Tweakers Podcast #126 - Facebook-plannen, Ferd-verzoeken en Fortnite-aanklachten

Het duurt nog even, maar vanaf 2023 kun je geen Oculus-headset meer gebruiken zonder Facebook-account. Een logische stap of iets om je over op te winden? Daarover zijn we het deze keer niet eens.

Wout vindt het belachelijk dat hij, juist op een moment dat hij overweegt om zijn Facebook-account te verwijderen, datzelfde account zou moeten gaan gebruiken op zijn vr-headset. Logisch, beredeneert Arnoud, het houdt Oculus-gebruikers op Facebook én is een volgende stap van Facebooks plan om zijn divisies als Instagram, WhatsApp en Oculus dichter bij het moederschip te halen.

Daarnaast gaat het uiteraard over Epics stap om een eigen betaalsysteem in Fortnite op iOS en Android te zetten. Apple en Google haalden Fortnite daarop uit hun downloadwinkels, waarna Epic een aanklacht voor beide en een mooi filmpje voor Apple had klaarliggen. Het is evenzeer een pr-strijd als een juridische strijd. En wat wil Epic? Kijk naar de Epic Games Store op pc, zegt Jurian: wellicht wil Epic dat ook op iOS en Android.

Inmiddels denkt de Nederlandse minister Ferd Grapperhaus nog steeds na over het verzwakken van encryptie, ontdekte privacyredacteur Tijs Hofmans. Hoe hij dat wil bereiken en waarom dat goed zou werken, blijft nog altijd een raadsel. De goede verstaander kan bovendien horen wat voor Wout de overeenkomst is tussen Assassin's Creed en Bassie en Adriaan.

0:20 Opening
2:11 Encryptie-backdoors
9:22 Langer dan drie jaar Android-updates
19:35 Woef
23:14 Facebook-Oculus-accounts
31:55 Epic vs. Apple en Google
50:52 Mogelijke uitkomsten
55:45 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-08-2020 • 06:00

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Ik ben een liefhebber van Apple producten, maar die 30% is achterhaald. Opvallend dat er in de podcast niet wordt gesproken over het dreigement van Apple om de dev- accounts in te trekken wat alles gaat treffen wat gebruikt maakt van de Unreal engine.

Dat zijn maffia praktijken in de trant van: goh, mooi huis en leuk gezin heb je, je wil toch niet dat daar iets mee gebeurd?
Ben jij dus van mening dat ander bedrijven de prijzen op jouw platform mogen bepalen.
Als developer/bedrijf kan niet zeggen tegen epic(store) ik wil maar 1% afdragen i.p.v. van 12%. Een boer zegt toch ook niet tegen een A.H ik wil dat jij de melk verkoop voor 50 cent i.p.v. euro.
Als epic wint hoop ik dat er bedrijven hetzelfde gaan eisen op de epicstore.

Epic is een bedrijf en daar valt ook de Unreal Engine onder. Als epic zijn iOS licentie verliest is het voor game ontwikkelaars de Unreal engine minder aantrekkelijk om in te ontwikkelen. Epic wint hier alleen mee als een alle developers ervoor keizen om niet iOS te ontwikkelen. Unreal enige mikt al langer tijd om een code voor meerdere systemen (xbox , playstation,mobile)
Een boer zegt toch ook niet tegen een A.H ik wil dat jij de melk verkoop voor 50 cent i.p.v. euro.

Een platform houder staat in mijn optiek in zijn recht de prijzen en voorwaarden te bepalen. Op dit moment verdienen bij partijen er genoeg aan.

Jim Sterling heeft yt overgemaakt.
https://youtu.be/v96QyJczIi4

Epic doet het vooral voor eigen gewin. Stel ze winnen dan kunnen ze dit heel gemakelijk in de Unreal engine inbouwen (als het er al niet inzit)
De vergelijking met winkels valt absoluut niet te maken. Dat is een open markt waarbij iedereen volledig vrij is op bepaalde voorwaarden in te gaan, dan wel af te slaan en een andere weg te zoeken.

Diensten zoals Spotify, xCloud,... kunnen de markt niet op een eerlijke manier beconcurreren dankzij de machtspositie van Apple op iOS.
Een platform houder staat in mijn optiek in zijn recht de prijzen en voorwaarden te bepalen.
Dat argument wordt voor mij van tafel geveegd vanaf het moment dat Apple besliste om niet enkel platformhouder, maar ook concurrent op dat platform te worden en zo oneerlijke concurrentie geniet.
Als er een ding is dat Spotify heeft bewezen, dan is het wel dat ze dus wél prima kunnen concurreren. Ja ook zonder in-app purchases.

Oneerlijke concurrentie is imho geen enkele sprake van.
De podcast (en niet enkel deze, bv. Ook Tech45 die normaal heel Apple-minded is) legt eigenlijk goed genoeg uit waarom dat wel zo is. Ik verwijs daarnaar ipv hier verder te discussiëren :)
Die hebben het imho echt volslagen mis en veel te eenzijdig bekeken. :) Er is AMB geen sprake van oneerlijke concurrentie. De discussie hoef je verder niet te voeren natuurlijk als je dat niet wilt, geen probleem. :)
Nee die mening heb ik niet :)
Dat heeft Epic zelf veroorzaakt. Ze hebben meerdere voorwaarden geschonden, waaronder eentje die stelt als je doelbewust probeert Apple en het reviewproces te misleiden, dat dat grond is om je ontwikkelaaraccount te verwijderen. Epic krijgt zelfs een voorkeursbehandeling van Apple door ze er niet meteen af te trappen en ze nog een fortnight te geven om het op te lossen (en dat gaat Epic ook gewoon doen op de allerlaatste dag, believe me.). Epic roept het echt allemaal over zichzelf af door contractbreuk te plegen en alle voorwaarden te schenden, daar zijn de meeste mensen het intussen wel mee eens - ze pakken het gewoon superdom aan en gooien hun eigen ruiten in door zoveel grove overtredingen te begaan; daar gaan de rechters ook met gefronste wenkbrauwen naar kijken. Hoe dat maffia praktijken zouden zijn van Apple is mij een raadsel, die moeten wel; of moeten ze ‘t Epic toestaan om alle regels en hun contract aan hun laars te lappen...? Als je dat doet mag iedereen de regels overtreden, dan hebben die contracten geen zin meer.

Wat je ook vindt van Apple’s prijzen of hun positie, niets geeft Epic het recht om contractbreuk te plegen en tig voorwaarden te schenden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 augustus 2020 13:02]

Voor app developers zou het natuurlijk wel ideaal zijn op het moment dat Android devices langer (en hopelijk sneller) updates krijgen. Op iOS kunnen we bij onze apps prima de laatste 2, soms 3 versies supporten. Dan heb je alle devices die rond 2014 - 2015 uitgekomen zijn. Op Android supporten we vaak de laatste 6 - 7 Android versies omdat we anders gewoon een te groot deel van onze user base geen support meer kunnen bieden.

Nou hoort dat er natuurlijk gewoon een beetje bij maar het zou wel makkelijk zijn als je ook gewoon wist dat de meeste devices up-to-date zijn. Zou een hoop gedoe schelen met het supporten van oudere versies.
Verplaats naar de juiste persoon

[Reactie gewijzigd door mighty84 op 20 augustus 2020 10:28]

Dit ging erover dat Android ook gewoon 5 - 6 jaar updates zou moeten krijgen net zoals iPhones.
Sorry dit diende een reactie te zijn op Jimijames75 ipv op jouw
"moeten" is een groot woord in de vergelijking met iPhones, want Apple belooft niks. Natuurlijk is de praktijk wel zo dat ze lang updates uitbrengen en dat is ook heel goed van ze, maar zolang ze niks officieel beloven, kun je moeilijk over "moeten net zoals iPhones" praten.
De afkeer tegen Apple druipt toch wel weer door in deze editie
Ik denk dat er niet zozeer een afkeer is, maar er is echt wel een monopoly positie die ze uitbuiten met hun Appstore. En dat mag best aangekaart worden.
Google cq Android is net zo fout al dan niet veel fouter als Apple. Kan wel een lijstje aanleggen met voorbeelden maar dan zijn we wel even bezig. Laten we niet alleen kijken naar Apple.
Maar bij google zijn andere mogelijkheden qua stores, bij Apple niet.
Gelukkig niet nee :) En dat is ‘t mooie van concurrentie op de markt. Wil je een open ipv gesloten systeem dan houdt niemand je tegen over te stappen. :) Of vice-versa!
Dat is jouw mening natuurlijk. Naar de markt kijkend hebben ze volgens mij juist helemaal geen monopolie en de fees zijn heel erg redelijk, zeker als je ziet wat je ervoor terugkrijgt en hoeveel er te verdienen valt. Het is voor velen juist uiterst belangrijk dat iOS een walled-garden blijft. :) Wordt hoe dan ook interessant, al wordt de rechtszaak van Epic in de VS denk ik in de prullenbak gegooid.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 augustus 2020 13:14]

Ja ik ben ook benieuwd hoe Epic en Apple hier uit komen qua rechtsgang. Zoals gezegd in het filmpje heeft Epic hier iig goed over nagedacht. Dus verwachten ze wel een goede zaak te kunnen maken lijkt me.
Dit gaat echt wel lang duren verwacht ik, dus we moeten geduld hebben op de uitkomst hiervan.
Het aankaarten vind ik echt geen probleem en kritisch zijn ook niet al was het nu eenzijdig. En kon er weinig positiefs af vanuit Apple’s kant en die zijn er namelijk ook.
Je kan hoogstens zeggen dat het wat van één kant belicht werd. Maar elk aangedragen argument was wel degelijk goed gefundeerd en vaak de nagel op de kop.

In die zin is het ook moeilijk om de positieve kanten aan te halen, omdat de positieve punten in deze discussie tegelijk ook de oorzaak zijn voor alle negatieve argumenten die werden aangedragen.

Eén voorbeeld: De walled garden die sommigen als positief zien creëert in dit scenario natuurlijk de basis voor de oneerlijke concurrentie die Apple geniet.
Nou vond de podcast van bright ook meer 2 kanten belichten waarbij ook de positieve kanten naar voren kwam.

Maar iedereen kan de toon anders ervaren nartuurlijk
Fijn dat jullie wel met enige nuance de situatie rond Oculus/Facebook kunnen bespreken... Dat het ongewenst is is duidelijk, maar als je in de comments onder het nieuwsbericht enige nuance probeerde aan te brengen werd je gelijk met moderaties en reacties de grond in geboord :|
Ik moest even hartelijk lachen om de opmerking van Jurian dat google maps uiteindelijk 'zijn nederlaag toegaf'. :)
Fijne podcast weer, ik heb een uurtje zitten luisteren. :)
Ga zo door!
De verplichting om je Oculus te linken aan Facebook was op zich iets wat we toch wel aan zagen komen? Vanuit hun perspectief en rekening houdende met wat ze van plan zijn, is het op zich ook nog wel vrij logisch, want Facebook Horizons komt er aan en daarin willen ze een soort van Virtual Oasis realiseren vanwaar je met vrienden en kennissen samen vanuit een algemene sociale wereld allerlei games en ervaringen kan gaan induiken. Half september wordt een nieuwe Connect bijeenkomst van Facebook/Oculus verwacht en daar zal (naast hopelijk de nieuwe Quest) waarschijnlijk ook meer info komen over Facebook Horizons en de release hiervan.
Als je een Oculus hebt gekocht en dacht dat Facebook daar niks mee ging doen ben je heel erg naïef geweest.
Als je niet houdt van en steam en epic en origin om games te starten: dan is GOG Galaxy nog wel een aanrader. Ik vind hem zeker niet perfect, maar wel een goed overzicht van wat ik nu eigenlijk al allemaal heb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee