eerste punt. Klopt niet. De mensen die ik ken rijden nog steeds met een goedwerkende eerste accu (TeslaS85, ikzelf (leaf). Wagens uit 2013. Accu's gaan langer mee, en die technologie is bovendien nog sterk verbeterd sinds 2013. Zowel levensduur (in aantal cycly) als stroomopslag/kg.
Tesla geeft dacht ik op dat ze een levensduur garanderen van 8 jaar. Dan haal je dus met de tweede accu de leeftijd van 16 jaar, en dus begin je het 17e jaar met de derde accu. Uiteraard kan die langer meegaan, maar als jij een tweedehands auto gaat kopen en je weet niet hoeveel de accu is gedegenereerd, hoeveel ga je uitgeven? En als je bedenkt dat een nieuwe accu, als die auto 8, 9, 10 jaar oud is, dus meer zal kosten als die auto sec nog waard is, ga je dat geld investeren. Stel dat er iets gebeurd, en de auto is kapot, de verzekering - zeker die va de tegenpartij - zal de auto laag waarderen - dus als total loss afschrijven, ook al is de accu 2 dagen oud.
Gemiddelde levensduur van 19 jaar....ik las bij ANWB 14 jaar voor benzine/diesel auto's.
Ten eerste: ANWB zit er wel vaker naast. Ten tweede bedoelen ze dat de auto's op de weg gemiddeld 14 jaar oud is. Ik had het over de leeftijd die auto's hebben als ze definitief afgeschreven worden.
linkjes
2014
https://www.autoweek.nl/a...eeds-ouder-naar-de-sloop/
We doen hier in Nederland gemiddeld weer wat langer met onze auto's. Uit cijfers van het VWE blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt gedemonteerd, de afgelopen jaren behoorlijk is gestegen.
In 2013 was de gemiddelde leeftijd waarop een auto werd gedemonteerd 17,4 jaar. Inmiddels ligt het landelijk gemiddelde op 18,2 jaar.
2016
"
De gemiddelde leeftijd van een personenauto is in de afgelopen tien jaar gestegen van 8,4 jaar naar 10,2 jaar."
"
Gemiddeld zijn auto’s 17,9 jaar oud bij sloop, terwijl auto’s die geëxporteerd worden gemiddeld 12,5 jaar oud zijn. "
https://www.cbs.nl/nl-nl/...rsonenauto-s-steeds-ouder
Interessant hierbij is dat benzine-auto's gemiddeld 11 jaar oud zijn en diesel-auto's gemiddeld 7,2 jaar terwijl ook bekend is dat een diesel-auto langer mee gaat. De reden hiervoor is duidelijk, [url=https://www.gelderlander.nl/hetschoneoosten/onze-vieze-diesels-gaan-nu-massaal-de-grens-over-en-dat-kost-de-schatkist-miljoenen-i-come-to-holland-wednesday~a2b88d3d/[/url] omdat ze hier behalve bij de leaserijder niet geliefd zijn.
Tweedehands diesels zijn in Nederland bijna niet meer te verkopen.
2016
https://www.businessinsid...t-zijn-de-redenen-640730/
Voornaamste bewijsstuk: auto’s gaan op steeds latere leeftijd naar de sloop. Tegenwoordig wordt een bolide na 17,9 jaar uit elkaar gehaald, aldus het CBS. In 2012 lag dat nog op 16,9 jaar.
2020:
https://www.autoweek.nl/a...derland-opnieuw-gestegen/
Gemiddeld genomen gaat een auto in Nederland weer iets later naar de sloop dan voorheen. De gemiddelde leeftijd van een sloopauto was volgens VWE Automotive 19,2 jaar in 2019. Dat is 2,4 maanden ouder dan een jaar eerder. Bovendien werden er vorig jaar 13.000 auto's minder gesloopt dan in 2018, een daling van 5,7 procent.
Vooral oude auto's gaan langer mee, want opvallend genoeg nam in 2019 het aantal gesloopte auto's van minder dan 10 jaar oud juist met 16 procent toe. Maar er zijn uiteraard ook oudere auto' s als 14 het gemiddelde is.
Uiteraard. Er rijden auto's rond van 50 jaar en ouder.
Bij 1000 laadcycli kan je met een 64KWH accu, (KonaE, Kia Niro) 400000 km rijden.
Als je toch wil rekenen met batterij vervanging, in 19 jaar zou dat 1 keer zijn zolang je minder dan 800000 km gereden hebt dan moet je OOK rekenen met:
Heb je bij de meeste benzine autos inmiddels 4 keer een distributie riem vervangen,
Ik koop altijd auto's met distributieketting, en dan niet die slechte merken die dat niet kunnen, en altijd problemen hebben met een ketting (lees Ford, Opel, VAG) omdat ze een te goedkope te dunne ketting inbouwden, maar een merk dat nooit problemen heeft met haar kettingen, zoals Nissan, Suzuki, Mazda, Totota, Honda, ... en wat dit aspect betreft hoort ook BMW daar bij.
een paar keer koppeling
Dat hangt af hoe je met je auto omgaat. Ik heb auto's gehad met 190.000 en meer dan 220.000 op de teller waar de koppeling nog goed was. De auto die ik nu heb heeft vroeger waarschijnlijk een zware aanhangwagen getrokken, want de koppeling is niet meer geweldig, ondanks slechts 197.000
, remschijven
Op 6 auto's bij slechts één keer remschijven voor moeten vervangen. Dat was inderdaad ergens rond de 200.000
(vaker dan bij de BEV want die remt grotendeels elektrisch).
BEV is zwaarder en dus als je remt slijten ze harder. Het is inmiddels ook bekend dat BEV niet minder fijnstof oplevert, maar juist meer. Door het hogere gewicht krijg je snellere slijtage van banden, remmen en zelfs van het wegdek, en dat levert allemaal fijnstof op.
En kom je echt richting die 40000 km/jaar dan is waarschijnlijk ook al een gereviseerde motor nodig geweest.
Als je 20 jaar lang 40.000 per jaar rijdt wel. Feit is dat de auto's die zulke afstanden rijden, zakelijk gereden worden, en dan gaan ze na maximaal 5 jaar al weg, meestal zelfs al na 3 jaar. Daarna slijten ze de rest van hun dagen bij een particulier die er 11-12.000 per jaar mee rijd - of zelfs minder.
Of rekening rijden wel of niet eerlijk is hangt van de manier van tarief vaststellen af. Je kunt best een grotere auto meer laten betalen dan een kleinere per km.
Dan wordt het zo ingewikkeld dat ze het bij de belastingdienst zelf ook niet meer snappen, laat staan de burger. De Uitvoeringskosten worden dan veel te hoog. Dat gaan ze nooit doen.
O ja, ik ga uit van VEEL rijders, BEV loont nu niet voor weinig rijders.
BEV loont nu alleen voor leaserijders, ongeacht hoeveel ze rijden. Als je veel rijd, dat zijn het lange afstanden, en dan is het bereik van de meeste BEV's gewoon te klein.
Naast de leaf is tegenwoordig onze lange afstand auto een KonaE64. Lange afstand betekent tot 1250 km op 1 dag rijden. (Ik rij nooit met caravan).
Dat is knap. Dan moet je iedere dag (afhankelijk van de range van jouw model) gemiddeld 3-8 keer bijladen. Met 8 keer volledig bijladen, à 2-3 uur per keer is je dag al vol, zonder dat je gereden hebt.
In ruim 2 jaar tijd heb ik zo een slordige 6000 euro bespaard op brandstof en onderhoud alleen. (en 1000 op mrb).
Mooi voor jou, maar zoveel geven de meeste mensen niet uit aan brandstof en onderhoud.
Ik hoef geen 19 jaar te rijden.
Het gaat niet om jou, het gaat om de totale levensduur van de auto, en dat zal meestal over meerdere bestuurders/eigenaars zijn.
...is de meerprijs van 15000 voor de BEV (tov vergelijkbare benzine
Als je het met 15000 haalt.
...ik weiger 2e hands met nieuw te vergelijken...
Maar je moet ook rekening houden met de restwaarde nadat jij hem wegdoet. En als die auto voor de meeste mensen niet interessant is, dan zal de restwaarde relatief laag zijn.
straks komen er vanzelf 2e hands BEV op de markt)
Voorlopig worden ze vrijwel allemaal uitgevoerd. Voor de particuliere koper zijn ze niet interessant, nieuw niet, en tweedehands nog minder. Overigens worden er ieder jaar 5× zoveel tweedehands auto's verkocht als nieuwe.
De hele aanschafprijs verdien je terug in ongeveer de levensduur (400000) km van de batterij.
En dan is de auto ook afgeschreven, want niemand gaat een auto kopen met een versleten batterij.
Dit rekenwerk is zonder subsidiëringen....nouja , zonder....de enige subsidie die hier telt is de subsidie op benzine, want benzine wordt veel lager belast als stroom,
Hahaha nergens is de benzine zo duur als hier. Volgens mij klopt er iets niet met je omrekening.