Ik doe niet aan cherrypicking. Ik geef aan dat ik je voorbeelden weinig concreet vind, en vervolgens geef ik zelf concrete voorbeelden.
Onze defensie bestaat niet specifiek voor oliebelangen. De druk om meer aan defensie uit te geven komt voort uit oude afspraken: 2% van het BNP. Het verschil met vroeger is dat Trump zegt dat we ons aan de afspraken moeten houden, en dat niet alleen de VS er voor moet opdraaien. Met olie heeft dat weinig van doen.
Nederland heeft geen echt luchtverontreinigingsprobleem. Ondanks de enorme toename van auto's is de lucht juist schoner geworden. Landen als India en China hebben wel grote problemen. Daar moeten de maatregelen plaatsvinden die wij in het westen al hebben genomen.
Het heeft oneindig meer effect als Delhi alle tweetakt brommers uitbant dan dat heel Nederland voorzien wordt van warmtepompen. Het probleem is dus niet fossiele brandstof, maar hoe je er mee omgaat.
Neem de dieselauto. Het scheelt nogal of je een VW Golf diesel uit 1985 rijdt, of een nieuwe Euro 6+ diesel met roetfilter en Adblue. De eerste is een grote vervuiler, de tweede kan de lucht zelfs schoner maken.
Verder, het aantal klimatologische crises neemt toe en het grootste deel van de wetenschap schrijft dat toch echt toe aan broeikasgassen a.g.v. het gebruik van fossiele bronnen. De maatregelen die we daardoor moeten treffen kosten ook nog eens geld, veel geld.
Er zijn genoeg kritische stukken van wetenschappers te vinden over het klimaatalarmisme.
De maatregelen die wij moeten nemen hebben te maken met het overschakelen van de ene naar de andere energiebron. Vroegere CO2 uitstoot ongedaan maken zal lastig worden. We kunnen hooguit de uitstoot verminderen. En zelfs dat lukt ons nauwelijks. Windmolens en zonnepanelen helpen niet echt (zie Duitsland). Daarnaast maken ze ons blijvend afhankelijk van fossiele stroom als achtervang.
Wij kunnen natuurlijk heel goedkoop en snel onze uitstoot flink verlagen, maar de politiek wil het niet. Dat is bijvoorbeeld door alle (huur-)huizen te isoleren, door dieselauto's goedkoper te maken en door biomassacentrales te sluiten. Als alle Tesla-subsidies naar isolatie was gegaan, dan hadden we echt een flinke stap kunnen maken. Per bespaarde ton CO2 kostten de Tesla-subsidies ons €2.000. Dat is een hele slechte uitgave.
Tweetakt brommers moeten verboden worden, de belasting op motorrijden moet flink omhoog.
We kunnen onzekerheid bij huishoudens wegnemen door bijvoorbeeld aardgas niet te verbieden. Een hybride CV is een prima oplossing voor oude huizen.
De scheepvaart moet aangepakt worden, want dat is de grootste vervuiler.
Er is pas echt een probleem als huishoudens gedwongen worden om peperdure oplossingen te bekostigen.
Jij hebt het over de verborgen kosten van fossiele brandstof.
Ik ken ook nog wel concrete voorbeelden van verborgen kosten van groene stroom.
Neem de electrificering. Afgezien van dat een warmtepomp vaak geen optie is, plm 4x zo duur is als een nieuwe CV-ketel, en oude huizen voor tienduizenden euro's verbouwd moeten worden, moet voor de electrificering ook nog het complete elektriciteitsnet op de schop. Kosten: vele tientallen miljarden euro's. Op dit moment zit het net op diverse plaatsen al tegen de limiet aan, bijvoorbeeld:
- zonneparken in Drente die niet aangesloten kunnen worden
- huiseigenaren die hun omvormer zichzelf zien uitschakelen omdat de netspanning 250 volt wordt
- Amsterdam dat beperkingen oplegt aan wanneer de Tesla's snelgeladen mogen worden
Een land dat draait op wind- en zonne-energie zal een complete parallelle energievoorziening standby moeten hebben voor de donkere en windstille dagen. Dat is ook de reden dat Duitsland vrolijk doorgaat met het stoken van bruinkool (nadat ze 800 miljard euro aan zonne- en wind-energie hebben uitgegeven, en de stroomprijs nu tot de hoogste in Europa behoort.... En daar draait je warmtepomp dan op...).
Een complete parallelle energievoorziening is een extreem dure uitgave. En zo'n voorziening draait vanwege het fluctuerende aanbod van groene stroom ook nog eens minder efficiënt dan wanneer het altijd ingeschakeld is.
Windenergie kon korte tijd zonder subsidie geëxploiteerd worden, maar de verwachting is dat deze situatie nooit meer terugkomt. Bij energieoverschot wordt de stroomprijs negatief: de exploitant betaalt aan de afnemer. Vattenfall is al afgehaakt op zee, vanwege de risico's.
De biomassacentrales draaien op subsidie en zijn ook nog eens vervuilend.
En hoe zouden we het verlies van ons landschap, onze natuur en onze leefruimte door zonne-installaties en windmolens van 250 meter hoog, financieel moeten uitdrukken?