Renault onthult elektrische Mégane met bereik van 470km

Renault heeft tijdens de in München gehouden IAA Mobility-beurs de Mégane E-Tech Electric onthuld. Deze elektrisch aangedreven versie van de Mégane krijgt een door de fabrikant opgegeven bereik van 470 kilometer en moet vanaf maart volgend jaar beschikbaar zijn.

Renault maakt twee versies van de Mégane E-Tech Electric: een 40kWh-versie met een bereik van 300 kilometer en een 60kWh-versie die maximaal 470 kilometer ver moet komen. Die afstanden zijn op basis van de Europese WLTP-norm.

De Mégane E-Tech Electric laat zich wat het ontwerp betreft waarschijnlijk het best omschrijven als een cross-over. De Franse fabrikant gebruikt de naam Mégane momenteel voor een hatchback- en een stationwagonmodel. Het nieuwe elektrische model lijkt een productieversie te worden van het vorig jaar onthulde Mégane eVision-concept.

De nieuwe elektrische versie wordt gebouwd op het modulaire, elektrische CMF-EV-platform, waarvan bijvoorbeeld ook de grotere en eerder uitgestelde Nissan Ariya gebruik zal maken. Daardoor zal de nieuwe Mégane van binnen relatief ruim zijn, gelet op zijn verlengde wielbasis van 2,7m op een totale lengte van 4,21m.

Renault Megane E-Tech Electric

Ook het relatief 'dunne', 395kg wegende accupakket met een dikte van 110mm draagt volgens Renault bij aan een ruimtelijker interieur en een lager zwaartepunt. Daardoor zou de totale hoogte van de auto op slechts 1,5m uitkomen, wat ook de aerodynamica ten goede moet komen. Het accupakket heeft verder een lengte van 1960mm en een breedte van 1450mm.

Het accupakket is volgens Renault zo compact dankzij de chemische samenstelling van de nmc-cellen, wat staat voor nikkel, mangaan en kobalt. De fabrikant heeft gekozen voor lithium-ioncellen van LG Chem die naar verhouding meer nikkel en minder kobalt bevatten. Dat moet de energiedichtheid op celniveau verhogen. Renault spreekt over 600Wh/l, wat twintig procent hoger zou zijn dan bij het bestaande elektrische Zoe-model. Renault past ook voor het eerst vloeistofkoeling toe voor het accupakket, wat eveneens zou bijdragen aan de compactheid. De accu's krijgen een garantie van acht jaar en worden kosteloos vervangen als ze verslechteren tot minder dan zeventig procent van de nominale capaciteit.

Renault Megane E-Tech Electric

Op het vlak van laden kan de Mégane E-Tech Electric overweg met een maximaal vermogen van 130kW op basis van gelijkstroom bij een snellader. In dat geval is in dertig minuten laden een bereik van 300km toe te voegen. De auto kan ook gebruikmaken van thuisladers met 2,3kW met een enkele fase of maximaal 22kW bij bijvoorbeeld publieke laadpalen. Bij een laadvermogen van 22kW kan na een uur laden weer 160km gereden worden.

In het interieur is een 12,3"-dashboardscherm te vinden voor de instrumenten, met een resolutie van 1920x720 pixels. Daarnaast komt een 12"-multimediascherm in het midden met een resolutie van 1250x1562 pixels. De instapmodellen krijgen hetzelfde instrumentenscherm, maar moeten het doen met een kleiner 9"-multimediascherm met een resolutie van 1250x834 pixels. Het aanwezige OpenR Link-multimediasysteem is samen met Google ontwikkeld en draait op Android Automotive. Apps als Google Assistant, Maps en Google Play zijn aanwezig.

Renault heeft nog geen prijzen bekendgemaakt. De auto zal vanaf februari volgend jaar te bestellen zijn, waarna exemplaren vanaf maart beschikbaar komen.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-09-2021 • 10:53

289

Reacties (289)

289
276
104
15
2
138
Wijzig sortering
Het is even goed hier onderscheid te maken tussen Android Auto en Android Automotive. Het artikel noemt onterecht Android AutoAangepast.

Android auto is een functionaliteit waarbij je je telefoon op je auto scherm kan laten geven.
Android Automotive is een volledig OS, waarbij je auto display zelf dus Android draait. Als je auto ook met Google Services (zoals Google Play Store, Maps) komt, zal je auto dus data naar Google gaan sturen.

Persoonlijk vallen merken die dit doen voor mij af (Volvo/Polestar, Ford en nu Renault), maar het worden er steeds meer. 😔

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 26 juli 2024 12:49]

Grappig ik zit er totaal anders in. Ik voel er juist meer voor als partijen een extern systeem gebruiken. Door gebruik te maken van een online service als Google Maps, heb ik het idee dat de ingebouwde navigatie veel langer bruikbaar blijft dan bij een eigen systeem waarbij je moet gaan kloten met kaartupdates.
"Kloten met kaartupdates" - dit is toch wel echt dé meest accurate beschrijving van mijn weekend met de nieuwe auto van mijn ouders. Mijn vader (net gepensioneerd): "of ik 'heel effe' kan helpen met die updates". Wat een horror was dat. Maar goed, dat terzijde.

Ook wel treffend is wat ik hier tussen de regels door lees: het gemak van online 'gratis' diensten vs. wat je ervoor inlevert aan privacy. Voor mij is een auto met online diensten a-la Google een regelrechte no-go. Puur om het bedrijf wat erachter zit. Ik zie het al voor me: de auto starten, en het eerste wat je om de oren vliegt zijn diverse EULA's waarmee ik al m'n privacyrechten als consument wegwuif, onder het mom "improved user experience". Groetjes, de Oculus - om maar een vergelijkbaar voorbeeld te geven.

Overigens is dit geen aanval op jou, @tritimee - maar puur het signaleren van de (algemene) trend, waarbij menig gebruiker hier niet over nadenkt, en gewoon YES-TO-ALL aanvinkt om maar zo snel mogelijk gebruik te kunnen maken van het eigenlijke product: de auto. En terecht natuurlijk. Maar ondertussen wel akkoord gegaan met een berg jargon en advocatuur waarmee je dergelijke rotte bedrijven helpt om nog meer van dat soort ongein uit te halen.
Ik snap wat je zegt, maar dan ga ik er ook van uit dat je geen Google Maps op je telefoon gebruikt tijdens je autorit. Mijns inziens verzamelt Google dan evenveel informatie over je dan wanneer je in deze Renault de navigatie aanzet. Of zit hier nog een verschil in?
(ik gebruik overigens ook/wel Google Maps op mijn telefoon, omdat dit nu eenmaal beter werkt dan de onboard navigatie van mijn auto)
Ik snap overigens niet waarom een auto een volwaardig Google apparaat moet zijn dan. Dit is net zoals een Netflix knop op een TV afstandsbediening. Het is zo overbodig om vendor lock-in op te leggen. Wat kan Android Automotive wat Android Auto niet kan? En als ik 13 jaar of zelfs langer met een auto wil doen, heb je dan de mogelijkheid om de hardware te vervangen, net als met een telefoon, namate software steeds zwaarder wordt? Het hele punt van EVs is dat ze duurzaam horen te zijn. Alles dat infotainment is (satnav, muziek, etc) kan prima aan een telefoon worden overgelaten.
Wat kan android auto nirt... Het bedienen van je airco? Een achteruitrij camera tonen? Überhaupt standalone draaien zonder smartphone die het beeld voedt?
Wat kan android auto nirt... Het bedienen van je airco? Een achteruitrij camera tonen?
Zie nog geen reden om Google services op je auto geïnstalleerd te hebben dus.
Überhaupt standalone draaien zonder smartphone die het beeld voedt?
Nice, maar wat te doen als je 10+ jaar met je auto doet, en je auto de hardware de software niet meer bijhoud.
En wat als een gast of gezinslid Carplay wilt gebruiken?
De hardware en software worden op een gegeven moment niet meer geüpdate. In principe is dat niet anders als met je Volkswagen van 5 a 10 jaar terug met entertainment systeem toch?
Dat... is nog slechter. Zit je lekker met je connected auto, en zo lek als een mandje. Mooi gevaarlijk.
Het entertainment systeem ja. In het allerergste geval zouden ze je cpu van dat ding laten doorbranden.

Maar mee eens, het zou verplicht 10 jaar beveiligingsupdates moeten krijgen
Nee klopt, ik ben volledig ont-Googeld sinds een kleine twee jaar. Nee, wacht. Dat lieg ik. HEEEEL soms perform ik nog een Google-search, wanneer het echt niet lukt met DuckDuckGo. Die meme met Loki schiet me dan altijd te binnen: "You must be truly desperate to come to me for help" ;)

Maar goed. Die Google-search vindt dan plaats vanaf mijn VM, die zo generiek en clean is als maar kan. Edge InPrivate, met een aantal anti-ad en anti-tracking plug-ins actief. En mijn host-device zit achter een VPN. En zodra ik klaar ben met de search, wordt de VM herstart en re-connect ik mijn VPN zodat alles weer in een schone staat verkeert. Zo ver mogelijk weg van de 'bread crumb trail' van de gedane search.

Goed, het wordt tijd om mijn alu-hoedje af te zetten geloof ik... :+
Navigatie veel langer bruikbaar...... allright, op korte termijn. Maar heb je al eens bedacht dat Google nog nooit een android versie heeft gehad die 10 jaar is ondersteund, laat staan afgeleide versies zoals auto, automations, tv etc? En dat daarmee de kaart applicatie erop, dus ook niet meer ondersteund is? En dat de levensduur van een auto met gemak 10 jaar is?

Ik had ooit een multi-mediasysteem (inbouw) in een Volvo, gebaseerd op android. Deze is echter nooit geupdate en liep daardoor al binnen 1 jaar achter, met dus ook security gaten. Zo was het multi-media systeem via Wifi te Rooten. Het media systeem had ook integratie met het CANbus van de auto, ivm de nodige interactie met oa de bediening en handrem (oa geen filmpjes en bepaalde apps, zolang je de handrem niet geactiveerd had). Ik twijfel er niet over dat het uitlezen daarvan door kwaadwillenden mogelijk is, al je er genoeg moeite in stopt (wat vanzelf komt als het massaal wordt gebruikt). Nu kon ik die auto vlot weer weg doen (lease), maar na 3 jaar had je in feite een auto met een digitale open deur, zonder dat je er zelf wat aan kon doen. Na 4 jaar kon je er overigens niet eens meer apps op installeren, ivm de te oude android versie (icm oude google play services).

Maar als je Google zelf nou al als kwaadwillende beschouwd mbt jouw data, dan leest Google je CANbus data dus al gewoon uit, om hun "diensten te verbeteren". Wil overigens niet zeggen dat autofabrikanten dat niet zelf al doen met "online services" of de "jaarlijkse check".

Grote probleem wat er gewoon is: traditionele auto-industrie is trage ontwikkeling, met producten met lange levensduur. In de IT heb je snelle ontwikkeling en korte levensduur. Dat is nu de mismatch als je die twee, zonder verdere grote systeemaanpassingen integreert.

Nu met steeds verdere IT integratie in je auto, moeten die twee werelden bij elkaar komen. Dat kun je dus alleen oplossen door IT ontwerp en ondersteuning aan te passen op lange levensduur. Want andersom is natuurlijk een lang-levensduur product sneller weggooien/vervangen een doodzonde in de vergroening van de traditionele benzine verbranders.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 26 juli 2024 12:49]

Prima stuk schrijf je hier.
Ik ben zo blij met m'n 20 jaar oude Citroën en mijn 40 jaar oude Benz.
Ik hoef nooit iets te updaten en het blijft maar rijden, zolang je het benodigde onderhoud maar op tijd doet.
Ja natuurlijk gaat er wel eens iets onverwacht stuk. Maar dat is bij nieuwe auto's niet anders.
Het enige irritante aan mijn Benz is de moderne autoradio die na twee weken niet te zijn gebruikt, weer reset naar de fabrieks-instellingen. Misschien moet ik daar ook maar een oudere voor gaan zoeken.
Helemaal eens, ik gebruik CarPlay elke dag! Maar dit hoeft dus niet _in_ de auto te zitten, waar hacks grotere gevolgen kunnen hebben, en je het minder makkelijk uitzet.
Daarnaast is het update regime van veel auto's langzamer (tenslotte: grotere gevolgen bij "beta foutjes"). Wat ga je doen met je auto als de 10 jaar aan updates voorbij is?

Voor Android Auto / CarPlay is geen internet verbinding vereist, alleen je telefoon, dat vind ik prima.
heb ik het idee dat de ingebouwde navigatie veel langer bruikbaar blijft dan bij een eigen systeem waarbij je moet gaan kloten met kaartupdates.
En daar was Android Auto / Apple CarPlay dus meer dan voldoende voor. Dan gebruik je de navigatie van je telefoon 1 op 1 in de infotainment systeem van de auto, maar zit Google niet ingebakken in je hele auto met alle stats die ze maar kunnen en willen verzamelen.
Google heeft nou niet echt een goede reputatie qua dingen werkend houden dacht ik, zeker gecombineerd met allerlei dingen via google moeten doen (gebruik google zo min mogelijk verder). Veel moderne (duitse?) auto's gebruiken Here maps (vroeger van nokia), dat werkt minstens zo goed. En anders gewoon carplay/android auto support, dan kan iedereen gebruiken wat ie wil.
Ja, want Google Maps gaan ze zeker offline halen. Zo'n onzin om telkens dat argument naar voren te halen. Google experimenteerd veel, dat klopt, en dat zorgt er voor dat er zo nu en dan een dienst sneuvelt. Maar grote project zoals een Android, Android Automotive, Google Maps etc. zullen ze echt niet zomaar de nek omdraaien zonder dat hiervoor een fatsoenlijk alternatief is.
Android en Maps zijn groot, google automotive zou toch best kunnen stoppen met updates krijgen? Ik heb bij Google eerder het gevoel dat het zou kunnen 'stoppen' met fatsoenlijk werken dan met een normaal ingebouwd mediasysteem van de daadwerkelijke fabrikant. Dan nog zal het wel los lopen, maar om er klakkeloos vanuit te gaan dat het langer zou werken en updates krijgen dan iets anders weet ik zo net niet.

Nog los van data die naar google gaat, wat marowi ook aankaart, dat lijkt me een groter issue dan de support.
Goed om even te noemen dat het "single phase" opladen op 2,3kW gespecd is op een "domestic socket" dit is omdat standaard stopcontacten standaard gerate zijn op 10A en dus 2300W. Enkele fase opladen kan prob met een laadpaal wel gewoon op 3,6kW (16A) of 7,2kW(32A) aangezien ze ook 3-fase 32A opladen (22kW) speccen.
Voor zover ik weet zijn stopcontacten gewoon geschikt voor 16A continue. Niet voor niets zijn groepen gezekerd op 16A en is alle bedrading in je huis 2,5mm2.

3.6kW is dus prima. Wel zou ik dit stopcontact op een aparte groep zetten ;) aangezien je automaat steeds uitgaat als je ook een andere belasting aan die groep hangt
Ga het gerust vragen bij de locale installateur.

Genoeg mensen gehad waarbij het mis ging. Vaak gaat het best een uurtje goed, maar niet op lange termijn. Schakelmateriaal van de gangbare merken als Merten, Gira Jung etc zijn gewoon tot 10A. natuurlijk zijn er meerdere stopcontacten aangesloten op een groep. maar een stopcontact zelf is doorgaans max 10A
https://application.jung....?market=nl&article=A1520N

Deze heb ik willekeurig uit hun catalogus gekozen. 16A conform de NEN regels.

Jouw huis installatie is conform de NEN regels. En die regels zeggen dat alles achter een groep de stroom moet kunnen voeren waar die groep op beveiligd is.

Jouw informatie bron probeert je waarschijnlijk wat te verkopen en heeft baat bij de 10A leugen

Edit: wellicht ben je in de war met schakelaars (voor verlichting) want die zijn wel maar tot 10A (vandaar ook dat schakeldraad voor lampen maar 1,5mm2 hoeft te zijn

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 26 juli 2024 12:49]

Edit: wellicht ben je in de war met schakelaars (voor verlichting) want die zijn wel maar tot 10A (vandaar ook dat schakeldraad voor lampen maar 1,5mm2 hoeft te zijn
Zeker niet. ik heb jaren in deze branche gewerkt in de werkvoorbereiding. we hebben dit probleem regelmatig moeten oplossen. Fabrikanten kunnen leuk pieken speccen, maar dit blijkt in praktijk niet zo te zijn. je installatieautomaat kan ook korte tijd 20A aan, maar daar houd je dan ook geen rekening mee.
We gaan er standaard vanuit dat wandcontactdozen max 2300W continuous kunnen hebben. kort kunnen ze vast 16A aan, maar over langere tijd niet.
Met dit in het achterhoofd, max 10A aanhouden.
Dat is misschien een Nederlands dingetje, in België zijn stopcontacten steeds rated op 16A. Mijn Tesla laadt overigens aan het normale stopcontact op met 13A (3kW) of aan een blauw industieel stopcontact met 16A (3,7kW).

Alle montagekabels moeten daardoor ook steeds 2,5 mm^2 zijn (wat overigens rated is op 24A) en verlengkabels 1,5mm^2 (rated 16A) om geen overbelasting te veroorzaken. Het is dus prima toegelaten om een auto op te laden aan 16A over simpele verlengkabels die in de bouwmarkt te kopen zijn (gelet op maximale lengte van de kabel wel), maar autofabrikanten limiteren daarom hun stopcontact-laders tot 13A (in het geval van Tesla) of 10A (in het geval van Renault dus) omdat ze weten dat mensen domme dingen gaan doen zoals kabelhaspels van 50m of mutistekkers gebruiken. Maar als je alleen je auto op een stopcontact inplugt, dan is 16A ook nog steeds veilig.
Bedankt voor de informatie.
Het is inderdaad een Nederlands dingetje, ik weet niet hoe dit zit in Belgie.

Ik dacht altijd dat stopcontacten in nederland rated waren op 16A, ook als het erbij stond. Dit bleek vaak onwaar te zijn.
In Nederland zijn stopcontacten doorgaans afgezekerd op 16A in de meterkast. Ze zijn alleen op zichzelf gespecificeerd op 10A. een standaard schakelaar in huis heeft ook geen garantie als je hier zoveel lampen op aansluit dat er 16A kan gaan lopen.
De CEE(blauwe) wandcontactdozen zijn hier wel rated op 16A

Bron: jaren in de installatietechniek werkzaam geweest. Hier waren wel eens klanten met een doorgebrande wandcontactdoos.
(niet goed gelezen, excuus)

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 26 juli 2024 12:49]

32A over 3 fases is wel erg prettig om bij een openbare laadpaal even snel bij te laden. Voor thuis is (3x)16A meestal gebruikelijk, maar er zijn mogelijkheden om sneller te laden (duur). De "stopcontact" lader is eigenlijk niet bedoeld voor regulier gebruik maar meer bij uitzondering zoals op bezoek, weekendje weg of op vakantie. Zo stond ik in Frankrijk bij een B&B waar laden mogelijk was, echter had ik mijn stopcontact lader daarvoor niet meegenomen (reed een plugin).
De "stopcontact" lader is eigenlijk niet bedoeld voor regulier gebruik maar meer bij uitzondering zoals op bezoek, weekendje weg of op vakantie.
Waarom niet dan? Ik heb een plugin die ik dagelijks oplaadt met die lader.
Als je dagelijks met de auto rijd ga je niet snel genoeg kunnen laden met zo'n aansluiting om een fatsoenlijke range te hebben in een BEV. Dan moet je toch echt aan een laadpaal gaan denken.

In de andere gevallen is het prima en kan het ook gewoon.
Wij rijden dagelijks met de Zoë en laden via stopcontact. Meestal op 10A. Lader kan ook 16A en zit op een eigen groep. Ww verkeer is dan ook een km of 100. Prima bij te laden in een nacht.
Ik zou er zelf niet genoeg aan hebben in ieder geval. Een laadpaal is hier dan ook een must, al hoeft die maar 7.4 te zijn.
Lijkt mij, zo op het eerste gezicht, een "me too!" product - althans, ik zie weinig spannends wat andere fabrikanten nog niet hebben. Maar: meer keus lijkt mij altijd beter.

Enige wat ik mij afvraag: Android Auto als multimediasysteem - dan gok ik dat je Apple Carplay wel kan vergeten...?
Deze Megane gebruikt Android Automotive (de naamgeving is erg verwarrend, ook als je er op gaat googlen). En het idee van Android Automotive is dat je geen CarPlay or Android Auto meer nodig hebt. In plaats daarvan kun je gewenste apps gewoon vanuit de app store installeren. In praktijk valt dat (nog) tegen, want bv Flitsmeister zit nog niet in de app store. Spotify en Abetterrouteplanner gelukkig al wel.

Je kunt je telefoon uiteraard wel koppelen voor bellen, contacts en bepaalde notificaties, maar verder moet je het apps van Android Automotive doen. Voor zover ik weet, zijn er geen plannen om CarPlay en/of Android Auto in Android Automotive te integreren.

Als Android gebruiker ben ik op zich wel positief over Android Automotive, het werkt redelijk goed, maar ik hoop wel dat het de komende jaren verder doorontwikkeld wordt. Het voelt nog niet helemaal af.
Op android automotive werkt apple carplay en android auto gewoon. Die dashboards maken vaak gebruik van een bridging module icm software die beide systemen ondersteunen.
Maar wel een "me too" product dat interessant kan zijn voor veel mensen als de prijs goed is. Dat opgegeven 470km bereik maakt de auto in theorie interessant als volwaardige vervanging voor een benzineauto. Uiteraard hangt het er vanaf of het bereik in de praktijk gehaald kan worden.

Maar Renault lijkt met deze elektrische auto veel meer op de gewone automobilist te mikken dan de concurrentie, met niet overdreven sterke motoren a la Tesla of de bijna verplichte SUV of mini-hatchback uitvoering.

Ik zie dit als een positieve ontwikkeling.
-

[Reactie gewijzigd door dindr op 26 juli 2024 12:49]

Iemand die niet kan invoegen en 460pk onder z'n rechter voet heeft, dat is pas gevaarlijk :)
Want remmen en achter die vrachtwagen invoegen was geen optie? Ja je moet uitkijken voor verkeer dat daar nog achter komt, maar dat lijkt me eigenlijk een veel logischere optie dan jouw evil knievel oplossing (waarbij je ook nog geluk gehad hebt dat er niet aan de andere kant van de vrachtwagen net iemand terug naar rechts kwam).

Bovendien denk ik dat de situatie waarbij mensen juist verongelukken omdat ze te veel power in de auto hebben vaker voorkomt dan die uitzonderlijke situatie waar extra power je juist zou redden. En anticiperend rijden blijft altijd het beste, iets wat als je altijd even als een idioot kunt accelereren wellicht minder nodig is en dus minder gebeurt (net als dat mensen in hele veilige auto's zelf vaak ook minder veilig gaan rijden omdat ze er op vertrouwen).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 26 juli 2024 12:49]

ik vermoed eerder dat juist als iedereen die veel teveel pk's heeft dit soort acties zouden kunnen doen, denk ook dat de meeste ongelukken door inschattingsfouten komen en teveel afleiding en gadgets in de auto....

misschien moeten juist de pk's omlaag zodat mensen met wat minder adreline (opgefokt) achter het stuur gaan zitten capriolen gaan uithalen die ze niet zouden moeten doen zoals op het allerlaatste moment nog even een vrachtwagen inhalen want je moet de afrit halen die naast de vrachtwagen zit... 8)7
Ook geen vluchtstrook? Die mag je rustig gebruiken als je het anders niet red.
Wat een drogreden.
En daarbij; als je echt zo "groen" wil rijden zou je je auto laten limiteren tot max. 140km/u met een 0-100 in max 6 seconden; scheelt stroom/vermogen en gewicht op de weg (of groter bereik)

Tuurlijk, het is leuk dat je EV 0-100 km/u in < 3 sec. doet en 250km/u gaat maar in ons wegennet niet echt bruikbaar als je de regels volgt.
Let wel, ik ben niet Roomser dan de Paus in m'n 300pk ICE, maar de dualiteit van EV rijders (meestal anti-ICE) en toch 460pk "nodig" hebben is tekenend.
Helaas is jouw reactie op mijn post blanco, dus ik weet niet precies wat je argument is.

Maar reagerend op de reacties op jouw post: als je veel vermogen en een krankzinnige acceleratie tot je beschikking hebt, dan zijn veel mensen geneigd dat te gebruiken. Een 400+ pk Tesla nodigt voor velen dus uit om "te gaan scheuren"

Mijn positie is dat je nu in principe maar een paar opties met EV's hebt:
1. de peperdure Tesla met een hoop vermogen
2. de obligate EV SUV's
3. de "el cheapo" mini EV's a la Nissan Leaf en Renault Zoë

Alle 3 de opties komen met hun eigen voor- en nadelen:
1. Tesla heeft naast veel vermogen ook een groot accupakket, waardoor het bereik vrij aardig is. De hoge prijs is wel een groot nadeel
2. De SUV's hebben redelijk wat vermogen, een groot accupakket maar hebben door hun gewicht en gebrek aan aerodynamica toch een bescheiden bereik. Beetje een dubieuze keuze.
3. De "el cheapo's" hebben weinig vermogen, een bescheiden accupakket en een relatief klein bereik. Het woord "stadsauto's" komt bij mij op.

Renault lijkt nu een "logische" EV uit te brengen: een auto van een veel verkocht formaat, met voldoende vermogen om vlot met het verkeer mee te kunnen komen en een accupakket dat een behoorlijk bereik geeft. Dit is waar veel mensen op zitten te wachten. Hoe je het ook wendt of keert, ook de Tesla Model 3 is allesbehalve goedkoop en de bouwkwaliteit van Tesla is nog steeds belabberd. Dus zie ik toekomst voor deze Renault.
Mijn huidige Megane ondersteunt - naast Rlink - zowel Android Auto als Apple CarPlay. Lijkt me eigenlijk onzinnig om dat eruit te slopen.
Als ik de tekst van het artikel zo lees, lijkt het toch te veranderen. Nu draait het eigenlijk via android of apple op je telefoon, bovenop het systeem dat er al is. Het besturingssysteem dat er was, lijkt nu volledig te worden vervangen door Android.

Maar er zijn al talloze dongles die je kan gebruiken maar dat het natuurlijk niet gemakkelijker voor iphone gebruikers.
Polestar brengt volgens hun FAQ Apple CarPlay naar hun Polestar auto's.

Ik zie geen reden waarom andere fabrikanten dat niet kunnen of willen doen. Een compleet ecosysteem buiten sluiten levert meestal ook niet fantastische reacties op. De meeste auto fabrikanten hebben niet de meest fantastische software, wellicht dat daar met de introductie van Android Automotive verandering in komt.

[Reactie gewijzigd door Nedje op 26 juli 2024 12:49]

Lijkt mij, zo op het eerste gezicht, een "me too!" product - althans, ik zie weinig spannends wat andere fabrikanten nog niet hebben. Maar: meer keus lijkt mij altijd beter.
Realiseer je je dat deze auto gebasseerd is op de eerste succesvolle electrische auto? Renault/Nissan gaat met de Leaf al veel langer mee dan welk ander merk dan ook en dit is wat daar uit gekomen is.

Als je praat over "Me too!" producten dan zijn die allemaal op deze auto gebasseerd, niet andersom.
Goed punt. Laten we niet vergeten dat de Renault Zoe vorig jaar de best verkopende EV in Europa was.

Renault heeft met de al jarenlang zeer goed verkopende Zoe natuurlijk een enorme bak aan kennis en ervaring opgedaan in het ondersegment. Dat ze die basis nu inzetten om uit te breiden naar het middensegment maakt ze nog geen ‘me-too’ fabrikant.
Misschien dat in het marktsegment waarin de Megane zich begeeft Android toch in 90% van de gevallen de telefoon van de bestuurder is?

Net zoals BMW jarenlang alleen maar CarPlay ondersteunde, omdat dat in 90% van de gevallen de telefoon was van de bestuurder.
Heb je ook een bron voor deze nummers of heb je die uit de lucht gegrepen? Het lijkt me namelijk heel sterk dat de markt share van 27% wereldwijd naar 90% schuift als je een BMW rijd.
Hij bedoelt het percentage van de BMW rijders, niet market share.
Iets niet ondersteunen om vervolgens te zeggen dat bijna geen van hun klanten dat gebruiken dan zeg je ook duhuu. Als bmw alleen Apple ondersteund(e) dan lijkt het me logisch dat een bmw gebruiker bij zijn eerste volgende contractverlenging ofzo de switch naar Apple maakt. Zelfs ik als anti Apple persoon zou het overwegen, al dan niet als 2e toestel enkel voor de auto.
Dat lijkt me nogal uit de lucht gegrepen, voor Tesla zal het aardig opgaan, dat zijn over het algemeen Apple-adepten.
En waarop baseert u deze (on)wijsheid?
Of gewoon uit de lucht gegrepen?
Onderbuikgevoel?
Het lijkt me nogal uit de lucht gegrepen.

Gezien de Tesla app op Android meer dan 1 miljoen keer gedownload is, denk ik dat je het bij het verkeerde eind hebt.

[Reactie gewijzigd door misterbennie op 26 juli 2024 12:49]

Lijkt mij, zo op het eerste gezicht, een "me too!" product - althans, ik zie weinig spannends wat andere fabrikanten nog niet hebben
Hoe is dat anders dan bij de 10tallen ICE modellen van de afgelopen 10 jaar? Dit zijn toch gewoon prima specs en een prima auto.
Zie vooral een auto om 'typische' Franse autorijders over de streep te trekken naar electrisch. Die willen niet al te veel verandering in ontwerp....naast al het 'spannende' van electrisch rijden. Die willen zo'n vertrouwde (is relatief) Franse gezinsauto waar ze hun hele leven al in rijden.
Enige wat ik mij afvraag: Android Auto als multimediasysteem - dan gok ik dat je Apple Carplay wel kan vergeten...?
Whahaha dat was ook het eerste dat ik me afvroeg toen ik dat las
Je kan dongles kopen om Apple carplay toe te voegen aan dit soort systemen.
Anoniem: 562971 6 september 2021 12:12
Jullie mogen mij helemaal de diepste kelder van Tweakers in minnen, maar ik moet het allemaal nog zien met de toekomst van de elektrische auto, zeker nu men meer en meer bezig is met de waterstofauto.
Net zoals je bij een benzine-slurpend SUV-monster een beetje scheef wordt aangekeken, zul je dat ook bij een waterstofauto merken. Waterstofauto's hebben drie keer zoveel windmolens of zonneparken nodig om dezelfde afstand te rijden als een EV. En als je dan zegt: ja, maar er zijn ontwikkelingen, dan zeg ik: die zijn er ook aan de batterij-kant.
Waterstof voor personenauto's is een kansloze exercitie, totaal niet efficiënt. De enige reden dat daar überhaupt iets van beweging in zit is subsidies. En ons Franske Timmermanske heeft dat hoogstpersoonlijk in Europa mogelijk gemaakt na honderden meetings met de waterstoflobby die, jawel, gefinancierd word door Big Oil.
Waterstof is interessant omdat je dan gebruik kan maken van de bestaande infrastructuur (tankstations enzo).

Zeker nu Netbeheerders toe geven een fout gemaakt te hebben door netten niet over te dimensioneren en daardoor totaal niet kunnen waarmaken dat we alles elektrisch gaan doen binnen de komende 30 jaar is het onrealistisch om te verwachten dat volledig elektrisch rijden mogelijk gaat worden voor een aanzienlijk deel van het land.

Tevens zullen de grote olie bedrijven wel brood zien in investeren in waterstof omdat deze bedrijven dan relevant zullen blijven, i.t.t laad infrastructuur

Inefficiëntie zal niet de doorslag worden in de keuze voor accu of waterstof
Je kan toch helemaal geen gebruik maken van bestaande infrastructuur? Een tankstation overschakelen naar waterstof betekent het hélemaal ombouwen, wellicht voor een hogere kostprijs dan een leeg stuk grond te nemen en er een waterstoftankstation te bouwen.

De opslagtanks zijn compleet anders, de tankinfrastructuur is compleet anders - ja, je kan de betaalautomaat en het winkeltje allicht houden.

Waterstof is een non-starter voor personenwagens, de snelle technologische evolutie van batterijtechnologie heeft daarvoor gezorgd.
Jullie mogen mij helemaal de diepste kelder van Tweakers in minnen, maar ik moet het allemaal nog zien met de toekomst van de elektrische auto
Zo zo, wat een slachtofferrol. Je bent niet bepaald de enige die sceptisch is over elektrische auto's hoor ;) Sommige reacties over waterstof worden inderdaad gemind en dat is omdat ze onzin zijn: meer wensdenken dan praktijk. Goede info, argumenten en bronnen zijn wel welkom maar waterstof voor gewoon persoonlijk vervoer is fundamenteel veel minder efficiënt dan accu's. De hele linie in acht nemend van winning tot tanken tot de rest, is het gewoon geen winnend plan. Daar even in verdiepen kan handig zijn, in plaats van direct te janken over gemind worden. En je wordt niet eens gemind.
22 kW laden, dat kan echt niet meer in deze tijd!
Dat is de AC lader voor publieke laadpalen. De DC laadsnelheid is 130KW, dat is best wel snel voor een standaard auto.
Des te raarder dat de Zoe sneller kan laden.
dat is de AC lader, niet direct DC. wat met deze veel sneller zal kunnen. dus wat rustiger opladen thuis (toch geen haast) en onderweg sneller laden.
Nee, het is 2,3 kW thuis en 22 kW bij laadpalen. Het is dus echt dramatisch. 100 kW wordt al als traag beschouwd door EV rijders, een vijfde ervan is killing.
je kan thuis ook gewoon 3 fase ladenop 22kw als je een 3 fasen stekkerdoos aansluit. en men praat alleen over AC laden. DC laden gaat veel sneller. hoeveel sneller is nog niet bekend.

[Reactie gewijzigd door flippy op 26 juli 2024 12:49]

Staat letterlijk in het artikel dat hij met 130kW kan laden bij een DC paal:
Op het vlak van laden kan de Mégane E-Tech Electric overweg met een maximaal vermogen van 130kW op basis van gelijkstroom bij een snellader.
My bad, daar las ik overheen.
Goh wat een negatieve reacties meteen, misschien vertekenen de foto's een beetje maar ik wordt juist enthousiast omdat hij zo "normaal" lijkt!

Eindelijk weer eens een wat lagere EV qua hoogte ipv al die hooge "Suffe" auto's ;)
Het is inderdaad nog wel een cross-over maar doet toch aardig denken aan een station.

En dat dashboard ziet er geweldig uit trouwens :D

[Reactie gewijzigd door Jerra op 26 juli 2024 12:49]

Normaal? Je bedoelt hij lijkt op een 13 in een dozijn midklasse crossover?

Ik kan dat nou niet echt bestempelen als positief.
Dat lijkt me voor de gemiddelde middenklasse koper geen probleem en zal ook wel de doelgroep zijn. Bijna alle stationwagens lijken ook op elkaar. Het zijn geen niche sportauto's die in kleine productieaantallen met een gewaagd uiterlijk gemaakt kunnen worden. Basic is voor de meeste prima. Bereik is voor de gemiddelde Nederlander ook prima, alleen op lange vakanties zal tijdens je pauzes iets langer moeten wachten.
Tja, als je je fijn voelt bij gemiddeld kan ik me dat voorstellen. Ik zou daar nooit voor kiezen, 'gemiddeld' heeft voor mij geen positieve klank.

Ik snap dat dat wellicht snobistisch is maar ik kan een auto ook moeilijk zien als een gebruiksvoorwerp. Voor mij mag er wat meer emotie aan hangen.

Aan de andere kant, ik zal ook wel niet de doelgroep zijn dan.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 26 juli 2024 12:49]

Zolang in Nederland VW het meest populaire merk is, weet je dondersgoed dat je in de minderheid bent. Voor de overgrote meerderheid is een auto een gebruiksvoorwerp en die kopen (blind) wat ze gewend zijn of iets dat erop lijkt. Je ziet marktaandelen van automerken in Nederland dan ook bijzonder weinig wisselen, tenzij een merk een hele klasse de rug toe keert. In Nederland is het zo dat hoe duurder/groter de aanschaf is, hoe meer men geneigd is om naar het gemiddelde/meest populaire te trekken uit angst voor een miskoop, spijt en vreemd aangekeken te worden door de buren.

Dus nee, natuurlijk ben je niet de doelgroep, dat ben ik ook niet. Als je een nieuwe, beetje unieke en doordachte (elektrische) auto zoekt dan is 2021 een bijzonder slecht jaar.
Ik hoef over 12 maanden pas een nieuwe te kiezen, maar ik denk dat ik gewoon nog bij een ICE auto blijf.
Het feit dat je een auto kunt kiezen, geeft al aan dat je niet gemiddeld bent ;) De gemiddelde Nederlander is blij dat hij überhaupt een auto onder zijn of haar kont heeft die hem van A naar B brengt. En bij voorkeur zonder de spaarrekening leeg te trekken bij de volgende APK beurt.

Private lease zal daar de laatste jaren wel wat in verbeterd hebben, maar als ik op mij heen kijk bij de mensen zonder baan in de IT of andere functie waarbij de auto 'inclusief' komt, dan praat je toch gewoon over gemiddelde auto's die men 2e hands aangeschaft heeft van een particulier of lease maatschappij.
Je ziet marktaandelen van automerken in Nederland dan ook bijzonder weinig wisselen, tenzij een merk een hele klasse de rug toe keert.
Je bedoelt: als de overheid met bijtelling van de ene op de andere dag hele modellenreeksen zo goed als onverkoopbaar maakt (zoals destijds van 14% naar 21% bijtelling).
Ook al die overheidsinitiatieven hebben de totale automarkt niet veel doen bewegen, qua merkvoorkeur bedoel ik dan. Ja, er zijn een tijdje veel Tesla Model 3's verkocht en een tijdje daarvoor veel Kia eNiro's, maar op het totaalplaatje van de automarkt over de langere termijn hebben die tijdelijke effecten eigenlijk heel weinig gedaan.
De autodealers die ik erover sprak dachten daar toch anders over. Exact dezelfde auto's met exact dezelfde uitstoot als die van 31 december waren op 1 januari van de ene op de andere dag 7% duurder in de bijtelling en dat vertaalde zich in de verkoopcijfers. Dat is ook de reden waarom je dan weer voornamelijk Renault Meganes zag, daarna opeens Skoda Octavia's en dan weer Peugeot 308-en.
Verreweg de meeste auto's op de markt zijn "gemiddeld". Qua looks, qua deuren, qua zitplaatsen, qua alles.
"Gewaagde" verschillen zijn er bij de vorm van de lampen of zo... maar iets als afgesloten wielkasten, dat is al echt niet haalbaar...
Ik denk dat je dan inderdaad de doelgroep niet bent. Ik zie het een beetje als appeltaart, dat vind bijna iedereen lekker maar is bijna nooit de lekkerste taart in het assortiment. Het is echter wel een vrij neutrale keuze dat iedereen prima vind en stilt de honger. Deze auto zal de gemiddelde koper OK vinden en brengt je van A naar B. Iets wat afwijkt van de norm is een risico en kan nadelige effecten hebben op de verkopen. Gezien de prijs nog niet bekend is kan ik niet zeggen of die dat ook nog voordelig doet.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 26 juli 2024 12:49]

Tussen 1975 en pakweg 1995 zagen ook alle auto’s er hetzelfde uit. Hoekige daklijnen, vierkant, hard plastic als bumper en fake wieldoppen.
Ik denk dat je daar heel veel innovatie in die tijd teniet doet. Ik kan op een Mazda MX-5 weinig hoekige onderdelen of fake wieldoppen herkennen. En als dat te gek is, dan is er ook nog het bolhoedje, de Mazda 121 die behoorlijk uniek was in z'n tijd. En de verschillende Japanse modellen met hun spiegels op de motorkap? Niet dat die in NL terecht kwamen volgens mij, maar toch. De Renault Fuego en de verschillende Citroëns van die tijd waren ook uniek.

Juist de tijd tussen 75 en 95 kende veel innovaties in autoland. Zowel van buiten als van binnen. Dat was voor de tijd van de extreme veiligheidsmaatregelen die auto's nu wat meer op elkaar doen lijken. Al krijg ik bij veel merken wel het gevoel dat het vooral een smoesje is en dat ze liever auto's maken die op elkaar lijken omdat ze dan meer kans hebben om te verkopen. We reden in Nederland in die tijd wel allemaal in dezelfde Opels, Golfjes en een verdwaalde Volvo, dus hier hebben we dat een beetje gemist. Maar dat zegt alles over de Nederlandse automarkt die simpelweg nooit spannend is geweest. We hebben altijd al, al ver sinds voor 1975 massaal allemaal dezelfde dingen gekocht.
Nja, het ging me dan ook voornamelijk om de Golfjes, Citroens, Opels en VW's die op elkaar leken. Er waren ook bloedmooie Amerikaanse Pontiacs (de Firebird en de Trans Am - model KITT- voorop, wat mij betreft!) in die tijd. Maar een Audi 80 was net zo vierkant als een Opel Corsa alleen was die eerste een stukkie langer.
Tuurlijk. Alleen is het zo dat de auto's in 1975 in alle klasses voornamelijk ronde lijnen hadden en verchroomde bumpers. De Opel Kadett, Ford Escort, Peugeot 504, Renault 4, Honda Civic, Toyota Corolla, Mini, VW kever, 2CV, Mercedes met de dubbele koplampen boven elkaar in de gewelfde wielkasten. Volvo, Volkswagen (met de Golf) en verschillende Amerikaanse auto's (Oldsmobile, Buick, Cadillac) waren de uitzonderingen waarvan de hoekige lijnen in de jaren tachtig veelal gekopieerd waren.
Tja, als je je fijn voelt bij gemiddeld kan ik me dat voorstellen. Ik zou daar nooit voor kiezen, 'gemiddeld' heeft voor mij geen positieve klank.
Ik zou niet weten wat er mis is met 'gemiddeld', dat betekent namelijk dat deze auto zal voldoen aan de wensen en eisen van een groot deel van de autokopers. En dat is precies wat een model als de Mégane moet doen.
[...] ik kan een auto ook moeilijk zien als een gebruiksvoorwerp. Voor mij mag er wat meer emotie aan hangen.
Tsja, zo heeft iedereen z'n prioriteiten. Een auto is een gebruiksvoorwerp, behalve de exemplaren die als kunstwerk aan de muur hangen, of als beleggingsobject in een garage zijn weggestopt. En laten we wel wezen, deze auto roept bij jou blijkbaar ook een bepaalde emotie op, alleen niet de goede... En dat mag, smaken verschillen. Een 991 GT2 roept bij mij ook allerlei emoties op, dus ben ik nog niet in de verleiding gekomen.
Als iemand tegen mij zou zeggen, je [voer hier een denkbaar iets in, baan, auto, huis, vrouw, kind etc etc] is gemiddeld, dan zou ik dat niet prettig vinden nee.

Roept bij mij associaties op met een zesjes cultuur. Daar hou ik gewoon niet zo van.
Als we allemaal cum laude zouden afstuderen dan wordt dat ook maar heel gemiddeld. Datzellde geldt voor auto's. En voor banen, huizen, vrouwen, kinderen etc.

Kortom: count your blessings, wees dankbaar dat de er genoeg mensen zijn die minder eisen stellen.
Ik zou het niet direct snobistisch noemen, Iedereen heeft zijn/haar eigen ideeen over auto's. Voor mij is het absoluut een gebruiksvoorwerp; 4 wielen en een stuur. Dus als een normale EV de prijs drukt, ben ik dus wel de doelgroep van deze auto. Ik wil graag bijdragen aan een verlaagde uitstoot, maar kan geen 10K + extra betalen omdat het een futuristisch ontwerp moet zijn.
Vind het wel grappig dat het gehaat op EVs eerder altijd was dat ze er zo "futuristisch" uit zagen, dat ze er altijd vrij raar uit zagen en nu is het weer 13 in dozijn auto.
Juist goed toch? Dat de autos voor mensen die er geen donder om geven nu ook electrrisch zijn?
Vind het wel grappig dat het gehaat op EVs eerder altijd was dat ze er zo "futuristisch" uit zagen, dat ze er altijd vrij raar uit zagen en nu is het weer 13 in dozijn auto.
Juist goed toch? Dat de autos voor mensen die er geen donder om geven nu ook electrrisch zijn?
Je kunt niet iedereen tevreden houden, dat blijkt maar weer. We zien het nu op tweakers omdat het over elektrisch rijden gaat, maar uiteindelijk is het gewoon discussie over smaak.

En daarover valt... Juistem, niet te twisten.
nee, over smaak valt niet te twisten.
Wel of iemand hem heeft.
Als je er geen donder om geeft zou ik toch zeker een futuristischer model overwegen omdat de aerodynamica daarvan juist veel beter is. Juist als je wel een donder geeft om het uiterlijk of uitstraling is dit een goed alternatief.
Anoniem: 1657372 @911GT26 september 2021 11:37
Maar uiteindelijk zijn natuurlijk een groot deel van de producten die we kopen 13 in een dozijn. Alle elektronica is vrijwel identiek, de meeste auto's lijken op elkaar en verpakkingen in de supermarkt zijn vrijwel 1 op 1 kopieen tussen de merken.

Dat iets hetzelfde er uit ziet is niet perse slecht, dat is denk ik voor 95% van de consumenten zelfs wat ze zoeken. Die willen gewoon een auto die het doet, niet eentje met een toeters en bellen, uitstekende delen of spoilers, gewoon een simpele auto waar je de kinderen in kunt stoppen en wat boodschappen in de achterbak stoppen.

De doelgroep die zoekt naar een unieke auto gaat sowieso niet voor een renault denk ik, die kijken naar de top merken en hun niche producten. Dat is ook prima natuurlijk, maar het blijft niche.
Ja heb je een punt, had ik ook al toegevoegd aan mijn reactie.
Dat biedt mogelijkheden voor een station EV variant IPV een SUV / Cross over. Stations (dus met lengte achterin) zijn er in EV gewoon nog niet. Dunnere accu's gaat daarbij vast helpen.
Er komt wel de VW ID. Space Vizzion aan, wat een EV station is.
Vanwege het accupakket in de bodem komt de daklijn gewoonweg iets omhoog, bij elke auto.

Ik hoop van ganse harte dat de Megane ook als station verkrijgbaar komt. Dat zijn toch de meeste Meganes die je ziet rijden, een van de weinig ruime familie-auto's met relatief lage bijtelling, danwel voormalig 14% diesels.
Klopt, Megane station is goed betaalbaar en ruim en dus super voor lease rijders al is Kia Cee'd een grote concurrent. Deze modellen in EV uitvoering komen hopelijk over een jaar of 4 want dan zal ik weer een keus moeten maken......
Het is en blijft alleen jammer dat het zo lang duurt, we worden al een paar jaar platgegooid met SUV en CUV EVs. En een e-Golf kun je bijvoorbeeld wel al jaren krijgen, maar niet de e-Golf Variant, terwijl het me toch niet lastig lijkt aangezien de Golf Variant al bestaat en het in de Variant alleen maar makkelijker zou moeten zijn om een fatsoenlijk accupakket in te bouwen dan in de normale e-Golf. PHEV stations zijn er overigens inmiddels wel genoeg van verkrijgbaar.

Qua station all electric kun je nu alleen nog maar de Porsche Taycan Cross Turismo kopen, maar die is nou niet echt voor Jan Modaal bedoeld, en wellicht de MG 5, maar daarvan is de verkoop in NL nog niet gestart dacht ik. Ik vind wel dat de Space Vizzion lang op zich laat wachten, aangezien die al een paar jaar terug gepresenteerd is. Ik kan me ook goed voorstellen dat als de eerste station BEV beschikbaar komt, deze als warme broodjes over de toonbank gaan, zeker als je veel eerder bent dan de concurrentie.
Ik wacht inderdaad ook op een station. Ik had ook begrepen dat MG er een gaat introduceren:
https://news.mgmotor.eu/p...l-electric-station-wagon/
Precies dit. Ik ben van een Megane station diesel naar een Kia E-Niro EV gegaan. Een quasi SUV. Noodgedwongen bij gebrek aan keuze. Had graag een "normale" station EV gereden.
Gelukkig wordt de keuze met de week ruimer :)
Eens, ziet er prima uit qua uiterlijk en ook qua specs. EV rijden wordt steeds meer gemeengoed, hoe meer EV's en rijden hoe beter denk ik dan maar.
Een geweldig dashboard?,wauw, dat is dan het eerste van Renault.Maar……….smaken verschillen😎
Tweakers is nogal van de Tesla. Elke nieuwspost over een andere auto wordt die er veelal bijgehaald om te vergelijken en te laten zien waarom die beter is.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 26 juli 2024 12:49]

Het klinkt een beetje als een grote faal dit, maar het zal van de prijs afhangen.
300km WLTP is echt te weinig vandaag de dag (dit betekend ca. 200km in praktijk).
Ook vind ik het vreemd dat de 60kwh versie 470km krijgt, aangezien die zwaarder wordt en dus minder efficient.
300km WLTP is echt te weinig vandaag de dag
Ik zou denken dat dit afhangt van iemand zij rijgedrag. Voor een groot deel van de verplaatsingen die mensen doen met hun wagen is dat ruim voldoende.
Tuurlijk, het hangt altijd af van rijgedrag. Maar de WLTP waarde haal je nooit, tenzij je alleen maar 80 rijd op de snelweg.
Met mijn Mazda MX-30, meer dan genoeg bereik voor mijn dagelijkse woon-werk verkeer. 80km enkele reis. Deze heeft slechts een pakket van 35,5KWh. Dus lekker kiezen wat voor jezelf handig is. Ik vind het een fantastische auto. Maar iemand anders kan deze waardeloos vinden. De concurrentie, zelfde prijs, heeft vaak minder auto en meer KWh. Maar voor mij dus helemaal niet nodig en gekozen voor de prachtige Mazda met mooie afwerkingen en weinig kunststof.

Vakantieauto hoor ik? Nee dat is niet voor deze Mazda, maar wie koopt er nou een auto voor 1-2 ritten in het jaar? Dan leen ik via de dealer een CX-30 voor een schappelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door Paco_NL op 26 juli 2024 12:49]

Ik blijf het jammer vinden dat Mazda bij de MX-30 maar een maat accu aanbied. De MX-30 is namelijk best een fraaie auto, en die 35.5 kWh zal prima zijn voor veel mensen. Maar als ze ook een 55 a 60 kWh versie zouden aanbieden, net zoals Renault in feite doet met deze Megane (zij het 40 en 60 kWh), dan zou Mazda toch een veel grotere markt kunnen aanboren. Als ze dan ook nog eens een 3-fasenlader zouden aanbieden, zou de MX-30 best wel eens een fantastische up-to-date aanbieding kunnen zijn, en mensen die het niet nodig vinden kunnen dan nog steeds voor de goedkopere variant gaan. Kortom, let the market decide...

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 26 juli 2024 12:49]

Wat echt jammer is, is dat men denkt honderden kilometers reikwijdte nodig te hebben, terwijl het gros het dorp niet uitkomt (grof gezegd) . Mijn MX-30 wordt, als het goed is, komende week geleverd, ik ga er 150 KM per dag mee rijden. Thuis laden, naar het werk, daar aan de stekker en weer retour. Meer dan genoeg voor mij.
Vakantieauto hoor ik? Nee dat is niet voor deze Mazda, maar wie koopt er nou een auto voor 1-2 ritten in het jaar? Dan leen ik via de dealer een CX-30 voor een schappelijke prijs.
Prima oplossing voor jou natuurlijk, alleen geen oplossing in het algemeen. Dit kun je doen met 5 autos, maar je kunt geen honderden of duizenden ICE wagens op voorraad hebben puur voor die 1-2 vakantieritjes die heel Nederland elk jaar graag doet.

Uiteindelijk zullen we dus toch ook EVs moeten hebben die geschikt zijn voor die 1-2 ritten in het jaar.
Die zijn er ook wel. Hyundai Kona/Kia e-Niro hebben 450+ KM range (WLTP) die in de praktijk daar erg dichtbij komen (mits je niet 160 KM/h op de autobahn gaat rijden).

Paar jaar geleden naar Denemarken op vakantie geweest. Dat adres even opgezocht en gekeken hoe lang je onderweg bent met een ICE volgens Google Maps: 6 uur en 41 minuten.

Vervolgens ABRP erbij gepakt, Kia e-Niro als voorbeeld genomen en uitgaande van een volle accu als we vertrekken. Totale reistijd inclusief laden: 6 uur en 57 minuten. 3 oplaadmomenten varierend van 8 minuten tot 30 minuten, met elk ongeveer anderhalf uur ertussen. Ik denk zelfs dat het met 2 oplaadmomenten ook prima te doen is, zeker als je het combineert met lunch/diner.

Prima te doen dus, zelfs voor de langere ritten.
Ja, ik heb een Model S 100D.. Ik ga elk jaar met de auto op vakantie. Trips van 1600+ km. Dat het wel kan dat weet ik :) Maar ik weet ook dat mijn Model S een hele dure auto is met een hele dikke accu.

Ik ben benieuwd welke kant we op gaan. EVs met een grote accu zijn gewoon onbetaalbaar voor een fors deel van de bevolking. Dus we zullen veel kleine EVs krijgen met kleine accu's. Daar willen we toch hopelijk geen 'dikke' EVs voor op voorraad houden zodat ze in de vakantie verhuurd kunnen worden.

En dan hebben we ook nog het sleurhutprobleem. Dat is met een EV ook nog een uitdaging.
Valide argumenten inderdaad. Ik verwacht ook nog wel veel ontwikkeling op accugebied en efficiency zodat het toch bereikbaarder wordt voor veel mensen.

Caravans zijn en blijven een probleem met EV's inderdaad. Mooie reden om ze te verbieden? :+
Verbieden is niet nodig. Het probleem van de combinatie caravan/EV is alleen op te lossen met een aanpassing van de caravan zelf. Accu en hulpmotor in de caravan die meehelpt tijdens de rit en dubbelt als mover op de plaats van bestemming. Ik weet alleen niet of zo'n combinatie ook stabiel is..
Kia e Niro mag geen caravan/vouwwagen trekken. Leuk dat hij groter is en een beter bereik maar hoe komt die caravan in Frankrijk/Italië?

[Reactie gewijzigd door loki504 op 26 juli 2024 12:49]

Dat klopt, maar wie had het over een caravan? :)
Als je het over een vakantie auto hebt moet hij toch wel een beetje caravan/vouwwagen kunnen trekken.
Dat verschilt per persoon :) Ik heb zelf geen caravan/vouwwagen dus voor mij persoonlijk maakt het niets uit.

Maar caravans e.d. gaan inderdaad echt wel een uitdaging worden met een EV. Ik heb verhalen gelezen van mensen die er mee naar Zuid-Frankrijk zijn gereden maar hun reisverslag klinkt meer als een martelgang dan een vakantie. Om de haverklap laden, in 90% van de gevallen je caravan moeten ontkoppelen bij de lader in verband met ruimtegebrek en niet harder rijden dan 90km/h en/of hopen dat je achter een vrachtwagen kunt hangen ...
Dat ben ik niet met je eens. Ik ga graag ergens met de auto heen maar verblijf altijd in een hotel (of huisje/appartement/stacaravan) op locatie. Sleurcapaciteit interesseert mij echt helemaal niets. Op m'n vorige werk ging het zowat nergens anders over. Ik kon het je eerlijk gezegd niet vertellen hoeveel "dat ie kon trekken". Vast wel wat, ik reed destijds een Citroen C5 (2.0 HDi met 165pk) en dat ding was behoorlijk snel.
Uiteraard gaat niet iedereen met de sleurhut op vakantie. Genoeg mensen gaan inderdaad in hotels/appartementen en dat is ook meer dan prima. En iedereen gebruikt zijn auto voor een ander doel. Maar een deel van de vakantie mensen gaan wel met de sleurhut op vakantie. En daarin is EV gewoon een nachtmerrie. Gelukkig kunnen we tot 2030 gewoon benzine auto's blijven kopen.
Mag model x van tesla geen caravan trekken?
Model x mag het inderdaad wel😱. De meeste EV's mogen het niet.
Een Volkswagen ID4 heeft een trekvermogen van 1000 kg. Dus met die ev zou het kunnen. Geen idee overigens of 1000 veel of weinig is.
Kleine caravan lukt nog wel. Maar wil je wat ruimte/luxe ga je het niet redden Tesla Model x kan wel een aardige caravan trekken.

Maar goed voor een maanden Tesla M X ben je 3k kwijt. Dat is ook niet echt een optie.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 26 juli 2024 12:49]

Hangt ook weer van je vakantie af. Mijn ouders gingen bijna ieder weekend naar een andere camping met de caravan. (Tussen mei en oktober) dan ga je die echt niet elke keer huren. Dat is onbegonnen werk.

Ook ik moet er niet meer aan denken. Ik mag bv alleen automaat rijden. Afgelopen 2 vakanties in de stress en paniek omdat het verhuur toch niet de gewenste auto kon leveren omdat de andere persoon nog niet terug was. Of total löss had gereden. En dan mag ik 2 keer naar de camping rijden om alles mee te krijgen. Sinds dien een grote auto gehaald. Niet meer afhankelijk van andere.
Vakantieauto hoor ik? Nee dat is niet voor deze Mazda, maar wie koopt er nou een auto voor 1-2 ritten in het jaar? Dan leen ik via de dealer een CX-30 voor een schappelijke prijs.
Toch wel. Wij zijn naar Italië gereden met een Skoda Fabia station, een auto in het B-segment. Met een baby op de achterbank en alle bagage gaat het allemaal maar net qua ruimte.

Met het oog op eventuele gezinsuitbreiding, gaan we komend jaar voor een station in het D-segment kijken (denk aan een Mazda 6, Toyota Avensis of iets gelijkwaardig), puur voor die eenmalige of 2 ritten per jaar. Helaas is een EV nog geen optie gezien onze eisen.

Daarnaast geniet je het hele jaar door van de voordelen van een grotere auto natuurlijk. En voor de kosten (verzekering, wegenbelasting, etc.) hoef je het niet te laten want dat is tientjes werk.
En voor de kosten (verzekering, wegenbelasting, etc.) hoef je het niet te laten want dat is tientjes werk.
Dat is te kort door de bocht. Een grotere auto is ook duurder en de afschrijving dus hoger. Kijk naar de praktijkcijfers die de consumentenbond verzamelt en je zult zien dat per segment de gemiddelde kosten per maand minimaal een honderd euro hoger liggen. Dat betekent dat je 1200 euro per jaar extra betaald voor die vakantie-eisen. Ik vindt dat nogal wat.
Je kunt ook wat out-of-the box denken en loslaten dat je alleen een 100% oplossing accepteert: zoek een familielid, vriend of kennis met een grotere auto en regel het zo dat je ruilt van auto tijdens de vakantie. Dat is wat ik heb gedaan. Het nettoresultaat is nog steeds klimaat-positief.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 26 juli 2024 12:49]

Een grotere auto is ook duurder en de afschrijving dus hoger.
Op zich een valide punt hoor, alleen geldt dit voornamelijk voor nieuwe en jonge tweedehands auto's. Een tweedehands auto van pak 'm beet 8-10 jaar oud schrijft niet meer zoveel af. Sterker nog, ik heb in het verleden auto's geïmporteerd uit Duitsland en Engeland die ik na maanden/jaren van gebruik heb verkocht voor hetzelfde bedrag als waar ik ze destijds voor heb gekocht (of zelfs heb verkocht met winst!) - ergo: 0 afschrijving.

Ik noemde daarom ook Mazda en Toyota als voorbeelden in m'n eerdere post. De kwaliteit van deze merken is dusdanig hoog dat van onverwachte defecten nauwelijks sprake is; ze gaan gewoonweg niet kapot (of je moet écht pech hebben natuurlijk, dat kan altijd). De balans valt dus eigenlijk best gunstig uit qua maandelijkse/jaarlijkse kosten. Als ik voor mijn situatie spreek, dan ben ik waarschijnlijk enkel wat meer kwijt voor brandstof en wegenbelasting (en mogelijk verzekering) als ik 2 segmenten hoger ga rijden.
Je hebt gelijk dat de afschrijving afneemt naarmate de leeftijd toeneemt. En als je slim koopt en verkoopt kun je de afschrijving ook nog verminderen, maar dat laatste is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
Mooi bruggetje overigens: met slim afspreken kun je een goedkopere EV rijden en nog steeds met een dikke auto op vakantie :)
Het ging mij over je "faal" opmerking.
Nogmaals de meeste wagen doen nooit of bijna nooit een rit van 200km, dit is dus ruim voldoende voor de overgrote meerderheid van ritten.

De noodzaak van sommigen dat elke EV 500km kan rijden is absurd en effectief een "faal".
Ik heb een ID.4 die volgens WLTP 500 km moet kunnen.

Als het 4 graden is en ik 'm 90% oplaad (WLTP is dan 450) en een rit doe naar schoonfamilie 100 km verderop, dan is op de terugweg 's avonds (130 km/u mag je dan, dus dat rij ik ook) toch best al krap en kom ik met 50 km over thuis. En dan heb ik de heenweg 100 km/u gereden, want dan is het nog overdag.

Als een auto dan volgens WLTP 300 km kan, is dat gewoon onmogelijk in onze situatie.
So effing what? Zoals in het andere topic: dan is DEZE die maar 299 km ver kan op 1 lading en jij absoluut noodzakelijk 300 km MOET hebben toch niet voor jou, nu toch niet moeilijk? Waarom doet men altijd zo moelijk als het om Ev's en bereik gaat terwijl elke statistiek gewoon aanduid dat dit voor de overgeote meerderheid van mensen geen probleem is?
helemaal mee eens, denk dat ik het niet zo handig heb neergezet en op kritiek lijkt, maar ik heb inderdaad aantal jaren gewacht op een ruime auto die altijd 250 km moet kunnen rijden, en dat kan deze.

Ben er erg tevreden mee, fijne auto hoor en over paar jaar weer eens kijken wat er dan op de markt is :)
Dan heb je ook een auto te pakken die niet bepaald bekend staat om z'n efficientie. Maar WLTP moet je inderdaad met een korrel zout nemen inderdaad.
De problemen die dat voertuig heeft, qua techniek en software zijn niet representatief voor alle elektrische auto's. Zeker in dit geval niet. Je hebt met je ID.4 ook een auto die veel varieert qua rijbereik en niet helemaal lekker in elkaar zit en qua accucapaciteit ten opzichte van rijbereik bijzonder slecht scoort. De (veel oudere) Kia e-niro komt heel veel dichter bij het opgegeven WLTP bereik bijvoorbeeld, net als Tesla en andere voertuigen. De ID serie van VW staat gewoonweg bekend om hun twijfelachtige rijbereik door onder andere verouderde accutechniek. Ik denk niet dat je een ID.4 als voorbeeld moet nemen voor dit soort dingen, dat is niet eerlijk ten opzichte van elektrische auto's in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 juli 2024 12:49]

Ik ben toch wel aardig tevreden over de auto hoor, vooral met de huidige temperaturen heeft ie een mooie actieradius, 350 km bij 130 km/u is voor mij prima.

Lekker ruim ook, ben wel mee eens dat SW stukken beter moet, maar dat gaat straks hopelijk gebeuren via OTA en Herbert Diess's interesse hoe Tesla het aanpakt.

Ik wist niet dat de ID.4 trouwens zo achter lag met accu techniek, daar heb ik me dan weer niet in verdiept.
Ik rij zelf ID.3 en ik zit consequent toch vrij dicht bij WLTP. 90% WLTP is gewoon goed haalbaar in de zomer. Winter verwacht ik meer impact door temperatuur dan bij Hyundai Kia door accuverwarming en ontbreken warmtepomp. Ik ben benieuwd hoe de Renault het op dat vlak gaat doen.
Maar de WLTP waarde haal je nooit, tenzij je alleen maar 80 rijd op de snelweg.
Klassieke denkfout. Waar een auto met verbrandingsmotor (zonder hybridetechniek) het zuinigst is op snelwegen en het onzuinigst in stadsverkeer, is een EV juist zuiniger in stadsverkeer door regeneratie van remenergie. En dan is het zeker wel mogelijk om het WLTP-verbruik te halen.

En terugkomend op je eerdere opmerking:
Ook vind ik het vreemd dat de 60kwh versie 470km krijgt, aangezien die zwaarder wordt en dus minder efficient.
Paar dingen:
- Dat extra gewicht heeft vooral een nadelig effect bij optrekken, als je eenmaal rijdt zal het nauwelijks extra energie kosten. En bij afremmen zal die stroom door regeneratie weer grotendeels (50-80%) weer teruggewonnen worden.
- Als het goed is geeft de fabrikant alleen de 'bruikbare' capaciteit van de accu's op. Om de levensduur te verlengen zorgt het BMS ervoor dat de accu's nooit helemaal leeg gereden worden, en ook nooit tot 100% opgeladen. Afhankelijk van hoe het systeem is ingeregeld, is de werkelijke accucapaciteit al gauw zo'n 20-25% groter dan wat is gespecificeerd. Een accupack van 60kWh is dus niet twee keer zo groot/zwaar als eentje van 30kWh.
- Daarbij komt dan het gewicht van de rest van de auto nog, dat blijft gewoon hetzelfde.

Ergo: een twee keer zo grote accucapaciteit betekent inderdaad geen 2x zo grote range, maar dat het de range drastisch verhoogt is logisch.
Gezien het formaat auto/doelgroep is deze gericht op gezinsgebruik, zo'n auto waar alles in kan om uren op de Franse autoroute te verslijten, en dan is 300 niet bijzonder lijkt me.
Ik denk dat renault beter weet dan jou welke doelgroep ze hiermee aanspreken ;-)
Zeker weten zij dat (nog) beter dan litebyte ;-) , vandaar ook dit typische Franse ontwerp.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 26 juli 2024 12:49]

Gewicht boeit veel minder bij een EV. Een EV wint die energie weer terug wanneer je afremt. Bij een ICE is dat anders, want die heeft minder middelen om de energie terug te winnen. Dus moet die een groter gewicht in beweging brengen en gooit het grootste deel van die energie weer weg bij het afremmen.

Verbruik bij EV is voornamelijk: rolweerstand, luchtweerstand en dingen als verwarming/koeling van cabine en accu's. Natuurlijk wordt de rolweerstand wat hoger met een hoger gewicht, maar dat is beperkt.
Regeneratief remmen heeft geen rendement van 100%, maar round-trip zeker wel 70%, misschien wel meer dan 80%.

Gewicht besparen scheelt wel iets bij een EV, maar je verhaal klopt grotendeels wel. De winst door gewichtsvermindering is veel beperkter dan bij een ICE auto. En verwarming kost helaas een hoop extra stroom, aangezien de elektrische aandrijflijn zo efficient is dat er bijna geen warmte te scavengen is, al kun je dat deels opvangen met een warmtepomp en/of stoel/stuurverwarming ipv de hele cabine te verwarmen.
Bij een Tesla is Battery to wheel ongeveer 80% efficient en wheel to battery ook ongeveer 80%. Dus round trip is 64%. Bij een ICE ben je blij als je 10 tot 20% haalt. Fuel to wheel is bij een normale ICE auto zo'n 25%, en bij remmen verdampt alles (zolang je geen hybride hebt). Bij hybride win je wel wat terug, maar die halen doorgaans geen 80% efficiëntie doordat ze minder zware elektromotoren en accu's gebruiken.
De Megane is traditioneel de standaard vertegenwoordigers leasebak, dus ik neem aan dat Renault wel weet wat ze doen in dit segment. De prijs zal dus, neem ik aan, zeer concurerend worden
Ik reken nog met de vuistregel dat je €100 per km range betaalt. Dus 470 km range = €47.000, en dan nog wat opties erbij, zeg vanaf €52.000,- ?
Ik denk vanaf €32.500 voor de versie met de kleine accu en €37.500 voor de grote accu. Als het hoger ligt prijzen ze zich echt uit de markt. De auto lijkt me kleiner dan een ID.3 en een e-C4.
Ik zou 'm best duurder verwachten dan de ID.3. Dit interieur ziet er behoorlijk wat luxer uit dan de ID.3 en als andere eigenschappen (geluidskwaliteit, afwerking, materiaalgebruik, geluidsdemping, etc.) allemaal ook van een hoger niveau zijn, zou duurder gewoon logisch zijn. Bedenk dat een ID.3 qua interieur, afwerking en andere eigenschappen zoals het geluidssysteem veelal biedt wat gelijk staat aan een Up! of Polo hè. Er is ontzettend veel bezuinigd door VW op de ID serie en ontzettend veel te winnen voor andere merken door iets beters te bieden en de lat ligt best wel laag.

Om in VAG termen te spreken, de ID.3 is de Skoda Fabia onder de elektrische auto's, niet de Golf. Ondanks dat VW dat soms zo doet lijken. Dat is een klasse of twee onder de Megane. Ondanks dat de Fabia veel interieurruimte heeft, is interieurruimte niet het enige waarop een klasse auto's gebaseerd is hè. Een Audi Q5 heeft van binnen ook minder ruimte dan een Dacia Jogger. Maakt dat de Dacia Jogger de auto die duurder had moeten zijn dan?
Ik rij zelf een ID.3 en heb daarvoor een Ioniq en een Grand Scenic III gehad. Daarnaast tijdelijk een Kona. Ik deel de mening dat de ID.3 qua afwerking geen Golf is... maar ik plaats hem absoluut op een hoger niveau dan bijv. een Kona. Het harde plastic is echt wel van betere krasvastere kwaliteit dan dat van de Kona. Het ziet er verder gewoon netjes uit, de auto is erg stil. Ioniq had meer zachtere materialen maar had weer slechtere geluidsisolatie (rijgeluiden).

Zoals jij het schetst vind ik wel erg negatief, zo dramatisch is het niet.
Zoals jij het schetst vind ik wel erg negatief, zo dramatisch is het niet.
Dat ligt aan je vergelijkingsmateriaal. Je noemt een Kona, een auto die bekend staat om de slechte isolatie en het vele rij/rol/windruisgeluid dat naar binnen komt en wat qua elektrische auto's wel echt de instapper is. Dat is de minste uit de markt pakken om mee te vergelijken die ook nog eens 2 jaar ouder is qua model en de niet elektrische zelfs 4. Ook doet de Kona veel dingen wél beter dan de ID.3, die je niet noemt. Je bent ook vrij selectief dus. Natuurlijk heb je zelf zaken die belangrijk of niet belangrijk zijn voor je en maak je daarop een keuze. Maar dat is persoonlijk. Ik doelde meer op het algemene plaatje van een ID.3 dat mij erg tegenvalt. Bedenk dat de Kona eigenlijk past in het rijtje Kia Stonic, Mazda CX-3, Peugeot 2008 en dat de ID.3 qua prijs meer richting de VW Golf, Kia e-Niro, enzovoorts gaat. De basis van de Kona helpt dus niet mee hè. De auto is ontworpen voor een lager segment.

Ik kijk zelf naar wat een gemiddelde ICE en elektrische auto voor rond die prijsklasse kunnen bieden (dus niet één variant, maar de hele markt). Er zijn auto's (zoals een MX-30) die goedkoper zijn een interieur, afwerking en ergonomie hebben die boven een golf staan. Natuurlijk hebben ze ook nadelen, zoals het rijbereik. Maar de eerdergenoemde Kona komt in de praktijk gemakkelijk aan de 400KM met een 64kWh accu, waar een ID.3 dat over het algemeen net niet weet te redden met een 82kWh accu. En dat terwijl de auto's even groot zijn...

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 juli 2024 12:49]

Een ID.3 is een stuk ruimer dan een Kona. En met 58kWh accu kom ik bijna 400km. Dus ik zou niet weten waarom je dat met de 77kWh niet gaat lukken. Megane is nog korter dan een ID.3 maar weer een langere motorkap en kortere wielbasis. Ik verwacht daarom een kleinere interieurruimte dan de ID.3. Kofferbak mogelijk wel weer groter, 440L zegt Renault zelf. Of het echt praktisch is zo'n diepe bak weet ik niet.
Een 58kwh ID.3 komt alleen met 100% stadsverkeer bijna aan de 400km rijbereik. In die situatie komt een Kona op bijna 550KM uit. Zodra je 100 gaat rijden kakt het rijbereik van de auto's vrij snel in. Op 130 kakt de ID.3 nog veel verder in dan de Kona.

Een ID.3 kan een stuk ruimer aanvoelen. De binnenmaten zijn maar beperkt groter bij de ID.3. De buitenmaten tussen de ID.3 en Kona zijn praktisch gelijk. Andere manier van ontwerpen aan de binnenkant hè, andere prioriteiten etc.
Gezien het prijspijl van de ID3 zou ik hem iets lager verwachten, zo rond de 45.000.. maar time will tell.

[Reactie gewijzigd door BCC op 26 juli 2024 12:49]

Inderdaad, Franse auto’s zijn in de lease vaak interessant omdat ze qua aanschaf/leasebedrag goedkoper zijn dan hun Duitse evenknie.
Franse auto's zijn vaak in verhouding duurder in de lease, omdat ze harder afschrijven. Alleen zijn ze vaak goedkoper te rijden door lagere bijtelling door de lagere prijs. Maar als je een Franse auto van 35k pakt, dan is de leaseprijs per maand vaak hoger dan een duitse auto van 40k.
Dat is niet mijn ervaring. Ik lease al meer dan 15 jaar, enigszins prijsbewust, en dan zit je snel op Peugeot of Renault.

[Reactie gewijzigd door oef! op 26 juli 2024 12:49]

Ik lease ook al 18 jaar en dit komt toch altijd duidelijk uit mijn Excel vergelijkingen naar voren. Leasebedrag dat de leasemaatschappij rekent per maand is altijd significant hoger voor Franse auto's bij gelijke catalogusprijs. Dus wil je uitkomen op hetzelfde leasebedrag dan moest je altijd voor goedkopere auto gaan als het gaat om Franse auto's. Totaal zal het nog steeds gunstiger zijn als consument, en dat komt doorgaans doordat Franse auto's rijker zijn uitgerust voor een lager prijspunt als hun Duitse tegenhangers. En dat zie je dan weer terug in de bijtelling.

Edit:
Even snel voorbeeld bekeken (35000km/j en 48 maanden)
VW Golf Variant - Catalogus prijs 29000 euro - leasebedrag 501 euro per maand
Peugeot 308 SW - Catalogus prijs 28250 euro - leasebedrag 537 euro per maand.

Dus een vergelijkbare klasse met lagere catalogusprijs, maar wel 36 euro per maand hoger lease bedrag.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 26 juli 2024 12:49]

je vergeet wel dat bijv een vw nagenoeg altijd in de basis een stuk kaler is dan een bijv een renault.
Ik weet nog goed dat ik ooit de 14% bijtellingknaller megane gt line heb geleast. Alle opties aangevinkt en dat lag in de prijs redelijk gelijk aan een kale golf met 4 cilinder dieseltje.
Plus je al die opties op de golf (die je eigenlijk nagenoeg volledig betaal in de leaseperiode) dan komt die opeens grof hoger uit.

En een belletje en onderhandeling met de leasemaatschappij geeft ook nog wel eens wat voordeel, maar voor de meeste is dat een wagenparkbeheerder die gewoon zijn lijstje afvinkt dus dan kom je niet veel verder :+

[Reactie gewijzigd door thefox154 op 26 juli 2024 12:49]

je vergeet wel dat bijv een vw nagenoeg altijd in de basis een stuk kaler is dan een bijv een renault.
Dat schrijf ik letterlijk in mijn reactie ;) .

Het heeft puur te maken met de afschrijvingen. De restwaarde van een Franse auto is gewoon lager als die van een Duitse wagen. En dat heeft puur weer met de vraag te maken en de prijs die ze er op de 2e handsmarkt voor kunnen vragen. Dat bepaalt wat de afschrijving is voor de leasemaatschappij en dus wat ze moeten vragen.
Voor een hoop mensen is 200 km ruim genoeg voor dagelijks gebruik.
Dagelijks verkeer wel ja, die 30km naar kantoor.. maar de vrijheid om even bij oma op bezoek te gaan aan de andere kant van de provincie vergt toch iets meer, als straks de basisversies 300km in de winter kunnen dan is er geen verschil meer.
Mijn oma heeft geen snellader (of überhaupt een wallbox), en na de koffie en een gebakje ga ik toch graag terug. Nu kunnen we dit 2x doen zonder tanken, met de basis Megane straks niet een keer zonder een half uur bij de snellader te staan.
Die situatie geldt niet voor iedereen, maar uiteraard heeft iedereen eigen wensen als het gaat om range, laad/tank mogelijkheden, etc. Ook het ongemak van moeten bijladen is natuurlijk een persoonlijke kwestie, want hoeveel wil je extra betalen voor range die je bijna niet gebruikt? Dus dit wordt zeker niet voor iedereen de perfecte auto, maar dat hoeft ook niet.
Anoniem: 345323 @onok6 september 2021 11:09
De BMW i3 met 42 kWh (39 oid effectief) haalt in de praktijk ook gemakkelijk 300km. Dus zo gek is het niet.
Ja dat is wel wat dubieus: 50% accu capaciteit erbij en meer dan 50% extra bereik.

Kan natuurlijk zijn dat ze in allebei de varianten zo’n 5Kwh niet laden om de accu te sparen. Dan komt er effectief meer dan 50% accu capaciteit bij.

Als deze niet te duur wordt gaan we m veel zien denk ik, gewoon een net model met een redelijk bereik.
Ja dat is wel wat dubieus: 50% accu capaciteit erbij en meer dan 50% extra bereik. .
Niet zo dubieus. De interne verliezen zijn minder in een grotere accu.
Die 470 Km is complete onzin natuurlijk. Dan zou hij iets efficiënter zijn dan een model 3. Er is geen enkele elektrische auto net zo efficiënt als een Tesla model 3 op dit moment. Hij heeft ook geen speciale nieuwe hardware o.i.d. , of extreem lage weerstand. Ik denk dat dit ding net de 350 km aantikt als je netjes 100 rijdt.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 26 juli 2024 12:49]

Ik zou niet zo snel onzin roepen. Een E-niro of Kona komt ook akelig dichtbij een Model 3 in real-life situaties.

https://www.naf.no/elbil/...v-winter-range-test-2020/
Een Kona komt in de winter gewoon 1 km verder dan een Model 3.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 26 juli 2024 12:49]

De eerste Hyundai Ioniq is ook flink efficient en duldt alleen de SR+ Model 3s voor zich als ik ev-database mag geloven, maar die heeft nog niet zo'n grote accu.
De nieuwe Model 3 met warmtepomp doet het weer een stuk beter. Dus je moet het wel vergelijken met huidige model. De vorige model 3 verwarmde gewoon met gloeidraad, en was heel erg inefficiënt daardoor.
De oude ioniq was efficiënter, maar die had niet de luchtweerstand van een baksteen zoals deze Megane lijkt te hebben. Daarentegen heeft de Renault Zoë wel een redelijk bereik (~350km op een mix van 80 en 100 wegen in de zomer met een 50kWh accu), dus 400km moet de 60kWh Mégane in vergelijkbare omstandigheden kunnen halen.
Ik heb een Ioniq 28kWh gehad. Daarmee reed ik in de zomer 12,5kWh/100km. Ik heb nu een ID.3 en daarmee doe ik 14,9kWh/100km. Ik verwacht dat de renault iets efficienter gaat zijn dan de ID.3 omdat hij lager is. Zeg eens dat je in de praktijk 14kWh/100km gaat verbruiken. Dan kom je met 60kWh aan 428km range. In de winter zal het minder zijn. Dat is sterk afhankelijk van of er accuverwarming gebruikt wordt (zoals de ID.3) en/of hoe efficient de verwarming/(warmtepomp?) is. De Ioniq deed dit op alle vlakken goed en verloor in de winter niet heel erg veel range. ID.3 heb ik nog geen ervaring mee in de winter.
Grote faal, grote woorden, alles afhankelijk van prijsstelling en meer. Maar die range ja, dat viel me wel op, bij een niet idioot aerodynamische vormgeving is 470km WLTP op 60kWh enorm efficiënt. Gaan we zien. Mijn Polestar 2 zat op 470km WLTP op 78kWh, maar daar staan wel waarschijnlijk minder PKs voor de Mégane tegenover. Ik haal overigens met redelijk sportief (niet asociaal - vind ik zelf ;)) 400 km in de zomer, 325 in de winter.

[Reactie gewijzigd door ElectroDonker op 26 juli 2024 12:49]

Ik heb een benzineauto met een bereik van 800KM, maar ik denk niet dat ik daar ooit meer dan 200KM mee heb gereden in een rit, of meer dan 350KM op een dag. Voor mij voldoet dit bereik prima. Als ik verder moet dan pak ik wel de trein.
470 km WLTP met een 60 kWh batterij betekent een gemiddeld verbruik van 12,8 kWh per 100 km. Dat is zeker niet onmogelijk op de WLTP cycle (veel stadsverkeer en op lage snelheid). Wel vreemd inderdaad dat de versie met kleinere batterij iets meer zou verbruiken (13,3 kWh/100 km), maar er staat ook maar weinig informatie over bruto/netto capaciteit etc.

Ter referentie: een Hyundai Kona komt bijvoorbeeld op 13,2 uit en dat is een auto die bekend staat om de efficiency. Deze Mégane zou dus nog een stukje zuiniger rijden.

Ik vind het mooi om te zien dat Renault voor efficiency heeft gekozen ipv het simpelweg monteren van een grotere batterij. Dit scheelt weer een stuk in de kostprijs en dat brengt elektrisch rijden weer dichterbij voor de massa.
"In dat geval is in dertig minuten laden een bereik van 300km toe te voegen"

Ok totaal niet interessant dus. Ik rij zelf elektrisch en het trage snelladen is toch echt wel een euveltje, zeker icm de 30% bereikdaling bij negatieve temperaturen.

Ik ben afgelopen weekend met mijn vader naar de kust gereden en omdat er twee auto's op een laadpunt stonden, laadde de auto natuurlijk maar op 3,5 kw (paal kon max 7 aan). Einde van de dag was de auto niet vol, en toen ik zei dat we dus onderweg even moesten snelladen zei hij meteen dat hij als volgende leaseauto gewoon weer benzine ging rijden vanwege het ongemak.

En gelijk heeft hij, een elektrische auto heeft qua comfort veel voordelen, maar praktisch is het toch een stap terug.
Ik weet niet hoever je van de kust woont, maar 300 km lijkt me zat om op en neer te kunnen (uitgaande van Nederland, het land is maar 150 km breed). En als je naar de Alpen rijdt, neemt men toch vaak een pauze elke tweeënhalf uur. Toegegeven, 30 minuten is een wat langere pauze, maar is ook zo voorbij als je een bakje koffie haalt en even de benen strekt.

Met de concurrentie (Ioniq 5, Tesla, 150 kW+ laden) kan die pauze zelfs nog een stukje korter en kun je ook verder rijden tussen die pauzes, dus het is maar net hoe groot je dat probleem zelf maakt.

Als je blaas/maag ritten van 800 km aan een stuk vol kan houden, dan is een dieselauto je grote vriend, maar dan moet je je afvragen hoe verantwoord je bezig bent.
Als je naar de alpen gaat en je hebt een bereik van 300 kilmometer en je gaat met 100km gemiddeld vanwege de snelweg, kun je inderdaad 3 uur rijden. Maar dan moet je het geluk hebben dat je een tankstation vind waar je je auto kunt opladen. Als dat betekend dat je na 2 uur al moet stoppen, gaat je reis echt veel langer duren. Ook zit mijn benzine auto na een minuut weer vol en kan ik daarmee 600 kilometer rijden (of meer als ik mijn rechter voet iets meer beheers). Ik kan na 5 minuten mijn auto vol hebben en een kort rondje lopen. Dan nog alle verhalen van mensen die uren moeten wachten voor ze kunnen gaan opladen. Voor een route als Rotterdam Zermatt is het het verschil tussen wel of niet in 1 dag rijden.

Elektrisch is leuk als auto voor naar kantoor. Ik zou, als ik er een zou hebben, mijn auto op kantoor kunnen opladen. Maar voor lange afstanden, vakanties, etc, is het wel handig om een tweede auto ernaast te behouden.
ondertussen zijn er op de grote routes meer laadstations te vinden dan tankstations. ;)

en dan nog, die ene dag in het jaar "ongemak" (aka: rustig rijden, je bent op vakantie, niet de vlucht) staat niet echt in relatie met het gemak de rest van het jaar.

[Reactie gewijzigd door flippy op 26 juli 2024 12:49]

Daarom zou ik, als ik een elektrische auto zou willen, deze als primaire auto gebruiken, maar een normale auto behouden voor als ik ergens heen ga. Voor naar mijn werk is het perfect om elektrisch te rijden, ik kan de auto op mijn werk opladen. Verder zijn elektrische auto's nog steeds problematisch. Het gemak van een normale auto is te groot om deze weg te doen.
ik denk dat je eens een stapje achteruit moet doen en objectief naar de cijfers kijken.
Het is van hier tot aan de kust 230 km exact, maar gezien files ben je sowieso al wat meer kwijt. Op dat halfuur laad je overigens niet 100% maar laad je "slechts" 60% bij.

Ik heb uitgerekend hoe lang ik onderweg zou zijn naar oostenrijk, zelfs met het efficientieverlies / km bij dergelijke hoogte verschillen niet acht genomen ben ik zo'n anderhalf uur langer onderweg.

Dan huur ik wel een benzine auto ;)

Neen, als ervaren elektrisch rijder kan ik stellen dat elektrisch rijden nog steeds niet volwassen is, en merken nog steeds niet snappen dat snel laden veel belangrijker is dan range.
De Kia EV6 komt ietwat in de buurt van comfortabel reizen met laden, maar is het nog altijd niet.
Afgelopen zomer omdat je niet mocht blijven slapen in Duitsland een diesel gehuurd om naar Oostenrijk te rijden. Normaal is met een overnachting is Oostenrijk met een EV (mijn geval een Kona) prima te doen. Volgens ABRP zou ik +- 2,5 uur langer onderweg zijn met de EV en daar had ik op een rit van 1100km geen zin in.

De Ioniq 5 / Kia EV6 zou dit al een stuk meer inperken. Een kwartiertje stoppen moet je toch wel een aantal keer doen. Daarnaast moet je niet vergeten dat een reguliere routeplanner geen tijd meeneemt voor stops.
Daarom is 3-fase laadondersteuning belangrijk. Renault heeft dat begrepen. Dan kun je tussen de 11-22 kW laden en dan krijg je er tenminste vlot wat bij op parkeerplaatsen, restaurants etc. Dan hangt het niet meer af van DC-snelladers.

Ik zou daarom geen nieuwe EV met alleen maar 1-fase ondersteuning meer accpeteren. Ik zag de Nissan Leaf in de aanbieding. 10k afgeprijsd nu voor 25 mille. Mooie aanbieding, maar slechts 1-fase en ChaDeMo...
Moeten er alleen nog 11-22 kw laders bijkomen.

Bvb Q-park zet steevast overal 2.x kw laders :') nieuw
Ik weet niet hoor, maar je vader klinkt als een kortzichtige, ongeïnformeerde Boomer. De situatie die jij omschrijft had ik in 2014 met een LEAF die 199 km NEDC bereik had. Tegenwoordig zijn er zat auto's in de aanbieding met voldoende bereik en laadvermogen om ook langere ritten probleemloos te rijden.
Los dat jij nu als een ontzettende lul klinkt die onnodig met scheldwoorden gaat gooien (want ongeïnformeerde boomer vind ik best onnodig), zijn mensen zoals mijn vader wel de mensen die we over de streep moeten trekken.

Er zijn overigens geen auto's die 460 km inclusief file kunnen rijden. Het bereik is immers nooit berekend met 90% snelweg in het achterhoofd.
Gelukkig klink ik alleen maar als een ontzettende lul...

Ik word soms wel wat moe van alle angst en terughoudendheid om over te stappen op elektrisch. Alsof er iets heel ergs gebeurt als je onverhoopt een keer wat langer moet laden... Maar je hebt gelijk, we moeten iedereen over de streep trekken dus ik neem mijn woorden terug. Wijs jij hem er dan op dat hij tegenwoordig met diverse auto's prima lange afstanden kan rijden en met sommigen zelfs heel snel kan laden? Ik kan natuurlijk niet in zijn portemonnee kijken, maar als het om een nieuwe auto gaat moet er vast iets voor hem te vinden zijn.

Die opmerking over snelwegkilometers klopt voor bijna alle auto's. Ik geloof dat een Mercedes EQ-S over een Tesla Model S Plaid het wel redt, maar die zijn dan ook erg efficiënt en met grote batterijen uitgerust. Maar bijvoorbeeld een Model 3 LR werd door Björn Nyland getest en kwam tot 422 km op de snelweg bij 120 km/h (563 bij 90 km/h). Dus of minder dan 5 minuutjes laden bij een van de vele Superchargers, of iets minder snel rijden en wel 460 km halen.
Een golf 8 is 145.6 cm hoog, deze megane 150cm. Is toch gewoon een hatchback dit?
Bijna 5 centimeter verschil in hoogte is best veel. Een Model X is 168 cm en da's een SUV. Dus ja 150 zou je een krappe crossover kunnen noemen.
Een auto zonder ladderchassis is per definitie geen SUV, maar goed. Misschien eerst in het echt zien, ik geef toe dat het er meer crossover dan hatchback uit ziet, deze Megane.
Een Model X een SUV? Het is een sedan, geen SUV. Ik moet er niet aan denken om off-road te gaan rijden met een Model X. Waar ga je de lier bevestigen? Hoe kom je over keien heen?
Definitie kwestie. Ding wordt verkocht als SUV. Het is totaal geen off road bak. En het verschil zie ik zoals hier beschreven: https://www.oponeo.co.uk/...-4x4-car-differ-from-suvs
Dat is een mening van iemand waar ik niet achter sta. Een sport utiliteits voertuig moet aan bepaalde eisen voldoen voor ik het een SUV noem. Er moet een lier op kunnen, het moet hoog op de banden staan, een ladder frame is zeker een must en een vereiste om als SUV te gebruiken. Een SUV is namelijk een offroad auto. Dat een SUV op de weg kan is een bijzaak.

Ze mogen het ook een fiets noemen, dat maakt het niet ineens waar. Het is een gewone sedan.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 26 juli 2024 12:49]

Maar waar staat dat? Met wat jij omschrijft, denk ik snel aan een Toyota Land Cruiser, Land Rover Defender of een Mercedes-Benz G-Class. Een 4x4 off road bak wat mij betreft. Ook in het Wikipedia artikel, https://en.wikipedia.org/wiki/Sport_utility_vehicle , en da's natuurlijk de waarheid :+ , wordt aangegeven dat de term nogal losjes wordt gebruikt. Tja.

Anyway, het is nu enorm off topic. Agree to disagree ;)
Zijn dit eigenlijk standaard OLED schermen die in dergelijke dashboards worden verwerkt? Ik kon me altijd aardig ergeren aan die grijze waas op tft/lcd schermpjes, al helemaal omdat die niet mooi wegvielen in het verder zwarte dashboard.
Volgens mij zijn het meestal gewoon IPS schermen.
Ik meen me te herrineren dat het vaak Touchscreen TFT schermen waren, maar kan dat zo even niet onderbouwen met een bron.
Gewoon, het goedkoopste wat ze op dat moment kunnen krijgen idd. Meestal TFT
OLED heeft inbrandingsgevaren en ik zou het echt niet in mijn auto willen hebben! Je ziet voornamelijk zelfde UI dus dat kan catastrofaal uitpakken als ze OLED zouden kiezen. Bovendien geven ze echt weinig licht vergeleken met LCD.

Doe mij maar LCD of een soortgelijke scherm. Bovendien worden auto's juist conservatief gebouwd deels te danken aan alle veiligheidseisen en deels omdat het anders een dure grap wordt voor de producent als dat onderdeel niet stabiel/veilig genoeg blijkt te zijn.
Zijn dit eigenlijk standaard OLED schermen die in dergelijke dashboards worden verwerkt? Ik kon me altijd aardig ergeren aan die grijze waas op tft/lcd schermpjes, al helemaal omdat die niet mooi wegvielen in het verder zwarte dashboard.
Die grijze waas komt voornamelijk vanwege het feit dat een scherm in een auto over het algemeen veel extremere weersomstandigheden moet doorstaan dan de schermen die jij in je huis hebt staan. In een auto wordt het heel eenvoudig een graad of 50 en zonder veel moeite ook -30. Ik hoop dat de schermen in je huiskamer dat niet hoeven te doorstaan :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.