Samsung maakt variant van Odyssey G9-monitor met miniledbacklight

Samsung gaat dit jaar een variant van zijn Odyssey G9-gamingmonitor uitbrengen met een miniledbacklight. Het gaat net als vorig jaar om een 49"-monitor met een 32:9-verhouding en een kromming van 1000R.

In een presentatie op YouTube over zijn nieuwe line-up van televisies en monitoren voor 2021, noemt Samsung de komst van een Odyssey G9 met Quantum Matrix Technology. Die naam hangt de fabrikant aan een paneel dat gebruikmaakt van minileds als backlight. Hoeveel leds en zones de monitor precies krijgt, is nog niet bekend. Samsung heeft geen verdere specificaties bekendgemaakt.

Samsung Odyssey G9

Ook toont Samsung de komst van nieuwe Odyssey G7-, G5- en G3-modellen met een vlak scherm. De Odyssey G7 en G5 bestaan al, maar dan met een gebogen schermpaneel. De Odyssey G3 is een volledig nieuw model. Wanneer de nieuwe Odyssey-gamemonitoren uitkomen en wat ze gaan kosten, is nog niet duidelijk.

Tweakers publiceerde vorig jaar een review van de Odyssey G9 en G7. Met name de G9 is een opvallende monitor. Het topmodel van Samsung heeft een 49"-paneel met een resolutie van 5120x1440 pixels, een refreshrate van 240Hz en een kromming van 1000R en een VESA DisplayHDR1000-certificering. Die combinatie van eigenschappen is bij geen andere fabrikant te vinden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-03-2021 • 17:32

33 Linkedin

Reacties (33)

Wijzig sortering
Dan moet de zone count wel flink omhoog anders heeft het relatief weinig nut.
Misschien iets minder issues met uniformiteit problemen en mogelijk een iets lager verbruik.

Maar het meest interessante zou zijn als ze nu eens een fatsoenlijk aantal local dimming zones leveren zodat local dimming nuttig wordt. door dat de zones nu zo extreem groot zijn heb je het liever uit staat valt nu veel te veel op als een zone ineens aan moet gaan of feller moet gaan. Dat is veel storende dan wat minder mooi zwart.
Ik heb dat ook met m'n LG C7. Helemaal gestoord wordt je ervan als je beeldmateriaal ziet waar er veel transitie is tussen donker en licht. Het meest irritante is nog dat je het niet uit kunt zetten :(

[Reactie gewijzigd door Ketamingo op 2 maart 2021 17:42]

Volgens mij kijk je naar materiaal met codering artifacts door de lage kleurdiepte gebruikt tijdens het encoden
Een lg oled heeft heb je 8294400 dimming zones namelijk elke pixel

Vind het persoonlijk zalig oude star trek series die gemasterd zijn voor crt is zwart ook zwart
Sorry als ik niet helemaal duidelijk was. Het is een soort auto-dimming functie (waarschijnlijk om burn-in te voorkomen). Het zorgt ervoor dat in donkere scenes de brightness automatisch veel donkerder wordt en bij het minste licht weer op de normale helderheid springt. Dit zorgt ervoor dat het beeld soms aan het 'knipperen' is in donkere scenes waar her en der licht naar voren komt. Vreselijk irritant. Helaas kan ik het ook niet uitzetten. Ben al met een infrarood scanner in de settings geweest waar je als consument niet in mag zonder je garantie te verspillen (alleen voor engineers schijnbaar), waar ik specifiek zo'n dimming functie zag. Uitzetten hielp helaas niet.
Dat is raar heb ik nog niet gemerkt.
heb zelf een C8 maar met mijn harmony remote kan ik zonder issue in dat service menu in
Nu ik heb mijn oled wel in pc mode lopende omdat dit al veel van die auto zaken uitzet om lag te voorkomen.
mss zit daar het verschil of een firmware update?
Ik zou dat kunnen proberen. Ik merk ook dat het nog erger is in HDR mode. Baal ik van, want films zijn zoveel mooier in HDR, maar de keerzijde is dan dat geknipper. Ik heb zelf handmatig al een boel uitgezet, ook in het service menu specifiek ABL uitgeschakeld. Helaas allemaal zonder succes.
Nee, @Ketamingo heeft het over ABL (automatic brightness limiter) en vermoedelijk het zichtbare verschil tussen oled cell uit (zwart) en oled cell aan (net niet zwart).
Wanneer scene's complexe schaduwen hebben, kan er knipperend beeld onstaan omdat het verschil tussen aan en uit te groot is om alle schaduw details weer te geven.

Of de ABL functie mag welleens een firmware update ontvangen. Klinkt alsof die nogal achterloopt op de content.
Precies dit :) Heb jaren gehoopt op een firmware update, maar helaas hebben ze er niets mee gedaan. Ondanks vele klachten online.
Staat mij bij dat de C7 een OLED scherm is waar dat dus helemaal niet van toepassing kan zijn (want geen backlight).

Heb ik het mis of heb je misschien verkeerde typenummer? Of hebben ze ook (ik kon het via google niet vinden) een non-OLED C7? Dat zou dan een hele verwarrende zet zijn van LG.
Ik denk dat @Ketamingo bedoelt dat als er veel lichte pixels op het scherm zijn dat de algehele brightness omlaaggaat. Zodra er zoveel procent witte/felle pixels op het scherm zijn, zakt het aantal nits.
Nee just andersom. Als het donker is zakt de algehele brightness, maar zodra er enige vorm van licht is dan wordt alles weer helder. In bepaalde scenes switched dit dus constant over en weer. Erg vervelend
Dit is een ander probleem met de LG OLEDs idd, waar na een tijdje statisch beeld (dus zowel licht als donker) het scherm donkerder wordt gezet om inbranding te voorkomen (ABSL). Dit is uit te zetten in het service menu (alleen toegankelijk met een aparte afstandsbediening of een Harmony Remote - optie IN-START en dan TPC uit te zetten, zie: https://www.avsforum.com/...bl-on-lg-oled-tv.2440714/

Dit werkt uitstekend, maar wel uitkijken door films met veel lichtere scenes niet te lang op pauze te zetten, want ook dan dimt het scherm dus niet meer automatisch en is de kans op inbranden groter.
Mijn oude HTC heeft zo'n ingebouwde infrarood scanner. Daarmee had ik iets van auto-dimming erin uit gezet in diezelfde omgeving, alleen zonder resultaat. Ik neem aan dat dat wat anders was?

Super bedankt voor de link, ik ga het morgen weer eens proberen met deze setting :)
Euhm... bedoel je deze? pricewatch: LG OLED55C7V Zwart

Want dat zijn OLED TV’s. Die hebben juist voor iedere pixel in principe hun eigen lichtbron. Dus net zoveel zones als pixels.
Bijzonder dat je er op een OLED last van hebt, de LG C7 heeft namelijk 8.294.400 dimming zones aangezien er geen backlight is maar elke pixel zelf oplicht geeft.
? Een oled TV heeft dat niet nodig, raar dus dat jij vlakken zou opmerken.
Heeft iemand al opgemerkt dat de C7 een OLED scherm heeft? :+
Maar als het OLED-scherm is, dan kan je daar toch heel geen last van hebben aangezien elke pixel zelf licht geeft?!
Anoniem: 390145
@Astennu2 maart 2021 17:55
Als je kijkt naar de Neo QLED van samsung die krijgt gewoon bijna 800 zones.
Iets groter dan dit scherm maar mag verwachten dat er dan toch wel 500 zones in zitten, dat geeft je wel een voorsprong. Maar ik denk dat algoritme nog belangrijker is dan aantal zones. De Sony H900 met FALD deed het ondanks kleiner aantal zones vaak toch een stuk beter dan de Samsung Q90T.

Moet zeggen dat ik wel uitkijk naar al de miniled ontwikkelingen, de oddysey G9 stond al op mijn verlanglijstje maar zaten vooral met uniformiteit en kwaliteit wat minpunten aan dat ik dacht doe maar niet. Hoop dat miniled de tussenkomst gaat bieden met veel betere local dimming waardoor het kwaliteitsgat naar OLED wat meer gedicht wordt, en aan de andere kant hoge peak brightness hebt en geen inbrandmogelijkheid.
Jr kan een tv niet met een monitor vergelijken.
Samsung heeft inderdaad al langer veel zones in tv's gehad.maar hun monitors hebben er dan 8-16.

Asus en Acer hebben volgens mij wel monitors met 512 zones maar die zijn meteen erg duur.

Iets er tussen in zou ook al prima zijn of in ieder geval 1/4e.
Precies dit. HDR op reguliere monitoren is echt een farce. Ik zit hier met een monitor van ~800 euro waarbij ik het aantal zones op twee handen kan tellen. En dat is dan DisplayHDR600!
Dat lijkt me dus ook de reden waarom samsung deze refresh uitbrengt heh.
Ja inderdaad. Dat is ook echt nodig om goed gebruik te maken van HDR.
Op dit moment is deze techniek een wassen neus vanwege de paar rijen leds boven en onder aan het scherm. Ook wel edge verlichting genoemd.

Een ander probleem wat met microleds goed aan te pakken is, is de slechte helderheids uniformiteit van de curved monitoren op dit moment.
Met name ultrawides hebben er ontzettend last van.
Bij de bochten/ hoeken zie je vaak lichtplekken, daar waar het licht door de buiging niet meer mooi verdeeld kan worden. (niet te verwarren met backlight bleed trouwens).

Met een fijnmazig netwerk van microleds (array, grid of iets dergelijks) zouden beide problemen goed verholpen kunnen worden. Maar toch heb ik ook mijn reserveringen.

Omdat microleds zo klein zijn uitgevoerd, is de lichtopbrengst vaak niet al te best. Wanneer leds op of tegen hun max worden uitgestuurd / belast. Dan zal de helderheid na verloop van tijd zakken. M.a.w. de efficiëntie daalt als gevolg van slijtage.
De logitech K740 toetsenbord is daar een mooi voorbeeld van, al na een paar maanden is de helderheid achteruit gelopen en na een jaar zie je goed verschil tussen het niet gebruikte capslock lichtje en de rest van het toetsenbord.
Met HDR content voorzie ik dus op den duur problemen.
Helemaal als blijkt dat de monitoren ook flink warmer worden door de piekvermogens die ze moeten leveren voor HDR (leds kunnen zeer slecht tegen warmte, met als gevolg meer slijtage).

Qua verbruik zal het denk ik eerder toenemen dan afnemen.
Maar dat hangt weer af van de efficiëntie van de gebruikte microleds.
Het aantal maakt daarbij i.i.g. weinig uit omdat alleen de lichtintensiteit van belang is (vaak uitgedrukt in cd/m2).

[Reactie gewijzigd door CMT op 2 maart 2021 20:35]

Ik voorspel meer dimming zones in het midden van het scherm aflopend naar de zijkanten.
Hopen dat de prijzen van de huidige modellen dan wat afnemen. Ik ben zeer binnenkort van plan een monitor aan te schaffen en de Odyssey serie is zeker een kanshebber voor mijn keuze :)
Als ze dan ook alle bestaande issues met de huidige Odyssey G9 daarin hebben opgelost, en dan ga ik even iets heel controversieels zeggen, door ze daadwerkelijk te testen, dan haal ik direct één.

En zoals anderen al aangeven zijn meer dimming zones nodig. Als het prijskaartje toch niet uit maakt, maak er dan ook full array local dimming van in het niveau van de ASUS PG35VQ met honderden of, doe eens gek, duizend zones.

[Reactie gewijzigd door Vetzak op 2 maart 2021 17:58]

Stel je voor HDR2000 en dan een flashbang in je gezicht 8-)
Dan mogen ze de mensen die de huidige generatie odyssey g9's hebben wel compenseren of een vernieuwd scherm geven. Want wat voor problemen het huidige scherm heeft is echt om niet naar te kijken (heb er zelf 1). Tikkend geluid, af en toe flickeringen, instabiel met sommige games waardoor de monitor ineens crasht, instellingen die teniet worden gedaan, HDR, local dimming zones.
Mocht de volgende generatie er wel beter voor staan, dan wil ik de mijne met liefde omruilen en eventueel wat bijbetalen indien nodig..

Verder is het een goede monitor :)
Ik wacht al zo lang op een platte versie van de G7, of een vergelijkbaar scherm (vooral met hetzelfde paneel). Ik hoop dat ze de problemen uit de vorige versie wat hebben weten te verhelpen, ik kijk er iig erg naar uit.
Ik heb de Samsung Odyssey G9. Ik heb nog zo'n spijt gehad van een aankoop. De monitor is beschadigd geleverd door Megekko is waar Samsung niets aan kan doen. Megekko weigert mee te denken/werken aan een oplossing. De monitor heeft alleen maar problemen. Het ding wordt extreem heet (verbrand mijn vingers aan de USB poorten aan de achterzijde), firmware updaten is goed als onmogelijk. De eerste 2.5 tot 3 uur maakt de monitor een tikkend en krakend geluid. Dit doet het scherm ook +/- 1,5 uur lang als deze uit staat. Samsung geeft aan dat het geen hitte probleem is en dat het tikken en kraken erbij hoort (uitzetten en krimpen van de materialen).

Verder is het onmogelijk te gamen als het scherm ingesteld staat op 240 Hz. Volgens Samsung is mijn pc niet krachtig genoeg, zie onderstaande:

Intel Core i9 9900KF
64 GB RAM
2 x 1 TB Samsung EVO 970 Plus in raid 1
Nvidia Geforce RTX2080 Super en nu de Nvidia Geforce RTX3090

De conclusie van Samsung is "ja het is nu eenmaal zo". Je kan het scherm opsturen om te laten maken, je kunt een offerte krijgen maar alle kosten zijn voor jezelf....... Voor mij dus NOOIT meer iets van Samsung in huis.
Dat is apart, dat jij zo'n scherm hebt en Megekko/Samsung dit niet willen verhelpen. Heb je het scherm niet op tijd teruggestuurd? Want volgensmij heb je gewoon recht op garantie/retentie zodra je een aanschaf doet bij een webwinkel. Daarbij welke manufacture date heeft je monitor?

Tevens heb ik ook de G9 die is gefabriceerd in november 2020. Zelf firmware 1010.2 erop gezet en heb nauwelijks problemen (Wel het scanline probleem bij 240Hz alleen kunnen ze met een firmware update oplossen). Alle problemen die de Samsung G9 op het moment plagen kunnen met firmware updates worden opgelost, behalve de fysieke dingen zoals het 'tikkende geluid (gaat weg over tijd)' en het verwarmen. Vind je het ook gek met zo'n scherm.

Om het tikkende geluid wat te verminderen, kan je eventueel om de zoveeltijd de linker/rechter onderhoek lichtjes inknijpen. Dit maakt namelijk hetzelfde tikkende geluid en is het plastic wat 'uitzet'. Aanvankelijk van enig rondzoeken op het internet, gaat het tikken naar verloop van tijd weg want op een gegeven moment is het plastic als het ware 'uitgehard'.

Het verwarmen heb ik bij de G9 ook wel last van bij heel lang gebruik, dit hadden mijn vorige schermen ook.

Ik zou als ik jou was de fabricage datum even nachecken om te zien of je niet bij de 'slechtere' batches zit.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 3 maart 2021 13:25]

Dank je voor reactie. Ik heb de zaken die aangeeft nagekeken en mijn scherm is gefabriceerd in juli 2020. Het is onmogelijk om de firmware te updaten (de USB port is letterlijk gesmolten). Ik heb dezelfde dat nog een mail gestuurd naar Megekko dat het scherm beschadigd is geleverd. Megekko heeft ruim 1,5 wwek nodig om op de mail de reageren (op andere manier zijn zij niet bereikbaar). Megekko zegt dat het scherm zonder beschadiging is geleverd en dat ik dit zelf veroorzaakt heb. Ze hebben alleen een pixel test gedaan omdat de doos beschadigd was. Er zaten geen kabels bij en ook de vesa mount om het scherm op te kunnen hangen zat niet in de doos. Het antwoord van Megekko......Ja dat moet dan door de koerier gedaan zijn.....Wij gaan niets vergoeden of omruilen. Dan krijg je foto's geleverd waar de meta data uit is gehaald en met een resolutie van 90x90 pixels.....Ik weet niet welke camera nog in dat formaat foto's maar maar het bestaat schijnbaar.

Daarna heb ik weer contact opgenomen met Samsung en 3 keer raden.....De gesmolten USB poort aan de achterkant zijn niet veroorzaakt door het hitte probleem maar door verkeerd plaatsen. De monitor kent namelijk helemaal geen hitte problemen. En Samsung blijft erbij dat mijn systeem niet krachtig genoeg is om te kunnen gamen met een resolutie van 5120x1440 op 240Hz.....Ik weet niet wat voor systeem je dan moet hebben maar daar wil Samsung niet op in gaan.

Ik hoop dat Dell of Philips ook een gaming model van hun 49 scherm op de markt brengen. Dan maak ik met alle plezier een filmpje dat ik op sociale media zal zetten waarin met met liefde dit scherm van 10 hoog naar beneden gooi....Letterlijk €1600 het raam uitgooien en geen problemen meer hebben.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee