Dacia toont elektrische Spring-conceptauto die in 2021 uitkomt met 200km-bereik

Dacia, onderdeel van Groupe Renault, heeft de Spring-conceptauto gepresenteerd. Deze hatchback, die relatief wat hoger op zijn wielen staat, moet uiteindelijk in 2021 op de markt verschijnen. De productieversie krijgt conform de wltp-norm een bereik van 200km.

Volgens Dacia is de Spring ontworpen om voor iedereen betaalbare en duurzame mobiliteit te bieden. Het gaat om een geheel elektrisch aangedreven auto met een lengte van 3,73m, vijf portieren en vier zitplaatsen. Wat het ontwerp van de Spring betreft leunt Dacia sterk op de in China geproduceerde en uitgebrachte Renault City K-ZE.

De fabrikant zegt dat de auto 'eerlijk' zal worden geprijsd, al wordt er nog geen prijsinformatie gegeven. De Spring krijgt volgens Dacia een 'compacte accu' die is afgestemd op stedelijk gebruik, al wordt de capaciteit van de accu nog niet genoemd. Ook andere technische details ontbreken vooralsnog.

Dacia SpringDacia Spring

Door Joris Jansen

Redacteur

03-03-2020 • 09:01

202

Reacties (202)

202
192
94
9
0
70
Wijzig sortering
Sorry, maar dit soort "overbrugging" modellen zijn toch echt een waste van resources. Deze auto's kosten een fortuin aan schaarse grondstoffen en zijn niet op lange termijn duurzaam. Het theoretische bereik van 200km zal door degradatie van de accu afnemen, waardoor dit een soort van uit de kluiten gewassen elektrische bakfiets is. De technische en economische levensduur is mijn inziens maar een paar jaa, voordat deze ingehaald wordt door betere, duurzamere modellen.
En dat mag dan jouw mening zijn, maar die is voor velen niet relevant. Ik rijd 99% van mijn autoritten rond de 100 kilometer op een dag. Dat doe ik nu met een auto die benzine verbruikt (1 op 12). Met een auto als deze kan ik de zonnepanelen op kantoor en thuis eens functioneel gaan gebruiken. En kom ik nog steeds aan ruim 25.000 kilometer per jaar aan werkkilometers (200 dagen werken, 100 kilometer per dag en dan nog wat privéritten in de omgeving).

Op vakantie gaan we in Nederland met twee kleintjes.

Zou dus een fantastische auto voor ons zijn.
zelfs als je buiten nederland met vakantie gaat,
grote gezinsauto's zouden iets van het verleden moeten zijn, kies gewoon een zo klein en zuinig mogelijk model die je 350 dagen per jaar prima kunt gebruiken, Die 2 weken vakantie kun je ook best overbruggen met een gehuurde auto voor je caravan.

veel te veel mensen kopen hun waren op basis van een : wat als ik nou eens één keer wat te kort kom (doe toch maar dat extra grote model) ...

een vriendin rijdt een fort KA (en niet eens een nieuwe, ik geloof uit 2007 (ofzo) model door goed onderhoud en een optimale afstelling rijdt het ding gemiddeld tussen de 1:15 en 1:18 **
daar moeten modernere auto's toch gehakt van kunnen maken?


** berekend op basis van getankte litters, en kilometerstand over een periode van ongeveer 3 maanden.
Die 2 weken vakantie kun je ook best overbruggen met een gehuurde auto voor je caravan.
Ik lees dit zo vaak, maar dat is toch compleet niet doordacht?
Denk je echt dat verhuurfirma's massa's uit de kluiten gewassen auto's gaan aanschaffen om deze bijna 10 maand per jaar in een schuur te zetten?
In juli en augustus zal er een tekort zijn en de overige maanden een overschot.
Die grote auto's met trekhaak zullen buiten de vakantie om ook verhuurd kunnen worden aan iedereen die af en toe naar het grof vuil moet om rotzooi weg te brengen. Kan ook prima gecombineerd worden: ik rij zelf regelmatig de rommel van de buurman weg, samen met mijn eigen rommel.
Het is makkelijk in problemen te denken, het is een stuk moeilijker om in oplossingen te denken.

Als over honderd jaar de zee tot aan de grens van Duitsland is opgetrokken, zitten er waarschijnlijk nog een heel stel Nederlandse probleemdenkers op hun veranda te genieten van visjes op ooghoogte. Ze zien nog steeds op tegen de verhuizing....
Ik denk wel in oplossingen, sterker nog, dat is een groot deel van mijn werk.
Je mag gewoon niet vergeten realistisch te zijn.
Jij gaat €50 betalen om even rotzooi af te voeren? bron

Als je toch zo extreem wil denken als jij, dan zou je beter ook EV verbieden, want dat is geen oplossing, enkel een verschuiving met wat kleine resultaten in de marge.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 23 juli 2024 06:43]

enkel een verschuiving met wat kleine resultaten in de marge.
Je kunt gemakkelijk zeggen dat je in oplossing denkt, maar het is dan wel de bedoeling dat je oplossingen op waarde weet te waarderen. En dit maakt duidelijk dat je daar een stukje mist.
Een EV is niet DE oplossing, het is EEN oplossing. Of beter: een EV is onderdeel van de oplossing. Met een ICE heb je altijd vervuiling, hoe goed je de keten ook weet te verduurzamen, aan het eind verbrand je fossiele brandstoffen, die je eerst uit de grond hebt moeten halen, transporteren en verwerken. Allemaal vieze processen. Electriciteit opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken kan (en zal uiteindelijk gebeuren) m.b.v. schone processen. Merk op dat ik het niet heb over de huidige situatie (waarbij EV's over de hele keten ook al schoner zijn dan ICE), maar over de nabije toekomst.
> grote gezinsauto's zouden iets van het verleden moeten zijn, kies gewoon een zo klein en zuinig mogelijk

Grapjas, jij denk dat er geen gezinnen zijn met meerdere kinderen en (in mijn geval) meerdere grote honden? Een grote station is een must hier, het hele jaar door..
Dus, ja ik kies zo klein mogelijk; een Volvo station van 4,87 meter.
Tevens ben ik graag aan het klussen, wekelijks ritjes naar de bouwmarkt, gipsplaten en houtenbalken schuif ik zo naar binnen..
Beetje kort-door-de-bocht reactie van je
Mits verstandig opladen tussen 30-70% kan dit in de steden en voor woon/werk echt wel een erg lange levensduur hebben denk ik.
Je hebt dan nog steeds 80 km bereik, wat in meeste mensen hun geval voldoende is voor dagelijks gebruik.
Hoef je niet te doen, fabrikanten laten niet toe dat je de batterij volledig gebruikt, is niet positief voor de levensduur en al helemaal niet met wisselende buitentemperaturen. Vraag maar na hoeveel kWh de batterij is en hoeveel bruikbaar je krijgt, 100 % is dus niet daadwerkelijk 100.
Degradatie is.. wat... 2% per jaar? Valt reuze mee met je bakfiets. In de praktijk zijn veruit de meeste ritten geen 200 km per keer en opladen is makkelijk zat. Het theoretische bereik van 200km is in de praktijk vaak 170 km, dat is 85km voor woon-werkverkeer (en op het werk kun je opladen, en thuis ook, even aangenomen dat je altijd wel in de buurt van een laadpaal bent).
Ii zou een bakfiets als deze prima vinden, rijd nu 32km retour naar mijn werk,max 100kmu voor 6km de rest 80/70.
Straks moet heel NL max 100kmu, komt beteik alleen maar ten goede.
Oh? Ik zou dik tevreden zijn met dit model.

Een half uurtje geleden schreef ik zelfs nog dit:
Oh, de dag dat Dacia spartaans uitgeruste EV's gaat verkopen is de dag dat ik er een lening voor afsluit :Y
Wellicht wat overtrokken qua financien, maar ik kan dit alleen maar toejuichen :Y

Qua bereik, met 200km kom ik overal waar ik wil komen. 90-95% van mijn autoritten zijn <10km, enkel een tripje schoonfamilie is 110-120km en dan kan ik daar heus wel even opladen. Voor een vakantie kunnen we wel even ergens een half uurtje pauzeren onderweg.

Wat ik een waste of resources vind is een model met een range van 500km in mijn situatie. Al die extra capaciteit kan ergens anders vast beter gebruikt worden.

Pathogen in 'nieuws: Privacytoezichthouder waarschuwt automobilisten voor ris...
Ze zetten deze auto duidelijk in de markt als stads-auto. Dan is het bereik niet echt relevant. Zelfs met een bereik van 100 km is een stadsauto nog uitstekend bruikbaar voor dat doel: rondrijden in en rond de stad.

Jouw tweede opmerking snijdt wel hout: deze auto zal binnen een paar jaar voorbijgestreefd worden door nieuwere en betere modellen. Dat is iets dat we in de auto-wereld helemaal niet gewend zijn: de specs (motorisch dan) van auto's is de afgelopen 50 jaar niet wezenlijk veranderd.
Maar goed, ook dat doet niet zoveel ter zake, gezien het feit dat telefoons nog altijd als warme broodjes over de toonbank gaan, ongeacht de prijs.
Nee het is een waste of resources om allemaal een 80kwh accu te nemen om er 30km mee naar je werk te rijden. Dat kan ook met 20kwh. In een kleinere en lichte auto.
Van mij part heb je er nog een leuke vakantiekar naast, dan ben je nog goed bezig.
Neet alleen door degradatie. De WLTP test is helemaal niet bedoeld om een realistische afspiegeling te geven wan het praktijkbereik, maar om auto's onderling te kunnen vergelijken.

Ten opzichte van het WLTP bereik ligt het praktische bereik doorgaans zo'n 1/3e lager (uitgaande van dat je niet altijd met 0% wilt aankomen, je ook wel eens sneller dan 80 wilt rijden en je ook bij slecht en koud weer wilt rijden)

Nee, het is een leuk idee, maar ik ben bang dat dit soort initiatieven er juist toe gaat leiden dat mensen zich in de vingers gaan snijden vwb EV's en dit de acceptatie juist gaat remmen.
Volgens mij geen waste of resources, gezien ze hiermee ontzettend veel ervaring opdoen met EV's en het produceren daarvan.
Ik ben het met je eens dat het momenteel voor sommigen niet interessant zal zijn, maar de huidige ervaringen zullen zijn vruchten in de toekomst werpen.
Iemand enig idee waarom EV's van alle merken (besides Tesla) altijd zo 'trendy en hip' met felle accenten in de markt worden gezet?
Aanspreken van een jong publiek lijkt me het meest voordehand liggende?
Anoniem: 159816 @witchdoc3 maart 2020 09:13
Wat is een jong publiek? De meeste zullen deze niet nieuw kunnen betalen, of het moet lease zijn. Maar wat doe je met 200km bereik?
De gemiddelde woon-werk afstand in Nederland is 23km.
De rede van een auto is ieder moment weg kunnen, anders kun je net zo goed de bus nemen.
Wintersport kun je plannen, sterfgeval in Groningen niet....
Ik koop niet een auto omdat ik wellicht ooit iemand leer kennen op een afstand die ik niet met een elektrische auto in een keer af kan leggen wanneer diegene misschien eerder overlijdt dan ik.

Als je jouw use case geen edge case vind dan zie ik er graag onderbouwing van door middel van cijfers.
Natuurlijk is het een edge case, maar wel eentje die geen limitatie is bij een benzine auto. Ervanuitgaande dat je de auto alleen thuis kunt opladen en je na je werk nog ergens naartoe wilt houd je zeg 100, 150 km over? Als je daarvan heen en terug moet... Het probleem is de oplaadduur en beschikbaarheid van laadpunten, niet het bereik.

[Reactie gewijzigd door Mathi159 op 23 juli 2024 06:43]

Ik ben het helemaal (grotendeels, hoe vaak ga je na je werk nog "even" een rit maken van 300km) met je eens. Ik vind het alleen zo bijzonder dat veel mensen het totaal niet hebben over de voordelen van een BEV en alleen maar edge cases kunnen opvoeren als argument waarom BEV een slecht alternatief zou zijn. Alle nuances ontbreken vaak in dergelijke verhalen. Er zullen inderdaad mensen zijn waarvoor een BEV echt niet een goede opties is maar ik heb het vermoeden dat dit aantal mensen veel kleiner is dan het aantal mensen die voorgaand beschreven gedrag vertonen.

[Reactie gewijzigd door JT op 23 juli 2024 06:43]

Ik wil best een EV, maar hij moet wel altijd (ook in winter) minimaal 250 km kunnen. Ik heb familie op 100km afstand en daarn wil ik naartoe kunnen zonder te hoeven laden, want we gaan regelmatig.

Ik heb gekeken voor de Zoe, die kan dat, maar helaas, met kinderzitjes achterin is het te krap. Als m'n kinderen uit de zitjes zijn, zou zo eentje echt een optie zijn...
Nog even wachten dus. Gezien het aantal nieuwe modellen met steeds groter bereik kun je over niet al te lange tijd al een keuze maken....
Jouw situatie is overigens ook op mij van toepassing. Familie/vrienden op 100-150 km. Hoewel je ook daar wel een oplossing voor kunt bedenken: gezin afzetten bij familie, doorrijden naar laadpaal en een stukje teruglopen. Of laden bij de familie (die misschien ook al een laadpaal hebben). Of onderweg een half uurtje snelladen.
met 2 jonge kinderen achterin en dan ondertussen nog gaan laden voor een rit van 100 km, dat zie ik niet zo zitten...(ook niet zonder 2 kinderen achterin :P)

We hebben dat scenario wel overwogen, om gewoon daar te gaan laden, maar om iedere keer naar een laadpaal te rijden, lopen naar het huis, weer teruglopen, auto ophalen en iedereen weer oppakken...m'n auto moet er ook een beetje voor mijn luxe zijn xD
Voor mij is het makkelijker met de kinderen (vrijwel) de deur uit. Maar ik blijf erbij dat voor 80% van de gevallen een bereik van 200 km voldoende is. De andere ritten vragen om een creatieve oplossing. Of niet, en dan zul je nog even moeten wachten.
Met een auto die 200km red zoals een Ioniq kun je in 10 minuten 20 procent bij laden. Dan red je het naar je familie heen en weer. Vrij kleine aanpassing die je moet doen toch? :) Als je geen oprit en/of laadpaal in de buurt hebt dan is dat wellicht anders. Maar die is ook aan te vragen. Kom je thuis met een procent of 10, aan de lader, volgende ochtend is die weer 100% vol.

Los daarvan zijn er ook al auto's die de 250km ruim redden. Vooropgesteld dat ik niet weet wat voor jou regelmatig is, maar zelf heb ik familie ook op 100km afstand en waar we in de weekenden naartoe gaan is nog iets meer. Ik zou er niet zoveel problemen mee hebben om 10-20 minuten te laden op zo een dag. Als ik al een auto zou hebben die dat niet red. Voor mij persoonlijk wacht ik nog even tot tweedehands beschikbaarheid beter is; ik heb geen 40k op de rekening staan voor een nieuwe auto. Geld gaat momenteel naar een duurzamer huis ;)

[Reactie gewijzigd door JT op 23 juli 2024 06:43]

Absoluut waar.
Bovendien: in veel gevallen waar men moord en brand schreeuwt omdat "het niet werkt" zijn er oplossingen te verzinnen, als je maar uit je comfort zone durft te stappen. Wij overwegen om onze vieze diesel (24.000 km/j) de deur uit te doen en te vervangen door een kleine EV. De consequenties accepteren we: lange afstanden doen we met openbaar vervoer, vakanties via een combinatie trein/fiets, (verre-) familie bezoeken combineren met een logeerpartij i.c.m. opladen en verder heel simpel accepteren dat je soms wat langer onderweg bent.
Een simpele analyse van ons autogebruik leert dat we in 80% van de gevallen met een (werkelijk) bereik van 200 km alles kunnen doen wat we nu ook doen. Die 20% gaat ons tijd, geld en gemak kosten. So what?

Het restje "edge cases" dat overblijft zal nog even kunnen genieten van hun gemopper, nog een paar jaar en al hun problemen zijn opgelost.
Jij hebt er aardig wat voor over, waarvoor ik je alleen maar kan complimentern. Maar ik denk dat er maar weinig mensen zijn die dergelijke concessies hoeven te doen. En er zijn ook andere oplossingen:
  • Lange afstanden combineren met 1 keer 20-30 minuten laden als je het met minder niet redt
  • Vakantie op de fiets is supergezond :Y) Maar voor de mensen die dat niet willen kun je ook voor die 2 weken per jaar een ICE-auto huren.
  • Voor de verre familiebezoeken, zie eerste punt.
Ik heb waakdienst, het is goed mogelijk dat ik na mijn werk nog een flink stuk moet rijden naar een klant locatie. Los van het feit dat ik niet voor de deur kan parkeren en dus opladen (en dus een openbare paal moet delen), kan het dus zijn dat ik met een redelijk lege accu richting een klant moet en dan moet ik nog maar hopen dat ik daar wel de accu kan/mag opladen.
Zoals zovelen al hebben gezegd, ik beweer niet dat het voor íedereen een oplossing is ;) Los van de vraag of je niet de tijd hebt om dan even een kwartier bij de snellader te staan en of een auto met 400km bereik dan nog niet genoeg is (gecombineerd met een kwartier bij de snellader heb je het dan over 500-600 kilometer), denk ik dat er best cases blijven bestaan waarvoor huidige oplossingen wellicht niet voldoen. Als alleen die cases met een ICE zouden rijden dan is denk ik je uitstootprobleem door personenvervoer in NL al opgelost :P

Nog los van het feit dat de techniek zich door ontwikkelt en ik er zelf nog niet 100% zeker van ben of puur BEV de eindoplossing is. Ik zie het nog best gebeuren dat je electrische auto's krijgt met genoeg accucapaciteit voor 120km ofzo en daarnaast een waterstofcel. Als je dan een keer ver moet rijden dan doe je die vol en rijd je 600+km bij elkaar. Hoe dan ook, bereik gaat alleen maar groter worden in de toekomst.
Dit gaat niet helemaal op, als je familie naar Groningen verhuist dan zul je wel moeten of je moet zin hebben om ook naar Groningen te gaan verhuizen.
De vraag is/vragen zijn:
  • Hoeveel mensen hebben familie die naar Groningen verhuizen
  • Hoe groot is die afstand voor die mensen, want die zullen vast niet allemaal in Vlissingen of Maastricht wonen.
Ik vind het wat ver gaan om te doen alsof het een gebruikelijke gang van zaken is dat je familie naar Groningen verhuist ;)
Ik koop niet een auto omdat ik wellicht ooit iemand leer kennen op een afstand die ik niet met een elektrische auto in een keer af kan leggen wanneer diegene misschien eerder overlijdt dan ik.
Met de impact van niet-BEV's zou je nog kunnen stellen dat het sterfgeval het gevolg is van het in een ICE'r rijden. Los van klimaatimpact, kunnen longen niet zo goed tegen uitlaatgassen en een groot deel van de mensen die overlijdt heeft longen.
Naar Groningen is minder dan 200 km.
Hoeveel mensen wonen 200km van Groningen EN hebben daar familie?
Ik heb familie in Nederland wonen op 200 kilometer.

Mijn benzine auto stationwagen rijd 1/18 gemiddeld. Ik kan er rond de 800 kilometer mee rijden in 10 minuten tijd tanken (in rij staan, pomp staan en afrekenen) kan ik nog eens 800 kilometer rijden.

200 kilometer is gewoon nutteloos. Als ik met de kleine naar opa en oma ga. Die wonen enkele reis 50 kilometer. Heen/terug 100 kilometer. We weten dat die 200 kilometer onder perfecte omstandigheden is. Oftewel je kan er in de praktijk tussen de 100/150 kilometer komen op een volle accu. Naar gelang de periode van het jaar wanneer je rijd.

De mensen wonen op een plek waar amper openbare parkeerplaatsen zijn. Dus laden aan huis is niet mogelijk. Net als dat er geen palen staan.

Nee 200 kilometer is gewoon te weinig. Minimaal 600 kilometer op een accu in de praktijk, dan is het voor een hoop mensen prima.
Zo kan ie wel weer. Uiteindelijk komt het neer op: is het glas half vol of half leeg?
Jij zegt "in 10 minuten tijd tanken", met een EV verlies je geen tijd om te tanken. Je zet de auto 's avonds in de garage/carport of op de oprit (aan de lader) en 's morgens is ie altijd helemaal vol. Niks tijd verliezen :).
Om maar te zeggen: het is leuk om edge cases te zoeken, maar misschien is het nuttiger om naar de 99% van de niet-edge cases te kijken? Niet iedereen koopt een Core i9 9xxx en dito graka om elke game die de komende 2 jaar gaat verschijnen op mega-ultra hoge settings te spelen. Voor de niet-edge'rs is het bereik van deze auto gewoon prima: 200km.
Moet je wel een garage/carpot/oprit hebben.

In de meeste straten staan de auto's nu al op de stoep omdat er geen parkeerplekken zijn.
De paradox van Tweakers :) iedereen rijdt meer kilometers dan een Tesla kan afleggen op één acculading, maar op wonderbaarlijke wijze is de verlaging van 130km/h naar 100km/h voor iedereen maar 1 tot 5 minuten extra reistijd. Ik heb 'm ook nog niet uitgevogeld.

Daar komt overigens bij dat je uiteraard ook gewoon om de paar uur rijden netjes je pauzes neemt, anders ben je een gevaar voor andere weggebruikers. Dan kan je mooi even laden, toch? :Y)
Nee 200 kilometer is gewoon te weinig. Minimaal 600 kilometer op een accu in de praktijk, dan is het voor een hoop mensen prima.
200 kilometer is voor jou te weinig, maar ben jij de graadmeter voor gemiddeld Nederland?
Als tweede auto goed in 99% van de gevallen. Want voor die andere gevallen neem je de "grote" auto.
Zeker een optie voor mijn vrouw, dan kan die al niet te ver wegrijden als ze boos is.
Groningen is 355km over de snelweg. Veel verder kan het niet zijn en toch binnen Nederland blijven. Ter vergelijking Parijs is 370km.
Leuk al die afstanden, maar meldt dan ook van waar je meet... 8)7
Veel verder kan het niet zijn en toch binnen Nederland blijven.
Toch wel zie bericht hieronder max 434 km binnen Nederland
De langste afstand binnen Nederland die ik gevonden heb is van Cadzand (zeeuws vlaanderen) naar Nieuwe statenzijl (groningen) 434 km

Maastricht - Groningen 335 km
Of Den Helder Maastricht 294 km.
Dat is inderdaad het punt wat ik wil maken. @apt meldt dat de afstand naar Groningen minder is dan 200km (waar vandaan dan?). Voor veel mensen zal Groningen minder dan 200km rijden zijn. Voor mensen in het zuidelijke deel van Nederland is het in iedergeval niet zo.

BTW ik reken vanaf Vlissingen.
Dat was natuurlijk ironisch bedoelt.
Nee hoor Groningen is 50km rijden (leuk zonder te vermelden waar je vandaan komt, kunnen we alleen nog uit eigen perspectief denken?)
Voor mij niet, maar heb daar wel familie wonen. Het is dan wel een incidenteel iets, maar daardoor zie ik dit toch ook meer als een forenzen auto.
Groningen is voor mij een kilometer of 15..
Dan moet je als je ver uit het zuiden komt inderdaad even laden onderweg. Maar als je het OV neemt zul je moeten overstappen en alsnog vanaf station Groningen naar het sterfgeval moeten gaan. En in nood vraag je de auto van de buurman/buurvrouw of een ander.
Dan moet je als je ver uit het zuiden komt inderdaad even laden onderweg. Maar als je het OV neemt zul je moeten overstappen en alsnog vanaf station Groningen naar het sterfgeval moeten gaan. En in nood vraag je de auto van de buurman/buurvrouw of een ander.
Voordeel is wel dat je, ongeacht je modus van transport, voor het sterfgeval in ieder geval niet te laat komt. Zijn/haar toestand is de komende tijd stabiel.
Voor dat ene sterfgeval kun je ook een taxi nemen of een auto huren (als je niet met de trein kunt/wilt). Lijkt me geen criterium om de keuze voor een auto op te baseren.
Geloof dat de meeste mensen een auto van 30-40k niet alleen kopen voor woon-werk verkeer.
Het is waar wat je zegt, en met alle super chargers en steeds verder groeiende oplaadpunten aan de weg is het wel te doen. Maar de Tesla die ik rij met 370km range (die je niet haalt als je niet continu 90 rijdt), is de range echt het enige minpunt.
Moet er niet aan denken om een auto te hebben met nog minder.

Tesla is bezig met nieuwe accu packs die 600km range geven. Misschien zetten andere fabrikanten deze auto’s nu ook op de markt met het oog op een ‘accu upgrade’ in de toekomst :?

Met 600km range zou ik persoonlijk nagenoeg 100% tevreden zijn, 200 zou voor mij reden zijn om er vanaf te zien.

Denk dat fabrikanten hier ook voorzichtig mee moeten zijn. Elektrisch rijden is de toekomst, dat is wel duidelijk, maar als ze het nu halfbakken op de markt gooien, dan krijgt het onterecht direct een slechte naam.
Dit is ook geen auto van 30-40k.

Dit zou eigenlijk rond de 20-22k moeten kosten, subsidie van 4k er af en dan heb je een auto die voor veel mensen in bereik is.
Als benzine auto’s van dat formaat al een prijs hebben van 20-25k incl bpm en alles.

En je kan zeggen dat gemiddeld een ev wagen 10-15k duurder is dan de brandstof variant. Zonder bpm.

Dan kan je vaststellen dat deze wagen tussen de 30-35k gaat kosten. Qua prijs net onder/gelijk met de corsa E
Kwestie van tijd dat elektrische auto’s (veel) goedkoper worden denk ik.
Ding heeft zoveel minder onderdelen.
Tesla heeft de logistieke infrastructuur compleet van scratch moeten opbouwen.

Bestaande fabrikanten kunnen straks hun bestaande logistieke molen hiervoor gebruiken, wat natuurlijk een stuk goedkoper is door bulk kortingen.

Onderhoud en verbruikskosten zouden in deze aanschaf berekeningen eigenlijk ook meegenomen moeten worden.
Leuk dat de auto goedkoper is, maar alleen verbruikskosten zijn al 3x hoger.

Beetje het inkjet/laserJet verhaal bij printers.
"Leuk dat de auto goedkoper is, maar alleen verbruikskosten zijn al 3x hoger."

Dat klopt niet helemaal. ook een EV heeft zijn beurtje nodig. Want de remmen en dergelijke worden nog altijd met vloeistoffen aangestuurd.

Het is zelfs zo dat bijvoorbeeld een stuurbekrachtiging van bepaalde EV auto's 10 keer duurder zijn dan die van een ICE auto.

In Duitsland is daar laatst een reportage over geweest.

En alsnog neem de corsa E die is 15 k duurder. Daarvan kan ik ieder jaar de auto een service beurt laten doen van 500,- euro. dan hou ik na 10 jaar rijden alsnog 10K in mijn zak. Ik zou zelfs de complete motor kunnen vervangen voor 8K en dan nog ben ik 2k goedkoper uit na 10 jaar.

Ik neem kosten als banden enzo niet mee, want dat slijtage onderdelen die je ook hebt met een EV.
Daarnaast slijt een accu van een ev gemiddeld 1.5% na 15 jaar zal je dus de accu's moeten vervangen. dat zijn kosten waarvan je een complete ICE motor kunt kopen.

Al met al zal het elkaar niet veel ontlopen. Beide voertuigen hebben onderhoud en kosten.
Want als de verbruikskosten 3X hoger zouden zijn, dan zou 100jaar geleden de ICE het niet gewonnen hebben van de EV. Want de EV was namelijk in begin populairder dan de ICE.

Maar de ICE won het vanwege de actieradius, goedkopere aanschaf en goedkoper rijden.
Want als de verbruikskosten 3X hoger zouden zijn, dan zou 100jaar geleden de ICE het niet gewonnen hebben van de EV. Want de EV was namelijk in begin populairder dan de ICE.
Want kosten zijn de enige factor?

Volgens mij gingen de EV's van toen niet harder dan 20 en hadden ze amper bereik (accu's waren toen nog veel slechter). Dat is volgens mij de voornaamste reden dat de benzine motor het gewonnen heeft. Die EV's van toen zijn ook totaal niet vergelijkbaar met die van nu, dus over de kosten valt weinig te vertellen. Een elektromotor is simpeler dan een benzine motor, maar het accu pakket is weer een stuk complexer dan en benzine tank. Naarmate de elektrische auto's meer de standaard worden zal het omslagpunt voor kosten ook wel bereikt worden. Kosten hangen meestal voor een groot deel af van hoeveel je van iets maakt.
Er reden destijds ook al taxi”s die volledig elektrische waren rond in New York.

De eerste auto die 100km per uur ging was echt wel een elektrische auto.

Actieradius destijds rond de 160 kilometer.
De +2 rating verbaast me een beetje, je maakt interessante punten maar ze kloppen niet.

Remschijven bij een EV worden nauwelijks gebruikt, de auto remt op de motor om stroom terug te winnen.
Geloof dat remschijven gemiddeld nu 200k mee gaan ipv de 40k bij een ICE.

"Heel gemiddeld genomen gaat een set remblokken zo'n 60.000 km mee, van een set remschijven is gemiddeld circa 100.000 km te verwachten, maar de afwijkingen op het gemiddelde kunnen groot zijn."
ANWB

Voordat dit verhaal teveel de techniek in gaat, blijkbaar is het gemiddeld 50% minder onderhoud nodig bij EV dan bij ICE auto's wbt de remmen.
Shell - Newmotion

Het vloeistof verhaal geloof ik graag, maar ik betwijfel of een aantal sapjes het standaard onderhoud van een V-snaar, waterpomp, motoronderdelen, etc. etc. evenaart.
Bedenk je ook dat als een motor 4000 onderdelen in een ICE heeft, en maar 23 in een EV, dat de kans op kapot gaan statistisch aanzienlijk hoger is.

Het Corsa E verhaal dat je noemt gaat mank, als je alleen al aan brandstof 75% bespaart per tank beurt, bespaar je al 2500 euro op jaarbasis. Dat zou 25.000 euro zijn op 10 jaar basis (er voor het gemak maar vanuit gaande dat elektriciteitskosten gelijk blijven).
Dit soort uitspraken zijn alleen nogal link, want er zijn teveel invloeden waarvan dit afhankelijk is.
De overheid zal inderdaad wat moeten met het teruglopen van accijns, tegelijkertijd is één oorlog in de buurt van SA voldoende om de olie prijzen omhoog te laten schieten.
..en uiteindelijk blijft de zon gratis en kan je een auto thuis opladen. Yay voor zonnenpanelen?

Rapportages uit Duitsland over EV's neem ik inmiddels een beetje met een korrel zout (ten grote van een liksteen).
Nationale trots BMW, Mercedes en Audi lopen extreem achter op EV techniek en dat zie je ook als je daar rond rijdt. De hoeveelheid EV's kan je daar op 1 hand tellen.
Lees voor de grap eens bovenstaande links van morrowyn over VW bv.
Een ander voorbeeld is dat daar krampachtig wordt vastgehouden aan de gedachte dat waterstof veel beter zou zijn dan batterijen, wat de uitrol weer verder vertraagt van EV.
The Truth about Hydrogen

Accu packs kan je vervangen voor eenzelfde bedrag als die van een motor vervangen vermoed ik. En Tesla werkt nu al een upgrade packs die het bereik van hun auto's naar 600KM schroeft. Het is dan dus niet alleen vervanging maar ook nog eens een aanzienlijke upgrade en dus waardevermeerdering.
Ik denk niet dat veel mensen opeens een 2.0 blok in hun auto leggen als de motor kapot gaan en die meerprijs voor lief nemen.
Het aantal manuren zal ook nogal een verschil uitmaken lijkt me, complete motor wisselen vs een accu pack los en vast schroeven. Over het algemeen zijn de manuren het duurste bij onderhoud.

Aantal sites houden het slijtage proces bij van de accu's, er rijden Tesla model S's rond met een miljoen op de teller waarbij de accu pack nog steeds prima werkt. De meeste ICE auto's kan je eerlijk gezegd compleet afschrijven na 200.000km (een aantal modellen van Mercedes daargelaten).
Komt ook weer bij dat de accu's grotendeels gerecycled kunnen worden, hoeveel van een opgebrande motor kan je recyclen?

A Tesla Model S reaches 1 million km for first time

De verbruikskosten (slijtage producten: brandstof, banden, v-snaren, remschijven, sapjes, etc), zijn wel degelijk een factor 3 lager.

Zou de cijfers die je noemt wel graag eens willen bekijken, kan je een link geven van het rapport?

Eerlijk gezegd begrijp ik de +2 totaal niet, neemt men alles aan voor zoete koek zonder eigen research?
De niet-EV autobranch is al tijden bezig met een marketing strategie tegen EV want de auto's zijn een rechtstreekse bedreiging voor hun producten, maar hoe kan het dat men dit zo makkelijk aanneemt als er zoveel informatie online beschikbaar is die alles weerlegt?

EV rijden is de toekomst en een beter milieu begint bij jezelf. Misschien dat je hier als mens meer bij stil staat als je ouder wordt en kroost hebt dat straks nog op deze aardbol moet leven.

[Reactie gewijzigd door sarcast op 23 juli 2024 06:43]

Paar punten.

Mijn remschijven gaan langer mee dan 100K, weet niet hoe jij rijd met je auto en er maar 40k mee doet?

“als je alleen al aan brandstof 75% bespaart per tank beurt, bespaar je al 2500”

Vind ik knap als ik zie dat de mensen om mij heen die een tesla hebben, vertellen dat de stroomkosten gelijk zijn aan de brandstofkosten die ze hadden toen ze nog een ICE hadden.

Terwijl op brandstofkosten accijnzen en btw zitten.

Daarnaast verdient de overheid veel geld aan de ice. En die geldstroom moet blijven bestaan.

Oftewel je gaat straks voor EV auto’s een vorm van wegenbelasting krijgen middels kilometerheffing die hoger zal uitkomen dan voor een ice, vanwege het gewicht van de wagens. Zoveel goedkoper gaat het echt niet worden en vele zullen van de koude kermis thuis komen.
Als een volle tank benzine 60-70 euro is á 700km.
En 350km in de Tesla kost me 15 euro. You do the math.

En nee, dit zijn geen exacte cijfers waar je een argument mee gaat winnen, maar ik raad je aan je even online in te lezen over het verbruik en de laadprijzen.
Het is daarnaast aan teveel invloeden afhankelijk. Zware voet-rijstijl, schommelende benzine/elektriciteit prijzen, etc.
Denk wel dat de mensen om jou heen zich beter moeten informeren over de verschillende prijzen bij oplaadplekken, het klinkt alsof ze worden opgelicht namelijk.

De rest van je punten zijn meningen/aannames, ik denk niet dat het zinvol is daar nu op in te gaan, als je bronnen hebt of een link waarin dit onderbouwt of bevestigd wordt dan graag!
https://www.ad.nl/auto/ni...ders-te-wachten~a2c3548b/

Na 110k accu stuk. Dat is dus een productie fout. Zo snel hoort die niet stuk te gaan. (beetje fabriek erkent dat en zal iets aanbieden.)

Naast die 35k voor de accu die zoveel jaar geleden nog 11k zou kosten. Komt er ook nog een computer bij van 10k.

Op het moment dat het stuk gaat ben je gewoon veel duurder uit dan met een ice.
Interessant leesvoer

https://asia.nikkei.com/B...s-ahead-of-Toyota-and-VW2

https://thenextweb.com/ca...mpany-compete-with-tesla/

Alleen al het feit dat Tesla eigen AI chips ontwerpt voor diverse automative functions spreekt al boekdelen.
Het AD suggereert een prijs onder de 20k.
https://www.ad.nl/auto/go...nd-jaar-te-koop~a78ac75d/

Ik weet niet of je het met een korreltje zout moet nemen.
Als benzine auto’s van dat formaat al een prijs hebben van 20-25k incl bpm en alles.
Een Dacia Logan MCV is groter, en kost 12500.
Hangt echt vanaf of je makkelijk thuis kan laden en of je vaak lange reizen maakt.

Maar 200km is wel erg weinig hoor. Winter hou je maar 150 over als je geluk hebt.
CBS geeft aan dat het 32 km per dag gemiddeld is echter bedrijfsmatig wordt door 20% meer dan heb dubbele gereden. En dan zijn er nog natuurlijk de gigantische uitschieters. Zelf zou ik het gewoon niet kunnen verantwoorden bij een klant dat ik een half uurtje heen en half uurtje terug extra in rekening breng want ik rij electrisch. Maar dit doet er ook niet aan toe, voor 80+% is een auto met gemiddeld genoeg. Echter dit is dan ook direct een beetje een pijnpunt, gemiddeld want hoevaak doe je zelf nou niet eens een weekendje Maastricht, Amsterdam of wat dan ook? Je moet je behalve gemiddeld ook afvragen hoevaak Jan Modaal uitschiet.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 23 juli 2024 06:43]

Zelf zou ik het gewoon niet kunnen verantwoorden bij een klant dat ik een half uurtje heen en half uurtje terug extra in rekening breng want ik rij electrisch.
Hoeft ook niet, je hoeft niet een half uur te gaan duimen draaien. Doorgaans hebben mensen die onderweg zijn naar klanten een laptop of tablet. Daar kun je ook onderweg op werken.
Oei, misschien moet ik dan iets dichterbij huis gaan zoeken
Ik denk dat 200km een heel bruikbaar bereik is. Woon werk verkeer en 95% van de andere dagen rijd je geen 200km.
Ik rijd een Hyundai Ioniq electric (28 kWh) met 200 km bereik en ik kan na 2 jaar ervaring met deze auto zeggen dat het ruim voldoende is voor 99 van de 100 ritten. Alleen als ik een keer wat verder moet, bijvoorbeeld naar Friesland of naar het oosten dan moet ik even langs Fastned. En dat is prima te doen. Op een 175 kW lader is de Ioniq in 20 minuten weer 80% vol en op een 50 kW lader duurt dat 30 minuten.
Bedankt voor je reactie. Dat hij snel naar 80% gaat is mooi maar momenteel is mijn benzine-auto nog in staat om 800 km te halen op 1 tank. Als ik naar voetbal ga (is uiteraard niet dagelijks) is bij deze EV de accu al bijna leeg. Is namelijk 140 km heen en terug terwijl ik nu dan nog meer dan genoeg heb voor andere ritten. En ik heb geen oprit (appartement) of ruimte voor een paal in de straat (is al een hoge parkeerdruk). Als de EV's nu eens allen op minimaal 500 km gaan zitten, vind ik het pas interessant. Maar zo en zo wil ik pas over een jaar of 5 pas gaan kijken. Dan zullen de EV's en laadinfrastructuur wel goed volwassen zijn. De auto is pas een jaar oud dus kan nog prima door.
Als je geen eigen oprit hebt dan is 200 km bereik misschien te weinig, maar een bereik van 400 km zou dan wel voldoende moeten zijn. Ik heb met 200 km bereik voldoende, maar ik ben dan ook in de gelukkige omstandigheid dat ik een eigen oprit heb met een eigen laadpunt.
Ik heb geen eigen oprit en 200km is meer dan voldoende. Ik parkeer achter de flat waar een paal staat en dat gaat prima. De aflopen 40.000km slechts éénmaal gehad ik dat de accu vrijwel leeg was ik en onverwacht weg moest. Daar was een ommetje via de snellader voor nodig wat me in totaal 30 minuten extra kostte.
Bij mij is praktisch dezelfde situatie van toepassing. Ik heb een Nissan Leaf met 24 kWh accu en een bereik van gem. 120km en zelfs daarmee redt ik het prima. Woon/werk is 20 km en kan op het werk laden en ook thuis op mijn eigen oprit. Het komt zelden voor dat ik meer dan 100km rij op een dag. Voor die ene keer dat dat gebeurt is Fastned een prima optie.
Niemand zegt dat dit een auto is voor iedereen. Hij kan bijvoorbeeld prima dienst doen als tweede auto of voor woon-werk-verkeer. Er zijn verschillende scenario's en verschillende doelgroepen. Dus het is een beetje onzin dat EV's minimaal 500km moeten kunnen rijden. Dat is enorm inefficient, want hoeveel keer per dag rij je 500km? Indien vaak dan is een andere EV dan deze dus handiger - het verschilt gewoon ontzettend per persoon en per situatie.
Wel op één tank, maar niet zonder stops in de tussentijd ;)
200km is geen bruikbaar bereik als je zowel thuis geen oprit hebt en op je werk hem niet op kan laden. Veel Nederlanders hebben geen eigen oprit. Een auto waar je eerst 10 minuten naar toe moet lopen verliest een beetje z'n praktisch nut.

En als ik dan zie wat het laden aan een openbare laadpaal kost kan ik veel beter benzine blijven rijden.
Sorry, maar dat is echt onzin.
Elektrisch rijden is een factor 3 goedkoper.

Laadpalen kan je aanvragen bij je gemeente als ze te ver weg zitten of te vaak bezet (ik heb 4x2 laadpalen op 3min loop afstand van huis zitten). Daarnaast hoeft je auto niet altijd 100% vol te zitten, dat is je benzine auto ook niet.
Vaak laad je op bij je bestemming, werk, school, hotel.
Bij vertrek is hij weer vol en vaak ook nog gratis opgeladen.
Daarnaast nog een heel scala super chargers van verschillende merken.

Ik vraag me inmiddels af hoeveel van de mensen hier die negatief denken over elektrisch rijden, zelf een elektrische auto hebben of er überhaupt ooit in hebben gereden :?
Je reageert met mogelijkheden die je vaak kan gebruiken, maar zoals het woord vaak al aangeeft is dat niet altijd. Zoals je kon lezen kan ik niet opladen op werk (tenzij je een verlengsnoer uit het raam hangt). Datzelfde geldt voor thuis. Als ik een weekend weg ga ga ik kamperen en op die locaties is ook geen elektriciteit voor auto's beschikbaar. Dus het opladen moet altijd onderweg gebeuren of thuis een eind uit de buurt.

Ik lees mee in de elektrische topics en als ik kijk wat mensen voor hun wintersport rit (publiek laden) kwijt zijn aan elektriciteit dan zit ik met benzine op ongeveer dezelfde prijs.

En wat mij ook opvalt in de elektrische auto topics is dat de early adopters het laden niet als bezwaar zien maar er toch steeds meer tegengeluiden komen dat elke 2 uur een half uur aan de kant van de weg staan wel als hinderlijk wordt ervaren.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 23 juli 2024 06:43]

En wettelijk verplicht.. maar goed, nogmaals; ieder is vrij zijn eigen keuze te maken natuurlijk, ik zou je alleen aanraden deze te maken op basis van feiten en argumenten en niet op onderbuik gevoelens.

Overigens zijn mijn argumenten ook meest mijn eigen ervaringen.
Maak zelf vrij veel kilometers, ook internationaal en zelfs met de 370km variant red ik het met 1 laad moment zonder problemen naar Duitsland.
Laadpalen staan daar nog in de kinderschoenen vergeleken met NL, maar zelfs dan is het prima te doen.
Vergt alleen soms wat voorbereiding.
Laadmoment/pauze lijkt me ook wel gezond bij een rit van 3 uur overigens en na de recente Netflix Tesla update, geen straf :Y)

[Reactie gewijzigd door sarcast op 23 juli 2024 06:43]

Je raad zelf aan te houden bij feiten en dan roep je dat elke 2 uur een half uur pauze wettelijk verplicht is :?

Er bestaat alleen een rijtijdenwet voor beroepschauffeurs en dan is het pas na 4,5 uur 45 minuten rust hebben.

Voor de rest is er een advies: "2 uur rijden, kwartiertje rust". Maar als ik met meerdere ben wisselen gewoon na 2 uur van chauffeur en dat kost nog geen 5 minuten. Dan heeft de andere bestuurder 2 uur rust.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 23 juli 2024 06:43]

Nog los van dat ik het een beetje onzinnig vindt (en offtopic) om de noodzaak van pauzes bij lange ritten te discussiëren;

Ik heb geen exacte rusttijd aangegeven, alleen dat het verplicht is. Ja, je hebt gelijk als je stelt dat het een advies is, alleen bij professionele chauffeurs is dit op basis van uren vastgelegd.
Reden hier achter is omdat je vermoeidheid moeilijk kan meten (vrachtwagen chauffeurs moeten daarom bv. een tachograaf gebruiken).

Vermoeid achter het stuur zitten is echter niet toegestaan, lijkt me ook een beetje open deur.

Check anders even onderstaande link, die legt het je beter uit.
https://www.rijschoolover...dheid-tijdens-autorijden/
Bij vertrek is hij weer vol en vaak ook nog gratis opgeladen.
Hoe lang denk je dat dat gratis blijft?
Ik heb helaas geen kristallen bol :+

Ik vermoed lang. Met het groeiende aantal elektrische rijders, is het een goede publieks trekker voor klanten.
Zou zelf een restaurant/hotel met laadpaal voorkeur geven over een ander bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door sarcast op 23 juli 2024 06:43]

Anoniem: 894165 @sarcast3 maart 2020 16:36
Ik vermoed lang
Think again. Auto's en bijbehorende belasting zijn een mega-melkkoe voor de overheid. Als er minder en minder inkomsten uit "traditionele bron" komt, gaat het echt wel ergens anders vandaan komen.

Wat me daarnaast opvalt is dat EV rijders doen/denken dat alle elektra "groen" is en eindeloos voorradig is. Dat is dus niet zo.
Hangt van het land en de bron af.
Laten we het er maar op houden dat Noorwegen vrij ver voorop loopt qua EV rijden.

Vind trouwens niet dat je elektrisch rijders als naïef moet inschatten, meer als mensen die in ieder geval iets doen, ipv een aantal ICE rijders hier die lawaai en uitlaatgassen zo mooi vinden dat het milieu ergens op plek 24 op de prio lijst staat.

Ben het wel met je eens dat de overheid hier z’n verantwoordelijkheid moet nemen.
Veel gemeente hebben laadpalen die grijze energie gebruiken als bron.
Druist compleet in tegen het idee van elektrisch rijden. Hoop dat dat snel aangepast wordt.
^^ in Nederland.

Ik ben aangewezen op een publieke laadpaal en er staat er 1tje op 20minuten stappen van mijn voordeur. Dan moet ik ook nog eens laden aan +-50ct.
En op kantoor kunnen we ook niet laden.

Indien ik wel thuis kon laden zou dit een perfecte 2de wagen kunnen zijn, maar daar is de aankoop dan weer veel te duur voor ivm met een 2dehands benzine ..
Misschien over een paar jaar, als er een mark van 2dehands electrische wagens is.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 06:43]

Hoe meer ev's er komen des te groter het laadpaal probleem gaat worden.
Als je tarieven leest van soms 0,75 euro per Kwh dan is dat belachelijk hoog en valt het voordeel van EV ook snel weg.
Komen ook dagelijks palen bij en ik vermoed dat draadloos opladen ook wel rond komt.

Voordat we in een Ping-Pong discussie belanden; denk je echt dat het opladen een technologisch onoverkoombaar probleem is?
Ikzelf betwijfel het ten zeerste eigenlijk :)
Probleem is eerder capaciteiten op het netwerk. Las dat er 1 miljoen palen moeten bijkomen, dat is vergelijkbaar met 5 tot 10 miljoen woonhuis aansluitingen als die palen een hogere capaciteit hebben.

Lees vooral in steden waar er sowieso minder parkeerplaatsen komen.
De vraag is dan van wie is de paal is er een maximum tarief of krijgen we straks tarieven van 0,20 tot 0,8 euro per Kwh. Kan dus goed zijn als je geen eigen parkeerplaats hebt je bent aangewezen op duur laden.

Er zijn veel vragen die op die gebied opgelost moeten worden.
Nu hoeft ook niet elke auto voor iedereen te zijn hè. Ook niet iedereen rijdt een 2 deurs sportwagen of juist een 7 zits familieauto
Het zijn vooral de mensen die nog geen EV rijden die de problemen zien. Ik heb diverse collega's met een e-Golf als leaseauto en de actieradius is in de praktijk gewoon prima. Je moet iets meer plannen maar dat geldt voor de andere collega's net zo goed: tankpas werkt alleen bij Shell. En als je de tank net te ver hebt leeggereden besef je hoe weinig Shell stations er zijn...
Ik heb geen oprit en in mijn wijk zit de dichtsbijzijnde oplaadpunt voor electrische auto's (die ook nog eens altijd vol zitten) op 700 meter lopen. Mijn auto staat normaliter op de publieke parkeerplaats zo'n 30 meter van t begin van m'n pad/voortuin.
Ik rij 100 KM per dag, minimaal, naar kantoor en terug naar huis (50 KM enkele reis, geef niet mij maar de huidige woningmarkt maar de schuld). Er zijn oplaadpunten op kantoor. Met uitschieters naar 230-300 KM een aantal keer per maand (enkele reis, dus kan zo'n 600 KM op 1 dag zijn als ik zelfde dag naar huis toe rij).
Ik heb familie wonen overal in NL die ik een aantal keer per jaar zie en ga eens per jaar op wintersport.
Hier voor gebruik ik een super zuinige Seat Ibiza 1.2TDI uit 2012 (diesel) waar mee ik 1000-1100 KM per tankbeurt kan rijden (ongeveer, soms verder, soms korter).
In het ergste geval sta ik 1 x per week minder dan 5 minuten bij het tankstation en kan ik weer 1000 KM vooruit. Minimaal tijdverlies, maximale efficiënte tijdsindeling.

Er is letterlijk nog géén 1 electrische auto van rondom de €25K-30K (dit is ook het lease budget en door mijn aantal KM laat het werk mij niet een e-auto kiezen) die mij in alle behoeften kan voorzien zonder gigantisch in te leveren op de comfort en snelheid van alle belangrijke zaken om de auto heen die mijn huidige auto mij geeft.

Dus stop met dat "mensen die niet EV rijden..." onzin. NL is gefragmenteerder en diverser qua behoeften.
Je kan bij onvoldoende dekking gewoon bij de gemeente een laadpaal aanvragen. Wordt gratis en voor niets geplaatst.

Daarnaast ‘krijg’ je vaak een laadpaal van de leasemaatschappij als je least.

Ieder z’n keuze natuurlijk, maar laat het afhangen van feiten en argumenten ipv onderbuik gevoel.
Geen auto is perfect, en geen brandstof is perfect (vroeger was dit een LPG vs Benzine vs Diesel discussie), maar ik denk dat elektrisch rijden qua techniek de ICE auto’s binnen 2 jaar voorbij zal zijn op alle fronten.
Grotere accu’s, lagere prijzen, meer oplaadpunten, draadloos laden.
Het is een kwestie van tijd en de ontwikkelingen gaan enorm hard.
De wachttijd voor een laadpaal bij deze gemeente is ondertussen al opgelopen tot een half jaar.
Nu is dit niet een enorm probleem. Maar hoe zit het met de bewoners in de buurt die 1 of meerdere parkeerplaatsen moeten 'afstaan' aan een electrische auto? Niemand in de buurt heeft hier, op een paar hybrides na, een volledige e-auto. Het is hier een modale inkomen arbeiders wijk. Enkele hebben een oprit, meeste niet).

De "lease auto" in deze is gewoon een auto door de zaak aangekocht en niet via/van een leasemaatschappij. Dus die 'gratis' paal gaat daar niet voor op.

Het is alleen maar goed dat E-auto's ICE gaan inhalen (en ik denk dat dit nog wel 5 jaar gaat duren. Want wat jij zegt, zeiden ze 5 jaar geledne ook al). Maar laat e-auto's dat lekker op eigen kracht doen en zich ontwikkelen als échte goede alternatieven in plaats van "lever maar in op bepaalde comforts". Ik betaal een godsvermogen aan belasting momenteel zodat rijke patsers naast hun SUV Diesel voor de lange ritten een Tesla kunnen neerzetten. Lekker eerlijk.
Er verdwijnen parkeerplaatsen voor deelauto's, voor fietsen en voor groen, wat is het probleem dat er verdwijnen voor laadpalen? Word altijd gedaan alsof je een prive VIP parkeerplaats krijgt pal voor de de deur en dat je op de bestemming nooit geen parkeerplaats moet zoeken.

Dat je geen parkeerplaats moet zoeken klopt, maar dat heeft meer te maken dat de laadpaal aan het internet hangt en je nog voor je toekomt reeds weet of die plaats vrij is (tenminste, je kan dat weten als je kan werken met ingebouwde navigatie die bij EV's standard gekoppeld is aan het internet). Wat men ook mist is dat die laadpaal vaak op een redelijke afstand staat van waar je moet zijn en dat als je 1 aanvraagt deze zelden vlak voor je deur gezet word. En wat moet je doen als je buren met hun ICE voor zoveelste keer voor de laadpaal staan? Als je ze laat takelen weten ze perfect welke "auto" daar verantwoordelijk voor is en vaak is er net redelijk wat afgunst op die zogenaamde privé parkeerplaats.

De vraag is eerder wat we gaan doen als een grote groep van je wijk een paal nodig heeft. Een oplossing zou zijn een snelle paal waar je goedkoper kan laden op voorwaarde dat de trage palen bezet zijn maar dan moet je wel een sterke impuls geven dat men 30 min later die auto weghaalt van de snelle paal.
Of aansluitpunten in de grond wegwerken en deze laten toekomen op 1 punt waar je de laadinfrastructuur zet maar dan moet men wel meer werk maken van de auto die via de laadkabel de "laadpaal' activeert ipv laadpas toestanden, bestaat wel maar niet echt goed ondersteund momenteel. Op deze manier kan je goedkoop heel veel aansluitpunten voorzien zonder effectief overal een paal/dure transformator te zetten, dan heb je, ik zaag maar iets, 20 parkeerplaatsen waarvan er max 5 tegelijk kunnen laden. Als een auto vol is schakel je naar de volgende (automatisch) en in deze opzet zou je alle parkeerplaatsen van een aansluitpunt kunnen voorzien, dan kan de ICE ook gewoon daar staan zonder een "paal" bezet te houden.

Wat betreft de rijke patsers, dat probleem heb je altijd als je een fiscale maatregel geeft voor wat dan ook. Sowiezo moet je bij hun passeren als je iets nieuw wilt stimuleren want zonder dat zij het kopen zouden er nooit geen betaalbare varianten op de markt komen. En gezien rijke patsers ook kunnen tellen heb je geen andere keuze dan ervoor te zorgen dat zij goedkoper die Tesla kunnen zetten dan die SUV diesel want anders doen ze het nooit. Maar als je een privé oprit hebt komen ze niet in je straat gratis een paal neerzetten of gratis ervoor zorgen dat er voldoende stroom voorhanden is voor die paal. Kan redelijk kostelijk worden als je eerst nog een bijkomende fase moet leggen.
Goede punten over die oplaadpalen.
Echter is dat dus ook weer een "comfort inleveren". Iets waar ICE auto's dus geen last van hebben. Dus je moet maar net bereid zijn dat te willen en de tijd er voor te willen inleveren. (En dat laatste zal nogal wringen)

En over de rijke patsers was ook een overdreven reactie van me. Waar ik op doel is dat ik persoonlijk vind dat mijn belastingen niet moeten gaan naar het stimuleren van auto's die totaal niet betaalbaar zijn voor het "plebs". Waarom EV's niet op eigen kracht laten doorontwikkelen tegenover ICE met lichte stimulering? Waarom wordt iedereen 'gedwongen' om over te stappen op EV binnen 15 jaar en wordt men 'bestraft' wanneer men bij ICE blijft om wat voor reden dan ook? Terwijl ze een EV niet kunnen betalen of het niet handig is in hun situatie?

Het is gewoon krom, helaas.
De levertijd van een nieuwe leaseauto is over het algemeen ook niet 2 weken, vergt wel wat voorbereiding, dat ben ik met je eens.
Rij zelf een model 3, zonder eigen aansluitpunt, en eerlijk gezegd had ik alleen wat oplaad ergernis in Duitsland (wat opgelost is, nu ik een ander merk laadpalen heb gevonden dat daar blijkbaar wél aanwezig is). Zie mezelf niet bepaald als een 'rijke patser', maar goed ieder z'n mening ¯\_(ツ)_/¯

"Ik betaal een godsvermogen aan belasting momenteel zodat rijke patsers naast hun SUV Diesel voor de lange ritten een Tesla kunnen neerzetten. Lekker eerlijk."
Oneerbiedig gezegd betalen de 'rijke patsers' relatief gezien een stuk meer belasting dan het 'arbeidersvolk' waar jij over spreekt. Kijk alleen eens naar de percentages qua inkomensbelasting, het niet meer krijgen van toeslagen, etc etc. Maar goed, dit gaat te ver offtopic.

Vond dat je een aantal redelijke punten had, tot je laatste zin.
Kan je alleen maar aanraden wat minder op onderbuik gevoelens te handelen en je meer in te lezen in het onderwerp, hoor wat meer verhalen aan van EV rijders en rij vooral zelf eens in een EV (niet een Nissan Leaf :P).
Het lijkt bijna wel een strijd te worden tussen EV en ICE liefhebbers, ala iPhone en Android, Diesel vs Benzine vs LPG, Ajax vs Feynoord.. of nou ja die laatste niet, dat wint Ajax natuurlijk! ;)
Maar wie zegt dat ik geen EV gereden heb?

Integendeel, heb recent in de model 3 van een collega gereden en alweer een tijdje geleden de Model S.
Tussendoor nog in een Nissan... Naam kwijt, Zo'n electrisch Nissan transport busje gereden.
Stuk voor stuk rijdt het uiteraard fantastisch, dat ontken ik ook helemaal niet. Maar iedereen heeft het over (lang) opladen, extra plannen, lang doen over een rit, actieradius, etc.

En mijn opmerking over de "rijke patsers" is inderdaad wat overdreven. Desalniettemin, rijdend door de relatief 'rijkere' straten, staan er 2 (of zelfs 3) auto's op de oprit náást de Model S of Model 3.
En het "arbeidersvolk" betaald procentueel gezien meer aan de vaste lasten/belastingen dan de 'rijke patsers'. Maar dat gaat idd offtopic, dus zal daar verder niet op in gaan.

Dus ik beoordeel helemaal niets uit de onderbruik en zie graag EV's zometeen de ICE overnemen. Maar dan wel op eigen kracht en eigen mogelijkheden en niet op subsidies, ICE verboden en "je moet maar even aanpassen".
Beetje jammer om iemand die volledig zijn eigen situatie schetst en waarom hij niet nu (nog) niet voor een EV kiest af te doen als "onderbuik gevoel".
Niet iedereen verkeert in dezelfde situatie of heeft dezelfde vereisten of wensen qua mobiliteit.
Als je een sterke discussie voert, waarbij je voornamelijk een mening voert op basis van niet onderbouwde punten, dan is dat onderbuik gevoel. Hoe zou jij het anders willen benoemen?
Wishful thinking?

Overigens zie ik niet precies wat er jammer aan is, het is een gezonde discussie waarbij veel kennis wordt gedeeld (ik heb erg veel weblinks met extra informatie voorbij zien komen).
De discussie is niet op de persoon gevoerd, tot het laatste bericht hierboven, wat voor mij ook het sein was om af te ronden.
Voor mij persoonlijk zou een e-wagen perfect kunnen, voor werk dan weer niet. 500 tot 800 km op een dag is niet speciaal en perfect te doen met een klassieke Diesel. Tanken voor het vertrek aan de eigen pomp en altijd voldoende energie. Zelfs Groningen heen & terug lukt me (820km) zonder enig probleem.
Zolang dat niet kan met een wagen van hetzelfde budget (<€20.000) zal je altijd dezelfde commentaar blijven horen.
We zijn een bepaalde luxe gewend en geven die niet graag op, zelfs als er andere luxe voor in de plaats komt.
Je moet dus 410 km rijden naar Groningen? Waar woon je dan? Van Cadzand naar de Eemshaven is 430 km. Dan heb je het ook echt over de uiterste afstand in Nederland.
Kortrijk, België
De wereld is groter dan Nederland. ;)
Dan is deze auto toch gewoon niet voor jou? Veel anderen hoeven helemaal niet zo ver te rijden en kunnen prima af met een actieradius van 200km. Net als met alles, sommige mensen hebben gewoon voldoende aan een dual core i3 en anderen hebben een Threadripper nodig.
Natuurlijk, daar heb je compleet gelijk in.
Ik was ook niet aan het zeggen dat deze wagen niet goed is. Ik reageerde op K-aroq zijn reactie dat commentaar op e-wagens zowat altijd komt van mensen die er niet mee rijden.
Daar heeft hij/zij natuurlijk ook gelijk in, ik wilde gewoon verduidelijken dat die commentaar niet altijd van de pot gerukt is.

Ter illustratie, privé rijd ik met een Up, ik heb gekeken om de elektrische versie te nemen, maar een meerprijs van €13.000 (een benzine kost €12000, e-versie €25.000) vond ik te absurd voor woorden.
Anoniem: 1322 @cadsite3 maart 2020 10:27
Batterijen worden beter en prijzen worden lager. Het duurt nog wel 3-5 jaar maar dan is er voor iedereen wel een optie beschikbaar (en komen de Tesla's vrij uit de lease voor wederverkoop). De gemiddelde reisafstand is enkele tientallen kilometers dus jij zit heel ver in de niche markt en zal waarschijnlijk als laatste een alternatief kunnen vinden.

Echter, vraag ik me wel af wat iemand doet die 500-800 km per dag aflegt anders dan een vrachtwagen chaufeur. Is het werk dan zo handmatig dat je die afstand moet afleggen? Is er echt geen andere oplossing die wat menselijker is? Met de invoering van 100 km/u zit jij 5 tot 8 uur in de auto, dat is toch ook prijstechnisch niet meer te verantwoorden?
Echter, vraag ik me wel af wat iemand doet die 500-800 km per dag aflegt anders dan een vrachtwagen chaufeur. Is het werk dan zo handmatig dat je die afstand moet afleggen? Is er echt geen andere oplossing die wat menselijker is? Met de invoering van 100 km/u zit jij 5 tot 8 uur in de auto, dat is toch ook prijstechnisch niet meer te verantwoorden?
Dat is geen dagelijks scenario, maar toch wel maandelijks ongeveer.
Wij zitten in een niche, dus ons werkgebied is vrij groot. Ik doe die verplaatsing niet omdat ik het wil, maar omdat het noodzakelijk is. Over 2 weken moet ik een opmeting doen op 300km van kantoor, dus weer 600km op een dag. En neen, een plaatselijke zelfstandige ofzo inhuren is niet mogelijk omdat ik de rest van de werken wil/moet bekijken.
Toen ik jonger was, waren de werkdagen ook wel geen 8u maar eerder 14u per dag. Ik sliep zelfs vaak gewoon op kantoor :P .
Ik reed 70.000 km per jaar tussen de verschillende fabriekslocaties.
Ik was toen ook gewoon IT-er, al was de jobinvulling wel wat breder dan nu :)

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 06:43]

Meh, Ik heb zelf een model 3 en ben zeer blij dat ik de long range heb genomen. Ik rij nogal eens vanuit de randstad naar vrienden en familie in Breda en Zeeland. In de koude maanden haal ik ongeveer 340km op een volle accu. Die ritjes naar Zeeland kunnen oplopen tot 260km heen en terug en ik vind het toch zeer fijn dat ik die rit haal zonder onderweg op te moeten laden. Met de standard range had ik dat niet gehaald.

Met 200km opgegeven bereik zou ik al heel zenuwachtig worden of ik het überhaupt al haal op de heenweg zonder bij te hoeven laden. Die 200km wordt in de winter al snel 140km en dan moet hij tot 100% opgeladen zijn. Ik zou niet graag 130km gaan rijden dan.
Pakweg 98% van onze dagafstanden zijn korter dan 150km op een dag. Ritten van meer dan 150km aan één stuk gebeuren maar een paar keer per jaar, dus daar kan makkelijk een alternatief voor gezocht worden.

In ons geval zou ik zo'n auto zeker zien zitten als 2e wagen. Voor een groot deel van de verplaatsingen zou deze voldoende zijn (een stuk minder dan 98% omwille van de 4 zitplaatsen). Compact, dus makkelijk te parkeren, niet belachelijk zwaar en een stuk milieuvriendelijker dan wat we nu hebben.
lekker cruisen door de stad. maar dan verbaast het me tekens weer dat ze zo groot moeten zijn, juist voor stadsautotjes en woon-werk-verkeer-tuffers zou ik eigenlijk meer een canta-on-steroids willen zien, een 2 zitter met een topsnelheid van 110~120km/h (zodat ie nog net genoeg heeft voor de snelwegen in nederland) om dan zo licht en zuinig mogelijk de dagelijkse sleur door te tuffen, die enkele boodschappen voor een eenpersoonshuishouden moeten er net in passen en klaar is koos.
het zou enorm veel ruimte (op onze wegen) en brandstof in onze tanks (of accu's) schelen als er een begunstigend systeem kwam voor kleine utrazuinige persoonsvoertuigen. vooral nu we met zijn allen nog maar 100 mogen waar we eerst 130 mochten begint er misschien een ruimte te ontstaan voor voertuigen die met gemak beter presteren dan 1:20 of hogelijk zelfs beter dan 1:30 en in de komende 10 jaar hopelijk zelfs 1:50
Zie de Honda E.

Ik vind het nadeel van al die elektrische autos dat ze zo aan de prijs zijn.
30.000 is niks voor een elektrisch autootje.

Dat zal met deze Dacia ondanks Dacia ook wel weer zo zijn.

[Reactie gewijzigd door VW-Arjan op 23 juli 2024 06:43]

Nee die Honda is de uitzondering.
De VW Up is al veel goedkoper en deze Dacia gaat denk ik onder de 20K uitkomen.
4K aanschaf subsidie er nog vanaf en dan is het al helemaal niet duur meer.
Totdat je met je Canta een ongeluk krijgt met 100km/u, dat overleef je per definitie niet.

Gelukkig zijn er een hoop wetgevingen omtrent veiligheid waardoor auto's als een Canta niet op de snelweg komen.
Die ruim 1 op 20 zitten we al lang aan, halverwege de jaren 80 al, maar toen wilde niemand zo'n "truttenschudder". Zie dat nu ook niet zo gauw gebeuren.
Je kunt je ook afvragen wat je in een stad überhaupt met een auto moet.
Ik heb een Renault Twizy te koop voor je. 3200 ekkies dan isie van jou! Alles er op en er aan met set winterbanden erbij.
Gaat standaard niet harder dan 80km/u, maar via canbus het juiste register schrijven dan gaatie 110km/u met windje mee.
Lijkt wel mijn 2CV in 1980
Slipstreamend achter een vrachtwagen op de Afsluitdijk ging ik wel115 km/u :)
En straks mag je tóch maar 100 km p/u dus dat scheelt.
Ik heb gisteren een artikel ingestuurd aan Tweakers, maar daar is (nog) niets over geplaatst. De Citroën AMI wordt een autootje met twee zitplaatsen, 70km op één batterij, maximaal 45km/u, iets over 2 meter lang en maar €7000,-. Echt dè perfecte stadsauto: Citroën AMI.

Ik gok dat er wel een artikel komt, maar wilde 'm toch even noemen.

Alleen kan je er dus niet mee over snelwegen.
Qua specs inderdaad best interessant voor een stadskarretje. Maar het eerste wat bij me opkwam dat dit een kleine elektrische verwant is van de Fiat Multipla, en ik zou dat niet echt een aanbeveling willen noemen...
Het fijne is dat er geen brandstofmotor in zit, dus je hebt waarschijnlijk lekker veel ruimte ondanks dat het ding superklein is. Ik kan me wel voorstellen dat dit een soort "dagauto" wordt voor veel mensen. Naar de supermarkt mag je vaak toch niet sneller rijden dan 50km/u.
Maar naar de supermarkt moet je een andere auto meenemen. Want hier kan je geen boodschappen in kwijt :Y)
Hoezo, je kan toch gewoon alleen gaan? Kratje op de stoel, kratje bij de voeten en je kan prima wat boodschappen kwijt.
Heb je als stadsbewoner al een auto nodig ?
Verschillende collega's die in Brussel wonen, hebben hun auto de deur uitgedaan, wegens parkeerproblemen, ruiten ingooien, en niet echt nodig voor de kleine afstanden die ze ermee doen.
Voor de grote boodschappen nemen ze een taxi naar huis, veel goedkoper dan een auto kopen en onderhouden.
Als je buiten de stad woont, blijft een auto natuurlijk nodig.
Opmerkelijk dat de pagina van die link van je naar de Citroën AMI nergens het bereik en de topsnelheid noemt (wat jij in jouw reactie wel doet).
Met 45km/u is het inderdaad een beter uitgevoerde Canta; het heeft alleen niet meer de uitstraling van een invalidenauto, met alle respect overigens, maar ziet er bijdetijds uit.
Wat me wel beroerd lijkt (wetgevingsprobleem, geen inherent probleem aan deze AMI), is dat dan iedere 16-jarige met dat ding de weg op mag zonder rijbewijs. 't Lijkt mij een stuk veiliger wanneer je wél een rijbewijs nodig hebt, en dat rijbewijsloos gebruik (ook voor overige Canta-lookalikes) beperkt wordt tot mensen die daar een valide reden voor hebben. En dat je er niet mee op een >50km-weg mag, wat nu inderdaad wel kan en waarmee je direct een gevaar op de weg bent omdat het niet in één oogopslag helder is dat je een trage weggebruiker bent die bij noodzaak niet eens sneller kán.
Er staat wel degelijk in de tekst hoe ver het ding kan rijden en hoe snel.

Het toffe met deze elektrische auto's is dat ze tegenwoordig vaak gekoppeld zijn aan het telefoonnetwerk, waardoor je in principe zo'n auto uit kan laten schakelen als deze een 50-weg betreedt (of gewoon onmogelijk maken om een 50-weg op te draaien ofzo). Ik betwijfel of die techniek in dit autootje zit voor die prijs, maar de mogelijkheid is er!
Die auto is bedoelt voor stedelijk gebruik. Maar ik heb meer dan 10 jaar elke dag 180 km gereden om naar het werk te komen en weer terug. Dus daarvoor zou die auto ook ideaal zijn. 's nachts thuis opladen. overdag bij het werk.
Ik kan natuurlijk niet voor al het jonge publiek spreken, maar ik vind deze kleurkeuzes vrij onaantrekkelijk. Kan me niet voorstellen dat er jongeren zijn die liever dat goedkope plastic uiterlijk hebben (want daar doet het mij erg aan denken met deze kleurkeuzes) dan de gewoonlijke metalen kleuren.
Ach, dit is wss de duurdere versie, de onderste markt van dit model is vast een stuk soberder.
ben het volledig met u eens... misschien ben ik gewoon zo jong niet meer... dat kan ook :-)
Ga er maar vanuit dat het instapmodel gewoon grijs of blauw is.
50% van de Nederlandse samenleving is 50+, en andere EU landen gaan daar ook heel hard achteraan dus jong publiek aanspreken lijkt mij een beetje achterhaald..
Het zijn juist oudere die dit leuk vinden om zichzelf jonger & hipper te laten voelen, jaja okay Opa je bent geen oude zak in je elektrische auto...
Nee die "oude zakken" kopen een Porsche. :P
Maar niet de 911 waar ze hun hele leven van gedroomd hebben, maar die SUV. Die 911 komen ze niet meer uit :-)
Maar niet de 911 waar ze hun hele leven van gedroomd hebben, maar die SUV. Die 911 komen ze niet meer uit :-)
In ook niet hoor .... zonder schoenlepels

Maar die 911 is niet handig, want de sportfiets moet ook nog mee
En de mensen die het kunnen betalen (de ouderen) willen niet geassocieerd worden met ouderdom. Zelfs voor auto's die overduidelijk voor senioren zijn bedoeld zie je hippe jonge mensen in de folders. Volgens mij was VW onlangs de eerste die een grijze man in een folder zette. Maar wel 1 in hip shirt/broek/schoenen zonder sokken....
Dat is waar inderdaad. Ik had de Renault Captur op mijn shortlist staan als nieuwe auto, tot iemand tegen me zei dat het wel een beetje een ouwe-lullen-auto is en verhip, nu ik er op let zie ik in de praktijk zo ongeveer dat 99% van de Captur-rijders 50+ is.

(en eigenlijk is het dan ook wel weer triest dat ik me daar überhaupt iets van aantrek)
Dat lijkt me voornamelijk omdat ze ook verbrandingsmotoren in hun gamma hebben. EV rijden is "cool" dus wil je natuurlijk dat mensen zien dat je met een EV onderweg bent.
De Volkswagen e-Golf ziet er ook gewoon als een normale auto uit.
Dat is gewoon een omgebouwde ICE, daar hebben ze de motor uitgehaald en geëlektrificeerd.
Het is een _concept_ auto, die renderings zijn altijd futuristisch en prachtig, maar er is nog absoluut geen rekening gehouden met hoe dat ding geproduceerd moet worden. Voorbeeldje: https://www.hotcars.com/c...than-the-versions-we-got/
Als je kijkt naar hoe de K-ZE er uitziet, dan lijkt dit me een realistische weergave. Mogelijk is hij standaard niet in die kleurtjes te krijgen, maar de vorm van het koetswerk zal weinig afwijken.
Oftewel 'oerlelijk' maar vooral ook tíjdelijke designs.
Het heet niet voor niets een conceptauto.
Hmm, ik ken anders voldoende EVs die dat niet hebben. Zoals deze van de grote Duitse merken of bijvoorbeeld Hyundai.
De best verkopende EV momenteel, de Audi E-tron, heeft dit niet.
Om in de aanloopfase alleen aan de mensen te verkopen die hier bewust voor kiezen en eventuele minpunten makkelijker accepteren. Mensen die een mooie EV kopen terwijl ze beter benzine zouden blijven rijden levert alleen ontevreden klanten op.
Om te benadrukken dat dit een "bijzondere" uitvoering is, nl. op stroom.
De Prius moest er ook "anders" uitzien. Da's gelukt. ;)
Het doet me denken aan jaren 80-90 scifi a la Tron. Misschien dat ze bewust zo'n styling kiezen omdat ze een EV als futuristisch willen verkopen.

Overigens vind ik het ontwerp an sich wel mooi. Dacia is normaal wat saai.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 23 juli 2024 06:43]

Meest waarschijnlijk lijkt mij dat deze auto de accutechnologie deelt met de Zoe en de onlangs aangekondigde elektrische Twingo. Dus dan is het een 22 kWh pakket, dat zou kunnen kloppen met die wltp rating van 200 km.
200km met 22kWh? Ik dacht het niet. Doe er maar de helft bij.
Meest waarschijnlijk lijkt mij dat deze auto de accutechnologie deelt met de Zoe en de onlangs aangekondigde elektrische Twingo. Dus dan is het een 22 kWh pakket, dat zou kunnen kloppen met die wltp rating van 200 km.
200km met 22kWh? Ik dacht het niet. Doe er maar de helft bij.
Een Zoe gebruikt niet zo heel veel. Met rustig rijden haal je, 's zomers, 180 km met accu over. 200 lijkt me niet onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door wankel op 23 juli 2024 06:43]

Best wel een leuk ding als die er echt zo uit komt te zien.
Zo'n auto zou perfect zijn voor mijn gezin als ie echt een beetje eerlijk geprijsd is. De zware stationwagen als iedereen er in moet, elektrisch voor de boodschappen en mijn woon-werk verkeer van zo'n 50km per dag. Als de total cost of ownership dan lager is dan bij een vergelijkbaar model, bijvoorbeeld die clio die iets hoger staat (captur volgensmij), dan zou ik er wel 1 willen.
Ik denk dat de grootste vraag zal zijn, zullen ze ook doen alsof deze supergoedkoop is maar dan de batterij verhuren zoals bij de zoe? (of 7000euro meer betalen als je de batterij koopt)
Je geraakt uw 8 jaar oude auto aan de straatstenen niet meer kwijt als je erbij vermeld dat men maandelijks moet huur betalen aan Renault.
Waarom nou weer een suv/crosover? Ik bedoel als je en duurzame auto wilt maken dan zorg je toch voor zo min mogelijk luchtweerstand in plaats van hem zo hoog op de poten te zetten?
Wat is hier SUV/Crossover aan? Dan is in jouw ogen een huidige twingo ook een suv/crossover...
Ik vind dit er ook wel uitzien als een mini-/midi-SUV. Beetje zoals de Skoda Yeti, Renault Captur, Peugeot 2008 en Suzuki S-Cross. Dat ontleen ik vooral aan de duidelijk aanwezige bodemplaat die aan voor en achterkant omhoog gebogen is, dat de auto wat meer bodemspeling heeft, en in proporties het meeste wegheeft van de Dacia Duster (een compacte SUV).
Achja, mooi toch? Denk ook dat het komt omdat men tegenwoordig liever een hogere instap wil, zo veel fijner... Zelf zie ik me niet meer ooit nog een 'lage' auto kopen.
Oudere mensen hebben inderdaad liever een hogere instap. Ikzelf voel me veel prettiger in een lage auto. De stoelen zijn vaak net zo comfortabel, maar de auto rolt iets minder in de bochten, iets wat ik altijd als oncomfortabel ervaren heb.
Te laat op de markt en een te kleine actie radius als je het mij vraagt....
Te laat? Hoe kom je daarbij. Alsof de markt vandaag overspoeld wordt met EVs.
Te laat omdat de meeste EV's die dit jaar op de markt komen al verder kunnen dan 200km. Ook al is 200km meer dan genoeg voor de meesten, range anxiety is nog steeds een dingetje bij vele mensen. Hoe meer hoe beter
ik kan helaas niet met welke auto dan ook bij mijn huis komen, vanwege het laantje waar ik aan woon, maar anders zat ik met smart op een leuke kleine stekkerwagen te wachten met zo'n bereik voor normaal geld. Ik snap niet dat er niet al jaren lang een leuk klein 2 deurs ding te koop is voor 10-13K (vanwege wat subsidie).

Zelfs een Twingo kost 22K 8)7

Zou me geen fuck uitmaken hoe dat ding eruit ziet.

[Reactie gewijzigd door Fraggert op 23 juli 2024 06:43]

Ziet er best nice uit! :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.