Sony overweegt elektrische auto's te verkopen en toont concept-suv

Sony gaat deze lente dochterbedrijf Sony Mobility starten, waarmee het bedrijf de commerciële verkoop van elektrische auto's wil onderzoeken. Ook toont het bedrijf de Vision-S 02, een concept van een Sony-suv.

Met Sony Mobility wil het bedrijf 'een stap naar de EV-markt onderzoeken', waarbij de 'commerciële verkoop' van EV's ook wordt overwogen, zegt Sony-president Kenichiro Yoshida volgens Reuters. Dat Sony daadwerkelijk auto's gaat verkopen is dus nog niet definitief; het bedrijf zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om auto-onderdelen te ontwikkelen en deze als leverancier te verkopen aan autofabrikanten.

Met de aankondiging om de verkoop van auto's te onderzoeken, toont Sony ook een nieuw concept. Het gaat om een suv-variant van de Vision-S. De sedan heet nu Vision-S 01, de nieuwe suv heet Vision-S 02. Deze suv biedt plaats aan zeven mensen en is 4,9 meter lang, 1,9 meter breed, en heeft een wielbasis van 3 meter. Veel technische details zoals het gebruikte accupakket en de actieradius zijn nog niet bekend.

Wel zegt Sony dat de twee auto's hetzelfde platform delen, en dat er binnen het Vision-S-project stappen zijn gezet op het gebied van bijvoorbeeld zelfrijdende auto's. Zo heeft de auto camera's en Lidar-sensoren, waarmee een 360-gradenbeeld van de auto kan worden gemaakt. Deze sensoren kunnen daarnaast informatie doorgeven aan de gebruiker, zoals naderende hulpdienstvoertuigen. Later dit jaar wil Sony L2+-zelfrijdende-functies testen op de openbare weg.

Het platform kan verder overweg met gebaar- en stemcommando's, en kan de bestuurder herkennen met tof-sensoren. Zodra de bestuurder is herkend, past de auto onder meer de interface en de rijgeluiden aan op basis van de voorkeuren van die bestuurder. De auto haalt deze informatie binnen via een 5G-verbinding, waarmee ook updates binnengehaald kunnen worden. Sony test ook het op afstand besturen van auto's via die 5G-verbinding.

Het bedrijf focust niet alleen op de rijeigenschappen van EV's, maar wil ook kijken naar entertainment in auto's. Zo krijgt het Vision-S-platform een Bravia Core for Vision-S-dienst, waarmee video's afgespeeld kunnen worden op de schermen van een auto en ook PlayStation-games gespeeld kunnen worden via streaming van een eigen PlayStation-console thuis, of via Sony's streamingdienst.

Sony heeft nog niet aangegeven hoeveel de Vision-S-auto's zouden kunnen kosten. Het bedrijf kondigde zijn eerste EV-prototype twee jaar geleden aan, maar zei al vrij snel de auto niet in productie te willen nemen. Naast auto's, gaat Mobility zich richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica. De ontwikkeling van 'autonome entertainmentrobot' aibo en drone Airpeak gaan hier ook onder vallen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-01-2022 • 09:27

175 Linkedin

Reacties (175)

Wijzig sortering
Ik blijf het vreemd vinden dat er zoveel bedrijven auto's (vooral EV) starten te maken. Terwijl er bijvoorbeeld steeds meer bedrijven stoppen om bijvoorbeeld mobiele telefoons te maken. Terwijl veel meer mensen een mobiel nodig hebben (+ per 2 a 3 jaar een nieuwe kopen) is dat met auto's niet zo. Uiteraard zijn auto's veel duurder en daarmee hopelijk ook een hogere marge. Kan ik hier uit afleiden dat er nauwelijks meer marge te maken is op telefoons die desondanks steeds duurder worden en (te)veel op auto's? Met andere woorden de marges op auto's zijn nog veel te hoog i.v.m. te weinig concurretie?

Of is alle hoop gevestigd op de extra diensten die via een EV verkocht kunnen worden zoals
- laadpalen netwerk/dienst
- auto als batterij gebruiken
- eten/spullen bezorgen naar je auto
- extra diensten zoals kapper/massage aanbieden in zelfrijdende auto
- (betaalde) entertainment diensten
- ....

Dus zijn de auto's de printers en moeten alle cartridges nog ontwikkeld worden?
De verlaring is dat de beurs waardering van EV hoog is. Dat is primair. Die waardering zal gebaseerd zijn op hype, schaalgrootte en ook marges.

Software in EV's is inderdaad qua marge heel gunstig. En qua hardware is het een 'computer op wielen'. Met schaalgrootte bedoel ik dat er nog veel ruimte is voor groei in dit segment 🚀. (waar de smartphone markt verzadigd is).

Daarbij is de illusie dat ze met EV bezig zijn soms al genoeg om het aandeel omhoog te duwen. Ironisch dat het 'Visions' heet, want van Sony lijkt het technologie zonder visie. Op afstand besturen is geen visie, maar een middel. Zonde dat deze mannen hun kostbare talenten verspillen aan marketing campagnes van 5G. Ik zie liever een duidelijkere visie van "wij mikken op een betaalbare elektrische auto met deze praktische specificaties".

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 5 januari 2022 12:24]

Ik denk dat ook een belangrijk verschil is, is dat het ernaar uitziet dat iedereen straks elektrisch gaat rijden en dat iedereen al een mobiele telefoon heeft. De elektrische auto en met name de zelfrijdende auto zijn dus in potentie een miljardenmarkt.

De kans, nu ga ik speculeren, dat Sony echt komt met een auto acht ik niet zo groot. Ze gaan met dit soort concept auto's wel laten zien wat hun sensors (binnen én buiten de auto) beter kunnen dan die van de concurrentie. Zo worden ze een onmisbare schakel voor deze nieuwe industrie.
Ik heb het bekeken vanuit de consument. "Ze gaan met dit soort concept auto's wel laten zien wat hun sensors (binnen én buiten de auto) beter kunnen dan die van de concurrentie" voor B2B leveranciers ligt er inderdaad ook een grote markt klaar. Als ik aandeelhouder van Sony was zou ik daarin duidelijkheid verwachten.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 5 januari 2022 12:26]

Ik geloof er niks van dat Sony dit doet om te laten zien hoe goed hun electronica is, om daarmee andere fabrikanten geïnteresseerd te krijgen. En niet alleen omdat Sony imaging sensors (en andere electronica) al jaren voor een breed scala van toepassingen wordt gebruikt - en ook in de automotive industrie.

Een auto succesvol op de markt brengen (ontwikkeling, certificeringen, productie, distributie en serviceketen opzetten) is wel een heeeel dure manier om te laten zien dat je mooie sensortjes in elkaar kunt solderen. Electronicafabrikanten (Sony incluis) kopen gewoon een bestaande auto, en schroeven daar hun eigen spullen op/in om te laten zien wat ze in huis hebben.

Het kan niet anders dan dat er voor de ontwikkeling van deze auto's een miljardenbudget is gereserveerd, verspreid over meerdere jaren. Dit moet dan ook gewoon in de financiele rapportages terug te vinden zijn. En het zou me niet verbazen als het al die tijd al de bedoeling was om de auto in productie te nemen, maar het definitieve besluit daarover (en over de beschikbaarheid van budget om dat mogelijk te maken) pas recent genomen is. Gezichtsverlies is een groot ding in Japan, en "Good news: we gaan 'm tóch maar wel in productie nemen" klinkt een stuk beter dan "Sorry guys, we spent a lot of money developing this thing, but given the current market situation and our own financial status we simply can't afford to bring it to market".
We zouden er een kratje bier op moeten zetten. :)
Ik denk dat je de belangrijkste extra dienst mist:
- data vergaren vanuit moderne auto's

Maar zoals Risce al meld, ik denk dat het ze niet gaat om daadwerkelijk een auto uit te brengen, want daar komt heel veel bij kijken (aftersales, service en verkoop punten, onderdelen distributie, etc).
Ik denk dat ze bijvoorbeeld een platform willen ontwerpen waar een auto op gebouwd wordt om dat vervolgens aan te bieden aan voertuig fabrikanten. Of het vergaren van kennis van losse systemen (voor zelfrijdende auto's of multimedia systemen of iets dergelijks) zodat zei die technologie kunnen patenteren en verkopen.

Maar dit is puur mijn gedachte.
Vergeet niet dat het gros van de sensoren in veel autos afkomstig zijn van sony
Dat was bij de vision S toen wel wat Sony communiceerde. Ondertussen werd die auto de afgelopen jaren uitgebreid getest dus ze hadden stiekem al plannen. Nu laten ze echt blijken en horen dat ze deze 2 auto's gewoon op de markt gaan brengen.
En het grappigste is nog wel dat ze to-taal niet van plan deze concept auto's te gaan maken. Zoals @Harm_H zegt, zo'n EV is een "computer op wielen". Bedrijven als Sony willen graag die computer maken, en dat dan leveren aan de (ICE-)automakers die goed zijn in het massaproduceren van die wielen.

Die auto hierboven is niets anders dan een case study om focus te geven aan het ontwikkelen van technologie. En misschien een stukje reclame naar een SUV-maker die een computer-maker zoekt
Elektrische auto's zijn een nieuwe markt en trekken altijd pioniers. Ik zie overeenkomsten met de opkomst van de digitale fotocamera waarbij allerlei bedrijven plots camera's begonnen te maken. Veel pioniers zullen falen (wie heeft nog een camera van HP, Casio, Epson, Samsung of Toshiba?), een enkeling wordt succesvol (Sony maakt heel goede camera's).
Dus zijn de auto's de printers en moeten alle cartridges nog ontwikkeld worden?
De cartridges bestaan al; dat zijn de optiepakketten. Een andere kleur, een stel 1 inch grotere wielen of een beter infotainmentsysteem kost echt niet €3.000 tot €5.000 om te maken. De grote Duitse fabrikanten zijn hier heel goed in, met Porsche als onbetwiste kampioen. Maar daar gaan abonnementsdiensten nog bijkomen als extra verdienmodel.

EV's zijn enorm veel simpeler dan benzineauto's en is en enorm netwerk aan onafhankelijke leveranciers tot hele autofabrieken aan toe (bv NedCar), dus als je de knowhow hebt om een auto te ontwerpen (wat nog wel een opgave is), ben je al een flink stuk op weg. Terwijl de oude infrastructuur de klassieke autofabrikanten juist vaak in de weg zit.
Marge op Telefoons is zeer klein tot nihil door de concurrentie, er zijn er maar een paar die echt goede cijfers schrijven, maar op Android is het voor velen echt droevig gesteld en zullen er nog meer stoppen, ook is het een vervangingsmarkt waar het moeilijk is om als nieuwkomer een plek te krijgen. Elektrische auto's echter zijn niet aan te slepen en is de markt die de komende 10 jaar qua omzet de grootste groei gaat laten zien en ook zijn de marges gezond op dit moment. Ik vindt het niet vreemd dat een groot elektronicaconcern met cash op de bank instapt in een snel groeiende markt voor een Elektrisch product.
Al jaren geruchten van Apple die een auto wil maken, nu ook Sony… het zijn leuke en spannende tijden met al die "nieuwe" bedrijven die elektrische auto's willen maken. De puur elektrische autofabrikanten zoals Tesla, NIO etc. waren al een heel leuke verademing ten opzichte van de bestaande merken, en hebben in mijn ogen al een versnelling gebracht in de ontwikkeling van elektrische auto's in 't algemeen. De van oorsprong benzineauto fabrikanten bleven in 't begin nogal wat steken namelijk.

Maar als nu ook grote merken die voorheen niets of nauwelijks iets met de ontwikkeling van auto's te maken hadden, zich nu ook bezig gaan houden, dan gaan we nog een hoop nieuws te zien krijgen denk ik… hoop ik :)
Ja, of het loopt met een sisser af, zoals bij Dyson.

Een auto maken, zeker op schaal, is een heel ander vakgebied als waar Sony zich tot nu toe mee heeft bezig gehouden, en is niet zo simpel, zoals al zo velen bewezen hebben.
Er is wel een groot verschil met Dyson. Sony maakt heel veel elektronische componenten. Een deel daarvan wordt zelfs al in EV's van diverse merken gebruikt. Sony is ook in veel meer sectoren actief dan Dyson.
In Japan loopt Mitshubishi motors niet heel erg lekker en Nissan (die een groot deel van de aandelen van Mitshubishi motors in handen heeft) overweegt al sinds eind 2020 om de aandelen weer te verkopen. Sony heeft voldoende kapitaal om dat te doen. Sony is zelfs al als een beoogde koper in beeld geweest.
De technische ontwikkeling van de Vision-S (wat nu de Vision-S 01 is) gebeurt bij Magna Steyr in Oostenrijk, dus lijkt het aannemelijk dat de ook de 02 daar ontwikkeld wordt. Magna Steyr heeft ook een productiefaciliteit; ze bouwen o.a. de Jaguar I-Pace en BMW Z4/Toyota Supra en het is de bedoeling dat ze ook de Fisker Ocean gaan bouwen. Het lijkt me aannemelijk dat ze de Sony straks ook mogen bouwen.

Behalve de productiefaciliteit heb je ook nog zoiets als een distributienetwerk nodig, verkooppunten en een service-organisatie. Tesla heeft dat in eigen beheer gehouden, en dan kost het een aantal jaar en ontiegelijk veel geld om dat wereldwijd op te bouwen. Ik heb me niet zo in Rivian verdiept dus ik weet niet hoe die dat momenteel in de VS doen. Auto's kunnen online gekocht worden maar hoe distributie en services is georganiseerd weet ik niet. En ze kunnen er bovendien ook nog voor kiezen om buiten de VS (en Canada) een andere strategie te kiezen.

Als Sony geïnteresseerd is in Mitsubishi, dan waarschijnlijk met name ook vanwege het distributienetwerk, lijkt me. Productiefaciliteiten hebben ze pas nodig als de volumes een beetje op gang komen. Zo bezien is het ook interessant wat Stellantis momenteel aan het doen is met het Europese dealernetwerk.
Wat doet Stellantis?
Het distributienetwerk van alle merken wordt samengevoegd. Contracten met huidige dealers zijn opgezegd, en sommige van die verkooppunten worden aangesteld als agent. Verkoopprijzen worden bepaald door Stellantis, de agent krijgt commissie en een afleververgoeding. Dan kun je dus de auto online bestellen, en bij via lokale agent laten afleveren.
Als Sony echt elektrische auto's wil gaan maken en verkopen, dan is het overnemen van Mitsubishi hetallerdomste wat ze kunnen doen.

Mitsubishi heeft geen noemenswaardige ervaring met elektrische auto's op schaal produceren (die paar duizend iMievs van 12 jaar geleden tellen echt niet mee). Maar vervolgens moeten ze wel iets met de stervende business van fossiele auto's.

Maar goed, dit is Japan. Het land waar dealtjes worden bekokstooft om de elite buiten schot te houden en de rekening af te wentelen op de bevolking (via staatsschuld die voor een groot deel wordt gehouden door de pensioenfondsen). Dus iets met een bail out waarbij Sony geld krijgt om het over te nemen is niet ondenkbaar.

Maar voor Sony zou dit uiterst onverstandig zijn als ze echt een move willen maken in Automotive.
Het inlijven van een bestaande fabrikant heeft juist veel voordelen. Je lijkt alleen te kijken naar de EV innovatie die Mitisubishi zelf heeft geleverd, maar dat is juist de technologie die Sony wil gaan verzorgen.

Wat veel belangrijker is, is dat er fabrieken staan die voertuigen/chassis' kunnen produceren, het instappen in een bestaand dealernetwerk en de betrouwbaarheid/merkbekendheid van een solide merk. Sony heeft dat niet en kan niet even op de bonnefooi dat allemaal uit de grond stampen.

En dat is weer wederzijds belangrijk voor Mitsubishi, die ook echt wel snapt dat de toekomst EV is.

Dus, nee ik vind dit helemaal niet zo dom.
Het is ook helemaal niet dom en je punten kloppen als een bus. Het is juist slim om bestaande fabrieken te gebruiken om op te starten. Tesla is zo ook begonnen:
Op dit moment werken er meer dan 10.000 werknemers op de fabriek in Fremont. Voordat Tesla de fabriek kocht, was deze het onderkomen van General Motors (van 1962 tot 1982) en daarna (van 1984 totdat het partnerschap in 2009 eindigde) van Toyota's New United Motor Manufacturing, Inc (NUMMI).
https://www.tesla.com/nl_NL/factory
Ja, Tesla is zo begonnen en hebben nu hun eigen fabrieksontwerp voor alle fabrieken die ze daarna zijn gestart.

Ze hebben Fremont inmiddels helemaal veranderd en omgebouwd, inclusief een productietent. Er zal geen enkele machine meer staan die nog door Toyota is gebruikt.
Starten met een eigen fabriek en productieproces is nog veel moeilijker. De markt voor elektrische wagens is immens en de vraag is niet gedekt door bestaande merken (kijk naar tesla, prijzen met duizenden verhogen en toch 87% meer verkocht, duidelijk gebrek aan aanbod). Er is dus genoeg financiële marge om met een bestaande fabriek te starten, en dan te kunnen werken aan de volgende generatie fabrieken. Iets wat niet noodzakelijk nieuwe fabrieken betekent, want veel zaken kunnen ook naar oude fabrieken. Ik ben arbeider bij een autobedrijf en die willen tegen 2026 een eerste fabriek omvormen om met gigacastings te produceren, en dat binnen de huidige fabriekshallen. Niet vergeten dat Tesla al 8 jaar aan het verkopen is en pas nu de eerste fabrieken met eigen productietechnologie van start kunnen gaan.

Daarnaast is er de mogelijkheid dat Sony met Magna Steyr of Foxconn in zee gaat voor de initiële productie totdat ze zeker zijn dat de verkoop voldoende is om zelf een fabriek te ontwikkelen. Maar dan nog zouden ze interesse kunnen hebben in het dealernetwerk van Mitsubishi, en geen idee of dat te koop is zonder de fabrieken etc ook over te nemen.
Ik ben het zeker met je eens op de meeste vlakken, vooral het feit dat de 'oude' fabrieken prima geschikt zijn voor het produceren van onderdelen voor elektrische voertuigen.

Ik vraag me wel af of de merknaam "Mitsubishi" nou echt zo veel beter zal verkopen dan de naam "Sony". Juist de naam Sony geeft de consument denk ik het gevoel dat ze een modern apparaat kopen, en Sony staat ook nog wel bekend om zijn premium kwaliteit. Een middenmoot autofabrikant zoals Mitsubishi creëert niet zo'n zelfde gevoel bij de consument.

Daarnaast is het in de toekomst makkelijker voor Sony om eventuele integratie met hun andere producten (zoals smartphones, audio apparatuur of Playstations) te marketen.
Al die bestaande zaken zijn puur gericht op fossiel en zijn alleen maar ballast. Kijk wat een problemen Herbert Diess heeft bij VW om de organisatie te moderniseren. Denk je dat zoiets in Japan beter gaat? Ik zou het eens aan Carlos Ghosn vragen...

En het produceren van auto's ondergaat een stille revolutie. Een EV winstgevend en op grote schaal produceren is heel anders dan fossiele auto's maken. Daar loopt VW nu ook tegenaan.

En de dealers? Daar zitten vooral types die mensen juist proberen weg te sturen van EVs. Mitsubishi krijgt nu klanten over de vloer die bijv. ook naar een ID.4 of Ioniq 5 kijken ipv een Outlander. Daar komen alleen maar praatjes uit over range anxiety, batterij degradatie en slechte laadinfrastructuur.

Dealers hebben ook weinig incentive voor het verkopen van EVs. Die hebben minimaal onderhoud nodig, dus er valt weinig te verdienen. Er is een reden dat naast Tesla nu ook anderen direct sales doen.

Daar bovenop: het reorganiseren van Mitsubishi gaat miljarden kosten. Lopende verliezen, ontslagvergoedingen, ombouwen van fabrieken... En Sony zit zelf ook niet heel ruim in de slappe was. Ze hebben iets van 11 miljard aan cash, maar ook zoiets aan korte termijn leningen.

Dus zouden ze hiervoor kapitaal moeten vrijmaken of lenen, terwijl ze de productie ook kunnen uitbesteden en voor de service samenwerking kunnen aangaan met lokale partijen/importeurs (zoals de Chinezen het ook doen). 'Asset Light' is het devies.

En laten we wel wezen, Sony is eigenlijk 10 jaar te laat hiermee. Er zijn in China al talloze fabrikanten die inmiddels al EVs in de verkoop hebben en nu vol in de opschaling gaan. Dat zijn goed gefinancierde startups, maar ook gevestigde bedrijven met veel ervaring, zoals BYD, Geely (Volvo, Polestar), SAIC (samenwerkingsparter van oa VW). Die hebben al toegang tot batterijcapaciteit geregeld (BYD maakt ze zelf) en ze staan op het punt om de wereld te veroveren.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 5 januari 2022 14:09]

zoals de Chinezen het ook doen
Partnerschappen bestaan ook in Japan, zo besteed Suzuki de EV bouw uit aan Toyota. Bovendien raar dat je dat zegt, want feitelijk is Sony en Mitsubishi toch ook lokale samenwerking?

Ook in China nemen ze overigens bestaande fabrieken over, zo heeft het merk Reech in China de fabrieken van Suzuki overgenomen voor hun EV productie. Ik denk dat je onderschat hoe gelijk de assemblage is, fossiele motorblokken worden vaak elders gebouwd in die fabrieken gewoon in het chassis gehesen.

Voor de rest is daar alles aanwezig om een onderstel en chassis te bouwen, ongeacht of dat voor een EV of een VM is.
Mitsubishi heeft echter wel de infrastructuur om überhaupt een auto te maken en dat kan meespelen bij een overname.
Op lange en kort termijn is het waarschijnlijk makkelijker, sneller en goedkoper om een kleine speler over te nemen (dus een Mitsubishi maar ook bijvoorbeeld een Suzuki) dan om zelfstandig een bedrijf op te zetten.
🙄

Er is een bedrijf dat Rivian heet en een bestaande fabriek heeft overgenomen 🙂
https://insideevs.com/new...d-expansion-illinois/amp/


Ruimte en toevoer is dan allemaal al grotendeels geregeld.

Net zoiets als VDL, het maakt geen auto’s maar omdat de logistiek er om heen grotendeels goed is, veel ervaring in de omgeving, is de stap een stuk een kleiner.


Daarnaast tonen verschillende bedrijven in China juist aan dat het een stuk makkelijker is om een electrische auto te maken, de electrische motor is redelijk uitontwikkeld en dat is niet de grootste uitdaging.


De grote vraag is of ze het onder eigen naam willen doen, of dat ze technieken willen delen, etc, etc.
Maar wel ervaring me thet maken van het chassis en daar de faciliteiten voor.

Dit is jusit de valkuil voor fabriekanten als Tesla waar het chassis toch echt jarenlang toch problemen had.
Tesla heeft z'n productie ook niet echt in orde..qua productie mogelijkheden lopen ze zo zwaar achter op zelf de kleine partijen.
Heb je een bron?
kijk gewoon naar hoeveel zij produceren en hoeveel de concurrentie. https://en.wikipedia.org/..._industry#By_manufacturer
Ze investeren niet zomaar miljarden in nieuwe productiemogelijkheden he...dit doen ze omdat voor tesla op dit moment productie gewoon een risico is dat ze moeten oplossen.
GM produceerde 26 elektrische auto's afgelopen kwartaal, peren met peren vergelijken graag. Heb je dat ook?
Klopt, op dat gebied zijn zij ook gigantisch overgevalueerd op de beurs. Zij zijn op papier vele malen meer waard dan bijvoorbeeld Toyota maar doen maar een fractie aan sales.
De beurswaarde gaat over toekomstige winsten. Wat Toyota nu doet is compleet irrelevant. Het gaat erom wat ze kunnen doen in pak hem beet 2030. Dan projecteren ze nu 3 miljoen EVs, wat ze pas onlangs hebben bijgesteld. Tesla zit daar in 2023 waarschijnlijk al op en groeit dan keihard door.

Tesla is ook nog eens de meest winstgevende fabrikant qua marges.

Ja, een Tesla aandeel is duur, maar aangezien de analisten nog steeds consequent te conservatief inschatten zit er nog steeds ruimte naar boven.

Toyota daarentegen gaat waarschijnlijk van 10 miljoen auto's nu naar 3 miljoen in 2030. Misschien dat ze ergens nog iets fossiels kunnen verkopen dus zeg 6 miljoen in totaal. Maar zo'n krimp kan die organisatie niet aan. Dat wordt dus een faillissement en een bail out.
Tesla moet voor 300 jaar met het huidige tempo auto's gaan produceren om de huidige beurswaarde te rechtvaardigen.
Ja, een Tesla aandeel is duur, maar aangezien de analisten nog steeds consequent te conservatief inschatten zit er nog steeds ruimte naar boven.
Noemenswardige analysten welke een daadwerkelijk goerde trackrecord hebben en investord zijn juist stocks aan het verkopen. Zodra het normale klootjesvolk de markt in stapt en de groten er juist uit stappen weet je dat er een mega bubbel aan zit te komen. Daarnaast is er veel meer concurrentie vanuit de start up hoek. Dus ze staan tussen 2 kampen in, enerzijds partijen welke een soortgelijk business principe hebben maar later begonnen zijn maar met minder resources Tesla eigenlijk dus kunnen kopieren. Anderzijds moeten ze opboksen tegen de groten welke wel logger zijn maar de gehele infrastructuur als op hun plek hebben en eigenlijk alleen nog op sommige fronten achter lopen qua integratie.
Toyota daarentegen gaat waarschijnlijk van 10 miljoen auto's nu naar 3 miljoen in 2030. Misschien dat ze ergens nog iets fossiels kunnen verkopen dus zeg 6 miljoen in totaal. Maar zo'n krimp kan die organisatie niet aan. Dat wordt dus een faillissement en een bail out.
Toyota heeft meer dfan 70% groei gezien in zijn EV divisie gezien in 2021 ondanks de componenten schaarste. Long term wordt er verwacht dat zij een nog grotere footprint in Amerika zullen hebben.
'Het huidige tempo' is niet relevant. Het huidige groeitempo des te meer. Met de groei in productiviteit die ze dit jaar hebben bereikt en met de nieuwe fabrieken kunnen ze hard doorgroeien tot 2025 en dan wordt de winstgevendheid snel beter. Intussen komen er nieuwe fabrieken bij. Met het opschalen wordt de P/E ook rap beter. Probleem is dat veel ratios uitgaan van de laatste 12 maanden, maar dat werkt niet bij een bedrijf dat zo hard groeit als Tesla. Naast dit onderschatten veel analisten de groei consistent. Nu zit het gemiddelde van Wall St op 1,3 miljoen auto's komend jaar. Maar als je de productie van Q4 alleen al x4 doet zit je al op meer... En dan komen er nog nieuwe fabrieken bij.

En Toyota meer dan 70% groei in zijn 'EV divisie'? Hebben ze afgelopen jaar dan 1700 ipv 1000 Mirai's verkocht? Of tel je de Rav4 PHEV en andere hybrides dan ook mee?

Toyota heeft geen echte EV divisie die auto's verkoopt... Ja, er komt een BZe4 aan, maar ze moeten NB met BYD samenwerken om iets voor de Chinese markt te kunnen maken.
Maar het huidige groei tempo is niet linear, het hangt er ook van af hoeveel fabrieken zij kunnen bouwen en dat is afhankelijk van wat lokale overheden willen. De groei gaat afzwakken, zelfs als Tesla de enige fabrikant op aarde zou zijn en iedereen van een auto voorziet welke nu door andere fabriekanten wordt voorzien, is de aandelenprijs niet gerechtvaardigd. Zo erg is het gewoon.

Betreft Toyota, hun volledige EV divisie, excl hybrids.
Ik heb de getallen nog eens voor mezelf doorgerekend en ik zie het anders. Geen van beiden hebben we een glazen bol, dus handel naar je eigen inzicht.

Waar ik dus benieuwd naar ben zijn die getallen van Toyota. Want als de hybrids er niet in zitten is dat dus alleen de Mirai (H2 auto). Maar die zit op zulke lage aantallen dat het er niet toe doet. Waarschijnlijk verliezen ze zelfs nog geld per auto, dus groeit dat verlies alleen maar als ze er meer van kopen. Op termijn wordt H2 voor personenauto's helemaal niks. De CEO van Toyota is een fervente tegenstander van EVs, en desondanks hebben ze onlangs een batterij-elektrische strategie aangekondigd. Ik geloof vooralsnog meer in de groei van Tesla dan de realisatie van die strategie...
Je hebt werkelijk geen idee....

Ik dicht de CEO van VW toch meer kennis van zaken dan jou:

"And in Brandenburg, Tesla wants to build half a million cars with 7,000 people – direct and indirect. And with an impressive productivity: expected 90 units per hour in one line, 10 hours per car.

In Zwickau, we are at over 30 hours, we want to achieve 20 hours next year – we
originally started with a project target of 16 hours."

Volgens Herbert Diess maakt Tesla een een auto 3x zo snel als VW. En VW moet nu hard aan de bak om diezelfde snelheid in 2025 te halen. Maar tegen die tijd is Tesla ook alweer veel verder.

Sterker nog, Diess denkt dat Tesla in Berlijn 500.000 auto's kan maken. Dat was ook de zogenaamde capaciteit van de Shanghai fabriek. Maar die zit nu al op een niveau van minstens 800.000 (als je de maandproductie van december als uitgangspunt neemt). Je kunt er verif op innemen dat Tesla in Berlijn ook veel meer dan 500.000 auto's gaat kunnen maken.
Je hebt helemaal gelijk en die gozer is totaal onwetend. Daarom houd ik van de beurs. Daar krijg ik ten minste tonnen aan euro's als ik op lange termijn gelijk heb. Tesla, Volkswagen en een chinese fabrikant zullen waarschijnlijk overblijven.
Jij wel dan?
Maar ik ga maar vanuit dat Tesla maar voor de grap miljarden in nieuwe fabrieken investeer en niet omdat het nodig is.
Volgens Herbert Diess maakt Tesla een een auto 3x zo snel als VW. En VW moet nu hard aan de bak om diezelfde snelheid in 2025 te halen. Maar tegen die tijd is Tesla ook alweer veel verder.
Hierbij worden mega veel variabelen zoals kwaliteit van chassis, constructie etc buiten beschouwing gelaten. Ik kan ook 5000 auto;s uit papieren vouwen op een dag in mijn eentje.
[...]


Hierbij worden mega veel variabelen zoals kwaliteit van chassis, constructie etc buiten beschouwing gelaten. Ik kan ook 5000 auto;s uit papieren vouwen op een dag in mijn eentje.
Dat wil ik je wel zien doen... 3,5 autootje vouwen per minuut gedurende een etmaal, zonder rust...
Meerdere velletjes tegelijkertijd :D
Ja, maar dat komt de kwaliteit van het papieren chassis niet ten goede... ;) :*)
Dyson maakt ook elektronische componenten, en elektromotoren.
De stap van elektro componenten naar een auto is niet veel anders als van elektro motoren naar een auto.

Daarnaast is Sony's marktaandeel in de automotive industrie zeer klein te noemen, ze doen al 30+ jaar wat aan audio systemen, maar behalve voor de vorm is dat niets anders als audiosystemen voor huis/tuin/keuken gebruik. Daarnaast heeft Sony een semiconductor groep, maar die doen voor zover mij bekend zo goed als niets in de automotive industrie.
Het enige dat Sony dus echt doet in de auto-industrie, of wat echt mee telt als "automotive" qua betrouwbaarheids eisen en dergelijke, is camera sensoren...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 5 januari 2022 10:08]

Laten we even meegaan in de aanname dat er niet zoveel verschil zit in een elektromotor voor stofzuigers en auto's (dat is wel degelijk wat anders). Het is nogal een verschil om daar 20-3o+ stofzuigeronderdelen omheen te zetten tov de duizend+ die je voor een auto nodig hebt waar je dan mensen in moet vervoeren.
Sony doet zelf nog niets echt in de auto industrie, maar levert wel elektronische onderdelen (ook door de semiconductor groep). Van oudsher heeft Sony ook ervaring met het ontwikkelen van nieuwe elektronische producten. De EV heeft van een auto ook steeds meer een elektronisch product gemaakt. Van het stukje ouderwetse autotechniek (mechanisch) is immers niet veel over.
Sony heeft wel veel ervaring met mechanische overbrengingen en sensoren door samenwerking met universiteiten en andere bedrijven die met robotica bezig zijn. Sony heeft zelfs (speelgoed) robots in het assortiment gehad.

Voor Sony is de overname van Mithubishi motors ook een stuk simpeler dan voor een niet Japans bedrijf als Dyson. Sony zou daarmee wel in één klap alle benodigde kennis en faciliteiten kunnen kopen.
Met dat verschil dat Sony nu reeds 2 modellen heeft ontworpen. Dat moet ook een doel hebben. Het zijn ook geen mock-ups maar echte voertuigen die zo de straat op zouden kunnen. Het lijkt mij dan ook dat Sony vooral aan het aftasten is of de vraag er is vanuit de markt.
Dyson kwam er achter dat de concurrentie veel heviger is op de automarkt plus je komt daar zomaar niet weg met een veel te dure auto met middelmatige kwaliteit zoals hun stofzuigers maar misschien kunnen ze nog mensen overtuigen via betaalde reclame via Bright
Dat valt met de komst van de EV juist heel erg mee. Daarom zijn ICE fabrikanten ook ineens zo hard omgeslagen. Niet alleen vanwege Tesla maar vanwege de gigantische shift die China teweeg kan brengen met goedkope EV platforms. Zo kan iedereen zijn eigen custom vehicle laten maken op basis van een platform. Een beetje zoals het Toyota Aygo platform (wat dus ook een Citroen C1 en Peugot is).
Het lijkt mij ook een probleem dat Sony nog geen infrastructuur heeft voor verkoop, service en onderhoud. Als er een klein of groot probleem is met een auto, wie gaat dat tijdig oplossen?
Dat is een kip-ei verhaal. Tesla rijders moeten soms ook ver buiten hun woonplaats reizen voor onderhoud op het ding en beun de haas om de hoek mag het om een of andere reden niet doen. Ook zijn er intussen een aantal Chinese merken bij gekomen die links en rechts een dealertje hebben maar ze moeten allemaal ergens beginnen.

Genoeg zelfstandige garages die met het merk dat ze nu voeren een zakelijk geschil hebben en overstappen of er gewoon een merk bij doen, dat komt vanzelf wel. De Japanse en Koreaanse automerken hebben dat de afgelopen 50 jaar ook gedaan, anders reden we nu nog steeds alleen met Opels en Peugeots rond hier.
Tesla komt gewoon naar m'n huis of werk toe voor het onderhoud. Dát is de toekomst. Alleen als de auto echt op de brug moet moet je naar een service center, je kan de auto dan ook door ze laten ophalen en brengen (incl. gratis vervangend vervoer).
Gratis bestaat niet.
Dit werd al verrekend in de originele aanschaffingsprijs.
Net zoals het dealer netwerk van de OEM’s.
Samenwerken met andere bedrijven of een eigen servicenetwerk opzetten zoals vele nieuwkomers op de automarkt doen.
Het lijkt mij ook een probleem dat Sony nog geen infrastructuur heeft voor verkoop, service en onderhoud. Als er een klein of groot probleem is met een auto, wie gaat dat tijdig oplossen?
KwikFit? Bosch? Vergelijkbare keten? Die hebben de locaties en de mensen om aan auto's te werken.
Kennis is zo ingekocht hoor.
En genoeg fabrieken die kunnen produceren.
Grootste uitdaging is om de juiste experts te vinden met alle knowhow om zoiets op te zetten. In massa auto's bouwen is wel even wat anders dan een paar TV's zeg maar.
Verschil is wel dat Sony al twee jaar geleden een concept liet zien, toen aangaf niet de markt in te willen stappen en ze nu met een doorontwikkelde variant komen en een tweede auto en het nu dus serieus overwegen. Het blijft dus niet bij alleen woorden of vage geruchten zoals het bij andere spelers was, waaronder Apple
En hoeveel auto's heeft Sony dan inmiddels geproduceerd? Bij mijn weten net zoveel als Apple.
Sony gaat deze lente dochterbedrijf Sony Mobility starten, waarmee het bedrijf de commerciële verkoop van elektrische auto's wil onderzoeken.
Ze gaan onderzoek doen naar de commerciële verkoop. En het onderdeel dat dit moet gaan doen, moeten ze nog opstarten. Dat gaat dus nog wel een jaar of 10 duren voordat je een Sony auto ziet rondrijden.
Ik heb geen concepten gezien van Apple. En ook niets concreets over dat er een specifieke infrastructuur toegewezen wordt aan dergelijke projecten.
Even een vergelijking om de boel in perspectief te plaatsen: Tesla is in 2003 opgericht. Eind 2017 begon de levering van de Model 3, het eerste volume model. Dat duurde dus 14 jaar. En dan heeft/had Tesla het voordeel dat er geen klassiek management boven zat, die de ontwikkelingen op een klassieke manier wilde aansturen. De kans dat Sony binnen 10 jaar zelf een volume auto succesvol in de markt zet, is minimaal.

Een photoshoppie doen is niet zo moeilijk, een auto ontwikkelen is echter totaal iets anders.
Heb je het bericht gelezen? Het zijn geen photoshops. Verder is de drempel om met een EV te komen een stuk kleiner dan dit destijds was. We zien verschillende nieuwe merken die ook gewoon in Nederland geleverd gaan worden.
Voor zover mijn kennis rijkt, is de auto die je daar ziet rijden, door Magna Steyr gemaakt en niet door Sony. Op het gebied van electronica zal Sony heel veel hebben gedaan, maar daar hadden ze zo'n beetje elke willekeurige auto voor kunnen nemen.
Denk dat je toch de rol van Magna Steyr verkeerd inschat. Magna Steyr maakt ook bijv. de Jaguar I-Pace, BMW Z4, Mercedes G-klasse. Dat Sony met een ervaren fabrikant samenwerkt is volgens mij juist verstandig.
Ben er geweest, heb de I-Pace van de band zien rollen. Ken ze wel een beetje ;-)
Volgens mij maakt het niet meer uit qua looks wat voor elektrische SUV je neemt, ze zien er allemaal vrijwel hetzelfde uit, alleen het prijskaartje varieert.
Inderdaad en dan meestal een prijs tussen duur en duurder!

Actieradius is ook altijd nog een probleem t.o.v. auto's die op fossiele brandstof rijden.

[Reactie gewijzigd door Dick Ravestein op 5 januari 2022 09:56]

Inderdaad en dan meestal een prijs tussen duur en duurder!
Als je zelf kan laden heb je het prijsverschil tussen een 30k electrische en 20k benzine er binnen een paar jaar uit.
Actieradius is ook altijd nog een probleem t.o.v. auto's die op fossiele brandstof rijden.
Meen je dat nou? Tenzij je regelmatig half Europa door moet racen (en daarmee ben je duidelijk een uitzondering) is een paar honderd kilometer meer dan genoeg.
Mijn auto verbruikt netto zo'n 250Wh/km. Sinds het failliet gaan van mijn energieleverancier zit ik op een energieprijs van 50ct/kWh, dus ik betaal zo'n 12,5ct/km aan energie. Mijn vorige diesel reed 1:18 en een liter diesel kost nu €1,55 (lokale pomp). Dat komt u/4it op nog geen 9ct/km aan diesel.

Nu scheelt het natuurlijk dat ik geen MRB meer betaal en in mijn geval (auto uit 2018) is ook de bijtelling (4%) laag. Maar de aanschafprijs (en dus afschrijving) is flink en ook de onderhoudskosten zijn best stevig. Er gaat nogal eens wat kapot aan een Tesla Model S en reparaties zijn extreem duur (en ik was al Audi prijzen gewend). Het rekensommetje voor een EV bij de huidige energieprijzen is echt een ander verhaal geworden.

Daarbij is ook het verbruik stevig. De auto geeft bij mij steevast onder de 200Wh/km aan (ik rij rustig en veel provinciale wegen), maar de energiemeter komt uit op ruim 250Wh/km. Blijkbaar zijn er best stevige verliezen in het laden of bij stilstaan (sentry staat thuis uit).

Bij mij op het werk staat een laadpaal met een kWh prijs van 35ct/kWh en dat is ineens goedkoper dan thuis. Ik denk dat ik daar maar ga laden. Iets omslachtiger dan het comfort van thuisladen. Ander alternatief is toch maar weer de Tesla SuC te pakken (heb gratis superchargen), maar om nu om de dag 40 minuten nutteloos bij zo'n paal te gaan staan vind ik ook niet echt fijn. Wellicht maar weer eens gaan combineren met een rondje hardlopen...

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 5 januari 2022 10:55]

Persoonlijk heb ik geen medelijden met mensen die een zware premium wagen rijden en problemen hebben met de prijs. Je hypothetische diesel heeft ook een hoop extra kosten (olie, adblue, roetfilter, hogere belasting en afschrijving). Vraag me af waarom je dure reparaties aan een Tesla van net 3 jaar oud moet betalen. Zit er niet iets van garantie op die dingen?
Ik vraag ook niet om medelijden, maar er wordt gesteld dat een EV zoveel goedkoper is dan een brandstofauto. Dat verschil is gewoon minder groot dan vaak wordt gedacht en met energieprijzen die voor EV's nog sneller stijgen dan voor een brandstofauto wordt dat verschil ook kleiner.

De afschrijving op mijn diesel (Audi A4, 2011) was na 7 jaar minder dan die van de Tesla na 4 jaar (voornamelijk omdat de nieuwprijs ongeveer de helft was). Roetfilter heb ik in 7 jaar tijd geen kosten aan gehad en wat ik toen aan olie betaalde ben je nu extra kwijt, omdat de banden van een EV veel duurder zijn. Daarbij rij ik rustiger in de Tesla dan in de Audi, dus je zou minder bandenslijtage verwachten.

Een Tesla heeft 4 jaar garantie met een maximum van 80.000km (accu heeft veel langer garantie). Dus na 80.000km ben je helaas overgeleverd aan Tesla, want een ander kan het vaak niet doen. Met een uurtarief van €135/uur (ex. BTW) voel ik me eigenlijk best genaaid. Helemaal omdat het vaak onderdelen zijn die steeds weer kapot gaan (bijv. koplamp €1.500 per stuk). Coulance doet Tesla niet aan en conformiteitsbeginsel lachen ze om...
In jouw geval is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van pech. De gemiddelde nederlander betaalt (nog) geen 50ct per kWh en als je op werk zou gaan laden is je km prijs ietsjes lager dan met een diesel. Gratis laden bij een laadpaal van Tesla is natuurlijk al helemaal goedkoop ;). De tijd die ik zelf bespaar door niet naar een tankstation te hoeven, vind ik zelf ook vrij waardevol. Ik ga eigenlijk alleen naar een laadstation als ik lange ritten maak en dan is het juist fijn te combineren met ontbijt/lunch/diner.

Overigens is het verschil tussen tussen het verbruik dat de auto rapporteert en mijn energiemeter rapporteert hier veel kleiner. Over de laatste 12000km was het volgens de auto 168Wh/km en de meter 174Wh/km. Heb je een systeem van Tesla, of een oplader die voor meer merken geschikt is?
Ja, die 50ct doet wel een beetje pijn inderdaad :+ Een verschil van 168Wh in de auto en 174Wh aan de meter lijkt mij ook niet realistisch. Het laadverlies zou al ongeveer 10% moeten zijn en dan heb je ook nog eens sluipverbruik. Ben wel benieuwd naar je type auto. 168Wh/km red ik wel op een lange rit, maar niet als gemiddelde voer een jaar.

Ik heb in het Tesla-forum dezelfde vraag gesteld. Daar kreeg ik als antwoord dat de auto enkel het rijverbruik aangeeft (incl. extra verbruikers). Het sluipverbruik van de wagen wordt niet meegenomen en als de auto veel stil staat (ik heb nog geen 12.500km gereden in 2021), dan kan dit best oplopen.

Ik heb de standaard Tesla wall charger en een Eltako DSZ15D-3x80A meter in de meterkast voor deze drie groepen. Het schijnt dat er best wat verlies zit in de kabels om 11kW richting de auto te halen (daarom werd daar ook aangeraden het vermogen lager te zetten bij thuisladen). Wellicht dat "knijpen" tot 10A helpt. Ik zal vanavond eens even de kabels voelen of die warm worden.

Meet jij aan het laadapparaat of in de meterkast? Als het verlies in de kabels zit, dan ga jij die niet meten en ik wel.
Die 11kW is niet het probleem maar de lagere spanning waarmee geladen wordt zorgt voor hoge amperages want P is nog altijd U x I, dus bij lagere spanning gaat het amperage omhoog bij gelijk blijvend vermogen. De lader in de auto bouwen zou mijn inziens beter zijn. Primair kan de geaarde laad kabel dan 5x4mm² worden en dat is ruim voldoende voor 11kW (=max. bij particulier die beschikt over een 3 fasen aansluiting).

Edit: meeste nieuwbouw is 1 fase 25A of 32A dus daar is max. Laad vermogen 5,7kW (25A) of 7,3kW (32A). Lager dus!

[Reactie gewijzigd door Dick Ravestein op 6 januari 2022 09:10]

Ik heb mijn kast laten ombouwen naar 3x25A, dus ik kan nu probleemloos ('s nachts) met 11kW laden. Dan heb je 15A per fase. Volgens mij heb ik overigens 5x2.5mm2 als ik kijk naar het materiaal dat is gebruikt. Ik weet eigenlijk niet of 5x4mm2 minder verlies zou geven.
In principe is 2,5mm² voor maximaal 16A. Het is ook zo dat een kabel met een grotere ader diameter altijd minder verlies betekent. E.e.a. is ook afhankelijk van de lengte van de kabel. Wat je kunt doen (wel veilig natuurlijk) is de spanningen meten (t.o.v. nul of aarde) aan het begin van de kabel en aan het eind van de kabel als deze onder volle laadstroom staat. Het verschil wat uit die meting komt is het spanningsverlies over de kabel. Met dat spanningsverlies kun je het (verlies) vermogen berekenen P=UxIx√3 (√3 erbij omdat de fasen 120° verschoven zijn). Dit verlies wordt in de kabel omgezet in warmte.
Ik heb een Model 3 Long Range en rij ongeveer 35000km per jaar, dus de auto staat zelden langer dan een paar dagen stil. Het komt dus niet zo vaak voor dat de auto wel is aangesloten, maar voor een lange tijd niet echt oplaadt (waar je het sluipverbruik gaat meten).

Ik meet overigens het verbruik ook in de meterkast, maar de afstand tussen de lader en de meterkast is nauwelijks 2 meter. Daar zullen de verliezen dus niet echt vandaan komen.
Een verschil van 3.5% is wel heel erg weinig. Ik dacht dat het laadverlies in de auto al zo'n 10% zou zijn. Maar is een stuk prettiger dan bij mij :)
Bedankt voor het delen van je ervaringen, zo zie je dat de praktijk toch andere inizchten oplevert dan alleen maar rooskleurige plaatjes. De kosten van een EV is inderdaad nog 1 van de grote struikelblokken om de massa aan de EV te krijgen.
Daarbij rij ik rustiger in de Tesla dan in de Audi, dus je zou minder bandenslijtage verwachten.
Een EV is veel zwaarder (alhoewel sommige Audi's met ICE ook best in het gewicht kunnen lopen) en hoewel je rustig kan wegrijden zit er behoorlijk wat trekkracht, ook bij het remmen kan je niet afremmen op de motor (hoewel je in principe een dynamo kan plaatsen die hetzelfde afremt). Dat zijn allemaal factoren die bijdragen aan meer slijtage.
Lijkt me een kwestie van overstappen naar een andere energieleverancier. 50ct/kWh is een bijzonder verhaal. Ik betaal dit jaar zelfs minder dan vorig jaar bij Vattenfall, de stijging van de basisprijs wordt meer dan volledig tenietgedaan door de verlaging van de belastingen.
Dat is helaas in deze markt geen bijzonder verhaal. Als je contract nu vrijvalt, dan zijn dat de prijzen die je betaalt. Gasprijzen zijn nog veel extremer gestegen. Waarschijnlijk heb jij vorig jaar je contract opnieuw vastgezet voor tenminste 1 jaar.
50 ct/kWh? Hoe dan?
Volgens mij ligt de gemiddelde prijs per kWh rond de 23 ct/kWh.
De gemiddelde prijs van consumenten ligt wellicht rond de 23 ct/kWh, omdat heel veel mensen nog een lopend contract hebben. Als je contract nu vrijvalt, dan moet je de huidige prijzen betalen en dan zit je al gauw aan dubbele kosten. Ga maar eens na gaslicht.com en vul je verbruik maar eens in. Als jij ergens rond de 23ct uitkomt, dan hoor ik het graag. Meer achtergrond hier: https://www.gaslicht.com/...erwachting-energieprijzen
50ct/kWh wil ik ook krijgen op m'n zonnepanelen :9~
Als ik ze op mijn dak had liggen, dan had ik dat nu denk ik wel gehad. Dan kan je met overproductie wel lekker verdienen inderdaad. :)
Dus je kan voor 0ct/km rijden (je geeft aan nog gratis SuC te hebben). Je reed waarschijnlijk voor 7 ct/km voordat je energieleverancier failliet ging. En daarvoor reed je 9 ct/km. Allemaal enkel de energiekosten. Je kan dus 9/0 = oneindig veel goedkoper rijden qua energiekosten maar det het niet. Prima overigens, ieder zijn/haar ding en keuzes.

Dan stel je dat
Het rekensommetje voor een EV bij de huidige energieprijzen is echt een ander verhaal geworden.
Je hebt er blijkbaar pech mee gehad, of wellicht ooit wel onderzoek gedaan hoe en waar goedkoop diesel te tanken maar gedacht dat selectie en vastigheid elektriciteitsprijs minder kritisch was.

Volgens het CBS was diesel 1,30 in Jan 2021 en 1,64 in Nov 2021. Dat is een stijging van 26% die voor vrijwel iedereen geldt, weinig particulieren kunnen een jaar of meerjarige prijs voor diesel afspreken....
Voor mij is de elektriciteitsprijs met <5% gestegen, en staat het nu voor 3 jaar vast op <26ct (goedkoper bij daluren).

Het rekensommetje kan veranderen (zeker). Maar met een EV heb ik de mogelijkheid de "brandstofprijs" vast te zetten voor langere tijd. Ook kan ik ervoor kiezen alleen te laden als de prijs laag is (via bijv. Frank Energie tegen EPEX uurprijzen), wat voor morgen betekend dat ik tussen 0 en 5u 's ochtends op 0 Eur/kWh zit (belastingen komen er nog wel bij). Dat lukt je met een diesel never nooit niet. En zeker, er zullen dagen zijn dat geen (erg) lage uurprijzen zijn. Maar een model S hoeft ook niet elke dag aan de lader. Moeilijk? Complex? Niet gebruiksvriendelijk? Kan, ieder zijn ding. Het gaat bij 20000km per jaar om 5000 kWh, of 2,5k euro met jouw 50ct/kWh. Vrije keuze om dit als veel/weinig geld te beschouwen om van A naar B te komen.

Qua kosten voor de eindgebruiker/autorijder: kijk voor de grap eens naar private lease van een Kia Niro. Vergelijk de hybride eens met de e-niro. Die schelen een paar tientjes per maand op lease bedrag. Wat er nog overblijft is de benzine of electriciteit. Tesla's zijn mooie apparaten, maar service/onderhoud/garantie was en is nieuw of anders bij Tesla dan het bij Kia (of Audi) is. Reflecteer dat alstublieft niet op de EVs van de koreanen en duitsers.
Yeah, tot stroom even duur wordt als benzine... Zeker met de geweldige overheden die stroom liefst willen importeren.
Tja, dat geldt toch zo'n beetje voor alle auto's tegenwoordig, tenzij je echt diep in de buidel wil tasten voor wat unieks?
Mensen die nu geen nieuwe EV kunnen/willen betalen, kochten voorheen ook meestal geen nieuwe auto. Het aanbod EVs zal straks echt wel op gang komen als de model 3, ID3, Kona, ... ook als occasion beschikbaar komen. Met de huidige energieprijzen is het voordeel van een EV ook minder groot. Relatief gezien stijgt de electriciteitsprijs veel harder dan de benzine-/dieselprijs.
Wat mij opvalt is dat de hybride auto die de afgelopen 10 jaar op de markt zijn gekomen en massaal aan lease-rijdend Nederland aan de man zijn gebracht door de overheid niet als occasion beschikbaar komen. Veel van die auto’s worden vrijwel direct geëxporteerd nadat de lease-termijn verstreken is.
Dat is eigenlijk ook wel logisch, want met leaseauto's worden teveel kilometers gemaakt om ze nog interessant voor de occasionmarkt te houden. En door de gunstige bijtelling tarieven worden ze vaak helemaal opgereden, overgenomen door collega's, contracten verlengd, etc.
Scheelt ook dat een auto die in de bijtelling heel gunstig is, dat bij particulier bezit niet is. De korting op de BPM is dan irrelevant, bijtelling speelt niet mee, dus je zit eigenlijk alleen met de aanschafprijs, de kosten voor brandstof/elektra, de belasting en de verzekering. De belangrijkste besparing zou dan de brandstof zijn, want de MRB is voor zover ik weet al aardig aan het stijgen op alles wat niet volledig elektrisch rijdt.

Oftewel, zelfs al zou je een hybride in de tweedehands markt zetten zonder drie ton op de teller, dan nog zijn ze niet interessant, want de meeste voordeeltjes zijn er inmiddels wel vanaf. Dan houdt je dus een bovengemiddeld zuinige auto over, meer niet, maar of je dan dat model wel mooi vindt, of dat het überhaupt een praktische auto is, is nog maar de vraag. PHEV's zijn meestal niet bepaald klein.
Voor de Europese en Aziatische markt misschien wel, maar de Rivian SUV en Hummer SUV zien er toch "iets" anders uit.
Daarom stappen er zo veel Aziatische bedrijven in. Je koopt wat hardware en software in. Je laat een ontwikkel en design afdeling de puntjes op de i zetten. Vervolgens kan een externe fabrikant alles in elkaar schroeven en de marketing afdeling los. Natuurlijk is het iets moeilijker maar met een verbrandingsmotoren was het veel complexer. Zolang de Aziaat die niet standaard in kon kopen kwam er ook nauwelijks nieuwe concurrentie uit die hoek.
En de grap is dat voor selfdriving vehicles zometeen het interieur veel belangrijk is dan het exterieur. Overigens, lijkt me niet dat de looks uberhaupt van doorslaggevend belang zijn bij de aanschaf van een dergelijke next-gen auto, zolang het maar niet lijkt op een Kangoo.
De buitenkant is niet belangrijk, dat is het nooit geweest. Voor EV's wil je toch een zo efficiënt mogelijk ontwerp dus veel variatie krijg je dan niet.

Aan de binnenkant is het een ander verhaal en ook software is essentieel. Daar zie je traditionele autobedrijven volledig falen en dit geeft ruimte voor nieuwkomers. Sony heeft hier veel ervaring in en kan zeker succes hebben.

Dat gezegd, het besef van falen is er wel en net zoals we het in de smartphone market zagen, geven ze het op een gegeven moment op en wordt Android marktleider. Ik zeg het al jaren maar Google maakt nu echt stappen. Ze draaien straks allemaal op Android Automotive, Volvo (en Polestar), GMC (GM/Chevrolet), Ford, Lucid Motors en Honda zijn al over. Renault–Nissan–Mitsubishi zijn al partner.
"De buitenkant is niet belangrijk". Dus jij zou hetniet erg vinden om in een Multipla te rijden?
Ja? Interesseert mij wat....
Hoeveel tijd spendeer jij te kijken naar de buitenkant van je auto?

Ik weet dat sommige mensen de auto als statussymbool zien om te laten zien maar ik en de meeste mensen, denken dat dat simpelweg zielig is. Iemand die een beetje nadenkt weet dat een auto een zeer slechte investering is en kiest liever een 20K Multipla...

Verkoopcijfers van auto's in 2021:
01. Kia Niro – 10.812
02. Volvo XC40 – 8.448
03. Volkswagen Polo – 8.009
04. Kia Picanto – 7.929
05. Skoda Enyaq – 6.621

Zijn die auto's gekocht omdat ze zo 'mooi' zijn of gewoon omdat ze praktisch en goedkoop zijn?
Auto in rood-geel-blauw..
My First Sony
waar is de tijd :)
https://en.wikipedia.org/wiki/My_First_Sony

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 5 januari 2022 10:35]

Het is een goed teken voor Sony dat ze zich ontwikkelen en componenten voor gebruik in auto's kunnen maken, maar of er plaats is voor nog weer een nieuwe autofabrikant op de markt betwijfel ik, op zijn best zullen ze jaren moeten vechten om marktaandeel te veroveren. Ik zie ze niet als prijsvechter beginnen, dus ze zullen het van features en design moeten hebben. Ik ben benieuwd.
Echt al die autos zien er allemaal het zelfde uit. Zit zo wie zo meer te wachten op een hatchback, geen SUV nodig hier.
Vindt het wel meevallen, wij hebben een Mercedes EQC400 voor de deur, ziet er toch echt niet hetzelfde uit als al die andere.
Het leuke bij deze concept auto's van Sony is dat ze volledig functioneren en bijna gewoon op de markt gezet zouden kunnen worden. De Vision S van vorig jaar zag er echt heel goed uit.
Hopelijk beter verkrijgbaar dan een PS5 ;)
Pas maar op, straks zijn er ook mensen die deze gaan scalpen en 7 van deze apparaten in hun woonkamer plaatsen.
Het eerste wat ik dacht wat doet die Tesla ernaast..
Echt innovatie 0,0 van Sony en ook eigenlijk is dat ook binnen de hele auto-industrie.
Nu zeker met de omslag naar een nieuw ''platform'' rijplezier en uiterlijk gelijk ook meer vorm meegeven.
De toekomst wordt eenheidsworst.
De enige oplossing is de-regulering. Het probleem is nu dat vrijwel alles aan een auto moet voldoen aan allerlei eisen. Verlichting moet op een bepaalde hoogte, van een bepaalde kleur en een bepaalde intensiteit hebben. Voetgangers en fietsers moeten beschermd worden en dus zijn scherpe hoeken uit den boze. Inzittenden moeten bescherm worden en dus worden alles boven de tieten dikker en onze ramen kleiner. Verbruik is een dingetje dus aerodynamische eisen bepalen de vorm.

Als we dat allemaal loslaten, dan krijgen we het Amerika van de jaren 50 en 60 terug met prachtige auto's die karakter hadden. Nadeel is wel een beetje dat het verbruik van de auto's enorm zal toenemen en daarmee zullen de problemen met het elektriciteitsnet exponentieel verergeren. Ook zullen we drie, vier, vijf keer zoveel windmolens en zonneparken moeten installeren en zullen we aan twee kerncentrales niet voldoende hebben. Maar misschien wordt dat gecompenseerd door het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van het dramatisch verhogen van de visuele ruis in het verkeer.

Ik denk, maar dat is mijn persoonlijke mening, dat een deel van de mensheid toch iets teveel gericht is op uiterlijk en te weinig op inhoud.
De waarheid als een koe }:O

Wat wou aangeven laat motorkap los motor zit op de wielen.
Kofferbak waarvoor??? ga je elke dag op reis???
0-100 in 3 sec waarvoor voor die wiplash???
1000 km bereik hmm gemiddelde autorit 19 km.

We moeten het hele concept vervoer anders gaan opzetten maar daar is onze generatie nog niet aan toe. (mijn mening) :+
Ik ben niet eens dat de-regulering op mobiele zaken van meer dan 1000 kg die meer dan 100 km/h kunnen verstandig is. Wel moeten regels sneller worden aangepast naar nieuwe inzichten. Ik moet er echter niet aan denken als straks iedereen in een veredelde brommobiel tussen vrachtwagens mag gaan zoeven met een acceleratie van 0-100 in 3 seconden en een over-verhitte ali-expres batterij... (Inderdaad wel een oplossing voor overbevolking zoals je suggereert :+ )

[Reactie gewijzigd door jurjen_g op 5 januari 2022 10:38]

Het tweede deel van mijn post zou duidelijk moeten zijn: keuzes hebben consequenties. Die eenheidsworsten in de automobielindustrie zijn het gevolg van onze eigen drang naar het vermijden van risico's. We willen allemaal onze kinderen veilig vervoeren, we willen allemaal veilig door de stad kunnen wandelen en we vinden het allemaal fijn als ook onze minder bekwame medemens zich zonder problemen onder het overige verkeer kan begeven. Als we kiezen voor meer variatie in ontwerp, dan zijn daar consequenties aan verbonden.

Bovendien vergat ik nog een andere reden te melden voor die eenheidsworst: voor fabrikanten is het fijn als ze veel auto's verkopen. Dat betekent mondiaal, in verschillende culturen. Als je dan een radicale auto ontwerpt, is de kans vrij groot dat die weinig wordt verkocht. De Fiat Multipla was een radicaal ontwerp en zie wat er mee is gebeurd. Je kunt wel extreme auto's ontwerpen, maar ze zullen weinig verkocht worden en dan worden ze duur. En dat kun je dan alleen maar verkopen als ze iets extra's bieden en dan kom je in een volledig andere categorie auto's terecht.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 5 januari 2022 11:01]

Ik heb nu wel geen cijfers, maar de Nissan Juke is naar mijn persoonlijke mening 1 van de lelijkste auto's die er bestaan, maar toch ziet ik ze wel best veel rondrijden. Misschien was die Fiat gewoon rotslecht en niet vanwege het vreemde ontwerp?
Die Multipla's waren uiterst praktische auto's: zeer, zeer ruim, flexibele indeling van het interieur en fijne rij-machines. Kwalitatief waren ze niet best. Maar ze werden vooral neergesabeld om hun uiterlijk en dat heeft ze waarschijnlijk toch de das om gedaan. Je zult moeten toegeven: als je de Multipla naast de Juke zet, dan is de Juke mooi :)
Mooi of lelijk, das een kwestie van smaak. Ik vindt ze beiden even lelijk. Nu, als ik kijk naar het Multipla model lijkt me dat er vooral gekeken is naar praktisch en niet zozeer naar uiterlijk. I.t.t de Juke die me ook niet eens praktisch lijkt.

Ik heb me wel altijd wel eens afgevraagd hoe een personen auto er uit zou zien en wat ie kan als er enkel en alleen is gekeken naar het praktische gedeelte. Jammer dat Mythbusters gestopt is ;(.
Ik denk dat je dan bij een oude Volvo 850 Estate uitkomt of zo. Een rechthoekig blok op wielen - als je kinderen vraagt een auto te tekenen, dan komt dit eruit. De aerodynamica van een baksteen. Maar een balzaal aan binnenruimte, niet kapot te krijgen (de grap was dat met 3 ton op de teller zo'n ding net ingereden was), dus wel verdomd praktisch.
Nadeel is wel een beetje dat het verbruik van de auto's enorm zal toenemen en daarmee zullen de problemen met het elektriciteitsnet exponentieel verergeren
Sinds de regelgeving dat auto's beter voetgangers en fietsers moet beschermen zijn auto's juist hoger/minder gestroomlijnd geworden en dat is naast minder verbruik juist vaak ook esthetischer.
Gelukkig hebben ze in ieder geval niet de ontwerper van de PS5 gevraagd.... :)
Het valt me nog mee dat ze ook een sedan laten zien op alleen een SUV.
Die Sedan was vorig jaar al onthuld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee