ACM trekt twee 0906-nummers in van misleidende doorschakeldiensten

De Autoriteit Consument en Markt heeft twee 0906-nummers ingetrokken. De nummers werden gebruikt door misleidende doorschakeldiensten. Deze verbonden mensen tegen betaling door naar de BelastingTelefoon, het gratis telefoonnummer van de Belastingdienst.

Volgens de ACM handelden de diensten misleidend, omdat het niet duidelijk was wie de aanbieder was. Daarnaast vroegen de twee diensten 90 cent tot 1 euro per minuut. Na het doorschakelen bleven de kosten doortikken. De 0906-nummers waren eind februari al geblokkeerd, nadat er aanwijzingen waren dat de nummergebruikers niet voldeden aan de wettelijke regels. Nadat de markttoezichthouder nader onderzoek had gedaan, concludeerde die dat de diensten onwettig hadden gehandeld.

"Wie in een zoekmachine een nummer opzoekt van een gratis dienst, zoals de BelastingTelefoon, kan ook resultaten tegenkomen van betaalde doorschakeldiensten naar zo’n nummer. Weliswaar moet dan duidelijk zijn wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost", schrijft de ACM. De autoriteit vraagt consumenten om hierop alert te zijn. "Dat voorkomt onaangename verrassingen door een hoge telefoonrekening."

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil betaalde doorschakeldiensten in de 090x-reeksen verbieden. Daarvoor is een wijziging van het Nummerplan telefoon- en ISDN-diensten nodig.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Loïs Franx

Redacteur

18-05-2022 • 13:59

48 Linkedin

Submitter: stutrecht

Reacties (48)

Wijzig sortering
Goed dat ze er iets aan doen, maar eigenlijk bizar dat zoiets überhaupt kan en mag bestaan (onder voorwaarden schijnbaar), dit is toch gewoon pure afzetterij waarbij iemand zich probeert te verrijken over de onkunde van mensen met Google? Natuurlijk is het echte nummer van de belastingdienst voor normale mensen zo te vinden, maar de gemiddelde digibeet of oudere trapt hier zonder problemen in. Met alle kosten van dien.

Daarbij moet ik wel zeggen dat betaalde nummers w.m.b. sowieso met pensioen moeten, laatst moest ik Ziggo bellen, ook een betaald nummer tegen "lokale belkosten" (of bellen met 1200 als je een vaste Ziggo lijn hebt, maar dat heb ik natuurlijk niet) die buiten je belbundel vallen. Dan heb ik nog wel de kennis om het alternatieve echte nummer op te zoeken (gewoon een 088 nummer) zodat ik binnen mijn belbundel kan bellen, maar dat weet de gewone gebruiker ook niet, kun je weer gaan betalen voor een gewone service call.

Die hele industrie van betaald bellen kan w.m.b. weg, zeker als je ergens klant bent hoort het gewoon niet. Een lokaal nummer is net zo makkelijk te bellen.
Het is natuurlijk onzin om betaalde nummers niet meer mogelijk te maken en zolang ondernemers duidelijk zijn in hun diensten is er ook geen probleem. Als we alles moeten verbieden waarbij de handhaving achter de feiten aanloopt moeten we nog veel meer gaan verbieden.
Het is eigenlijk ook vreemd dat veel bedrijven werken met 0900 nummers tegen lokale belkosten (of die van je bundel af gaan) ipv gewoon een 010/020/030/oid nummer.

Dat maakt het voor sommige consumenten lastig om te zien of het een dure 0900 of ‘legitieme’ 0900 nummer is. (Ook al hoor je bij het bellen wat het gesprek gaat kosten.)

Is het overigens niet mogelijk voor gratis nummers als de belastingdienst te voorkomen dat er doorverbonden wordt vanaf een betaald 0900 nummer?
Natuurlijk kan dat, maar telecom-bedrijven verdienen er ook dik aan. Daarnaast trekt het het bestaansrecht van hun eigen bedrijfsmodel in twijfel omdat aan het doorverbinden van een telefoongesprek geen aantoonbare kosten verbonden zijn. De mogelijkheid bestaat van nature in telefoonnetwerken.
Dat doorverbinden is lastig te voorkomen, In dit geval bel jij de doorverbinder en die belt zelf de belastingdienst weer terwijl ze er zelf tussen blijven hangen. doorverbinden is hier een beetje een misleidend woord in mijn beleving, als ik jou met mijn collega doorverbind trek ik mijzelf terug uit de verbinding, hier gebeurt dat niet.
Dit, helemaal gelijk.

Als je alles maar 'verbiedt' omdat jezelf geen business-case kan bedenken dan kun je werkelijk alles wel afschaffen.
Het liefst inderdaad helemaal geen betaalde nummers en doorschakeldiensten, maar laat ze maar beginnen met het (betaald) doorverbinden naar gratis nummers en de teller die doorloopt na het doorverbinden. Het zou vreemd zijn als je na het oversluiten nog steeds je oude ISP/energieleverancier moet betalen omdat ze hebben geholpen met oversluiten.
Dan heb ik nog wel de kennis om het alternatieve echte nummer op te zoeken
Die zijn vaak lastig te vinden ja. Bijkomend voordeel is dat ze je bij dat nummer sneller willen helpen, dan bij het betaalde nummer.
maar laat ze maar beginnen met het (betaald) doorverbinden naar gratis nummers en de teller die doorloopt na het doorverbinden.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Het zou vreemd zijn als je na het oversluiten nog steeds je oude ISP/energieleverancier moet betalen omdat ze hebben geholpen met oversluiten.
Niet als je oude ISP of energieleverancier stilletjes de energie laat afnemen van een gratis aanbieder, maar jou hiervan niet op de hoogte stelt en gewoon jou facturen blijft sturen. Dan weet jij namelijk niet dat dat zo is (nuja, voor ISP kan je nog zien dat je IP adres uit een range komt van een andere aanbieder, maar je stroom is toch echt gewoon stroom, dat die groen of zwart is dat zie je niet).
Bijkomend voordeel is dat ze je bij dat nummer sneller willen helpen, dan bij het betaalde nummer.
Meestal zit dat gewoon aan hetzelfde systeem, met dezelfde wachtrij. Tenzij die 090X nummers, die laten je uiteraard eerst kunstmatig wachten voordat ze je doorschakelen (of tig keuzemenu's zodat je sowieso tijd kwijt bent).
Een betaalde lijn hoeft niet perse slecht te zijn. Het moet wel een goede reden om betaald te zijn.

Ik snap als jij een dienst aanbied om te bellen met medewerkers om gewoon te praten(in alle vormen) daarnaast geen bedrijfsmodel hebt is dat prima om zo je kosten te dekken. Dus dan betalen mensen per minuut gewoon voor je dienst.

Alles waar je op een andere manier geld verdient is het inderdaad achterhaalt.
Dan moet je wel pas gaan betalen als je iemand aan de lijn krijgt. Niet die 45 minuten die je daarvoor in de wacht gehouden wordt.
Je betaald voor de dienst wat een gek er voor over heeft, is dat niet hoe kapitalisme werkt? vraag en aanbod, we gaan ook niet benoemen dat het gek is dat mensen 1000 euro voor een tv neerleggen die voor 100 geproduceerd word, zulke winst is dan toch ook afzetterij? wat maakt dit dan anders? (Buiten dat ze de regels niet correct volgen dus)
Zo bizar is het niet.

De meeste bedrijven tegenwoordig, doen er alles aan om maar geen mensen aan de telefoon te krijgen.

Er is vaak wel een KS nummer maar dan ben je tig menu’s verder voor je daadwerkelijk kunt bellen.

Een van dat soort bedrijven, heb ik zelf 3 jaar gewerkt en één van de speerpunten was om het klantcontact te reduceren. Weliswaar door zo veel mogelijk relevante info op de juiste plek aan te bieden (dus niet het telefoonnummer verstoppen) maar het is wel een teken aan de wand.

Dit soort doorschakelnr’s hebben zelf even wat onderzoek gedaan naar hoe je bedrijf X aan de lijn krijgt en profiteren daarvan.

Is dat fout? Ja ergens wel.

Is het begrijpelijk? Absoluut.
een betaald nummer tegen "lokale belkosten"
Daarmee bedoelen ze, als je telefoon kosten 10 ct per minuut zijn, dat je die betaald, het nummer kost je dus verder niets.
Zolang de achterliggende bedrijven/rechtspersonen niet aangepakt worden is het dweilen met de kraan open.
Niet te vergeten alles met 200%+ rente terugbetalen.
Dat is niet realistisch. En dat lost niets op want succes met al die vergoedingen regelen.Vaak duurder dan het oplevert. Gewoon zorgen dat de pakkans extreem hoog is. De boete die er nu gegeven kan worden is voldoende. Namelijk een boete tot 900k. Als ik morgen een nummer de lucht in breng. Moet ik gewoon extreem snel gepakt worden. Dan is de kans ik er geld aan kan verdienen al een stuk kleiner.

Ik denk dat dit soort gevoelige nummers voor fraude gewoon na de eerste keuze in een menu, de opmerking moet geven wist je dat dit nummer gratis is? Het nummer is namelijk 0800-0543, dit nummer is altijd gratis. (Misschien moet dit iets pakkender maar het gaat om het idee)

Daarnaast vind ik ook dat er een automatische manier van opsporen dient te zijn. Als er via een bepaald nummer binnen x tijd meerdere telefoontjes komen automatisch de zwarte lijst op, voor een dag of 2. Als het dan een vals positieve is lost het probleem zich vanzelf op.
Het heeft 0 prioriteit.
Het kost de staat niks, sterker nog het levert geld op.
Hoe levert dit de staat geld op?
Belasting. Alles is belast.
Precies !
Mind you dat zo'n nummer een omzet heeft van miljoenen ... Kan hard gaan met een telefoontje en je staat in de wacht en ondertussen betaal je per minuut voor de doorschakeling.
De staat pikt hier middels btw gewoon zijn graantje mee.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 18 mei 2022 15:53]

Het b woord, belasting.
Het blijft me verbazen hoeveel van deze dubieuze, half criminele organisaties er bestaan die niets toevoegen en alleen maar geld aftroggelen van nietsvermoedende mensen.

Net zoals die lui die je nummer halen uit het kvk register en dat dan doorverkopen, of energieaanbieders, of aanbieders die "namens ziggo" je een abonnement verkopen, juridisch advies met dubieuze abonnementen.. Sowieso elk bedrijf dat je ongevraagd belt. Het is bizar dat dit nog kan in Nederland.

Harder tegen optreden alsjeblieft!
Veel. En eerder. Nu kan dat niet meer. Hadden ze ook een eigen incassobureau onder dezelfde eigenaar andere bv. Heb de acm hier een keer op afgestuurd. Ze bedreigden mensen.

(Ze kwamen met een kortingsabbo via de tel. Je zou een brief krijgen hoe je het op kon zeggen en met de voorwaarden. Je kan wel nagaan die kreeg je bijna nooit.

En het incassobureau onder dezelfde eigenaar. Had ook zogenaamd aanmaningen gestuurd die je natuurlijk ook niet gehad had.

Je kortings abbo van 90 euro werd ineens 500 euro.

Tegenwoordig hebben incassobureau's een keurmerk als ik het goed heb en kan dit niet meer.

Kleine tip in deze: met telefonisch verkoop. Bellen zij jouw dan ben je behoorlijk beschermt. Bellen zij jouw en bel jij terug. Dan ben je genaaid als je dan iets koopt of een dienst afneemt.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 18 mei 2022 14:43]

En de KVK werkt hier doodleuk aan mee, want ze verdienen geld aan deze oplichters. Dus er word niet duidelijk gemaakt dat je helemaal geen telefoonnummer hoeft op te geven.
Die criminelen zijn immers de enige die iets aan de KVK hebben...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 18 mei 2022 14:41]

Ze vragen geld voor het inzien van de gegevens.
Je moet de KvK geld geven voor deze data.
Doet me denken aan de tijd dat ik voor KPN mobiel werkte (rond 2004), die deden precies hetzelfde met nummerinformatie.

Op dat moment veranderden ze ook de stem in te "gratis" voicemailbox, ipv "Welkom bij voicemail van KPN" werd het toen "Welkom... bij.. voicemail.. van ... K.. P.. N.." Ik had uitgerekend hoeveel extra dat op zou leveren, al die secondes extra pauze tussen de woorden, weet het niet precies meer, maar het kwam op een hoog bedrag uit.
Wat een magere informatievoorziening...

Zet dan op zijn minst de nummers erbij die je blokkeert en het liefst ook de bedrijfsnaam van de organisatie die het nummer heeft geregistreerd. Dit zijn beide gewoon openbare gegevens, dus waarom het hier wordt weggelaten snap ik geen reet van.
Bestaan er nog doorschakeldiensten?
De laatste keer dat ik zo'n diesnt gebruikte was ik 9......
+1Anoniem: 1532362
@adje12318 mei 2022 14:05
Ja die bestaan, daar gaat dit artikel over.
Het probleem is, dat men niet weet dat ze zo'n dienst gebruiken, ze googlen en kiezen een betaalde advertentie me een doorschakeldienst.
Klopt. Zo deze week nog een oudere buurvrouw die hiervan de dupe werd. 26 euro extra kosten.
Je ziet het ook met allerlei RDW diensten die mensen zelden gebruiken. (Auto schorsen bijv.)
Je betaald dan voor iets dat vrij weinig kost of soms zelfs gratis is.
Het probleem is dat het niet strafbaar is aangezien altijd mag betalen voor een bepaalde service, maar we weten allemaal dat het moderne oplichting is en dat ze slim gebruik maken van de onwetendheid van en het Google gedrag van mensen.
Wat dacht je van het nummer 0900-8844 van de politie... Ook zoiets...
Wat dacht je van het nummer 0900-8844 van de politie... Ook zoiets...
Klik
Schriftelijk laat een woordvoerder weten dat 0900-8844 jaarlijks 4.650.000 keer wordt gebeld. "Om oneigenlijk gebruik tegen te gaan is besloten een klein bedrag in rekening te brengen", aldus de woordvoerder. "Een gemiddeld gesprek duurt 3,3 minuten en komt op zo'n zes cent."
als je de BD telefoon belt dan krijg je een bandje dat ze zo enorm druk zijn en overbezet. ik krijg al dagen niemand aan de lijn.
45 minuten geduld hebben. Ik kreeg maandag prima iemand aan de lijn en die heeft me perfect geholpen met mijn (domme) vraag.
Daarvoor is een wijziging van het Nummerplan telefoon- en ISDN-diensten nodig.
Dan mogen ze het woord ISDN-diensten in de titel ook meteen schrappen. Dat is inmiddels verledentijd.
Isdn kan nog best handig zijn hoor
Isdn kan nog best handig zijn hoor
https://tweakers.net/nieu...-door-afsluiten-isdn.html
KPN gaat het ISDN-netwerk op 1 april (2022) afsluiten.
Als je over een vaste telefoonlijn beschikt kun je in theorie zelf een dail-up provider opzetten om bijvoorbeeld internet via satellietdienst te verzorgen als de nood aan de man is. Ik weet interdaad niet of je dat isdn mag noemen.
Heel af en toe handig zo’n dienst als je in de auto zit en iets wilt bellen waarvan je het nummer niet weet.

Doorschakelen naar gratis nummers zoals de belastingdienst zonder duidelijk aan te geven dat je ook gratis kunt bellen vind ik echter not done.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee