Sony toont Vision S-prototype van elektrische auto

Sony heeft een prototype van een elektrische auto bedacht om zijn technieken voor de automotive markt bekend te maken. Er zijn geen aanwijzingen dat Sony daadwerkelijk een elektrische auto wil uitbrengen.

Sony zegt dat het de Vision S ontworpen heeft om de 'mechanismes van auto's te begrijpen'. Het bedrijf heeft bij het project samengewerkt met onder andere Bosch, Nvidia, Continental, Qualcomm, Blackberry, Gentex en HERE. Het resultaat is een voertuig met technieken die daadwerkelijk beschikbaar zijn, in tegenstelling tot futuristische conceptauto's waar bedrijven vaak mee komen.

Het Japanse bedrijf richt zich bij de presentatie op met name veiligheid, entertainment en aanpasbaarheid. Wat veiligheid betreft stelt Sony zich voor dat er bijvoorbeeld 33 sensoren aanwezig zijn op en rond de auto om de omgeving in de gaten te houden. Het dashboard kan bestaan uit een groot panoramisch aanraakgevoelig scherm, opgebouwd uit meerdere displays, voor informatie en video. Verder moet de Vision S een groot aantal speakers voor ruimtelijk geluid krijgen.

Software en de combinatie met een smartphone moet een grote rol spelen, evenals het over-the-air kunnen updaten van de software. De Vision S heeft volgens de ontwerper twee elektrische motoren met 400kW aan vermogen om in 4,8 seconden van 0 tot 100km/u te accelereren. De maximale snelheid zou op 240km/u liggen. Uit de bewoordingen van de presentatie lijkt het er niet op dat de Vision S daadwerkelijk geproduceerd wordt.

Sony Vision S
Sony Vision SSony Vision SSony Vision SSony Vision S

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-01-2020 • 10:08

122

Submitter: cruysen

Reacties (122)

122
119
85
5
0
12
Wijzig sortering
Dan kijk ik naar de auto en het aantal sensoren dat er in zit. En dan verwonder ik mij dat ik in een volvo 940 rijd en het als chauffeur zo ongeveer alleen moet doen met het zicht rondom, 3 spiegels en verder op het gehoor (voor het overige verkeer) en op het gevoel (voor het sturen).

Waarom hebben auto's geen geluid sensoren om te horen dat ergens iets aan komt?

En daarbij: De bediening voor het zelf rijden: In mijn volvo kan ik de knoppen ongeveer op het gevoel vinden zodat ik mijn visuele aandacht niet van het verkeer af hoef te halen. Dat is bij het gebruik van aanraak gevoelige schermen volgens mij niet echt mogelijk. Als ik daar naar de schakelaar voor de achterruit verwarming rijk reik, zou ik zomaar het mistlicht aan kunnen zetten. Of heb ik het mis en is daar wel iets voor?

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 17:45]

Het mooie is juist dat de auto een groot deel van het rijden uit handen neemt, waardoor je veel makkelijker even aandacht kunt besteden aan het scherm.

In de Model 3 is het in ieder geval vaak een kwestie van: Autopilot aanzetten, even een blik op de weg om te zien dat er de komende 15 seconden geen krappe bochten, werkzaamheden of andere grote uitdagingen aan zitten te komen, en dan kun je makkelijk even 10 seconden op het scherm je muziek wisselen of iets dergelijks.

Na verloop van tijd weet je goed in te schatten dat welke omstandigheden de auto geen enkele moeite mee heeft en kun je met een gerust hart even wat aanpassen op het scherm. En dit zijn (zeker in Nederland), bijna alle omstandigheden.

Tot slot leer je binnen no time waar alles zit en hoef je meestal niet langer dan een seconde je blik van de weg af te houden. Dit is niet veel anders dan je dode hoek bekijken, dan kijk je ook even weg van de weg voor je.

Al met al voor mij in ieder geval geen enkel probleem.
En dat is dus niet correct en mag volgens onze wetgeving niet eens. Als jij 10s weg kijkt, maar na 2s gaat de AP in de fout heb je 8s dat je kan verongelukken. De huidige AP functionaliteit vereist, ondanks de naam, dat jij je aandacht bij het rijden houdt.

Je geeft zelf al aan dat je na verloop van tijd leert inschatten wanneer het zou kunnen, met andere woorden: de techniek werkt niet feilloos. Toch vind jij dat je ondanks dat er gewoon op mag vertrouwen. Andere mensen zijn je daarin voorgegaan en sommige kunnen het spijtig genoeg niet meer navertellen.
Je doet het nu wel voor of het iets unieks is maar half nederland zit op een smartphone te gapen tijdens het rijden, de ouderen worstelen met de vaste TomTom voorin de auto die ook nog eens een behoorlijk deel van het zicht blokkeert en de student kan zijn volume knop niet vinden en stoot zijn koffie om.

Dat het niet mag wil niet zeggen dat het niet gebeurd. Sterker nog, iedereen doet het. Nu kun je je kop in het zand steken en zeggen dat het toch niet mag maar daar red je geen levens mee.
Het punt is dat hulpmiddelen zoals lane assist, adaptive cruise control en autopilot misschien juist wel ongelukken voorkomen. Niet opletten doen mensen toch wel.

Tesla zelf geeft aan auto's met AP 9x minder ongelukken hebben. Nu moeten we die cijfers met een grote korrel zout nemen en meer onderzoek afwachten.
Er is blijkbaar nog veel mis met elektronische rijhulpsystemen in nieuwe auto’s. Dat concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) 2 maanden geleden. Fabrikanten introduceren systemen al voordat ze volledig ontwikkeld zijn, bestuurders weten vaak niet wat deze wel of niet kunnen.
Anoniem: 1322 @pdidi7 januari 2020 23:38
Ik vind deze conclusie heel kort door de bocht van de onderzoeksraad (en ze hebben er maar 2 jaar over gedaan) ;(
Ze focussen zich volledig op alle nadelen, geen woord of onderzoek over de ongelukken die zijn voorkomen door deze systemen en alleen maar klagen dat het nu niet goed geregeld is. Dat allemaal terwijl de RDW (de Dienst Wegverkeer van de overheid) alle systemen keurt voordat ze op de weg zijn toegestaan. Effectief lees ik dit hele conclusie als: de overheid doet zijn werk niet goed (genoeg).

En dan als bonus de aanbevelingen:
De overheid heeft de ambitie om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul in 2050 en verwacht daarbij een belangrijke bijdrage van automatisering. Volgens de Raad kunnen rijhulpsystemen ingezet worden om veiligheidswinst te behalen, maar is er meer nodig dan wat er nu gedaan wordt, te beginnen met bijsturing op ontwerp en introductie van rijhulpsystemen.

Ondertussen is de EU het strengst gereguleerd van alle werelddelen waardoor het meest achter loopt op dit gebied. Ook geen woord over de onverantwoorde regels die de EU al heeft geïntroduceerd waardoor je auto effectief zo uit de bocht kan vliegen. Waar is die conclusie? Zelfs willekeurige Youtubers gaan nu zelf op zoek naar de verantwoordelijke EU medewerkers om antwoorden te halen. Waar blijft die aanbeveling?

Ik ben helemaal voor meer veiligheid maar ik heb nul vertrouwen dat de overheid dit kan reguleren. Alles wat ze nu al doen is enkel om hun eigen hachje te redden, verantwoordelijkheid af te schuiven en niet om ontwikkeling te stimuleren om dit doel te halen...

Wat fijn is dat ook de reacties van het rapport openbaar zijn:
https://www.onderzoeksraa...eptrapport_wie_stuurt.pdf

RDW:
Kort na de introductie van de huidige generatie systemen, rond 2010, is vanuit UNECE een ad hoc groep gestart met het opstellen van toelatingseisen. In 2015 is dit omgezet naar een permanente werkgroep (ACSF). Een belangrijke wijziging die deze groep in de regelgeving heeft gerealiseerd in 2016 is dat nieuwe systemen op het gebied van sturen niet goedgekeurd kunnen worden voordat de eisen hiervoor uitgewerkt zijn. M.a.w. er is vanaf het begin beleid geweest voor nieuwe systemen.

Er is historisch gezien geen enkel voorbeeld dat een ADAS systeem de verkeersveiligheid heeft verlaagd. Er is ook nooit een ADAS systeem teruggehaald uit de markt. Wel zijn er stapsgewijs verbeteringen op bestaande systemen doorgevoerd om de veiligheid verder te verhogen.
Zo te zien zijn ze daar wel iets nuchterder...

Tesla
This has also been a priority for the Dutch government, EuroNCAP and the ADAS-Covenant, which all aim to educate the public that all existing support systems available on the market are currently considered to be ‘assistance systems’. In these cases, the driver is expected to oversee and responsibly use the system at all times. The driver is in control and is informed as such when he activates the system.

In addition we strongly object against the use of several (non-academic) studies and reports, such as the 2017 ANWB report and the 2017 report “ADAS: from owner to user; Insights in the conditions for a breakthrough of Advanced Driver Assistance Systems” by Harms and Dekker. Copy-pasting conclusions from (non-scientific) outdated research and presenting them as up-to date state of affairs is misleading. In any event these conclusions do not apply to Tesla’s case.


Persoonlijk zie ik het als voornamelijk een steek naar Tesla (die ook als enige heeft gereageerd op het rapport). Een ongeluk wat door autopilot zou zijn veroorzaakt was iemand met 150 km/u op de teller... De conclusie:
Onvolwassenheid adaptive cruisecontrol
De bestuurder van de Tesla had niet gezien dat de vrachtwagen van rijstrook was gewisseld; ten tijde van de rijstrookwisseling keek de bestuurder van de Tesla kort in zijn achteruitkijkspiegel. Voordat de Tesla in botsing kwam met de vrachtwagen, nam de snelheid nog af tot ongeveer 128 km/uur doordat Autopilot een voorganger detecteerde en remde – de truck reed toen met een snelheid van 98 km/uur. Met deze snelheid raakte de Tesla de achterkant van de oplegger. De bestuurder van de Tesla raakte niet gewond.

Man, ik zou zeggen: goed gedaan Tesla. Als deze man normaal had gereden was er waarschijnlijk niets gebeurd?
Daarvoor wordt een dodelijk ongeluk beschreven met een Volvo maaaaarrr:

Bij de meeste beschreven ongevallen waren auto’s van het merk Tesla betrokken. Dat wordt verklaard doordat Tesla vooroploopt bij de introductie van ADAS en deze ook standaard in iedere auto inbouwt. Bij ongevallen met Tesla’s wordt in de praktijk eerder
een verband gelegd met ADAS dan bij ongevallen met andere merken auto’s, waardoor deze laatste minder vaak gemeld worden bij de Onderzoeksraad. De in dit rapport beschreven ongevallen zijn dan ook geen representatieve steekproef voor de ongevallen
waarbij ADAS een rol speelt.
8)7

Ik hou ermee op, wat een rommel rapport, ik ben benieuwd hoeveel belastinggeld dit rapport gekost heeft...
En jij vertrouwt de cijfers van Tesla?

Wij hebben enkele ongelukken gehad onder AP (beide keren is een Tesla S en een X gewoon tegen de voorligger gereden onder goede weersomstandigheden op de autosnelweg). Tesla heeft dit weggemoffeld en we hebben een dreigbrief gekregen van een advocaat (we mogen er met niemand over praten, of rechtszaak). In een nieuwsbericht eind van datzelfde jaar hebben we dan toevallig ook gelezen dat de country manager in een interview zei dat er geen enkel ongeluk was met een Tesla in dat hele jaar in het hele land onder AP. Dan ga je toch wel 2 keer nadenken over hetgeen wat Tesla beweert (als je dat al niet deed door andere uitspraken)...
Je moet je wel beseffen dat elk ongeluk dat veroorzaakt wordt door de AP groot in het nieuws komt en elke ongeluk door een mens weer niet .
Dit is net zoals het feit dat met een vliegtuig vliegen velen malen veiliger is dan met de auto te rijden. Desondanks hebben meer mensen vliegangst omdat elk vliegtuig ongeluk uitgebreid in de nieuws komt.
Je zou voor de grap eens moeten kijken naar de eenheden waarin die veiligheid wordt berekend. De ene industrie gebruikt afgelegde kilometers en de ander aantal reizen. Als je écht goed gaat kijken blijkt vliegen helemaal niet zo veilig. (anecdote: Het veiligste transportmiddel is een lift)

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 17:45]

Als ik de laatste tijd de berichten van Boeing hoor, denk ik dat het tijd wordt voor een nieuw analyse.
Anoniem: 1322 @nils837 januari 2020 13:47
Nu moeten we die cijfers met een grote korrel zout nemen en meer onderzoek afwachten.

Ik geef enkel aan dat we nu al een enorm probleem hebben met mensen achter het stuur. En aan dat probleempunt wordt nog weinig aan gedaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 17:45]

Tesla heeft dit weggemoffeld en we hebben een dreigbrief gekregen van een advocaat (we mogen er met niemand over praten, of rechtszaak)
Ik vind dit een vreemd verhaal.
Waarom zou je er niks over zeggen?
Tesla heeft toch helemaal geen drukmiddel om klanten te verhinderen hun verhaal te doen.

Tenzij jullie de schade vergoed krijgen...
Ik zou die brief direct doorsturen aan een journalist.
dat zijn praktijken die niet door de beugel kunnen. mede door dit soort arrogantie staat de boeing 737 al een tijdje aan de grond.
Je doet het nu wel voor of het iets unieks is maar half nederland zit op een smartphone te gapen tijdens het rijden, de ouderen worstelen met de vaste TomTom voorin de auto die ook nog eens een behoorlijk deel van het zicht blokkeert en de student kan zijn volume knop niet vinden en stoot zijn koffie om.

Dat het niet mag wil niet zeggen dat het niet gebeurd. Sterker nog, iedereen doet het. Nu kun je je kop in het zand steken en zeggen dat het toch niet mag maar daar red je geen levens mee.
Het punt is dat hulpmiddelen zoals lane assist, adaptive cruise control en autopilot misschien juist wel ongelukken voorkomen. Niet opletten doen mensen toch wel.

Tesla zelf geeft aan auto's met AP 9x minder ongelukken hebben. Nu moeten we die cijfers met een grote korrel zout nemen en meer onderzoek afwachten.
Met regelmaat zie ik ook bestuurders en andere verkeersdeelnemers (automobilisten, fietsers en voetgangers!) met hun mobiel prutsen. Daarbij heb ik zelf het idee dat automobilisten vaak niet beseffen hoe ver hun aandacht weg is van euhm, de weg en het verkeer. Echter heb ik het idee dat dit bij fietsers nog minder het geval is, laat staan bij voetgangers. Die laatste twee categorien zijn kwetsbaarder, maar hebben vaak zelf het idee dat hun niets kan gebeuren (want ze gaan niet zo snel?).

Je opmerking "iedereen doet het" ben ik het absoluut niet mee eens. Iedereen is 100% en dat is simpelweg niet waar. Er zijn altijd nog mensen die wel het verstand hebben en zich weten te "beheersen" in hun al dan niet drang om dat mobiele kolereding weer eens zonodig aan te moeten raken.

Dat hulpmiddelen als lane assist, adaptive cruise control en autopilot misschien juist wel ongelukken voorkomen betwijfel ik voor een deel. In theorie is dat prima mogelijk, maar wat ik al enkele malen (bij Tesla rijders) heb bemerkt is dat ze niet opletten (want die bak doet toch alles wel voor hun met autopilot?), ze plotseling in moeten grijpen maar zich niet bewust zijn van hetgeen er zich rondom afspeelt. Vervolgens is er een paniekreactie / -ingreep waardoor een bijna ongeluk ontstaat.

Persoonlijk al twee keer meegemaakt (2x afgesneden waarbij ik gelukkig nog wel kon reageren omdat ik wel in kaart had wat er zich in mijn omgeving afspeelde), met een Tesla. Daarbij was beide keren duidelijk dat er een plotselinge grote verandering in rijgedrag was hetgeen ik koppel aan de overgang van autopilot naar chauffeur die geen weet had van de omgeving op dat moment.

Voor mij een indicator dat ik maar beter bij Tesla's uit de buurt kan blijven c.q. extra op moet letten op wat die doen. Conclussie is dat autonoom rijden niet mogelijk zal zijn zolang er nog niet autonome auto's aan het verkeer deelnemen. Tenzij de autonome auto's echt feilloos gaan worden (en er met name voor kiezen zichzelf en inzittenden te pletter te rijden in plaats van onschuldige omstanders die geen fouten maken).
Persoonlijk al twee keer meegemaakt (2x afgesneden waarbij ik gelukkig nog wel kon reageren omdat ik wel in kaart had wat er zich in mijn omgeving afspeelde), met een Tesla. Daarbij was beide keren duidelijk dat er een plotselinge grote verandering in rijgedrag was hetgeen ik koppel aan de overgang van autopilot naar chauffeur die geen weet had van de omgeving op dat moment.

Autopilot wisselt niet zelf van rijbaan, deze wordt geïnitieerd door de bestuurder door middel van de richtingaanwijzer. De bestuurder is dus heel goed op de hoogte geweest van zijn actie.

Wat een probleem is dat er strenge regels gelden vanuit de EU bij rijbaan wisselingen.De wisseling mag maximaal 5 seconden duren maar hij moet 3 seconden richting aangeven voor de wisseling plaats mag vinden en dus binnen 2 seconden de baanwisseling maken. Lukt dat niet, omdat jij er bijvoorbeeld aankomt met een hogere snelheid, dan moet de auto direct terug naar de originele baan ongeacht hoe ver de baanwisseling is gevorderd.

Resultaat: slingerende auto's op de snelweg, lang leve de EU.

Conclussie is dat autonoom rijden niet mogelijk zal zijn zolang er nog niet autonome auto's aan het verkeer deelnemen. Tenzij de autonome auto's echt feilloos gaan worden (en er met name voor kiezen zichzelf en inzittenden te pletter te rijden in plaats van onschuldige omstanders die geen fouten maken).
Je maakt een conclusie terwijl je niet alle feiten weet, beetje voorbarig niet? En hoeveel mensen moeten er nog doodgaan voordat het punt van echt feilloos bereikt is? (hint: dat punt bestaat niet). In 2018 vielen er 678 doden in het verkeer in Nederland; dit is het hoogste aantal sinds 2010. Ongeveer een derde van de verkeersdoden bestaat uit auto-inzittenden (233), en ongeveer een derde is fietser (228).
https://www.swov.nl/feite...t/verkeersdoden-nederland
Dank voor je reactie.

Autopilot wisselt niet zelf van rijbaan, deze wordt geïnitieerd door de bestuurder door middel van de richtingaanwijzer. De bestuurder is dus heel goed op de hoogte geweest van zijn actie.

Je hoort mij ook nergens zeggen dat autopilot van baan wisselt. Ik geef juist aan dat de bestuurder niet op zit te letten wanneer autopilot aanstaat en die bestuurder de besturing weer over moet nemen (op signaal van autopilot?) zonder enig inzicht te hebben in de omgeving.

In dit genoemde geval wisselde de Tesla niet van rijbaan, maar ging de snelheid plots flink (20km / uur) omhoog en daarmee over de maximum snelheid aldadar. Dus waar eerst meer dan genoeg ruimte was, was in no-time die ruimte verdwenen terwijl ik in een soort trechter terecht kwam.

Wat een probleem is dat er strenge regels gelden vanuit de EU bij rijbaan wisselingen.De wisseling mag maximaal 5 seconden duren maar hij moet 3 seconden richting aangeven voor de wisseling plaats mag vinden en dus binnen 2 seconden de baanwisseling maken. Lukt dat niet, omdat jij er bijvoorbeeld aankomt met een hogere snelheid, dan moet de auto direct terug naar de originele baan ongeacht hoe ver de baanwisseling is gevorderd.

Fijn, maar buiten dat vrijwel niemand die regel tot op de letter kent, was dat hier niet van toepassing. Daarnaast ga ik er vanuit dat je mijn hogere snelheid als voorbeeld stelt en er niet van uitgaat dat dit de situatie was ;)

Slingerende auto's op de weg is ook vaak het resultaat omdat mensen elkaar het licht in de ogen niet lijken te gunnen en alles doen om een minuut eerder thuis te zijn dan de rest.

Je maakt een conclusie terwijl je niet alle feiten weet, beetje voorbarig niet?

Is dat zo? Weet ik niet alle feiten? Jij wel?
Maar okay, laten we dan zeggen dat "mijn conclussie is". Maar wanneer je gewoon gezond verstand gebruikt zul je kunnen zien hoe die conclussie tot stand komt. Overigens wil ik daarmee absoluut niet zeggen dat je geen gezond verstand gebruikt hebt.

In 2018 vielen er 678 doden in het verkeer in Nederland; dit is het hoogste aantal sinds 2010. Ongeveer een derde van de verkeersdoden bestaat uit auto-inzittenden (233), en ongeveer een derde is fietser (228).

Heb je de hele documentatie doorgelezen? Ik niet, maar ik zie niet zo snel staan over het hoe of wat van die doden in detail. Daarmee bedoel ik te zeggen, hoeveel van die auto-inzittenden hebben zichzelf te pletter gereden en hoeveel van die doden zijn veroorzaakt door derden die er zelf genadig vanaf komen?

Als iemand onverantwoord rijgedrag heeft en zichzelf te pletter wil rijden is één ding. Maar vaak jagen ze juist een ander de dood in en komen er zelf dus levend vanaf. Dat is dan ook waar ik op doelde met de autonome auto die hopelijk geen onschuldige omstanders schade toebrengt met de "beslissingen" om bepaalde acties te nemen. Maar goed, dat is dan ook een discussie die nog loopt (aansprakelijkheid e.d. autonome auto).
Te veel mensen zitten op hun smartphone te loeren. Waarschijnlijk is dat de reden dat het aantal verkeersdoden weer aan het stijgen is. Ondanks adaptive cruise control, lane departure warning en meer moois.
Dat en de forse toename van oudere verkeersdeelnemers via elektrische fietsen en scootmobielen
Ouderen zijn inderdaad een risicogroep.
Elektrische fietsen zijn geweldig, alleen is het jammer dat veel berijders denken dat 25 kmh de minimumsnelheid is.
Dat ervaar ik regelmatig als ik op een bospad wandel waar ook veel gefietst wordt: afremmen doet de echte e-fietser alleen in uiterste noodzaak.
https://www.swov.nl/feite...t/verkeersdoden-nederland
Dan heb jij denk ik een andere autopilot als ik.
Ik zet hem ook wel eens aan, maar het staat echt nog in de kinderschoenen!
Er is een leercurve voor autopilot. Ten eerste moet je weten waar je het veilig kan gebruiken (snelweg) en hoe het systeem reageert op de verschillende omstandigheden. Dit systeem staat zeker niet meer in de kinderschoenen en eenmaal vertrouwd, rij je er bijna volledig op (nogmaals: snelweg).

Het is dus een nieuwe manier van rijden waarbij je meer observatie uitvoert en je kort even overneemt wanneer er zich een bijzondere situatie voordoet.

Een belangrijk punt (en waarschijnlijk de bron van je opmerking) is om de limieten die de EU oplegt te kennen. Zo mag de auto geen scherpe bochten maken (3m/s of 0.3G) en wordt controle teruggegeven aan de bestuurder midden in de betreffende bocht. Dit is niet de schuld van Tesla maar de EU. Hij kan die bocht prima halen maar mag dit gewoon niet. Zo zijn er nog vele regels.
Nee hoor, als ik op een baan in een flauwe bocht rijdt en hij haalt een vrachtwagen in, dan remt hij fors af, omdat hij denkt dat de vrachtwagen in zijn baan zit. Bij personenauto's valt het wel mee, maar vooral vrachtwagens heeft hij moeite mee.

Daarnaast heeft autopilot moeite met anticiperen. Als ik een auto richting een vrachtwagen zie rijden, dan is de kans groot dat hij gaat inhalen en stem ik mijn gaspedaal daarop af. Autopilot niet. Sterker nog, zelfs een auto die op de rechterbaan rijdt en zijn knipperlicht aanzet om naar links te komen, is geen reden voor autopilot om op zijn minst gas in te houden. Nee rijdt stug door, totdat de radar een object in zijn baan ziet.

Dat noem ik gewoon een dom systeem. En ja, er zit potentie in... Zodra autopilot kan gaan leren en dit soort reacties van medeweggebruikers kan "lezen" en anticiperen hierop, heb je een goede stap te pakken richting autonoom rijden.

Op dit moment ervaar ik het als een ACC en Lane positioning system die aan elkaar geknoopt zijn en we noemen het autonoom rijden. Dit heeft echt niets met autonoom rijden te maken! Autonoom rijden moet anticiperen op situaties. Niet alleen maar binnen de lijntjes blijven en afstand houden!

Het lane positioning system (autosteer) is best goed en werkt prettig.
ACC is echt veel te zenuwachtig, diverse concurrenten hebben dit beter voor elkaar.

Combinatie van die twee werkt als rijhulp systeem best goed. Maar als autonoom systeem staat het echt in de kinderschoenen!

[Reactie gewijzigd door BlakHawk|IA op 23 juli 2024 17:45]

Op dit moment ervaar ik het als een ACC en Lane positioning system die aan elkaar geknoopt zijn en we noemen het autonoom rijden. Dit heeft echt niets met autonoom rijden te maken! Autonoom rijden moet anticiperen op situaties. Niet alleen maar binnen de lijntjes blijven en afstand houden!
Ik ben met je eens dat het niet heel veel meer is dan dit, maar mijn opmerking was dan ook: Als je al ziet aankomen dat het kan (er komt een kilometer rechte overzichtelijke weg aan), dan kun je makkelijk even van de weg wegkijken terwijl hij op autopilot staat.

Hoewel het systeem (mede door lage verwachtingen) mij positief verbaast heb ik er zeker niet voldoende vertrouwen in dat ik even lekker achterin zou gaan zitten. Maar ik vertrouw er zeker wel op om mij netjes in de baan te houden terwijl ik een andere playlist aanzet.
Oh zeker wel, mijn verwachtingen waren iets hoger... :+
En uiteindelijk iets te hoog...

Ik had even een Kia voorloop auto en die kon de auto ook prima binnen de lijntjes houden en op CC doortuffen... Ik noem dat tegenwoordig gekscherend weleens "Autopilot 0.1". Autosteer werkt een stuk beter in de Tesla, maar verder verschilt het weinig.
Ik ben het wel met je eens wat betreft anticiperen. Echter zie ik ook mogelijkheden om de verkeersregels aan te passen op bepaalde punten. Hoevaak ik wel niet vol in de ankers moet omdat er iemand vind dat hij met 95 een vrachtwagen moet in halen is echt te vaak.

In duitsland hebben ze daar regelgeving voor. Inhalen is prima, maar je mag daarbij verkeer wat achterop komt niet hinderen. Uiteindelijk is dit veiliger en beter voor de doorstroming. Je kunt vaak beter achter een vrachtwagen wachten en de rest er langs laten dan nog ff er voor gaan zitten. Zeker als je twee van die treintjes hebt waarbij de linker echt een fikse rij geworden is blijf ik vaak liever gewoon rechts. Zelfs als ik al links rijd ga ik in veel gevallen gewoon naar rechts omdat ik geen zin heb in achterlijke acties van de drie autos die ook rechts rijden maar nog even in een veel te klein gat willen gaan zitten. En met veel te klein bedoel ik dan gewoon gaan zonder richting aan te geven of richting pas aan als je al onderweg bent. Daar kan niemand tijdig op acteren dus de achterste in de rij mag dan afremmen naar 40 met alle mogelijke gevolgen van dien.
Ik zeg ook niet dat het systeem perfect is. Het gehele systeem is nog flink in ontwikkeling. Echter geef je wel een mooi voorbeeld dat je moet weten wat de limieten van het systeem zijn.

Echter, rij maar eens op de rechterbaan en rij rustig. Dat wil zeggen: geen grote snelheidsverschillen tussen de linker en rechter banen en niet teveel inhalen. De auto rijdt dan zonder problemen naar de afrit van je bestemming.

als ik op een baan in een flauwe bocht rijdt en hij haalt een vrachtwagen in, dan remt hij fors af, omdat hij denkt dat de vrachtwagen in zijn baan zit.
Dit probleem heb ik 3/4 jaar geleden ook gehad maar is mij sindsdien niet meer voorgekomen. Het kwam voor als de weg een bocht naar links maakte. Dit is inderdaad een situatie waar je voor moet opletten al heb ik hier dus nog geen problemen meer mee gehad.

Als ik een auto richting een vrachtwagen zie rijden, dan is de kans groot dat hij gaat inhalen en stem ik mijn gaspedaal daarop af.
Dat klopt, hier wordt (nog) geen rekening mee gehouden maar dit is ook voornamelijk een snelheid verschil probleem. De laatste update heeft hier echter specifiek (verkeer op de andere baan met hogere snelheid) een oplossing voor geïmplementeerd. Dit zal nu nog tijd nodig hebben om te verbeteren. Je kunt echter nu hier al iets aan doen: zorgen dat er niet teveel snelheid verschil zit tussen banen.

zelfs een auto die op de rechterbaan rijdt en zijn knipperlicht aanzet om naar links te komen, is geen reden voor autopilot om op zijn minst gas in te houden.
Dat is dus ook weer een goed voorbeeld van de limitaties kennen. Autopilot doet momenteel helemaal niets met stoplichten, remlichten of knipperlichten. Ook dit is echter vaak weer een snelheidsverschil probleem... Gezien alle nieuwe visualisaties verwacht ik dat we hier in Q1 wel een update voor gaan zien.

Op dit moment ervaar ik het als een ACC en Lane positioning system die aan elkaar geknoopt zijn en we noemen het autonoom rijden. Dit heeft echt niets met autonoom rijden te maken! Autonoom rijden moet anticiperen op situaties. Niet alleen maar binnen de lijntjes blijven en afstand houden!

Wat je het wilt noemen maakt mij niet zoveel uit maar hij rijdt bij mij 90% van de tijd. Je verwacht een autonoom systeem, ik persoonlijk niet. Dit is een langzaam ontwikkelprocess waarbij alle leveranciers nog vele problemen moeten oplossen. Ondertussen geniet ik er volop van. Voorheen kwam ik uitgeput uit de auto na 2 uur spits. Nu ben ik niet moe als ik uit de auto stap...
Tesla zegt nergens dat AP autonoom rijden is. Sterker nog, functies zoals de stuurautomaat zitten nog in beta. Je krijgt je een uitgebreide waarschuwing als je functies die in beta zitten aanzet waarin staat dat deze functie de auto niet autonoom maakt.

Echter als je deze functies leert kennen kunnen ze het rijden een stuk prettiger maken.
Het is zeker nog in ontwikkeling (vandaar beta), maar soms verbaast hij me echt met anticiperen (en andere keren kan hij de situatie dan inderdaad voor geen meter inschatten). Vandaar dat je dus constant moet monitoren.

Maar laatst reed ik op de middelste rijstrook en was ik bezig een vrachtwagen in te halen op Autopilot en plots wou hij naar de linker rijstrook. Ik zag geen auto voor me, maar bon, laten we eens kijken en liet hem doen. Nog geen seconde later begon de vrachtwagen ook naar links op te schuiven want er wou een auto invoegen op een korte oprit. Ik had die niet gezien (zat achter vrachtwagen) en de vrachtwagen had zijn pinker nog niet aangezet. Ik vermoed dat de Tesla op de radar de auto op de oprit wel had gezien.
AP is idd niet veel meer dan ACC met LC. Zeer correcte beschrijving van jou hoe dit systeem reageert in alledaags verkeer. Probleem bij Tesla is die benaming " autopilot", bij andere merken is dit gewoon keuriger benoemd.
Daarnaast heeft autopilot moeite met anticiperen. Als ik een auto richting een vrachtwagen zie rijden, dan is de kans groot dat hij gaat inhalen en stem ik mijn gaspedaal daarop af. Autopilot niet. Sterker nog, zelfs een auto die op de rechterbaan rijdt en zijn knipperlicht aanzet om naar links te komen, is geen reden voor autopilot om op zijn minst gas in te houden. Nee rijdt stug door, totdat de radar een object in zijn baan ziet.

Per definitie niet mee eens! Een Tesla (in mijn geval de model 3) anticipeert perfect op verkeer dat van baan wisselt. Ik heb de mijne sinds februari dit jaar en nog nooit issues daarmee mogen ontdekken. Sterker nog, de auto is wat dat betreft heel galant en houdt zelfs netjes iets in als je in de buurt zit van de van baan wisselende auto. Als er voldoende ruimte is dan merk je het uiteraard niet en anticipeert hij heel relaxt op de snelheid van de inhalende auto.

Tesla claimt verder ook niet dat hun auto's autonoom rijden al is dit wel hun uiteindelijke doel door ze in de toekomst in te willen gaan zetten als robotaxi's als de wet- en regelgeving zover komt. Tot die tijd, altijd handen aan het stuur en blik op de weg houden, als er dan iets mis gaat volgens de algemeen aangeleerde maatstaven dan kun je meteen ingrijpen.

Een ding staat buiten kijf, de autopilot functionaliteit van Tesla wordt over het algemeen steeds beter en voelt t.o.v. februari enorm veel menselijker aan en het aantal ingrepen daalt aanzienlijk.
Zou kunnen, of je rijdt andere wegen dan ik. Als je bijvoorbeeld op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort rijdt, dan kun je (bij wijze van spreken) met de ogen dicht rijden op de middelste strook. Rijdt je daarentegen op de spitsstrook, dan raakt hij danig van slag van de tegenstrijdige belijning dat ingrijpen regelmatig noodzakelijk is.

Vandaar ook dat ik aangeef dat het afhankelijk is van de weg waarop je rijdt.
De automatische piloot van de huidige auto's doen mij vaak denken aan het liedje 'het karretje dat op de zandweg reed'. Daarin zijn er 2 paard-en-wagens: De ene gaat waar de weg betrekkelijk makkelijk is en het paard de weg wel weet zodat de voerman praktisch in slaap valt. De ander waar de voerman duidelijk mee moet besturen. Uit eindelijk is er 1 die niet aan komt...
Gelukkig hebben auto's van tegenwoordig weinig meer te maken met paard en wagen... of voer.

Let wel, de discussie hier ging niet over kilometers lang niet opletten, maar of je wel of niet op autopilot even 10s je radio/airco kunt verstellen.
Het gaat er in dat liedje en mijn idee om dat als je de aandacht er bij moet houden, dan moet je ook wat te doen hebben. Als (zodra) je steeds minder mee doet met het besturen van de auto, dan zal je ook minder snel reageren in situaties waar dat nu juist wel nodig is. Tot het punt dat het fout gaat. En volgens Murphy: wat fout kan gaan, zal fout gaan.
Ik ben vooral benieuwd hoe het iemand afgaat als diegene noodgedwongen in een 'domme' auto moet rijden. Met pubers zie ik al blinde paniek zodra er geen internet is :+
Ik denk dat die persoon meer problemen heeft met het feit dat het geen elektrische wagen is en zelfs een normale automaat al anders reageert. Standaard remmen deze bijvoorbeeld al niet af op de motor maar laten ze de auto op relatief lage vertraging doorrollen. Een tesla remt gewoon hard als je het gas loslaat. Laat staan als ze in een handgeschakelde auto gaan rijden.
Dit is niet veel anders dan je dode hoek bekijken, dan kijk je ook even weg van de weg voor je.
Een dode hoek controleren zie ik toch echt als iets anders met een andere prioriteit dan dezelfde nadelen (zicht van de weg af) toevoegen aan het aanpassen van je airco of audio...
Levensgevaarlijk.
10 seconden.
Niet slim.
360 meter bij 100 km/uur.
Zo goed is de autopilot van Tesla dus nog niet.
Ook hier, smaken verschillen. Ik rij sindskort in een model 3 en kan het minimalistische design enorm waarderen.

Ik snap juist nu niet meer waarom er duizend knoppen op je dashboard moeten komen. Dat vind ik weer ontprettig en afleidend. Het enige waarvan ik vind dat het verplicht moet worden is een HUD zoals in de prius. Dat zou mijn auto afmaken!
Ik ben met m'n laatste autowissel van een knopbediening gegaan waar ik bvb blindelings de navigatie kon instellen (afgezien van kort kijken om een recent adres te kiezen bvb), terwijl ik nu m'n hand erg ver naar rechts in de lucht moet houden en heen en weer bewegen op een touchscreen. En dit alles kan niet zonder héél lang te kijken.

Absolute achteruitgang als je't mij vraagt. Hoe meer de handen van het stuur moeten, hoe erger.
Daar gebruik ik dus voice commands voor ;-)
In mijn ervaring met Google Assistent/Android Auto heel erg hit-or-miss met duidelijke, simpele commando's. Iets ingewikkelder en ik zie nagenoeg altijd fouten of het lukt gewoon niet. Als het met één voice command (initieer, wacht even op luisteren/muziek die mute, zeg commando, wacht op interpretatie) niet lukt voor iets wat daarvoor al sneller gelukt zou zijn met een knop, dan wil ik gewoon m'n verdomde knop ipv verder te bekvechten.
Omdat je met die knoppen heel veel op gevoel kunt doen. Verwarming een graad je hoger? Zonder te kijken. Zetelverwarming uitzetten? Zonder te kijken. Mistlichten aanzetten? Zonder te kijken. Volgend muzieknummer? Zonder te kijken.
En daar heb je dan weer spraakbesturing voor. Nog makkelijker om de verwarming hoger te zetten of de stoelverwarming uit te zetten.
HUD, automatische kofferbak, betere stoelen, warmtepomp, stuurverwarming, geventileerde stoelen met airco in de zomer, rittenregistratie in de app.

Er zijn nog wel meer verbeteringen zeg maar :+
Ik vergeet vast nog wat, maar de bijtelling maakt een hoop goed! _/-\o_
Omdat andere mensen denk ik meer waarde hechten aan hun lijfbehoud dan aan het gemak van een Teslarijder en wat ie mooi vindt. In geval van autorijden is zo min mogelijk afleiding direct gerelateerd aan meer veiligheid blijkt uit talloze studies.

Nu zeg ik niet dat het instrumentenpaneel van Tesla niet veilig is, maar hoe meer mogelijkheden je hebt om het instrumentarium snel te bedienen met diverse zintuigen (zicht, tast) waardoor je aandacht niet van de weg af gaat, hoe veiliger het is voor omstanders.
"Waarom hebben auto's geen geluid sensoren om te horen dat ergens iets aan komt?"

dat hebben moderne autos wel hoor. Mijn 5 maanden oude Honda Civic heeft sensoren rondom en ingebouwde camera achter de spiegel. Als er autos te dichtbij komen geeft hij al geluidssignalen en op de display. Als er een auto voor me remt dan geeft hij ook meteen waarschuwingen en als ik niet reageer remt hij zelf bij / af.
Als handen te lang los van het stuur zijn remt hij ook af met gevarenlicht.

Een Volvo 940 lijkt me dan ook niet echt een auto om mee te vergelijken gezien de leeftijd :)
Hij heeft het over geluid sensoren, niet over luidsprekers. De vraag is dus, detecteren moderne auto's het omgevingsgeluid en doen ze daar iets mee?
Maar hoe nuttig is zoiets nog op een snelweg? Zeker met de transitie naar elektrische voertuigen? Voor dit doeleinde is een 5G link veel logischer en minder foutgevoelig.

Wat ik bijvoorbeeld handig zou vinden is een visuele indicatie van afstand. Gewoon een simpele laser naar voren en 1 naar achteren met een display met daarin de afstand in meters. Ik heb serieus na zitten denken over een dergelijk display bij mijn achteruit om sommige bumperklevers er even op te attenderen dat ze er te dicht op zitten. Ik rijd zelf stevig door en als er iemand achter me zit is de kans heel klein dat hij er hinder van gaat hebben omdat ik er rijd. Er zit dan altijd een auto voor mij. Bumperkleven bij mij heeft dan ook geen zin. Ik ga toch wel voor je aan de kant als het vrij is of geef dusdanig gas daarna dat direct inhalen al niet meer nodig is. Dat komt dan wel op een plek dat ik veilig naar rechts kan.
Bediening in gaat tegenwoordig met spraak. Net zo makkelijk.
Wat doen ze als ik zit te vloeken?
Vloeken tegen de bediening moet je nooit doen. Stel voor dat je niets meer geserveerd krijgt.
Waarom hebben auto's geen geluid sensoren om te horen dat ergens iets aan komt?
Dit vakgebied heet Audio Event Detection, en dat is mijn baan. Ik ben net terug uit New York, van onze jaarlijkse conferentie (DCASE). Daar heb ik geen automobielfabrikanten of hun leveranciers gezien. Ik durf dus te zeggen dat ze er niet serieus mee bezig zijn.

Het is geen gekke gedachte - ons bedrijf is wel eens benaderd. Het is echter een groot project om zoiets te doen; geluid is een heel andere AI dan beeldherkenning. Sony had dus bij ons niet 1 sensor kunnen kopen voor deze demo. (Voor bijvoorbeeld aggressie-detectie doen we dat wel; dat is bij ons een standaardproduct. )
Differentieert jullie agressie-detector ook tussen boosheid en agressie?
En zo ja, tussen terechte en onterechte boosheid?
Leuk om te horen wat voor baan je hebt. Tot nu toe dacht ik gezien je avatar meer aan een helicopterpiloot. 8-)
Om eerlijk te zijn hebben we al genoeg moeite met rapmuziek. En sowieso, je ziet nogal een escalatie-pad van opgewonden naar boosheid naar verbale agressie naar fysieke agressie. Een belangrijke toepassing is dus ook om bewaking op tijd naar de goede plek te sturen, juist om die escalatie te voorkomen.
1. Wat wil je met rapmuziek?
2. Het antwoord is dus: nee.
3. Ik vind het een beetje minority report en juist escalerend om een, ik veronderstel geüniformeerde, kleerkast op een terecht boze klant af te sturen. Ik snap dat het van jullie klanten risicomijdend is, maar naar hún klanten werkt het als wantrouwend, intimiderend en beledigend. Je ontneemt zo iemand het recht en mogelijkheid z'n boosheid op een interpersoonlijke wijze te uiten om maar niet te riskeren dat 'ie weleens agressief zou kunnen worden.
Dan kun je ze voor minder geld net zo goed van achter geblindeerd kogelvrij glas met een intercom te woord staan.
Zolang het niet kan differentiëren vind ik het te vroeg die techniek in te zetten omdat dit een een beetje te simplistische benadering is die ook nog eens polariserend werkt.
Just my 2 cents en dat van die helicopter was absoluut niet denigrerend of anderszins negatief bedoeld hoor. (Ik zou willen dat ik een brevet had.)

[Reactie gewijzigd door ajolla op 23 juli 2024 17:45]

Een klant van ons is hoofd beveiliging van een ziekenhuis. Hij gaf aan dat de tevredenheid van het ziekenhuispersoneel over de beveiliging ontzettend is gestegen sinds ons systeem er is. "Beveiliging is er als ik ze nodig heb" scoort daar nu een 9. Het toenemend geweld tegen hulpverleners, zeker in combinatie met drugs maakt dit soort systemen noodzakelijk. En je kunt verplegers nu eenmaal lastig achter kogelvrij glas zetten. Maar dat is wél de praktijk aan het worden voor de receptie van de eerste hulp.
Ok, ik wist niet dat het er zo erg aan toe was.
Ik deel je verwondering.
Over de actieve en passieve veiligheidsmaatregelen en de bediening.
Schermen en touch, zeker waar het hier op lijkt zijn lekker hip en zien er mooi uit in de folder en specs. Maar zorgen ervoor dat je je ogen niet op de weg hebt. Prima voor volledig zelfrijdende auto's in de toekomst, maar daar zijn we voorlopig niet.

Laat ze eens naar vliegtuigen en dan met name gevechtsvliegtuigen kijken. (Ik het dagelijks verkeer is het immers iedereen voor zich en geen verkeersleiding).
Een HUD (Head Up Display) zie ik nog weinig (wel in jouw Volvo toevallig?)
Knoppen die bedienbaar zijn op de tast en inderdaad (meer) actieve waarschuwingen.
Automakers krijgen steeds meer vrijheid met alle nieuwe "drive by wire" technieken, waarbij de mechanische werking de bedieningselementen niet langer bepalen.
Een goed voorbeeld bij computers is de CAPSLOCK toets.. die zit naast de shift toets omdat het mechaniek van oude typemachines dat vereiste. Apple is volgens mij al begonnen deze weg te laten.
Gevechtsvliegtuigen is echter wel een ander verhaal. Die dingen hebben namelijk nul zicht anders dan boven voor en een klein beetje opzij. Neem daarbij ook de snelheid waarmee ze vliegen en je kunt je indenken waarom een HUD erg belangrijk is om snel actie te kunnen ondernemen.

Een dergelijke straaljager heeft echter geen blind spot monitoring en smart city braking. Ook geen stall protection (tractiecontrole), maar alleen audiovisuele waarschuwingen. Soms wil je hem namelijk expliciet in een stall kunnen trekken (aerobraking om achter je achtervolger uit te kunnen komen).

Een HUD projectie systeem is echter, ook in een auto, best wel nuttig om wat basale info op te tonen zoals het geldende snelheidslimiet (dus inclusief info van matrixborden) en je huidige snelheid.
Anoniem: 310408 @beerse7 januari 2020 10:35
En daarbij: De bediening voor het zelf rijden: In mijn volvo kan ik de knoppen ongeveer op het gevoel vinden zodat ik mijn visuele aandacht niet van het verkeer af hoef te halen. Dat is bij het gebruik van aanraak gevoelige schermen volgens mij niet echt mogelijk. Als ik daar naar de schakelaar voor de achterruit verwarming rijk, zou ik zomaar het mistlicht aan kunnen zetten. Of heb ik het mis en is daar wel iets voor?
Wel ik zou zeker geen Tesla Model3 kopen als je daar bang voor bent! Ik was er na een uurtje wel aan gewend. Daarnaast, zeker met de laatste software updates kan je vrijwel alles met de stem doen. Van stoelverwarming tot alle entertainment.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 23 juli 2024 17:45]

En, vind je de virtuele knoppen op de tast of moet je de ogen van het verkeer af halen om deze knoppen op het dashboard te bedienen?

Enneh, als ik elektrisch wil rijden, dan ga ik wel met de trein :)
Zelfs met ogen van de weg af is een Model 3 veiliger dan een oude volvo tank. De collision prevention systemen (die jouw volvo tank niet hebben) gecombineerd met de traction control, abs en het individueel kunnen remmen van wielen zijn zo goed dat je het bijna expres moet doen om iemand aan te rijden.

Jouw volvo tank daartegen staat waarschijnlijk met half geblokkeerde wielen te remmen in een noodstop, die pas veel te laat start omdat de volvo zelf niet herkent dat er gevaar is. Of je glijdt gewoon uit in de regen tegen de railing aan terwijl de traction control van de model 3 (en iedere andere moderne auto) de auto op de weg houdt

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 17:45]

Sorry, maar zulke fanboy taal maakt voor mij net dat Tesla een slechtere naam krijgt. In plaats van constructief kritiek te geven ga je een ander lopen afzijken met je oh zo perfecte wagen en noemt daarna vooral systemen op die vandaag zowat allemaal verplicht op elke nieuwe wagen zitten.
Ik ben ervan op de hoogte dat praktisch iedere nieuwe auto (incl. nieuwe volvos) al die systemen hebben. Gaat erom dat Beerse's oude volvo tank die stuff -niet- heeft.
De volvo 900 serie heeft geen traction control nodig, die is gewoon ontworpen zodat ze geen traction control en collision prevention nodig hebben. ABS heeft ze dan wel maar individueel remmen is nergens voor nodig, de remmen zijn uitgebalanceerd in 2 verschillende sets.

En ja, de volvo baksteen heeft bij de gratie van abs net wel/niet blokkerende wielen. En ze remt pas op mijn commando. En om op de weg te blijven is ze aan alle kanten goed uitgebalanceerd qua sporing, gewichtsverdeling, laag zwaartepunt en zo. En heeft ze vooral een eerlijke respons naar de bestuurder.

Tel daar bij op dat ze niet afhankelijk is van elektronica om het te blijven doen. Zelfs als alle elektronica uit valt blijft de balans, goede sporing en de respons naar de bestuurder. Ook de remmen blijven werken en zijn door mij te doceren.
Sinds de laatste update is stembediening juist kapot. Niets lijkt hier meer te werken...
Dit is een algemeen punt voor alle touchscreens in moderne auto's, echter hoef je bij deze auto's ook iets minder op te letten(ze rijden praktisch zelf) en kun je dus iets meer tijd nemen voor het vinden van dat ene knopje. Wil niet zeggen dat dit goed is, maar wel een verklaring waarom niet de hele wereld op z'n kop staat om het feit dat er zo weinig 'voelbare' knopjes zijn. Daarnaast wil het oog ook wat en dat weegt blijkbaar bij veel gebruikers zwaarder dan het 'snel, eenvoudig, met je ogen dicht' kunnen vinden van een knop.
an sich kan je met je stem ook een boel wat je anders met je handen doet. Van temperatuur instellen tot verlichting of ruitenwissers. Ik weet eerlijk gezegd niet wat de huidige stand is maar mijn vorige auto (Lexus ct200h) kon al best wat.
Je bent rijk, of je reikt. 8)7
Mooi voorbeeld waarom de spellingscontrole niet ingreep.
Wat veiligheid betreft stelt Sony zich voor dat er bijvoorbeeld 33 sensoren aanwezig zijn op en rond de auto om de omgeving in de gaten te houden.
Als we over 40 jaar terug kijken, vinden mensen het waarschijnlijk totaal onverantwoord en onbegrijpelijk dat wij auto's zonder camera's en elektronische stuur hulpmiddelen durfden te rijden. Misschien is het dan zelfs al totaal onverantwoordelijk om überhaupt zelf te rijden.
Ach ja, we zijn momenteel heel hard bezig om ons als mensheid steeds verder te degraderen tot redelijk nutteloze wezens onder de noemer van technologische vooruitgang. Zelf iets doen is goed voor ons, net als nadenken en situaties inschatten. En ja, dat heeft een bepaald risico maar het idee dat we met techniek elk risico in de wereld kunnen verhelpen is een utopie... het introduceert gelijk weer nieuwe risico's. Bovendien is het maar de vraag of we het moeten willen of we ons zo extreem afhankelijk willen / moeten maken van sensoren, zeker vanuit het oogpunt van potentieel misbruik van alle verzamelde data.
Je hebt een goed punt. Een veel groter risico (of klein risico met gigantische gevolgen) is misschien wel een flinke zonneflare. Wat gebeurt er met onze wereld als een heel groot deel van onze micro-elektronica beschadigt raakt
https://science.howstuffw...lar-flare-electronics.htm
Das inderdaad ook nog een goed punt. Het is ook niet geheel ondenkbaar dat we daar nog eens in meer of mindere mate last van krijgen. Als dat in een volledig elektronische wereld gebeurd dat is die aardig ontregeld voor een flinke tijd.
U hebt gelijk, terug naar paard en kar.
Dat hoeft natuurlijk ook niet gelijk maar helemaal doorslaan naar techniek alles maar laten regelen is ook weer het andere uiterste ;)
Heeft u ooit een rugprobleem gehad? Ik kreeg (sporter, fit, ... ) in totaal 3 hernia's
Enig idee wat dat geeft? Langs muren je moeten bewegen, je kont niet kunnen afvegen , je schoenen niet kunnen aandoen, 10 minuten (langer in het begin) om uit je bed te raken.

Heerlijk die remotes ;)
Ja, helaas kan ik je daar de hand schudden, is verdomde vervelend. En daar geef ik je ook volledig gelijk hoor, heerlijk die remotes. Maar remotes zijn toch een andere categorie technische hulpmiddelen dan je auto vol hangen met sensoren en daar een soort van blind vertrouwen in hebben.

Mijn punt / zorg is dat we door alles maar met techniek op te lossen we straks veel dingen meer kunnen als die techniek ons eens in de steek laat. Uiteraard er zullen altijd de techneuten zijn die het bedenken en kunnen herstellen maar het overgrote deel van de mensen is / kan dat niet.
Simpel voorbeeld van hoe we onszelf vaardigheden aan het verleren zijn is het vermogen om bijv telefoonnummers of bankrekeningnummers te onthouden. Sinds de invoer van mobiele telefoons is dat best hard achteruit gegaan bij de meesten. Zelf ken ik nog wel redelijk veel telefoonnummers uit mijn hoofd omdat ik daar ook wel een soort van aanleg voor heb (ontwikkeld vroeger) maar ik ken genoeg mensen om mij heen die niet eens hun eigen telefoonnummer of rekeningnummer meer weten...

Techniek (elektronica met name) is prachtig in hoe het ons leven gemakkelijker kan maken aan de voorkant maar oneindig veel gecompliceerder aan de achterkant waarbij mensen dus vaardigheden verleren. Als we straks door wat voor reden opeens onze met sensoren volgehangen auto's zelf moeten gaan besturen dan zal een aanzienlijk deel van de automobilisten dat niet meer kunnen omdat ze simpelweg de routine missen en altijd vertrouwden op de elektronica die ze hielp. Dit is best iets waar we ook oog voor mogen hebben.

[Reactie gewijzigd door gooos op 23 juli 2024 17:45]

Mijn punt / zorg is dat we door alles maar met techniek op te lossen we straks veel dingen meer kunnen als die techniek ons eens in de steek laat. Uiteraard er zullen altijd de techneuten zijn die het bedenken en kunnen herstellen maar het overgrote deel van de mensen is / kan dat niet.
Ik zie echt het probleem niet, ik hoef echt geen : brood te bakken, worst te draaien, mezelf/anderen te opereren, ...
Ik fix hun IT en in ruil(waardebriefje) doen andere specialisten dit voor mij
Simpel voorbeeld van hoe we onszelf vaardigheden aan het verleren zijn is het vermogen om bijv telefoonnummers of bankrekeningnummers te onthouden. Sinds de invoer van mobiele telefoons is dat best hard achteruit gegaan bij de meesten. Zelf ken ik nog wel redelijk veel telefoonnummers uit mijn hoofd omdat ik daar ook wel een soort van aanleg voor heb (ontwikkeld vroeger) maar ik ken genoeg mensen om mij heen die niet eens hun eigen telefoonnummer of rekeningnummer meer weten...
Daar heeft een slimmerik schrift voor uitgevonden. Het alternatief was al die verhaaltjes uit het hoofd leren tijdens de kampvuurmomenten.
Techniek (elektronica met name) is prachtig in hoe het ons leven gemakkelijker kan maken aan de voorkant maar oneindig veel gecompliceerder aan de achterkant waarbij mensen dus vaardigheden verleren. Als we straks door wat voor reden opeens onze met sensoren volgehangen auto's zelf moeten gaan besturen dan zal een aanzienlijk deel van de automobilisten dat niet meer kunnen omdat ze simpelweg de routine missen en altijd vertrouwden op de elektronica die ze hielp. Dit is best iets waar we ook oog voor mogen hebben.
Techniek verandert het leven, mannen willen graag die controle blijven houden. Ik blijf wel knus in de wagen met voeten omhoog (trouwens , meeste dénken vooral dat ze kunnen rijden }> )
Ik denk dat over 40 jaar je helemaal niet meer zelf MAG rijden, uitzondering op speciale lanes/circuits na.
"Het resultaat is een voertuig met technieken die daadwerkelijk beschikbaar zijn, in tegenstelling tot futuristische conceptauto's waar bedrijven vaak mee komen."

Nice, kan ik waarderen.

"De Vision S heeft volgens de ontwerper twee elektrische motoren met 400kW aan vermogen om in 4,8 seconden van 0 tot 100km/u te accelereren. De maximale snelheid zou op 240km/u liggen."

Nette prestaties!

"Uit de bewoordingen van de presentatie lijkt het er niet op dat de Vision S daadwerkelijk geproduceerd wordt."

Wat?
Het is een theoretische concept-auto, bedoeld om de techniek voor deze auto te ontwikkelen. Dus de camera's, sensoren, rekenhardware, batterij/laad-management, motoren en dergelijke. Met "Het resultaat is een voertuig met technieken die daadwerkelijk beschikbaar zijn" wordt volgens mij bedoeld dat deze technieken beschikbaar zijn, niet het voertuig zelf.

Dat is iets wat je als onderdelen-fabrikant graag wil doen: een totaalconcept neerzetten, zodat de afnemers (autofabrikanten) jou als one-stop-shop kunnen gebruiken als leverancier van een totaaloplossing. Sony had ook een lijst van beschikbare onderdelen/technieken met bestelnummers kunnen opstellen, maar een presentatie hoe het allemaal bij elkaar past werkt een stuk beter om binnen te komen bij een fabrikant.
Sony is geen autofabrikant, maar wel wereldleider in bijvoorbeeld camerasensoren.
Waarom maken andere fabrikanten alleen de mooiere auto's dan Tesla zelf. Wat de booming hype heeft waargemaakt.

De sony EV ziet er goed uit. Beetje de Porsche Taycan'ish

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 17:45]

Smaken verschillen en voor Sony is het natuurlijk helemaal makkelijk omdat ze die auto toch nooit hoeven te produceren of zelfs maar op de openbare weg laten rijden.
Maar dan nog is het model realistisch genoeg om wel zo te produceren en zie je toch een lijn die elegant oogt. Het is gewoon een verdomd mooie auto, net als dat je dat van een aantal futuristische ontwerpen kunt zeggen van de fabrikanten zelf.
Welke fabrikant heeft een mooiere auto dan de Tesla Model S3XY? Met vergelijkbare specs of prijs?

Enige die ik kan bedenken is de Polestar 2, wat ik echt een mooie auto vind, en prima kan meedoen met een Tesla model 3 LR qua prijs en specs.
Er bestaat geen Model S3XY, wel een Model S, Model X en Model 3. En wat mooi is, is voor iedereen verschillend.
Je snapt toch wel dat "Model S3XY" gewoon mijn afkorting was voor "Model S, Model 3, Model X, Model Y"?
Een Tweaker schrijft dan: Model {S|3|X|Y} O-)
Ik ken alleen maar Bash. :+
Ik dacht hetzelfde totdat ik BYTON tegenkwam, kwijl :9~
https://arstechnica.com/c...n-with-viacomcbs-content/

van buiten iets meer conventioneel dan een Tesla. Beetje Citroen DS achtig. Van binnen om te smullen.

En deze vind ik het ook wel waard.. de ontwerper van de Model S kwam bij Fysker vandaan. De Fysker Karma is eigenlijk de voorganger van de Model S en ik heb m mogen rijden ooit. Geweldige "klassieker".
Die ontwerper is volgens mij alweer weg bij Tesla en niet terug bij Fysker (inmiddels is het merk volgens mij aan Chinese firma verkocht) toch blijft dit een bijzondere wagen: https://arstechnica.com/c...ic-crossover-due-in-2022/
Zelf vind ik die Honda die al drie keer van naam verandert is mooier. En de Mini zal voor veel mensen meer in de smaak vallen. En de ID3 is gewoon een prachtige balans tussen praktisch en optisch.
Ik lees het artikel waarin ik de indruk krijg dan sony vooral hardware wil verkopen. Kijk ik de video is deze meer gericht op styling van de auto en zie ik afgezien van het dashboard verder weinig over de techniek er achter.

Design is op zich niet verkeerd.
Zag ergens in de presentatie iets over 3D sound en een soort ronde speaker in de stoel net onder de hoofdsteun. Artikel had wel wat meer informatie over al die technieken mogen hebben als ze daar de focus op leggen.
De auto staat op een nieuw platform van Magna Steyr, een belangrijke speler in de autoindustrie en een fabrikant van onderdelen en platformen voor meerdere grote merken. De kans dat we een productiemodel van deze Sony auto gaan zien is klein, maar absoluut niet onrealistisch.
Niet alleen een onderdelenfabrikant, Magna Steyr bouwt ook de Jaguar iPace, de BMW Z4 en de Toyota Supra.
En de Mercedes G, Mercedes E met 4Matic, BMW 5 en Jaguar E-Pace.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Magna_Steyr

Het aparte is dat de autoindustrie tot noch toe veel minder 'ODM' fabricage heeft dan de (consumenten) electronicaindustrie, terwijl dat wel zou kunnen. Subonderdelen van auto's worden al uitbesteed, eindassemblage zou dus ook kunnen. Enig probleem is het chassis, het metaal stampen, in elkaar zetten en verven daarvan is eigenlijk nog het enige wat een 'autofabrikant' zelf doet.
Nu de ICE op zijn retour is en de BEV de overhand gaat nemen, is het echte moeilijke van een auto bouwen (de ICE en aandrijflijn) opeens eenvoudig en lijkt mij de kans op ODMs groter.
Als je autopilot wil of nodig hebt in een auto moet je gewoon met de trein gaan
Laatste keer dat ik keek stopte de trein niet voor mijn deur of voor de deur van mijn werk, hell zelfs de bus niet..
Dat is wel erg kort door de bocht... Ik heb even snel wat routes die voor mijzelf interessant zijn opgezocht:
- Naar het huis van mijn vriendin's moeder is het bijvoorbeeld 52 min met de auto en 2 uur en 12 min met het ov.
- Naar mijn ouders is het één uur met de auto en een uur en driekwartier met het ov.

Ik zocht nog wat meer routes voor mijzelf op die soms twee keer zolang duren maar ik denk dat het wel duidelijk is. Ik ga zelf wel altijd met het ov wanneer het moet, mijn vader heeft decennialang hetzelfde gedaan. Hij nam elke dag de trein en fietste vervolgens naar zijn werk. Nu werkt hij ergens anders en het terrein ligt zo afgelegen dat fietsen niet meer te doen is met alles ernaast ook elke keer, waardoor zelfs hij toch maar met de auto gaat.
Ziet er mooi en strak uit. Maar vind de nieuwe Turkse Togg (sedan) toch een stuk knapper.
De DriveStation 5 :+
Wat een prachtige, stijlvolle auto is dit zeg. Sony mag dan wel geen plannen hebben om deze auto zelf uit te brengen, maar geef dan maar de auto in licentie aan een echte autofabrikant. Ik vind hem heel mooi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.