Onaangekondigde DJI Air 2S-drone ligt in schap Amerikaanse winkel

De nieuwe DJI Air 2S-drone is verschenen in de schappen bij een Best Buy in het Amerikaanse Hickory, North Carolina, voordat deze drone officieel aangekondigd is. De Fly More combo lijkt te komen met een nieuwe controller en twee accu's voor 1299 dollar.

De Air 2S is de opvolger van de Mavic Air 2, en DroneDJ vermoedt dat DJI de drone deze week uitbrengt. Amerikaanse retailers hebben de drone al sinds 4 april in huis, en de Best Buy-winkel in de Amerikaanse stad Hickory heeft de drone in de schappen gelegd.

In de foto's, die een Amerikaanse dronepiloot maakte volgens DroneXL is te zien dat de Air 2S er iets anders uitziet dan zijn voorganger, met extra sensoren aan de voorkant. Op de foto's is te zien dat de drone een 1-inch CMOS-sensor heeft en en komt met ADS-B AirSense detection. Dat laatste is nuttig, want daarmee kan het vliegtuigen en andere vliegende objecten met ADS-B aan boord herkennen en waarschuwen als de drone te dichtbij komt. De functie zit ook op de recent uitgebrachte DJI FPV-drone.

Eerder werd al meer bekend over de DJI Air 2S, zoals dat deze een verbeterde camera zou hebben vergeleken met de Mavic Air 2 van vorig jaar, met een 1-inch 20-megapixel sensor. Dat is een lagere resolutie dan zijn voorganger, die een 48-megapixel 1/2-inch sensor heeft, maar omdat de sensor groter is, zou deze in theorie toch beter moeten zijn, vooral bij weinig licht. Volgens Drone DJ moet de Air 2S werken met de nieuwe FPV-bril van DJI, de V2 Goggles en met de Motion Controller die voor de DJI FPV werd gemaakt.

De bekende DJI-leaker OsitaLV deelde zondag bovendien dat de Air 2S een bereik heeft van 12 kilometer, 31 minuten op een 3500mAh-accu vliegt en filmt in 5,4K met 30fps, 4K 60fps of 1080P 120fps. TechnikNews stelde vorige week bovendien dat de drone zijn Mavic-merknaam verliest en dus gewoon de Air 2S gaat heten, verbeterde ActiveTrack krijgt voor het automatisch volgen van personen, dat de drone ondersteuning krijgt voor de low-latency OcuSync 3.0-standaard en 30 gram zwaarder is dan zijn voorganger. Mensen die de Air 2S hebben bemachtigd bij de Best Buy kunnen hem nog niet gebruiken. De drone werkt pas zodra DJI de app voor de Air 2S live heeft gezet en dat gebeurt pas op de dag van release.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

12-04-2021 • 10:00

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
16
2
2
26
Wijzig sortering
Specwise super mooi, maar wederom geen CE merk betekend dat deze vanaf 2023 alleen in de Open A3 catergorie gevlogen mag worden :'( Dat betekend 150m afstand houden van praktisch alles. Dan is er weinig meer aan. Ik gebruik een drone als aanvulling op mijn landschaps- en portretfotografie dan is 150m afstand niet werkbaar. Blijf ik toch nog bij de Mini 2 die een soepelere wetgeving heeft en ook na 2023 in A1 mag blijven vliegen zonder CE merk.
Een CE-markering en een Cx markering is niet hetzelfde. Ik vermoed dat je hier dus spreekt over de Cx markering.
er staat tog een "C E" logo op de stikker op de achterkant?
Dat is de Chinese export markering

https://support.ce-check....-Fake-Chinese-Export-Mark

NVM volgens mij heeft @TheVivaldi gelijk

[Reactie gewijzigd door lasharor op 12 april 2021 13:26]

China export is een grap die zijn eigen leven is gaan leiden. De afstand tussen de C en E maken geen verschil uit. Indien het logo niet volledig volgens de voorschriften is maar sterk onmiskenbaar gelijkt op het CE logo ben je sowieso aansprakelijk voor de CE conformiteit.

https://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2007-5938&language=EN
Je haalt je eigen argument onderuit, want op die site is heel duidelijk te zien dat CE van China Export dicht op elkaar staat en CE van de EU niet, en op de foto van de doos in het artikel staat het logo juist uit elkaar. Dus geen China Export.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2021 13:50]

die 2 worden idd vaak door elkaar gehaald.

Op het eerste oog kan je vaak niet snel zien of het "CE" of "C E"
Die ken ik nog, Hilarisch, die "Chinese Tex de wit" geweldig
Volgens de link moet de E beginnen in de cirkel van de letter C.
En hier staan ze daarvoor precies te ver uit elkaar.
Misschien gewoon een nieuwe variant van het China Export symbool?
Ik heb deze discussie nooit begrepen.

CE-certificaten zijn self-sgined, of hoe dat ook heet: iedere fabrikant mag het zelf op zijn artikelen zetten, maar daar zitten verplichtingen aan met betrekking tot veiligheidsvoorschriften. Op het moment dat er iets gebeurt, moet de leverancier laten zien wat hij gedaan heeft om de veiligheid te garanderen. Zonder CE-keurmerk mogen bepaalde producten echter niet eens in de EU verkocht worden. Dus:
 • Als je het middels een importeur in de EU koopt dan moet het product aan CE-voorwaarden voldoen, anders is de importeur verkeerd bezig. Of het logo er nou op staat of niet is dan niet relevant, de importeur is verantwoordelijk.
 • Als je het zelf importeert ben je zelf importeur. Je bent dus ook zelf aansprakelijk, of er nou een logo op staat of niet.
Met bovenstaande veronderstellingen denk ik niet dat het uitmaakt hoe ver de letters uit elkaar staan.
Als je naar die stikker kijkt lijkt het eerder op een CE dan "China Export".

De spacing tussen de CE en veel groter dan je in de China export hebt.

Als ik kijk lijkt de C zich helemaal rond te kunnen vormen voor de bij de E uit komt, iets wat één van de kenmerken is van het Europese CE.

Daarmee wil ik niet zeggen dat het echt een CE is maar het komt niet overeen met het Chinese Export logo wat overal geplaatst is.
CEx rating is wat anders voor drones.
Of dit met terugwerkende kracht ingevoerd kan worden is nog een groot vraagteken.
https://www.heliguy.com/b...spective-ce-class-marking
Precies! En de afstond van de letters doet ook vermoeden dat het daadwerkelijk om CE gaat en niet China Export.
Dit is natuurlijk een doos ontworpen voor de Amerikaanse markt. Wacht even af totdat de aankondiging van DJI er is. Kan me niet inbeelden dat ze zich niet in orde zouden wensen te stellen met de nieuwe EU wetgeving.
Dat lijkt mij deels stug. Op de foto is nog leesbaar de tekst 'waarschuwing' naast nog diverse andere talen staat ook Nederlands dus al op deze doos. Overigens is er op het plaatje ook een CE keurmerk zichtbaar.
Ik hoop dat dit ontbreekt omdat dit de US-variant is.
Stiekem hoop ik toch dat DJI eindelijk die CE keuring gaat toepassen op nieuwe toestellen.
Als ik dan lees dat ze dit met terugwerkende kracht door middel van een 'upgrade' willen doen op bvb. de Mavic Pro 2, dan snap ik niet waarom ze het bij deze toestellen niet van dag 1 doen.
Deze is zo ie zo te groot voor A1
Formaat heeft niets te maken met de categorieën. Gewicht wel.
https://www.easa.europa.e...pen-category-civil-drones
C0 < 250g A1
C1 < 900g A1
C2 <4kg A2
C3 < 25kg A3
C4 < 25kg A3
Zelfbouw drone A3

Vuistregel is, het nummer van de C rating correspondeert met de catergorie. Wanneer er geen corresponderend nummer is, dan het dichtstbijzijnde nummer (C0-->A1 C4-->A3)
Zoals ik het lees niet.
Deze is te zwaar voor een C0 markering, maar kan perfect onder een C1 vallen (als de drone aan alle vooropgestelde voorwaarden voldoet), wat er voor zorgt dat je ermee als A1 zou kunnen vliegen.
Dit is inderdaad balen.. Die markering komt totaal niet van de grond in de EU. Stel dat ik upgrade, neem ik wel weer een risico.
Ik meen dat DJI al heeft gemeld nog geen CE Labels aan drones te hangen, omdat naar verluid de criteria nog niet 100% helder zijn. Hoe het ook zij, het is de reden dat ik mijn aankoopplannen voorlopig in de ijskast heb staan. Overweeg een Mini 2, maar wil eigenlijk wachten totdat er een "Air-klasse" drone is met een CE-label en dan maak ik dan wel een keuze.
Bizar dat de functionaliteit van het apparaat afhangt van een app....
Als DJI om wat voor reden dan ook de stekker uit de app trekt, dan zit je met een dure baksteen.
Alleen al om deze reden zou ik dit apparaat nooit kopen.
De Mavic kan je gewoon laten vliegen zonder app.
Als DJI om wat voor reden dan ook de stekker uit de app trekt
En heb je deze risico niet met heel veel producten?
in iedere geval is DJI gigantisch aan het groeien, en zou het de domste actie ooit zijn om de stekker uit de app te trekken.
Tevens krijg je via de app gigantisch meer data van je drone, en dit is zonder internet.
Volgens mij is dat onjuist, alle drones van DJI moeten toch geactiveerd worden, wat alleen maar mogelijk is via de app?
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar voor bijna alle drones is er volgens mij al een alternatieve app beschikbaar, bijv. Litchi.

Hiermee kun je volgens mij ook zonder de activatie vliegen. maar pin mij hier dus niet op vast
1 maal internet ( dit kan ik mij niet herinneren trouwens) en daar na niet meer, zou wat zijn, dat je in het grootste deel van IJsland niet kan vliegen omdat er geen internet is.
Uitgerekend bij drones is het juist logisch, aangezien je je drone niet zomaar de lucht in mag kunnen sturen waar er een vliegverbod is bijvoorbeeld. Maar goed, als Apple de stekker uit IOS trekt is je iphone een dure baksteen. Zo kun je je overal zorgen over maken maar het is een heel onwaarschijnlijk scenario.
Bij Apple is dat mogelijk ook zo (hebben deze na een factory reset geen activatie nodig? geen idee, heb geen Apple spullen), maar Android heeft daar geen last van. Als Google daar de stekker uit trekt blijft hij gewoon werken, de fabriekfunctionaliteit blijft gewoon werken en je kan prima een factory reset doen enzo.

Het is wel eng dat steeds meer gekoppeld verkocht wordt waarbij dingen niet meer werken als de achterliggende clouddienst stopt.
Er is een nieuwe versie van de app nodig die met deze drone kan communiceren. Van zodra die app versie er is, is het niet zo dat DJI deze zomaar weer onklaar kan maken. De app bestaat dan eenmaal.
Ik vind het vrij logisch dat ze het laten afhangen van een app? Scheelt namelijk een hele hoop kosten omdat de controller een stuk minder moet bevatten (scherm, processor, verplichte vlucht restricties etc). Ook kan je gelijk alles opslaan op je mobiel.

Dit is een budget model.
Extra risico is dat DJI nu op de entitylist staat, dus ik weet niet hoe het zal zijn in de nabije toekomst betreft app updates en legaliteit in het algemeen bij een DJI drone. Vooral bij een drone hebben ze al snel veel argumenten om het te verbieden om de nationale veiligheid te beschermen.

https://www.nu.nl/tech/60...jst-verenigde-staten.html
https://www.volkskrant.nl...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.pocket-lint.c...d-alles-wat-je-moet-weten
Ben benieuwd naar de definitieve specs, maar wel een leuke opvolger misschien voor mijn Phantom 4 Pro..
Mooi.. wilde net een nieuwe kopen..!
Nieuwe drones uitbrengen in Europa zonder Cx label is vrij nutteloos.
Zeker voor deze drone als die 30 gram zwaarder is als zijn voorganger, dan weegt die 600 gram waardoor je hiermee alleen meer in Open A2 of Open A3 subcategorie mee mag vliegen. Dit zal dan inhouden dat het voor de meesten onder Open A3 Subcategorie gaat vallen (vermits geen A2 examen gedaan). Dus 150m afstand houden tot woon-, handels-, industrie- en recreatiegebieden en 50m van mensen.
Hou er rekening mee dat dit een doos voor de Amerikaanse markt is. De kans bestaat dus wel degelijk dat de doos voor de Europese markt er anders uitziet.
Daarenboven maakt het eigenlijk ook niet uit wat er op de doos staat, de Cx markering moet hoe dan ook op de drone zelf aanwezig zijn. (Los van het feit dat het marketinggewijs nonsensicaal zou zijn deze markering niet op de doos te zetten, natuurlijk.)
Een C1 drone kan, voor zo ver ik weet, perfect in A1 gebruikt worden, er vanuit gegaan dat DJI hier geen drone zonder Cx markering nieuw in de markt brengt.

[Reactie gewijzigd door KriVaDesign op 12 april 2021 13:02]

Hun FPV drone heeft ook geen Cx markering gekregen.
Maar dat was net mijn punt, ik zou echt niet snappen als ze nu nog een nieuwe drone zouden uitbrengen zonder dat label, want dan valt alles boven de 500gram sowieso in categorie Open A2/A3.
Dat kan uiteraard alsnog komen, maar op de foto zijn diverse talen herkenbaar, waaronder de tekst 'waarschuwing' in het Nederlands. Lijkt mij dus gewoon een internationale doos incl EU.
Dat had ik initieel over het hoofd gezien.
Te zien aan de doos echter, zou het me niet verbazen dat het gedeelde waar de FCC en CE keurmerken op staan een sticker is, die eventueel wel aangepast kan worden voor de EU markt. (ten minste, dat hoop ik)
Heb zelf de mavic air 2 maar ik zie geen reden om een nieuwe aan te schaffen.
Beeldsensor is wel mooi maar rechtvaardigt het niet plus vindt die sensors echt verkeerd geplaatst maar smaken verschillen
Zou er graag een willen hebben als aanvulling op mijn fotografie, maar aangezien je hier nergens mag vliegen daar waar het nou net interessant zou zijn om er gebruik van te maken, bijv. een natuurgebied, schiet het voor mij helaas niet op.
Een natuurgebied is juist interessant omdat er alleen gevlogen mag worden door de dieren die evolutie (of God als je daar in wenst te geloven) het vermogen tot vlucht op eigen kracht heeft gegeven.
Ik snap de aantrekkingskracht van een drone, ik vind de beelden ook fantastisch om te zien maar het idee om ze over natuurgebieden te zien (en met name horen) vliegen is weerzinwekkend. Qua plezier is een drone toch al snel iets waar alleen de piloot lol van heeft.

Het zou mooi zijn als voor diegenen die dat willen er stille of geluidsarme varianten worden ontwikkeld.
Boet je waarschijnlijk wel in op snelheid en kracht (en dus enkel op mooie windstille dagen vliegen) maar dan in ieder geval zonder dat irritant high pitch gejank door de lucht. ;)
Net een e-mail van DJI gekregen met als titel "Get ready for the ONE"

Volgende datum wordt vermeld, maar nog geen verdere informatie: 15 april 2021, 14:00 (GMT +1)
Voor de EU moet er sowieso een CE keurmerk op staan. Daarnaast is er nog een Cx keurmerk voor drones bedacht. Is die er niet dan is alles boven de 250 gr. vanaf 2023 een categorie 3 apparaat.
Raar dat de Mavic air 2 goedkoper is dat de S2 met z'n 1300 dollar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee