ACM heeft sinds verbod 163 0906-nummers van doorschakeldiensten ingetrokken

De Autoriteit Consument en Markt heeft, sinds betaalde 0906-doorschakeldiensten eind vorig jaar grotendeels verboden zijn gemaakt, 163 van dergelijke nummers ingetrokken. De ACM zegt in de komende weken nog eens 250 nummers in te trekken.

153 van de nummers zijn verwijderd op verzoek van de nummerhouders en -gebruikers, schrijft de ACM. In tien gevallen werd het 0906-nummer ingetrokken omdat er een overtreding werd vastgesteld. De toezichthouder heeft inmiddels alle 1657 actieve nummers gecontroleerd, waaruit bleek dat er op 250 daarvan geen dienst wordt aangeboden. Ook die nummers worden in 'de komende weken' ingetrokken, om te voorkomen dat ze later alsnog worden gebruikt voor een verboden dienst. De resterende nummers mogen volgens de ACM worden gebruikt voor gratis of betaalde informatiediensten.

De aangescherpte regels gingen vanaf 16 december in en maakten doorschakelen via 0906-, 0900 en 0909-nummers in vrijwel alle gevallen verboden. Dit moet voorkomen dat bellers niet doorhebben dat ze tegen betaling bellen via een doorschakeldienst en zo te maken krijgen met onverwacht hoge telefoonkosten. Dat kan bijvoorbeeld omdat mensen die via Google zoeken naar het nummer van, bijvoorbeeld, een gratis 0800-dienst, ook resultaten tegenkwamen van betaalde doorschakeldiensten naar zo’n nummer. Voorheen was dat toegestaan als maar duidelijk was wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Nu mogen dergelijke nummers dus enkel nog gebruikt worden om een daadwerkelijke dienst aan te bieden.

De ACM zegt dat het ook bijna klaar is met het controleren van abonnee-informatienummers, die beginnen met het nummer 18. Het is wel nog toegestaan om via deze 18xy-nummers tegen betaling door te schakelen, behalve naar 0800-nummers. De ACM is nu dus aan het controleren of deze verscherpte regel wordt gehandhaafd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

26-05-2023 • 20:10

20 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (20)

20
20
9
1
0
8
Wijzig sortering
Nu ook graag even https://toeslagenportaal.nl en soortgelijke sites verbieden. Helaas is de wetgever jaren trager dan de slimme jongens. Ook Google is medeplichtig, want deze site is de eerste hit als je Googled op huurtoeslag aanvragen.

Wat kost het aanvragen, wijzigen of stopzetten van mijn toeslag?
Zodra u via onze gratis berekening gebruik heeft gemaakt en u besluit de gegevens naar ons door te sturen door de aanvraag af te ronden dan zal een van onze medewerkers zich buigen over de door u aangeleverde gegevens, om ze na te lopen en daaropvolgend zo optimaal mogelijk voor u in te dienen bij de Belastingdienst. Als een van onze medewerkers vragen of adviezen heeft voor u, is het mogelijk dat er contact met u opgenomen wordt. Voor deze toegevoegde waarde betaalt u eenmalig EUR 45,00.
De regels die zijn aangescherpt zijn geen wetten. De regels zijn aangescherpt op allang bestaande wetgeving tegen misleiding en oplichting. Het is dus eerder de toezichthouder die jaren te laat is met klachten serieus nemen en haar taak uitvoeren om onderzoek te doen of bedrijven zich wel aan de wet houden. Toezicht hoort niet alleen achteraf misschien eens kunnen handhaven te zijn, maar juist ook voorkomen dat het mis gaat. Maar het lijkt meer op bedrijven eerst geld laten verdienen over de rug van slachtoffers, om na jaren dan eens in actie te komen. Er lijkt toezicht op het toezicht te ontbreken in het voordeel van de criminelen en in het nadeel van vele slachtoffers.
Nu ook graag even https://toeslagenportaal.nl en soortgelijke sites verbieden. Helaas is de wetgever jaren trager dan de slimme jongens. Ook Google is medeplichtig, want deze site is de eerste hit als je Googled op huurtoeslag aanvragen.

Wat kost het aanvragen, wijzigen of stopzetten van mijn toeslag?
Zodra u via onze gratis berekening gebruik heeft gemaakt en u besluit de gegevens naar ons door te sturen door de aanvraag af te ronden dan zal een van onze medewerkers zich buigen over de door u aangeleverde gegevens, om ze na te lopen en daaropvolgend zo optimaal mogelijk voor u in te dienen bij de Belastingdienst. Als een van onze medewerkers vragen of adviezen heeft voor u, is het mogelijk dat er contact met u opgenomen wordt. Voor deze toegevoegde waarde betaalt u eenmalig EUR 45,00.
De site die jij linkt valt nog mee, daar staat op de voorpagina dik gedrukt dat ze een intermediar zijn die tegen betaling dingen voor je regelt.
Als ik apart naar google ga om te zoeken op huurtoeslag aanvragen dan krijg ik op de eerste pagina inderdaad een zooi advertenties van bureau's die zich een stuk minder transparant voordoen en waar bij wat doorklikken de tarieven ook grof hoger zijn. De eerste daadwerkelijke link is gewoon de belastingdienst en daarna komen direct weer de shady bureautjes.

Aan de andere kant, ik ben blij dat ik mijn belastingen door een consulent kan laten doen. Scheelt mij een boel uitzoekwerk als het gaat om de constant veranderende regels omtrent wat wel en geen aftrekbare bijzondere ziektekosten zijn en wat handig is qua het schuiven van posten tussen mij en mijn partner en hoe dat impact heeft op bijvoorbeeld de eigenbijdrage WLZ.
Er is met dat soort gedoe gewoon een punt waar 60 euro p.p. overmaken en de boel over de schutting gooien echt wel de oplossing is.
De site die jij linkt valt nog mee, daar staat op de voorpagina dik gedrukt dat ze een intermediar zijn die tegen betaling dingen voor je regelt.
Met "dik gedrukt" had ik meer een Telegraafkop verwacht, nu moet je eerst een stuk scrollen om dan halverwege een "Over ToeslagenPortal.nl" tekst een enkele regel in bold te vinden. Helemaal onderaan staat trouwens pas dat het 45 euro kost. Dat vind ik nog best shady.
Waarom?

Als ik een product of dienst van een of ander software pakket zoek staat het vaak ook op pagina X waar je na tig klikken dan een keer op uit komt.

Zeker in enterprise omgevingen staat er op die pagina vaak ook nog alleen “contact sales”, maar gebeurd ook nog wel eens op consumentenproducten.
Veel toeslagen zijn bedoeld voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Zestig euro is wel of geen ontbijt deze maand.

Overigens maakt de overheid het ingewikkeld voor deze mensen die vaak niet de taal spreken, laag opgeleid zijn of het druk hebben met overleven.
Huurtoeslag aanvragen is denk ik net zo simpel als dat formulier invullen en gegevens aanleveren aan een derde.
"In tien gevallen werd het 0906-nummer ingetrokken omdat er een overtreding werd vastgesteld. "
Stelt weinig voor dus. Op een totaal van 163 stuk is nog geen 10 procent ingetrokken door de ACM.
153 van de nummers zijn verwijderd op verzoek van de nummerhouders en -gebruikers blijkbaar zit de schrik er in.

Dus dan is het effectief toch?
Mn moeder had zoiets ook. Rekening van 60 euro terwijl ze naar de Vodafone klantenservice belde vanwege eerdere hoge rekeningen.... Gegoogeld en nummer gebeld. Beetje jammer.
Mijn moeder had ook een rekening van 50 euro omdat ze de belastingdienst had gebeld via zo'n malafide doorschakeldienst. Goed dat dit wordt aangepakt. Dit is oplichting ten top.
Waarom worden niet gewoon alle betaalnummers afgeschaft?
Het is onduidelijk en geeft alleen ellende. Als je een betaalde dienst wil leveren dan doen je dat maar via vooruitbetaling.
Betaalde nummers zijn niet allemaal slecht, veel leveren diensten als een erotisch gesprek (oorsprong 0906), een spelletje, of een stemming zoals het songfestival en daar mag best aan verdient worden. Als je doelt op een dienst zoals een klantenservice dan zou dat nooit achter een nummer mogen zitten wat meer kost dan je normale belkosten.
Geen van de voorbeelden kan op mijn sympathie rekenen en al helemaal niet als argument om een normale betaling te omzeilen.
Een klantenservice achter een betaalnummer zetten is al verboden volgens mij, dus dat telt niet.
Het uitlokken van een stem voor je favoriete muziek is al helemaal idioot en zou sowieso bij wet verboden moeten worden. Het is een illusie waarbij (vooral) arme mensen op kosten worden gejaagd met het idee dat ze iets goeds doen.
Het is abject en infaam (om maar een bekende strafpleiter uit het verleden te citeren).
Ja hallo,

Ik exploiteer 50 *knip*, precies voor de doelgroep waar het voor is bestemd. En omdat er een paar tussen zitten die het 0906 nummer of 0909 misbruiken moet ik ook maar opdoeken? Ik verschaf ook nog eens legaal werk voor een hoop dames, heren en noem maar op :+

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 27 mei 2023 12:10]

Sorry hoor, maar iemands seksverslaving uitbuiten is niet per se een nobele service. Idem voor allerlei belspelletjes die vaak kenmerken hebben van gokken. Bij al deze betaalde nummers kun je sterke vraagtekens plaatsen bij de toegevoegde maatschappelijke waarde.

Daarbij betwijfel ik of bellers zich realiseren hoe snel de teller oploopt. Dit wordt misschien 1x snel vermeld, maar pas achteraf is duidelijk wat er totaal betaald moet worden. Mensen kunnen daar slecht mee omgaan, zie ook micro transacties in spellen.

Dus prima om te verbieden wat mij betreft. Neem ook meteen de 088 nummers mee zou ik zeggen, die tientallen keren per week bellen en schijt hadden / hebben aan het belmeniet register.

Qua handhaving: ik zou zeggen on hold Bij de eertste klacht en uit de lucht bij drie klachten.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 27 mei 2023 08:34]

fijn dat je die website linked. Ik vind je prijs aangeving nou niet bepaald transparant. Ik zie:
0.50/minuut
0.80/minuut
vanaf 0.50/minuut tot wel 0.90/minuut
vanaf 0.80/minuut
vanaf 0.80/minuut tenzij anders aangegeven

en dan hebben we het nu alleen nog maar over de primaire informatievoorziening vanaf de website.
Vind ik ook, een telefoonabonnement is geen bankrekening. Betalen doen ze maar op een andere manier.

Of laat ze verplicht standaard blokkeren op elk telefoonabonnement tenzij de klant om een opt-in vraagt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 mei 2023 00:52]

Een telefoonrekening biedt je ook niet dezelfde bescherming als een bankrekening. Daar gaat het mis.
Als er een effectieve klachtenmogelijkheid zou zijn, een expliciete betaalknop, een opsomming van de kosten.
"Dit is een doorschakelnummer naar de belastingdienst. Die kost 1 euro per minuut. Druk op 1 als u akkoord gaat met de kosten van 1 euro per minuut."
Drukt op 1, wachtbandje start.
"Uw rekening is nu 1 euro"
Wachtbandje gaat verder.
"Uw rekening is nu 2 euro"
etc.
Dit zou zeker een verbetering zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee