Volkswagen toont prototype van autonome laadrobot voor elektrische auto's

Volkswagen heeft een prototype laten zien van een autonome laadrobot die zelfstandig elektrische auto's kan opladen. De laadrobot is volgens de autofabrikant bedoeld voor bijvoorbeeld parkeergarages en kan mobiele accupakketten vervoeren naar elektrische auto's.

De autonome laadrobot werkt volgens Volkswagen met mobiele accupakketten, die het bedrijf trailers noemt. Wanneer een bestuurder een elektrische auto parkeert, kan de bestuurder via een app aan de laadrobot aangeven dat de auto moet worden opgeladen. De laadrobot haalt dan een mobiel accupakket op, brengt deze naar de auto, opent de laadklep van de elektrische auto en koppelt de mobiele accu aan de auto. Zodra de auto is opgeladen of de mobiele accu leeg is, haalt de robot de mobiele accu weer op.

Volgens de autofabrikant kan de laadrobot overweg met meerdere mobiele accu's, waardoor er meerdere elektrische auto's tegelijk opgeladen kunnen worden. Volkswagen stelt dat de autonome laadrobot een snelle en eenvoudige oplossing is om alle parkeerplaatsen in parkeergarages te voorzien van laadvoorzieningen. Nu moeten individuele parkeerplaatsen in parkeergarages nog worden voorzien van laadpalen.

Wanneer Volkswagen verwacht het systeem klaar te hebben, is niet duidelijk. Het bedrijf benadrukt dat de laadrobot nog in ontwikkeling is. Een van de voorwaarden voor het concept is volgens de autofabrikant dat de autonome robot met de elektrische auto kan communiceren. Volkswagen wil dan ook dat de auto zelf tegen de laadrobot kan aangeven wanneer er opgeladen moet worden. Ook is deze communicatie nodig om bijvoorbeeld de laadklep van de auto te kunnen openen.

Volkswagen kondigde de laadrobots vorig jaar aan, toen sprak het over accupakketten van 25kWh die tot 50kW kunnen snelladen. Met camera's, laserscanners en ultrasoonsensoren kunnen de laadrobots autonoom rijden en reageren op obstakels.

Het ligt voor de hand dat de autonome laadrobot met alle elektrische auto's van de Volkswagen Groep overweg zal kunnen, maar het is onduidelijk of de laadrobot ook met auto's van andere autofabrikanten overweg zal kunnen. Volkswagen heeft het wel over 'economische mogelijkheden voor potentiële partners'. De Duitse autofabrikant werkt onder meer met Ford samen aan elektrische auto's.

Volkswagen toont prototype van autonome laadrobotVolkswagen toont prototype van autonome laadrobot

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-12-2020 • 14:14

229

Lees meer

Reacties (229)

229
222
73
14
0
131
Wijzig sortering
Zoals anderen al zeggen: omslachtig.

In EV-voorloper Noorwegen, in oliehoofdstad Stavanger of all places, voorzien ze in een gerenoveerde parkeergarage simpelweg alle parkeerplekken van een laadpunt. Geen geklooi met dure, gecompliceerde robots die alleen met VW's overweg kunnen, maar gewoon overal een plug. Klaar.

[Reactie gewijzigd door Termin8r op 24 juli 2024 00:29]

Heeft ermee te maken dat Noorwegen 95,8% van zijn elektriciteitsproductie haalt uit hydro-elektrische opwekking (ofwel dammen in oude hollands). Ze hebben daar een energie overschot welke ze exporteren. Bijna geen enkel ander land heeft de luxe positie van Noorwegen.

Als je bijna 100% van je opwekking kan halen uit hernieuwbare bronnen en zelfs een overschot hebt dan is elektrisch rijden zeer logisch.
Meer dan 47% van de Noorse export is... olie en gas. Daarmee financieren ze hun binnenlandse groene energie.
Kortom ze verschuiven het probleem. Als ze echt zo groen willen zijn zullen ze daar ook mee moeten stoppen
Noorwegen gebruikt hun olie en gas opbrengsten om in hun land te investeren, voornamelijk gebruikt voor eenmalige grote uitgaven. Terwijl wij bv deels van onze gas opbrengsten een zorgstaat gebouwd hebben, wij hebben dat geld er gewoon bij onze begroting opgeplakt.

Ze verschuiven het probleem helemaal niet, ze gaan veel beter om met die inkomsten.
Ze investeren de olie- en gasopbrengsten niet rechtstreeks. Dat hebben we in Nederland gedaan (naast het tegen spotprijzen weggeven van het gas aan wie het maar hebben wilde).
Noorwegen stopt de inkomsten in een fonds, en gebruikt de opbrengsten daarvan om in het land te investeren. Zo heb je op de lange termijn (als olie en gas op zijn) nog steeds inkomsten, in tegenstelling tot Nederland.
Inkomsten =/= ecologische impact.

Ze ontginnen nog steeds olie. Dat wordt buiten Noorwegen verbrand, maar dat maakt voor onze planeet niks uit. De Noorse fossiele brandstoffen worden nog steeds verbrand.

Of ze met die opbrengsten nu infrastructuur bouwen, investeren in groene energie, of een leger van robots bouwen. De Noorse fossiele brandstoffen vervuilen nog steeds de wereld.
Hun binnenlandse groene energie bestaal al jaren uit een netwerk van hydro-dammen. Die dingen zijn winstgevend. Van de export van hun olie en gas betalen ze diverse groene initiatieven mbt infrastructuur en riante subsidies voor EV's.

Noorwegen gaat gewoon slim met hun natuurlijke grondstoffen om. Kunnen wij in onze bananen republiek wat ons gas beleid betreft niet zeggen.
Welke natuurlijke grondstoffen hebben wij Belgen en Nederlanders dan?

En welke daarvan kunnen 24/24 energie leveren zoals een waterkrachtcentrale?
Nederland had een mega gasveld.
Welke we voor een schijntje hebben leegverkocht aan onze buren. Het beperkte geld dat we ermee verdiend hebben is verbrast.

Belgie heeft zover ik weet niet veel.
De eerste keer dat ik in Oslo kwam zo’n 3 jaar geleden, stapte ik voor de eerste keer sinds jaren in dikke sneeuw om vervolgens in de parkeergarage van het vliegveld rijen en rijen teslas (overigens zie je ook veel leafs, egolf, zoe’s en nu id3’s) geparkeerd te zien staan.

Ze weten hier maar al te goed dat de olie veel gebracht heeft, en recent heeft de regering het pool gebied open gesteld voor boringen :'(

Ps. In Oslo nog geen gezien die alle parkeerplaatsen voorziet, maar ik rij dan ook nagenoeg nooit, laat staan elektrisch :)

[Reactie gewijzigd door Woopdedooo op 24 juli 2024 00:29]

"Don't get high on your own supply" ;)
We hebben hier wel werk aan de winkel, zou je dit in Amsterdam doen gaat die stad op zwart ;-) idee is leuk overigens.
Mooie innovatie! Dit zal, zeker in overgangsperiode, een mooie oplossing zijn om veel auto's op te kunnen laden zonder hele parkeergarages te hoeven verbouwen, of beperkt aantal plekken te hebben voor EV's.

Als het goed werkt lijkt me best oplossing voor thuis. Het ontzorgt dat je niet altijd hoeft na te denken om je auto in te prikken en kunt auto ook eens voor de deur zetten i.p.v. op je eigen oprit. Zeker met meerdere EV's per huishouden gaat dat wel een probleem worden lijkt me. Nadeel is uiteraard wel dat het van accu naar accu gaat.
Mooie innovatie? Dit is belachelijk omslachtig, en de kosten hiervan worden doorgerekend naar de consument. Overigens heeft Samsung dit al laten zien in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=VlP-9e9PxFc

Nee, dit gaat hem vanuit een efficiëntie perspectief niet worden. Misschien leuk als show-off gadget of in uitzonderlijke gevallen, maar op massa is het véél goedkoper om 'robot' opladers direct aan het stroomnet te hangen. Ja, misschien moet je nieuwe bedrading aanleggen, maar dan nog is het goedkoper dan dit soort 'innovaties'.

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 24 juli 2024 00:29]

Wat is volgens jou dan wel efficiënt? De hele garage voorzien van stopcontacten/laadpalen? Flinke klus, kost niet alleen geld in arbeid en materiaal, maar ook nog eens aan gemiste inkomsten. En dan krijg je daar aansluitingen voor terug die het overgrote deel van de tijd niet benut worden.
Je moet niet heel de garage in 1 keer voorzien. Ik vraag me af wat deze robot gaat kosten om eerlijk te zijn. En dan heb je 25kWh aan batterijcapaciteit, onvoldoende om de meeste wagens te laden als hun batterij bijna leeg is. Je hebt een robot die zelf ook weer onderhoud vraagt en het is maar af te wachten wat dat weer gaat kosten. Met laadpunten op elke parkeerplek is je onderhoud na installatie minimaal te noemen. En je kan daar met een veel kleinere investering beginnen en het aantal laadplekken laten meegroeien met de tijd.
Waarom stoppen ze in dit soort robots niet brandstof cellen met waterstof. Zijn de robots ook weer sneller afgetopt.

Of nog beter wanneer komen de auto fabrikanten nou eens met range extenders op waterstof? Ga je op vakantie huur een waterstof range extender aanhangwagen (1000km of 15kg waterstof?). Drop deze af nabij plaats van bestemming (Lyon of Innsbruck). Kunnen meteen alle EV's af met 200-250km range ipv van al die zware batterij pakketten die je eigenlijk maar voor 2 ritten per jaar nodig hebt...
Omdat waterstof 10x zo duur is als electriciteit uit het stopcontact.
En een brandstofcel is ook 5x duurder dan een accu.
Met kosten voor waterstof a 15cent de kilometer 3 keer zo duur als publiek snel laden bron. En de aanschaf van de auto is al snel 5000eu goedkoper.

Met verhuur prijzen van 100eu per dag, is de brandstofcel met 250 dagen terug verdient. En kan de consument 50 keer zorgeloos op vakantie gaan, voordat hij/zij duurder uit is dan de duurdere accu.

Of lees zelf de conclusie van dit onderzoek.

"This paper has proposed a new trailer-based intelligent fuel cell range extender to bridge this gap.
The applicability, effectiveness and efficiency of the solution has been justified based on a review of
the current issues and solutions associated with the range limitations suffered by battery operated
vehicles (BEVs). The proposed 1.8 kg fuel cell tank can extend the range of small and large BEVs by
more than 50% and 25%, respectively, to achieve ranges between 250 and 350 km. The trailer-based
demountable design reduces dependency on charging infrastructure and increases refueling station
utilization efficiently by centralization refueling. The ability to add range extension on demand enables
manufacturers to reduce battery pack sizes for BEVs, helping reduce the pressure on raw materials and
need for recycling"

[Reactie gewijzigd door J_Koedijk op 24 juli 2024 00:29]

Maar als je die accu van €5000 in een aanhangertje stopt in plaats van de waterstof cell van €25.000. Dan is de huur nog maar €20/dag. En als je dan inderdaad snelladen langs de snelweg gebruikt, kost het je nog maar 1/3 ten opzichte van waterstof tanken.

Dan komt er nog bij dat waterstof vrijwel nergens te krijgen is. En met 15 cent/km kun je beter een diesel aggregaat meenemen.

Overigens zijn de prijzen van accu's enorm hard aan het dalen. Tesla zit al onder de $100/kWh en verwacht de die prijs de komende 2-3 jaar te kunnen halveren.
Een extra 25kWh, zoals in dat onderzoek, kost dus maar €2500. Met 25% verkoopmarge betaal je nu €3125.
Een aanhanger met accu ook goed. Als je maar niet hoeft te snel laden op zwarte zaterdag. Of al die andere dagen waar heel Nederland in de auto naar zuid Frankrijk of de Alpen zit.

Je hebt dan dus wel een extra 200kWh nodig. Of 15kg waterstof. (Daar zit de kracht van waterstof, bij de grote afstanden).
Ik ga elk jaar met mijn Tesla op vakantie, in het hoogseizoen (want schoolgaande kinderen). Ik heb in al die jaren welgeteld 1x gezien dat een Supercharger locatie vol was. Ik had het laatste vrije plekje, en vrij snel stonden er 3 in de rij. Dat was een locatie met 8 stalls. Met gemiddeld een half uur laden per auto vertrekt er dus gemiddeld elk kwartier een auto.

Echter, het pompstation er naast had een file van tientallen autos. Die had namelijk maar 4 pompen, en tanken duurt toch stiekem net iets langer dan je denkt. Zeker in Duitsland, waar dit toevallig was, waarbij je niet aan de pomp kunt betalen. En dan zijn er nog allerlei mensen met caravans die toch wat voorzichtiger zijn, etc, etc.

En zwarte zaterdag zal ongetwijfeld her en der voor wachtrijen zorgen.. Maar dat hoort nou eenmaal wel een beetje bij zwarte zaterdag. Je staat op zwarte zaterdag ook mogelijk uren en uren in de file, en dat weet je ook op voorhand.
Tesla superchargers zijn dan ook exclusief voor Tesla.

Als er exclusieve BMW diesel tankstations bestonden zou je daar ook geen file zien.

Anders gezegd: als Tesla zijn laadinfrastructuur volledig zou open stellen aan andere merken zou het dadelijk verzadigd zijn.
Niet waar, Elon Musk heeft al eerder aangegeven dat de Tesla supercharge netwerken beschikbaar zijn voor andere merken. Dat zijn daar vervolgens geen gebruik van maken uit trots of om persé een eigen netwerk op te willen bouwen is een ander verhaal.

Bron: https://youtu.be/pJlA2J92Fw4?t=371
Had ik ook gezien.
Maar die tweet met dat statement is letterlijk 9 dagen oud.

'Are being made available' duidt er ten eerste op dat ze niet allemaal beschikbaar zijn. Ze zijn er 'stilaan mee bezig'.

Vandaag de dag is er geen enkel merk dat effectief Tesla supercharger kan gebruiken.
Bron

En wat betekent die ene zin van Musk nu concreet? Gaat Tesla al haar superchargers per definitie over heel de wereld delen? Wat zijn de licensing fees? Welke afspraken hebben ze met andere merken?

Wees maar zeker dat Tesla er niet op staat te springen dat zomaar elke andere auto de plaats van een Tesla kan innemen in hun oplaadstation. Ze hebben bakken geld in hun eigen netwerk gestoken, dus ze gaan dit zeker niet betaalbaar ter beschikking stellen aan de andere merken.

Edit: zinsbouw en link

[Reactie gewijzigd door humpus op 24 juli 2024 00:29]

Ja dat is dan ook wel weer zo :p

De details rondom die uitspraak zijn mij ook niet duidelijk maar ik vind het zeker hoopvol dat deze uitspraak zo gedaan is. Hoe meer oplaadpunten er beschikbaar komen (liefst allen met dezelfde lader "a la USB-C") des te beter voor de toekomst van de elektrische auto :*)
Dat zijn daar vervolgens geen gebruik van maken uit trots of om persé een eigen netwerk op te willen bouwen is een ander verhaal.
Wellicht dat het financiële plaatje niet interessant is voor andere fabrikanten?
Leuk. Maar in de praktijk niets waard. Musk heeft een beste adder on het gras
Tja, is dat nu echt een adder?
Er staat dat, als je vrij en gratis Tesla patenten wilt gebruiken, je Tesla niet mag aanklagen omtrent andere patent zaken. En dat je geen goedkope knock-offs mag maken.
Beide lijken mij geen onredelijke eisen. Je krijgt er immers toegang door tot al hun patenten. Volgens mij is dit ook redelijk normaal in de open-source community?

Ik heb een ander verhaal gelezen waarom de andere autofabrikanten niet gebruik maken anders dan schaamte (na jaren Tesla af te zeiken moet men nu samenwerken).

De voorwaarden voor toegang tot het supercharger netwerk is dat men gelijkwaardig moet investeren in zeer snelle uitbreiding net zoals Tesla nu al doet (harde eis Tesla, logisch en sluw). Daarnaast worden er geen design wijzigingen geaccepteerd door Tesla om andere merken te ondersteunen. Dit is in Europa niet zo'n probleem (CCS) maar buiten Europa zijn aansluitingen niet altijd gestandaardiseerd. De reden is dat Tesla (volgens hun) te druk zijn met de ontwikkeling van het netwerk dat ze geen third-party input aankunnen. Daarmee verliest de fabrikant dus ook zijn mogelijkheden om het laad systeem zelf verder te ontwikkelen. Je verbind je volledig aan Tesla.

Ik denk niet dat Tesla het slecht bedoelt maar ze zijn zelf veel te druk om het echt open te gooien. Dat kost namelijk ook tijd, moeite en geld. Maar voor kleine auto makers die toch geen ambitie hebben om hier mee bezig te gaan is het een goede uitkomst.

Maar goed, andere fabrikanten zouden prima gebruik kunnen maken van de huidige laad capaciteit binnen Europa. We weten immers dat het prima kan:
nieuws: Mogelijke fout laat niet-Tesla-auto's gratis opladen bij Supercharger V3
Tesla moet alleen nog een betaal optie ontwikkelen voor niet-Tesla eigenaren en ze zijn klaar!
Maakt dat uit? Ik rij elektrisch en heb geen last van 'opstoppingen' bij laders. Dat was het punt dat ter discussie stond. Dat dat komt omdat ik nou eenmaal gekozen heb voor een merk dat zijn infra op orde heeft, prima toch?

Ik weet ook niet of het argument valide is. Tesla heeft veruit de meeste EVs op de weg. Zeker EVs waarmee je op vakantie kunt. Want laten we eerlijk zijn, met een Renault Zoe, Seat Mi EV, VW e-Up, VW e-Polo etc, etc is dat niet realistisch. De enige voertuigen die verder realistisch om mee op vakantie te gaan zijn de e-Tron, de iPace en de Taycan

Overigens heb ik Fastned locaties ook nog nooit vol zien staan. Idem met IONITY.
DE file bij elektrisch laden zal ook groter worden, denk ik zomaar.

Als ik helemaal aftank, van leeg naar vol en afreken, ben ik bij een pomp max. 5 minuten bezig; zonder lang te hoeven wachten bij de kassa.
Als ik dat even vergelijk met jouw "vergelijkend warenonderzoek", met echter een gelijk speelveld; 8 tankpunten vs 8 snellaadstations, rijden er elk half uur 48 auto's weg bij de benzinepomp vs 2 bij elektrisch. Als het gemiddeld 5 minuten langer duurt bij de benzinepomp, rijden er nog steeds 24 weg ipv 2 bij elektrisch. En in jouw geval, 4 vs 8, rijden er nog altijd 12 vs 2 weg.

Er is dus nog veel te doen, eer elektrisch laden op dezelfde doorstroom van auto's zit als bij de fossiele pomp.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 24 juli 2024 00:29]

Alleen past 15kg waterstof niet snel even in je kofferbak als er ook nog veel bagage mee moet. De benodigde tanks daarvoor zijn niet klein.
Aanhanger. Ja inderdaad dat zal met die speciale tanks niet licht zijn. Maar nogsteeds een stuk lichter dan een vergelijkbare grote accu.
Van de waterstofprijs is slechts 17% belasting (btw), bij benzine is dit 65% (btw en accijns). Bij stroom is het 71% (btw, energiebelasting en opslag duurzame energie).

Als waterstof populair wordt, moet de belasting daarop ook flink omhoog, anders klopt het huishoudboekje van de staat niet meer.
Met kosten voor waterstof a 15cent de kilometer 3 keer zo duur als publiek snel laden bron. En de aanschaf van de auto is al snel 5000eu goedkoper.
Artikel uit 2014, tegenwoordig weet men beter.
zie ook: https://www.wattisduurzaa...keer-over-waterstofautos/
Of lees zelf de conclusie van dit onderzoek.
Voor wat betreft vrachtwagens, bussen of treinen zou het een goede toepassing kunnen zijn. Voor de gemiddelde particulier.... nee. Veel te duur in aanschaf, rijden en onderhoud . Waterstof is t.o.v de BEV. behoorlijk inefficient en zal ook nooit zo efficient worden. Net als bij benzine blijft er veel omzettingsverlies in o.a. warmte. ook zijn er simpleweg meer omzettingen noodzakelijk.
Er rijden al genoeg OV bussen op waterstof in NL. Plus een benzine tank kan ook ontploffen. Dat anti waterstof argument houdt al een paar jaar geen stand meer.
Klopt, maar het argument dat waterstof ongeveer nog vervuilender is als een fossiele auto houdt wel stand. Bij waterstof verlies je op zoveel plekken energie.
'nog' is hier het cruciale woord. We gaan in de toekomst een probleem krijgen met duck curve. Waarbij overdag teveel energie wordt opgewekt en het nergens naar toe kan. Op dat moment wordt waterstof een goed(koop) alternatief.
Buiten dat, de goedkoopste manier van het produceren van grote volumes waterstof is nog altijd door een chemische reactie met aardgas. Milieu technisch kan je dan beter aardgas gebruiken
Plus een benzine tank kan ook ontploffen. Dat anti waterstof argument houdt al een paar jaar geen stand meer.
Is de kracht die vrijkomt bij een waterstofgasexplosie vergelijkbaar met een benzinetankexplosie? Dat ze beide kunnen ontploffen ben I’m uiteraard met je eens, maar dat garandeert niet dat de gevolgen vergelijkbaar zijn.
edit:
Een bron gevonden

Blijkbaar zijn er inderdaad verschillen maar in het voordeel van de waterstofauto.
What the demonstration shows is that the hydrogen fire resulted in a vertical flame plume. This flame increased the vehicle’s interior temperature by a maximum of 1 – 2 degrees Fahrenheit, while the outside temperature closest to the flame was no hotter than what a car experiences from sitting directly in the sun. Additionally, the passenger compartment was unharmed. However, in the second test involving gas, the gasoline fire gutted the car and would have killed anyone trapped inside.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 00:29]

Verdiep je eens in waterstof, dan is het zeker voor de gemiddelde autorijder totaal niet interessant, want:
- duur in rijden wat betreft 'brandstof'
- duur in onderhoud (weer iedere 20 a 30k naar de garage)
- duur voor wat betreft tankstations, want onder druk brengen en houden van waterstof
- duur in logistiek, want waterstof is veel duurder dan elektronen door een koperdraad.

Waterstof heeft zeker goede mogelijkheden, autorijden is er niet een van.

Zie ok: https://www.wattisduurzaa...keer-over-waterstofautos/
misschien omdat waterstof 3x minder efficiënt is dan een accu?
Als je toch een aanhanger meeneemt kan je het zo goed een aggregaat er op zetten en zo je auto laden. Met een beetje software modificatie kan dat zelfs tijdens het rijden.
En dan heb je 25kWh aan batterijcapaciteit, onvoldoende om de meeste wagens te laden als hun batterij bijna leeg is
Waarom zou dat te weinig zijn om een auto op te laden? Hij hoeft toch niet perse vol :P
Laten we even de Model 3 LR als voorbeeld nemen, wat op dit moment een vrij populaire keuze is. Bruikbare batterij capaciteit is ca. 75kWh (82kWh bruto).

Daarmee zou deze mobiele laadrobot de auto voor ca. 1/3 kunnen opladen. Na het opladen moet de laadrobot zelf weer opgeladen worden, wat waarschijnlijk zo'n drie kwartier zal duren (tot 100%) of zo'n 20 (tot 80%).

De robot tot 100% laden zou weinig zinvol zijn gezien dat tot een veel lagere bezettingsgraad zal leiden. In de praktijk betekent dit een veel langere laadduur, tegen vele malen hogere kosten.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 24 juli 2024 00:29]

Nee, de robot hoeft niet opgeladen te worden, de accupacks moeten opgeladen worden, en daar kun je meerdere van hebben. De robot verzorgt enkel het aansluiten.
En die Tesla kan met 1/3 lading weer een 150 kilometer verder, waarschijnlijk genoeg voor het overgrote deel van de ritten.
In het filmpje is te zien dat de robot inderdaad welliswaar een accupack aankoppelt.. maar de CCS plug zit aan het robotdeel. Het robotdeel moet dus bij de auto blijven gedurende het laadproces.

Je moet dus in ieder geval evenveel robots hebben als dat je gelijktijdig auto's wilt kunnen laden.
Je moet dus in ieder geval evenveel robots hebben als dat je gelijktijdig auto's wilt kunnen laden.
Ik heb het filmpje minder goed bekeken dan jij, maar wel het artikel gelezen en dat spreekt jouw hypothese tegen:
Volgens de autofabrikant kan de laadrobot overweg met meerdere mobiele accu's, waardoor er meerdere elektrische auto's tegelijk opgeladen kunnen worden.
Volgens de autofabrikant kan de laadrobot overweg met meerdere mobiele accu's, waardoor er meerdere elektrische auto's tegelijk opgeladen kunnen worden.
Dan klopt of het artikel niet of het filmpje. Maar in het filmpje is duidelijk te zien dat de laadstekker aan de robotmodule zit, en niet aan de accumodule die in het begin van het filmpje wordt aangesloten op de robotmodule.
Ik zie in het filmpje toch duidelijk een kabel lopen tussen de stekker en het accupack (de tweede module) en de robot lijkt alleen de stekker vast te houden. In de tweede foto bij het artikel is dat ook te zien,
Op de eerste foto zie je ook duidelijk een accupack aan de auto gekoppeld, terwijl de robot aan de andere kant van een muur staat, waar ook een tweede accupack staat op te laden, direct aangesloten aan de muur.
Hoe gaat die robot zichzelf verplaatsen dan?
Met een separaat accupakket. Dit kan gevoed worden met het laadpakket, als dat terugvalt van 100 naar 80% is dat schijnbaar voldoende.
Op wieltjes.... filmpje niet gekeken?
Nee, maar dat hoeft ook niet. Ik rij elektrisch maar kom zelden tot nooit bij publieke laadpalen. Dat is alleen nodig als ik meer dan +/- 300km moet rijden, en daarna weer terug moet.

Ik denk dat je met 10% van je parkeervlakken al voldoende hebt om aan te behoefte te voldoen. Kijk nu maar eens in parkeergarages, die laadpalen zijn zelden in gebruik. En ik moet bekennen dat ik er wel eens op parkeer (en ga laden) puur omdat het mooie plekjes zijn die dicht bij de uitgang zitten. Ben daarin vast niet de enige.

Het nadeel van deze robot is dat het zelf een accu is. Die accu wordt minder. Die moet ook na elke laadbeurt weer opgeladen worden (Dus 50% downtime). Als deze robots continue in gebruik zijn heb je evenveel "robot laadplekken" nodig dan dat je robots hebt, en dan kun je net zo goed laadplekken aan het stroomnet aanbieden.

Komt nog bij dat auto's niet zomaar hun laadpoort ontgrendelen en soms zelfs niet eens direct gaan laden (als bv. scheduled charging aan staat).. Dus er moet nog steeds iemand de auto gereed maken.
Ik denk dat je met 10% van je parkeervlakken al voldoende hebt om aan te behoefte te voldoen.
Hoeveel huizen denk jij dat er een eigen parkeervlak hebben? Dat is namelijk geen 90%
Ik had het hier over parkeervlakken in een parkeergarage. Niet in het publieke straatbeeld.
Initiele reactie ging namelijk ook over het verbouwen van parkeergarages.

Overigens heeft ongeveer 30% van de woningen een eigen oprit, om je vraag te beantwoorden.
Voordeel is wel dat je gelijk kunt laden en niet hoeft te wachten voor de robot langs komt.
Nouja wachten is toch al een grote hobby voor electrische autos muhahaha
Het hele idee achter een robot is dat hij het zelf doet.
Maar dat werkt niet, want in praktijk moet je de auto ontgrendelen, laadklep openen, mogelijk nog in de auto het laden starten (of in een App).

Dit is echt een onzin gadget.
e laadrobot haalt dan een mobiel accupakket op, brengt deze naar de auto, opent de laadklep van de elektrische auto en koppelt de mobiele accu aan de auto.
Dat het op jouw auto nog niet zo werkt betekent niet dat het in de toekomst niet zo kan werken.
Het gaat in de toekomst niet zo werken. Het hele systeem is onrealistisch. Je kijkt teveel naar de marketing leaflet en te weinig naar de problemen in de praktijk.

1. Openen laadklep Gaat niet gebeuren omdat het onveilig is. Ik wil niet dat iemand (kan een robot zijn, of iets anders) mijn laadklep kan openen terwijl mijn auto op slot staat. Het betekent namelijk ook dat die robot de laadkabel kan ontgrendelen op afstand. En als een of andere laadrobot dat kan, dan kan een laadkabeldief met een slim apparaatje dat ook.

Tesla had dit vroeger.. Knopje op de laadplug, zodat het klepje open ging. Was teveel gezeur mee. Tesla eigenaren konden namelijk met dat knopje ook laadkabels ontgrendelen, zodat bv. iemand jouw kabel eruit trok en in z'n eigen auto drukte omdat iemand vind dat ie meer recht heeft om te laden dan jij.

Of bij bv. Superchargen kon je iemand pesten door z'n laadsessie te onderbreken.

Inmiddels werkt dat allemaal niet meer. Moet je ontgrendelen via het scherm of de App als de auto op slot staat.

2. Locatie laadpoortVeel auto's, waaronder bv. de Kia Niro en ik meen ook de Nissan Leaf hebben de laadpoort aan de voorkant van de auto. In veel parkeergarages parkeer je met de neus naar de voren, waar die robot nooit bij kan.

maar ook mijn Tesla heeft de laadpoort links achter. een e-Tron heeft 'm (meen ik) rechts voor. Ook rechts voor kan die robot waarschijnlijk niet komen, omdat ie dan tussen 2 auto's door moet in parkeergarages die per definitie krap zijn. Zeker voor EVs die vaak lomp groot zijn.

3. Bepalen locatie laadpoort Hoe gaat die slimme robot ruiken wat voor model dit is?

4. CCS pin covers Of auto's waarbij de CCS pinnen nog een apart plastic afdekkapje hebben? Gaat ie die ook weghalen?

En nu vergeet ik vast nog tientallen redenen waarom dit kansloos is. Het is een leuke gadget, maar niet meer dan dat. Het is veel te duur. Als een 100 kWh accu al 20.000 euro kost.. Dan moet die hele robot techniek er nog bij, een stuk DCFC.. Dit ding gaat waarschijnlijk makkelijk naar de 40k toe. Moet je eens kijken wat je daarvoor aan kabels kan trekken voor reguliere laadpalen.
Openen laadklep Gaat niet gebeuren omdat het onveilig is.
Onzin. Autofabrikanten zien steeds meer voordelen in ontgrendelen met je mobiel in plaats van een fysieke sleutel. Één van de mogelijkheden is dat je je auto uit kunt lenen zonder fysiek in de buurt te zijn. Ik zie niet in waarom je je auto niet uit zou kunnen lenen aan een laadrobot die je vertrouwt (en ik zou mijn auto niet ergens parkeren waar ik de eigenaar van de garage wantrouw). Het probleem dat ik zie, en dat zie jij ook wel, is dat dit een VW-only oplossing lijkt; dat maakt de investering van een laadinfrastructuur opeens veel aantrekkelijker; goedkoper dan robots en accupaketten voor de 20 meestgereden automerken aanschaffen en onderhouden.
Ontgrendelen met je mobiel of met een sleutel.. Dat is toch precies hetzelfde? Feit is dat de klep niet ontgrendeld als er een of andere robot naast de auto komt te staan.

Ik denk in alle eerlijkheid niet dat dit een VW-only oplossing is. Dit is simpelweg geen oplossing. Er is geen vraag, het werkt in de praktijk niet (zie mijn eerdere reactie mbt. laadpoort locaties bij autos) en het is te duur.

Zoals al is aangegeven.. Dit is een gadget voor op de show. Je gaat dit nooit in praktijk zien.
30 december 2020 10:57
Ontgrendelen met je mobiel of met een sleutel
Nope; de sleutel komt bij Volkswagen vandaan, de mobiel mij Apple, of Nokia, of Samsung. De sleutel is fabrieksmatig gekoppeld aan een auto met de bedoeling dat altijd te blijven, de telefoon kan gekoppeld en ontkoppeld worden. De auto ontgrendeld dus slechts bij specifieke telefoons.
Feit is dat de klep niet ontgrendeld als er een of andere robot naast de auto komt te staan.
Feit is dat de klep niet ontgrendeld als er een of andere mobiele telefoon in de buurt is.

Dit is een oplossing voor een heel beperkte use case: een tijdelijker parkeerplaats waar vooral elektrische Volkswagens staan. Bij meerdere merken wordt het te duur; bij een permanente parkeerplaats is het goedkoop om de infrastructuur voor laadpalen aan te leggen. Ik denk dus dat dit nooit financieel aantrekkelijk is; daarom denk ik dat dit inderdaad geen echte oplossing voor een bestaand probleem is. Dat is niet omdat de tankklep dan automatisch open zou gaan bij alles wat beweegt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 00:29]

Ik wil niet dat iemand (kan een robot zijn, of iets anders) mijn laadklep kan openen terwijl mijn auto op slot staat.
Wat jij wil is niet relevant, als het systeem zo in elkaar gezet wordt door de fabrikant.
3. Bepalen locatie laadpoort Hoe gaat die slimme robot ruiken wat voor model dit is?
Er zijn zoveel technieken die dat mogelijk zouden kunnen maken, NFC, optische herkenning, etc.
Wert wellicht niet met alle auto's, maar wel met auto's die compatible zullen zijn met dit systeem.
Mee eens, ze kunnen deze tijd beter besteedde aan het verbeteren van de software.
Alles kan, de zee naar de maan verplaatsen kan in de toekomst ook, maar is het praktisch ?.
Een robot vs een verleng snoer wat is goedkoper, of een laad lus in de parking...
Er zijn al systemen waarbij de laadcapaciteit wordt verdeeld automatisch over meerdere laadpalen. Dit zal zeker goedkoper zijn dan een robot in vrijwel alle situaties. Uiteindelijk krijg je denk ik een laadzone en een gewone zone in een garage, met meerdere plekken die wel een laadpunt hebben bij elkaar gegroepeerd. Het is niet nodig om ze op elke plek te hebben.

Het wordt terugverdiend in laadkosten, net zoals een tankstation op de snelweg nu haar hoge huurprijs terugbetaalt door marge in de brandstofkosten en snack-verkoop.
Wellicht een flinke klus, maar dat tegen een fractie van de kosten, dat is geen slechte investering. Daarnaast weet je op basis van de bezetting vrij aardig hoeveel aansluitpunten je nodig hebt.

Die gemiste inkomsten zie ik even niet, tenzij de parking altijd 100% bezet is en je tijdens het monteren enkele tientallen plekken even een dagje vrij moet houden. Stel dat je 1000 plekken van stroom wilt voorzien en iedere plek daardoor één hele dag niet beschikbaar is. En stel dat een dag parkeren 50 euro kost (wat flink aan de prijs is!), dan kost dat maximaal € 50.000 aan gederfde inkomsten. En dan heb je voor de komende 10 jaar op 1000 plekken stroom... Hoeveel parkeergarages zijn er van dit formaat? En die dan ook nog eens elke dag 100% bezetting hebben? En 1000 plekken elk voorzien van minimaal 11Kwh, dat is evenmin bijzonder realistisch, die stroomcapaciteit is er helemaal niet.
Hoe is het efficiënter om zo'n ding te kopen? Hoeveel robots ga je in de garage zetten? Je robot kan maar 1 auto opladen. En dan moet de robot weer opgeladen worden, en de accu om de auto op te laden. Dan zit je nog met het onderhoud, want er zitten veel beweegbare delen op.
En moet ook nog eens bij een auto zien te komen, dus je moet er aparte infrastructuur voor gaan voorzien tenzij je wilt dat hij de rest van de auto;s in de weg gaat rijden en dan moet er ook nog eens ruimte zijn in de buurt van de auto waar dit ding kan staan (zie foto's). Ik ben nog nooit in een parkeergarage geweest waar je gewoon zo'n robot kan neerzetten en het werkt.

Het is veel efficiënter om gewoon wat plaatsen te converteren naar een plek met lader dan de parkeergarage compleet te verbouwen zo dat er op elke plaats een robot kan komen en een auto kan laden. Ook super handig dat iedereen de laadpoort ergens anders heeft zitten.

Weet je wat veel makkelijker zou zijn als je perse overal kunt laden en geen vast punt wilt maken? Een systeem in het plafond waar een robot een rail volgt. Als je het nog makkelijker wilt maken zorg je er voor dat men het zelf moet aansluiten, hoef je niet te gaan zoeken naar de laadpoort.

Voordelen: staat niet in de weg, kost geen vloeroppervlak (want dat is juist wat je wilt maximaliseren went inkomsten), geen accu's want je kunt gewoon het systeem bedraad maken.
Ik gok dat het nog goedkoper kan zijn dan een zo;n robot ook.

Zo'n robot is leuk als PR materiaal bij een event of zo maar ik denk niet dat er een garage houder is die hier brood in ziet.
Je robot kan maar 1 auto opladen
Nee, die robot plaatst accupacks bij de auto... en dat kan hij meerdere keren doen.
Het is niet efficiënt, omdat je relatief veel ruimte nodig hebt naast de auto om die robot en zijn accu-karretje tussen de auto's door te laten gaan. En laten parkeergarages zich nu juist kenmerken door hun krappe ruimte om zoveel mogelijk auto's in een zo compact mogelijke constructie te krijgen...
Wat is volgens jou dan wel efficiënt?
Swappable battery. Nio gaat het doen. https://youtu.be/oTXptUuKGrc
Het is geen simpele installatie, maar je doet een tankbeurt in een paar minuten, zoals we gewend zijn.
Het lost ook het probleem van actieradius op.

Een bestaande benzinepomp kan zó omgebouwd / uitgebreid worden tot een swapstation.
Wel jammer dat laadpalenfabrikantenen -installateurs spoedig overbodig worden.
Gaat hem niet worden. Dan zit je met torenhoge leasetarieven voor battery packs, want van wie is dan je accu? En dan zouden alle auto's, alle typen, alle modellen dezelfde accu formfactor moeten gaan gebruiken, op hetzelfde voltage, zelfde aantal kWh... Kansloze utopie.
@Tozz
Kansloos??
Een EV kan je dan prijzen zonder batterypack, het duurste onderdeel. De aanschaf van een EV wordt er flink goedkoper van!
Die huur je dan op basis van tijd en afgelopen lading. Er is zat geld in de wereld om die accu's te financieren. Net zoals er containers en gasflessen zijn. Shell helpt :) hier misschien ook wel.
Je hebt wel een puntje mbt formfactor... maar het is ook gelukt om de stekker(s) te standaardiseren.

Ik zie swappables echt als de toekomst. Voor professioneel vervoer (vrachtwagens) en lange afstandsreizen onmisbaar. Dat uren moeten wachten op laadstations... dat is toch geen serieuze oplossing als tijd=geld.
Maar je hoeft geen uren te wachten. Een snellader heeft in +/- 20 minuten mijn auto voor de helft gevuld. Maar de grap is.. ik kom nooit bij snelladers, tenzij ik naar een vakantiebestemming rij. En dan zijn die 'verplichte' stops elke 3 a 3,5 uur best wel fijn.

Binnen Nederland laad ik de auto 's nachts.. Dan wacht ik er niet op. Of op bestemming, als ik bv. een afspraak bij een klant heb. Ook dan wacht ik er niet op. En met 15 kW laden heb je met 2 uurtjes vergaderen toch weer 30 kWh geladen, en dat is weer ruim zat om thuis te komen.

In praktijk wacht ik minder op het laden van mijn auto dan dat ik vroeger kwijt was aan diesel tanken.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 24 juli 2024 00:29]

Die kabels moet je toch leggen want die robots laden zichtzelf niet op.
De kost van wat kabeltjes is ook stuk lager dan die robots aankopen. Vergeet ook niet de verloren ruimte om die robots te stockeren.
Minder plaats voor wagens en dus minder inkomsten.
Echt onnodig. We hebben nu toch ook niet de hele garage van benzinepompen voorzien? Ja het is handig dat je kunt laden, maar je hoeft echt niet overal en altijd na iedere rit te laden. Liever een extra supercharger dan over in een centrum laadpunten.
Wat kosten een paar stekkers nou echt? Zo'n robot loopt ook in de tonnen
Buiten garages zijn er wel meer handige toepassingen te bedenken.
Neem bijvoorbeeld de vele woningen zonder eigen oprit of zonder eigen parkeerplaats. Dan heb je vaak niet de mogelijkheid om een oplaadkabel naar je auto aan te leggen. Zo'n robot kan dat probleem op een mooie manier oplossen.
Hoe willen ze voorkomen dat die robot wordt gestolen? Laadkabels zijn al diefstal gevoelig.
Laadkabel diefstal gevoelig ?
Heb je een elektrische auto ?

Die kabels worden aan beide kanten gelockt.
De kabel in de paal gaat alleen los als je je laadsessie beëindigt en die in de auto, als je je auto van slot haalt.

Absoluut niet diefstal gevoelig dus..
Was dat maar zo'n feest. Niet bij alle laadpalen. Bijvoorbeeld de Vattenfall-palen: auto vol, kabel geunlocked aan de paal. En extragratis inclusief unlock aan mijn EV.
Dat kan niet anders dan een fout van Vattenfall, ik ben werkelijk waar nog nooit een paal tegen gekomen die zomaar de kabel eruit knalt, en mijn auto doet dat al helemaal niet..

Zoals ik al zei : een fout, niet van alleen Vattenfall in dit geval, maar het is dus ook al opgelost..
https://www.autoblog.nl/n...l-tesla-laadkabels-549177

[Reactie gewijzigd door iketot op 24 juli 2024 00:29]

dat is/was een tesla kwaal. En vattenfall heeft dat "probleem" opgelost door aan de paalzijde niet meer te unlocken totdat je weer scant met je kaart/druppel.
Diefstal van laadkabels kwam recent bij Opsporing Verzocht (als ik het goed heb, daar) in de uitzending.
Maar draadloos laden is misschien ook een oplossing.
Draadloos laden? Dat is bij telefoons al niet zo'n goed idee wegens de verliezen, maar bij auto's gaat het om heel serieuze hoeveelheden energie. Dan wil je toch echt de efficiëntie van een kabel lijkt me.
Draadloos laden kan best efficiënt. De beide windingen van een normale transformator zijn ook galvanisch gescheiden. Dus als je een transformator zou opknippen, 1 deel op de weg, ander deel onder de auto, dan is het een kwestie van zorgen dat ze goed boven elkaar zitten.. En dan kan dat best goed werken zonder veel verlies.

Het "nadeel" is dat dit alleen kan met wisselspanning. DC snelladen gaat 'm dus niet worden op die manier. En dat beperkt het vermogen toch van +/- 7 tot 22 kW.
In een trafo zijn die spoelen echter wel gekoppeld. Ze liggen om elkaar heen en hebben een (gedeelde) magneetkern. Dat ontbreekt hier en dat scheelt nogal.
Heb je het nieuws gevolgd afgelopen week?
Dat was dus een fout en is zeker niet standaard, en ook al opgelost inmiddeld : https://www.autoblog.nl/n...l-tesla-laadkabels-549177
Dan alsnog...

Je geeft je reactie alsof @Rouwette iets heel doms zegt. Dit is echter niet zo.

Het was mogelijk, en zou me niets verbazen als er meer merken zijn die eenzelfde 'bug'/'feature' hebben.

En ja, ik rij elektrisch, en er zit zelfs een knopje in (waarvan veel mensen wellicht geeneens weet hebben, en per ongeluk geactiveerd kunnen hebben) die er voor zorgt dat de kabel niet vergrendeld wordt.

Goedemiddag!

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door bodelier725 op 24 juli 2024 00:29]

En ik vermoed toch dat deze fout vaker en vaker zal voorkomen hoe meer EV's er komen.

De huidige werkwijze waar men de auto maar een dagje aan de lader laat staan is niet vol te houden als je meer EV's krijgt, men zal de EV moeten afkoppelen bij een dagje winkelen en gewoon naar een parkeerplaats rijden in de toekomst.

Het is economisch niet haalbaar om een parkeergarage 100% vol te gooien met stekkers die voornamelijk een kabel vasthouden.
Dat hoeft ook niet. Ik hoef namelijk niet te laden als ik naar een parkeergarage ga. Dat heb ik thuis al wel gedaan. Ik rij nu 2,5 jaar elektrisch en ik heb minder dan 5 keer een publieke laadpaal gebruikt.
- Tering herrie bij optillen
- GPS delen bij snelheden boven de 3 km/h, via app direct naar lokale politie te versturen.
- Kabels locken tot eigenaar van auto in de buurt is.
- Onbruikbaar maken op afstand.

Er zijn legio dingen te bedenken om te voorkomen dat ze gestolen worden, dat zal een van de laatste redenen zijn om het niet te maken.
Voor ieder auto te laden ben je 2x zo lang bezig omdat die robot een accu meesleurt die ook weer opgeladen moet worden, dat betekent dat iedere robot 3 tot 4 autos per nacht kan laden.

Je kunt beter een vaste robot ( die alleen de kabel omplucht ) hebben die alleen 4 of 8 autos kan laden met 1 aansluiting. Maar dan moeten we eens maar weer eens 1 laat plug invoeren en verplichten, anders werkt dat natuurlijk ook weer niet
Die is er in feite al. CCS is de defacto standaard.

CHAdeMO is echt wel dood nu. De enige die dat nog echt gebruikte in Europa is Nissan, en die is overgestapt voor toekomstige modellen.
Dan moeten ze een robot maken die volledig autonoom over de openbare weg kan (en mag) rijden.

Als ze dat konden, dan verkocht VW geen auto's meer. Dan maken ze een autonome taxi's. En is het bedrijf in 1 klap 2 triljoen euro waard.

En zo'n autonome auto kan dan naar een laadpaal rijden. Die robot is dan overbodig. Je houdt alleen het deel over dat de stekker in je auto stopt.
Ik zie die robot ook niet over de snelweg scheuren naar de volgende woning. Ik dacht meer aan met max voetgangerssnelheid over het voetpad naar de volgende auto in de straat.
Je moet niet denken dat ze dit ook echt gaan produceren in redelijke hoeveelheden, daar is het concept veel te idioot voor.

Dit moet je net zien als zo'n belachelijke all-glass conceptauto. Het is reclame voor je merk en iets leuks om te showen aan aandeelhouders, niet iets wat je echt gaat doen. Het grote scherm met ogen en de nodeloze lichtstrepen geven ook iets aan.

Alleen al het verlies in energie, tijd en kosten die je maakt door eerst een batterij te laden om daarmee een andere batterij te laden. Als je wilt dat die robot geen heen en weer tripjes moet maken voor één lading moet zijn batterijcapaciteit groter zijn dan die van de auto, en de batterij is één van de duurste en zwaarste onderdelen van een elektrische auto. En wil je twee auto's laden, dan moet de robot eerst tussentijds zichzelf laden en duurt het i.i.g. 1.5x zo lang, als niet meer.

Of dit ding wordt nooit gemaakt, of we zien het één keer op een beurs terug en dan nooit meer.
Ok dat concept van Samsung was mij niet bekend. Dus innovatief inderdaad niet zo zeer. Maar de rest, als je een parkeergarage vol gaat hangen met laders omdat er mogelijk een EV komt te staan die mogelijk wil laden is beetje omslachtig niet? kun je beter van die bots hebben die per 10 auto's af en toe een accu aansluiten en afkoppelen als die klaar is met laden. Dat lijkt me ook nog eens heel goed voor je E-waste, gezien je dan maar 10% van je laders dient te vervangen als dat spul weer sneller wordt. En dat gaat de komende jaren nogal eens gebeuren lijkt me.
Niet voor niets zijn er elementen van starwars en terminator in verwerkt. Dit moest gewoon even een leuke marketing statement zijn om de consumenten ervan te doordringen dat VW enorm bezig is met EV's.

Zo'n R2-D2 naast je auto is natuurlijk pure kolder. Maar een robot in de vorm van een robotarm die een kabel inplugt in de laadpoort zou zomaar de toekomst kunnen worden.
In combinatie met de zelfstandig rijdende auto die naar die robotarm rijdt zodra die vrij is...

Dat lijkt me inderdaad een stuk haalbaarder, dan dit, omdat we de auto's toch al zelfstandig willen laten rijden.

Auto: "Er is een plaats vrij gekomen op de lader hier om de hoek. Zal ik gaan laden? Accu 63%"
Jij: "OK"
Auto: "Ik rij naar de laadplek"
Laadrobot: "Uw auto is aangesloten op mijn lader"
Auto: "Ik ben aangesloten op de lader"
[wacht]
Auto: "Ik ben volgeladen, ik zoek een parkeerplaats."
Laadrobot: "Uw auto is volgeladen. Parkeer hem alstublieft ergens anders"
Auto: "Ik sta geparkeerd drie blokken verderop."
[einde werkdag]
Jij: "Kom me halen, ik ben klaar met werken"
Auto: "Onderweg, ik ben er over 3 minuten en 41 seconden"

Zo moet het worden, toch?
Gedoe met rijdende laadrobots en extra accu's volkomen overbodig.
‘Direct aan het stroomnet’ is niet de toekomst van EV’s wat snelladen betreft. Wil je ff quick chargen dan gaat dat via buffers moeten gebeuren on het stroomnet van die pieken te ontlasten. En dit is daar een mooi voorbeeld van. Rechstreeks van het net 50Kwh halen zal in de toekomst worden dan via een buffer werken.

Opzich is het idee dus niet per definitie duurder en het zou parkings kunnen omtoveren tot publieke laadstations. Maar het grootste probleem is waarschijnlijk het gebrek aan een standaard. Niet elke auto kan bijv vooraan opgeladen worden en het zou op elk merk moeten werken om succesvol te zijn.

Nieuwe bedrading zal idd met meest haalbare zijn, en dat aansluiten op een bufferbatterij zoals tesla doet op enkele van zijn super chargers.
Juist via een accupakket is gewoon verspilling bij het opladen en ontladen van dit pakket. Daarbij kan dit pakket een ev voor 1/3 laden dus wat daar snel aan is. Daarbij is deze oplossing voor als je lang de tijd hebt en niet snel door moet.
Snelladen is nu nog aan het net, maar zodra er meer EV’s komen is een tussen batterij noodzakelijk om het net te ontlasten. Je kan geen hele parking auto’s snelladen via het net. Tijdens de pieken moet je met buffers werken om dan ‘snachts die buffers bij te laden of indien er veel wind/zon is.

Li-ion kan perfect hoge stromen aan dus ik zie het probleem niet, this een principe dat al wordt toegepast.

Elektrciteitsprijs is nu nog vrij constant maar er gaat een tijd komen dat het vraag/aanbod gedreven zal zijn voor de consument. Dus is dat enkel van toepassing voor de leveranciers.
Die batterij zit nu toch juist in de auto. Dan kun je toch beter per auto instellen wanneer de batterij vol moet zijn en dus idd in de nacht, avond, ochtend of wanneer het uitkomt laden. Die extra accu zorgt dan juist voor meer belasting van het net omdat je zo 80 procent verlies hebt door deze er tussen te zetten.

Snelladen in een garage is niet nodig, daar parkeer je toch juist als je thuiskomt, bij iemand op visite gaat, dagje winkelen, in hotel etc. Dan hoeft de accu niet in 30 minuten vol.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 juli 2024 00:29]

Ik zie er toch wel brood in een paar van die robotjes bij elk tankstation. Ga maar in het laad-parkeervak staan, robotje doet alles voor je. Je hoeft zelf geen stekkers te wisselen, nada. Auto opgeladen? Robotje gaat terug naar basisstation en laadt zelf weer op. Zorg dat je er voldoende hebt die elkaar kunnen afwisselen en je hebt een best handig systeem toch?
Efficient is ver te zoeken inderdaad ik zie alleen maar meer verlies en accu afval
Onzinnig, je laad een accu met een accu, verlies op verlies, lijkt me toch een slecht idee.... en die laad robot maar manoeuvreren tussen de auto’s door want dan zit de aansluiting voor, dan achter etc
ziet er uit als een interessant concept, maar zie ik niet zo veel in rijdende robotjes. Ook voor garages waar elke m2 telt als inkomstenbron wil een gemiddelde garagehouder deze niet opofferen aan een pad voor de robots en hun karren lijkt me.

Voor dergelijke garages zie ik meer potentie voor systemen gekoppeld in het dak.

Lijkt me daarnaast evident om het systeem universeel te maken. Anders zit je straks in een nieuwe mobiele telefoon oplader probleem.
Integratie in de muur wellicht ook? Met een soort uitschuifbare arm zou dat bewerkstelligd kunnen worden. Bovendien denk ik dat een dergelijk concept hoopvoller is in garages van appartementencomplexen e.d.
In de relatief kleine VVE garages zou juist een lange kabelarm oplossing veel kansrijker zijn dan toch? Een kleine "plug hem er in"-robot met een kabelgeleider langs het plafond, ofzo. Om beurten laden gedurende de nacht, vanaf de centrale sterke bekabelde lader. Misschien wel met een accupack dat overdag door de zonnepanelen gevuld is.
Integratie in de muur wellicht ook? Met een soort uitschuifbare arm zou dat bewerkstelligd kunnen worden. Bovendien denk ik dat een dergelijk concept hoopvoller is in garages van appartementencomplexen e.d.
En wat is dan het verschil met een kabel die je inplugt?

Natuurlijk een belachelijke oplossing, een stopcontact bij elke parkeerplaats zal altijd een stuk goedkoper zijn dan een robot die een accu naar een auto sleept en dan de accu weer naar een lader moet halen. PR, marketing.....
Ik zou zeggen dat dat dus ook automatisch kan. En het liefst op zo'n manier waarop iPhones opladen. (50% gedurende het grootste deel van de nacht en in het laatste uur helemaal opladen
Noemen ze dat niet gewoon ene stopcontact? Zo'n integratie in de muur ;)
"Iets" in de vloer lijkt me nog steeds een toekomstbestendiger optie. Het liefst via inductie zodra dat efficient kan.
Dit lost alle stekkers-die-niet-passen en ruimtegebrek op.
Een soort antenne die dan tegen de auto aan gaat? Met magnetische of inductievelden onder de auto wordt dat gebied gevaarlijk voor huisdieren of metalen voorwerpen
Sensoren zijn je vriend.

In mijn ideale toekomst hebben auto's 4 motoren, in elk wiel 1. Desnoods klap je een klem tegen de velg en laadt je zo. Als je vervolgens niet betaalt staat je auto muurvast. Ook geen wielklem meer nodig. :P
Inductie heeft sowieso veel verlies. Bij het laden van grote stromen is dat gewoon niet haalbaar. Als het al zou kunnen voor zo'n voltages en wattages.

Ze maken het zichzelf gewoon moeilijk. Een elektrische auto opladen doe je met elektriciteit. Punt. Die elektrische stroom is niet anders voor een Tesla dan voor een Nissan Leaf. Natuurlijk kan een Leaf niet fastchargen en laadt niet elke auto aan dezelfde snelheid of zelfs op evenveel fasen. Maar het is en blijft gewoon elektriciteit.

Er moet een standaard plug komen en het netwerk moet gedeeld worden tussen merken. Je ziet toch ook geen VW of Peugeot tankstation langs de weg? De fabrikanten van elektrische auto's hebben het nadeel dat ze buiten de auto ook de laadinfrastructuur moeten voorzien. Als ze elkaar ook nog eens allemaal gaan uitsluiten en exclusiviteit gaan benadrukken, hebben we tegen 2030 nog altijd geen fatsoenlijke netwerk.

Je kan jezelf ook de vraag stellen: waarom bouwt Eneco of Essent geen elektrische tankstations? Omdat inkomsten naar de fabrikant moeten blijven gaan, ook na de aankoop van de wagen. En daardoor is er geen compabiliteit tussen merken, geen standaarden, en geen fatsoenlijke dekking voor een andere auto dan een Tesla.
In garages met hoogbouw er boven, is men vaak wat huiverig voor electrische auto's vanwege brandgevaar.
In hoogbouwwoningen zet men daarom ook niet graag een lader neer.
(Brandweer heeft speciale watercontainers nodig, waar de complete auto ingetakeld moet worden, en 24 uur in moet blijven om ze uit te krijgen. Daarbij onstaan ook veel giftige dampen, en kan de temperatuur dusdanig hoog oplopen dat er schade aan de draagconstructie van het gebouw kan ontstaan.)

Zo'n robotlader kan dan misschien wel een tussenoplosing zijn voor als VVE besluit geen laders toe te staan. Maar het brandgevaar blijft, of wordt groter als er door de robots meer electrische auto's in hoogbouwgarages komen.

(Ik ben voor electrische auto's, maar vraag me af hoe brandgevaar opgelost gaat worden in hoogbouwgarages.)
Ik kan je verzekeren dat de brandweer ons heeft verboden om laders te plaats sen in onze ondergrondse parkeergarage. Wij hadden een extra investering gedaan zodat 20 fast chargers konden plaatsen. Dus het zijn zeker geen indianen verhalen.

Blussen was volgens hen onmogelijk op deze locatie.

Eigenlijk wilden ze electrische wagen helemaal verbieden in de garage.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 00:29]

Fastchargers in een garage 8)7

Ik neem aan dat je gewone 3 fase laders bedoeld?

Dan neem ik aan dat de brandweer ook de benzine auto's helemaal wil verbieden? Want de kans dat die ontbrand is eenvoudigweg groter.
Leer mij de brandweer kennen. Ze doen goed werk . Maar als je een brandweerman de veiligheid zonder restricties laat bepalen dan moet iedereen met de fiets (zonder accu) en is er zelfs geen stroom in het gebouw.
Het was in 2017, dus ja 50kwh chargers. De brandweer commandant wees er ons op dat de enige manier om een electrische wagen te blussen je hem volledig moest onderdompelen. Tegen de tijd dat je daarin zou slagen, zou de ondergrondse parkeergarage met meer dan 100 electrische wagens, al een inferno zijn die je onmoglijk nog kon blussen.

En de commandant heeft het laatste woord in dit soort zaken. Negeer je zijn advies en er gebeurd toch wat, ben je persoonlijk aansprakelijk
Een commandant heeft het laatste woord, mits die niet in strijd is met de wet. Opladen in een parkeergarage mag mits je de juiste voorzieningen tref. Het verbieden kan de commandant niet en zeker niet in strijd met de wet. In 2017 moest de wetgeving op dit gebied nog meer vorm krijgen. Maar zeker gezien de statistische kans op ontbranding van een EV (kleiner dan bij een ICE) is het zomaar verbieden not-done.

M.a.w. je bent pas persoonlijk aansprakelijk als je de wettelijke richtlijnen niet gevolgd hebt. Niet omdat een brandweer commandant dit zegt. Een commandant zal dan ook nooit verbieden, maar maatregelen aangeven. Dan kan het economisch niet interessant zijn maar is het niet verboden.

ps. Het is ook gewoon te verzekeren:
https://www.centraalbehee...s-in-de-parkeergarage-vve

ps. 50 kW in de garage? Ik denk eerder aan 22 kW (3-fase) Overigens meer dan genoeg voor een nacht laden. Thuis laad ik de Tesla 's-nacht op 1 fase 20 Ampere is 4kW (ja dat kan en mag :) ). Iedere ochtend weer netjes 80% vol.

Misschien is toen 50kW besproken met de commandant en dan heeft hij elektrotechnisch gezien een goed punt. 50kW is namelijk DC laden en dan heb je een hele andere installatie nodig... en dat in een garage 8)7

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 24 juli 2024 00:29]

De laatste keer dat ik in NL was, zag ik tientallen EV's in diverse parkeergarages staan die aan de lader hingen. Dat waren alleen geen snelladers, maar gewone AC laders. Maar 20 snelladers (350kwh elk?) is imho ook wel heel erg veel voor een parkeergarage, ik zie daar het nut ook niet van in. Met 20 AC laders heb je het over hele andere vermogens en dat kom je overal in de parkeergarages tegen. Wellicht dat de snelladers de reden zijn dat jullie aanvraag is afgewezen. Met AC heb je het probleem in elk geval niet.

Blussen in een parkeergarage is altijd lastig, maar heeft niets met AC laders te maken.
Alleen zijn lithiumbatterijen niet te blussen. Het is niet zo gevaarlijk als LPG, dat is zwaarder dan lucht en zakt naar het onderste niveau van de parkeergarage.

Maar het is niet logisch dat niet-blusbare stoffen ondergronds geparkeerd mogen worden.
Gevaar is gelijk aan risico.
Risico = kans x effect.

De kans dat een EV in de fik vliegt is al kleiner dan van ICE en watersto
Het effect is middels juiste maatregelen enorm te reduceren
De Rijksoverheid en TNO (2014) geven reeds aan dat de
procedure van het opladen van een elektrisch aangedreven personenauto dusdanig
is dat de brandveiligheid voldoende is geborgd. W
https://www.rijksoverheid...igheid+parkeergarages.pdf

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 24 juli 2024 00:29]

De kans dat het gebeurt is klein, maar de impact voor hoogbouw (en bewoners) kan groot zijn.

Als je een idee wilt hebben hoe de brandweer in NL er over denkt, kijk dan:
https://www.bnnvara.nl/ka...autos-vanwege-brandgevaar

Een veiligheidsexpert in die uitzending:
Laden in parkeergarages is absoluut uit den boze, dat is dom, dat is dwaas, dat durf ik zelfs crimineel te noemen.
Hier gaan vele doden vallen als de overheid niet ingrijpt.
https://www.ifv.nl/kennis...angedreven-voertuigen.pdf
Elektrisch aangedreven voertuigen gebruiken veelal lithium-ion battery packs als energieopslag. Branden in dergelijke battery packs wijken af in met name het brandverloop en de brandduur. Daarnaast wijkt de samenstelling van de zeer giftige en bijtende stoffen die vrijkomen bij een brand in een elektrisch aangedreven voertuig af ten opzichte vandie van een conventioneel voertuig. Deze risico’s dragen eraanbij dat brandbestrijding, zeker in parkeergarages, mogelijk beperkt of helemaal niet kan plaatsvinden.
Ben benieuwd hoe ze dit in steden als Rotterdam gaan omlossen. Het aantal appartementencomplexen schiet daar uit de grond, veelal met ondergrondse parkeergarage. Straks is de Zalmhaventoren af, welke een stuk hoger is dan de Euromast, vol met woningen er in. Toch jammer als je dan in een miljoenen appartement woont, maar niet de vrijheid hebt om je auto in je eigen garage elektrisch te laden.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 24 juli 2024 00:29]

Dus die veiligheidsexpert beweert eigenlijk dat elektrische auto's uit den boze zijn. Want parkeren in een garage is wereldwijd normaal, rijden door een tunnel is normaal, in een file staan in een tunnel is (helaas) ook normaal en brand komt (helaas) ook voor. Wanneer een EV gevaarlijker is dan een ICE vanwege brand, dan is een EV dus ongeschikt.

Maar dan even een quote van een factsheet:
Uit eind 2012 door het Duitse expertisecentrum DEKRA uitgevoerde brandtesten blijkt dat elektrische en hybride elektrische voertuigen met een lithium-ion accu bij brand minstens zo veilig zijn als voertuigen met verbrandingsmotoren en conventionele accu’s. De vlammen- en rookontwikkeling bij brandende accu’s bleek zelfs significant minder te zijn dan bij benzine en diesel. De rook van zo’n accu brand kan daarbij wel bijzonder giftig zijn, waardoor het gevaar daarvan vergelijkbaar is met die van een brand met conventioneel voertuig.
Uit de tests die Dekra uitvoerde kwam bovendien naar voren dat het vuur zich minder snel verspreidt omdat er geen brandbare vloeistoffen uit de lithium-ion accu’s lekken. Voor het blussen van de batterij branden is een overvloed aan water gebruikt. Analyse van het bluswater laat zien

dat de milieubelasting voor het blussen van brandende voertuigen met lithium-ion- en reguliere 12-volt accu’s vergelijkbaar is.
Die beste expert heeft imho de schijn tegen.

Ik ben (als leek) wel van mening dat het niet nodig is om snelladers in garages te installeren, een AC lader is voor een parkeerplaats goed genoeg. En dat zou je voor een garage nog kunnen maximeren tot 11kwh, wat gewoon een standaard stroomaansluiting is.
De Kassa uitzending bevat niet één expert, maar diverse experts.
https://www.bnnvara.nl/ka...autos-vanwege-brandgevaar
Veiligheidsexperts van Burghgraef van Tiel en Partners en Buro C+B Advies zijn van mening dat ondergronds laden verboden zou moeten worden. Ook Emeritus Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale zegt dat het wachten is op de eerste ramp waarbij een grote is kans op slachtoffers.

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid wil ondergronds laden eveneens aan banden leggen.
De link die je aanhaalt is van 2012/2013 gehost op IFV, waar naar een onderzoek van DEKRA wordt verwezen. De expertise van DEKRA ligt bij voertuiginspectie en voertuigveiligheid.
De Kassa uitzending die ik aanhaalde is recenter, namelijk van februari 2020. Er komen experts aan bod die breeder kijken dan hoofdzakelijk het voertuig, namelijk brandbestrijding en gebouwveiligheid. De PDF van Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) waar ik naar linkte, is van december 2020. IFV is dus op de hoogte van het DEKRA onderzoek van 2012, maar ondanks dat schrijft IFV in december 2020:
Deze risico’s dragen eraanbij dat brandbestrijding, zeker in parkeergarages, mogelijk beperkt of helemaal niet kan plaatsvinden.
Inzichten over veiligheid kunnen veranderen. Dat lijkt dus ook te gelden voor brandveiligheid van elektrische auto's in garages, in het nadeel van elektrische auto's. Meer onderzoek zal nodig zijn voor de juiste maatregelen en wetgeving.
Ook voor garages waar elke m2 telt als inkomstenbron wil een gemiddelde garagehouder deze niet opofferen aan een pad voor de robots en hun karren lijkt me.
De robots kunnen gewoon gebruik maken van dezelfde banen als waar de auto's gebruik van maken.
dat lijkt me sterk, omdat de paden tussen auto's smal zijn en vaak daar ook palen zijn voor de constructie van de garage.
En waarom zouden de robots tussen de auto's moeten zijn? Zolang je er voor zorgt dat de "laadkant" van de auto maar aan het pad staat is dat niet nodig. De robots zijn kleiner dan een auto, dus overal waar een auto kan komen kan de robot ook komen.
in die zin heb je inderdaad gelijk, als het laadpunt bij elke auto in de 'motor'kap zit, dan zou dat goed kunnen.

de meeste garages zouden dan inderdaad geschikt zijn.
Dan nog moeten heel veel parkeerplaatsen omgebouwd worden en zullen de parkeerschades toenemen
Veel parkeergarages zin ingedeeld om alleen maar vooruit in te parkeren door de parkeerplaatsen schuin te plaatsen. Nu kun je dat om draaien en schuin de anderen kant op, maar veel mensen hebben al moeite om een auto vooruit in zon smalle parkeerplaats te zetten laat staan dat ze dit achteruit moeten gaan doen Er zijn trouwens ook autos die alleen maar een aansluiting aan de zijkant hebben hoe moet dat dan.
Nu kun je dat om draaien en schuin de anderen kant op,
Mogelijk op te lossen door de hele stroom door de garage om te draaien, dan hoef je alleen de in- en uitgang aan te passen.
Er zijn trouwens ook autos die alleen maar een aansluiting aan de zijkant hebben hoe moet dat dan.
Kijk het filmpje, die auto heeft de aansluiting aan de zijkant, en de robot kan er gewoon bij met zijn (lange) arm.
En als de aansluiting nu aan de zijkant achter zit net als bij de tesla ?
Zoals in het filmpje?
Dan parkeer je vooruit in in plaats van achteruit...
En de garage moet even nieuwe strepen schilderen zodat de vakken niet meer schuin zijn, levert ook nog eens meer ruimte op.
Steek je creativiteit in oplossingen, niet in het bedenken van problemen...

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 24 juli 2024 00:29]

Je snapt niet dat in heel veel parkeergarages niet kunt kiezen voor of achteruit inparkeren. Daar is geen ruimte voor. Door dat er geen standaard is gaat dit dus niet werken
In de video is ook te zien dat hij aan de achterkant van de auto staat bij het inpluggen. Hij hoeft niet tussen de auto's in te komen. Ook lijkt het me op basis van hoe het model er nu al uitziet dat ze er rekening mee hebben gehouden dat die tussenruimte niet heel breed is bij standaard parkeergarages.

Als dit soort bots een eigen pad nodig hebben maakt het ze idd gelijk obsolete. Het zou namelijk beteken dat elke bestaande parkeergarage opnieuw moet worden ingericht, en vaak is bij de bouw de inrichting al bepaald. Als je een geheel nieuwe parkeergarage neerzet zou ik zeggen dat je voor vaste laders gaat, of in ieder geval bekabeling ligt naar alle plaatsen voor toekomstige laders.
Of dat ie onder de auto door kan
Als de parkeergarage meerdere lagen heeft is dat geen probleem :+
Volgens mij kun je ook beter dan een wat dunnere kabel met minder capaciteit naar meerdere auto's doen dan allemaal karretjes laten rijden. Idd kom ik vaak in garages net mijn auto uit, laad staan dat er robots langs kunnen rijden.

Daarnaast is zelfs de vraag of je wel wilt laden in garages....

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 juli 2024 00:29]

Maarja, een paar wat grotere robots met langere armen is een HEEL stuk goedkoper dan elke 2 parkeerplekken een laadarm te geven, of het is 1 arm die via een rail van boven naar beneden werkt, maarja dan heb je nog steeds meer 1 arm die meerdere auto's moet vullen, maar een railsysteem aan het plafond zou natuurlijk een optie zijn waar meerdere armen over een heel traject heen kunnen die ook elkaar kunnen passeren.
Ik vraag me af of het niet goedkoper is om gewoon alle parkeerplaatsen van een parkeergarage van een lader te voorzien. Een standaard AC lader met wat load balancing logica is spotgoedkoop. Het enige wat dat ding doet is wat communicatie met de auto, communicatie met de andere laders en domweg de relais openen voor wisselstroom naar de auto. Deze laadrobots daarentegen zijn een stuk duurder, mede door het accupakket. Een accupakket dat overigens ook nog slijt, want als die elke dag 1 of 2 volledige laadcycli doormoet, heeft die ook niet het eeuwige leven.

Neemt niet weg dat ik het vanuit technisch oogpunt natuurlijk wel een gaaf apparaat vind :)
De Tesla Snake ziet er wel meer cyberpunk uit https://www.youtube.com/watch?v=uMM0lRfX6YI
Ben ik de enige die vanaf +- 5 seconden in de drums de tune van terminator hoort? XD
Niet alleen de drums, ook R2-D2 volgens mij...
In deze video hoor ik inderdaad de terminator en star wars.
Dit is een niche op een niche. Als je al een garage hebt, én een electrische auto. Én dan nog de luxe willen om niet de kabel op te pakken in in je auto te prikken. Dan kan het een idee zijn.

Maar het gaat dan al weer mis als je wat verder wilt rijden dan je actieradius, mochten we dat ooit weer mogen. Dus veel meer dan een stekker met kabel naar de muur is het niet. En zeker niet hoe we in Nederland woningen hebben ingericht. Mischien zijn er landen waar iedereen wel een mogenlijkheid tot eigen garage hebben zijn.
Ik vraag me af hoeveel energie hierbij verloren gaat. Voor dat lijkt dit mij uitermate inefficiënt tegenover ‘direct’ van het net laden.

Zelfde geldt voor draadloos laden, hier (lijkt mij) het verlies ook hoger dan simpelweg via een kabeltje.

Vraag me af waar we heen gaan met deze wereld als we al te lui worden om een simpel kabeltje in je auto te steken...
Ik vind het raar, die Tesla’s kunnen toch zelf rijden, waarom niet een ‘dropoff’ waar je hem achterlaat en hij rijdt zelf naar een laadpunt met robot-arm, en als hij vol is naar een ‘staging’ en wanneer je hem weer nodig hebt, dan rijdt ‘ie naar een ‘pick-up’.

Een beetje het idee van Valet-parking, maar dan op basis van de autonomie.
Dit is dan ook voor EV's van Volkswagens en Ford... Voor Tesla's lijkt het mij uiteindelijk wel een mooie optie als deze als je ergens op bezoek bent, zelf gaat laden en dan weer terugkomt als je weggaat.
Precies, zo moet het worden.

En eigenlijk moet ie zelfs gewoon andere mensen vervoeren ondertussen.

[Reactie gewijzigd door dok33 op 24 juli 2024 00:29]

Grappig maar zijn ze dan ook volkomen verantwoordelijk voor de schade als dat ding een kras op je peperdure bak maakt.

Verder lijkt het me ontzettend verspillend om een accu op te laden om vervolgens naar een andere accu over te laden. en die andere accu is volgens mij ook veel groter qua capaciteit en dus zal het laden niet efficiënt en volledig kunnen meer meer bijladen zijn. Om het over de kosten per kwh nog maar niet te hebben want hier betaal je natuurlijk een premium voor. En een premium voor stroom is momenteel 1 van de grote punten tegen een elektrische auto.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.