DJI brengt FPV-drone uit voor 1349 euro en toont optionele bewegingscontroller

DJI heeft zijn eerste first person view-drone aangekondigd en richt daarmee op consumenten. De DJI FPV wordt geleverd als een complete set met bril en controller voor 1349 euro. Er is ook een optionele bewegingscontroller, die kost 149 euro.

De DJI FPV heeft volgens de fabrikant een gewicht van 795 gram en haalt maximaal 140km/u. In twee seconden accelereert de drone naar 100km/u, bij ideale omstandigheden. De maximale vluchttijd op een acculading is 20 minuten, dat is gemeten bij een snelheid van 40km/u zonder wind.

Op de drone zit een camera die dezelfde 1/2,3"-sensor gebruikt als de DJI Mini 2. Die kan beelden vastleggen in 4k-resolutie met maximaal 60fps en bij 1080p is dat maximaal 120fps. De camera stuurt beelden voor live view naar de meegeleverde DJI FPV Goggles V2, die hebben een 810p-resolutie en framerate van maximaal 120fps. Er is een keuze uit een low-latency-modus met vertraging van maximaal 28ms of een high-quality-modus met vertraging tot 40ms.

De FPV Goggles V2 is een bril die 420 gram weegt en voorzien is van twee 2"-schermpjes met een refreshrate van 144Hz. DJI levert ook een controller mee. Het standaardmodel heeft twee pookjes en lijkt op een gamecontroller.

Daarnaast introduceert de Chinese fabrikant een bewegingscontroller, die heeft één handvat en daarmee is de drone te besturen door handbewegingen. Dat moet het bedienen van de drone gemakkelijker maken voor beginners. Deze optionele controller heeft een adviesprijs van 149 euro. Onder andere The Verge heeft een review van de DJI FPV gepubliceerd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-03-2021 • 17:07

60 Linkedin

Submitter: Daan891

Reacties (60)

Wijzig sortering
Wat ik nergens kan terugvinden (dus ik vermoed dat het niet zo is), is of deze drone dan als eerste een C# classificering heeft/gaat krijgen. Als dat niet zo is vlieg je direct in A2 aangezien hij zwaarder is dan 500 gram, en heb je een uitdaging in 2023... Dat moet toch hoog op de lijst staan bij DJI zou je verwachten want het houdt mij tegen in de aanschaf als er een einddatum aan mijn product bruikbaarheid zit.
Nee, de drone heeft nog geen Cx label. Meer informatie qua indeling in categorie vind je hier: https://www.dronewatch.nl...end-met-nieuwe-fpv-drone/
dank! duidelijk stuk en helaas zoals ik vermoedde. Laten we hopen dat de Mavic3 als hij ooit verschijnt dan wel een C# heeft.
Die kans acht ik een stuk groter, alleen zou dat wel betekenen dat we een eventuele Mavic 3 pas later dit jaar tegemoet kunnen zien.
Je kan de drone dan nog altijd in de A3 klasse of open klasse vliegen. Iets meer restricties maar je mag hem nog wel gebruiken.
klopt, maar 150m van bebouwing en recreatiegebieden blijft er zelfs hier in Brabant verdomd weinig ruimte over om te vliegen en ook nog iets te zien te hebben :)
Ach ja, regels zijn er ook om gebroken te worden. Denk dat je met gezond verstand en veiligheid voor omstanders voorop een heel eind komt. ;)
Ik vraag me dan vooral af wie hier de doelgroep is. Voor vakantie-kiekjes heb ik een DJI Spark (inmiddels gedateerd maar doet t prima voor mijn gebruik) en om mee te klooien een zelfbouw 5", waarbij het bouwen waarschijnlijk net zo leuk was als het vliegen.

Het kan aan mijn (gebrek aan) aanleg liggen, maar die zelfbouw i.c.m. leren FPV vliegen heeft er voor gezorgd dat ik regelmatig met gebroken props, stukken frame, losse kabels etc. na een crash weer naar huis kon. Als dat voor deze ook geldt is het met recht een hele dure hobby.
Ik denk dat ik de doelgroep zou kunnen zijn. Ik ben 35, heb een enorm druk leven en veel te veel hobbies en dronevliegen is er daar 1 van. Eerst met een GoPro Karma een jaar gevlogen, daarna 2 jaar een Mavic 2 Zoom en FPV lijkt me best tof, maar ik heb een aantal eisen:
1: Betaalbaar (en dat is deze, prijs is vergelijkbaar met de Zoom)
2: Eenvoudig (ik heb helemaal geen zin in een enorme leercurve, ik wil starten en gaan)
3: Goede beeldkwaliteit (want uiteindelijk vlieg ik niet voor acro, maar voor de toffe beelden om daarna aan anderen te laten zien)

Wat dat betreft is dit product aardig doordacht. Ik twijfel nog sterk omdat ik eigenlijk mijn zinnen had gezet op een Mavic3 om het cinema deel nog wat verder te gaan uitdiepen, maar dit ziet er toch ook wel erg tof uit.

Kun je met een zelfbouw meer? Ongetwijfeld, maar ik ga nooit de tijd vinden om die te bouwen. Als ik daarnaast de beeldkwaliteit zie die ik dan FPV doorkrijg, dan lijkt me dit een stuk leuker vliegen met een degelijk HD signaal.
Daarnaast vind ik de 20 minuten vliegtijd een stuk prettiger klinken dan de 3 minuten volle bak die je van zelfbouwers hoort.

Belangrijke aanvulling: De pauze-knop en automatische stabilisatie die dit ding heeft ten opzichte van een zelfbouw. Gewoon even kunnen pauzeren als je vrouw wat vraagt of je hond tegen je opspringt en niet direct het maaiveld in ploegen als je jeuk aan je neus krijgt.

[Reactie gewijzigd door Dantius op 2 maart 2021 17:47]

Punt 3 kan ook met zelfbouw. Dji verkoopt zijn fpv setup ook los om op een zelfbouw drone te zetten. Sterker nog, dat bestaat inmiddels al een paar jaar.

20 minuten vliegtuig kan ook met zelfbouw mits je de juiste setup bouwt. Sterker nog, je kunt zelfs veel langer in de lucht blijven dan 20 minuten met de juiste setup.
Als jij hiermee volle bak gaat vliegen ga je ook die 20 minuten niet halen.

Dat laatste wat je zegt kan in theorie ook met zelfbouw al zullen de meeste zich daar niet om bekommeren maar GPS altitude hold kan ook prima met zelfbouw en kan je koppelen aan switch zodat je ongeveer hetzelfde bereikt.

Toch denk ik dat het starten en gaan met deze drone nog best wel eens tegen kan vallen als je de volledige potentie wilt benutten, volledig manueel vliegen. Je kan het opbouwen door eerst in angle mode te gaan vliegen met obstacle avoidance maar dan kan je er eigenlijk net zoveel mee als met een mavic alleen dan met een bril op.

Zelfbouw met GoPro hoeft ook niet per definitie een race drone te zijn die 100km/h+ gaat.

Ik snap je punten maar de kans op crashen is vele malen groter dan met een Mavic en dan kan het best wel eens een heel erg duur geintje worden en is de lol er snel vanaf.

Zoek eens op Cinewhoop zou ik zeggen. Bied niet zoveel mogelijkheden qua snelheid en wendbaarheid als dit maar kan je wel chill fpv mee vliegen en leuke beelden maken. Deze drones hebben ook ducts waardoor je overal tegenaan kan stoten zonder schade.

BTW, er zijn voldoende prima kant en klare 'zelfbouw' drones te koop waar ook DJI z'n digitale fpv systeem al op zit, inclusief de Cinewhoops.

[Reactie gewijzigd door Radiance op 2 maart 2021 18:19]

Deze drone heeft unieke flight modes zoals cruise mode naast sport mode dat idealer is voor meer video freestyle , betaflight en inav hebben dat niet.

Naast concurerend met fixed gopro heeft deze tilted gimbal 4K cam .
Er zijn frames van o.a. Shendrone waar gopro met servo gemonteerd kan worden alleen is dat voor 4” of 3” cinewhoop klasse.

Ik noem deze klasse cine freestyler.

En ja het is nu ook in om endurance freestylers of cruisers te bouwen. 5” of 6” of 7”
Stuk lichter en dan iNav ipv betaflight

Deze drone is er geen directe zelfbouw tegenhanger van.

Daarnaast zijn er ook losse DJI FC etc zelfbouw componenten. Maar dan denk ik eerder aan de flywheel tot grote matrix en pro zelf bouw. En ik denk dat de FC van deze FPV versie software draait dat anders is dan de losse componenten.
En dat DJI zelfbouw eerder kan vergelijken met Ardupilot en iNav

Dus deze drone is kwa features uniek en keuze kwestie van use case en welke trade off je voor lief neemt.

Voor een freestyle endurance drone zou ik voor een lichte frame gaan voor 7” triblade
Met meer pancake model motor voor efficientie rond hoover throttle met meer grotere lipo ipv gopro voor DJI air unit iig stuk goedkoper dan deze drone.
Want de prijs is mij te hoog.

Ik hoop dat nieuwe software voor DJI airunit ook beter inav support krijgt want die nieuwe OSD freatures kan iNav ook wat mee zoals die 3d home markering
Helemaal mee eens. En ik vind de prijs ook nog wel goed eigenlijk. Losse bril kost al €600 en controller die ik nu heb van DJI was ook €300. Dus dan is die drone vrij goedkoop zelfs voor een DJI.

Voor de casual vlieger is dit echt een uitkomst.

Als ze nu de onderdelen die je vaak sloopt ook los verkopen dan is een crash niet eens het einde van je hobby.

Weer briljant product van DJI!
Ook een "zelfbouw" drone kan je almost ready to fly kopen zonder dat je ook maar een soldeerbout nodig hebt. En ook in varianten die een stuk langer vliegen dan 3 minuten.. ..de zelfbouw leercurve komt dan wanneer je je eerste goede crash hebt :) Maar dan kan je tenminste gemakkelijk/betaalbaar een arm, props, motor, esc, etc vervangen.
Verder hoort af en toe crashen gewoon bij fpv vliegen. Deze DJI drone is zeker een stukje safer maar ook hier is het volgens mij nog steeds niet of je crasht maar wanneer. Wat dat betreft is de Verge review aardig realistisch imo. Na even wennen en voorzichtig vliegen ga je al snel gaatjes, bomen, obstakels, etc opzoeken of loopings etc maken. Want dat is wat fpv vliegen leuk maakt.

Zelf zou ik zeggen koop eerst eens iets als een Emax Tiny Hawk 2 ready to fly set. Werkt vanuit de doos (ready to fly) en blijft leuk ook als je later de fpv of een meer traditionele DJI camera drone koopt.
Maar je vergeet dat DJI gewoon geweldige optionele garantie bied op hun producten; namelijk DJI care Refresh
Daarnaast heeft DJI ook "Flyaway coverage" in hun garantie zitten.

Dit zijn zaken wat je met "kant & klare zelfbouw" weer niet hebt.

Ja het kost wat meer maar je kan gewoon als je het hebt, tot 2x drones opgestuurd krijgen binnen een jaar.Ik denk dat @Dantius de juiste gedachte heeft. Ja als je echt super enthousiast bent van FPV droneflying en de tijd, en kunde hebt om te leren hoe & wat (voor wanneer er iets stuk gaat) dan moet je niet bij DJI zitten. DJI hun oplossing is om het zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen die weliswaar de geld ervoor heeft, maar niet de tijd om zich te verdiepen in alles eromheen. En daarbij helpt een dedicated sim-mode en de 3 standen enorm voor die toegankelijkheid. Je kan ook gewoon in "normal"mode blijven hangen wat zo safe mogelijk is en alsnog FPV vliegen, maar dan met alle avoidance sensors en limieten (niet over de kop etc.) in plaats.

Maar als ik de reacties lees; voel ik alsof de FPV doe-het-zelfers een beetje de attitude hebben dat FPV-synoniem staat voor acro en racen. Maar FPV is gewoon "First Person View" - hoe de gebruiker daarmee zijn drone vliegt is up to that person.

Ik snap de "thrill" aspect heus wel om zo snel mogelijk te vliegen, maar voor andere mensen is het hebben van FPV alleen al meer als een beleving. Daar hoeft acro dan niet meteen bij te komen.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 4 maart 2021 02:09]

Nee hoor dat was ik niet vergeten, ik vind "optionele garantie" verre van geweldig. Meer een prijzige extra verzekering. Zo prijzig zelfs dat het ook eigenlijk niet nodig is met "kant & klare zelfbouw". En verder heb ik acro of racen bewust nergens genoemd, dat is een stuk extremer dan wat ik hier bedoelde.
Ik vind hem er wel bruut uitzien en ben zeker benieuwd naar de prestaties, maar kan je voor dit bedrag niet veel beter zelf een fpv drone bouwen?
Deze drone en een zelfbouw drone hebben ook niet hetzelfde doel. Zoals Tommy Ummagwad heel mooi zei, Mavic drones zijn een camera die toevallig onder een drone hangen, zelfbouw zijn drones waar toevallig een camera op zit.

Het een gebruik je als camera, het ander om mee te vliegen. Dit zit daar een beetje tussenin.

Je moet niet verwachten dat je hier full acro mee kan gaan stunten. Het kan wel maar het is er niet voor gemaakt. Een zelfbouw drone daarin tegen is hier wel prima voor geschikt. Onderdelen zijn relatief goedkoop en de boel is vrij makkelijk te repareren. Dat zal met deze fpv drone niet het geval zijn.

DJI neemt je hier wel aan de hand mee om te leren fpv vliegen waarbij je met een zelfbouw drone direct in het diepe gegooid wordt al kan je dat afvangen door eerst een paar uur te gaan oefenen in een simulator.

Ik persoonlijk zie hier niet echt voordelen ten opzichte van mijn zelfbouw drones, bijna alles wat dit ding kan, kan ik ook met zelfbouw en vaak ook beter.

En vergis je niet, als je met DJI z'n fpv systeem gaat vliegen op een zelfbouw drone inclusief premium controller met een RC link die dezelfde
of meer range biedt als dit systeem en een GoPro zit je ook al gauw aan, zo niet over, dit bedrag. Je hebt dan echter wel veel meer keuze en vrijheid en de reparatiekosten zullen aanzienlijk lager zijn.
Maar een hoop geld gaat in het videosysteem zitten. Ga je voor oldskool analoog en voor een clone GoPro, dan kan je makkelijk 800 euro van af trekken. OK, je vliegt niet met een HD systeem, maar de resultaten die je er mee behaalt kwa footage zijn ongeveer hetzelfde.

Sowieso, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen, is mooie footage net zo goed skill gebonden als gear gebonden. Als je niet goed kan vliegen maakt het toch niet zoveel uit voor welk systeem je gaat. :P
Ik ben het helemaal met je eens dat zelfbouw aanzienlijk goedkoper kan dan het lijstje dat ik schets maar om iets vergelijkbaars zelf te bouwen als deze kant en klare drone van DJI zul je toch wat dieper in de buidel moeten tasten. Mijn Mini 2 maakt aanzienlijk mooiere footage dan de Chinese action cams en analoog met dji fpv vergelijken is niet helemaal eerlijk natuurlijk.

DJI z'n digitale systeem is toch wel de grootste innovatie die de fpv scene ooit gezien heeft wat mij betreft.

Wat de skills betreft sla je de spijker wel op de kop inderdaad en ik denk dus wel dat deze DJI drone daarbij kan helpen met z'n assisterende vlieg modus voor beginners. Voor de doorgewinterde fpv vlieger heeft deze drone geen toegevoegde waarde. Zoals ik al aan gaf kunnen onze zelfbouw drones hetzelfde zo niet meer maar dat hoe ik jou natuurlijk weer niet uit te leggen. :P
Je kan er gewoon acro mee vliegen maar uiteraard met 800gr vlieg inertia.
Dat is capriolen uithalen in klasse zoals bij DRL racer die extra zwaar en groot zijn om de felheid er uit te halen. En makkelijker te volgen als omstanders
Het is dus wat voor freestyler ben je. Smooth dan kan het ook wat zwaarder zijn.
Fel dan liever wat lichter .

Dit is een 800gr freestyler bij zelfbouw kan je dan kiezen voor een 6” met wat dikkere lipo voor smooth style .
Andere vind agility belangrijker close proxi stunt en gaat voor 500gr 5” met naked gopro
Niet iedereen heeft de skills om er zelf 1 te bouwen.
Het is moeilijker dan een PC bouwen. Maar als je een klein beetje kan solderen en een guide volgt ben je zo klaar.
Ja klinkt allemaal leuk, maar ik wil het helemaal niet zelf bouwen. Ik koop liever iets out of the box wat gewoon werkt. Dat het dan duurder is, ok prima!
En dan ben je er nog niet. Skills om te bouwen is 1, skills om goed te kunnen vliegen is een 2e.

Ik kan uit ervaring vertellen dat het bouwen van een drone uiteindelijk makkelijker is dan het vliegen van een drone (acro mode).
De reden voor zelf bouw is het hoge risico van kapot vliegen met aggressive freestyle capriolen.
Met net geen 800gram is het zware freestyler met nogal hoge inertia vlieg style.
Gezien durability van deze erg ruk is. Is niet voor de high risk felle freestyle.
Maar meer voor smooth en save werk. Dus geen bando en al helemaal niet racen.

Voor het casual smooth freestyle.
Daarnaast heeft het unieke modes waar je heel smooth mee kan vliegen en cruise mode. Dit is uniek en mogelijk ook het interessant voor beginnende freestylers of cinefreestyle .
Naast dat het ook modes heeft om zoals elke DJI drone te vliegen.
Alleen dan beperkte door pitch only gimbal FPV

Ook mooi dat Home gewoon in 3d in OSD ziet.
Maar daarmee beantwoord je niet de vraag, want wat nu als iemand wél de vaardigheden heeft om er zelf eentje te bouwen, kan je dat voor dit bedrag dan niet beter doen?
Zie mijn post hieronder. Ze hebben beide een ander doel. Zelfbouw is met een setup waarmee je net zo veel bereik hebt en het digitale fpv systeem van DJI en een GoPro niet goedkoper. Het zal wel goedkoper zijn om de boel te repareren na een crash en het zal een heel stuk steviger zijn dan deze drone.
Dat klopt niet. Ik weet niet hoelang je al in de FPV scene zit, maar wat je zegt is niet waar. Dat is waarschijnlijk ook waarom je gedownvote wordt (en terrecht). Je kan gewoon een (naked) GoPro 6 op je FPV quad zetten en je bent maximaal 1.3K kwijt, wil je nog een top of the line reciever (crossfire) dan zit je met 1.4K ruim. (met het digitale systeem van DJI). Dus nee, wat je zegt klopt niet. Deze set is op elk vlak duurder, aankoop, reperatie, ..

Kennelijk de prijzen vergeten van batterijen? Ja batterijen zijn optioneel, kiest ieder voor zich maar met 1 batterij kom je nergens.Voor € 150 per batterij haal je lekker 8-10 lipo's voor een zelfbouw drone.
Ik vlieg inmiddels al een jaartje of 6 fpv.
Ik wil best de rekensom met je doornemen maar dan kopen we wel gewoon alles via Europese shops en niet in China oké?

DJI FPV Goggle: 569
Caddx Vista: 159
GoPro Hero 8: 349
TBS Source One: 34,95
TBS Tango 2 (niet pro): 175
TBS crossfire nano SE: 33,95
Dinogy 6s 1300mah lipo: 26,95

Nu zitten we al aan de 1347,85 maar hebben nog geen stack en motoren en gereedschap om de boel in elkaar te sleutelen. Got the point?

De uiteindelijke reparatiekosten van een zelfbouw drone zullen velemalen goedkoper zijn dan de DJI maar de start up kosten zijn echt niet goedkoper dan deze setup en dan gebruik ik hier nog een goedkoop frame en een redelijk goedkope lipo.

Als jij mij trouwens nog een link kan geven voor goede lipos rond de 18 euro in Europa dan zie ik die graag tegemoet. Kan ik er direct een zooi bestellen voor het nieuwe seizoen. ;)
En nee, ik hoef geen Ovonic of CNHL, ik wil wel een góéde lipo.

[Reactie gewijzigd door Radiance op 2 maart 2021 18:49]

Got the point? Jazeker, maar las je mijn punt ook? Je vergelijkt top of the line spul met een instap in FPV. Een radiomaster met Crossfire module doet net zo goed zijn dienst en is goedkoper, tuurlijk is een Tango II beter (ben ik met je eens) maar dat is hier iets niet wat de vergelijking maakt. Deze drone is geen top of the line spul, dat weet je ook. Alsook, de camera kwaliteit van deze komt totaal niet in de buurt van een GoPro hero 8 (vandaar haalde ik een 6 aan met eventueel realsteady), snap je mijn punt? Wat je nu doet, is appelen met peren vergelijken omdat je statement niet klopt.. Je kan gemakkelijk je hele lijst € 200 goedkoper maken, doe daar een goede stack bij en je zit idd op € 1350, dat is volgensmij dezelfde prijs als deze drone? Met meer, goedkopere batterijen, beter onderhoud.. Dus nee, deze drone is niet goedkoper. Dat is wat ik je wil zeggen.

Trouwens off topic, als je CNHL slecht noemt en Dinogy aanraad dan heb ik m'n grote twijfels bij je 6 jaar FPV ervaring. Maar goed, lipo merken is altijd een persoonlijke aanrader van iedereen.
Grappig, je weet dat de beeldsensor van de 8 en de 6 hetzelfde zijn toch? Daarbij is 2e hands producten kopen niet helemaal eerlijk tegenover de aanschaf van een nieuw product en de Hero 6 wordt al een tijdje niet meer nieuw verkocht. Daarbij heeft de DJI dezelfde camera erop als de Mini 2, 4k 120mbit op 30fps. De Hero 8 doet sowieso al minder mbit, 100, maar heeft inderdaad een grotere sensor dus wat beter in low light en heeft wat meer opties. Grappig trouwens dat je over RSGO begint, kost je ook weer 99 euro hè. ;)

Een Radiomaster met Crossfire is ook 175 euro. Daarbij nam ik de Tango vanwege dezelfde formfactor als er DJI remote. Maar goed, dan nemen we die nieuwe Jumper met Crossfire. Dan bespaar je inderdaad 35 euro.

Mijn statement was overigens helemaal niet dat deze DJI goedkoop is, ik beargumenteer alleen dat als men met DJI Digital FPV en een RC link welke de ook 10km kan halen (en verder) met een HD cam opstart kosten al gauw hoger uitvallen dan deze setup.

Tuurlijk kan mijn lijstje een stuk goedkoper, helemaal mee eens. Maar dat gaat je niet lukken als je DJI digital fpv wilt vliegen wat dit ding ook doet en dan zul je een GoPro moeten verruilen voor een goedkope Chinese action cam met beeld welke weer minder is dan de DJI drone.

Grappig trouwens dat je zelf over appels en peren begint want volgens mij gaf ik in beide reacties al aan dat zelfbouw en deze drone een compleet ander doel voor ogen hebben.
Ik probeer alleen duidelijk te maken dat als je iets wilt vliegen wat qua range en beeld, zowel opname als fpv feed, wilt vliegen dat in de buurt komt van deze DJI, de opstart prijs nogal eens tegen kan vallen.

Ik vind het ook jammer dat je direct zo op de man moet reageren en mijn ervaring in twijfel trekt terwijl je mij niet kent. En dan ook direct zo sarcastisch in je eerste comment en maar even benadrukken dat het terecht is dat ik een down vote heb gehad. (Is inmiddels al weer een plusje zie ik 8-) ) Jammer....ik had op Tweakers toch wel een meer volwassen reactie verwacht van een mede fpv vlieger.

Oh en de Dinogy lipo was de eerste die ik zag op Droneshop om maar even iets op het lijstje te zetten wat goed en snel verkrijgbaar is in Nederland. CHNL vind ik inderdaad geen fijne lipos, ze gaan bij mij snel stuk. Snel slechte interne weerstand en snel dode cellen met de Ministars. Ik vlieg eigenlijk altijd GNB en heb pas wat iFlight Fullsend gekocht om eens te proberen. In de recensie van RCschim kwamen die er aardig uit. Maar zowel GNB als de iFlight, beide niet te krijgen in de EU, zijn al duurder dan de 18 euro per lipo die jij aanhaalt. (150/8)

[Reactie gewijzigd door Radiance op 2 maart 2021 19:44]

Om maar even in te breken in jullie discussie (die ik overigens erg interessant vind). Maar dit is exact waarom ik in deze keuze dus voor de DJI zou gaan in plaats van zelfbouw. Je geeft aan dat als je alles zelf bouwt, je wel 200 euro kunt besparen.....

dan moet ik met losse lipo's en een balanslader gaan werken (ik weet niet of dit inmiddels beter is geworden, maar 10 jaar geleden met lipo's modelgevlogen (dus ik heb mijn bouw en reparatiedagen gehad) en dat was enorm veel gedoe met instellingen en altijd laden onder toezicht in een metalen box want oh oh die lipo's waren instabiel.

dan moet ik alles zelf in elkaar zetten

Maar vooral: dan word ik direct in het diepe gegooid. Dus ja, de DJI zal bij een crash meer geld kosten. Maar voordat ik daar ben heb ik beginner mode uitgespeeld om aan de bril te wennen. Heb ik sport mode uitgespeeld om aan banking te wennen en de snelheid van het apparaat. Heb ik geproefd aan manual en pas op dat moment ram ik hem wellicht een keer de grond in of tegen een boom.

Mijn punt, voor een beginner in FPV is dit veel eenvoudiger dan zelfbouw, en uiteindelijk in start-up kosten nauwelijks duurder. met het voordeel van garantie van de fabrikant dat alles werkt zoals bedoeld. Wat mij betreft bewijzen jullie hiermee beiden het nut en de financiële waardigheid van dit product.

Tenzij je zelf bouwen leuk vindt, of volle bak acro wilt gaan doen, dan moet je natuurlijk naar custom made. Maar dat is het mooie aan hobbies :) iedereen kan ze inrichten zoals hij/zij zelf het prettigst vindt. Sterker nog, misschien is dit voor mensen die anders nooit aan FPV hadden durven beginnen wel de opstap naar een extremere zelfbouw.
heb je dan mogelijkheid tot 28ms latency met 144hz update ?
Ik denk het niet, en dat is heel belangrijk voor drone races, de lager de latency deste beter. Analoog is natuurlijk sneller maar de kwaliteit is gewoon slecht.
I was zelf bezig met Rasberry PI's en oculus rift, om een low latency 720P/60hz over te zenden. Kwam best ver < 50msec. Maar door dat FPV niet meer mocht ben ik er mee opgehouden.
Jazeker als je de v2 goggle gebruikt welke met deze drone meegeleverd wordt.
De v1 goggle heeft 120hz schermen maar wordt niet meer geproduceerd dus als de oude stock weg is kom je automatisch bij de v2 goggle met 144hz schermen en iets hogere resolutie uit.

Ik vlieg nu zelf een half jaar met de v1 goggle en in low latency mode zit ik meestal rond de 23ms op 50mbit en de feed is dan 720p 120fps.

Wat trouwens wel noemenswaardig is van deze kant en klare drone is als je 4k wilt opnemen je alleen in hight quality mode kunt vliegen waarmee je rond de 40ms latency uitkomt.

De goggles die zelfbouw vliegers gebruiken en deze is exact hetzelfde.

Misschien dat DJI middels een firmware update nog wat fancy dingen toevoegd aan deze drone en de goggle weten we nog niet maar in principe is hun fpv systeem exact hetzelfde op deze drone als op een zelfbouw drone.

De latency van de RC link welke we hierboven bespreken, TBS Crossfire, is sowieso al lager dan die 23ms dus die is niet van invloed in de totale latency.

En fpv is trouwens sinds de nieuwe regels legaal mits je een spotter hebt en een VLOS behoudt.
Mooi moment om de hobby weer op te pakken? :)

[Reactie gewijzigd door Radiance op 2 maart 2021 21:48]

Ah ja precies. Dat dacht ik al, je moet dus Line Of Sight vliegen :(. Dus moet je een spotter hebben.
Weet jij trouwens of het verschil tussen 25 en 700 mw heel erg is voor de video kwaliteit? Of is 700 mw verboden in NL en EU? (https://www.youtube.com/watch?v=uZpQwNiHaVA)
Ook jammer dat de controller volgens mij geen acro mode ondersteund (linker pook staat in het midden)?

Dus weet niet of dit snel een succes wordt, ziet er wel erg mooit uit. In Amerika denk ik wel, omdat het daar wel is toegestaan.
Die Line of Sight kan je natuurlijk met een korrel zout nemen maar iemand hebben staan als spotter om de omgeving in de gaten te houden is geen overbodige luxe. Wij breken de regels ook hier en daar maar veiligheid voor mens en dier staan wel voorop als wij ergens vliegen.

Meer dan 25mW uitzenden is inderdaad verboden maar dat is dus een van die regels die we wel eens breken. Op 25mW valt er prima te vliegen overigens en als er niet te veel obstructies in de omgeving zijn kan je er ruim voldoende afstanden mee bereiken binnen de VLOS van je spotter. ;)

De center spring van de remote kan je verwijderen door een schroefje op de achterkant wat losser te draaien. In de RC wereld is dat vrij normaal dat een remote dit kan ik eventueel van mode 1 (thottoe rechts) naar mode 2 (throttle links) te kunnen wisselen. Full acro is hier dus gewoon mogelijk met een niet throttle stick die zichzelf niet centreeert.
Ik denk dat het erg lastig word. Vliegtijd van 20min is toch wel best bruut. En voor een HD systeem heb je op het moment eigenlijk alleen nog maar DJI. Je kan ook een los HD-systeem van DJI kopen, maar dan ben je ook weer 500 euro verder volgens mij.
Nou nee dat is hoveren, ga stunten dat wordt het drastisch minder.
Racers halen in stabelised mode ook 5 minuten. In acro en race net die 2 minuten.

Mijn 1st drone als ik op Rec druk kost het ook wat vliegtijd.
Dji geeft dan ook op onder wat voor condities 20min gehaald worden.
als je vanaf 0 begint en zelf bouwt ben je minimum evenveel kwijt, zo'n 1300€ a 1400€:
controller: 150€
dji fpv goggles: 600€
camera caddx vista: 160€
frame, FC, ESC, motors: 200€
batterijen voor 20min vliegen, 4 stuks: 100€
batterijlader: 100 €
soldeerbout, gereedschap: 50€

Die bril ga ik wel kopen want ik wil al langer digitaal gaan , maar de fun ligt hem in het zelf bouwen voor mij
Ik zou het nooit aanraden want je crasht sowieso binnen de eerste 3 vluchten wel is en dan kan je het niet maken
Je kan ermee save smooth freestyle doen en crash risiko laag houden. Meer als cine freestyler. Als meer wilt is freestyle tank beter hoge durability en ook stuk lichter. En dan is zelfbouw betere keus als vaker crash door hogere risiko vliegen.
Ik lees het nergens in het artikel, maar volgens de nieuwe Europese regels mag je hiermee toch niet 'gewoon' buiten vliegen? Alleen op privé terrein/binnen?
De voorwaarde is dat je altijd VLOS (Visual Line Of Sight) met je drone hebt om te mogen vliegen, mag je dit als piloot ook overdragen aan een waarnemer om zo toch te mogen vliegen?
Je mag hiermee gewoon buiten vliegen mits je 150 meter bij bebouwing, wegen, spoor en mensen uit de buurt blijft en een spotter hebt die de drone constant in het zicht heeft. De VLOS dus. Deze drone zal in de A3 klasse gaan vallen als het CE keurmerk verplicht wordt, dezelfde klasse als zelfbouw.
Met waarnemer mag je gewoon FPV vliegen.
Ja daar stoor ik me ook altijd aan bij dit soort artikelen. Dat wordt even stil gehouden maar er wordt subtiel een plaatje bij gezet met iemand die er als een zoutzak bij staat. Ik vlieg al jaren fpv en juist om die reden ben ik er afgelopen jaar maar een beetje mee gestopt. Vaak vlieg je toch alleen of met een andere FPV piloot.
Al heb ik een hoop positieve reviews gezien op de grotere drone kanalen op YouTube, geloof ik niet dat dit een mega groot succes wordt voor een echte (of beginnende) fpv liefhebber. Als je ziet hoe fragiel het model is in vergelijking tot een 5 inch carbon fiber frame, kan hij het nooit goed volhouden bij meerdere crashes.

Daarintegen zou het wel aantrekkelijk kunnen zijn voor iemand die geen interesse heeft in echt FPV vliegen, maar wel een actie shot wil zonder veel moeite.
Of iemand die wel echt interesse heeft in FPV vliegen, maar niet in drone racen of acro...
Maar de hamvraag is natuurlijk: zal hij verplichten dat je je registreert bij dat Chinese bedrijf en je halve ziel eraan verkoopt, op straffe van het blokkeren van alle functionaliteit?

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=dtqBbaVNI0c

Het is natuurlijk makkelijk dit te roepen bij ieder nieuw DJI product, maar feit is wel dat ze zichzelf van hun ware aard hebben laten zien met dat soort kutgeintjes. Dus ze verdienen het dat potentiele klanten van hun producten op dit soort praktijken worden gewezen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 3 maart 2021 10:10]

@1:03 - op een roeibootje een VR-bril op doen is wel de manier om in het water te donderen... :+
of next level zeeziek te worden :)
Duur speelgoed voor een hobby waar crashes toch nog regelmatig voorkomen...
just... W o W
Ik mis de functie van dit apparaat. Is dit nu sport geworden of nog altijd opnemen van beeld!?
Ik denk dat deze YouTuber het heel goed uitlegt.
https://youtu.be/u6qHxXiLPHM
Tommy (Ummagwad) is al jaren een van de betere fpv piloten en innovatief bezig om fpv te combineren met het schieten van mooie beelden ipv het sport aspect.

Deze drone focust zich meer op mensen die mooie (actie)beelden willen schieten maar ook meer vrijheden willen hebben dan ze met een Mavic hebben maar niet de skills hebben om full acro fpv te vliegen of de tijd en/of zin hebben om zich te verdiepen in zelfbouw.

Ik zou hier niet mee voor de sport vliegen omdat hij daar veel te fragiel voor is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee