Ford demonstreert elektrische Mustang Mach-E met 1400pk

Ford Performance heeft in samenwerking met tuner RTR een prototype gemaakt van een elektrische Mustang Mach-E met 1400pk. De bolide is voorzien van zeven motoren, vijf meer dan de productieversie van de auto.

Ford gebruikt het elektrische racemonster voor demonstraties, er wordt maar één exemplaar van gemaakt. De Mustang Mach-E 1400 is gebaseerd op de Mach-E GT, die voor consumenten in een uitvoering met maximaal 469pk op de markt komt.

Het aangepaste model heeft zeven elektromotoren; drie zijn er gekoppeld aan de vooras en de andere vier zitten aan de achterkant. Alle motoren zijn met één aandrijfas verbonden aan differentiëlen die gevarieerd kunnen worden voor verschillende disciplines; van driften tot racen op hoge snelheid.

De auto kan bijvoorbeeld wisselen tussen achterwiel- en voorwielaandrijving, of aandrijving op alle wielen. De toevoer van stroom kan evenwichtig verdeeld worden tussen de voor- en achterkant, of juist volledig op één as gericht worden.

In de auto zit een 56,8kWh-accu die is afgestemd op hoge prestaties en een hoge ontlaadsnelheid. Ook heeft de auto een regeneratief remsysteem. Ford geeft geen uitgebreide technische details en noemt ook geen maximale snelheid of acceleratie.

De Mach-E 1400 is niet het eerste elektrische racemonster dat Ford maakt. De fabrikant toonde in april de Mustang Cobra Jet 1400. Dat is een elektrische auto voor dragraces, eveneens met 1400pk.

De consumentenversie van de Ford Mustang Mach-E werd begin dit jaar aangekondigd. Tweakers maakte een videoreportage over die elektrische auto. De leveringen beginnen volgend jaar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-07-2020 • 20:03

245 Linkedin

Reacties (245)

Wijzig sortering
Een elektrische auto uiten ze normaal toch niet in PK?
Waarin dan wel? PK's kun je meten op de motor, maar ook op de wielen.
Als je het vermogen van de motor kunt meten in kW (kilowatt) dan kun je dat ook omrekenen naar pk's.
Het klopt dat je kW en PK kunt converteren naar elkaar, verschillende eenheden om in de basis hetzelfde te zeggen. Toch zal men bij een elektromotor over het algemeen kW gebruiken in plaats van PK.
Ik ben het met je eens, de tweede helft van het verhaal is dat mensen zich iets kunnen voorstellen bij een aantal PK's van een auto.

De meerderheid van de bevolking komt zelden tot nooit in contact met een aantal kW van een elektromotor, maar velen komen wel eens in de zoveel tijd in aanraking met het aantal PK van een auto.

Ik durf wel te opperen mensen zich meer kunnen voorstellen bij 95 PK voor een auto ipv 70 KW. Op dit moment toch. Ik gok dat men vooral vanwege herkenbaarheid in marketing over PK spreekt (vrij zeker eigenlijk, want sinds 1978 is PK wettelijk niet meer toegestaan)
Steeds meer mensen kunnen zich ook best wat voorstellen bij kW, dus het is meer een 'appeal to conservatism' dan een daadwerkelijke barrière. Net als dat men in 1815 zich ook beter een voorstelling kon maken van de duim en de voet dan van de meter.
En de overgang naar EV is júist een goed moment om pk's helemaal niet meer te vermelden.
Want de capaciteit van accu's wordt in kWh uitgedrukt en dus is het logisch om kW als aanduiding voor vermogen te gebruiken bij motoren.
Het is sowieso logisch om kW te gebruiken bij motoren, daar heeft die accu niks mee te maken. Pk is altijd al een overblijfsel in de lekenspraak, het valt alleen meer en meer op. Een technisch ingenieur rekent met de heftigste dieselmotoren en gasturbines in containerschepen ook gewoon in kW. Het wordt nu een beetje gedaan alsof de EV iets nieuws introduceert waardoor kW opeens handiger of logischer zou zijn, maar het is juist de pk ten onrechte is blijven hangen, mogelijk doordat het een evenredig groter getal is waardoor het voor de marketing en opschepperij handiger was om aan te houden. Het is nooit logisch geweest om pk te prefereren over kW. Om nog maar niet te spreken over de misvattingen die ontstaan rondom de term, zoals dat 1 pk piekvermogen gelijk zou zijn aan dat van 1 paard.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2020 11:25]

Het is zelden logica die de doorslag geeft. Ooit werd de maat van een tv uitgedrukt in cm. Waarom dat dan tegenwoordig in een niet-SI eenheid als inch gedaan wordt?
De logica achter inches tegen cm is dat ze 38,5'' en een 39,4'' beide als 39'' verkopen terwijl het verschil toch bijna 2,5cm is.
Dat is des te meer een reden om te stoppen met een pk aanduiding.
Zolang beiden gebruikt worden zal er nooit een overgang plaatsvinden.
(k)W is gewoon een veel nettere eenheid en op een technische site als Tweakers zou het ook niet misstaan om dat te gebruiken.

Wij lachen de Amerikanen altijd uit met hun vreemde eenheden, maar ondertussen rekenen we nog wel in pk's, gebaseerd op een vermogen dat iemand 250 jaar geleden een keer bij een paard heeft vastgesteld.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 21 juli 2020 22:32]

Nu ben ik al een beetje op leeftijd, en misschien daarom een voorstander van de pk aanduiding om de simpele reden dat in kW gesproken ik niet weet hoeveel vermogen ik mij daar mee moet voorstellen.
In PK weet ik dat wel.
Maar als we ooit van slechte eenheden af willen komen, zal iedereen zich om moeten wennen, en dat is in het begin altijd lastig. Als je het twintig keer hebt omgerekend gaat het al makkelijker.
Dan kunnen we nog wel even door, als je zo principieel op de SI-eenheden wilt zijn. Een pondje van dit, een onsje van dat... Je telt als je op dieet staat nog steeds de calorieën (wat niet alleen een roteenheid is, we laten voor het gemak de kilo die ervoor hoort ook gelijk maar even weg). Temperatuur meet je in graden Celcius, niet in Kelvin, wat eigenlijk een veel universeler eenheid is. En zo kan ik nog even doorgaan, dus waarom dan de pk ineens een probleem zou zijn snap ik niet helemaal.
Je vergelijkt nu een slechte eenheid met nóg slechtere eenheden en komt dan tot de conclusie dat dat een goed argument is om er niets aan te doen.

Daarnaast... ik gebruik nooit het woord pond of ons, dat hoor ik alleen nog maar op de markt en bij de slager. Ik verwacht dat veel jongeren tegenwoordig niet eens meer weten hoeveel dat is.
Uiteindelijk zullen dat soort benamingen uit de gratie raken, zoals bijvoorbeeld ook is gebeurd met de el, voet of morgen.
Ik heb helemaal geen issue met pk maar gebruik liever eenheden waar ik meer mee ben in vergelijkingen.
In dit geval ben ik het ook helemaal eens dat ze pk gebruiken gezien je deze vergelijkt met andere van dit type wagens die veelal benzine gebruiken en in pk uitgedrukt zijn.

Persoonlijk ben ik aan het kijken naar elektrische auto's en vergelijk dit logischerwijze met mijn huidige benzinewagen. Als tweaker ben ik dus ook aan het omrekenen en vergelijken en je komt aardig ver met een simpele Excel sheet. Vaak bereken je dan meer dan nodig, maar dat is dan eerder voor 'Intellectuele zelfbevrediging' :-p

Een paard kan tot 15 pk genereren gezien 1 pk een vermogen is dat het paard voor langere tijd kan leveren. Dit was vroeger een logische keuze omdat machines niet moesten rusten, maar je vergelijkt de maximum performance van een machine met de continu leverbare performance van een paard. Hier hangen pro en cons aan als je erbij stil staat afhankelijk van wat je wilt doen met de machine. Die 1400pk gebruik je tenslotte ook niet continu, maar enkel bij accelereren.

Ik meen me te herinneren dat 1 pk afgerond gelijk is aan 750W. of dus 100pk gelijk is aan 75kW.
(wat betekent dat een paard tot 11kW kan genereren voor korte momenten).

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Prince op 22 juli 2020 10:39]

Een pk komt neer op (afgerond) 736 Watt. Althans, volgens SI conversie. Onze vrienden uit de USA echter werken van oorsprong met andere eenheden waardoor zij met een waarde van 746 Watt per ‘horsepower’ rekenen. Hoewel dit in dagelijks leven praktisch geen impact heeft, kan het achter de komma wel verwarring geven. Reden dus om vermogen in kW uit te drukken
In het lijstje dat je geeft is alleen de calorie vervelend. die mapt niet makkelijk naar Joule.
Een ons is 100gr, een pond is 500gr. en dus namen voor waarden uit het SI
1 graad Celsius komt overeen met 1 Kelvin, dus ook daar is een 1 op 1 relatie met de SI waarden

Het grootste probleem met Watt als uitdrukking van vermogen voor auto's is dat mensen daar alleen 'electriciteit' bij denken.
Aan de andere kant, de meeste mensen weten amper hoe een paard werkt, laat staan wat 1pk eigenlijk betekent, dus hoe ze dat relateren aan het vermogen van een auto is me ook een raadsel...

Kwestie van gewenning. (En kijk maar naar het gebruik van het metrisch stelsel in de USA om te zien hoe snel dat went...)
Kelvin is niet bepaald praktisch in het dagelijks gebruik.
Kelvin is toch echt een stuk makkelijker om te rekenen naar Celsius als Fahrenheit.

Kelvin = (Celsius + 273,15)
Fahrenheit = ((Celsius /(5/9))+32).

Bij Kelvin kan een gemiddeld persoon snel omrekenen maar bij Fahrenheit is die conversie een stuk ingewikkelder.
Ik reken ook nog steeds om naar guldens (om vervolgens een hart verzakking te krijgen) maar dat is even iets anders, ik denk niet dat het een kwestie van wennen is voor mij.
Moet je natuurlijk niet vergeten dat 10€ nu in 2002 7,36€ was wanneer je de inflatie meegerekend.
Oké, in dat geval zal het niets worden met kW als eenheid en zul je moeten blijven omrekenen.
1 kW is 1000 watt. Een gemiddelde frietpan is 2000 watt. Een auto met 250 kW (ca. 340pk) is dus ongeveer 125 frietpannen.
Friet pannen als ezels bruggetje haha :)
Eens met kW. We beschuldigen een hoop andere landen van het feit dat ze vasthouden aan hun oude vastgeroeste eenheden (oz. feet, yards, miles. stones, enz).
Wij doen hetzelfde met PK's (aantal paarden equivalent).

PK's moet je voordat je er iets mee kunt (berekeningen) eerst omrekenen naar kW.
Ik durf wel te opperen mensen zich meer kunnen voorstellen bij 95 PK voor een auto ipv 70 KW
Da's voor een kwestie van gewenning.

Ongeveer 20 jaar geleden wisten mensen ook niet hoeveel euro bv. een brood gewoonlijk zou moeten kosten, maar da's snel genoeg gekeerd door het opgelegd te krijgen voor alles de waarde alleen maar in euro te mogen uitdrukken. Hetzelfde kunnen we bekomen met enkel kW te aanvaarden en het gebruik van pk te verbieden.

Daarnaast is het vrij simpel om de conversie van pk naar kW te doen: doe er ongeveer een kwart (iéts meer eigenlijk) af en je hebt het.

Ten slotte is het gebruik van kW (althans in .be) al voldoende te vinden: BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting zijn beide toegepast op het motorvermogen en zijn (of waren) gesegmenteerd op afgeronde kW-getallen, bv: 100kW (==136PS*), 120kW (==163PS), etc.

* ik gebruik liever PS (Pferdestärke) dan PK omdat dit duidelijk onderscheid maakt tussen de europese PK en de britse break horsepower (BHP) die lichtjes van elkaar verschillen.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 22 juli 2020 10:38]

Alle auto’s worden officieel in kW gespecificeerd, PK is namelijk geen officiële maat die wordt gehanteerd, ook bij brandstof motors.

kW wordt eerder vaak genoemd in het verbruik bij een EV omdat deze ook daadwerkelijk stroom gebruikt.
Een elektromotor wel. Echter gaat het in dit soort wagens (hier liggen dus 7 van die units in) ook nog om eind conversies en overbrengingsverschillen. Derhalve kun je niet het elektrisch vermogen van de losse motoren zo bij elkaar optellen bijvoorbeeld.

PK's is ook bij elektrische auto's gewoon nog gangbaar. Vooral ook omdat je een idee hebt van wat het oplevert. Bijvoorbeeld zegt 260KW mij niet zoveel. 350PK dan weer wel. Is ~hetzelfde, maar die tweede is makkelijker vergelijken met andere wagens.
Maar bij KW/H denk ik als leek meer aan het verbruik (hoe hoger hoe minder zuinig die met de stroom in de accu om gaat) En niet zo zeer aan de kracht van de motor/auto en hoeveel die die kan trekken/optrekken.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 21 juli 2020 22:54]

KW/H bestaat dan ook niet en is ook zeker geen maatstaaf om de "kracht" van een elektromotor aan te duiden. Daar wordt de term vermogen voor gebruikt en dat wordt uitgedrukt in W (watt) of kW (kilowatt). Wat jij denk ik bedoeld is hoeveelheid elektrische energie en dat wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur), ofwel: vermogen per tijdseenheid. Dit zou je ook wel het verbruik kunnen noemen, maar bij een elektrische auto wordt vaak kW/km (kilowatt per kilometer) gebruikt.
Beetje Pietje precies, maar het is dan alleen geen vermogen per tijdseenheid maar vermogen maal tijdseenheid.
vermogen is al "per tijdseenheid" (Joule per seconde, ofte W, Watt). "Vermogen maal tijd" (niet tijdseenheid, want dat is gewoon "s, seconde") geeft dan gewoon de hoeveelheid energie (gewoon het aantal joules).

Ik vind het erg dat tweakers geen onderscheid kunnen maken tussen grootheid, eenheid en maatgetal.

[Reactie gewijzigd door grrfield op 22 juli 2020 05:35]

T zit hem in de details: ik verbeter hem op het gebruiken van per ipv maal, dus ik hoop dat je niet mij onder de tweakers schaart die geen onderscheid kunnen maken ;)
Het zit hem een beetje in de communicatie. Ik weet zeker wel onderscheid te maken tussen grootheid, eenheid en maatgetal. Maargoed...dat hoef ik jou niet te bewijzen :)
Als ik het mij goed herinner dan zou elke 760W gelijk staan met 1 PK.
Nouja pietje precies...xbeam verward kWh met kW. Dat leg ik alleen uit. Maar je hebt gelijk wat betreft die tijdseenheid, scherp!
KW is het vermogen en eigenlijk gelijk het verbruik. KWh is een hoeveelheid energie. Je zou het verbruik kunnen schrijven als KWh / h maar dat komt dan toch weer op KW uit :)
Omdat het vermogen van een elektromotor altijd in watt wordt uitgedrukt... .

Zelfs bij brandstofwagens zie je in de specsheets vandaag eerst een vermelding in kW trouwens. En ook op andere plaatsen is kW al jaren het cijfer dat als eerste genoemd wordt. Het aantal pk zie je bijna alleen nog opduiken in promotiemateriaal.
Dat heeft denk ik niet te maken met of het een electromotor is of niet, maar meer dat ze in het algemeen van pk af willen.
kW bestaat al decennia in specs van brandstofauto's, het is pas nu extra opvallend dat er nog van pk wordt gesproken omdat er bij de EV meer andere aspecten zijn die in kW en kWh worden genoemd. Maar het is niet zo dat de kW als motorvermogen nu pas om de hoek komt kijken.
Ik zal er naast zitten hoor vandaar de vraag. Maar ik dacht ooit eens gehoord te hebben dat het bij een ev om zoveel koppel ging ofzo :P
Koppel is iets anders.
Je heb koppel en je hebt pk.

Een bekend gezegde luidt:
Pk is hoe snel je tegen een muur aan rijd, en koppel is hoever je die muur dan meeneemt voor dat je stil staat :P

Koppel is dus simpel gezegd trekkracht, en dat meet je in Nm (newtonmeter).

[Reactie gewijzigd door M!chel op 21 juli 2020 23:19]

Klopt echt geen zak van die beschrijving. Als je een muur verplaatst, dan komt dat enkel door de kinetische energie die de massa van de auto bevat. Hoe die kinetische energie erin is gekomen maakt voor de muur niks uit. Of het nou een rotsblok, sloopkogel of rijdende auto is, het is een brok massa met een snelheid en dat heeft energie om die twee redenen. Het heeft geen relatie met koppel omdat dat slaat op een kracht die op een draaibare as wordt uitgeoefend.

Koppel is simpelweg een aspect van vermogen, het is de kracht die op de as wordt gezet maal de armlengte van datgene dat de kracht uitoefent. Newton is kracht en meter is afstand, dus Nm. Tel je de kracht per omwenteling op (dus met 2x pi x armlengte om de omtrek mee te nemen) dan kom je op vermogen uit, dus hoe meer rpm hoe meer vermogen als het koppel hetzelfde blijft.

Een beter voorbeeld is de fietser op een reguliere fiets zonder versnellingen. Als hij uit stilstand wegfietst telt puur het koppel, vandaar dat op de trappers staan nog meer helpt om snel op te trekken. Als hij eenmaal op snelheid komt moet hij wel de rpm verhogen om nog kracht te kunnen leveren. Uiteindelijk fietst hij zo snel dat zijn koppel afneemt want hij kan niet lang genoeg hard kracht zetten per omwenteling. Dat is zijn effectieve vermogenspiek.

Bij een verbrandingsmotor werkt het net zo. Die kan niet genoeg lucht in de cilinder krijgen als het toerental te hoog oploopt. Zaken als turbo's, superchargers, intercoolers, variabele kleptiming etc zijn allemaal uitgevonden om toch meer lucht in de cilinder te kunnen persen om maar dat koppel langer hoog te laten zijn bij hogere rpm's, wat zich vertaalt in meer piekvermogen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 21 juli 2020 23:23]

wat een fantastische uitleg, hartelijk dank.

Helaas kom ik er niet helemaal uit met het voorbeeld van de fietser.
Een beter voorbeeld is de fietser op een reguliere fiets zonder versnellingen. Als hij uit stilstand wegfietst telt puur het koppel, vandaar dat op de trappers staan nog meer helpt om snel op te trekken. Als hij eenmaal op snelheid komt moet hij wel de rpm verhogen om nog kracht te kunnen leveren. Uiteindelijk fietst hij zo snel dat zijn koppel afneemt want hij kan niet lang genoeg hard kracht zetten per omwenteling. Dat is zijn effectieve vermogenspiek.
Volgens mij moet de dik gedrukte kracht vermogen zijn. Immers is Vermogen gelijk aan kracht maal snelheid of ingeval van rotatie is Vermogen gelijk aan Koppel maal radiale snelheid.

bij het verhogen van de rpm (hogere radiale snelheid dus) en gelijk blijven van het vermogen hoef je mijn inziens juist minder kracht te leveren. lijkt mij juist het doel van de rpm's te verhogen.
Vermogen is de optelsom van de kracht over een afstand, in het geval van een ronddraaiende beweging dus de kracht die per slag op een pedaal geleverd kan worden. Geen kracht =geen vermogen, dus het maakt niet uit welk woord je daar neerzet.

Het klopt dat de kracht per slag afneemt boven een bepaald toerental, maar het punt was dat je vanaf een nog hoger toerental simpelweg minder kracht kan leveren dan wat er nodig is om nog sneller te gaan. Dat is dus je piekvermogen en dus ook maximumsnelheid.

De reden waarom ik bij het voorbeeld van een fiets zonder versnellingen sprak gaat om dat specifieke punt: een wielrenner op een single gear loopt niet tegen zijn eigen limiet op, maar tegen het toerentallimiet van z'n trapbeweging omdat een single gear een gemiddeld verzet heeft.

Echter bij een wielrenfiets kan opgeschakeld worden zodat het toerental van de trappers nooit te hoog wordt. In dat geval loopt de renner tegen een ander limiet aan: de toenemende kracht van de lucht- en rolweerstand, die zijn bij zo'n 50 km/h (op een vlakke weg zonder wind mee) meestal wel te hoog om nog van te winnen.
Eigenlijk telt voor het verplaatsen van die muur de impuls, niet de kinetische energie. Maar ook voor impuls telt alleen de hoeveelheid, en niet de manier waarop die impuls in de auto is gekomen.

Toch even relevant, want pk's/kW zijn de eenheid van vermogen, dat is de afgeleide van kinetische energie. Koppel is meer gerelateerd is aan de verandering van impuls. Vermogen (pk's) houden dan ook verband met de maximum snelheid (maximum kinetische energie) van een auto, terwijl koppel de acceleratie bepaalt (0-100 tijd).
Koppel van een motor is niet zozeer de trekkracht, maar het beschikbare vermogen bij een bepaald toerental: vermogen = koppel x 2pi x rpm. Mooi filmpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=Tv97i_-V7hA (na 6 minuten).
Koppel is juist wel trekkracht.
Koppel is het draaimoment, en trekkracht de lineaire transformatie daarvan.
Niet dat ik een beter voorbeeld heb dan die van jou, maar dat gaat meer over momentum dan over koppel.
Haha, koppel is nou juist precies moment!
Zie kopje "Koppel (aandrijftechniek)" op https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppel_(aandrijftechniek):
Een koppel is een natuurkundige grootheid die een voorwerp doet draaien. Waar een kracht een voorwerp in de richting van de kracht in beweging brengt, heeft een koppel een rotatie-effect op een voorwerp rondom de as van het koppel. De term vindt zijn oorsprong in het effect van twee - een koppel - even grote maar tegengesteld gerichte krachten.

De grootte van een koppel, ook koppelmoment genoemd, wordt uitgedrukt in de SI-eenheid voor koppel, de newtonmeter (Nm). De newtonmeter heeft dezelfde dimensie als de joule, de eenheid voor energie.

Er is sprake van een koppel als er meerdere krachten op een voorwerp worden uitgeoefend die op verschillende plaatsen op het voorwerp aangrijpen, zodat ze het voorwerp zouden kunnen laten draaien, maar de resultante gelijk is aan 0. De grootte van een koppel is gelijk aan de som van de momenten van de krachten (onafhankelijk van het gekozen referentiepunt).

Het verschil tussen een koppel en een moment is dat het krachtenspel van een koppel zodanig symmetrisch is dat er geen netto dwarskracht overblijft. Indien het voorwerp vrij zou kunnen bewegen, zou er alleen rotatie en geen translatie (verplaatsing) van het voorwerp plaatsvinden.
Aaaaahhhh.... Jij sprak over moment. Hij over momentum = Massa * snelheid.
K zie nu dat ik op de verkeerde post reageerde initieel. Moet ik ook niet meer om 1 uur 's nachts reageren op het kleine schermpje van m'n mobiel ...
Ik ben geen kenner op gebied van motoren, maar zou het kunnen dat beide elektrische auto en normale benzine auto beide 150pk hebben maar de elektrische auto 3 seconden over 100 doet en benzine 8 seconde. Of is dit niet mogelijk, en heeft de elektrische auto meer paardenkracht, doordat hij sneller 100 aantikt.
PK's bepalen hoe hard je kunt rijden, koppel bepaald hoe snel je daar bent. Je vergelijking is een beetje overtrokken qua getallen, maar over het algemeen is het wel zo dat een elektrische auto met hetzelfde gewicht sneller op 100km/h zit als een benzinewagen met hetzelfde vermogen en hetzelfde koppel. Puur omdat de EV altijd maximaal koppel ter beschikking heeft en de benzine wagen alleen in een bepaalde RPM range.
PK's bepalen hoe hard je kunt rijden, koppel bepaald hoe snel je daar bent.
Is ook niet helemaal waar. Je hebt beide nodig om flink vooruit te komen. Als ik mijn eigen motor als voorbeeld neem heeft ie flink wat koppel, op 4500 toeren al meer dan 110Nm. Geef ik echter volgas dan begint ie pas echt flink vooruit te gaan wat hoger in de toeren omdat daar de pk's goed loskomen. Op 8000 toeren heeft ie maar iets meer koppel dan op 4500 toeren, maar meer dan dubbel het aantal pk's en dat merk je goed. Als ik een rollrace doe tegen een andere motor die veel minder koppel heeft kan die motor het nog makkelijk winnen.

(2010 KTM RC8 tegen een 2008 R1. De R1 heeft op geen enkel toerental meer koppel, maar wel meer pk's. Begin ik de rollrace op 5000 toeren met flink meer koppel dan de R1 waar dan ook heeft, dan verlies ik het nog. Ik moet hoger in de toeren zitten met flink meer pk's en vrijwel een gelijk aantal newtonmeters wil het een echte race worden)
Mja, het ligt natuurlijk ook wel aan de verhouding PK koppel, waar ligt je powerband en wat doen je versnellingen. Je kan twee verschillende motoren dan ook niet 1-op-1 vergelijken zonder versnellingsbak ed mee te nemen. Zo had mijn dieseltje een vrij korte 1 en 2 (echt bij 40 hield het op), maar een ford c-max en focus station vonden 80 in z'n twee juist weer heerlijk. Je versnellingsbak en eindoverbrenging is best wel belangrijk om mee te nemen.
Je koppel kun je met de juiste overbrengingsverhoudingen alle kanten op laten variëren, maar je maximumvermogen niet, dat is een hoeveelheid kracht die je per tijdseenheid kunt opwekken. Aangezien snelheid ook in km/h wordt gemeten heb je daar vermogen voor nodig, voor de maximumsnelheid maximumvermogen. Als jij (of ieder ander) in een uur twee keer een gewicht van 100 kg op een tafel kunt zetten en vervolgens drie uur voor pampus op de grond ligt, heb je minder vermogen geleverd dan je hypothetische tienjarig buurjongetje dat in twee uur 201 kg in blokjes van 1 kg op dezelfde tafel heeft gezet en vervolgens twee uur naast je moet uitpuffen. Jij bent dan dus wel heel sterk (die 100 kg tillen vind ik best een prestatie), maar als het op vermogen aankomt wint dat buurjongetje dat misschien nog geen 25 kg kan tillen.
Dat is overigens ook het mooie aan die kleine startergeneratoren van bv. Volvo en Volkswagen: veel vermogen hebben ze niet, maar ze hebben wel bij 0 toeren al een koppel van 200 Nm en meer. Ter vergelijking: een klassieker als de Volvo 240 met 2,3 l motor heeft iets als 186 Nm bij 2700/min, dus ondanks het lage vermogen van zoń startergenerator zorgt die er wel voor dat je wagen accelereert als een sportwagen!
Ja, dat iz zeker mogelijk, het aantal Nm trekkracht maakt uit, en het gewicht van de auto.
0Anoniem: 511810
@Netrunner28 juli 2020 12:22
Dat zijn marketing PK's ;)
ff serieus: vermogen van een motor (als je wil verkopen ...) is hetmaximale vermogen, dus het vermogen bij een bepaald toerental waarbij je dat specifieke vermogen kan afgeven als motor.
Bij een auto heb je (zeker bij verbrandingsmotoren) een overbrenging. Dta betekend dat je door een toerengebed moet gaan (wellicht meerdere keren, als je schakeld) om van stilstand naar 100 km/h te versnellen.
Noodzakelijkerwijs kom je daar bij conventionele auto;s dus ook verschillende toerentallen van je motor tegen en dus per definitie zit je niet constant op het geadverteerde vermogen.

Bij electromotoren is het een beetje anders, daar heb je een koppel wat (neganoeg) onafhankelijk van het aantal toeren gemaakt kan worden en kun je dus doorgassen zonder te schakelen.

De reden dat een auto motor niet het maximale vermogen kan geven bij maximaal toerental is (o.m.) desnelheid van de verbranding , maar ook zaken als wrijving, die snelheidsafhankelijk zijn.
Vandaar dat een V8 (met brede maar relatief ondiepe cylinders) 'fijner' zijn voor de sprint...
kW is al tientallen jaren de officiële eenheid om vermogens van auto's in weer te geven, alleen vanwege de traditionele opsommingen in pk staan die pk's nog erbij in de brochures. Maar kijk maar eens op een site als RDW.nl, dan zie je dat alle vermogens daar in kW staan.
Het spreekt wat meer tot de verbeelding dan kW (en kW kun je prima vertalen naar pk, want 1 kW = 1,3596 pk). :)

Bron: Google.
Ik deel altijd door 0,736... want 736 Watt is het vermogen dat een paard kortstondig kan leveren en dat is zo ooit bestempeld als 1 paardenkracht.

1/0,736 is dan ook die 1,36 (ca).

Bron: De natuurkundeles zo’n 24 jaar geleden ... :+
Wij zaten in dezelfde klas volgens mij }>
Ik zat in een andere klas. In mijn klas werd gezegd het gemiddelde vermogen dat een paard over een uur kan leveren.
Het vermogen dat een paard kortstondig kan leveren ligt veel hoger dan 1 PK.
Ik zie inderdaad dat mijn herinnering niet geheel correct was. Het betreft de langdurige inspanning.

Concreet is het de kracht die nodig is om 150 kg in 1 minuut 30 meter omhoog te hijsen. Ofwel:

P = F * s / t = 150 * 9,81* 30 / 60 = 736 W
Haha. Afgaande op je profiel info heb jij dan op je 20e geleerd wat ik op m’n 16e heb opgepikt ;) Om het leeftijdsverschil maar niet direct in een getal uit te drukken O-)
Dan was het dezelfde leraar, een paar jaar eerder :+
is dat dan een belgische paard, een ijslands paard, of wat vor paard.

Anders weet ik nog niet hoeveel hij nu kan trekken.
Aangezien andere waarden van EVs ook in watt uitgedrukt worden is dat wel logisch. Bovendien wil de EU al langer dat we overstappen op Watt als eenheid zodat elektrische autos en fossiele auto's direct vergelijkbaar zijn.
Dat gaat dan waarschijnlijk om verbruik en niet om het vermogen. Je kunt namelijk kW en PK gewoon omrekenen. Echter verbruik nu nog niet.
Dat omrekenen is niet handig en veel mensen doen dat niet. Je zult zien dat alle fabrikanten nu al hun (fossiele) vermogens ook de kW er bij zetten, dit is wettelijk verplicht.
Jawel, anders zal elektrisch vermogen in kW uitgedrukt worden en 100kW is 136pk, dus dat is prima vergelijkbaar ;).

[Reactie gewijzigd door Nas T op 21 juli 2020 20:13]

In de auto wereld is PK heel bekend al komt vaker ook Kw alternatief er naast.
In de race wereld kan zijn dat PK daar zeer vast ingeburgerd is. En PK een 1.36x groter nummer geeft wat nog imposanter doet overkomen.
Het is mogelijk gangbaar bij electro motoren om KW aan te geven.
En tel daarbij op dat de pk's ook nog als DIN-pk en als SAE-pk in de brochures konden staan, met ook nog verschillen tussen Engelse en Amerikaanse horsepowers, dan kom je helemaal aan verschillende getallen die niet met elkaar in verhouding staan. Volgens mij wordt tegenwoordig alles wel volgens een en dezelfde isonormering gemeten en uitgedrukt in kW.
De standaard voor alle auto's is inmiddels kilowatt inderdaad.
Pk's aan het wiel, gemeten met zo'n grote rollerband dyno ding. Of heb ik t mis, dat is ook goed mogelijk.
Pk is formule van rpm en nm.
Alle vermogenbanken meten nm en door middel van gemeten toerental, komt er pk uit.
Pk en kw zijn hetzelfde. Zoals cm en inch hetzelfde zijn.

Zijn zat vermogenfilmpjes waar ze niet in staat was om goeie meting te doen voor electriache voertuigen. Dot ivm het gemeten wordt door een arm die op druksensor drukt. De rollen zorgen voor weerstand dat de wielen van de auto afremt.

Bij electromotor wordt het aangezet en motor heeft dan een toerental. Door waterrem wordt de as afgeremt. Zakt het toerental weet je wat motor max kan leveren.
Wat een gepiep zeg. Niet normaal.

(mijn Ford EV-motor zit die piep gelukkig niet in zeg)

[Reactie gewijzigd door willyb op 21 juli 2020 20:43]

Je hebt niets aan of uit te zetten. Een elektromotor op hoiogvermogen is zeker niet stil zoals sommige wel eens denken. Die maakt een hoogfrequent geluid
Dit geluid is niet de motor maar de tandwielen. Ze hadden ook schuine vertanding kunnen gebruiken en dan was hij vrijwel stil geweest.
Schuin vertanding kan minder vermogen aan, onder andere omdat je een zijdelingse kracht introduceert. Geef mij dat geluid dan maar :) Misschien overstemt het wel het geluid van de elektromotor :D

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 21 juli 2020 20:49]

Ze zouden twee schuin vertande tandwielen omgekeerd tegen elkaar moeten plakken, dan hef je het daar op. Kun je gelijk het logo van je auto zo maken. (Citroen, 1919) :Y)
Je hebt niets aan of uit te zetten. Een elektromotor op hoiogvermogen is zeker niet stil zoals sommige wel eens denken. Die maakt een hoogfrequent geluid
Wel eens een bezine motor gehoord die 1400Pk doet? Ik wel. Toen had ik oordoppen in.
inderdaad, beelden zijn cool, maar dat gepiep sloopt de ervaring...
Maar je heb dan ook Fractie van die1MW + aan vermogen. Tja dan kan het ook wat stiller zijn. Bij conventioneel motoren zit drag race achtige recht toe aan voertuigen die nog meer lawaai maken Dan de tammere street legal GT tjes.
Ten 1st zal ik nooit 1MW motor geweld willen , want dat is voor non petrol head als ik niet handelbaar. Ben meer Capt.Slow. Dat rijd ook niet relaxed.
EV motoren hebben al bij 0rpm maximum koppel wat traction contole vereist wat regelmatig bij optrekken wordt aangesproken en nodige banden slijtage vergt.
Dit beest heeft koppel waar vrachtwagen op jaloers kan zijn.
1400pk is ongeveer 1030kW
Een accu van 56,8kWh is dan binnen 4 minuten leeg als het je lukt om al dat vermogen om te zetten in beweging en banden slijtage.

Ieder zo zijn hobby...
En toch mis ik het echte geluid, dat gegier doet me niks. Een V8 daarin tegen is "muziek" voor mij oren. Call me old fashion maar dat zal nooit verdwijnen...
Zou bijna een pak spelkaarten tussen de spaken proppen om toch een beetje geluid te krijgen net als bij je fiets vroeger ;)
En toch mis ik het echte geluid, dat gegier doet me niks. Een V8 daarin tegen is "muziek" voor mij oren. Call me old fashion maar dat zal nooit verdwijnen...
Zou bijna een pak spelkaarten tussen de spaken proppen om toch een beetje geluid te krijgen net als bij je fiets vroeger ;)
Toekomst van de planeet be damned, wij willen een mooi geluid!
What's next? Straks mag ik mijn vrouwelijke collega's niet op de billen slaan! :+

Even inhaken op de Ubisoft gebeuren
Mooie geluid is iets anders als lawaai !
Ik wordt een beetje moe van deze comment. Niemand zegt dat elektrische auto's weg moeten omdat het geen vroem vroem doet. Het is jammer dat geluid weg gaat, en we gaan het missen. Meer niet.
Ik vond het vroeger ook wel leuk, maar tegenwoordig erger ik me er aan kapot, harleys die onnodig veel lawaai maken, gekken die onder een polo een brompot plaatsen terwijl dat ding voir geen meter vooruit komt. Nee, stille auto's vind ik veel cooler, laatst stond ik langs een vrachtauto met mn raam open, dacht, hmm wat maakt die vrachtwagen toch een geluid, toen reed die weg, was een electrische vrachtwagen, en dat lawaai was dus mijn eigen auto, echt vet om zo'n stille vrachtwagen te zien/horen.
Ze zijn zo stil dat je ze niet hoort aankomen, of liever gezegd tegen je aan komen.
Je hebt geluid en geluid, een V8 kan een heel mooie geluid maken dat nog steeds ruim binnen de perken valt. Het is net als muziek, niet alle muziek is herrie toch ?
Maar een auto die zo'n lawaai maakt vindt ik echt onnodig, laat het verkeer maar lekker zo stil mogelijk worden, en dat EV's zelfs mogelijk extra geluid moeten maken vind ik al helemaal onzin, je moet gewoon goed opletten in het verkeer, voor vele maakt het toch niets uit omdat die toch al met een koptelefoon op fietsen/lopen en dus al niets horen, en degene die meer zijn gezicht op zijn mobiel heeft dan op de weg als die eens zonder opletten oversteekt, tja, vind het sneu voor de bestuurder van de auto dat die dan zo'n randdebiel op zijn motorkap heeft liggen.
Zo'n V8 is misschien leuk op een speciale bijeenkomst ergens in the middle of nowhere, maar dat onnodige lawaai hoort gewoon niet thuis op de openbare weg. Er zijn meer zaken die ik leuk vind maar ook niet meer mogen, dus dan mogen ze dit onnodige ook wel verbieden.
Inderdaad,

Nu moeten we wennen aan iets saai. Een bij wat voorbij komt nou joepie.
Denk niet dat die banden dat 4 minuten lang aankunnen.
Hoeveel minuten was dat ook alweer bij een Bugatti met 8L W16 op maximaal vermogen? Juist, dat scheelt niet zoveel, 100L (~890 KWh!) is ook zo weg ;)

Al gaat mijn voorkeur ook nog steeds uit naar een Nascar V8 @9K RPM

[Reactie gewijzigd door M-spec op 21 juli 2020 20:36]

Bij die wagen waren op vol vermogen(dus met een snelheid van 410 km/h) zijn de banden na iets van 12 minuten versleten. Niet dat het uitmaakt, je brandstoftank was toch binnen 4 minuten leeg.

Het benodigd vermogen voor een snelheid gaat met een derdemacht omhoog met de snelheid. (kwadratisch vanwege de luchtwrijving, maal lineair vanwege de rolwrijving) Als je met je brandstofauto 1:5 rijdt met 200 km/h (vrij normaal voor een gewone benzineauto) dan rij je dus 23 maal zo onzuinig als je met 400 km/h gaat rijden. Dan rij je dus 1:0.6 (0.6 kilometer per liter) Met een snelheid van 400 km/h, ofwel 111 meter per seconde verbrand je dus een liter brandstof per 5.5 second, ofwel; 11 liter per minuut (=6.6 km)

[Reactie gewijzigd door Theo op 22 juli 2020 09:42]

Geef mij maar een lekkere benzine motor. Minder milieu vriendelijk idd maar dan rij je nog echt auto.
au·to (de; m; meervoud: auto's; verkleinwoord: autootje)
1. vierwielig voertuig, aangedreven door een motor, voor het transport van personen of goederen
Ik zie nergens het woordje benzine in de definitie van auto.
Je moet niet alles door een nostalgische bril bekijken.
Nee hij kijkt vanuit een realistische bril. Je wilt niet dood gevonden worden inside een bij. Zzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzzzzzz.

Echt schaam je.
Heh, je zou eens een rondje moeten rijden in een Tesla (alles behalve de SR versies), dat is nooit saai. Overigens is een EV meestal gewoon helemaal stil (op windgeruis en bandengeluid na), alleen als je vol vermogen gaat komt er een beetje geluid uit (heel subtiel).
"Echt auto" is nogal subjectief natuurlijk. Rond 1900 waren bijna alle auto's elektrisch aangedreven...
Dat klinkt net zoals "Geef mij maar lekker TBC. Ja, je longen gaan daar kapot aan, maar dan ben je tenminste een echte vent!"

[Reactie gewijzigd door Standeman op 21 juli 2020 21:11]

Nou, moet eerlijk zeggen dat ik graag mijn jeep cherokee 96 naar EV zou ombouwen, mooi lekker stil en toch krachtig.
Ik denk dat menig EV jouw "echte" auto eruit rijdt.
Dat zal zeker zijn op het rechte stuk, maar menig EV weegt een bak meer en als sportauto wil je toch wel iets lichters. Een Tesla Model 3 weegt al 1700 kilo (meer als je het extra pakket neemt). Menig sportauto zit onder of rond de 1500kg. Scheelt nogal en dat merk je in handling, remgedrag etc.

Neem daarbij nog de warmteontwikkeling van de accu's en motoren en daar sta je met je EV op een track day.
En hoeveel mensen gaan naar een track day? 0.5% van de automobilisten?
Op de track rij je niet zo veel. Een E-up! laat een Golf R tot aan een 80 km/h alleen maar zijn achterlichten zien.
Porsche Turbo S die is lekker snel en maakt muziek in mijn oren. Plus hoef niet lang te wachten om te laden. 5 min en klaar. Dan ik kan altijd de vermogen hebben. Kan je van je pruts Tesla niet zeggen. Nee dank je .

Gelukkig denken veel fabrikanten nog niet als een Nederlander. Saaiiiiiii!!
De brandstof cell EV heeft dat voordeel ook. Het laden is meer probleem voor de groep die per dag over bepaalde km range gaan. In mijn geval voldoet elke EV waar het juist niet aan voldoet is dat ik geen eigen oprit heb om nacht laden. Dus EV wordt niet.
In onze groep zijn paar petrol heads. Maar die hebben nu wel ervaring met EV en die zijn om. Want EV zijn enorm sporty. Koppel vanaf 0rpm daar kan benzine niet tegen op.
Met downsizing kleine motoren met turbo heb je ook nog die turbo gat. Complexe techniek om aan Euro 5 / 6 Te voldoen wat ze storing gevoelig maakt.

Daarnaast zijn de meeste EV een klasse te hoog. Loopt Ford zwaar achter in Fiesta en Focus klasse. Er bestaat een Focus met slap on EV tech een Fiesta EV Rally prototype. Geen native Fiesta klasse EV.
Er zijn wat mild hybride bijgekomen maar ver boven fiesta prijs klasse .

Voor mij zou hybride EV met benzine aggregaat die batterypack vult maar aandrijving puur Elektrisch is met optioneel stekkeren.
Ik vind de keuze van turbo stuk minder ecoboost waar distributie riem door de olie gaat. Gevoelig voor juiste olie. hoog tech complexiteit en gevoelige mechaniek en dure reparatie tov cylinder uitschakeling . EV is kwa motor techniek ook stuk eenvoudiger ( automatisch ) schakelen vervalt .
Ongetwijfeld, maar in dit land rijden we tegenwoordig 100 overdag dus dat maakt dan ook niks meer uit he
en als je strepen trekt bij het stoplicht kost je dat meer stroom en kom je minder ver...
Ben wel benieuwd wat je dan bedoelt met "echt autorijden". Hoort lawaai en het gepruttel van een auto die 100 rijdt dan bij echt autorijden.
Nog nooit EV gereden zo te zien.
Nee en heb daar geen zin in ook.
Fijn zo'n goed onderbouwde niet bekrompen mening.
Een auto hoort te schakelen, de motor hoort te revven. Als ik een elektrische motor wil horen zal ik wel stofzuigen.

Autorijden is een beleving, elektrisch is dat dat niet. Als alles elktrisch wordt dan is het plezier er voor mij vanaf en dan koop ik geen dure sportieve BMW meer maar een goedkope Skoda.
Een dure sportieve BMW is zo stil, daarbinnen hoor je alleen maar body- en bandgeluiden. Precies wat je in een EV hoort.
Ben het net je eens hoor. Ik kan het meest genieten van een hoogtoerige atmosferische 4 kleppen per cilinder motor. Ben op het moment aan het sparen voor een mr2, wil er trackdays mee bezoeken, en gewoon als cabrio gebruiken natuurlijk. Schijnen geweldig te rijden door het lage gewicht en motor voor de achterwielen. Maar voor de doorsnee consument is elektrisch de toekomst. Wil niet zeggen dat het andere niet meer mag.
Heb nog nooit zo'n leuke auto gereden als de Model 3. Ben voorgoed verpest en wil nooit meer terug naar ICE.
Jeetje wat een irritant gepiep zeg. Brute wagen, maar kan dat ook uit gezet worden?
Ja hoor, kunnen ze gewoon uit zetten, in het filmpje deden ze het gewoon om jou te irriteren. ;)
Het geluid is niet om aan te horen inderdaad, veels te hoog. Fake dan maar het geluid van een normale motor.
Dit filmpje bewijst maar weer dat er meer komt kijken bij rijgenot (het genot van het zelf rijden, niet het genot van vervoer) dan alleen pk's.. Geluid van een dikke verbrandingsmotor is de helft van het plezier. Dat geluid van de Ford van Ken Block... ❤️❤️

(Sorry, ik rij enkel auto's met boxermotoren)

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 21 juli 2020 20:25]

Het is tegenwoordig mogelijk om het geluid van een dikke verbrandingsmotor te laten afspelen via je speakers. Je kunt zelfs kiezen voor het geluid van een V6, V10, straaljager, tractor.. Wat je wilt.

Kom niet mee dat het nep is, geluid is geluid.. er is natuurkundig geen verschil tussen de trillingen door de lucht die je oren bereiken.. Of het nou wordt geproduceert door de vibraties van je verbrandingsmotor of van je speakers..

Bijkomend voordeel is dat je het geluid voor jezelf in de cabine houdt en je woonwijk geen last van je hebt.
Die uitspraak kan enkel komen van iemand die niet in de categorie 'petrolhead' valt.

Houden van het geluid van een goed klinkende verbrandingsmotor is niet rationeel maar zuiver emotioneel en maakt deel uit van een totaalbeleving van trillingen, geluid, geur, temperatuur, sensatie. Dat vervang je dus echt niet met een flauwe digitale simulatie.

Een goed klinkende verbrandingsmotor hoeft ook niet per se oorverdovend luid te zijn.
Juist omdat het emotioneel is, werk een placebo perfect. Als het rationeel was geweest, dan zou de verbrandingsmotor echt iets fundamenteels hebben wat je niet kan vervangen.

Emotioneel is juist goed, zo lang je voor de gek kan worden gehouden en denkt dat het echt is, wek je dezelfde emotie op. Geblinddoekt, zou je toch niet weten of het om een EV of ICE gaat.
Je begrijpt er werkelijk niets van, en dat bedoel ik niet als een belediging!

En verbrandingsmotor heeft wel degelijk aspecten die je niet kunt vervangen, het analoge, de beleving, de imperfectie.

Zo is een digitale foto van een vergezicht een veel 'betere' representatie dan een impressionistisch schilderij van hetzelfde uitzicht. Maar toch zullen velen de voorkeur geven aan het schilderij.

Los daarvan bestaat er sowieso vandaag geen enkel audio systeem dat een petrol head zou kunnen misleiden. En dan hebben we het enkel maar over dat ene zintuig, nog 4 te gaan... En daar komt nog bij dat het onnoemelijk onnozel is iets te laten klinken als iets wat het in realiteit simpelweg niet is.
Er is tegenwoordig niks analoog meer aan een verbrandingsmotor.
Los daarvan bestaat er sowieso vandaag geen enkel audio systeem dat een petrol head zou kunnen misleiden.
Hier overschat je het menselijke gehoorvermogen.. In het dierenrijk behoren we toch bij de slechtere luisteraars. Je huisdieren kunnen beter dan je horen. Als mensen zijn wij meer visueel georienteerd.
Je hoort veel vaker dat iemand een auto koopt omdat die er leuk uit ziet dan dat die leuk klinkt. Bij de keuze van een partner hecht je ook meer waarde aan hoe ze er uit ziet dan hoe haar stem klinkt.

Maar opeens bij de discussie tussen verbrandingsmotoren en electromotoren, zijn we in staat het verschil te horen tussen speakers & een verbrandingsmotor.. Dat is een illusie maat.

Het is niet eens alleen bij EV, maar bij BMW hebben ze zo'n active sound systeem waarbij ze het geluid van de motor opneemt en versterkt afspeelt in de cabine waarbij je een dolby surround ervaring krijgt vd motor.. Ik vraag me af wat je daarvan vindt.
Buiten de sturing is alles aan een verbrandingsmotor mechanisch en analoog. Dat maakt de aansturing van een motor net zo ingewikkeld, je hebt maar vat op een paar factoren waarna de natuurkunde het in al zijn analoogheid moet overnemen.

Maar goed, ik ga toch nog eens proberen aan te duiden waar je de mist ingaat.

Ja, het is uiteraard perfect mogelijk een opname van een verbrandingsmotor waarheidsgetrouw weer te geven. Maar dat is niet waar we over spreken. We spreken over het voordoen van een ev als een ice, wat een heel andere kwestie is. Hoe een ice loopt en klinkt hangt onder andere af van: luchtdruk, luchttemperatuur, olietemperatuur, benzinekwaliteit, toerental, belasting, snelheid, gekozen versnelling, gewicht in de koffer, passagiers mee of niet, bandenspanning, tractie, stijgen/dalen, g krachten,...

Om dat allemaal geloofwaardig in een simulatiemodel te steken lijkt me vooralsnog niet realistisch. Ik heb alvast nog nooit zelf maar een half overtuigende poging gehoord.

Daar komt dan nog bij dat je de ev ook nog eens zal moeten laten aanvoelen als een ice. Want met het lineaire gedrag van een electromotor valt je illusie natuurlijk meteen door de mand.

Het systeem van BMW waar je naar verwijst is iets totaal anders, daar is de bron van het geluid nog steeds authentiek en is er geen sprake van een krampachtige simulatie maar een verstrekte live opname.
"Ja, het is uiteraard perfect mogelijk een opname van een verbrandingsmotor waarheidsgetrouw weer te geven. Maar dat is niet waar we over spreken. We spreken over het voordoen van een ev als een ice, wat een heel andere kwestie is. Hoe een ice loopt en klinkt hangt onder andere af van: luchtdruk, luchttemperatuur, olietemperatuur, benzinekwaliteit, toerental, belasting, snelheid, gekozen versnelling, gewicht in de koffer, passagiers mee of niet, bandenspanning, tractie, stijgen/dalen, g krachten,... "
Al die zaken worden tegenwoordig constant gemonitord, het is een peuleschilletje om dat mee te nemen in het afspeelgeluid.
Volgens die logica mag ik ook jouw emotionele spectrum vervangen met een vr headset en wat pilletjes?

Als je weet dat er een verschil is, dan werkt het toch juist niet?
Zelfs zonder pillen werkt dat hier prima :P
Als je depressief bent, krijg je antidepressiva om je emoties kunstmatig op pijl te houden, werkt prima.

Roken en drugs doen men ook om kunstmatig het dopamine niveau op te krikken zodat ze zich er beter bij voelen.

Emotie gaat dus om hoe je je erbij voelt, niet om wat het werkelijk is.
Dat men een slecht gevoel heeft bij namaak producten is rechtvaardig om die verband houden met slecht & cheap kwaliteit.

De bezwaren vd petrolheads hier is expliciet gericht op geluid & trillingen. Nou die zijn in die geval ook echt. Geluid is geluid, je hebt geen nep geluid want dan is er geen geluid en hoor je niks. Je hebt wel slecht geluid, maar met die hoogwaardige speakers is dit hier ook niet het geval.

Bezwaar omdat het geluid nu niet afkomstig is van kleine explosies van benzine en lucht in cilindertjes, maar uit de speakers? Is dat niet het grootste flauwekul wat er is want het motorblok is geheid weggewerkt in de motorkap, die zie je helemaal niet. Een electromotor of een verbrandingsmotor doet er dan helemaal niet aan toe als je het enige verschil, de trillingen en geluid, ook door de speakers kan laten afspelen.
Maar mensen mogen toch gewoon dat mooi vinden?

Waarom moet het genot van een ander vervangen worden omdat er een alternatief is?

Jij vindt dat misschien flauwekul omdat je onwijs geniet van je Tesla, maar daarom is het nog niet voor iedereen zo.
Ik hou van goede auto's waarvan te zien is dat er aandacht aan besteed is. Kijk als je een Jaguar xj uit 1978 rijdt ofzo. dan heb je een 4liter onder je kap. maar dat maakt helemaal niet veel herrie. het klinkt rustig en beheerst. De lexus LS400 is ook een hele rustige auto. Maar heeft wel een V8 (de best gebalanceerde die ik ken overigens). En dan denk je herriebak. totaal het tegenovergestelde. maar dat maakt het bij zon auto mooi. omdat het de bedoeling is.

Waar ik van walg zijn paupers met paupermobielen(Corsa 1.0 uit het jaar fopspeen) met zon RVS Pauperpijp eronder van 15cm in doorsnee. (notitie. het wordt pas pauper als de pauperpijp erop zit. anders ben je gewoon een geaccepteerd normaal mens) als dat door de straat rijdt klinkt het als PAUUUUPER. naar zn 2. PAUUUUPER. Dan rij je voor lul klaar. Als je auto kabaal kan maken moet ie ook wel een beetje bravoure kunnen maken. anders ben je gewoon een sukkel.

Dat gezegd hebbende. Met een Ferrari kan je sochtends wegrijden zonder dat in de hele wijk de lichten op de slaapkamers aangaan. Die dingen maken pas herrie zodra het gas tegen de mat gaat. Maar paupermobielen maken stationair al zon klereherrie (als een soort koffiemachine maar dan heel luid). en het klinkt ook in de verste verte niet als een snelle auto. ik kan met mn ogen dicht de paupermobiel van een ferrari onderscheiden.

Einde rant. excuus

[Reactie gewijzigd door Torakk op 22 juli 2020 08:39]

Ik ben het niet met je eens, als je electrisch gaat rijden moet je zeker niet motor geluid gaan simuleren, hoogstens een bepaald geluid vanwege de verkeersveiligheid voor voetgangers/fietsers in de buurt van de auto.

Maar qua beleving, nee niet doen. Ik rijd zelf een motor met een V blok, juist het rauwere karakter, zo'n machine schud en trilt alsof het een aangelijnd monster is maakt het al tot een belevenis. Ik ben er wel voorstander van dat het in het verkeer wel wat stiller mag, de fabrieks af dempers mogen wat mij betreft nog stiller en overal verplicht zijn en daar mag ook wel beter op gehandhaafd worden.
In de auto of op de motor blijf er genoeg motor geluid over voor de belevenis.

En ook electrische auto's of motoren hebben hun charme, ik zou er zo 1 nemen voor het woon-werk-verkeer, misschien over een paar jaar, maar dan zonder geluid of hoogstens dat electrische gezoen.
Het is allemaal misschien een beetje off-topic..

Maar als echte petrolhead vind ik dit een rare opmerking.

Het gaat mij er echt niet om dat iedereen "last" er van heeft. Maar het gaat er om dat je motor als een hart functioneert, dat je elk ditje en datje hoort en voelt. En het echt mooie geschreeuw naar boven komt nadat je die motor in elkaar hebt gezet, in de auto geplaatst hebt en je die sleutel omdraait.

Speakers zijn simpelweg niet wat we willen of hoe dat werkt.
Als je depressief bent, krijg je antidepressiva om je emoties kunstmatig op pijl te houden, werkt prima.

Roken en drugs doen men ook om kunstmatig het dopamine niveau op te krikken zodat ze zich er beter bij voelen.

Emotie gaat dus om hoe je je erbij voelt, niet om wat het werkelijk is.
Dat men een slecht gevoel heeft bij namaak producten is rechtvaardig om die verband houden met slecht & cheap kwaliteit.

De bezwaren vd petrolheads hier is expliciet gericht op geluid & trillingen. Nou die zijn in die geval ook echt. Geluid is geluid, je hebt geen nep geluid want dan is er geen geluid en hoor je niks. Je hebt wel slecht geluid, maar met die hoogwaardige speakers is dit hier ook niet het geval.

Bezwaar omdat het geluid nu niet afkomstig is van kleine explosies van benzine en lucht in cilindertjes, maar uit de speakers? Is dat niet het grootste flauwekul wat er is want het motorblok is geheid weggewerkt in de motorkap, die zie je helemaal niet. Een electromotor of een verbrandingsmotor doet er dan helemaal niet aan toe als je het enige verschil, de trillingen en geluid, ook door de speakers kan laten afspelen.
Het geluid bij een verbrandingsmotor is 1 op 1 gekoppeld aan die motor, dus dat is zeker anders dan een geluidje afspelen. Vooral bij een oldtimer hoor en voel je precies hoe een motor loopt. Soms die imperfectie zoals een plofje uit de carburateurs bij koude motor. Het aanzuigen van de lucht door de luchtfilters of turbo. Het geroffel in de uitlaat bij het afremmen op de motor.. Soms een onverwachte knal of plof. En al die geluiden ontstaan door hoe jij op dat moment met de auto omgaat en niet door een geluidje dat door een computer afgespeeld wordt.

Maar goed, denk dat alleen mensen die auto's zien als iets meer dan een vervoersmiddel dit snappen..
het geluid van de speakers kan je ook 1 op 1 koppelen aan het ''gas''pedaal.. heb je precies hetzelfde.
gaspedaal -> motor -> geluid ..
gaspedaal -> speakers -> geluid...

Als je een oldtimer wilt horen, programmeer je het geluid van een oldtimer erin.
Hoe vaak wil je het laten ploffen, roffelen..? Willekeurig, aan het begin,.. bij het optrekken?..
Kan je allemaal programmeren..
Je kunt het zelfs laten blaffen, knorren of scheten afhankelijk hoe jij op dat moment met de auto omgaat.
Laat geluid bij 95% van de straat auto's nou echt niet noemenswaardig zijn of zelfs vervelend. Kunnen we missen als kiespijn.
Voor de 95% dertien-in-een-dozijn straatautos geldt dat inderdaad, maar voor dit soort sportauto's (in artikel 1400pk (!)) wil ik dan wel een uitzondering maken.
Ik hoef er geen hele straat vol mee te hebben, maar een mooi pruttelende V12 (dus niet door Sjonnie opgevoerde herriebak) heeft wel iets.
Het heeft zeker wel iets, net als het gebrul van motoren, het is soms wel een beetje veel van voertuigen die uitzonderlijk veel kabaal schijnen te moeten maken.
Ik snap wat je bedoelt maar het V12 voorbeeld is niet zo handig. V12 gaat juist om verfijning en pruttelt niet. De keer dat ik reed in een V12 limo (Toyota Century!) Deed me nog het meest denken aan rijden in een Tesla Model S omdat het zo soepel en stil rijden was.
Tja, dat denk precies ik over sommige kinderen. Zo hebben we allemaal wel wat. 👍

[Reactie gewijzigd door kelwin123 op 22 juli 2020 10:59]

Doet me denken aan deze https://youtu.be/ylhsbfQTPDQ

Sommige mensen hebben echt een bord voor hun kop en hebben niet door hoe irritant ze zijn.
Leuke petitie. En helemaal eens met "motor ok herrie nee".
Maar een periodieke keuring, nee. Geen enkele aanleiding voor bij motoren.
En totaal niet effectief (men kan DB killers erin schroeven vlak voor de keuring).
Dus ik kan helaas niet tekenen.
Dit moet opgelost worden met handhaving.
Handhaving wordt pas mogelijk wanneer er een maatstaf is waar voertuigen aan moeten voldoen. Maar inderdaad: het streven is dat voertuigen stiller zijn op de weg, niet op de keuringsbank.

Het argument voor het ontbreken van APK voor motoren is dat ongevallen meestal niet te wijten zijn aan gebrekkig onderhoud. Overschrijding van een geluidslimiet kun je met wat creativiteit wel aanmerken als gebrekkig onderhoud (lekke uitlaat bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Khil op 22 juli 2020 16:26]

Leggings met tijgerprint.
Het geluid van een elektromotor vind ik ook mooi hoor. Voordeel is dat bij normaal rijden het heerlijk stil is.
Moderne sportwagens hebben vaak ook een klep in het uitlaattraject wat hem erg stil maakt als je die sluit. Zo kun je een Porsche 911 ook hartstikke stil maken als je hem in de comfort stand zet.
Helaas kunnen ze dit niet verplichten, dus dan heb je nog steeds vaak dat je opeens een idioot hebt die zich stoer moet voelen en die klep open laat staan. Vaak ook nog juist op plekken met veel mensen want daar kun je je wagen en geluid zo mooi tonen... |:(
Eens, laatst een filmpje gezien van de nieuwe Rimac Concept_Two en dat klinkt echt heel gaaf, heel uniek ook, gaat ook wat worden in de toekomst.
Rij zelf graag en veel met de wagen, maar het geluid? Dat interesseert me nu eens helemaal niets. Wat ik spijtig vind bij een EV is dat je geen versnellingsbak meer hebt.
Waarom maakt versnelling uit? Dat is nou echt het enige samen met “het is niet vervuilend voor het milieu” waar ik geen *enkele* reden voor kan verzinnen. Voor geluid kan ik een reden verzinnen, maar versnelling?
Nou versnellingen geven je ook een gevoel van bepaalde snelheden. Als ik in z'n twee rijd met een diesel dan weet ik vrij goed dat het iig geen 80 Km/h is. Met een elektrische wagen moet je echt wel gaan kijken naar je snelheid. Gewoon omdat je zeker bij wat duurdere modellen gewoon echt geen idee hebt.

Echter schakel je je wel een breuk als je dan eens full speed wegtrekt bij een verkeerslicht. Helaas kun je die 0-100 tijden dan ook verdubbelen XD.
Misschien moeten ze dan iets verzinnen zodat je auto op een ingestelde snelheid blijft rijden zonder zelf gas te geven.. of dat je een ingestelde snelheid niet kan overschrijden?
Wauw en misschien over een aantal decennia iets dat automatisch afstand houd tot je voorganger?
Mja die systemen werken voor geen meter in de situatie dat je van stilstand ergens naar toe moet. Zo’n limiter is echt het stomste ooit. Krijg je zo’n kickdown knopje onder je gaspedaal waar je veel te makkelijk weer doorheen duwt.

Kan je wel sarcastisch gaan lopen doen, maar daarvan wordt je punt niet beter XD.

Adeptive cruisecontrol is ook niet de functie die hier iets tegen doet. Die staat namelijk niet aan als ik bij een verkeerslicht wegspurt.
Ik ga vanuit stilstand direct naar max toegestane snelheid en dan zet ik de cruise aan. Daarna start ik m halverwege omdat ik m al heb ik gesteld. Harder of zachter kan met de knopjes + en -.
De limiter is vooral handig binnen bebouwde kom met veel optrekken en afremmen. Daar trap je het "gas" niet snel volledig in, zeker niet met een e-kar.

Adaptieve cruise control (bijvoorbeeld van kia) kan je activeren als je stil staat, en een seintje geven als de auto moet gaan rijden. Als je achter een andere auto rijd, en je voorligger stop, stop jij ook automatisch, ook dan geef jij weer een seintje als de auto weer mag bewegen.

Aangezien er niet geschakeld hoeft te worden kan de auto zelf wegrijden en zichzelf stilzetten. Iets wat een auto met handbak niet kan.

Maargoed aanpassen aan iets nieuws is soms best lastig, vooral als je al tijden iets gewend bent :) probeer het maar een keertje!
[q]Daar trap je het "gas" niet snel volledig in, zeker niet met een e-kar./q]

HA dan ken je mij dus nog niet. Juist met de e-kar heerlijk als je vooraan staat.
Maargoed aanpassen aan iets nieuws is soms best lastig, vooral als je al tijden iets gewend bent :) probeer het maar een keertje!
Al je opties werken niet voor mijn wagen dat is meer het punt, even kijken naar hoe anderen dingen implementeren is ook een optie. probeer het maar een keertje ;)
Adaptieve cruise control (bijvoorbeeld van kia) kan je activeren als je stil staat, en een seintje geven als de auto moet gaan rijden. Als je achter een andere auto rijd, en je voorligger stop, stop jij ook automatisch, ook dan geef jij weer een seintje als de auto weer mag bewegen.
Ik had het over de situatie waarbij er dus geen auto voor je rijd. Dan moet je het dus zelf doen. In bepaalde stadsverkeer situaties wacht ik dan soms ook wat langer met invoegen op zo'n hoofdweg zodat er wel iemand voor me rijd (als ik weet dat er weer een straatje verkeerslichten aan komt bijvoorbeeld. Dan kan ik juist ACC weer aanzetten.
Aangezien er niet geschakeld hoeft te worden kan de auto zelf wegrijden en zichzelf stilzetten. Iets wat een auto met handbak niet kan.
Ja, belangrijk voordeel van een automaat.
Je leert na een paar maanden ook echt wel dat een bepaalde stand van het pedaal bij een bepaalde snelheid hoort. Niks is zo lekker als een snelle 0-100 zonder onderbrekingen.
Valt vies tegen kan ik je vertellen. Zeker omdat iedere millimeter beweging resulteert in best wel een verandering in snelheid. Maar eens.
Hier geen probleem mee, mijn vrouw wel dus die gebruikt chill mode (nog steeds snel zat).
Zal vast lukken met "ongeveer 50" maar exacte wetenschap is het niet. Zeker niet in heuvelachtige gebieden. Als ik m'n grote teen beweeg rijd ik binnen 4 seconden te hard of veel te zacht. Is dus totaal niet relaxed.
P versie of de LR met de speed upgrade? Die zijn inderdaad best zenuwachtig. De LR AWD is prima te doen.
De LR AWD zou ik al best zenuwachtig noemen. De LR upgrade of P is helemaal een ander verhaal.

Als je 50 rijd gebruik je wat.. 5% van het totaal? Dan maakt een paar mm best wel een verschil hoor. Gaat er met name om dat het gewoon geen exacte wetenschap is en dat je er zeker met de snellere versies binnen no-time naast zit. Het verschil tussen 50 en 60 is bijvoorbeeld erg klein en geen verschil wat je echt merkt aan rijgedrag bijvoorbeeld.
Rij nu al ruim een jaar de LR versie en heb dit probleem dus absoluut niet. Daarvoor ook al 4,5 jaar Outlander PHEV en 4 jaar Auris HSD dus die link tussen motorgeluid en snelheid ben ik al heel lang kwijt (en de versnellingsbak dus ook).

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 23 juli 2020 10:59]

Nouja. Motorgeluid was het voor mij ook niet echt gezien de radio dat meestal wel overstemde in mn vorige auto's, Maar daar voelde ik wel veel beter aan het gedrag van de auto (trillingen van de motor en hoeveelste versnelling) hoe hard ik reed. Met de LR AWD kan je prima 150 rijden open een lege weg, heb je dat door? Nee niet echt. Alleen door het windgeruis, maar ja als je de radio hard genoeg hebt staan...

Ik rij vrijwel niet op hand besturing. AP doet vrijwel alles voor me en dan wen je er misschien dus ook niet echt aan.
Vorige twee wagens gebruikte ik nauwelijks cruise control dus dat zal waarschijnlijk geholpen hebben. Nu wel bijna altijd op AP/FSD.
Versnellingen geven inderdaad qua geluid en gevoel het gevoel van snelheid. Als je een tijdje EV rijdt weet je ook wel hoe hard je ongeveer rijdt door hoever je het accelaratie pedaal intrapt.
Nou nee. Daarvoor rijd ik te vaak op CC denk ik. Dan nog is het kompleet anders qua gevoel en geluid dus kun je er ook rustig 20 naast zitten als je een keer een gokje doet. Met de Polo diesel kon ik op een paar Km/h nauwkeurig horen hoe hard ik reed. Heel anders rijden dan ook.
Voor de racerij, dat je niet vast zit aan óf een lage gearing met snel optrekken maar lage top, óf hoge gearing met minder snel optrekken maar wel hoge top. Voor een normale auto boeit het niet inderdaad, en desnoods met dual motor krijg je dat ook (doordat men de motoren op verschillende gearing zet).
Het is voor mij niet prioriteit nummer 1, maar ik vind het wel lekker om een beetje een geluid te horen (en dan bedoel ik ook echt een beetje). Digitale nabootsing bij elektrische auto's is me ook prima, als ik maar een beetje kan horen dat er iets gebeurt onder de motor-/accukap.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2020 10:04]

Zelfs met een model 3 waar je helemaal geen geluidssimulatie hebt hoor je echt wel dat er iets gebeurt als je volgas (haha) wegsprint. Het is een veel subtieler geluid dan een AMG op full throttle maar je merkt wel degelijk het verschil met rustig optrekken.
Ja een irritante coilwhine. Verder alleen de "kloenk" van het pedaal onderin die je in alle filmpjes ook duidelijk hoort.
Ik vind het wel gaaf. ¯\_(ツ)_/¯
Ik vind het geluid van het op toeren komen van de motoren ook wel heel vet. De coilwhine (die later pas is op komen zetten) vind ik echter wel jammer.
Koop dan een Porsche taycan turbo s.

Die heeft wel een Getriebe
die zijn gelukkig ook niet zo duur..
Maar jij ziet het als een vervoersmiddel waarschijnlijk. Een apparaat dat je van a naar b brengt.
terwijl een fatsoenlijke automaat dat vele malen beter kan.
Een automaat is vrijwel altijd te laat met terugschakelen als je gas wil geven of voor een bocht. Qua wegligging is een handgeschakelde auto nog altijd superieur (of het moet een eentraps zijn, maar dan is geen versnelling net zo goed 1 traps). Dat is dan ook het kromme bij de nieuwe poiltiewagens. Moeten wel agile door een bochtje kunnen, maar meneer agent moet wel zijn gedachte bij de veiligheid en de weg kunnen houden en niet bij het schakelen en zo.

Dus hebben ze de paddles vastgelijmd. De manager die dat bedacht heeft mag je direct op staande voet ontslaan, want dat is echt kompleet onzinnig. Hiermee zorg je er alleen maar voor dat de autos slechte rijeigenschappen krijgen en de neiging hebben in een bocht rechtdoor te gaan doordat ze op het verkeerde moment terug moeten schakelen, of ontkoppelen (in een bocht ontkoppelen != goed, hebben we tijdens rijles geleerd).


En ja de Honda E leek mij ook een leuke wagen. Helaas issie veel te duur voor wat je er voor terug krijgt. zeker qua range. vergelijkbaar wagentje wat verder komt en op zich ook meer ruimte voor boodschappen kost rustig 10 k minder. Dat is een behoorlijk bedrag.
irritante geluid
Klinkt als een opgevoerde botsautotje.... ;-)
Klikt als RC auto’s.
Ga eens naar een RC baan in buurt dat klinkt precies het zelfde ;-)
Verschrikkelijk is het gewoon. De dag de Max in zo'n naaimachientje gaat racen kijkt er toch niemand meer? Om horendol van te worden.
Verschrikkelijk is het gewoon. De dag dat een jockey in zo'n auto gaat racen kijkt er toch niemand meer? Om horendol van te worden.

En de koeien krijgen er ook zure melk van :(
Ik vind het kattengejank(klinkt anderhalf uur lang als een pneumatische boor aan een stuk door) uit de huidige F1 motoren irritanter, maar ik kijk gelukkig niet voor het geluid, dus er draait gewoon slayer met het geluid van de TV uit :P

[Reactie gewijzigd door dakka op 22 juli 2020 02:32]

Als nieuwe vorm van vervoer: jammer maar noodzakelijk. Als nieuwe discipline binnen de motorsport: kansloos.
Niet noodzakelijk. 100% synthethische brandstof is noodzakelijk. We hebben dan normaal klinkende motoren, we kunnen gelukkig nog schakelen en hebben 100% groene uitstoot in tegenstelling to de vervuilende batterijen.

De F1 gaat zo evolueren om zijn bestaan te kunnen rechtvaardigen.

McLaren gaat het in ieder geval onderzoeken.
+1Anoniem: 310408
@bigsteve2221 juli 2020 20:57
En je ziet de problemen van olie verbranden werkelijk niet?
Nu weet ik niet of je aan het trollen bent of niet maar ga toch happen. Ooit van het opwarmen van de aarde gehoord? Stikstoffen? Koolwaters? Smog? Om maar te zwijgen over de ecologische belasting die gepaard gaat met het boren en kraken van de olie. Of is die wetenschappelijk bewezen onzin allemaal een hoax omdat dat zo op facebook heeft gestaan?
Uranium zit ook in de aarde, zeker ook niet slecht voor je?

[Reactie gewijzigd door Jorissie87 op 22 juli 2020 09:03]

De aarde warmt op dat klopt. We zitten namelijk in een warmer periode omdat de kleine ijstijd beeindigd is. In de middeleeuwen was er ook een warmere periode. De Middeleeuwse warmeteperiode genaamd. De temperatuur is nooit stabiel op aarde geweest en zal dat ook nooit doen. En dat we nu 0.00007 graden opwarmen moet je je afvragen of dat een probleem is. De geschiedenis laat zien dat mens en dier zich altijd prima hebben kunnen aanpassen. Ik merk dat jij nog heel erg geindoctrineerd bent! Ga je eigen onderzoek doen zou en je komt tot hele andere conclusies! Dit is een mooie website voor je: https://clintel.nl/

[Reactie gewijzigd door bigsteve22 op 22 juli 2020 21:57]

Haha, lag er van dubbel, maar uiteindelijk is het net zo irritant als van die ice wagens,die nog wel een erger lawaai maken.. op naar de stille versie, want aan dat lawaai moeten ze zeker nog wat doen.
Jou kan ik helaas niet serieus nemen.

Een V6 / V8 / V10 heerlijk om daarmee wakker te worden.

Of een Akropovic uitlaat.
Sorry, maar om 5 uur 's ochtends dan is het zeker NIET leuk om daarmee wakker te worden, en bij ons in de buurt is er iemand met een oude mustang die zo'n lawaai maakt, EN een andere met een harley.. Wat mij betreft wordt dat gewoon verboden want het is werkelijk helemaal nergens goed voor dat geluidsoverlast. En een losse uitlaat die zulk lawaai maakt moeten ze al helemaal verbieden..
Pak m beet 1030 KW dus. Oftewel, die 56KW accu is bij volle belasting na 3 minuten leeg... Klinkt richting de Bugatti, die kon ook 15 minuten op een tank, daarna mocht je er weer 100 liter benzine in gooien voor de volgende 100 km op volle snelheid.

[Reactie gewijzigd door r_bleumer op 21 juli 2020 20:28]

4 minuten rijden, daarna 1 uur opladen :Y)
Zo ging dat vroeger ook met mijn op afstand bestuurbare auto :Y)
Ik heb gelukkig altijd extra batterijen gehad. En daarna had ik op benzine. Dat is pas heerlijk binnen 5 was je al vertrokken. EV? Nee dankje
Het blijft gewoon een lelijke auto. En hoewel de hoeveelheid PK indrukwekkend is (net zoals bijvoorbeeld de Rimac Concept One en Two) blijft het jammer van het geluid. Ik hoor liever een dikke V8/10/12 brullen met alles wat erbij komt kijken dan dit kattengejank.
Vind alleen een v10 leuk klinken, een v8 en v12 doen mij echt weinig. Maar zo'n lexus lfa of porsche carrera gt klinken echt bizar met de v10.
Vergeet ook niet het geluid van een 4+ schijf wankel motor van een Mazda RX8. Dat klinkt ook waanzinnig.
Dat kattengejank mist gewoon wat 'body' (subwoofer effect) ik vind het opzich helemaal niet slecht klinken het heeft namelijk iets futuristisch en zal hoe dan het nieuwe auto motorgeluid worden van de toekomst.
Gezien ervaring met casual race drones waar20000 tot 30000 rpm ook lekker hoge fluit toon geeft. Lijkt mij dat zulke afgetrapte brushless motoren ook nodige vermogen genereren in hitte er dus ook koeling meedraaid op de rpm van de motoren en je dan soort stofzuiger gejank krijgt.
Waarbij zulke motoren ook nog eens nogal breed rpm berijk hebben dis schakelen niet nodig is.
Race EV voertuigen hoeven of kunnen vaker dus niet stil zijn .

Bij luxe EV zal de motor koeling wel hogere preoriteit hebben vs prestaties dus zal sportieve EV toch tedelijk stil zijn. Maar ja 1400pk is uiteraard van heel hoge orde waarje bepaalde factoren wel flonk kunnen opvallen zoals koel geluid motor geluid.
Maar het koppel daalt wel bij hoger toerental. Daarom dat je bijvoorbeeld in de Formule E wel weer een versnellingsbak hebt, ook al heb je maar 2 versnellingen geloof ik.
Een ander reden kan ookzijn dat toeren bereik ook bepaalde efficientie verloop heeft. En je dus je accu optimaler verbruikt. Daarnaast bepaald stator diameter en stator hoogte waar de efficientie licht in rpm bereik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee