Ford tekent zesjarige deal met Google en voorziet toekomstige auto's van Android

Ford en Google zijn een zesjarige deal aangegaan. Toekomstige Ford- en Lincoln-auto's worden vanaf 2023 voorzien van Google-diensten. De infotainmentsystemen van dergelijke auto's zullen vanaf dan gebruikmaken van Android. Ford gaat ook Google Cloud gebruiken.

Ford meldt in een persbericht dat 'miljoenen Ford- en Lincoln-voertuigen in alle prijsklassen' vanaf 2023 gebruik zullen maken van Android Automotive. Dat is de opvolger van Android Auto en werkt als een volledig besturingssysteem voor voertuigen, zonder dat daarvoor een smartphone nodig is. Bij Android Auto was dat nog wel het geval. Ford voorziet zijn toekomstige auto's daarmee standaard van verschillende Google-apps en -diensten. Het bedrijf noemt onder andere integratie met de Google Assistent, het gebruik van Google Maps als navigatiesoftware en Google Play voor het downloaden van extra apps.

De autofabrikant benoemt Google Cloud daarnaast tot zijn 'preferred cloudprovider'. Het bedrijf gaat de clouddienst van Google gebruiken voor analytics en andere doeleinden. Ford noemt het moderniseren van productontwikkeling, fabricage, het beheren van zijn supply chain en het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het opleiden van personeel als mogelijke gebruiksscenario's van Google Cloud. Ford zou de clouddienst ook kunnen gebruiken om klanten in realtime berichten te sturen over onderhoud of inruilmogelijkheden voor hun auto's, zo meldt het bedrijf.

Om de plannen uit te voeren, richten Ford en Google 'Team UpShift' op. Werknemers van beide bedrijven zullen daarvan deel uitmaken en gezamenlijk aan toekomstige projecten werken. Google en Ford maken niet bekend hoeveel geld er met de deal gemoeid gaat. Volgens Amerikaans nieuwsmedium CNBC gaat het om 'honderden miljoenen dollars'.

Ford is niet de eerste autofabrikant die een partnerschap aangaat met een groot techbedrijf. Eerder tekende General Motors, dat onder andere Chevrolet en Buick in handen heeft, een deal met Microsoft. Die deal was twee miljard dollar waard en richt zich op het ontwikkelen van zelfrijdende auto's. Microsoft werkte voorheen ook samen met Ford; de twee bedrijven werkten gezamenlijk aan de eerste versies van Sync, het softwaresysteem dat wordt gebruikt in auto's van de fabrikant, hoewel die samenwerking eerder al is gestopt.

Google haalt met de deal een nieuwe, relatief grote klant binnen voor zijn Cloud-divisie. Het bedrijf loopt in die sector qua marktaandeel momenteel achter op bedrijven als Amazon en Microsoft. Canalys schatte in oktober 2020 dat Amazon Web Services momenteel een marktaandeel van 32 procent heeft in deze markt. Microsoft Azure is volgens dat analistenbureau goed voor 19 procent en Google zou een marktaandeel van 7 procent hebben.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-02-2021 • 18:59

229 Linkedin

Reacties (229)

Wijzig sortering
Ik zou liever zien dat dit soort systemen, die snel verouderen, niet standaard in de auto zitten, die langer mee moet. Zorg voor een goede koppeling, bijvoorbeeld met Mirror Link.

Dan blijft de auto dom en kan je die koppelen met je smartphone naar keuze. Maar daar verdient de autofabrikant minder aan, dus is minder interessant.
Android Auto en Apple Carplay worden door steeds meer autofabrikanten ondersteund. Dat is toch precies wat je bedoelt?
De navi die er standaard op zit kun je overslaan, en via AA of ACP kun je gewoon Google Maps en (binnenkort op AA) Flitsmeister aanzetten. Volgens mij ben je dan klaar, aangezien deze altijd up-to-date zijn.
Exact, ideaal systeem.
Snap ook het "gezeik" niet zo, als je 10 jaar geleden een auto kocht kon je of software updates wel vergeten of naar de garage om ze te laten installeren. We kunnen nu over the air updates krijgen voor jaren en we hebben systemen die de telefoons zo koppelen dat de smartphone hierin "leidend" is (Carplay, android auto). Er is heel erg veel de goede kant op gegaan de laatste jaren.
We kunnen nu over the air updates krijgen voor jaren
Voor hoeveel jaren? Kijk eens hoe goed dat werkt bij smart-tv's.
Nouja het zou toch vrij makkelijk moeten zijn om als fabrikant gewoon een module te maken die je kan upgraden? Snap eigenlijk nog steeds niet waarom dat niet gebeurd. Als je een soort socket bouwt als fabrikant waar je dan die module in kan plaatsen beetje zoals een pc. Dan kan je mooi upgrades blijven verkopen en eventueel ook licenses. Zeker gezien het feit dat bij elektrische auto's de constructie nauwelijks slijt en de batterijen ook modules zijn zou je zo jaren langer met een auto kunnen doen. Wat natuurlijk de duurzaamheid ten goede komt!
Je bedoelt het (dubbel) DIN slot wat decennia lang in elke auto zat zodat je gewoon elke radio/navigatie/wat je ook maar wil kon inbouwen/upgraden zonder problemen? Dat hebben ze vervangen door een mooie geïntegreerde unit die je zelf niet kan vervangen. Ziet er mooier uit maar niet erg praktisch over de gehele levensduur. Maar goed fabrikanten zien liever dat je een nieuwe auto koopt.

Denk dat je met de tijd zal zien dat steeds meer mensen een los navigatie apparaat in hun auto hangen en het geïntegreerde systeem hooguit gebruiken voor audio.
Een belangerijkere rede voor die geïntegreerde inbouw was radiodiefstal. Al die losse radio’s werden continue gejat. Toen ze geïntegreerd werden was het ineens een stuk moeilijker. Einde probleem.
Einde probleem? :)

Helaas is de vag navigatie die erg goed over te bouwen is al jarenlang het mikpunt van diefstal. Ze slaan je ruit er niet voor in (want nieuwe methode ( maar nemen wel je hele dashboard ongeveer mee. (En de airbags). Dus ik betwijfel of dat de belangrijkste reden is.

Verder is de integratie van de boordcomputer, klimaatbeheersing, telefoon en stuurbediening natuurlijk wel een toevoeging die makkelijker is bij af-fabrieksradios.
De reden voor geïntegreerde inbouw is meer geld verdienen voor de fabrikant! Vroeger verkochten dealers alleen papieren speakers en ok radio's wou je meer dan moest je naar een inbouwstation voor betere speakers, versterkers and headunit's. Eerst zagen de luxe merken met de duurdere modellen hier wel handel in en kon je vanuit de fabriek af al mooie audio set's kopen op je S of 5 serie toen nog op standaard DIN aansluiting. Nu hebben alle merken audio pakketten op werkelijk alle modellen, maar dit is vaak ook in combinatie met uitgebreide headunit (zonder Din) incl navigatie, groter scherm enz. Bij volkswagen kan je zo 3 headunits per model auto kiezen, alleen radio, radio+ of vol aanraakscherm met navi, puur handel voor de fabrikant aangezien achteraf aanpassen soms onmogelijk is (Mercedes schermen) en updates zeer duur.
Nouja het is natuurlijk wel wat complexer geworden, de chip/ computer die het geheel aanstuurt doet tegenwoordig wel meer dan vroeger. Zou me juist een goed idee te lijken om puur zo'n computer unite te kunnen vervangen.
Autofabrikanten verkopen natuurlijk liever elke paar jaar een nieuwe auto dan dat ze ervoor zorgen dat mensen hun auto's 15+ jaar houden. Ik heb een Jaguar uit 2002 en de laatste update van de navi is uit 2008. De CD speler heeft kuren maar een nieuw exemplaar is niet meer te krijgen..... zelfde met mijn Ford uit 2008.... navi ui 2013, gps antenne kapot en niet meer te krijgen.
Geheel met je eens, heb een Ford Mondeo Vignale, alle toeters en bellen erop. Alles zeer goed. Behalve het navigatie systeem, kaart updates in een loep vast. Geef mij een mirror link naar dat scherm en mijn smartphone doet de rest. Je kan er geen andere radio inzetten ivm het totale management van de auto. Mijn stoel, airco en interieur verlichting werkt ermee.
Muziek via BT zeer goed. Bediening via knoppen, heerlijk.
Laat Google met spraak assistent uit mijn auto, wil dat zelf naar eigen keus regelen.
Nog even en dan moet je een smartphone kamp kiezen en daarbij behorende auto 😱.
De Sync 3 heeft Carplay, en vermoedelijk ook Android Auto, dus dat kan je wel regelen ;)
Klopt. Heeft Android Auto. Ik weet alleen niet of deze deal nu alleen Android Auto inhoudt, of dat er nu ook meer gedaan wordt door Google. Hoe dan ook, het duurt nog even. Alle huidige modellen zitten nog op Sync2, Sync3 of Sync4. Die zullen daarop blijven zitten denk ik. En alles wat nu in ontwikkeling is krijgt ook niet zomaar nieuwe software. Dus ik denk dat je dit alles pas over ruim een jaar of later gaat zien in de eerste autos.

Edit: Sync versies aangepast.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 2 februari 2021 17:17]

Alle nieuwe ford modellen komen met sync4.
Apple is bezig een elektrische auto te ontwikkelen, dus idd. Nog even ;)
De Internet of Things geeft elke fabrikant* absolute controle over het product, ook na de initiële verkoop. De financiële mogelijkheden die dat biedt zijn zo groot, dat elke fabrikant het zal proberen, tenzij de markt of wetgeving hem tegenhoudt.

Als principiële consument kun je jouw poot stijf houden en Lineage OS op je Ford Focus zetten, maar vroeg of laat is wetgeving ook een vereiste, om jouw apparatuur van jou te laten blijven.

* Niet alleen auto fabrikanten natuurlijk. Ook koffiezet apparaten komen tegenwoordig met DRM

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 1 februari 2021 22:14]

Ook koffiezet apparaten komen tegenwoordig met DRM
Alleen als je zo dom bent een dergelijk systemen te kopen, om nog maar te zwijgen hoe verschrikkelijk ze zijn voor het milieu met al die rukcapsules.

Je kan nog altijd splinternieuwe apparaten kopen met de beste functies die gewoon verse bonen nemen. Als je daar kwaliteit koopt zijn ze duurder dan de 'hippe' nespresso's en konings, maar dat komt ook omdat de fabrikant gewoon op een eerlijke manier verdient aan het toestel, in tegenstelling tot de capsule-boeren die je het toestel aan kostprijs geven omdat ze weten dat je je daarna blauw betaalt aan capsules.
Nu herken jij dat misschien wel. Maar de niet-Tweaker gaat dit niet zien.
Mens wilt gewoon koffie zetten, auto rijden en hun ding doen.

Tot dat ze x-jaar later zien dat ze 'vast' zitten (cups niet meer te verkrijgen), of geen updates meer krijgen.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 2 februari 2021 12:31]

Vooral de opmerking: in realtime berichten te sturen over onderhoud of inruilmogelijkheden voor hun auto's
Dan krijg je straks elke keer als je je auto start reclame van diverse garages om de hoek, dat ze een leuke auto voor je in de aanbieding hebben, of dat je via een andere 10% korting krijgt op het onderhoud.
Geef mij inderdaad maar een domme auto, waarbij mijn telefoon scherm 'overgenomen' wordt.
Dit krijg ik toch al van mijn garage via SMS? :+
Dat is erg lastig te realiseren. Ford draait ook de software om de auto in te stellen via haar entertainment systeem. Het zal echt niet om de verdiensten gaan, een goede integratie is juist een uniek verkoop punt. Zo hoef je bij Ford de navigatie niet langer voor veel geld op te waarderen. Dat scheelt de dealer aardig wat inkomsten.
Maar als iets niet goed werkt, bij wie ga je dan verhaal halen?

Als je een volledige integratie hebt, dan heb je de werking ook zelf in hand. Tevens is tijdens het autorijden zo'n telefoon wel klein om te bedienen.
Android automotive is niet de opvolger van Android Auto maar stand alone.
Ik hoop dat dit toch een optie is, want ik wil absoluut geen Google in mijn auto!
Nobel streven, maar het is onze eigen schuld dat we hier zijn beland.
We hebben geloofd dat het prima was om onze gegevens te delen en in ruil daarvoor producten/diensten te krijgen. Wat voor een deel ook waar is, ik vind zelf Google Maps geweldig.
Maar naast dat de producten werden betaald met onze gegevens, werden de winsten van een Google en Facebook gespekt. En ook Microsoft, want volgens mij kun je nog steeds "gratis" naar Windows 10 upgraden vanaf W7 of W8(.1). Totdat je ziet wat Microsoft aan telemetrische gegevens wil verzamelen.

Google, Facebook en andere grote bedrijven verdienen miljarden aan onze gegevens. Facebook is het meest brutaal en de schandalen spreken boekdelen. Maar Google speelt het sluwer en voorzichtiger. Oracle heeft bijvoorbeeld geopenbaard hoeveel winst Google maakte met Android. 20 miljard doller tot 2016. Op een omzet van 30 miljard. Ik werk zelf bij ASML, die alweer een recordjaar achter de rug heeft: 3,6 miljard winst (>25%). Android doet dat procentueel bijna drie keer zo goed.

En ja, dat zit ook in advertenties en app-verkopen, maar ook in onze data.
Zolang wij dat maar blijven accepteren, blijft de trend doorgaan en zitten we in een enemy of the state 4.0: niet alleen élke burger wordt gevolgd, maar ook door veel meer apparatuur. Én niet alleen door overheden, maar door iedereen.

Ik pas wat maatregelen toe. Ik gebruik Firefox waar het kan, adblockers, VPN op de vaste computer en gebruik privé Sailfish (van Jolla) en zakelijk gebruik ik Android, met een ander Google account.
Ik hoop dat er een wet komt die het bedrijven verbiedt winst te maken met onze gegevens. Producten en diensten bekostigen is prima, maar zolang onze gegevens een prikkel zijn in de vorm van winst, blijft het een probleem. Bedenk ook dat wat bedrijven verzinnen en verzamelen, ook gebruikt wordt door overheden en dat dat ook niet helemaal zuiver blijkt te zijn.
Kortom: we hebben alles te verbergen, maar laten we dat alsjeblieft bij wet regelen en niet zelf.
Hetzelfde hier.

Ik ben nu een tevreden Ford rijder, nieuw uit 2018, maar dit zou voor mij een reden zijn om Ford in de toekomst niet meer in mijn keuze lijstje mee te nemen.
Niet te vergeten dat het huidige infotainment systeem van Ford ook nog eens hartstikke goed is qua responsiviteit, moderne uitstraling, etc. Een paar stappen vooruit op Renault, maar ook tov Volkswagen vind ik het als systeem veel volwassener ogen (ik heb een Focus uit 2020 met).

Als ze dat maar niet teniet doen. Overigens gebruik ik Android Auto al wel, dus daar heb ik geen bezwaren mee. Een diepgaandere integratie zou ik dan weer fijn vinden.

Edit: Ik lees hieronder dat er ook wat problemen zijn die ik nooit ervaren heb, dus mogelijk kan de ervaring per uitvoering verschillen.

[Reactie gewijzigd door Arjan90 op 1 februari 2021 19:20]

Niet te vergeten dat het huidige infotainment systeem van Ford ook nog eens hartstikke goed is qua responsiviteit, moderne uitstraling, etc. Een paar stappen vooruit op Renault, maar ook tov Volkswagen vind ik het als systeem veel volwassener ogen (ik heb een Focus uit 2020 met).
Welk systeem is het nu? Ik heb een tijdje met sync (2?) mogen rijden in een c-max, maar dat vond ik niet per se prettig. Alleen al het af fabriek ABC tobo was een verschrikking. Gelukkig kon je wel qwerty instellen.

Spul is MS software, maar echt snappy was het niet (hoewel dat met 3 best wel verholpen is volgens mij). Enige voordeel. Het werkte altijd. Je moest vaak wel ff wachten, maar dan deed ie ook wel wat je vroeg. Dat is met VW idd wel anders idd.
Sync 3.4 is de huidige versie, of Sync 4 op de nieuwe E-Mustang.

3.4 is ten opzicht van 3 al een hele verbetering.

Systeem werkt goed, maar gebruik zelf alleen Apple Carplay dus behalve het aanpassen van de kleur van de verlichting doe ik er niks mee.
Maken ze toch stappen. Op de C-max was het gewoon versie H en daar moest je het mee doen.
Ik kan niet zeggen dat het huidige systeem zo goed werkt. Navigstiekaarten die jaren achterlopen bijv. Leuk dat ik 7jaar gratis updates krijg maar als je geen fatsoenlijke update uitbreng heb ik er nog niks aan. Sync 3.4 gebruiker.
Dat ligt aan de kaartleverancier. Bij mijn Kia krijg ik ook gratis jaarlijkse update met kaarten die 3 jaar achterlopen :|
Ja maar met Android auto heb je geen last meer van telenav. Het is toch schandalig dat je auto's in 2018 verkoop met kaarten uit 2015 en dan zeggen 7 jaar updates. De nieuwste kaarten van afgelopen jaar zijn als het goed is uit 2018 en dan is dit nog een "test map". Gelukkig zelf AA auto gebruiker maar je zou maar €1000 extra betaald hebben voor navigatie.

En er staat al 4 jaar op de site dat ze bezig zijn met here mappen. Dat gaat dus ook nooit gebeuren. Ik weet dat sommige dealers als coulance een TomTom. aangeboden nadat de kopers bleven zeuren 8)7 toch ook absurd

[Reactie gewijzigd door RenaldoN op 1 februari 2021 21:17]

Heb je al eens gezocht naar de software updates via de website van Ford? Voor mijn Fiesta uit 2018 verschijnen er namelijk regelmatig kaart en softwareupdates.
Jazeker ik draai via cyanlabs de nieuwste versies maar dan nog zijn de kaarten verouderd F9 mappen die van ik dacht eind 2018 begin 2019 zijn. Zelf gebruik ik verder gewoon AA hoor.
Heb je je systeem al geüpdatet dan? Kijk anders eens op Cyanlabs.com hier kan je je Sync3 updaten naar de nieuwste software en kaart materiaal ;)
Moderne uitstraling? Het ziet er echt verschrikkelijk gedateerd uit. Volkswagen heeft dat toch een stuk beter voor elkaar qua UI in de nieuwe modellen.
Systeem van VW is vergeleken met dat van Ford alleen echt lachwekkend traag :).
Ik vind het huidige systeem echt prut. Een locatie of bekende plek zoeken is echt zo stroef als de neten....

Snap de 'haat' tegen een Android Auto achtig systeem niet zo goed.
Idd Google Maps is echt het enige wat fatsoenlijk werkt. Die ingebouwde systemen zijn echt een drama. Ik kan dit enkel toejuichen.
Niks mis met een Renault R-link TomTom systeem.
Geeft netjes de flitsers door en knallen met Drum&Bas uit de speakers.
Helaas is de relatie tussen Renault en TomTom wat bekoeld zodat kaartupdates lang op zich laten wachten.
Eens! (de comments hieronder gaan met name over de navigatie kaart die al een tijd niet meer geupdate is, maar via USB is het bij te werken tot half 2020 atm).

Wel bijzondere stap van Ford dit. Het is natuurlijk pas 2021, maar ze hebben voor de Mach-E en toekomstige auto's een vanaf de grond opgebouwd nieuw infotainment systeem gebouwd. Ik zou het bijzonder vinden als dit na 2 jaar de prullenbak in gaat.
Ik zal wel blind zijn dan, want ik knap enorm af op het systeem van Ford. Ziet eruit alsof het gemaakt is in 2008.
eh? Er komen amper updates uit, ze installeren is een hel... en de ingebouwde wegenkaart is ook totaal niet up to date...
Ik gebruik enkel nog android auto. En van mij mag dit er gerust standaard in zitten, want daarvan weet ik dat het up to date zal blijven en je niet zal moeten betalen voor elke update.
Want iOS/Android op je telefoon trackt je niet wil je zeggen? Ga toch weg.
Omdat ik iets niet perfect kan doen moet ik het maar helemaal niet doen :?
Tja ik heb een Ford nieuw uit 2020. En daar zit het al gedeeltelijk in. En het werkt perfect. Altijd up-to-date navigatie zonder dat ik bakken geld aan een nieuwe CD/DVD moet uitgeven. Perfectie integratie met mijn Samsung telefoon. Auto openen met telefoon. Telefoon weet de conditie van de auto door diverse gegevens uit te lezen en ook wanneer er een beurt noodzakelijk is. In parkeer garages kan de telefoon de auto vinden. En wat geef je er nou werkelijk voor op, eigenlijk niets. Want elke auto moet zichzelf al aanmelden voor het Europese noodsysteem, de overheid weet toch al waar en wanneer je rijdt.
Ik hoop dat dit toch een optie is, want ik wil absoluut geen Google in mijn auto!
Dan ga jij nooit meer een Ford kopen. En zal het erg moeilijk worden een auto te vinden die je wel kan kopen want het is bijzonder moeilijk om zonder dat soort services een moderne auto te maken. Ford maakt het nu publiek maar alle (zonder uitzondering) auto firma's zijn met dergelijke onderhandelingen bezig.

Je kan kiezen tussen Apple, Google of een apart systeem zoals Tesla doet (daarin ook weer de links naar Google voor de navigatie, en spotify voor de muziek en youtube voor de video) waar je vaak nog veel minder van weet. Tesla weet van minuut tot minuut waar ik ben, hoe hard ik rij, hoeveel ik stuur etc. Ik maak me daar geen zorgen over, maar jij vast wel.

Zodra je je auto als een smartphone ziet valt het allemaal erg mee. In tracking zijn ze namelijk vrijwel hetzelfde.
Tesla verdient zijn geld niet met jou advertenties voorschotelen en al je data analyseren, hooguit in geanonimiseerde vorm voor crashes/productontwikkeling.

Toch een flink verschil met Google, daarnaast voldoen haast alle infotainmentsystemen wel tegenwoordig, 10 jaar geleden was het soms haast onbruikbaar maar tegenwoordig heb je juist niet meer persé Google Maps nodig om gewoon een route te vinden.
Tesla verdient zijn geld niet met jou advertenties voorschotelen en al je data analyseren, hooguit in geanonimiseerde vorm voor crashes/productontwikkeling.

Toch een flink verschil met Google, daarnaast voldoen haast alle infotainmentsystemen wel tegenwoordig, 10 jaar geleden was het soms haast onbruikbaar maar tegenwoordig heb je juist niet meer persé Google Maps nodig om gewoon een route te vinden.
Drie keer raden wie de kaarten levert aan Tesla... dus stop aub met roepen dat Tesla zo geweldig is.
De kaarten in Tesla auto's zijn van Google, maar de navigatie werkt op Navigon voor zover ik weet.
Ik weet niet wat Tesla met die data doet, ik weet ook niet wat Mercedes met die data doet of al die andere fabrikanten. Tegenwoordig zijn alle auto's permanent aan het internet of om het met een fancy woord te zeggen, IoT continu verbonden.

Ik kan je alvast vertellen dat ik mijn ogen opentrok toen ik in de Mercedes mooie grafiekjes kon opvragen hoe lang ik geparkeerd sta, hoe lang ik in mijn auto zit als ik geparkeerd sta dus met contact uit en zo verder (Xentry voor de Mercedes kenners). Verder staat in er in de overeenkomsten dat Daimler gegevens verzamelt voor een heleboel doeleinden waarbij het hun vrij staat om die data te anonimiseren en door te verkopen. Als je klaagt dan zegt Mercedes doodleuk, hier tekenen en dan schakelen we de 4G module uit maar dan heb je niets meer, daarom moet je ook tekenen want zelfs het noodoproepsysteem zal stoppen met werken.

Bij telecomproviders juist hetzelfde verhaal, die bepalen via mast locatie peiling je locatie om die gegevens vervolgens anoniem te maken en door te verkopen, waar denk je dat die live traffic informatie zijn informatie haalt dat er file staat ergens in een dorp? Google haalt dat uit hun eigen Android verhaal maar TomTom of andere kloppen daar bij de telecomproviders voor aan.

De vraag is al lang niet meer of je privacy op straat ligt, dat is echt niet de vraag, de vraag is wie heeft juist wat en aan wie en hoe delen ze het.

Het enigste wat hier gebeurd, nu het Google is, dan gaan de alarmbellen af terwijl het al lang met alle wagens gebeurd die iets of wat recent zijn.
Advertenties? Al jaren niet gezien. Ja op tv, als het rust is bij voetbal. En dan gaat de mute erop. Echt ik leef zo ontzettend advertentievrij. En mocht iemand een heel profiel van mij hebben gemaakt, succes met mij bereiken!
Ik heb mijn foon in een la gegooid.

Dus is het wel erg.
Smartphone is hier ook google vrij hoor.
Idd, ik probeer ook bij ze weg te blijven. Vertrouw ze voor geen meter met al mijn locatie data.
Beetje balen dat je straks niet kunt kiezen wat je in je auto krijgt, ik rijd al jaren Ford. Gelukkig genoeg andere keuzes, de volgende zal met een paar jaar waarschijnlijk wel een elektrisch auto worden.
Maar dat zien we dan wel weer.
Bij hoeveel merken kan je wel kiezen wel systeem er in zit? Meestal kies je gewoon ofwel een basisversie van een auto met een simpele radio, ofwel heb je een luxere versie met een mooi scherm erin. That's it volgens mij...
Dat is dus precies het probleem. Je kunt niet kiezen.

Andere keuze bedoel ik vooral dat er ook auto’s zijn zonder Google. Zal voor de meeste mensen geen issue zijn, maar voor mij wel.
Ik denk dat het geen optie gaat worden en het zal nog lang duren voordat je er je eigen OS op kunt zetten. Bij telefoons begint het eindelijk een beetje op gang te komen waar dat op computers al zo lang kan, dus laat staan infotainmentsystemen...
Ik denk dat het geen optie gaat worden en het zal nog lang duren voordat je er je eigen OS op kunt zetten. Bij telefoons begint het eindelijk een beetje op gang te komen waar dat op computers al zo lang kan, dus laat staan infotainmentsystemen...
Een auto is in tegenstelling tot een telefoon een apparaat waarmee je potentieel heel veel letsel kunt toebrengen aan anderen en jezelf. Fabrikanten (en Google) zullen er alles aan willen doen om te voorkomen dat je daarmee makkelijk kunt knoeien, niet in de laatste plaats vanwege mogelijke aansprakelijkheid.
En wie doet dat? PC's worden geleverd met Windows, telefoons met Android of iOS. Bijna niemand die nadien nog iets anders flasht of die behoefte heeft.
O, sorry, even vergeten dat we hier op nu.nl zitten en niet op Tweakers waar mensen zitten die daar geïnteresseerd in zijn... oh wacht.
Maar Mktools heeft wel gelijk. Ja, wij zijn Tweakers en wij zijn geïnteresseerd in tech. En wij kunnen wel een ander OS erop zetten (als we dat willen). Wij zijn echter slechts een heel klein deeltje van de totale populatie en de overgrote meerderheid van de populatie koopt een computer / telefoon whatever en krijgt daar een OS bij. En die zullen er niet eens bij opkomen dat het eventueel mogelijk is dat je er iets anders op zet. Laat staan dat ze dat daadwerkelijk gaan doen of willen.
En in het geval van een auto, weet ik niet of ik het zelf zou willen. Zeker niet als ik niet weet waar het allemaal op ingrijpt.
Klopt, maar mijn bericht was gericht aan de bezoekers van deze site die wél geïnteresseerd daarin zijn. Ik heb nergens ook maar geïnsinueerd dat iedereen er geïnteresseerd in is o.i.d.
Je reageert op "Bijna niemand die nadien nog iets anders flasht of die behoefte heeft".

Niet: "Bijna geen Tweaker die nadien nog iets anders flasht of die behoefte heeft"

Ook niet: "Bijna niemand hier die nadien nog iets anders flasht of die behoefte heeft"
Euhm ... nee. Als je een wagen koopt waar je nog een optie hebt tussen wel of geen touch screen entertainment systeem dan heb je daar nog een vorm van keuze. Maar als Ford overstapt op Android voor hun nieuwe systemen dan gaan ze echt geen 2 systemen naast elkaar bouwen.

En dan zal in de toekomst het aantal merken beperkter worden want er zijn meer autobouwers die hun entertainment console op Android aan het baseren zijn. En je weet het ook niet altijd. Het is pas toen ik opzocht hoe ik in het service menu van het systeem in mijn wagen kan komen dat ik geleerd heb dat deze op Android 4 draait.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 1 februari 2021 19:36]

Grappig, ik heb een Polestar 2 en ik zou niet zo snel een auto meer kopen zonder Android Automotive. Het werkt echt geweldig!
Nu nog wel, maar hoe is dat over 5 jaar, laat staan 20/30 jaar?

https://killedbygoogle.com/
Alsof een niet Android auto voor zo'n lange tijd updates krijgt.
Ah nee, maar de functies blijven wel werken zonder connectie met een server van Google.
Deze auto blijft ook gewoon rijden hoor. De radio blijft het doen enzovoort. de 4G verbinding zal het ook blijven doen. Bovendien rijd ik meestal niet langer dan een paar jaar in dezelfde auto.
Alleen de navigatie doet het niet meer, Spotify niet, flitsmeister niet en ga zo maar door..

Maar jouw probleem niet, koop gewoon een nieuwe :+
Nah, de realiteit is dat Google binnen 3 jaar stopt met updates, dan is m'n leasecontract nog niet eens verlopen..
Je hebt dan ook geen updates nodig om maps te draaien. Maps versie van 4 jaar geleden doet het ook nog gewoon. En maps zelf is nu 15 jaar oud en blijft echt wel in de lucht.
Ik vind dat nogal een risico voor iets van zoveel geld. Doe mij maar gewoon een systeem dat met je smartdevice is verbonden, heb je je data direct overal en die update je toch elke 1 tot 3 jaar.
De EU gaat het echt niet toestaan dat je na een paar jaar een auto niet meer volledig kunt gebruiken hoor. Bovendien gaat Google dat ook echt niet doen. Maar goed, koop een andere auto. Intussen ben ik superblij met mijn Polestar 2. Al die andere infortainmentsystemen (muv Tesla) zijn nu plots prutswerk.
Dat zouden de EU en Google echt nooit toestaan nee... Met smartphones doen ze dat toch ook?

Mooie auto overigens, ervanuitgaande dat het lease is ben je er ook binnen 4 a 5 jaar weer vanaf, zolang zullen er vast wel updates zijn. Veel plezier ermee! O+
Ik heb mijn P2 zelf gekocht (privé), hopen maar dat ie over een paar jaar nog verkocht kan worden dan. ;)
Omdat Google het systeem levert wil nog niet zeggen dat er ook datavergaring in zit. In de huidige Android Automotive is dat in iedergeval niet.
Maar een update later.....
Ook niet het geval, huidige systemen hebben al een paar keer updates gehad.
Dan koop je toch een BMW, Mercedes of Tesla? Of een oldtimer? De keuze is reuze! En voor de rest is er niets, want het is geen enkele andere fabrikant gelukt om een goed auto OS te schrijven.
Je noemt er 2 op die het echt voor elkaar hebben kwa OS. Tesla en BMW.
En dan in je tesla Google maps gebruiken?
Is een beetje jammer van Ford om zich uit de markt te zetten alleen vanwege het feit dat ze met Google in zee gaan. Het zou voor mij óók een showstopper zijn.
Denk niet dat ze echt significant marktaandeel gaan verliezen hierdoor? Laat staan zich 'uit de markt zetten'...
Goede reden om Ford niet meer te kopen inderdaad.
Je hebt liever Microsoft of Blackberry? Dat zit nu in je Ford.
Dus over 10 jaar rijden er niet-up-to-date auto’s rond met autonome-systemen?
Moet de FCC hier niet direct een stokje voor steken?
Wat is er anders dan nu? Nu ben je helemaal overgeleverd aan de grillen van de fabrikant.
Wat er anders aan is, is dat automobielen steeds meer 'connected' zijn. Daar zit in mijn optiek een veiligheidsrisico aan. Ook steeds meer auto's met systemen voor 'lane-assist' of volledig zelfrijdende functionaliteiten. Zelfs iets kleins aan het aan/uit zetten van airbags gaan via dergelijke systemen.

Nu is het niet direct een ramp voor je Golf die toch niet verbonden is (naar internet), maar wel een infotainment systeem heeft. Maar wanneer de fabrikant gaat zorgen dat het systeem verbonden is (wat steeds meer het geval is), heb je ook direct mogelijkheiden tot ongewenst gebruik.

Het word gevaarlijk wanneer er ooit in de toekomst een bug/exploit gevonden word waardoor een dergelijk systeem dat verbonden is, kan praten met de CAN-bus en lukraak systemen aan kan passen.
Nu noem ik de FCC, maar dat kan net zo goed een ander overheids-orgaan zijn.
Dit soort connected systemen bestaan al jaren in de vrachtwagen en bus wereld.
Inderdaad, die moeten voldoen aan wetgeving. Sterker nog, veel systemen in de transport zijn zelfs opgelegd door wetgeving.
Dat is nu toch ook niet anders? En Android automotive is geen autonoom systeem.
overigens dat onboard entertainment verouderd is zijn we niet anders gewend bij auto's. Veel merken zijn de kaarten bv ook al lang niet meer te upgraden, hell zelfs al na 4-5 jaar. Mijn inziens zou dat ook gestandardiseerd moeten worden, bv dat de systemen standaard Openstreetmap data moet kunnen gebruiken zodat altijd via die manier de maps up to date gehouden kunnen worden.
Tien jaar? Dat is wel erg optimistisch. Of het zou moeten zijn dat Google de Android-software langer gaat ondersteunen.
Dus over 10 jaar rijden er niet-up-to-date auto’s rond met autonome-systemen?
Moet de FCC hier niet direct een stokje voor steken?
Waar staat dat het autonoom is?
En wat moet de FCC, een Amerikaans overheidsorgaan, hiermee?


Edit: stond in het artikel

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 1 februari 2021 19:33]

Het systeem in mijn Skoda werd nooit geüpdatet want de dealer was bang dat het daardoor stuk gaat en dat is nog steeds zo bij de hele VAG. Die updaten alleen bij problemen.

Dan is dit toch beter.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 1 februari 2021 19:33]

Waar heb jij het over ?
Met Skoda kan je net als met VW (en Seat) de update zelf uitvoeren door de gratis kaart updates te downloaden en uit te pakken naar je SD kaart.
Het gaat toch niet om kaart-updates? Dit gaat om updates van het systeem zelf en die kun je niet zelf downloaden en installeren.
Voor apple zou het ook een goed idee zijn om met een volwaardig systeem te komen.
En dan precies hetzelfde debacle als bij televisies, tww jaar later geen updates, drie jaar later mindere werking want bepaalde apps doen het niet meer, vier jaar later doet het systeem het niet lekker meer.

Nee het huidige systeem is beter, alleen een doorgeefluik van een telefoon zijn.

Of je krijgt dan van die “upgrades” voor vierhonders euro een “up-to-date” systeem..
Apple heeft een goed trackrecord qua update.


Daarnaast hebben bijna alle aps ios10 als ondergrens wat betekend dat ook apparaten die niet meer geupdated worden toch gewoon apps kunnen downloaden.
Zo goed zelfs dat je een andere telefoon of tablet moet kopen omdat hij ontzettend traag is geworden.
Ik heb hier een ipad 3 die nog zeer goed meekomt. Er zijn geen apps meer(was de laatste 32 bit ipad) en het zal vast veel sneller kunnen maar hij is absoluut niet traag.
Maar de persoon boven jou had het over tv's. Levert Apple ook goede updates voor tvOS?
Maar de persoon boven jou had het over tv's. Levert Apple ook goede updates voor tvOS?
Ja, de updates voor TVOS lopen gelijk met iOS. Indien er een update voor iOS komt, komt er ook meteen eentje voor Apple TV. Niet met dezelfde functionaliteten overigens.
Heeft Apple weinig belang bij. Google wil vooral je data hebben, Apple wil alleen hardware en diensten verkopen.
Google's grootste belang is het verkopen van advertenties, daar heeft men inderdaad o.a. data voor nodig, om zo te bepalen welke advertentie ze het beste kunnen laten zien (daar krijgen zij immers ook het meeste geld voor!).

Maar aan data uit een auto kan Google volgens mij niet zo heel veel mee, het hoeft ook niet per se iets te zeggen over een persoon. En wat als de auto een huurauto is? ;)

Enige wat interessant is zijn locatiegegevens, waar de auto is, waar die naar toe gaat, etcetera, maar verder...? Ik vind dit echt vergezocht in elk geval. Natuurlijk, er zal vast iets achter zitten, maar ik kan mij niet bedenken welke data dan zoal nuttig voor ze kan zijn, anders dan locatiegegevens.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 februari 2021 19:12]

Je zegt dat alsof locatiegegevens niet veel voorstellen, terwijl ik het toch een heel eng idee vind dat een bedrijf (of overheid) continu weet waar ik ben. Dat is voor mijn gevoel zo'n beetje de engste manier van data verzamelen.

Voor mij zeker genoeg reden om bij Google weg te willen blijven in elk geval.
Nee, ik heb niet de intentie om aan te geven dat het "goed" is of dat ik het goedkeur wat zij met de (locatie)data doen. Aan de andere kant weten we allemaal dat voor niets de zon op gaat. Ik ben gewoon serieus benieuwd welke gegevens Google zou kunnen helpen. En met een aantal reacties kan ik ook zeker inderdaad iets! :)
@thomas_n & @CH4OS :

De Newyork times is losgegaan op anonieme dataset van een paar maanden:
https://www.nytimes.com/i...on-data-privacy-apps.html
https://www.nytimes.com/i...-tracking-cell-phone.html

Ze hebben een aantal mensen geinterviewed die er in terug te vinden waren.
(en konden ook beroepen etc. achterhalen).
Voor niets gaat de zon op inderdaad, maar hier betaal je wel dubbel. Je betaalt veel geld voor een nieuwe auto, maar in plaats van dat er bij dat bedrag al de kosten voor navigatiesysteem etc. inbegrepen zit, mag je daar Google nog eens los voor betalen met je data, terwijl Ford straks wel adverteert met "ingebouwde Google maps" o.i.d.

Het is niet alsof een auto een "gratis" dienst is, waar we intussen wel van verwachten dat je met je privédata zal betalen. Het is één van de grootste uitgaven die de meeste mensen doen. Dat je tegenwoordig zelfs in dat geval nog op je hoede moet zijn of ze je niet óók nog met je data laten betalen, vind ik wel een erg kwalijke ontwikkeling.
Tja, in dat op zicht; is een navigatie een onderdeel dat zo'n beetje verplicht is op de auto? Als in: een auto kan absoluut niet zonder? Of de bestuurder kan absoluut niet zonder? ;) Zou het eerste het geval zijn, had het een valide punt geweest, nu meer het tweede het geval is, vind ik de context toch wel een stuk anders; je kunt ook immers kiezen om geen navigatie in de auto te doen, maar middels een carkit of mount een ander apparaat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 februari 2021 00:02]

Het is natuurlijk nog afwachten of dit een optie wordt, of dat het standaard in elke Ford komt zitten.
Er is een reden dat navigatiesoftware in het infotainment-systeem is opgenomen en niet in iets cruciaals van de auto zelf. ;)
Diep verstop in het infotainment-systeem zodat je niet merkt dat het ook al die tijd dat je het niet gebruikt je locatiegegevens naar Google stuurt. :+
Het rijgedrag in kaart brengen kan heel interessant zijn voor verzekeraars en je locatie vinden winkels ook heel interessant om je gerichte advertenties te geven.
Locatiegegevens voor de verzekeraars is ook wel gevaarlijke soep hoor, als je het mij vraagt. Maar ik moet toegeven, aan die optie had ikzelf ook nog niet gedacht. Bedankt daarvoor!
De vraag is alleen of dat zal gebeuren. Tot nu toe verkoopt Google je data niet, dat gaat tegen hun businessmodel in. Dus je rijgedrag verkopen aan verzekeraars, ik zie dat niet snel gebeuren en dan hebben we nog zoiets als wetten. Het is nog maar de vraag of Google dit mag doen.

Wat weerhoudt een Tesla om deze data niet te verkopen en zo een extra zakcentje te verdienen? Daimler verkoopt tenslotte ook car data aan derde partijen. Daarbij hoef je niet in te loggen in Android Automotive om gebruik te maken van het systeem.
Nu kan ik een aantal dingen gaan noemen, maar zullen we het erbij houden dat eenieders gebrek aan fantasie geen argument mag zijn om ergens (want)trouw aan te verlenen? In de opkomst van het internet hadden we in ieder geval niet kunnen bedenken dat Google zoveel geld zou verdienen met het tracken van gebruikers.
In de opkomst van het internet hadden we in ieder geval niet kunnen bedenken dat Google zoveel geld zou verdienen met het tracken van gebruikers.
Hoezo niet? Volgens mij was het al snel duidelijk. Het heeft wel eventjes geduurd totdat google die strategie is gaan gebruiken
Ik denk juist dat Google dit soort allianties aangaat om juist op een andere manier geld te verdienen dan met advertenties.

Mensen beginnen dat zat te worden dus Google ziet ook wel dat dat eindig is.
Bedankt! Zo had ik er nog niet naar gekeken!
Er is een leuke podcast over het effect van reclame. Die noemen het toch een bubbel die gaat barsten. Google luistert zelf vast ook podcasts.

https://www.stitcher.com/s?eid=79529715&refid=asa
Locatie data verzamelen is gewoon bruikbaar voor na het rijden de advertenties.
Dus zien waar mensen heen gaan is een aardige aanvulling.

* auto bezoekt efteling
* auto bezoekt Kernwasserwunderland
==> reclame voor Disney, Plopsaland, etc.etc. (zodra je weer thuis bent).
Dat doet je telefoon al voor ze. Er is een reden dat zowel Google als Apple in de autobranche gaan. Het is een markt waar veel geld in omgaat en computertechnologie in relatie tot de consument tot op heden matig benut is. Beetje in car entertainment. Zij willen hun diensten daar beschikbaar hebben zodat ze hun ecosysteem kunnen uitbreiden naar de enige plek waar je niet op je telefoon zit. En omdat er altijd geld te verdienen is aan auto's boren ze een nieuwe markt aan en bestendigen ze een verdienmodel los van reclame.
Nope, geen locatie data naar Google, (netwerk filter).
En ik gebruik OSMAND als navigatie hulp.

Ik snap dat ze de autobranche in gaan. Tot voor kort waren autofabrikanen niet zo gecharmeerd van "andere" computers in voertuigen.
OSMAND is inderdaad een erg mooi (en goed) navigatiesysteem.
Het enige probleem dat ik er mee heb, is dat het niet aan mijn in-car-entertainment systeem gekoppeld kan worden. Mijn auto heeft een keurig geïntegreerd multimediasysteem met daarbij ook navigatie, waar ik met Android Auto of Apple Carplay eventueel mijn telefoon op kan aansluiten en een ander navigatiesysteem kan gebruiken.
Helaas is OSMAND dan weer niet goedgekeurd door beide functionaliteiten, waardoor je dan weer je telefoon ergens in zicht moet hebben.
Ik rij meestal met een oortje in (handsfree) en krijg de tekst op het oortje.
Staat carply/etc geen BT koppeling toe?...
(beel schuin onder naast het stuur is zowiezo al afleiding. een HUD zou acceptabel kunnen zijn.
Carplay en Android Auto hebben maar een zeer beperkt aantal apps die zij toestaan.
Wat er effectief gebeurd is dat het display in de auto gebruikt wordt door (in mijn geval ) Android Auto. Dat is een vrij minimale interface, waarin ik muziek (Youtube music, Google music en Spotify), navigatie (Google Maps en Waze) en mijn telefoon kan bedienen.
Meer zit er niet in. Ik gebruik dus Spotify en Waze, op het moment dat mijn autonavigatie het adres niet kent of (en helaas gebeurd dit wel eens in mij KIA e-Niro) de navigatie niet goed opstart of een deel van de kaart niet toont.
Tja... De telefoon kan ook in een klemmetje op de motor (of in de jaszak blijven).
Bij mijn weten zijn motoren nog niet met Carplay etc. uitgerust. (gelukkig).
Apple kan toch gewoon voortborduren op CarPlay? Dat is een mooie basis voor dit systeem. Het zou ze niet zo veel kosten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 1 februari 2021 19:20]

Natuurijk niet. Carplay toont alleen beeld en geluid van je telefoon op het scherm/ speakers van je auto. Dat is totaal anders dan verlichting, climatecontrol, stoel instellingen, regensensor, adaptieve cruise ontrolt, lane assist, een heel dashboard etc. Aansturen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 1 februari 2021 19:36]

Ik bedoelde meer qua vormgeving en apps. Dat is een mooie basis waarop de rest van het systeem kon worden gebouwd.
De vormgeving is het minst spannende voor Apple. Dat is een standaard framework waar gebruik van wordt gemaakt. Qua apps is het inderdaad voortborduren op de apps die ze nu al hebben.
Het meeste werk voor Apple zou echt gaan zitten in het bedienen van de componenten die @jongetje hierboven benoemd. Om dat goed (en veilig) te programmeren ben je wel iets meer tijd kwijt.
Als apple met een volwaardig automotive zou komen verpakt in een soort van mini ipad die goed te integreren is in het dashboard dan staan fabrikanten in de rij.
Zou het? Ik heb eerder het idee dat Google betaalt voor dit privilege, en dan met name dat het niet voor anderen is.
Maar dan zou een fabrikant ongeveer de hele software aan Apple moeten overlaten omdat Apple altijd zijn eigen standaarden wil gebruiken en zich niet gaat aanpassen aan alle bestaande standaarden in de automotive.

Oh wacht....
www.iphoned.nl/nieuws/apple-car-hyundai-samenwerking/
Als apple met een volwaardig automotive zou komen verpakt in een soort van mini ipad die goed te integreren is in het dashboard dan staan fabrikanten in de rij.
Nee, denk dat je niet weet wat er gaande is. De meeste automaker moeten al erg slikken bij het accepteren van de Apple Car software.

Het probleem is dat je de navigatie en media niet wil loskoppelen wil van de rest van de systemen (iets wat Apple gewoon eist). Je kan dus nooit je agenda koppelen aan Om je een voorbeeld te geven, omdat mijn bedrijven in de sector werken zie ik nog wel eens demo's. Rivian gaf een paar weken terug een demo van wat ze aan het doen zijn. De auto kijkt in je agenda, ziet een afspraak, en verteld je wanneer je weg moet gaan. Dan is de auto en accu opgeladen, warm (of koel), de route gepland. Als je dat wil vraagt de auto een half uur voor vertrek welke playlist er geladen moet worden.

Apple maakt dat soort dingen moeilijk. Google denkt veel meer mee en staat integratie toe. Zoals bijvoorbeeld in een Tesla waar de Tesla systemen Google gebruiken voor de kaarten, sat beelden, verkeers data etc.
Apple maakt het moeilijk omdat het een limitatie is van hun carplay systeem.


Bij een volwaardig systeem zou het volledig in afgehandeld worden door apple wat meteen alle limitaties opheft. Alle punten kunnen zij binnen hun principes realiseren.
Ik zit echt niet op dergelijke functionaliteit te wachten.
Maar staan de mensen ook in de rij voor een dergelijk volgsysteem.
(De serie Hunted over enige tijd wordt heel anders...)
hahaha. iedereen boos op ford. Maar zijn we dit al vergeten?
nieuws: Europees Parlement geeft goedkeuring aan invoering ecall-systeem

Dat is minstens even erg, en je kunt het nauwelijks ontlopen
Dit mag je uitleggen, waarom is dit even erg?
Bij Ford kun je er als klant voor kiezen om geen Ford te kopen. Bij eCall kun je er NIET voor kiezen om een andere te nemen want alle auto's moeten het aan boord hebben.

eCall registreert heel veel van het rijgedrag en de locaties waar je bent. Nu is het nog zo ingeregeld dat die gegevens niet worden gedeeld, maar dat wordt vast herroepen door een of andere 'noodzaak'. Bijvoorbeeld nu met Corona. Het zou mij niet verbazen als we straks via een over the air update alle bewegingen van alle auto's openbaar hebben....

Er zijn voorbeeld genoeg die dit glijdende pad illustreren. Neem nu de camera's die overal staan en alleen een heel specifiek doel dienden. Die worden nu door de belastingdienst gebruikt om te zien of je niet privé in je zakenauto rijdt.
Tja, dan loop je toch wel een beetje op ze zaken vooruit, vind ik.
eCall maakt alleen verbinding als er een botsing is of als je zelf op de knop drukt. Daarvoor wordt niks gedeeld met geen enkele externe provider.
Natuurlijk kan dat altijd veranderd worden, maar ook al hadden we eCall totaal niet gehad, dan nog steeds hadden overheden of autofabrikanten een real-time tracker in kunnen bouwen.
Met andere woorden: het al dan niet inbouwen van een real-time tracker heeft niks te maken met eCall. Dat zou altijd gedaan kunnen worden.

Dus nee, ik vind eCall helemaal niet zo erg en ik zal blij zijn als ik een botsing heb, dat mijn auto dan 112 belt als ik dat zelf niet meer kan.
Laat Google eerst maar eens wat API's open gooien zodat developers met Android Auto en Automotive daadwerkelijk nuttige apps kunnen maken. Op de Polestar 2 en Volvo XC40 (Automotive) zijn pas en handje vol apps beschikbaar. En ik wacht nog steeds, en al sinds 2014 om apps om Android Auto als uit te kunnen brengen.
Ik begrijp dat dat dit jaar gaat gebeuren. Sygic is al beschikbaar en Flitsmeister komt binnenkort.
Ah ja, die Frank van Flitsmeister kwam me al zo bekend voor.
https://youtu.be/N9zUTTgka6w?t=34
Het zou je broer kunnen zijn! Wat een gelijkenis!
Sygic is beschikbaar in 'open-beta'. Omdat Google nog geen apps in productie toelaat.

Google heeft recentelijk aangekondigd dat ze productie open gaan zetten, maar daarvoor moeten developers wel over van de beta-library, naar de productie-library.
Die productie-library is echter nog niet vrijgegeven; Wel is de broncode beschikbaar, in AndroidX op Github.
https://android-developer...of-your-android-auto.html

Na een blik in de broncode kwam ik erachter dat het omschrijven meer tijd kost dan ik had gehoopt.
Ze hebben een hoop dingen aangepast, veel dingen waarvan ik zou zeggen dat het nergens voor nodig is.
(Google's werkverschaffing)
Weet je wat voor eisen Google stelt aan de interface?
Sygic als losstaande app vind ik meer dan goed, de AA versie van hun app is een draak.
Vroeg me af of dat aan Sygic lag of aan de beperkingen die Google stelt aan AA apps.
Dat ligt zeker aan de beperkingen die Google stelt, daar moeten TomTom AmiGO en Flitsmeister zich ook aan houden. Al die apps zullen er ongeveer hetzelfde uitzien en hetzelfde werken.

Maar, Sygic heeft zeker nog niet het onderste uit de kan gehaald, ik zag zeker nog wel punten waar Sygic kan verbeteren binnen de restricties van Google.

Zo werkte hun railwidget niet als snelkoppeling terug naar de app, ze maken geen gebruik van gekleurde ETA, en ze tekenen verder geen meldingen over de kaart. Iets wat TomTom AmiGO wel doet.
Zie plaatje op deze webpagina:

https://android-developer...of-your-android-auto.html


De restricties kan je lezen in dit document:
https://developer.android...20design%20guidelines.pdf

[Reactie gewijzigd door frankkie12345 op 2 februari 2021 11:07]

Hopenlijk lost google een stuk sneller fouten op in de software. De huidige software sync dat door nokia gemaakt wordt is echt een ramp.

Ik heb precies 1 jaar geleden een focus gekocht, maar tot de dag van vandaag veel grote problemen ervaren die enorm traag opgelost worden. Belachelijk. (Waaronder dit veel voorkomend probleem)

Motorisch overigens niks gezegd. Dat verdient een dikke +

Opel heeft trouwens ook android auto. Werkt goed, maar zoals typisch android is: erg onoverzichtelijk. (Ten opzichte van sync)

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 1 februari 2021 19:09]

Hopenlijk lost google een stuk sneller fouten op in de software. De huidige software sync dat door nokia gemaakt wordt is echt een ramp.
Door Nokia? Nee hoor, de huidige Sync-software draait op BlackBerry's QNX.
[...]


Door Nokia? Nee hoor, de huidige Sync-software draait op BlackBerry's QNX.
Dat de software ergens op draait betekend niet dat ze het ook ontwikkelen. Het staat zelfs (in de sync software) dat Nokia de software ontwikkeld.
Maar QNX *is* software, want dat is het OS. Het zou kunnen dat Nokia misschien een paar aanpassingen doet, maar dat is net zoals zeggen dat Nokia hun eigen Android-systeem levert op telefoons, terwijl Google bijna al het werk gedaan heeft en Nokia slechts een paar dingen toevoegt...
QNX is het OS, tegenwoordig beheerd door BlackBerry, (het is een realtime modular systeem, dat wat Linus Torvalts zo verschrikkelijk vond).

Nat Nokia daar een applicatie voor maakt is niet zo byzonder.
Dat is een ellendig probleem inderdaad, hebben veel focusrijders last van. De huidige sync software is al jaren op een of andere manier brak, nu vallen er speakers uit, bij de vorige generatie soms het hele systeem.

Het lijkt me daarom goed dat Ford de softwarekant uit handen geeft, maar of dit nu de beste oplossing is betwijfel ik wel een beetje.
Lees veel reacties dat ze dan geen Ford meer zullen rijden want ze willen geen Google in hun auto, me included, met daaronder reacties dat je sowieso wel wordt getracked, ook door Tesla, BMW of eender ander merk.

Het verschil hierin is wel dat de trackende fabrikanten zonder Google software een miniscule hoeveelheid aan persoonlijke data krijgen en niet in de advertentie business zitten. Google daarentegen heeft al zo godsgruwelijk veel info van mensen dat hun data imperium hiermee alleen nog maar groter wordt. Om maar te zwijgen over de oeps, ja het was niet de bedoeling dat we dit ook als data zouden binnen krijgen.
Oey! Het zou wat zijn dat je zo een auto keuze moet maken op basis van de diensten die je krijgt!

Het mooie van android auto, car play en mirracast is dat ik zelf mijn eco systeem kies. Ik ben enorm gediend van Carplay en vind de android auto van mijn vriendin echt niets... nu zal een dedicated os het hopelijk beter doen maar de keuze vind ik enorm belangrijk! Als ik zo een prachtige ford/vw/peugot moet laten gaan omdat het os gewoon niet te kiezen is.... want let’s be honest carplay komt niet op een auto met google en andersom ook niet....

(Ps, mening over android auto va carplay... discussie daarover hoeven we hier niet over te hebben toch?)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 1 februari 2021 20:12]

Carplay is anders wel aangekondig voor de Polestar 2 en de Volvo XC40P8.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee