Ik zeg nergens dat electrische auto's wel of niet groen zijn en ik zeg nergens dat de fossiele industrie beter is. Ik zeg vooral dat ik de groene fantasieen en het overdramatische groene verhaal niet geloof. Maar je hoeft me niet te geloven, Je hoeft alleen maar de feiten op te zoeken.
En ik geloof best dat een windmolen X energie oplevert en dat dat Y CO2 bespaart. Maar zoals veel groene leugens is dat een halve waarheid, want alleen de directe CO2 belasting wordt berekend, de papieren besparing. Dat er groene leugens zijn, kan je zien aan die hele biomassa idioterie die nu EINDELIJK doorgeprikt is. En waar 1 leugen is, zijn er meerdere. Dus laten we dat even uitzoeken.
Een windmolen levert niet consistent stroom, het levert in pieken die komen en gaan met wind, daarvoor moet je dus compensatie capaciteit hebben. We hebben in nederland nauwelijks opslag van energie, dus we moeten andere betrouwbare centrales inzetten ter compensatie. Dat is nou niet echt een verrassend effect.
Dus ik ga op zoek naar de gevolgen van dat effect. Ik lees rapporten van beide kanten, maar mij valt op in de "positieve" rapporten dat er generieke getallen worden genomen als uitgangspunt. Zelfs diepgaande onderzoeken gaan niet in op de details. Waarom is dat? Dan moet je zoeken aan de kant van critici, maar helaas bedienen die zich weer van voornamelijk de negatieve kanten van het verhaal. Ook dat heeft z'n redenen. Maar als ik het sommetje maak van allemaal losse feitjes tekent het wel een beeld dat het groene wolkje rondom molens en zonneparken toch wel grijzer wordt dan je zou willen.
Dus een lijstje van zaken van die "ongemakkelijke waarheden" en bepaal zelf maar wat je er mee wilt doen. Aan het einde van mijn "lijstje" ga ik in op mijn algehele mening trouwens
- Een grote windmolen bevat circa 5kg SF6 met een CO2 equivalent van 26000. Dat gas lekt uit de molens en moet vervangen worden. Alternatieven worden bewust geweerd in de industrie.
- Alle zeldzame aardmetelen die gewonnen moet worden. Ik heb tot nu toe geen enkele compleet rapport gevonden die ook de effecten meeneemt van de mijnbouw, gifstoffen en kinderarbeid. Extreem onwenselijk bijeffect, maar zolang het niet in onze achtertuin is?
- Een windpark levert alleen maar, dus de kabel naar het park moet groot genoeg zijn voor de piekcapaciteit. Die piek capaciteit is ongeveer 5 keer de gemiddelde capaciteit. Je hebt dan misschien X stroom per jaar, je hebt 5X aan kabel nodig. Een kern/kolen centrale levert gemiddeld 90% van de kabel capaciteit. Een gascentrale circa 50%, maar staat weer dichterbij de verbruiker, waardoor de neveneffecten verminderen.
- Windparken en zonneparken staan nu in gebieden waar traditioneel geen zware industrie aanwezig is. Die zwaardere kabels moeten dus ook nog eens verder worden aangelegd.
- Zwaardere kabels die over grote afstanden aangelegd worden vormen een extreem probleem. Niet alleen is de verhouding kosten/baten overdreven scheef, ook de milieubelasting voor het opgraven en verwerken van koper dat slechts gemiddeld 20% nuttig gebruikt wordt is op z'n minst onzinnig te noemen.
- Stedin heeft nu al aangegeven zich zorgen te maken over de beschikbaarheid van voldoende koper en aluminium in de nabije toekomst.
- De enige soortcentrale die in staat is binnen 15 minuten te reageren is een gascentrale. Kool duurt 24 uur voordat er opgeschaald is, kernenergie duurt dagen. Er wordt op 6 verschillende niveau's gehandeld op de energiemarkt. De kern/kolenenergie krijgt het minste per MWh, maar is wel het meest stabiel qua aanbod. Gascentrales krijgen per MWh een extreem hoge prijs, omdat ze kunnen reageren op de korte termijn vraag.
- Wind en zonneenergie krijgen voorrang op het net en forceren daarmee gascentrales terug te schalen, maar de wind en zonneenergie krijgen wel een vaste prijs per MWh. Ze ontregelen daarmee de energiemarkt.
- Een gascentrale kan je niet zomaar uitzetten. Hij moet standby blijven draaien om te kunnen reageren op een dip in het stroomnet. Dus ALS zo'n centrale dan eindelijk mag draaien, dan schiet de prijs per MWh enorm omhoog. De kostprijs per MWh gaat juist meer omhoog dan je "bespaart" met een windmolen.
- Het standby staan van een gascentrale is juist CO2 technisch heel ongunstig. Vergelijk het met een auto die op lage snelheid rijdt.
- Het opschroeven van productie is ook extreem ongunstig. Vergelijk het maar met een auto die continue moet optrekken.
- Vroeger was er een onregelmatigheidstoeslag voor windmolens. Per geproduceerde MWh moest je een klein bedrag betalen ter compensatie van de gascentrale. Dit hoeft nu niet meer betaald te worden (door de producent that is). Het prijsmodel wordt daarmee bewust vager gemaakt.
- Nergens is een betrouwbaar rapport te vinden over de hoeveelheid vogels die de dood vinden. Maar het zijn er veel
- De gewenste biodiversiteit in zeeparken neemt juist af. Ze komen nu toch achter de "ongewenste effecten" van laagfrequent tonen die doordreunen in het zeewater. Ik zou daar als vis ook niet willen wonen.
En dit is maar een fractie van "ongemakkelijke feitjes" die je zelden terugvindt. En ik ben daarmee sceptisch, ik ben voorzichtig in het aannemen van al die groene rapporten waar dit soort zaken niet meegenomen worden. Van alle zaken die hier boven staan kan je ze vrij eenvoudig terug vinden en/of berekenen. Net zoals je waanzin van biomassa, dat was ook zogenaamd groen terwijl het feitelijk zo extreem slecht is.
Maar ik ben geen tegenstander van groene energie. Zonnepanelen op huizen bijvoorbeeld. Prachtig, immers lever je stroom in een gebied waar ook stroom gebruikt wordt. Je bespaart verzwaring van het net MITS het beperkt ingezet wordt. Of een windmolentje bij een boer. Prachtig, beetje gezond boerenverstand gebruiken om een centje extra te verdienen.
Het gaat fout als lobbyisten zich er mee bezig gaan houden met schimmige zakelijke constructies. Dat boerengrond wordt ingezet/overgenomen door de producenten van groene energie en daarmee een zeer onaantrekkelijk landschap creeeren. De grond onleefbaar maken voor mensen en dieren. Schimmige constructies zijn overigens weer een topic op zichzelf.
Ik ben overigens ook een enorme voorstander van kernenergie. Betrouwbaar en schoon. Ja het produceert afval, maar dat is beheersbaar. Kolencentrales spugen walgelijk veel onbeheersbaar nucleair afval uit in de lucht, maar we noemen dat "natuurlijke straling". Ook weer zo'n ongemakkelijk feitje.
En als je je afvraagt waarom beide partijen dan niet een gezamelijk totaalplaatje gaan vormen. Dat kost een veelvoud aan energie om dat correct te doen. Maar kijk eens voor de gein bij dezelfde clubs naar de "nadelen" van kernenergie. De veelgehoorde "Ja maar het opgraven en veredelen van uranium kost heel veel fossiele brandstof". Maar nergens staan uitwerkingen hoeveel dat dan is. Sterker nog, als het over biomassa gaat, dan zijn dat soort "kosten" ineens niet meer van toepassing, terwijl elk boerenverstand op een viltje kan uitrekenen dat per MWh biomassa energie er een veelvoud aan fossiele brandstof wordt verbruikt ten opzichte van uranium.