Tweakers Podcast #122 - De 'Twitter-hack', slimme meters en rijdende powerbanks

Wat als je de accu van een elektrische auto zou kunnen inzetten als gigantische powerbank, niet om je telefoon mee op te laden, maar je huis of wellicht zelfs je buurt? Diverse fabrikanten bereiden zich voor op dit concept van vehicle-to-grid en redacteur Jeroen dook erin.

De voordelen laten zich snel raden: energie die je opwekt met je zonnepanelen kun je tijdelijk opslaan en pieken in de energievraag kunnen worden opgevangen met de in aangesloten auto's opgeslagen stroom. Voordat het zover is, moeten er nog wel enkele (technische) hordes worden genomen. Jeroen legt het haarfijn uit in deze aflevering van de podcast.

Daarnaast staan we nog even stil bij de 'Twitter-hack' van vorige week, waarbij uit naam van verschillende bekende mensen een bitcoinscam werd verspreid. Tijs legt uit hoe de daders waarschijnlijk te werk zijn gegaan en we bespreken de grote invloed die het platform kan hebben op bijvoorbeeld politieke ontwikkelingen.

Verder hebben we het over het plezier van het uitlezen van je eigen slimme meter, Sony's komende A7S III-camera, het vertrek van de man achter Googles Pixel-camera naar Adobe en Jurians eerste indrukken van Star Wars Squadrons.

00:00 Opening
01:02 Jurian mocht aan de slag met Star Wars Squadrons
10:47 Tijs heeft veel lol met het uitlezen van zijn slimme meter
17:16 Sony's A7S III-camera komt er na jaren wachten eindelijk aan
20:58 De cameraguru van Pixel gaat naar Adobe
26:56 V2g: elektrische auto's als gigantische powerbanks
41:11 Wat is er precies gebeurd bij de 'Twitter-hack'?
54:58 Sneakpeek

Hoe kan ik de Tweakers Podcast beluisteren?

Elke aflevering wordt hier op de site geplaatst als een .Geek en het overzicht van alle afleveringen vind je hier. Luister je liever zonder je pc of laptop, dan heb je de keuze uit een heleboel Podcast-apps voor je telefoon of tablet. Voor iOS is er natuurlijk Apple Podcasts, maar ook OverCast, iCatcher, PodCruncher en CastBox zijn populair. Op Android zijn AntennaPod, Podcast Addict en PocketCasts populaire apps. Voor Windows Phone kun je terecht bij de ingebouwde Podcasts-app of bij GroverPro. Voor al die apps geldt dat je ons kunt vinden door binnen de app te zoeken op 'Tweakers Podcast' en je te abonneren. Datzelfde geldt ook voor Spotify. Tot slot kun je de afleveringen terugvinden op YouTube.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

23-07-2020 • 06:00

23 Linkedin

Reacties (23)

Wijzig sortering
Ik maak nu twee jaar gebruik van P1mon en in begin keek ik er ook steeds op als de waterkoker draaide maar nu veel minder. Ik vind het nu juist weer leuk om de het actuele verbruik zo hoog mogelijk te krijgen dus dat betekent alle hoogverbruik apparaten tegelijkertijd aanzetten. Dan gaat hij soms over de 10.000 watt heen.
Wel kan ik nu gaan vergelijken met een jaar eerder en dat is wel leuk. Inmiddels heb ik de watermeter er ook op aangesloten.
Super toffe software.
p1mon lijkt me inderdaad wel leuk (zodra er een slimme meter hangt), maar ik moet eerst nog zien of we straks een bouw-vergunning krijgen voor die zolder met schuin dak, in onze wijk is er namelijk tot nu toe niemand die een schuin (of half schuin) dak heeft maar daardoor is het plaatsen van panelen wel een stuk lastiger. maar zelfs wanneer er eventueel toch panelen komen maak ik me behoorlijk zorgen over de efficientie en de terugverdien-mogelijkheden van panelen als terugleveren straks niet (of zeer beperkt) mogelijk wordt, wie zit er immers te wachten op een Water-splijktinstallitie of een paar zeecontainers vol met loodzuuraccu's
Ik heb 10 panelen verdeeld over 3 platte daken, kostte me wel iets meer maar er zijn partijen te vinden die het wel kunnen leggen. Het is niet moeilijk om te doen maar bedrijven durven er gewoon niet aan.
Als straks het salderen aan banden legt is het afgelopen met de zonnepanelen hype. Dat geld voor alles waar subsidie op zit.Als die producten echt zo goed waren hebben ze helemaal geen subsidie nodig!
Ik denk dat het wel gestimuleerd moet blijven worden. Ik snap ook wel dat terugleveren voor dezelfde vaste prijs niet werkt op een markt waar de prijs gedurende de dag extreem schommelt.

Het helemaal aan de markt overlaten is echter ook een slecht idee, want dan wordt het een stuk minder interessant, en we moeten toch van het klimaatprobleem af.
Dat gaat je niet lukken met zonnepanelen hoor. Al die zwarte vlakken brengen juist alleen maar meer warmte op aarde. Kijk maar wat asfalt alleen al doet.
Serieus, dat is een druppel op een gloeiende plaat. Dat beetje minder reflectie is verwaarloosbaar op de schaal van de aarde.

En het is puur een tijdelijke opwarming. Het verbanden van fossiele brandstoffen en de daarmee vrijkomende CO2 blijft een veel langer effect omdat het in de atmosfeer blijft en steeds warme vast blijft houden.

Zonnepanelen alleen zijn geen totaaloplossing nee. Maar wel deel van een totaalpakket inclusief veel andere maatregelen zoals gewoon minder energie verbruiken en andere vormen van groene energie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2020 17:57]

Vanaf morgen kun je de P1 meter ook in de Mozilla WebThings Gateway uitlezen. Deze smart home controller is naar mijn mening een stuk gebruiksvriendelijker dan Domoticz.

Wat wel echt sterk is aan domoticz is dat je zeer gedetailleerde grafieken kunt krijgen.
Hee, ik wist niet dat die ook bestond. Mozilla's projecten zijn meestal van goede kwaliteit.

Ik gebruik nu Home Assistant, weet je misschien hoe dit zich daartoe verhoudt? Ik vind Domoticz ook helemaal niet prettig (zeer verouderde UI), maar Home Assistant wel, en ik vraag me af of WebThings evenveel hardware ondersteunt. Het ziet er vooralsnog nogal basic uit.
Ik heb veel met Domoticz gewerkt, en er veel aan gebouwd. Ik heb ook veel andere open source smart home systemen onderzocht. Daarmee vergeleken is Mozilla's project een verademing. Zo professioneel. En met een super krachtig addon systeem.

Het grootste verschil is de enorme focus op gebruiksvriendelijkheid. Mijn moeder zou dit kunnen gebruiken.

Het ondersteunt nog niet de hoeveelheid apparaten die Domoticz en Home Assistant ondersteunen. Maar veel is er al wel, en het groeit gestaag. Vanaf vandaag dus P1 ondersteuning.

Het is vooral een goeie keus als je aan een smart home begint. Als je dan de apparaten kooopt die ondersteund zijn, dan werkt het heel soepel. Ik gebruik het zelf als basis voor Candle.
Ah okee, ik zag heel weinig screenshots enzo (en die er zijn, zijn alleen wat aan/uit knoppen).

Probleem hier is dat ik van alles al heb. Ik heb al Tradfri lampen, Xiaomi Zigbee sensoren, TP-Link WiFi schakelaars, van alles eigenlijk. En ik gebruik ook niet de standaard Zigbee hubs van Ikea en Xiaomi omdat die van Ikea elke paar dagen crashte. Als ik hem dan herstartte, liep het weer een tijdje. Dus ik heb een DeCONZ stick gekocht. Verder heb ik nog Xiaomi BTLE sensoren, ESP8266 modules en wat zelfgebouwde integraties. Dat zal wel niet allemaal werken vrees ik.

Ik ben het er wel helemaal mee eens dat home assistant niet zo gebruiksvriendelijk is. Alleen voor het maken van een knop (standaard functie) die een scene (standaard functie) aanroept, moest ik al ingewikkelde YAML code schrijven. Het is ook niet duidelijk hoe de verschillende functies samenhangen. Op zich ben ik zeer geinteresseerd in wat anders, maar het moet wel alles kunnen.

Candle kende ik niet, ziet er wel cool uit maar iets te veel 'design' voor mij ;) Ik snap trouwens niet waarom ze zo hameren op de fake data. Waarom zou je dat uberhaupt willen als je data je huis toch niet verlaat? Dan breng je je eigen statistieken in de war.

Ik zal WebThings in elk geval zeker in de gaten blijven houden!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2020 00:28]

De fake data van Candle is om bewoners onderling tegen elkaar te beschermen. Het wordt steeds duidelijker dat smart homes geregeld gebruikt worden om elkaar in de gaten te houden. Je schoonmaker, je kinderen, je partner. Er ontstaat daardoor een surveillance cultuur in een huis, en dat is niet gezond.

Lees bijvoorbeeld dit artikel eens. Dat gaat over "blijf van mijn lijf" gevallen in de VS in 2019. Meer dan 3600 vrouwen gaven aan dat hun geweldadige ex het gezin via het smart home syteem stiekem in de gaten was blijven houden. Erg creepy.

We moeten onze data dus niet alleen uit de handen van de grote bedrijven houden, maar ook onderling moeten we dat kunnen managen. Geen enkel smart home systeem heeft daar nu serieuze mechanismen voor. Candle is de eerste die daarmee bezig is. Er is net subsidie vanuit het SIDN fonds om dat samen met Mozilla in te gaan bouwen.

Volgens mij ondersteunt de Mozilla Gateway trouwens alle apparaten die je benoemt. Hier is de volledige lijst addons.
Was weer een boeiende en interessante podcast!
Om even in te haken op het hele flight stick verhaal. Een flight stick is niet persee beter.

In warthunder bijvoorbeeld ben je in het voordeel met muis en toetsenbord.
Want wederom pinpoint en de code vogelt de micro correcties wel.
eff over die adobe foto-camera app, gezien de huidige stand van zaken bij adobe, moet je nu straks niet bang zijn dat je weliswaar af kunt met de iphone se's de samsung A8%'en en de oneplus Nord's van het moment, maar dat je vervolgens wel vast gaat zitten aan een xyz-euro per maand/jaar kostend photo-cloud abonnement bij adobe? waarvan je de helft van de features niet zult gebruiken omdat die dan toch wel bedoeld zijn voor pro-fotografen?
De SW:Squadrons "high-light" was eerder een "twilight".
HomeWizard heeft 2 weken geleden een gebruiksvriendelijke manier aangekondigd om de P1 poort uit te lezen met een Wi-Fi P1 meter voor een zeer gunstige prijs. Kreeg ook net email dat ze een lokale API ondersteunen om uit te lezen. (nu alleen nog in beta)
Leuke podcast weer! Interessante topics dit keer weer. (y)
Dat v2g-verhaal was me conceptueel wel bekend met ongeveer de diepgang waarin het besproken is, maar wat nou juist interessant is, is hoe dit nou gaat werken. Je kan wel zo'n bidirectionele omvormer in de auto zetten, maar
 • hoe weet de auto dan wat de actuele stroomprijs is of wat het netwerk nu nodig heeft?
 • Is dat eigenlijk hetzelfde getal? Loopt de wens altijd gelijk aan de prijs, of zou het bijv. kunnen dat de kolencentrale het goedkoper kan maar je eigenlijk alsnog om 18:00 je auto in zou kunnen zetten als je voor het milieu bent?
 • Hoe snel fluctueert dat, krijgen straks een half miljoen auto's ergens een constante datastroom van een paar kilobyte over, uh, mobiel netwerk neem ik aan?
 • Wie bepaalt eigenlijk wat de momentele vraag is, is dat echt een puur technisch gegeven of hangt het ook af van geplande op/afschalingen van een generator in Polen (aangezien we in Europa en noord-Afrika op hetzelfde netwerk zitten)?
 • Gaat dit een impact hebben op of een electrische auto (duur in de aanschaf) het waard is, of is dat nog koffiedik kijken?
 • Een echt tweakers dingetje zou nog zijn om te willen weten wat de veiligheidsimplicaties zijn, er werd al een protocol genoemd dat het hoogstwaarschijnlijk gaat worden dus misschien dat dit al te beantwoorden is: van wie komt die live data: direct van de fabrikant of van het land waar je bent? Is dat gesigneerd door die auteur of is het meer zoals beurskoerzen die je van een random site haalt en het zal wel kloppen?
Dat is eigenlijk wat ik vorige week een beetje had verwacht toen ik v2g als hoofdonderwerp aangekondigd hoorde worden, niet het concept uitleggen dat, nouja, jouw vehicle aan het stroomnet gaat leveren :P

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 23 juli 2020 20:02]

@WoutF Als je een vette VR fightsim (toegegeven, das geen spacesim) wilt proberen, kijk dan eens naar VTOL VR in Steam. Is nog in ontwikkeling, maar is heel vet om te spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee