Hyundai gaat drie nieuwe elektrische auto's in Ioniq-lijn uitbrengen

Hyundai brengt in de komende vier jaar drie elektrische auto's onder de merknaam Ioniq op de markt. De eerste wordt de Ioniq 5, een crossover-suv die aan het begin van 2021 moet verschijnen. Daarna volgen een sedan en een grotere suv.

Hyundai bouwt de drie Ioniq-auto's op zijn Electric Global Modular Platform, oftewel E-GMP, waarmee het onder andere ondersteuning voor snelladen biedt. Daarnaast wil de fabrikant zich onderscheiden met draadloze connectiviteit.

De Ioniq 5, die begin 2021 verschijnt, is een doorontwikkeling van de '45', een elektrische conceptauto die Hyundai vorig jaar tijdens de International Motor Show in Frankfurt toonde. In 2022 verschijnt vervolgens de Ioniq 6, een sedan die gebaseerd is op de 'Prophecy'-conceptauto die het bedrijf in maart onthulde. Begin 2024 moet vervolgens de Ioniq 7 op de markt komen en dit wordt een grotere elektrische suv. Er volgen meer introducties, waarbij de even getallen voor sedans, en oneven getallen voor suv's gebruikt worden.

Hyundai hanteert de naam Ioniq al sinds 2016 voor een model dat te koop is als volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. Deze auto komt voort uit een gelijknamig project voor duurzaam rijden dat Hyundai voor de introductie van dat voertuig in gang zette.

Hyundai Ioniq

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-08-2020 • 09:22

263

Reacties (263)

263
235
78
10
1
138
Wijzig sortering
Iemand een idee waarom er nog geen station wagens in aankomst zijn? Zou dit te maken hebben met een te klein marktaandeel wereldwijd?
Wereldwijd is het marktaandeel inderdaad laag. In Europa was het marktaandeel van stationwagens in 2018 nog maar 11,5%, terwijl Europa verantwoordelijk is voor 72 procent van de wereldwijde verkopen. In de VS hebben ze maar een marktaandeel van 1,4% waarbij die markt ook nog eens nagenoeg volledig wordt geowned (85% marktaandeel) door de Subaru Outback. Een elektrische stationwagen hoef je dus niet snel te verwachten.

https://www.jato.com/stat...ing-but-wait-theres-hope/
https://www.carscoops.com...nding-85-7-percent-share/
De Outback is ongeveer het dichtste bij een SUV dat een stationwagen kan komen voordat ie in een ander segment valt. Waarschijnlijk doet ie het daarom ook nog een beetje redelijk in de VS.
Niet Alle Outbacks zijn Stations, Ze heb trouwens ook een Outback versie ook van de Impreza
Je hebt dus een Impreza station en hatchback Outback en Legacy Outback Station en Sedan versie

https://encrypted-tbn0.gs...NRKazMLesLaazfbyWy30LPM&s

https://imagescdn.dealerc...61/637267891181001461.jpg
VW werkt aan een elektrische stationwagon met releasedatum in 2022. Dat vind ik toch vrij "snel te verwachten": https://arstechnica.com/c...-will-go-on-sale-in-2022/

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 05:04]

Anoniem: 599181 @Femme10 augustus 2020 12:34
De groei van suv's en crossover's helpt ook niet echt.
Eigenlijk wel apart trouwens, die cijfers. In Nederland/Europa hebben we in steden en dorpen vaak minder ruimte dan in de VS, dus gezien de lengte van een stationwagon zou je eerder verwachten dat ze juist in de VS beter verkopen.
De stationwagen is bijna nooit langer dan de sedanuitvoering van dezelfde auto. Wel véél ruimer en praktischer in gebruik (lees: bouwmarkt, IKEA of vakantie). En nee, een SUV/cross-over is lang zo praktisch niet. Je moet al met een akelig grote en dus dure SUV aankomen wil je er evenveel en vooral even lange goederen in kunnen proppen als in een C-segment station. Ten koste van heel veel centjes bij aanschaf en nog veel meer geld in gebruik (hogere, zwaardere auto dus hoger verbruik en duurder in de MRB en verzekering). En ten koste van het rijplezier, zo’n overhellende veel te zware mastodont rijdt wat mij betreft voor geen meter. Ik snap dus niet dat stationwagens blijkbaar alleen in Europa redelijk verkopen.

Betekent dus waarschijnlijk ook dat we op een Europese fabrikant zullen moeten wachten voor een station-EV. Ik verwacht toch dat op z’n minst VAG (Skoda vooral), Renault en PSA daar mee gaan komen. Ook Volvo heeft natuurlijk een naam hoog te houden wat stationwagens betreft.
De stationwagen is bijna nooit langer dan de sedanuitvoering van dezelfde auto.
Sedans verkopen hier ook niet zo best, in ieder geval niet in Nederland. Maar het ging er mij niet om wie er langer is, maar dat het vreemd is dat de VS met meer ruimte minder stationswagons kent dan onze, in verhouding, toch wat krappere Europese steden en dorpen.
Ik denk omdat grote pick-ups daar dezelfde rol vervullen (en inderdaad stukken groter zijn dan onze stations). Nog buiten de zandwegen en dergelijke waardoor 4x4 gewenst kan zijn, dat wordt op maar weinig stationwagens geleverd (ik denk alleen Audi-quattro’s?).
Daar komt bij dat pick-ups in de States financieel veel aantrekkelijker zijn omdat ze in een andere belasting regeling vallen dan luxe-wagens.

Exit: kan er geen bron voor vinden. Gevalletje “ooit-ergens-gelezen”

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 23 juli 2024 05:04]

Pickups met een los chassis, vallen in de VS zover ik weet onder Trucks en niet onder auto's. Hierdoor hoeven ze veel minder aan milieuregels te voldoen qua o.a. verbruik. Ook zijn de grotere pickups vaker gebruikt als een soort mini-vrachtwagen, waarbij een zeer grote aanhanger gekoppeld wordt midden op de laadbak. Iets wat hier niet voor te stellen is.

Pickups genieten in de VS een grote schare fans en zijn ook redelijk goedkoop. Hier vallen ze gewoon onder auto's en met de grote V6-V8 motoren betaal je ook meteen de hoofdprijs qua aanschaf, verbruik en is parkeren een crime.
Als je ondernemer bent kan een truck hier ook wel redelijk goedkoop zijn. Een beetje truck krijgt namelijk een grijs kenteken. Tel daarbij op de lagere MRB, geen BTW een flinke LPG tank etc.
Maar dan moet het volgens mij wel weer een gesloten bak hebben, met een bepaalde minimale afmeting. Ben er niet zo heel erg in thuis hoor, maar staat me iets van bij.
Dat klopt. Maar de RAM 1500, F150, Hilux etc voldoen daar allemaal aan. (Of in elk geval zoals de diverse importeurs ze hier in NL verkopen.)
Dat laatste is volgens mensen die ik ken in Amerika de hoofdreden dat je een auto met wat bodemspeling wilt hebben.
Nergens zijn de wegen zo goed als in Europa, ja misschien Japan maar dat weet ik niet. Maar sowieso in Azie, Australie en de VS zijn de wegen over het algemeen niet geweldig, als er al asfalt ligt.
Wat je dus wil is een auto met flinke bodemspeling en veel demping om al die oneffenheden goed op te kunnen vangen en een beetje een comfortabele rit te hebben. Het feit dat de auto dan wat meer overhellen in bochten is niet belangrijk. Het gaat om het comfortabel rechtdoor rijden over wegen die slecht zijn.

Ik kan het ook beamen. Ik zelf rijdt een Crossover en in Italië waar het soms ook niet best is rij je echt zonder na te denken overal op of overheen. Met je lage stationwagon moet je veel meer opletten of je geen te hoge drempel pakt of net een hoog stoepje raakt. Ook putten in de weg moet je echt omheen rijden terwijl dat met een Crossover veel minder boeiend is.
Nou dat is iets te generaliserend.

Een paar jaar terug in USA NE/Canada op autovakantie geweest, nergens echt slecht wegdek tegengekomen behalve een nogal ingegoten kolk 500 meter van het vertrekpunt.
Dan heb je denk ik echt een populaire route die goed onderhouden gekozen ofzo.

In het algemeen is de kwaliteit van de wegen in de VS echt om te huilen (vergeleken met Nederland dan he)
er zijn veel stationwagens die 4x4 zijn.
Bij BMW is het xDrive,Bij Mercedes 4matic, Bij Volkswagen 4motion,Bij Skoda gewoon 4x4,Ford heeft een 4x4 mondeo,Volvo is er in 4x4, Audi met zijn Quattro.
je halt twee dingen door elkaar
4x4 is behoorlijk nadrers als AWD CDrive, 4Motion quatro, etc

4x4 hebben 3 diffs, al die anderen niet, die hebben namelijk een automatisch koppeling die de achterwiel aandrijving bij schakkeld, achter een diff voor een diff en een koppeling die als het nodig ze even aan elkaar vast zet.

Een 4x4 heeft daarnaast ook een mogelijkheid om al de diffs te locken, waardoor je als een wiel in de lucht zit je nog steeds door rijd.

Meestal hebben alle niet echte 4x4's geen sper maar wordt het met de ESP opgelost, als een wiel spint wordt dat wiel afgeremd waardoor er toch vermogen naar het overliggend wiel gaat.

Subaru zit er eigenlijk weer tussen in want die hebben dus wel 3 diffs, maar meestal geen Lock van de diff.

Ik heb de XC70 AWD, best kapabel maar met een echt 4x4 komt je toch een stuk verder.
Een 4x4 levert een hoger brandstofverbruik op, daardoor hogere belastingen, daarom zie je ze weinig in NL, bij de oosterburen zijn ze te vinden bij oa Mercedes (4matic) .

Om dezelfde reden zijn veel suv’s in nl 2wd. In Duitsland veelal AWD of soms 4x4. Mijn tweedehands suv’s koop ik daarom in Duitsland, niet alleen stukken goedkoper, maar veel meer keuze. AWD rijdt zo lekker!
Lel. Subaru. Daar kan Audi aan bij lange na niet aan tippen qua (bouw)kwaliteit en off road capaciteiten. Subaru kan dan weer niet tippen aan de luxe van Audi's, ieder merk zijn sterke punten. Maar als je naar de techniek van een Subaru kijkt snap je ineens waarom ze zo duur zijn, zo sterk, en dat er geen geld meer over was voor design of luxe.
"Nog buiten de zandwegen en dergelijke waardoor 4x4 gewenst kan zijn, dat wordt op maar weinig stationwagens geleverd (ik denk alleen Audi-quattro’s?)."

Absoluut (niet meer) waar. Ik heb het even opgezocht voor alle zekerheid. Een Mercedes C-klasse kan je in verscheidene 4x4 versies krijgen, alsook de E-klasse en S-klasse (4MATIC) en een BMW 3, 5 en 7- reeks hetzelfde verhaal ( xDrive ). Volvo heeft ook verscheidene modellen met AWD ( V60, V90,...) en je kan zelfs een Opel Insignia met 4X4 krijgen.
Mooi bij elkaar gezochte feitjes! Dank je wel!
https://www.autovisie.nl/...n-elektrische-stationcar/
Op deze na :9

ohhh hij was al gepost, excuus

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 23 juli 2024 05:04]

I'm vraag me af hoe goed dit MGis. De vroegere Engelse merken (Rover, MG, e.a.) stonden bekend om hun slechte bouwkwaliteit, alleen in het echte topsegment (RR, Bentley, Aston Martin, Daimler, Jaguar), en dus handgebouwd, was het goed.

Ook de Chinese merken (Landwind, Chery, Byd) waren kortgeleden, qua wegligging en veiligheid toch echt nog niet op het niveau van de overige auto's hier. Volgens mij is enkel de Landwind is hier verkocht.
Ze kwamen als 1 van de beste met de ZS EV uit de bots test (https://www.euroncap.com/nl/results/mg/zs-ev/39678). En de reviews zijn heel goed. Kwaliteit doen ze niet onder voor VW, De nieuwe eigenaar is SAIC en bouwt al autos vanaf 1958. Ze maken ook volkswagens voor Azie, daarom zijn er veel overeenkomsten met vw autos. Vooral het sturen voelt inderdaad anders dan andere europese auto's, maar de één vind het heel fijn en de ander is er geen fan van.. Smaak denk ik :)

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 23 juli 2024 05:04]

Smaken verschillen. De ene houdt van harde stoelen, de ander van zachte.

Echter Volkswagen-kwaliteit is voor velen misschien voldoende, ik vindt het crap. Ja, de onderhoudskosten en de aantallen storingen zijn nog hoger bij merken als BMW, Mercedes, en Volvo en nog erger is het gesteld met Opel, de Franse, de Italiaanse en Amerikaanse merken.
Hoewel je in de basis gelijk hebt - Station is al tijden tandende en SUV in opkomst -, worden er wel degelijk elektrische c.q. hybridge stations op de markt gebracht. Een recent voorbeeld is de BMW 330e Touring.

Zie bijvoorbeeld:
https://www.van-poelgeest...bmw-3-serie-touring-phev/
https://www.bmw.nl/nl/mod...ng/ontdek/informatie.html

Wel lijkt het erop dat men ook hier beperkte afname van verwacht, zo zal deze voorlopig niet in de VS te verkrijgen zijn.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 05:04]

Toch jammer dat de stationwagen aan het verdwijnen is. Ik wacht ook nog op een betaalbare elektrisch stationwagen.
De MPV en de SUV zijn over het algemeen toch een stukje hoger en het verbruik neemt daarmee ook toe. Om de range te vergroten zie je wel dat de elektrische SUV's wat lager zijn geworden, terwijl de sedans juist wat hoger zijn geworden. Het accupakket zit in de meeste gevallen immers onder de stoelen en de ruimte die daar gebruikt wordt, moet aan de bovenkant natuurlijk weer toegevoegd worden. Het verschil stationwagen/SUV is daarmee wel kleiner geworden.
Tegenwoordig is SUV koning op de markt (ook tot mijn grote spijt!).
Ik geef toe dat ik ook een break prefereer, maar de accupakketten moeten omwille van het laag houden van het zwaartepunt, steeds in de bodem van de auto worden geplaatst. Als je daar dan nog eens een rij stoelen bovenzet dan heb je echt niet veel ruimte over en passen mensen met een bovengemiddelde lengte er niet meer in.
Bij SUV's heb je sowieso al een hogere daklijn waardoor je meer plaats hebt om je stoelen + accupakketten in weg te werken.
De Tesla model S en model 3 zijn geen SUV's en daar gaat het prima met accu pakketten in de bodem, dus het kan wel. Daarnaast zou je met een station juist meer lengte hebben om accu pakketten te verwerken, wat ook nog eens interessant kan zijn voor de effectieve range.
Klopt en als je in beide op de achterbank zit merk je het verschil. De Model S is trouwens een liftback wat feitelijk tussen de sedan en station in zit en wat mij betreft de ideale carrosserie variant vanwege de verhouding tussen efficiency en laadcapaciteit (zo vaak laad ik toch niet boven de hoedenplank).

De Polestar 2 wordt trouwens ook als crossover in de markt gezet en niet als sedan of hatchback. De aflopende daklijn die de X6 heeft ingezet lijkt steeds meer draagkracht te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 05:04]

De aflopende daklijn bij elektrische auto's zoals de sedan tesla's is inderdaad voor de luchtweerstand. Daarom heeft de 1e ioniq het ook, en de toyota prius. Bij de x6 (en alle andere 'coupé' 'SUV's') is het om te laten zien dat je alle nadelen van een SUV wilt hebben (hoog verbruik, grote lompe auto, zwak in de bochten, hoog gewicht en zwaartepunt), maar niet de voordelen van een SUV (hoofdruimte voor passagiers, bagageruimte, 3e rij stoelen, offroadcapaciteiten) wilt hebben. Je laat zien dat je expres meer geld uitgeeft voor een lelijkere auto dan de x5, terwijl ie minder praktisch is. Je laat dan zien aan de wereld dat, ondanks dat je geld te besteden hebt, je geen smaak hebt, en niet in staat bent om rationele beslissingen te maken. En daar kunnen andere mensen en weggebruikers je dan mooi aan herkennen. Geldt overigens ook voor de Mercedes GLE Coupé.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 juli 2024 05:04]

De X6 is lager en lichter dan de X5 en dus sportiever én efficiënter (met dezelfde velgen). Daarnaast ga je mij echt niet wijs maken dat elke X5 eigenaar de maximale potentie uit zijn auto haalt. Beide zijn voor de show (of “emotie”) en geen haar praktischer dan een XC90.

Nu wil ik de X6 geen mooie auto noemen, maar als iemand dat wel vind dan ga ik zeker niet de aanname maken dat hij of zij alleen maar wilt laten zien dat ze teveel geld hebben en geen smaak. Gaaf juist dat sommige durven te kiezen voor iets wat afwijkt!
Lager, dus nog minder capabel van de weg af, lichter, tja, al is er 100 kilo af, dat maakt op zo'n hoog gewicht weinig. Sportiever? Als je bedoelt dat ie strakker geveerd is, waardoor ie minder comfortabel is, en jij noemt dat sportiever, dan ja, de x6 is sportiever.

En iedereen met een x5 die iemand van 1.85 achterin plaats laat nemen maakt al meer gebruik van het maximale potentieel van de auto, want in de x6 zit je met je kop tegen het plafond met een scheef nekkie. Ik ben bijna 1.90 en pas niet achterin de x6 of gle coupé.
Euh, durf je te kiezen voor iets wat afwijkt.. met een bmw...? Studies zeggen toch iets anders, naast dat het iets zegt over je persoonlijkheid :) (en waarom veel mensen zeggen dat *audi/bmw/luxe auto merk* bestuurders aso zijn)
'In a representative sample of Finnish car owners' n=1892 wat een aardig aantal is. (betaald door: This research was supported by the Academy of Finland research grant 309537)
-Dit soort onderzoeken zijn simpelweg de grootste onzin van verzekeraars.-
really komen we nu hier mee, dit is het zelfde wat 5g/corona virus mensen zeggen tegen alle kritiek die komt uit de wetenschap en studies. I digress, dit is een studie uit de sociologie/psychologie hoek en is vooral interessant in op aspecten van de maatschappij maar ook handig voor marketing. Dit onderzoek heeft ook geen enkel raakvlak met ongevallen/schade kansen. Het onderzoek had als volgende doel te onderzoeken: the role of narcissism in status consumption & according to which consumers purchase brands that best reflect their actual or ideal personalities.

Uitkomst: Regardless of whether income was included in the logistic model, disagreeable men and conscientious people in general were particularly likely to drive high‐status cars.
An important implication is that the association between driving a high‐status car and unethical driving behaviour may not, as is commonly argued, be due to the corruptive effects of wealth. Rather, certain personality traits, such as low agreeableness, may be associated with both unethical driving behaviour and with driving a high‐status car.

Mensen denken alleen nog maar aan de ik vorm, narcisme is ook bezig met een sterke opmars. Had een research link kunnen plaatsen maar moet het wel gelezen worden natuurlijk.
-en waarschijnlijk ook nog eens het type mensen wat meedoet aan dit onderzoeken. Ik denk niet dat veel X6 eigenaren daar aan mee doen.-
Precies de mensen die juist meedoen met dit onderzoek, mensen die willen laten weten dat ze een bmw (x6) hebben. Er zullen vast uitzonderingen zijn, mensen die een goede reden hebben om een bmw te rijden. Maar de meesten kopen het voor status.
Dit soort onderzoeken zijn simpelweg de grootste onzin van verzekeraars. Alsof wanneer je een BMW inruilt voor een Skoda je opeens minder kans heb op schade (bij hetzelfde vermogen).
Alsof alle bmw's veel vermogen hebben. Zie ik weer een 4 series met 2 liter motor voorbij komen, tis wel een bmw!!! een x6 heeft vanaf 210kw maar weegt ook doodleuk 2100kg.
Hoeveel mensen hebben de m versie?
Hoe dan ook dit onderzoek geeft ook gewoon aan dat mensen die een bmw rijden simpelweg niet in een skoda gaan rijden, want skoda is feitelijk de polar opposite van bmw. Funny you mentioned skoda :)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 05:04]

Dat is juist exact waarom ik Skoda noem. Een Octavia RS doet zeker niet onder voor een 320i, terwijl ik weet dat er mensen twijfelen tussen die twee auto’s.

Lang niet iedereen koopt een BMW voor de status, hun motto is niet voor niets “freude am fahren”. Audi daarintegen is veel sterker op luxe, afwerking en hun interieur. Juist wie een auto voor de buurman koopt maakt het niet uit welk merk het is, als het maar duur is doet het zijn werk.
Hihi, sportief en SUV in 1 zin. Nog niet al zit er een F1 motor in.
De S in SUV staat voor Sport. ;)

Maar eens met de mening dat een SUV per definitie niet het ultieme voorbeeld is voor sportiviteit. :D
Bedoeld als: Je kunt er prima je sportspulletjes mee vervoeren....
PS: Het moderatie systeem is tegenwoordig ook niet meer dan een populariteitswedstrijd. Dit heeft ondertussen niets te maken met Ioniq. :+
_/-\o_
Mooiste is nog om vervolgens daar een -1 op te krijgen! Terwijl het bespreken van de afgunst van de daklijn van de X6 blijkbaar tot “spotlight” behoord volgens 12 moderators.
Ik vind het al langer, kritiek op veranderingen/vernieuwingen die geen verbetering zijn, Apple, en bovenal Microsoft mag ook niet, maar vooral met dit soort discussies wordt het nog duidelijker.
Ik vind de X6 of 3/5 serie GT juist heel cool.

Net wat hoger/groter, hatchback klep maar geen SUV

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 05:04]

Je laat zien dat je expres meer geld uitgeeft voor een lelijkere auto dan de x5, terwijl ie minder praktisch is. Je laat dan zien aan de wereld dat, ondanks dat je geld te besteden hebt, je geen smaak hebt, en niet in staat bent om rationele beslissingen te maken. En daar kunnen andere mensen en weggebruikers je dan mooi aan herkennen. Geldt overigens ook voor de Mercedes GLE Coupé.
_/-\o_
Dat is overigens niet zozeer een kwestie van geen smaak, maar van laten zien dat je het breed kunt laten hangen. Je koopt een inefficiënte auto waar je niet veel in kunt meenemen omdat je, als dat nodig is, je ook nog wel een tweede en/of derde auto hebt als je wel veel wilt kunnen meenemen.

En een koelkast, oven of wasdroger er in vervoeren, wat voor mij en mogelijk ook voor jou een realistisch gebruiksscenario is, is dat voor die mensen niet, want zij betalen rustig die 40, 50 of 70 euro meer om die te laten bezorgen en ze kopen zeker geen tweedehands via Facebook o.i.d.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 05:04]

Ik denk dat fysieke afmetingen niet echt de beperkende factor zijn om een accu met bepaalde capaciteit in de auto te leggen. Ik denk dat gewicht maar vooral kosten een veel grotere factor zijn. Batterijen zijn (hoewel ze enorm in prijs aan het dalen zijn) nog steeds het duurste onderdeel van een EV. Dat is slecht nieuws maar ook tegelijkertijd goed nieuws, want als de batterijen de komende 5 tot 10 jaar in prijs halveren zal dat dat een zeer significante impact op de prijs van nieuwe EVs hebben (of de prijs blijft gelijk en nieuwe modellen krijgen een significant grotere accu).
‘Break’ was Citroën’s benaming voor stationwagens. ;)
Mercedes ook, CLA Shooting Break, en nu de nieuwe VW Passat of Phaeton ook geloof ik.
Ik vind het een achterlijke naam, maar goed, ik noem het gewoon een station :+
Marketing term eh. Retina displays, bluemotion motoren, greenline, ecoboost, boosterjet, iedere crossover tegenwoordig een SUV noemen. We moeten er maar een beetje doorheen kijken.
In België zeggen we heel vaak "break" tegen een SW. Wist niet dat dat van Citroën kwam.
Verbasterd uit het franse Brék naar Brique: (bak)steen, kennelijk verwijzend naar de vorm van de achterzijde. Overigens ook overgeslagen op Peugeot (die vanuit PSA Citroën ooit hebben overgenomen na het zoveelste faillissement).
Op dit moment, gelukkig zie je een verandering. Jongeren willen tegenwoordig in de usa weer een station hebben omdat dat jong en hip is. Iets met afzetten tegen dr ouderen die over het algemeen suv”s rijden.

Ik vraag mij ook af of het niet te maken heeft met gewichtsklasse. Een station wagen weegt nu rond de 1300-1500 kilo. Gemiddeld kost een accupakket zo een 300 kilo.

Met een suv zie je dat dr gewicht toename minder is tussen een brandstof wagen en een ev.

Daarnaast zou het voor het zitten niks moeten uitmaken want een model 3 kan je ook met volwassene achterin zitten en dat is een sedan.
Dan moet VW maar stoppen met de ontwikkeling van hun elektrische stationwagon, als het blijkbaar toch niet echt voordelen heeft: https://arstechnica.com/c...-will-go-on-sale-in-2022/
Anoniem: 599181 @skrall10 augustus 2020 12:36
Je moet eens de ford puma met een fiesta vergelijken, zelfde platform maar de puma gaat wss nog vol elektrisch uitkomen.
Of hatchback? Volgens mij het populairste type als het om benzine/diesel auto's gaat, maar niet of nauwelijks aanwezig op de EV markt.
Hyundai Kona, toch? Of het gelijke model van Kia, de e-Niro geloof ik.
Dat is meer een "stoere crossover" model, geen klassieke hatchback à VW Golf, Mazda 3, etc.
Zoe, i3, Honda-E, etc. Allemaal hatchbacks.
Strict gezien zijn dit inderdaad hatchbacks, echter niet de modellen waar @TweakingRens op doelt met Golf en Mazda 3.

Nu zijn er inderdaad de e-Golf en Leaf, daarnaast moet ik toch ook echt hard gaan denken om op electrische (C-segment) hatchbacks uit te komen. Er zijn er wel een paar, maar het aantal crossovers is vele malen groter op dit moment.
De ID-3 is een C-segment hatchback.
De e-Golf wordt vervangen door ID-3.

[Reactie gewijzigd door bluelion op 23 juli 2024 05:04]

Maar die is er nog niet he ;) Dus aangezien dit de vervanger betreft leek mij het noemen van de e-Golf logischer voor nu.
Die klassieke hatchbacks gaan ook steeds meer verdwijnen denk ik. Ford heeft al aangekondigd vooral cross overs te gaan maken.
De Niro is net een slagje groter dan de Kona.
http://www.worldautoevolu...-hyundai-kona-difference/

De Niro is op het platform gebouwd van de Ioniq.
Nissan Leaf geen hatchback?

E-Golf / ID3
Polestar 2
Station wagons worden voornamelijk in Europa gebruikt.
Het is dus niet een globaal model
De Volkswagen ID. Space Vizzion komt er aan, een soort Passat station EV.
Naar het schijnt toch niet: https://www.autointernati...roductieplannen-id-buggy/
Diess had de elektrische opvolger van de Passat in 2023 in productie willen nemen, maar Duitse dealers zijn dwars voor dat voornemen gaan liggen: zij vrezen dat het model te duur wordt. In Nederland kost de simpelste Passat 41 mille; een prijs waarvoor je niet eens een royaal aangeklede ID.3 krijgt. De productieversie van de ID.Vizzion zou dus meer vermoedelijk 50 à 55 mille gaan kosten en dat zou het verlies van veel zakelijke klanten betekenen, zo vrezen Duitse dealers.
MG zal de eerste zijn.
SW's zijn vooral in Europa populair, waarbij deze koetswerkvariant tot 50% en meer van de verkoopcijfers van een model kan uitmaken. Veel modellen zijn/waren kansloos zonder break (en soms ook mét...). Denk aan de eerste Jaguar XF die snakte naar een break om het te kunnen opnemen tegen de 5-reeks Touring en Mercedes E break, of Jaguar dat het eerder poogde met de X-type break.
Alsook Honda, nochtans altijd wat atypisch, deed die poging om Europa te veroveren met de Civic Tourer.
Maar conclusie: buiten Europa zijn SW's helemaal niet zo gewild. En mits de aandacht naar China verschuift (het zijn de Chinezen die fan zijn van grote grills, he BMW?) bepaalt de Chinese markt ook meer en meer het design.
ACM Software Architect @RRV10 augustus 2020 09:30
Waarschijnlijk wel, er zijn maar een beperkt aantal landen waar ze populair zijn. En die suv's hebben tot op zekere hoogte overeenkomsten met stations, dus zal wel een deel van die markt dekken.

[Reactie gewijzigd door ACM op 23 juli 2024 05:04]

Zo stond ik ook bij de Alfa dealer: "wanneer komt de break versie van Giulia?"
Verkoper: "voor die klanten hebben we de Stelvio, is toch ongeveer hetzelfde"
Ik: "Euh nee, echt niet"
Langere kofferbak, betere wegligging en beter verbruik vs onpraktische hogere kofferbak, mindere wegligging, extra gewicht en hoog verbruik. Nee hoor is precies hetzelfde meneer.
Omdat stationwagen voornamelijk in Nederland een ding zijn. Verder in Europa (wereld?) zie je ze bijna niet. Ik heb geprobeerd te zoeken naar cijfers maar kon er niks over vinden.
Begin 2021; https://www.autowereld.be.../mg5-ev-break-belgie.html

Benieuwd hoe populair die gaat worden, als je ziet hoe populair de MG ZS is gaan we deze toch wel op de Nederlandse wegen zien denk ik; https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/mg/
cybertruck en nog ander pickup's (rivian) ook een soort station car als je er een kap over zet :+
https://www.google.com/ur...e_ZLmkOsCFQAAAAAdAAAAABAD
Naast het lage marktaandeel speelt waarschijnlijk ook de actieradius een rol. Het zijn zwaardere auto's en met de huidige stand van de accutechniek krijg je dan waarschijnlijk een onacceptabele actieradius, zeker als de stationcar ook nog eens beladen is. net zoals met SUV's.
Maar dat verklaard dan niet waarom SUV's wel populair zijn.

Ik zat een tijd geleden dit filmpje te bekijken van CNBC:
https://www.youtube.com/watch?v=euPi2qIOHYo

Daarin worden wel wat statistieken genoemd.
Als ik even snel in de database van Autoweek kijk, is het 112x hatchback, 6x sedan (blijkbaar vinden ze de Tesla Model Y een sedan?), 73x SUV, 6x MPV, 3x cabrio en 3x personenbus.

Dat is dan wel alle uitvoeringen, dus o.a. 12 Kona's (een hatchback/crossover)

De hatchbacks bevatten dan ook nog eens de "crossovers" (zoals die Hyundai Kona), waarvan het ook een beetje discutabel is of ze onder hatchback of (kleine) SUV hadden moeten vallen.

Maar om nou te zeggen dat er bijna geen elektrische SUV's zijn lijkt me wat vreemd.
Tsja, dat jij een eigen definitie hanteert kan ik natuurlijk niet zien :P

Blijkbaar heeft Autoweek ook nog een segmenten-filter met een 'Upper SUV'-segment. Daar vallen dan de Audi e-tron, BMW iX3, Ford Mustang Mach-E, Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz EQC en Tesla Model X onder.

Toch ook nog 6 modellen.
De MG ZS EV is een SUV-achtige :) Dit is toch echt een stationwagon.
Dan verschillen we daarover van mening, want ik vind die eerder geplaatste MG absoluut niet op een stationwagon lijken.
Nederlanders houden van hun stationwagens, in het buitenland zijn ze daar minder van gecharmeerd. Bovendien zijn SUV’s zelfs in Nederland meer in trek dan de ouderwetse station. Ik vind het wel jammer, oa vanwege hond.
Past je hond niet in je SUv?
Zeker wel, maar het is een hogere sprong en een diepere laadvloer, waar die van een station vaak laag en vlak is.
Fair, al is de laadvloer van mijn XC90 gewoon vlak
bij de cybertruck kan je de laadplank open kleppen tot een oploop plank :+
Ik snap nog steeds niet warom autofabrikanten dit soort auto's een lelijk futuristisch design geven. Lijkt mij niet een super stimulans om deze auto's best-sellers te laten zijn.
Mwah. Een 'normale' auto ziet er zo uit omdat je een motorkap nodig hebt, een grille voor de luchtinlaat en dat soort dingen. Een EV heeft dat niet perse nodig. Ja, wel een voorkant met kreukelzone maar niet alle modellen hoeven daar de motor te hebben zitten en een grote luchtinlaat is alleen maar inefficient. De Cw-waarde is veel belangrijker: hoe gestroomlijnder, hoe zuiniger. En dan kom je al gauw bij futuristisch ogende modellen uit.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 05:04]

Ik snap nog steeds niet warom autofabrikanten dit soort auto's een lelijk futuristisch design geven. Lijkt mij niet een super stimulans om deze auto's best-sellers te laten zijn.
Het is een 3d concept. Het daadwerkelijke design ziet er een stuk anders uit. Kijk maar eens hoe bijvoorbeeld volkswagen de ID auto's heeft gepresenteerd en hoe ze er daadwerkelijk uitzien. Een wereld van verschil.
Dat is wel heel kort door de bocht, waar baseer je dat op? De tijd dat concepts en productie ver uit elkaar lagen begint echt wel te stoppen. Auto fabrikanten gaan zich moeten aanpassen, en veel sneller schakelen.

Er zijn zelfs fabrikanten die nog eens extra in de verf zetten dat het geen concept betreft: https://www.honda.nl/cars/new/honda-e/overview.html
concept id.3 van 2016 vs productie id.3

[Reactie gewijzigd door CaptainCapslock op 23 juli 2024 05:04]

Lidar is verdwenen en er zijn toch traditionele handvaten en spiegels opgezet. Verder is alles in grote lijnen hetzelfde gebleven.
Lidar is verdwenen en er zijn toch traditionele handvaten en spiegels opgezet. Verder is alles in grote lijnen hetzelfde gebleven.
Kijk jij naar dezelfde foto's als ik? Er is vrijwel geen onderdeel dat niet duidelijk anders is, van de lichten, via alle ramen naar de handvaten.
Jullie hebben eigenlijk allebei gelijk. Het ontwerp van de auto qua lijnen is wel redelijk behouden gebleven. Ga je op detailniveau kijken, dan lijken ze inderdaad totaal niet op elkaar, met daarbij de lichten, grille en handvaten als grote veranderingen.
Precies waar een -concept- voor bedoeld is toch?

@Anoniem: 310408 Als jij een schets maakt doe je dat met een idee, daarna gaan er nog allerlei mensen naar kijken vanuit praktisch/bekend/technisch/veiligheids oogpunten. Daarin probeer je die lijn vast te houden.

@nils83 Als voorbeeld is tesla is een van de weinige die 1-op-1 vast houd aan het eerste concept. Maar dat komt eigenlijk omdat ze nooit een fysiek concept maken. Die hebben een hele andere werkwijze, veel minder traditioneel. Die doen het niet meer "waterval" maar veel meer lean. Oftewel daar zetten ze niet meer de concepters aan het begin van het proces, maar met zijn allen aan één tafel. Overigens zijn er wel Tesla concept -tekeningen- die totaal niet 1-op-1 overkomen. Echt leuk om te zien hoe ze dit anders doen bij Tesla (met als brein achter het succes https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_von_Holzhausen )
Natuurlijk, maar dat is ook te verwachten als je kijkt naar een prototype. De productieversie is echter alsnog heel dicht bij het concept gebleven, vooral als je (zoals @Cybje al aangeeft) kijkt naar het lijnenspel. Zelfs de velgen zijn grotendeels hetzelfde! Als je kijkt naar deze verschillen doet de id3 het echt niet slecht:
concept vs echt
Dat concept lijkt waarschijnlijk te veel op een Insignia
Intiteel wordt er gereageerd op
Ik snap nog steeds niet warom autofabrikanten dit soort auto's een lelijk futuristisch design geven.
Als ik dan naar de productie id3 kijk dan voldoet hij prima aan deze omschrijving. Ook al lijkt hij minder op het concept. Persoonlijk vind ik het jammer dat een merk als Volkswagen denkt dat hij hierin mee moet gaan. Dat de gril niet meer nodig is dat snap ik, maar dat valt toch wel anders op te lossen.

Gelukkig verschillen mensen van mening en zullen deze auto's gewoon op de weg komen.
En zullen mensen hun (negatieve) mening bijstellen als ze gewend raken aan de nieuwe design richting naarmate de autos vaker gezien zijn.
De Honda Urban EV was de concept van de Honda E en met zijn lage daklijn, kleine glaspartijen en gigantische velgen is dit duidelijk(er) de conceptversie van het uiteindelijke product.
Fantastisch karretje, dat wel.
Constructeurs gebruiken nog steeds 2 types concept car:
- Eentje om te tonen wat ze in hun mars hebben, dat mag zo gek mogelijk, de ontwerpers krijgen vaak (quasi) carte blanche of slechts enkele richtlijnen (elektrisch, SUV, modulair, retro/nostalgie, ...). Bv. deze Renault EZ Ultimo.
- Eentje om de productie van een model aan te kondigen, zoals CaptainCapslock de VW Neo/I.D.3 vermeldt.
De aankondiging van een productiemodel gaat soms gepaard met 2 à 3 concepts. Startende bij een concept die meer naar het idee neigt, en polst wat potentiële kopers ervan vinden. Bij groen ligt evolueert dat verder naar een 'realistische' concept (denk aan veel camera's, dikke velgen, zelfrijdend, niet-realistisch interieur, ...) om (soms nog) te vervellen naar de 'productie' concept (enkel nog dikke velgen en bumpers, maar voor 98% productieklaar).
Alleen is de Honda Urban EV een vernieuwde Golf 1 in een compleet nieuw jasje.
Met heel veel sausjes van VW Golf 1...
Honda Civic 1 is de inspiratie...
Alleen zie je meer lijnen van de Golf 1 namelijk. Vooral de voorkant is vrijwel identiek.
Had Civic 1 juist niet echt meegerekend.
Honda E wijkt anders niet erg veel af van concept car
Zelfde met de Nissan Ariya. Het lijkt er dan ook op dat men geleerd heeft dat conceptwagens die het tot productie zullen schoppen beter moeten aansluiten bij de productie. Alsook natuurlijk dat hoe dichterbij die productie is, hoe correcter het concept ontwerp zal zijn.
Een auto zonder een noodzakelijke grill aan de voorkant om de plofmotor te koelen en nog wat extra aerodynamica voor de efficiëntie ziet er voor menigeen "futuristisch" uit.
Het gekke is dan ook nog dat een grille helemaal niet zo prominent aanwezig moet zijn bij een ICE, maar dat is nu eenmaal de huidige designkoers.
Vergelijk bvb maar eens een huidige Audi met een Honda Prelude uit jaren 80 of 90 (Bassie & Adriaan auto)
Zeker bij de Prelude 3 was dat maar een strookje onder de bumper (foto)
Persoonlijk vind ik de lagere, gladdere auto's eind jaren 80 en jaren 90 veel mooier dan de huidige auto's met al hun lijnen, vouwen, plooien en overdreven franjes.
Vind je? Ik vind de auto’s uit de jaren 80 veelal vierkante blokken. Terwijl de auto’s uit de jaren 90 meer “vrouwelijke” lijnen kregen.

https://www.autoscout24.n...olf-2/vw-golf-2-l-01.webp
Golf2 uit 86

https://cdn.autowereld.nl...niek-zeer-nette-staat.jpg
Golf 3 uit 95
Begin jaren 80 was vierkant inderdaad in.
Europeanen zijn wat langer in het vierkante blijven hangen, vooral VW en Mercedes.
Vanaf eind jaren 80 zijn de meeste andere merken toch heel wat minder vierkanten gaan uitbrengen:
Peugeot 405, Opel Vectra, ... en ongeveer alles Japans.
Helemaal mee eens. Tesla doet het wat dat betreft best goed!
Zeker, enkel die duckface op de 3 vind ik niet zo mooi. Maar dat is een detail.
Dit is wel een mooie vervangbumper: foto.
De prachtige Prelude komt dan ook uit het tijdmerk van het minimalistisch design, waarbij elke extra als teveel werd aanschouwd (behalve de typische zwarte bumpers waar Porsche ook fan van was). Sinds het verbieden van de wegklappende (moord) koplampen, zette dit een hele design(r)evolutie in. Verschillende modellen met klapkoplampen kregen (verplicht) een facelift naar 'normale' koplampen, maar op veel applaus werden die niet onthaald. Weg minimalisme.
Klapkoplampen waren er om aan minimale hoogte-eisen (in USA) te voldoen.
Nog nooit gehoord dat ze vanwege veiligheid oid verboden zijn.
Voetgangerveiligheid. Al vind ik er nu (buiten een niet zo nieuwswaardig artikel van autoblog.nl) niet veel meer van terug waarom ze verdwenen.
Het gekke is dan ook nog dat een grille helemaal niet zo prominent aanwezig moet zijn bij een ICE, maar dat is nu eenmaal de huidige designkoers.
Kijk maar naar de grill van de nieuwe BMW's........ :F
VW dacht al dat het niet meer nodig was in 1988, met de Passat B3. Resultaat: een hoop koelingsproblemen met die auto's... Als het maar voor 95% goed gaat, kost die 5% "uitzonderingen" je een hoop gedoe.

Bij Audi koop je dezelfde doos met een 1.4 benzine of een 3.0 V6. De koeling is misschien overdreven voor die 1.4, maar die 3.0 V6 moet z'n warmte ook kwijt kunnen. Als je de auto zou ontwerpen voor die 1.4 benzine, had je andere keuzes kunnen maken.
Ivm motorgrootte heb je zeker een punt, maar bvb de Honde Prelude 4 werd ook geleverd met een 2.3 met 190pk en die had amper een grille.

Bij Audi is het vooral omwille van het design.
Als je de eerste A6 vergelijkt met de huidige dan zie je dat men eigenlijk ongeveer evenveel koeling voorziet, maar dat de grille nu optisch over de horizontale 'bumper' heen gaat. Vroeger was de bumper het meest prominente in de neus, nu is dat de grille.
De eerste A6 werd ook geleverd met een 4.2 V8, dus daar kan het niet aan liggen.

Je ziet wel dat de RS versies natuurlijk wel extra koeling nodig hebben, maar die klanten hebben ook wel graag wat extra luchthappers.
Dit dus. Zeker als het een puur elektrisch ontwerp is heeft dat nieuwe mogelijkheden. De huidige Ioniq heeft nog wel een ontwerp met grill omdat deze ook als (plug in) hybride bestaat.
Ik vind het juist wel mooi. Geeft ook aan dat het echt nieuw is. VW had met de e-golf een electrische auto in een traditioneel design op de markt gebracht, maar het traditionele design associeer ik toch met benzine/diesel. Als ik een Model 3 zie (dat bijvoorbeeld een luchtrooster mist aan de voorkant) geeft mij dat veel meer een modern gevoel. Daarom heb ik persoonlijk niets tegen zo'n futuristisch ontwerp.

*edit taalfoutjes.

[Reactie gewijzigd door Pastapipo op 23 juli 2024 05:04]

Precies dit; een beetje meer gewaagd design mag van mij ook wel.
Zo vind ik de nieuwe Honda E ook heel gaaf gemaakt:
https://www.honda.nl/cars/new/honda-e/design.html

Maar zelden lijkt het daadwerkelijke model ook maar iets op het concept

[Reactie gewijzigd door yorroy op 23 juli 2024 05:04]

Toch is het design van de Honda-E op de eerste Civic gebaseerd maar wel in een modern jasje. Daarom vind ik hem zo mooi, hij heeft echt het vierkante van de jaren '70 / '80. In mijn ogen beter dan al die rijdende 'tietjes' zoals de fiat 500 e.d.
De Honda-E is wel leuk, maar vond ik persoonlijk een teleurstelling na het prototype. Dat was stoer, de productie wagen is guitig. Op zich niet fout, maar niet zoals het prototype

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 23 juli 2024 05:04]

Toegegeven, was het prototype veel stoerder. Maar bij gebrek aan beter design.. :)
Gewaagd is voor een handjevol mensen misschien interessant. Ik hou er ook wel van als een merk innovatief doet.

Maar als dat voor de rest van NL zou gelden, dan zou een merk als VW lang niet zoveel verkopen hier dan ze nu doen. Want als er één merk het boegbeeld van conservatief, is het VW en de dochtermerken wel. Alle merken met innovatie worden in Nederland in de verkoopcijfers finaal afgestraft. Je merkt aan alles dat de gemiddelde Nederlander als de dood is voor verandering en daarom is de ID.3 ook zo terughoudend ontworpen. Natuurlijk zitten er 'kekke' designelementen verwerkt in het verder saaie uiterlijk, want er moet iets nieuws aan zijn. Maar het ontwerp zelf is gewoon gebaseerd op hun succesnummer, de Golf. Zelfs het rijgedrag is afgestemd op het gedrag van een Gold met ICE.
Nou, ik vind het een verademing na al die jaren van inefficiënte SUV’s met patser grillen aan de voorkant die meer op een voetganger-patatsnijders leken dan Iets toevoegden aan een lagere luchtweerstand. Dat vond ik pas wanstaltig!

[Reactie gewijzigd door vandenbel op 23 juli 2024 05:04]

Toen ik voor het eerst die Audi's zag met die idioot grote grille dacht ik dat ze 50 jaar terug gingen in de tijd. De Audi's daarvoor met een smalle grille vond ik er veel moderner uitzien. Ik vind die grote grille echt zo lelijk. De vorm deed me ook denken aan de grote grille van die oude auto's uit de jaren '40-'50. Alleen de bolle spatborden ontbraken nog bij de Audi's. Ook Lexus, met dat grote aambeeld terwijl de modellen daarvoor er veel gestroomlijnder en fraaier uitzagen. Ook Toyota doet aan die belachelijke groter, groot grootst, grillenmode mee met die gapende muilen. Toppunt was die enorme gapende muil (lachebek) bij dat kleine A-segments Peugeotje, de 107. Bij de eerstvolgende facelift hadden ze die muil gelukkig weer weggehaald. En dan die enorme nieren bij de nieuwe BMW's.. Hoe kunnen ze een modellenlijn verpesten? Zo dus.
Het schijnt iets te maken te hebben met de voorkeur in het verre Oosten waar ze van ‘big’ houden en waar de groei zat voor de verkoop. Als fabrikant wil je er geen twee verschillende modellen op nahouden door een gestroomlijnd model er naast te hebben. Dat kost extra productielijnen, onderdelen etc. Belangrijk dus dat juist een oosters / Koreaans merk deze vreemde designvoorkeur doorbreekt.
Aan de ene kant: ja, extra productielijnen kost geld. Daarom dat bvb Mazda enkel bepaalde uitrustingniveaus aanbied en zeer weinig opties (en vaak nog door dealer gemonteerd). Tesla doet dat nog wat extremer.
Maar bvb BMW bieden toch een keur aan opties aan, dus hun productielijn is er op ingesteld om heel verschillende auto's af te leveren. Vaak zelfs verschillende modellen op dezelfde productielijn, weliswaar wel op hetzelfde platform. Ik zou denken dat men dan toch een bumper met Europese grille en bumper met Chinese grille zou kunnen inpassen.
Bij Mazda zijn ze zo ver dat ze verschillende voertuigen op dezelfde productielijn kunnen maken. Een cx-9 komt van dezelfde lijn als een Mazda 3.

Het standaard maken van zaken die bij de Duitsers optioneel zijn, is een cultuurdingetje. Andere Japanse merken hanteren een vergelijkbare werkwijze. Bij de Duitsers is dat andersom, deels omdat ze daar heerlijk mee kunnen cashen en anderzijds omdat je dan in theorie niet hoeft te betalen voor wat je niet nodig hebt. Die 2e reden is de afgelopen 15 jaar niet meer relevant, want ze zijn vooral voor het cashen gegaan met showroomlokkende instapprijzen en dan maar upsellen. Japanse merken zijn wat eerlijker wat dat aan gaat. De Duitsers maken ook gerust veel veiligheidssystemen optioneel die bij Japanse merken standaard zijn.

Vergelijk maar eens het instapmodel van een moderne Mazda met een Duitser, je zit aan de duurdere varianten met vaak een motor upgrade voor je het instapmodel van een Mazda evenaart qua aankleding. Dat heeft meer met cultuur te maken dan technische beperkingen, zeker voor een Mazda die ook voor Toyota en Fiat auto's met eigen optiepakketten kan produceren op dezelfde productielijn.
Anoniem: 1330988 @basdej10 augustus 2020 09:33
Wat is hier futuristisch aan dan? Dit soort auto's zie ik dagelijks op de weg rijden. En het is maar wat je gewend bent. Kijk eens naar het wagenpark van 1992. Iemand van toen zou de auto's van nu bizar futuristisch vinden, met al die strakke lijnen, laagprofiel banden en nightrider-achtige verlichting wat tegenwoordig allemaal doodnormaal is maar in de tijd van de bassie&adriaan-auto alleen in scifi-films bestond. ;)
Lelijk is subjectief. Ik vind concept-cars over het algemeen super-tof en ben altijd teleurgesteld dat de productie wagens vaak maar een schim van het concept zijn.

Ik snap dat anderen zoals jij ze lelijk of te futuristisch vinden, maar je kan niet zeggen dat het 'een lelijk design' is. Hoogstens dat jij het een lelijk design vindt...
Een concept car is natuurlijk DE gelegenheid voor de designers om te kunnen laten zien wat ze kunnen maken zonder zich al teveel aan praktische regels en wetgeving te moeten houden. Dat begrijp ik wel.
Maar inderdaad ben ik ook wel vaak teleurgesteld als dan de productieversie uitkomt.
Verwijderen van spiegels en deurklinken doet een wagen er al veel beter uit zien.

Vond ik wel knap van Mazda dat de huidige 3 geen slap afkooksel was van de KAI concept auto.
Deurklinken verzinken is gewoon een optie, dat heeft mijn tesla ook. Spiegels kunnen ook op legale wijze vervangen worden door camera’s. Maar ja, kost geld.
Ik vind futuristische auto's ook erg mooi, alleen die idiote grilles niet, maar dat heeft verder weinig met futuristisch te maken. Van de Hyundai vind ik bijvoorbeeld het rechtse model op de foto hierboven erg mooi.

Ook de nieuwe Nissan Ariya zier er zeer fraai uit, een stuk mooier/moderner dan de huidige Leaf. Zelf heb ik (tot vandaag) nog de Leaf van het vorige model, die er voor die tijd ook erg futuristisch uit zag. men vond hem mooi of lelijk.

Toppunt van futurisme was in de jaren '80 natuurlijk de DMC DeLorean, nog steeds een erg mooie auto.
Grilles zijn noodzakelijk maar lelijk. Ik vind het vooraanzicht van de Model3 op een bepaalde manier niet heel fraai maar het ontbreken van een gril en die spitse neus die lijkt op de linker Hyundai in het plaatje kan me wel bekoren.

Overigens heeft de Model3 wel een kleine luchthapper onder de neus, voor de airco/koeling.
Ja de Model 3 heeft net een Donald Duck neus.. :D
Ik vind de Model 3 overigens verder een fraaie auto. Alleen die eendenneus hadden ze net even iets anders moeten doen. Ietsje spitser.
Het komt vooral door het lage dashboard, de lage voorruit en de ultralaag aflopende neus. Als je er recht van voren op kijkt dan vind ik het niet het meest fraaie design nee...
Smaak is iets persoonlijks. En dat jij dit niet mooi vindt, wil dat niet zeggen dat Chinezen, Koreanen of Amerikanen dit ook niet mooi vinden.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 05:04]

Mooi design, maar niet voor iedereen, smaak is persoonlijk.
Ik vind ze mooi, smaken verschillen. Ik zou nooit een up/polo kopen, toch rijden die ontzettend veel rond.
Ik vind sowieso dat autos zoveel op elkaar lijken, bovenstaande plaatje zie ik vormen van tesla/bmw/etc

Vond het ook vrij humoristisch indertijd dat telefoonmakers elkaar aan het aanklagen waren over knopjes op de zelfde positie etc, terwijl automakers niets anders doen dan dit.
Denk dat de jongere generatie dit moet mooi vinden en ze het daarom met dit soort designs doen.
tja, wat is lelijk he, ik kan bv nog steeds niet begrijpen wat mensen nu mooi vinden aan een volkswagen golf, of een doorsnee porsche, en toch zijn er een hoop die deze wel mooi vinden.. Overigens zijn de modellen die ik hierboven zie ook niet echt mijn smaak, maar kan ook niet zeggen dat ze echt lelijk zijn.
leuk al die grote suv bakbeesten van 40-50K maar heel veel mensen zitten te wachten op een betaalbare B segmenter van max 25K of een C segmenter van max 30K met een degelijke range en gewicht
Eerlijk, bij elk nieuwsbericht zie ik deze reacties voorbij komen en we weten het intussen wel. Een elektrische auto is (nog) niet voor mensen met zo'n budget en vereisten.

De batterijen vormen nog altijd het duurste onderdeel van deze wagens. De meeste fabrikanten kozen daarome enkele jaren geleden om eerst in te zetten op duurdere modellen waar het kostenplaatje wél klopte. Vandaag zitten we al in een andere situatie en ga je zien dat dergelijke modellen nu ook worden aangekondigd.

Een beetje geduld kan geen kwaad. Enkel modellen zoals de Renault Zoë, de Skoda Citigo of de Opel Corsa vallen momenteel in de 30k klasse. We zien binnenkort de ID3 op de markt die daar ook rond zit en volgend jaar weer wat meer modellen.
Inderdaad het is een beetje een hangende plaat van de nej-sayers. De auto's zijn te duur, de range is te beperkt, het laden duurt te lang...

Dat we nu niet alleen maar Tesla's van 100k+ hebben maar ook gewoon middenklassers van 40-50k vergeten ze (ergo: de prijs is meer dan gehalveerd hoewel de Leaf natuurlijk al heel lang in die prijscatagorie zat en zit), dat de range van 150 kilometer (de originele Leaf) naar in sommige gevallen 500 kilometer is gegaan vergeten ze en dat we van 22 kW slowcharging naar 250kW hypercharging zijn gegaan bij sommige modellen vergeten ze.

De EV markt is volop in beweging en de ontwikkelingen vinden nooit eerst aan de onderkant van de markt plaats. Innovatie gebeurd aan de bovenkant van de markt en sijpelt met elke iteratie steeds een klasse omlaag. Dat was bij ABS en airbags en cruisecontrol etc net zo en zal ook bij EV's en grotere accu's en sneller laden net zo gaan.

Overigens zijn er zeer interessante ontwikkelingen aanstaande, de Volkswagen ID.x serie maar zeker het onderliggende MEB platform wat ook voor Seat en Skoda gebruikt zal gaan worden. Daarbij is de nieuwe Zoe een hele aardige auto geworden die ik privé best als tweede EV naast mijn Model3 LR zou kunnen hebben.

Maar het valt me wel op dat veel Nej-sayers altijd verwachten dat ze top-of-the-line features (long range, hypercharging) krijgen voor een klein budget. Dat kan wel, maar dan zul je een x-dehandsje van 10 jaar of ouder moeten kopen en die markt is simpelweg nog niet zover. Je koopt ook geen ICE BMW 5 serie met alle toeters en bellen en dikke motor nieuw voor onder de 10k..
De EV markt is gedwongen in beweging, gedwongen door de EU, de fabrikant zelf wil deze onzin helemaal niet, kost alleen maar geld en brengt geen milieu voordeel, als ze het niet doen krijgen ze hoge boetes, te zielig eigenlijk, laat vooral zien in welke fantasie wereld ze daar in 't EU parlament leven...
Niet alleen het EU-parlement, juist vooral ook het NL-se (D666, GsL, PvdD, PvdA, ja zelfs SP, CDA én VVD) en de Belgen hebben Ecolo en PS.
Nou dat valt wel mee. De Tesla is niet van mij maar van de baas en de Zoe zie ik als betaalbare opvolger van de wat oudere DS3 die we als privé auto erbij hebben voor m’n partner. Als die vervangen gaat worden dan zal het waarschijnlijk wel een EV worden, welke is nog een beetje de vraag. Maar dat dit de laatste diesel en zeker de laatste ICE is die voor de deur staat is ons wel duidelijk.
Ja, dit is duidelijk een -1 waard. Zo praat je toch niet tegen mij :+

Maar je zou gelijk kunnen hebben. Vind het verder ook prima. Ik wilde enkel het contrast extra belichten omdat het specifiek over zogenaamde nej-sayers zou gaan.
Ik persoonlijk vind de auto's nog altijd veel te duur, maar zou heel graag willen meewerken aan het vergroten van de elektrische vloot in Nederland. Daar komt nu bij dat door Corona ik veel meer thuis ben en een elektrische auto in aanschaf zodanig veel duurder is, dat het niet rendabel meer is om in deze tijd een elektrische auto stil te hebben staan naast mijn huis. Kans was groot geweest dat er een MG of een ID.3 naast de deur had gestaan. Helaas mag het nog even niet zo zijn. Hopelijk hangt de vlag er over een jaar anders bij.
Het feit dat jij ook een -1 krijgt zegt genoeg. Er lopen figuren op tweakers rond die het moderatie systeem niet snappen of gewoon bewust misbruiken. Met name reacties die wat minder gelezen en gemodereerd worden zijn dan al snel het slachtoffer van een enkeling die -1 uitdeelt waar het hooguit een 0 zou moeten zijn.

Kom maar door met die -1 🤪
Leuk dat je vraagt om een beetje geduld, terwijl de planeet onder onze kont wegsmelt.

Die posts zijn er met een rede: pas wanneer het B & C segment bediend gaat worden, kun je echt de verbrandingsmotor uitfaseren en wat klimaatvriendelijker reizen. Tot die tijd zijn het mooie headlines die feitelijk geen impact hebben op het klimaat omdat het volume ontbreekt.
@ljo13 heeft volledig gelijk, maar je leest over de kern van zijn verhaal heen: het is gewoon financieel niet haalbaar voor een fabrikant om te beginnen met goedkoper auto's. Ze *moeten* beginnen met modellen die de grootste marge opleveren om hun investeringen terug te verdienen. Pas daarna kunnen ze goedkopere modellen aanbieden.
Daarbij komt dat goedkopere modellen noodzakelijkerwijs een kleinere accu hebben en dus een kleiner bereik. En zo lang "de consument" nog niet snapt dat dat kleinere bereik geen probleem is, is het ook lastig om die markt te veroveren. Onderbouwing: vrijwel elke discussie hier over EV's.
Deze auto's zullen misschien geen impact hebben op het klimaatprobleem, maar de ontwikkeling waarvan zij het begin zijn wel.
Nee. Ik lees niet over zijn verhaal heen. Ik leg uit waarom hij de posts blijft lezen. Het gaat gewoon niet snel genoeg. Het idee van de elektrische auto is niet nieuw en we zijn er nu meer dan tien jaar mee bezig. En dan zijn er nog genoeg fabrikanten die nog steeds geen fatsoenlijk platform hebben (Ford bijvoorbeeld). Defacto is er maar een (1) producent die elektrische autos in volume produceert en dat is Tesla. Een beetje karig na al die jaren en jaren.
Ik volg je dat het niet snel genoeg gaat en ik zou het ook anders willen maar de economische realiteit is er nu eenmaal.

Feit is natuurlijk dat elke autobouwer had gehoopt dat Tesla een korte nachtmerrie was die snel zou pieken en dan weer over waaien. Waren ze allemaal 10 jaar geleden serieus begonnen met EV's dan hadden we vandaag een veel ruimere keuze.

De realiteit is helaas de realiteit en we moesten maar eens stoppen met negatief te doen. Gewoon zoveel mogelijk stemmen met onze portemonnee en desnoods geen nieuwe wagens kopen tot er een EV in de juiste prijsklasse beschikbaar is. Op korte termijn is dat natuurlijk nog slechter voor het milieu dan een (nieuwe) zuinigere wagen maar het zet wel druk op autofabrikanten als ze hun brandstofwagens aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.
Nou, het zou toch wel eens een nachtmerrie kunnen zijn: Tesla verkocht in 2019 in totaal 30.943 auto's in Nederland.

Voor 2020 zijn dat er (bij gewerkt tot en met maand 7) : 2.900

Kan zijn dat er een eindejaar sprintje komt, maar ik verwacht toch niet dat ze boven de 10.000 auto's gaan komen. En dat zal in andere landen ook zo zijn: Inmiddels lopen de verkoopcijfers van Q2 40% achter op 2019.

(overigens is 'verkopen' iets heel anders dan 'leveren': De productie aantallen die Tesla rapporteert zijn de leveringen van de eerder gedane verkopen)

Uiteraard -zeggen we dan- komt dit door Corona, maar daar zullen de aandeelhouders niet zo'n grote boodschap aan hebben. De koers van TSLA staat ongekend hoog, maar de waarde vertegenwoordigt echter geen productie- of verkoopaantallen, maar 'hoop' (en of dat hoop op een enorme koerswinst of hoop op een schonere planeet zal zijn, laat ik dan maar even in het midden...).

Als straks de jaarcijfers komen, en daarmee de realiteitszin, kan het zijn dat degenen die erin zitten voor koerswinst het aandeel gaan dumpen om elders 'hoop' in te kopen. Dat zou slecht zijn Tesla's cashpositie.

Nu zullen traditionele autofabrikanten wellicht vergelijkbare terugval zijn in verkoopcijfers, echter hun beurswaarde is niet zo bizar overgewaardeerd afgezet tegen hun performance.

Kan ook zijn dat ik volledig de plank mis sla hoor... gaat sowieso nog een interessante winter worden.
Gewoon zoveel mogelijk stemmen met onze portemonnee en desnoods geen nieuwe wagens kopen tot er een EV in de juiste prijsklasse beschikbaar is. Op korte termijn is dat natuurlijk nog slechter voor het milieu dan een (nieuwe) zuinigere wagen maar het zet wel druk op autofabrikanten als ze hun brandstofwagens aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen.
Op korte termijn nog slechter voor het milieu, helemaal niet. Het beste wat je voor het milieu kunt doen, behalve zelfmoord plegen en helemaal niet meer rijden is doorrijden met je oude auto. Het maken van een nieuwe, ook al wordt er niet mee gereden kost nl ook energie en grondstoffen. Verhoudingsgewijs is een nieuwe set schokbrekers, nieuwe koppeling of wat er verder aan zou moeten gebeuren, milieu-technisch verwaarloosbaar vergeleken met het kopen van een hele nieuwe auto (elektrisch nog meer als verbrandingsmotor).

Waar dit, allemaal geen nieuwe auto kopen, wel desastreus voor zou zijn is de economie, en vooral de automobielindustrie. Toch zal ook dat niet de impact hebben die jullie beogen omdat de meeste verkochte auto's in Nederland leaseauto's zijn, en die worden afhankelijk van het contract na 3 of maximaal 5 jaar, als het leasecontract afloopt, vervangen door een nieuwe, ook weer voor 3 of 5 jaar.
Het gaat inderdaad niet snel genoeg, maar dat is voornamelijk te wijten aan de manier waarop wij onze maatschappij hebben ingericht: we vinden zelfbeschikking erg belangrijk. Niet alleen de consument is lastig te sturen, maar ook fabrikanten bepalen graag zelf waar ze hun energie op richten. Zowel consument als fabrikant zijn voornamelijk financieel georiënteerd en dan zijn EV's de klos.
Elon Musk heeft de kussens opgeschud door eens niet naar opbrengst te kijken maar het idiote idee aan te hangen dat er echt iets moet gebeuren om de wereld een fijnere plek te maken. En nog steeds is er een hele goegemeente die bij alles wat Musk doet graag roept dat het financieel allemaal niet klopt. Waarmee ze eigenlijk gewoon aantonen dat dat inderdaad is waarom onze maatschappij draait.....
Het ligt echt niet aan de maatschappij alleen. Tuurlijk, het is geen planeconomie. Maar er hebben er ook genoeg zitten slapen. Als je ziet dat Ford, FiatChrysler en Toyota gewoon geen goed elektrisch platform hebben dan is dat vooral de schuld van een kortzichtig en gebrekkig management. Renault/Nissan, Hyundai/Kia en recentelijk VW en GM zijn daar toch beter mee omgegaan.

En het is niet zo dat de waarschuwingen er niet zijn. Kyoto is ook al weer meer dan 10 jaar geleden. En Parijs al meer dan 5 jaar. Dus men weet wat de tijdslijnen zijn.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 05:04]

Ik wil die tabelletjes wel zien! Ik ben reuze benieuwd!
In het artikel zelf staat al waarom de uitkomst ten nadele van de EV uitpakt: er wordt gekeken naar de Duitse energiemix. Die is vanwege de verbranding van bruinkool een van de "vuilste" van Europa.
En dan is het nog opvallend dat de resultaten van deze erg beperkte studie (een vergelijking van twee auto's) een andere uitkomst heeft dan een veel groter onderzoek dat begin dit jaar is gepubliceerd en waar (o.a.) de Volkskrant over heeft bericht:
https://www.volkskrant.nl...dieselvarianten~b22c0eed/
Het onderzoek is hier te vinden:
https://www.transportenvi...le%20analysis%20LCA_0.pdf
Jij moet wat minder de fake-news pers bekijken. Wetenschappers en experts weten al heel lang dat elektrisch rijden beter voor het milieu is. Je mag uiteraard een eigen opinie hebben, maar je moet niet je eigen setje nepfeiten rondblerren.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 05:04]

Je bent er niet echt in thuis hè :|
Ah joh, zelfde niveau als een sneeuwbal in oktober en dan hardop de vraag stellen waar die global warming nu blijft.

Waarom reageer ik ook eigenlijk :|
Kwestie van tijd tot de eerste eigenaar de kop eraf heeft gehaald en gebruikt aanbied. Voor 10k heb je tegenwoordig al een gebruikte Zoë terwijl er 5 jaar geleden helemaal geen EVs voor die prijs te krijgen waren.

Met thuis laden en een tweede auto voor de deur is er voor de aanschafprijs eigenlijk niets te krijgen wat concurreren met een gebruikte Zoë of eGolf (in vergelijking met vergelijkbaar uitgevoerde brandstofauto’s met automaat).
Uhm, de Tesla model 3 is verre van een grote suv bakbeest (is niet eens een SUV), de (volvo) Polestar 2, ook geen suv bakbeest. peugot e-208, volkswagen e-golf, Opel ampera-e, Opel corsa-e, mini electric, honda e, Hyundai ioniq (hatchback), Nissan Leaf.
tja, mensen zitten altijd te wachten op iets betaalbaars, maar tegenwoordig krijg je voor 25k niet heel veel auto meer IMHO, zelfs mijn ouders betaalde dat ongeveer nog voor een freaking Nissan Note met automaat 8)7, nou, veel geld voor zo'n flutautootje.
Aan de ene kant een super goede ontwikkeling om meer elektrisch te gaan rijden, maar aan de andere kant zie ik het met lede ogen aan... hoe moet ik over 10 jaar nog een caravan gaan trekken?
Je bent nu al gek als je nog een diesel koopt, die raak je over een paar jaar aan de straatstenen niet meer kwijt. Benzine auto’s met behoorlijke trekkracht zijn nu al moeilijk te vinden.
Er is in de afgelopen 10 jaar heel veel veranderd op het gebied van EV's en er is geen reden om aan te nemen dat dat de komende 10 jaar ook niet gebeurd. Dus die caravan sleur jij over 10 jaar elektrisch gewoon weer naar Frankrijk.
Los daarvan is het aller- aller grootste probleem bij de introductie van EV's het feit dat men ingesleten gewoontes en luxe niet wenst op te geven. Deze discussie worden overspoeld met opmerkingen als: ik wil mijn auto voor de deur kunnen blijven parkeren, ik wil men grote sleurhut kunnen blijven trekken, ik wil mijn twee honden achterin kunnen vervoeren, ik wil in 1 dag naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden. EV's zijn een belangrijke stap in het veiligstellen van een leefbare aarde en het is misschien niet zo'n slecht idee om voorlopig de nadelen te accepteren en er slimme work-arounds voor te bedenken.
Over 20 jaar zijn we toch allemaal dood }> :+
Die use case kan natuurlijk ook gewoon veranderen. Waarom zou je per se het hele jaar in een auto gaan rijden om een paar keer per jaar een caravan te trekken. Met alle online bookingsmogelijkheden zie je dat hotels on-the-fly boeken al heel makkelijk is geworden. Zoiets zou je ook voor kamperen kunnen krijgen waardoor je met dezelfde vrijheid als met je eigen caravan een reis kunt maken. En als je de caravan 3 weken op 1 plek neer zet moet je eigenlijk helemaal niet met je eigen caravan daarheen willen rijden.
Er zullen maar zat mensen zijn die liever hun eigen "huisje op wielen" meenemen ivm hygiene enz. Ik ga liever ook niet in een bed liggen waar anderen in hebben gelegen. Ook heb je alles bij wat je mee wilt nemen, is alles zo schoon als je het zelf maakt en heb je meer vrijheid in waar je hem weg zet.
Nou, die vrijheid waar je hem weg zet is er niet zomaar, want je mag een caravan lang niet overal maar neerzetten. Ben zelf nooit fan geweest van caravans, maargoed, genoeg mensen die het wel leuk vinden.
Voor EV's hoeven we de oplossing mbt tot caravans niet in de auto te zoeken, maar in de caravan zelf. Zie bijvoorbeeld de Dethleff e.Home Coco
Er zijn gewoon EV's die een caravan kunnen trekken hoor. Maar ja, je moet niet verwachten dat je een caravan achter een Zoe kan hangen, net zo min als je geen flinke caravan achter een Peugeot 106 moet willen hangen.

En diesels raak je niet straks niet meer kwijt, ze zitten nu al in een negatieve spiraal. En ik denk dat daar ook een groot probleem in schuilt: mensen die nu een diesel hebben zullen geneigd zijn hem helemaal 'op' te rijden, met alle negatieve effecten voor milieu en omgeving. Ik denk dat de overheid eens zou moeten nadenken over het steeds zwaarder beprijzen van oude auto's in plaats van old-timers juist vrijstelling te geven. En misschien zou je opkoopregelingen moeten instellen waarbij je bij inruil van een oude diesel (die gegarandeerd naar de sloper gaat) een fikse korting krijgt op de BPM van een nieuwe EV. Maar goed, dan nog zal een nieuwe EV voor velen momenteel nog niet bereikbaar zijn.
Terwijl een diesel en eigenlijk vooral een wat oudere ideaal zijn. Krachtig, lager verbruik dan een benzine, veel duurzamer dan een benzine en een goed afgestelde diesel hoeft helemaal niet vervuilender te zijn dan een benzinemotor. Direct ingespoten benzinemotoren produceren ook behoorlijk veel fijnstof, het enige nadeel dat dieselmotoren hebben is de productie van NOx, maar dat is weer op te vangen met SCR.
Nou, zelden dat ik een grote puf zwarte rook uit een normale benzine auto zie komen, wat juist redelijk standaard is bij een diesel..
Dat is meestal een gechipte voor meer vermogen en dus niet een goed afgestelde. Heul vroegah zeiden ze nog wel dat ie niet kon trekken als ie niet rookte, maar je mag gerust achter of naast me rijden als ik met mijn goed afgestelde Euro6 440pk vrachtwagen met een lzv met 60 ton treingewicht (dus echt zwaar beladen) accelereer naar 80km/u. Je zult waarschijnlijk nog niet een pufje zien. Zou je die chippen naar 550+pk, is dat een heel ander verhaal.
Nou, niet zoals ik het heb gehoord van mensen met een standaard leasebak.. Vriend van wie die bak was vroeg aan de garage of dat normaal was, en die zeiden ja, dat gebeurd 1 keer in de zoveel tijd tijdens rijden. En dat ging dus om een standaard splinternieuwe leasebak, niets aan gechipped.
Kwestie van belasting. Roetfilter gaat dan vol zitten en wordt dan schoon geblazen door het heet te stoken. Regenereren heet dat. Heb ik ook nooit gesnapt. Maar daar hebben trucks/auto's die een vermogen hebben die bij het werk past geen last van. Met personenauto's is dat natuurlijk anders, er ligt 150+ pk in en we rijden tegenwoordig meestal 100-120, oftewel wordt zo'n blok nauwelijks belast.
Daarom denk ik dat je nu nog moet wachten met een elektrische auto. De huidige modellen gelden als praktijktest. A.d.h.v. de data die er de komende tien jaar verzameld wordt zullen er straks elektrische auto's op de markt komen die ook caravans kunnen trekken. Kwestie van tijd.
hoe moet ik over 10 jaar nog een caravan gaan trekken?
En waarom zou dat over 10 jaar niet met een EV gaan? Het is nu al in principe mogelijk, maargoed, echt ver geraak je er niet mee op 1 lading.
Ben met je eens dat je nu geen diesel meer moet gaan kopen als je nog hoopt er over 3 a 5 jaar nog wat voor terug te krijgen (leasen is natuurlijk een ander verhaal).
Met een EV, volgens mij krijgt op termijn elke trailer/caravan ook aandrijving. Dat lost het grootste probleem op dat EV's veel range verliezen als ze extra weerstand trekken. Een caravan met een groot accupakket en wat zonnecellen op het dak kan dan ook meteen relatief zelfstandig werken.
Voor een caravan... ok. Maar benieuwd hoe ze het dan voor een boottrailer gaan oplossen. :)
Een boot kan zelf varen hoor... :+
Maar ja, dan moet hij eerst te water worden gelaten. Voor de trailer waar de boot op staat, betekent dat dus dat de trailer vrijwel volledig het water in wordt gereden, want de boot moet wel een tikje 'vlot' raken, wil je hem van de trailer af kunnen duwen.

Iets zegt me dat het volledig onderdompelen in water van accupakket, bekabeling en elektromotoren op de trailerwielen geen superstrak plan is. :)

(ik moet zelf altijd de stekker van de trailer loskoppelen, anders vliegen de waarschuwingen van falende verlichtingsgroepen aan alle kanten over het scherm in het dashboard.)
Iets zegt me dat het volledig onderdompelen in water van accupakket, bekabeling en elektromotoren op de trailerwielen geen superstrak plan is.
Dat zou je denken maar de volledige aandrijving van een Tesla is waterproof. Er zijn beelden genoeg van Tesla's die zich door een hele flinke laag water worstelen. Dat geldt ook voor gewone brandstofauto's. Wat ook veel mensen niet weten: van auto's die in het water belanden blijven de koplampen nog heel lang branden en ook de elektrische ramen werken nog gewoon.
Het is wel zaak om het water uit de cockpit te houden, want de elektrische onderdelen daar zijn niet waterproof :)
Perfect! Als die trailer er komt, ga ik elektrisch rijden! (Ik hoop dat het nog even duurt, want iets zegt me dat ik dan flink moet gaan sparen... ;) )

...en dan wil ik nog niet gaan denken aan de verzekering voor zo'n ding. En trekvermogen van je auto... zal ook wel een dingetje worden als je trailer een volledig accupakket plus elektrische drivetrain krijgt. Zit je binnen no time dik boven de 1500 kilo. En dan moet je boot er nog op.

Hopen dat Tesla tegen die tijd een Model X++ heeft. En dat in NL de limiet van 3,5 ton trekvermogen op daartoe goedgekeurde (personen)auto's (zijnde niet-vrachtwagens) wordt verhoogd naar 5 ton.

En tot die tijd.... sparen. :+
Stomtoevallig zag ik vanmorgen op Twitter een filmpje voorbij komen van een Tesla die een flinke trailer een boothelling optrekt (met de boot erop). Power heb je genoeg....
Ja, voldoende koppel in een Tesla. Op boothellingen is koppel meestal niet de grootste issue. Sterker nog, teveel koppel (oftewel het doseren daarvan door de bestuurder) kan ook een risico zijn. Voldoende filmpjes op youtube met Ford F150's of Dodge RAM's die met spinnende wielen het water in getrokken worden door de trailer. En die hebben toch trekkracht genoeg, en die bootjes waren meestal niet eens zo groot.

Meestal denken mensen die al trekkend achteruit glijden dat ze niet voldoende gas geven, en het pedaal nog verder in trappen, waardoor de wielen nog sneller spinnen en het voertuig alle grip verliest.

Grip is veel belangrijker. We hebben wel eens met z'n, drieën op de motorkap van een voorwiel aangedreven Passat 2.0 TDI gezeten om een 1200 kilo speedboot van een glibberige helling te trekken. Door de druk op de trekhaak wordt de voorkant van de auto 'licht', en slippen je voorwielen door. Achterwielaandrijving (of 4WD) geeft je net even wat meer moment.

en...'slow is pro'. Door rustig aan te doen hou je de boel onder controle (lees: droog)... :)
Power, ofwel aandrijfmotor heeft een elektromotor voldoende, dat is het probleem niet.

Het belangrijkste is stabiliteit. Als het gewicht van de aanhangwagen groot is en deze gaat slingeren, dan kan die met een lichte auto niet in bedwang gehouden worden.
In Nederland geldt daarom, voor rijbewijs B, dat het leeggewicht van de auto meer moet zijn als het maximaal toelaatbare beladen gewicht van de aanhangwagen. Veel caravans zijn verkrijgbaar met twee chassis-varianten, bv een die 1150kg mag hebben en een die 1350kg mag hebben. Ongeacht hoeveel je caravan dan zelf weegt (bv 800 deel 825kg), hoeveel de inbouw (leeggewicht wordt altijd opgegeven zonder koelkast e.d.) en je bagage samen wegen (bv je belaad met 2 gasflessen, kleding, bestek, voortent, enzovoort tot 1125kg), dan nog mag je dan met een auto die leeg 1250kg weegt de caravan me het 1350kg chassis niet trekken. Soms krijgen beide varianten exact hetzelfde chassis, maar staat, alleen om die reden, op de papieren een ander gewicht.

Met een rijbewijs E (bij de B) mag je dan soms toch nog wel wat meer trekken, dat hangt dan af van wat aandrijflijn en de carrosserie-constructie kan hebben. Desondanks raadt de ANWB aan dat het gewicht van de beladen caravan niet boven de 70% komt van het leeggewicht van de auto.

Een tweede punt is dus ook wat de constructie van de auto kan hebben. Personenauto's worden niet in de eerste plaats ontworpen om aanhangwagens te trekken. Bij de meeste auto's is de constructie stevig genoeg,maar bv bij de eerste generatie Ford Scorpio was dat niet het geval. De constructie achter de achteras, en onder de kofferbak was niet sterk genoeg om een trekhaak aan te bevestigen. Later hebben trekhaakfabrikanten beugels gemaakt die verder naar voren aan het chassis gezet konden worden, maar een scorpio-trekhaak was toen dus 3-4 keer zo duur als voor een andere auto.

Ook bij elektrische auto's speelt dat de constructie, o.a. om redenen van gewichtsbesparing, niet sterk genoeg is, of omdat de autofabrikant geen risico wilt lopen met een aandrijflijn waarvan hij nu nog niet weet of alle componenten de krachten aankunnen.
Ik zie een caravan die 46 tot 49 van de 52 weken stil staat nou niet echt een accupakket bevatten, dat kan nooit goed zijn.. En wie gaat er nou meer dan 6 weken per jaar weg met de caravan?
Genoeg mensen hoor. Er zijn mensen die een seizoenskaarten nemen, daar de caravan dus van Pasen tot de herfstvakantie laten staan en er ieder weekend verblijven.

Ook gepensioneerden gaan vaak 2-2,5 weg maanden (na 3 maanden in het buitenland vervalt de dekking van de zorgverzekering, dus dan kom je 1 week of 1 maand terug en dan ga je weer terug naar de Costa del Sol.

En ja er zijn steeds meer caravans met een accupakket, bv om de binnenverlichting gaande te houden als je ergens staat waar je geen elektriciteit uit het net kunt halen (aangekoppeld laten aan de auto kan ook maar beperk). Ook de koelkast werkt dan vaak op die accu.

Een tweede reden voor een accu is de mover. Vaak heb je niet genoeg manouvreer-ruimte om de caravan met de auto op zijn plaats te zetten. Caravans hebben dan ook voor en achter, links en rechts 4 handvaten om deze op zijn plaats te duwen. Met 4 dertigers is dat meestal een peuleschil maar voor twee ouderen kan het te zwaar zijn en je hebt niet overal behulpzame buren. Hoe groter en dus zwaarder de caravan wordt, hoe lastiger het wordt, en op zachte grond, bv drassig gras wordt het echt moeilijk.
Met een elektrische mover, die ook niet harder kan als stapvoets, lukt het dan wel. Die mover heeft wel een accu nodig.
We hebben het hier over een accupakket om bij de aandrijving te helpen omdat een elektrische auto hem anders niet zou kunnen trekken.

Dit heb je zeker niet nodig als je van Pasen tot de herfst op dezelfde plek staat en ook absoluut niet voor een mover die je een paar minuten gebruikt. Ook voor een paar dagen in de wildernis heb je geen 100kwh+ accu nodig.
Ik gaf ook maar een paar scenario's wanneer men dus wel die accu nodig hebt.
Gaat wel de prijs meteen weer met 10k omhoog. Worden die dingen dus ook onbetaalbaar.
...en het gewicht met een ton, dus kun je meteen op zoek gaan naar een dikkere trek-auto (volgens de huidige regelgeving).
Ondanks dat EV's over het algemeen ontzettend veel kracht hebben, mogen ze vaak geen caravan of aanhanger trekken. Ik vermoed dat dat te maken heeft met de temperatuur die de elektromotor niet kwijt kan o.i.d. Anders kan ik het niet verklaren. Net dat de topsnelheid vaak begrensd is. Van mijn Leaf was deze ook begrensd. Hij trok snel naar de 160km/u (op de teller) en daarna voelde je dat die opeens ophield met trekken en werd dus duidelijk begrensd, want power was er genoeg.

Ik had jaren geleden al het idee dat men de aandrijving zou kunnen verdelen, dus ook een elektromotor op de assen van de caravan plaatsen die dan uit de trekkende voertuig gevoed word, eventueel aangevuld met een extra batterijpakket in de bodem van de caravan, om daarmee het trekkende voertuig "te helpen". Er zijn mogelijkheden genoeg wat dat betreft. Grote voordeel van elektromotoren is dat je die bijna overal kan plaatsen, zoals in de wielen.
Ondanks dat EV's over het algemeen ontzettend veel kracht hebben, mogen ze vaak geen caravan of aanhanger trekken. Ik vermoed dat dat te maken heeft met de temperatuur die de elektromotor niet kwijt kan o.i.d.
Kan ik me bijna niet voorstellen. Reeds in de ICE wereld hebben (bijvoorbeeld) de 'dikke Duitsers' een trekhaak mode, waarbij het koppel van de motor begrensd wordt zodra de aanhanger is aangesloten. Dat zou je natuurlijk bij een EV ook kunnen.

Ik denk zelfs dat dit al gebeurt, want de Tesla Model X kan 2.250kg geremd trekken en dan zul je vast geen stoplicht sprintjes in ludicrous mode kunnen/mogen maken. ;)

(In de youtube video waarin een model X een drag race wint tegen een Alfa 4C -waarbij de X ook nog eens een tweede 4C voorttrekt- zal dit systeem wel ge-bypassed zijn, en de koppeling met de trailer verzwaard... )
De huidige Tesla's mogen dus wel gewoon een aanhanger/caravan trekken.. ANWB heeft er zelfs een test mee gedaan (bleek dus maar de helft van het normale bereik te halen, maargoed, dat is een ander verhaal).
Kleine nuance is hier op zijn plaats: Met een Model 3 mag je tot 1000 kilo geremd trekken (sommige types zelfs minder: 910kg). En dat is inclusief belading. Dat zijn dus de kleinere type caravans. De Model X kan tot 2250 kilo geremd gaan, dus daar kun je flink wat achter hangen. Model S mag alleen een fietsendrager op de trekhaak hebben, daar mag je helemaal niets achter hangen. Ook niet ongeremd.
Houd eens op met constant andere merken verzinnen. Citroen doet het, Seat doet het en nu ook Hyundai. Maakt het alleen maar meer verwarrend.
Wat stel jij voor dan? Elk merk met een "-E" er achter?
Hyundai-E, Volvo-E, BMW-E, Mercedes-EE, Wally-E :+
Er zit in veel gevallen ook een zakelijke beslissing achter om het in geval van EV's in aparte bedrijven binnen een conglomeraat onder te brengen. De kans is heel groot dat investeringen uit het verleden in ICE vervroegd moeten worden afgeschreven omdat de technologie minder lang mee gaat dan verwacht ten tijde van de investering. Die afschrijving drukt dan niet op het "nieuwe" EV bedrijf.
Hyundai heeft zelfs al een tweede luxe merknaam: Genesis, wat oorspronkelijk ook gewoon een model was onder de Hyundai-naam. Misschien hebben ze er positieve ervaringen mee?
Anoniem: 328026 10 augustus 2020 09:33
Jammer dat de auto's zelfs met subsidie vrij onbetaalbaar blijven voor de meeste gezinnen. Juist als vervanging van de aygo's, 107, up's, twingo's, etc. zouden deze elektrische autootjes ideaal zijn. Maar de enige die tweedehands ook maar een beetje prijstechnisch in de buurt komt is de Renault Zoe. Maar omdat de accu gehuurd moet worden is je hele financiële voordeel meteen weggevallen.
Op zich valt dat nog mee. Ik heb het ook bekeken, want ben oprecht geinteresseerd. Vond al een tweede hands Zoe voor +- 7500 euro. Daar zou dan inderdaad +- 70 - 90 euro per maand bij komen voor de accu-huur. Maar het blijft prijzig allemaal. Vooral die vaste lasten staan me niet zo aan van een huur contract voor een accu. Al moet je geloof ik de Zoe 8 of 9 jaar gaan rijden, wil het rendabeler zijn om de accus te kopen (a 8000 euro voor de Zoe)
Anoniem: 328026 @Sircuri10 augustus 2020 11:09
Die prijs voor de accuhuur gaat per afstand die je per jaar aflegt.
Hoe meer je rijdt hoe meer de accuhuur kost per maand.
Maar in die accuhuur zit geen verzekering voor als je accu kapot gaat.
Die moet je apart afsluiten voor nog eens 10 euro per maand.
(En ik heb het contract niet gelezen, maar het zou mij niets verbazen als ze tussentijds de prijs mogen verhogen. Nu kost het misschien 124 euro per maand, maar in 2022 kan het misschien opeens 168 euro per maand kosten, etc.)
Milieutechnisch hebben die kleine modellen overigens nauwelijks impact. Ze zijn zuinig en zoveel kilometers maakt men daar toch niet in. In die zin is het ook fijn dat de grotere en duurdere wagens vervangen worden met elektrische modellen.
Maar hebben die eerder genoemde modellen ook een automaat en achteruitrijcamera? Een Zoë is een stuk luxer en de huur kan je wegstrepen tegen MRB en pechhulp. Eventueel zijn ze ook met een koopaccu te krijgen maar die garantie is slechter dan op de huuraccu.
Grappige is dus dat als je vaak die kleine auto's in automaat wilt, je ineens bijna 5.000 euro meer kwijt bent.
En hoezo wegstrepen 'en pechhulp'? Ga je er van uit dat je met die andere kleine ICE auto's regelmatig pechhulp nodig hebt? grapjas..
Grappige is dus dat als je vaak die kleine auto's in automaat wilt, je ineens bijna 5.000 euro meer kwijt bent.
Precies en de Zoë is ook een automaat, appels en peren vergelijken.
En hoezo wegstrepen 'en pechhulp'? Ga je er van uit dat je met die andere kleine ICE auto's regelmatig pechhulp nodig hebt? grapjas..
Nee, maar bij accuhuur is het inbegrepen dus heb je het niet meer nodig. Eerste €5 per maand gewonnen. Pechhulp (net als meeste verzekeringen) sluit je af in de hoop het nooit nodig te hebben, uiteindelijk betaal je de benodigde reparatie nog steeds zelf.
Nouja, Smart EQ ForTwo, Smart EQ ForFour, Volkswagen e-Up!, Skoda Citigo-e iV, Seat Mii Electric zijn allemaal toch wel vervanging van die aygo's, 107's en twingo's.. Als nieuwe auto dan.
2e hands hoef je voorlopig nog niet aan te denken als je budget onder de 10K is. Maar voorlopig is dan nog een ICE auto wel de beste optie.
Ik denk dat als ze die conceptcars zoals op de foto bij dit artikel uitbrengen dat die best goed zouden lopen!

Jammer dat de daadwerkelijke versie er meestal niet op lijkt..
Dus nog steeds geen elektrische stationwagons ... Als je dus grote spullen of honden mee wil nemen ben je dus nog steeds aangewezen op een estate met brandstofmotor. Heb echt geen zin om mijn beestjes in een hoge SUV te moeten tillen zodra ze op leeftijd zijn.
Ligt het aan mij, of worden er bijzonder weinig elektrische stationwagens aangekondigd?
De stationwagen is niet meer zo populair als hij vroeger was dus er komen minder modellen uit dan vroeger. Er is al een tijd een trend naar SUVs en crossovers. Vermoedelijk ligt de betalingsbereidheid voor dat soort auto's ook hoger en aangezien de aankoopprijs van elektrische auto's nog hoog ligt is dat een belangrijk punt.
Jammer, ik hou namelijk niet van de hoge instap van een SUV, maar wel van de bagageruimte van een stationwagen (hoe had ik anders vanaf de bouwmarkt een partij gipsplaten van 2.5 meter lang mee naar huis kunnen krijgen, met de klep dicht).
Nou ja, ik begrijp natuurlijk ook wel dat de fabrikanten geen rekening kunnen houden met de wensen van een individueel persoon.
Ik heb de Zoe een keer als leenwagen meegekregen.Hij reed wel soepel. Ik zie alleen niet hoe wij daar als gezin van 4 personen (2 opgroeiende kinderen die beiden nu al 1.70 m. lang zijn en nog doorgroeien) plus hond in passen voor de `dagelijkse' ritten. Plus nog bagage voor de vakantieritten.
Nou ja, ik moet gezien mijn lengte (1.90 m) mijn stoel al vrij ver naar achteren schuiven, waardoor in onze Astra station nu net voldoende beenruimte over blijft voor degene die achter me zit. In de Zoe bleef er bijna geen beenruimte over. Best wel een probleem denk ik.

Als deze trend doorzet wordt het toch een elektrische SUV, of pas een elektrische auto kopen als de kinderen op zich zelf wonen.
Nou ja, ik moet gezien mijn lengte (1.90 m) mijn stoel al vrij ver naar achteren schuiven, waardoor in onze Astra station nu net voldoende beenruimte over blijft voor degene die achter me zit. In de Zoe bleef er bijna geen beenruimte over. Best wel een probleem denk ik.
Zelfde probleem voor mij met de Zoe en de Corsa-e. Dus heb ik nu maar een LEAF. En daar is wel ruimte voldoende ruimte. Zelfs meer dan in mijn oude Astra. De Ioniq is anders ook niet veel kleiner. En de meeste SUV modellen zoals de Kona en e-Niro hebben nu ook niet onmiddelijk meer plaats vanbinnen dan een LEAF. Feit is wel dat er in het middenklasse segement zo goed als niets te vinden is. Kleine stadsautos of dikke SUV's of dure bijna sportwagens zijn er anders genoeg.
Ja, die laatste wil ik wel, maar kan ik niet aan mijn vrouw uitleggen ;)
Hmmm, ik dacht dat de Hyundai Ioniq een model was en niet een complete productrange - dus dat je de Ioniq naast de Hyundai Kona in het Hyundai assortiment moet zien.

Maar nu lijkt het er op dat Ioniq een complete range van producten is - gaat de Kona dan op termijn verdwijnen en 'op' in de Ioniq range?
Staat toch ook in het artikel?

Blijkbaar denken ze dat de opgebouwde naam bestaansrecht heeft als (sub-)merk, we gaan het zien. Persoonlijk hoop ik dat ze de kernwaarden waarmee het model Ioniq ontwikkeld is, namelijk efficiency, steeds de nummer 1 blijft bij het ontwerpen van nieuwe modellen. Als we ons dan toch in een voertuig moeten voortbewegen, laten we het dan zo efficiënt mogelijk doen.
Staat toch ook in het artikel?
Eh, nee. Ik vraag mij af of de (elektrische) Kona naast de Ioniq blijft bestaan, of dat straks alle elektrische modellen onder de Ioniq naam komen te hangen.

In het artikel wordt niets gezegd over de Kona en of die naast blijft bestaan.
Sorry, ik doelde op je eerste zin.

Wat betreft de Kona, wellicht dat de Ioniq 5 de opvolger wordt. We gaan het zien :)
De Kona is een model dat in eerste instantie ontwikkeld is als ICE voertuig en zijn er naast ICE dus ook Hybride en EV modellen van gemaakt.

Di Ioniq was (als ik mij niet vergis) een model die alleen als hybride en EV ontwikkeld is, en associeert de naam "Ioniq" (van Li-Ion) met elektrische voertuigen. Vandaar dat ze denk ik de hele modellenlijn van EV's zo willen gaan noemen. Goede zet van Hyundai denk ik.
De IONIQ heeft ook een (uitsluitend) brandstof versie, net als de Kona.
Verschil is dat bij de ioniq in het ontwerp vanaf het begin af aan is voorzien in elektrische en hybride aandrijving, bij andere modellen is dat er naderhand in gehackt. Dat laatste betekent meer kosten en meer compromissen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.