Nieuwe auto's van Renault met Android Automotive OS krijgen Vivaldi-browser

De Vivaldi-browser komt naar alle nieuwe Renault-auto's met Googles Android Automotive OS. Het gaat om een complete webbrowser waarmee inzittenden sites kunnen bezoeken, streams kunnen bekijken en kunnen videobellen. De browser is nog niet in de Benelux beschikbaar.

De browser is beschikbaar voor auto's met Renault OpenR Link, een op Android Automotive OS gebaseerd systeem. Met de MY Renault-smartphoneapp is de browser te downloaden, waarna deze voor bijvoorbeeld de bestuurder met het infotainmentscherm te gebruiken is. Onder meer de Megane E-Tech Electric en de Austral hebben OpenR Link.

Inzittenden kunnen browsen, winkelen en streams bekijken met de browser. De browser kan alleen gebruikt worden als de auto geparkeerd is. Streams blijven tijdens het rijden wel doorgaan, maar alleen met audio. Het videobeeld wordt dus uitgeschakeld. Vivaldi zegt dat de browser handig is voor als de auto bijvoorbeeld aan het opladen is, waarbij mensen met de browser door kunnen werken of kunnen ontspannen.

De browser ondersteunt tabbladen, bookmarks en gebruikers kunnen inloggen bij hun Vivaldi-account. Vivaldi zegt dat data niet met de browsermaker of Renault wordt gedeeld. De browser kan met touch of spraakbesturing worden bediend. De browser heeft verder een adblocker en beschermt volgens Vivaldi tegen trackers.

Vooralsnog is de browser alleen beschikbaar in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het is niet duidelijk of de browser later ook naar Nederland of België komt. Renault is niet de eerste autofabrikant die Vivaldi in zijn infotainmentsysteem integreert: eerder deed Polestar dit al. Standaard zit er in Android Automotive OS geen browser.

OpenR Link in een Renault

Door Hayte Hugo

Redacteur

18-05-2022 • 13:43

107 Linkedin

Reacties (107)

107
100
33
2
0
55
Wijzig sortering
Anoniem: 562971
18 mei 2022 13:58
Goh... 30 jaar geleden was je blij dat er een radio/cassette speler in je auto zat :+
Eerlijk is eerlijk, ik gebruik al een tijdje Carplay op een Pioneer dubbel-DIN systeem en ik zie eigenlijk niet in waarom een auto een infotainment systeem met eigen OS ingebouwd zou moeten hebben, lijkt mij slechts een extra ding wat kapot kan gaan en -net zo erg- snel kan verouderen. Auto's zijn nog steeds producten die 20 jaar levensduur moeten kunnen halen, kun je je voorstellen dat je een tablet (want dat is het in essentie eigenlijk) in je dashboard vastsmelt en daar dan twintig jaar later nog mee moet doen?

Lekker een vervangbaar systeem zoals vroeger lijkt mij toch echt gewoon beter voor de gebruiker, je telefoon vervang je toch, en als je die lekker kunt koppelen en eventueel na tien jaar een keer het systeem in de auto vervangt voor een paar honderd euro voor iets moderners (als dat al nodig is, want eigenlijk maken CarPlay en Android Auto je telefoon het brein, dus dan zou het eerder alleen voor een beter scherm o.i.d. zijn) lijkt mij echt wel een pre.

Zo'n digitaal instrumentendisplay ook, leuk voor de wow-factor, maar wat is er mis met een klein rechthoekig multi-functioneel display voor je verbruik e.d. en gewoon een wijzerplaat voor je snelheid en je toerental? Goedkoper en werkt net zo goed voor het verstrekken van informatie.

Doe mij maar iets ouderwetsers, wat dat betreft.
Ben zelf eigenlijk niet me je eens ook al snap ik je volledig. Als je telefoon leeg is heb je dus niks aan al die schermen in je auto. Verdere extra informatie over je auto zitten ook gewoon in die systemen verwerkt, ze geven ook meer informatie dan alleen multimedia.

Maar voor navigatie zou ik het nog snappen (wat meeste fabrikanten ook doen een instap pakket zonder navigatie maar wel met apple carplay en android auto), maar dan heb je weer niks aan je virtual cockpit wat voor mij wel weer extra meerwaarde toevoegt. Lekker alles bij je snelheid geeft voor mij meer overzicht ook al is het idd niet een must.
Als je telefoon leeg is heb je dus niks aan al die schermen in je auto.
Die kans lijkt me redelijk nihil, tenzij je niet bereid bent om een laadkabel aan te schaffen. De meeste nieuwe auto's hebben tegenwoordig minimaal wel een USB aansluiting om te kunnen voorzien in een oplaadmogelijkheid.
Klopt, maar in mijn auto werkt Carplay niet als je de laadkabel gebruikt. 8)7
Huh serieus? Carplay werkt bij mijn renault enkel met kabel haha
Carlinkit 3.0 gebruk ik om draadloos Carplay te hebben waar mijn radio alleen bedraad ondersteund en omdat ik voornamelijk korte ritjes maak hoeft m’n telefoon niet opgeladen te worden. (Wat alsnog hier ook mee kan)

[Reactie gewijzigd door m.noijens op 18 mei 2022 19:33]

Ja snap ik maar ging eerder om de ingebouwde
Klopt, maar in mijn auto werkt Carplay niet als je de laadkabel gebruikt. 8)7
mijnes koppel ik juist met een usb-kabel aan de auto voor Carplay, én wordt m'n telefoon opgeladen...

Bovendien zag ik in nieuwere modellen dat je expres een vakje hebt voor draadloos laden, waar je je foon kan leggen terwijl je ook nog eens kan connecten met Carplay.

[Reactie gewijzigd door Tokus op 18 mei 2022 16:30]

Anoniem: 562971
@ManiacScum18 mei 2022 17:44
[...]
De meeste nieuwe auto's hebben tegenwoordig minimaal wel een USB aansluiting om te kunnen voorzien in een oplaadmogelijkheid.
Zelfs ons lease Opeltje Karl van 3 jaar jong, USB aansluiting erin en alle :r asbakken eruit [gelukkig]
Leeg? Dan sluit je toch de laadkabel aan? je zit in een moderne auto, er zit sowieso een usb poort op je middenconsole, zo niet een draadloos laadpadje.

auto’s hebben al usb laadpoorten sinds 2010 ofzo man

dat je niks aan je virtuel cockpit hebt, valt natuurlijk met software op te lossen. Gewoon integreren die handel. Zal komende jaren wel de norm worden

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 mei 2022 19:33]

Een digitaal instrumentendisplay is gekoppeld aan de fysieke mogelijkheden van de auto en zou dus niet moeten verouderen.

Een auto met alleen CarPlay of Android Auto klinkt nu als toekomstbestendig, maar wat als dit niet zo is? Wat als de volgende generatie telefoons meer gebruik gaat maken van handgebaren (ik noem maar iets) en over 5 jaar is er geen telefoon meer te krijgen met een touchscreen? De software op de telefoon zal dan touch ook niet meer ondersteunen en opeens begint je CarPlay/Android Auto systeem uit 2022 op basisfunctionaliteit in te leveren.

Een fysiek vervangbaar systeem zoals jij hebt gaat waarschijnlijk langer mee, zolang auto's met een dubbel-DIN bracket worden geleverd (en nog een tijdje daarna, voor de tweedehands markt). Alleen kan ik me voorstellen dat dit ook steeds minder toereikend wordt. Veel ingebouwde entertainmentsystemen zijn al groter dan dat en hebben die schermruimte ook een soort van nodig.
Ik kan daar op zich wel in meegaan, maar door een vervangbaar systeem te gebruiken vang je in principe het "wat als dingen in de toekomst anders zijn dan nu" natuurlijk wel af.

Ja, nu is dubbel-din de standaard, maar je vervangbaar systeem kan ook best anders zijn, groter ook, lijkt mij geen issue. Als het 11-inch tablet size moet zijn, dan kan dat ook, als het geen dubbel-din is, natuurlijk. Het probleem is meer dat het helemaal niet meer vervangbaar is en je dus in een systeem gelocked wordt, zeker als dat met een abonnementenservice gekoppeld wordt.

Wat @koner zegt over dat een digitaal instrumentendisplay meer variabel is en meer dingen kan tonen naar gelang van wat de bestuurder nodig heeft is natuurlijk helemaal waar, en dat is zeker een voordeel t.o.v. een display aan de zijkant van je zicht. Al zou dat ook nog mogelijk zijn met het rechthoekige multi-functionele display en standaard-API's met een vervangbare oplossing. Maar goed, dat zo'n digitaal display tof is en leuke dingen kan, betwist ik zeker niet. En zeker als je toch gewend bent je auto's regelmatig te vervangen zal het geen probleem zijn, dat zal variëren per gebruiker. Zelf rijdt ik zo weinig kilometers dat een auto bij mij lang moet meegaan, dan spelen weer andere zaken dan iemand die deze binnen max. 8 a 10 jaar sowieso verkoopt.
Dat geld precies hetzelfde voor het infotainment van je nieuwe auto. Als zij de servers uit zetten sta je ook te kijken. Maargoed, dat is tegenwoordig met alles in het leven.
Mijn auto uit 2008 heeft een CD speler in het dashboard geïntegreerd. Niet vervangbaar. Neem aan dat over 14 jaar zo'n tablet vergelijkbare irritaties oplevert.
Na vinyl en cassettebandjes komt de CD nu weer terug dus binnenkort ben je helemaal de man met een ingebouwde CD speler. :Y) CDs are back! Compact disc sales just rose for the first time in 17 years
Ja Carplay en Android Auto zijn fijne dingen, zeker in bijvoorbeeld een gedeelte auto (of een deelauto) zie je dat zoiets wel goed werkt. Daarnaast kunnen kiezen welke navigatieapp je wilt gebruiken en je media goed kunnen bedienen.

Maar… het integreert niet volledig met je wagen. Om een voorbeeld te noemen: Ik heb dus zo’n digitaal instrumentarium en daarop zie ik graag de kaart. Ik vind dat gewoon fijn. En dat gaat niet met de smartphone-integratie.

Bij mij werkt AA/AC ook niet full screen op het touchscreen-display, omdat er andere interface-elementen van de wagen zelf in de weg zitten. Terwijl de ingebouwde apps daar rekening mee kunnen houden en gewoon full screen zijn.

Ik wissel het dus af. Vaak gebruik ik Carplay voor de media en gebruik ik daarnaast de build-in navigatie. En soms andersom: zit ik te luisteren naar DAB terwijl ik via Carplay navigeer. De kracht voor mij zit het hem dus in het gemixt kunnen gebruiken, ipv. alleen het ene of alleen het andere.
Bij Renault is er wel degelijk integratie van navigatie in het digitale instrumentarium waar de informatie van Apple CarPlay naar gecommuniceerd wordt. Bij de 2018 Scènic zat al zulke integratie en er verschijnt bij navigeren via Maps in CarPlay netjes een pijl of rotonde naast de "klokken", plus de afstand tot die actie. Het kan dus wel maar kost allicht wat programmeurs van de autofabrikant zelf.
Die weergave heb ik ook inderdaad, maar dat is niet de kaartweergave.

Het zou leuk zijn als in de toekomst een carplay of android auto ook zaken achter je stuurwiel kan projecteren ipv dat de auto dat zelf moet faciliteren. Want dan is het te beperkt. Apple of Google Maps tussen je klokken lijkt mij wel nice, terwijl je spotify of podcasts op het andere scherm staan.
Ja, precies, het is inderdaad niet een volwaardige kaart. In veel gevallen is het voldoende en niet afleidend maar "split screen CarPlay" klinkt als een goed idee.
Beetje naïef. Auto's zijn echt al lang niet meer gemaakt om 20 jaar mee te gaan, dat liep ten einde in de jaren 70-80s. En ook de meeste auto's zijn niet 20 jaar bij dezelfde eigenaar. Dus dat argument valt grotendeels van tafel. Niet dat het niet lukt om een auto 20 jaar of langer rijdende te houden, maar het kost moeite en geld.

Is het een goede evolutie? Natuurlijk niet. Maar externe facturen spelen ook een rol natuurlijk. Van te klein want kinderen, tot "je mag er de stad niet meer mee in". En natuurlijk nieuwe tech (onderhuids dan) en andere verplichte wettelijke bepalingen.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 18 mei 2022 16:27]

Niks naïefs aan.

De levensduur van auto's neemt al jaren toe, en is hoger dan ooit. Juist in de jaren 70 en 80 gingen auto's veel korter mee en waren dingen als roest funest voor de levensduur van een auto, tegenwoordig speelt dat niet meer. In 2019 was de levensduur van een auto 19,2 jaar, wat een een jaar meer was dan in 2015. En eind 2020 was de gemiddelde leeftijd van het wagenpark in Nederland 10,3 jaar ten opzichte van 9,4 in 2013.
Komaan, auto's zoals een W123 maken ze echt niet meer. Die rijden nu nog in Afrika rond met een miljoen km's en weinig onderhoud.

Doe dat maar eens met je opgefokt 1.2 turbomotortje, je complexe hybride of 1.6 turbodiesel met een hoop randapparaten & chips rondom om het toch maar op korte termijn "schoon" te houden qua uitstoot, maar wel op langere termijn de motor te laten dicht slippen. Jij mag de eerste garagist doorgeven die zegt dat de onderdelen van een auto tegenwoordig gemaakt zijn om decennia mee te gaan.

Het gaat ook niet om de levensduur, het gaat erom hoelang iemand met een auto doet. Want je initiële punt is dat een auto een vervangbaar entertainment systeem moet hebben. Maar als de meeste mensen om de 5-6 jaar een nieuwe wagen kopen, is dat toch helemaal niet aan de orde. En mensen gaan echt niet plots 20 jaar met hun auto doen omdat je het scherm eruit kan klikken en een nieuwe tablet erin kan steken. Wel realistisch blijven.
auto's zoals een W123 maken ze echt niet meer. Die rijden nu nog in Afrika rond met een miljoen km's en weinig onderhoud
:D grapjas.
Geen roest daar want kurkdroog, dus weinig vervangen. Geen EGR klep, dus niet vervangen en geen motorproblemen daardoor. Geen turbo die stuk gaat. Geen chips die stukgaan. Geen AdBlue toevoegen. Uitlaat weg - niet erg etc... en zo kunnen we nog wel even doorgaan in vgl met de huidige wagens hier.
Met 1 miljoen kilometer geen motor problemen. Alsof een dergelijke motor probleemloos blijft draaien. Sorry hoor, maar je maakt het nu wel heel rooskleurig. Ja, auto's waren vroeger heel simpel, dus makkelijk te onderhouden, dat is wat anders dan weinig onderhoud ;)
Klopt, kan ik beamen met mijn hobby-auto, van 23 jaar jong en bijna 2 ton op de teller. Helaas komt nu wel een beetje de roestduivel langs, maar dat is nog wel te behandelen. Heb er een mooie 2 din-unit er in zitten, met Android auto, ideaal!
kun je je voorstellen dat je een tablet (want dat is het in essentie eigenlijk) in je dashboard vastsmelt en daar dan twintig jaar later nog mee moet doen?
Ik zie het niet als een tablet maar als een scherm. En ja, ik zie mezelf wel 20 jaar naar dat scherm kijken. Je kijkt toch ook 20 jaar naar hetzelfde dashboard waar snelheid en toerenteller staat?

Overigens kun je vaak het infotainment systeem upgraden. Bijvoorbeeld Tesla biedt die optie
Een voornamelijke reden...data verzamelen! Mercedes verkoopt de data al aan de NL overheid.
Lekker een vervangbaar systeem zoals vroeger lijkt mij toch echt gewoon beter voor de gebruiker, je telefoon vervang je toch, en als je die lekker kunt koppelen en eventueel na tien jaar een keer het systeem in de auto vervangt voor een paar honderd euro voor iets moderners (als dat al nodig is, want eigenlijk maken CarPlay en Android Auto je telefoon het brein, dus dan zou het eerder alleen voor een beter scherm o.i.d. zijn) lijkt mij echt wel een pre.
Nou ja... Mijn auto past aan hand van de kaartdata/navigatiesysteem automatisch de snelheid aan. Afremmen voor bochten, optrekken na rotondes, etc. Als navigatie actief is, wordt automatisch de snelheid voor afritten verlaagd. Daarnaast aanwijzingen van navigatie in het head-up display. En zo zijn er nog wel een paar dingen die integreren in de auto.
Zo'n digitaal instrumentendisplay ook, leuk voor de wow-factor, maar wat is er mis met een klein rechthoekig multi-functioneel display voor je verbruik e.d. en gewoon een wijzerplaat voor je snelheid en je toerental? Goedkoper en werkt net zo goed voor het verstrekken van informatie.
Ik heb geen toerenteller nodig (automaat) informatie van de ACC direkt in de wijzerplaat, navigatieschermpje op de plek van de toerenteller...
Doe mij maar fijn een scherm.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 18 mei 2022 20:48]

Ben het eigenlijk eens met je, ik plaats het liefst mijn eigen systeem, maar alle nieuwe auto's hebben belangrijke functies van de auto in de infotainment systeem verwerkt, waardoor vervangen niet mogelijk, niet aan te raden of steeds moeilijker is. 2x 2din, de ene van de fabrikant zelf en eentje naar keuze en kiezen welke je boven of beneden wilt zou wel fijn zijn eigenlijk.
Ja zo denk ik er ook over, het verouderd allemaal binnen een jaar of 5 en dan heb je ineens geen updates meer. Ben wat dat betreft blij dat ik mijn infotainment systeem geupdate heb naar Android auto. De ingebouwde navigatie voldoet nog prima overigens, maar over een jaar of 3 zal die geen updates meer krijgen en dan kan ik nog steeds navigeren met Maps, Waze, etc, etc... En voor muziek onderweg gebruik ik gewoon YouTube Music, of Di.fm, via Android auto.
30 jaar geleden las je computernieuws in de PCM of zo.
Ik zou nu ook blij zijn als ik gewoon zelf een radio in kan bouwen, die ik wil...zonder, voor mij onnodige, toeters, bellen, schermen, tracking en nutteloze data-leeching.
Ik vraag me serieus af wie er zit te wachten op een auto die op Android draait. Android staat nou niet echt bekend om zijn stabiliteit/privacy...

Overigens sowieso geen fan van die hele 'infotainment'-setups in auto's. Het ziet er vandaag mooi uit, maar over 5 a 10 jaar is het hopenloos ouderwets. Zag laatst een 10-jaar oude Audi, prachtig ding, maar het infotainment-schermpje had een lage resolutie en de navigatie was zeg maar 5fps. Wat een enorme afbreuk was dat zeg!

[Reactie gewijzigd door STK op 18 mei 2022 14:32]

Android staat nou niet echt bekend om zijn stabiliteit/privacy...
Juist de laatste paar jaar is Android bijzonder stabiel geworden en qua privacy valt 't ook best wel mee. Je hebt meer configuratiemogelijkheden op Android dan op iOS op dit moment als 't op privacy aankomt.

Misschien een idee om niet de hele dag oude koeien uit de sloot proberen te halen.
Ik moet zeggen dat ik NIET het idee heb dat privacy en Android goed samen gaan. Misschien ben ik slecht geinformeerd, maar hoe zet je alle telemetrie op android uit dan? Om met het makkelijkste voorbeeld te beginnen
Je bent slecht geinformeerd...


With your consent, Accessibility Insights for Android collects anonymized usage data and crash report data in order to improve our tools. For more details, read about Accessibility Insights and telemetry.

Disable telemetry
Open Accessibility Insights for Android, connect to your Android device, and select Start testing.
Select Settings .
To disable telemetry, turn off the toggle next to Help improve Accessibility Insights. You can always enable it later by turning on the same toggle.
Dat is de telemetry van Android zelf.

Nu alle telemetry van de Play services nog, op smartphones is dat in de praktijk ook gewoon onderdeel van Android, ondanks dat ik alles uit zet. Het blijft constant naar huis telefoneren. Gelukkig is een groot deel op te vangen met Blokada.

[Reactie gewijzigd door batjes op 19 mei 2022 10:59]

Ik ben dolblij dat mijn auto Android draait (Polestar). Eindelijk een infotainment systeem dat er netjes uitziet en ook deftig werkt. Geen gekul meer met bluetooth connectiviteit om toch maar muziek te kunnen luisteren. Geen gsm meer op de raam moeten plakken om toch maar een deftige GPS app ter beschikking te hebben. Gewoon instappen en vertrekken en alles is netjes zoals je het hebt achtergelaten.

Update: Er is ook nog een groot verschil tussen Android Auto waarbij je eigenlijk gewoon je gsm koppelt aan je auto (zoals bij de meeste grote merken). En Android Auto waar Android native op de auto zelf draait (zoals bij Polestar en een handvol andere autos).

Het eerste is hit and miss. Het tweede werkt naar mijn ervaring uitstekend.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 18 mei 2022 16:06]

Android is helemaal te configureren, het is geen product dat af de band loopt met vaste instellingen qua privacy. De autofabrikant kan het helemaal dichtimmeren of jou opties geven.
Wat een rommel is dat, ik heb mijn xc40 weg gedaan door Android automotive. Nu een auto met Apple car play, werkt zoveel fijner veranderd meteen de hele beleving van de auto. Op tweakers zijn er ook veel topics over Volvo/polestar rijders die er een grafhekel aan hebben. CarPlay werkte op de xc40 ook maar op de helft van het scherm 🤡

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 18 mei 2022 19:36]

Ik ben zelf ook niet direct een fan van Android Auto, maar Volvo heeft er bij de XC40 wel zelf een puinzooi van gemaakt, door trage hardware, slechte touchscreens en andere lompe beslissingen te nemen. Ik kan die incompetentie van dat systeem Android Auto niet aanrekenen.
Ja, goedkope hardware kom je helaas bij veel infotainment-systemen tegen. Gezien de vele kwaliteitsissues bij Volvo de laatste jaren, mag dat merk zich eigenlijk niet meer premium noemen, blijkbaar het gevolg van de Chinese overname, waaraan nog de nodige kinderziektes kleven.
Eigenlijk zou Google dit soort devices van te voren moeten testen, voordat er Android op mag draaien.
Je haalt 2 dingen door elkaar. Carplay is wat anders dan wat Volvo met Google heeft gedaan. Carplay staat naast het systeem van de autoleverancier. net zoals Android Auto. Mijn auto heeft zowel Carplay als Android Auto, het is maar net wat voor device je aansluitn. Volvo heeft Google software gebruikt voor het algemene infotainment gebruikt. Daar zou je ook Carplay op moeten kunnen gebruiken.
CarPlay werkt ook bij een xc40 maar op een half scherm. Het standaard infotainment systeem Android automotive vond ik niet fijn werken.
Dat ligt dan aan Volvo. Op mijn auto werkt apple en Android praktisch het zelfde met maar kleine verschillen.
Bij CarPlay kun je maar het halve scherm gebruiken bij de xc40
Ja precies wat ik bedoel
Wat een onzin lees ik hier, dat Carplay blijkbaar geen specifieke resoluties ondersteund (dat begrijp ik tenminste uit jouw verhaal) is niet specifiek de schuld van Android. Dat jij iOS blijkbaar helemaal geweldig vind, heeft weinig te doen met dit artikel.
Wat is er onzin aan? Android auto zag er voor mij uit alsof het door een kind van 3 was gemaakt. Als ik CarPlay in de auto kon gebruiken was het een goed alternatief, maar ik kon het maar op een half scherm gebruiken. Als ik CarPlay op het hele scherm kon gebruiken had ik geen probleem met Android auto omdat ik het kon vervangen met CarPlay.
En is het dan tijd om te klagen over alles wat nieuw is en om terug te gaan naar paard en wagen of zullen we maar gewoon standaarden opzetten zodat infotainment systemen makkelijker vervangbaar zijn ten opzichte van de auto waar ze in zitten?
Inderdaad, ik zou niet echt Android willen in een auto (ondanks dat ik een Android telefoon heb). Een OS van de fabrikant is toch vaak wat soepeler (als we goedkopere units buiten wegen laten zoals de Toyota Touch 2). De QNX-systemen van VAG zijn echt top (als je de huidige MIB 3 bugware niet meetelt).

Als ik kijk naar het UI-ontwerp van de RNS-E (2e generatie), dan vind ik dat het er nog steeds strak en mooi uitziet, niet alleen voor zijn tijd, maar ook nu nog, en die units stammen af uit 2008-2013. Je merkt de performance wel, vooral bij navigatie. Gelukkig is nu zo'n beetje het moment dat infotainment systemen net zo soepel zijn als telefoons uit 2012. (Automotive loopt altijd "achter" op de consumenten elektronica, puur omdat de hardware vrijwel altijd in extreme omstandigheden moet werken.

De RNS-E (2e generatie) en de MIB 1 High systeem voor de A3 hebben allebei een 800x480 display. Dit is inderdaad erg laag, maar het UI is erg goed ontworpen waardoor je er geen last van hebt of het niet opmerkt. Ik gok dat we over zo'n 5 a 10 jaar een 1080p paneel hebben in alle auto's.

Het tijdperk 2006-2013 was zo'n beetje het eerste van alles en dat is over het algemeen echt slecht verjaard. De elektronica van 2013-2020 is zeker weten iets meer future proof (als het gaat om styling en performance), maar dat zullen we wel weer zien in 2030.
Android is hartstikke stabiel, heb de laatste (pakweg) 8 jaar nog nooit serieuze crashes gehad. Blijkbaar had je een jaar of 10 geleden een goedkope Android phone gehad, die te weinig geheugen had oid. Ja Google doet aan datamining, maar net zoals bij Apple heb je dat zelf in de hand... Als je echt paranoïde bent, dan kun je genoeg alternatieve Apps installeren, waarbij Google niet ff mee spiekt.
Hoe lang gaat die software mee? Een desktop pc gaat ongeveer een jaar of 10 mee, smartphones 5, andere iot apparaten halen 3 jaar niet eens of de support is al beëindigd. Van een auto mag je verwachten dat je er langer dan 10 jaar mee kan doen. Gaan ze die software dan ook al die tijd bijhouden?
Mijn cactus uit 2017 heeft een webbrowser op het systeem, maar daar kun je echt 0,0 mee openen, ondersteunt niet eens HTTPS.
Gevalletje alleen de titel lezen?
De browser kan alleen gebruikt worden als de auto geparkeerd is.
Blijkbaar wel of niet goed gelezen.

Dus je kan geen ongeluk veroorzaken terwijl je Tweakers leest. Al lijkt mij uberhaupt eerder dat iemand dat liever doet met zijn smartphone, dan op een infotainmentscherm, dus de risico is er tevens al.
Je kan het alleen geparkeerd gebruiken. Voor ladestops handig om bijv. een filmpje te bekijken op YouTube.
De browser kan alleen gebruikt worden als de auto geparkeerd is. Streams blijven tijdens het rijden wel doorgaan, maar alleen met audio. Het videobeeld wordt dus uitgeschakeld.
Hier wordt echt wel aan gedacht dus.
Onzin…….. kan alleen als je stilstaat.
Zet je zo uit hoor.

Mazda
https://www.mazda3revolut...80578/page-4#post-1900705

Zo heeft elk merk z'n manieren.
Maar dan ben je gewoon fout bezig en zou je per definitie al geen rijbewijs meer moeten bezitten.
Als je er gebruik van maakt onder het rijden ? Sure. Maar m'n vrouw zit regelmatig naast mij. Die schuift er nog wel eens een DVD in. Tegenwoordig wel minder, tablet/netflix werkt gewoon beter.
Give it time? Wat houdt je momenteel tegen dan om je laptop op je dashboard te zetten of je telefoon te gebruiken tijdens het rijden? :p
gezond boerenverstand houdt me tegen.
Gaat niet op voor stikstof blijkbaar /s
En welke tweaker wil nu geen full access hebben in z'n eigen auto ?
Die odb2 plug zit er niet voor niks.

Wil niet zeggen dat je dingen moet doen in het verkeer die gevaarlijk zijn natuurlijk.
Fatsoen en opvoeding.
Dit verandert er dus niets aan? :*)
Jouw reactie is in de categorie, waarom hebben we mobiele telefoons nodig, waarom hebben we thuis een computer nodig, waarom hebben we televisie nodig, etc. etc. Stuitend, zo'n beperkte visie op een techforum. Als het nu de klagende boomers op Radar zouden zijn dan snap ik het nog wel. Maar op tweakers....
Tweakers lezen? Ik was gewoon een reactie onder dit artikel aan het uittypen in de bebouwde kom onder het rijden :+
Je kunt hem alléén gebruiken als je stilstaat. Knap dat jij een ongeluk kan veroorzaken door stil te staan…
Ik ben woest aantrekkelijk, dus ja.
Het zou kunnen dat ze ook het tijdens het rijden gaan toestaan, maar dat mag pas als autonoom rijden volledig werkt en toegelaten is.
Daar gaat mijn punt niet over.
Een beetje tweaker krijg dit in de toekomst gewoon aan de praat tijdens het rijden.
Zou niet weten hoe, want dit soort systemen zit net zo goed dichtgetimmerd als een extra beveiligde BlackBerry.
*Kuch
5.6 SPEED RESTRICTION DISABLED::

How to disable Connect Touch-Screen SPEED RESTRICTION
without Hacking or SSH Tweaking.

Turn Radio ON low volume (not in a muted volume condition).

*Press FAVORITES, MUTE BUTTON, MUSIC BUTTON on Commander Switch at same time for about 2-5 seconds.
*A 'Test Screen' is now shown on touch-screen.
*Press and Hold 'DEL' key for about 20 secs until ''JCI Test Mode Active'' text is shown in large black box on right side screen, Quickly release finger.
*Enter 11 and then press ENTER key.
*Black Script Screen options will be Displayed.
*Press "SPEED TOGGLE" key.
*Result: Speed Restriction has been toggled: DISABLE.
*Press OK
*Press CANCEL on back screen.
*Press 'Exit' key on Test Screen.

Now back to normal Connect Touch-Screen.
Turn Off 'ACC' accessory so car is all off.
Wait about 30 seconds.

Start Car and Engine, allow Connect to stabilise normally.

Connect Touch-Screen can now be Touch Toggled used while car is moving.
Done without any SSH or Hacking.
Dat was in 2015. Het beveiligingsniveau is nu vele malen hoger dan toen.
Beide kampen ontwikkelen zich, anders is het niet nodig om het beveiligingsniveau op te krikken ;-)
Ze spreken ook over videobellen.
Kan je dan kiezen met welke camera?
Of enkel de achterbumper? :+
Renault is niet de eerste autofabrikant die Vivaldi in zijn infotainmentsysteem integreert: eerder deed Polestar dit al. Standaard zit er in Android Automotive OS geen browser.
Langzaam aan nog een markt waarbij het toch erg lastig zal worden om buiten het bereik van Google te blijven. Helemaal met dit soort systemen waar jij, als gebruiker, amper controle op hebt.
Vreemd dat men hier zo afkeurend op reageert, zeker op tweakers... Of men verwacht dat iedereen op instagram gaat zitten tijdens het rijden (doen ze al, gebruiken ze gewoon de gsm voor).
Persoonlijk vind ik Vivaldi een heerlijke browser, zowel op desktop als mobiel en ik verwacht dat 'ie hier ook wel vlotjes zal draaien. Tuurlijk, weer chromium gebasseerd, maar tegenwoordig heb je wat dat betreft niet veel keuze en heeft Vivaldi steevast duidelijk gemaakt dat ze niet meegaan in het tracking verhaal, ze bieden dan ook een ingebouwde ad en track blocker aan bv.
Op Chromium gebaseerd, maar Vivaldi doet er tenminste nog wat meer mee dan alleen een ander thema of zo. De hele browser is op tig manier aanpasbaar, zowel via tig instellingen als via CSS en JS (net als Firefox). Dat maakt het wel heel anders dan de gemiddelde Chromium-kloon. :)
Ik gebruik Vivaldi al een tijdje, en het grootste voordeel is dat je makkelijk eigen zoekmachines kan maken. Ik ben een hardware engineer en voor mij is het makkelijk om een zoekmachines te hebben van elke distributeur. Ik kan elk onderdeel nummer gemakkelijk en zeer snel zoeken bij distributeurs.
Weet iemand of de Renault Zoe ze50 r135 uit 2020 dit systeem ook heeft? Die heeft namelijk ook zo een grote tablet in het midden, het lijkt heel erg op Android en de zoekresultaten etc komen ook uit Google, Bij deze Zoe noemen ze het alleen Easylink ipv Rlink1,Rlink2 of OpenR link

[Reactie gewijzigd door ro8in op 18 mei 2022 19:49]

Heb je misschien link naar deze info? Kan het niet vinden. Het betreft hier de nieuwe Zoe die sinds 2020 uit is. Niet die voorgaande met die huurbatterij enzo
En kan deze bloatware ook gewoon verwijderd worden?
Met de MY Renault-smartphoneapp is de browser te downloaden, waarna deze voor bijvoorbeeld de bestuurder met het infotainmentscherm te gebruiken is.
Je hoeft hem niet te verwijderen: als je het niet wil, installeer je het niet.
Snap eigenlijk niet dat Tesla nog geen Teams ondersteuning heeft etc?
Terwijl Elon M extreem veel aan video conferencing doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee