geld….
1 mega machine waar je die grote zakken in 1 keer in gooit en die laat tellen(in de tussen tijd die persoon iets anders laten doen hoeft niet veel te kosten). En ik heb het ook niet over machines die iets anders aangeven maar eerder personen die er misbruik van maken. Even terug naar achter en opnieuw er in stoppen is wel erg makkelijk zeker als je kratjes bier neemt. En controleren kost geld net zoals parkeer boetes vast niet winstgevend zijn. Dan in je wat meer gemeente belasting....
Bedankt! Nu voel ik me oud....Ik moest die nog altijd sorteren in kratten... Als dan omgeroepen werdt "Embalage alsutblieft..." Wist je dat er een grote tafel klaar stond met leeg goed wat gesorteerd moest worden in kratten of een rollerband vol kratten met lege bierflessen..... :X en dat stonk vaak ook nog eens.... :?

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 22 juli 2024 17:46]

Jaaa, heb ik ook tijden gedaan totdat ik beter bijbaantje vond.
Op zaterdag kon je daar de hele tijd blijven staan, zo druk was het dan wel.

En daarvoor moest je het nog handmatig doen, met zo’n omdraai-deur-luik-ding.
Mensen zetten hun flessen neer, je sloeg ze aan op een telmachine en gaf ze een bonnetje.
Nee, volgens mij niet meer. Als het goed is, is het idee dat de producten in de winkel worden vernietigd. En als een soort plasticpulp/blikpulp worden afgegeven aan een derde partij. Juist om veel ruimte besparen (bij zowel de winkel als de fust-transporteur)

Nou zal dit nog niet overal zijn, maar als het goed is, gaat dit de standaard worden.
Barcodes ophalen, statistieken verzenden naar Statiegeld Nederland, remote support.

Zal vast nog wel meer zijn.

In principe moet voor de statiegeldbetaling elke transactie gelogd zijn, wat nu dus problemen geeft omdat de lokale log van die apparaten vol loopt.

Dit is exact één van de voorbeelden waar een "IoT" in mijn mening wél sense maakt ;)
Die zou natuurlijk prima ook in batches kunnen. 1x per dag heel de bups opsturen:
1378 fles X
564 blikje Y
Laten het 400 producten zijn.

En verwacht meta data er omheen. Comprimeren. Ik verwacht niet meer dan 5MB aan data per dag.

Dit is nou typisch iets wat niet ‘live’ hoeft. Nieuwe producten komen niet uit de lucht vallen. Die barcodes zijn minimaal een week vantevoren bekend.
Vergeet niet dat de Jumbo/AH medewerker niet zit te wachten op "dat ding elke keer moeten updaten" met een stickje o.i.d.

Het is natuurlijk ook een embedded device. Als zo'n ding 16MB opslag heeft ben je waarschijnlijk al optimistisch. Die controllers worden gebouwd op het principe "betrouwbaar en zo goedkoop als het kan en nog functioneert".
Nee, daarom moet dat ding dat ook automatisch doen. Gewoon 1x per dag een batch met alle nieuwe streepjescodes en de dagafzet.

Dat lijkt mij een veel logischere oplossing
Als ik het goed begrijp is dat wat er nu gebeurt, en gaat dat normaal "live" zodat alle stats "direct" zijn doorgegeven.

Kan het zo verkeerd hebben hoor
Dat blijkt inderdaad het geval. En dat is op zich primaïg zolang het er maar niet van afhankelijk is. En dat laatste is natuurlijk wel ‘slecht’
Gezien het tekst is, is het ook prima te comprimeren naar bijvoorbeeld .zip files, mocht dat wenselijk zijn. ;)
Misschien gebeurd dit ook al wel... Maar vol is vol natuurlijk....

Maar wat met je ticketje dan?.... ook morgen terug komen?

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 22 juli 2024 17:46]

Uiteraard niet, maar ik zie geen reden dat het apparaat een continue cloudverbinding nodig heeft om z’n operatie uit te voeren.
Dat heeft het ook niet nodig, maar als het geheugen vol is... is het vol... dan zal je eerst je buffer moeten leegmaken (is online gaan) en dan kan je weer door.

Ik kan me wel inbeelden waarom het wel nodig zou zijn.... als je het statiegeld wel direct wil doorberekenen dan heb je wel een continue verbinding nodig. Dan heeft de buffer weer geen zin.

Het is kiezen tussen de pest en .... affin...
Inderdaad heel vreemd. Dat er internetconnectiviteit is om barcodes o.i.d. te updaten is logisch, maar afhankelijk van internet is best belachelijk..
Zoals het artikel vermeld is het nodig voor het doorgeven van de transacties. Dit zou best in een buffer opgevangen kunnen worden wanneer het apparaat offline is, maar die loopt ook een keer vol.
Er staat dan ook dat het gebufferd wordt. Dus niet een volledige afhankelijkheid.

"De automaten hebben wel lokale opslag, maar vooral de ruim tweehonderd oudere automaten zouden deze week kunnen stoppen met werken. "

Ze moeten immers centraal verwerken welke vestiging welke hoeveelheid heeft ingenomen om hieraan uit te keren. Hoe had je dat offline dan in gedachte?
Prachtig idee, en dan de kosten van die medewerker die ook niet gratis werkt in rekening brengen van de klant die de flessen inlevert... i.p.v. U krijgt € 2,50 terug, U moet € 4,50 betalen.

:+
Mooi, naai je die flessen toch gewoon weer in de bosjes? Prima om in te voeren? Milieu is prima, zolang mensen er maar niet voor hoeven te betalen.
U heeft duidelijk mijn smily gemist...
Ik begrijp ook niet waarom ik dan niet alle flessen overal kan inleveren. Ean is consistent over alle supermarkten.
Binnenkort kan ik mijn wc niet eens meer doortrekken als er ergens een server niet beschikbaar is? :P
Wat als dit bedrijf failliet gaat, wat dan?
Dan moeten alle winkels over op een andere leverancier van statiegeld automaten. Het is geen monopolie wat tomra heeft.
Maar net als vanmoof: failliet en servers offline, mensen verliezen toegang tot hun fiets en moeten andere workaround zien te vinden.
Nu zou een winkelketen nieuw apparatuur moeten aanschaffen?
Dat is hetzelfde als je kassaleverancier failliet gaat, dan moet je ook op zoek naar een ander systeem en alles vervangen..
Geld ook voor de pinautomaten en POS systemen, of iedere keten moet all die apparatuur en infrastructuur zelf gaan ontwikkelen, produceren en beheren.
Er zijn al smart toilets, dus dat zou nog eens zomaar waarheid kunnen worden ook...
Binnenkort kan ik mijn wc niet eens meer doortrekken als er ergens een server niet beschikbaar is? :P
Dat is theorie een mogelijkheid ja. De PWN's / Vitens / WaterNetjes van Nederland hebben heel veel machines met besturing staan die vast wel ergens via internet en servers moeten communiceren. Zie ook: Vintens moves to cloud security
Waarom zouden die onderling communiceren via het internet? Er zijn zoveel andere opties wat online kan en het internet nergens raakt. SIM er in, private APN erbij en je bent in business. Dit soort bedrijven zijn kritieke bedrijven en zouden wat mij betreft nooit via het internet hun bedrijfsvoering mogen doen. Overigens leuk artikel, opvallend dat daar nergens het woord "internet" in voor komt. De "Cloud" komt overigens ook in vele gedaanten, zoals een private cloud ... Het zou me niet verbazen dat Vitens iets dergelijks inzet.
Dat is juist de vraag. Je wilt niet weten hoe het soms aan elkaar gekoppeld is. Je wilt het niet weten. Veel systemen is het soms echt: Het draait en werkt toch? Pas bij het vervangen van de installatie of groot onderhoud worden dat soort dingen opnieuw bekeken. Tot een paar jaar terug zag ik bij diverse gemeentes nog oude PC's (denk aan windows XP machines) staan die voor bijvoorbeeld de (riool)gemalen en verkeerslichten aanstuurden. Zie ook artikel: Cyber securiy raad: Overheid moet industriële controlesystemen beter beveiligen.

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 22 juli 2024 17:46]

Ik weet het helaas WEL ... Gemak, goedkoop, nog meer gemak , onkunde ... Dit soort praktijken zeg maar. Het verdrietige is dat veel mensen - ook hier bij Tweakers - lijken te denken dat er naast "internet" er niets bestaat om IT met elkaar te laten kletsen, terwijl er zoveel is naast het internet ...
Als jouw wc een buffer heeft, zal die het echt wel een tijd zonder internet volhouden. Net als deze machines. Alleen is een keer die buffer vol en houd het wel op.

Het verbaasde mij eerlijk gezegd dat er überhaupt een buffer is! Positief verrast.
Als je al op het WC zit is je eigen buffer al vol.... gelukkig heb je daar geen internet voor nodig :o
Ik weet niet of het hier in Duitsland ook zo is dat een statiegeld machine op het internet aangesloten is.

Maar hier piepen ze als een gek als er iets fouts is. De medewerker komt dan en checkt het. Nu staat Duitsland als bekend om het oprapen en alles van blikjes, flessen en noem maar op. Zelfs glazen Jogurt uit de kaufland heeft 15c statiegeld. Dus die zullen vast meer ervaring hebben in dit soort dingen dan Nederland waarbij het pas dit jaar in is gegaan voor blikjes 15c uit te leveren wat natuurlijk een grap is.

Maar tomra is dus dan iets uit Nederland?
probleem is dat we hier 1 voor 1 elk flesje/blikje in de automaat moeten stoppen, ipv een apparaat waar je de hele zwik in eens in mikt.

[Reactie gewijzigd door rammes op 22 juli 2024 17:46]

Die machine (Tomra R1) bestaat al zo'n 4 jaar, maar gezien we in Nederland tot voor kort alleen statiegeld op flessen hadden niet interessant genoeg.
Ik gok dat die een flinke investering vergt, wat met de introductie van statiegeld op blikjes opeens interessant kan worden voor de grote supermarkten.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Aquafreak21 juli 2023 16:18
Nu ben ik heeeeel benieuwd hoe goed dat gaat met het niet deuken van de blikken...
Een blikje mag best flink ingedeukt zijn voordat die geweigerd wordt door de machine, zolang de streepjescode maar scanbaar is.
De media heeft alleen iedereen gek gemaakt dat er absoluut geen deukje in mag zitten... :O
En hoe werkt dat met flessen/blikjes waar geen statiegeld op zit? Moet je dat er dan uit gaan vissen?
Eenzelfde idee als bij een automaat met een bakje voor niet geaccepteerd contact geld, alleen dan een iets groter vakje uiteraard. :P
Of simpeler analogie: de bak onderin waarin waar je een krat in kan stoppen. Als er een flesje in zit dat niet in dat krat hoort, vertelt hij de positie. Kan je eventueel dat flesje nog bovenin het apparaat stoppen om te zien of het los wel toegestaan is (maar niet in dat krat hoort).
Niet helemaal hoe die machine (Tomra R1) in @JeroenV_ 's filmpje werkt. Een geweigerd blikje blijft namelijk niet in de bak waar die ingegooid is, maar komt in een andere bak (zoals geweigerd geld) terecht.
Dat is wel fijn, hoef je niet meer het afval te sorteren.
Uh ja?
Waarom zouden winkels en fabrikanten niet-Statiegeld flessen innemen? Ze doen het huidige spul alleen maar omdat het verplicht is. Het kost ze namelijk vreselijk veel hele dure magazijnruimte die ze liever voor nuttige zaken ik zouden willen zetten.

Ik zie nu nog net zoveel troep op straat als ervoor, dus heb niet het idee dat statiegeld nou zo goed werkt.

Als we nou handhavers zouden hebben, 250 euro boete per op straat gegooid papiertje én daadwerkelijk handhavers. Wie weet.
Gelukkig zijn er mensen die zwerfafval tellen en. Die zien wel een duidelijke vermindering in blikjes op straat. Zoek maar eens op zwerfinator
Er zijn ook minder blikjes op straat, alleen wel veel meer andere zooi die uit de vuilnisbakken wordt gehaald op zoek naar blikjes. Wie had dat nou ooit verwacht?
Ik moet meteen denken aan de professor uit Perry het vogelbekdier 😁
Of hij wordt gewoon apart gehoud en kan de winkel rycelen. Bij een supermarkt waar ik werk komen die blikjes/flessen bij de bierblikjes en gooien bij weg
Daarvoor zijn er twee opties waaruit de supermarkt kan kiezen:
1) voor elk fout blikje gaat er 50 cent van je ‘tegoed’, wat daardoor ook negatief kan worden en dan moet je dus netto betalen voordat je de winkel uit mag, of:
2) een iets duurdere automaat heeft een speciale lanceerbuis en schiet de foute blikjes zo terug tegen de klant aan
Nou, die zouden gewoon door de winkel in de recycling gegooid kunnen worden natuurlijk. Als je de consument toch al laat opdraven kan dat er mooi bij als service.
Die zal die zelf splitsen. Nadeel is dan wel dat de flessen die die nu pas goed scant bij een 2e keer, dus geen statiegeld oplevert, want ik verwacht dat die 'afval'bak aan de achterkant zal zitten, niet aan de voorkant zodat je nog eens kunt proberen.
Dat zou wel een oplossing zijn. De laatste maanden wordt het erg hinderlijk dat regelmatig mensen de automaat vreselijk lang bezet houden doordat ze tassenvol flesjes in de automaat aan het douwen zijn, waarvan een groot deel niet wordt geaccepteerd (waarvoor dan nog vaak een tweede, derde of zelfs vierde poging wordt gedaan).

Gisteren ook weer drie kinderen van drie turven hoog die de automaat zo'n 20 minuten lang bezet hielden en een grote rotzooi maakten van de vloer met niet geaccepteerde flessen. Toen ze eindelijk klaar waren, had de automaat een storing, wat ook weer een kwartier duurde voor het gerepareerd was.
Die mensen zouden eens na moeten gaan denken over hun gedrag.
Alsof er geen alternatieven zijn voor blikjes en flesjes water.

Zeker voor die laatste kun je zelf een duurzame drinkfles aanschaffen en zelf vullen met kraanwater.
Nog stukken goedkoper ook.
Die kinderen halen vaak lege flessen op in de wijk. Soms voor zichzelf, maar meestal voor een goed doel.
Kinderen die dat voor zichzelf ophalen, geef ik ook meestal niks. Dan moeten ze gewoon een krantenwijkje nemen of iets dergelijks.
Nouja, het zal zeker niet de 1e keer zijn dat een fles niet meteen herkent wordt, dus ik vind het logisch dat mensen dan nog eens proberen, men heeft er immers wel statiegeld aan moeten verspillen. Ik had in het begin met die kleine plastic flesjes ook niet door dat je het label er op moest laten zitten, ik dacht dat die ook gewoon op formaat gescanned werden zoals 'vroeger' dat ook met grote flessen gebeurde.
Dat dit niet de standaard is is ook een beetje vreemd eigenlijk
Nee, Tomra is ook actief in Duitsland.
En een hoop andere landen vermits ze in Noorwegen zitten :D je kan hier eens doorgaan : https://www.tomra.com/contact-us/office-directory/
Ik snap niet zo goed waarom er zo moeilijk wordt gedaan met statiegeld.
Elk blikje/flesje zou gewoon ingeleverd moeten kunnen worden, ook als deze beschadigd is.

Dit zou zelfs mensen kunnen stimuleren om de troep uit de natuur te halen, om op die manier wat bij te verdienen.

Dat milieu wat mag kosten weten we van de 0,000036 graden, dus waarom mag dit niet wat kosten?
Dan haal ik mijn blikjes net over de grens en verdien hier 15ct terug. Dit had men lekker europees moeten oplossen.
Dat zorgt dan inderdaad voor een stukje extra kosten, vast niet vergelijkbaar met 28 miljard.
Statiegeld artikelen worden sowieso nooit allemaal ingeleverd, vanuit daar wordt het systeem bekostigd. Dat zal met dit systeem niet anders zijn.
Wat een werk.
Gewoon fles uit het schap pakken, leeggooien in de vriezer en direct inleveren.
Hoppa, 25 cent verdiend!
Ik reageerde op Billy, die wilde blikjes over de grens gaan halen dus ik vertelde hem over een makkelijkere manier.
Maar wel bedankt voor de goede onderbouwing van je beoordeling :-)
Het zou ook verrekte fijn zijn als ze gewoon fijngeknepen ingeleverd konden worden ja. Want het is zo vervelend om al die lege blikjes en flessen mee te nemen. Enorm volume. En ze worden toch niet hervuld zoals de harde colaflessen vroeger (waarom eigenlijk niet? Dat was een geweldig systeem)

Ik knijp ze hier altijd fijn en gooi ze gewoon in de plasticbak. Maar hier in Spanje hebben we helemaal geen statiegeld, er staan gewoon overal op straat plasticbakken. Dan hoef je het alleen nog maar in de juiste bak te doen.
Kon er wel om lachen toen ik hoorde dat iemand ze gehackt had :) Vrijdag file voor de automaten :9
Ik ben soms zo blij dat ik boodschappen laat bezorgen, ik flikker al het blik en de flessen in het krat en het wordt verrekend.
Niets irritanter dan bij de supermarkt tegen een kapotte automaat aan lopen…
Had ik gisteren. Stond ik dan met een volle winkelkar met lege flessen… ook best lastig boodschappen doen op zo’n manier…
Je kunt er uiteraard ook met een boog omheen lopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.