'Volkswagen heeft grote problemen met software van elektrische ID.3-auto'

Volkswagen heeft problemen met de software van de nieuwe elektrische ID.3-auto. Ruim 20.000 modellen worden gebouwd met incomplete software, die vervolgens een handmatige update moeten krijgen. Het is niet bekend om wat voor problemen het gaat.

Dat schrijft het Duitse Manager Magazin. Voor het probleem is opgelost worden er eerst maandenlang duizenden auto's geproduceerd met een 'incomplete softwarearchitectuur'. Het tijdschrift schrijft niet welke softwareproblemen de automaker precies heeft, maar het zou gaan om 'een enorm probleem'. Het is ook niet bekend of de problemen ervoor zorgen dat de levering van de auto wordt vertraagd. De ID.3 is Volkswagens eerste elektrische auto die volledig 'from scratch' als ev ontwikkeld is. De e-Golf en de e-Up borduurden voort op modellen met een verbrandingsmotor. Hij moet halverwege volgend jaar op de markt komen.

Volgens Manager Magazin worden de auto's eerst maandenlang geparkeerd op een parkeerterrein voordat ingenieurs de software kunnen updaten. Dat zou nu al bij 10.000 modellen het geval zijn. In totaal zouden er straks 20.000 ID.3-modellen met de hand moeten worden bijgewerkt. Pas als Volkswagen in mei volgend jaar met een nieuwe productielijn begint kunnen de updates over-the-air worden verstuurd.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-12-2019 • 20:59

286

Submitter: matroosoft

Reacties (286)

286
242
139
4
0
51
Wijzig sortering
Wat ik lees: "Bedrijf X investeert in nieuw platform. Hardware is al klaar, maar software moet nog door verificatie. Hardware is in productie genomen in afwachting van software".

Business as ussual voor bijna elk groot software project. Dat het door manager magazine naar buiten wordt gebracht zegt wat. Waarschijnlijk is er door mensen in upper managent tijdens een borrel ooit gezegd dat er wat problemen waren en dat komt nu groots naar buiten. Het is een beetje hetzelfde als de Quote ineens technische berichten over NedCar gaat verspreiden, dan ga ik me toch echt even een paar dingen afvragen.

Dat er na productie nog aanpassingen worden gedaan aan de voorraad is heel normaal, zeker bij een nieuw model. Dat kan een software of een mechanische update zijn. In Tilburg en Helmond krijgen ze wekelijks een design document update. Dan is het aan de ingenieurs om een oplossing te vinden die niet alleen binnen het bestaande ontwerp past, maar ook binnen de productielijn. Want terwijl ze de auto nog aan het testen zijn, zijn ze ook de productiefaciliteiten aan het bouwen. Er zijn gigantisch veel processen die parallel aan elkaar lopen en dan gebeurt het dat je de eerste batch achteraf moet aanpassen.

Ik begrijp niet zo goed waarom dit een headline moet zijn.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

Jij leest "Bedrijf X investeert in nieuw platform. Hardware is al klaar, maar software moet nog door verificatie. Hardware is in productie genomen in afwachting van software".

Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn. Maar waarom sluit je uit dat er een groter probleem is? Jij weet toch ook niet wat voor informatie Manager Magazin heeft? Ken de reputatie van dit blad niet, maar het ziet er niet uit als een sensatieblad.

Het enige wat je zou kunnen zeggen is dat dit artikel nietszeggend is zonder de ernst van het softwareproblemen te weten.
Laten we de rollen omdraaien, waarom denk jij dat er grote problemen zijn? Dan nog al zouden er grote problemen zijn, wat is de nieuws waarde ervan? Het product ligt nog niet in de schappen, zolang de software door de verificatie komt voor de verkoop is er niks aan het handje.

Ik zeg verder niks over de reputatie, ik zeg alleen iets over de markt die ze dienen en daarmee over de contacten die ze hebben. Waarom komt zoiets niet bij een gerenommeerd autoblad terecht maar wel bij Manager Magazine? Dat zegt iets over het pad van de informatie.
De problemen zijn groot genoeg om het niet direct te verkopen. Dat zegt al heel wat lijkt me.

Verder, van uit een manager's ooghoek... jah het is een drama dat er een parkeer terrein vol staat met +/- 20.000 onverkoopbare auto's die allemaal met de hand een update moeten krijgen voordat ze op transport kunnen om naar de showroom te gaan. Daar zou ik niet voor verantwoordelijk willen zijn.


Ik dacht dat de ID.3 in het voorjaar uit zou komen. Maar zat is dus de tweede helft van 2020. Storm in een glas water imho.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 23 juli 2024 01:26]

VW kiest ervoor om eerst de on-ramp van de productielijn door te maken, zodat er een stabiel productieaantal is bij start uitlevering. Als men de ene week duizend auto's levert, de week erna tweeduizend en de week dáárna honderd komt VW negatief in de pers met nodeloze speculatie over problemen. Door eerst voorraad op te bouwen wordt dat voorkomen.

Ik ga ervan uit dat VW hier iets meer ervaren in is dan bijvoorbeeld Tesla.

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 23 juli 2024 01:26]

Qua electrische auto heeft tesla meer ervaren, qua productie lijn heeft VW weer meer ervaring, je ziet daar ook in terug dat een accu van tesla de minste terug loop heeft per jaar.
Het is handig dat ze een voorraad hebben van de auto's, maar geen enkele fabrikant zal dit express doen, ze hadden liever dat ze de auto's meteen kunnen verkopen, dat levert geld op in plaats van dat het geld kost., Een auto opslaan op een parkeerplaats kost hun geld, daarbij hebben ze maar ruimte voor een x aantal auto's wat nu als een andere productie lijn ook problemen krijgt en ze moeten die auto's ook op gaan slaan. Laat staan dat er ter plaatse een gigantische hagel bui komt en alle auto's schade krijgen. Daarbij kunnen ze blijkbaar nog niet automatische updates doorvoeren dus moeten ze handmatig elke auto terug halen en eerst updaten voordat hij verkocht kan worden.

Stel dat alles bij elkaar 500 euro per auto kost, met 20.000 auto's spreek je dan al weer gauw over 10 miljoen aan kosten die je eigenlijk had kunnen besparen.
De problemen zijn groot genoeg om het niet direct te verkopen
Dat zegt helemaal niet heel wat. Het is vrij normaal dat een product wat gewoonweg nog niet klaar is, dus nog niet verkocht wordt.

Hij vraagt je niet waarom jij denkt dat het probleem groot is. Hij vraagt je waarom jij denkt dat het een groot probleem is. Dat is een andere vraag. Waarom is het een groot probleem wanneer software pas klaar is nadat de hardware klaar is? Dat is namelijk hoe het vrijwel altijd gaat.
Ik las eerder dat Tesla helemaal niet bijzonder is, maar een klungelig bedrijf vergeleken met de andere Auto bedrijven.
Volkswagen en Co konden dat veel sneller, veel beter... Mogelijk is een Elektrische auto niet helemaal hetzelfde ontwikkel proces als een "fossiele" brandstoffen auto...

Dus ik lees hier meer dat Volkswagen helemaal geen bijzonder bedrijf is en gewoon net als anderen een probleem heeft met "andere" techniek als dat wat ze al honderd jaar doen te integreren in de productie processen.
Lees het origineel nog eens na. Elektrische auto's hebben ze al, e-Tron, e-Golf, eUP.
Volkswagen-Chef Herbert Diess will die neue Softwarearchitektur auch an andere Hersteller verkaufen.
Het gaat niet om de auto, maar de software ervan.
Om te rijden Beide....
aan een frame wat niet kan bewegen heb je niet veel.
Nee hoor, ze konde ook het bestaande platform gebruiken. Ze hebben ervoor gekozen om een nieuw platform te ontwikkelen welke los staat van merk of type.
Moderne Full electric auto's werken niet meer zonder software. Dus je hebt zowel software als hardware nodig. Dus zonder software is het alleen maar een grote presse-papier.
Blijkbaar is het bestaande platform niet optimaal, of goed genoeg geweest. Maar de bestaande aandrijflijnen zijn blijkbaar ook niet voldoende geweest, anders was er geen nieuwe software nodig.

Maar het ontwikkelen van een nieuw platform was een van de zaken waarvoor Tesla bekritiseerd werd naast het daardoor opnieuw moeten inrichten van een fabriek werkwijze etc. (terwijl Tesla wel een nieuwkomer is, en dit voor VW business as usual zou moeten zijn). Ze brenegen toch elke 4-6 jaar een nieuw platform uit?
Auto's uit 2001 werkte al niet meer zonder software. Definieer welke software je bedoelt? We hebben het over het infotainment systeem, auto's werken goed zonder. Ja ook een EV kan zonder infotainment. De inverter en regelaar kunnen goed hun werk doen zonder jou te vertellen waar ze mee bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

Ok zout op enkele slakken: Voor een EV:
Minimaal: Accu-laden Motor-aansturing
Veel hebben extra (overbodige?) functies: driverless gebruik, parkassist...

Het artikel rept niet over het infotainment systeem.
Het verdiepingsartikel zit achter een paywall.
Bezine auto:
Stand van de tank. Gaspedaal is al sinds 2001 elektronisch dus stand van pedaal om de injectoren aan te sturen.

Nogmaals, ze hadden goed het bestaande platform kunnen gebruiken om EV's te produceren. Ze hebben ervoor gekozen om een nieuw software platform te produceren. Hoe diep dat platform gaat weten we niet inderdaad, maar om een rijdende EV te produceren hebben ze dat nieuwe platform niet nodig.
Ik begrijp niet zo goed waarom dit een headline moet zijn.
Het sentiment-gehalte in het artikel is inderdaad hoog. Voor mensen die niets weten van productfabricage, komt het over als dat Volkswagen tekort schiet.

Maar eigenlijk is er niet bijster veel aan de hand:
Volgens Manager Magazin worden de auto's eerst maandenlang geparkeerd op een parkeerterrein voordat ingenieurs de software kunnen updaten. Dat zou nu al bij 10.000 modellen het geval zijn. In totaal zouden er straks 20.000 ID.3-modellen met de hand moeten worden bijgewerkt.
De auto's die al gemaakt zijn, zijn nog niet te koop. En het lijkt erop dat ze sowieso nog niet te koop zijn (als in kopen en wegrijden).

Het enige nieuwsfeitje is dat er "iets" met de software van die auto is, wat blijkbaar niet 1-2-3 op te lossen valt en wat voor vertraging kan zorgen voordat het daadwerkelijk te koop is. Maar wat het is en of het ook echt impact heeft is giswerk. Het kan net zo goed achterbankverwarming zijn _O-

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 01:26]

Het zou zelfs prima zo kunnen zijn dat de software voor de auto prima in orde is. De auto moet immers vanaf de fabriek naar het parkeerterrein gereden kunnen worden.
Het feit dat de release versie van de software er met de hand ingedraaid moet worden geeft mij het idee dat de OTA update systemen nog niet goed zijn uit ontwikkeld of beveiligd.
Als het zo simpel was dan was de productie niet gestopt.
Volgens mij is de productie ook niet gestopt. Of lees ik ergens overheen?
En nog vreemder gezien het 'grote probleem' blijkbaar al opgelost is, en er dus enkel nog een software-update moet gebeuren.
Wat ik lees: "Bedrijf X investeert in nieuw platform. Hardware is al klaar, maar software moet nog door verificatie. Hardware is in productie genomen in afwachting van software".
'Verificatie' is wel heel simpel gezegd, aangezien OTA nog niet werkt op de auto's die nu van de band rollen. Dus er is nog geen software 'af' genoeg om op een auto te zetten die op een parkeerplaats komt te staan die OTA kan.

Maar kijk naar Boeing, met hun 737 Max. Dat zou een software fix worden, daarna een kleine upgrade en nu is het een politiek steekspel met de FAA geworden.
Boeing loopt hier tientallen miljarden schade op.

VW kan dit misschien oplossen met een simpele update, maar dan moet er geen groter probleem ontstaan.
Tesla heeft ook een serieus probleem gehad met de remweg van de Model 3 en heel snel OTA opgelost. Maar dat geeft aan dat software wel iets meer is dan alleen het infotainmentsysteem.

Dus ik vind dit zeker headline waardig, want dit kan de eerste stap zijn van een enorm fiasco.
Als VW een paar ID.3's krijgt met een veiligheidsprobleem door de software. (Batterijbrand tijdens het laden bijvoorbeeld) Dan kan het zijn dat er een verkoopstop volgt. En hoe gaat VW de EU CO2 norm dan nog halen?
Ik lees nog niet welk groot probleem ze hebben, blijkbaar is de software niet klaar voor uitlevering, dus klinkt als een plannings probleem. Meer dan dat kan ik nog niet afleiden. (ik kan het primium bericht niet lezen).

En misschien is het wel gepland, dat men de auto's al vast aan het maken is, terwijl de software wordt ontwikkeld. (of dat slim, is een ander verhaal)

Mazda heeft afgelopen september een probleem gehad met de software van hun nieuwe Mazda 3 model, de verkoop heeft ook een week tot twee weken stil gestaan, terwijl de auto's al bij de dealer waren (en al enkele uitgeleverd waren). Dat krijgt geen aandacht, maar was ook binnen enkele weken opgelost

[Reactie gewijzigd door jeanj op 23 juli 2024 01:26]

Dit is geen business as usual, wat namelijk niet uit het tweakers artikel naar boven komt is dat VAG deze extra parkeerruimte bij heeft moeten huren.

Het zelfde fenomeen heeft zich een keer eerder voor gedaan, uit mijn hoofd passat en A4, toen werd er ook over bericht. Het ging toen alleen niet over software.

Dit is ook niet het eerste model dat VAG op de markt brengt, de processen die je beschrijft zijn niet nieuw.
|:( |:( |:( |:( |:( |:( |:(

Sorry hoor, maar wat u nu zegt is pure onzin. VAG heeft zelf al gigantische parkeerplaatsen, die hoeven ze niet te huren. Voorraden van duizenden auto's is heel normaal. Dat ze voorraden opbouw voor een launch is ook heel normaal.

https://binged.it/2Q3KaEC
Het zelfde fenomeen heeft zich een keer eerder voor gedaan, uit mijn hoofd passat en A4, toen werd er ook over bericht. Het ging toen alleen niet over software.
Dat is toevallig een van de platformen waar ik aan heb gewerkt (afhankelijk van bouwjaar en onderdeel), dan ben ik toch wel even benieuwd.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

Zo'n pure onzin dat het letterlijk in de bron staat! Mocht je Duits niet zo goed zijn vermieten betekent huren.

Ik heb nog even na gezocht de laatste keer die ik herinnerde ging over het schandaal en de 300.000 TDIs die in de VS niet meer verkocht mochten worden en degene die teruggehaald zijn.
Jammer, u begrijpt de situatie niet en roept toch maar wat. De parkeerplaatsen op het terrein zijn niet eigendom van VAG. Net zoals de glasfabriek dat ook niet is, en de kabelboom fabriek ook niet, de assemblage fabriek ook niet. Die hebben ze verkocht aan andere bedrijven en huren ze terug als ze ze nodig hebben. Er staat "auf eigens angemieteten", daarmee doelen ze op de parkeerplaatsen om de fabrieken.

Ook al hebben ze extra ruimte bij gehuurd, dan is het nog steeds bussiness as ussual. In het artikel staat ook dat ze in november zijn begonnen met de productie, daarvoor was al bekend dat ze in juni 2020 beschikbaar zouden zijn. Dus die parkeerplaatsen hadden ze al geregeld voor dit alles, het zou immers heel raar zijn als ze beginnen met productie en nergens hun voorraad kunnen stallen.

Die parkeerplaatsen hebben niks met de softwareontwikkeling te maken. Of ze nou van VW zijn of op het terrein van VW verhuurd door andere bedrijven al helemaal niet.
Vandaar dat een kwaliteitsblad erover publiceert :z
Nergens zeg ik dat het niet gebruikelijk is dat er voorraad gestald wordt, toch blijf je daar steeds op terugkomen.

Daarnaast begeef je jezelf op glad ijs door lease constructies te benoemen die iedereen met finance 101 al kent en volledig af doet van de discussie. Het gaat hier over wat er extra bijgehuurd wordt, niet voor de normale gang van zaken maar voor deze exceptie. Dat is ook de reden dat dit magazine erover schrijft.
Maar wat is dan de exceptie?
Vooraf was bekend dat deze modellen pas in juni uitgeleverd zouden worden. Die opslag was dus altijd al nodig.
De schaal is bijzonder, het fenomeen allerminst.

Dus ja, dit is business as usual: we hebben een probleem waardoor we auto's niet kunnen afbouwen. Rekensommetje: hoeveel auto's kunnen we bouwen voordat de kosten van namontage hoger zijn dan het stilleggen van de productie? Blijkbaar is dat getal heel hoog, zelfs als je de huur van extra opslag-/parkeerruimte meeneemt.
Dat is exact het punt waarom het in de pers komt, schaal. Waarom het op tweakers komt is dan nog een betere vraag.
En ik maar denken dat VW vreselijk handig in software is.
OkOk wordt uiteindelijk wel een dure grap, toch...
VAG niet zo, maar Bosch maakt wel vaker handige software voor ze ;)
Ik had destijds als een van de eerste een Golf GTE. Ook toen software problemen. Stond toen 13 weken bij dealer voordat het was opgelost. Inderdaad geen headline. Gewoon VW praktijk.
Ik was ook een van de eerste met de Golf GTE maar geen (software) problemen gehad.
Lijkt me een zeer onwaarschijnlijk verhaal. De dealer doet niks met software, die vervangen het onderdeel. In het ergste geval heeft u een defecte ECU en dat is een overnight part. Max een week, maar in meeste gevallen is de ECU de volgende dag al vervangen. Als uw auto echt zolang weg is dan heeft u recht op een vervanging.

Benieuwd naar het onderdeel waar het om ging en wat de dealer ermee heeft gedaan. Laat me raden, de workorder bill heeft u niet meer?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

Meeste mensen onderschatten ook hoeveel auto's één fabriek per dag produceert. 1000-2000 auto's per dag (per model) is normaal, dus je hebt het hier hoogstens over een productie van een week of wat.
Het is allemaal ontzettend in orde en normaal, waarom eerst je software update processen in orde maken als je ook gewoon tientallen mensen dagenlang kunt bezighouden met het handmatig updaten van 20k voertuigen.

Dit is gewoon VW die even laat zien hoe je echt EV's bouwt.
Was het anders als het een mechanische aanpassing was?
En wat als de maan van kaas is? Ja, dat weet ik ook niet.

Die 700 miljoen euro aan auto's staan in ieder geval prima onverkocht op een parkeerplaats, het is tenslotte echt niet alsof de kapitaal kosten van al die EV investeringen gaan oplopen als je ze eerst netjes op een parkeerplaats zet voor een paar maanden extra.
U maakt er nu een punt van omdat het een software update is. Zoals gezegd in mijn origineel, updates aan bestaande voorraad wordt gedaan zowel mechanisch als software. Als het gaat om voorraad bij de fabriek dan gebeurt dat door een leger aan werknemers, als het gaat om voorraad bij de dealer dan doet de dealer dat.

U zou er ook goed aan doen om eerst het geheel door te nemen. De productie is in november begonnen, het was daarvoor al bekend dat de launch in juni 2020 zou zijn. Die voorraad zou er sowieso al zijn, onafhankelijk van de software.

Persoonlijk vind ik het wel fijn dat een fabrikant ervoor zorgt dat een product volop beschikbaar is ipv met rare launch constructies kunstmatige schaarste te creëren.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

Nee, het is niet raar om de eerste paar honderd exemplaren van een nieuwe auto eerst even te parkeren en uitvoerig na te lopen om zodoende de kwaliteit te waarborgen & productieprocessen te stroomlijnen voordat je gaat knallen.

Het is wel raar als dat er tienduizenden zijn, het is ook raar van je software team dat ze niet alles op alles hebben gezet om de eerste modellen in ieder geval te voorzien van de minimale software die nodig is om over-the-air te gaan updaten.

Argumenteren dat de launch datum zogenaamd ongewijzigd is, doet er weinig toe natuurlijk, dat maakt het alleen maar meer bizar dat het kennelijk gepland is om kapitaal door de plee te gaan spoelen.

In de wereld van moderne software ontwikkeling:
1. Zou je een over-the-air update mechanisme als eerste hebben gebouwd (want: iteratie snelheid is king)
2. Zou je software team net zo lang doorgaan met het descopen van features uit de eerste release die klanten te zien krijgen, tot die wagens het parkeerterrein af kunnen rijden en geconverteerd worden in harde centjes.

Als je daarvan afwijkt, zit je of dik in de problemen, of heb je teveel geld.
Je zegt het verkeerd, jij vindt het raar. Voor de rest is wat er gebeurt heel normaal. Niet alleen bij VW, niet alleen in de automobiele industrie, maar over de hele linie gebeurt dit. Dat is tevens ook geen kapitaal vernietiging, want het kost je veel meer om te wachten op je productie dan dat je achteraf gaat aanpassen.

Ik had hierboven al een link geplaatst naar de parkeeprlaatsen van VW in Wolfsburg, tel ze maar eens na dan zul je zien hoe groot de voorraad van VW kan zijn.
Duizenden onverkochte auto's voor maanden op parkeerterreinen == kapitaalvernietiging, ook als VW dat doet. Investeerders in het algemeen vinden het raar als je je productie niet omzet naar centjes. Dat heeft niets met mij te maken.

Of ze zijn niet goed gebouwd qua hardware, of je software team heeft gefaald in het op tijd aanleveren van een minimum viable product. In beide gevallen ben je geld aan het verbranden, en had het beter gekund.
Ik ben een investeerder en ik vind het helemaal niet raar. Leg eens uit, waarom zou dat raar zijn? Je doet allemaal aannames en uitlatingen zonder enige vorm van onderbouwing. Voorraad is voorraad, klaar.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 01:26]

"De ID.3 is Volkswagens eerste volledig elektrische auto, die halverwege volgend jaar op de markt moet komen."

De e-Golf is toch ook volledig elektrisch? Deze is al lang beschikbaar...
Dat is toch meer een omgebouwde ICE, met een groot deel van de architectuur gelijk aan een gewone Golf.
Maar het ging erom of hij volledig elektrisch is ;)
Vergeet de e-up! niet. Die ís als elektrisch studiemodel begonnen en pas later in de ontwikkeling wam er toch een conventionele motor op benzine en aardgas.

Rumour has it dat de facelift up! er alleen als elektrisch zou komen?

Anyhoe: vertraging in de levering. Het ís Tesla. Of zou het door het '3-tje' in de naam komen?
Niks rumour, De Mii, Up en CityGo zijn alleen nog maar met elektromotor leverbaar. Accupakket van 38KWh.
Op volkswagen.nl is toch echt een benzineversie van de up te bestellen.
Nog wel, uitloopmodellen.
Volgens VW-marketingchef Jurgen Stackmann blijft hij nog wel 3 a 4 jaar in Nederland
De Mii en Citigo zijn op dit moment alleen nog maar elektrisch nieuw te krijgen. De Up is inderdaad nog wel op dinosap verkrijgbaar.
Van het chassis, en interieur, ja, maar totaal niet van de motor, en alles hier direct aan gekoppeld, zoals stroom voorziening, stroom opslag. Dat wijkt totaal af.

Edit : Typo

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 23 juli 2024 01:26]

De e-golf is gewoon een golf met een batterij, voor de rest was er niet veel extra aan toegevoegd.

Brandstoftank eruit, batterij erin. Verbrandingsmotor eruit, elektromotor erin.

De ID.3 is van nul opgebouwd. “Hardware” en software.
Dat is de audi e tron ook toch? Zelfde eigenaar.
Ja, maar er staat "Volkswagen's eerste volledig elektrische auto", niet "VAG's".
De e-tron staat op het MLB-platform, dus is niet vanaf nul opgebouwd als EV. De ID.3 is het eerste model dat gebruik maakt van het MEB-platform.
Mss bedoelen ze “eerste model dat alleen als EV is geleverd”.
Het is meer dat de e-Golf gewoon een Golf met accupakket is. Het is net zoals dat bijv. Asus een laptop uitbrengt die qua specs geschikt is om mee te gamen, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde als een AlienWare-laptop. Of dat men jaren geleden HD-ready-tv's uitbracht, wat ook niet helemaal hetzelfde is als HD.
Je moet dan wel de hele zin quoten. Die luidt:"De ID.3 is Volkswagens eerste elektrische auto die volledig 'from scratch' als ev ontwikkeld is". Dat is nieuw. De eerdere volledig elektrische auto's, waren afgeleid van bestaande modellen met een verbrandingsmotor.
@brandaris54 Dat is pas later toegevoegd, dat stond er eerst nog niet.
Heel goed punt, kun je melden op het feedback forum, Geachte Redactie, maar vaak werkt @TijsZonderH noemen net zo goed.
Volkswagen heeft wel degelijk twee iteraties van een volledig elektrische auto in het assortiment: de e-golf.

Het is overigens slechte reclame voor Volkswagen dat er significante problemen lijken te zijn met de software. Dat schaadt het vertrouwen waarschijnlijk fors.
Ik zie het probleem eigenlijk niet, die auto's staan ergens op een parkeerplaats en worden geupdate voor ze naar de klant gaan.
Vanwege CO2 boetes waren de auto’s toch niet voor 2020 op de markt gezet. Vanaf dan telt de gemiddelde CO2 emissie, dus de meeste merken willen liever pas EVs vanaf 2020 verkopen.
VAG heeft paar weken terug een actie gehad met Seat Mii en Skoda citigo private lease vanaf €199
En de e-golf vanaf €299.

Dus dat zal de reden niet zijn....
Die e-golf is oude voorraad. Private lease tet volgens mij ook niet mee voor die CO2 regeling aangezien je in principe geen verkoop hebt van de auto. De wagen wordt immers niet van jou.

Aan de andere kant zal het lease bedrijf wel weer een aparte tak zijn en dan kan het wel degelijk als transactie worden aangemeld.
Die e-golf is zeker geen voorraad. Wij moeten gewoon wachten tot deze voor ons gebouwd is met de gewenste opties. :) Gewoon met de private lease actie besteld.
Dan zullen ze die alleen nog maar specifiek voor dat doeleinde bouwen. Je kan ze namelijk al een jaar niet meer bestellen. Of ze hebben een enorme back-order. Ik kon hem in maart niet meer krijgen.
Er is inmiddels een E-DITION 2020 e-Golf. Nu te bestellen, wordt vanaf januari 2020 geleverd.
Het blijft me verbazen waar ze steeds mee op de proppen komen.

De E-dition was een voorheen een middel om de laatste voorraad modellen weg te krijgen tegen gereduceerd tarief (€6k goedkoper).

Ik zie op https://www.volkswagen.nl/modellen/golf/e-golf dat ze ook nog uit voorraad leverbaar zouden moeten zijn. Het lijkt er dus inderdaad op dat ze nog even een eindsprint trekken met het oude model voordat de ID.3 er is. Het is nu ook de enige elektrische auto die je kunt krijgen naast de UP! En die is voor de lease nou niet per se interessant.
VAG heeft paar weken terug een actie gehad met Seat Mii en Skoda citigo private lease vanaf €199
En de e-golf vanaf €299.

Dus dat zal de reden niet zijn....
In Duitsland was in de media dat de E-Golf productie expres nu is opgestart met kortingsacties. Volkswagen kan nu de uitlevering uitstellen tot na 1 januari 2020 en deze laten meetellen voor de Co2 boete telling. Volgens de woordvoerder hoefde Volkswagen hierdoor minder korting te geven op de nieuwe ID.3 om de aantallen Co2 prettige auto’s te halen.

Dat is dus een kosten baten berekening. Een flinke eindejaars verkoop van E-Golfs Betekent dat ze voor de ID.3 na introductie vooral een premium prijs kunnen vragen. Dan ervaart met voorlopig iedere euro die er bij de dealer nog af gaat als korting. Dat is anders als het een moetje voor VW wordt om er meteen veel in de markt te zetten. De ID.3 first edition gaat in Nederland de markt op voor ca. 38.000,- tot 48.000,- voor het max uitrustings niveau. Als er veel verkocht moet worden, dan moet daarna de 30.000,- euro versie met de mindere range al massaal de markt op. Liever vragen ze daar een Nederlandse 36.000,- euro voor.

Auto&Motorsport gaf bij een proefrit met een pre productie model aan dat het remmen nog niet op orde was. De overgang van regeneratief remmen naar echt fysiek remmen moest nog beter. De software is daarvoor een groot ding. Dit komt vast ook voor de gewaagde keuze van schijfremmen voor en trommelremmen achter. Ook je esp en ABS etc. moet er goed mee werken. Dit bereik je alleen door veel testkilometers te maken en dat doet Volkswagen zeker. En dan moet de range wel goed blijven.

De pré productie modellen konden vorig weekend Door een beperkt Internationaal uitgenodigd publiek getest worden de Lausitzring bij Dresden. Dat verliep zeer goed. Er wordt dus al gereden met software die grotendeels doet wat het moet doen. Maar voor je dit in alle auto’s zet moet je testen en valideren. Ik denk dat er nog geen reden tot paniek is. Zie een korte rit: https://youtu.be/HLcYQJHWIdk

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 01:26]

Dat heet dode voorraad. Geld is geïnvesteerd in producten die (nog) niet te verkopen zijn. Dat er duizenden voertuigen nog stilstaan komt bij mij over dat ze het lek nog niet boven hebben.
half waar, ze zouden sowieso geparkeerd worden zodat er een wereldwijde voorraad beschikbaar is bij launch zie ook artikel 'Hij moet halverwege volgend jaar op de markt komen'
De ID.3 gaat voorlopig niet naar de VS. Azië weet ik niet.
En dat is geen probleem want de levering begint pas halverwege volgend jaar.
De eGolf is niet 'from scratch' elektrisch, maar een brandstof model waar elektrische spullen ingelepeld zijn, dan maak je toch net niet optimaal gebruik van de mogelijkheden. Ben zelf erg benieuwd naar de ID serie, denk dat een partij als VW wél het vermogen heeft elektrisch aan de massa te verkopen.

Mits ze een bugje pletten dus.
Ben zelf erg benieuwd naar de ID serie, denk dat een partij als VW wél het vermogen heeft elektrisch aan de massa te verkopen.
In tegenstelling tot? De Kia eniro is razend populair, en de Tesla model 3 is nu far de best verkochte auto van het jaar tot nog toe (17.800 tov <10.000 van de nummer twee).
Die massa is allang gevonden volgens mij :)
Buiten het feit dat je opmerking niet klopt is minder dan 7% van de verkochte auto’s elektrisch.

Daarnaast is de “razendpopulaire” tesla model 3 vooral een goede verkoophit omdat het belastingtechnisch interessant is.
Ik zie bij mij in de straat de leaserijders die eerst een model s hadden nu een model 3 rijden. Model 3 is dan ook de enige auto die tesla enigszins verkoopt want van de overige modellen zijn er in totaal nog geen 600 verkocht tezamen.
De S en X zijn de topmodellen van Tesla, uiteraard verkopen die minder. Hoeveel Touaregs denk je dat VW verkoopt? Zijn er ook een stuk minder dan Golfjes.
Die vergelijking gaat niet op. Een Touareg is altijd voor iedereen duur geweest omdat er geen belastingvoordelen op zitten en deze hoog in motorrijtuigenbelasting is.

Wat je heel sterk ziet bij elektrische auto's en dan als voorbeeld de Model S, deze in de eerste jaren verkopen tussen de 1000-2000, in topjaar 2018 bijna 6000 en sinds zijn goedkopere gesubsidieerde broertje 3 op de markt is gekomen is dit gezakt naar nog geen 300.

Je zag dit jaren geleden bij de iPhone, een dure telefoon, maar omdat mensen er goedkoop aan konden komen (via het werk) en deze gezien werd als enorm hip hadden toch veel mensen deze telefoon.

Ik ben absoluut geen tegenstander van vernieuwing of verandering en heb ook geen standpunt ten opzichte van een elektrische, waterstof of andere auto. Maar ik wil alleen duidelijk maken dat je statistieken en getalletjes altijd goed moet interpreteren en niet direct een nummer aan een feit kunt koppelen.
In dit geval: de elektrische auto wordt niet verkocht omdat iedereen dit perse wilt rijden, maar ook omdat het gezien wordt als hip, goed voor allerlei dingen én een deel van de mensen kan deze goedkoop rijden omdat er belastingvoordelen aanzitten of men voelt de kosten niet direct in de beurs omdat deze in de arbeidsvoorwaarden zit.
Bijna alle Model S gaan via een leaseconstructie. Laten leasemaatschappijen nu net eind 2018 hun voorraadplaatsen helemaal volgepropt hebben met Model S. Zo konden ze nog tegen vlak 4% bijtelling aangeboden worden, scheelt toch een slok op een borrel. De verkoopcijfers begin 2019 mag je dus met een korrel zout nemen, die zijn geen indicatie van de populariteit van de auto.

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 23 juli 2024 01:26]

Mijn link zijn de verkoopcijfers t/m november 2019. Dus die vlieger gaat niet op.
Je insinueert dat Tesla dus eigenlijk een ruk auto is en dat het alleen maar door belastingtechnische redenen verkoopt.

Wat deels ook wel klopt maar Tesla is in tegenstelling wat jij insinueert gewoon een technisch fantastische auto wat vreemd genoeg op een website als Tweakers word afgekraakt in plaats van opgehemeld. Een van de grootste redenen dat het ook goed verkoopt is omdat Tesla juist zelf heeft geinvesteerd in het laadnetwerk in plaats van af te wachten tot het kip-ei probleem zich zelf zou oplossen zoals de rest van de auto industrie.

Het model S uit 2012 is nog steeds ongeevenaard dus moet je voorstellen hoe ver ze voorlopen op de concurrentie.

Daarnaast is de electrische auto zelfs in 2019 nog steeds niet populair genoeg door het gebrek aan voldoende en snelle laadpunten.

Dat is de echte reden dat de verkopen niet zijn wat ze zouden moeten zijn.
Als je mijn opmerking nog een keer goed leest zie je dat ik het over een specifiek model heb en niet over het totaal aan merken. "Buiten het feit dat je opmerking niet klopt" is dus incorrect.

En zeker heeft de belastingregels dit gestuwd, maar zijn die regels ook niet daarvoor juist bedoeld? :?
Wat Fides zegt, en die Niro is veeel populairder dan Kia aankan. Ik hoop dus juist dat een bedrijf als VW wél daadwerkelijk productiecapaciteit heeft.

De vraag mag er zijn, maar de schaarste is zo groot dat je voor een klein gebakje meer betaalt dan voor een executive dieselbak.
zolang we niet weten wat het probleem is kunnen we blijven gissen.
de auto kan misschien best rijden zonder die update.
maar ja we weten het niet
En als je het zou weten, maakt het een verschil? De wagen rijdt rond op de Q afdeling en er zijn wat issues zoals je altijd hebt omdat je plots een grote vloot van voertuigen hebt.

Onlangs is de productie van mijn project gestart. Kort erna vlogen de foutmeldingen rond de oren want er was gewoon een veel grotere vloot. En tijdens de laatste verificatie rit was er bij -30 een foutje gevonden. Tja, dat is dat een nieuwe dataset en zo gaat het leven verder.

En als de eerste auto bij de klant is dan heeft die al de X iteratie van de software gehad. Dit is gewoon doodnormaal

[Reactie gewijzigd door Chevy454 op 23 juli 2024 01:26]

Enige wat me verbaast is dat ze straks handmatig al die auto's moeten programmeren ipv dat er meteen is voorzien op een OTA systeem. Dan merk je dat VW nog gewoon een ouderwets automerk is.
OTA zie ik niet als een voordeel. Waarom zou je dat doen? Hoeveel mensen controleren hun wagen eens echt grondig?

Inspectie banden, remmen, vloeistoffen,... Allemaal dingen die de garage doet. Een OTA verhinderd dat en is mijnszien gevaarlijk.
lijkt mij een drogreden. Er bestaat nog zoiets als APK, en daarnaast moet je wel oliedom zijn om niet te snappen dat een OTA software update ervoor zorgt dat je auto geen ander onderhoud meer nodig heeft. Laat staan alsof je met niet OTA auto elke 6 maanden in de garage staat voor je SW update.
Ik werk in de auto ontwikkeling. Als je iets foolproof maakt dan maakt de natuur een betere fool.

Een controle van tijd tot tijd buiten de normale APK vind ik geen slecht idee. Maar dit is mijn persoonlijke mening net zoals ik het goed vind dat een goede motor olieverbruik moet hebben.

Velen hebben gewoon geen interesse in deze techniek maar (verplicht) besef dat men met een moordwapen van een ton (of meer) onderweg is en de nodige controle (zoals bijvullen ruitenwisser vloeistof) noodzakelijk is.
Het aantal software gerelateerde recalls zijn aan het groeien, de hoeveelheid software groeit en de klantverwachting groeit mee door de ontwikkelingen in software in het algemeen.

Hoe meer versies je rond hebt rijden waar je geen invloed op hebt hoe duurder het wordt. Al jaren een bekend fenomeen in de software ontwikkeling. Waarom je normaal onderhoud aangrijpt als argument snap ik niet, dat verdwijnt niet met OTA software updates.
Hangt af van wat je meestuurt met die OTA update en hoe je het proces implementeert. Als ik mijn auto op de oprit heb staan op contact en zoek naar een update is OTA geen probleem. Rijd ik op de snelweg wil ik geen automatische update of de mogelijkheid krijgen om die toe te passen.

OTA is waardeloos in gevallen waarbij er ook een hardware aanpassing nodig is, of waarbij de aanwezige hardware eerst gecontroleerd moet worden op werking.

Maargoed, hoeveel mensen doen een software update? Ik kom ten eerste liever niet bij de dealer, tel daarbij op dat de dealer alleen een software update doet als dat wordt opgelegd vanuit het merk of als er een probleem is dat mogelijk met een update wordt opgelost.
Wat dacht je van de consument niet belasten met nog meer kosten?
Leuk die leasebakkies en auto's met fabrieksgarantie (als software updates dar überhaupt onder vallen), maar die is ook een keer op.
Hoezo zou je het niet doen? Mocht een deel van de mensen daar niet naar kijken, gebeurd het wel als de auto voor onderhoud of APK gaat.

Wat is het nadeel?

[Reactie gewijzigd door c-nan op 23 juli 2024 01:26]

Wat is het nadeel?
Afgezien van de extra kosten voor het inbouwen van een internetverbinding (wie heeft dat nou echt nodig in een auto, ik iig niet), zijn lang niet alle updates bugvrij. Je kunt als fabrikant flink wat schadeclaims verwachten als door een update ineens een deel van je auto’s niet meer wil starten...

De vraag is eerder, waarom zou je het wel doen? De meeste mensen hebben geen behoefte aan updates.
Euhm. Tegenwoordig hebben bijna alle Nieuwe autos wifi aan boord en de mogelijkheid voor 3/4G. Hoe denk je anders dat de traffic info systemen werken? Zelfs mijn polo uit 2016 heeft wifi aan boord. Kan zelfs een 3G hotspot aan slingeren als je ergens (geen idee waar) een simkaart in duwt.


Overigens hebben we het hier over auto’s van pak en beet €40.000. Een wifi verbinding kost wat €25 per wagen? Inclusief software en aansturing misschien iets meer. Maar heel veel meer zal het ook niet zijn.
Verkeersinformatie kan al heel wat jaren via FM verstuurd worden. Wel hebben alle wagens die nu uitkomen inderdaad een sim aan boord omdat de wagen in geval van nood zelf de hulpdiensten moet kunnen bellen.

Van populaire auto's worden er miljoenen verkocht. Doe dat eens maal 25 euro. Elke cent die je uitgeeft of bespaard heeft een invloed op je winstmarge.
Verkeersinfo wel, maar wegomleidingen en afsluitingen worden via een API geleverd door een bedrijf in nederland wat zijn shit niet op orde heeft. Hierdoor zijn tig on board systemen niet op de hoogte van omleiding door werkzaamheden. Oa volvo en VW hebben hier last van. Meestal gaat het goed, doordat de omleiding fatsoenlijk is aangegeven of omdat mensen steeds vaker google maps of waze oid gebruiken, maar onboard systemen zijn afhankelijk van een netwerk verbinding.
Dit systeem bestaat al jaren een het valt reuze mee met de schadeclaims voor zover ik weet. Waarom zou je het wel doen? Nieuwe features, bestaande features verbeteren? Ik krijg maandelijks een ota update en het is elke keer weer uitkijken wat er nu weer is toegevoegd. Zo kreeg ik opeens ondersteuning voor Spotify, een browser, mogelijkheden om gepland te kunnen laden, etc.
Auto's zijn allang geen louter vervoersmiddelen meer maar rijdende computers met consumenten software, en dat kan je updaten.
Nieuwe features, bestaande features verbeteren? Ik krijg maandelijks een ota update en het is elke keer weer uitkijken wat er nu weer is toegevoegd. Zo kreeg ik opeens ondersteuning voor Spotify, een browser, mogelijkheden om gepland te kunnen laden, etc.
Auto's zijn allang geen louter vervoersmiddelen meer maar rijdende computers met consumenten software, en dat kan je updaten.
Ik hoef geen rijdende computer, ondersteuning voor spotify, buggy browser en andere nutteloze nieuwe features. Auto’s zijn al sinds vorig millenium gewoon “af” wat mij betreft. Ik wil alleen een vervoersmiddel die me van A naar B brengt. Als ik wil internetten doe ik dat wel op m’n telefoon.
Volgens mij zijn fabrikanten zelfs binnenkort verplicht emergency assist in nieuwe auto's te bouwen. Drie keer raden welke verbinding daarvoor gebruikt wordt.

En als we toch in superlatieven gaan spreken: iedereen heeft behoefte aan kaart updates.

Cruciale updates gebeuren overigens ook tegen je wil in bij de garage.
En als we toch in superlatieven gaan spreken: iedereen heeft behoefte aan kaart updates.
Niet als je daarvoor een maandelijks abonnement af moet sluiten. Geef me dan maar gewoon een kaart uit 2016. Kaarten zijn al jarenlang een melkkoe van autofabrikanten.
Cruciale updates gebeuren overigens ook tegen je wil in bij de garage.
En wanneer je dan de garage uitrijd weet je dat de auto nog werkt. Of op z’n minst dat de basisfuncties werken. Van een ota update die ‘s nachts geinstalleerd wordt moet je maar hopen dat er geen bug in zit, anders kun je m de volgende ochtend laten verslepen terwijl je eigenlijk naar kantoor had gemoeten :(
Ik heb bij een bedrijf gewerkt waar per ongeluk het updatemechanisme softwarematig onklaar was gemaakt. Gelukkig nog niets aan de klant geleverd, maar wel handmatig honderden apparaten moeten bijwerken. Kan gebeuren: je hoeft je alleen te schamen voor fouten waar je niet van wilt leren.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 01:26]

Eigenlijk niet. In andere sectoren zijn dit soort fouten onaanvaardbaar. Je hoort ervoor te zorgen dat er een automatische of handmatig check aanwezig is. In het laatste geval liefst niet alleen met ja/nee. Of er is toezicht. Een combinatie kan ook. Dit komt steeds vaker voor. Doe je als bedrijf niets, dan hangt er een boete boven het hoofd of er kan een rechtzaak aangespannen worden, waarbij het bedrijf waarschijnlijk voor de kosten op zal moeten draaien. Deze worden in internationaal verband steeds hoger. Voor kleine en grote bedrijven. Ondernemingen en andere organisaties.
Wat voor soort fouten zijn onacceptabel? Bugs in het algemeen? Of bugs die updaten over een veldbus blokkeren?
Het kan ook zo zijn dat er door 'nog aanwezige onzekerheden' wordt besloten om deze update niet OTA uit te gaan voeren.

VW verteld niet waarom er wordt gekozen voor deze strategie.
Daarom kan je niet zeggen dat dit komt omdat er nog geen OTA update mogelijk is.
Er kan een hele ander goede reden voor zijn om niet te kiezen voor deze oplossing.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 23 juli 2024 01:26]

Dat OTA systeem is pas in Mei klaar en daar is een nieuwe productielijn voo rnodig dus het probleem zal daar ergens liggen.

Ik snap alleen niet helemaal waarom het nu al een probleem is, de auto komt pas volgend jaar op de markt dus het is niet zo dat ze al aan leveranciers uitgeleverd worden.
En als ze dan uitgeleverd worden dan zou de garage daar de software ook kunnen updaten, dat moeten ze in de toekomst ook doen immers.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 23 juli 2024 01:26]

Ik kreeg al zo'n idee dat er 'iets' speelde.

https://www.youtube.com/watch?v=6avUXezHqY0

05.00
They are able to be updated, but the first update as we said will be probably at the dealership.
But afterwards it will be OTA? (subtiel ja en gaat verder over ander onderwerp)
Op zich gaat dit probleem geen verschil uitmaken voor de leveringen, want die gingen toch pas tegen de zomer beginnen.

Afgezien van dit probleem snap ik de strategie van VW met de I.D.3 niet goed. Men heeft altijd al gezegd dat de productie eind dit jaar ging beginnen en de leveringen pas volgend jaar tegen de zomer. Dat vind ik al heel raar. Als klant zou ik niet willen dat ik een nieuwe auto krijg die een half jaar op een parkeerterrein heeft gestaan. Hoeveel steenslag heeft die gehad, hoeveel vogels hebben daar op gescheten,...? Kan allemaal bijgewerkt worden, maar is toch nooit zo goed als nieuw.
Voor VW is het toch ook niet voordelig? Daar staat dan toch een paar miljoen euro te staan die een half jaar niets opbrengt.
Wijst er toch op dat de auto eigenlijk nog helemaal niet klaar is? Doet me wel vrezen dat hij de specs gaat kunnen waarmaken die VW beloofd. Met de Taycan zien we al dat die in de EPA test niet het beloofde bereik haalt.

We spreken uiteindelijk over slechts 30.000 exemplaren van de 1st Edition. Als Tesla die kan produceren op een maand, moet VW dat toch ook zeker kunnen. Dus waarom nu reeds beginnen maken?
Een tijdje pre-productie kan ik begrijpen, maar dat zijn geen wagens die je aan klanten verkoopt, deze wel.
Vond het al raar dat massaproductie gestart was, maar de levering nog maanden zou gaan duren.
Gaat toch helemaal nergens over dit, die auto's worden al geproduceerd en de planning is nooit anders geweest dan leveren rond de zomer van komend jaar, dan is het toch heel normaal dat je een paar mensen er nieuwe software in laat schieten omdat die gedurende maanden nogal wat wijzigingen ondergaan heeft, nergens blijkt uit dat de auto's ook maar 1 dag vertraging hebben.
Zeer vreemd artikel dit :? Een deel van de hardware is reeds geproduceerd en staat nu in stock te wachten op de software, die nog niet op punt staat want het is een nieuw model. Oftewel: een doorsnee namiddag in de autofabriek.

Men lijkt waarde te hechten aan het feit dat de auto's eerst "maandenlang" op een parkeerterrein staan en vervolgens nog een update moeten krijgen, maar dat is gewoon doodnormaal. Zou de claims dat het om een "groot probleem" gaat zeker met een korrel zout nemen.
Ik rij zelf een e-Golf en dit verbaasd me eerlijk gezegd niets. Het is duidelijk een autobouwer en geen softwaretoko.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.