Renault introduceert elektrische Twingo met 22kWh-accu

Renault komt met een geheel elektrisch aangedreven versie van de Twingo. Dit relatief compacte stadsautootje dat vanaf eind dit jaar bij de dealers moet staan, krijgt een accu met een capaciteit van 22kWh.

Renault zegt dat de achterwielaangedreven Twingo Z.E. dankzij de 22kWh-accu slechts eenmaal per week hoeft te worden opgeladen, mits de auto voornamelijk in het stadsverkeer wordt gebruikt. De fabrikant noemt een actieradius van 250km op basis van de wltp-City-cyclus, die het stedelijke deel van de standaardtestcyclus van de wltp-norm beslaat. Conform de volledige, gecombineerde wltp-cyclus, met 57 procent stadsreizen, 25 procent in de buitenwijken en 18 procent op de snelweg, komt het maximale bereik uit op 180km. Dat zou oplopen naar 215km als de Eco-modus wordt ingeschakeld.

Renault Twingo ZERenault Twingo ZERenault Twingo ZE

De fabrikant levert de Caméléon-lader mee. Deze beschikt over een omvormer die wisselstroom kan omzetten in gelijkstroom. Andere fabrikanten doen dat ook, maar hun auto's ondersteunen dit veelal tot een maximaal wisselstroomvermogen van 11kW. De Twingo Z.E. en de Zoe van Renault halen 22kW. De fabrikant bevestigt aan Tweakers dat de Twingo Z.E. geen ondersteuning heeft voor laden via gelijkstroom bij bijvoorbeeld snelladers van FastNed, zoals dat bij de Zoe wel het geval is.

Ondanks de toevoeging van de 22kWh-accu van LG Chem is de ruimte voor passagiers en bagage ongewijzigd ten opzichte van de reguliere benzinevarianten van de Twingo. Verder heeft Renault een watergekoeld warmtemanagementsysteem toegevoegd om de accu in de auto op een optimale temperatuur te houden.

Renault Twingo ZERenault Twingo ZE

De Twingo Z.E. beschikt over verschillende niveaus van regeneratief remmen, waardoor het rempedaal in mindere mate gebruikt hoeft te worden. De tijdens het vertragen geregenereerde energie wordt in de accu opgeslagen. De elektrische motor levert een vermogen van 60kW of 82pk en een koppel van 160Nm, waarmee de auto een topsnelheid van 135km/u haalt.

Renault meldt dat de elektrische Twingo vanaf eind dit jaar bij dealers is te bezichtigen. Het bedrijf heeft momenteel nog geen prijzen voor de auto gepubliceerd en zegt die informatie in een niet nader gespecificeerd, later stadium bekend te maken.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-02-2020 • 15:55

465

Reacties (465)

465
436
186
25
1
194
Wijzig sortering
Renault did not give a price for the Twingo Z.E., but executives said it would be less than the ForFour EQ, which starts at just under 22,000 euros in France,

https://europe.autonews.c...ctric-twingo-urban-buyers
Dit vergeet je er bij te zetten: "including a 6,000-euro government zero emissions incentive"
Dan nog valt de prijs goed mee, met name omdat de batterij vloeistof koeling heeft en niet door middel van lucht of airco gekoeld word wat de goedkope oplossing is maar niet zo denderend voor de levensduur.

Kleine wagens zijn niet goedkoop omdat ze klein zijn, ze zijn goedkoop omdat de koper lage eisen stelt. Ze gebruiken oude techniek die spotgoedkoop is. Die Dacia's komen gewoon met bougiekabels en een stroomverdeler, ik was zelfs verwonderd dat je dit nog kon krijgen want dat was iets waarvan ik dacht dat het met uitsterven bedreigd was, iets van tijden waar je met een manuele choke bezig was, ergens de jaren '80 in mijn hoofd. Dat maakt dat de techniek in de instapmarkt best wel betrouwbaar is, het is immers al lang volledig getest en in gebruik, kinderziektes kom je er niet echt tegen. Milieu en veiligheids eisen hebben de instappers wel duurder gemaakt tov vroeger, verplichtingen als ESP, airbags, etc maken ze duurder.

Maar als je naar een EV gaat, dan zit je met stadswagen boordevol techniek die nieuw is.
Wat de batterij cellen betreft, die zijn helemaal niet zo duur is. Wat wel duur is heel het BMS systeem erond, dat kost hun gigantisch veel omdat in tegenstelling tot de cellen die je gewoon van het schap te nemen hebt daar weer met gloednieuwe techniek zit waar je de hoofdprijs voor betaald. Tesla gebruikt 18650 cellen, die kan je als consument voor 2 euro/stuk aanschaffen, je hebt er wel over de 8000 stuks nodig voor hun 100 kWh (max wat ze momenteel hebben) maar iets zegt mij dat je nog een serieuze korting krijgt als je dat volume aankoopt als consument laat staan als autofabrikant. Tesla maakt ze overigens zelf.
Bonus tip, als je met een oudere hybride zit, laat niet je batterijpack vervangen (kost je duizenden euro's) maar zoek een bedrijf op dat het pack opengooit en de defecte cellen vervangt, voor oude Prius modellen hoor ik daar prijzen van 600 tot 1500 euro waar het meeste in werkuren opgaat.

Punt is, goedkope instap EV's zijn op komst, geef de techniek gewoon tijd om te rijpen. Als de cellen zelf niet onbetaalbaar zijn dan zit de kost nu vooral in elektronica, of het nu het BMS systeem, de 400V interieur verwarming/airco, elektrische vacuumpomp of het energierecuperatie systeem is, allemaal elektronica waarvan we weten dat het op schaal en tijd spotgoedkoop word maar allemaal nog vrij nieuw is voor auto's en dus nog aan de dure kant.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 15:23]

Goed punt! Ik vraag eigenlijk al een tijdje af of er niet al bedrijven in Nederland of buitenland zijn die een Tesla battery pack kunnen reviseren. Ik weet uit filmpjes van YouTube dat het openen van een Model S battery pack niet heel eenvoudig is, hij is een soort gesealed ook (vanwege water neem ik aan).
En hoe eenvoudig is het defecte cellen te kunnen detecteren? Is dit niet een gat in de markt wanneer je een battery pack hebt en bijv om de 5 jaar alle defecte cellen te vervangen?
Laatst bij de dealer gevraagd wat je moet betalen voor het vervangen van een accu voor een volvo V60 plugin hybryde. Je komt ongeveer 50 km op zo’n accu.
Vervangen van accu, deel van electronica, inleren in computer, etc kom je rond de 10.000 euro uit.

Het is dus niet alleen een paar slechte cellen vervangen.
Ik gebruik zelf al verschillende soorten oplaadbare accu’s in de radiografische hobbies sinds eind jaren 70 en uit ervaring weet ik dat wanneer je een cel vervangt niet lang daarna andere cellen moet vervangen. Het is beter de hele accu te vervangen want ook de oude cellen maken de nieuwe snel slechter.
Dat is net heel het punt, de dealer bedoeld met vervangen van accu heel het batterij pack en dan betaal je inderdaad prijzen van rond de 10k voor een hybride. Die gaat echt geen 400V accu pack open draaien.

Dit is dezelfde situatie als met automatische versnellingsbakken, dealer kent er niets van en steekt gewoon een compleet nieuwe tegen prijzen die ook tegen de 10k gaan.

Dat batterij pack is cellen + koeling + omvormers + BMS systeem + bedrading/omhulsel/weet ik veel waarbij hoogstwaarschijnlijk slechts een beperkt aantal cellen vervangen moet worden. Dit is een grote unit wat wel een issue is voor de doe het zelfer gezien er 400V op staat al verwacht ik in de toekomst wel een topic op tweakers van mensen die het zelf gaan doen.

Zelfs als ik zelf een Tesla batterij pack van rond de 600km range open gooi & tot de constatatie kom dat ik 2000 cellen moet vervangen wat absurd veel zou zijn, immers dan zou het ding al lang dienst weigeren voor je aan dat aantal zit maar laat ons zeggen dat we de niet meer zo frisse cellen meenemen, dan nog ben ik slechts 4k kwijt aan cellen (Tesla gebruikt héél kleine cellen, dat Volvo pack zullen er in de 50 zijn). Als dat de prijs aan onderdelen zou zijn om een totaal zwaar versleten accu pack van Tesla te herstellen, waarom wilt je Volvo dealer dan 10k voor een pack dat 50km doet?

Maar zoek gerust op Google, er zijn reeds spelers op de markt in Nederland die hybride packs opengooien en waar je Volvo in de toekomst wel naar toe zal gaan. Van wat ik daar hoor is zolang het de cellen zelf zijn die defect zijn de prijs héél goed meevalt, het is als het BMS systeem of omvormers de mist in gaan dat het duurder word. De packs die ze nu doen zijn bijlange niet van die grote als die nu op de markt komen maar het principe is hetzelfde, momenteel rekenen ze eigenlijk vooral uren, zowel inbouw, uitbouw als het pack openen en reviseren, veel geven ze niet uit aan de cellen zelf.

@Urk : ik vermoed dat Tesla packs vooral prijzig gaan worden aan werkuren niet vanwege moeilijk te openen maar vooral de wel heel kleine cellen. Het BMS systeem uitlezen zal je sowiezo al vertellen wat de status is van de cellen zodat je de grote problemen er van tussen haalt. Het testen van een 18650 cel is geen rocketscience, je kan daar zelfs kant en klare toestellen voor kopen. Probleem is again door de hoeveelheid cellen dat Tesla steekt, als je een paar duizend van die cellen moet doorlopen en je wil de capaciteit testen van iedere cel, maximale test toestel dat ik tot hier toe gezien heb is 16 cellen. Als je een 18650 cel wilt kopen, loop gewoon naar een dampwinkel, heb er zelf een stuk of 6 liggen en er bestaat vast een topic op de forums waar men batterij packs maakt met dit type cel voor bijvoorbeeld elektriciteit uit zonnepanelen in op te slaan.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 15:23]

Dit zit bij Tesla's gelukkig wel iets makkelijker. Daar zitten systemen in waardoor het vervangen van een accu uitkomt op een paarduizend euro (vrijwel alleen de kosten van een accu). De accu zit ook onder tegen de auto op een manier waardoor deze makkelijk los te halen is, alleen het reviseren ervan is lastig en Tesla zelf komt meestal op een volledige vervanging uit.

Het is gelukkig niet meer zo dat je voor de prijs van een nieuwe accu een nieuwe Model 3 kan kopen.
Je weet toch dat als je een auto in onderdelen koopt je 4 tot 5 keer de prijs betaald van een nieuwe.

10.000 euro om een 10-11kw accu te vervangen is natuurlijk typisch voorbeeld van de gigantisch hoge onderdelen prijzen.

Het wordt pas interessant als 3de bedrijven die spul kunnen leveren en reviseren.
Hoeveel cellen denk je dat er na 5 jaar vervangen moeten worden in een Tesla?
Ik gok 0...
Moet ook zeker 0 zijn maar dat betekent niet dat er geen defecte cellen zijn. Het BMS gaat natuurlijk wel intelligent om en reserveert ook cellen. Wel is 't handig te weten hoe de conditie van de battery pack is na 10/12 jaar...
Uiteindelijk zou 't wel leuk zijn wanneer je bijv na 10 jaar weer terug kan naar bijv de oorspronkelijke range van bijv 420km tov bijv 360km na de nodige degradatie.
Mijn oom zit in de auto industrie en heeft nu al bij meerdere merken auto’s hybryde en volledig electrisch accu moeten laten vervangen. En dat gebeurt tot nu toe tussen de 150k en 250k aan km

Daarom kijk ik er niet naar uit om een electrische of hybride 2de hands te kopen.
Het is natuurlijk ook interessant om te weten bij hoeveel auto's de batterij NIET vervangen hoeft te worden na 250.000 km. Die ziet je oom niet. De hybrides van Toyota halen meestaal veel hogere kilometerstanden zonder batterijproblemen, inclusief die van ons.
Licht er aan hoeveel je rijdt en laad.
Tesla is nu grootendeels leaseauto ivm bijtelling. En toen ik leaseauto voor mijn werk reed kwam ik zo’n 80000 km per jaar gemiddeld. Dus 5 jaar is 400.000 km en dan zit je aan de tweede of derde accu zoals nu de verhalen gaan.
Mijn Tesla heb ik prive gekocht (5 jaar voor gespaard).
Als jij een leaseauto had en je reed 80.000 km per jaar dan deed je waarschijnlijk niet langer dan 2 jaar met die auto. Daarna is de lease afgelopen toch?

Maar als het een EV zou zijn, zou je er opeens 5 jaar/400.000 km mee gaan rijden?
Is dat nou een uiting van vertrouwen in de EV techniek of snap ik het niet.
Tesla geeft je sowieso 192.000 km/8 jaar garantie (met 70% capaciteit resterend) dus 2 jaar leasen lijkt me geen probleem.

Kreten als "zoals nu de verhalen gaan" daar kunnen we niets mee. Dat schaar ik onder FUD.

[Reactie gewijzigd door GadgetFrank op 23 juli 2024 15:23]

Toevallig vorig jaar in een Chinese 18650 battery manufacture in Shenzhen geweest, die miljoenen cellen per week produceert (alles gefilmd natuurlijk :) ), als je een paar duizend koopt zijn ze zo'n $0.40-0.50 per stuk, of goedkoper als je grotere aantallen neemt.
Staat dat Fimpje toevallig online?
Weet je welke auto fabrikanten ze als klant hebben?
Ja ben ook wel benieuwd naar dat filmpje 😜
Boubines boven op/in de cilinderkop gaan altijd kapot, dat zijn dure reparaties bij Renault. Dan zijn kabels en een verdeler zo gek nog niet, het hoeft geen mechanische verdeler te zijn.
Onzin. Die bobines kosten 4 à 5 tientjes per stuk, en meestal gaan ze niet allemaal tegelijk kapot. En meer dan een 10mm dopsleutel en 5 minuten tijd heb je niet nodig voor de vervanging. Voordeel is bovendien dat je geen hoogspannings-bougiekabels hebt, die gevoelig zijn voor vocht.
Bron: mijn eigen ervaring als eigenaar van een Renault Mégane met bijna 3 ton op de klok.
Bedankt voor je uitermate informatieve reactie!
En dan moet je je nog afvragen of dat met batterijhuur is zoals standaard bij de Zoe, of batterijkoop.
Dat huren houdt mij tegen uberhaupt renault te gaan kopen.

Voor fluence kan je bijvoorbeeld niet eens meer accu huren of kopen, want renault vind te weinig vraag en maakt ze niet meer.


Sta je dan met je intenties :+
Renault is van het huren afgestapt en biedt op de laatste modellen geen huur optie meer aan als ik mij niet vergis.
Na 5 jaar accuhuur ging de tractie-accu van mijn Renault Twizy stuk. Het wegslepen, en nieuwe tractie-accu en het vervangen waren allemaal gratis. Omgerekend had ik in 5 jaar tijd €3.300,- accuhuur betaald maar alleen die tractie-accu is al veel duurder dan dat en het arbeidsloon van de reparatie zal ook niet goedkoop geweest zijn. Ga dus altijd voor accuhuur zou ik dan ook willen zeggen want je haalt het er altijd uit. Mijn Renault Twizy is trouwens als eerste in Nederland ge-elektro-tuned en heeft 25% meer koppel en daarmee ben ik bij de stoplichten sneller weg dan de meeste brandstofauto's.
Batterijduur is helemaal niet standaard, maar een mogelijkheid. (Bij de Zoë dus)
Goedkoper dan de e-Up! dus, maar nog altijd behoorlijk veel meer dan de benzine versie.
Tijdens het autosalon van Brussel was de actieprijs van de e-Up 17-18 000 euro. Op zich een erg interessante prijs als je weet dat deze met een batterij van ongeveer 37kWh wordt aangeboden. Mits dat een auto tijdens het salon niet plots veel goedkoper wordt moet een vergelijkbare actiepeijs doorheen het jaar ook mogelijk zijn.
Benzine is dan ook veel vééél duurder + onderhoud én stoot giftige gassen uit in je omgeving.
Als je je EV oplaadt bij iets als fastnet dan kost het 59 cent per kWh, ofwel 59 euro in t geval van die P100 dingen van tesla. Met zo'n tank heb je een bereik van ongeveer 500 kilometer dus meer dan 10 cent per kilometer.

Mijn mondeo voltanken kost me grofweg 105 euro, maar hij haalt dan ook meer dan 1000 kilometer op een tank.

Je kunt thuis opladen voor minder, dat is waar, maar dat kan alleen als je niet verder rijdt dan de range van je tesla in 1 trip.

Goed, dit is op basis van een Model S en geen Twingo, maar toch een aardige kanttekening
Met een Model S op roadtrips zul je zoveel mogelijk dingen als IONITY en fastned vermijden als je ook superchargers kunt gebruiken. De duurste die ik ben tegengekomen op een ritje ardennen afgelopen weekend was 29ct/KWh. daar heb ik dan ook alleen het broodnodige bijgeladen en toen door naar Nederland waar je echt vrij goedkoop laad tegen 25-28ct/KWh.

tegen 25ct/KWh zit je ineens op 25 euro voor 500Km. Dan is een trip van 1000Km ineens nog maar de helft van wat jij betaald met je Mondeo.

Je moet natuurlijk niet het duurste laadpunt pakken als meetlat voor alle laadpunten. Voor zo'n Model S geldt dat een rit van 1000Km je in principe minder dan 50 kan kosten. Je begint immers vol (tegen huistarief ~22ct/KWh) en je zal hoogstens twee keer bijprikken (je rijd em natuurlijk niet leeg) tegen een tarief van misschien 28ct/KWh voor een supercharger.
En heel veel model S genieten van het levenslange gratis opladen bij superchargers toch?
Ook dat nog eens ja. Had ik niet eens meegenomen in de berekening. Echter moet je er wel rekening mee houden dat het laadvermogen wel afneemt bij meer dan 90000 KM aan DC fast charging. Dit omdat de accu anders heel hard achteruit gaat. Continu fast chargen is dan ook geen goed idee.
Oh, wist niet dat die grens op 90.000km lag. Daarnaast heb ik toch 2 kanten hierover gelezen, namelijk dat 't vaak superchargen niet perse slecht hoeft te zijn, maar in hoeverre dat nou weer waarheid is... :?
in principe is dat 90K kilometer met alleen maar Fast charging. Voor iemand die eens in de maand een keer bij een supercharger staat gaat dit dus pas na tientallen jaren echt een ding worden.

Ik heb het nog even goed opgezocht omdat ik een video van Bjorn Nyland zag waar dit in verhelderd werd, maar voor de Model S zal de snelheid vanaf 2625 kWh afnemen met het maximum op 13125 kWh. Dan heb je nog steeds een 50-90kW aan laadvermogen over, wat nog steeds niet slecht is, maar wel beduidend minder dan zeg 150 of 250 kW. Dit is voor de Model S 75D, voor andere modellen kan het dus anders zijn.

Deze video is waar de gegevens vandaan kwamen: https://www.youtube.com/watch?v=Qbl74bL0zGQ

In een andere video heeft Bjorn het erover gehad dat hij dit zag bij zijn Model X rond 90K kilometer en die wordt echt misbruikt (lange ritten met zware aanhanger), met heel veel DC fast charging
De duurste die ik ben tegengekomen op een ritje ardennen afgelopen weekend was 29ct/KWh. daar heb ik dan ook alleen het broodnodige bijgeladen en toen door naar Nederland waar je echt vrij goedkoop laad tegen 25-28ct/KWh.
Niet echt een wereldschokkend prijsverschil.
tegen 25ct/KWh zit je ineens op 25 euro voor 500Km.
Dat kost mijn auto op LPG ook. En als ie na 600km leeg is, binnen 5 minuten weer vol.
Tsja. Wereldschokkend is het wel als je het vergelijkt met FastNed (€0,59) en Ionity (€0,80). T.o.v. Thuis laden (€0,22) is 25 tot 29ct best goedkoop voor fastcharging.
"Als ......

Je hangt dit ding gewoon thuis aan de stekker :Y)
De meeste mensen in Nederland hebben geen eigen oprit, laat staan in grote steden.
Het argument om dit ding thuis gewoon aan de stekker te hangen gaat helaas voor een groot deel van Nederland niet op.
Of je vraagt gewoon een Allego laadpaal aan bij je gemeente, en dan kan je tegen €0,22/kWh laden met een Total Browning laadpas. Ook als je geen eigen oprit hebt is laden super goedkoop.
Niet iedere gemeente is vooruitstrevend mbt elektrisch rijden. Ik woon in een gemeente die zichzelf aanprijst als "top van de randstad", ik woon in één van de betere buurten waar het gemiddelde inkomen vrij hoog is en toch zijn er maar twee openbare laadpalen in de hele buurt te vinden en die zijn vrijwel altijd bezet. Aanvragen van een laadpaal zorgt ervoor dat je op een wachtlijst komt te staan met een onbekende wachttijd (meerdere mensen in de buurt staan al jarenlang op die wachtlijst en kunnen hun voertuig dus alleen op hun werk opladen). Ook bij winkelcentra zijn de palen hier zeer schaars, helemaal als je het gaat vergelijken met bijvoorbeeld Amsterdam.
Zolang dit probleem mbt de infrastructuur van het opladen in mijn eigen buurt speelt is elektrisch rijden voor mij simpelweg geen optie. Ik hoef geen laadpaal voor de deur te hebben, maar meerdere palen op minder dan 10 minuten lopen van mijn huis zou geen overbodige luxe zijn.

(Afhankelijk zijn van opladen op de zaak is het voor mij ook niet: ik wil gewoon een paar dagen vrij kunnen nemen zonder dat ik rekening moet houden met hoe en waar ik mijn auto van energie moet voorzien)
Daar komt voor mij nog bij dat er geen betaalbare elektrische 7 zitters zijn, maar dat staat los van de problemen mbt infrastructuur.
Wauw. Alkmaar?
Want hier exact hetzelfde probleem.
Weinig mensen met eigen oprit. 2 Laadpalen in de buurt en ondertussen stroomt de wijk over van lease plug-in hybrides en een aantal vol-electrisch die mensen op hun werk opladen omdat die 2 palen altijd bezet zijn.
Ik zie een heel behoorlijke markt voor mensen die gewoon in hun eigen stad werken en toch met de auto naar werk moeten. En eventueel ook regelmatig tijdens het werk kleine ritjes in de stad moeten maken. En die dan gewoon thuis en bij kantoor kunnen laden.
Dit ja. Bijvoorbeeld van die zorgbedrijven die alleen maar met kleine autootjes van de zaak door de stad crossen. Ideaal als dat elektrisch kan.
Ja inderdaad. Daar zie ik misschien wel meer winst als bij een Tesla voor de zakenman (als ie maar geen voetballer wordt, dan schoppen ze hem misschien half dood). Ik dacht ook gelijk aan zorg bedrijven. Maar iets minder voor de hand liggen zijn er ook een hoop b2b zaakjes die met zoiets uit de voeten zouden kunnen.

[Reactie gewijzigd door borbit op 23 juli 2024 15:23]

autootjes van de zaak? bij de meeste zorgbedrijven moeten werknemers hun eigen auto gebruiken en krijgen ze km vergoeding....
Nou hier in Utrecht niet hoor. Genoeg bedrijfjes met een hele rits Volkswagen Upjes of Kia Picanto’s met bedrukking
Top dat is dan beter geregeld! Mijn vrouw kan mooi onze auto gebruiken. Was bij het vorige bedrijf ook al zo. Vinden ze daar blijkbaar heel normaal....
Dan heb je de andere laadpunten die geen Fastned zijn en laad je goedkoper dan bij hen. Ook kun je anders een abonnement of account nemen en betaal je ook al minder bij Fastned. Lidl of Aldi bieden gratis laden aan inmiddels en ook in vele steden zijn er palen waar je aan 35cent zit. Prima te doen dus.

Eigen oprit, er zijn er die het wel hebben en er zijn er die het niet hebben. Renault heeft inzage in hoeveel mensen ongeveer per dag rijden met een twingo. Zij communiceren dat het gemiddeld tussen de 25-30km zit. Dan hoef je al niet iedere dag te laden met deze twingo.
Precies, ik rol wel gewoon even een verlengsnoer van 14 hoog naar beneden. ;)
Fastned gebruik je natuurlijk alleen als het echt nodig is, voor woon-werk verkeer waar deze auto voor bedoeld is ga je dat dus vrijwel nooit gebruiken. Als 2e auto is dit natuurlijk geweldig, geen wegenbelasting en lekker goedkoop rijden. Ruim voldoende om je werk op en neer te rijden, en heel goedkoop qua onderhoud.
Want een onzin al vele bronnen geven aan dat ev veel milieuvriendelijker is dan ICE. Waterstof is ontzettend inefficiënt en daarmee veel vervuilender
ik heb het volgens mij niet over waterstof
Zeer vervuilende auto? Als je aan de toekomst echt zou denken zou je geen elektrische auto rijden met die zeer vervuilende accu producties, klimaatgekkie.
Gelukkig groeien motorblokken aan bomen, en betrekken we alleen benzine uit landen die een hoog niveau aan mensenrechten betrachten. ;)
al jaren prima, ik zie geen noodzaak in om dat te veranderen. Er zijn mega veel dingen vele malen vervuilender dan een auto.
Zoals? Per hoofd van de bevolking gerekend kan ik er eigenlijk maar één bedenken die in de buurt komt en dat is woningverwarming, op flinke afstand gevolgd door dingen als vleesconsumptie en kleding.

Als je even nadenkt, merk je toch al snel dat het van de zotte is om verrotte planten uit de grond te pompen zodat we die in de fik kunnen zetten. Dat moet dan de energie opleveren om anderhalve ton staal in beweging te zetten, om die beweging een paar honderd meter verder bij het volgende verkeerslicht weer in warmte om te zetten? En dat allemaal alleen om (over het algemeen) minder dan honderd kilo aan mens te verplaatsen.
Ohja, de kobalt voor de catalysatoren van dieselmotoren en de kobalt vereist voor de productie van benzine. Die was ik zowaar vergeten. En in tegenstelling tot de kobalt die in sommige huidige-generatie EV's nog gebruikt worden, is die kobalt níet te recyclen maar wordt gewoon opgebrand en de atmosfeer in gestoten.
Dat staat lekker in verhouding van elkaar, 60% van de kobalt gaat nu al naar de Productie van batterijen
Waarom hoor ik nooit iemand over LPG. Brandstof kosten zijn velen malen lager dan benzine en diesel. Wegenbelasting is hoger (dankzij de overheid) maar het is samen met aardgas de schoonste brandstof.
Voor mijn auto (subaru outback 2.5 automaat op lpg zijn de LPG kosten € 5.16/100km en bijkomende benzine is €0.59/100km (totaal €5.85/100km). Dit is ongeveer het zelfde als elektrisch rijden. De wegenbelasting is wel hoger, maar dat komt door subsidie. Met een moderne G3 is onderhoud niet meer dan van een gewone benzine op een extra filter na en een set injectoren bij pakweg 200K km.
Ik zou graag elektrisch rijden maar voor de gewone particulier is het gewoon heel duur en dat begint al bij de aanschaf. Een verstandige regeling zou dan ook een verbod zijn op de export van ex-lease auto's waarop een zware subsidie is gegeven. Dan daalt de prijs en heeft de gewone consument er ook nog wat aan na het lease-termijn.
Toch valt de export van EV's wel mee denk ik. Bij de Outlander zag je veel export naar Oostblok landen, maar denk niet dat er daar ook maar één z'n stekker ooit gebruikt heeft. Daar gaat het om een dikke bak voor weinig geld.

Ik denk dat je daar met de gemiddelde EV niet zulke hoge ogen scoort en met de mindere laadinfrastructuur daar is de beperking van range daar waarschijnlijk een stuk beter merkbaar. En bij een EV heb je niet de keus of je de stekker wel of niet gebruikt..

Heb een tijdje geleden wat zitten zoeken naar een vervanging voor m'n Leaf en daarbij viel me op dat er juist veel EV's zijn geïmporteerd, vaak uit de VS of Noorwegen.
Lpg en CNG zijn eigenlijk slechter voor het klimaat dan diesel of naft.
https://www.vrt.be/vrtnws...ace-om-groenste-auto-cng/
LPG en CNG zijn niet over één kam te scheren. Het verbruik van een LPG auto is tussen de 8 en 10% dan een benzine. Het maken van LPG is anders dan het maken van CNG. Waarbij LPG voornamelijk een afval product is en CNG een compressering van aardgas (met dan wel hoog of laag calorisch).
Je hebt gelijk, echter gezien LPG onder andere ook uit aardgasvelden gewonnen wordt, is het probleem van lekken bij winning en verwerking evenzeer aanwezig. Enkel wordt het niet enkel via daar gewonnen en zal het een stuk genuanceerder zijn geval per geval. Denk wel dat mensen die denken dat LPG en CNG veel groener zijn dan de andere brandstoffen toch wel een zeer vertekend beeld hebben.
Ik heb net de nieuwe Renault Zoe en Captur getest en bij het terugbrengen van de Renault Captur vertelde de Renault PR-medewerker mij dat de Renault Twingo Z.E. goedkoper wordt dan zijn directe concurrenten en ook dat Renault deze zomer met een aantal 'nieuwe' LPG-modellen komt.
Wat kost een reparatie aan een electrische auto gemiddeld?
€ 175 per 20.000 voor onze iMiev
Ik neem aan dat je het over onderhoud hebt? Ik doelde meer op een reparatie. Ik verwacht dat onderdelen op het moment nog vrij prijzig en misschien moeilijker verkrijgbaar zijn.
Het is zoals vragen wat een operatie kost ....
Een ingegroeide teennagel of een hartklep vervangen?
Wat ook een belangrijke vraag is, wanneer moeten de accus vervangen worden en wat kosten die? Prijzen die ik gehoord heb is de EV gewoon afgeschreven als de accu op is.
Net getanked in België, tripje wandelen in de ardennen met de hondebeesten.
52,81 euro @ 821km. Gewoon een ruime tweedehands hybride. Mooi? Nee, praktisch, ja, goedkoop? Goed te doen.
Met een tesla was het penibel geworden....

On topic, doet es een ‘stadsautootje’ met een 75KWh accu, veel handiger als het een paar dagen mooi weer is en dat ding op de oprit staat. Range is niet alles, oplaad ruimte telt ook mee als de auto meerdere dagen ‘ongebruikt’ op de oprit staat. Terugleveren is straks toch minder rendabel dan in je eigen auto stoppen.

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 15:23]

Mijn up is net 1 jaar oud en heeft een km stand van 3870 km.
Ga iemand anders een geweten schoppen.
En die voeden jouw tankstations ook van energie om te werken. En het raffineren van benzine/diesel gaat zonder die stroom wel lukken? 8)7
Er is niks van mij bij, was het maar zo een feestje. Dan verkocht ik de boel en ging lekker op een eilandje in het vere oosten met pensioen, of zonne panelen daar verkopen...
In Nederland tank ik zelden, ga liever op de fiets naar me werk. En heb een oude 3 cilinder toet waar ik dan 5-6k per jaar mee rij dus.. Zie totaal het nut niet in om krom te gaan liggen voor een E auto... Die 8 maanden per jaar ongebruikt still staat.

En in Indonesie heb ik een. Susuki ertiga die ik voor 20 euro vol gooi waar mijn vrouw 3/4 van het jaar in rijd iets van 6k per jaar . Elektrische auto's die hebben ze daar niet oplaad punten zijn er al helemaal niet.
Het gaat ook héél goed met Indonesië qua natuur, politiek, mensenrechten en dat soort zaken. Kuch.
Ja het gaat heel goed met Indonesië de zittende president is eindelijk eens niet een corrupte politicus. Hij doet het land prima op bouwen. Investeert in infrastructuur, probeert het economisch op poten te zetten. Doet mega investeringen in het land, weert chinese se investeerders , corruptie wordt al jaren goed aangepakt. Mensen rechten worden gewoon gerespecteerd. Al je druks dealt of smokkelt dan hebben ze een mooi eilandje voor je en 1 keer per jaar een vuur peloton die het eiland opruimt. Ja ik vind het een prima land geloof je me niet kom maar eens een maandje mee. Natuurlijk zijn er problemen rond om afval en dergelijke maar er wordt aan gewerkt, plastic recyclen etc. Je kunt niet in 1 keer om daar hebben de mensen in het land het geld niet voor...
Handig, je vrouw 3/4 jaar ergens ver weg op een eiland.
Doet me denken aan al die oude venten die naar Thailand gaan ...
Voor oordelen...
Wat je van ver haalt is ontzettend lekker en kan je prima aan raden een buitenlandse vrouw te nemen...

Maar ik en mijn vrouw schelen maar 4 jaar en zijn al dik 6 jaar samen En Wie zegt dat zij 3/4 van het jaar alleen is, ze was gewoon een aantal maanden Nederland afgelopen jaar...

Kreeg ik de kans om een goed betaalde baan in het buitenland te krijgen dan was ik zo weg uit Nederland hoor. Net als vele andere Nederlanders die in het buitenland wonen ben ik het gezeur en gez... Zat in Nederland betaal 30k per jaar loon belasting. En zie daar eigenlijk niks van terug. Ze willen elk jaar meer meer meer hebben en als je wat hebt dat is de overheid niet thuis.... Maar wel blijven betalen... Dan betaal ik liever alles zelf en regel het wel zelf. Ik woon partime in Indonesië en bevalt me prima.
vooroordelen is het woord ;)

Lekker alles zelf regelen? Dus u gaat politie betalen (niet dat ze veel doen) , onderwijs , ziekenzorg, wegen onderhoud, ... allemaal zelf regelen?
Dat wil ik zien 8)7
Ah ja, mooie uitvlucht "ik fiets". Prima voor jou maar er zijn mensen die wel een auto nodig hebben ;)
Het punt was, en dat begrijp je vast heel erg goed, dat ook de benzine die je tankt gemaakt moet worden, dat kost stroom. Het benzine station wordt ook gevoed met diezelfde elektriciteit die je anders in je e-auto laad. En Indonesië tja, als ik het zo lees gaan ook zij die kant op ;) en ik vond ook al reviews van elektrische auto's aldaar. Dus dat er helemaal geen zijn is dus niet echt waar :)
Bij raffineren is heel veel hitte nodig daar word ook olie voor gestookt. Het ergst is teerzand waar tot bijna 1/4 Wordt gestookt (https://www.google.nl/amp...situ-dilbit-bitumen%3famp)
Ik heb vaak het gevoel dat verlies bij het produceren van groene stroom enorm hard wordt meegerekend en bij olie word genegeerd.
Ben het deels met je eens dat molens wel eens stil staan.. maare vandaag windkracht 7/8 in Zeeland op de eilanden en molens draaien gewoon hoor. Is een fabeltje dat ze bij een btje wind stop gezet worden. Ja van het weekend een groot deel van de zondag bijvoorbeeld.
Zonneparken.. hoe hard het ook waait die leveren gewoon. Juist meer dan als het regent. Zijn geen top dagen true maar met de 2 parken in mijn (onderhouds) beheer van 50MW in totaal aan panelen was februari 5 dagen geleden al een betere maand qua opbrengst dan Januari ondanks de regen en stormen.

My two cents :)
Die mooie windmolens zijn voor bepaalde windkrachten ontworpen sommige parken staan still andere draaien ligt aan de wind het bedrijf waar ik vandaag werkte heeft meerdere malen stil gelegen om dat windstoten geconstateerd waren boven de 9.
Vandaag hebben je panels niet veel opgeleverd. Op dit soort dagen dan stoken Kolen juist bij ook om pieken op te vangen.

China heeft afgelopen jaar 100 Kolen centrales gebouwd en moeten komende jarenog 300-500 bij komen... Wij kunnen in Nederland ons best doen... Het maakt totaal geen zak uit globaal gezien.
Dus kan je prima je elektrische auto opladen. Die kolen verstoken we kennelijk tóch wel en als je moet kiezen tussen kolencentrales en geen uitstoot of kolencentrales en wél uitstoot, doe dan die eerste maar.
In Nederland zit daar bio massa bij (hout) laat dat nu dus juist super vervuild zijn
Klopt. Helaas is dat zo. Daarom moeten we naast elektrisch rijden óók nadenken over kernenergie. Anders blijft het een halfgare oplossing. Maar beter halfgaar dan helemaal géén oplossing.

Op zich is hout verbranden nog niet het ergste. Maar de oorsprong en hoeveelheid van dat hout wel.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

Onze Ooster buren en Zuider buren hebben juist alle kerncentrales overhaast dicht gegooit onderdruk van linkse groene partijen. Iedereen op de schouders geklopt van goed gedaan...
En dan lekker op Kolen stoken om dat op te vangen...

Klopt dat nieuw type kerncentrales een stuk veiliger zijn thorium nrg in Nederland heeft daar ook tests mee gedaan , veel minder gevaarlijke afval stoffen hebben, en de kans op een melt down 0,0 % zijn. Maar helaas mensen zijn zo panisch bang voor kern energie dus ik denk niet dat het gaat gebeuren.
Thorium zou helemaal ideaal zijn natuurlijk, maar 'gewone' kernenergie is zo belachelijk veilig. Ik snap die keuze om die centrales af te sluiten ook niet. Ja, in risicogebieden als Japan kán ik me voorstellen dat ze een alternatief willen hebben. Hoewel daar ook maar 1 dode gevallen is door de kerncentrale zelf. Ja de tsunami was vele malen erger. Maar het was wel even een akkefietje ja.

Wij zitten echter niet op directe schuivende aardplaten dus de kans dat ons zoiets overkomt is verwaarloosbaar. Hoogstens krijgen we slecht weer of we moeten een dijk van maar liefst 2 meter hoog bouwen om de komende 200 jaar droog te blijven. Woopwoop.
Thorium reactors doven zich zelf dus, die zijn vrij veilig, hebben ook niet een koel set nodig dus tjernobile of Japanse trafrelen hoef je niet bang voor te zijn. Ook make. Ze gebruiken non weapon grade plutonium Dus minder gevaarlijk spul. Zou je nu centrales bouwen zouden ze veel veiliger zijn dan installaties die 20-30 jaar oud zijn.
Het schijnt alleen technisch nogal ingewikkeld te zijn. Frankrijk heeft toch zo'n ding draaien meen ik?

Niettemin, kernenergie is een prima idee. Ja Tsjernobyl was wel een dingetje maar dat is .. wat... iets meer dan 30 jaar geleden? En menselijke fouten? Dat láátste ga je nooit voorkomen natuurlijk maar inmiddels zijn er wel heel wat meer protocollen en voorschriften en awareness rondom die veiligheid.

Zelf heb ik m'n dak vol met zonnepanelen liggen, niet dat ik dáár perse van kan leven maar het scheelt wel flink in m'n jaarverbruik. Vooral omdat ik 9 van de 10 dagen thuis werk en daar dus ook gewoon stroom rechtstreeks verbruik. Alles wat niet teruggeleverd hoeft te worden naar het electriciteitsnet is winst.
Dus gaan wij er een onder ee zeespiegel bouwen? Lijkt me ook níet de beste plek.
Nederland is best wel goed bezig met dijken bouwen. En niet alles in Nederland ligt onder de zeespiegel. Er is méér dan alleen de randstad ;)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

En waar staat momenteel onze enige kerncentrale? Er het enige plan dat de afgelopen 20 jaar is besproken is voor een centrale waar? Zelfde plek: Zeeland!!
Wil niet zeggen dat het zo moet blijven natuurlijk.
en waarom word er dan niet in kern energie geïnvesteerd? ik volg dat nooit zo goed kernenergie is een van de enige energiebronnen die het 24/7 doet, bijna geen co2 uitstoot en het afval kan je mooi in een vat in een bunker stoppen (om later in nieuwer type reactoren weer te kunnen gebruiken).

Als de overheid daar nou geld in stopt in plaats van geld te verspillen met het vervangen van verkeersborden voor een winst van 0,13 procent. dan zouden we al veel dichter bij de klimaatdoelen zijn dan dat we ooit gaan komen met windmolens en zonnepanelen alleen. Opslaan van energie is voor nu te complex en te duur. de oplossing ligt voor onze neus of ben ik nou gek 8)7
Omdat het geen populaire beslissing is en heel veel weerstand opwekt bij bepaalde linkse bevolkingsgroepen...
Terwijl die totaal niet inzien dat het een veel beter oplossing is... Want zonne panelen zijn in veel gevallen slecht te recyclen, accu's ook. We zouden beter in van die bots auto's rond kunnen rijden.
Er zijn eigenlijk een paar goede redenen voor geen kernenergie en die hebben allemaal te maken met de prijs.
- De productieketen van uraniumerts is uitermate complex en daar komt ook veel CO2 bij vrij.
- Een kerncentrale is super super duur.
- Het verrijken van uraniumerts wordt alleen maar lastiger en de kwaliteit wordt steeds slechter. Dit betekent dat in de toekomst uraniumerts alleen maar duurder zal worden.

Vooral vanwege die laatste reden is het niet lucratief om nu te investeren in kernenergie. Je ziet namelijk het omgekeerde plaatsvinden bij wind en zonne-energie. Ik weet niet precies de cijfers en hoe de grafieken eruitzien maar volgens mij is er nog maar weinig winst te behalen. Je kan je voorstellen dat met een levensduur van 30 jaar van een kerncentrale, het misschien over een jaar of 12 al niet meer lucratief is om erts te verrijken en dat het lucratiever wordt om gewoon zonnepanelen te bouwen. In dat scenario moet er dus geld van de overheid bij om kernenergie te realiseren.
Je neemt aan dat het park niet veel heeft opgeleverd. Bijzonder dat je de statistieken hebt bekeken.
Zoals ik al zei zijn het geen top dagen maar er wordt alsnog aardig wat opgewekt. Door de wind blijven wolken niet lang hangen, winderige dagen zijn beter dan regen dagen (en dus ook vaak donkere dagen).

Windkracht 9 (windstoten) komen bijvoorbeeld tegenwoordig minder voor dan dat molens tijdelijk stil gezet worden door bijvoorbeeld "vogels in de nabijheid melders" De grens bij de meeste molens ligt op windkracht 9/10 om ze stil te zetten.
Molens worden ontworpen om zo efficient mogelijk energie op te wekken, dit houd in dat ze afgestemd/ontworpen worden op lagere windsnelheden. Ontwerp je ze om in windkracht 10 te laten werken zullen ze minder efficient werken op windkracht 5/6. Dit is dus een overweging, doorgaans is de ideale windkracht 6.
Er wordt ook gekeken naar de plek waar ze gezet worden. Storm/wind die molens uit zetten komt heel weinig voor.
Leuk feitje, tijdens de storm juist meer opwekking ;-): https://pure-energie.nl/o...-zorgt-voor-nieuw-record/

Misschien leuk om in contrast te zetten ondanks de vele regen en wind die we in Feb hebben gehad.
Jan> 1 gigawatt
Feb> 1.5 gigawatt en de maand is nog niet om. Tuurlijk in acht nemen dat dat ook door (ietsje) langere licht dagen komt

Dit is in mijn inziens behoorlijk netjes voor zulke slechte weersomstandigheden, dit draagt zeker bij aan de Grid.

Redelijk offtopic, excuus mede tweakers :)
Ja ben verbaast dat die dingen tegenwoordig bij die windsnelheiden nog werken ik hoorde het vanmorgen op de radio.. Neemt niet weg dat ze natuurlijk wel elk jaar giftige fijnstof verspreiden... De glas vezels op de tips van de wieken verpulveren omdat het te snel draait.. het grote nadeel van dit design type, niet echt ondehouds vrij dus
Anoniem: 710428 @j1b2c325 februari 2020 08:23
Vraag me af waarom je -1 ontvangt. Je zegt slechts de waarheid. Typische Nederlanders, de braafste van de klas zijn, net als dat idiote stikstof en PFAS.
V Dus hou toch ééns op met het verheerlijken van die E auto's enige schone vervoers middel dat is de fiets.
Nou, hoop soya waar onze koteletten mee worden gekweekt, komt toch ook van ex-amazonegebied heurrrr

Mij gaat 't om lokale (om te beginnen)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 15:23]

1,5% van alle auto's in Nederland zijn elecs of hybride... Dus wordt je gewoon vergast door jé buurman of vrachtwagens op de weg. Tevens veel energie centrales staan gewoon in grote steden, dus die worden vergast zo dat jij lekker lokaal schoon kan rijden? 8)7 |:( :X het is gewoon onzin E auto's zijn niet zo heel veel schoner. In Duitsland hebben ze de kerncentrales dicht gedaan, en zijn de massaal op Kolen centrales overgestapt.. Denk je dat die lucht vervuiling stopt bij de grens nee natuurlijk niet. In China zijn ze massaal aan de E auto... Daar zijn in 2019 100 kolencentrales bij gebouwd.... En elke 2 weken tot aan 2030 komt er 1 bij... (Totaal moeten er 300-500 centrales bij komen)
Denk je dat ik me nog druk maak ook het miljeu.
Een propere straat.....begint bij jezelf :*) :Y)
Correct allemaal dwalers wijzen en kijken naar andere. Vlees eten da's pas vervuilend. elektrisch rijden is zeker 5 maanden van het jaar 100x schoner. Die 2 a 3 maanden dat de 10x efficiëntere centrale aanmoet kan je dan zo wegstrepen met 1 maand.
Correct allemaal dwalers wijzen en kijken naar andere. Vlees eten da's pas vervuilend.
Pas op met dat argument. Het meest vervuilende is een kind nemen, en je zou iemand het argument kunnen laten bedenken dat iemand zonder kinderen gerust een verbrander mag rijden, meerdere vliegvakanties per jaar mag nemen, elke dag biefstuk mag eten... Puur omdat dat allemaal statistisch niet significant is als je geen kinderen hebt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:23]

[...]
Pas op met dat argument. Het meest vervuilende is een kind nemen, en je zou iemand het argument kunnen laten bedenken dat iemand zonder kinderen gerust een verbrander mag rijden, meerdere vliegvakanties per jaar mag nemen, elke dag biefstuk mag eten...
'denk een beetje na' voor je die dingen roept.

Het verschil is dat dat nageslacht pas in de toekomst toekomt aan vervuilen. Als al dat nageslacht de helft van het huidig gebruikelijke aan uitstoot veroorzaakt, zit je op acceptabele waarden. Of eronder.

Als je je vandaag gaat inspannen om zonder kinderen zes keer meer dan gemiddeld uit te stoten, dan is dat nu een probleem.


Here we estimate the extra emissions of fossil carbon dioxide that an average individual causes when he or she chooses to have children. The summed emissions of a person’s descendants, weighted by their relatedness to him, may far exceed the lifetime emissions produced by the original parent. Under current conditions in the United States, for example, each child adds about 9441 metric tons of carbon dioxide to the carbon legacy of an average female, which is 5.7 times her lifetime emissions.
Puur omdat dat allemaal statistisch niet significant is voor jouw nageslacht, als je geen kinderen hebt.
FTFY
Ik ben een realist, geef me geld liever aan dingen uit die wel zin hebben.
Ik fiets veel naar het werk. Vandaag dan effe niet maar morgen misschien weer wel.
Ipv electrische auto's stimuleren die bijna niemand koopt, kunnen ze beter fabrikanten stimuleren om schonere verbrandings motoren te maken.

1,5% van Nederland is ev 98,5 % dus niet.
Auto's met verbrandings motor kunnen makkelijk nog schoner worden.
Dus je kunt als overheid electrische auto's stimuleren en stel dat dan 5% van Nederland dan ev rijd.... Winst 3,5% voor het miljeu op voorwaarde dat al die auto's op groene energie rijden....
Of je kun investeren in schonere verbrandings motoren. Stel dat we auto's 10% zuiniger kunnen maken. Winst voor het miljeu is dan 98,5/100*10=9,85% en dat geldt dan wereldwijd! Want in 80% van de wereld rijden geen elektrische auto's en zullen komende jaren ook niet rijden. Omdat er geen infra is om te laden, evs ontzettend duur zijn, vracht verkeer gewoon jaren op diesel blijft rijden om dat een vrachtwagen op ev gewoon 8 ton meer weegt als hij 500-800 kilometers per lading wil kunnen rijden.
Auto's met verbrandings motor kunnen makkelijk nog schoner worden.
Als u dt claimt, weet u dan ook hoe?
Projecten als
Skyactiv-X is the first commercial petrol engine to use compression ignition, in which the fuel-air mixture ignites spontaneously when compressed by the piston. This allows it to operate much leaner than a spark ignition engine, reducing fuel consumption and emissions.[44]

This engine targets 20-30% greater fuel efficiency by utilising homogeneous charge compression ignition (HCCI) technology. In order to handle ignition problems caused by compression ignition, each cylinder also incorporates a spark plug featuring Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI) technology.[45]


Dus met benzine dieselen. Dus ja er is nog genoeg te Winnen met benzine motoren.
Mazda , jaja ...
Eens benieuwd wat dit doet in productie.
Mazdas afzet markt is voor al Azië en de VS dus daar doen ze niet zo aan E auto's. En hebben de keuze gemaakt voor schonere verbrandings motoren.

Stel nou eens dat dit werkt en vrachtwagens op benzine kunnen gaan rijden weet je wat dat scheelt aan vervuiling

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 23 juli 2024 15:23]

Stel nou eens dat dit werkt en vrachtwagens op benzine kunnen gaan rijden weet je wat dat scheelt aan vervuiling
Blijft gedecentraliseerde vervuiling, helaas ....
Heb je dat geweldige filmpje gezien van de week met die tesla file voor de charging station om dat al die mensen op wintersport wilde gaan.. Geweldig voor beeld dat de infra er nog niet klaar voor is.

De verbrandings motoren blijven nog 20-50 jaar zeker draaien. Voor veel zijn veel schonere alternatieven natuurlijk. Lng en lpg. Sommige schepen in de Rotterdamse haven gebruiken Lng ipv diesel en dat is al een stuk beter... Want schepen zijn enorme vervuilers veel erger dan de paar auto's op de Nederlandse wegen. Vliegtuigen gaan ook niet binnen korte termijn over op electrische motoren... Er wordt wel gigantische in gezet op waterstof motors.... Wat ik trouwens mis zijn lucht motoren.. Een aantal jaar geleden waren er auto's die gas flessen gevuld met lucht hadden. Dat was in 2008 al een ding daar hoor je ook niets meer van...
Als iedereen tegelijk benzine/diesel tankt is er OOK file, als iedereen tegelijk op vakantie vertrekt, is er OOK file , ...
Dat is het echte probleem :Y)
Mensen stonden 4-5 uur in de rij om op te kunnen laden. Wat dus gewoon gevaarlijk is omdat als je motor uit valt kun je onderkoelings verschijnselen krijgen... Bij de normale benzine pompen stonden ze niet in de rij om Benzine diesel tanken.

voor benzine diesel tanken is het velen malen beter geregeld meer punten waar het kan, tevens kunnen mensen verder rijden op 1 tank en een tank beurt is veel sneller gedaan.

Infra is nog lang niet klaar voor op vakantie gaan met de E auto..
"Mensen stonden 4-5 uur in de rij om op te kunnen laden."
Bron?

"Infra is nog lang niet klaar voor op vakantie gaan met de E auto..
Tuurlijk wel, mits planning lukt dat perfect.
https://www.rtlz.nl/life/...ntersport-zwarte-zaterdag

Punt is, er was geen enkele andere lader in de buurt straal van 30km dus de tesla bestuurders hadden geen optie ook de eerst volgende op lader had een enorme rij. Normaal hebben ze 30 minuten - 1uur nodig hebben op op te laden.. MAAR ze kunnen die 150KW niet leveren als het druk is, schakelen ze terug naar 100-50KW. Dus duurde het opladen nog iets langer.
stond ook in de rioolpers in BE maar 4-5 uur, lees ik nergens en ....

""Anders dan bij een tankstation voor auto’s met een brandstofmotor zijn er bij een elektrische auto veel mogelijkheden om ‘s nachts wanneer de auto stil staat bij hotels te laden", ;)
Dat denk jij, maar in Nederland moet je om 2 uur snachts je bed uit auto verplaatsen want hij is vol en anders krijg je een aso tarief omdat je parkeert op een Oplaad plaats. En die zullen behoorlijk oplopen. Want dat werkt zo in Nederland. Mensen die een eigen oprit hebben die hebben daar geen last van maar mensen met en paal voor de deur hebben een dubbel probleem, want door die palen zijn er minder parkeervakken. Dus als je savonds je auto weg haalt van de op laadplaats moet je hier 2 straten verderop parkeren omdat er geen plaats vrij is om te parkeren.
Als brandstof autos echt zuiniger kunnen? Waarom dan sjoemel software? Alleen hybrides zijn zuiniger dan de autos uit de jaren 90. Mijn benzine auto reed toen al 1 op 17. En mochten ze benzine autos 10% zuiner maken zijn ze morgen niet allemaal zuinig, duurt een jaartje of 20 voor grootste deel van het wagenpark is vervangen. Voordeel van elektrische autos. Als onze stroom productie minder vervuilend wordt, worden per direct alle autos geladen met deze stroom en dus minder vervuilend.
Sjoemel software heeft met prestaties van de auto te maken, mensen rijden graag in een auto die rap reageert. Met die sjoemel software deed een auto dat, zonder software voldeed hij prima, maar was acceleratie enorm geknepen. 25 seconden naar de 100 ipv 10 dat merk je echt.

Het gaat eigenlijk niet om zuiniger ik verwoord het verkeerd. Een schonere verbranding. Minder schadelijke uitstoot. De schoonste auto's rijden trouwens op gas, maar ik zie nergens vergelijkingen met een G3 installatie.
Fietsen is zeker minder vervuilend, maar als je echt eerlijk bent ook niet helemaal schoon. Fiets moet ook worden gemaakt en gerecycled. Banden, remblokjes. .... het is niet veel, maar niet 100% schoon. Dat bestat gewoon niet. Ook lopen slijt schoenen.
Waardeloos dus. € 22.000 voor een boodschappenwagentje waar je de stad nog niet mee uit komt zonder range anxiety. Voor € 4.000 heb je een prima tweedehands Twingo waar je het hele land mee door komt.
We steken ze beide in een gesloten garage en starten de motor. Ik met mijn EV, u met die Twingo.
Uurtje later praten we nog eens .... }>
[..] krijgt een accu met een capaciteit van 22kWh.
Bij een 22kW-laadpunt kan de accu in dertig minuten tot 80 procent worden bijgeladen.
Hoe kan het dat een accu van 22 kWh, bij een oplaadsnelheid van 22 kW, al na 30 minuten voor 80% vol is? :?

Edit:
Starten vanaf 30% gaat natuurlijk niet op, dan kunnen ze beter rekenen vanaf 90% en zeggen dat hij 'in 10 minuten tot 100% kan worden bijgeladen' :Y) :z

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 23 juli 2024 15:23]

Een aantal andere artikels spreken over 80km laden op 30 minuten tijd en dus niet tot 80%.

https://www.electrive.com...to-be-released-this-year/
Als je hem aan de lader hangt bij 30% of meer kan dat prima 8)7 . Niemand zegt dat de accu op het moment van inpluggen zo goed als leeg is...

[Reactie gewijzigd door GENETX op 23 juli 2024 15:23]

In dat geval hadden ze er wel neer gezet 'in 30 minuten tot 100%' omdat je hem ook gewoon vanaf 60% aan de lader kunt hangen. ;)
Dan zouden ze liegen: van 60% naar 100% duurt langer dan van 30% naar 80%. Die 30-80 is héél toevallig het gebied waar hij het snelst energie kan opslaan. Aan de randen (bijna leeg en bijna vol) moet'ie veel langzamer laden en slijt'ie veel harder. :)

Ddat is het dilemma met elektrisch rijden: je kan beter een zo klein mogelijke accu nemen om zo min mogelijk gewicht mee te zeulen, maar je kan ook het best je accu altijd tussen de 30% en 80% houden zodat je veel langer met je accu doet. Dat is ook de reden dat mijn laptop bij 90% stopt met laden, tenzij ik het lief vraag :+
Lol, zet er gelijk bij dat'ie optrekt naar 100km/h in 0,5 seconden. Als je op 95 km/h begint.
Goeie! Maar ik heb even snel nagerekend, deze wagen zal 3 seconden nodig hebben om van 95 naar 100km/h te rijden
Misschien heb ik het mis hoor, maar 3 seconde lijkt me nogal lang?

Mijn auto met 1.0L (3cyl) motor doet dat ook makkelijk en dat ding heeft echt absoluut geen pit...
Ietsje te snel gerekend: ik was de ½ in de formule van kinetische energie vergeten delta Ekin = ½*m*(v²1-v²2)

Kort, je mag rekenen op zo'n 1.5s
Ze hebben het over "accu kan een week mee"

Dus na een (stads-)ritje van dit soort specs zal ie niet erg leeg zijn.
Marketing praatjes. Net als "6 porties" op een taart.
Alsof zij bepalen wat een portie/rit is
Slechte vergelijking een taart is een cirkel, is huis tuin en keuken wiskunde hoeveel puntjes u eruit haalt en hoe groot die puntjes zijn. Ook al heeft u geen wiskunde gehad dan kan ieder mens in een oogopslag wel zien hoeveel puntjes je eruit kan halen en hoe groot die puntjes dan zijn.

http://www.takesmakescakes.nl/snijschema/taartschema.html

In het geval van "een week" bestaan daar ook cijfers over. Nabijheidsstatistiek en ritstatistieken zijn bekend, er bestaan ook normaal verdelingen. Dat wil dus zeggen dan men met een grote zekerheid uitspraken kan doen over de tijdsduur van een lading en dat u daar met een afwijking binnen zal vallen als u de wagen gebruikt zoals hij is bedoelt.
Marketing praatjes gebaseerd op gemiddelden dus...
What's new?
Vraag ik me ook af (staat zo in de PDF voor de pers ) :?
Dat kan wel, want men gebruikt de onderste ~20% van een batterijpakket meestal niet, om de cellen lang genoeg mee te laten gaan en geen problemen te hebben bij koude temperaturen.
Omdat mensen dat niet willen zien, is de range tussen ~20% en 100% altijd geschaald naar 0-100%.
Dus 80% betekent feitelijk dat je een accu met 20% ongebruikte vulling 60% extra oplaadt.

Maar dan mist nog steeds zo'n 10%. Dat is weer te verklaren doordat het vermogen van een batterij in Wh wordt aangegeven, maar de capaciteit van een batterij in Ah. De vullingsgraad/SOC (percentage) wordt afgeleid van de capaciteit, maar niet van het vermogen.
Het vermogen is het product is van de spanning en de stroom en de spanning is geen constante. De batterij komt steeds lager in spanning te zitten, naarmate je deze dieper ontlaadt. Er zit dus relatief meer vermogen in het "bovenste" deel van de batterij dan in het onderste. Of anders gezegd, als je een accu tot 80% laadt, dan is de capaciteit 80% van wat het kan zijn, maar de energie die je erin hebt gestopt (en eruit kunt halen) minder dan 80%.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 23 juli 2024 15:23]

Simpel, de accu had nog 30% lading.
Omdat marketing personeel nooit natuurkunde heeft gehad op de middelbare school
Denk je dat? Ik ben van mening dat ze het vak niet alleen hebben gehad maar er ook tienen voor haalden. Je moet heel wat weten van natuurkunde om er zoveel van te omzeilen. :+
Het is "marketing-waar", zouden wij zeggen.
Leuk stadsautootje, maar niet kunnen laden via gelijkstroom bij een Fastnet station maakt hem gelijk totaal onbruikbaar voor veel van de kopers. Niet iedereen bezit een eigen carport en oprit en kabels over de stoep vanuit je huis naar de auto's mogen vaak niet. Dat wordt lastig laden dan. Zeker als één van je buurtbewoners eerder thuis is en zijn auto direct bij de laadpaal neerzet om hem pas de volgende ochtend weer op te halen.

Dat is gelijk ook de reden dat ik van mening ben dat gemeentes veel coulanter moeten omgaan met 'eigen' aansluitpunten of meer moeten handhaven op die asociale buur...

[Reactie gewijzigd door Kat uit de boom op 23 juli 2024 15:23]

Helemaal mee eens. Gelijkstroomladen is niet bepaald ingewikkeld (juist veel simpeler dan een zware AC lader inbouwen), en overal de standaard. AC-laders die 22kW leveren zijn een zeldzaamheid. Een onbegrijpelijke keuze dus. De kleine accu vind ik niet zo'n punt, voor wie niet iedere dag >150km forenst, is dit zat. MITS je fatsoenlijk kunt fast-chargen als je toch een keer wat verder wilt. En juist dat is dus niet mogelijk :? Gemiste kans, als je het mij vraagt.
Bij deze Twingo is de motor controller gelijk de lader. De elektromotor levert AC terug. Als je laad rij je niet dur wordt de motor controller gebruikt als lader. Je hebt dus geen water lader in je auto. Bij alle andere EV's heb je bij de motor controller altijd nog een losse AC/DC lader. Deze Renault heeft dat dus NIET.

Ze hebben het AC laden erg goed begrepen bij Renault. Zeker bij de Twingo en Zoe. Ze hebben er namelijk niets voor hoeven doen. Voor DC laden moeten ze iets extra's doen
Gelijkstroom laden zou makkelijk zijn als je precies de goede spanning hebt. Maar weet je hoe een DC-DC transformator werkt? Via AC. Dat is dus niet simpeler dan AC laden.
Ja, alleen zit die converter in het laadstation en niet in de auto. De auto hoeft alléén te kunnen communiceren met het laadstation, en misschien over iets dikkere kabels van de stekker rechtstreeks naar de accu te beschikken. Er is dus eigenlijk geen goed excuus om géén DC fast-charging te implementeren.

En dan hoeft het niet gelijk 150kW te zijn, gewoon dezelfde 22kW maar dan DC zou al een stuk praktischer zijn. Maar ik zie niet in waarom bijv. 40kW dan ook niet haalbaar zou zijn.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 juli 2024 15:23]

En dan hoeft het niet gelijk 150kW te zijn, gewoon dezelfde 22kW maar dan DC zou al een stuk praktischer zijn. Maar ik zie niet in waarom bijv. 40kW dan ook niet haalbaar zou zijn.
Renaults laden 43kW op wisselspanning, 40kW lijkt me zeker haalbaar :-)
Bij FastNed kan je ook op AC laden, tot 43kW.

Deze Twingo zou dan alsnog bij 22kW vrij vlot weer vol zijn,.

Ik zie het probleem niet. (En ik rij zelf met een EV die een kleiner accupakket heeft)
Nieuwe(re) stations hebben alleen nog 175kW CCS laders (voorbereid op 350kW).

Overigens kun je op een reguliere thuisverbinding maximaal 17kW laden, dus praktisch zo'n 14kW inzetbaar om geen zekeringen over te belasten. Dan zit hij altijd in een uurtje weer vol.
Een reguliere 3x 25A verbinding bedoel je, veel huizen staan op 1x 35 of nog zwaarder 1 fase afgezekerd dan kun je het vergeten je auto te laden :+.

Daarnaast heb je nog mensen die zonnepanelen hebben die voor de hoofdzekeringen dus de stroom weer gebruiken, wij wekken ook 22kw op terwijl we op 3x25 gezekerd zijn, echter brand altijd verlichting die dus stroom gebruikt en zo de hoofdzekeringen niet overbelast.
Er brand bij jou altijd 22-17= grofweg 5 kw aan verlichting? Right..
Er zijn inderdaad huizen waar zoiets aan verlichting brand, voor de plantjes. Maar het is niet zo handig om dat publiek toe te geven.
“Dat soort huizen” tappen de stroom af bij de buren 😜
Waarom niet? Ik ben trots op mijn tomaten ... :+
Tja, geeft toch een andere betekenis aan een groene woning.
dat heet een bedrijf aan huis wat nog wel op 3x 25 zit. Niet iedere tweaker woont op 10 hoog in hartje amsterdam.

Een paarden pensionstalling, 20 boxen met genoeg verlichting op het hele erf om heel wat planten in het licht te houden als je dat in een zolderkamertje op zou hangen, en een slordige 50-60 tl armaturen in de schuur die hele dag branden :+
das een mooie beunhaas die dan 22kWp op je dak heeft gelegd en het heeft afgezekerd op 3x32A.

Ik neem aan dat je bedoeld per jaar 22000kWh terug te leveren? dit heeft temaken met de zonuren. niet de afzekering van 22kW. als jouw omvormer bijvoorbeeld 10kW is, zal deze nooit meer dan 3x14,5A terugleveren maar wel de 22000kWh per jaar kunnen halen.
En waarom moet je met 17kW bijladen?

Die vergissing maken zelfs bedrijven. Je moet bijladen Als dat in de nacht kan, kan dat makkelijk met 2kW. In 10 uur laad je makkelijk 20kW bij. Op drukkere dagen kun je eventueel bijladen bij fastned ed.

En bedrijven hebben vaak veel zwaardere aansluitingen dan jan-modaal dus an sich moet het bijladen zijn mits de mentaliteit veranderd.
Deze tweakers begrijpt het.

Mijn cameleon-lader van de Renault Zoë trekt "maar" 2kW uit het stopcontact, soms zelfs wat minder.
's ochtends is het wagentje gewoon weer 100% en klaar voor vertrek. (en dat 1x in de week laden, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je wekelijks rijdt).

Ik heb in het begin gekeken naar wallboxes die 11kW kunnen leveren. Dan moest ik m'n groepenkast aanpassen enzovoorts enzovoorts. Terwijl een 16A groepje al genoeg is voor de lader en de door ons gewenste oplaadsnelheid.
Een 16A groep kan max 3,7kW leveren en in meeste huizen wordt 1 groep verdeeld over meerdere stopcontacten dus ga er maar van uit dat je niet de volle 3,7kW eruit kan trekken zonder dat de stop eruit klapt. Zo heb ik een buurman die het maar raar vond dat de zekering eruit klapte als hij de droger aanzet en de lader erin doet.

Als je de wagen weinig gebruikt of af en toe aan een laadpaal hangt dan is de granny-charger goed te doen. Als je hem dagelijks gebruikt voor langere ritjes (snelweg) dan voldoet de granny charger absoluut niet. Je zult er heel snel achter komen dat je meer gebruikt dan dat je bij laadt.

maar, deze wagen is duidelijk niet gemaakt om mee te forenzen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 15:23]

Ik noem niet voor niets 2 kW.
Naast het feit dat op een groep verschillende stopcontacten zitten, kunnen de stopcontacten zelf ook een probleem zijn, die kunnen niet altijd het 16 ampère aan, maar regelmatig 10 ampère.

Met een aansluiting van 2kW mag het geen problemen opleveren.
De stekker van de lader van Renault heeft een magnetische switch; zolang die uit staat, wordt laden op 2A of 2.5A beperkt. Als je een magneetje in je stopcontact verwerkt, kun je 'm laten switchen naar 3.7A, maar zoals Cheater opmerkt: na een nacht laden zit de accu vrijwel altijd vol, ook op lagere snelheid.
typo

[Reactie gewijzigd door wankel op 23 juli 2024 15:23]

Omdat er misschien meer dan 1 auto is die sap nodig heeft? Wij hebben zelf thuis momenteel 2 EV's staan en dus kunnen we niet altijd laden. Om de dag is dan praktisch nog okee, maar een klein beetje bijladen om tussendoor nog even ergens heen te kunnen is wel fijn als dat een beetje snel gaat.

Dat is dan ook de grap van superchargers. Het gaat dusdanig hard dat je eigenlijk nooit lang hoeft te wachten voor een plekje als de boel echt helemaal vol staat. De meesten zijn met 10 minuten of minder al weer weg. Je haalt ff een bakkie pleur en je kan weer een uurtje rijden.

Het probleem met Fastned is overigens het kostenplaatje. "Thuis"laden is minstens de helft goedkoper (22ct t.o.v. 59ct.) voor veel bedrijven met een wat groter elektrisch wagenpark dus de moeite waard om zelf goede palen te plaatsen. Met voldoende capaciteit kun je dan de helft aan palen plaatsen en een roulatie systeem in gang zetten. als ie met 4 uur weer "vol" kan zijn kun je prima met de lunch ff wisselen met een collega.
Met twee EV's kan je een lader gebruiken die netjes de boel voor je regelt. Gewoon beiden inpluggen en verder niet naar omkijken. Als een van de twee vol is gaat de andere op vol vermogen laden.
Ha. Weet je wat dat kost? Nee dank je.

Daarnaast. Ik heb dit toch liever zelf in handen daar ik soms in de avond nog ff bijsoep voor een uurtje of twee en dan wissel.

Op kantoren zou dit opzich kunnen alleen heb je dan wel extra kosten voor de paal zelf en krijg je alleen maar meer laadpaal klevers. Niets is zo irritant als een outlander Phev of vw GTE die de hele dag aan de lader hangt terwijl zo’n ding in verhouding gewoon een AAA batterijtje heeft.

Nee ik zie meer in het snel kunnen laden ook op destination. Snel laden is dan niet in de zin van 150KW DC charging, maar een wat gematigdere 20-50KW. Vooral overdag erg handig.
Ex-Outlander PHEV rijder hier. Met zo'n AAA-tje kan je toch 96% elektrisch rijden als je inderdaad maar altijd oplaad. In de lunchpauze even wisselen is geen probleem, heb ik 4,5 jaar lang gedaan.
Snap ik. Daar was ie ook voor bedoeld gelukkig. Dus dat is fijn dat het ook werkt. Echter is dat wisselen in de lunchpauze wel een belangrijke toevoeging. Sportief noem ik dat. Ik liep vanmorgen om half tien langs een Golf GTE waarvan de paal al aangaf dat ie vol was. Hij staat er nu nog steeds. Best wel jammer aangezien iemand anders nu dus niet kan laden.
Sharpie meenemen en de volgende keer even een notitie op z'n voorruit achterlaten. Wel zo vriendelijk ;)
Bij een 3x25A hoofdaansluiting mag je vanwege selectiviteit maximaal een krachtgroep hebben van 3x16A, daarmee kom je op net nog geen 12 KW uit.
Een 16A kracht groep kan 19kW en een beetje leveren. U moet niet de fasespanning maar de lijnspanning pakken. Deze is afgerond 400v.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 15:23]

Volgens mij is dat niet juist en kun je met een krachtgroep maximaal met 11kW laden.
3x16 x 230
Nou het is niet niet juist hoor. Officieel is het zo dat je bij krachtspanning de lijnspanning moet aanhouden.

Het opneembaar vermogen kan worden berekend met de formule: P =3 x U x I x Sqrt(3) x cos phi. Cos Phi is daarin de powerfactor en U de fasespanning in Volt.

De powerfactor kunnen we voor nu negeren wat dat is bijvoorbeeld het verschil in faseverschuiving tussen de spanningssinus en de stroomsinus. Mux Heeft hier een interessante tweakblog over geschreven die je daarvoor kunt raadplegen.

Dat terzijde houden we dus P = U x I x sqrt(3) over. De grap is dat hier het werkelijk vermogen in VA uit komt. Kijkend naar 3x25a hebben we dan:
3 x 230 x 25 x sqrt(3) ≈ 30KVA.

Normaal gesproken zou je echter verwachten dat er met 3 x 230 25a slechts 17,25 KVA ter beschikking zou zijn.

Dit komt doordat er een verschil tussen een daadwerkelijke driefasige krachtstroom aansluiting (4 aders) en meerdere losse fasen (6 aders).


Het verschil tussen fasespanning en lijnspanning is dan ook niet geheel toevallig wortel3. Afhankelijk van het type aansluiting is de berekening dus ook anders. Een heuse krachtstroomgroep levert dan ook een lijnspaning van 400V. Op 16a afgezekerd is dat 19,2KVA.

Wat er volgens mij bij laadpalen gebeurt is dat er mechanisch geschakelde groepen worden gebruikt (“dubbele groep”) waardoor je niet het voordeel hebt van krachtstroom, maar wel het voordeel van hogere laadstromen voor autos die geen meerfasig laden ondersteunen.
Ik wilde er niet zo'n lang verhaal van maken, denk dat vinden ze niet interessant en dan krijg ik een 0. Wat denk je?

Maar goed, inderdaad, het verschil tussen de fases is 120 graden en of je het nou uitdrukt in graden, radialen of wat dan ook je komt altijd op hetzelfde uit. pi rad, wortel 3, 120 graden het klopt aan alle kanten. De natuurkunde is altijd 100%.

Aangezien het een nagenoeg ohmse belasting is (zowel in- als uitgang kennen filter condensatoren) kan met stellen dat nagenoeg geen fase verschuiving is en dus dat de power factor 1 is of tegen de 1 aan zit.

Interessant weetje, op deze manier worden er op de hele wereld verschillende spanningen verbruikt. In Amerika heb je bijv. ook 220v stopcontacten (208v eigenlijk), dit doen ze door ipv de nulleider een tweede fase te gebruiken. In sommige landen krijg je naast het net nog een tweede fase die 180 graden uit fase ligt waardoor jezelf kan kiezen tussen 110 of 220.

Als je het hele gedoetje met fases, hoeken, radialen enzo niet snapt dan kan je terug vallen naar de basis en kirchhoff toepassen. Als je 2 geleiders hebt die 180 graden uit fase liggen dan heb je +230 en - 230 volt. Het elektrisch potentiaal tussen die twee is dan +230 + -230 = 460v. In ons geval liggen ze 120 graden uitelkaar, dat is dan aan de ene kant 230 en aan de andere kant -170 en dat is 400v elektrisch potentiaal.

Dat wil dus zeggen (weer heel basis) dat men 6 "virtuele" aders heeft, L1 naar L2, L2 naar L3 en L3 naar L1. Daar komt dan weer hetzelfde uit. 4/6 = 2/3 = de hele reutemeteut die net genoemd werd. Het klopt aan alle kanten, altijd!

Overigens denk ik niet dat het gaat om mechanisch geschakelde groepen. Mijn laadpaal hoefde ik de nulleider niet aan te sluiten. Dat wil dus zeggen dat het echt gaat om krachtstroom, maar ik weet niet hoe dat verder werkt met de lader in de auto.

Zover ik kan zien is mijn lader heel simpel. Er zit een kracht relais in, een aardlekautomaat, een microcontroller, een RFID lezer, GPS ontvangen en een LTe modem. Op het moment dat je er een RFID tag voor houdt wordt deze online geverifieerd (je kan de tags overigens ook clonen, block 0 iemand? Ja zo simpel is het, niks zeggen he!) en als de tag ok is dan wordt het relais aangestuurd. Meer dan dat is het niet. Ik snap eigenlijk helemaal niet waarom die dingen zo duur moeten zijn, een beetje hobbiest kan zoiets makkelijk in elkaar knutselen. Lang gezocht naar het protocol met de auto, bijna niks op kunnen vinden. Anders had ik het echt zelf in elkaar kunnen zetten.

Heb daar met de leverancier een hele discussie over gehad. Hun argument is dat ik er ook levenslang service bij kreeg, maar naast de aankoop moet ik er ook een maandelijks abonnement bij nemen anders werkt het ding niet. Waarom moet ik maandelijks betalen als ik er levenslang service bij krijg?Of waarom moet ik zo'n duur bedrag aftikken voor iets wat letterlijk voor 1/10 van de prijs kan als ik er ook een maandelijks abonnement bij moet nemen? Dus bijdezen, iedereen die zo'n ding wil kopen, waarschijnlijk is de goedkopere evengoed als de dure.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 15:23]

nee klopt niet. buiten dat K=Kelvin k=kilo....

wij leveren vaker laadpalen. een 11kW laadpaal is gewoon 3x230V/16A

De lijnspanning wordt niet gebruikt voor het AC/DC converteren.
De 3 fasen worden apart gebruikt om om te zetten naar een DC. jij haalt driehoek en ster door elkaar.
Motoren kunnen in driehoek worden gebruikt. maar maar voor industrie en huisinstallaties wordt de lijnspanning vrijwel nooit gebruikt.
Euhm. Jawel. Dat is hoe natuurkunde werkt. Het klopt wel degelijk. Alleen is het hier niet van toepassing. Het punt wat ik probeerde te maken was dan ook dat er best twee waarheden tegelijkertijd kunnen bestaan alleen gaat het om het perspectief hoe je er naar kijkt.

Kijk je vanuit sterschakelingen dan heb ik zeer zeker gelijk. Kijk je vanuit losse fases dan is het verhaal dus anders. Niet fout, maar wel anders.
in een driehoekschakeling is de lijnspanning ook de fasespanning. waar haalt u deze informatie vandaan? heeft u bronnen? https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning hier een wiki (misschien wat makkelijk) .. maar in een driehoek is de lijnspanning zeker geen 690V waarbij de standaard fase-nul spanning 230V is.

Ook staat er bij laadunits in de brochure letterlijk een input aangegeven. bij een 11kW lader staat hier doodleuk 3x230V bij op 16A. het lijkt mij niet dat een fabrikant foutjes neerzet in de input specificaties van hun eigen unit.

heeft u de stromen naar de boiler ook gemeten? heeft u een aanduiding van de specifacties van de boiler en de groep die daarvoor is geplaatst? dit wijst er allemaal op dat er bijna nooit 400V wordt gebruikt in woningen.

edit typo

edit 2:
betreft de 3x230V/16A, er staat letterlijk "3x230V/16A", ja vaktaal misschien, zo geef ik dat vaak aan. Maar dus niet "3x230/16 = 43,125". lijkt mij vrij duidelijk. overigens is de reactie nog ongewijzigd.

het valt mij op dat men vaak genoeg; KM =KelvinMega en niet km = kilometer, wordt opgeschreven. en dan structureel. er is door u ook structureel een spanning aangegeven met een kleine v. waarom is er dan wel de moeite gedaan voor een grote K? men weet dan toch wat er wordt gebruikt?
Dit is in mijn ogen erg inconsistent waardoor ik dacht er iets anders aan de hand zou zijn. u heeft gelijk dat het van mijn kant niet nodig was dit aan te geven.

[Reactie gewijzigd door raceeend9 op 23 juli 2024 15:23]

Ik haal mijn informatie niet van Wikipedia, dat is een ding wat zeker is. Leest u eerst even wat er staat en probeer het te begrijpen.

Pak even een willekeurige doorstroomboiler, dan zult u zien dat ze allemaal 400v zijn. Waarom ik de stroom zou moeten weten snap ik niet, we hadden het over de spanning.

https://www.boilermarkt.nl/Doorstroomboiler/

Ik weet niet welke lader u verkoopt, maar zoals gezegd mijn lader heeft geen nulleider en tevens is niks anders als een slim relais. De afwezigheid van een nulleider zegt genoeg.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 15:23]

nu ben ik heel benieuwd welk merk en type lader u heeft, dit ben ik nooit tegen gekomen.


Als ik kijk naar de specificaties van de boilers staat er 3x380V bij iedere boiler behalve de "DEM3". hier een linkje naar een afbeelding van de grafiek: https://gyazo.com/5cb07adee197cc08edb0ae46adffbcd5

een 18kW boiler moet afgezekerd worden op 3x25A, dus 25A per fase. 3x230x25 = 17,25kW. oftewel de 18kW.
Ik snap hierdoor ook nooit dat aanbieders de 380V of 400V gebruiken. ik vermoed dat dit is om aan te geven dat het om een 3 fase systeem gaat of "krachtstroom". maar deze spanning is nergens van toepassing.
Ook is het al vreemd dat ze 18kW noemen, deze boiler zal dit nooit verbruiken, en zo wel zal de aangegeven zekering door gaan of de installatieautomaat afschakelen.
U zegt het zelf al, 3x380v 8)7 Dat hij 25a afgezekerd moet worden wil niet zeggen dat hij dat ook trekt he. Ik snap eigenlijk niet waarom we het over stroom hebben als het ging over de spanning. Het was toch dat 400v huishoudelijk nooit werd gebruikt? Hoe zit dat dan?

https://kospel.pl/en/prod...pe2-electronic-lcd-2.html

Die van 27kW heb ik.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 15:23]

dat geeft niet aan waarom er op 25A wordt afgezekerd, dat legt alles uit en is nogal kritiek voor het gebruik van de installatie. 3x380V x 25A = 28,5kW. dit klopt niet.
Er wordt 18kW aangegeven. 3x230Vx25A = in de norm van de 18kW. natuurlijk wordt er door het bedrijf hier en daar afronding gebruikt waardoor zij op 18kW uit komen voor het vermogen van hun apparaat.
Iets met aanloop stroom e.d. Maar goed er zijn genoeg dingen die u niet wil of kan begrijpen dus heeft het verder geen nut.
klopt. men pakt te vaak de fasespanning = 400V. bijna niemand gebruikt dit. een krachtgroep is 3x230V en dus max 11kW. ik weet niet waar men steeds die 400V voor gebruikt.
Nee de lijnspanning is 400V. De fasespanning (dus van fase naar nul) is 230V. Lijnspanning is handig bij elektromotoren die op “draaistroom” werken. Die hebben de boel dan in sterschakeling aangesloten en kunnen zo meer vermogen trekken dan normaal op 230V.
waarom wordt er dan gekeken naar de 230V of 3x230V voor het afzekeren? dit is puur afhankelijk van de stroom en vrijwel onafhankelijk van de spanning.
Ik heb hier letterlijk een brochure van EV-box waarin staat dat een 11kW laadunit moet worden afgezekerd met 3x16A op 230V
Omdat het dus niet om de lijnspanning gaat, maar om de fasespanning.
Er zijn nog best veel lokaties waar AC charging kan. Dit is alleen wel over CCS (max 50KW). Ik ben dus bang dat dit em niet gaat worden, aangezien die optie ook pas ater aan de ZOE is toegevoegd. Vooralsnog dus gewoon stekkeren met chuko en dan ben je bij FastNed aan het verkeerde adres.
Dank, dat was mij niet bekend - Ik dacht dat alleen laden via gelijkstroom mogelijk was.
Ik rijd nog niet elektrisch, maar wil dat komende jaren wel gaan doen. Dit kan een leuk autootje zijn.
Uiteindelijk aan de kant van de batterij wel ja. Maar hoe dat dan bij de auto komt maakt niet uit. Daar zijn AC/DC converters voor.
Precies. Aan de batterij kant ís het altijd dc. De meeste ev's hebben een beperkte ac/dc converter, van zeg 3,7 tot 11kW en laden enkel snel met een speciale dc snellader zoals bij de FastNed. Renault heeft als enige (?) een ac/dc converter die veel hogere vermogens aan kan. Tot wel 43kW. Deze Twingo met 22kW converter kan z'n accu dus in theorie van volledig leeg naar volkomen vol laden in 1 uur, op AC.
Mijn e-up! doet daar 5 uur over op AC. Op DC gaat 't in 30 minuten, bij een snellader met CCS. Maar zo'n Twingo kan dus bij een beetje sterke AC laadpaal in de straat al in 2 uur(11kW) of 1 uur(22kW) vol zijn.
Van 0 naar 100% gaat ook bij 22kw langer duren dan een uur hoor. De laatste paar procent gaat namelijk met een paar kw.

Dat gezegd hebbende is het wel een vrij stevig uitgevoerde AC lader. Een Model3 doet maximaal 11kw AC.
Renault gebruikt(e) dan ook de elektro motor als onderdeel van de lader.

Vergis je trouwens, qua laadtijd, niet in het gebruik: een auto staat eigenlijk meestal stil. Een volle accu ia dan ook een abc'tje: always be charging.
Ligt er wel een beetje aan. Ik heb geen dedicated paal thuis. Dus de extra range die ik heb is wel lekker om twee-drie dagen mee te doen. Met een kleine accu als deze wil je wel snel en vaak kunnen laden.
Handhaven bij laadpalen is veel werk en levert weinig op, beter stopt men die energie in het bouwen van meer laadpunten. Bijvoorbeeld, gemeentes kunnen morgen instellen dat er voor elke 11 of 22kW laadpaal die ze laten exploiteren, er ook een stuk of 4 1-fase 3.7kW laadpunten worden aangelegd.

Zowel hybrides met stekker, stads EV's en grotere lange-afstand EV's kunnen daar prima uit de voeten met 3.7kW per uur, en *niemand* hoeft z'n auto te verplaatsen. Dat willen we zo en zo al niet, in de nabije toekomst moeten EV's ook geld in het laatje brengen door terug te leveren aan het net, dus tenzij je aan een echte snellader hangt, is het voor iedereen beter dat een EV aan een laadpaal hangt wanneer deze stil staat.
Als ze nou gewoon eens beginnen met het integreren van laadpalen in lantaarnpalen en dus elke lantaarnpaal die vervangen wordt zo geplaatst wordt (of dus de parkeerplekken aanpassen) dat 1 paal 2 auto's kan bedienen. Beetje nuchter nadenken kom je een heel eind.
We zitten nog steeds in een transitie. Straks is gewoon iedere parkeerplaats van een laadaansluiting voorzien en weten we niet beter.
Dat zou nog beter zijn, en dan wel dmv draadloos upladen, geen gezeur met kabels en het verlies blijkt dus ook minimaal te zijn..
Klopt. Ik heb al filmpjes gezien van iemand met een Leaf (heb zelf ook een Leaf) die een soort "pad" in de garage had liggen waar hij de auto boven reed en begon te laden. Soort inductie dus. Werkt met mijn telefoon ook prima dus waarom niet met een EV? Lijkt me ideaal. Zelf heb ik het geluk een eigen oprit te hebben en een laadstation aan de gevel. En ook op m'n werk kan ik laden.
Welk probleem lost dit op en met welke snelheid?
Een lantaarnpaal is heel vaak aangesloten op een apart OV-net via een eigen kabel of een combikabel. Dit is een 6 of 10 mm2 CU kabel, hier kan niet veel vermogen op worden gezet. Het hoofdnet waar je huisaansluiting of laadpaal op zit is 150 mm2 AL. Je zult dus de OV op het hoofdnet moeten overzetten, netto hetzelfde effect als een laadpaal plaatsen.
Bij mij in de straat zijn er recent lampenkappen vervangen die minder licht uitstralen naar boven. Er is geen paal vervangen. Plannen om op afstand OV te besturen stranden op een kastje van enkele tientallen euro's en arbeidsloon. Er is weinig omzet in de OV te behalen.
Juist door dit samen te integreren lost het een hoop problemen op, onnodige extra palen, nog maar 1 dikkere kabel door de grond.
Andere oplossing is dus de meeste parkeerplekken voorzien van draadloos laden, maar dan moeten eerst de EV's wel een standaard draadloos oplaad mechanisme hebben, en dat heeft er nu nog geen.
Er zijn hier al proeven mee, onder andere op Goeree-Overflakkee. Project 'laadlantaarn' i.s.m. E-laad en Ecotap.
Handhaven kan heel eenvoudig, de auto geeft zijn signaal toch terug 'ik ben vol - laden stopt nu'
Als je dan na het laden blijft staan ( pak een uur speling ) gaat de 'parkeerheffing' in werking.

Als je zorgt dat blijven staan aan de laadpaal duurder is, dan verderop parkeren, is het zo opgelost met de laadpaalhuggers
Of je kan de stroom die langladers opgeslagen hebben, gebruiken voor andere zaken. Sta je na 1 uur nog aan de paal dan weer leeg laten lopen zal zeer effectief zijn.
Of je kan de stroom die langladers opgeslagen hebben, gebruiken voor andere zaken. Sta je na 1 uur nog aan de paal dan weer leeg laten lopen zal zeer effectief zijn.
Of gewoon automatisch de paal vrijgeven, zodat iemand ernaast kan parkeren en z'n eigen stekker in de paal prikken. Kan gewoon, geen idee waarom die dingen op slot blijven staan.
Zoiets zie ik wel zitten. Gewoon per minuut betalen ipv per kWh. Dus bij een 11kW laadpaal betaal je geen 59ct per kWh, maar 6 euro per uur.
Ja, natuurlijk is dat heel makkelijk.
Maar ik sluit mijn auto 's avonds aan de laadpaal, zodat deze in de nacht kan laden en ik de volgende ochtend met een volle accu weg kan rijden.

De accu is meestal dan rond een uur of 4 helemaal vol, dus dan zou ik volgens jouw beredenering er midden in de nacht uit moeten om de auto te verplaatsen, met een minimale kans dat iemand anders het laadpunt gaat gebruiken?

Voor snelladers kan ik dit argument helemaal begrijpen, maar voor de 'normale' 11 kW allego laadpalen is dat niet te doen.
Je kan er een tijdsvenster op zetten natuurlijk. ‘S nachts is niet per se wenselijk inderdaad maar overdag wel. Zo heb ik regelmatig dat ik met tien procent 8 uur naast een GTE geparkeerd sta die al ver voordat ik aankwam aan de paal hing. Zelfs met 3,7KW is dat ding in 2 uur echt helemaal vol. Best wel vervelend als ie er dan dik 8 uur staat en jij niet meer naar huis kunt.
Probleem is dat de mensen met een PHEV dan alsnog bij de 11 kW-palen gaan staan omdat ze het hele concept van dat ze toch maar met 3.6 kW laden niet begrijpen.
Mjah, ook een PHEV wil zo veel mogelijk EV rijden en vaak zie je niet aan de paal hoeveel vermogen deze geeft. Ook is de PHEV dus bijna altijd leeg en wil je dus op iedere bestemming laden. Ik heb 4,5 jaar PHEV gereden en zit nu bijna een jaar in een EV. Met de long range EV heb ik een stuk minder laadstress dan ik met de PHEV had.
Klopt idd, zelfde ervaring mee :)

Heel irritant om maar een range van 40 km (reëel) te hebben.

Op sommige plekken zie je wel verschillende soorten laders. Zviw zijn er geen PHEVs die sneller dan 3.6 kW kunnen laden.
De autofabrikanten hebben et nog steeds niet begrepen. Mazda heeft de eerste electrische auto ook met zo'n belabberd bereik uitgerust.

Ik heb zelf een i3s met een bereik van 's 225km in de zomer en deze winter dagen met slechts 140km bereik.

Ik kan thuis niet laden, maar zelfs los daarvan. Er zijn steeds meer electrische auto's en het aantal palen groeit niet mee. Ik kom steeds vaker op locatie en dan zijn alle palen bezet, waardoor je 20-30 minuten extra kwijt bent aan snelladen onderweg. Ook al verschillende keren een vol snellaad station aangetroffen, gebeeurde twee jaar terug ook nooit. Daar sta je dan voor 40 minuten te blauwbekken in de vrieskou!

Voor mensen die denken 90%+ van mijn ritten valt binnen het bereik, doe het niet! Mijn volgende wordt wellicht weer electrisch, maar dan met minimaal 400km bereik. Tot er voldoende laadpalen zijn en er een systeem wordt ingevoerd dat een volle auto te lang aan de paal laten staan bestraft met (oplopende) kosten is een auto met zo'n beperkt bereik een last ipv een lust. Ik heb erg spijt van de keuze voor een auto met zo'n beperkt bereik.
Ze begrijpen het wel, maar zolang de concurrentie het niet doet, doen zij het ook niet. Mensen kopen nu de auto's omdat ze elektrisch rijden. Over een paar jaar komen opeens de nieuwe auto's met een langere radius. Waardoor mensen die de korte radius beu zijn, een nieuwe auto kunnen kopen. Dat levert meer op dan als ze nu eenmalig een auto kopen die aan hun wensen voldoet.
Ik geloof er helemaal niets van
Die auto's worden verkocht vanwege de kosten.

particulier zijn er minder full EV-rijders, dan dat er zakelijk gepushed wordt.
Elk bedrijf zal zijn lease-park met liefde zo snel mogelijk laten groeien, al ishet alleen maar om hun goodwill te tonen,

Ik wil met liefde en plezier een EV gaan rijden, maar zolang je dezelfde uitrusting krijgt als in een B/C segment auto, maar A segment prijzen betaald, kan ik het financieel niet goedpraten.
Er is in die eerste 4 / 5 jaar geen echte besparing t/o ICE
( en dat weet de overheid ook wel, daarom is de bijtelling zo ingeschoten )
Maar de concurrentie (Tesla, maar ook bijvoorbeeld de e-Niro) doen het nu wél.

De logica is veel meer economisch. Waarom een 50 kWh batterij verkopen aan iemand die maar een 22 kWh batterij nodig heeft? Renault mikt hier expliciet op een andere markt dan Tesla doet.
Die kopers van 22kWh exemplaren lopen vanzelf tegen hetzelfde probleem aan als ik nu met een 33kWh accu doe. Over een paar jaar bestaat die markt niet meer. Zal mij als lease rijder een worst wezen, ik lever hem in en ben eraf. Maar onze overheid wil, gezien de plannen die je hoort, koop stimuleren. Als je graag je auto onverkoopbaar en extra snel naar nul waarde wil afschrijven, koop dan vooral een auto met kleine accu en klein bereik. In dezelfde prijsklasse als een Kona of e-Niro gaan zitten met een kleine accu is een garantie voor een te dure auto. Zelfs als de aanschafprijs lager is, de restwarde zal tanken.
Op de tweedehands markt is range nog minder van belang. Diegenen die dagelijks 200 kilometer rijden doen dat overwegend in een nieuwe (lease)auto, dan is 40kWh+ nuttig.

Renault is ook overgestapt op accu-koeling zoals Tesla dat doet, dus de levensduur van de accu's zou ook beter moeten zijn.
Je bent optimistischer als ik. Het beleid is dat alles richting PHEV/BEV moet. Dat betekent tevens dat de de tweedehands markt voor deze auto's breder wordt. Er zijn echt genoeg mensen die misschien niet dagelijks maar wel regelmatig grotere afstanden rijden.

Als ik alleen al in mijn branche kijk zijn er hele hordes junioren zonder lease auto (de laatste 10 jaar allemaal wegbezuinigd) die dit regelmatig doen. Bij de meeste klanten war ik tegenwoordig kom zijn alle laadpalen bezet, dus laden tijdens de meeting is er al niet meer bij.

Daarnaast is mijn dagelijkse woon/werk verkeer 80km totaal en heb ik gemiddeld één keer per week een werk gerelateerde rit. Daarmee loop ik al verschillende keren per maand tegen ritten aan waarbij ik 30 minuten verdoe aan de snellader om thuis te komen en thuis een lader moet zoeken om de volgende dag op het werk te komen.

Vanwege de steeds slechtere beschikbaarheid van laadpalen op locatie, maar ook thuis heb ik al gehad dat ik tussen 21:00-22:00 's avonds nog de deur uit moet omdat er eindelijk een laadpaal beschikbaar is. Woon in centrum en winkels zijn elke avond tot 20:00 open. Heb al; eens gekeken, personeel/eigenaren van de winkels hoggen de palen tot ze naar huisgaan. Als ik thuis kom komt daar nog eens het winkelend publiek bij. Je zal begrijpen dat dat niet erg praktisch is.

Ik kan me niet voorstellen dat ik uniek ben daarin. Zoals sommigen weten kan ik thuis alleen laden in dure parkeergarages, ook daar ben ik niet uniek in, ik zie om mij heen namelijk genoeg andere electrische auto's staan op privé plekken waar de gemeente niet meewerkt aan laadplaatsen. Ook deze mensen zullen dus op hun bestemming, werk of onderweg willen laden, om betaald parkeren te voorkomen.

Met 's zomers 200km range heb ik de afgelopen weken een range van zo'n 150-160 km (en dan heb ik de verwarming al uit, alleen stoel verwariming aan en rijdt ik al niet harder dan 90!). Als ik dus 1 dag geen laadpaal kan vinden moet ik de volgende dag een laadpaal vinden/aan de snellader om al thuis te kunnen komen. Range anxiety heb ik niet, een grote hekel aan tijd verdoen bij snelladers (en PHEV die de hele dag palen bezethouden) heb ik wel.

Iedereen kan leuk doen alsof die kleine range geen issue is, maar werkelijk iedereen die ik ken met een BEV met beperkte range (9 man) klaagt inmiddels steen en been over exact deze punten. Het merendeel staat inmiddels op leasetrader.
Ja en nee, je hebt verschillende doelgroepen. Voor mij zou dit geen optie zijn, ik rijd 1000km in de week, dan wil ik minimaal een auto hebben met een bereik van 500 tot 600km, daarnaast moet hij het formaat gezinsauto+ hebben.

Echter, voor mijn vriendin, zou dit best interessant kunnen wezen (zou kunnen), 14km per dag, 3x per week, voornamelijk ritjes in de stad en af en toe eens wat langer. Zolang je met het normale verkeer mee kan (dus niet gelimiteerd op 90km/h) en je kan onderweg laden (dat is niet echt duidelijk in het bericht of dat nu wel/niet kan bij fastned langs de snelweg) is er niets verkeerd. Nu zorgen voor een goede prijs.

Die prijs zal duurder zijn dan de benzine variant, maar de vraag is natuurlijk wat heb je aan onderhoud, want slijtage in de motor is allemaal een stuk minder. Alleen bij zulke kleine afstanden heb je ook bij benzine niet zoveel onderhoudskosten.

Al met al.. leuke ontwikkelingen en vooral goed dat een gangbaar model, gewoon nog gangbaar blijft. (je mist niet ineens mogelijkheden of ruimte, of hebt een raar model auto)
Alleen bij zulke kleine afstanden heb je ook bij benzine niet zoveel onderhoudskosten.
korte ritjes en stads verkeer is juist relatief slecht voor benzine/diesel auto's volgens mij.

Verder wel met je eens. Deze auto's zijn niet voor iedereen een optie, maar met een gemiddelde woon werk verkeer afstand van 32km in nederland zou hij voor heel veel mensen prima bruikbaar kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 15:23]

Juist bij korte afstanden slijt de aandrijflijn van een benzine of diesel relatief heel hard. De motor, versnellingsbak, differentieel, etc. is dan nog niet warm en de motor draait op constant wisselende toerentallen en belastingen. Als je wilt dat een benzine of dieselauto lang meegaat dan moet je lange snelwegritten maken, dan is de motor bijna de gehele rit warm en is de belasting constant.

Bij een elektrische aandrijflijn speelt dit niet. Die hoeft niet of nauwelijks warm te worden, er zijn geen veel minder draaiende delen en wisselende belasting en toerental heeft veel minder effect op de motor.
Niet helemaal waar, in een EV dien je de temperatuur van het batterypack te beheren. En degradatie van de batterij is gerelateerd aan temperatuur waarbij deze opereert.
Dat klopt zeker. Maar de regulatie van temperatuur komt niet vanuit de aandrijflijn, maar door externe verwarming- en koelingelementen rondom de onderdelen. Die zorgen er voor dat de aandrijflijn al op de juiste temperatuur zit zodra je überhaupt in de auto stapt. Of je dan een korte of lange rit maakt, van begin tot eind heeft de aandrijflijn de juiste temperatuur, dit in tegenstelling tot een auto met verbrandingsmotor. Hier kan wel de kanttekening bij gemaakt worden dat er een paar fabrikanten zijn/waren die actieve temperatuur regulatie niet hebben toegepast.
De autofabrikanten hebben et nog steeds niet begrepen. Mazda heeft de eerste electrische auto ook met zo'n belabberd bereik uitgerust.
De autofabrikanten hebben het prima begrepen, alleen jij (misschien) niet. Er zijn genoeg mensen die nog geen 50km/dag rijden. Als die mensen graag elektrisch willen rijden, dan is dat mogelijk voor relatief gezien een lage prijs omdat je een kleine auto met klein accupakket aanschaft/leased.

Als je dagelijks 200km moet rijden, dan kies je natuurlijk niet voor een auto met een wltp van 300km omdat, als je je goed verdiept in elektrisch rijden, weet dat je dan in de winter in de file de 200km waarschijnlijk niet gaat halen. Als het puur incidenteel is dat je een afstand niet kan rijden, dan is dat geen probleem, maar als dat met regelmaat gebeurt, zeg zo'n 5 tot 10%, dan heb je een verekeerde autro gekozen... Youtube staat vol met real-life test van afstanden onder verschillende omstandigheden. Ver diep je hier in ieder geval in...
Leuk verhaal, maar als je minder dan 50km/dag rijdt dan is electrisch een verschrikkelijk slechte (lees perperdure) keuze. Voor je de meerprijs van electrisch heb terugverdiend ben je zo veel jaar verder dat de auto volledig afgeschreven is en je er weer een paar jaar extra mee door moet rijden om het gebrek aan inruilwaarde terug te verdienen. Tenzij je natuurlijk bereid bent om diep in de buidel te tasten voor het milieu...

Ik kon toen ik de auto nam me elke dag prima redden met de auto. Omstandigheden kunnen echter wijzigen. 1 van de omstandigheden die is gewijzigd waar elke electrische auto bezitter nu mee te maken krijgt en waar ik tot twee jaar terug nooit last van had is tekort aan laadpalen. Twee jaar terug kon ik op de kaart kijken en als in de buurt van mijn eindpunt 4 palen waren was het vrijwel zeker dat er minstens twee vrij waren. Vandaag is dat een gok en als het aantal electrische auto's zo blijft toenemen zonder de bijbehorende groei in laad capaciteit wordt het al snel een een heel vervelende slechte gok.

Sorry, maar electrisch is gewoon halfbakken uitgevoerd, met vooral mooie praatjes over hoe de infrastructuur wordt aangepast, maar effectief weinig actie.

Twee jaar terug niets aan de hand, nu een blok aan het been. Een risico dat iedereen neemt die veel geld uitgeeft aan een electrische auto met een beperkt bereik. Een electrische auto die ook nog eens keihard zijn waarde gaat verliezen naarmate er in dezelfde prijsklasse steeds meer auto's komen die wel een fatsoenlijk bereik hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 23 juli 2024 15:23]

Electrisch rijden/zonnepanelen/warmtepompen doe je ook voor het milieu en niet voor je portemonee.... :+
Voor mij was het echt puur een portemonee kwestie hoor. 4% bijtelling versus 22% bijtelling tikt bij een beetje opties heel hard aan. Tot het punt waar een Fiat 500 met alle opties om hem op het uitrustingsniveau van mijn i3s te brengen inclusief geschatte brandstofkosten en bijtelling, duurder was dan de i3s!

Als het beleid inzake lease van de overheid blijft zoals het nu gaat dan is mijn volgende auto dan ook waarschijnlijk een 3-4 jaar oude tweede hands Mercedes kopen in Duitsland.
Het punt van thuis niet kunnen laden is juist ook direct jouw probleem. Dat zorgt ervoor dat je veelal langs de snelweg moet gaan staan wachten op een snellader. Ik kan thuis wel laden en heb echt nog nooit hoeven wachten bij een snellader.

Neemt niet weg dat er nu inderdaad wachtrijen staan bij superchargers (as we speak) omdat half europa op wintersport moet en zal.

In nederland hebben we overigens een enorm anel groeiende infra mbt to laadpalen en snelladers. Ik heb in een cirkel van 50 Km hemelsbreed meerdere superchargers en meerdere fastned installaties staan. Ik ben van het weekend in de ardennen geweest en in België is het een heel ander verhaal. Naast belabberde wegen is er ook geen fatsoenlijk elektriciteits netwerk. Als je dus een paal weet te vinden heb je kans dat dit een 3KW paal is. Enkelfase 13a. Sta je dan met je goeie gedrag. Nee in Nederland is het zo gek nog niet hoor.

Overigens. Blauwbekken in de kou? Je hoeft niet buiten te gaan wachten toch? Je kunt nog steeds in je auto zitten ;).
Die snellader levert geen watt extra als je de verwarming aan hebt. Volle verwarming == extra laadtijd. Maar je hebt gelijk, als je het niet erg vindt wat langer aan de paal te staan kan je de auto flink warm stoken.

Niet thuis kunnen laden was geen probleem toen ik op het werk elke dag kon laden en overal waar ik heen ging wel een lader vrij was. Inmiddels kan ik op het werk ook weer laden, maar loop ik steeds vaker tegen het probleem aan dat palen op mijn bestemming bezet zijn.

Er komen wel palen bij, maar dat is vooral in buurten waar nog geen palen waren. prettig natuurlijk, maar het doet niets aan de overbezetting van de bestaande palen, die veelal op plekken staan waar de noodzaak als eerste ontstond en de groei van de vraag niet wordt bijgehouden.

Zo had ik twee jaar terug ritten die makkelijk in enkele reis konden, maar niet retour. Tijdens mijn afspraken kon ik echter meestal wel laden op locatie. Tegenwoordig kan ik dat meestal niet meer.

Natuurlijk is dit n=1, maar mijn ervaring is het enige waar ik over kan schrijven.
Ja dat zal best, maar met hoeveel vermogen kan jouw i3 laden dan? Want bij een snellader is het verschil met of zonder verwarming in mijn geval zo goed als verwaarloosbaar. Daarnaast is het efficienter om de wagen wel op temperatuur te houden. Zeker de accu. Als het echt koud is zal de accu ook verwarmd moeten worden om hoge laadsnelheden aan te kunnen.

Ik zie zelf dat het grid steeds fijnmaziger wordt en dat is wel een goede ontwikkeling. Echter heb je gelijk dat bestaande locaties niet uitgebreid worden. Dit komt ook doordat er weinig mensen zijn die er actief over gaan klagen. Waarschijnlijk is de noodzaak daarom helemaal niet duidelijk bij gemeentes.
Max 50kW aan de snellader, maar bij koud of heel warm weer komt hij doorgaans niet boven de 40kW. Op 3 fase max 11kW. Accu verwarmen staat los van cabine verwarmen.
Ik merk dat de restwarmte Van de accu echter wel degelijk ook de cabine in gepompt wordt. Soort van vloerverwarming.

50Kw is inderdaad niet heel veel. En dan kan verwarming wel impact hebben. Echter is het op temperatuur houden van de cabine wel efficiënter dan em weer helemaal opwarmen. Ik laad zelf met maximaal 250Kw (Praktisch 150 want geen V3) en bij fastned 175 Kw. Dan maakt het misschien een paar seconden verschil. Sterker nog. Als ik met 100Kw laad kan ik nog 10 Kw extra trekken voor verwarming als dat nodig is zonder dat de accu minder snel laad.
Thuis kunnen laden zou voor mij een harde voorwaarde zijn om elektrisch te gaan rijden. Het hele idee van een EV is nou juist dat je praktisch geen tijd meer kwijt bent aan 'tanken'. Als je dan juist heel vaak van die lange stops moet maken om weer een stukje verder te kunnen dan heb je wat mij betreft gewoon niet zo'n handige keuze gemaakt. Ik ken natuurlijk je thuissituatie niet maar ik zou er als de wiedeweerga werk van maken dat het wel mogelijk wordt. En zoals gezegd: volgende keer een EV met een groter accupack.
Renault maakt toch echt duidelijk dat het hier om een stadsauto. Je weet wel, autootjes voor minder valide of luie mensen om even boodschappen mee te doen of de kinderen naar school te brengen.

Dat jij niet begrijpt dat ze niet bedoelt zijn om dagelijks 100+ kilometer mee te rijden kun je fabrikanten niet aanrekenen.
Anoniem: 63072 @Qwilo25 februari 2020 11:16
Zoals ik elders al zij: als je voor dat doel een electrische auto koopt ben je niet goed bij je hoofd. Economisch totale kolder!

Dat is overigens ook niet hoe de verkopers ze verkopen (want dan koopt niemand ze). Ze worden verkocht met het verhaal dat je makkelijk af en toe ook een verdere rit kan maken en dan makkelijk op locatie kan laden. En tot een jaar of twee geleden was dat veelal ook zo.

Als ze het nu zo gaan verkopen als ze het nu rechtvaardigen dat er bijna geen range is, dan hebben ze bij voorbaat al een flop in handen.

Waarom denk je dat ze met geen woord over de prijs reppen? Omdat de prijs vrijwel zeker totaal niet in lijn zal zijn met een 'boodschappen' autootje.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 23 juli 2024 15:23]

Wat een ontzettend triest leven moet jij hebben als elke afweging die je maakt alleen maar om geld draait.
Anoniem: 63072 @Qwilo25 februari 2020 12:01
Mooie poging tot een ad hominem, kon je geen argumenten meer bedenken?

Ik volg je logica overigens niet? Een auto kopen is inderdaad voor mij een financiële afweging. En gezien het substantiële deel van het inkomen dat daar voor veel mensen mee gemoeid is zou het verstandig zijn als dat voor meer mensen zo is.

Hoe jij daar 'elke afweging' van weet te maken, of uberhaupt denkt iets over mijn 'leven' te kunnen zeggen is mij een raadsel.
Is geen ad hominem, Qwilo stelt niet dat je het verkeerd hebt omdat bij jouw alles om geld draait, Qwilo stelt alleen dat je daarom een triest leven hebt.
En hoe is dat geen ad hominem argument over mijn leven, waar hij niets van weet, dus moet hij het wel op de persoon spelen!
Ik hoor eigenlijk niet anders dan dat het zo fijn is dat je als EV-rijder nooit meer hoeft te tanken, maar zorgen dat je de eerste bij een paal bent lijkt mij irritanter, dan 1 keer per week tanken.

Volgens mij kun je handhaving bellen, om die asociale buur een lesje te leren. En hoezo de volgende ochtend? Ik zie ze regelmatig het hele weekend staan.

Als je lekker gaat wintersporten is het wel gezellig om samen met 30 andere Tesla rijders te wachten op je beurt. Je zal maar moeten tanken. :)

https://www.youtube.com/w...lsEemUQY&feature=youtu.be
Als je lekker gaat wintersporten is het wel gezellig om samen met 30 andere Tesla rijders te wachten op je beurt. Je zal maar moeten tanken. :)

https://www.youtube.com/w...lsEemUQY&feature=youtu.be
Het duurde niet lang voor iemand dit ter sprake bracht.
Gelukkig zijn er geen "gewone" files tijdes de vakantie uittocht

Niet iedereen had bij de skireis last van laadfiles. Wie handig plant en op gunstige tijden rijdt, ontloopt de andere elektrische rijders met een lege accu. Trendwatcher Vincent Everts twittert dat hij nergens last van had en de 1.025 kilometer van het Oostenrijkse Kaprun naar Nederland in 10 uur rijden en 2,5 uur laden wist te overbruggen. Hij reed wel ’s nachts.
Anoniem: 1330988 @OxWax24 februari 2020 17:35
10 uur rijden en dan 2,5 uur laden? Wij gaan altijd 's nachts op autovakantie maar dat doen we juist omdat we dan lekker kunnen doorrijden. Niet om 2,5 uur stil te staan. Die 1000 km leggen we dan in pakweg 9 uur af, incl tankstops en plaspauzes. Ik ben zeker geïnteresseerd in EV's maar voor een vakantie huur ik dan wel een benzineauto.
Andere doen dat inderdaad op een 10 uur en een beetje inclusief laden. Maar dan inderdaad wel met een long range Tesla. En ach, met kinderen is een stop met plassen en even de benen strekken al snel een minuut of 20. Prima te doen met een Tesla. Merk zelf dat met kinderen, zeker kleinere, 3 uur aan één stuk rijden toch het max is. Dan even eruit, wat laten doen rondkruipen/doen omdat lang in zo'n maxi-cosi zitten ook niet goed is. Zelf plassen etc duurt toch snel 15-20 minuten. In die tijd heb je al behoorlijk wat kunnen bijladen met bepaalde auto's om weer zo'n etappe makkelijk te overbruggen. En nee, ik rijd liever overdag inderdaad. Weg van de zwarte zaterdag en rustig op het gemak vanwege de kinderen en vrouw. Dan past een ev echt goed in je rijstijl. Als je inderdaad als laagvlieger die autobahn over jakkert tja. Hopen dat je geen slaperige nederlanders/belgen tegen komt.

Hoorde dat heel vaak trouwens van mensen die normaal amper 60km rijden en dan wél in een stuk in de nacht naar Oostenrijk/zuid Frankrijk rijden. Dat is vragen om problemen.
Ach ik ben ermee opgegroeid en doe het zelf ook al zo sinds mensenheugenis. Constant 140 rijden vind ik overigens heel beschaafd hoor. Ik ben sowieso een nachtbraker en als je 's nachts rijdt dan gaat de tijd zo lekker snel. Ik heb geen kinderen dus dat scheelt ook enorm natuurlijk. Vrijheid blijheid. 8-)
Dan is het inderdaad anders. Ik gruwel van die mensen die zelden langer rijden en dan wel ineens naar het zuiden willen "knallen" vragen om ongelukken. Ik ben zelf ook wel wat snelheid gewend maar echt rijden doen ik wel op het circuit. Karting of met een beetje auto op Spa/Zandvoord en andere circuits in Europa.

Ik reed gemiddeld een 100k per jaar de afgelopen jaren maar op vakantie doe ik best rustig aan. 600-700km per dag vind ik genoeg. Ergens eens stoppen in een dorpje voor je lunch in plaats van aan die autostrade waar je zelden iets goeds te eten vind. Heerlijk onthaasten van het werk :) En kinderen helpen daar zeker aan mee om niet zulke stukken te rijden in een dag.
Het mag tegenwoordig niet meer op de meeste plekken in Duitsland.

Toen het nog wel mocht (jaar of 15 terug was 80-90% van de route nog zonder snelheidslimiet) heb ik 's nachts de Amsterdam-Flachau (1028km) wel in 5,5 uur afgelegd, inclusief tank stops. Ik ging dan wel donderdag op vrijdag nacht rijden. Dat ga je voorlopig met electrisch nooit redden, hoeveel accu capaciteit en hoeveel kW laden je ook hebt.

Oberhausen - Köln 240km/uur, tot Frankfurt 130km/uur, daarna tot Würzburg weer 240km/uur. Würzburg-Nürnberg was een lappendeken en vanaf daar tot grens met oostenrijk kon je met uitzondering van ring München ook vol gas door.

Ik lach altijd een beetje zuur als mensen klagen dat men in Duitsland niets doet aan de snelheid, die is de afgelopen twee decenia al gedecimeerd. Maar oh wee als er nog een stukje is waar je gewoon lekker gas mag geven...
Dat doe ik ook, in de vakantie huur of leen ik een ICE. Met een auto met meer range zou ik dat echter zeker niet meer doen.

Vorige week was iets rustiger, maar ook toen zag ik bij de superchargers (kortere) rijen staan. De CCS chargers op de gewone parkeerplaatsen waren echter grotendeels nog vrij.

Iets wat ik overigens ook nog wel zie veranderen als het aandeel niet Tesla's met grote range toeneemt. Met 200km range en max 50kW laden ga je niet snel een rit van 1000km maken. En dat is de realiteit voor het overgrote deel van de tot nu toe verkochte niet Tesla BEV's.
Vrijdag nog een half dagje werken en dan 's middags inpakken, misschien wel een hele dag werken om je reputatie als opportunist waar te maken, dan van zes tot tien uur slapen, en hup de weg op. Wegen leeg, uptempo muziek luid, liter espresso in de cuphouder...

Dit is een recept voor een ritje met de ambulance. Genoeg mensen die dit natuurlijk de afgelopen decennia gedaan hebben op vakantie richting Oostenrijk of de Cote d'Azur, maar je bioritme hou je niet voor de gek. Je waakzaamheid is vergelijkbaar met die van een dronkelap, alleen zonder alcohol in je bloed. Iedereen z'n eigen verantwoordelijkheid natuurlijk, maar de kinderen achterin hebben geen idee.
Ideaal die autopilot ;)
Dat is inderdaad handig, tot je zelf wegvalt en de autopilot een foutje maakt. ;)
Neemt iemand Vincent Everts serieus ?
Waarom niet?
S'nachts rijden kan niet?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 15:23]

Waarom niet?
S'nachts rijden kan niet?
Jawel, maar Vincent Evers is dé evangelist op dit gebied.
Die wint het van alle tweakers hier in zijn verafgoding van EVgebruik.

Zijn 'bekendheid' helpt echter wel een handje mee, er zit hier en daar vast wel een stukje sponsoring verborgen in zijn 'hallelujah' gevoel.
zorgen dat je de eerste bij een paal bent lijkt mij irritanter, dan 1 keer per week tanken.
1 keer per week tanken ? Ik tank eens in de 2 maand.
Dan rij je ook erg weinig en zit je (net als ik) voorlopig nog niet in de doelgroep van elektrische auto's denk ik zo.
De Twingo uit dit nieuwsbericht lijkt me dan JUIST geschikt?
Hangt er van af of je vaak korte stukjes rijdt of soms lange stukken natuurlijk :)
Maar ik bedoel meer dat je met zo weinig kilometers (ik rij er zo'n 5000 per jaar) relatief weinig winst hebt van je goedkopere rijden waardoor de aanschafprijs ten opzichte van een benzine model nogal hoog blijft (jammer dat er nog geen prijs voor dit model bekend is).
Voordeel is dat je bij elektrisch niet echt jaarlijks onderhoud hebt zoals olie verversen wat wel na x jaar verstandig is terwijl je amper rijd. Electrisch binnen zetten gaat ie jaren mee zonder kilometer slijtage 😉
5000 km per jaar is ook heel laag dan doet de hogere aanschaf veel meer dan de lagere km prijs.
Ik rij ook erg weinig kilometers op jaarbasis (afgelopen jaar 7k km) omdat ik woon-werk zoveel mogelijk op de fiets doe. Echter als ik de auto pak is het 9 vd 10 keer voor lange afstanden van meer dan 100km enkel (familie ver weg) en voor vakanties (> 1000km op een dag) en dan is een EV nou niet bepaald het meest ideale vervoersmiddel. Zeker niet als je niet bij Fastned kan laden onderweg. En over bv het laadnetwerk in Frankrijk (vakantie) lees ik nou ook niet echt heel veel goede verhalen.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 23 juli 2024 15:23]

Juist niet. Ik rij zo weinig dat de brandstofkosten er niet toe doen. Op dit moment is de doelgroep voor elektrische auto's maar erg klein. Voor mensen die veel lange afstanden rijden is het niet geschikt, want opladen duurt te lang. Voor mensen die weinig rijden is het ook niet geschikt, want te duur in aanschaf.
Onzin natuurlijk of is 6000km per maand niet veel?
Range van mijn EV is perfect en anders kan je altijd snelladen.
Stukken van 2,5 uur nam ik hier voor ookal pauze. Nu alleen bij een lader.

[Reactie gewijzigd door tailfox op 23 juli 2024 15:23]

Onzin natuurlijk of is 7.500 km per maand niet veel?
Ligt er aan wat je rijpatroon is. Elke dag een klein stukje is natuurlijk anders dan iemand die 1 dag in de week meerdere lokaties in Nederland moet bezoeken. Da's het grote probleem, je kan geen lange afstanden afleggen met een elektrische auto.
Nouja gemiddeld zit ik aan 800km per dag. Dus nogmaals waarom zou het niet kunnen? Ik ben levend bewijs.
Welke EV heeft dan een range van 800km ?
Geen, maar ook vertegenwoordiger zijn wel eens bij een klant binnen of eten even wat.
Ik kan ook "mijn" rondje van 500 km makkelijk met een ev doen.
Moet er maar net een laadpaal bij die klant in de buurt zijn.
Onderweg kom ik er genoeg tegen :) enkel nadeel is dat ik wat laadruimte nodig heb/had. Het punt is: je kunt makkelijk lange ritten doen met een ev of je dat nu geloofd of niet ;)
Onderweg kom ik er genoeg tegen
Maar dan sta je daar dus een uur stil bij zo'n laadpaal, zonde van de tijd. Het werkt alleen als er een laadpaal op je bestemming is EN je daar toevallig lang genoeg moet zijn om de auto te kunnen opladen. Als je alleen iets moet afleveren en 2 minuten later weer weg dan heb je er niet aan.
Een uur moet stilstaan? Je hebt echt geen idee van de huidige snelladers en auto's blijkbaar :) Maakt niet uit maar ik verwacht van een tweaker dat die wel info opzoekt.
Sommige auto's duren langer om te laden dan anderen maar met geen enkele laad je onderweg van 0-100% Want dat doe je niet. Zoals gezegd mijn rondje zou prima gaan met onderweg ergens even te laden met een bakkie koffie of bij de klant zelfs.
Zoals gezegd mijn rondje zou prima gaan met onderweg ergens even te laden met een bakkie koffie of bij de klant zelfs.
Tja, ik vind 2 minuten om te tanken al verschrikkelijk, dus voor mij absoluut een deal-breaker.
Ik ben dan wel benieuwd naar jouw ervaringen de laatste tijd. Want de keren dat ik bij klanten kom en er nog een laadplek vrij is nemen hard af. Tegenwoordig vaker niet dan wel. Ik sta nu vaker aan de snellader na een klant bezoek dan dat ik bij de klant heb kunnen bijladen. En dan tikt het aardig aan in de verspilde tijd, die je zakelijk dan gewoon als kosten moet rekenen. En dan is diesel ineens een heel economische oplossing.
Dat kan ik mij voorstellen. Ik weet niet hoe het nu zou zijn want ik ben daar gestopt voor een betere werk/privé verhouding. Alles wat ik in deze job doe zou zelfs met een e-golf kunnen als ik thuis kan laden dus dat is geen probleem. Ik denk dat het zelfs met deze zou gaan moest ik op lokatie of vlakbij kunnen laden als dat nodig is. Sommige dagen rijdt ik nu maar 30km totaal en andere dagen een 100-120km.

Ik leverde veel bij klanten thuis en een aantal daarvan waren ook al over op elektrische auto's met een echte walbox thuis dus daar had ik zeker kunnen laden moest dat nodig zijn. Afspreken in winkels deden we al lang niet meer in Frankrijk of toch zelden. Er zaten ook een paar superchargers langs de wegen die ik veel deed dus het zou gaan volgens mij. Maar ik denk ook dat ze bestaande laadstation moeten gaan uitbreiden, zeker op de drukke wegen.

In de VS zien ze dat sommige stations maar een paar auto's per week bedienen maar ze moeten er wel staan natuurlijk tegenover de stations op drukke wegen waar er altijd staan te laden.
Zeg ik die te hebben?
Je kunt dus wel lange afstanden afleggen met een EV..
Tsja. Ik tankte voorheen 2 keer per week. Nu heb ik twee keer in de maand een half uurtje comfortabel netflix kijken ;).
En je kon je niet bedenken dat iedereen een andere behoefte heeft, gebaseerd op hoeveel zij rijden, voordat je deze reactie plaatste?

Misschien je auto de deur uit doen als je hem zo weinig gebruikt.

[Reactie gewijzigd door untflanked op 23 juli 2024 15:23]

Ik gebruik m'n auto dagelijks. Alleen hele korte afstandjes.
benen, fiets, scooter, ... ?
Op een fiets blijf je niet droog (in de winter/herfst/lente door regen, in de zomer omdat geen airco). Scooters zijn ondingen die ze per direct moeten verbieden (gevaarlijk, te veel herrie, extreem vervuilend). Lopen is onpraktisch.
lopen onpraktisch? Als je geen benen hebt, kan ik me dat voorstellen ...
Eer ik m'n wagen heb gestart en geparkeerd ben ik op de fiets al 3 winkels langs en je hebt ook E-scooters ... 8-)
lopen onpraktisch? Als je geen benen hebt, kan ik me dat voorstellen ...
Ik moet nu al achterlijk vroeg opstaan om een beetje op tijd te zijn, 's ochtends is elke minuut die ik langer kan blijven liggen goud waard.

En ja, ik ben een luie aarsch, heb ik ooit ergens anders beweerd ?
[...]
Ik moet nu al achterlijk vroeg opstaan om een beetje op tijd te zijn, 's ochtends is elke minuut die ik langer kan blijven liggen goud waard.
Op 2 wielen ben je gegarandeerd nog sneller
En ja, ik ben een luie aarsch, heb ik ooit ergens anders beweerd ?
Dus kan je nog langer blijven liggen :z
Op 2 wielen ben je gegarandeerd nog sneller
Nope, niet wanneer ik naar m'n werk rijd. Het is zo'n 7 minuten met de auto en 10 met de fiets.
Speedelec en je bent er in 5
Speedelec en je bent er in 5
Speed pedelec kost net zo veel als m'n auto, en 't is niet alsof je de auto weg kan doen als je zo'n ding hebt.
Maandelijkse kosten liggen stukken lager. Waarom zou je je auto niet weg kunnen doen?
Omdat je alsnog een auto nodig hebt. Hoe veel kratten bier krijg je mee op een speed pedelec ? Even een weekendje weg ? Zonder auto kom je nergens. Op de fiets krijg je gewoon niet genoeg spullen mee en zijn langere afstanden niet te doen. Ook al rij ik meestal maar korte afstanden, dat betekend niet dat ik de mogelijkheid om langere afstanden te reizen wil missen.
Gelukkig regent het lang niet elke dag, en als de afstand zo klein is heb je ook niets aan je airco, die werkt dan net voordat je aankomt. Over wat voor afstand hebben we het per dag? Ik heb zelf toevallig een Xiaomi M365 aangeschaft naar werk. Vind de auto zonde van milieu, maar door een slechte knie is fietsen ook niet prettig. Step mag eigenlijk ook niet, maar goed, dat risico neem ik dan maar.
Ik heb de zon de afgelopen weken anders maar weinig gezien...
Gelukkig regent het lang niet elke dag,
Welk land woon jij ?
en als de afstand zo klein is heb je ook niets aan je airco, die werkt dan net voordat je aankomt.
Niet mijn ervaring.
Vind de auto zonde van milieu
Ach, ik ben kindvrij dus al rij ik dagelijks met 12 hummers op ruwe stookolie naar m'n werk dan nog is mijn milieu-impact een fractie van die van de gemiddelde Nederlander.
Het rekent inderdaad niet zo vaak, vraag het maar aan Gerard.
Nederland, maar ik heb geen les gehad in overdrijven vroeger.

Daarnaast, het argument dat je geen kinderen hebt, dus gewoon maar leeft alsof je er wel eentje hebt, is natuurlijk ruk. Dan kun je alsnog aan het milieu denken.

2km niet fietsen is gewoon lui, het regent veelal niet en dan kun je prima de fiets nemen.
Er ontbreekt het punt :

- Ik ben gewoon lui ...
Anoniem: 63072 @OxWax25 februari 2020 13:35
En wat is daar mis mee? Een auto is er voor het gemak. Ik heb hem voor het werk gewoon nodig. Moet vaak genoeg naar plekken die met het OV slecht te bereizen zijn.

Dan heb ik een lease auto en zie ik werkelijk niet in waarom ik die niet zou gebruiken voor korte ritten. Ik ga toch niet verzopen aankomen als ik een dure auto voor de deur heb staan? Al is het 5 minuten rijden.

Ik ga toch niet in meer dan een uur met het OV naar mijn werk als het met de auto 35 minuten is? Zelfs al hoef ik die dag niet naar een klant.

Fietsen, lopen, de brommer is wat dat betreft allemaal één pot nat. Waarbij de auto ook nog eens een stuk veiliger is als de brommer.

Dat ding staat er omdat hij soms gewoon nodig is, dan gebruik ik hem ook.
Dat heb je ook zelf in de hand.
Over het regenen, hierboven is al de Nederlandse link geplaatst hier nog eens de Belgische tegenhanger. Zelfde conclusie ;)

Maar goed kinderen. Wijzelf hebben om te beginnen al herbruikbare luiers van Anavy en Todsbots. Ja die moeten inderdaad gewassen worden alleen valt dat mee in vergelijking met wegwerp luiers die ook veel water vragen om te fabriceren. En dan het afval voornamelijk. Eten? Koken doen we voornamelijk vers etc.

Maar dat is niet slechter dan onder de 10 minuten een auto te pakken. Die is dan nog niet eens warm gedraaid op het stuk en stoot dus enorm veel vuiligheid uit, verbruikt ook veel. Dan is zo'n elektrische Twingo echt zo gek nog niet, veel sneller warm in de auto, rijdt leuker dan de meeste benzine auto's in die klasse en je hoeft maar heel af en toe te laden voor jouw traject.

Weekend weg? Volgens onderzoek is een weekend weg met de auto 90% van de tijd binnen de 300km van huis. Dan moet je met deze inderdaad een paar keer aan de lader :/ Met de Zoe al weer niet.
Heb je een bron? Bovendien zijn de andere ouders, grootouders, overgrootouders net zo goed verantwoordelijk voor een deel van zijn uitstoot.

Dus de uitstoot die aan mij verrekend wordt is zeker niet zoveel als 12 Hummers. Laten we eens gaan rekenen:

Als die 12 Hummers allemaal 10.000 km per jaar per jaar rijden a 500 g CO2/km kom je uit op 60 ton CO2/jaar, wat gelijk staat aan de uitstoot van 6 gemiddelde Nederlanders (10 ton CO2/jr, 2015).

Als mijn zoon 2 kids krijgt (+/- NL gemiddelde), dan komt de CO2 uitstoot van een daarvan voor rekening van zijn schoonouders, en de helft van de ander voor mijn vrouw. Dan rest daarvan dus de helft voor mij. Dus totaal is de uitstoot ter waarde van een extra Nederlander voor mijn rekening. Tegen de tijd dat er eventuele achterkleinkinderen komen ben ik er al niet meer. Dus die ene extra Nederlander zou slechts goed zijn voor 2 Hummers.

Die 10 ton/jr gemiddeld neemt trouwens nog steeds elk jaar af, dus wie weet stoten mijn nazaten wel een insignificante hoeveelheid CO2 uit.
Nee, naar m'n werk (2km), en weer terug. Af en toe bij familie op bezoek (misschien eens per 2 maanden, 30km).
2 kilometer en dan met de auto gaan 8)7
Dat doen helaas hele hordes mensen. Hier zou eens wat meer focus op moeten komen om beter om te gaan met onze planeet.
OV sluit op lange afstanden vaak erg slecht aan, ik was in het verleden 2,5 uur per reis bezig om naar werk te komen wat iets meer dan 100km verderop was. Met de auto was het een uurtje. Tegenwoordig gelukkig <30minuten van deur tot deur met de trein.

Begrijpelijk als mensen dan juist met de auto gaan. Dat is geen luiheid, pure noodzaak om niet na enkele jaren helemaal uitgebrand te zijn door gebrek aan vrije tijd.

Maar als ik zie hoe ontzettend veel mensen de auto pakken voor afstanden die 10-15min -niet elektrisch- fietsen zijn.... damn. Of stedentripjes maken en met de auto per sé naar binnensteden toe willen, die beter een station in de buurt kunnen zoeken en met de trein kunnen gaan.

Dit is een behoorlijk percentage van wat er op de weg zit. En de enige reden van die natuurvervuiling is pure luiheid, gemakzucht en desintresse voor je medemens/samenleving. Ik vind zelf dat hier een stukje harder tegen opgetreden mag worden dan mensen die eigenlijk geen keuze hebben om gebruik te maken van een (ICE) auto.
Minder vervuilend dan 80% van werkend Nederland? Probeer je nou met verzonnen cijfers jullie vervuilende gedrag goed te praten of zo?

60% gaat met de auto naar het werk en bij afstanden die aarrgghh overbrugt gaat meer dan 75% níet met de auto.

Dat jullie dit soort luie mietjes gedrag normaal vinden mogen jullie zelf weten, maar ga niet lopen miepen als je er op aangesproken wordt.
Ik denk dat dat maar relatief is. Ik weet niet wat voor auto deze @Aaargh! heeft. Maar op zo'n stuk wordt de motor niet warm en zijn ze vaak heel erg vervuilend. Pas als ze warm zijn stoten ze vaak minder uit.
Inderdaad ja. Ook lekker goed voor je auto maar niet heus. En de uitstoot is echt gigantisch zolang je katalysator niet warm is (de eerste 5 tot 10km). Hoe lang fiets je nou over 2 kilometer, misschien 5-6 minuten? En neem van mij aan, als iemand die bijna dagelijks fietst (10km enkel, fiets ik in 25min) , zo vaak regent het niet.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 23 juli 2024 15:23]

Dat heb ik in het verleden ook gehad (ook 4,5km, maar toch een klein stukje). Dus dacht ik met de fiets te gaan. Totdat ik verschillende keren die 4,5km terug naar huis had kunnen fietsen omdat een klant belde en ik langs moest. En dat was toch echt te ver om te fietsen.

Dus rijd je die 4,5km elke dag met de auto, zodat als je klant belt je meteen de deur uit kan richting klant.
Ouwe peut is ook niet ideaal voor een benzine/dieselmotor:

https://www.justmarine.nl/informatie/item/257-info-benzine.html
https://www.botenwacht.nl/oude-benzine-vaak-een-oorzaak-van-pech-p6252-nl.html

Nou lijken de voorbeelden wel toevallig beide over schepen te gaan. Al heb ik van LPG rijders ook wel eens gehoord dat ze de benzinetank vaak maar half vullen om te voorkomen dat de benzine te veel veroudert.
Voor de 'gewone' nederlander, lees zij die in een gewoon rijtjeshuis wonen zonder eigen parkeerplaats, lijkt me elektrisch rijden in elk geval voorlopig een onhaalbare zaak. De aanschaf van een elektrische auto is zowiezo een kostbare zaak, en als je dan ook nog aangewezen bent op de openbare laadpaal wordt het helemaal onhaalbaar. De enige laadpaal hier in de omgeving wordt continu bezet door twee buren. Vrolijk genoeg staat het ding dan ook nog zo geplaatst dat bij evenementen of markt de paal volkomen onbereikbaar is.
En dan ben ik ook nog bang dat de tarieven van die openbare kW's op den duur ook nog de lucht in gaan...

Iemand een opbouwende suggestie?
"Geen eigen parkeerplaats" is de uitzondering, tegenwoordig eisen de gemeentes vrij structureel dat nieuwbouw een eigen parkeerplek heeft. Logisch, want anders moet de gemeente zorgen voor parkeerplekken in een wijk. Een parkeerplek bij een huis verhoogt de waarde van dat huis en dus de OZB voor de gemeente.
"Geen eigen parkeerplaats" is de uitzondering, tegenwoordig eisen de gemeentes vrij structureel dat nieuwbouw een eigen parkeerplek heeft. Logisch, want anders moet de gemeente zorgen voor parkeerplekken in een wijk. Een parkeerplek bij een huis verhoogt de waarde van dat huis en dus de OZB voor de gemeente.
Wij hebben voor ons rijtjeshuis wel een bepaald aantal parkeerplaatsen, gebaseerd op het aantal huizen, maar we hebben echt geen eigen parkeerplek. De ene keer staan we recht voor ons huis, de volgende keer staan we misschien wel 5 auto's verderop. Het lijkt me sterk als we op één parkeerplek een laadpaal zouden mogen neerzetten, en dat is nog afgezien dat ik geen idee heb hoe de stroom daar zou komen en dat er geen plaats voor is. Niemand hier gaat naar werk met de auto, dus we hebben nergens om een electrische auto op te laden, helaas. De rest van het dorp (15000+) en omringende dorpen zijn niet heel anders.
Voor dat soort publieke parkeerplekken kun je de gemeente vragen om een openbare laadpaal neer te laten zetten. Als eerste aanvrager heb je dan waarschijnlijk twee laadplekken voor je deur.
Oh, dat wist ik niet! Ik heb gekeken, en, inderdaad, je hebt gelijk. Er lijkt alleen (helaas) te staan dat er niet binnen een straal van 250 meter van je huis al een ander oplaadpunt mag zijn, en die is er al (92 meter)... 8)7 Ook staat er bij dat je je auto moet verplaatsen als hij vol is, dus dat is eigenlijk ook best onhandig.
Allemaal vast wel te overleven, maar echt handig? Mwah.
Uiteindelijk zullen er vast wel veel meer laadpalen komen, maar die ruimte gaat bij ons wel van de stoep af, en van de ruimte om bij de auto's te komen. En als je ze achter de auto's zet krijg je het tegenaanrijd gevaar.
Maarja. Hoe ze dat gaan oplossen weet ik nog niet, maar het zal vast wel komen.
Hier hele wijken met eigen oprit, maar waar denk je dat ze parkeren? Precies in het parkeervak voor de deur of aan de straat 8)7
Mwa, laat dat handhaven van die asociale buur maar achterwege....Als iemand de 'groene optie' kiest moet het ook makkelijk worden gemaakt door makkelijk toelaten van eigen aansluitpunten. Die buur hoeft niet eens asociaal te zijn, niet iedereen lukt het om elk halfuur te controleren of je wagen vol is. Of misschien heeft die buur wel de hele nacht nodig om te laden...
Hoef je ook niet te controleren. Meeste EV's hebben een bijbehorende app en kunnen je prima een notificatie geven als je EV vol is.
Klopt, ik probeer dan ook mijn auto weg te zetten als deze vol is. Dat betekent soms echter de pauze in de meeting of de lunchpauze afwachten. Maar helaas ook wel dat inmiddels alle gewone parkeerplaatsen bezet zijn en er geen plek is om de auto naartoe te verplaatsen. (Of zoals laatst in Amsterdam alleen vrije plek twee straten verderop in een andere parkeerzone, dus dan had ik opnieuw moeten betalen voor parkeren. En geloof me één keer betalen in Amsterdam wel genoeg. (Geld geven aan GroenLinks is niet mijn hobby ;) ) En dan blijft hij dus 'gewoon' aan de paal staan.
Ja oké maar dan moet je dat alsnog bijhouden. En thuis zijn. Klopt dat het goed te doen is, maar het niet doen is niet altijd gelijk per definitie aso. Ik verwacht wel dat in de toekomst de meeste plaatsen een aansluiting hebben, dat hoeft ook niet eens duur te zijn, want ik denk dat de meeste kosten in de bedrading en aanleg zitten, ineens meer van die dingen plaatsen kan misschien wel makkelijker. Prak er desnoods 4 in elke lantaarnpaal dan ben je voor nu misschien al klaar.
Anoniem: 120539 24 februari 2020 18:21
De fabrikant levert de Caméléon-lader mee.
Dat klinkt alsof je er een losse lader bij krijgt. Dat is niet zo; de Caméléon zit ín de Twingo. Hier een link naar hetzelfde soort lader zoals deze in de Zoë zit.
Renault zegt dat de achterwielaangedreven Twingo Z.E. dankzij de 22kWh-accu slechts eenmaal per week hoeft te worden opgeladen, mits de auto voornamelijk in het stadsverkeer wordt gebruikt.
Kortom, deze auto concurreert met de fiets en het OV.

Overigens zie ik ruimte voor een verdubbeling van de accu capaciteit, er lijkt ruimte te zijn voor een 2e accu pack. Dan wordt het imho een betere kanshebber voor echt auto-gebruik, in de stad probeer je het gebruik van de auto toch een beetje te vermijden. Al is het maar omdat de fiets vaak sneller is...
Ik las de redenatie van Renault dat zij de info hebben wat een gemiddelde Twingo rijder rijdt. Dat komt volgens hen tussen de 25-30 kilometer per dag. Daarmee voldoet deze elektrische versie meer dan genoeg. En zelfs mijn woon-werk traject is totaal een 70km op dit moment op andere momenten is dat maar 30km totaal. Afhankelijk waar ik moet zijn. Dat valt dus prima te doen met dit soort auto's. De Twingo is nu ook niet de auto waarmee je naar Zuid-Frankrijk gaat. Het kan, maar weinig doen dat. En als je in steden komt is zo'n kleine auto wel makkelijk met parkeren. En het heeft tenminste "snelheid" in de stad, iets dat zijn benzine broertjes vaak ontbreken.
Niet alleen parkeren en snelheid zijn fijn, het is ook stiller en je hebt lokaal geen vervuiling meer. Dat zijn punten waar de bewoners (vooral het centrum) blij van worden.
Ja, dat zijn inderdaad de grootste pluspunten. Wij hebben zelf een Zoe van de vorige generatie en kijken of we die kunnen inruilen. Misschien wel voor de MG al vind ik die snelweg range toch nét te weinig. Ook al moeten we met kinderen toch wat vaker stoppen. Nu doen we lange stukken nog in onze focus station of hoe ze dat daar noemen :p Maar als je daarin stopt na de Zoe voelt dat zo oud aan :O en bijna "vies". Maar er gaat best wat in. En dat hebben we wel nodig ook. De E-Niro is natuurlijk ook leuk maar iets duurder. We gaan eens moeten kijken daarnaar.
In Nederland misschien wel, maar lang niet alle landen hebben het zo goed voor fietsers geregeld.

Bovendien zijn nederlandse steden vaak ook nog vrij compact. Als ik hier in Oulu (Finland, 200k inwoners) van de ene kant van de stad naar de andere moet, ben ik ruim 20km onderweg, en in de winter met -15 doe ik dat toch liever in de auto dan op de fiets. :D
Liever bij -15 op de fiets, dan bij +3 in de regen. Kou kun je je prima op kleden.
Met temperaturen van -15 ga je het niet redden om dagelijks heen en terug te rijden, en toch maar 1x op te laden... De wltp-belofte valt dan toch wat tegen O-)
Valt best mee, ik zie hier in de stad ook genoeg Leafs en Tesla's rijden, in de winter. Het bereik wordt duidelijk minder, dat zeker. Bovendien hebben veel mensen hier een eigen (al dan niet verwarmde) garage, dus hoef de auto ook niet de hele tijd buiten te staan.
dagelijks = 5x in week, heen en terug, dat is dus 5x2x20km = 200km. Renault belooft een wltp van 250km, dat ga je dus never nooit niet redden.

1) wltp wordt niet getest bij -15 graden, maar bij een +20 graden
2) wltp blijkt bij alle merken nog te optimistisch te zijn
3) accu's leveren bij -15 graden veel minder capaciteit dan bij +20

Kortom, je moet gewoon tussentijds laden. Dat is geen ramp en ook niks bijzonders, maar het is wat anders dan wat Renault probeert voor te spiegelen.
Je kunt je auto als je de gelegenheid hebt beter aan de lading zetten voordat hij half leeg is, gewoon in de nacht met 2,3 kw.
Stel je voor er zit nog 20 tot 40% in en je moet onverwacht weg wegen familie omstandigheden of zo, dan ben je mooi de klos.
Of je haakt de tender aan!

Wist niet dat het bestond en vraag me serieus af wie hier mee gaat rijden, maar het kán.
250km voor een stadsauto is zeker niet verkeerd. Voor de langere afstanden (in woon in Oulu, Finland, waar zowat alles honderden km's ver weg is) heb ik toch liever een benzineauto, maar voor naar het werk gaan en boodschappen doen lijkt me zo'n Twingo wel ideaal.
Voor hier in Japan is een auto met dit bereik ook uitstekend, voor langere afstanden gebruik je het uitstekende en goed dekkende OV (wat je dan in NL niet hebt.)

Ben benieuwd waar in NL het kantelpunt ligt voor de verkoop van zo'n auto met een relatief klein bereik (als je een bereik van een Tesla als standaard neemt) Ik zou me zo kunnen voorstellen dat bijv. een Amsterdammer (die in het centrum woont) liever een (electrische) auto huurt voor de ritjes naar bijv. de zee of familie, en de rest zijn ding doet met de (electrische) fiets en gebruik maakt van bezorgdiensten.

Gezien het bereik lijkt me de lease markt van zo'n auto niet geweldig, als je moet uitgaan van een realistisch bereik van 200km of minder.
Ik denk dat de meeste mensen in Nederland minder dan 100km woon-werk verkeer afstand hebben. Als je dan op werk en thuis kan laden dan is dat prima te doen voor woon-werk verkeer.
Statistisch rijden we hier in Nederland en België rond de 40km per dag woon-werk verkeer. Daarmee voldoen eigenlijk alle elektrische auto's meer dan genoeg.
"accu van LG Chem " die polen krijgen het nog druk.. de Ford Mach-E krijg de accu daar ook vandaan en ik vermoed dat de lijst nog veel langer is..
https://www.nu.nl/auto/60...p-elektrische-e-tron.html

hmm. Ik ga het maar positief interpreteren dat Ford alles heeft opgekocht voor mijn Mach E.....
Leuk ding. Als je de populariteit ziet van de Mini en de Fiat 500 dan kan een elektrische auto die je één keer in de week op hoeft te laden het best goed doen in dit segment.
beide modellen zijn conformiteitsauto's, niet echt geschikt voor dagelijks gebruik. dit it meer concurrentie voor de electrische igo van VW en dergelijke.
Wat is een conformiteitsauto?
Het woord bestaat niet in het Nederlands. Zal wel iets als een stadsauto bedoeld worden of zo.
de amerikaanse term is "compliance car", daar kan je mear op vinden.
Ooh .. dus auto's die gemaakt zijn puur omdat -in dit geval- Renault daaraan móet voldoen vanwege overheidsregels.

Zo van.. "jullie moeten in elk gamma een EV hebben" -> waarbij Renault dan zegt "ok, we hebben de Twizzy, de Zoe, de Kangoo, de Master, en dan moet er ook nog een Twingo bij".

Tja. Dat kan. Lijkt me nogal onlogisch aangezien ze voor kleine auto's al een Zoe hebben. En waar blijft dan de volledig elektrische Captur (of Kadjar) en de Espace?

Ik ben in het verleden ook met 4 volwassenen (!) met een Twingo naar Noorwegen op vakantie geweest hoor. Ja het is wat passen-en-meten maar het lukt prima. Ook Twingo's zijn prima voor normaal gebruik, zéker als stadsauto en woon-werkverkeer.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

De werkelijke regels zijn dat de gemiddelde CO2 uitstoot onder de 100 g/km moet liggen (en die norm daalt jaarlijks). Elektrisch is niet formeel verplicht, maar omdat het voor de EU normen meetelt als 0 g/km (ongeacht de werkelijke bron) is het een makkelijke manier om de gemiddelde uitstoot van je benzines en diesels te compenseren.
Met 4 in een Twingo naar Noorwegen?! sodeju! Krijg al spierpijn/kramp als ik eraan denk :p Maar ja het zijn geinige auto's voor in de stad of alles onder de 70km vind ik :)

Ik snap trouwens ook niet waarom het zo lang duurt bij Renault-Nissan. Ze hadden al lang een Zoe Grand Tour kunnen maken zoals de Clio. Een Capture, Megane etc en natuurlijk als beste, meest luxe een Espace. Die zou ik graag hebben :9 Erg mooie auto om te zien.

Maar Nissan ook, ze hadden de Micra ook al lang kunnen elektrificeren, of hun Note?
het is nog erger: andere merken die geen "eco" modelltje kunnen maken zoals ferrari bijvoorbeeld kopen hun "groene" deel in bij een fabrikant zoals renault die er teveel van heeft en de productie heeft om redelijke aantallen te verkopen.

tesla verkoopt enorme "groene" aandelen aan vrijwel elke andere ourderwetse fabrikanten die doorgaans alleen maar pickups verkopen....

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 15:23]

inmiddels zit er verbetering in, maar de betreffende regels zijn al VEEL langer actief dan dat die modellen ook maar een gedachte waren bij de ontwerper en de meeste modellen moeten nog steeds uitkomen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 15:23]

Tja. De éérste elektrisch auto werd (nota bene in Amerika!) in 1828 gebouwd. En kort daarna kwam een Nederlander met een elektrische auto met een heuse batterij (niet oplaadbaar, helaas). Als ze dáár nou op door waren gegaan in plaats van op platgestampte dinosaurussap te werken.... :)
een model wat een fabikant uitbrengt om te voldoen aan bepaalde normen. dus als een fabrikant een hele vervuilende auto verkoopt moet men daar een hele groene voor tegenaan zetten. doorgaans krijg je bizarre modellen die de fabrikant ook totaal niet wilt verkopen omdat ze meer kosten om te maken dan dat ze hem voor verkopen. goed voorbeeld is de electrische Spark, de fiat 500, de electrische ford focus en de honda fit om er maar een paar te noemen.
Ah, op die fiets. Maar dan heb je het specifiek over de EV variant. Ik heb het over het segment als algemeen, dus inclusief benzine of dieselvarianten.

Dit soort kleine autootjes zijn razend populair. Mijn overburen hebben hebben hun BMW en Golf ingeruild voor twee Mini's en rijden de hele dag af en aan met die dingen. Die pakken de Mini zoals je in Nederland de fiets zou pakken. Dat kan natuurlijk ook prima met een Twingo EV.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 15:23]

;) ik zie een Mini niet echt als kleine auto ( al zeker niet in prijs )

Maar hetzelfde gebeurt inderdaad hier ook al.
Opritten waar eerst de Landrover / X5 staan, staan nu kleinere modellen, vooral Polo en idd Mini's
Hmm. Dan is daar denk ik iets anders aan de hand. Ik zie vrijwel iedereen hier overgaan op een tesla (soms meerdere) of i-pace. De buurvrouw en ik hebben allebei de polo ingeruild voor een Model 3 en verderop is men naar model s en X overgestapt.

De rest gaat over naar de goedkopere luxe crossovers. Dus geen BMW’s meer maar iets als een peugeot 5008. Staan er paar straten verderop letterlijk drie van op een rij.

Het is wel grappig hoe dit per straat kan verschillen. Ik woon zelf in de EV straat. Rechts hebben de Peugeots en links achterin een VW straat (t-rocs, polos, golfjes).
In een dorp met één laadpaal ( LIDL ) lijkt het me nog niet haalbaar ;)

Ik heb mijn eerste pijlen al geschoten op een openbare paal in de buurt ( liefst tegenover de woning ;) )
Mwah. Ligt eraan natuurlijk. Ook in een dorp (vaak juist in een dorp) zijn er veel woningen met een eigen oprit. Dan is het een simpel verhaal.
Klopt, die zijn er hier genoeg.
Maar het lijkt een beetje of de EV-golf nog niet geland is hier.

Komt nog wel, ben ik niet bang voor, alleen lopen ze hier soms een beetje achter
Persoonlijk zou ik een semi-publieke laadpaal willen aanleggen, voor mijn "zijtuin" is plek genoeg voor een tweede voertuig ( de andere zou onder mijn woonkamerraam zijn, daar bedank ik dan voor )
beide modellen zijn conformiteitsauto's, niet echt geschikt voor dagelijks gebruik. dit it meer concurrentie voor de electrische igo van VW en dergelijke.
Sorry, maar dat is altijd zo'n onzin als mensen zeggen dat dit soort auto's niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Zelf rij ik dagelijks ongeveer 130 kilometer met een reguliere Twingo en heb niet het idee dat ik comfort tekort kom.

Je reactie vind ik typisch weer van de leaserijder, de snob, die voor een ander bepaalt wat een 'goede' auto voor dagelijks gebruik zou zijn. Laat dat lekker iedereen voor zichzelf bepalen.
Tijdje ~120km/dag gedaan in een Zoe.
Op zich gaat dat inderdaad prima.

Het wordt echter wel snel spannend als een lader het een keer niet doet oid.
Maar ja, een tankstation kan ook wel eens dicht zijn als er bijv. weer eens een overval is gepleegd. Dus ook dan wordt het "spannend".
Met als verschil dat er waarschijnlijk nog 3 op dezelfde vierkante kilometer zitten ;)
Er zijn genoeg stukken snelweg, zowel in Nederland maar ook zeker in het buitenland, waar maar één tankstation zit.
Dan betaal je toch gewoon met de bankkaart aan de betaalzuil van het tankstation :)
Als dat kan, ja. Niet alle tankstations hebben dat, zeker in het buitenland niet. Bovendien: als de reden van tijdelijke sluiting een overval o.i.d. betreft, dan wordt ook de directe omgeving afgesloten en kun je dus helemaal niet tanken.
Met een EV -zeker onderweg- plan je altijd voor uitwijk. En ach, als je stroom thuis uitvalt, kwestie van overmacht dat je dan misschien met een lege accu staat.
Dat is waar. Maar ik rij met 64kWh een stuk geruster wat dat beteft.
Mja. Wij willen hier ook een Zoe met 50KWh ... theoretisch 395 km, praktisch 320, en familie die het verste weg woont zit op 250km dus dat moet lukken. Niet dat ik een auto voor m’n (schoon)familie koop natuurlijk maar dát is wel een soort benchmark.
beetje dimmen mag wel.

conformiteitsautos zoals de 500 of een electrische focus worden in kleine oplages gemaakt, zijn bij lange na niet zo betrouwbaar als "volwaardige" electrische modellen en bestaan alleen maar om bijvoorbeeld in bepaalde landen te mogen verkopen of om als fabrikant hun "groene" aandeel te vergroten. deze zijn dus niet gemaakt voor reguliere verkoop en vind je ook niet in de lokale showroom.
beetje dimmen mag wel.
Poeh hé - nu dit soort auto's ook nog bestempelen als onvolwaardig en dan zeggen dat ik moet dimmen. Misschien ben jij wel die onfatsoenlijke buurman die zijn auto continu bij de gezamenlijke laadpaal laat staan. Je houding en toon van aanspreken staat mij niet aan maat!

Misschien is het verstandig voor je om te leren dat iedereen anders is en iedereen andere eisen aan zijn auto stelt. Iets afdoen als minderwaardig en anderen proberen te kleineren omdat ze commentaar leveren op je opmerking maakt je niet bepaalt amabel.

Respect en wat meer begrip tonen dat niet iedereen een auto van een ton kan kopen zou je kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door Kat uit de boom op 23 juli 2024 15:23]

Zou enorm helpen als jullie eens naar elkaar zouden luisteren.. Ja het is een compliance auto om de stempel "groene innovatie" te drukken, nee dit betekent niet dat deze auto's waardeloos zijn.

Is het logisch dat ze op alle fronten minder zijn dan de grote EV broertjes? Natuurlijk.. dat is ook normaal bij de gewone auto's.

Zou ik liever zien dat ze een keer écht betaalbare EV's zouden maken? Absoluut! Voor woon-werkverkeer zijn deze auto's waardeloos en zijn de enige opties nog véél te duur. Het zou voor de consument beter zijn als deze producten als volwaardig werden geproduceerd en niet 'omdat het moet'
Wat is in jouw ogen 'volwaardig' dan, en waar moet een auto voor woon-werkverkeer dan wél aan voldoen? Als puur woon-werkverkeer al niet lukt in een Twingo ben ik benieuwd hoeveel kilometer je woon-werkverkeer dan wel niet is. Meer dan 150km enkele reis kennelijk want dát haalt die Twingo wel, en ik ga er dan van uit dat je op je werk kan laden.

"Op alle fronten minder"? Zoals welke? Gewicht? Functionaliteit? Veiligheid? Het heeft 4 wielen en brengt je van A naar B en met een beetje mazzel kun je snelladen. Wat heb je nog meer nodig dan?

En wat is dan 'betaalbaar'? Ik ga straks over van een Clio IV naar een Zoe, private lease, nu betaal ik zo'n 400 voor de Clio in de lease en straks 550 voor de Zoe, dat is flink meer máár ik bespaar 300 euro brandstof *per maand* door elektrisch te gaan rijden. Dus het wordt een héél stuk betaalbaarder onder de streep.
Volwaardig als in grotere accuradius, vergelijkbaar met een standaard brandstof voertuig (500+ km). Niet overal staan nog laadpalen, bij ons op het werk in ieder geval niet.

Ik werk in het zuiden van het land met geregeld afspraken in de randstad. Dan is +/- 180km écht te weinig.

"Wat heb je nog meer nodig dan?" Ik zeg niet dat je meer nodig hebt, ik zeg alleen dat het logisch is dat je inlevert (dat kan op vanalles zijn). Accu capaciteit, inhoud, stoelen, bekleding, electra/media unit enz. Is het raar dat ik dit logisch vind t.o.v. een Tesla die een ton kost?

300,- brandstof.. wow.. ik zit op +/- 150,- per maand (voordeel van tanken over de grens?). Een EV is voor mij (nog)niet gunstiger t.o.v. mijn Peugeot 208 lease, ik zou het graag willen, maar niet voor minimaal het dubbele lease tarief (als het niet meer is) voor een EV met 400km+ actieradius.

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 15:23]

300,- brandstof.. wow.. ik zit op +/- 150,- per maand (voordeel van tanken over de grens?). Een EV is voor mij (nog)niet gunstiger t.o.v. mijn Peugeot 208 lease, ik zou het graag willen, maar niet voor minimaal het dubbele lease tarief (als het niet meer is) voor een EV met 400km+ actieradius.
Ik woon ook tegen de BE grens aan, dus tank al 25ct/l voordeliger
Maandelijks een zakelijke rit van 2x200km, en dagelijks 3x30 is een 'te kleine' EV ook niet gunstig.

Ik heb naar de Corsa E gekeken, en kom dan op 560€/m uit, en los daarvan nog wat laadkosten ( lastig in te schatten )

* FreshMaker zit in het einde contract, kan tussen nu en 2021 maandelijks opzeggen, dus heb nog tijd :+
En wat is dan 'betaalbaar'? Ik ga straks over van een Clio IV naar een Zoe, private lease, nu betaal ik zo'n 400 voor de Clio in de lease en straks 550 voor de Zoe, dat is flink meer máár ik bespaar 300 euro brandstof *per maand* door elektrisch te gaan rijden. Dus het wordt een héél stuk betaalbaarder onder de streep.
Is dat wel zo, heb je dit doorgerekend ?
Energiekosten per maand, laden is niet gratis ;)

* FreshMaker betaald 275€/m voor de Clio IV (20k ) maar ben er niet over uit, of de Zoe wel geschikt is, EN of ik inderdaad zoveel bespaar
Nee laden kost een paar euro inderdaad. Thuis dan. Auto is primair voor m’n vrouw en die kan op het werk laden.

Maar goed, het bespaart nog steeds flink tov benzine met gelijkblijvend aantal kilometers. En ik heb de benzinekosten bekeken van de afgelopen 6 maanden en gemiddeld zit ik dan op zo’n €300 .. in de vakanties iets meer.

De Clio IV is nu een estate Limited Edition met alles erop en eraan (we wilden perse keyless entry en keyless starten) en op basis van 20.000 km per jaar.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

Op basis van 20K kilometer? Dan is €300 aan brandstof wel erg veel. Is je huidige auto zo onzuinig dan? Een snelle rekensom met €1,70 per liter geeft mij dan een verbruik van 1 op 9. Dat is niet iets om over naar huis te schrijven.

Mijn leasemaatschappij berekend momenteel €15 per maand per 5k km op jaarbasis. Met 20K zou je dan op zo’n €60 per maand uit moeten komen.
Het is gemiddeld hè, en nee de Clio rijdt 1 op pakweg 16 of zo. We zitten wel wat boven die 20K maar niet genoeg om het hogere leasebedrag voor 25K per jaar te gaan betalen als je het uitsmeert over de hele leaseperiode.
Maar hoe kom je dan aan die €300 per maand? Want dat deed ik met mn polo diesel met 45K op jaarbasis nog niet en die deed 1:18. Of hanteer ik een te page benzine prijs?
Geen idee, gewoon, regelmatig tanken. Ik check de staatjes in m'n internetbankieren en kom daarop uit.

Laten we zeggen, auto rijdt 1 op 20. Da's pakweg 800km op een tank van 40 ltr (wel errug optimistisch, die 800 km, maar goed..). Dat is dus 25x tanken per jaar. Met een benzineprijs van zo'n 1,70 euro is dat 1700 euro per jaar. Hmm dan kom ik inderdaad op 140 euro per maand.. en toch zegt m'n bankafschrift wat anders.

Nu zit ik wel boven de 20.000 per jaar (zeg 22.500) en haal ik die 1 op 20 niet maar zal het 1 op 15 zijn. Moet dan toch nog even kijken waar het echte verschil vandaan komt maar het is best wel redelijk wat per maand.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

Ja precies. Gebaseerd op de nummertjes kom ik heel ergens anders op. Net als jij. Heb je met bankafschrift handmatig de nummertjes opgeteld of via zo’n “waar gaat mijn geld naartoe” optie van je bank? Die neemt meer mee dan alleen tanken namelijk.
.... dat laatste inderdaad, maar de bedragen leken wel goed te kloppen 😜

Dan nog, laat het 180 euro tanken zijn. Dan bespaar ik nog steeds behoorlijk op langere termijn.

EDIT: zit net ff te kijken. Ik weet m’n leasebedrag (dat staat vast) en “de rest” is “dus” brandstof als ik het even zo bekijk. Verschil is echt wel >€250 ...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 15:23]

Er zijn miljoenen Fiat 500's verkocht, allesbehalve een kleine oplage. Jij hebt het specifiek over een elektrische variant van de Fiat 500 neem ik aan?
De elektrische fiat 500 wordt officieel niet in Europa aangeboden. Wel zijn er tussenpartijen die de 500 importeren, je zit dan alleen met het gebrek aan kennis tijdens onderhoud.
Er rijden er al best wat van rond in Europa. Het rijdt enorm leuk en is wel de beste 500 die ik gereden heb. Dan heb je enkel nog die versie van 90k met sequentieel etc misschien is die nog net iets leuker :)
Je vertelt wel een hoop onzin zeg. De Fiat 500 wordt gemaakt omdat die populair is bij veel mensen. En deze Twingo's zullen net zo betrouwbaar zijn als de andere merken, mogelijk zelfs nog betrouwbaarder. De reden dat ze redelijk 'goedkoop' gemaakt kunnen worden is omdat een hoop kosten wegvallen vanwege het gebruik van een reeds bestaand solide model (zou er niet in dood gevonden willen worden, maar dat is gewoon omdat het niet mijn smaak is). En het heeft niets te maken met dat ze hun "groene" aandeel moeten vergroten, het heeft alles te maken met het zicht op de nabije toekomst waarbij ICE auto's niet meer verkocht mogen worden, dus hoe sneller ze er mee beginnen hoe sneller ze ook meer ervaring hebben om hun proces zo goedkoop mogelijk te maken voordat de echte grote massaproductie moet gebeuren, dat is een proces dat ook enkele jaren kost, ook voor een producent als Renault.
https://www.gaspedaal.nl/fiat/500/elektrisch

Ik weet niet hoor, die Fiat 500 vult m'n scherm nogal. Die zijn gewoon te koop, net als de eUP en de Honda Jazz (jij noemt 'm Fit maar zo heet ie hier niet).

Uitstekende wagens voor dagelijks gebruik dus.
Euhm. Kanttekening is wel dat er 1 bedrijf is wat die dingen eigenlijk heel goed verkoopt (die ene uit kortenhoef), maar geen kentekens verstrekt op fotos (want dan is de afkomst traceerbaar) en dat vrijwel alle andere advertenties die daar tussendoor staan geïmporteerde autos betreffen. Die van “electric motoring” zullen dat hoogstwaarschijnlijk ook zijn.
hier in nederland vinden ze gretig aftrek maar hier kosten ze ook grof geld en zijn er enorme belastinvoordelen. de 500 en dergelijke word in bijvoorbeeld amerika totaal niet meegenomen in reclames daar omdat de auto daar meer kost om te maken dan om te verkopen. immers moeten ze die dingen onder een bepaalde prijs verkopen om de norm te halen in californie.
De Amerikaanse verkopen van de Fiat 500 zitten niet meer in de tienduizenden per jaar zoals ze de jaren na de introductie in 2010 zaten maar hij lijkt toch nog best een paar jaar redelijk goed verkocht te zijn in de VS.
relatief gezien is dat bijna niks. niet meer dan een statishtishe afwijking ten opzichte van de reguliere modellen.
relevantie is je ook onbekend denk ik. wel bij de relevante markten blijven. of staan er nog en paar renault dealers in pjongyang? 8)7
Laatste wat ik heb gecontroleerd woonde ik in Nederland en verkopen die dingen hier (en elders in Europa) uitstekend. Fiat is een Italiaans merk, nu onderdeel van Chrysler in Amerika. Europa is altijd al een andere markt geweest dan Amerika. Kijk naar het aandeel Ford F150's in Amerika vs. Nederland of Europa in het algemeen..... of kijk alleen al naar de Cybertruck: dat ding gaat in Nederland - of Europa in het algemeen - niet eens de weg op komen. Althans niet in de huidige vorm.

Het gaat me erom dat kleine stadsautootjes in Nederland en andere dichtbevolkte gebieden als een malle verkopen. En dat Amerika verre van maatgevend is.
Fiat is een Italiaans merk, nu onderdeel van Chrysler in Amerika.
Het is andersom, Fiat heeft Chrysler gekocht en ingelijfd. De Agnelli familie die achter Fiat zit heeft dan ook 45% van het stemrecht in Fiat Chrysler Automobiles N.V. (wat dan weer een Nederlands bedrijf maar dat is bijzaak). Hoofdkantoren zitten in Amsterdam en Londen.
Ja, potahtoes, potatoes. Het is onderdeel van Fiat-Chrysler in elk geval 😊
Vergeet ook niet de fusie met PSA van Fiat-Chrysler.
Ja, Tesla doet het zowel hier als in Amerika erg goed. Maar niet maatgevend voor alle merken en alle modellen en alle usecases.
gezien ze letterlijk orde van grootes meer verkopen , hier in nederland zelf meer dan een reguliere VW polo en reguliere fabrikanten niet weten hoe snel ze EVs kunnen maken klopt jou stelling niet.
Je ziet het nog stééds verkeerd. Zo moeilijk is het niet. Tesla doet het prima in Amerika én Europa. Maar er zijn genoeg Europese fabrikanten (PSG, Renault, VAG, Fiat, Daimler, Volvo -waaronder ook Polestar- en BMW) die traditioneel meer met de Europese markt doen, en dus hier weer beter verkopen.

Andere markt, ander publiek, andere usecases....
Maar de enige reden dat dat zo is is natuurlijk het bijtellingsvoordeel van vorig jaar en het feit dat er geen fatsoenlijke alternatieven waren met een levertijd die behapbaar was. Dit jaar gaan ze een stuk minder hard. Alleen al omdat er meer modellen met goede levertijd zijn.
Dat is reclame gelul en ieder die het gelooft moet zich goed na laten kijken. In de zomer haal je met normaal rijden nooit het WLTP bereik. Dat is een volstrekte onzin maat die de range nog steeds overschat (al is het niet meer zo erg als met de NEDC norm). In de winter is dat bereik nog eens zo'n 40% lager. Op je bestemming niet kunnen laden wordt steeds frequenter vanwege bezette laadplekken.

Koop een Kona of e-Niro o.i.d. met minimaal 350 km bereik op de gecombineerde rit als je niet de miskoop van het jaar wil doen.
Die normen zijn niet echt bedoeld om daadwerkelijk bereik te testen, maar om verschillende merken makkelijker te vergelijken. De daadwerkelijke range is namelijk van honderden variabelen afhankelijk. En die zijn niet relevant voor onderlinge vergelijking.

Als auto A met WLTP 300 km haalt en auto B 150 km, weet ik in ieder geval zeker dat, onafhankelijk van de variabelen, ik met auto A twee keer zo ver kom.
Helaas kan ik je uit ervaring vertellen dat zelfs dat niet waar is. Ik heb zowel i3 als Ioniq gereden en de i3 verliest bij koud wer verhoudingsgewijs meer range dan de Ioniq.

Dus zelfs die vergelijking gaat alleen aar op bij de exacte omstandigheden waaronder de test wordt uitgvoerd.
Dat kan je niet 100% zeker weten. Heb je precies dezelfde snelheid gereden, over precies dezelfde afstand. Heb je dezelfde banden met dezelfde luchtdruk? Hoeveel graden was het precies buiten?

Je kan zelf twee auto's rijden maar dan hou je geen rekening met al die variabelen waar de range afhankelijk van is. Dus zoals je zelf al zegt, de exacte omstandigheden moeten gelijk zijn voor een correcte vergelijking. Dat dit dan niet overeenkomt met de daadwerkelijke range is dan logisch te verklaren.
Ik rijd elke dag twee keer dezelfde route en meestal op een rustige tijd met de auto op de cruise control.

Nee, dan kan ik je niet zeggen dat de ene auto 71% van de accu gebruikt en de andere 72%.

Maar ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat een Ioniq t.o.v. de max range bij ca 20 graden significant minder range verliest bij ca 5 graden als een BMW i3, zo significant is het verschil.
Jammer dat de Honda E zoveel duurder is, dat is al helemaal een leuk meubelstuk voor op de parkeerplaats.
Die is inderdaad enorm gaaf. Heel veel tech dat daarin zit en ook gebaseerd op wat mensen nu dagelijks rijden. Je kunt eens een paar dagen overslaan om te laden. Ik zou hem zeer zeker willen hebben gewoon omdat hij zo tof en "quirky" is :)
Ik heb me enigszins zitten verbazen over de prijsstelling. dit is echt anderhalf keer zo duur als vergelijkbare autos met meer range en meer opties. Het interieur vind ik zelf erg leuk, maar de stoelen/bank achterin vind ik dan weer minder. Zeker het feit dat de bank niet 40/60 neerklapbaar is maakt hem ongeschikt om ooit meer dan 1 persoon mee te nemen op een langere trip (dus met tassen en/of koffers)
Ha! Die zag ik niet direct aankomen. Mn hele leven al Twingo gereden. Benieuwd naar de prijzen.
Pak de prijs van de Twingo benzine versie en doe die keer twee. Dan heb je een aardige indicatie als ik zo naar alle andere auto's kijk.
Beter quoten:

"Renault did not give a price for the Twingo Z.E., but executives said it would be less than the ForFour EQ, which starts at just under 22,000 euros in France, including a 6,000-euro government zero emissions incentive. The base model gasoline engine Twingo starts at just under 12,000 euros in France."

Als je dit "including a 6,000-euro government zero emissions incentive" meerekent kom je net onder de 28k uit.

@LordSinclair heeft gewoon gelijk.
Maar in Nederland heb je volgend jaar ook zo'n soort regeling. En een prijs van €28K voor een dergelijke auto zou gekkenwerk zijn.
Het zal een directe concurrent van de E-up en Citigoe zijn en die zijn al €24K.
De Twingo is wel watergekoeld, de ZOE niet. De samenwerking met de makers van de Smart EQ ForTwo ligt aan de oorsprong hiervan:

https://insideevs.com/new...wingo-ze-better-than-zoe/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.