Sommige statiegeldautomaten zijn door cyberaanval bij fabrikant buiten gebruik

Tomra, fabrikant van statiegeldautomaten, heeft na een cyberaanval een deel van de servers offline gehaald. Daardoor werkt 'een beperkt aantal' statiegeldautomaten niet meer. Ook in Nederland blijken statiegeldautomaten niet meer te werken door de aanval.

Het 'merendeel' van de emballageautomaten blijft werken in een offlinemodus, meldt Tomra. Een 'beperkt aantal' oudere statiegeldautomaten werkt echter niet zonder continue koppeling met Tomra's servers. Het is niet duidelijk om hoeveel automaten het gaat en waar deze staan. Op sociale media zijn afbeeldingen verschenen van Nederlandse of Belgische statiegeldautomaten die door de storing niet te gebruiken zijn.

Tomra zegt de servers uit voorzorg offline te hebben gehaald en eraan te werken deze weer online te kunnen zetten. Het is niet duidelijk om wat voor cyberaanval het gaat. Het bedrijf heeft ruim 80.000 statiegeldautomaten in meer dan zestig markten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

18-07-2023 • 19:31

196

Submitter: Xtuv

Reacties (196)

196
186
46
4
0
104
Wijzig sortering
bron:
https://tomra.nl/over-tomra/werken-bij-tomra/page/2/
Ons kantoor in Apeldoorn levert niet alleen statiegeldautomaten aan de Nederlandse markt. We vervullen bovendien de functie van regio hoofdkantoor. Wij zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

bron:
https://tomra.nl/installatiemonteur/
je bent onderdeel van een serviceteam in de Benelux dat samen verantwoordelijk is voor het realiseren van gecontracteerde onderhoudsuren, het oplossen van storingen en het uitvoeren van installaties.

bron:
https://tomra.nl/service/
Op zoek naar instructies of benieuwd hoe u de meest voorkomende verstoringen zelf kunt oplossen? Download de gratis TOMRA service app. Hiermee is de meest praktische informatie over de automaat en onze organisatie altijd binnen handbereik.


Als ik de service en vacature site zo doorlees kan het een probleem in de Benelux en de rest van Europa voorkomen? Het FD meld dat er ook problemen zijn in Noorwegen maar kan het niet lezen van wegen de betaal muur.

Uit de USA meer nieuws over de hack.
https://thecyberexpress.com/tomra-data-breach/
https://www.siliconrepubl...tack-recycling-ransomware
https://www.theregister.com/2023/07/18/tomra_cyberattack/
https://www.marketscreene...on-cyber-attack-44356032/

https://www.tomra.com/new...mra-cyber-attack-update-2
Hier in staan welke taken van het bedrijf getroffen zijn:
TOMRA Group: Internal IT-services and some backoffice applications remains offline and affects our supply chain management. Major office locations are offline, and employees are asked to work remotely.
TOMRA Collection: The reverse vending machines (RVMs) in operation are from different generations. In Europe and Asia the majority continue to work in offline mode, while a limited number of old RVMs are no longer operating. RVMs in Australia and North America remain online and fully connected.
TOMRA Recycling: Currently operating as usual, but some functionality is limited due to digital services being offline.
TOMRA Food: Currently operating as usual, but some functionality is limited due to digital services being offline.


Blijkbaar zijn ze best groot!
Maken blikjes, zamelen ze in een full cirkel.

[Reactie gewijzigd door onno oliver op 22 juli 2024 13:22]

Tomra test sinds kort in Duitsland een new - revolutionair! - systeem: TOMRA R1 - tot 100 flessen teglijk! :Y)
https://youtu.be/aeatCSDiJ7k
Update:
https://youtu.be/YiNoHgQUsgg

[Reactie gewijzigd door Joepi op 22 juli 2024 13:22]

Als ze dat voor blikjes kunnen aanpassen, kunnen ze gaan cashen hier
Werkt ook met blikjes, dus zak met flessen en blikjes, ook als mix, kijk maar:
https://youtu.be/YiNoHgQUsgg
Hier de link:
https://tomra.nl/emballage-automaten/inbouw-automaten/r1/

[Reactie gewijzigd door Joepi op 22 juli 2024 13:22]

Dat "nieuw en revolutionair" valt best mee. In Finland staan ze bijvoorbeeld al een tijdje. Ik heb er een jaar geleden eentje gebruikt, en dat werkte inderdaad erg fijn.

Nadeel is wel dat 'ongeldige' blikjes gewoon weggegooid worden en niet meegeteld in de uitkering van het statiegeld, dus als de machine ten onrechte een blikje als 'ongeldig' ziet, dan ben je dat statiegeld kwijt. Maar tegenwoordig lijken de scanners dermate accuraat te zijn dat ik vermoed dat dat geen heel groot probleem gaat zijn, en ik zie ook niet direct een betere oplossing voor een bulkautomaat.

In Duitsland staan er overigens ook een hoop. In Nederland nog geen enkele aldus de kaart, helaas.

Er is ook nog een andere fabrikant (even de naam kwijt) die een bulk-automaat maakt, maar daarvan heb ik geen kaart kunnen vinden. Die van Tomra zal denk ik niet heel snel in Nederland verschijnen, ben ik bang; die kan namelijk niet in 1x gekocht worden, en kan alleen afgenomen worden op een contract waar er per ingenomen blikje/flesje betaald wordt, iets waar de Nederlandse supermarkten naar ik vermoed niet heel happig op zullen zijn.
Nooit geweten dat die machines aangesloten zijn op het internet. Maar als ze dus kunnen praten met het systeem van de leverancier, waarom moet ik dan nog altijd op een belletje drukken als de fles vastzit….? Dat kan dan toch ook op een slimmere manier?
Zodra fabrikanten een fles of blik op de markt brengen waarvoor statiegeld moet worden betaald, worden de betreffende barcodes in een database geplaatst. De automaat weet zo exact voor welke verpakkingen statiegeld is betaald en voor welke niet. Deze database worden op elke automaat op een vrij regelmatige basis (lees dagelijks) ingeladen. Oudere automaten lijken deze blijkbaar niet offline te kunnen coachen/gebruiken.
Volgens mij zou het best een goed idee zijn om bedrijven bij een cyberaanval te verlplichten tot vrijgave van details. Op deze manier kan gewoon nalatigheid of zelfs fraude daarmee worden bedekt. Ook lijkt het me van belang om verdere escalatie bij mogelijk andere bedrijven te voorkomen.
Volgens mij zou het best een goed idee zijn om bedrijven bij een cyberaanval te verlplichten tot vrijgave van details. Op deze manier kan gewoon nalatigheid of zelfs fraude daarmee worden bedekt. Ook lijkt het me van belang om verdere escalatie bij mogelijk andere bedrijven te voorkomen.
Heel bot, maar daar heb JIJ op dit moment helemaal niets mee te maken.
Er zijn geen privacy-details in de verwerking, het is een systeem van innemen, optellen en uitkeren.

De drang om alles maar te willen weten is onnodig hooggespannen
Ze verzamelen persoonlijke informatie op verschillende manieren. Wie dan bij een "cyberaanval" de details geheim houdt heeft waarschijnlijk wat te verbergen. Daar is geen andere reden voor.
Wie ze ?
De blikjesmachines?
De maerskrederij ?
En zo zijn er meer aanvallen geweest waar gelijk om "we willen alles NU weten" geroepen werd.

En dan nog, je hebt er geen ruk aan om het gelijk volledig open te gooien.
Wat wil je doen, een telefoontje 'ik denk dat je X moet nakijken, of zet je backups terug'

Mijn ervaring met verschillende hacks en op de eerste rang te zitten waren leerzaam, maar ook een heel speciale discipline.
Dat zijn meestal geen simpele zielen die op fora om hulp komen vragen.

En ook die hacks waren na een onderzoek niet meldplichtig naar derden, alleen een vermelding bij de betreffende instantie en een notitie bij AP.
Daarna heb je een bepaalde tijd om het door te zetten, of af te melden.

En daar hebben mensen zoals @blorf helemaal nog niets tussen te zoeken
Met "ze" bedoel ik Tomra. Lijkt me duidelijk.
En wat betreft de situatie nu, zonder meldplicht, het was mijn idee om dat te veranderen. De situatie nu bevestigen verandert daar niks aan.
Tenslotte, zoek even naar wat Tomra voor belangen heeft in persoonlijke informatie. (Voor zover ze daar open over moesten zijn). Niks mee te maken, he? Ik heb nooit statiegeldflessen maar als ik die bij de AH zou inleveren en ik lees een dergelijk bericht, krijg ik vraagtekens. Hoezo wordt niet bekend gemaakt waar we het precies over hebben? Een groot deel van wat voor een cyberaanval door gaat wijst erop dat er bij de getroffen organisatie wat valt te halen. Ik denk niet dat het alleen maar voor de kick was om een netwerk van statiegeldmachines lam te leggen via de update-infrastructuur...

Trouwens, waarom reageer je op me om vervolgens naar me refereren in 3e persoon enkelvoud? Is dat een discussie-taktiek of zo? Slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:22]

Nou, vertel ... welke persoonlijke informatie verzamelen ze, en met welke belangen ?

Maar vooral HOE.
Maken ze een foto van elke klant die een fles in de machine steekt ?
Trekken ze DNA profielen, of vingerafdrukken ?

Alsjeblieft, maak ons wijzer.
Een groot deel van wat voor een cyberaanval door gaat wijst erop dat er bij de getroffen organisatie wat valt te halen. Ik denk niet dat het alleen maar voor de kick was om een netwerk van statiegeldmachines lam te leggen via de update-infrastructuur...
Geld, dat is de voornaamste reden van deze hacks.
Een bedrijf lam leggen door onderdelen te gijzelen.
als je een groot deel van die 80.000 emballage machines kan stil leggen, heb je een flinke troef in handen om losgeld te vragen.
Als daarnaast ook de sorteermachine in de fabrieken geraakt worden, wat mogelijk is omdat het netwerk misschien wel onderling in verbinding staat ergens.
Dan is de slagkracht nog effectiever.

Niet elke cyberaanval gaat om persoonsgegevens, wat ze wél gemeen hebben met elkaar, is dat er flinke geldsommen gevraagd wordt door de aanvallers

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 13:22]

https://languagesites.tomra.com/nl-nl/privacy#section1
In het geval van AH vermoed ik dat ze in ieder geval mijn 'anonieme' bonuskaart-nummer meegeven, waardoor Tomra kan uitzoeken welke flessen wanneer bij een andere supermarkt zijn gekocht. Er moet dan dus ook ergens een lijntje naar een AH-computer gaan. Die lag er al voor de verificatie van het uitkeren van statiegeld.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:22]

Wanneer heb jij je bonuskaart gescand bij een flessenautomaat dan? Ik denk dat 'ie geweigerd werd, geen statiegeld. :+
Bij het afrekenen bij de AH. Heel ingewikkeld, is dat.
Je heb hier typisch cherry-picking toegepast.
WELKE GEGEVENS WORDEN VERZAMELD?
Persoonlijke gegevens zijn gegevens die u persoonlijk identificeren of waardoor u zou kunnen worden geïdentificeerd, direct of indirect. We kunnen uw persoonlijke gegevens verzamelen wanneer u online platforms van TOMRA gebruikt of tijdens gesprekken of briefwisseling met TOMRA-vertegenwoordigers;
Het is tegenwoordig onontkomelijk om zo'n statement te plaatsen, ELK bedrijf die ook maar het minste contact heeft met een klant zet dit in zijn disclaimers.
Gewoon om te voorkomen dat iemand een mailtje stuurt, en dan na een paar jaar ineens ( al dan niet grappig bedoeld ) de boel voor een rechter sleept 'boehoeee ... ik wist niet dat ze mijn emailadres gingen opslaan'

Maar leef je droom, beleef de wereld zoals jij dat wilt - ik doe de mijne !
Nee, dat is exact wat er op de door jou genoemde pagina staat.
Aha, dat cherry picken doe je zelf. Alleen de tekst selecteren die jou past en de rest vergeten.
De persoonlijke gegevens die we over u verzamelen hangen af van de aard van uw communicatie met ons of van de diensten die u gebruikt, maar kunnen de volgende omvatten:
Een opdracht-nemer van een supermarkt verzamelt en exploiteert ALLE informatie over klanten die ze kunnen krijgen, net als de supermarkt zelf.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:22]

Als het goed is gaat het ook andersom. Er wordt ook teruggemeld naar Statiegeld Nederland hoeveel er is ingeleverd.
Ah! Goed punt! Niet aan gedacht inderdaad! :)
De oudere automaten werken met realtime verbinding ivm te kleine capaciteit op de geheugen, bijv te T820 touch of ouder (zwart/wit schermen) deze hebben juist ook nu last van
Hoe verklaar je dan dat ik vandaag hetzelfde blikje in een spar aanbood waar het niet aanvaard werd en in een ah wel?
Volgens mij kunnen winkels zelf nog limitaties zetten bij wat aanvaard wordt en wat niet.
Geen idee, @cadsite! Dat zou ik aan je lokale supermarktmanager vragen! :)
Volgens wat ik hier lees zou elk blikje met ‘statiegeld’ moeten terug betaald worden en toch heb ik er hier zo’n 20 staan die niet in de spar, ah, noch plus worden aanvaard.
Wat een k*t systeem. Waarom kan niet iedereen netjes zijn afval zelf sorteren…
Zal haast wel, maar zijn die supermarkten groter dan 200m² ? Zoja zijn ze verplicht alle statiegeld flessen en blikken te accepteren. Dat was voorheen niet het geval en accepteerden veel winkels enkel hun eigen verkochte flessen. Het kan zijn dat de systemen van die supermarkten nog steeds zo ingesteld zijn. Even een melding maken bij Statiegeld Nederland.
Zal haast wel, maar zijn die supermarkten groter dan 200m² ? Zoja zijn ze verplicht alle statiegeld flessen en blikken te accepteren.
Dat is hele nuttige informatie! Dankjewel dat wist ik nu net niet...
Geld dat ook voor kratten bier want die kon ik afgelopen maandag weer niet inleveren en moest naar een andere supermarkt.
Voor bierkratten/flesjes geldt deze regel niet helaas. Statiegeld Nederland gaat alleen over flessen en blikjes. Supermarkten mogen dus bierflesjes die ze niet in het assortiment hebben weigeren.
Je vergeet de Lidl. Daar kun je toch echt niet alles inleveren voor statiegeld. Met een oppervlakte van grofweg 1400m2 is het ook geen kleine lidl. Aan de andere kant kun je hun eigen merk bier niet inleveren bij de AH of Jumbo voor zover ik weet.
Dat hele statiegeld is 1 grote wanboel. Als je eens in Duitsland bent geweest en daar statiegeld betaald hebt, kun je diezelfde fles niet meer inleveren in Nederland. Ook al is het gewoon exact dezelfde 1.5l fles cola als hier. Alleen zit er blijkbaar een andere barcode op.
En die recente statiegeld op blikjes? Blikjes koop je om mee te nemen als je ergens heen gaat, die wil je niet bij je blijven dragen als ze leeg zijn en nog druppels gaan lekken in je tas. Wat een onzin. Toen het alleen om flessen ging vond ik het nog enigszins acceptabel, maar nu met die blikjes erbij mag het van mij in z'n geheel afgeschaft worden. We hebben hier zelf sinds een paar jaar een oranje container, voor verpakkingen. Daar kunnen ze toch ook bij, om ze via die weg te recyclen? Ze gaan toch die gebruikte fles niet 1-op-1 hergebruiken. Daar zit gebruiksschade op en zal gewoon weer gesmolten worden.
Het is niet verboden om blikjes weg te gooien. Ik heb blikjes nooit begrepen; neem dan afsluitbare flesjes die zijn veel handiger en kunnen weer dicht als je er klaar mee bent. Je kan ze ook veel makkelijker kleiner maken en als je ze inlevert weer groter.
Als ik zelf ver van huis ga en bijvoorbeeld wil drinken in het park, neem ik gewoon een plastic zak mee waar alle blikjes in gaan.

Ik vind het zelf niet de moeite waard om al die blikken in de supermarkt in te leveren, maar als ik zo'n zak naast de prullenbak vastknoop is 'ie na 10 min meegenomen door zo'n statiegeldraper. Ik van m'n afval af, die andere persoon een paar cent rijker.
Als je het hebt over recycling heb je denk ik gelijk, blikjes zouden prima bij het PMD afval kunnen.

Echter, een belangrijke reden achter het introduceren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes is het terugdringen van zwerfafval. Statiegeld is aantoonbaar zeer effectief om dat tegen te gaan dus dat voordeel zou je missen als je blikjes gewoon (bij welk soort afval dan ook) zou mogen weggooien.
In België wordt er goed gerecycleerd zonder dat er statiegeld aan te pas komt.
Er is nog zwerfvuil, maar niet genoeg om iedereen op te zadelen met alle ongemakken van statiegeld.
Dan maak je een paar stickervellen met een barcode die wel wordt geaccepteerd.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 22 juli 2024 13:22]

Blikjes moeten ook perfect zijn, er mag niet het kleinste deukje in zitten. Maar ik heb gezien dat die automaten ze pletten. Dat is kortom een belachelijke eis, zolang de streepjescode leesbaar is zouden ze die blikjes moeten accepteren.
Dan heb je of heel veel pech óf overdrijf je :P .
Blikjes mogen flink gedeukt zijn voordat ze geweigerd worden. Zolang het gedeelte waar de streepjescode opstaat nog scanbaar is mag de rest van het blikje flink gedeukt zijn.

De reden is overigens dat er een manier moet zijn om de verschillende soorten blikjes uit elkaar te houden, denk aan buitenlandse, oude zonder statiegeld en nieuwe met statiegeld. Er is gekozen om dit via de streepjescode te doen omdat andere opties niet waterdicht zijn (vorm of gewicht bijvoorbeeld) of niet technisch haalbaar zijn met de huidige machines. Nadat de machine heeft beoordeeld dat het een statiegeld blikje is kan die prima geplet worden, scheelt veel ruimte namelijk.
Ik begreep dat om die reden in Zweden de barcode op de onderkant van het blikje staat. Lijkt me een prima oplossing,dan kun je ze gewoon pletten terwijl de barcode leesbaar blijft. Scheelt een hoop gedoe en frustratie lijkt me.
Ik heb even gekeken op de Zweedse site van Tomra en daar bieden ze exact dezelfde machines aan als in Nederland. Dus ik ben (oprecht) benieuwd hoe je geplette blikjes door die machines krijgt?
Vreemd, ervaar je dat bij verschillende winkels? Ik lever geregeld gebutst spul in bij verschillende winkels. Dat gaat eigenlijk altijd goed, ze zijn niet 2 dimensionaal, maar ook niet puntgaaf.
Niet zo overdrijven. De machine moet de barcode kunnen lezen. Zolang dat deel goed leesbaar is en het gewicht nog klopt, accepteert de machine het meestal wel.
Waarom kan niet iedereen netjes zijn afval zelf sorteren…
Blikjes werden prima gesorteerd - magnetisch. Het was zogezegd om zwerfafval tegen te gaan.

Voor de rest: dat niet overal in kunnen leveren is idd behoorlijk irritant.
Ik bedoelde inderdaad.
Waarom kan niet iedereen zijn afval netjes inleveren en niet op straat gooien.
Tja - de ellende is dat nu juist de mensen die al niet zo netjes waren nu waarschijnlijk nog niet worden 'aangestuurd' op een gedragsverandering. Hoogstens dat mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven zullen de blikjes opruimen en inleveren. Goed voor het milieu - niet zo goed dat mensen blijkbaar zo weinig hebben dat ze dit dus gaan doen en ondertussen wordt het asociale gedrag niet veranderd/aangepakt.
Aluminium is niet magnetisch, dat is juist de reden dat dat lastig is. In elk geval als ze tussen overig niet- magnetisch materiaal zitten.
Dat is waar, maar dan moet het wel ijzer vrij zijn en dat zijn blijkjes niet, juist om ze op te pakken met een magneet.
[...]

Blikjes werden prima gesorteerd - magnetisch. Het was zogezegd om zwerfafval tegen te gaan.
Helaas gebeurt dit nog steeds, en heeft mijn jongste een verdienmodel opgebouwd naast zijn wekelijkse krantenrondje.
hij komt vaak thuis met een redelijke 5 euro aan gevonden pet/blik, wat hij dan weer gaat inleveren bij de lokale supermarkt
maar ze zijn nu van aluminium... dus niet meer magnetisch
Klopt bij de Aldi kan je niet alles in leveren om dat zij geen hertogjan bierfles verkopen.
De Jumbo verkoopt soms Frits Cola en vraagt soms 10 of 50 cent statiegeld flesje maar een in Duitsland gekochte krat kan je niet inleveren wel de losse flesjes.
Ik veronderstel dat AH een groter aanbod heeft dan bv Spar

Verder weet ik even geen voorbeelden.
In Duitsland moeten de supermarkten alles aannemen hier door is het lucratief om "fremdpand" bij supers op te kopen in bulk en dit handmatig te sorteren en bij kleine frisdrank fabrikanten lege kratten te halen.
Dit gesorteerd weer te bezorgen.
Ik dacht ook dat de automaten daar effectiever werkte omdat blik bij het inleven klein gemaakt werd en niet zoals hier tussen het plastic zit waar het later door statiegeld Nederland wordt gesorteerd.
Jumbo bij ons pakt alle flesjes met statiegeld. Van AH tot Aldi alles pakt het en dat is fijn. Niet alle winkels af te hoeven?
Bij glaswerk kan ik het nog begrijpen - want daarvoor heb je ook de juiste kratten nodig. Bij plastic of blik maakt het niet uit. Dat wordt geplet in zakken afgevoerd meen ik.
Ja dat klopt. De Tomra automaten in de Dirk hebben een grote bak met daarin een zak waar de geplette blikjes in gaan. Het wordt anders een enorme natte bende als ze niet in een zak gaan.
Maar of dat nou zo goed is voor het milieu?
Alu recycling is wel beter omdat je veel energie nodig hebt voor nieuw aluminium.
Waarom worden alle automaten geüpdatet met een lokale database i.p.v. online bij de main database te queryen per fles.
Onder andere precies om dit te voorkomen! Is er dan geen verbinding, dan kan je dus toch gebruik blijven maken van de lokale database. Daarnaast kan je met veel minder capaciteit uit de voeten bij je bron en op de verbinding.
Als ik het goed begrijp staan er apparaten van deze fabrikant over meerdere continenten, ook buiten Europa.

Alleen al in Nederland zijn zo'n 27.000 innamepunten. Die zullen waarschijnlijk niet allemaal van deze leverancier zijn, maar grote kans dat er maar een paar leveranciers zijn het dus al gauw om duizenden automaten gaat, alleen al in Nederland.

Er worden zo'n 2,5 miljard flesjes en blikjes per jaar ingeleverd dus zo'n 6,8 miljoen per dag, alleen al in Nederland.
Kijk. Dat is een goede reden dat die dingen met het internet verbonden zijn. Daar had ik nooit aan gedacht terwijl het mij wel opgevallen was dat een blikje Amstel mét of zonder statiegeld een andere streepjescode hadden.

edit: Maar dat is dan alleen bij blikjes volgens mij. Vaak genoeg een bier-, of PET fles ingeleverd zonder etiket die gewoon geaccepteerd werden.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 22 juli 2024 13:22]

Glazen bierflessen hebben ook nog een unieke vorm en aanvullend nog een soort van barcode in het glas: ter hoogte van de bodem vind je de puntjes. Dit geeft t type fles aan. Beide worden door automaten gebruikt om te bepalen of het een statiegeld fles is.

Omdat vaak primair de papieren streepjescode wordt gebruikt, kun je voor in Duitsland of België gekochte flesjes dat label er beter afscheuren en dan nogmaals proberen.
Dat van die barcode onderin wist ik niet.Ging er van uit dat ze op vorm scanden. Ik dacht dat een standaard bierflesje van 0,3 gewoon dé standaard was en het niet uitmaakte of daar nou Amstel of een goedkoper merk in zit.
Een flesje Duvel of een beugeltje van Grolsch zijn ook specifiek.

En op een Longneck of Corona zit weer geen statiegeld en wordt dat ook niet geaccepteerd want andere vorm.
Is ook een reden dat de tomra's van Aldi bijvoorbeeld geen amstel flessen en kratten etc in nemen, maar alleen hun eigen. Toch heeft de krat en fles dezelfde vorm.
Omdat Aldi deze kraten en glazen flesjes niet in de retourstroom wil hebben. Vorm van de flesjes kan gelijk zijn, maar de barcode niet. Ook is bijvoorbeeld de kleur van de krat anders en/of de vorm toch anders.

Voor statiegeld op glazen flessen en kratten is geen wettelijke grondslag, het is vrijwillig. Daarom mag een keten zelf bepalen wat ze wel en niet innemen. PET en blik moet overal ingenomen worden, is niet (meer) afhankelijk van ketens en huismerken etc.
Het is ook een kosten-baten plaatje, en ik vind wat jij voorstelt complete overkill voor dit soort systemen. Nieuwe systemen cachen dus de codes al lokaal, waardoor deze niet offline gaan. En om nou voor oudere systemen supermarkten te voorzien van MPLS tunnels rechtstreeks naar de leverancier van de statiegeldautomaten... Betaalverkeer enzo gaat ook gewoon over het internet, daar dan ook maar meteen MPLS tunnels voor afsluiten?

In het ergste geval (wat dit dus was) lever je of je statiegeldflessen een dag later in, of bij een andere supermarkt met een andere leverancier statiegeldautomaten, of die nieuwer zijn.
Voor dit soort dingen, helemaal eens uiteraard, hier raakt niemand van ondersteboven. Het gaat mij meer om het gemak waarmee productie van van alles en nog wat lukraak aan het internet wordt geknoopt. Bruggen, sluizen en dergelijke via Scada aan het internet door bedrijven die werkelijk geen idee hebben. Kortgeleden oplevering meegemaakt met een gebouw waar licht, verwarming en alles aan het internet hing met een default password. In de race naar de goedkoopste is het zo makkelijk om mee te liften op een bestaande internet verbinding. Maar neem dan maatregelen om het veilig te houden. En daar hebben dit soort bedrijven vaak - de goeden daargelaten - te weinig kaas gegeten.

Vergeet ook niet dat dit je opstap kan zijn om in een bedrijfsnetwerk te komen, het hoeft het doel niet eens te zijn, maar je "stepping stone" om veel interessantere dingen te vinden. In die zin wel petje af voor de openheid en het offline halen van de servers.

Er is overigens een reden dat betaalverkeer over het internet veilig is. Dat is terdege getest en uitstekend end-to-end encrypted.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 13:22]

En dan bedoel ik geen VPN tunnel over een internetpijp heen, maar een echt besloten MPLS VPN. Maar ja, dat is 2 knaken duurder uiteraard en dan doe je dat niet.
Dat is wel meer dan twee knaken duurder hoor, en aangezien statiegeld-machines sowieso al een kostenpost zijn voor supermarkten gaat 'm dat inderdaad niet worden. Is ook nergens voor nodig overigens, en lost los daarvan ook het probleem niet op.
Je kunt niet stellen met de huidige berichtgeving of dat niet gedaan is. De servers van het bedrijf zijn offline gehaald. De apparaten kunnen dus nergens meer mee praten en falen.
En dan kun je nog steeds een fles van de lidl niet inleveren bij de ah
Ja hoor. Hier in Rotterdam bij AH, de flessen van Dirk en Lidl, zonder problemen.
Omdat dat belletje direct in de winkel afgaat, en ze dan direct kunnen helpen omdat ze het belletje horen.

Als dat belletje een paar honderd kilometer verderop afgaat bij de leverancier lijkt me dat minder praktisch. Dan moeten ze de winkel bellen om te vragen of er een medewerker naar het apparaat kan gaan om de storing op te heffen. En dan hopen dat de telefoon opgenomen wordt.
Dat snap ik….

Misschien dat het belletje automatisch af kan gaan of een melding op het scherm van een kassa.
Bij de Tomra machines is het inderdaad mogelijk om ze te koppelen aan de 'oortjes' die gebruikt worden bij veel supermarkten. Zodra er dan een storing is wordt er een vooraf ingestelde text to speak bericht afgespeeld.
Anoniem: 1777010 @PatrickS198618 juli 2023 20:18
Of gewoon een belletje. Klaar.

Anders krijg je weer VanMoof praktijken.
"De wet 'VanMoof'":
Het aantal apparaten welke onnodig met het internet verbonden wordt verdubbeld elke twee jaar.

🤔
het is niet omdat iets technisch zou kunnen, dat het ook daadwerkelijk overal is geïmplementeerd. Dit soort dingen is eerder een noodzakelijk kwaad, dan dat het een moneymaker is voor de eigenaar/huurder/beheerder en dan wil je misschien geen extra implementatiekosten betalen om je kassasysteem bvb te laten aanpassen om met zulke triggers overweg te kunnen.

soms zijn low-tech meer foolproof en goedkoper
Misschien krijgen ze al automatisch een melding, maar is dat met het idee dat er iemand gaat kijken wanneer die tijd heeft. Het belletje is dan voor wanneer er spoed bij is.
Misschien dat het systeem dat helemaal niet kan bepalen omdat er toch altijd een flessenkind staat aan de andere kant. Veel goedkoper en werkt altijd.
Ze kunnen wel op afstand meekijken wat er aan de hand is bij storingen, ipv direct monteur te sturen. 9 van de 10x kunnen ze dit op afstand je ermee helpen, dus als belletje gaat krijgt Tomra echt wel bericht dat er wat mis is maar niet als automaat vol staat ;)
In de meeste gevallen is er geen monteur nodig maar slechts handjes die een vastzittende fles er uit halen. Storing centraal doorgeven en daarvandaan alle acties gaan coördineren is overengineering.
Ik hoorde dat van een medewerker van een supermarkt
krijgen een korte instructie voor een vast gelopen blikje
Wat ik me afvraag is, wat gebeurt er achter de automaat, vallen die blikjes en pet flessen in een bak, of worden die meteen geplet en gesorteerd. Laatst stond er 3 man voor me in de rij, dus zou een bak zo vol zitten. met blikjes en pet flessen
Je kunt ze horen pletten en sorteren, sommige modellen van Tomra kun je gewoon blik, plastiek en glas in hetzelfde ‘gat’ steken en het sorteert, plet en breekt het glas in hun verschillende bakken.

Echter daarna worden enkel de blikjes gerecycleerd en gaat de rest in het stort, plastiek of glas recycleren is te duur en niet natuurvriendelijk. Slechts 5-10% van het gerecycleerde plastiek wordt ook echt opnieuw gebruikt, flesjes zijn vervuild met papier, verschillende soorten plastiek (HDPE voor de dop en PET voor de fles) en etensresten en kunnen niet gerecycleerd worden, daarom zou plastiek beter als energiebron gebruikt worden (perfect mogelijk met huidige filters)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 13:22]

Statement over niet recyclen van de PET-flessen is pertinent onjuist.
PET is juist een goed recyclebaar kunststof en de productstroom uit de statiegeldautomaat is bijzonder goede input voor de recyclaars, omdat het (qua materiaalsoort) vrij schone input is. Zo wordt ongeveer 85% van alle PET-flessen gerecycled! Bijvoorbeeld via Morssinkhof in Nederland.
“recyclage” is niet naar andere landen sturen:
Ondanks regelgeving om kwetsbare landen te beschermen is de plasticafvalstroom tussen 2020 en 2021 ruim verdubbeld. Per hoofd van de bevolking is Nederland zelfs wereldleider; Nederland verscheept het meeste plasticafval van het rijke deel van de wereld naar landen die dat afval niet correct kunnen verwerken.

Volgens Plastic Soup wordt in Nederland gemengd ingezameld. Dat plastic kan NIET worden gebruikt om er weer dezelfde producten mee te maken, zoals voedselverpakkingen. Slechts 9% wordt echt gerecycleerd.
Dat klopt misschien voor PMD, wat gemend ingenomen wordt. Maar PET is een schone stroom.
"Statiegeld PET-flessen
Een deel van de verpakkingen die gebruikt wordt door consumenten zijn de plastic
PET-flessen die met het statiegeldsysteem weer worden ingeleverd bij supermarkten en vervolgens worden gerecycled. Het gaat hierbij om 26,5 kiloton aan PET-flessen.
Deze hoeveelheid wordt door het Afvalfonds Verpakkingen als gerecycled geregistreerd, en wordt ook daadwerkelijk gerecycled op een uitval van maximaal 1% na."
Bron: onderzoeksbureau CE Delft.
Sorry maar volg het zon beetje allemaal niet meer wat nu nog wel recyclebaar is of niet
Ook zo iets dat AH o.a zijn vlees in die zwarte piepschuim bakjes had en, toen de oplossing had, Van het Bakje naar het plastic zakje ? Daarnaast is er nog heel wat aa plastic in de AH de meest uitlopende onzin en plastic champagne flessen met snoep er in voor de kids , en dan ook nog precies in het zicht.
Dit plastic papier glas enz had toch allang opgelost kunnen worden, hoelang hebben we het hier al over dat er al plastic soep de oceaan instroomt tot aan de mondkapjes toe.
Precies wat onlang Lisa Westerveld van groen links aangaf in het vragen uurtje Denhaag
We hebben het nu ruim 5 jaar over het milieu, plastic, uitstoot , recycle en dat loopt inmiddels in de 1000 Miljard aan kosten, maar wat is er tot heden opgelost
Waar is dat geld naar toe gevloeid en wie werkelijk een schande om dit hier nu nogmaals te sprake te moeten brengen, en hier een ieder maar wat loopt te beloven en komt wel goed we zijn er ee bezig, en rutte vervolgens een uitbrander krijgt dat die zeer zeker niet eer geloofwaardig overkomt bij het vol. Als gevolg van haar vragen word ze door de voorzitter onderbroken, en zelfs haar microfoon uitgezet /
Nu is inmiddels cabinet rutte dood wordt tijd dat daar jonge nieuwe leiders kome die wel zaken en afspraken waar maken. en dan hebben we het alleen nog over nederland, maar zie de vervuiling eens wereldwijd Jeezzz toch helemaal van de zotte wat hier gaande is e hoe hier kostbaar erfgoed helemaal naar de klote is en dan ook nog bewust.
Zo herriner ik me nog heel wat zaken, en hoe men vroeger al van alles dumpte is grote gaten, een berg zand er over en een paar bomen er boven op alsof het altijd zo geweest is. en zo ligt er heel wat aan zooi ondergronds in Nederland te borrelen
Neem ook even TATA steel mee toch tegek wat daar allemaal gebeurt en zo maar kan,
Dan is nu ook dupon en 3M te spraken wat al in de jaren 60 bekend was met C3- C8 en de teflon en pannen . kanker cijfer en klachten reist met de maand. Zo maakt TATA op eigen kosten iedere ochtend kinder speel plekken schoon spuit de bruine neerslag zo de grond in, want hoe vang je dat anders op.
1 x per maand komt de gemeente huizen daken en kozijnen reinigen
Sorry maar waar gaat het nog over.
Zonne paneel parken, windmolens die afgekoppelt omdat het net werk het niet aankan? ik zie nog steeds ook in mijn eigen omgeving ook een paar straten verder dat ze bij een renovatie zo een aantal +- 150 woningen hebben voorzien van zonnepanelen ? wat wordt terug geleverd en straks zijn ook alle brandstofmotoren verboden en moet alles Elektrisch zijn. Moet men dan niet beginnen met de aanpak infra en daar dikkere kabels leggen, zo ook de grote elec masten in het veld. want dat is de laatste tijd ook een terugkerend onderwerp van gesprek
Ik geloof er dan ook werkelijk niets meer van.
ik heb in mijn loop baan in het veld heel wat gezien en van collega gehoord en hoe er van alles gedumpt wordt tot afval water va ziekenhuizen wat op akkerland terecht komt ? , en dat is echt niet alleen kraan water maar echt alles wat er ook van O,K afkomstig is, daarom mogen ziekenhuizen ook niet op het riool lozen en hebben hele grote tanken liggen die meerdere keer per maand leeg gezogen worden en daar zit echt vanalles in. Is ook niet meer dan big business. zo mocht een collega een kijkje nemen ergens in het noorden waar akkerland was, gescheiden door een weggetje en en daar een kinder boerderij
waar ouder en kinderen die daar kwamen binnen 15 minuten misselijk duizelig werden. En boer den goede hem geen toegan gaf voor onderzoek wat zit er in die giertank die daar achter verstop staat.
Geen probleem een belletje en komt binnen halfuur een busje met 6 man met stok en schild en worden er uit uiteindelijk monsters uit die tank genomen. uitslag afval ziekenhuis water en alles wat er ook op O.K wordt gespoeld en verwerkt wordt .
Kijk ook ons kraan water waar het residu toeneemt en de de reststoffen van medicatie stijgt want niet alles wordt door je lichaam opgenomen, een deel van stoffen komt met de urine mee
en zo hebben we er inmiddels een aardige zooi van gemaakt
Oplossingen ??

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 22 juli 2024 13:22]

@Guru Evi en ieder zijn reactie
Dank voor deze informatie, vroeg me al af hoe dat gaat flessen, blikjes en wat er al niet in kan. lees ook dat een deel soort van deze automaten gehackt zijn die online verbonden waren?
VRaag me werkelijk hoelang dit allemaal nog goed gaat , zon beetje alles hangt online
Sommige winkels hebben een pers om samen te persen, maar 90 procent gaat in een grote big bag op container die gezegeld wordt, dit wordt met een lift omhoog gebracht en zo de zag in gegooid, voor het vervangen gaan personeel vaak idd de automaat blokkeren om de container te vervangen
Dat kan van alles zijn. De meest simpele hebben 2 banden erachter. Op de onderste staan de ingeleverde kratten en daarboven staat alle het andere. Die automaten houden bij of er nog plek is op die banden en zo niet gaan melden ze dat een medewerker moet assisteren.

In andere gevallen hebben ze 2 banden en een grote big bag, die op een container staat. De functie van die 2 banden is hetzelfde echter gooit de automaat PET-flessen (en blik) in die big bag. De automaat telt overigens hoeveel er in de bigbag zijn geplaatst en blokkeert automatisch na een bepaalde hoeveelheid om te voorkomen dat de big bag overvol wordt. Een medewerker dient in dat geval de bigbag te wisselen en de automaat weer vrij te geven.

Sommige hebben inderdaad een pers om blikjes compacter te maken.

In alle gevallen is best wat werk voor personeel wat achter zo'n apparaat gebeurd. Als de automaat het niet zelf al doet, moeten PET-flessen (en blik) in een big bag gedaan worden. Ook ingeleverde losse bierflessen moet bijvoorbeeld in de juiste soort krat gezet te worden. Grolsch bierflessen met beugel en Duvel passen bijvoorbeeld niet in de standaard kratje en moeten in hun eigen krat. En dat betekend dat winkels een voorraadje lege kratjes aanhouden (en dus soms ook lege bierkratten vanuit hun DC bestellen). Lege ingeleverde kratten worden natuurlijk ook gewoon weer gevuld met lege flessen. Alle volle kratten moeten natuurlijk op containers gestapeld worden en nu met de blikjes dient de automaat ook nog eens schoongehouden te worden (met alleen glazen bierflesjes en PET-flessen werden ze niet echt vuil).

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 22 juli 2024 13:22]

Natuurlijk kan de winkel 8/10 oplossen maar bij sommige storingen meld de automaat dit automatisch door, dit wordt ook aangegeven in de dashboard.
Maar wat Patrick bedoelt is dat als het systeem een storing detecteert het ook automatisch het belletje af kan laten gaan.

Maar dat kan ie offline in principe ook. Simpele relais aansturen met een standaard beltrafo zoals je thuis ook hebt.
Omdat je de fles of er te hard ingeflikkerd hebt, of helemaal verkreukeld hebt of achterstevoren erin gedaan hebt.
Dan spuugt ie em gewoon weer uit meestal.
Opzich best logisch dat zo'n apparaat aan het internet hangt. Updates van streepjescodes en vormen van flessen moeten ergens vandaan komen. De enige designfout hier is dat een apparaat niet offline kan werken. Nieuwere kunnen het wel.

En dat ding maakt al een partij herrie als er een storing is. En gelukkig hoor je dat niet door de hele winkel.
Da's geen designfout, da's gewoon een apparaat dat gebouwd werd voordat die blikjes erbij zijn gekomen en er dus überhaupt een enorme database met barcodes moest worden gebruikt om te herkennen of dat blikje statiegeld heeft of niet. Als je daar geen rekening mee hoeft te houden, heb je ook de opslag niet nodig om die database te kunnen cachen en kun je daar dus weer op besparen.

Kwestie van de apparaten vervangen, zou je dan zeggen, maar waarom een goed werkend apparaat vervangen, puur omdat hij bij een mogelijke internetstoring zou uitvallen? Kosten/baten. Als dat ding kapot gaat komt er een nieuwere voor in de plaats, zo heb je ze uiteindelijk ook wel een keer vervangen.
enorme database met barcodes
Ik denk toch dat de size wel meevalt. Het is tenslotte een code - geen image.

Eerlijk gezegd ha dik verwacht dat de winkel zelf de barcodes moest opvoeren en zodoende dat enkel een locale database voldoende zou zijn. Maar dankzij dit centrale systeem wordt het werk on-site minder en ook minder risico dat er gerommeld wordt met barcodes.
Bij ons is het zelfs nog het belletje uit de tijd dat er een luikje was met een medewerker die na het bellen de flessen aannam. 30 jaar later is dat denk ik het enige dingetje nog in de winkel wat 4 formuleveranderingen, 3 generaties flessenautomaten en wat verbouwingen heeft overleeft. :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:22]

En je kan niet elke fles overal inleveren, dat zou nog eens mooi zijn, nu zit ik met flessen en blikjes van verschillende winkels. Uiteindelijk is statiegeld soort van klantenbinding.
Tegenwoordig accepteren steeds meer supermarkten nagenoeg alles. Zo heb ik laatst bij de Lidl blikjes en flessen van Jumbo huismerk ingeleverd. Andersom heb ik bij de Jumbo een tijdje terug spul van de Lidl ingeleverd.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 22 juli 2024 13:22]

Ok ga ik ook proberen, ben benieuwd 👍

Edit: Heb plus en jumbo ingeleverd bij Lidl en ging goed

[Reactie gewijzigd door Bulls op 22 juli 2024 13:22]

Ik kan bij de AH gewoon huismerk flesjes van de Jumbo inleveren, geen probleem.
Dat merkte een mede tweaker maanden geleden ook op. Ik stoppen met sorteren.

Aldi, lidl, ah... Werkt niet. Stond ik daar alsnog bij het apparaat te sorteren.
lidl is wel de vreemde eend in de bijt daar, die hebben hun eigen flessen terwijl de anderen redelijk standaardformaten / types gebruiken. Zal dat ook niet liggen aan hoe up to date hun statiegeldmachines zijn?
Dat heeft ermee te maken dat die automaten een update hebben gehad. AH heeft echter veel oude automaten, die accepteren geen updates meer.
Dat geldt dan dus alleen voor materiaal wat in zakken wordt vervoerd [na inname] of gelijkvormig waardoor kratten kunnen worden gebruikt die ze al hebben.
En je kan niet elke fles overal inleveren, dat zou nog eens mooi zijn, nu zit ik met flessen en blikjes van verschillende winkels. Uiteindelijk is statiegeld soort van klantenbinding.
Lekker sorteren in de winkel eigen tas.
Ik heb in de schuur 4 tassen hangen voor de betreffende winkels, en als ze 'vol' zijn, neem ik die mee.

Werkt prima
Dat kan ik ergens dan wel weer begrijpen. Dan zou bijvoorbeeld de Aldi ook het hele assortiment van de Albert Heijn, Lidl, Plus, Jumbo, maar ook allerlei 'kleine' supermarkten moeten accepteren. Dan wordt het zo goed als onmogelijk te controleren of het wel klopt. En soort bij soort plastic verpakkingen verzamelen kost dan ontzettend veel ruimte in de emballage. Of werkt dat zo niet en gaat alle plastic sowieso in één grote bak?
Volgens mij wordt alles direct doorgedraaid, de dikke plastics flessen van vroeger die ze nog een paar keer gebruikten hebben ze niet meer. Blijkbaar is vermalen en nieuwen maken goedkoper als reinigen.
Belletje drukken IS de slimmere manier; als een medewerker een notificatie op de telefoon krijgt zal het niet opvallen. Als het aan een centraal systeem aansluit is het weer extra complexiteit. Dat gezegd hebbende, de meeste automaten die ik ken doen gewoon een alarm die het personeel wel kan horen.
Omdat het personeel dan de machine handmatig moet resetten, dat is voor de veiligheid. Kan zomaar ook een kinderhandje vast komen te zitten.
De database van geldige streepjescodes wordt via internet geupdate. Er komen immers steeds meer nieuwe statiegeldblikjes bij. Je hoeft ook niet terug naar de oorspronkelijke winkel, zelfs niet voor huismerken.
Zijn er überhaupt andere fabrikanten van deze automaten?
Lamson Group maakt ook flessenautomaten.
Ook hun food afdeling is deels getroffen als ik het zo lees.. Wij hebben in onze fabrieken redelijk wat machines van hen staan. Gelukkig hebben die geen connectie naar de Tomra systemen.
Laatst een verzoek van ze gekregen om deze machines te connecten met hun cloud managed services voor betere monitoring en support. Denk dat we dat nu helemaal niet meer doen (we hadden al onze bedenkingen bij de technische omschrijving..).
Nee zou ik ook niet doen, niet als de werking van de machines daarvan afhankelijk is. Als het een optioneel iets is waardoor ze al met een monteur voor de deur staan voordat je fabriek opstart (oid) zou het nog wat zijn, maar het zal eerder dataverzamelen zijn.
Wij hebben hier ook al bericht gekregen over de problemen, Het betreft in Nederland alleen om deTOMRA T820 touch versie deze zijn uitgebracht rond 2011, de nieuwe werken ook op servers maar werken ook zonder server. Oudere automaten zijn al amper te vinden in Nederland ivm statiegeld op blik
Interne memo van Jumbo over de cyberaanval : "Leverancier Tomra is door cybercriminelen aangevallen. Daardoor hebben ze hun services offline moeten halen. Dit betekent dat Tomra emballageautomaten mogelijk problemen (gaan) geven. De oudere automaten (T820’s) hebben hier het eerste last van. De nieuwere automaten kunnen langer operationeel blijven zonder de services. De verwachting is dat Tomra de problemen opgelost heeft voordat de nieuwe machines problemen gaan geven. "

Ben vrij benieuwd of Tomra het voor elkaar gaat krijgen om voor morgenochtend alles weer operationeel te krijgen.
En jij hebt toestemming om interne memo's te publiceren?
Het is niet bepaald een bedrijfgeheim volgens mij, maar ik denk wel dat de poster voorzichtig moet zijn met dit soort dingen klakkeloos delen. Er is waarschijnlijk een algemene geheimhoudingsclausule afgesloten omtrent interne communicatie. Jumbo en co hebben voor externe communicatie wel woordvoerders en een persportaal.
Waarom moet zo'n automaat op het internet aangesloten zijn?
Voor update als er nieuw product op de markt komt met statiegeld? Leverancier die dit maakt geeft barcode door aan statiegeld Nederland inclusief bedrag , die communiceren dit met Tomra servers en Lamson servers en die communiceren dit gelijk met de automaten om het op hun lokale schijven te plaatsen
Zou kunnen, maar lijkt me een zwakke reden.
Diezelfde supermarkt moet tenslotte diezelfde barcode ook kennen.

Zover ik weet worden de plastic- en blikverpakkingen niet (meer) terug gebracht naar de verkopers, maar ter plekke vernietigt en de pulp daarvan wordt opgehaald, of de lege verpakkingen worden door een derde partij opgehaald en daar vernietigd.
Althans. Dat is het idee.

Mogelijk dat de financiële afhandeling via diensten van de fabrikant afgehandeld? Dat zou geen reden zijn om hem 24x7 afhankelijk te maken van internet/diensten natuurlijk, maar wel een uplink.

Zover ik weet (zo was het vroeger in elk geval) nam een winkel geen statiegeld-producten aan die zij niet zelf verkochten. Ik weet niet of dat nog zo is. (Dus stel dat een winkel alleen Coca-Cola 2L verkoopt en geen Pepsi cola 2L, dan neemt die winkel geen Pepsi colaflessen van 2L aan) dus mocht dat nog zo zijn, dan is het niet praktisch dat de flessenautomaatfabrikant de barcodes opstuurt naar ieder filiaal. Dat zou een onpraktische administratie zijn.
Alle winkels zijn wettelijk verplicht om ook van andere winkels aan te nemen, daarom wordt dit geheel geregeld door statiegeld Nederland, je kan sinds vorig jaar met statiegeld logo nu ook Lidl/Aldi inleveren bij jumbo en zelfs bij pompstation (verplicht)
Vroeger werkte dat niet en mijn ervaring is dat Lidl een fles zonder etiket/barcode ook niet accepteerde. Bij de Jumbo moet de barcode naar boven toe zitten. Eigenlijk lever ik 't liefst bij AH in.
Maar nu werkt dat wel. Het moet.zelfs.
Sommige plastic flessen van de Aldi worden toch echt niet geaccepteerd door de automaat van de AH.

Dit is al heel lang zo. Maar ik begrijp dat dit dus wel zou moeten kunnen. Is dat nog maar sinds kort, dat het daarom nog niet werkt?
Nieuwe automaten heeft aan alle zeiden een barcode scanner, daar gaat het ook veel sneller mee
Ik heb apparaten gezien die zelf het ingelegde flesje ronddraaiden om de barcode te vinden. Duurde twee seconden langer, maar uitspugen was er niet vaak bij.
Ik stond 2-3 maanden geleden nog in de AH te sorteren, want de lidl en Aldi flessen werden niet geaccepteerd. Want medetweaker beweerde ook dat het tegenwoordig wel kon.
Dat is gellukig niet meer zo ;) maar vroeger was dit wel idd
Ja, haaaaaaah hah. Dat werd mij eerder dit jaar ook verteld door mede tweakers. Ik dus met volle tassen de supermarkt in en weer met volle tassen met lege flessen weer naar buiten.
Zover ik weet (zo was het vroeger in elk geval) nam een winkel geen statiegeld-producten aan die zij niet zelf verkochten
Dat is nu in ieder geval niet meer zo. In ieder geval niet voor blik. Dat zou een doffe ellende worden als men per winkel zou moeten scheiden en terugbrengen.

Eerder vandaag een grote zak vol blikjes die ik sinds het begin van het statiegeld gebeuren bij elkaar had gespaard ingeleverd bij de lokale supermarkt. De paar oude blikjes zonder statiegeld werden er netjes uitgepikt, de rest werd volledig geaccepteerd.

Met flesjes gaat dat nog wel anders. Je hebt kleine brouwerijen die de standaard Belgische flesjes gebruiken (zo noem ik die maar even) maar zonder statiegeld. Zo lang de scanner de barcode niet ziet kun je die best vaak gewoon tegen statiegeld inleveren (gewoon handig draaien bij het in de automaat steken). Met blikjes is me dat niet gelukt. Barcode niet gelezen? Probeer nog maar een keer...
Je kunt ook softwareupdates uitrollen. Het blijft een elektromechanisch apparaat waar soms wat optimalisaties nodig zijn. Dan wil je niet iemand met een floppy het hele land af laten rijden.
Kunnen ze die update dan niet in de nieuwe streepjes code verwerken? 8)7
Dat kan keurig naar de leverancier die het vervolgens over het besloten netwerk (dus geen internet) naar de machines broadcast. Daar is echt geen internet voor nodig, dat wordt alleen maar gebruikt omdat het geen drol kost en dat vaak ter plekke aanwezig is. En "goedkoop" en "makkelijk" heeft dan de keerzijde dat het vanaf het internet aan te vallen is.
Welk besloten netwerk?
Network security comes with a price.

Een besloten netwerk is net zo makkelijk aan te vallen als een webserver die wat api requests afhandelt.
Ik zou oprecht niet weten hoe, tenzij je fysieke access hebt. Besloten als in "raakt internet werkelijk nergens" en zonder internet als underlay? Echt niet. Maar verras me :)
Dus je wil kabels gaan leggen vanuit het hoofdkantoor naar elke supermarkt, zodat de updates van de automaten daarover verstuurd kunnen worden?

Edit: gezien je andere reacties bedoel je een vpn. Zeg dat dan. Dat loopt over het internet.

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 22 juli 2024 13:22]

Gezien meer reacties is wat je noemt dat de enige vorm die mensen blijkbaar kennen, maar dat is zeker niet de enige vorm. De bekendste is inderdaad de tunnel over het internet. De andere is een "eigen" connectie naar (meestal) een MPLS wolk. Wat de meeste mensen niet weten is dat de VDSL aansluiting die KPN levert in principe een verbinding is van jouw huis naar een eigen wolk van de provider in kwestie die ergens in de wolk een internet breakout heeft. Denk die wolk wat kleiner, zonder internet connectie en je hebt een eigen privé wolk.

Dat zijn dan ook geen "aparte" kabels, maar bestaand koper of glas die daarvoor ingezet kan worden, maar dan zonder connectie naar het interrnet. Je eigen privé omgeving. Hier kan je daarover wat meer lezen. De essentie is dat het nergens een connectie heeft met het "internet". De bedrijven die dit gebruiken zijn over het algemeen de "Security aware" bedrijven. Kabels hoef je over het algemeen dus niet te leggen, die liggen er vaak al, zeker bij bedrijven. Thuis vaak een 2x2 aders, bij bedrijven vaak (veel) meer wat gewoon gebruikt kan worden.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 13:22]

Duidelijk, thanks, maar die automaten staan in tienduizenden supermarkten over heel Europa, verdeeld over honderden verschillende lokale netwerken van nog meer providers. Het lijkt me niet dat je tussen al die losse netwerken zonder tussenkomst van (core/backbone) "internet" kunt koppelen, ergens loopt verkeer over gedeelde lijnen, toch? Toegegeven, misschien niet direct toegankelijk voor kwaadwillenden.
MPLS gaat per definitie over "gedeelde" lijnen, maar nog steeds buiten "Internet" en altijd in een volledig gecontroleerde omgeving. Het is inderdaad zo dat je dit afneemt bij één partij. Internationaal kom ik BT vaak tegen. Koppelen over internet is nog steeds een optie, maar gezien de aantallen machines (op de website van Tomra wordt gemeld dat Europa en Azië getroffen zijn, dus inderdaad 10 duizenden , maar ik denk heel, heel veel meer) geloof ik niet dat ze met VPN's werken over het internet, ik ken geen VPN concentrators die dit soort aantallen gebruikers kunnen afhandelen. En toegeven, het is niet direct een cruciale dienstverlening in ons leven. Maar ik zou het als netwerkbeheerder weren uit "mijn" netwerk aangezien ik er geen controle over heb, doe er maar een simkaartje in en regel je eigen internet. Ik snap de schaalgrootte ook niet echt, waarom Europa en Azië aan elkaar koppelen? Dat zijn zo verschrikkelijk veel machines op één hoop, dat is niet meer te overzien. Maar goed, het blijven statiegeldmachientjes en niet meer dan dat. Wellicht is er goed over nagedacht en dit was de oplossing met de beste kosten/baten.
Ik denk niet dat ze elke barcode moeten doorsturen, de machines kunnen zelfs flesjes herkennen zonder de barcode (eg. als het papier eraf valt). Ik herinner me niet precies hoe, maar containers met statiegeld zijn herkenbaar. Daarnaast gebruiken ze ook IR om het materiaal te herkennen.
Bij glazen verpakkingen hoeft geen verpakking of barcode op te zitten maar bij de plastic/blik wel. Bij fles wordt na het formaat gekeken en wordt nagekeken of deze in database bekend is.
En wederom een mooi voorbeeld van waarom je niet alles maar op een centrale cloud oplossing moet willen aansluiten. Zie ook de comments onder de VanMoof nieuwspost.
Precies, de gebeurtenissen van de laatste dagen zijn de zoveelste wake-up call. De NCTV waarschuwt al jaren dat door onze steeds grotere afhankelijkheid van genetwerkte apparaten en cloudoplossingen de risico's steeds verder toenemen.

Het is fijn dat dit soort apparaten op afstand uitgelezen kunnen worden en er storingen verholpen kunnen worden, maar er zou ten allen tijde een 'offline' modus beschikbaar moeten zijn waardoor ze zonder netwerkverbinding ook nog hun basale functies uit kunnen voeren.
Iemand moet de administratie doen om te verrekenen met de fles/blik fabrikanten en ik neem aan dat zij dat leveren als service. Dat zal dan altijd gecentraliseerd zijn. Elke pinautomaat is ook geen autonome bank.
Sta je dan met je zak vol blikjes die stinken naar de kelderkroeg van vroeger :+

Maar even on topic; wat is de noodzaak dat zo’n machine alleen werkt met internetverbinding. Barcodes kunnen gewoon geladen worden en scannen maar.
Het is ook niet zo dat dit gigantische hoeveelheden data is, enige wat ik me kan voorstellen is de machine zo simpel mogelijk houden en verificatie online doen, dus nauwelijks lokale opslag.
Blikjesautomaten zijn recenter en hebben (vooralsnog) geen last van de hack.
Maar even on topic; wat is de noodzaak dat zo’n machine alleen werkt met internetverbinding. Barcodes kunnen gewoon geladen worden en scannen maar.
Het is ook niet zo dat dit gigantische hoeveelheden data is, enige wat ik me kan voorstellen is de machine zo simpel mogelijk houden en verificatie online doen, dus nauwelijks lokale opslag.
Een internetverbinding kan gebruikt worden voor digitale payout op de supermarkt app in plaats van een bonnetje te printen. Ook kunnen real-time notificaties naar medewerkers gestuurd worden via een in-ear oplossing d.m.v status naar spraak omzetting zodat het belletje niet aangesloten hoeft te worden. Verder natuurlijk allerlei data verzameling voor de fabrikant en de super ten behoeve van service en financiële data.
En dat kan allemaal 100% buiten het internet om. Internet wordt (helaas) vaak gebruikt als goedkoop transportmedium waar dan voorzichtig voorbij wordt gegaan aan de veiligheidsrisico's. Je kan bij de Telecom bedrijven ook (IP) verbindingen afnemen zonder het internet component en daar wordt het grappig genoeg wat duurder van, maar heb je wel je eigen privé IP wolk. Wereldwijd desnoods.
Alles kan, maar waarom zou je dat in dit geval willen? We hebben het over een statiegeldautomaat, niet over een kerncentrale.

Als een statiegeldautomaat in storing is dan is dat lastig omdat je je lege kratje pils weer terugneemt naar huis maar daarmee hebben we het ook wel gehad.
wat je dan dus afneemt is gewoon een router die point to point VPN voor je doet ipv dat je dit zelf opzet naar je back office :+
Dus een automaat is eigenlijk een grote barcode scanner op steriods
Nu weet ik niet veel van barcode scanner maar als ik de handleiding lees van een handmatige kan ik deze ook gebruiken als input device.
DWZ ik kan met de scanner deze programmeren door verschillende barcodes in het boek werk te scannen }>

Zou er al iemand op het idee zijn gekomen om deze uit te printen en te misbruiken?
…barcodes in het boek werk te scannen. () printen en te misbruiken?
Tenzij het bekend is welke scanner er in zit kan het behoorlijk wat werk zijn om op de juiste benodigde codes te scannen, niet te vergeten dat de scanner vaak ook in programmeermodus moet staan om dit te kunnen doen. Andersom kan het natuurlijk ook, totdat je betrapt wordt. https://nieuws.nl/algemee...jes-plakte-om-statiegeld/
Statiegeld Nederland verdient aan oude blikjes die zijn ingeleverd in bv sportkantines.
Dit zag ik in een nieuws uitzending waarin werd gesproken over de foutmarge.
Deze komen uiteindelijk als geplet blik weer terecht bij Tomra die er nieuwe van maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.