Volkswagen onthult elektrische ID.3-auto met bereik van 330, 420 of 550km

Volkswagen heeft op de internationale motorshow in Frankfurt de ID.3 onthuld. Deze geheel elektrisch aangedreven hatchback komt uit in drie verschillende versies, waarbij de reikwijdtes uitkomen op 330, 420 of 550km.

De drie versies onderscheiden zich op het vlak van de accucapaciteit. Zo krijgt de goedkoopste versie een 45kWh-accu waarmee op grond van de wltp-norm een bereik van 330km mogelijk zou moeten zijn. Daarnaast komt er een versie met een 58kWh-accu voor een opgegeven actieradius van maximaal 420km en het topmodel krijgt een 77kWh-accu om 550km op een lading te kunnen afleggen.

Volkswagen meldt dat het laadproces via een speciale app is op te starten, te stoppen en te volgen. In de thuissituatie of bij publieke laadpalen kan de kleinste accu op wisselstroom met 7,2kW laden; bij gelijkstroom is dat vermogen 50kW, al kan dat optioneel ook worden verhoogd tot 100kW. De 77kWh-accu is met wisselstroom te laden met 11kW en bij gelijkstroom met 125kW. Volgens de fabrikant is de 58kWh-accu bij een laadvermogen van 100kW in dertig minuten op te laden tot een actieradius van 290km.

De achterwielaangedreven ID.3 wordt gebouwd op het MEB-platform, waarbij de elektromotor, de elektronische aansturing en de eentrapstransmissie in de achteras zijn geïntegreerd. De Duitse fabrikant benadrukt dat de accu in de vloer is weggestopt en ook andere componenten op een plaatsbesparende manier zijn verwerkt, wat een laag zwaartepunt, een gunstige gewichtsverdeling en een relatief grote interieurruimte zou opleveren.

De auto is voorzien van een digitaal instrumentenpaneel en een centraal geplaatst 10,1"-display, wat optioneel kan worden aangevuld met een augmented reality head-up display om informatie op de voorruit te projecteren. Verder worden spraakcommando's ondersteund en zijn de meeste bedieningselementen uitgevoerd als aanrakingsgevoelige knoppen, op de raambediening en de knop voor de alarmlichten na.

In Nederland komt de ID.3 1ST als eerste uit, in de tweede helft van volgend jaar. Dit is een speciale, luxe-versie van de ID.3 waarbij bepaalde ontwerpelementen, lichtmetalen velgen en een speciale stemcontrolefunctie aanwezig zijn. Deze versie haalt 420km op een acculading en zal in Duitsland onder de 40.000 euro kosten.

Volkswagen zegt dat de reguliere versies van de nieuwe elektrische auto 'spoedig na' de introductie van de ID.3 1ST volgen. In Duitsland kost de basisversie in ieder geval minder dan 30.000 euro, maar in Nederland liggen de prijzen doorgaans hoger. De fabrikant meldt dat de prijzen nog niet definitief zijn en dat de Nederlandse vanafprijzen binnenkort worden gepubliceerd.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-09-2019 • 21:36

530 Linkedin

Lees meer

Reacties (530)

530
497
244
20
0
215
Wijzig sortering
Ik begrijp al deze reacties toch zo goed niet. Ikzelf heb in België een 4j geleden een golf gekocht, weliswaar handgeschakeld, dacht een 1.1l of 1.4l benzine en een paar basic opties voor 17000euro dus die 30.000 voor een elektrische is dan nog heel ver weg. Daarnaast vraag ik me af hoe je met dergelijke wagen op vakantie gaat. Wij zijn met zijn 4 die naar spanje rijden en doen dit vanwege confort in 2 dagen, terug komen doen we op 1 dag.. Als ik na de eerste vollle lading elke 250km een uur moet stil staan gaan die trip al vlot 3 tot 4u langer duren. Je kan aanhalen om dan maar met het vliegtuig te gaan maar die meerkost moet dan van de saving af. Dan gaan we nog zwijgen over de kosten van elektriciteit want ongetwijfeld als de gewone burger de omslag gaat maken naar ev gaat de staat dit voelen aan zijn inkomsten en gaan ze vanalles uitvinden om dit te compenseren.. Kijk maar naar het verhaal van de zonnepanelen.. Als de vw en audi en alle andere merken zich op deze markt gaan smijten krijgen we mss wat technologische vooruitgang maar die zal er toch nog moeten komen samen met een stevige prijsdaling om dit voor de doorsnee burger betaalbaar te maken..
Het "maar wat als we op vakantie moeten met die auto?" argument komt altijd boven in dit soort discussies, en is even snel gecountered met "dan huur je toch een auto?".

Je wagen dimensioneren op iets wat je 1 keer per jaar doet is toch gewoon weggesmeten geld? Met dit soort auto zou ik perfect elke dag mijn woon-werk afstand kunnen doen en zelfs nog eens rustig naar de kust of de ardennen en terug kunnen rijden (met die middelste batterij dan wel). Als ik een wagen nodig heb om ver te rijden, dan huur ik die wel, dan kan ik ook direct zien voor een volumewagen om al die bagage in te stockeren. Voor de rest van het jaar heb ik helemaal geen zo'n grote auto nodig.
Als iedereen een auto gaat huen voor vakantie, heb je gigantische aantallen huurauto's nodig, die ook allemaal geproduceerd moeten worden. Resultaat, heel veel grondstoffen en uitstoot.
Netto voor het milieu valt dat erg onvoordelig uit!

Daarnaast, heb je in NL wel eens een auto geprobeerd te huren voor 3 weken en 6000km? Ben je zo 3000 euro kwijt... Nee dank je!
even snel een rekensommetje:
-een renault clio estate ( hopelijk groot genoeg voor je?)
- 38,72 per dag emt onbeperkt vrije kilomters bij europcar kosten 3 weken 813,12
- 6000 kilometer a 1 op 15 (moet vast lukken) is 400L benzine an 1.60/L (NL) 640 euro

dus inclusief benzine kost je een huurauto + benzine voor 6000 kilometer (waar ga je inhemelsnaam heen?)
~1450 euro
Op een gemiddelde vakantie van 3 weken in Spanje rij ik zonder probleem 4000 km weg in een huurauto, dus zoveel is 6000km niet als je ook nog naar je bestemming moet rijden.
ik hoop niet dat dit gesprek nog meer in niches gaat opleveren, terwijl het we het over een prima bruikbare auto hebben die 500+km kan rijden op 1 lading.

4000km rijden, terwijl je op vakantie bent, is niet iets wat veel zullen doen. Evenmin als een auto waar 3 honden 5 fietsen en een paardentrailer meegenomen moet kunnen worden, want stel dat we op vakantie gaan en we allemaal op onze MTB willen kunnen rijden terwijl dochterlief met haar paard op in de locale manege rijdt en de honden vrij kunnen lopen bij het beekje.....

Het blijven zeuren dat deze auto niet practisch is (generaliseren) terwijl ik denk dat een overgroot deel van de bevolking graag een dergelijke auto zou willen hebben (prijs daargelaten), is gewoon niet constructief.
"niet iets wat veel zullen doen"...

Ik weet niet of je wel eens in de zomer op de wegen in Frankrijk of Duitsland komt; maar ik zou durven stellen dat de helft van de Nederlandse kentekens met een flinke fietsdrager, dan wel dakkoffer of zelfs caravan richting zuiden rijdt. Ik woon in Zuid Duitsland en zit veel op de weg, dus zie het met regelmaat voorbij komen..

En een retourtje Cinque Terre of Zuid Frankrijk, dan zit je al aan de 2500km,Kroatische kust al over de 3000km. Plus wat je lokaal nog rijdt.

Dat tezamen en ik wil dit geen "nog meer niche" noemen, eerlijk gezegd.

Daarnaast is het voor zover ik een beetje hier en daar hoor, (nog) droevig gesteld met de laadpunten buiten Nederland. Duitsland maakt momenteel wel een inhaalslag, maar dat dan ook met tig verschillende aanbieders en pasjes. Geen idee hoe het in Oostenrijk/Italië zit, maar lijkt me stug dat het daar veel beter is (correct me if I'm wrong).

Ik ben het op zich eens met de eerder genoemde stelling dat het dom is om de keuze van een auto te baseren op een gebeurtenis die eens per jaar plaatsvindt (vakantie) maar met dat hele gezeur over te veel vliegen gaat het denk ik juist vaker voorkomen dat mensen met de auto op vakantie gaan. Wat betekent dat lange afstanden rijden zonder al te veel moeite rijden veel signifcanter wordt.
Maar we hoeven toch niet te doen alsof er niks mogelijk is met deze wagens?
3000 km of 6000km maakt wellicht weinig verschil in de uitvoering van het elektrisch rijden, maar nog steeds wel flink overdrijven. Met bijvoorbeeld 1500km enkele reis, zal het misschien 2 of 3 uurtjes langer duren voordat je op bestemming bent. Klinkt voor mij niet alsof de wereld vergaat, maar sommigen doen wel blijken alsof het een onmogelijkheid wordt om dit te doen met een elektrische wagen.

Wat weerhoud een elektrische auto van een fietsendragen of dakkoffer? Een caravan is wellicht een groter probleem, dat geloof ik best.

Ik durf er geen nummers aan te plakken, maar ik hoor toch weinig klachten van mensen die daadwerkelijk een elektrische auto bezitten over zaken als op vakantie gaan.

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 10 september 2019 14:37]

Nee daar heb je gelijk in. Er is genoeg mogelijk, of je nu voor- of tegenstander van EVs bent.

Het is deels ook een kwestie van gewenning, dat ook. Het probleem is vaak het veralgemeniseren van eigen situaties (doe ik ook wel eens, daar niet van). Maar omdat de één er problemen mee heeft, hoeft niet iedereen dat te hebben natuurlijk. :)
Inlevingsvermogen in een andere situatie is idneraad een moeilijk punt (voor mij ook hoor). Daarmee hoop ik dat er gauw een eletrieken auto komt in de prijsklasse van een polo bijv. Dat zal het draagvlak toch al wel wat hoger maken. Ikw acht het nog even af en heb voorlopig toch helemaal geen behoegte aan een auto.
Dat is trouwens ook nog wel een punt; de algemene behoefte aan het bezitten van een eigen auto.

Ik heb er zelf eentje, maar die staat te koop. Mede omdat ik er minder behoefte aan heb omdat in mijn omgeving de alternatieven zoals car-sharing heel groot en ruim aanwezig zijn. Verschillende aanbieders, verschillende prijsklassen, etc.

Ik werk zelf bij een autoverhuurder die sinds een paar jaar groots inzet op shared mobility en mobility as a service. Twee dingen, die, in een perfecte wereld, het hebben van een eigen auto (en daarmee de keuze van een model, discussies over een aanschafprijs, etc.) overbodig maken.

Maar goed, dat is natuurlijk net zo mooie toekomstmuziek als een voor iedereen betaalbare EV. :P

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 10 september 2019 17:09]

Wie wil er over 30 jaar nog in hartje zomer richting de Middellandse Zee? Die 47°C van afgelopen zomer ga je daar alleen maar meer zien, net als droogte en bosbranden.

Maar misschien moeten we ons ook wel beseffen dat het consumptiegedrag van de laatste 25 jaar (met goedkope vluchten en meerdere keren per jaar op vakantie) gewoon niet meer houdbaar is.
Point taken, maar je leest over een opmerking heen. Wat als iedereen over gaat op elektrisch en in de zomermaanden een auto gaat huren die op fossiele brandstof rijd. Zou het kunnen dat prijzen behoorlijk sky high gaan in de zomermaanden bij gebrek aan (ruime) fossiele huurauto's?
Even een algemene reactie op de reacties van iedereen hier onder. BlakHawk heeft groot gelijk, ik heb hier tijdens mijn studie en in mijn werk aan de TUDelft aandacht aan besteed puur uit nieuwsgierigheid. En heb dit punt meermalen naar voren gebracht, tijdens openbare discussies wordt dit punt doodgezwegen echter in de wandelgangen (afdeling environmental sciences) is het antwoord simpel te verkrijgen. Dit probleem wordt niet onderzocht omdat het onoplosbaar is als je het huidige vakantie/werk model koppelt met de financiele draagkracht van de Nederlander waar we het over hebben.

M.a.w. het is onmogelijk voor mensen om elektrisch te gaan rijden als we op dezelfde manier op vakantie gaan als we nu doen, dus de aanname is dat we dat niet doen.

Grootste struikelblokken:
- Lokale laadcapaciteit zowel in kWh als plaatsen, dit vergt een aanpassing van het hoogspanningsnet en simpel fysieke ruimte die niet economisch rendabel is om te exploiteren.
- Kosten electrische auto. Als er gekeken wordt naar wie op vakantie gaan op welke manier en hun financiele draagkracht t.o.v. de daling in kosten van bruikbare EV's dan gaat dat snel richting 2040+ (en dat is optimistisch.
- Regel en wetgevings-trajecten

Het idee dat EV's de oplossing zijn met het huidige socio-economisch stelsel is een utopie.

Kijk maar eens hoe ons besteedbaar inkomen de laatste decennia gestegen is (https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2016/26/welvaart-in-nederland-2016) en plot daar eens de kosten naast aan auto uitgaven (aanschaf + onderhoud).

Extrapoleer naar de toekomst en vertel ons dan eens wanneer de industrie denkt dat de elektrische auto zo goedkoop is.
Heb je hier misschien bronnen voor? Of iets meer achtergrondinformatie? Je stukje hint een beetje op stemmingmakerij of samenzweringstheorieën (bijvoorbeeld dat het “doodgezwegen” en “onoplosbaar” zou zijn).

Ten eerste: de gemiddeld retourafstand van een vakantie met de auto is blijkbaar 600km. Lager dan ikzelf persoonlijk dacht. Dat is dus al een indicatie dat er best een deel van de autovakanties met de huidige EVs met een beetje ‘range’ gedaan kan worden. Bron: https://www.volkskrant.nl...r-het-vliegtuig~bc5e07a6/

Lokale laadcapaciteit: ja dit vergt nieuw oplossingen. Maar laten we ook niet vergeten dat we niet allemaal altijd op hetzelfde moment die stroom nodig hebben. We vinden het normaal om in Frankrijk of Italië tol te betalen om wat sneller te reizen met de auto of wat eerder/later te rijden om de ‘zwarte dagen’ te omzeilen? Waarom kan het niet normaal worden dat we goedkoper maar langer onderweg zijn om straks drukke, volle, of dure laadstations te vermijden?

Kosten EV: ja die zijn nog wat hoog. Het is ook vrij nieuwe techniek. Vliegen was ooit voor de rijken, maar nu niet meer. Je zegt dat (op basis van wat?) EVs betaalbaar zijn voor vakanties in 2040? Waarom is dat “laat” of “vroeg”? Als het antwoord klimaatverandering is dan ben ik benieuwd wat de impact op het klimaat door autovakanties dan kost en wie dat nu (niet) betaald. We moeten toch wat veranderen en proberen...

Regel en wetgevings-trajecten: ok, wat bedoel je hier eigenlijk? Te traag? Te duur (voor wie)?
Als je zoekt naar onderzoek dat je verteld dat EV's een probleem zijn als oplossing voor benzine/diesel auto's binnen het klimaatonderzoeksveld dan kan ik je teleurstellen, er wordt namelijk weinig tijd aan onderzoek besteed naar iets wat niet opgelost kan worden.

Ik kwam hier achter toen ik zelf over de problematiek ging nadenken. Ik ben toen naar meetings/debatten/discussies gegaan georganiseerd door de TUDelft over deze (klimaat en techniek) onderwerpen. Ik liep hier tegen veel "weerstand" aan, mijn vragen werden genegeerd. Aangezien ik ten tijde bij de TUDelft werkzaam was kon ik echter simpelweg naar de desbetreffende professoren/PhD's toestappen en het probleem nogmaals voorleggen. Ik kreeg toen eigenlijk vrij vlot te horen dat het genoemde probleem in het huidige systeem niet op te lossen is. M.a.w. ik had gelijk echter de klimaat onderzoekers hadden behoorlijk wat meer argumenten dan ik.

Ik ben en was behoorlijk teleurgesteld dat hier zo weinig naar gekeken wordt echter ik begrijp het ook wel met de huidige geld stromen binnen onderzoekinstituten in Nederland.

Voor mijn kleine onderzoekje toen heb ik voornamelijk data via de ANWB en CBS verzameld over hoeveel mensen naar Zuid-Frankrijk reizen in welke periode (zwarte zaterdagen). Een Franse collega heb ik gevraagd naar de wettelijke procedure omtrend het verkrijgen van vergunning voor bijvoorbeeld grond voor een laadstation. Ik heb voor de upgrade van het hoogspanningsnet gegevens van TeNNet geextrapoleerd naar Frankrijk.
Mooie reactie en 100% eens, en nog twintig jaar verder blijkt Nederland alsnog de waterstofeconomie te ontdekken en kunnen alle electrische auto's gewoon mee in de nieuwe brandstofcelcultuur die we voor uit en thuis ontwikkelen op de Nederlandse TU's. Voor nu houden we het nog even op die onhandige oplaadaccu's _/-\o_
Het idee dat EV's de oplossing zijn met het huidige socio-economisch stelsel is een utopie.
Het idee dat we beter met verbrandingsmotoren kunnen blijven rijden en nog steeds met z'n allen op een paar zaterdagen in het jaar tegelijk op vakantie blijven gaan is daarentegen een dystopie.
Niet iedereen gaat op hetzelfde moment op reis, dus die huurauto's kunnen veel verschillende gezinnen op hun bestemming krijgen gedurende het jaar. De klimaatimpact van zo'n auto hangt ook vooral af van hoeveel hij rijdt, dus of je nu met een huurauto rijdt, of met je eigen brandstof wagen, dat maakt niet zo veel uit. Huurauto's zijn in het algemeen net veel beter voor het klimaat want die staan veel minder stil dan de gemiddelde auto. Als je met het gezin in een huurauto op reis gaat zit je trouwens ook met 3-4+ in de auto, wat ook de impact per persoon een heel stuk verlaagt ten opzichte van de meeste ritten waar slechts 1 persoon in de auto zit. Als je dus wilt gaan claimen dat die huurauto's zo slecht zijn voor het klimaat, dan ga je toch echt met bronnen moeten afkomen.

Ik heb trouwens ook vlug prijzen opgezocht. Voor 3 weken kom ik uit op ongeveer 600-700 euro voor een SUV/minibusje (voor veel bagage). Brandstof betaal je gewoon zelf. Ik weet trouwens niet waar jij naartoe gaat met de auto waarbij je 6000km gaat rijden... Even van New York naar San Francisco is "slechts" 4700km. Je kan ook helemaal van Tromsø in het noorden van Noorwegen tot in Málaga in het zuiden van Spanje rijden in 5200km. Sure, dan ben je nog niet terug gereden... Maar toch. 6000km is volledig van de pot gerukt. Over een randgeval gesproken... Als je 6000km rijden om op vakantie te gaan leuk vindt, haal dan gewoon de auto die je wilt.

Voor de meeste mensen die niet zo extreem ver van huis op vakantie gaan met de auto is het gewoon goed te doen. Zeker als je de rest van het jaar veel goedkoper kan rijden omdat je elektrisch rijdt. En als je een beetje slim plant kan je waarschijnlijk ook gewoon met je elektrische auto geraken waar je wilt. Met de netwerken van rappe chargers die beginnen op te komen is het echt niet zo lang meer wachten voor je verder kan.

[Reactie gewijzigd door Niosus op 10 september 2019 15:02]

Jij gaat ervan uit dat mensen alleen met hun auto naar hun bestemming rijden, en daar 3 weken op één plek zitten?

Niet iedereen viert op dezelfde manier vakantie zoals jij dat doet, dus om daar nu een waardeoordeel aan vast te knopen... tsja.
Jij gaat ervan uit dat mensen alleen met hun auto naar hun bestemming rijden, en daar 3 weken op één plek zitten?

Niet iedereen viert op dezelfde manier vakantie zoals jij dat doet, dus om daar nu een waardeoordeel aan vast te knopen... tsja.
Nee, ik doe geen van beide. Kijk even naar de originele comment waarop ik reageer.
Als iedereen een auto gaat huen voor vakantie, heb je gigantische aantallen huurauto's nodig, die ook allemaal geproduceerd moeten worden. Resultaat, heel veel grondstoffen en uitstoot.
Netto voor het milieu valt dat erg onvoordelig uit!

Daarnaast, heb je in NL wel eens een auto geprobeerd te huren voor 3 weken en 6000km? Ben je zo 3000 euro kwijt... Nee dank je!
Die persoon doet grote claims over hoe er "gigantische aantallen huurauto's" nodig zouden zijn als mensen een huurauto pakken om op reis te gaan wanneer hun elektrische wagen er niet geraakt. En niet alleen zouden die huurauto's voor veel vervuiling zorgen, maar ze zouden dan ook nog eens onbetaalbaar zijn.
Eerst en vooral heeft hij de prijs van de huurauto gewoon maal twee gedaan. En de afstand waarover hij spreekt is echt geen normale situatie. Er zullen wel mensen zijn die dit doen, en ik wens hun veel plezier. Maar zoals ik al zei zijn dat randgevallen en kunnen die best voor hun eigen wagen zorgen.

Mijn probleem met die comment is dat het gewoon een karikatuur van een argument tegen elektrische auto's is. Als hij het enkel over die 6000km had, dan had ik er helemaal niet over gereageerd. Maar hij zegt "Netto voor het milieu valt dat erg onvoordelig uit!". En daar call ik gewoon BS op, en vraag ik voor een bron. Dat is geen waardeoordeel over hoe mensen hun vakantie spenderen. Dat is gewoon niet meegaan in een verhaal dat niet toepasselijk is op de overgrote meerderheid van de populatie en claims die ofwel gewoon niet kloppen (dat huren 3000 euro zou kosten), of compleet geen onderbouwing hebben.
Die persoon doet grote claims over hoe er "gigantische aantallen huurauto's" nodig zouden zijn als mensen een huurauto pakken om op reis te gaan wanneer hun elektrische wagen er niet geraakt. En niet alleen zouden die huurauto's voor veel vervuiling zorgen, maar ze zouden dan ook nog eens onbetaalbaar zijn.
Als iedereen tijdens de grote vakantie een huurauto nodig zou hebben gedurende een week of 3, dan is het toch logisch dat daar een enorm aantal (niet electrische!) huurauto's voor nodig zouden zijn, die de rest van het jaar niet nodig zijn. We praten dus over de situatie dat we allemaal op EV over zijn.
Wanneer iedereen op EV is overgeschakeld dan heb je evenveel laadstations als je nu tankstations hebt, die waarschijnlijk 150-200kW of meer kunnen pompen tegen dan. Daarmee kan je dan op 15-20 min makkelijk 300-400km bijladen. Dan kan je dus makkelijk gewoon met je elektrische wagen op vakantie.

Moest plots iedereen elektrisch rijden, ja dan hebben we een probleem. Maar dit is een proces dat 10-15 jaar gaat duren. De infrastructuur gaat dat process gewoon volgen. Hoe dan ook, als je nu elektrisch koopt ga je echt niet tegen een tekort aan huurauto's lopen.
Op vakantie gaan met de auto is geen verplichting toch?

@DarkJack heeft groot gelijk. Deze auto's zijn ook bedoeld voor woon-werk verkeer. Die lange afstands auto's e.d. die komen ooit nog wel eens. We zijn nu eerst bezig met de eerste "normale" auto's. Vroeger kon je ook niet over de oceaan vliegen en nu wel..
Geeft het tijd en over een paar jaar kun je half EU doorcruisen met 1 lading. Tot die tijd vlieg je en huur je lokaal een auto. Als jij het geld hebt om een auto vanuit NL te huren voor zo'n lange periode, snap ik al helemaal niet waarom je niet zou vliegen :Y)
Op vakantie gaan met de auto is geen verplichting toch?
Ik vind de autotrein wel een leuk compromis. Je rijdt zelf naar Parijs, daar ga jij en je auto per trein verder naar Zuid-Frankrijk en het laatste stuk rijd je de volgende ochtend, uitgeslapen en wel, weer zelf. Helaas betaalt de leasemaatschappij de autotrein niet, maar dat leaseauto's perverse prikkels genereren behoeft geen discussie.
Zeker eens! Zo overbrug je de afstanden en lokaal kun je prima opladen en rondrijden. Zeker in de grote steden en snelwegen staan overal laadpalen.
Wat een onzin zeg. Check eens bij Sixt.nl: drie weken een goeie middenklasser huren met ALLE waivers en opties erop en eraan en 4000 kilometer inclusief: iets meer dan 900 euro. Als je daar nog 2000 kilometer bij telt a 28 cent komt er 560 euro bij, dan zit je op iets meer dan 1400 euro, minder dan de helft.

Een kleinere auto kan goedkoper en je kan afhankelijk van je situatie nog flink besparen op alle opties.

Ander voorbeeld: Hertz (same story) een MPV inclusief ALLE kilometers en alle waivers maar exclusief 2e bestuurder: onder de duizend euro.
In de toekomst zullen de meesten ook niet meer met de auto op vakantie gaan. Sterker nog in de toekomst zullen de meesten niet eens een eigen auto bezitten. Autobezit wordt sowieso weer exclusiever, net zoals vroeger. Daarnaast zal er wel iets als leenauto’s komen voor het geval je echt een auto nodig hebt, maar ook dit zullen natuurlijk geen auto’s zijn om mee op vakantie te kunnen gaan.
En als je in een uur tijd > 200 km range erbij hebt dan combineer je dat toch met lunch / rustig aan doen, je bent immers op vakantie.
Sja, voor sommigen is het gewoon nog eng. Laat ze, ze komen er tzt wel overheen. Ikzelf ben vooral op vakantie op locaties waar ik mijn auto toch niet mee naar toe kan nemen (en dus huur ik ter plekke een autootje), maar heb inmiddels ook drie EU tripjes (Noorwegen 3500 kilometer gereden, Zuid Engeland en Ardennen) gedaan met de EV. Ik zal niet zeggen "geen centje pijn" want met name in de UK en de Ardennen is het gewoon wel even opletten wat je van plan bent, een stukje voorbereiding kan ook geen kwaad want er staan in die regio's gewoon niet zoveel superchargers en highspeed laders als hier in Nederland (je struikelt er hier bijna over).

Maar zeg niet dat je niet op vakantie kunt met een EV. Wat mij betreft zijn een beetje forse accu (75 kWh of meer) en een fatsoenlijke CCS laadcapaciteit (100 kW of meer) toch wel wenselijk. Als je een kleinere EV neemt zou ik voor de komende jaren (waarin snelladers soms gewoon een uitdaging kunnen zijn) er sneller voor kiezen om toch nog een ICE te huren.
Sorry maar dan moet je die kost ook nog meetellen bovenop de meerkost van de elektrische wagen die nu al vlot 10 tot 15k meer kost. Hoe ga je die trouwens huren als iedereen elektrisch rijdt en in de zomer die ene keer dan eentje op benzine wilt rijden, denk je echt dat die verhuurbedrijven er zoveel op overschot gaan zetten in de maanden september tor juni om iedereen te voorzien van een benzine.. Daarnaast als iedereen elektrisch gaat rijden zijn er geen benzine stations niet meer. De technologie dient nog zzn hezl stuk te verbeteren, je zit met het probleem dat je elektriciteit niet kan opslaan dus je gaat weer overcapa op de netten moeten voorzien om iedereen zijn wagen op te laden snachts of wanneer je thuis komt op je werk.. Er zijn nig zoveel issues met die dingen en vooral economisch echr niet rendabel.. Laat staan praktisch.. Je moet maar pech hebben een uur of twee in de file te staan met dat dinv terwijl de airco aanstaat.. Dan wordt het aanschuiven aan de herlaadstations..
Aanschafkosten: je zou eens moeten kijken naar de totale kosten over de jaren dat je de auto in bezit hebt. T.o.v. een brandstofauto is een EV duurder in aanschaf, maar de kosten voor elektriciteit zijn lager, de onderhoudskosten zijn lager en de afschrijving is lager (zie studie van ING een paar maanden terug).
Vakanties: je kunt, gezien de urgentie van de klimaatverandering, niet meer volhouden dat je kunt blijven doen wat je deed. Naar Spanje op vakantie kan nog steeds, door je vakantie-scenario aan te passen.
Wat betreft de kosten voor elektriciteit: ik heb ook scenario's gelezen waarbij die kosten omlaag gaan omdat het aanbod enorm zal toenemen. Daarnaast: er komen allerlei oplossingen om je eigen energie op te wekken en op te slaan.
En als laatste: als dat opladen voor jou een groot probleem is en je je vakantie-plannen niet wil wijzigen, dan moet je nu nog even geen EV kopen en een paar jaar wachten.
maar de kosten voor elektriciteit zijn lager
Wacht maar tot er genoeg mensen overgestapt zijn, dan gaan de kosten vanzelf weer omhoog, want de overheid heeft inkomsten nodig.

Kijk maar naar de salderingsregeling. Eerst stimuleren en daarna afknijpen. Dat gaat met de EV ook gebeuren. Is het niet dmv de prijs per kwh, dan wel via een km heffing.
We zullen het zien. Ik heb niet zoveel met verhalen over "de grote boze overheid" die er op uit is om ons uit te knijpen. Als je er objectief naar kijkt kun je ook zeggen dat de overheid geld nodig heeft om onze enorme welvaart te kunnen bekostigen en als er een inkomstenbron wegvalt, zullen ze op zoek moeten naar een andere. Hartstikke logisch.
En los daarvan: het doel van de EV is helemaal niet om goedkoper te worden dan een brandstofauto. Het doel is om het klimaat en het milieu te verbeteren. Dus het eindresultaat zal heel simpel zijn dat EV's net zo duur zullen worden als brandstofauto's. Alleen stiller en schoner.
Ik zeg dit ook niet met als doel onze overheid als groot en boos neer te zetten. Ik denk alleen wel dat men realistisch moet zijn over de toekomst. We weten allemaal dat onze overheid een begroting heeft en dat een deel van de accijnzen van brandstoffen gebruikt wordt andere gaten te dichten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat andere "brandstoffen" op de duur op de zelfde manier belast zal gaan worden als de huidige.

Een mooi voorbeeld is slaolie. Ik heb een tijdje op slaolie gereden in mijn ietwat oudere diesel auto, het koste destijds een kleine 60 cent de liter. Diesel ergens rond de 92 cent geloof ik. Dat ging prima. Ik heb wat onderzoek gedaan of het ook mocht van onze overheid. Geen idee hoe het nu zit, maar destijds was het geen enkel probleem. Er zat wel een grote "maar" aan vast. Je moest aantonen dat je accijns over de brandstof betaald had. Kortom, ik moest aangifte doen bij een overheidsorgaan (welke weet ik inmiddels niet meer) en aangeven dat ik een x-aantal liters slaolie als brandstof ging gebruiken. Vervolgens moest ik accijns betalen en mocht ik er legaal mee rondrijden. Zonder dat bonnetje was ik behoorlijk illegaal bezig. Dat ik CO2 neutraal bezig was deed de overheid niets, die moesten geld zien en meer niet.

Dat zelfde concept zullen we op de elektrische auto gaan zien. Persoonlijk vind ik het waanzin dat ik belasting zou moeten betalen voor het gebruiken van elektriciteit dat door mijn zonnepanelen opgewekt is om met mijn auto rond te rijden, maar ik weet 100% zeker dat als de inkomsten uit accijnzen van brandstoffen terug gaan lopen, dat het wel op een andere manier binnen gehaald gaat worden. Prima als dat nodig is om de begroting rond te krijgen, maar wees er dan wel gewoon eerlijk over. In die situatie heeft het namelijk bijzonder weinig meer met het milieu te maken. Nu betalen we meer voor auto’s ivm de CO2 uitstoot en de vervuiling die het met zich mee brengt. Als dat komt te vervallen zou het toch eigenlijk niet meer dan logisch zijn dat ik minder voor een EV ging betalen dan voor een benzine/diesel auto. Ik vervuil immers niet, ik maak alleen gebruik van het wegennet.

[Reactie gewijzigd door osluis op 11 september 2019 10:26]

Ik denk alleen wel dat men realistisch moet zijn over de toekomst. We weten allemaal dat onze overheid een begroting heeft en dat een deel van de accijnzen van brandstoffen gebruikt wordt andere gaten te dichten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat andere "brandstoffen" op de duur op de zelfde manier belast zal gaan worden als de huidige.
Dat is absoluut waar, vandaar dat ik ook stelde dat uiteindelijk, als al het stof is neergedaald, de kosten voor autobezit en autogebruik van EV's hetzelfde zullen zijn als nu.
Prima als dat nodig is om de begroting rond te krijgen, maar wees er dan wel gewoon eerlijk over
Misschien is het niet voor iedereen duidelijk, maar als je er over nadenkt is de conclusie heel simpel: net zoals ieder huishouden heeft ook de overheid een huishoudboekje met inkomsten en uitgaven. En de overheid is daar ook gewoon transparant in, je kunt alle inkomsten en uitgaven van de overheid gewoon vinden.
Als dat komt te vervallen zou het toch eigenlijk niet meer dan logisch zijn dat ik minder voor een EV ging betalen dan voor een benzine/diesel auto. Ik vervuil immers niet, ik maak alleen gebruik van het wegennet.
Daar heb je een punt en dat zou worden opgelost door een duidelijke "de vervuiler betaald" constructie in te voeren, waarbij onze industrie en onze veeteelt gaan betalen voor de schade die ze aanrichten. Maar we weten allemaal dat dat niet helemaal zo werkt in een democratie, waar erg grote belangen grote invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming aan de top :'(
Als jij met je auto de weg op wil, dan zul je toch eerst een weg nodig hebben. Tenzij je graag rijdt over gras en zand. De overheid heft belasting over brandstof en wegenbelasting voor onder andere wegenonderhoud, verlichting van de weg, signalering, etc, en zelfs ook nog extra wegenaanleg, want onze behoefte aan asfalt groeit nog steeds.

Dus hoe raar is het dat je belasting moet betalen als jij met je auto met eigen elektriciteit de weg op wil? Ik vind het raar dat je er kennelijk vanuit gaat die weg kosteloos is.

Je geeft ook aan dat de overheid de belasting gebruikt om gaten te dichten in de begroting. Kun je dit specificeren, of is dit onderbuikgevoel?
euh, het is wel algemeen bekend dat de overheid VELE malen meer belasting van automobilisten ontvangt dan dat er aan het wegennet wordt gespendeerd. Je kan er de begrotingen van de afgelopen decenia op naslaan.
https://www.businessinsid...opcententarief-provincie/

Zomaar een voorbeeld van de provincie zeeland.
Zeeland gebruikt de inkomsten om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren, aldus het CBS. In acht van de twaalf provincies verandert het tarief niet.
Hier wordt een deel van de inkomsten bijvoorbeeld gebruikt om het terrein van een failliete ondernemening te sanneren.
https://nos.nl/artikel/21...g-sanering-thermphos.html
https://www.omroepzeeland...pcenten-het-snelst-omhoog
Deze tariefsverhoging (en naar verwachting ook meer Zeeuwse auto's op de weg) zorgt voor ruim 4 miljoen euro extra inkomsten voor de provincie in vergelijking met 2018. Zeeland gebruikt het extra geld om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren, zoals het schoonmaken van Thermphos, het wegvallen van de Delta-inkomsten en de reservering voor het sluiten van de kerncentrale
De rijksoverheid functioneert niet anders.

Wat de ironie van dit verhaal is, is dat Thermphos jarenlang kortingen op milieubelastingen heeft gekregen en dat nu ze failliet zijn, het opruimen van de vervuiling weer door de gemeenschap betaald mag worden.

[Reactie gewijzigd door osluis op 12 september 2019 10:14]

Daar heb je toch wegenbelasting voor of zie ik dat verkeerd? Ze halen alleen daarmee al meer binnen dan er uitgegeven wordt aan het onderhoud van het wegennet.
Je vergeet daarbij 1 heel belangrijk punt: Elektriciteit wordt voor veel meer gebruikt dan alleen met de wagen rijden. Het is bijna een basisbhoefte. Je kan die prijs niet simpelweg verhogen. Als er een verschuiving van belasting komt, dan zal dat specifieker op de wagen moeten gericht worden en kom je bijvoorbeeld uit bij een kilometerheffing.
Dit lees ik nu zo vaak. 'De onderhoudskosten van een EV zijn lager'.
Top, maar daar hebben mensen die de drempel, genaamd 'aanschafprijs', niet kunnen nemen dus precies niks aan.

Onderhoudskosten zijn lager. Wel eerst even het dubbele van een ICE aftikken. Nee, het grootste deel van de bevolking zal toch echt moeten wachten tot de prijzen gelijk zijn met de ICE auto's van nu in combinatie met een 2e hands markt.
De aanschafprijs is misschien een drempel, maar de inruilwaarde voor je oude auto verlaagt die weer. Je hebt gelijk als je het hebt over overstappen van brandstof naar EV, maar het verschil tussen inruilprijs voor je oude EV en de nieuwe prijs voor de volgende is uitsluitend afhankelijk van de afschrijving en die zou in principe lager moeten zijn. Toegegeven, je gaat hierbij uit van een stabiele automarkt (tweedehands en nieuw), dat is nog niet zo, maar het is wel iets dat logischerwijs zal ontstaan.
Niet misschien, wel zeker.

Die 2e hands markt zal er op den duur zeker wel komen. Tegelijkertijd mogen de mensen die nog geen EV kunnen betalen de belastingverhogingen tegemoet zien en de wegenbelasting (tegenwoordig MRB) blijven betalen die EV rijders ontwijken.

Je merkt, er hangt bij mij een lichte frustratie rond dat punt. Ik heb verder niks tegen EVs hoor. Zou mijn vierwieler graag ruilen voor een EV wanneer mijn rekening het toelaat.
Ik zie het meer als een overgangsperiode waarin de overheid het rijden in een elektrische auto wil stimuleren. Subsidieren is daarin een middel. En zoals met alle stimuleringsmaatregelen is nooit iedereen daar blij mee. Hypotheekrenteaftrek was een stimuleringsmaatregel, lagere accijns op diesel ook, net zoals accijns op sigaretten een ontmoedigingsmaatregel is.
Ik denk dat je minder moet kijken naar de voordelen die anderen genieten en meer moet kijken naar het grote geheel en dat is dat het stimuleren van EV's gewoon winst voor het klimaat en winst voor het milieu oplevert. En dat we die transitie nooit naar ieders tevredenheid kunnen maken.
Dat is het punt. Ik dacht dat elektrisch rijden z'n voordeel moest halen uit lagere onderhoudskosten en geen brandstofkosten?

Na de hypotheekrenteaftrek krijg je eigen woningforfait. Extra belasting.
Dieselrijders betalen meer wegenbelasting en de auto's zijn zwaarder. Daar zit een kantelpunt met benzinestofauto's.
Sigaretten... tsja. Geen mening over.

De voorbeelden gaan dus niet helemaal op. Bij elektrisch rijden is het dus niet alleen zo dat je wat voordelen krijgt. Maar de mensen die 'm niet kunnen betalen mogen het verschil ophoesten.
Daar gaat het me om. Niet alleen om de extra voordelen voor EV rijders, ik snap het stimuleringsprogramma. Maar dat de andere mensen daarvoor betalen.
Ik dacht dat elektrisch rijden z'n voordeel moest halen uit lagere onderhoudskosten en geen brandstofkosten?
En dat klopt ook nog steeds. Het zijn allebei argumenten die bijdragen aan de acceptatie van EV's. Geneuzel over het klimaat en het milieu, dat zal (helaas) het gros van de kopers worst wezen. Als je dus de EV "aan de man" wil brengen, dan moet je andere punten zoeken: kosten, comfort, luxe, opvallende geintjes, snelheid, imago.
Maar dat de andere mensen daarvoor betalen.
Ja, maar dat is toch altijd zo? Elke subsidie of elk belastingvoordeel moet uit de portemonnee van de overheid bekostigd worden en uiteindelijk betalen wij daar allemaal voor. Mijn belastingen gaan omhoog omdat de overheid geld misloopt vanwege de hypotheekrente aftrek.
En ik snap ook niet zo goed wat je bedoeld: wordt er specifiek bij bezitters van brandstofauto's geld weggehaald ten behoeve van subsidie aan EV's? Ik weet dat niet, maar misschien jij wel. En dan nog: als je als overheid EV's wil stimuleren dan doe je dat waarschijnlijk om je klimaatdoelstellingen en je milieu-doelen te halen. Dan is het zwaarder belasten van vieze auto's en het goedkoper maken van EV's een prima idee.
''comfort, luxe, opvallende geintjes, snelheid en imago'' is gelukt.
Ze zijn stil, hebben veel toeters en bellen, zijn snel en hebben geen suf imago meer.

De kosten blijven een probleem. Daar kreeg de aanschafsubsidie bijna de naam "Teslasubsidie" omdat mensen die de subsidie helemaal niet nodig hadden er gebruik van gingen maken.
Artikeltje daarover.
Hoeveel geld men nou werkelijk terug kon krijgen, of het bedrag wat daar staat klopt, weet ik niet precies.

Wel laat het een goed verschil zien tussen "inkomsten mislopen" en geldt uitgeven ter subsidie. Dat laatste is namelijk dubbel zo zwaar. Niet alleen krijg je als staat geen inkomsten, je moet erop toeleggen. Daarom kwam er snel die limiet op de prijs van een auto.

"wordt er specifiek bij bezitters van brandstofauto's geld weggehaald ten behoeve van subsidie aan EV's?"
Niet direct. Maar we weten dat de inkomsten uit brandstofaccijns, wegenbelasting (MRB tegenwoordig) autoverkopen, etc etc, de overheid meer oplevert dan dat ze aan wegen spenderen.

Dus wat mij betreft is de subsidie op aanschaf niet zo'n probleem meer nu de grens flink is verlaagd. Deze zou eigenlijk nog verder verlaagd moeten worden. Wellicht spoort het fabrikanten aan om goedkopere EV's te produceren. Maar EV rijders mogen net zo goed wegenbelasting gaan betalen en dit soort geintjes moeten dan niet doorgaan.
Top! Ik koop direct een nieuwe auto om hem daarna direct in te ruilen voor korting. Of werkt dat zo niet?
Maar dat zie je in zowat elke markt. In den beginne is productie klein en kost hoog en dat schaalt traag maar als de productie eenmaal toeneemt daalt de prijs en wordt het betaalbaar voor meer mensen.
Het verschil met vele andere markten is dat de oudere generatie spullen goedkoper wordt. Momenteel worden ICE auto's alleen maar kapotbelast. Dat maakt het niet bepaald makkelijker om een EV aan te schaffen.
Met je laatste alinea laat je in ieder geval blijken het met me eens te zijn.
Aan multikoe,
Je bedoelt het waarschijnlijk wel goed met Uw goedkoop onderhoud, maar vergeet ook de permanente kosten niet. Ik denk aan inschrijving, autotaksen, schouwingskosten, banden, kilometerheffingen en pèages en noem maar op! Zullen deze ook minderen als je elektrisch rijdt? En de electriciteitsprijzen zelf + de nodige BTW?? Denk aan de zonnepanelen en slaap verder!! ;)
Ik vermoed dat u in Belgie woont, want een paar termen zijn wat onduidelijk.
Inschrijving: waar kan ik dat mee vergelijken? Anyhow: is die hoger voor EV's in Belgie?
Autotaksen: dat is in Nederland afhankelijk van het gewicht, maar EV's zijn daar voorlopig van uitgezonderd. Dat kan natuurlijk veranderen, maar het lijkt erop dat dat voorlopig nog zo blijft. Wat er daarna gebeurd is koffiedik kijken, alle doemscenario's die hier genoemd worden ten spijt.
Schouwingskosten: waarschijnlijk onze APK, een jaarlijkse keuring. Dat zal voor een EV niet veel anders zijn, want de te keuren onderdelen zijn hetzelfde. Hoewel: de keuring van een diesel is bij ons flink duurder vanwege de verplichte roetmeting en die heeft een EV niet. Maar misschien komt daar een accu-keuring bij :)
Banden: die kosten zijn voor een EV hoger vanwege het hogere gewicht en de sterkere motor. Maar dat gaat ook op voor zware SUV's met grote motoren. Geen idee hoeveel meer dat kost.
Kilometerheffingen: dat is een zwart gat wat mij betreft. Wij hebben nog geen kilometerheffing, maar als het er komt, dan is nog maar de vraag of ze daar in gaan differentiëren.
Peages: die zijn natuurlijk gelijk voor een EV en een brandstofauto. Lijkt mij tenminste.

Samengevat: ik zie niet zo snel waarom de permanente kosten voor een EV hoger zouden moeten zijn dan voor een brandstofmotor.

En ik snap niet zo goed waarom u in slaap zou vallen bij het denken aan zonnepanelen. Maar dat is misschien iets typisch Belgisch? Beetje flauwe sneer, Belgie doet het wat betreft hernieuwbare energie opwekking beter dan Nederland.
Beste,
Mijn bericht was niet bedoeld als 'sneer' hoor. Ik bedoel alleen maar dat de EV inderdaad minder onderhoud zullen vergen, maar zoals u ook beaamt, keuringskosten en alle andere blijven hetzelfde (zo ongeveer toch). Ook bij ons hoor! Wat ik bedoel, is dat het bij U precies overkomt alsof alles veel beter en goedkoper zal worden. Inderdaad, in het begin of bij de lancering van de EV is alles koek en ei. De Staat komt immers tussen met premies en allerhande beloftes, tot het ogenblik dat Jan met de pet, of Jan modaal, in staat zijn er een te kopen. Dan begint het circus, zoals wij al meegemaakt hebben. De Electriciteit wordt duurder, de verkeerstaksen worden hoger, de premies worden aangeschaft en zo gaan we verder. Vandaar dat ik verwees naar de zonnepanelen. Eerst was er een milieupremie voorzien, kwamen er groene certificaten voor wie het te veel aan geproduceerde energie kon terugleveren op het net. En inderdaad, door het succes werden de panelen goedkoper. Dus werden de premies afgeschaft onder het mom dat de koopprijs zoveel lager kwam te liggen dat de certificaten niet meer hoefden voor de burger, uitgezonderd voor de grootverbruiker (lees industrie, de grootste vervuiler). In plaats van vergoed te worden voor de teveel geleverde energie, moest ELKE verbruiker kosten betalen (i.p.v krijgen). Ik leg de nadruk op ELKE verbruiker, dus incluis degenen die GEEN zonnepanelen hebben. Prosumententaks heet dat in België. Dus de voordelen van zonnepanelen slinken als sneeuw voor de zon. En nu de hamvraag! Wat met de recyclagekosten van al die zonnepanelen en EV-batterijen, en de uitwerking ervan op het milieu. Ongetwijfeld zullen deze kosten ook op onze kop belanden, terug ook voor degenen die wel en geen EV rijden. Besluit, laat ons rijden op gas of koolstof of wat ze nog zullen uitvinden. Dat is pas voordeliger en proper voor het milieu. Multikoe, aanzie dit schrijven niet als een terechtwijzing hé, we zijn allen in hetzelfde bedje ziek. Het is enkel mijn eigen mening op de feiten! Groetjes :*)
Maar je hoeft geen uur te staan laden. Met 100kW laden kom je al snel dat het maar 20minuten is. Dat is best een leuke pauze na 3 uur rijden. Daarnaast is het zeker waar wat @DarkJack ook al aanhaalt. Hoevaak doe je dat echt ver op vakantie gaan? Onderzoeken van de ADAC(heeft voor mij wel wat verloren aan credits) en reisbureaus hebben laten zien dat weekendtrips veelal binnen de 350km van huis zijn. Dan kun je dus prima daar komen, zelfs met het basismodel met ergens een koffie pauze is het meer dan haalbaar. De kleine auto's verdwijnen ook al bij verschillende merken, de UP krijgt een vervolg naar elektrische net als de Seat/skoda zuster auto's. Renault maakt de Twingo ook elektrisch en dat zijn echt stadsauto's voor ernaast.

Maar als je 90% van het jaar hiermee voldoende hebt is het niet erg om eens een grotere auto te lenen. Dat doen mensen massaal als het gaat om meubels te kopen of die laten ze brengen. Want hoeveel kleine auto's zie je niet bij Ikea staan, daar gaat ook geen 4 zit bank in.
We hebben net een vakantie (3000 kilometer) rond Italië gedaan met onze elektrische auto. Nog nooit zo een goede roadtrip gedaan. De rustpauzes van 30-40 minuten zijn welkom. Hotels bieden continu oplaadmogelijkheden en het laadnetwerk gaat er vlot op vooruit.

Het is met alles zo dat het in het begin duur is en achteraf goedkoper word, zie maar naar zonnepanelen, SSDs, ...

Een elektrische (of waterstof) auto is iets waarnaar we moeten vooruit streven: uniformiteit en hernieuwbare energiebronnen. :)
Anoniem: 120539
@Kris5010 september 2019 05:58
Het prijsverschil tussen auto's in België en Nederland is vaak duizenden euro's, met name met dank aan de BPM, een extra aanschafbelasting op basis van de uitstoot.
EV's zijn bij gebrek aan enige lokale uitstoot dan ook vrij van BPM en daardoor bij ons in NL in verhouding minder duur; het prijsverschil wordt kleiner.
Tenzij PON hetzelfde truukje uitvoert als ze destijds bij e 14% ecodiesels hebben gedaan. Die waren ook BPM vrijgesteld en gigantisch veel duurder, omdat ze toch wel verkochten!
Ik had een vergelijkbare discussie over een tweezitsbank. Iemand had er 1 gekocht en vond hem helemaal fantastisch, dus ik zei tegen hem: "Hoe ga je met zo'n dergelijke bank een leuke avond hebben met wat vrienden", kreeg vervolgens allemaal argumenten waarom dit een prima keuze was, maar geloof er niets van.

Je begrijp vast wel waar ik op doel met het bovenstaande. Je koopt immers iets aangepast op jouw wensen en gebruik. Vind jij het heel belangrijk dat je in 1 keer 1000km kan rijden, dan moet je deze auto vooral niet kopen, er zijn echter zat mensen die dat nooit zouden doen, zelfs al zouden ze naar Spanje rijden.
Volkswagen stopt niet met de Golf, en dit is simpelweg een alternatief op die auto, en dit is zeker een auto waar vraag naar is.

Zou ik deze auto kopen? Nee, ook al zou ik 40k hebben liggen, dan zou ik hem niet kopen, maar natuurlijk zullen er mensen zijn waar deze auto prima bij past, en daar gaat het om.
Je haalt weer de typische vooroordelen van stal die altijd komen van mensen die niet elektrisch rijden:

- Afgezien van de kleinste variant van deze auto (een echt stadsautotje) doen deze auto's zo'n 350 tot 450km op een lading. Vervolgens laad je dan in een half uurtje tot ongeveer 80% weer vol. Ook in een brandstof auto zul je waarschijnlijk elke 400km ongeveer (+/- 4 uur rijden) wel even willen stoppen om wat te eten, drinken en pissen. In die tijd is je auto aan het laden. Wij zijn met ons gezin meer tijd kwijt met eten+drinken+pissen dan dat de auto aan het laden is.

Ik ga elk jaar met een Tesla op vakantie, trips van zo'n 1200 tot 1500km. Doe ik meestal in 1 dag, soms 2. Gemiddelde snelheid is ongeveer 100km/h (incl. laadstops).

- Op stroom zit evenveel zo niet meer belasting dan op brandstof. Dat de overheid dit gaat voelen is dus geen valide argument.

- De TCO van een EV is al lager dan een brandstof auto (zoals multikoe al meld). Dus elektrisch rijden is nu al goedkoper, ondanks de hogere aanschafkosten. Het is opzich niet raar dat mensen tegen de hogere aanschafprijs aan hikken, maar stellen dat EVs te duur zijn is simpelweg onjuist. Je moet alleen wat langer sparen.
Hoeveel keer doe je die reis per jaar Kris? Kan je daarvoor dan geen diesel huren? VW biedt dat aan als je EV least in BE.
Niemand opgevallen, die symbolen op de pedalen? 8-)

[Pause] + [Play]
[ || ] en [ > ]
Niemand opgevallen
Zat er net naar te kijken en vroeg me af of iemand het had gezien :D

Leuk detail!
Nee, die vrouw viel me meer op :)
G E W E L D I G!!
Wat een humoristisch detail
Humor en dat uit duitsland
Tja, ze moeten wat hè. Die easteregg in de software werd de afgelopen jaren niet echt gewaardeerd :+

Reden om dit merk links te laten liggen, ook al komen ze nu met een EV
Leuk detail inderdaad. Waarschijnlijk onderdeel van de verjongingskuur van VW die hoopt zijn imago wat op te poetsen. Ook het VW logo werd vernieuwd, in plaats van een blauw-chroom 3D logo is het nu een vlak zwart-wit logo geworden. Ik ben niet echt een Golf liefhebber maar dit ziet er mij wel een fijne wagen uit, kan best wel een klein succes worden.
Minimaal ruim 30K voor een boodschappen autootje is nog steeds erg veel, in een segment waar de prijzen gemiddeld dik onder de 15K liggen. Je moet wel erg fan van het concept zijn om zoveel neer te willen leggen voor zo'n kleine auto. Wellicht dat leasemaatschappijen 'm wel voordeliger aan kunnen bieden. Even in zeur-modus: zijn elektrisch aangedreven auto's nog steeds nieuwswaardig voor Tweakers of kunnen we dit beter aan bijvoorbeeld Autoweek overlaten?

[Reactie gewijzigd door John Duh op 9 september 2019 21:48]

Kleine auto? Buitenmaten vergelijkbaar met een Golf en binnenin bijna formaat Passat aldus de eerste reviews op Youtube. Dit is geen formaat Up! als je dat denkt.
verrek, ding is inderdaad 4 meter 26 lang, en kan 385 liter bagage kwijt, dat is gewoon een golf, terwijl het uiterlijk op de fotos toch kleiner doet vermoeden... Ik had em zelf op formaatje polo geschat (hoewel die ook fors groter is dan vroeger)

En voor een Golf-equivalent is een prijs onder de 30K nog behoorlijk dichtbij het benzine equivalent, als je dan genoegen kan nemen met minder actieradius, haal je dat prijsverschil er zo weer uit op brandstofkosten (totdat de overheid elektrische rijden ook zwaarder gaat belasten)

EDIT: ter referentie voor de lezer, een golf begint bij VW.nl ook gewoon bij 28.775 euro

[Reactie gewijzigd door vectormatic op 9 september 2019 23:13]

Waarom denk je dat elektriciteit niet zwaar belast is? Je betaalt gewoon energiebelasting, BTW en een opslag duurzame energie over elke kWh die je verbruikt. Aandeel belastingen in de prijs is nog een stuk hoger dan bij benzine en diesel.
Vooralsnog zijn elektrische autos nog wegenbelasting vrij, en ook kwa BPM (aankoopbelasting) zijn ze of vrijgesteld, of een stuk goedkoper dan iets met een verbrandingsmotor.
haal je dat prijsverschil er zo weer uit op brandstofkosten (totdat de overheid elektrische rijden ook zwaarder gaat belasten)
Je hebt het over brandstofkosten. BPM en wegenbelasting zijn geen brandstofkosten.

Verder is er in Duitsland geen BPM en de Nederlandse prijs is nog niet bekend gemaakt dus hier kun je helemaal nog geen uitspraak over doen.

Volkswagen probeert met teasers, onthullingen, aankondigingen, reclame en heel veel aandacht proberen te genereren de wind uit de zeilen te halen van Tesla en andere al leverbare EV's, maar uiteindelijk gaan ze pas over een jaar hun eerste auto's uitleveren waarbij ze zelfs enkel de dure versies eerst uitleveren. Ben benieuwd of hun uiteindelijke product een competitief aanbod gaat zijn, vooral aangezien de concurrentie dan al kostenverlagingen doorgevoerd kan hebben en wellicht alweer iets met de prijs kan doen.
In alle eerlijkheid verwacht ik wel dat VW een serieuze speler gaat worden. VW is namelijk erg sterk in platformen (in dit geval MEB). Het valt redelijkerwijs te verwachten dat binnen een jaar of 5 er tot wel zo'n 20 modellen op MEB uitgebracht gaan worden. Van formaatje Polo tot formaatje Tiguan en dat van de vier merken.

Ze gaan dan serieuze schaalvoordelen krijgen. Het valt te verwachten dat MEB veruit het meest geproduceerde platform ter wereld zal worden, net zoals MQB dat nu al is. En ter info: VW heeft meer geïnvesteerd in MQB dan Tesla ooit aan omzet gehad heeft. En dat is exclusief de ontwikkeling van de individuele modellen. Extrapoleer dat naar MEB en je hebt een echt heel serieus platform.

We zullen alleen weer even moeten wennen dat niet elke EV 700 PK heeft. Tesla heeft elektrisch rijden er sexy mee gemaakt, maar het zal uiteindelijk echt niet zijn waar de massa mee gaat rijden.

Dus ja, VW is laat op de markt, maar onderschat hun kracht in platformontwikkeling niet.
Niet-kenners prijzen Tesla dat ze wel tot 70% van hun onderdelen kunnen delen tussen de Model 3 en Model Y en dat ze op zelfde platform gebouwd worden. De rest van de industrie (Volkswagen, Toyota, etc) is inmiddels al een station verder met modulaire platforms.

De schaalvoordeel, maar ook de kwaliteit die hier in is verwerkt is gigantisch. De autoindustrie is heel kapitaal intensief, zoals jij beschrijft en dat wordt regelmatig onderschat. $300 miljoen R&D en $500 miljoen capex per kwartaal brengen je niet veel in deze industrie. Zeker niet als je alles zelf wilt doen.
... laten we bij EV nou eindelijk eens overstappen op kW. Dat was bij verbrandingsmotoren eigenlijk ook officieel al zo. Maar elektrisch is voltage*stroom=vermogen in watt...
Dus ja, VW is laat op de markt, maar onderschat hun kracht in platformontwikkeling niet.
We gaan het zien... eind 2020 / 2021.. Als er geen productie problemen zijn... of toe leveringsproblemen...

Prototypes laten zien is eenvoudig.. productie opzetten is de ware "hell". En nu zal voor VW en alle andere de supply chain essentieel zijn. Een supply chain die ze grotendeels opnieuw moeten bouwen want een elektrische auto is totaal anders dan een benzine auto... Daar is Audi ook achter gekomen:
https://www.theverge.com/...n-delay-batteries-lg-chem

Ik verwacht momenteel niets. Het is allemaal nog zo enorm ver weg...
Production hell is een marketingterm van Tesla. Daarmee proberen ze een spin te geven aan hun onervarenheid met de massaproductie van auto's. Geloof me, voor gevestigde merken bestaat zoiets niet.

Capaciteitsproblemen bij de productie van accu's daarentegen, jazeker. En dat heeft Tesla heel erg goed onder controle. We moeten inderdaad nog maar zien of er voldoende geproduceerd kan worden om aan de vraag te voldoen. Tot nu toe is het antwoord op die vraag "nee, tenzij je een Tesla bestelt". Ik ben heel benieuwd hoe VW hier in gaat staan.
Maar de hardware wordt steeds minder belangrijk en de software steeds belangrijker.

Tesla heeft al bewezen dat je snelle, goedkope en goed bestuurbare elektrische auto's kunt bouwen op een platform en heel veel vooruitgang zal daar niet meer in zitten. Enige dat Volkswagen er echt aan toe kan voegen is directe schaalvergroting, al duurt het nog wel even voor ze Tesla ingehaald hebben qua productiecapaciteit. We gaan nu langzaam toewerken naar autonoom rijden en daarvoor zie je bij VW nog helemaal niets van een strategie voor. Ook voor de batterijontwikkeling is VW afhankelijk van de markt en kunnen ze geen competitief voordeel creëren.

Ik ben wel blij dat VW tenminste wel de ogen geopend heeft dat benzine en diesel wagens hun langste tijd gehad hebben en inmiddels vol inzet op EV in tegenstelling tot de andere 2 Duitse grootmachten, maar ze hebben nog alles te bewijzen aangezien dit een compleet ander spel gaat worden dan de domme ICE auto's.
Autonoom rijden en EV zijn overigens twee zaken die volkomen los van elkaar staan. Het is een erg knappe verdienste van Tesla dat een boel mensen lijken te denken dat autonoom en EV hand in hand (horen te) gaan.

Wat overigens niet wil zeggen dat autopilot niet goed is. Autopilot is erg goed. Alleen niet zo uniek als veel Tesla-fans lijken te denken.

Je hebt wel gelijk dat VW er bepaald niet in voor loopt en dat autonoom rijden net zoals EV's steeds belangrijker gaat worden.
Het is zeker geen verplichting maar ze staan ook zeker niet los van elkaar. Ten eerste heb je veel stroom nodig voor autonoom rijden (zeker met de lidar setup die veel fabrikanten gebruiken). Dat probleem los je in 1x op met een elektrische auto in plaats van batterijen toe te moeten voegen (met extra gewicht als gevolg).

Zelfrijdende auto's zullen massaal als taxi's worden ingezet en dan wil je zo min mogelijk slijtage onderdelen (onderhoud, TCO) dus elektrisch.

Het vangt gewoon standaard al een aantal zaken af als je elektrisch gaat:
https://www.designnews.co...lectrified/22065969260879
Dit, de prijs per joule is voor electrische energie al erg hoog. Voor de regering is de huidige energieprijs al enorm veel aantrekkelijker dan de benzineprijs.
Ze hoeven de energieprijs dus niet omhoog te gooien om dezelfde belastingen te bemachtigen.
Nog wel. In de komende jaren zal olie nog best zo duur kunnen gaan worden dat elektriciteit (van alternatieve bronnen) goedkoper blijkt.
Ze hoeven de energieprijs dus niet omhoog te gooien om dezelfde belastingen te bemachtigen.
Afgezien ervan dat elektrische auto's minder dan de helft van de energie gebruiken dan een brandstofauto.
Kleine verbetering: de minimumprijs van de ID3 ligt boven de 30k, niet onder ;-)
Waar zie je dat dan? In het artikel zie ik alleen de bewering dat ie in duitsland onder de 30K begint, nu ligt het voor de hand dat ie in NL wat duurder wordt, maar gezien ie elektrisch is, verwacht ik geen giga-bpm.
Bijvoorbeeld:
In Nederland komt de ID.3 1ST als eerste uit, in de tweede helft van volgend jaar. Dit is een speciale, luxe-versie van de ID.3 waarbij bepaalde ontwerpelementen, lichtmetalen velgen en een speciale stemcontrolefunctie aanwezig zijn. Deze versie haalt 420km op een acculading en zal in Duitsland onder de 40.000 euro kosten.
En tevens wat je zelf al benoemde: in Duitsland komt het model 'in ieder geval onder de 30k', maar 29k is ook onder de 30k volgens verkoop-trucjes ;-)
Dat klopt maar het is eronder. Een vergelijkbare benzine/Diesel doet dezelfde prijs en laten die als warme broodjes verkopen. Dan is het best een goede deal.
Op vw.nl staat
Vanafprijs onder € 30.000*
En het sterretje linkt naar:
* De prijsindicatie voor de ID.3 van € 30.000 is gebaseerd op de Duitse prijsstelling.
Ja, het is de Duitse prijsstelling, maar alsnog onder. Hier in Denemarken is de vanafprijs trouwens al wel bekend voor de markt hier: 279.990 kronen, of dik €37.000

Alsnog erg interessant (vergeleken met de prijzen voor benzineauto's) en dit zou zomaar eens mijn eerste nieuwe auto kunnen worden.
Je kijkt hopelijk toch wel bij beide prijzen naar de goedkoopste versies die helemal kaal en zonder belastingen zijn? Dan zul je zien dat het nog erg ver uit elkaar ligt.
Ja, op vw.nl begint de golf letterlijk op 28.775

Nu is ie momenteel alleen met de 1.5 motor te krijgen, dus zal er vast een goedkopere versie aan komen of geweest zijn, maar dit is hu de prijzen er nu bij staan
nee niet helemaal.

De goedkoopste NU verkrijgbare (sinds 2017, nog steeds te koop) Golf is er één inclusief belastingen voor 23.140 euro.

De kale prijs voor belastingen van de gewone goedkope Golf is 16.929 Euro.
De kale prijs voor belastingen van de E Golf wordt dus 30.000 Euro minimaal.

Dat is toch echt bijna 2x zo duur kaal. Puur dankzij dat andere mensen meebetalen aan de E versie lijkt die prijs nog enigszins competitief.
Doe eens een linkje dan? Ik kan em op vw.nl niet vinden

En kale prijs vergelijken is niet helemaal zuiver, een benzine auto krijgt een bak BPM er bovenop, de stekkermobiel niet, dus de consumentenprijs komt een heel stuk dichter bij elkaar
Dat is juist het punt. De auto kost eigenlijk veel en veel meer geld, maar we doen net alsof van niet, omdat we de andere kunstmatig duur maken.

Dat hij niet op de site staat zegt niet zo gek veel toch? Hij staat wel in de folder die je bij BW ophaalt. (ja, achterlijk ouderwets concept) Die ID3 staat ook niet met prijs op hun site.
Wow. Dit is dat juist niet. Het is een totaal ander platform.
Haha, hoe ben ik aan het azijnzeiken? Daarbij is het hele punt van de ID-range dat het een compleet nieuw platform is, speciaal voor elektrische auto's. Vergelijk maar eens met de e-Golf, wat duidelijk een ICE-bak is die omgebouwd is tot EV.
Hoezo ook voorgelogen? Waar heb je het over? Ik zou zelf even wat koffie nemen, voordat je iedereen die hier reageert koffie voorschrijft. En dan anderen betichten van azijn zeiken terwijl je eigen plasje zuurder is dan azijn? O-). Ik zou maar 2 koffie nemen, haha!

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 10 september 2019 20:22]

Humor noemt men dat, mongoloid.
Ooit van Diesel Gate gehoord?
Er is al een elektrische golf, dus nee dat is deze niet.
VW kennende is het gewoon een golf met een andere sticker erop :+ :9 8)7
Anders verdiep je je even in dit artikel? Misschien wel handig he? Anders zeg je misschien wel domme dingen.
Alles is relatief Wom. Wij zijn in Nederland vrij kleine auto's gewend. En daarom vinden we zelfs het verschil tussen een golfje en upje ineens relevant. De enige reden dat we het over die marginale verschillen tussen twee kleine autotjes hebben, is omdat de meeste grote auto's hier door belastingdruk niet te betalen zijn.
De Up krijgt ook een makeover en elektrische aandrijflijn net als de zuster auto's bij Skoda en Seat. Die gaan dus goedkoper zijn dan dit met waarschijnlijk dan ook ene kleinere range. Wat voor dit soort stadsauto's niet heel gek is. De Golf of ID3 in dit geval kun je zeker nog wel een weekendtrip mee doen en ook wel langer als je goed afspreekt dat iedereen 1 weekendtas gebruikt en geen baby meeneemt.
Klopt. Als Belg ervaar ik dit ook anders. Voor mij (ons?) is een golf een stadswagen waarmee je ook nog wel deftig de snelweg op kan. Alles kleiner hoort niet echt op de snelweg.
Bij een belastingdruk van 55%+ en die registratiebelasting voor auto's in België is een Golfje, net zoals in Nederland, pure luxe, dat voor het grootste deel van de bevolking onhaalbaar is. Die nieuwe auto's die je in beide landen ziet rijden is vrijwel allemaal zakelijke lease.
Hangt ervan af welke motor waarschijnlijk.
Ik heb een Toyota Auris touring sports. Registratie was iets van €300.
Dat maakt het verschil toch niet.
In Nederland heb je gewoon bpm afhankelijk van co2 waarde
In België een kentekenregistratiebelasting afhankelijk van vermogen en co2 uitstoot.

Wegenbelasting in België veel lager.
Voor zakelijk gebruik zijn in NL deze 100% aftrekbaar voor het bedrijf, in België maar voor 75%

Maar uiteindelijk zijn auto's in België gewoon goedkoper.
Goed dat VW nu een echt eigen platform voor de elektrische wagens maakt. Ik ben benieuwd naar de aantallen die ze gaan maken.

Het toont wel echt als een E auto. Daar moet je van houden...

[Reactie gewijzigd door stefanv op 10 september 2019 09:12]

Nee het toont als een auto uit 2019...
Ja maar dat komt omdat jullie snelwegen zo ruw en oncomfortabel zijn. Bij ons kan je in elke auto prima over de snelweg. Behalve misschien de Twizzy.

disclaimer: ik heb geen rijbewijs en heb geen flauw idee waar ik over praat
De wegen zijn hier inderdaad slechter. De chauffeurs daarentegen... Ik rijd geregeld in Nederland en rij toch liever in België. Duitsland is dan eerder best of both 😀
Wut? Belgie betere rijders? Ik weet niet in welke deel je van belgie hebt gereden maar net als haar wegen zijn de rijders niet echt om naar huis over te schrijven.
Belgen zijn hele nette beleefde mensen. Tot het moment dat ze in de auto stappen. Dan gaat er een soort knop ;)
In Nederland raak ik toch wel constant geïrriteerd door het rijgedrag hoor. Kilometers aan een stuk trager dan toegelaten rijden op het linkervak (helaas meestal slechts 2 vakken).
Ritsen is in Nederland een niet-bestaand begrip...
De pas afsnijden zonder richtingaanwijzers is blijkbaar aangeleerd op school... 😀

Dat komt in België ook voor, maar verhoudingsgewijs heb ik er minder last van.
Als je die Belgische haast-knop uitzet heb je ook minder last van van linksrijders;) Maar ik snap dat je weleens volgas wilt rijden met zo'n unieke kans om op een glad wegdek te rijden :p

Ritsen kunnen we inderdaad iets minder goed. Maar dat komt omdat we hier niet hoeven te leven met invoegstroken waar je maar 20 meter de kans hebt om van baan te verwisselen of anders tussen een camion en de vangrail zal worden ingeblikt zoals op veel Belgische knooppunten.... :o
Ik heb wel een rijbewijs en sterker nog, het enige waar je in België de snelweg mee op zou moeten is een Hummer.
Binnenmaat van een Passat zeggen ze maar geen twee bekerhouders naast elkaar in de middenconsole krijgen kan ik dan niet rijmen. Beenruimte misschien maar qua breedte lijkt het er niet op.
de wielbasis is even lang als de Passat. Niet de binnenmaat.
Ik heb een Passat gereden voor m’n huidige Volvo en dit zijn geen Passat binnenmaten, verre van.
Nou moeten we ook niet overdrijven, wat is de laatste keer geweest dat je de kofferbak van een Passat hebt gezien? Leuk van de binnenruimte, maar voor vakanties houdt het niet over.

Voordeel voor VW, hij zuipt geen olie en de afwerking en brouwkwaliteit zullen van een stuk hoger niveau zijn dan bij Tesla’s Model 3.
Helaas hebben ze er heel veel van dat glimmende plastic in zitten. Superlelijk vind ik dat altijd. Houd heel goed vingerafdrukken vast en voelt ontzettend goedkoop aan. Daarnaast is VW bouwkwaliteit nou ook niet echt bepaald denderend hoor. Heb al te vaak met mijn polo bij de garage gestaan om daar nog over naar huis te schrijven. Veel te vaak bepaalde onderdelen met bekende issues bij de garage (bougiekabels in 2012 touran modellen, vliegwiel in 2015+ polo diesel, IAC valve, roetfilters).
Dat was exact mijn punt, VW heeft veel problemen met techniek. Het voordeel van de ID, die techniek er niet meer in zit. De afwerking en materiaal gebruik zit bij VW meestal wel goed. Zeker in vergelijk met de concurrenten.
Afwerking is opzizch oke, maar materiaal gebruik in de goedkopere series is vaak om te huilen. Goedkoop plastic op onderdelen die dat niet zouden moeten zijn, terwijl andere, minder interessante, onderdelen dan weer van soft-touch spul zijn gemaakt. Zo ook met de twee schermen in deze auto. de behuizing is een grote vlekkenmagneet en een drama om schoon te krijgen. Ik ben zelf ook helemaal geen fan van die uitstekende schermen. Ik heb ze liever ingebouwd in het dashboard. Het feit dat ze bijna 12 inch nodig hebben voor een schermpje van 10.1" zegt al genoeg over de techniek die daar achter ligt. Heel veel goedkoper kon het waarschijnlijk niet.

Waar blijft het Tesla equivalent? Gewoon 1 unit van een scherm goed ingebouwd en netjes afgewerkt (dus niet zwart glanzend plastic).
Bij de Model S is het netjes ingebouwd, maar bij de 3 hebben ze ook maar zo goedkoop mogelijk een tablet erop “geplakt”.

Ik ben we fan van de nieuwe doorlopende schermen van Mercedes. Dat ziet er strak uit
ja die van mercedes zijn wel relaxed idd.

Het scherm van de Model 3 vind ik echter nog een logische. Daar is het dashboard namelijk helemaal recht. en dan is het wel een beetje apart als het scherm die lijnen onderbreekt. Snap het in dat geval wel, maar in de VW is dat niet het geval en had het schermpje prima iets lager gekund en dan in de midden console, waar ie vroeger ook zat.

Daarnaast is die model 3 tablet geen zwart glanzend stukje plastic ;)
Maar de middenconsole weer wel. Vingerafdrukken en stofmagneet. Laten wrappen is geen overbodige luxe.
Laten wrappen? Ik heb voor een paar tientjes een setje besteld en de boel zelf netjes beplakt, zie je niets van: alsof ie zo uit de fabriek kwam :)
De nieuwe Zoe doet het goed in dat opzicht. Of dat vind ik toch al heeft dat ook nog wel randen.
Welke techniek heb je het over? En hoezo zit die niet meer in de ID?
Verbrandingsmotoren? Ik heb aan golfjes getuned een die motoren waren ijzersterk. We hebben ooit zelfs 680pk uit een blok gehaald wat origineel 175pk was (VR6 turbo). Zuigers waren vervangen voor lage compressie variant en kopbouten waren verstevigd, maar de rest was redelijk origineel.
Online vind je ook zeer snelle 2.0 tjes
Motortechniek bij VAG is drama.
Die krengen zuipen zo veel olie, PON houdt vol dat het normaal is. Ik houd vol dat ik zelf geen olie hoef aan te vullen tussen onderhoudsbeurten bij gloednieuwe auto's. Bij geen enkel ander merk hoeven doen, ga ik nu dan ook niet aan beginnen.

Olie hoort te smeren, dat hoor je niet te verbruiken! Met alle gevolgen van dien voor keerringen etc.
Pas als het lampje gaat branden, rijd ik naar de dealer. Dan zeggen zei dat ik eigenlijk te laat ben en zeg ik: hebben jullie het bij de vorige onderhoudsbeurt zeker niet bijgevuld?

Dan uitvallende motorblokken die niet meer willen starten (elektronica), aircopompen die continu kapot gingen.

Nee hoor er is genoeg mis met de techniek van VAG, gelukkig zit juist die techniek niet meer in een EV! Dus het kan alleen maar beter worden.

Met techniek refereer ik naar olieverbruik, zowel diesel als benzine. TSI blokken met kettingproblemen. Dieselblokken met kop problemen. Sjoemelsoftware om de uitstoot naar beneden te krijgen, waardoor mensne een slechtere auto terugkregen na update.

Al die issues zijn er met een ID EV niet meer! Top dus :)
In de kofferbak van een Passat of zelfs Jetta kun je een olietanker keren. Je neemt gewoon teveel mee op vakantie dan ;)
Een Golf station is ook prima, maar een Golfje HB is echt veel te krap.
Deze ID al helemaal:
https://youtu.be/Exm480d4Ob0?t=340

Kijk hoe klein!
Sinds wanneer zuipt de model 3 veel olie en is de bouwkwaliteit van dat model van een laag niveau? Of praat u nu de rest na die nog steeds met de eerste generatie model s in hun hoofd zitten?

OT: Eindelijk begint de concurrentie bij te komen! Ben alleen benieuwd wanneer de auto uitkomt en ook wat de levertijden zullen zijn. Het schijnt dat massaproductie altijd nog geremd wordt door een tekort aan accu cellen. Verder vraag ik mij ook af wat de prijzen zullen zijn. De autoprijzen zijn bij onze buren vaak flink lager dan hier.
De bouwkwaliteit van elke Tesla is laag en de Model 3 is daarop nog geen uitzondering. Deels komt het omdat het een Amerikaanse auto is en die hebben over het algemeen een iets andere standaard van afwerking dan een gemiddelde Duitse wagen. Daarbij heeft Tesla een iets andere norm qua marges. Zo wijken bij heel veel Model3 de laadkleppen een stuk (Tesla: "Within specs!"), bij mij wijkt de liftgate deels naar rechts zodat tussen het linker achterlicht en de liftgate een veel grotere gap zichtbaar is dan rechts (Tesla: "Both within specs!") en had ik vanaf dag een een ratel in de ventilatie die na controle veroorzaakt bleek door een losse sticker in de vent-duct. Ook heb ik nog een rattle in m'n dashboard (ja, ook within specs) en was mijn rechter interior frontfoor trim verkeerd gemonteerd (is twee keer vervangen, omdat bij de eerste vervanging de monteur met een mes een hoekje van het panel afsneed toen hij hem uit de verpakking haalde). Ga bij veel Model 3's onder het handvat van de liftgate kijken en je ziet dat ie niet afgelakt is, veel bodemplaten van de Model3 zitten los of laten snel los, etc etc.

De voorbeelden zijn legio en eerder regel dan uitzondering. En als Tesla rijder is dit allemaal informatie uit eerste hand :)
Anoniem: 84766
@Odie10 september 2019 09:34
Ik hoop voor je dat je geen last krijgt van schimmel in de airco, want in de US beginnen de meldingen daar ook over binnen te stromen. Buiten dat het ongelooflijk stinkt, is het ook ongezond.

https://twitter.com/searc...es&src=typed_query&f=live
Vele airco auto's hebben last van schimmel. Dat is het probleem met condens dat neerslaat op de radiator en organische materialen van bomen e.d.
Daarom moet je 10 minuten voordat je aankomt op je bestemming ook altijd je airco alvast uitzetten: dan droogt de condens op.
Ik laat mijn auto jaarlijks bij de garage behandelen: dan laten ze een soort spray circuleren die het systeem, welke alle schimmels dood.
In de praktijk zet ik in geen enkele auto de airco uit om op te drogen en ik heb nog nooit last gehad van stinkende airco's. Maar we shall see, gelukkig is het een lease fiets dus als ik problemen heb dan bel ik Tesla en roep ik "please fix!" en de rekening gaat naar LeasePlan :-)
Je hebt gelijk dat dit op een gegeven moment ontstaat. Jaarlijks behandelen is goed, maar volgens mijn garage niet per se nodig.

Het probleem lijkt bij Tesla Model 3 wel veel voor te komen:
https://teslamotorsclub.c...oval-and-cleaning.155566/

Er wordt gespeculeerd dat airco nog aan blijft na parkeren om accu te koelen, terwijl dat weer wordt tegengesproken omdat dat een apart systeem moet. Lijkt me ook ongeloofwaardig. Misschien dat die mensen Dogmode veel gebruiken?

of

The problem may be aggravated in the Model 3 because the air filter is right next to the evaporator (it may get damp and thus store more humidity).

In ieder geval veel speculatie, ook dat het wellicht al is opgelost met een software update die de fans weer even aanzet na parkeren.
VW zuipt normaal olie in hun ICE modellen.

Model 3 stond op mijn short list. Na een proefrit was ik genezen.

Het rijdt prima en als je een ecohok gewend bent is de acceleratie geweldig. Mijn huidige auto heeft 300pk en 700nm koppel, dan is de acceleratie van een model 3 niet zo bijzonder meer en kijk je tijdens de proefrit naar andere dingen. Stoelen zijn ok, maar niet meer dan dat. Plastic afwerking is soms bedroevend, knoppen op het stuur, knoppen om uit te stappen, de deurhendels buiten (serieus hoe goedkoop wil je het laten ogen), cup holders achterin (zitten gewoon los). Nee, leuk als je het als alternatief voor een Golf, Focus of Megane bekijkt. Maar anders niet.

Dingetje is nog wel de bijtelling, misschien dat hij toch wel terugkomt op de shortlist als het verschil met alternatieven te groot wordt.

Het blijft een typisch Amerikaanse auto. De S heeft het qua look en feel beter voor elkaar. Maar die rijdt minder lekker dan een Model 3.

Ik zit er gewoon neutraal in, ik heb 0,0 met Elon Musk, laat staan met het merk Tesla. Ik kijk puur naar de auto en het product dat er staat. Dat is gewoon geen 60k waard. Vind ik... De alternatieven voor 60k zijn misschien iets langzamer, maar in ieder ander opzicht méér auto voor je geld.
Heeft u ook enig milieu -of gezondheidsaspect meegenomen in uw beslissing?
Nee, ik kies met mijn portemonnee :)
Ja daar ben ik heel eerlijk in.

Ik vlieg nooit, dus ik voel mij totaal niet verantwoordelijk voor het milieu.
Misschien egoistisch, maar ik geloof niet dat wij het CO2 probleem kunnen, laat staan, gaan oplossen.

Wat we ook gaan doen, het zal niet voldoende zijn. (denk ik)
"VW zuipt normaal olie in hun ICE modellen."

Vanwaar de opmerking over de model 3 dan? Naar mijn weten hoeft de olie in de overbrenging bij de Model 3 niet om de haverklap vervangen te worden.

"Plastic afwerking is soms bedroevend, knoppen op het stuur, knoppen om uit te stappen, de deurhendels buiten (serieus hoe goedkoop wil je het laten ogen), cup holders achterin (zitten gewoon los). Nee, leuk als je het als alternatief voor een Golf, Focus of Megane bekijkt. Maar anders niet."

Ik kan mij prima bijvoorstellen dat u hier geen waarde aan hecht maar dan vind ik persoonlijk de vergelijking die u maakte een beetje mank lopen. De huidige modellen van VW zijn imho niet veel beter dan het plastic wat u nu beschrijft in de Model 3. Uiteraard dient dit model wel vergeleken te worden met een auto uit dezelfde klasse. Een high-end WV van 60k tegenover een Model 3 zetten omdat ze even duur zijn vind ik persoonlijk appels met peren vergelijken aangezien de WV meer onderhoud vergt en ook meer kost per gereden km. Tenminste als u niet alleen naar de aanschafprijs kijkt maar ook naar de maandelijkse kosten van het voertuig. Maar dat ter zijden.

Ook maakt u een opmerking over de afwerking. Ook deze begrijp ik niet helemaal aangezien de afwerking bij de Model 3 (huidige series) juist geprezen wordt. Voor 60k krijg je het premium model Model 3. Met een flinke lading aan features die niet veel autofabrikanten leveren voor die prijs. Uiteraard is het altijd smaak en subjectief maar persoonlijk snap ik de vergelijking niet helemaal.
De olie opmerking was niet aan de Model 3 bedoeld, maar naar VW zelf.

Als ik naar maandelijkse kosten kijk is de Model 3 nog veel duurder, de leasekosten rijzen de pan uit, dit komt mede door de belachelijk slechte aftersales en dus kwaliteit waar leasemaatschappijen mee te kampen hebben. Een Model 3 gaat al richting de 1000 euro per maand, voor 4 jaar en 35.000 per jaar.

Nou ja, je mag het niet begrijpen, maar ik heb proefgereden. Hij is nog steeds niet helemaal van de baan.
Maar het zit niet als een Volvo, en de afwerking is niet zoals bij een Audi. Simpel as that.
Het voelt allemaal gewoon best goedkoop aan. Voor een Amerikaanse auto zal het best goed in orde zijn. Vandaar dat je dat vooral in Amerikaase reviews terugziet.

Maar waarom denk je dat steeds meer Amerikanen voor Europese auto's kiezen en waarom denk je dat Dodge en Crysler hier nooit zijn aangeslagen?

Als laatste obstakel hebben we de voorkant van de Model 3 nog, ik vind het niet heel mooi, maar mijn vrouw vindt het afgrijzelijk. Iedere keer als we hem zien hoor ik "Ah, kijk dat speelgoedautootje" :X
En ik snap haar wel, hoe heeft Tesla die voorkant zo lelijk kunnen maken, terwijl ze met de S en de X gewoon een strakke voorkant hebben gemaakt.
"Ook maakt u een opmerking over de afwerking. Ook deze begrijp ik niet helemaal aangezien de afwerking bij de Model 3 (huidige series) juist geprezen wordt."
Daar zie ik graag een link van, want niemand prijst de afwerking (die gewoon slecht is), je verward afwerking met interieur wat natuurlijk niet het zelfde hoeft te zijn.
En zelfs over het interieur zijn de meningen sterk verdeeld.

VW heeft ook veel plastic dat heeft een koenigsegg ook (zelfs meer aangezien de hele body gemaakt wordt van plastic -gemengd met wat carbon natuurlijk :+ )
Alleen hoe en wat voor plastic is toch wel relevant en in dat opzicht doet tesla het niet zo goed, ontwerp en techniek zijn puik bij tesla maar productie processen niet (afwerking & uitval).

Dan heb je nog de auto pilot, hoor ik je denken.. die werkt niet in Nederland, werkt uitstekend op snelwegen maar verwacht komende 5 jaar geen (legaal zelfstandig) autopilot op Nederlandse drukke wegennet met fietsers, electro brommers, stints etc.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 10 september 2019 08:58]

Typisch Amerikaanse auto zou wel kunnen maar de tesla kost (ook in de VS) ~50k usd, waarbij je (de duurste versies van de) ford mustang/dodge charger/chevvy - met v8- (en veel betere afwerking en materialen) hebt.
Ford mustang start in de vs bij 26k...
Met andere woorden ze betalen veel minder voor auto's maar kan de afwerking ook veel minder zijn aangezien het veel meer consumptie goederen dan duurzame middelen zoals hier in Europa.
uiteraard. Hoewel ook die Mustang niet echt goed afgewerkt is hoor. Het is puur dankzij de enorme meebetaling van niet-kopers van E voertuigen dat ze überhaupt verkocht worden. Ik vind dat niet echt een hele gezonde situatie, maar goed.
Het probleem is een beetje dat mensen heel traag zijn met reageren op veranderingen. Tesla heeft hard gesleuteld aan de interieurkwaliteit en afwerking, terwijl VW hard heeft zitten bezuinigen om de marges hoog te houden. Kijk maar naar de droevige staat van veel nieuwe VW's zoals de t-roc. Dat ding is plastic fantastic van binnen en lang niet zo netjes meer.

VW had vijftien jaar geleden een voorsprong op dat vlak, die zijn ze al minimaal 5 jaar kwijt. Het duurt alleen even voor de massa dat doorheeft.
"De Massa". Je hele post riekt van een arrogantie zoals je die vaker bij Tesla fanaten tegenkomt.

Tesla interieur is belachelijk slecht voor het geld dat je ervoor betaald. Je vergelijkt een Tesla met een T-Roc die flink goedkoper is.

Een Mazda die veel goedkoper is dan een Tesla heeft nog steeds tig betere interieur dan een Tesla.
Ik geef toe dat een Mazda op dit moment goed laat zien hoe het moet. Maar daarbij hebben zowel Duitse merken als een Tesla het nakijken. Vooral als je bedenkt voor welk geld ze het doen. Tot dit jaar gold er ook nog een 10% extra importtarief voor Japanse auto's in Europa.

Ik krijg alleen bij het ontwerp van deze VW een beetje een jaren 80 gevoel, met veel scherm met verrekte weinig info. Doe dan als Mazda op hun moderne auto's standaard levert; voorruitprojectie.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 10 september 2019 18:35]

VW bezuinigen met plastic. Sorry hoor, maar het interieur van de Model 3 is alles behalve duur. Dat er een houten afwerking het dashboard zit is een leuk detail, maar meer 'luxe' gaat het niet worden in de model 3. Kijk nou bijv alleen al naar het stuur. (en ik blijf me er nog steeds over verbazen dat ze dit durven te doen in een auto van 40k)
Wat ziet er nou beter en luxer uit:
VW: https://i.ytimg.com/vi/dDYnzw3-Llg/maxresdefault.jpg
Tesla: https://i.ytimg.com/vi/8INTSnHaEd0/maxresdefault.jpg
Een Logitech racestuur ziet er nog beter uit, dan dit gedrocht. (kwestie van smaak i know)

Maar ze hebben bezuinigd op dingen wat je bij VW of andere merken niet zal tegenkomen.
Deur afdichting voor geluid reductie en luxere 'thump' geluid bij het dichtslaan van de deur ipv een blikkerig geluid.
https://teslamotorsclub.c...-door-sills-clean.141218/
En bij VW mag het dan allemaal plastic zijn, maar iig beter dan het sticker werk van Tesla:
https://www.model3club.co...e-model-3-center-console/
Kwa het scherm vind ik het bij tesla beter geslaagd dan VW met deze auto. Verder vind ik het ook niet helemaal een eerlijk vergelijk want de Model 3 is toch een ander segment auto.

Ze gaan met deze ID3 nog wel wat sales weghalen bij Renault/nissan/Hyundai en andere met deze prijs en grootte auto. Mooi overal design en zeer belangrijk voor VW die hopen hiermee hun bizar slechte reputatie na het hele dieselgate gebeuren op te kunnen poetsen. Al was dat niet zo slecht als we kijken naar de verkopen na dieselgate.
Toch zit er meer achter en moet je verder kijken dan puur de aanschafprijs, neem ook zaken mee als veel lagere brandstofkosten (opladen), minder onderhoud, geen wegenbelasting, evt lagere bijtelling, etc.
Als je een ondernemer bent evt nog extra milieu-investeringsaftrek.

Als je die zaken meeneemt over 5 jaar, of liever nog langer, dan zit daar vele duizenden euro's aan voordeel.
Maar waarom is hij duurder? En met hem iedere andere EV. Als we Elon moeten geloven zit de accuprijs tegenwoordig rond de 90€/kWh. Dus 6900 voor het accupakket. Is dat niet ongeveer inwisselbaar voor een motorblok?

Dan zit er ook nog eens geen BPM op deze auto’s.

Onderhoud hangt er maar net vanaf. Bij mijn V60 phev geeft de elektrisch aangedreven aircopomp, die ook het accupakket koelt, regelmatig de geest. Nu al 3 keer vervangen onder garantie gelukkig. Zonder garantie kost dat tussen de 1600-2200 euro. Goedkoop onderhoud?

Collega bracht zijn volledig elektrische Hyundai voor (verplicht) onderhoud: 140 euro.

Onderhoud voor de e golf: 240 euro.

Nee dat grote voordeel zie ik nog niet, vooral niet voor nieuwe auto’s.

Komen we terug op de prijs, waarom zou hij in NL meer kosten dan in Duitsland?! Normaal is het BPM dat het verschil maakt, maar dat zit hier helemaal niet op.
Er zal nog wel een groot aandeel R&D in zitten. Het platform is vanaf nul opgebouwd. En er zal wat meer ervaring en kennis moeten worden opgedaan met het ontwerpen en produceren van EV's.
Dat is inderdaad "raar" te noemen van het onderhoud gezien dat er bijna niet is. Gewoon een nakijken van de vloeistoffen die je wel gebruikt en bijvullen ervan en klaar. Dat hoeft geen 240€ te kosten!

Waarom ze in Duitsland goedkoper zijn dan hier moet je bij de overheid zijn. OP zich kost de basisversie even veel als een goed uitgeruste golf diesel en dat is wel netjes. De elektrische Mini is in het UK zelfs goedkoper dan de Cooper S al is het niet veel met wel dezelfde uitvoering van binnen. Geloof dat de elektrische een 100-1500 pond goedkoper is, de range tja die is niet geweldig maar meer dan genoeg voor ons dagelijkse rijden zoals eigenlijk alle ev's al zijn.
Dat is niet de overheid, maar in ons geval PON.
Normaal gesproken is een auto duurder door de BPM in Nederland. Op een EV zit echter geen BPM, dus zou hij even duur moeten zijn als buiten NL...
Maar waarom is hij duurder? En met hem iedere andere EV. Als we Elon moeten geloven zit de accuprijs tegenwoordig rond de 90€/kWh. Dus 6900 voor het accupakket. Is dat niet ongeveer inwisselbaar voor een motorblok?
De kostprijs van het accupakket van een Model 3 is veel hoger en ligt rond de 180 USD / kWh (is al vrij laag vergeleken met andere merken, die nog op of boven de 200 USD / kWh zitten). Dat is dus +/- 14.000 USD voor een pack. In de tweet had Elon Musk het over de kosten voor het vervangen van modules in het batterypack, niet over het gehele pack. Een enkele module van 5,2 kWh kost +/- 1400 USD (maar dan zit hij er nog niet in).
Eens, maar op onderhoud na noem je eigenlijk alleen maar belastingvoordelen. Waar ik brandstof ook gemakshalve even onder neem, gezien de hoge accijns. Je ziet nu al dat de bijtelling van 0% naar 4% naar 8% per 1 januari gaat voor puur elektrische auto's, het lijkt me volledig te verwachten dat de gunstige fiscale regelingen rap worden afgebouwd naarmate meer mensen elektrisch gaan rijden. Zeker op een termijn van 5 jaar zou ik niet aannemen dat alles zo gunstig blijft zoals nu.
Tja het is natuurlijk leuk dat de overheid dergelijke wagens financiert dmv een belastingvoordeel.. Anderzijds is het slecht voor de kas gezien alle lease wagens na hun periode zo snel mogelijk naar het buitenland vertrekken.. een hele hoop wagens die je hier 3-4 jaar geleden veel zag rijden onder dergelijke constructies zijn er nu niet meer.. die rijden in denemarken/zweden of elders nu rond.. goedkoop aangeschaft na de lease..
Het gaat vooral om de opbouw van infrastructuur anders was het sowieso niet toegankelijk voor de massa, we zitten nu op dat omslagpunt doordat we in NL belastingvoordeel hebben gegeven aan stekker auto's
Het gaat erom hoe het nu is, in dit land en dat is vaak de komende 5 jaar gegarandeerd. (zaken zoals wegenbelasting en bijtelling gelden vaak tot 5 jaar na aanschaf)

Een euro is een euro, of het nou belastingvoordeel is of niet.

En ook in 2020 als de bijtelling 8% is, dat is nog steeds een stuk minder dan 22% en vergis je niet, een gemiddeld Golfje met verbrandingsmotor kost ook gewoon 35k.

https://www.volkswagen.nl/modellen/golf/prijzen

[Reactie gewijzigd door Navi op 9 september 2019 22:10]

Eens, maar op onderhoud na noem je eigenlijk alleen maar belastingvoordelen. Waar ik brandstof ook gemakshalve even onder neem,
Je bent bekend met energiebelasting neem ik aan? Samen met Opslag Duurzame Energie is dat procentueel meer belasting dan op brandstof.

Dan is afschrijving ook nog een ding, want aan de ene kant weet je niet wat die accu doet over 5 jaar. Tesla is hier meester in, maar Nissan/Renault hebben hier kostenbesparingen op toegepast. En aan de andere kant wil niemand over 5 naar nog een brandstofauto en moeten ze tegen spotprijzen geëxporteerd worden zoals nu de plugins.
De bijtelling geldt voor de hele leaseperiode, als je nu dus 0% dokt dan blijft dat de komende tijd ook zo. Pas als je weer een nieuwe auto neemt krijg je met de nieuwe bijtelling te maken.
En wat gaan de batterijen kosten als ze defect zijn. Meestal is dat de duurste kost.
Bij sommige heb ik al opgevangen tot 10.000€ en als dat al na een jaar of 5 gebeurd zijn de onderhoudskosten zeker hoog.
Meeste merken geven meer dan 5 jaar garantie op die batterij. Daar moet men zich dus niet al te veel zorgen om maken.
Fijn voor de eerste koper/ leaserijder, maar voor de persoon erna?

[Reactie gewijzigd door jaspov op 10 september 2019 09:17]

Dan telt de garantie nog. Garantie zit op de auto niet op de persoon
In principe kan er simpelweg veel meer kapot aan een ICE moter en zijn er veel meer onderdelen die kunnen slijten. Zelfs als je enorm pech hebt met je batterij vallen de onderhoudskosten altijd in het voordeel van de EV.
Ja, wat dan inderdaad?

Degradatie van de capaciteit is geen magie ofzo, dat kan je gewoon meten en daarmee een voorspelling voor de toekomst maken. Het hele batterypack gaat echt niet zomaar opeens helemaal dood of in de fik vliegen na jaren prima gewerkt te hebben. Tenzij je het batterypack een keer fysiek beschadigt natuurlijk.

En in al die doemscenario's, kunnen niet beschadigde cellen nog prima ingezet worden om in stationaire opslag nog een jaar of 10 dienst te doen.
VW geeft 160K km garantie of ik dacht 10 jaar maar kan het mis hebben. Daarnaast gaan batterijen lang genoeg mee om je auto gewoon 10 jaar te kunnen gebruiken zonder problemen.
Lagere brandstofkosten is toch echt relatief. Zeker in België.
Rij je op aardgas, zit je ergens rond de €4,5-5 per 100 km.
Op LPG zelfs maar €3-4
Aan 15kWh/100 km kost het in België €4,50 bij thuisladen en gemakkelijk €6 bij de laadpaal.

In vergelijking met Benzine inderdaad goedkoper. Maar de meerprijs voor LPG- of CNG-installatie brengt je nog niet op het niveau elektrische wagen + rij je nog steeds goedkoper.

Dus puur op prijs kan men zeker nog niet concurreren.
Er zijn mensen met een overschot aan zonneenergie.
Er zijn ook werkgevers die hun personeel gratis laten opladen.

Voor hen is er een tastbaar prijsvoordeel.
En hoeveel wagens rijden er op gas? Enwat is de meerkost op lange termijn?
Wat bedoel je met meerkost?
Aankoop goedkoper, prijs per km goedkoper, onderhoud amper verschil en motor gaat langer mee dan op benzine... Reken uit je winst.

PS: in België kost LPG veel minder dan Nederland. Betaal momenteel €0,382/liter.
OP LPG is de levensduur van de motor toch juist korter?
In 1970 wel, nu niet meer.
De meeste benzines halen 250-300.000 km op zijn best.
Bij LPG is 500-600.000 geen uitzondering.
In Vlaanderen rijden er 9.644 wagens op aardgas (CNG, niet LPG), op een totaal van 3.567.613 wagens, dus 0,27% (cijfers van 1/7/2019, hierzo: https://www.milieuvriende...cijfers-en-statistieken-0).

Aardgas wordt er actief gepromoot (geen rijtaks, geen inschrijvingstaks, lagere verzekeringspremie want beschouwd als milieuvriendelijk net zoals elektrisch en waterstof).

Meerkost op lange termijn is: om de 4 jaar een extra keuring van de gasflessen voor de autokeuring (pakweg € 200) en de gasflessen zijn te vervangen na 20 jaar (maar dan is de economische waarde van de wagen zowiezo al wel even € 0,00). Oliewissel is uit te voeren elke 15.000 km ipv elke 30.000 km maar door de goedkopere olie kost dit gewoon de tijd van het onderhoud.

Minkost: geen roetfilter, geen adblue, geen EGR, brandstofkost is 50% van een vergelijkbaar benzinevoertuig of 66% van een vergelijkbaar dieselvoertuig.
Dat valt dus hartstikke mee als particulier. https://www.autoblog.nl/n...-ev-naar-8-in-2020-126149 En als je pech hebt komt rekening rijden ook er nog eens boven op bij elektrische auto's.
Wat kost een beetje Golf dan? En noemen we een Golf nu ook een boodschappenauto?
Een elektrische Golf is er al, de e-Golf. Als je wilt vergelijken, zou ik die auto als benchmark hanteren.
Ik doelde meer op de grote van de kofferbak. Die is vergelijkbaar met de Golf. Daarom vind ik de term boodschappenwagentje niet echt passen.
Heb je de kofferbak wel eens gezien van een Golfje? Op vakantie gaan wordt lastig ermee, als je kinderen meeneemt.

Bij de Golf is er echter een oplossing voor: station! Ik vind het jammer dat die er bij deze ID niet lijkt te zijn.

Mijn V60 moet eruit eind van het jaar. Dus een leaseopvolger aan het kijken... Er is eigenlijk nog maar bar weinig elektrisch beschikbaar.
Kofferbak was eigenlijk geen groot probleem bij mijn golf 3. Met de banken omlaag heb ik ooit 15 verhuisdozen in de auto gekregen. Mijn tweede was een golf 3 synchro (4wd) en daar was het door de achterwielaandrijving wel erg krap achterin.
Een groter probleem was dat de veren achter het extra gewicht niet zo goed aankunnen en de wielen aanliepen tegen de kassen.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 10 september 2019 08:12]

Onzin. Ik rij in een Nissan Leaf, heeft 370L kofferruimte, en met z'n vieren erin (twee volwassenen en twee jongen kinderen van 5 & 7) op vakantie wil prima. Je moet gewoon wat bewuster zijn wat je wel en niet meeneemt.
In de 19e eeuw had je ze al massaal.
Volkswagen Golfjes? Want daar ging het over... O-)
Een beetje golf diesel kost ook snel 28k in Duitsland en dat is dus vergelijkbaar met de basisversie van de ID3 als die uitkomt.
Je vergelijkt het A segment zoals de Up en dergelijke met deze C segment auto zoals de Golf. Maar dat zei iedereen al ;)

Betreft de nieuwswaarde op Tweakers. Dit heeft hier niets te zoeken. Tweakers gaat over pc's, internet, audio, gadgets, etc. Auto's zijn een markt die ze wat mij betreft niet hoeven te dekken. Zeker niet omdat ze alleen maar elektrische auto's dekken. Dat is gewoon half werk. Elektrische auto's zijn nu al jaren gemeengoed. Als dit nu de eerste verkrijgbare volledig zelfstandig rijdende auto was, dan had ik het weer wel op tweakers verwacht. Wat mij betreft overlaten aan Autoweek en consorten.
Op Tweakers zijn de Tesla topics één van de meest actieve topics op het forum. Het leeft dus erg onder de community.
Is dat omdat het een electrische auto is of omdat het een rijdende computer op wielen is?
Welke moderne auto is geen rijdende computer tegenwoordig? ;)
Dat gemiddeld dik onder de 15K zal wel meevallen, de allergoedkoopste polo kost al meer dan 15K en dat was vorig jaar het meest verkochte model in Nederland.
Dit is niet bedoelt als boodschappenwagen maar daadwerkelijk voor woon-werk verkeer en grotere afstanden. Als boodschappenwagen zou een aktieradius van 60-100km al meer dan genoeg zijn.

Waarom is deze nieuwswaardig?
1. vanwege de prijs, die toch echt wel een flinke slag lager ligt dan voor de meeste volledig electrische auto's met deze actieradius
2. de actieradius
3. het dashboard :)
4. De pauze/play pendalen
Over de Tweaker waardigheid. Op zich zijn dit rijdende gadgets. Ze rijden zoals auto's altijd al hadden moeten rijden. De vraag is misschien wel of er veel aan te tweaken valt. Er zijn wel voorbeelden dat knutselaars sleutelen aan het autonoom rijden. Wellicht is er ook wat te upgraden aan een of ander. In ieder geval is wel flink op te hacken.
Even in zeur-modus: zijn elektrisch aangedreven auto's nog steeds nieuwswaardig voor Tweakers of kunnen we dit beter aan bijvoorbeeld Autoweek overlaten?
Ik denk dat Tweakers daar anders over denkt, gezien het aantal reacties en clicks op dit artikel. :+
Dat is ook de reden dat de kleine stadsauto aan het uitsterven is. De Toyota drieling komt bijvoorbeeld geen opvolger voor, en ook de VW drie-eenheid beraad zich op de toekomst.

De meerprijs van een elektrische aandrijflijn maakt deze auto's steeds onaantrekkelijker. Zeker omdat de marge al zo laag is.
Ik vind 'm vergelijkbaar met een Leon, die begint nieuw vanaf 26k. Valt wel mee toch? Ben benieuwd waar jij dit formaat auto nieuw voor 15k vinden kunt
Uuh, 15k? Dit is een c-segmenter met ongeveer dezelfde buitenmaten als een golf. Wielbasis is een stuk langer en qua binnenmaten zou je hem zelfs kunnen vergelijken met een passat. Een vergelijkbare benzine/diesel zit zo rond de 29k en dus valt het best mee qua prijs.
Volkswagen, Kia, Hyundai, Seat, Skoda .... moet ik doorgaan?
Nieuw onder 15k nog niet gezien
Up! I10, citigo etc.

Of ga je dan aanvoeren dat dat geen degelijke auto's zijn?
Een auto waar airco en airbags in deze tijd nog een optie zijn kan ik geen degelijke auto noemen.
Bijvoorbeeld een jong gezin mee sjouwen inclusief kinderwagens, autostoeltjes en dergelijke. Maar eens een 50tiger in een 7 serie of Q8 is een discussie waard.
Dat ging vroeger bij mijn ouders ook prima in die mini auto's van destijds. We zijn gewoon allemaal luxe paardjes.
Dat ging toen wel omdat de kinderstoelen en isofix er nog niet zo was. Een buggy is ook echt niet zo klein opgevouwen tegenwoordig. En dan moet je misschien ook je reisbedje en matras etc nog meenemen voor je kind. Dan zit je koffer best snel vol als je ook je eigen tassen en misschien een rugtas voor je hikes er nog bij moet.
Wat wij nu mee hadden naar de Cotswolds had nooit hierin gepast. Dan had je al een deel van de zetel moeten neerklappen en dan nog zou het heel nipt zijn want je wilt ook niet te hoog stapelen naast je kind.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 10 september 2019 10:41]

Tja ik denk alsnog dat het allemaal overkill is. Ik heb twee broers en volgens mij reden we echt in n Klein autootje naar Spanje. Uiteraard wel zonder kinderwagens. Die krengen zijn wel heel groot tegenwoordig. Vroeger een metalen frame met n doek en riem
Sommige dingen zijn inderdaad overbodig maar wel erg handig om bij te hebben. Maxi Cosi alleen is niet genoeg je moet ook de wagenbak/zitdeel meenemen. Wij zaten in een huur huisje afgelopen zomer en dan kun je weliswaar kleding wassen maar dan neem je ook ene speelkleed mee, wat speelgoed en eigenlijk heeft die kleine van een paar maanden dan best veel bagage mee. Hebben al ondervonden op 2 keer dat reisbedjes in hotels vaak al niet meer echt geweldig zijn met ligplekken etc en dan neem je dus je eigen spul mee. Is het allemaal nodig? er valt over te discussiëren. Wij zijn zelf toen we 7 en 9 waren ook op vakantie geweest in ene fiat Panda met een kleine opblaasboot inclusief peddels en een luchtbed naar het zuiden van Frankrijk gegaan. Het paste allemaal nét erin, je gaat ervan uit dat je daar in de zomer mooi weer hebt. Ga je naar Engeland/Scandinavië weet je het niet altijd zeker en neem je dus ook een warmere trui mee en lange broeken. Dat scheelt ook alweer in je tas of je die erin hebt zitten of niet.

Voor een wekend zal het geen probleem zijn in dit soort auto's als je even een beetje slim pakt. Maar voor zo'n kleine maakt het bijna niet uit of je een weekend of week weggaat.
Dat begrip krijgen kun je leren. In dit topic leg ik mijn eigen reden uit.
Wat een kinderachtige reactie over de grote van een auto. Voor jouw informatie: ik heb een grotere auto nodig om mijn gezin met kinderen plus bagage te kúnnen vervoeren.
Mooie auto, maar in die prijscategorie is het ook gewoon de model 3 concurrent. En dan weet ik niet of ze dat gaan winnen. En daarnaast is het bij VW natuurlijk de vraag of ie de range haalt. De huidige generatie elektrisch doet dat zeker niet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 9 september 2019 21:40]

Ik denk dat Tesla het juist gaat verliezen nu de grote auto merken serieuze opties op de markt gaan brengen.

De bouwkwaliteit en interieur van de Tesla's zijn niet bepaald luxe, hoorwaardig of mooi. Zeker niet als je het gaat vergelijken met de interieur van een I-Pace of een E-Tron.
Veel mensen vinden het minimalistische wel mooi, en ook de bouwkwaliteit is niet meer zo slecht als het ooit was. De betrouwbaarheid ligt bij Tesla bijv. doorgaans een stuk hoger dan bij VW.

Mooie auto hoor verder, ben benieuwd wanneer ze echt op de weg rijden.
Ik ben bij diverse auto detailers geweest en hoor daar eigenlijk alleen maar negatieve verhalen over de afwerking en lak van Tesla. Zelf ook in een vrij luxe Model S gereden, maar qua afwerking kwam hij zeker niet in de buurt van mijn A6.

Zelf heb ik nog niet in een model 3 gezeten. Maar als ik de renders vergelijk, oogt de nieuwe VW toch echt wat luxer (lees meer toeters en bellen) dan de Tesla 3. Neem dan nog het feit dan de goedkoopste model 3 in Duitsland 43k kost en deze 30k, dan geloof ik niet dat Tesla deze strijd lang volhoud.

Vergeet ook niet dat de gevestigde merken alveral dealers en garages hebben waar je snel terecht kan. In Scandinavie kan Tesla de afterservice bijvoorbeeld al niet meer aan door gebrek aan garages/personeel.
Vergeet ook niet dat een Model 3 al 350pk heeft, veel meer dan de ID3.
En het snellaadnetwerk.

Sowieso, 100KW snelladen versus 250KW snelladen.

Het is denk echt een beetje alsof je een Golf met een 3 serie vergelijkt.
Tuurlijk, niet alles is geweldig bij Tesla. Maar als je de specs bekijkt is de Model 3 wel de betere, snellere en praktischere auto.
Pieksnelheid zegt op zichzelf niet zo heel veel. 250kW bij een Model 3 is maar heel erg kort en alleen als de omstandigheden goed zijn. Tijd voor xyz km er bij is een betere manier om te verglijken.
Ja maar dat tijd/km is sowieso lager dan bij Model 3.
En ik dacht dat model 3 250kw kan laden van 20 tot 80%.

Anyway, buurman van me is op vakantie geweest met zijn Model 3, om de paar uur even 20 minuten pauze en weer door. Nauwelijks meer tijd dan met een benzine auto.
Dat gaat met deze ID3 al niet lukken. En het schijnt dat de kleinste accu mogelijk nog langzamer laadt dan 100KW maar dat is onbevestigd.
Eerder 250kW van 10 tot 18% ;)
https://images.app.goo.gl/8KKeS3Q9KVVeTSXS6

Model 3 laadt zeker sneller, maar bij lange na niet de 2.5 keer sneller dan de laadsnelheidcijfers doen geloven.

[Reactie gewijzigd door AndRo555 op 10 september 2019 09:48]

Tijd/km ligt nog steeds hoger.

Tot de 60% wint hij het sowieso van de 100KW ID3, en dan heeft hij al 2 keer zoveel energie binnengeharkt, ten opzichte van een 100kw, als ik het zo inschat van het plaatje.
Echt wel een groot verschil op een lange vakantie rit.

In principe is snelladen belangrijker dan de exacte range, of dat nou 50km meer of minder is.

En dit terwijl Tesla tot wel 4 keer minder Cobalt gebruikt in hun accu's, een goedje wat de accu's stabieler maakt.

[Reactie gewijzigd door !null op 10 september 2019 12:28]

De afwerking is van ondergeschikt belang t.o.v. de techniek en de levensduur.

Audi staat bekend om motorische problemen (zoals de TDI 2.0).

Een Tesla is gebouwd voor 1,6 miljoen kilometer. Dat haalt geen enkel VAG product. En zeker die met een gedownsizede motor niet.
1,6 miljoen onbewezen kilometers uit een research project. Geen foute feiten hier neerzetten.
Eh, is er al een tesla die dat bewezen heeft? Wel al een polo (uit mijn geheugen) met meer als een miljoen gereden km's. Hetzelfde voor een audi A4.

Tesla had er eentje met op dit moment rond de 750.000 km.

En ook "audi staat bekend om zijn motorische problemen"
https://www.businessinsid...2?international=true&r=US
https://www.businessinsid...2?international=true&r=US

En "de 2.0" is een familie motoren, met goede modellen en slechtere. Ze zijn tegenwoordig steeds beter uitontwikkeld. Los van die verdomde egr kleppen altijd 😅

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 9 september 2019 22:59]

*900.000km.

https://sites.google.com/view/teslamiles

[Edit: was in juni.. vraag me af wat hij nu voor KM stand heeft :? ]

[Reactie gewijzigd door sarcast op 10 september 2019 00:31]

Hoezo is de afwerking van ondergeschikt belang? Zelf vind ik een goede afwerking belangrijker dan 50km meer of minder bereik.
Maar dat komt misschien ook een beetje omdat in Noorwegen bijvoorbeeld iedereen een Tesla heeft.

Overigens ben ik benieuwd naar de eerste reviews van de ID3
Anoniem: 167912
@ph4ge9 september 2019 22:01
De betrouwbaarheid ligt bij Tesla bijv. doorgaans een stuk hoger dan bij VW.
Benieuwd naar je bron...
VW en Audi op plek 17 en 20... Let wel, dat zijn hele dure auto's, en sommigen denken nog steeds dat je dan kwaliteit krijgt.... :X
Er is een goede reden dat oude VAGjes (en Mercedes ook trouwens) lekker goedkoop zijn 2de hands :)

Buiten dat ze relatief vaak kapot gaan, zijn de spare parts ook nog eens aan de dure kant. Veel japanse merken (Toyota, Subaru, Honda) zijn ook duur kwa reserveonderdelen, maar gaan niet zo vaak kapot. Fiats gaan niet zo vaak kapot, maar hebben ook betaalbare reserveonderdelen, en hebben in landen mmet veel oude autos dus vaak een hogere marktwaarde (hier in Griekenland bijv.).

Kia en mitsubishi zijn trouwens betrouwbaar en goedkoop over het algemeen, met Kia die ook nog een van de langste garanties geeft. Niet de typische merken waar mensen aan denken, dat Duitsland kwaliteit levert zit er nog te hard in bij mensen.
Het verschil tussen de Audi op plaats 20 en de nummer 1 is 6,5%, het verschil tussen de nummer 30 en de nummer 31 (tesla) is bijna 20%....
ligt eraan wat je bedoelt met betrouwbaarheid? bedoelt men stranden onderweg (iets waar VAG heel goed in is, tesla's blijven doorgaans echt wel doorrijden in limp mode) of doelt men op garantiewerk?
VAG is echt niet het baken van betrouwbaarheid dat mensen claimen dat het is. hoe "betrouwbaar" is een VAG auto als je bij elke beurt immers honderden euros kwijt bent aan "preventieve reparaties van sltijage onderdelen" terwijl bij tesla een monteur voor de deur komt en garantiewerk uitvoert waarvoor je bij VAG naar de dealer moet wat mij/de organisatie tijd, geld en gemiste inzet van het voertuig kost. een VAG kan op papier wel "betrouwbaarder" zijn maar als ik het voertuig naar de dealer moet laten afslepen of brengen kost me dat een stuk meer gezeik en geld dan waneer er voor veel dingen een monteur gewoon langskomt waar de auto op dat moment staat. immers is momenteel de garantie en mobiele service van tesla lichtjaren vooruit op VAG of vrijwel elke andere fabrikant.
Inderdaad heb ik nooit begrepen waarom bij auto's de reparatie op locatie niet gedaan word, met een krik en een Mercedes sprinter heb je bijna alles bij de hand.

Onze landbouw voertuigen worden. Ook gewoon in de schuur onderhouden door de dealer die met een bestelbus langskomt, en dat is al dik 10-15 jaar het geval...
Dit las ik gisteren nog in het nieuws.
Dan vergelijk je de Tesla ook wel met een iets andere prijs klasse...

Een standaard model 3 - wltp 409 km - €49.000
Een standaard e-tron (kaal dus!) - wltp 417km - €84.000

als je €35.000 extra hebt om een beetje interieur uit te zoeken kom je een heel eind. Meer nog als je een paar standaard opties kiest :P (€2.500 voor adaptive cruise....)

[Reactie gewijzigd door Wackerstamfer op 9 september 2019 22:01]

Ik heb het ook over een model S. Die begint bij €86k.
Tuurlijk maar ook die zit met zijn 610 km wltp in een andere prijsklasse. Ah ik snap m. ;) Het zal een range-snufjes / vs degelijkheid en afwerking verhaal zijn. De I-pace was echt een drama met zijn software.

Als ik de render zie van de ID3 is dat ook vooral plastic. Wellicht zitten de lak en panelen er wat beter op...

Hierboven vergelijk je ook de model 3 met de goedkoopste ID3 (330km), de 420km variant zal in Duitsland ook rond de 40k zitten. De ID3 is in mijn ogen gewoon een wat luxere Renault Zoe.

Ik ben vooral benieuwd naar het daadwerkelijke verbruik zal zijn dat is altijd nog afwachten. En hoe ze om gaan met de accu capaciteit. Tesla levert net als Hyundai en Kia een accu met overcapaciteit en vangt daarmee de initiële degradatie van je accupakket op. Afwachten of VW net zo netjes is, of dat ze de weg van Nissan in slaan en je na een paar maanden al een kleinere accu capaciteit hebt.

[Reactie gewijzigd door Wackerstamfer op 9 september 2019 22:19]

1. De ID3 is wel wat meer dan een " iets luxere Zoe" , een Zoe is kleiner dan de Polo en net iets groter dan een Up!, de ID3 is groter dan een Golf met binnenmaten van een Passat, door de grote wielbasis. Is dus een A/B segmenter vs C/D, en verschillen in ruimte /comfort die daarbij horen. Dus knap een EV in deze prijsklasse van VW, al zal VW er bijna niets op verdienen de eerste jaren denk ik zo. En de dealers idemdito, want de aanschafprijs is inclusief 6 jaar onderhoud! En er valt voor hen ook qua marge weinig te verdienen. (Daarnaast kan de Zoe overigens praktisch niks qua automonie, infotainment, connectabilty etc. Nouja, want een Twingo ook kan)

2. De degradatie van de accu's bij Nissan komt vooral omdat Nissan geen enkele thermal management (accu koeling /verwarming) heeft, en de accu's van zowel snel rijden als snel opladen oververhit raken. Gelukkig is alles op het MEB platform van VW actief vloeistof gekoeld/- verwarmd. VW adverteert net als de Koreanen met de netto beschikbare accucapiteit voor rijden, de daadwerkelijke bruto capaciteit (de top en bodembuffer) zal nog wel paar kwh hoger zijn. Dat doen ze met Audi al bij etron in extreme mate (zodat ie tegen "100%" nog vrij snel laad tov de concurrentie).

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 10 september 2019 00:17]

De E-Tron is een SUV dus deze kun je alleen vergelijken met de Model-X. Deze begint bij 95k.
Op de etron heb je nog korting op de Teslas niet.
Als de auto ( en banken- en keuken-) branche daar nou eens mee ophielden. Waarom kost een auto niet gewoon wat hij kost?
Maar dat is toch met alles zo.

Merk gerelateerd dat het duurder of / goedkoper is. Want waarom zou een Apple 1000,- moeten kosten voor wat
It's immoral to let a sucker keep it's money

Origineel van deze man
https://en.wikipedia.org/wiki/Canada_Bill_Jones
maar tegenwoordig wordt het principe breed toegepast
Niet mee eens, een Model 3 heeft een prima interieur. Qua materiaal en afwerking zeer acceptabel. Ik vind het ook mooi maar dat is persoonlijk.
Geen hands-on ervaring, maar ik hoor en zie berichten online over lekkage, roest, panelgaps en nog meer horrorverhalen. Kwaliteitscontrole bij Tesla is of was in ieder geval schandalig. Zie bijvoorbeeld idt gevalletje: https://autobahn.eu/artik...we-model-s-met-megascheur

Dat zie ik bij VAG minder snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door PROnline op 9 september 2019 21:58]

het is inmiddels veel beter en mensen houden er nog altijd van om te klagen. helemaal als het om tesla gaat.
momenteel is tesla zelfs qua panel gaps op hetzelfde nivo als toyota, en dat is niet niks.
vergeet niet dat de meeste doemverhalen die je hoort gericht zijn om geld te verdienen voor short stockers. dit is helaas al meerdere malen hard bewezen dat verhalen van "reguliere consumenten" gewoon erop gericht zijn om tesla aandelen een poot uit te draaien.

moet ook zeggen dat in mijn organisatie honderden VAG auto's rondrijden en de hoeveelheid gezeik die ermee is ten opzichte van andere merken (waaronder tesla!) en de bijkomende rekeningen die eruit komen echt niet mals zijn. VAG is echt niet het baken van betrouwbaarheid dat mensen claimen dat het is. hoe "betrouwbaar" is een VAG auto als je bij elke beurt immers honderden euros kwijt bent aan "preventieve reparaties" terwijl bij tesla een monteur voor de deur komt en garantiewerk uitvoert waarvoor je bij VAG naar de dealer moet wat mij/de organisatie tijd, geld en gemiste inzet van het voertuig kost.

[Reactie gewijzigd door flippy op 9 september 2019 22:18]

helemaal als het om tesla gaat.
Hier kon je net zo goed "bejubelen" bij zetten.

Er zijn youtube kanalen die leven van het niet-leveren van service door tesla.
twitter staat dagelijks vol met klachten over tesla en zijn niet bestaande service, zeker zodra ze uit de garantie periode zijn. Consumer reports raadde tesla's niet eens aan, in de UK staan ze op 50% betrouwbaarheid. Allemaal voor de stocks...right.
natuurlijk niet allemaal maar het is gewoon sport om te klagen over tesla. goed voor de views en clicks.
of denk je dat andere fabrikanten allemaal perfecte autos afleveren?

we hebben in onze organisatie duizenden autos rondrijden en ik kan je garanderen dat tesla het echt nog niet zo slecht doet in de fianciele statistieken qua inzet percentages en totale kosten. helemaal in vergelijing met de "deutsche grundlichkeit" merken. zelfs de fransen en koreanen doen het beter dan de duitsers momenteel.
Sport of niet, ze maken het ook wel heel gemakkelijk om te klagen, nu zijn er weer problemen met de airco's en ondanks dat het binnen de garantietermijn is en het een ontwerpfout is mogen de gebruikers zelf betalen. En net als dat er mensen zijn die teveel klagen over Tesla is er ook een groep mensen die veel te positief is over het bedrijf en de auto's.
iedereen kan klagen, en veel mensen doen het ook. vraag maar een doorsnee (non-lease) audi rijder over de kruiwagens aan geld een beetje deftige audi opslokt bij dealeronderhoud. prijzen van onderdelen en garagetijd zijn kunstmatig opgekrikt om het "premium" gevoel te houden.
voor bmw kan je ontgewtijfeld vergelijkbare verhalen vinden.
probleem is simpelweg dat tesla het goed doet in het nieuws en in feeds and mensen willen kennelijk graag weten wat er nu weer mee is. ondanks dat het vaak gewoon reguliere dingen die net zo vaak -dan al niet vaker- bij een andere fabrikant gebeuren. ik zie alleen tesla nog geen VAG dieselgate hebben, of het bmw versnellingsbak fiasco of 1 van de tientallen andere schandalen waarbij fabrikanten moedwillig de koper een poot uit hebben gedraaid.
Wat is momenteel? Ik kan meerdere voorbeelden noemen van model 3 & s modellen van de laatste 2 jaar, nieuwste model uit 2018, waar dit alles behalve op orde is. Nu ben ik natuurlijk maar 1 persoontje. Maar als ik al meerdere voorbeelden kan noemen....

Tesla model S bv van mijn baas (100k !) heeft bv een "flush" van meerdere centimeters op het dashboard passagiers zijde. Op de snelweg zie je het ook zo. Chrome belijsting die niet aansluit.

De officiële benaming is trouwens flush & gap. Iets wat in den treuren getest worden bij zogenaamde automative cubing (meister bock). Investeren in een gapgun, nextsense of 3d scanning equipment is voor een bedrijf als tesla peanuts. Al vraag ik me serieus of ze hier wel in hebben gedaan als je ze soms ziet rijden.

Misschien een beroepsdeformatie maar ik kan het niet meer "unseen".
inderdaad ben je maar 1 persoon. (niet lullig bedoeld)
en ik weet 100% zeker dat een slecht passend dashboard opgelost word als men dat gewoon aangeeft en er een garantieafpraak voor maakt. zelfde voor de deuren. ik heb duizenden auto's onder mijn beheer dus ik praat niet over 1 ervaring.

we hebben in onze organsiatie tientallen teslas rondrijden (en duizenden andere reguliere brandstofautos), en door de lijn genomen is tesla echt niks meer of minder probematisch dan de andere merken in dezelfde prijsklasse. vrijwel elke A7 en zelfs alle A8's die de afgelopen 3 jaar binnen zijn gekomen hadden afleverproblemen. meeste ware slechte lak, niet werkende stoelvertelling of kapotte spiegeldimming en zelfs een lekkende/fluitende voorruit op een A8. een auto van meer dan 1,2 ton en we waren de auto uiteindelijk 3 weken kwijt om alle problemen te fixen waarop we dus -bij de dealer- een vervnagende auto moesten HUREN. niks coulance. jij rijd audi: jij gaat betalen. tesla is daar VELE malen beter in dat stukje service en kunnen vaak dingen gewoon op locatie fixen dus we hoeven niet eens hem naar de garage te brengen wat de organisatie ook weer geld kost.

[Reactie gewijzigd door flippy op 10 september 2019 12:36]

Aanvullend: Iedere levering van een product kan fouten hebben, het is belangrijk dat je probleem wordt verholpen door een dealer.
Twee vergelijkbare ervaringen met Opel en Renault gehad met een nieuwe auto. Bij Renault moest ik vele keren heen weer bellen met dealer en importeur om het opgelost te krijgen, bij Opeldealer werd het zonder gezeur direct opgelost. En dat laatste wil je als klant.

Een marketingman vertelde mij eens een slechte ervaring met klantgerichtheid wordt 15 keer gedeeld een goede 'maar' 5 keer, maar de schade van een slechte ervaring heeft veel meer negatieve gevolgen.
Volg deze link maar eens over een recent onderzoek eens
https://www.whatcar.com/n...survey-family-cars/n20053 en ja Toyota is beter
Results for hybrid and electric cars aged up to five years old
Ranks Make and model Score
=1 Lexus CT 2011-on 100%
=1 Toyota Yaris 2011-on 100%
3 Lexus NX 2014-on 99.7%
4 Lexus RX 2016-on 99.4%
5 Toyota Auris 2013-2019 99.3%
6 Tesla Model S 2014-on 98.9%
7 Toyota Prius 2016-on 98.4%
8 Lexus IS 2013-on 98.3%
9 Kia Niro 2016-on 95.7%
10 BMW i3 2013-on 95.2%
11 Hyundai Ioniq 2016-on 95.0%
12 Nissan Leaf 2011-2018 94.9%
13 Mitsubishi Outlander PHEV 2014-on 93.6%
14 Volkswagen Golf GTE 2013-on 89.1%
15 Renault Zoe 2013-on 82.3%

Results for luxury cars aged up to five years old
Rank Make and model Score
1. Jaguar XJ 2010-on 94.3%
2. Mercedes E-Class 2009-2016 92.8%
3. BMW 5 Series 2017-on 92.6%
4. Audi A6 2011-2018 91.6%
5. Jaguar XF 2015-on 89.7%
6. Mercedes E-Class 2016-on 89.2%
7. BMW 5 Series 2010-2017 88.4%
8. Mercedes S-Class 2014-on 88.1%
9. Jaguar XF 2007-2015 86.8%

[Reactie gewijzigd door niki_lauda op 10 september 2019 17:46]

klopt, grootste aantal voertuigen die we hebben zijn van franse makelij en het enige voordeel wat we hebben in dat we zaken doen op importeursnivo en niet met de losse dealers. een voordeel als je honderden autos per jaar koopt. maar zelfs dan nog is garantiewerk bij de fransen gewoon een drama en ben je gewoon veel tijd kwijt, tijd die gestoken had kunnen worden in betere service.
Dat is bij Duitse auto's niet veel anders. Ook daar komen horrorverhalen over de kwaliteit voor. Wil je echt goed spul, dan kom je niet in Duitsland maar in Japan uit.

https://inkoopautos.com/auto-met-kapotte-tdi-motor-verkopen/

"Dat de vooruitgang soms met gebreken komt, zien we bij onze auto inkoop ook bij deze bij de TDI. Vooral de 2.0 en 1.9 TDI-motoren kennen nogal wat gebreken en defecten. "
Je link is gewoon een inkoop bedrijf dat met wat angst aanpraten hoopt dat mensen hun diesels voor te weinig geld aan ze verkopen, zodat het met een leuke marge naar oost-Europa geëxporteerd kan worden.
Het lijstje over de de TDI problemen gaat over de motoren geproduceerd tussen 2002 en 2008, ofwel 11 jaar en ouder.
Waarvan een deel van deze problemen nog steeds onder coulance gratis gerepareerd worden bij een dealer. (Siemens verstuivers)
De latere generatie EA189 (Common Rail) en huidige EA288 hebben al deze issues niet. (hoewel de eerste generatie EA288, in de Transporter weer last had van het olieschraapveer probleem)
Die site is gericht op het bang maken van mensen. Het is een inkoopsite, en het eindigt met "Bespaar veel geld en verkoop uw auto met kapotte TDI motor "

Zeker die 1.9TDI geldt als erg degelijk.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 9 september 2019 22:44]

Wat? De 1.9 tdi wordt toch al jaren niet meer gemaakt? En verder was dat op het einde van zijn leven (zeker de viercilinder ahu van bv audi) zowat onverwoestbaar. Heb alleszins toch de moeite gedaan om je link wat door te lezen. Die gevallen kloppen, maar is eigenlijk allemaal wat voorbij gestreefd qua informatie, de conclusie klopt dan ook niet (vandaag). 2.0 is tegenwoordig al een pak beter geworden, meestal eerder egr problemen. Maar dat is bij meerdere merken 🙈
EGR problemen liggen dan ook vaak bij rijstijl, eeuwig eco racen is funest, haal hem vooral af en toe wel goed door in toeren, niet gelijk plank gas maar maar toeren, herhaal het recept daarna een stukje plankgas en tadaa een nagenoeg onderhoudsloze EGR-klep, bij mijn vorige auto na 200.000 pas dicht laten zetten voor extra vermogen maar de nieuwe wagen gaat waarschijnlijk tot lengte van dagen met EGR rijden, iets met milieu en luchtkwaliteit etc.
EGR problemen liggen dan ook vaak bij rijstijl, eeuwig eco racen is funest, haal hem vooral af en toe wel goed door in toeren, niet gelijk plank gas maar maar toeren, herhaal het recept daarna een stukje plankgas en tadaa een nagenoeg onderhoudsloze EGR-klep,
Er zijn meer dan zat blokken waar dat niet zo is. Denk aan de 1.2 TDI motoren die in diverse Seat, Volkswagen en alfa Romeo auto's terecht zijn gekomen. Het was zelfs in het begin zo erg dat er na 50k km al storingen optraden aan de EGR klep. Waarna je elke 70k weer terug mocht.

Ik heb mijn eigen 1.2tdi nu laten chippen en EGR Klep uitgeschakeld en afgedicht omdat het kosten gewoon te hoog werden. (€1200 euro per keer).

Daarin tegen heb ik nu een golf 2.0 TDI welke al 140k zonder problemen met de EGR Klep rijdt. Het ligt dus echt aan het blok. Hoe kleiner het blok hoe groter de problemen, omdat bij de kleine blokken al gauw vanuit de software plankgas gegeven wordt.
[...]
Er zijn meer dan zat blokken waar dat niet zo is. Denk aan de 1.2 TDI motoren die in diverse Seat, Volkswagen en alfa Romeo auto's terecht zijn gekomen.
[...]
Een VAG 1.2 TDI in een Alfa Romeo? Mond spoelen en zonder eten naar bed jij! :D Niet zulke gekkigheid vertellen hier he?
Zowel ervaring met die 1.2 en 1.6 TDI's en zelf zo'n Alfa/Fiat diesel opgereden dus kan met zekerheid stellen dat het niet nodig hoeft te zijn maar je moet wel je motor conditioneren met wat ik eerder schreef!
3 VAG auto's gehad - privé, dus niks lease - laatste een 2.0 TDI A4 met 400.000 km. Onderhoud en brandstof er in, meer aandacht hadden ze niet nodig. Geen piepjes, kraakjes, rammels, afwerking perfect. Zeker geluk gehad met mijn rommel 😉?

[Reactie gewijzigd door Hamiko op 11 september 2019 06:58]

Inderdaad.
Collega van me had een nieuwe Golf, en die gaf aan dat er zo'n beetje alles kapot aan ging wat er kapot kon gaan.

Kijk maar naar de betrouwbaarheidsstatistieken. En alle zaken die er met VAG gespeeld hebben rondom hun motoren en versnellingsbakken. Het is dure rommel.

VAG heeft echt geen goede kwaliteit. En het is nooit anders geweest. Zelf heb ik Passat gereden. 's Winters was het een.gok of het ding wilde starten omdat de compressie slecht was. Ik had echter geen zin in motorrevisie. Dat is bij geen enkele andere auto die ik heb gehad ooit nodig geweest, maar bij VW wel.
Hahaha de 1.9 TDI motoren van 2001 - 2010 waren juist de beste motoren.

Het is zo jammer dat mensen afgaan op fake nieuws.
Enkele van de beste motoren ooit zijn 1.9 tdi modellen.

Er zijn echter ook versies die je beter kunt vermijden. In de Caddy zit er eentje met een dubieuze kop. Die is total loss als dat stuk gaat. Met sommige pompverstuiver versies zijn ook de nodige problemen geweest die duur zijn om op te lossen.
Nope, want ik heb de 1.9 TDI namelijk uit 2006 en dat probleem is er dus niet. Vandaar dat ik het ook weet.

De 2.0 motoren inderdaad waren wat gammel. Maar kon je vaak onder coulance vervangen. Vanaf 2011 bij de 1.4 TSI motoren was de kettingspanner vaak de boosdoener. Mocht ook onder coulance vervangen worden.
Ach coulance en dan betaal je je nog scheel :) bij mijn keuze voor een a5 (5 jaar geleden) heb ik bewust de 1.8 en 2.0 tfsi vermeden vanwege olie problemen en een fsi gekocht. Juist door de kettingspanner heb ik half jaar geleden 3500e moeten betalen want auto is oud (2010)
Google zegt van wel. Als er een pompverstuiver defect was viel zefls heel de motor uit. Zeer gevaarlijk!

Het is niet omdat jij het probleem niet had dat andere mensen het niet hadden.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 10 september 2019 09:17]

Lawaai heeft niks te zien met degelijkheid. Dat is comfort. En is trouwens enkel als het echt koud was. Dan trekken japanners ook op niks want die zijn Retetraag. Dus die maken volgens jouw kromme instelling ook niet de beste motoren!
Ik zeg nergens omdat ze lawaaierig zijn dat ze daarom onbetrouwbaar zijn. Dat maak jij ervan. En het is niet alleen als ze koud zijn. Het komt door die pompverstuivers die de brandstof onder zeer hoge druk in de cilinders spuiten. De common rails zijn veel stiller en daarom is VW ook overgestapt daarop.
Cartech en dan de 1.9tdi afschimpen als,slecht blok. Goed bezig. De 1.9 is gewoon beste dieselblok dat er was. Ok beetje luidruchtig indien koud, maar voor de rest oersterk, en nog snel ook. Enkel kapotte lmm is wat die dingen voor hadden. Mechanisch was die dik in orde.
Ken je echt zo belachlijk weinig van autos? Dat waren euronorm 3 wagen dus enkel egr, geen dpf.
Voldeden ze gewoon aan. Niks mis mee.
Juist wel. De latere EA288 TDI's zijn flink onder de loep genomen en blijken de schoonste diesels op de markt te zijn.
Terwijl de rest in dagelijks gebruik nog meer uitstoot dan een sjoemel EA189.
Ik rij inmiddels een half jaar in een Tesla Model 3 en de bouwkwaliteit is dikke prima. Het klopt dat het niet van Volkswagen niveau is. Ik moet mijn kofferbak bijvoorbeeld dichtsmijten anders pakt het slot het niet en een VW heeft bijvoorbeeld veel minder omgevingsgeluid. Het dichtsmijten van de kofferbak is dus gewoon slecht en ik hoop dat dit opgelost kan worden met een afstelling.

Hij staat nu tijdelijk bij de garage voor wat schade :X en ik heb een VW Passat meegekregen van ongeveer 40K en ik mag het niet zeggen maar !@#% wat is dat een saaie auto zeg! Een DSG automaat die niet vooruit te branden is en een ingebouwd touchscreen uit het jaar 2000 met de meest trieste navigatiesoftware die je maar kunt bedenken en serieus anno 2019 zit er nog steeds standaard geen achteruitrijcamera, lane assist of adaptive cruisecontrol op, dat is toch gewoon sneu?

De bouwkwaliteit van een Tesla mag dan minder zijn, maar het is wel een feestje om in te rijden. Een VW is gewoon een saaie ouderwetse degelijke auto en ik hoop dat ze dat concept met de nieuwe ID lijn loslaten, anders zal de jonge generatie in de toekomst zonder twijfel kiezen voor een Tesla oid.

[Reactie gewijzigd door Merlin19917 op 9 september 2019 22:48]

Heeft een vw echt minder omgevingsgeluid of valt het nu meer op, omdat het motorgeluid het niet meer overstemd?
Vooral het geluid van de wind op hogere snelheid en rollen van de wielen is harder in de model 3. Dit is wel goed geïsoleerd in een model S of X
Jammer dat ze op isolatie zo besparen. Reed laatst met mn baas mee, die rijdt een teslam en ik tegen hem wat een omgevingslawaai. Ik tegen hem mijn e39 uit 1999 is pas stil. Toen we terug waren daar eens een rondje ingemaakt. Hij was verbaasd. De 6 cilinder hoor of voel je niet en omgevingslawaai niet tot amper aanwezig. Maar ook nieuwere bmws zijn stukken lawaaiieriger.
Vergeet niet dat er kits op de markt zijn van een eurotje of 25 die dit probleem grotendeels verhelpen. Mijn Model 3 hoor ik overigens pas suizen vanaf 135 km/u, op zulke snelheden was het in bijv. mijn Golf ook niet stil.
Maar het is toch van de zotte dat je als je een nieuwe auto koopt je bijna gelijk al extra onderdelen dient te kopen via internet om het rijgenot te veraangenamen.
Maar de navigatie van Tesla ook niet echt super, deze werft een tijd lang niet geüpdate, toen ik van Drachten naar Amsterdam moest nam ik de verkeerde afslag. Sorry, ik kan beter gewoon de smartphone gebruiken.
Ik heb vorige week nog een update geïnstalleerd. Van wanneer is deze ervaring?
Een update krijgen is niet direct de meest recente kaart die er is krijgen ;)
Ik rij inmiddels een half jaar in een Tesla Model 3 en de bouwkwaliteit is dikke prima. Het klopt dat het niet van Volkswagen niveau is. Ik moet mijn kofferbak bijvoorbeeld dichtsmijten anders pakt het slot het niet en een VW heeft bijvoorbeeld veel minder omgevingsgeluid. Het dichtsmijten van de kofferbak is dus gewoon slecht en ik hoop dat dit opgelost kan worden met een afstelling.
Dit is wel heel sterk in tegenspraak met elkaar.... Dikke prima en vervolgens meld je zaken die in een Clio van 1/3e van de prijs al fatsoenlijk opgelost zijn. Dan vindt ik dat dus zeker niet "Dikke prima", dan vindt ik dat aardig schandalig voor een auto van meer dan een halve ton.....
Ik vind het dashboard van de Model 3 echt lelijk. Deze vind ik beter, al ben ik er nog steeds geen groot fan van, ik had veel liever dat display netjes in het middenconsole ingebouwd gezien. Bij de Model 3 is mijn probleem vergelijkbaar. Ja, zo'n groot scherm is mooi, maar het ziet er echt uit alsof iemand nog maar een tablet erop heeft vastgelijmd imo.

Daarnaast zie ik de Model 3 niet als optie omdat het geen hatchback is, dus voor mij niet praktisch. Leuk dat hij nog best grote kofferbak heeft, maar als je die niet optimaal kan gebruiken, wat heb je er dan aan?
Er is zoveel vraag naar EVs dat iedereen die ze maakt, ze als warme broodjes kan gaan verkopen de komende jaren. Het is echt allemaal productie-contrained op dit moment.

Bovendien zal de toenemende bekendheid van EVs de vraag alleen maar groter maken, de prijzen kunnen bij die grotere volumes langzaam omlaag. We hebben peak ICE al gehad denk ik.
Iets wat veel mensen vergeten bij een elektrische wagen zijn 2 zaken, de software en het laden.

Als er iets is waar Tesla mijlenver voorsprong heeft op de concurrentie dan is het op deze twee vlakken.

Ik kan er met m’n verstand niet bij dat merken als Audi, VW, Polestar, Porsche niet gewoon meestappen in het laadpuntennetwerk van Tesla, het zou ze op dat vlak al enorm helpen.

Want de wagens zelf zijn van die merken natuurlijk een pak beter dan Tesla, maar dat boeit niet zoveel op dit moment voor een consument (denk ik).

En als je van eenvoud houd en clean dan zit je bij Tesla echt wel goed. Android Car of andere software is toch niet op het punt dat ze het Tesla moeilijk kunnen maken, maar het kan soms snel gaan en ik hoop echt dat binnen een paar jaar het echt moeilijk kiezen wordt, want die onderlinge concurrentie zorgt er alleen maar voor dat alles beter wordt in the end 🙂

Maar voorlopig ben ik nog steeds niet onder de indruk van de concurrentie.... helaas
Het software voordeel van een Tesla wordt maar amper aangestipt in de traditionele media omdat die auto's beoordelen op andere vlakken. Tesla heeft eigenhandig een van de grootste markten van de wereld veranderd. Andere merken kunnen vast prima elektrische auto's bouwen (hoewel nog niet in enig relevant volume!), maar de achterstand op softwaregebied krijgen ze nooit meer bijgewerkt. Kijk alleen al naar die renders van het dashboard in die VW. Die graphics. Bijna 20 jaar (!!) geleden kwam Quake 3 Arena uit. En dat zag er moderner uit dan dit.

Ik heb zelf lange tijd BMW en Audi gereden, en alle infotainment/navigatie/software is echt om te huilen in vergelijking met Tesla. Bijvoorbeeld: je wil naar een restaurant, maar je hebt geen adres. Je voert gewoon de naam van het restaurant in (op een fatsoenlijke touchscreen!) en de Tesla presenteert een lijstje waarin staat wat je zoekt. Net zoals met google maps bijvoorbeeld. Altijd prima file informatie, groot scherm, duidelijke instructies. Probeer dat eens bij een ander merk. Echt iedereen die ik ken gebruikt daar zijn telefoon voor de navigatie.
Tesla gebruikt gewoon Google Maps en als Tesla eigenaar moet je hier ook voor betalen. Dat kost ongeveer een 100 Euro give or take. Maar ik moet zeggen, als ik dat naar Android Car kijk, dat ziet er echt niet zo mooi en eenvoudig uit als dat van Tesla.

En dat vind ik ergens raar, want als je naar het Material Design kijkt van Google, dan is dat nu net hetgeen dat ze bij Tesla hebben geprobeerd te gebruiken. Mocht Android Car meer die toer op gaan, dan denk ik dat dit ook wel eens wat aantrek kan hebben.

Ik denk trouwen dat de Polestar 2 het dichtste in de buurt zal komen van infotainment ervaring van Tesla, de rest van de software dat weet ik niet, maar ik moet wel toegeven dat ik de looks & feel van een Polestar veeeel mooier vind.
Dit legt het eigenlijk zeer goed uit: Marques Brownlee - Let's Talk About Porsche Taycan!

[Reactie gewijzigd door imp4ct op 10 september 2019 10:53]

Maar wat is de reden waarom ik in de auto dan de ingebouwde navigatie wil gebruiken? Als ik een telefoon heb met Android Auto / Apple Carplay, dan heb ik diezelfde functionaliteit toch gewoon? Waarom moet er een ander systeem in de auto ingebouwd zijn?
Heb je weleens in een Model S gereden? Dat scherm is echt enorm groot, prachtige overhead kaart, en instructies op je dashboard. Dat is echt -veel- relaxter navigeren dan met je stamp-sized telefoon!
Ik zei carplay / android auto, dat heeft niets met je telefoon te maken, behalve dan dat daar de software inzit om een extern scherm aan te sturen. Dus je navigatie kan gewoon op je dashboard scherm worden weergegeven, en kan net zo groot zijn als de fabrikant wil.
Mijn punt was waarom ik andere software nodig zou hebben als ik dit ook op kan lossen met een simpele en waarschijnlijk goedkopere oplossing, die ook nog eens slim kan zijn, omdat het niet alleen de adressen weet die ik eens heb ingegeven, maar ik die waar ik bv op de fiets heen ga.
Kom op zeg dit zijn allemaal auto's van € 60.000 en meer, als dat een vergelijk wordt voor jan doorsnee gaan bij mij toch wat belletjes rinkelen.....een type Golf van 30k vergelijken met een goedkoopste Tesla en Jaquar iPace en Audio e-Tron is een zinloze bezigheid....
Je beseft de voorsprong die Tesla heeft niet.

Zelfs als we even naar het zwakste punt van Tesla kijken: massaproductie en als je ervan uitgaat dat ze de 500.000 niet halen binnen de gestelde deadline halen ze 1 miljoen auto's in 2025 nog altijd makkelijk.

En dat is precies wat VW heeft geroepen.
edit: Nogmaals, VW Group zegt in 2025 pas 1 miljoen elektrische voertuigen te produceren. Dat is dus over 6 jaar pas! En vergeet niet dat de VW Group auto's maakt om op te slaan waar Tesla auto's maakt die al zijn verkocht. Oftewel als Tesla 100.000 auto's maakt, zijn die al verkocht het moment dat ze de fabriek uit rollen. Heel ander model.

Sowieso heeft Tesla hun hoofddoel al bereikt namelijk ervoor zorgen dat we overgaan op elketrisch.

Dat GM, VW en zelfs Volvo stiekem Tesla's ontleed hebben jaren geleden toonde al aan dat het doel bereikt was.

Dat VW juist nu deze langverwachte auto presenteert, nu duidelijk is dat de Model 3 simpelweg de meest gewilde en meest verkochte auto is in de VS en heleboel EU landen maakt dat ook duidelijk.

En dan hebben we het nog nieteens over hun voorsprong van jaren op het gebied van elektromotor (meest efficiënte) en accu.

Vergeet ook niet dat Tesla auto's zo'n beetje de enige auto's zijn die niet een elkaar geraapt zooitje van onderdelen van honderden fabrikanten zijn. Dat maakt onderdelen duurder maar toont ook aan dat ze elk moment enorme kosten winst kunnen boeken door het spel te spelen wat alle massaproducerende autofabrikanten al jaren spelen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 september 2019 13:03]

Autofabrikanten ontleden elkaars auto's al decennia dat is niet iets was specifiek Tesla betreft en zegt verder ook niets.

Voorsprong op het gebied van de elektromotor? dat product is decennia geleden technisch al uitontwikkeld en meer rendement is amper haalbaar.

Accu, een hoop geld en wat tijd is alles wat de rest nodig heeft om op gelijke voet te komen.

Als alle andere fabrikanten zoveel onderdelen elders inkopen en maar 1 fabrikant probeert zoveel mogelijk in huis te doen wie zal er dan gelijk hebben? Het spel is veel breder. Bij een productievermindering van 20% moet een Tesla bijvoorbeeld procentueel gezien veel meer mensen ontslaan dan anderen.

De cijfers laten tot nu toe niet vermoeden dat Tesla op het juiste pad zit.
We hebben duidelijk andere bronnen voor informatie. Zelfs de meest negatieve anti-Tesla analisten hebben de technologische voorsprong van Tesla op het gebied van elektromotor en accutech (7 jaar) bevestigd.
Ik heb mijn reactie nog even verduidelijkt want VW Group zegt heel duidelijk pas over 6 jaar 1 miljoen auto's te kunnen produceren. 6 jaar.

En wat je roept over eletromotor kan je ook zeggen over de verbrandingsmotor en toch zijn er de afgelopen jaren flink wat verbeteringen geintroduceerd.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 september 2019 13:03]

De elektromotor had voordat Tesla werd opgericht al een efficiëntie van 98% bereikt, Tesla heeft daar zelf niets nieuws aan ontwikkeld, en heeft met elektromotoren ook geen voorsprong. Frequentieregelaars hebben al tijden een efficiëntie tot 97% daar is dus ook weinig winst te behalen.

Accu's bestaan al heel lang, maar de race om een grotere dichtheid kent pas sinds kort zulke enorme budgetten, maar ook daar heeft Tesla geen enorme voorsprong.

Verbrandingsmotoren daarentegen kennen een lage efficiëntie en daar is nog veel winst te behalen en door de jaren heen zie je dan ook dat auto's met verbrandingsmotoren veel zuiniger worden, iets wat met elektrische auto's technisch op wat kleine relatief gezien nietszeggende besparingen na gezien onmogelijk is

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 10 september 2019 13:31]

Helaas zijn zelfs specialisten op dit gebied het totaal niet met je eens.
Ik kan slechts roepen wat ik heb gelezen. Bronnen bijvoorbeeld Ars Technica die interviews heeft gehad met wetenschappers en autofabrikanten. Dat je zelfs de voorsprong op accutechnologie ontkent, wat echt veel meer omvat dan dichtheid 8)7 discussieren over feiten doe ik niet.
Je negeert het overgrote deel van mijn post.

Ik kan aangaande Motoren en Frequentieregelaars slechts roepen wat ik zelf weet daar ik die dingen beroepsmatig zelf jarenlang hebt gebouwd en geplaatst.... En dat is heel simpel, daar is al jaren geen winst meer te behalen met efficiëntie van die onderdelen.

Aangaande accu's is het maar net waar je naar kijkt, minder kobalt.. klopt voorsprong Tesla, maar daardoor rijd een auto niets verder or zuiniger. Snelladen? Is een keuze Iedereen kan een accu bouwen die in 2 minuten volzit. Zit je alleen met koeling en slijtage en leveringscapaciteit, daar maken fabrikanten dus gewoon een afweging dat heeft niet zozeer met technologische voorsprong te maken. Daarnaast werken de keuze's die Tesla maakt soms meer tegen ze dan voor ze, de keuze om de airco te gebruiken om de accu te koelen klinkt leuk maar levert wel het probleem op dat nieuwe auto's soms al binnen een jaar een beschimmeld airco systeem hebben wat Tesla vervolgens weigert om onder garantie te laten vallen.

Verder maakt Tesla geen eigen accucellen, maar kopen ze die in, dus die eer komt hen niet toe.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 10 september 2019 13:46]

Voor €60k heb je een hele luxe A4, C-klasse of 3 serie waarbij de interieur dan toch wel een stuk mooier/uitgebreider is. Je hebt alleen dan niet alle bijtelling en belasting voordelen. Gemiddelde lease rijder betaald toch niet voor het brandstof/elektriciteit.

Op dit moment geloof ik niet dat het grote publiek voor Tesla kiezen omdat het software zo veel beter is of dat de techniek zo goed is. Nummer 1 reden is bijtelling en nummer 2 reden is dat rijden in een Tesla mooier klinkt dan rijden in een Hyundai.
Voor dat geld lease je 2x 5 jaar lang een benzine auto Inc tanken. Dus totaal niet interessant voor de gemiddelde persoon.
Zo lang het zo duur blijft..... Is het alleen weg gelegd voor lease rijders met een ruim budget....
Het is nu ook niet zinnig om een boodschappenwagen te maken met 500 km range.
Door het gewicht van de batterij is en blijft het een zware wagen, dat de buitenformaten kleiner zijn heeft nauwelijks effect. De ophanging (kijk naar hybrides met hun luchtveringen en geavanceerde elektronisch gestuurde ophangingen) komt nogal duur uit. Voor het remsysteem zit je met hetzelfde probleem.
Normaal bouw je een boodschappenwagen met techniek en elektronica die "oud" maar wel betrouwbaar en goedkoop is, nu moet je state of the art techniek en elektronica gaan toepassen.
Dat kostenplaatje kan niet werken. Door dan met een Co2 neutrale productie te gebruiken, een zeer speciaal design en een interieur dat euhm, saai is met een te hoog prijskaartje voor type klasse auto, kortom concurreren met de BMW I3, gaat dit slechts een zeer beperkt publiek aanspreken.
VW weet dit uiteraard, de wagen moet de gemiddelde persoon niet aanspreken want die vinden hem toch te duur. Dit is eerder kleine productie om ervaring op te doen, dan mag het design, zeker naar VW standaarden, "risicovol" zijn.

Een goedkope EV voor de gemiddelde persoon? Gaat niet op korte termijn gebeuren.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 9 september 2019 22:23]

Bij Bmw i3 is dan wel weer gekozen voor gerecycled interieur materiaal of voor duurzame materialen gekozen.

De beter bedeelde Lease rijders dat is denk ik de target in Nederland. Die dan een goedkope bijtelling heeft.
"Een goedkope EV voor de gemiddelde persoon? Gaat niet op korte termijn gebeuren."

Mensen zijn gewend om tenminste 500 tot 1000km op een tank te kunnen rijden. Als er straks 'goedkope' electrische auto's komen (en goedkoop is dan ergens in de €15.000 range) moeten die gewoon minstens 500km kunnen rijden en genoeg ruimte hebben om 5 mensen te kunnen vervoeren zonder zere knieën of haren die plat tegen het dak gedrukt worden.

Dat gaat de komende 10 jaar niet eens lukken. En zelfs als ze er dan komen, dan kiezen particulieren er nog niet voor als deze niet op de eigen oprit kan staan. Want de hele straat vol met laadpalen (waar je met je fossiele auto niet mag staan) wil de gemeente niet wegens parkeerbeleid. En uit elke brievenbus een verlengkabel levert alleen maar problemen op (vandalisme, struikengevaar op stoep)
Mensen in een flatgebouw kunnen dat al niet eens, en dat zijn veelal ook niet de rijkere mensen.

Electische B-segment auto's worden met al die beperkingen (laag bereik, duur) nooit bereikbaar voor de gewone man.
Met een 500km range effectief kan je op het werk opladen, hoef je geen laadpaal thuis te hebben. Als er wat laadpalen in je straat staan kan je daar gaan laden als je 2 weken met vakantie bent.

Op lange termijn moeten er een paar zaken gebeuren,

- gewicht van de batterijen moet omlaag, WH/kg moet dus omhoog waar ook sterke focus op is, Tesla doet momenteel 250WH/kg, target voor eind dit jaar is 350WH/KG.

- de batterij zelf is 1 zaak maar als je ze niet elke 2 jaar wilt vervangen moet je ze koelen en geavanceerde sturing hebben op cel niveau => deze techniek moet common worden en gewoon van het schap te nemen zijn terwijl elke fabrikant deze nu zelf ontwikkeld met hoge kosten tot gevolg.

- de techniek moet stil komen te staan, aan de huidige trend kan je een hybride of EV max 2 jaar in productie houden voor je moet gaan aanpassen omdat de concurentie continu vernieuwd. (en dan heb ik het niet over een klassiek nieuw model waar nieuwe bumpers opzitten en een opgefrist interieur)

- Overige tchniek zoals verwarming (elektrisch), airco(elektrisch), electromotoren die ook als generator werken, ECU die het moet besturen, het is allemaal nieuw, duur en niet gewoon van het schap te nemen. Kan je zeggen dat elektrische verwarming al lang bestaat, klopt, maar niet specifiek voor toepassing binnen automotive.

10 jaar is wel heel lang, gezien heel de industrie erop zit zou ik zeggen geef het nog 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 10 september 2019 11:03]

De auto die hier genoemd wordt heeft de 'goedkoopste versie' voor 30k over de duitse grens. Met een theoretisch bereik van 330 km moet je dan voor een langere rit zeker een keer bijladen wil je nog thuiskomen, en zo nodig sta je elke dag een half uur te wachten om te 'tanken' onderweg.

En ik weet niet hoe het elders zit, maar bij mij voor de deur staan niet de auto's van een straat verder voor de deur, evenals de auto's van mijn buren niet in een andere straat staan geparkeerd. Een paar laadpalen in de straat gaat um dus niet worden, men wil de auto voor de deur hebben.
Ze moeten nagenoeg overal staan en al dan niet op verzoek van de burger dat de gemeente in een paal voorziet (of de fabrikant, maar dat gaat weer niet zonder toestemming van de gemeente).
Krijg je vervolgens dat er 20 parkeerplekken zijn, 10 laadpalen en 18 brandstof en 2 elektrische auto's. Mogen er 8 auto's niet parkeren, want, niet elektrisch.

Vervolgens wil die ene burger wel de paal voor het huis hebben, waarmee ook weer een soort privé parkeerplaats ontstaat, en alle ongenoegen in de buurt tot gevolg. Zeker als er al parkeerproblemen zijn.

Over de techniek wil ik het niet eens hebben, maar de punten die je noemt geven in ieder geval geen positief voorruitzicht op de kosten.
De klassieke denkfout die mensen maken is een elektrisch bereik vergelijken met hun brandstof tegenhanger. Een elektrisch voertuig met een bereik van 1000 km is eigenlijk niet zinnig omdat je dan onnodig gewicht aan het sleuren bent (wat ook energie kost uiteraard)

Als je elke dag op je werk insteekt en je hebt 25 km enkel naar je werk dan moet je het bereik -50 km doen, als je dan nog 300-400 km hebt waarom moet je thuis dan nog kunnen opladen? Doordat je continu "tankt" moet je normaal gezien nooit meer gewoon gaan "tanken"
Als je eens 200 km rijd naar een bestemming, familie of wat dan ook dan ga je daar niet meteen terug vertrekken, gewoon parkeren aan een laadpaal dus.

Het is pas een probleem als je afstanden wilt afleggen die verder dan je bereik zijn, maar dat komt bij de meeste mensen maar 1 keer per jaar voor. Op zich is het dan nog geen ramp, daar heb je snelladers voor (15 min) en je moet sowiezo wel eens stoppen om de 300-400 km, kwestie van het veilig te houden. Wat je niet mag doen is wachten tot de batterij plat is voor je die snellader gaat opzoeken, als er volk staat of de lader is defect dan heb je een probleem.

Dat ze bij jou de auto pal voor de deur kunnen zetten, dat kan maar dat is zeker niet overal het geval. Dat er parkeerplaatsen opgeofferd worden voor elektrisch, dat is momenteel 1 van de voordelen om elektrisch te gaan rijden, zelfs in de drukke steden heb je altijd parking (al zal dat niet blijven duren). Dat de buren er niet gelukkig mee zijn met "mijn auto voor mijn deur" & "een oplaadpaal voor mij alleen", als jij een prive oprit hebt dan kan dat, anders zal die buur er toch mee moeten leren leven dat hij in een samenleving zit in plaats van zijn "ik" eiland en dat parkeren op straat voor de deur geen verworven recht is.
Klassieke denkfout? Ik vind het al betreurenswaardig dat mijn benzine auto 'maar' 550 km op een tank doet met 45 liter benzine. En ik hoef maar 1x in de 2 weken te tanken als ik alleen maar naar het werk moet, en het tankstation zit dichterbij dan de eerstbekende (ik heb um nog niet gevonden) laadpaal

Accu's zijn blijkbaar gewoon niet efficiënt genoeg voor auto's. Want ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat als er morgen een nieuw accu wordt ontworpen die net zo veel kost als de huidige én voor het zelfde gewicht een dubbele capaciteit heeft, er gewoon een zelfde gewicht aan batterijen wordt ingedaan en het bereik wordt verhoogd i.p.v. het gewicht te verlagen voor een zelfde bereik.
Als bereik geen dingetje was dan hadden ze wel kleine accupacks gebruikt. Want volgens jouw beredenering kun je met 200km of 100km bereik ook in 95% van de gevallen alles in 1 rit doen.

En omdat wegenbelasting wordt gesubsidieerd/kwijtgescholden is gewicht ook geen issue, terwijl electrische auto's met hun gewicht en trekkracht zo mogelijk de grote schadepost voor de nederlandse wegen is.

Gemakzucht kan het probleem niet zijn, want op 'elke straathoek' staat een tankstation. En ik verwacht eerder dat het als een last wordt gezien om thuis en 'op locatie' elke keer weer de stekker in het stopcontact te steken dan 1x 5 minuten aan de pomp te staan.
Om een electrische auto op te laden hoef je ook niet altijd een half uur te wachten, met 5 of 10 minuten laden kom je mogelijk ook wel thuis om deze daar weer verder te laden.
Draadloos opladen (inductie) zal dan zo mogelijk een veel praktische toepassing worden voor electrische auto's.

Ergens op bezoek gaan om daar maar te vragen of je even de verlengkabel in mag prikken vind ik overigens nog wel een aparte gedachten, immers zal niet overal een laadpaal beschikbaar zijn. Genoeg, zo niet 99% van de parkeerterreintjes in een woonwijk hebben nog niet eens een laadpaal staan, en dan is het nog maar de vraag of die niet bezet is (die paal komt er meestal omdat die is aangevraagd).

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 11 september 2019 12:27]

Je kan best een app gebruiken om locaties van laadpalen op te vragen, dacht ook dat er geen in de buurt waren maar dat bleek niet te kloppen, moest zelf goed kijken om ze terug te vinden (stonden buurtbewoners voor die er niet mochten staan, krijg je boetes voor overigens).

Uiteraard zou het handig zijn dat je nooit moet gaan tanken, maar als je tanken om de 550km een issue vind dan zijn we uitgepraat, koop een een kleine diesel met tank van +70L.

En uiteraard gooien fabrikanten er de hoogste batterij in, mensen willen hem niet kopen als hij niet minstens in de buurt komt van het bereik van een wagen met verbrandingsmotor.

Ik heb 50 km elektrisch bereik voor een ICE overneemt en ik doe 40 000 km per jaar, hoeveel daarvan denk je dat ik elektrisch doe? 70%, maar hij hangt altijd aan de stekker, dat klopt.
Heb jij een PHEV of heeft de baas die?

Maar ik kom van een ecodieseltje af die met gemak 700km op 40 liter deed, daar kon ik bijna een maand mee toe zonder te tanken, dat is toch een heel ander gevoel dan een paar keer per dag moeten stekkeren.
Vanwege de korte afstanden dan maar overgestapt op een benzineauto, al dan niet nog met de gedachte dat een diesel alleen uitkan als je 'veel' kilometers maakt op jaarbasis. Maar ik vermoed dat het mindere bereik en de hogere brandstofkosten niet opwegen tegen de besparing in wegenbelasting. Dus de volgende auto kan voor mij best wel weer een diesel worden ja. Het is pas mijn 2e auto, dus die hands-on ervaring moet ik daarin nog even opbouwen :).

Ik heb verder even op https://www.oplaadpunten.nl gekeken, en in mijn dorp staat welgeteld 1 laadpaal (bij een woon/zorgcomplex), dat is 5 minuten lopen. Het werk kan uiteraard (of zou eigenlijk moeten) voorzien in een stroomvoorziening, maar daar is de dichtstbijzijnde laadpaal 10 minuten lopen bij een winkelcentrum. En als je pech hebt betaal je ook nog 'parkeergeld' als je de laadpaal te lang gebruikt, om nóg maar eens zo'n positieve stimulans te noemen.

En dat er buurtbewoners (maar ik ga er maar even van uit dat het geen electrische auto's waren) voor de laadpaal staan en bekeurt kunnen worden met een boete zullen die buurtbewoners schijt aan hebben. Zal mij niks verbazen dat het al een keer gebeurt is, en de gemeente het na wat brievengeschrijf heeft gedoogd omdat niemand uit die straat in een electrische auto rijdt en er al een parkeerprobleem was. Lijkt mij een heel plausibel verhaal, wat overigens vaker zal voorkomen bij hoge parkeernood en parkeervakken waar je alleen met een EV mag staan. Immers komen er geen vakken bij, maar worden deze uitgewisseld.

En dan hoor ik de 'Hoe erg is het nou om 5-10 minuten te moeten lopen naar je huis/bezoek/werk?' al aankomen. Vraag dat dan nog maar een keer als het slecht weer is, je haast hebt, je zware spullen hebt (ja, je kan de auto voor rijden), of noem maar op waarop eigenlijk gewoon 'voor de deur' wilt parkeren.
Speciale constructie, hij is van de firma maar ik heb contractueel geen recht op een firmawagen. Ik betaal hem dus zelf maar vanuit mijn bruto loon. Constructie in BE dat normaal gebruikt word voor elektrische fietsen maar dus ook voor elektrische/hybride wagens gebruikt kan worden.

Wat het fiscaal verhaal betreft, daar kan ik niet op antwoorden omdat het van veel factoren afhangt, voor BE kan ik je al 6 verschillende berekeningen geven afhankelijk wie en waar hem inschrijft. (ook te danken aan de vele regeringen)

Technisch en milieu aspect, als je echt geen weinig km maakt, blijf met je benzine rijden, tegen dat je de Co2 uitstoot voor de productie van de batterijen eruit hebt gehaald is hij al afgeschreven. Tenzij je echt Co2 neutrale stroom hebt maar wat er uit het stopcontact komt is dat niet.
Diesel, technisch gezien met weinig km, dat is vragen om veel miserie, heb het dan over EGR + wervelkleppen +actieve kat met adblue + passieve kat + actieve roetfilter, als je dat gebruikt voor korte afstanden geraakt heel dat uitlaatsysteem verstopt met allerhande gevolgen die je niet graag wilt.

Wat betreft het parkeren op een laadpaal met een benzine wagen, voor NL kan ik niet spreken maar in BE kan je bellen en ze meteen laten takelen (hoewel het ook van regio afhangt). Gezien mijn ervaringen met de arm der wet in Nederland tot hier toe, ik zou het zelf niet riskeren.

Het "gedoog" in BE is meer omdat er palen neergezet worden zonder dat iemand ze gevraagd heeft. (meestal op vraag van de gemeente om een stimulans te geven aan de inwoners), zolang niemand er iets op zegt zullen ze er niet specifiek op controleren. Voor voertuigen die onderweg willen laden zijn die palen niet intressant, die willen snelladers. Hoogtens eens een toevallige bezoeker die dan die paal wilt gebruiken en mogelijk gaat reclameren.

Als je thuis echt niet kan opladen, appartement bijvoorbeeld, en er is geen paal in de buurt kan je (meestal) de gemeente vragen om er 1 in de buurt te zetten.
Je snapt dat er goedkopere modellen komen ? Tesla heeft echt een kosten/baten probleem op dit prijsniveau
Voor de beter bedeelde lease rijders niet want die zijn goedkoop af met een ontzettend lage bijtelling.
Gaat ze in ieder geval 8% kosten. De beter bedeelde leaserijder shopt denk ik dan alsnog in het hogere segment. Alleen Tesla is geaccepteerd bij premium eisers die nu niet anders moeten dan een Audi, BMW, Mercedes en als budget optie een Volvo toelaten.
Mooie auto, maar in die prijscategorie is het ook gewoon de model 3 concurrent. En dan weet ik niet of ze dat gaan winnen.

Testa 3 is nog ietsje duurder, maar in principe heb je gelijk natuurlijk. Maar besef ook dat wie een benzine/diesel for zelfs hybride koopt in deze klasse nog goedkoper uit is. Momenteel drijft de markt voor EV's toch op of fiscale voordelen die in bepaalde landen heel groot zijn en/of het nieuwige/interessante van EV's. En dan is het moeilijk te voorspellen of iets een succes zal zijn.

Het kan ook best zijn dat de doelgroep opeens geheel anders is, en met vooral klanten wegtrekt bij andere auto-types.
Wat ik zie is dat veel van PEV rijders aan het einde van hun contact een model 3 gekozen hebben juist voor wederom een zeer lage bijtelling. En dat is prima om dat die pevs ontzettende grote vervuilers waren. Wij hebben 5 van die bakken op de zaak gehad die 8:1 rijden omdat niemand de stekker er ooit insteekt.
Exact. En waar ik woon zie je weer mensen kopen omdat het een speeltje is. Ja, beetje duur speeltje, maar allemaal techies die downgraden van een BMW/Audi naar Tesla 3 omdat die laatste hipper is. En eerlijk is eerlijk, het is ook wel een unieke auto natuurlijk.

Zelf ben ik meer van de SUV's waar de U van utility ook nog gebruikt wordt, maar dat is natuurlijk ook deels een speeltje O-) Dat die dan 1 op 8 rijdt (op maandagen) is dan bijzaak, want wordt geboekt onder 'hobby'.
Tesla heeft inderdaad een uitgebreid Supercharger netwerk ook nog. Hoe zien er de oplaadmogelijkheden uit bij deze auto? Als ik het goed begrijp duurt het rond een uur op publieke oplaadpalen. Ik leef in Zwitserland (zuiden) en behalve Supercharger heb ik die er nog niet veel zien rondstaan. Dat lijken mij de belangrijkste criteria als wij zo een auto ook voor een rit naar Nederland willen kunnen gebruiken.
Hoe is dit in dezelfde prijs als model 3 die pas bij 47k begint? De basisprijs van deze zit onder de 30k (Duitse prijs)
Precies. Duitse prijs. Daar gaat de model 3 ook al voor 43000, tegenover 48000 hier. Het verschil in bijtelling bij lease gaat voor deze auto's dus niet zo heel groot zijn. Gezien Lease in Nederland veruit de grootste afnemer is van nieuwe auto's maakt dat dus niet zoveel meer uit.
Ik zou zeker eerst een proefrit willen maken. Voor de aanschaf van mijn volgende lease-auto heb ik dat ook zeker gedaan. De nieuwe Opel e-Ampera viel heel hard door de mand als een doorsnee auto, die per ongeluk elektrisch was. Bovendien was de verkoopafdeling niet eens happig om hem te verkopen. Ik had nog wat vragen, maar de verkoper was liever bezig met een gezinnetje dat een "gewone" auto wilde kopen.

De i-3 reed echt heerlijk, maar is vrij weinig auto voor je geld. Het is voor nu de Kia e-Niro geworden. Ik ben een beetje bang voor de bouwkwaliteit van de Tesla 3. Er zijn klachten over de zachte lak en de net-niet superscherpe lijnen. Er is aan de andere kant heel veel te zeggen voor de uitgekiende laadtechniek en het laadnetwerk van Tesla. De laadtechniek van de Koreanen is zeker niet van hetzelfde niveau. Genoeg reden om heel kritisch te zijn en niet alleen naar de filmpjes en de plaatjes te kijken.
Heel vreemd vind ik dit. Je stelt ten eerste dat je zelf de ervaring wilt hebben voordat je op lease overgaat. Vervolgens ga je wel op “er zijn klachten...”

Er zijn echt geen klachten. Tenminste, die zijn er wel, die zijn er bij iedere auto, maar niet zo grootschalig als jij nu stelt. De tesla is de auto people love to hate. Voor velen is de tesla niet bereikbaar, voor mensen die kunnen leasen is hij juist heel goedkoop. Dan krijg je scheve verhoudingen en gaan mensen afkraken. Tesla zou ook allang failliet moeten zijn gegaan als ik de skeptici moet geloven. De auto roest onder je kont vandaan. Rubbers sluiten niet af. Auto zit niet comfortabel. Etc etc. Intussen rijden er model S-en in Nederland rond met 6 tot 8 ton op de teller. Geen enkele heeft lakschade vanwege zachte lak, geen enkele is weggeroest. En als je gewoon naar de tesla gaat kijken kun je dat ook zien. Ik snap echt niet hoe men nu bijvoorbeeld nog een I3 kan leasen als je voor 70 euro netto bijtelling een model 3 kunt krijgen, die 150km verder gaat, ruimer en luxer is.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 12 september 2019 09:02]

En daarnaast is het bij VW natuurlijk de vraag of ie de range haalt. De huidige generatie elektrisch doet dat zeker niet.
Ten eerst hebben we onafhankelijke tests waar die range op gebasseerd is.
Ten tweede haalt mijn Passat GTE, nominaal 50km electrisch, na 5 jaar nogsteeds tussen de 45 en 55km, afhankelijk van het weer. Dus om nou te zeggen "de huidige generatie doet dat niet" is op z'n minst licht overdreven.
Dat is een uitzonderingsmodel dan. De tientallen GTEs bij ons op de zaak halen na 100.000 km nog geen 30km elektrisch meer. Die van mij ook toen niet meer.

De Volvos daarentegen bleven heel erg goed. Nee Volkswagen heeft het enorm laten liggen op accus.
Dat is een uitzonderingsmodel dan. De tientallen GTEs bij ons op de zaak halen na 100.000 km nog geen 30km elektrisch meer. Die van mij ook toen niet meer.
Als je het hebt over "De tientallen GTEs", zijn dat dat Passats of Golfjes? Die laatste heeft namelijk ook een kleinere actieradius op electriciteit. Als ze 30 halen van de 35 dan is dat best netjes, afhankelijk van buiten temperatuur....
GTE's houden juist hun capaciteit verbazend goed vast merk ik. Al bijna 4 jaar lang elke nacht opladen (soms 3 of 4 keer per dag) en ik zie nu doorgaans zo'n 47km range de display 'sochtends. Vlak na aankoop was dat heel af en toe wel eens 52km.

Ook in praktische rij afstand merk ik erg weinig verschil, ik heb pas nog eens de route gereden die ik in het begin reed naar een klant (2km bebouwde kom, daarna alleen snelweg), en ik kom puur electrisch nog bijna net zo ver bij gelijke weersomstandigheden, scheelt misschien 2 tot 3 kilometer range. Een praktisch verwaarloosbaar verschil met nieuw dus, ver boven mijn verwachtingen van VAG.
Als WLTP zegt 230 dan is het WLTP 230. Dat dat in de praktijk veel minder is, is vrij logisch aangezien je nooit onder WLTP omstandigheden aan het rijden bent. Een afwijking van 20% is vrij normaal.

De Model 3 heeft officieel 530km volgens WLTP. In de praktijk is dat bij winterse snelweg ritten 220km. Dat is een afwijking van een hele dikke 60%. Dan denk ik dat je heel erg blij moet zijn met "slechts" 20% afwijking....
https://ev-database.nl/au...la-Model-3-Standard-Range

En als je dat dan vergelijkt met de praktijkcijfers van de e-Golf, die op papier 230km haalt, blijkt dat die in de praktijk inderdaad maar 135km haalt in hele slechte omstandigheden maar in de zomer zelfs verder komt dan wat er op papier staat....
https://ev-database.nl/auto/1087/Volkswagen-e-Golf

Als ik die twee vergelijk dan is het echt niet Volkswagen die er slecht uit komt.....
SR Model 3 is 415 km en niet 530.
Lekker up to date. Website vermeld nog dat de model 3 niet leverbaar is. In de praktijk is het echt veel meer dan 220 kilometer. In de winter gaat er zeker wat vanaf, maar als je je tesla laat voorverwarmen is daar juist het verschil het kleinst!

Jij vergelijkt dus van papier. Ik zie in de leasepool hier echter andere dagelijkse ervaringen. Gezien ik niet op papier rij maar op de weg ga ik liever daar van uit. Dan zie ik dus dat de VW modellen nooit de range halen, terwijl de Tesla’s dit wel doen. Sterker nog, collega haalt meer dan 600km uit zijn long range model 3 op het moment.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 10 september 2019 09:46]

Onder de 30k plus subsidies best interresant. De meeste mensen hebben meer dan genoeg aan 330 km. Laten we hopen dan andere merken volgen met modellen zodat de prijzen nog meer dalen. Allemaal goed voor ons consumenten
ik ben helaas niet een van die "de meeste mensen" zal jammer genoeg moeten wachten voor meer reikwijdte of hele korte laadtijden, rijd gemiddeld 250 tot 300km per dag met mn Golfje TDI :)
dus hopelijk gaan die ontwikkelingen snel want een elektrische auto rijden lijkt me wel wat. ;)
Model 3. Ik rij zelf 57.000 km per jaar en altijd vmax +30. Gewoon echt sportief dus.

Hoef zelfden onderweg te laden en zelfs dan: met Ionity, Allego, Fastned en Tesla zijn wij in Nederland wel extreem verwend met snelladers. Gaat niet zolang meer duren tot deze 4 samen er meer hebben dan dat er snelweg tankstations zijn.

Als ik al laad langs de snelweg is het meestal een minuut of 3-5. Niet meer.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 10 september 2019 08:26]

Zelfde geld voor mij. Ben nog een arme student :) maar dit is wel een interessante markt ontwikkeling.
In principe kan dat dus al. Met de elektrische auto's van dit jaar en volgend jaar, als je iedere morgen begint met een rikbereik van 300+
Beetje marge is wel lekker.
Lelijk, dat megascherm zo op je dash...
Overigens, touchscreens zijn imho megairritant in de auto, bij elke kleine beweging zit je vinger ergens waar je niet wil.
Een klein scherm laat toe dat je de hand op de rand kan laten leunen,maar bij zo'n megascherm gaat dat niet.
Just my 2 cents.
Wel goed dat er meer aanbod komt, kan niet snel genoeg.
Dat soort schermen vind ik ook lelijk.

Maar even een vraag, iemand weet dat vast wel. Al dat licht 's nachts van dat soort schermen, dat verstoort toch je zicht naar buiten? Ik draai in mijn Focus al de dashboard verlichting al naar zo laag mogelijk. Of zijn het oled-schermen die uitgaan en pas aan als je hem aanraakt? Ik heb namelijk werkelijk geen idee hoe dat werkt.
Bij Tesla is overdag scherm wit en als buiten donker(der) is is het scherm zwart met lichte teksten en symbolen. Juist om de redenen die jij noemt.
Maar een zwart LCD scherm geeft toch ook licht? Kweenie, ik ben er toch huiverig voor.
Ik ben dan ook al stokoud en wars van nieuwerwetse bende. Ik verlang nog naar de slinger op mijn auto :+
Nee, zonder dollen, ik weet niet of het allemaal wel zo'n aanwinst is al die info. Tegen die tijd zal ik het zien in mijn Tesla, VW ID of what have I. Tnx
Mijn niet scherm (Hyundai Ioniq) komt in de nacht ook op zo'n zwart modus. Blijft een beetje licht geven. Voor lange afstanden vind ik het vervelend. Vooral op de snelweg. Dan zet ik het scherm vaak gewoon uit. Gelukkig kan dat. Ik dim dan ook de dashboard verlichting zodat ik nog wel de basale dingen zie maar ik niet meer afgeleid wordt door het licht wat ervan af komt.
valt mee, scherm gaat naar donker thema als het donker is buiten en contrast is goed. je kan ook de helderheid gewoon regelen. helemaal uit gaat niet want dan heb je geen kmteller meer.
Ik snap die trend naar enkel touchscreen ook niet, zooo onhandig! Er zou altijd minimale aan knoppen aanwezig moeten zijn, die veel makkelijker en veiliger te bedienen zijn tijdens het rijden.
Goedkoop, gaat puur om de kosten en ze laten je er onder het mom van innovatie meer voor betalen.
Werk in het ziekenhuis, ik en mijn collega's laten de mobiele apparatuur met touch staan. De knoppen variant gaan voor. Ze zijn niet te gebruiken, vaak je handschoenen uit want dan reageert er weer iets niet.
Maar er zitten een paar knoppen op de Tesla. Welke functie gebruik je tijdens het rijden waar je per se de touch screen voor nodig hebt? Bijv. de spiegels instellen is best een beetje omslachtig via het touchscreen, maar dat doe je ook eenmalig en zit je er nooit meer aan.
idd, ik vond het bij de model 3 al niet mooi. Deze is ook niet veel beter. Ik snap niet dat ze het niet gewoon doen zoals ze het met een huidige modellen doen. Staat toch veel mooier en afgewerkt.
https://objectstore.true....0/db2017au01087-large.jpg
https://cdn.motor1.com/im...-touareg-side-by-side.jpg

Of zo als Audi het doet:
https://article.images.co...2019-Audi-e-tron-int-9-18

Net als bij de Model 3 lijkt het wel of ze klaar waren met het interieur ontwerp en dat Musk nog om een hoekje komt kijken van: Owja ik wil ook nog een touchscreen, ik heb er nog 1tje in mn kantoor staan. Schroef die maar op het dashboard.
https://media.autoweek.nl/m/4y6yeb7bu4tv_800.jpg
Ik wil je een +3 geven maar dan zou ik aan het meningmodden zijn ;). Maar helemaal met je eens, bij deze is het niet mooi, bij de Model 3 is het nog erger. Groot scherm kan wel een pré zijn hoor, maar niet alsof je een tweedehands auto koopt waar een handige harrie nog maar een tablet in heeft vastgelijmd. Want zo ziet de model 3 er uit imo.

Er zal vast een groep mensen zijn die dat mooi vinden, maar ik zou ook zeggen: Maak het nou gewoon onderdeel van het middenconsole.
Zo heeft Tesla het dus gedaan bij de S en de X, maar wat blijkt: een scherm in je middenconsole betekent dat je je ogen significant van de weg moet halen, terwijl je dat met een hoog gemonteerd scherm niet of nauwelijks hoeft te doen.

Ieder zo zijn eigen smaak, maar de voordelen van de oplossing de 3 zijn helder: een 'clean' interieur, veel ruimte en rust. Het gros van de bedieningen die via het touchpanel lopen zijn zaken die je éénmalig doet, zoals het verstellen van de spiegels, het stuur, de airco-temperatuur, etc etc. Zaken die je tijdens het rijden verstelt zijn met bedieningen aan de rand van het scherm te activeren en vervolgens met de knopjes en wieltjes op het stuur in te stellen.
Airco temperatuur iets dat je eenmalig versteld? :? Ik draai de hele rit door aan die knoppen. Dat is juist iets waar je (blind) bij moet kunnen. Vandaar dat dit ook zo'n beetje op draaiknoppen gestandaardiseerd is. Dat is intuïtief en het meest ergonomisch.
Tja, wellus nietus misschien, maar als je een beetje goede airco hebt , dan hoef je dat toch maar één keer in te stellen per seizoen? Die airco regel vervolgens naar de juiste temperatuur, toch?
Nee hoor: man zet hem kouder, 5 seconden later: vrouw zet hem warmer. Repeat. ;)
Nee zonder gekheid, ik heb een goede climate control met gescheiden links en rechts temp. Toch draai ik er zelf ook veel aan. Als je net instapt wil je het vaak net net wat warmer of kouder hebben, als de zon begint te schijnen ook wat koeler, etc.
Dat doe ik dan weer totaal niet. Eens instellen en heel misschien eens onderweg als het in de nacht afkoelt. Maar verder stel ik alles in voor de reis en blijf er de rest af.
Als je niet je ogen van de weg kunt houden hoor je geen auto te rijden. Tijdens rijlessen werd altijd geleerd dat je dashboard, spiegels, door je zijramen en vooruit moet kijken. Hele tijd gefixeerd wat er alleen maar voor je gebeurt is vermoeiend voor je ogen en concentratie.

En de beste dashboards is het middengedeelte gedeeltelijk naar de chauffeur gedraaid.
Je kan zeggen wat je wil. Maar het scherm van de Model 3 zit op de ultieme bedieningensplek. Wel zo handig als alles via het scherm gaat.

Die van de Audi zit veel te laag.
40k in Duitsland. Zo wordt een electrische auto nooit toegankelijk voor de normale man. Ik heb het idee dat ze allemaal even snel willen cashen en wanneer alle automerken een EV hebben de prijs pas omlaag gaan of wanneer overheden beginnen te pushen om goedkopere EV’s te maken.

Maar tot op heden is het nog steeds een luxury.
De gemiddelde prijs van een nieuwe auto was 32.000 euro in 2018 (bron: https://autorai.nl/gemidd...os-weer-gestegen-in-2018/ en blijft maar stijgen per jaar), waarom is dit dan niet betaalbaar voor de gemiddelde man die een nieuwe auto koopt? Ook gezien de besparingen die het oplevert aan brandstof, BPM en wegenbelasting. Als je dit gaat vergelijken met de gemiddelde man die een tweedehands auto koopt van 10.000 euro dan is dit inderdaad duurder, echter daar moet je het niet mee gaan vergelijken.

Ook worden in 2020 de co2 normen voor nieuwe auto's een stuk strenger, auto's mogen dan nog maar 95 gram co2/km uitstoten en alles daarboven kost 95 euro per gram co2. En dit wordt ieder jaar strenger (bron: https://nos.nl/artikel/23...t-van-auto-s-stijgen.html )

Ik denk dat over 5 jaar, als de zakelijke Model 3's en de eGolfs op de 2e hands markt komt dat elektrisch rijden voor veel meer mensen betaalbaar is. Dan nog rekenend met de hogere belastingen en brandstof prijzen wordt het steeds interessanter.

Ik rij sinds dit jaar een Model 3 en ben helemaal om kwa elektrisch rijden (waar ik er eerst niks van moest weten)

[Reactie gewijzigd door GrooV op 9 september 2019 21:53]

Als je dit gaat vergelijken met de gemiddelde man die een tweedehands auto koopt van 10.000 euro dan is dit inderdaad duurder, echter daar moet je het niet mee gaan vergelijken.
Waarom niet? de meeste particulieren kunnen geen nieuwe auto betalen.
Dan kopen ze toch over een paar jaar een tweede hands EV? Die komen er echt wel

[Reactie gewijzigd door GrooV op 9 september 2019 22:13]

Ik denk dat een paar jaar kort door de bocht is.

1 Er zijn momenteel te weinig EV op de weg. Dus weinig tweedehans beschikbaar zo dadelijk.
2 Mensen krijgen over 10 jaar niks meer terug voor hun benzine auto.
3 Veelte weinig oplaad punten.
4 De range klopt voor geen bal van elektrische auto's.
5 De volgende crisis komt er aan. Denk je dat mensen echt geld hebben voor een elektrische auto? Burgers moeten al verduurzamen in hun huis. Om de rekening nog redelijk te houden.

Er komt zo veel tegelijk op ons af. Dat is niet meer te doen.
2e hands ev zijn ook heel schaars te krijgen in Nederland.. in het buitenland leveren ze wat meer op komt nog bij dat je een deel terug krijgt als je ze daar heen verstuurd (belasting). Een hele hoop wagens die net uit de lease komen gaan zo recht naar andere landen toe.. en daar hebben wij dan aan meebetaald.. zodat een paar beter bedeelde mensen een paar jaar in een tesla kunnen rijden zonder bijtelling/gratis laden die daarna vertrekt en niks toevoegt aan het minder uitstoten van ons wagenpark.

Het gaat nog zeker een 10-20 jaar duren voordat die 2e hands markt hier ook flink op gang is en al deze nieuwe modellen en meer hier volop in de aanbieding zijn/in concurrentie met de benzine modellen. Tot die tijd rijd ik gewoon een benzine karretje.
1. Wat bedoel je met "te" weinig ? Wat is precies genoeg voor jou, en waarom dan?
2. Auto's verliezen na 10 jaar zo en zo erg veel waarde, en kunnen altijd nog in de export.
3. Even een gebbetje zie ik, ook belangrijk :)
4. Idem voor brandstof auto's.
5. Liever electrische voertuigen in een crisis, die zijn tenminste niet afhankelijk van het buitenland. EV's zijn over een paar jaar al goedkoper om te produceren, de investeringen om dat omslagpunt te bereiken worden as we speak gedaan, dat ga je niet meer tegenhouden.

Er komt inderdaad veel op ons af, en met EV's pak je een hele zwik problemen in 1 keer aan. Erg efficient!
1 te weinig om het aantal betaalbare benzine auto,s te vervangen.
2 je krijgt er bijna niks voor terug behalve schroot. Export is probleem verplaatsen.
4 uh nee tanken is zo gedaan.
5 ja klopt. Maar moet wel te betalen zijn.

Nee met ev pak je een klein probleem aan. De vee industrie en scheepvaart is vele malen erger.
1. Op zichzelf is het te weinig wellicht, maar met teruglopend auto eigendom, en zakkende prijzen voor EV's gaan we voor 2030 ruim over de 50% ev's komen in NL.

2. Het is al toch al een tijdje duidelijk dat brandstof voertuigen steeds moeilijker zullen verkopen, als export een hogere waarde teruggeeft dan verkopen als schroot, waar is dan het probleem?

4. Laden is ook zo gedaan. Kost de meeste EV bestuurders minder tijd dan jij aan tanken kwijt bent over een jaar.

EV's zijn niet alleen een oplossing op zichzelf, ze werken als katalysator voor een beter & betrouwbaarder electriciteits netwerk en bieden bv. ruimte om de overproductie uit duurzame bronnen netjes op te bergen, wat weer duizenden goede banen in NL gaat opleveren naarmate er meer duurzame bronnen ontsloten worden.
Dat hoge bedrag wordt voornamelijk veroorzaakt door lease, niet particuliere koop. Als particulier een nieuwe auto kopen is maar voor heel weinig mensen weggelegd.
Heb je daar een bron van? In 2018 was er juist geen zakelijk voordeel meer voor Hybride auto's in de lease dus ik betwijfel wat je zegt. En de hybrides gingen voor gemiddeld 33.000 euro over de toonbank

[Reactie gewijzigd door GrooV op 9 september 2019 21:59]

Anoniem: 181786
@GrooV9 september 2019 23:59
In 2018 heb ik een nieuwe hybride in de zakelijke lease genomen. Als je automaat wil is het veruit het aantrekkelijkst oa ivm de lagere brandstofcomponent. De nieuwe Corolla hybride schijnt ook goed te verkopen in hybride uitvoering.
In zijn algemeenheid zijn nieuwe auto's vooral 55+ en (bedrijfs)lease. De uitzondering is het sub-15K segment waar particulier wel nog veel particulier verkocht wordt.

Niet voor niets is er een grote export van ex-lease en import van jonge 2e hands van andere types. BPM en BTW maken aanschaf erg duur.

Andersom blijft lease via werkgever of bedrijf handig omdat veel randkosten van bruto loon of ex-BTW kunnen.

Dat hybrides in onmin gaan raken ben ik het mee eens. Immers bedrijven en werknemer-lease volgen inderdaad het fiscale pad.
Waarschijnlijk zijn in dat bedrag ook de leaseauto's opgenomen? Want ik vermoed dat de gemiddelde consumentenprijs lager zal liggen.
In 2018 was er juist geen zakelijk voordeel meer voor Hybride auto's in de lease dus ik betwijfel of dit juist door lease auto's komt. En de hybrides gingen voor gemiddeld 33.000 euro over de toonbank.

32.000 euro voor een gemiddelde nieuwe auto is gewoon normaal, het gaat hier over het gemiddelde he. Dat niet iedereen dat kan betalen snap ik ook wel. Net zoals een huis gemiddeld meer dan 300k kost
Als je dit gaat vergelijken met de gemiddelde man die een tweedehands auto koopt van 10.000 euro dan is dit inderdaad duurder, echter daar moet je het niet mee


Kan ik dus ook over jou zeggen. Zelf ga je dit vergelijken met de gemiddelde prijs van een auto, ja dan is het inderdaad helemaal niet zo'n gek bedrag. Maar je moet het natuurlijk vergelijken met een vergelijkbare benzineauto!
Oke, vergelijk het maar met een Golf, de meeste gereden auto in Europa. Vanaf prijs: 28.775 euro. En dan heb je de meest basis uitvoering waar je bij een EV altijd een automaat hebt en meestal bomvol opties.

Als je dan nog rekent met een gemiddelde besparing van 2000 euro per jaar (bij 30k km/jaar) en de toekomstige korting van het kabinet dan wordt het zelfs goedkoper om te rijden.

Ik zeg ook niet dat het weinig geld is, maar doe nu niet alsof dealers geen nieuwe auto's aan particulieren verkopen van boven de 30k

[Reactie gewijzigd door GrooV op 9 september 2019 22:11]

"Ook gezien de besparingen die het oplevert aan brandstof, BPM en wegenbelasting"

Droom verder! Als het aandeel EV toeneemt, dan:
- wordt op de EV BPM geheven
- wordt de wegenbelasting voor de EV verhoogd
- wordt (mogelijk uitsluitend voor de EV!) rekeningrijden ingevoerd

De huidige situatie van subsidiëring is uiteraard tijdelijk. Voor niks gaat de zon op.
Daarnaast gaat een onderhoudsbeurt natuurlijk veel duurder worden, omdat ze minder vaak nodig zijn. Ook bij de garages moet de kachel blijven branden...
Nee idd ev's hebben geen airco, remschijven, remblokken, wielophanging, abs, sensoren, rembekrachtiger. Veel van die systemen zijn stuk complexer. Ev heeft geen vacuum, dus rembekrachtiger is niet simpel een doos met een veer. Airco kan niet aangestuurd worden met een riem.

En ook elektromotoren kunnen defect. Geen idee of er achter zo een ev een trekhaak kan en de eerste de bergen in gaan ben ik benieuwd.
Een EV gebruikt in de bergen veel meer. En met de caravan erachter is het helemaal een rampending.

Op een accu zit vaak 8 jaar garantie. En als die daarna stuk gaat? Dan is je auto total loss.

Zoals de Smart EV rijder bemerkte. Een €17K accu in een vijf jaar oude auto van €24K (deze heeft geen 8 jaar garantie).

Accu van je elektrische Smart versleten? Dat is dan 17.000 euro!

https://www.ad.nl/auto/ac...dan-17-000-euro~a4d91e83/
Als je met "gebruikt" doelt op energie heb je het dus fout. Brandstofmotoren gebruiken juist *veel* meer energie in de bergen, EV's veel minder omdat ze bergaf weer gaan opladen.

Dan hebben we het nog niet gehad over het verlies van vermogen (en het instorten van de efficientie) bij brandstofmotoren in ijle lucht.
Maar wat heb je eraan als je toch al lage actieradius van je EV zo ongeveer halveert t.o.v. optimaal? Dan kan ik met een brandstofauto prima door de bergen rijden, terwijl de EV feitelijk onbruikbaar is.

Er is overigens nog een factor: kou. Die maakt de actieradius van de EV in de bergen nóg veel lager.

We zijn er nog lang niet met de EV.
Huh... Het is niet anders dan bij een brandstof auto, alleen die geeft je geen benzine terug op weg naar beneden, beide moeten harder werken om omhoog te komen.

Als we een gedachte experiment doen waarbij ze nooit de helling omhoog kunnen afmaken is het de brandstofauto die procentueel de meeste range inlevert, die is immers ook nog eens erg inefficient en moet veel harder werken om dezelfde snelheid vast te houden.

Het is niet altijd koud in bergachtige gebieden. Als het wel koud is dan heb je daar nog niet veel last van in een goede EV. Als je een omgebouwde ICE rijd... dan is de kans groot dat temperatuur management niet erg efficient gebeurd, dat was immers nooit nodig in ICE voertuigen.
Boven in de bergen is het wel degelijk kouder, zoals je vast ooit geleerd hebt bij aardrijkskunde.

En in de kou levert de accu 20% minder energie.

https://www.google.com/am...ars-cold-weather-tips/amp

Het maakt niets uit dat de brandstofauto geen energie terugwint op de weg naar beneden. De brandstofauto verslaat de EV twee tot vier keer qua actieradius. De EV staat nog in de kinderschoenen.
Boven in de bergen kan het koud zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Ga maar navragen op de basisschool, wellicht dat ze ook tips hebben wbt begrijpend lezen.

Brandstofauto's starten niet eens behoorlijk als het koud is, en als ze uiteindelijk dan toch starten slijt je blok even 5k km extra. Oh, en ze lopen minder efficient als je gaat rijden. Maargoed, brandstof is nu nog spotgoedkoop met al die subsidies in de keten vanaf de oliebron, dus niet zo gek dat het je nog niet boeit dat je extra betaald om extra vervuilend te rijden.

Overigens is actieradius typisch zo'n ding waar je niet meer bij stilstaat in een EV, dat is iets voor brandstofauto's.
Je staat helaas dus wel stil met je EV als de accu leeg is. En even een tankje brandstof in de auto is er niet bij. Onderweg laden kan niet. Zelfs wegslepen is een crime.

Samengevat:
- de EV heeft een beroerde actieradius
- de actieradius neemt af in de bergen
- de actieradius neemt af bij kou
- de actieradius neemt af als je een aanhanger trekt
- de actieradius halveert bij gebruik van een caravan
- tanken kan niet overal en duurt lang.

Objectief gezien is de EV een redelijk waardeloos product in vergelijking met een dieselauto.

Auto's die bij koude niet starten? Dat is iets van vroeger. De auto anno 2019 met de meeste storingen heet "Tesla".

https://www.google.com/am...wbare-auto-118613%3famp=1
En wie zegt dat de situatie voor brandstof auto's het zelfde blijft?

- Restwaarde wordt minder naar mate alles naar EV's verschuift (kijk nu al naar diesel auto's)
- Belasting gaat omhoog
- Benzine wordt duurder
- Accijns gaat omhoog (is nu al ieder jaar)
- Binnensteden worden niet meer bereikbaar (Amsterdam in 2030)

Dus als EV's duurder worden dan worden brandstof auto's dat al helemaal
Vervuiling van scheepvaart is een internationaal probleem dat al decennia de aandacht heeft en waarbij regelgeving al net zo lang door krachtige handel & transport lobbies vertraagd wordt, wat stel je voor dat de gemeente Amsterdam daar precies aan gaat doen?

Super hilarisch weer.
Amsterdam moet ophouden met autootje pesten.
Stoppen met autootje pesten gaat niets doen aan de vervuiling door scheepvaart.
Dan gaan ze toch lekker scheepvaart pesten?
Het blijkt dat de stad Amsterdam nagenoeg geen invloed heeft op de internationale scheepvaart. Ambtenaren doen al genoeg zinloze dingen.
Tja net zoals jij niet weet of jouw speculaties waar zijn. 8)7

En wat betreft de brandstof prijs , die wordt bepaald door de olie prijs, welke internationaal verhandeld wordt en onderhevig is aan politieke schommelingen. Als jij denkt dat jouw lokale pomp de benzine in de aanbieding gooit omdat het al 2 weken in zijn tank zit dan zou ik me eens in de olie wereld gaan verdiepen

[Reactie gewijzigd door GrooV op 10 september 2019 09:05]

gemiddelde prijs
Als er 98 Aygo's (€11.795) en 2 Lamborghini Aventadors (€499.389) worden verkocht, is de gemiddelde prijs van een nieuwe auto €21.546. Alleen heeft 98% van de autokopers slechts iets meer dan de helft van dat gemiddelde bedrag betaald.

De werkelijkheid zal iets genuanceerder zijn (hier in de straat alleen al staan er drie Aventadors :P) maar de gemiddelde prijs zegt weinig als een handvol dure auto's het gemiddelde onevenredig omhoog trekken. Tenzij ze met gemiddeld eigenlijk modaal bedoelen maar dat hadden ze dan wel mogen zeggen ...
Renault heeft al een paar elektrische modellen, die zijn ook niet goedkoop
Electronica en Franse auto's gaat nooit samen. Je wil dus geen volledig electrisch Franse auto.
Gewoon nu kopen voor minder dan €12'500!

https://www.renault.nl/elektrische-autos/twizy.html

;-)
(Okay, okay, je moet het concept "auto" wel wat breder nemen dan :-D)
40k in Duitsland. Zo wordt een electrische auto nooit toegankelijk voor de normale man. Ik heb het idee dat ze allemaal even snel willen cashen...

Nee, EV's zijn gewoonweg zo duur omdat accu's zo duur zijn. Besef namelijk hoe enorm veel accu-capaciteit in een EV moet om iets van 200-400km range te halen. Dat maakt een EV inherent duur. Geen complotten of andere zaken. O-)
40K voor de speciale launch LUXE-editie.
Ofwel moet ik héél dringend eens met de baas gaan praten ofwel wordt hier over €30.000 totaal anders gesproken dan bij ons thuis.
In artikels als deze wordt een auto aangeprezen als "ach, zelfs onder de €30.000". Wel, dat is een heel pak meer dan een modaal jaarinkomen. :X
Maar voor veel leasers geen gek bedrag. De prijs zakt en zakt natuurlijk met schaalvergroting
Blijkbaar is een auto leasen in NL meer regel, maar in BE is private lease een uitzondering.
Los daarvan, ‘t is niet omdat je via lease rijdt dat de kost/km drastisch naar beneden gaat.
Leasen is gewoon een vorm van lenen.
Ik heb het dan over zakelijke lease. Dat is volgens mij 90% van de nieuwe auto's boven de 20k
Eigenlijk toch ook wel sneu met dat accubereik keuze... Als je nu een benzine auto koopt koop je toch ook geen auto met of een 30 liter tank, 40 of 50 liter tank? De accu's in deze auto zijn dus allemaal hetzelfde, maar softwarematig gewoon begrensd.. Kijk motor capaciteit kan ik nog begrijpen (veel verschillende motoren).
Dit gaat dus de nieuwe melkkoe worden.
Ik zie daar juist een uitdaging voor de tuners. Even 500 euro aftikken bij de Tjoener en hoppa, vol bereik. Dat Tesla auto's met dezelfde accu uitlevert wil niet zeggen dat alle fabrianten dat gaan doen.
Het was voor Tesla vooral vereenvoudiging van productieproces.

[Reactie gewijzigd door PROnline op 9 september 2019 22:02]

VW levert juist elke auto uniek uit. Er zijn zoveel opties dat er miljoenen combinaties zijn. De kans dat 2 VWs exact hetzelfde zijn is dus best klein.
Dat Tesla dan geen 3 modellen accu in kan bouwen is dus eerder een zwakte.
Sorry hoor, maar VW is eigenlijk een vrij inefficiënt bedrijf wat dus met veel werknemers een lage marge haalt per auto. Bij Toyota ligt winst 2 keer zo hoog.

Zo geweldig is dat niet, al die varianten.
Klopt ook wel weer, want de waarde van al die variaties is nihil. Zeker omdat de meeste niks kosten voor de fabrikant, dan kunnen ze het misschien beter cadeau geven.
Een gemiddeld consument en zelfs zakelijke rijder zal aan dit rijbereik voldoende hebben.

Hoe vaak rij je op een dag meer dan 330km? Vakanties daar gelaten.
Dat hangt er vanaf wat je beroep is. Wij hebben wel eens trainingen in het midden/zuiden nl. Vanuit bepaalde plekken in het noorden is een retour dan over je 330km.

Andersom geld natuurlijk het zelfde, van zuid/midden naar noord.😅

Zijn genoeg vertegenwoordigers/acc.managers/etcdie gereld even een stukje moeten rijden.
Maar ook bouwvakkers die vaak klussen overal wel hebben.
Dusja.
Ga er maar vanuit dat de accu's niet softwarematig begrenst zijn maar dat de cellen er ook daadwerkelijk niet in zitten. Zou anders een duur grapje zijn.

Tesla heeft er wel eens wat mee gedaan in het verleden maar doet dat nu geloof ik ook niet meer.
Ik denk niet dat de productiekosten veel schelen als je de benzinetank kleiner maakt.
Accu’s zijn gelukkig niet duur
De accu is één van de duurste onderdelen van een elektrische auto. Logisch dus dat je kunt kiezen voor goedkoper met kleinere accu of duurder met grotere accu.

De vergelijking met de benzinetank gaat niet op, een kleinere of grotere benzinetank maakt een benzine-auto niet significant goedkoper of duurder.

Bovendien... wat is er nou sneu aan dat je als consument meer keuze hebt? Is alleen maar goed.
Ziet er mooi uit zo'n digitaal instrumentenpaneel maar zou je niet beter uit veiligheidsoverwegingen de meeste dingen met een knop kunnen doen. Simpele dingen kunnen denk ik makkelijker op de tast dan zo'n touch screen lijkt me? Voor de rest ziet het er prima uit als een meer toegankelijke elektrische auto.
90+ % vd zaken die men tijdens het rijden nodig hebt gaat gewoon via handels of knoppen. De knoppen op het scherm of de schermen is/zijn hoofdzakelijk voor zaken als men stilstaat. Althans dat is bij de Model 3 en die is zo te zien nog een stuk minimalistischer dan de VW ID.3.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee