Waymo werkt samen met Geely voor ontwikkeling nieuwe EV

Alphabet-dochterbedrijf Waymo gaat samenwerken met de Chinese autofabrikant Geely om zijn nieuwste zelfrijdende elektrische voertuig te ontwikkelen. Deze EV, die onder de Zeekr-merknaam zal worden uitgebracht, heeft geen ingebouwd stuurwiel of pedalen.

Waymo deed de aankondiging op zijn blogpagina waarin het Geely Holding Group als een van zijn original equipment manufacturers aanduidt voor zijn volgende EV's. Dat voertuig wordt ontwikkeld door Geely's elektrische premiumsubmerk Zeekr in Zweden. Het Zeekr-voertuig zal worden ingezet in de autonome taxidienst Waymo One dat het bedrijf uitbaat in de Amerikaanse stad Phoenix, in het westen van de Verenigde Staten.

De EV zal volgens Waymo meer hoofd- en beenruimte bieden aan klanten, een meer toegankelijke deuropening hebben voor het in- en uitstappen en over volledig aanpasbare zetels beschikken. Het krijgt geen stuurwiel en geen pedalen en zou volgens Waymo toch beantwoorden aan de veiligheidsstandaarden voor voertuigen van de Amerikaanse overheid. Waymo vermeldde voorlopig geen andere technische specificaties over het voertuig.

Het is niet de eerste keer dat Waymo samenwerkt met andere autofabrikanten. Het dochterbedrijf van Alphabet werkte eerder al samen met onder andere Renault, Nissan, Mitsubishi, Fiat Chrysler, Volvo en Daimler.

Door Jay Stout

Redacteur

30-12-2021 • 21:34

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Op de plaatjes afgaande....., dan ga ik nog liever voor de Fiat Multipla.

Waarom kan een EV niet de normale vormen van de hedendaagse auto's aannemen?
Ter verdediging van EV-ontwerpen: Auto's met een verbrandingsmotor zijn per definitie ontworpen rondom die motor. Die zit meestal voorin, waardoor de vorm van de auto minder efficiënt is. Er zijn grote vlakke oppervlakken nodig voor de koeling (met erachter een radiator). Bij een zelfrijdende auto hoef je ineens ook geen rekening te houden met je zitpositie ten opzichte van pedalen en bedieningselementen en je krijgt nog meer vrijheid om de auto vorm te geven (voor ofwel veel binnenruimte ofwel een efficiënte lijn)

[Reactie gewijzigd door pagani op 30 december 2021 22:33]

Ter verdediging van EV-ontwerpen: Auto's met een verbrandingsmotor zijn per definitie ontworpen rondom die motor. Die zit meestal voorin.
Ik check dit morgen wel even in mijn Porsche 911........
"Few cars look as properly at home on a racetrack as a Porsche 911 Turbo. Even with its big rear wing, the 911 Turbo's teardrop shape has a drag coefficient of 0.31"

Een mercedes eqs en tesla model s hebben een drag coefficient van +-0.21. Dus een porsche 911 heeft meer drag.
Je kan een wolkenkrabber ontwerpen met een Cw lager dan een Porsche, alsnog gaat ie meer wind vangen. De uitdaging is een zo laag mogelijke “oppervlakweerstand” te ontwerpen (Cw.A). Daarom zal een Porsche ondanks hogere Cw toch minder weerstand geven dan een tesla
Bekijk dit eens word het duidelijker uitgelegd: https://youtu.be/liYzQSOK3w4

TLDW; een lotus elise effective frontal area is groter dan die van een tesla model x doordat de drag coefficient van een model x zo laag is vergeleken met die van een lotus elise.

Frontal area x Drag coefficient = effective frontal area ik gebruik sq ft krijg zo snel alleen frontal area in ft gevonden

Tesla model s 2015(krijg zo snel een nieuwere niet gevonden)
Frontal area = 25.2 sq ft
Drag coefficient = 0.208

25.2*0.208=5.24 sq ft

Porsche 911 gt3

Frontal area = 19.4 sq ft
Drag coefficient = 0.3
19.4*0.3 = 5.82 sq ft

[Reactie gewijzigd door Jantjuh151 op 31 december 2021 13:01]

als ik t goed voor heb is de echt weerstand Cw * de frontale oppervlakte. Dus een gigantische auto met lage CW -> minder efficient. Kijk naar jou EQS. En dus idd die lage porche 911 doet t wss niet veel slechter of zelfs beter.
Ik heb gereageerd op sloebert (kijk mijn reactie) maar kon eigenlijk ook het beste op jouw reageren.

Wat jij zegt in de eerste zin klopt alleen daarna is het puur een berekening om te zien welke auto een efficiëntere frontal area heeft.

De efficiënte frontal area van een model x is kleiner dan die van een lotus elise.

Bron: https://youtu.be/liYzQSOK3w4
Ja want omdat er een paar sportauto’s zijn met de motor achterin geldt dat opeens voor de meeste andere auto’s? :?
Check gelijk het woordenboek op "meestal" :P
Hij zegt toch meestal…?
Ikzelf denk dan eigenlijk aan aerodynamica.
Maar wellicht vergis ik me gewoon en is het gewoon de mode.
Techniek van en ontwerp rond ICE motoren is minder relevant aan het worden. Prestaties worden minder relevant gezien elektromotoren al goede prestaties kunnen leveren. Zelfs in goedkopere modellen. Het groter onderscheidend vermogen gaat dus langzaam meer naar "innoverend" design toe om de aandacht te trekken.
Ook bij een elektrische auto moeten er compromissen worden gevonden voor wat betreft de vormgeving.
Gewicht en CW waarden hebben immers veel invloed op de actieradius.
Ruimte moet ook verwarmd of gekoeld worden en dat kost ook energie en dus actieradius.
Bij een verbrander komt de verwarmingsenergie van de restwarmte.

Als concept heeft het wel wat voor een taxi. Het is niet sexy, maar wel praktisch bruikbaar.
De Volkswagen ID Buzz is een mooi voorbeeld hoe een klassieker, met een vergelijkbaar concept, kan worden aangepast aan de wensen en voorwaarden van deze tijd.
Ja... totdat je de productiemodellen van die Buzz ziet. Er is niets meer van over anders dan de zoveelste bestelbus.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 december 2021 10:44]

Ja, dat is echt een bummer. Ik heb het nog niet heel goed kunnen zien in de beschikbare producten spyfilms, maar het wijkt enorm af van de concept cars. Erg zonde.
Welk conceptmodel van de ID Buzz heb je dan gezien? Ik heb de eerste concepten gemist, maar als ik google wijkt het niet veel af van de huidige design...

Edit: Ik zie het al, hij lijkt nu meer op een transporter dan de concepten. Wel vreemd dat ze op de Volkswagen site nog steeds adverteren met de concept foto's.

[Reactie gewijzigd door ArchNemeziz op 31 december 2021 14:40]

Aerodynamica kan wel degelijk erg belangrijk zijn voor een EV. De Lightyear is daar helemaal op ontworpen. In stadsverkeer met snelheden die zelden boven de 30 km per uur uitkomen speelt aerodynamica echter helemaal geen rol. Bij een taxi voor in stadsverkeer wordt het ontwerp zo gemaakt dat passagiers zo ruim en comfortabel mogelijk kunnen plaatsnemen.
Bij een EV hebben ontwerpers wel veel meer vrijheden omdat de aandrijving veel kleiner is en het accupakket eigenlijk al de gewichtsverdeling bepaald met een heel laag zwaartepunt. De rijeigenschappen zijn daardoor eigenlijk automatisch goed.
Ik kan me ook voorstellen dat dit ontworpen is voor in een stad waarbij de aerodynamica minder van belang is.
level 5 zelfrijdende auto's hoef je niet te kopen, die komen gewoon voor rijden binnen een paar minuten als je hem via een app reserveert. Uiterlijk maakt dan toch helemaal niet meer uit. Het gaat dan puur om functionaity
Ook hiervoor heb je bevolkingsdensiteit nodig, wat je in steden (en ok in Nederland) wel vindt, maar op het platteland en in Vlaanderen niet.
level 5 zelfrijdende auto's hoef je niet te kopen, die komen gewoon voor rijden binnen een paar minuten als je hem via een app reserveert. Uiterlijk maakt dan toch helemaal niet meer uit. Het gaat dan puur om functionaity
Vlaanderen heeft toch best een aardige bevolkingsdichtheid. Zeker in de stedelijke gebieden.

En voor de mensen die een andere mobiliteitsbehoefte hebben zullen er andere auto's beschikbaar zijn. Deze zal niet algemeen in de verkoop komen.
Vlaanderen heeft vanwege een te grote lintbebouwing niet veel wooncentra met een densiteit die groot genoeg is. De wegen slippen nu al vol en de wagens zijn bezet met 1,1 persoon per wagen, laat die met de level 5 onder de 1 persoon per wagen gaan en je wegen zit vol.
Ooit een aantal jaren in een Multipla mogen rondrijden. Afgezien van het gezeur over het uiterlijk: een van de lekkerste auto's om in te rijden (turbo diesel met common rail). Ontzetten praktisch qua indeling, comfortabele stoelen, ook voor lange mensen/ritten.

Deze Geely lijkt sterk op de PronExora, ontwikkeld in Maleisie. Opnieuw een auto voor praktisch gebruik. Een iets te lichte motor, maar och in Maleisie is de max.snelheid 110 km/uur. Ook deze auto lijkt is voor praktisch gebruik (taxi diensten) ontworpen.
Idem hier, door zijn praktische model en goede rij eigenschappen ging je dit "kindje met aangeboren afwijking" (volgens mijn vrouw) vanzelf waarderen. :)
Wat kan het jou nou schelen hoe je taxi er uitziet?

Ik hoef dit ding privé ook niet maar als het me comfortabel van a naar b kan brengen als ik zelf geen zin heb om te rijden, prima toch?

Als ik een keer m’n auto niet op Schiphol wil laten staan stuur ik de taxichauffeur die met een prius voorrijdt ook niet weg omdat ik een e-klasse mooier vind.
Nou, heb je die ID.5 van VW gezien? mooie bak is dat hoor. Ook de Hyundai IONIQ 5 is een mooi ontwerp vind ik, die me doet me denken aan de oude Lancia Delta. De eerst EVs waren niet je van het en dit gare Waymo/Geely ding lijk idd nergens naar, maar over het algemeen gaan EVs er steeds beter uitzien vind ik.
Ik dat de function over vorm gaat bij deze auto. Dus zoveel mogelijk binnenruimte. Ik vind het er niet eens zo slecht uitzien, en je ziet toch voornamelijk de binnenkant als het goed is.
dan ga ik nog liever voor de Fiat Multipla.
Egocentrisch denken, zoals @amigob2 ook al stelt gaat het er niet om welk ontwerp u kiest om te kopen.

Het is simpelweg een feit dat het ontwerp niets maar dan ook helemaal niets ermee te maken heeft dat het een EV is, het ontwerp is puur gekozen op psychologische gronden om maatschappelijk draagvlak te creëren voor zelfrijdende auto's.

Er is een 2-baans autoweg (max snelheid 100) met Italiaanse / Albaanse vangrails (1.20 meter hoog, u kent ze wel), de vangrail is voor 1 meter onderbroken voor een zebrapad. U steekt over en verrek, aan beide zeiden valt een enorm betonblok naast de weg, dat de in/uitgang van de zebra afsluit. U moet op 1 van de twee weghelften blijven staan.

Op weghelft 1 komt een Multipla op u af, op weghelft 2 uit de andere richting een Dodge RAM met bullbar met rode vloeistof en een half hertengewei er nog aan; ze rijden even hard. Welke weghelft kiest u?

Op weghelft 1 komt een Tesla Pickup Truck op u af, 2 ton roestvast staal met level 2 ADAS hooguit; onjuist en leugenachtig verkocht als "Autopilot" aan de klant die erin zit. Op weghelft 2 komt een Waymo op u af, Level 4. Welke weghelft kiest u?

Maw, het ontwerp draait pas om u, als u niet de eigenaar bent, maar degene bent die er niet in zit.

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 december 2021 00:40]

Misschien handig om te vermelden dat Geely het bedrijf achter Volvo en Polestar is, en Lotus voor 51%.

Dus als Zeekr in Zweden ontwikkeld is, dan is dat waarschijnlijk hetzelfde team van de hier bekende Polestar 2.

Zeekr is dan weer een nieuwe merknaam bedoeld om te concurreren met Tesla schijnt:

https://www.thedrive.com/...w-different-from-polestar

[Reactie gewijzigd door kidde op 30 december 2021 23:00]

Ik rij zelf een Lynk en Co 01, weer een ander zustermerk van ze. Heerlijke auto, kwaliteit kunnen ze zeker leveren!
En met Polestar ook tevens een goed voorbeeld (natuurlijk, smaken verschillen) dat elektrische auto's niet lelijk hoeven te zijn.
Sws verbaasd dat google met een chinees bedrijf samenwerkt mbt AI.

Dat kan blijkbaar wel?
Zelf vind ik de Hyundai EV5 überhaupt een van de mooiste auto's op de weg. En de Kia EV6 is ook niet te versmaden. Dus dat er geen mooie EV's zijn is in mijn ogen onzin.
Ook bij een elektrische auto moeten er compromissen worden gevonden voor wat betreft de vormgeving.
Gewicht en CW waarden hebben immers veel invloed op de actieradius.
Ruimte moet ook verwarmd of gekoeld worden en dat kost ook energie en dus actieradius.
Bij een verbrander komt de verwarmingsenergie van de restwarmte.

Als concept heeft het wel wat voor een taxi. het is niet sexy, maar wel praktisch bruikbaar.
De Volkswagen ID Buzz is een mooi voorbeeld hoe een klassieker, met een vergelijkbaar concept, kan worden aangepast aan de wensen en voorwaarden van deze tijd.
Ik dacht eerst dat als een van die voorstoelen naar voren gaat past er wel een rolstoel in, maar dat heeft natuurlijk niet zo veel nut zonder chauffeur. Zelfs met een automatische schans is het maar een subset van rolstoel gebruikers die erop komt en veilig de rolstoel kan zekeren.

Hoe gaan ze dat eigenlijk oplossen als het volledig commercieel gaat? Zullen ze gewoon een x percentage rolstoeltaxis moeten inhuren?
Men zou zeker naar de Zeekr 001 eens moeten kijken als gewone consument, ziet er echt premium uit met prijzen onder de bestaande gemiddelde en dit met grote batterijen en zou ook moeten naar Europa komen, waarschijnlijk onder Lynk & Co brand.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee