DJI Air 2S krijgt 1"-sensor voor 20-megapixelfoto's en kost 999 euro

DJI heeft de Air 2S gepresenteerd, een verbeterde versie van de Mavic Air 2. De Air 2S krijgt een grotere 1"-sensor die 4k-beelden met 60fps kan opnemen en 20-megapixelfoto's kan maken. De drone heeft met 31 minuten een iets kortere vliegtijd dan de Mavic Air 2.

Het grootste verschil tussen de Air 2S en de Mavic Air 2 is dat de Air 2S een 1"-cmos-sensor gebruikt, in tegenstelling tot de 1/2"-sensor van de Mavic Air 2. Deze grotere sensor heeft grotere 2,4μm-pixels en dat moet voor betere beeldkwaliteit zorgen dan de Mavic Air 2, die 0,8μm-pixels heeft. De Air 2S heeft een lens met een beeldhoek van 88 graden en een diafragma van f/2.8.

Met die cmos-sensor kan de Air 2S 5,4k-videobeelden schieten met 30fps, of 4k-beelden met 60fps. De Air 2S kan bovendien twee keer zo ver inzoomen als zijn voorganger, met maximaal acht keer digitale zoom op 1080p en 30fps. Met 4k en 30fps is tot vier keer digitaal in te zoomen. Bij 120fps-beelden, die de drone met een resolutie van maximaal 1920x1080 pixels kan opnemen, is inzoomen niet mogelijk. Gebruikers kunnen opnemen in H.264 of H.265 en in verschillende 8bit- en 10bit-kleurprofielen.

Voor de verbinding tussen drone en ontvanger gebruikt de Air 2S de vernieuwde OcuSync 3, die een lageren latency heeft dan de voorgaande versie. Met OS3 is binnen de EU een maximaal bereik mogelijk van 8 kilometer tussen drone en bestuurder. Ook krijgt de drone een verbeterde FocusTrack-modus om bijvoorbeeld mensen te kunnen volgen.

De Air 2S krijgt net als de voorganger een 3500mAh-accu, al heeft de Air 2S met 31 minuten een vliegtijd die 3 minuten korter is. De LiPo 3S-accu kan met maximaal 38W worden opgeladen. De drone heeft 8GB opslag en ondersteuning voor een microSD-kaartje met een capaciteit van maximaal 256GB. Opgevouwen is de drone 180x97x77mm groot, opengeklapt is dat 183x253x77mm. De drone weegt 595 gram en is verkrijgbaar voor 999 euro.

DJI Air 2SDJI Air 2SDJI Air 2SDJI Air 2S

Door Hayte Hugo

Redacteur

16-04-2021 • 09:22

69

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (69)

69
64
44
13
2
16
Wijzig sortering
Jammer dat ook in dit artikel niet wordt aangestipt dat deze nieuwe drone geen Cx label heeft en dus als legacy drone aangemerkt gaat worden in de nieuwe EU drone regels. Dat betekend dat je veel gelimiteerder bent met deze drone na de overgangsperiode.

Verder wel gave specs, maar totdat DJI drones in de EU gaat uitbrengen met Cx label upgrade ik mijn orginele Mavic Pro nog niet.
Van wat ik begrijp bestaan er helemaal nog geen drones met Cx-label simpelweg omdat de Cx-standaard nog niet af is. Fabrikanten kunnen dat hele label dus nog niet uitgeven.
Ah dat wist ik niet, maar dat maakt mijn beslissing niet anders. Dan wacht ik tot de Cx labels wel mogelijk zijn.
En door personen als jij zijn die regels er juist gekomen..

Dit verpest het voor de mensen die wel de registratie doen en een cursus volgen, erg jammer. Ook al heb je voldoende gevoel voor verantwoording, alsnog dien je je aan de regels te houden.

Daarnaast kan je tot 1 januari 2023 nog vliegen met deze drone binnen categorie A1, omdat de Cx regels pas vanaf die tijd ingaan (waarna deze drone zonder Cx naar A3 gaat).
Helaas valt de Mavic Air 2 en dus ook de nieuwe Air 2S in categorie A2, die ook geldt voor drones vanaf 500 gram zonder Cx label, en dus niet in A1 tot 31 dec 2022. Daarna gaan deze drones naar A3 zoals jij aangeeft.
En verkeersregels zijn volgens jou dan ook niet nodig, zeker, Want jij hebt wel voldoende verantwoordingsgevoel?

Hoe weet jij welke vliegzones erzijn? Kijk jij de NOTAMs na voor je gaat vliegen? Je begeeft je in het openbare luchtruim met je quadcopter. Het is dan ook van belang dat je weet wat wel en wat niet mag en dat je dat opvolgt.
Nouja. Met de dronekaart kom je een eind.

Verder vind ik wel dat we doorgeslagen zijn met de regelgeving omtrent drones. Dat je niet moet gaan vliegen rond een vliegveld moge duidelijk zijn. Binnen de bebouwde kom is ook nog dat ik denk mwah opzich logisch, maar in bijvoorbeeld natuurgebieden waar je nu soms wel en soms niet mag vliegen is het wel een beetje dat ik denk tsja. Hoezo niet?

Op het moment dat een vliegtuig of helikopter op 120m over komt is er wmb wel de vraag wie er verantwoordelijk is bij een ongeval. 120m is de maximale hoogte voor een drone vlucht (maar vanaf welk punt meet je dat?), en vliegtuigen (hobby matig) mogen daar al helemaal niet komen. Veel te laag.

Op de plek waar ik graag nog wel eens ga oefenen is er een hoogteverschil van iets van 80m. Waar ligt dan mijn 120m hoogte grens? Op 200m vanaf het laagste punt (120m boven hoogste plek) of 120m vanaf start?

In Noorwegen heb ik bijna de enige douglas c-47 skytrain uit de lucht gevlogen omdat ie op 100 meter afstand op ooghoogte langs me heen vloog op een berg waar ik gewoon mocht vliegen volgens geldende regelgeving. Ik wist niet hoe snel ik naar beneden moest.

Maar wat ga je dan doen?
Instead, the lowest usable "'flight level'" is the transition level plus 500 ft. However, in some countries, such as Norway for example, the transition level is determined by adding a buffer of minimum 1,000 ft (300 m) (depending on QNH) to the transition altitude.

In summary, the connection between "transition altitude" (TA), "transition layer" (TLYR), and "transition level" (TL) is

TL = TA + TLYR
Als we dan de tabel erbij pakken en een standaard 1013,25 hpa als druk opgeven komen we uit op een minimum hoogte van 5000ft.

De berg waar ik op stond was maximaal 1600ft. En daarmee dus ver beneden minimum flight level. En toch vloog ie daar nog onder. Vliegvelden waren minimaal 9 km verwijderd en daarmee dus netjes buiten de NFZ.
Als je een drone certificaat heb dan kan je dus antwoord geven op vragen zoals:

"Op het moment dat een vliegtuig of helikopter op 120m over komt is er wmb wel de vraag wie er verantwoordelijk is bij een ongeval. 120m is de maximale hoogte voor een drone vlucht (maar vanaf welk punt meet je dat?), en vliegtuigen (hobby matig) mogen daar al helemaal niet komen. Veel te laag."

Luchtvaart regels zijn extreem helder en geven geen ruimte voor interpretaties.
Dit blijkt dus dat je juist GEEN verantwoordelijkheidsgevoel hebt.
Grappig, ik ben juist heel blij met de regelgeving zoals hij nu is. Het grijze gebied wat er voorheen was, is volledig weggenomen, alles is heel duidelijk geworden. Die cursus is een middagje werk en dan weet je precies hoe alles in elkaar zit en hoef je je nooit meer druk te maken of je nu iets aan het doen bent wat wel of niet mag.

Daarmee zijn met de nieuwe EU regels, de regels in Nederland, met name voor zakelijke gebruikers die voorheen onder ROC-light vielen, ook verruimd. ipv 50m hoog / 50m weg, precies dezelfde regels als voor consumenten, met als enige uitzondering een zakelijke WA-verzekering voor drones.

Zoek voor de grap even op wat de boetes zijn voor dronen op momenten dat dat niet mag. Als je die ~1000 piek neertelt voor een drone, lijkt mij dat middagje werk om de regels te leren kennen, een peuleschil, en eigenlijk de beste investering die je kunt doen.
Laat staan als iemand er een vliegtuig mee uit de lucht haalt, zet er dan maar een paar nulletjes achter.
Reden dat de boetes hoog zijn.
Heb je een tip voor een drone die wel aan de regels voldoet?
DJI Mini 2, puur omdat deze onder de 250 gram is, die van mij is beladen met accu 232 gram.

Volgens de aankomende Europese regelgeving valt de Mini 2 namelijk in Open subcategorie A1. Omdat de drone onder de grens van 250 gram zit, hoef je geen opleiding te doen voordat je met deze drone mag vliegen. Wel moet je je even registreren dit komt omdat de Drone een camera heeft. Dat kan vanaf 31 december 2020 bij de RDW
In mijn cursus werd me verteld dat ook die drones uiteindelijk de C0 markering moeten krijgen, maar daar lijkt wat onduidelijkheid over.
Nee, er zijn er geen ... Europa is klaar met de regels en hoe het er moet gaan uitzien. Maar is nog geen instantie die deze regels kan uitvoeren en labels kan uitrijken. Ook zou een firma willen, ze kunnen niet.
Het meest logische zou zijn om, net als met CE, de fabrikant zelf het label te laten geven aan de drone. Waarom zou je daar een hele organisatie voor gaan oprichten als een manier zoals bij de CE ook prima werkt?
Voor zover mij bekend houdt DJI de regels strak in de gaten wordt er nog onderzocht of het mogelijk is de bestaande drones alsnog van een Cx label te voorzien indien ze al aan de eisen voldoen.
Ik las op dronewatch dat dit waarschijnlijk niet voor de consumenten versies gaat gelden en dat je langs een DJI dealer moet voor hard/software matige aanpassing omdat de drone officieel opnieuw in omloop gebracht moet worden.. Ik verwacht hier dus niet te veel van.
Wel even belangrijk om te vermelden, deze drone heeft geen Cx label voor drone-klasse. Dat betekent dat deze met de EU regels in categorie A2 valt tot 1-1-2023, daarna in A3.
In A3 moet je 150 meter afstand houden van bebouwing en niet betrokken mensen...wat hem in Nederland/Belgie niet echt bruikbaar maakt.
En voor A2 moet je al een extra cursus/examen doen, wat in Nederland ook nog flink wat extra kost. (Gratis in Belgie)

[Reactie gewijzigd door qless op 27 juli 2024 15:53]

Een cursus is €50,-
Als je een drone professioneel gebruikt is dat een zeer klein bedrag, en als je m hobbymatig gebruikt vind ik het ook wel mee vallen. Daarnaast kan je m via een omweg gewoon gratis halen in andere EU landen.
A2 is wel wat duurder in Nederland helaas. Maar inderdaad in diverse landen kun je iedergeval A1/A3 gratis behalen, A2 is al wat minder makkelijk doordat daar een fysiek examen bij hoort.

Tot mijn grote verbazing is in in Belgie zowel A1/A3 als A2 als registratie volledig gratis.

Het ging mij ook niet om het bedrag, maar zelfs met alle extra A2 inspanningen geldt dat maar tot 1-1-2023, dan is het zowieso A3.
Het A2 examen doe je ook gewoon online. Het praktijk gedeelte doe je gewoon zelf en daarna vul je zelf een verklaring in dat je dat gedaan heb. De cursus en het examen kosten ongeveer 100 euro bij elkaar. Is dus nog wel te overzien.
Ah in Belgie moet je voor het examen A2 naar een lokaal in Brussel. Dat schijnt ook zo te zijn voor Luxemburg. A1/A3 is wel online.
heb m online voor 50,- gedaan bij https://omnidrones.nl/
Zo wil ik wel een mavic 2 enterprise dual kopen, maar ook die heeft geen label. Dus ik wacht eerst nog maar even af tot er echt meer duidelijkheid is
Zoals eerder al aangegeven maar wil het toch nog even herhalen.
De reden dat deze drone het Cx label nog niet heeft is omdat Europa nog niet klaar is met alle regels en instanties om dit label te faciliteren. Dus al had DJI gewillen, ze kunnen niet.
Klopt, ook al gehoord dat ook nog niks klaar is voor officiele keuring instanties e.d.
Maar voor de consument maakt niet uit wie de oorzaak is, je zit met een drone met een, na mijn mening, toch wat meer gelimiteerde levensduur dan normaal.
En nog belangrijker, zit er een CE-x classificatie op?

"As with DJI’s latest drone models, the DJI Air 2S’s AirSense system warns drone pilots of nearby airplanes and helicopters transmitting ADS-B signals, so the drone can be quickly moved to a safer location. "

Maar is dat ^ nu eindelijk ook voor de EU beschikbaar of alleen weer voor FCC/USA modellen? :/

[Reactie gewijzigd door toro op 27 juli 2024 15:53]

Waarom zou AirSense niet beschikbaar zijn in Europa? Zo'n beetje ieder vliegtuig zend een ads-b signaal uit.
Ja dat zou je zo zeggen maar helaas kiest DJI ervoor om de gewilde modellen in de EU hier niet van te voorzien.
Nee, helaas geen C1 label voor deze drone.

Dat is echt een groot nadeel als je van plan bent meerdere jaren met deze drone te vliegen, aangezien de drone naar A3 verhuist vanaf 31 december 2022.

Ik denk dat de schuld niet ligt bij DJI, maar bij de EU, omdat de regels waar fabrikanten zich aan moeten houden nog niet helemaal helder zijn. DJI kan dus niet voldoen aan het label, omdat het nog niet duidelijk is.

Gokken dat de DJI Air 2S achteraf het label gaat krijgen lijkt mij zeer riskant!
ADS-B staat wel in de engelse omschrijving van de folder, maar niet in de specificaties. Klinkt als "die feature kunnen we weglaten om de kosten te drukken". Het is de feature om in de folder te zetten als je wil claimen dat de drone toekomst-ready is.

En als ADS-B er niet bij zit is de kans op certificatie achteraf direct 0.
Daarvoor hoef je niet te gokken.

[Reactie gewijzigd door specs2021 op 27 juli 2024 15:53]

De video van LTT vond ik wel interessant over deze drone.
Wat een beelden en wat een gemak.
Drone for the masses.

https://www.youtube.com/watch?v=D5Gc-avkJ2Q
Gisteren idd ook wel gezien. Wel een leuk ding.
Het lijkt me dat deze drone vrij kansloos gaat zijn in Europa vermits het ontbreken van een Cx label. Met de specs die hij nu heeft, lijkt het erop dat hij een C1 label zou kunnen krijgen. Door dat label zou in de Open A1 categorie mogen vliegen wat de categorie is die het meeste toelaat.
Omdat hij meer weegt dan 500gram valt hij nu sowieso in de Open A2/A3 categorie. Om in de open A2 categorie te mogen vliegen moet je een bijkomend examen afleggen (nadat je uw A1/A3 examen al hebt afgelegd). Ik vermoed dat dit een minderheid van de mensen zal zijn, dus voor de meerderheid zal die in Open A3 vallen. Dat wordt tof om in onze regionen (België/Nederland) minstens 150m van mensen, gebouwen, industrie- en recreatiegebieden....
Ik zie echt niet in waarom iemand nu deze drone zou willen kopen (ook al dat de specs heel mooi zijn) :(
Je hebt helemaal gelijk. Alleen voor consumenten die nu willen vliegen en niet willen wachten op een nieuwe drone met Cx label (de Mavic 3???) EN die de DJI Mini 2 te beperkt vinden qua specs, gaan deze Air 2S aanschaffen.

Dat zijn er (in Europa) heel veel minder dan als de drone wel een EU C1 label zou hebben.
Zomaar even een leuke drone kopen met leuke specs is er niet meer bij als je een examen moet afleggen voor regelgeving, het positieve is dat het mij weer een bak geld scheelt.
Je hoeft toch alleen online cursus te doen, die je overigens gewoon gratis kan doen. Binnen 45 min klaar.
Zelf via Eurocontrol in Luxemburg gedaan: https://trainingzone.euro...=8264768&courseId=8753783

[Reactie gewijzigd door Kapitein187 op 27 juli 2024 15:53]

wat heb jij ingevuld als company dan? Ik ben zelf particulier.
werk je daar? of gewoon dat ingevult?
"other" > "none"
Grappig dat je een praktijk examen moet doen voor het vliegen van deze drone, terwijl deze drone 10x geavanceerder is dan de mini 2 dat zonder de sensoren moet doen voor het ontwijken van obstakels en vliegt en bestuurd exact hetzelfde.
Je hebt wel een punt. De (nieuwe) wetgeving is echter risicogebaseerd, en er wordt gekeken naar de (letterlijke) impact die de drone kan veroorzaken. Een drone van nog geen 250 gram veroorzaakt significant minder schade dan een drone van 595 gram (Air 2S).
Met een gewicht van 595 gram kom je volgens mij in de Open subcategorie A2 en ben je verplicht om een examen + verklaring af te leggen voordat je er mee mag vliegen... Zou best een drempel kunnen zijn voor veel mensen.

https://www.dronewatch.nl/wet-en-regelgeving/

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 27 juli 2024 15:53]

Niet per se, je kan er ook in Open A3 mee vliegen, in welk geval je geen examen moet afleggen (maar wel nog steeds een online-training en een bijbehorende test).
A2 is alleen voor drones boven de 900 gram en/of als je minder beperkingen wilt met vliegen. Je kunt met deze drone gewoon in A1/A3 vliegen.
Met deze drone mag je alleen in Open A2 of Open A3 vliegen. Zolang hij geen C1 label heeft, mag je hier niet mee in Open A1 vliegen (want hij is zwaarder dan 500 gram).
Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat de regels nogal lastig te handhaven zijn en ik ken de sancties niet precies, maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg mensen zijn die zich daar niets van aantrekken.
Gave specs, begint vergelijkbaar te worden met mijn Mavic 2 Pro. Maar het uiterlijk van deze 2S doet mij denken aan een Fiat Multipla.
Alleen heeft de M2P wel een variabel diafragma, dat heeft deze niet. (vast f2.8)
Verschil tussen kenners en leken? Als redelijk onbekende op dit terrein zou ik ze bijna niet uit elkaar kunnen houden. m.a.w. De 2S Air is net zo Multipla als de 2Pro wat mij betreft. Of eigenlijk tegenovergestelde, want vind ze positief futuristisch eruit zien.
Fiat Multipla is prima voor wat het gemaakt is.
aldus een multipla eigenaar :+

Verder ziet hij er netjes uit, ik heb nog een spark, en dit zou een leuke upgrade zijn, maar gezien hij geen Cx label heeft, en ik geen drone certificaat sla ik toch maar over :)
https://youtu.be/pUsFGWpirGg

Voor sports tracking zijn er nog wel wat updates nodig
Wat ik miste aan de MA2 was het tracken van andere objecten dan mensen en auto's, en die eindigde dan ook in de Waal hahaha (kan er eigenlijk nog niet om lachen maar ja) ... typisch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.