Renault toont elektrische conceptauto die uitschuift voor Travel Extender-accu

Renault heeft zijn Morphoz-conceptauto onthuld. Het gaat om een cross-over die in stadsmodus van een 40kWh-accu is voorzien. De auto kan uitschuiven om ruimte te maken voor een extra 50kWh-accu. Renault noemt dat de Travel Extender.

Volgens Renault biedt een 40kWh-accu in de meeste gevallen genoeg bereik. De Morphoz moet daarmee 400km kunnen rijden. Het idee is dat autobezitters voordat ze op reis gaan, een Travel Extender ophalen. Dat is een extra 50kWh-accu. Met de gecombineerde capaciteit van 90kWh zou het bereik 700km bedragen.

Om plaats te maken voor de Travel Extender schuift de voorkant van de Morphoz uit. De extra accu wordt via een klep in de bodem geïnstalleerd en het is de bedoeling dat dit bij speciale oplaadstations gebeurt. Als de accu's niet in een auto zitten, kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden om elektrische fietsen op te laden.

In de stadsmodus is de auto 4,4 meter lang en is de wielbasis 2,73 meter. Met het reisaccupakket is de totale lengte 4,8 meter en is de wielbasis 2,93 meter. Volgens Renault wordt de aerodynamica in de verlengde modus beter. De auto is 2 meter breed en 1,55 meter hoog.

Het concept is gebaseerd op Renaults CMF-EV-platform voor elektrische auto's. Het concept biedt autonome rijfuncties op niveau 3. Dat wil zeggen dat de auto zelfstandig kan rijden, maar dat de bestuurder wel moet blijven opletten, en zijn handen en ogen vrij moet houden.

Volgens Renault vertegenwoordigt het concept de visie van het bedrijf voor elektrische mobiliteit na 2025. De Morphoz-conceptauto zou getoond worden op de Autosalon van Genève. Die beurs is afgelast vanwege het nieuwe coronavirus.

Renault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault MorphozRenault Morphoz

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-03-2020 • 11:53

186

Reacties (186)

186
180
64
14
0
104
Wijzig sortering
Ik ben niet overtuigd ...

Kleine batterijen zijn niet echt de toekomst met de huidige technologie omwille van de manier waarop batterijen geladen worden. Je kan aan volle snelheid laden mits de batterij de juiste temperatuur heeft en dit enkel tot ongeveer 50% van de capaciteit. Over het algemeen kunnen die batterijen ook niet echt heel snel laden. Je moet dus absoluut thuis kunnen laden om deze wagens te kunnen gebruiken. In de toekomst, met solid state waarbij je op 5 minuten zou kunnen voltanken is dat een ander verhaal, als dat er al zou komen.

Grotere batterijen kunnen ervoor zorgen dat je minder vaak moet opladen. Ik hou mijn hart al vast voor al die plug-in hybrides. Hier in België willen ze de verkeersbelasting linken aan het gebruik van de batterij in verhouding tot het afgelegde aantal km's met de verbrandingsmotor. Die dingen, waarmee je ongeveer zo een 30km kan rijden, gaan dus ook allemaal aan de lader moeten hangen, ten nadele van EVs.

EVs worden in de toekomst ook verondersteld om energie terug te kunnen leveren om het grid te ontlasten bij hoge vraag. Er gaat dus veel minder piekvermogen gevraagd worden van het elektriciteitsnetwerk. Ook hier is het handig om een grotere capaciteit te hebben.

Er is in ieder geval nog werk aan de winkel. Voor mij gaat het waarschijnlijk een Tesla Model Y worden omwille van de range, super charger network en het feit dat het een SUV is. We hebben in ieder geval een pak laadpalen nodig, maat met grotere battery packs ga je ze minder snel nodig hebben en ga je er ook veel minder tijd doorbrengen om dezelfde range toe te voegen. Daarnaast heb je ook nog range verlies, etc.
Ik hou mijn hart al vast voor al die plug-in hybrides. Hier in België willen ze de verkeersbelasting linken aan het gebruik van de batterij in verhouding tot het afgelegde aantal km's met de verbrandingsmotor. Die dingen, waarmee je ongeveer zo een 30km kan rijden, gaan dus ook allemaal aan de lader moeten hangen, ten nadele van EVs.
Exact dit. Het begint nu steeds meer en meer voor te komen dat publieke laadpalen volzet zijn door hybrids die eigenlijk niet hoeven te laden, want ze kunnen nog perfect op het benzinetankje rijden. EV's, die geen andere keuze hebben en moeten laden, moeten dan weer op zoek naar alternatieven.

Ontopic: Ik vraag me af in welke mate het uitschuiven bevorderlijk is voor het resultaat bij crashtests...
Ook offtopic: iedere kWh die een laadpaal levert is milieuwinst, ongeacht of dit in een EV of in een PHEV gaat.
Heel goed dat ze in België de milieubelasting voor PHEV's aan het laadgedrag gaan koppelen. In NL zouden ze in ook iets vergelijkbaars moeten doen imo.

Als je als EV-rijder nu in de problemen komt omdat de laadpalen bezet zijn, betekent dat dat er een tekort is aan laadpalen. Dus een dergelijke belastingmaatregel zou dan wel gepaard moeten gaan met een uitbreiding van de laadinfrastructuur.
Iedere kw aan een laadpaal is milieuwinst, afhankelijk of er groen of grijs getankt wordt. Vooruit bij grijs is er iets winst maar valt dat mee.

Laadgedrag koppelen een belasting. Ik denk meteen privacy want wat gaat het de overheid aan waar en wanneer ik stoom tank.

Een tekort aan laadpalen dat zal er zeker komen, steeds meer een meer. Probleem van een bezette paal zal pas opgelost zijn als auto's echt autonoom level 5 kunnen rijden. vol hup naar parkeerplek.
Milieuwinst betekent in dit geval ook verbetering van lokale luchtkwaliteit (bijv in binnensteden): fijnstof, NOx…

Laadpalen gebruiken vziw altijd groene stroom, maar zelfs al zouden we dat negeren is er ook bij het laden van grijze stroom serieuze winst qua CO2-uitstoot. Een snelle rekensom:
Een EV gebruikt ca. 16 kWh per 100 km. Ons elektriciteitsnet heeft een gemiddelde emissiefactor van 405g.
100 km rijden levert daarmee een CO2-uitstoot van 16*405g = 6,5 kg CO2 per 100 km.

Vergelijk dit met een zuinige benzine-auto met een verbruik van 5L/100km. Verbranden van benzine geeft een uitstoot van 2392 gram CO2 per liter benzine. 5*2392g = 12 kg CO2 per 100 km.

Dus grofweg een halvering van de CO2-uitstoot. De productie, transport etc. van benzine laat ik dan nog achterwege.

Sidenote: de emissiefactor van ons elektriciteitsnet varieert over de dag. ’s Nachts is de elektriciteitsconsumptie kleiner, waardoor het aandeel hernieuwbare opwekking relatief groter is.
’s Nachts heeft ons net een uitstoot van ca 300g CO2 per kWh, overdag vaak rond 400-450g, wat ik gemiddeld genomen zie op electricitymap.org.
Als je de keuze hebt is ’s nachts laden dus vaak duurzamer.
Op zich opmerkelijk dat 's nachts de emissies lager zijn. Zonnecellen werken natuurlijk alleen overdag. Stroom uit biomassa kun je ook op piekmomenten produceren. Blijkbaar is de verhouding zon/wind toch schever dan ik dacht.
De emissiefactoren die ik noemde zijn wat ik de afgelopen wintermaanden gezien heb, dus PV speelt nu geen grote rol. In de zomer zien de getallen er inderdaad waarschijnlijk wel iets anders uit.
Op dit moment zijn electrische auto's voor de elite. Daarnaast kost het de gemeenschap ongelooflijk veel geld. En dan heb ik het nog niet eens over de over belasting van het stroomnetwerk. Dit kan het huidige netwerk niet aan.
Vind electrisch rijden niet rendabel er zou gekeken moeten worden naar andere alternatieven.

[Reactie gewijzigd door SWworld op 23 juli 2024 07:26]

Yep een beter concept was een waterstof auto geweest. Op de lange termijn zal het daar, op een laag percentage stads auto's na toch naar toe gaan.
Daar zitten op dit moment wat haken en ogen aan?
Er wordt erg veel geschreven op dit forum over waterstof. Het grootste probleem is de infrastructuur en de efficientie van het maken van waterstof.
Als je waterstof wilt maken met groene stroom dan kan je letterlijk voor het gebruik van 1 waterstofauto, 5 electrische auto's rijden. Dit komt voornamelijk door de hele hoge druk voor t gebruik van waterstof. Daarnaast zijn de kosten van waterstof erg hoog en is de productie nu nog een bijproduct. Als de vraag hoger wordt moet er dus veel meer geproduceerd worden, dus gaat de efficientie nog verder omlaag.
En er zijn nog veel meer elementen, zoals het vervoer, waterstof is een erg klein deeltje en ontsnapt uit ons gasnetwerk.
Voor vrachtwagens, vliegtuigen en andere voertuigen waar een erg grote accu gebruikt zou moeten worden kan waterstof geschikt zijn. Ik zou zeggen, Google eens op de nadelen van waterstof en je ziet een scala aan problemen die EV al lang heeft opgelost.
De meeste auto makers willen met hun concept auto's laten zien wat ze in de toekomst in hun mars hebben. Misschien is de toekomst die ik voor ogen heb inderdaad nog iets te ver weg. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer merken mee bezig.
Ik hoop dat als ze deze techniek gebruiken ze ook denken om hem ook voor de minder rijke mensen auto's te ontwikkelen. Tot nu toe is electrisch rijden voor de elite. En elke paal kost de gewone burger geld.
Ik wilde al heel cynisch zeggen: “eigenlijk zou men geld moeten vragen om aan de laadpaal te hangen”, maar jij verwoord het sympathieker. Wel kan ik me voorstellen dat een hybride langer aan de laadpaal hangt zonder te laden, of per kWh langer aan de paal hangt.
Dikke vertraging maken op het inschuifmechanisme zodat tijdens een botsing hiermee energie geabsorbeerd wordt. Beetje zoals een keukenlade met 'soft-close'.

Stelt je in staat te kunnen parkeren zoals Frank Debrin in de serie Police Squad.
[...] Stelt je in staat te kunnen parkeren zoals Frank Debrin in de serie Police Squad.
Of de gemiddelde Parijzenaar. Het is niet voor niks een Franse concept car.
Als je de hybride auto niet aan de lader zet, had je beter een versie zonder elektromotor kunnen kopen.
Als je elektrisch wilt rijden zij je hierdoor wel gelijk dat een range van 30 à 40 km gewoon niet voldoende is om heen en weer te rijden, zonder tussendoor weer ergens aan een laadpaal te moeten hangen.
Dit soort hybrides waren leuk om de techniek een opstapje te bieden, maar door het onnodig bezet houden van laadpalen zijn ze nu meer een last dan een lust aan het worden.
Dit type auto's was misschien voornamelijk leuk om de techniek een opstapje te bieden, maar dat is niet waarom ze verkocht zijn. Ze zijn voornamelijk verkocht vanwege subsidies.
Zonder subsidie waren ze te duur en had de techniek nooit op grote schaal in de praktijk gebracht kunnen worden. Nu is het gewoon tijd om er een grotere accu in te zetten, zodat de verbrandingsmotor alleen gebruikt hoeft te worden bij echt lange ritten, of als nood. Je ziet nu al dat er modellen komen waarbij de verbrandingsmotor alleen nog maar een functie heeft om een accu op te laden, of de elektromotoren net even wat extra energie te geven.
Fiscaal kun je deze meer in "onkosten" steken als bedrijf.
Nee, ook niet-plugin hybrides hebben het voordeel van regeneratief remmen. Dat is in stadsverkeer met stoplichten nogal effectief, en voorkomt daarmee uitstoot in steden. Precies waar het een probleem is.
Dat is inderdaad een voordeel van de hybrides tov de auto's die alleen op dinosap rijden.
Het grote probleem lijkt me eerder dat ze in mindere mate bekend zijn met het ABC van het elektrisch rijden. Ze hebben een fallback die full EV-rijders niet hebben, waardoor ze ook nonchalanter omspringen met het gebruik van laadpalen. Ik vermoed dat ze er langer parkeren, niet het besef hebben dat het essentieel is om na het laden zo snel mogelijk de plaats vrij te maken voor een volgende wagen die moet laden. Bron: eigen ervaringen aan de Corda-site in Hasselt waar 8 parkeerplaatsen met een laadpaal zijn die praktisch allemaal volzet zijn met hybrides. Groot deel van de chauffeurs verplaatst hun wagen niet na het laden want "het is een parkeerplaats voor elektrische voertuigen". De meeste mensen met een correcte laadetiquette zijn uiteindelijk de chauffeurs die met een full EV rijden...

Het concept van hybride deelauto's vind ik persoonlijk nog erger. In Hasselt is er een beperkt aanbod van laadpalen, dewelke dan vaak bezet zijn door deelauto's die door een laatste chauffeur zijn achtergelaten om bijv. 18u30, om vervolgens de hele avond, nacht en ochtend die plaats bezet te houden, terwijl de accu's al opgeladen zijn. Het betreft hier dan wel Renault Zoe's, dus dat zijn full EV's, maar zelfs in de gevallen dat die voertuigen niet gebruikt worden, blijven ze een laadpaal bezetten. Ik weet niet hoe het bezetten van laadpalen door de e-Golfjes van Poppy in Brussel en Antwerpen in z'n werk ging, maar ik vermoed dat daar ook wel dezelfde problematiek kan optreden. Bij het gebruik van deelauto's is het ook jouw zorg niet, je parkeert de wagen en wandelt weg, that's it.

Je kan het steken op het ontbreken van infrastructuur, want te weinig laadpalen. Deels correct, maar moet elke parkeerplaats een laadpaal krijgen, omdat de mentaliteit van sommige mensen eerder egoistisch is? Langs de andere kant, hoe ga je om met situaties bij bijvoorbeeld daguitstappen waarbij je pas na 8u weg zijn opnieuw aan je wagen komt? Een hele dag een laadpaal bezetten terwijl je niet meer hoeft te laden?
De laad-etikette is een probleem. In de praktijk ga je niet halverwege de dag terug naar de auto om die op een ander plekje te zetten. Ook ga je niet om de zoveel tijd kijken of er al een laadpaal vrij is.
Wat dat betreft is het idee van de Stellla Vie en de LightYear beter. Die rijden zelf naar een ander plekje Bovendien kan een ander de stekker ook weer in die auto steken. De laadstroom wordt dan gedeeld.
Dan is het idee van Stella Vie/Tesla(/Lightyear?) wel goed. auto welke zelf van een laadpaal/zonnige plek kan weg rijden wanneer deze (voldoende) vol is.
Vind het sowieso frappant. Nieuws over elektrische auto's die niet van Tesla zijn toont keer op keer weer aan hoe ver de rest van de wereld op Tesla achter loopt. Concept versies die niets meer bieden dan een Model S van Tesla uit 2012, zelfs niet meer range.

Kijk naar Byton, ziet er tof uit als ze het waarmaken. Maar zelfs dan, 400 km, uit een (slechtere) 95 Kwh accu(Tesla haalt daar 550 km mee). Laadsnelheden lopen achter, etc etc.

En deze, een 40Kwh accu, gewoon een lachtertje.
Je uithaal naar hybride wagens is onterecht. Hybrides met een range van zelfs maar 30km zijn, tov de beperkte batterijcapaciteit zeer efficiënt in het terugdringen van emisssies en CO2. Zelf rijd ik bvb een 530e, en ondanks jaarlijks 30.000 km en dus vaak veel langere ritten dan 30km, heb ik een gemiddeld verbruik van minder dan 4.5l/100km.

Het probleem van “te weinig laadpalen” zie ik momenteel niet, als ik hier in België kijk is wellicht 90% van de laadpalen gemiddeld niet in gebruik. Hybrides - als ze correct gebruikt worden - zijn net ideaal om de overgang naar elektrische wagens te faciliteren: mensen wennen aan elektrisch rijden en er wordt een draagvlak gecreëerd voor het aanleggen van laadinfrastructuur.
Als je het goed leest haal ik niet uit naar hybrides, maar naar het beleid.

Gezien de prijs van die dingen ga ik ervan uit dat het over het algemeen bedrijfswagens zijn. Ook de fiscaliteit speelt mee. Wie bedrijfswagen zegt, zegt ook tankkaart. De meesten gaan dus niet de moeite doen om te laden. Misschien hebben ze thuis zelfs geen mogelijkheid om te laden. Denk maar aan een stad zoals Brussel met een verouderd elektriciteitsnet.

Door de fiscaliteit aan te passen gaan ze verplicht worden om te laden en dus misschien verplicht zijn om laadpalen te gebruiken. Op de tijd en hybride zijn 30km gaat voltanken, heeft een EV uit dezelfde prijsklasse zijn 80% ook wel. Daarnaast is het te hopen dat de chauffeur van die hybride de moeite doet om zijn auto te verplaatsen.
Het beleid, om de fiscaliteit aan te passen, gaat net in de goede richting: het zorgt er voor dat meer hybrides ook als hybride gebruikt zullen worden (overigens begrijp ik zelf niet waarom je dat niet zou doen: elektrisch of hybride rijden is een plezier).

Tekort aan laadpalen is er niet, en het eventueel afdwingen van verplaatsing is een maatregel die ter zijner tijd kan ingevoerd worden, op dit moment is dat zelden een probleem. De meeste hybrides laden overigens makkelijk aan een gewoon stopcontact.
Weet je wat pas écht CO2 zou terugdringen?
Dat mensen geen belachelijk grote wagens meer gebruiken om er enkel 1 zak water (een mens) in te vervoeren.
Inderdaad, daarom neem ik voor de meeste van mijn kilometers ook de trein. Jij ook?
Nog erger, dat ding staat er nutteloos plaats in te nemen 8)7
Interessant concept. Het gevolg van een grotere actieradius door een grotere accu is namelijk dat je overbodig gewicht meesleept voor de korte stukjes. Dit probleem wordt zo opgelost.
Inderdaad interessant of hier ooit wat van terecht gaat komen. Mijn vraag is: waarom dan uberhaupt nog het (neem ik aan) ingewikkelde en dure uitschuifmechanisme inbouwen? Waarom niet gewoon op de max lengte houden met altijd ruimte voor de extra accu. Schijnbaar verbetert de aerodynamica dan ook nog.
Een groot voordeelis dat je bij aanschaf een auto met relatief kleine accu koopt, en dus minder aanschafkosten. Voor die keren dat jede extended range nodig hebt kun je een accu huren.

Zo is in zijn totaliteit minder accucapaciteit nodig, minder kobalt, minder lithium, etc. Als hetbij een dergelijk systeem inderdaad zo gemakkelijkwordt als naar een speciale oplader rijden die automatisch het extra pakket installeerd, dan lijkt het mij wel een goede optie. En als je echt ver wilt rijden in gebieden zonder goede laadmogelijkheden, zou je dan ook een ICE gebaseerde range extender op die plek kunnen zetten?
Ik ben voorstander van een variabel accupakket in kunnen zetten naar gelang je dynamische behoefte. Waar mijn eerste comment over ging is het uitschuifmechanisme dat ik onnodig acht (duurder, minder stevig, hoger gewicht (= lager bereik), minder aerodynamisch in ingeklapte vorm). Hou hem dan altijd in de uitgeschoven stand.
Het klinkt allemaal leuk maar het is merkgebonden en modelgebonden. Ze moeten van dat model dan veel auto's verkopen en overal moet de extender op voorraad zijn volgeladen. Leukste is dan als we met zijn alleen op vakantie willen en iedereen ineens een extender nodig heeft. Zouden er dan ook voldoende op voorraad zijn.
Voor mij klinkt het als een tijdelijke oplossing voor een probleem van te weinig bereik.
In de stad is een langer auto minder praktisch. Een kortere auto is makkelijker te parkeren en heeft een kortere draaicirkel. Daarom snap ik dat idee van het inschuiven wel.
4.4m is nu niet bepaald een stadsauto. De ruiten starten in dit concept ongeveer op oorhoogte van de passagiers of bestuurder. Als er één ding onhandig is in het stadsverkeer of om te parkeren, is het dat wel.

En elke nieuwe wagen die ik aanschafte, zag ik de raamstijl naast mij stijgen, korter worden en de zichtbaarheid dalen. Ik ben geen fan.
Dit is dus ook het eerste wat ik dacht.
Kan wel handig zijn met inparkeren als je auto korter is, maar of dat de extra kosten/gewicht waard is is maar de vraag.
Of als je de auto compact wilt houden: een ruimte in- of onder de achterbak voor een extra batterij.
Vaak zijn de lange ritten waarvoor je zo'n extra accu het beste kunt gebruiken ook de ritten waarbij je het meeste bagage meeneemt (denk aan vakanties en zo), waardoor het juist dan niet handig is om kofferbakruimte op te offeren voor een extra accu.
Heel simpel: omdat dat goed zichtbaar is. Puur een marketing dingetje dus. En dat is voor een concept auto natuurlijk prima! Het concept van uitschuivende auto's is niet nieuw. Er zijn eerder concept cars geweest die konden uitschuiven van 2-zitter naar 4-zitter. Dat heeft dan nog een praktisch nut. Hier is het nut erg beperkt, behalve dat het heel concreet laat zien 'Kijk! Hier kan die extra accu!'. In die zin is het een leuk concept, maar is het weinig waarschijnlijk dat het er daadwerkelijk gaat komen. Maar het idee van extra accu's die tijdelijk bijgeplaatst kunnen worden is absoluut een mooi idee.... Dat zou zomaar eens een reële optie kunnen zijn voor toekomstige EV's.
Concepten zijn vrijwel altijd voor media coverage.
Ach, daar is het een concept voor. Alle concept auto’s hebben ook zo’n futuristisch uiterlijk, maar daar blijft ook altijd weinig van over. Ik denk dat er in de auto industrie gigantisch veel ideeën zijn die de conceptfase niet voorbij komen, maar dat alle vernieuwingen wel eerst een concept zijn geweest voordat ze bij de dealer aangeboden worden.
Voordeel van een elektrische auto is dan weer dat dat extra gewicht qua verbruik niet zoveel uitmaakt, bij het optrekken vraagt het extra vermogen maar bij het regenereren win 80-90 van die extra energie weer terug.

Sorteer op ev-database maar eens op verbruik, dan staat het bepaald niet gesorteerd op basis van gewicht. De E-up (1160kg) en de Twingo ZE (1112kg) kom je respectievelijk op de tweede en derde pagina pas tegen, terwijl op de eerste pagina ook de Model 3 (1850kg) en de Kona (1535kg) staan.
Mijn vader heeft een hybride en rijdt veel in de bergen. Het viel hem op dat hij uitgerekend in de bergen (wat normaal best duur rijden is) puur elektrisch en zuinig kan rijden omdat je ieder stuk bergaf weer energie opbouwt om een minuut later weer omhoog te gaan.
Dat kan ik beamen. Ik heb in zuid Frankrijk ritten gemaakt waarbij mijn hybride 1 op 27 haalde.

Nadeel van volledig elektrisch vind ik dat je om de paar 100km toch weer die laadpaal moet gaan zoeken, om daar vervolgens in de rij te moeten staan voordat er een laadpaal vrij komt.
Op vakantie naar zuid Frankrijk (1200+ km) is dat dus minimaal 3x aan de laadpaal.

Wat dat betreft geef ik toch echt de voorkeur aan hybride. Ja, ook daarmee moet je tanken, maar dat minder vaak en gaat een stuk vlotter. :)
Elke keer dat jij doorrijdt met je hybride is er een plekje vrij bij de laadpaal voor een elektrische rijder, iedereen blij :*)
Theoretisch natuurlijk niet maar in de praktijk wel.
Ik denk dat dit heeft te maken met de vrij krappe parkeer gelegenheden in Parijs niet?
Alleen in Parijs? Kan hier in Nederland ook talloze zeer krappe parkeergelegenheden opnoemen, waaronder hier in mijn stad.
Ik bedoel: ik mag toch aannemen dat Renault de auto óók buiten Parijs op de markt brengt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 07:26]

of mensen die scheef parkeren en zo 2 parkeer plekken innemen erg annoying.....
Dat is eerder breedte dan lengte gerelateerd.
Het mechaniek om een auto te laten verlengen terwijl mechanische integriteit behouden wordt zal ook niet niks wegen lijkt mij.
Naast gewicht voor zo'n mechanisme zal ook het behouden van de veiligheid, weggedrag, het comfort (trillingen en akoestiek die anders worden) en slijtvastheid niet eenvoudig zijn.

Klinkt vooral als een designstudie die nog niet helemaal doorgerekend is.
Gaat niet verder komen dan dit concept...
Wat gaat niet verder komen? Er worden een aantal concepten genoemd die dit concept rijk is...
Oa de vergrotende auto om een grotere batterij tijdelijk te plaatsen..
De vergrotende auto lijkt mij ook stug, maar denk je dat de tijdelijke extra batterij geen kans van slagen heeft?
Ook dat zie ik niet echt kans van slagen nee, is veel te omslachtig, aan de andere kant, als ze een standaard connector oid in de achterbak zouden maken met een soort van VESA vergrendeling, dan zou je daar dus gewoon een 'koffer' in kunnen leggen welke dan de extra batterij zou zijn, DAT zie ik veel eerder/liever. Damn, dat idee moet ik misschien maar snel patenteren ;)
Je bedoelt een extra batterij zodat je een normale range hebt voor dagdagelijkse zaken, maar extra range kan bijplaatsen voor bv vakantie? Ja, dat is wel iets dat niet in dit concept zit... 8)7
Dat is dus wat dit concept is, alleen in het concept in het artikel gaat over dat men dus de auto verlengt ipv een connector in de achterbak te hebben (beetje vergelijkbaar met een connector voor de aanhanger).. Een hoop mensen hebben een jerrycan met benzine in hun achterbak staan, vergelijk het dus daar mee. Waarom dus niet een extra 'jerrycan' met accu.. het idee daarvan vind ik nu ik er meer over nadenk juist een SuperIdee..
Sorry, ik was eerder sarcastisch, maar dat kwam niet over. Dat idee en enkele varianten erop zijn in deze thread ook al eerder genoemd. Gewicht wordt daarbij als een praktisch nadeel genoemd. Het idee van een eenvoudig na te plaatsen accu is inderdaad al onderdeel van dit concept en welke conceptauto wordt nou precies in dezelfde vorm op de markt gebracht? Als je je blindstaart op het langer kunnen worden en het hele ding daarom zinloos beschouwt, zie je over het hoofd dat dit apparaat ook die feature heeft dat jij nu een superidee noemt. Daarom was mijn eerste vraag “wat gaat niet verder komen?”. Een bij te plaatsen accu maakt misschien nog best wel een kans.

Mijn vermoeden is dat autofabrikanten weinig brood zien in een universele verwisselbare accu’s en denken dat ze met een merkgebonden variant meer kunnen verdienen of geen universele standaard overeen kunnen komen. De universele standaard zou in dat geval niet bij een autofabrikant vandaan moeten komen. Zou een energiebedrijf (Shell?) beter in staat zijn om een gestandaardiseerd (extra) accupakket de markt op kunnen drukken? Je superidee is helaas niet zo vernieuwend, maar een oplossing voor de praktische bezwaren en het op de markt krijgen zijn dat wel.
Ik vind het ook interessant en door alleen de neus/motor te verlengen, hoeft er binnen niks geks te gebeuren. Alleen legt men accu's en elektromotoren toch het liefst op de bodem? Die maak je hiermee vast ook langer, maar creëer je dan meteen meer bergruimte ofzo, onder de motorkap?
Het concept is wel interessant, maar de uitvoering lijkt me nodeloos ingewikkeld.
Schuif gewoon een extra accu achter een bumper. De bumper blijft daarna desnoods een beetje uitsteken.

Het verwisselen van een accu is natuurlijk veel sneller dan opladen. Het opladen kan dan gebeuren terwijl de auto al weer de weg op is. De accu's die niet in gebruik zijn kunnen in de tussentijd ook voor andere zaken gebruikt worden (voorkomen van stroomdips in het net bijv.)
Als de accu niet meer voor het verkeer geschikt is kan deze gewoon vervangen worden. Het dure vervangen van het accupakket van de auto is dan ook niet meer nodig.
Ik hoop dat dit idee van Renault een vervolg krijgt in de vorm van een gestandaardiseerde range extender accu die voor alle merken en types te gebruiken is. Tankstations kunnen dan blijven bestaan als accuwisselplaatsen.
Gestandaardiseerde accu's geeft een wereld aan suboptimale keuzes en problemen.

Je zit met verschillende spanningen in verschillende auto's, waar dan weer allerlei omzetverliezen tussen komen.

En je gaat verregaande eisen stellen aan de vormgeving en indeling van auto's om zo'n vaste (suboptimale) vorm de standaard te laten zijn.

En moet de stadsmini dan dezelfde holte vrijhouden als de D-segment station?

En wat als er betere accutechnieken komen? Die zijn mogelijk niet uitwisselbaar en daardoor niet snel mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen. Het accuplatform moet immers universeel blijven.
Je zoekt nadelen.
Een stadsmini heeft geen rangeextender nodig. De ruimte kan simpel gehouden worden en de grote jongens kunnen gewoon twee (of meer) van die extenders aan boord nemen of vaker wisselen.
Zolang het uitgangsvoltage en de aansluiting gelijk is (dc opladen) is de accutechniek niet eens van belang.
Wat je wil is een nieuw formaat batterij. Geen AA of AAA maar Z. Die zou zo'n 25 kilo moeten wegen (til-limiet) met het formaat brandblusser. Een stadsmini kan er dan 3-4 kwijt, een SUV 12-16. Kom je lang de weg stil te staan, dan kan de ANWB je er ééntje lenen om door te rijden naar het volgende laadpunt.

De interface moet gestandaardiseerd zijn, maar dat hoeft niet voor de inhoud te gelden. Een betere accutechniek kan in hetzelfde formaat.
Ahem. Vorige week nog in het AD:
https://www.ad.nl/auto/po...r-laadpaalfiles~aa646760/

Lijkt me dan een veel praktischer idee. Kun je gewoon aanhaken, rondrijden en als 'ie leeg is, hang je er een nieuwe achter. Met dit uitschuifidee (wat overigens ook niets nieuws is, de Rinspeed Presto deed dat in 2002 al) maak je het nodeloos ingewikkeld, inderdaad. Zo'n accu lijkt me zwaar genoeg dat je dat er niet even met het handje in schuift.
Zo'n karretje lijkt mij niet praktisch als je die vaak nodig hebt. Voor een enkel keertje (van en naar het vakantie adres) is het een prima oplossing, maar dan moet je de vouwwagen of sleurhut wel thuislaten.

Gewicht van een accu is geen probleem. Daar heeft een slimme gozer ooit wielen voor uitgevonden...
Dat is natuurlijk zo, maar 40 kWh is ook voor dagelijks verkeer niet bijzonder veel. Het is ongeveer 160km van 0-100% of realistischer 100km (omdat je normaliter nooit helemaal leeg zal rijden en misschien ook niet tot 100% zal laden). Je gaat ook niet pas tanken zodra de laatste druppel de motor in gaat.

Daar komt bij dat wanneer dit echt nuttig is, oa. vakanties, die 50 kWh packs waarschijnlijk voor exorbitante tarieven gehuurd moeten worden omdat iedereen ze op hetzelfde moment wil hebben. Het is namelijk niet heel lucratief om duizenden accupacks een jaar lang op de plank te hebben liggen en ze dan 3 a 4 weken per jaar te kunnen verhuren. Daar moet dus een flinke marge in zitten.

Het idee is wel grappig, maar dit is wel echt typisch zo'n feature die het nooit zal halen in een productiemodel.
Met 40 kWh kom je bijna 300 km ver in een bescheiden auto.
Nee. Ik heb 100 kWh en ik haal de 300km met moeite als ik een beetje doortrap.

Die 300km haal je misschien volgens zo'n testmethode, niet in praktijk.
Jij hebt waarschijnlijk een grote luxe auto als een model S of X en dan nog kan je daarmee prima 500 km halen als je aan de maximumsnelheid houdt en van de remmen afblijft.
Er zijn zat Model 3 bezitter die 6 op 1 of beter rijden en met een Kia Niro of Hyundai Ionic is 7 op 1 ook echt wel mogelijk. Met kleine auto's uit het A segment zal in de toekomst 1 op 8 ook makkelijk te halen zijn.
Je zou die extra batterij als thuisbatterij kunnen inzetten, en meenemen op het moment dat je een langere rit maakt. Ze moeten dan wel hanteerbaar en makkelijk inplugbaar gemaakt worden.
Is dat verplicht voor elke "concept car" dat de deuren zo openen? Ik zie dat al 30jaar als concept, maar nauwelijks in productie. Tijd voor iets nieuws?
Deuren die naar achter opengaan worden suïcide doors genoemd. Lijkt me duidelijk waarom je ze weinig in de praktijk ziet.

https://en.wikipedia.org/...oor_designs#Suicide_doors
Het punt hiervan is dat er geen middenstijl is, zodat de kijker (wij dus) goed het interieur kan bekijken. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van de voorste passagiersstoel die om kan draaien. Die zit er ook elke keer in, maar wordt zelden tot nooit ingebouwd. Beiden halen productie niet in verband met veiligheidseisen.
Ik heb dan liever dat ze een concept verzinnen waarbij de A-style minder hinderlijk. Vaker dan ik wil is er zit er dan ineens een fietser in die 'dode hoek'. Vooral binnen de bebouwde kom kan een fietser lang verborgen blijven.. Gelukkig kon ik altijd nog op tijd remmen, want er zijn drie plaatsen op mijn routes welke hiervoor gevoeliger zijn..
Ik heb als eens een concept gezien waarin een camera buiten meekeek, en een beamer in je auto op de A-stijl het beeld van buiten projecteerde. Niet levensecht, maar effectief genoeg om een fietser te zien.
Projectie is een zeer mooie oplossing, maar een lichtje in de A-style als er iets in de dode zit zou ook al heel erg veel helpen. Dit systeem is vergelijkbaar met de dode doek signaal functie welke veel spiegels al hebben..

Daarnaast zou een camera welke in de lucht kijkt ook wel handig zijn als ik vooraan sta bij het verkeerslicht en ik als een schildpad mijn kop moet uitsteken om te zien wanneer het groen word. Wat dat betreft vind ik het Amerikaanse systeem van verkeerslichten aan de overkant wel overzichtelijker..
De Opel Meriva uit 2011 had ze toch echt.
Deze suicide doors waren voorheen gewoon gaaf om te zien (en nog verder terug in de historie van auto's waren ze gewoon overgenomen van de koetsen die door paarden werden voortgetrokken waar de voorste passagiers vaak achteruit reden). Maar nu auto's steeds meer gaan naar autonoom rijden hebben ze ook weer een nut. Immers, de voorstoelen kunnen gedraaid worden (zo ook in deze concept auto) en dan is dat praktischer instappen... Dus je zag ze voorheen vaak, een periode niet vaak meer en nu komt het weer vaker terug. Zoals door @Het.Draakje al terecht wordt opgemerkt hebben deze deuren hun naam niet voor niks gekregen... Ze waren erg gevaarlijk. Maar met hedendaagse technieken is het eigenlijk niet heel gevaarlijk meer en zouden ze best weer opnieuw geïntroduceerd kunnen gaan worden... (het grootste gevaar zat voorheen in het feit dat deze deuren tijdens het rijden open konden schieten en bij gebrek aan gordels destijds was dat een nogal gevaarlijke situatie...). Een ander risico is dat de deur niet vanzelf dicht valt bij wegrijden als deze 'andersom' zit... Dat is op te lossen door de deur elektronisch te laten sluiten en is sowieso minder een issue omdat de bestuurder hoe dan ook een waarschuwing krijgt. Enige grote issue blijft bij het uitstappen zonder te kijken of er een auto van achteren aan komt rijden. Dat is bij een deur als dit nog altijd een stuk gevaarlijker dan een deur die andersom opent. Een autonome auto kan zien dat er een auto van achteren aankomt en zou er wellicht voor kunnen zorgen dat de deur dan niet open gaat? Hoe dan ook: alle bezwaren die er zijn mbt deze deuren kunnen inmiddels verholpen worden. En dan blijft over dat ze er mooi uitzien (of ten minste: anders! of het mooi is is subjectief) en dat ze een praktisch nut hebben bij stoelen die naar elkaar toegekeerd staan zoals vaak mogelijk is bij concepten van autonoom rijdende auto's (iets wat momenteel overigens nog niet daadwerkelijk toegepast wordt omdat het niet door de veiligheidseisen heen komt!).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 07:26]

wat ik dan weer jammer vind is dat het extra accupack er via de bodem in moet en dat dat weer door iemand anders moet gebeuren.
Ik zou 't beter zien zitten als je er zelf gewoon 1 via een luikje via de zijkant in kan schuiven en dus gewoon zo'n ding extra in je garage kunt leggen. Of beter nog; je gebruikt er 1 in huis (b.v. als extra opslag voor je zonnepanelen) en die kun je daaruit trekken en in je auto plaatsen als je op vakantie gaat...beetje uitwisselbaarheid is nooit weg.
Een 50kWh-batterij weegt tussen de 380 en 600 kg. Succes met "even inschuiven"!
Ja, een aanhangertje lijkt mij ook praktischer.
Aanhanger met extra accu achter de auto hangen voor op vakantie, met een (extra) kabel aan de auto gekoppeld?
Niet eens zo'n stom idee :P
Windmolen erop zeker :+
ja nee, dat is dan weer niet praktisch, want dan kun je zelf geen aanhangertje meenemen (deze bestaat trouwens al, ik geloof dat er een frans bedrijf mee bezig was ofzo?)
mss een skibox op 't dak...oma eruit, accu erin?
Je kan toch een vakantie-aanhanger met accu én bagageruimte maken? 200kg accu in de bodem, heb je nog dik 800kg bagage te gaan bij een standaard (1500kg totaal) trailer en auto.
Er is een concept caravan die precies dat heeft. Accupack in de bodem van de caravan om je bereik te vergroten.
Dat deed LEGO in 1969 al met deze trein :P

[Reactie gewijzigd door Mappy op 23 juli 2024 07:26]

Ik kijk er met weemoed naar.
haha, die heb ik nog ergens liggen..
_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ dat systeempje heb ik nog ^^ moooiiiiiii
Maak die aanhanger dan ook direct groot genoeg dat je er ook zooi in kan vervoeren en introduceer een versie waarbij dit in je caravanvloer zit. Dit is niet praktisch op deze manier.
Jouw idee is een goed idee als je met meerdere kleine accu's zou werken. Als je pakketten van een kilo of 25 tot 50 zou maken en die afhankelijk van wat je die dag gaat doen in zou kunnen laden dan sleep je veel minder overbodig gewicht mee, én je praat dan over gewichten die voor een mens met simpele gereedschappen hanteerbaar zijn.

Dat je zeventien keer van je huis naar je auto moet lopen om al die accu's in te laden voor je op vakantie gaat is dan wel een beetje een nadeel. :)
Zo'n brancard in een ziekenwagen principe zou werken, klappen de wieltjes netjes in ;)
haha zoveel?
damn, da's dan idd een probleempje lol
Als dat accu pak aan een beugel in je garage hangt kan het tijdens het jaar dienen als thuis accu en als je op reis vertrekt rij je er met je auto onder en hang je het aan je auto.
Lijkt me nog zo praktisch.
Als thuis accu? Hoe zie je dat voor je? Overwinteren op een 50kWh-accu :*) of meer als noodstroom? Daar is hij dan denk ik weer te duur voor.
Meer als dag/nacht buffer voor je zonnepanelen en gebruik maken van de verschillen in energieprijzen op verschillende tijden lijkt me.
Net zoals een TeslaWall, dus om de pieken op te vangen, als buffer dag/nacht en om eventuele uitval van het net te overbruggen.
Accu’s zijn erg zwaar en moeten daarom zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt geplaatst worden. Vanaf de zijkant is dat niet mogelijk, zelfs al zou je ze kunnen tillen of rijden.
Waarom zou dat niet kunnen? Dat ligt aan het ontwerp van je carrosserie lijkt me?
Ik denk dat het praktisch vrijwel niet uitvoerbaar is zonder erg veel extra gewicht aan het voertuig toe te voegen aangezien de zijkant erg veel bijdraagt aan de stijfheid van het voertuig. Zelfde probleem als een convertible zeg maar, maar dan op zijn kant. Zal resulteren in een dikke drempel waar zo’n (zwaar) pakket overheen getild zal moeten worden om het vervolgens te moeten laten zakken. Wordt een zware, complexe en onhandige oplossing, via de onderkant is veel logischer: dat is hun “natuurlijke” plaats.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 23 juli 2024 07:26]

Nee, die staat alleen in de file naast de snellader in plaats van bij de lader.
lader/snellader - whatever - onderweg zetje hem nooit aan de normale lader
.oisyn Moderator Devschuur® @shades2 maart 2020 14:44
Hij bedoelt dat brandstof-auto's ook in de file staan. Het was een grapje.
Zou je deze Travel Extender dan ook bij Renault dealers door heel Europa kunnen verwisselen voor een volle? Dat zou de boel helemaal mooi maken natuurlijk :Y
Het verwisselen van een batterij ipv opladen was lange tijd een concept, d'r zijn ook proof-of-concepts wel uitgewerkt en geprototyped. Maar het is er (nog?) niet van gekomen. Misschien ivm risico op diefstal van de batterij packs als ze te verwijderen zijn?
Sterker nog: Renault heeft dat concept zelf al in productie gehad met de Fluence!

https://www.groen7.nl/bet...et-accuwisselen-beginnen/

Dat was kortgezegd een flop...
Tesla heeft het idee ook gepresenteerd in een ver verleden. Nooit meer wat van gehoord.

Een groot probleem is volgens mij dat het het je nogal beperkt in de vorm van je accu en de verdere constructie van de vloer.
Als we zoiets gaan doen, laat het dan _alsjeblieft_ fatsoenlijk gestandaardiseerd zijn.. We hebben er helemaal niks aan als autoplatformen allemaal hun eigen systeem hiervoor hebben.
Joh, ze kunnen een oliefilter nog niet eens standaardiseren. Als je zoiets wil moet dat opgelegd worden. Waarom niet open source gaan, is de Formule 1 ook mee bezig,
Ik zie een prima rol voor de EU.
Ja, dat dacht ik ook. Maar denk eens aan 1 universele aansluiting voor telefoonladers. Is ook niet echt wat geworden.
Niet? Ik heb nog een bak met 15 verschillende merkgebonden laders, waarvan een aantal verschillende van hetzelfde merk. Nu micro-usb (oud, wordt uitgefaseerd), usb-c en lightning, welke vergeet ik?

Edit: ah, je bent er zo een...

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 07:26]

Nee, niet. 3 <> 1.
Anoniem: 138647 2 maart 2020 11:57
Dit soort trucs kunnen ze sich echt sparen. (Bijna) niemand gaat voorbij bij een dealer om een extra batterypack te installeren vlak voor de vakantie.
Dat ene Israelische bedrijf (naam ff kwijt) met een battery-swap system is op de fles gegaan en Tesla heeft de Model S en X ook gebouwd voor een quick-swap en niemand deed het. De weinige swapping-stations die Tesla had aan de oostkust zijn al lang weer gesloten. Bijna geen klanten.

En 400km met een 40kWh pack? Echt niet. Pure marketing schmaus.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 23 juli 2024 07:26]

Ik zie mezelf dit wel doen, mocht ik ooit een EV kopen. Een actieradius van 100-200km zou voor mij ruim voldoende zijn (momenteel zou ik dat niet eens gebruiken in een week, maar dat kan natuurlijk altijd veranderen), terwijl je op autovakanties niet elke 100-200km stil wil staan om op te laden. Als je dan dat overbodige gewicht van een grotere accu bij dagelijks gebruik kan wegsparen (overbodig, omdat ik die extra kilometers bij dagelijks gebruik niet zou gebruiken), is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen!

Kan goed zijn dat het aan het einde van de rit per kWh duurder is, maar als dat betekent dat ik 90% van het jaar niet rond hoef te zeulen met een batterij die ik niet gebruik, is dat helemaal prima.
Kun je dan niet beter een veel kleinere en lichtere auto hebben voor de NL ritten en in de vakantie een grotere met meer capaciteit huren?
Jazeker, dat zou ook een mogelijkheid zijn, maar ik denk dat het goedkoper is in de long run om af en toe een batterij te huren, dan een hele auto en je eigen auto 2 weken stil te laten staan.

Momenteel staan auto's al veel te veel stil, dus ik kijk uit naar de toekomst waar ik bijvoorbeeld mijn auto kan verhuren in de tijd dat ik op m'n werk zit en dat die weer terug is als ik vrij heb, zodat de auto niet 23 uur per dag stilstaat. Een extra auto huren voor vakanties zou dat hele idee teniet doen, gezien de eigen auto dan 2 weken stilstaat.

Edit: -1 omdat ik mijn mening uit over wat voor mij de perfecte oplossing zou zijn? Oké...

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 23 juli 2024 07:26]

Ik huiver bij het idee om mijn auto af te staan aan andere.
1) hij is veel sneller versleten.
2) de andere persoon moet maar eens een accident hebben.
3) het moest maar eens een roker zijn of iemand die eet en alles onder morst. En dat kan per ongeluk ook gebeuren.
4)gewoon iemand met slechte bedoelingen. Half uw interieur kapot/gestolen.

Nee, ik wil mijn auto niet door een ander vernield zien worden. Daarvoor is het te duur.
Ja, daar ben je, via die diensten, allemaal voor verzekerd natuurlijk.
- Iemand die rookt terwijl het niet mag, draait zelf voor de kosten op.
- Een ongeluk is gewoon een verzekeringszaak.
- Sneller versleten? Ik krijg ook geld voor het verhuren van mijn auto. Die inkomsten zouden die kosten moeten dekken
- Iemand die met slechte bedoelingen je interieur sloopt, is gewoon bekend bij de verhuurdienst.

Het is niet zo dat ik de sleutel op het dak leg, met een briefje "graag om 16:30 weer inleveren"...
- Iemand die met slechte bedoelingen je interieur sloopt, is gewoon bekend bij de verhuurdienst.
Wel eens van identiteitsfraude gehoord?
Tja, dat heb je natuurlijk overal. Het bedrijf dat voor jou de auto verhuurt is verzekerd voor dat soort dingen (net als AirBnB) en zal de schade dus gewoon dekken, mocht er iets gebeuren.
Je zal een deel vergoed krijgen, maar zeker niet alles. Eigen risico, tijd, ongemak, krijg je gegarandeerd niet vergoed.
Punt 2 en 3 zijn met een service als snappcar wel gedekt. Punt 1 is natuurlijk waarom je een huurprijs vraagt.

Maar het verhuren van je bezit is niet voor iedereen. Ik wil ook geen Airbnb gasten in mijn huis hebben.
Dat was Better Place, ze hadden een klein experiment met dacht ik 10 taxi's bij Schiphol maar dat is gefaald.
Ik zie het ook niet gebeuren ook om andere redenen. Tegen 2025 kost een 50kWh accu slechts 5000 a 6000 Euro. De constructie om de auto uitschuifbaar te maken en de accu verwisselbaar weegt veel, is duur en heeft een negatieve invloed op het bereik. De kosten voor dit is al snel vergelijkbaar met een vaste ~80kWh accu die hetzelfde bereik heeft maar dan altijd beschikbaar is.
duur en heeft een negatieve invloed op het bereik.
Hoezo negatieve invloed, puur door het gewicht? Dat wordt waarschijnlijk gecompenseerd door "Volgens Renault wordt de aerodynamica in de verlengde modus beter."

Dat met een gecombineerd pakket 700km wordt gereden heeft waarschijnlijk te maken met een ander gebruik, namelijk relatief meer snelweg en bij de 40kwh geven ze voornamelijk stadsverkeer aan.
Volgens Renault verbetert de aerodynamica in de verlengde modus.
Dus waarom schuift hij niet altijd uit? Dan is hij dus lichter dan met de extra 50kw en betere aerodynamica.
Omdat een langere wagen in de stad weer minder praktisch is, of bij het parkeren.
Maar als er geen accu in zit, zou je dat toch ook weer kunnen inschuiven? Of het moet technisch gezien alleen mogelijk zijn om dit te doen bij zo'n accu station.
Vanwege de stevigheid ga ik er van uit dat de schuifconstructie in beide posities met wat stevige bouten gefixeerd worden. Met een slagmoersleutel heb je die in seconden los, maar onderweg lukt je dat niet.
Denk dat ie de accu nodig heeft voor stijfheid?
Naast de al genoemde voordelen is de gewichtsverdeling erg belangrijk voor de wegligging.Een lege voorkant en dus minder druk op de voorwielen kan best grote effecten hebben.
Maar dat is niet het geval, het is dezelfde auto met of zonder extra accu. Het is niet zo dat hij ineens lichter word als de voorwielen verder naar voor staan. Sterker nog als je hem voor langer maakt verschuift het middelpunt van het gewicht naar voren.
De afstand van het zwaartepunt tot de voorwielen wordt groter, dus verandert de wegligging.
Maar dat is niet wat je zei, dat de wegligging verandert lijkt mij logisch.

Maar zoals je het nu zegt lijkt het als of het zwaartepunt op de zelfde plek blijft, en alleen de voorwielen verplaatsen. Dat is dus niet zo, het zwaartepunt verplaats ook richting de voorkant (niet evenredig aan de extra afstand van de voorwielen). Je verlengt in principe de wielbasis.

Maar de wegligging zal ook anders zijn als je er wel een 50kw accu tussen in gooit.
Ik denk niet dat ze in een productie-uitvoering met de voorwielen gaan schuiven. Dat is mechanisch een ramp; @wiewatwaar merkte al terecht op dat de torsiestijfheid een issue is. Maar als je voorin alleen bagageruimte hebt, en die schuif je naar voren zonder de eigenlijke constructie te verschuiven, dan kan je in principe best wel wat ruimte tussen de bagageruimte en de passagiers vrijmaken voor de tweede accu. Je ziet aan de motorkap van bestaande auto's al dat het geen dragend carroserie-onderdeel is.
Interessant, ik vraag me alleen af hoe ze in de beperkte extra ruimte een accu kunnen plaatsen die 25% groter is dan de reguliere accu...
Ik denk door de vorm. De additionele accu kan wellicht de volledige hoogte van het uitschuivende gedeelte gebruiken, terwijl de standaardaccu in de bodem ligt en dus relatief laag is? Je moet kijken naar de toename in volume denk ik. Als ze dat efficiënt weten te gebruiken, dan snap ik het wel.

Mijn verbazing zit meer in het dat 125% extra capaciteit maar 75% extra bereik oplevert.
Ja natuurlijk is er een betere aerodynamica met zo'n gigantische punt op je achterbak.

Maar of het nou een handig systeem i9s... meer bewegende delen, meer wat stuk kan, je moet er eerst voor naar een speciaal station...

Dan kun je haast net zo goed een kleine auto kopen en voor vakantie een grote huren. Moet je wel nog omrijden maar hoef je niet met de batterijen te kloten.
Ik dacht al dat ik scheel keek, maar die uitgeschoven versie heeft toch duidelijk een andere achterkant dan de korte versie, juist? :?
Moeten ze die dan ook even wisselen bij het plaatsen van de extra accu?
Het zijn 2 onduidelijke fotos van de zijkant, maar het ziet er uit alsof de achterkant ook schuift. De punt is hetzelfde, maar in 'standaard' modus, een beetje naar binnen geschoven. De 'grill' aan de achter onderkant ziet er uit alsof er 2 rijen met vinnen (denk aan een heatsink of een tondeuse) over elkaar schuiven. Je kunt ook zien dat de gele support pilaren

... als ik het goed zie...

Dus geen extra dingen om te verwisselen naast de batterij, maar wel extra complexiteit, compromissen qua aerodynamica (wat schuift moet recht zijn, dus minder ontwerpvrijheid) etc.

Over het geheel gezien echt heeeel erg conceptig. Een designer die denkt hey ziet dit er niet tof uit, waarbij de eerste de beste ingineur meteen hard aan het nopen slaat.
Het idee van een "travel extender" is wel echt heel erg slim! Nu is 700km nog steeds niet je-van-het, maar in ieder geval een stuk beter dan de originele 400km.

Voor veel mensen is een kleinere accu ruim voldoende voor dagelijks gebruik, maar als ze dan op vakantie willen komen ze òf vaak stil te staan òf moeten ze een auto met verbrandingsmotor huren. Als je dat probleem kan oplossen met een tijdelijke extra accu, is dat echt heel er tof.

Qua auto vind ik het trouwens maar een lelijk ding, maar dat is wel vaker het geval bij prototypes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.