Google haalt optie astrofotografie met ultragroothoeklens uit Pixel 4a 5G en 5

De astrofotografiemodus van de Google Camera-app op de Pixel 5 en Pixel 4a 5G werkt niet meer met de ultragroothoeklens van die telefoons. Google heeft bij een recente update bepaald dat alleen de hoofdcamerasensor hierbij werkt.

Wie nu zijn camera op de sterren richt en uitzoomt tot 0,6x krijgt de melding dat je juist moet inzoomen tot 1x om van de astrofotografiemodus gebruik te maken. Volgens uitzoekwerk van The Verge moet deze aanpassing ergens tussen 1 en 7 november in zijn gegaan, bij versie 8.1 van de Camera-app, maar zonder aankondiging van Googles kant. Ook op een verzoek tot commentaar van The Verge is niet gereageerd.

Android Police tekende in zijn review van de Pixel 4a 5G al aan dat de astrofotografiemodus in combinatie met de ultragroothoeklens niet zo goede foto's maakte als de standaardcamera. Het resultaat heeft een groene tint over zich heen, iets waar gebruikers volgens The Verge ook vaker over klaagden. Het is door het gebrek aan communicatie vanuit Google niet duidelijk of de mogelijkheid in de toekomst nog terugkomt met fixes.

De astrofotografiemodus werkt in het donker, nadat de gebruiker de telefoon heeft gestabiliseerd. Daarna zijn veel langere sluitertijden mogelijk.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

29-12-2020 • 14:35

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
De astrofotografiemodus werkt in het donker, nadat de gebruiker de telefoon heeft gestabiliseerd. Daarna zijn veel langere sluitertijden mogelijk.
Langere sluitertijden, maar veel belangrijker is de stacking en correctie voor rotatie van de aarde. Bij een 4m exposure heb je toch al last van 1 graad verschuiving.
Die astrofotografie-modus maakt niet één opname van 4 minuten maar een serie losse opnamen van hooguit 16 seconden per stuk. Het stacken wordt door software in de telefoon gedaan. Daarmee elimineren ze de problemen rondom rotatie van de aarde.

Hier kun je er meer over lezen:
https://ai.googleblog.com...-with-night-sight-on.html

Is al beetje ouder artikel maar het lijkt me dat ze dezelfde techniek in de nieuwere pixel telefoons gebruiken. Een enkele continu opname van 4 minuten kan gewoon geen mooie sterren opleveren zonder star tracker.
De problemen van de rotatie zijn er nog steeds hoor dan, maar niet door smearing op 1 foto.
Maar dan door verschuiving van de ster over de verschillende foto's heen.
Dus nog steeds moet de software dan bij het stacken de foto's 'opschuiven'.
Tuurlijk, maar dan zou een ster per opname 1 pixel groot moeten zijn (+ onscherpte etc) en redelijk rond. Zodra je sterren uitgesmeerd zijn op een opname is het over en uit, dat trek je niet meer recht. De losse scherpe opnames over elkaar leggen is niet heel moeilijk, en wordt normaal ook al in software gedaan (Siril, DPP, AutoStakkert en vele andere).

Een 1-graad verschuiving over je fotos ga je dan niet zien, desnoods snij je de randjes een paar pixels bij, en klaar.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 29 december 2020 22:27]

Dat is niet helemaal waar, dat ligt er aan waar je bent en waar je naar kijkt. de exacte formule is:
dη/dt = −0.262 cos(Latitude)· (cos(Azimuth) / cos(Altitude))
(Formules zijn lastig hier)
"A 15 degree per hour drift"
- "Thanks Bob!"
8-)
Astrofotografiemodus, een mooie marketingterm, meer is het niet. Ik heb een 4a maar het laatste waar ik deze voor gebruik is sterren fotograferen 8)7 dat doe ik wel met mijn A7rIII. Dus voor mij geen gemis..

Edit: 4a 5G hoor ik net, na ja..het verhaal blijft hetzelfde

[Reactie gewijzigd door KL643 op 29 december 2020 14:59]

Ik heb de Pixel 5 gekocht en ben nu op zoek naar een adapter zodat ik hem op een Manfrotto statief kan zetten. De modus is eigenlijk onbruikbaar als je het ding niet vast kan zetten, omdat hij detecteert of je het vast hebt of niet. Je telefoon dus ergens opstellen in het duister is niet zo evident.

De reden waarom ik het wil proberen is omdat het een goedkope oplossing is en ik er mijn dochter van 11 er misschien ook een beetje warm voor kan maken. Onze uitstap naar de sterrenwacht een paar jaar geleden vond ze alvast heel leuk.

Het weglaten van astrophotography op de ultragroothoeklens is eigenlijk niet echt een probleem. Toen ik pas begon met fotografie ging ik op zoek naar een groothoeklens om landschapsfotografie te doen. Het was een beetje een domme beslissing eigenlijk. Je wil eigenlijk eerder een zoom doen om een stuk van het landschap mee te hebben. Eigenlijk was mijn groothoek enkel handig in Manhattan tussen de wolkenkrabbers.

Misschien is astrophotography wel een beetje marketing, maar het is toch iets wat andere telefoons niet kunnen. En er is een verschil tussen een telefoon op een statiefje te zetten en the real deal:
https://www.youtube.com/watch?v=JRoFUj0cNt8
Ik ben een weekje geleden begonnen met het volgen van het kanaal van die Astrobiscuit. Hij is wel grappig.
https://www.youtube.com/watch?v=KXM6w2tawAs
Eigenlijk komt mijn vernieuwde interesse een beetje door SpaceX. In de jaren '80 heb ik het spaceshuttle programma zitten volgen. Dat heeft dan een hele tijd stilgelegen, maar wat er de laatste tijd allemaal weer de ruimte ingeschoten wordt is onvoorstelbaar. Het is niet echt ecologisch, maar wel meestal nuttig. Spacelink vind ik dan weer een pak minder nuttig.

Astrophotography is wel iets waar ik naartoe wil werken voor mijn pensioen, omwille van de uren waarop deze hobby moet uitoefenen. Nu in de winter kan het wel wat vroeger natuurlijk, maar het weer is dan ook weer wat slechter.

Trouwens, naar boven kijken is zoveel leuker dan naar beneden kijken. Dit gezegd zijnde, sommige mensen vinden dat ook wel weer interessant.
https://www.lievenscheire.be/boeken#insecten
Hele simpele oplossing is met Lego blokjes een houder bouwen waar hij stil in staat, was ideaal op vakantie met speelgoed van de kids :9
Volgende stap is om met technisch Lego een equatoriale montering te bouwen? Voor correcte volging van de aard draaiing. ;)
1 min zoeken op google, meerdere te vinden:
met broncode https://www.youtube.com/watch?v=1PTPRkB5JZo

Zijn de nieuwe Simpons: The youtubers already did it
Haha dat is gelukkig niet nodig bij de pixel, maar ik voel een challenge aankomen :+
Ik leg m'n telefoon gewoon op de grond of een muurtje, in Kroatië vaak gedaan en prima resultaten, wel even focus op infinity zetten en een timertje
Bij deze 2 foto's die ik enige tijd geleden heb gemaakt. Het was tijdens de schemering (vandaar ook de gloed) en vanuit de auto (door de ruit).
De telefoon stond achter de houder van mijn TomTom.

De foto's zijn genomen op de "autostrand" bij Westkapelle. Op de foto met het strand zie je ook nog wat vissers die hoofdlampen op hadden en een fikkie hadden gestookt.
https://photos.app.goo.gl/fCX7FTFLxiJqq2Go6
Ik heb laatst dit geprobeerd met aardig resultaat door mijn telefoon schuin tegen een plantenpot te zetten. Ik zou dit niet eens een lifehack willen noemen, maar wel om maar aan te geven dat het makkelijker is dan je denkt :*)
Ik heb een keer een selfiestick gekocht voor een habbekrats. Die bleek een 1/4 aansluiting te hebben in het klemmetje voor de telefoon, die kan ik dus zo op een statief zetten.
Ik heb de Pixel 5 gekocht en ben nu op zoek naar een adapter zodat ik hem op een Manfrotto statief kan zetten.
Voor als je bij Manfrotto wilt blijven:
https://www.fotokonijnenb...-smartphone-clamp-mclamp#
Ik heb nog een mooi astro setje te koop ;-) Kun je alvast oefenen voor na je pensioen. Celestron 11" met hyperstar en CGEM montering. vergelijkbaar met 2000mm F2.0! Zeker als je in (de buurt van) een wat minder verlicht gebied woont is het prachtig om te observeren en nu en dan een foto te maken. Mijn advies is vooral beginnen met observeren. Leer de sterren en DSO's kennen. Dat helpt je later bij het foto's maken enorm.
Dat advies is ook iets wat ik vaak tegenkom.

Bij ons uitstapje aan de sterrenwacht hebben we het ISS 2 keer zien voorbij komen. Het is erg handig als je weet waar iets ongeveer voorbij komt, niet dat ik van plan ben om een foto van het ISS te maken :) Ook de weersomstandigheden in onze contreien dwingen je ertoe om het beste te maken van de beperkte opportuniteiten.
De ISS is prima te fotograferen als deze voor de maan of zon langs gaat.
Voor geïnteresseerden http://te-les-koop.nl/BekijkAdvertentie.php?key=33376
Ook voor een vriendenprijsje zeker? }>
Hier de productpagina van een mount die ik gebruik! Je moet er niet mee rondrennen, zeg maar, maar hij houd je telefoon mooi vast.

https://joby.com/us-en/griptight-one-mount-jb01490-config/

Ik heb toen bij de MediaMarkt dit ding gekocht in een "pakket" met een statiefje voor €20 ofzo. Erg blij mee.
Dankjewel voor de kijktip, erg leuk en leerzaam :)
Trekt nochtans heel mooie plaatjes van de sterrenhemel hoor, je moet er wel 5 min geduld voor hebben en een goed statief, maar de resultaten zijn zeer mooi (voor een GSM).

Met de nachtmodus van andere toestellen behaal ik verre van dezelfde resultaten, dus ik vind de term wel kunnen.
Precies, voor een gsm zal het best aardig zijn. Uiteraard worden ze steeds beter en dat is natuurlijk een goede zaak (voor diegene die veel fotografeert met zijn gsm). Dikke prima dat de term voor veel mensen moet kunnen, ik denk het er mijne van. Maar goed, een foto zegt meer dan 1000 woorden dus laat maar zien :)
Net geprobeerd met de S20 FE 5G, maar daar is de nachtmodus voor de groothoek verwijderd, lijkt het. Dat zag er ook niet uit, met groene randen (ik vermoed dat het beeld van de hoofdcamera voor het centrum van het beeld gebruikt werd).
Afgelopen zomer er toch maar mooi een foto van die komeet mee genomen (Pixel 3 in mijn geval). Ook nog met m'n camera geprobeerd, maar dat was een hoop gedoe. Met de pixel was het veel makkelijker.
Dus omdat jij een functie niet gebruikt is het marketing?
Nee, dat heb je verkeerd begrepen ;)
Fijn voor je dat je het niet mist maar ik zie niet helemaal in hoe dit van toepassing is op 99% van de andere gebruikers :+
De functie zit ook niet op je 4a. Wel op de 4a 5G en 5...
Klinkt logisch om goede foto's te kunnen maken, al zou een alert met 'zoom in tot 1x voor betere kwaliteit' misschien meer keus geven aan de consument.
Overigens is deze functie op m'n 4xl echt weergaloos goed, heel leuk om te doen als je op een donkere plek bent.
Ik heb zelf de functie nog niet vaak gebruikt, maar wel jammer dat google er geen keuze meer aan over laat.
Nee, hun bepalen wel wat goed voor JOU is .... Je mag blij zijn dat je hun producten mag gebruiken, tenminste zo lijkt het soms ... <Sarcasme OFF>

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 29 december 2020 18:51]

Dus een functie waarmee werd geadverteerd wordt er zonder overleg weer uitgehaald.
Heb je het artikel gelezen? Blijkbaar niet. De functie zit er nog in voor de reguliere camera, niet voor de groothoeklens.
Nee, de.functie is er nog steeds alleen niet meer met de groothoeklens.
Waarschijnlijk was dat ook nooit de bedoeling, want lagere kwaliteit. Dus eigenlijk hebben ze een bug gefixt.
Ja, de cijfers zijn alweer binnen en ze hebben er genoeg verkocht.
Niks nieuws hoor, want Oneplus deed destijds (ruim 2 jaar geleden) met een update ook de Always On Display verwijderen en die is pas een paar maanden geleden weer te vinden bij Oneplus.
En ook Samsung heeft er een handje van om functies 'aan te passen' waarna ze soms minder goed of waardeloos worden.
"zonder overleg " met wie? Alle klanten? :?
Ik zie op youtube filmpjes vam reviewers etc sterrenfotos schieten met bijna alle telefoons (o.a Xperia telefoons) die heb ik ook en zou een keer willen kijken hoe dit alles werkt...

Is zoiets nou vergelijkbaar met de pixels' fotos of heeft deze speciale modus écht meerwaarde

Weet iemand dit en kan die t vergelijken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee