Ik vind deze conclusie heel kort door de bocht van de onderzoeksraad (en ze hebben er maar 2 jaar over gedaan)

Ze focussen zich volledig op alle nadelen, geen woord of onderzoek over de ongelukken die zijn voorkomen door deze systemen en alleen maar klagen dat het nu niet goed geregeld is. Dat allemaal terwijl de RDW (de Dienst Wegverkeer van de overheid) alle systemen keurt voordat ze op de weg zijn toegestaan. Effectief lees ik dit hele conclusie als: de overheid doet zijn werk niet goed (genoeg).
En dan als bonus de aanbevelingen:
De overheid heeft de ambitie om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul in 2050 en verwacht daarbij een belangrijke bijdrage van automatisering. Volgens de Raad kunnen rijhulpsystemen ingezet worden om veiligheidswinst te behalen, maar is er meer nodig dan wat er nu gedaan wordt, te beginnen met bijsturing op ontwerp en introductie van rijhulpsystemen.
Ondertussen is de EU het strengst gereguleerd van alle werelddelen waardoor het meest achter loopt op dit gebied. Ook geen woord over de onverantwoorde regels die de EU al heeft geïntroduceerd waardoor je auto
effectief zo uit de bocht kan vliegen. Waar is die conclusie? Zelfs willekeurige Youtubers gaan nu zelf op zoek naar de verantwoordelijke EU medewerkers om antwoorden te halen. Waar blijft die aanbeveling?
Ik ben helemaal voor meer veiligheid maar ik heb nul vertrouwen dat de overheid dit kan reguleren. Alles wat ze nu al doen is enkel om hun eigen hachje te redden, verantwoordelijkheid af te schuiven en niet om ontwikkeling te stimuleren om dit doel te halen...
Wat fijn is dat ook de reacties van het rapport openbaar zijn:
https://www.onderzoeksraa...eptrapport_wie_stuurt.pdf
RDW:
Kort na de introductie van de huidige generatie systemen, rond 2010, is vanuit UNECE een ad hoc groep gestart met het opstellen van toelatingseisen. In 2015 is dit omgezet naar een permanente werkgroep (ACSF). Een belangrijke wijziging die deze groep in de regelgeving heeft gerealiseerd in 2016 is dat nieuwe systemen op het gebied van sturen niet goedgekeurd kunnen worden voordat de eisen hiervoor uitgewerkt zijn. M.a.w. er is vanaf het begin beleid geweest voor nieuwe systemen.
Er is historisch gezien geen enkel voorbeeld dat een ADAS systeem de verkeersveiligheid heeft verlaagd. Er is ook nooit een ADAS systeem teruggehaald uit de markt. Wel zijn er stapsgewijs verbeteringen op bestaande systemen doorgevoerd om de veiligheid verder te verhogen.
Zo te zien zijn ze daar wel iets nuchterder...
Tesla
This has also been a priority for the Dutch government, EuroNCAP and the ADAS-Covenant, which all aim to educate the public that all existing support systems available on the market are currently considered to be ‘assistance systems’. In these cases, the driver is expected to oversee and responsibly use the system at all times. The driver is in control and is informed as such when he activates the system.
In addition we strongly object against the use of several (non-academic) studies and reports, such as the 2017 ANWB report and the 2017 report “ADAS: from owner to user; Insights in the conditions for a breakthrough of Advanced Driver Assistance Systems” by Harms and Dekker. Copy-pasting conclusions from (non-scientific) outdated research and presenting them as up-to date state of affairs is misleading. In any event these conclusions do not apply to Tesla’s case.
Persoonlijk zie ik het als voornamelijk een steek naar Tesla (die ook als enige heeft gereageerd op het rapport). Een ongeluk wat door autopilot zou zijn veroorzaakt was iemand met 150 km/u op de teller... De conclusie:
Onvolwassenheid adaptive cruisecontrol
De bestuurder van de Tesla had niet gezien dat de vrachtwagen van rijstrook was gewisseld; ten tijde van de rijstrookwisseling keek de bestuurder van de Tesla kort in zijn achteruitkijkspiegel. Voordat de Tesla in botsing kwam met de vrachtwagen, nam de snelheid nog af tot ongeveer 128 km/uur doordat Autopilot een voorganger detecteerde en remde – de truck reed toen met een snelheid van 98 km/uur. Met deze snelheid raakte de Tesla de achterkant van de oplegger. De bestuurder van de Tesla raakte niet gewond.
Man, ik zou zeggen: goed gedaan Tesla. Als deze man normaal had gereden was er waarschijnlijk niets gebeurd?
Daarvoor wordt een dodelijk ongeluk beschreven met een Volvo maaaaarrr:
Bij de meeste beschreven ongevallen waren auto’s van het merk Tesla betrokken. Dat wordt verklaard doordat Tesla vooroploopt bij de introductie van ADAS en deze ook standaard in iedere auto inbouwt. Bij ongevallen met Tesla’s wordt in de praktijk eerder
een verband gelegd met ADAS dan bij ongevallen met andere merken auto’s, waardoor deze laatste minder vaak gemeld worden bij de Onderzoeksraad. De in dit rapport beschreven ongevallen zijn dan ook geen representatieve steekproef voor de ongevallen
waarbij ADAS een rol speelt.
Ik hou ermee op, wat een rommel rapport, ik ben benieuwd hoeveel belastinggeld dit rapport gekost heeft...