Duitse Tesla-rijder is veroordeeld voor aanpassen ruitenwissers via touchscreen

Een hogere Duitse rechtbank heeft een bestuurder van een Tesla Model 3 definitief veroordeeld voor het aanpassen van de ruitenwissersnelheid via het touchscreen in de auto. Volgens de rechtbank is dit touchscreen een elektronisch apparaat waarvoor beperkingen gelden.

De straf die een lagere rechter heeft opgelegd en door het Oberlandesgericht in het Duitse Karlsruhe is bekrachtigd, was een rijontzegging voor een maand en een boete van 200 euro. Dat is de uitkomst van een ongeluk dat op 15 maart 2019 plaatsvond, toen een man met zijn Model 3 van de weg reed en meerdere bomen raakte. Dat gebeurde toen hij op de middenconsole van zijn Model 3 de intervalsnelheid van zijn ruitenwissers wilde aanpassen, omdat het toen flink regende.

Het Oberlandesgericht schaart het 'permanent in de Tesla geïnstalleerde touchscreen' in dezelfde categorie als smartphones of andere elektronische apparaten die conform de Duitse wet niet zomaar tijdens het besturen van een auto mogen worden gebruikt. De ruime, specifiek Duitse regeling is bedoeld om afleidingen van de verkeerssituatie te vermijden, die veroorzaakt kunnen worden door te kijken naar de werking van elektronische apparaten.

Volgens de rechtbank heeft de bestuurder deze regels geschonden door het touchscreen te bedienen. Daarbij maakt het volgens het Oberlandesgericht niet uit welk doel de bestuurder had met het aanraken van het touchscreen. Deze instelling aanpassen zou alleen mogen als het zicht op het verkeer naar buiten slechts kort wordt onderbroken. Overigens kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar het aanpassen van de intervalsnelheid moet via een submenu op de console in het midden. Volgens de rechter vergde dit meer aandacht dan de conventionele manier om de snelheid van de ruitenwissers aan te passen.

Door Joris Jansen

Redacteur

03-08-2020 • 20:30

752

Submitter: Chocoball

Reacties (751)

751
710
290
53
1
318
Wijzig sortering
Dan vraag ik me af: waarom is die auto goedgekeurd om in Duitsland de weg op te gaan, als je de bedieningselementen niet mag gebruiken tijdens het rijden.
Ik denk omdat de bewuste regels pas per 19 oktober 2017 zijn aangescherpt, waardoor sindsdien niet alleen smartphones of autotelefoons eronder vallen, maar ook een heel scala aan andere elektronische apparaten. Daarmee is het touchscreen voor de bediening van bepaalde onderdelen in een Tesla 3 kennelijk ook binnen het bereik van het bewuste onderdeel van de wet gekomen, zo blijkt nu. Dit bewuste deel uit de wet verbiedt niet expliciet dit soort touchscreens in auto's, maar de Duitse rechters hebben dat nu ook onder de reikwijdte van dit artikel geschaard. Wellicht iets dat bij de invoering van deze huidige regels over het hoofd is gezien door de Duitse wetgever.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 22 juli 2024 18:40]

Op zich moeten er geen lijst gedefinieerd worden zelfs. Tijdens het autorijden moet je ten alle tijde je aandacht bij het verkeer houden. Als kan bewezen worden dat je een ongeval of overtreding veroorzaakt terwijl je aandacht is afgeleid van de weg kan je dus in fout worden gesteld. Automakers mogen wat mij betreft hier meer rekening mee houden om de basis handelingen in een auto zo intuïtief mogelijk te maken.
Automakers mogen wat mij betreft hier meer rekening mee houden om de basis handelingen in een auto zo intuïtief mogelijk te maken.
of in deze aansprakelijk gesteld worden. Ik hoop dat de persoon in kwestie niet dubbel het slachtoffer wordt van dit ongeval en hij of een belangenorganisatie van gebruikers zoals adac alsnog iets kan afdwingen (al dan niet voor de rechter)
Als hij met het leeslampje boven zijn hoofd had zitten spelen in een vw gti, was je mening dan anders? Deze meneer heeft gewoon niet op zitten letten. De reden van de afleiding is verder niet relevant.
de reden van afleiding was dat je anders niet veilig meer kon rijden, dus in deze is ze wél relevant. Moest het zijn leeslampje of gsm zijn, dan was mijn mening inderdaad anders, omdat dit geen cruciale dingen zijn voor de rijveiligheid, integendeel zelfs.
Lijkt me niet de juiste keuze. De ruitenwisser stond al aan, snelheid minderen en opletten was altijd veiliger dan in een menu de juiste settings zoeken. Het is logisch dat er een discussie komt over de indeling van belangrijke functies in de auto, maar de bestuurder is verantwoordelijk voor zijn keuzes. Zo is het nu eenmaal. Dan zijn er 2 opties, de bestuurder kende zijn auto goed en wist dat hij hiervoor zijn ogen van de weg moest halen, dus foute keuze. Of hij kende de auto niet goed genoeg waardoor hij teveel/lang afgeleid was, ook zijn fout.
Anoniem: 1330988 @Rmaxx4 augustus 2020 10:06
Snelheid minderen is uiteraard niet altijd de veiligste optie. Dat ligt volledig aan de verkeerssituatie. En wat niet goed genoeg kennen van je auto betreft, dat is ook gewoon een leercurve. Je kunt je wel afvragen of het niet gewoon beter is om fysieke knopjes en handles te hebben voor dit soort bediening want die kun je volledig op de tast bedienen.
Eigenlijk wel, snelheid minderen is altijd het veiligste. Het heeft heeft het meeste invloed op het zicht, de tijd om te kijken/handelen en mocht het toch fout gaan, op de impact. Het is sowieso altijd beter dan op een scherm kijken ipv op de weg.
Inderdaad: liever knopjes. En als aanvulling daarop wellicht betere spraakherkenning voor als iemand écht liever geen knopjes wil? Voor ruitenwissers is het irritant i.v.m. de verschillende standen, maar zoiets als "zet groot licht aan" is natuurlijk geen probleem.
Je kunt je wel afvragen of het niet gewoon beter is om fysieke knopjes en handles te hebben voor dit soort bediening want die kun je volledig op de tast bedienen.
Dat doet wel de aanname dat je weet waar het knopje zit. In het geval van ruitenwisser vaak op hendel apparaatjes bij het stuur maar of dit een draaiknopje is (renault?) of een schuifje (VW) of een duw naar achter of beneden (opel) of een knopje op het hendeltje en een draaiknop (ford) is zoals ik aangeef ook geheel merkgebonden. Zelf bij verschillende types voertuig soms ook anders.

Het vereist dan ook wel degelijk aandacht om het te zien cq te weten. Zit ook een leercurve aan vast.

Zelf ben ik van mening dat je gewoon niet in een auto moet gaan rijden voordat je weet waar bepaalde knopjes zitten (zoals cruise control, ruitenwissers en lampen) zodat je voorbereid op weg kan.
In de Model 3 zijn dit soort zaken gewoon weggestopt.
Ik moet eerst swipen op het scherm om de ruitenwisser aangepast te krijgen.

Ik had liever een hendel aan het stuur gehad en de bediening van R N D P op een andere wijze dan als hendel aan het stuur.
Nee hoor. Kan ook met het knopje op de headstock. Weet ik het ondertussen “blind” mee te vinden.
Onzin, het gevaar zit meer in het feit dat mensen in de auto rijden zonder te weten waar alles zit en hoe alles werkt. De ruitenwisser kan geactiveerd worden met het knopje op de linker hendel en gelijk popt het menu voor de interval op je scherm. Standaard komt de ruitenwisser op de 'auto' stand.

Het is dus niet nodig om in menu's te gaan lopen zoeken.

Daarnaast kan je het ook activeren via stembesturing, werkt ook prima.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 22 juli 2024 18:40]

Snelheid minderen kan ook levensgevaarlijk zijn, maar dat ligt aan de situatie en is zeker niet de veiligste manier.
Mensen die op de snelweg bijvoorbeeld ineens 50km/u gaan rijden en het achterop rijdende verkeer rijdt nog wel 100km/u dan kan het heel gevaarlijk worden. De weggebruiker moet dan zelf inschatten of 50 te gaan rijden verstandig is en als de ene denkt van wel en de andere (nog) niet dan gebeuren er meer ongelukken.
De matrixborden boven de weg zijn simpelweg te traag en men heeft dan ook niet snel de neiging om zich aan te passen aan die snelheid als men de reden ervan niet in kunnen zien (ookal is dit tegenwoordig een verplichte snelheid en niet een aanbevolen snelheid)
Wel ben ik het er mee eens dat de bediening van een zo cruciaal onderdeel van de auto, zoals een ruitenwissersnelheid, blindelings gedaan moet kunnen worden, met je vingers, zoals bij de meeste auto's, de knopjes rondom het stuur.
Ik denk dat iedereen hierover wel een mening heeft, maar ik moet wel zeggen, bedienen van het touchscreen om de snelheid van de wissers te verhogen.....beetje raar toch?
Afstand houden en snelheid aanpassen ben ik het mee eens.....maar ik zit nu bijna 25 jaar iedere dag op de weg en in het geval van hevige stortbuien, plotselinge mist of sneeuwbuien weten mensen helaas niet wat ze moeten doen.....en dat is dus het gevaar in langzamer rijden, doordat Jan Modaal die alleen op zijn vrije dag de weg op gaat, ineens volop gaat remmen....daar komt een Tesla trouwens wel goed van pas, maar goed...I digress.
Ik heb mensen zien stoppen op de vluchtstrook, omdat ze niet verder durfden te rijden, maar ook mensen die met 130 op de linkerbaan over een besneeuwde weg rijden, want ze hebben winterbanden....uhhh ja..
Mijn meest veilige manier is, scan je omgeving, vooral voor je en pas je aan, aan de andere weggebruikers.
Ga niet ineens remmen, ook niet bij remmen tenzij echt noodzakelijk. Remlichten maakt mensen achter je paniekerig en zo krijg je dus dat mensen op anderen klappen, omdat er onnodig geremd wordt....ja iedereen moet voldoende afstand houden, maar de Politie houdt ook al niet meer 2 seconden aan.....want als iedereen 2 seconden afstnd zou houden, dan staan we iedere dag vanaf Maastricht tot aan Amsterdam in de file......helaas maar waar.....ookal heeft corona de wegen nu wel iets leger gemaakt.
Maar, zo zie je maar weer, iedereen heeft er een andere kijk en mening over en dat zal nooit veranderen, 1000 mensen, 1000 meningen...
Denk dat we het eens zijn, snelheid aanpassen aan de situatie, uiteraard niet onnodig remmen, zeker niet bij ineens veel regen, want dat is juist gevaarlijk, van het gas af is juist prima, ook bij veel water op de weg. Maar alles dwaalt af van de uitspraak van de rechter die in mijn ogen prima is, en tesla of een andere fabrikant hiervan de schuld geven is de omgedraaide wereld. Je 2 seconden afstand houden redenatie ontgaat mij, want 2 seconden is geen vaste afstand maar juist afhankelijk van je snelheid...
Indeling is anders prima. Het ruitenwisser symbool is direct op het scherm van de M3 te benaderen zonder tussenmenu's daarna is het kwestie van Auto of de stand aantoetsen. 2 seconde werk. Blijkbaar voor deze persoon iets teveel. Anders ff autopilot aanzetten en dan ff de stand aanpassen. Maar goed, het is nu eenmaal een momentopname en had iedereen kunnen gebeuren.
2 seconde werk.
En bij 50km/u ben je dan - in de regen, dus slecht(er) zicht - een goeie 30 meter verder. 30 meter die je niet gezien hebt omdat je je ruitenwissers aan het verstellen bent.

Leuk dus, bedienen van je auto via een scherm, maar een knopje blind bedienen is nog veel beter
In de regen, waarbij dus ook nog iets met aquaplaning op de loer ligt. Misschien nog wel het grootse niet zichtbare gevaar op de weg.
Als je niet weet waar dat knopje zit dan heeft dat nog steeds geen zin. Je kan iets pas blind bedienen als je weet waar het zit.

Ik ben opgegroeid met een touchdisplay en ben niet per se van de knopjes generatie. Navigatie gaat dan ook prima op tast en periferie. Ik gebruik dan ook de randen van het scherm om te indexeren.

Ik zat voorbeen meer te klooien met dingen dan nu.
Ik vond de indeling niet prima. Waarom moet R N D P zo prominent aan het stuur? Waarom niet een hendel of pookje ergens anders dan aan het stuur?

Ik zou liever de bediening van de ruitenwisser aan het stuur hebben.
Nog nooit in een amerikaanse automaat gereden dus? Ik vind het wel fijn. Blijft de middenconsole tenminste vrij voor dingen die wel belangrijk zijn. Zoals opbergruimte.

Ruitenwissers hadden nog steeds op de stock gekund. Draaiknopje bijvoorbeeld.
Die zit er ook, linker knopje. Zie handleiding en dan pagina 68.
Kijk naar Amerikaanse auto's. Schakelen gebeurt daar aan het stuur.
Is allemaal te zien van de situatie ook.
Als je aan het rijden bent en het begint wat te regenen doe je de ruitenwissers aan, Als het dan plots overgaat in een felle stortbui zie je niets meer, ook al vertraag je nog.
Stoppen en aanpassen kan ook niet altijd. Als je een baan hebt met 2 rijvakken voor elke richting met daarnaast een fietspad en dan een berm met bomen kun je niet zomaar stoppen. Probleem lijkt mij dat het instellen van de ruitenwissersnelheid op te touchscreen geen goeie manier is. Om deze reden heb je tegenwoordig ook knoppen op het stuur voor te radio zodat je het touchscreen niet moet gebruiken.
Op een touchscreen te gebruiken moet je eenmaal kijken naar het scherm. Dus is de bediening best fysiek aan of dicht bij het stuur of met vocale bediening.
Snelheid minderen wordt je zicht niet beter op met regen, sterker nog bij zo’n aerodynamisch voertuig als een Tesla was juist harder rijden een betere oplossing omdat er dan meer water afgevoerd wordt mits je banden het water weg kunnen werken anders komt aquaplaning om de hoek kijken...

Echter is het wel vreemd om hierover beboet te worden aangezien de man de intentie had zijn deelname aan de verkeersveiligheid te vergroten, want schijnbaar kan je de wis interval niet via het stuur sneller zetten iets wat echt elke auto vanaf 1990 kan...

Ik snap de geen navigatie instellen enzo maar in Duitsland gaat men op het randje van logica zitten. Tesla als je een idee zoekt om dit te fixen: ik heb er wel een stel ;-) “Tesla, zet de ruitenwissers sneller.” Zal vast wel via een software upgrade mogelijk moeten zijn en meer denk ik ook nog wel.
Maar de ruitenwisser kan echter wel bediend worden vanaf het stuur. Dat zal wellicht gedaan zijn om conform regelgevingen te zijn.

De intervalsnelheid is inderdaad via het scherm. 2x drukken, want het icoon voor ruitewissers staat altijd in beeld, en vervolgens kan je de "auto" aanpassen naar de manuele interval.

Als het plots hevig regent druk ik gewoon even zelf een paar keer op de manuele ruitenwis-knop aan de hendel, net omdat dat veiliger is dan je ogen op dat moment van de weg afnemen.

Dus ja, mijns inziens heeft de bestuurder hier toch ook een inschattingsfout gemaakt.
Dus in een Tesla kun je niet zoals in elke andere auto de hendel omhoog doen om sneller te wissen (en nog een klikje omhoog om op volle snelheid te wissen)?
Klopt.
Maar ik heb dat ook zelden tot nooit nodig, want die automatische stand werkt in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze Renault en zelfs onze BMW (weliswaar 10 jaar oud) nagenoeg altijd perfect.

Als ik er over nadenk, de laatste keer dat ik manueel heb moeten tussenkomen, is, toen ik onder zo'n sproeibrug reed aan de carwash, waar ik mijn ruitenwissers al had uitgeschakeld :)

Het is zo dat de ruitenwissers van Tesla gestuurd worden door een machine learning model, dat getraind wordt op basis van manuele interventies. Dus wanneer je op de automatische stand toch zelf "extra wist", wordt dat geregistreerd en gebruikt om het model te trainen.

edit: nog ter aanvulling; het is zelfs zo dat wanneer je op dat manueel knopje drukt aan de hendel, het ruitenwisser-menu op het scherm ook opent. Dus dan kan je ook direct op de gewenste intervalstand tikken, zonder dat je het menu nog moet openen met een touch-handeling.

[Reactie gewijzigd door Murfy op 22 juli 2024 18:40]

Leuke theorie, denk dat de ruitenwissers zelfde als andere merken door de regensensor wordt aangestuurd. Met extra bedieningsknop kan ik de gevoeligheid instellen van de regensensor. Bij mij staan de wissers altijd op auto. Zet hem nooit uit.

Door de software update kan het zijn dat regensensor anders reageert. Weet dat de eerste model s wel regen/lichtsensor had. Maar geen automatische wisfunctie hadden. Die kwam met software update
Nee zit geen regensensor in. Gaat via herkenning van de camera’s.

Dit is in oktober 2019 echt naar buiten gebracht volgens mij.

electrek.co/2019/10/14/tesla-deep-rain-neural-net-automatic-wipers/
Ik dacht dat je naar het menu moest om de interval aan te passen. Dus ruitenwisser in standje interval en daarna in menu vaker of minder wissen (bv in andere autos een draaiknop op de hendel). Maar je kan dus ook niet kiezen tussen: uit interval, altijd aan, altijd aan snel met de hendel?
Maar dan moet je dus nog steeds bedienen via het touchscreen. En dat is nou net het probleem. Of je nou 1 of 2x moet tikken.
Nee. Ruitenwisser 1x wissen zit op de linker hendel aan de kopse kant van het ding. Daarmee kun je eenmalig het apparaat wakker schudden en zeggen joh ga je werk doen. In principe zit er AI achter die op dat moment ook gaat uitzoeken waarom hij een bepaalde situatie gemist heeft.

Ik heb in het begin nog wel vaak zelf moeten klikken maar het valt nu heel erg mee. Snelheid wordt netjes geregeld ook als het plenst. Gelukkig kan de auto ze ook uitzetten adhv locatie. Bij de carwash gaat ie dus ook niet zelf aan de wis en weet ie dat je in een wasstraat staat.

Ik snap dan ook niet zo goed hoe deze meneer het voor elkaar krijgt om met z’n auto van de weg te raken op dese manier (maar then again, in mijn regio zijn er al drie of vier vol gas door iets heen gereden).

Ik snap echter de boete én rijontzegging niet zo goed. Er is niemand gewond geraakt, niet al te veel schade. Zicht was hoe dan ook slecht. Het is niet alleen het niet opletten geweest.

Rijontzegging ben je mooi klaar mee. Kan je ook niet naar je werk namelijk.
Iedere auto is anders op dat vlak, ik ben deze bediening aan beide kanten van het stuur tegen gekomen, soms als hendel, soms als hendeltikje zoals je beschrijft, soms als draai ring op de hendel. Omhoog is omlaag bij sommige merken. En dan heb ik het nog niet over de ruitenwisser achter.
Is sommige autos is dit juist omlaag, dus je moet wel je auto kennen. Ik denk dat er op zich te veel wordt gekeken naar hoe dit toevallig werkt in een tesla, terwijl de kern van de uitspraak is dat de bestuurder andere keuzes had moeten maken.
Wel in een model S en ik verwacht in een X ook. Bij de S werkt dit gewoon via een hendel aan het stuur. Bij de 3 zal er nog meer naar het touchscreen zijn verplaatst. Ik vind het bekeuren van een bestuurder voor het hebben van een ongeluk zonder verdere betrokkennen twijfelachtig en temeer in deze situatie, waarbij je zeker kan stellen dat het ontwerp van de auto daar onderdeel in was.
Het betreft een eenzijdige ongeluk. Dus meneer had mi beter snelheid kunnen minderen of parkeerplaats moeten opzoeken.
Verder, basis bedienelementen horen niet op een stomme auto laptop, maar direct op het stuur door fysieke knoppen.
Last but not least, beheers je auto.

[Reactie gewijzigd door digifan op 22 juli 2024 18:40]

De bestuurder heeft dit model natuurlijk gewoon gekocht en gebruikt, en achteraf op een oneigenlijke manier gebruikt.

Ik kan me heel erg goed voorstellen dat hij nu boos is op Tesla, omdat ze een auto op de markt brengen die je nauwelijks kunt gebruiken als je het scherm niet aan mag raken als je rijdt. Er zijn best veel functies die alleen toegankelijk zijn als je het scherm gebruikt.

Voor een touchscreen heb je eigenlijk altijd meer aandacht nodig, met je ogen van de weg af, dan met een auto voorzien van veel handmatige bediening. Ik heb ook wel eens iets op het scherm moeten doen, en 2 seconden later maakt mijn auto een noodstop omdat er plotseling iets voor me gebeurde. Dat scheelde maar een haartje, en ik was maar heeeeel kort afgeleid door het stomme scherm.
Mijn Leaf gaat vanzelf harder wissen naarmate het harder gaat regenen. Dit deed mijn vorige Volkswagen ook al... enige wanneer ik aan die hendel kom is als die door de wasstraat moet..
To be honest heb ik nog nooit een probleem gehad dat de ruitenwissers NIET hard aan wilden, ik heb het vooral gehad dat het zachtjes ging regenen en dat de Model 3 meteen in INSANE mode ging wissen :)

Daar bij kan je hem 1x half indrukken voor 1 courtesywipe of je kan hem 1x helemaal indrukken voor sproeien en een wipe of drie. Als je hem kort genoeg helemaal indrukt dan sproeit ie niet (significant) maar heb je dus wel 3 wipes.

Als de AI al niet snel genoeg inkickt bij heftige regen (wat ik nog nooit heb gehad in 18 maanden) dan is dat een snelle wake up. Dat gezegd hebbende is het van de pot gerukt dat je een type-goedgekeurde functie niet mag gebruiken in Duitsland en zou ik zeggen: breng het maar naar het Europese Hof. Als RDW zegt "dit keuren we goed" dan mag een Duitse rechter volgens mij niet zeggen "maar je mag het van ons niet gebruiken". Daar hebben we nou die leuke EU voor toch?

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 18:40]

Toen Groot Brittannië nog in de EU zat, werden daar de wildste creaties goedgekeurd voor gebruik op de weg. Dat wil nog niet zeggen dat je ze vervolgens ook op Nederlands kenteken mag zetten.

een paar voorbeelden:
(https://www.intelligentca...-you-simply-wont-believe/)

Dus als de RDW een Tesla goedkeurt, dat krijg je een Nederlands kenteken. Daar heeft de Duitse overheid niets mee te maken, en ze hoeven hem dan ook niet toe te laten.

PS, in het VK is het ook verboden (en een dikke boeten en 3 punten!) als je een slokje water neemt tijdens het rijden, of een mentosje neemt... Dat is ook niet overal in de EU gelijk.
Volgens mij haal je twee zaken door elkaar. Een type-goedkeuring staat in principe los van een kenteken. Ja je moet een EU type-goedkeuring hebben om een kenteken aan te kunnen vragen. Maar dat wil niet zeggen dat elke door de RDW goedgekeurde auto ook eerst op NL kenteken komt. Aangezien RDW al een EU type goedkeuring voor de Model3 heeft afgegeven mag je hem in Duitsland importeren/verkopen en op kenteken zetten.

Het scherm an-sich is dus niet verboden, maar ik vermoed dat de beste man veroordeeld is op een artikel-5 kapstok achtig artikel "zich zodanig gedragen op de weg dat het gevaar voor anderen oplevert". Je mag in Nederland ook een snoepje eten, maar als je daarvoor kapriolen gaat uithalen en gaat slingeren dan ga je alsnog heel erg op de bon.

Wat betreft de UK: ik weet niet of zij een EU type goedkeuring hebben afgegeven voor die wilde creaties. De RDW heeft dat wel gedaan voor de Model3.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 18:40]

Wat hij had moeten doen is stoppen, instellingen aanpassen, verder rijden. Gelijk aan een Whatsappje wat je vindt dat je moet zien/beantwoorden. Je moet iets (of vindt dat je iets moet) wat je aandacht afleidt van de weg, dan stoppen.

Dat is wat de wetgever zegt en is (meestal) ook uitvoerbaar.
het bedienen van een cruciaal veiligheidselement vergelijken met een berichtje lezen/beantwoorden kan niet fouter zijn
Ja, prima, lekker stoppen midden op de snelweg met ook nog eens slecht zicht door de hevige regenval. Topadvies! :X
Het ging om verandering van instelling aan de interval snelheid. Daar kun je zeker voor stoppen. Als het zo hard regent zet je hem inderdaad niet op de interval stand. Hij reed ook tegen een rij bomen aan dus het was niet op de snelweg.

En los daarvan was het niet mijn advies maar interpretatie van wat de wetgever (in Duitsland) vindt wat je moet doen wat deze bestuurder trachtte te doen.
Het is alleen lastig om veilig te stoppen als je door de regen niet goed meer door de voorruit kan kijken!
Tijdens de regen midden op de weg stoppen is ook geen goed idee!

Of het ook anders kan weet ik niet al lijkt het door wel op als ik de reactie hierboven lees, maar misschien wist die man dat niet.

Dit is wel de reden waarom ik liever fysieke knoppen heb in de auto!
Op zich had hij ook in plaats van de interval tijdelijk permanent kunnen wissen, maar sowieso is dit een lastige kwestie. Duitsland ziet het dashboard van de Tesla duidelijk als een los apparaat, zoals een telefoon of losse TomTom. Hoe ver ga je daar mee, want hoe zit het dan met aanraakgevoelige 'dials' in plaats van echte draaiknoppen enzo?

Ik weet niet of het alweer achterhaald is, maar op https://www.ad.nl/binnenl...chter-het-stuur~a05f5a9c/ maak ik het volgende:

Je mag de ingebouwde navigatie van de auto gewoon bedienen tijdens het tijden, als je maar niet slingert of gekke dingen doet. Tevens staat er ook in dat je de telefoon mag bedienen als hij in een houder zit. Ik vraag me af of dat wel juist is, of misschien is dit intussen achterhaald omdat het artikel van 2018 is....?
Langzamer rijden was ook een optie.. als het dan nog te hard regent om iets te zien is de persoon achter je die vol doorrijd toch echt de schuldige... er kan immers ook altijd iets vóór de auto die voor je rijd gebeuren, waardoor je moet stoppen. (het was bovendien geen snelweg en niemand zegt hier dat hij midden op de weg moet stoppen).
Langzamer rijden was ook een optie.. als het dan nog te hard regent om iets te zien is de persoon achter je die vol doorrijd toch echt de schuldige... er kan immers ook altijd iets vóór de auto die voor je rijd gebeuren, waardoor je moet stoppen. (het was bovendien geen snelweg en niemand zegt hier dat hij midden op de weg moet stoppen).
Het is geen spelletje cluedo op de weg he..
Hartstikke leuk om met een dwarslaesie te weten dat het jouw schuld niet was. Geweldig.
Er is ook nog zoiets als geen onverwachte bewegingen maken, en de (reëele) angst dat je omstanders wellicht niet goed op zitten te letten. Praktijk: JA je begint meteen met het temperen van je snelheid MAAR niet meer dan beetje bij beetje.
En ondertussen geschiedt het kwaad.....

Ik zie jou nu al met XX berichtjes voortborduren op allerlei aannames, waaronder dat er geen snelheid geminderd zou zijn. Hoe weet je dat nou? Waar hebben we het nou eigenlijk over? Was je er bij, of wat?
Dan lees je niet goed of il ben niet duidelijk, ik zeg alleen dat ik het met rechter eens ben en dat dit de fout van de bestuurder is, je kunt zeker je vragen hebben bij het gebruiksgemak , maar nietvde schuld geven aan de auto. De rest zijn reacties op voorstellen van handelen van anderen. Dat dwaalt af en is idd op aannames gebaseerd. Maar als ik zeg dat snelheid minderen en blijven opletten beter was geweest, reageren mensen met 'ja lekker stilstaan op een snelweg'.. dat raakt kant nog wal. Het was niet op een snelweg en ik heb nooit gezegd dat hij moet stilstaan. De uitleg van de rechter is in mijn ogen duidelijk en terecht. Maargoed deze discussie verliest alle waarde dus dit is mijn laatste :)
Bomen langs de weg, dus grote kans dat even stoppen aan de kant van de weg niet gat. Stop je, dan sta je dus midden op de weg als ramvanger voor de volgende weggebruiker dat kan een andere auto zijn, maar ook een motorfiets of een 42-tonner met EDA.
Langzamer gaan rijden, zeker want als je 5 meter ver kunt kijken, kan er dus over 6 meter een ander stil staan. Maar ook voorzichtig minderen vanwege achteropkomers. Pas als je aan de kant kunt, kun je gaan stilstaan, maar dan is de bui waarschijnlijk al voorbij.
Duidelijk dat jij niet zelf rijdt, Zoomer.
Niet relevant..., laten we dan ook de billboards met reclames langs de snelweg gaan verbieden, 1 blik op zo'n billboard en boem ! ongeluk...

Ja ook dat kan zomaar.
Natuurlijk is de reden van afleiding wel relevant, een wesp in je auto die je op de snelweg in je nek steekt ?
Ook dat leid af...

Afijn ik denk dat je mijn punt wel snapt.
Nee, snap ik niet. Naar een reklamebord kijken ipv op de weg letten is ook je eigen verantwoordelijkheid, als jij daardoor brokken maakt ben je net zo schuldig. Zelfs als je schrikt van een wesp en daardoor achterop een file rijd. Dus nee, snap je het zelf wel? Of reageer je op het verkeerde bericht?
Maar de airco bedienen in een auto mag wel?
Of alleen als deze geen touch bediening heeft ?
Je mag de airco bedienen op de manier waarop je wil. Echter moet je daarbij wel je aandacht op de weg houden. Dat laatste is met een touch screen nu eenmaal veel lastiger dan met fysieke knoppen die je op de tast kunt bedienen.
Het is wel een terecht punt van zorg. In mijn auto kan ik ook enkel via een touchscreen de airco bedienen. Dat is verre van ideaal, omdat bijvoorbeeld de navigatie op hetzelfde scherm wordt weergegeven, waardoor je dat eerst dient af te sluiten, om vervolgens naar het menu van de airco te gaan. Beiden zijn natuurlijk secundaire systemen en niet strict noodzakelijk om tijdens het rijden te bedienen. Maar het gebéurt wel en leidt m.i. net zoveel af als appen tijdens het rijden. Maar de wetgever schijft niet voor niets voor dat bijvoorbeeld alarmlichten altijd d.m.v. een fysieke knop moeten zijn te bedienen.
Welnee. Wat je ook doet in de auto, met fysieke knoppen of niet, het lijdt altijd af van het rijden. Dat geldt ook voor praten met je medepassagiers.
Strict genomen is de regel dat je ten alle tijden je aandacht op de weg moet houden, de keuze is dus deels aan de bestuurder om in te schatten of iets veilig kan. Als het te gek wordt (mobiel bellen) komen er extra regels als blijkt dat mensen geen zelfbeheersing hebben. Handsfree bellen is gewoon niet te handhaven maar veiliger is natuurlijk helemaal niet bellen. Als jij met je airco loopt te klooien en je rijd daardoor iets of iemand aan, ben je gewoon schuldig (even los van bewijslast). Als er een eenzijdig ongeval is en de bestuurder zegt dat hij even aan zijn airco/radio/navigatie/ruitenwissers bezig was...tja niet handig, maar er zal een reden zijn dat hij niet aan het opletten was.
Airco in een Tesla zit ook op het touchscreen, dus ik veronderstel dat ook hier precies dezelfde regels gelden als het aanpassen van de interval.
Als hij met het leeslampje boven zijn hoofd had zitten spelen in een vw gti, was je mening dan anders? Deze meneer heeft gewoon niet op zitten letten. De reden van de afleiding is verder niet relevant.
. Heb jij wel een rijbewijs? Meet ook maar het minste beetje verstand snap je direct dat jouw opmerking niet klopt

Het bedienen van je ruitenwisser terwijl het regent is essentieel voor de verkeersveiligheid

Als jouw auto kennelijk zo slecht is ontworpen dat je lang genoeg naar eens scherm moet kijken om een ongeluk te veroorzaken dan is er iets mis met die auto

Let wel de ruitenwissers zijn wel even anders dan de autoradio het leeslampje of de sigarettenaansteker
Het gaat om het punt dat de rijder zich laat afleiden van de weg. Waardoor is niet relevant. Ik vraag me eerder af of jij of ieder ander die hier de autofabrikant de schuld wil geven wel een rijbewijs zou moeten hebben.. ik al 25 jaar trouwens.. auto en motor.. daar heb je nieteens een ruitenwisser trouwens, nu jij weer.

Overigens rijd ik geen tesla,heb ook liever fysieke knoppen en is mijn auto prachtig ontworpen.. toch is mijn eerste reactie bij plotseling enorm veel regen niet de ruitenwisser maar het gaspedaal en daarna de hendel verzetten. En als het echt te gek wordt gewoon langzaam rijden.. maargoed dat zal wel heel dom zijn volgens jou. Ook top om zo persoonlijk te reageren, typisch niveau verloop van de gemiddelde postkwaliteit :? Zegt gelukkig meer over jou dan over mij ..

[Reactie gewijzigd door Rmaxx op 22 juli 2024 18:40]

Staat er toch duidelijk?
"Deze instelling aanpassen zou alleen mogen als het zicht op het verkeer naar buiten slechts kort wordt onderbroken."
Leeslampje is wat, max 1 seconde (als je 'm al niet zonder te kijken kunt aanzetten)?
Op het console een menu bedienen duurt wel iets langer.
Waarom? De auto is door de Duitse toezichthouder goedgekeurd voor gebruik op de weg.

Het is een leemte in de regelgeving die hersteld moet worden, maar geenszins aan Tesla te wijten.

Waarom wordt dit in hemelsnaam -1 gemod? Kijk de regels ff na aub.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 22 juli 2024 18:40]

Pardon? De man raakte van de weg en kreeg 'n ongeluk OMDAT hij op 't touch screen aan 't klooien was... Om zijn ruitenwissers aan te passen.
Hoezo is Tesla niet verantwoordelijk voor dat bizar slechte ontwerp?
Dit bewijst maar weer dat basisfuncties niet in 'n scherm thuishoren, maar achter fysieke knoppen.
Het hoeft helemaal geen slecht ontwerp te zijn. Mijn auto heeft ook zat zaken die je alleen via het touchscreen kunt instellen. De intervalsnelheid kunnen instellen is niet iets wat je tijdens het rijden hoeft te wijzigen. Als je vindt dat het niet goed stop je ergens langs de weg om de instellingen te veranderen.
Ik begrijp dat je geen autorijder bent. Die intervalsnelheid wordt, in ieder geval door mij, regelmatig tijdens het rijden aangepast, afhankelijk van de regenintensiteit, m'n snelheid en de drukte op de weg. Maar wel via dat stokje dat blindelings te vinden is.
Model 3 rijder de automatische stand werkt prima
Ik zat te wachten tot iemand hier over begon, dacht echt: wtf zit er geen auto functie op de ruitenwissers van de Tesla?

Mijn Mazda 6 staat Altijd in de auto stand (regensensor dus) hoef er echt zelden iets aan aan te passen. Kan de gevoeligheid van de sensor tijdens het rijden zonder een scherm te bedienen aanpassen door op de ruitenwisser pook aan een draai wieltje te draaien.

Ben dan ook van mening dat Te veel Extra functies om dan bijvoorbeeld de sensor nog extra te tweaken overbodig is en onnodig handelen bewerkstelligd (lees: ogen van de weg).
Dit soort dingen moet je simpel houden, 90+% van de autorijders snappen zeer zeer weinig van hun auto.

Voor de duidelijkheid, ik spreek vanuit mijn eigen ervaring met ouders die niet eens de navigatie normaal kunnen bedienen in een auto, meerdere vrienden die dit soort "dingen" heel lastig vinden (eind 20 begin 30 leeftijd).
En 2x die geen radio aanzetten in een auto omdat dat teveel afleiding geeft en zich anders niet kunnen concentreren.

Keep it simple
Je zegt het zelf al: ik hoef er zelden iets aan te veranderen. Dat is niet nooit, en wel altijd tijdens het rijden, en als dat via een touchscreen en menu's moet is dat een onbegrijpelijke keuze van Tesla.
Het hoeft niet via menu's.
Hier wordt het uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=1Rr_XzzJ6gc
Het moet niet via tocuhscreens en menus. Je hebt het standaard knopje op de pook links en dan komt het menu direct naar voren. Kun je bijna blind het juiste knopje vinden.
hoef er echt zelden iets aan aan te passen
Maar nog steeds wel eens dus. Goedwerkende ruitenwissers zijn zo belangrijk voor zicht dat je niet even een paar seconden kan wachten met het aanpassen van de snelheid. Zoiets moet gewoon op een logische plek zitten waar je het blind kan aanpassen.
Dan doe je het zelf ff handmatig door op het knopje te duwen. Daarnaast zit er vrij weinig verschil tussen standaard snel en heel snel met een goede hoosbui zie je dan nog steeds niks.
M'n tekst wat beter lezen, ik hoef zelden iets aan te passen aan mijn Mazda 6 ruitenwisser pookje (wat dus blindelings gedaan kan worden) ik doel met die zin niet op een Tesla ;)
Ik ken veel mensen die de auto-stand niet fijn vinden werken en de snelheid van de ruitenwissers vaak aan het aanpassen zijn met de stengel aan het stuur. Dat een voor veel mensen zo’n simpel iets niet te bedienen is met zo’n stengel, maar op het touchscreen moet, lijkt mij nogal onhandig.
Er zit een regensensor op de model 3 :), overigens zit het ruitenwisser menu niet "verstopt" in het touchscreen maar vaak zelfs vol in het zicht en aanraakbaar.

Maar eens, het zou van mij ook wel op een pookje mogen, alhoewel eenmalig wissen wel met het pookje gedaan kan worden.
Ik heb meerdere autos gehad met een automatische regenwisseer stand. Geen enkele heeft de handmatige interval kunnen vervangen. Het is simpel, het werkt en voorkomt irritatie van een ruitenwisser die zijn eigen leven wil leiden. Een simpele ring aan de ruitenwisser om de interval in te stellen is dan echt een geweldige uitkomst.
Probleem met zo'n touchscreen is dat het allemaal technisch kan en er super gelikt uitziet. Dat betekend niet dat het ook goed werkt. Als je iets niet wil in een auto is dat wel afleiding. 1 seconde van onopmerkzaamheid kan desastreus zijn.
Je kunt in de Tesla model 3 handmatig je ruitenwisser aanzetten zonder het touchscreen aan te raken.

(Knopje linker pook) je kan de interval dan ook meteen veranderen op je scherm.

Je hoeft dus het scherm niet de gebruiken.
85 procent is automaat voldoende en die paar keer zet je manueel aan. Ruitenwissers aanpassen via touchscreen kan niet langer duren dan 1 seconden en is niet nodig.
Als je 50 kmh rijdt, is dat net geen 14 meter per seconde. Je hebt minimaal 1 seconde nodig om te reageren. Je bent 1 seconde afgeleid door het scherm. Dat betekend dat voordat je ook maar begint met remmen en het corrigeren van het stuur, je al dik 27 meter verder bent.
Als referentie. Een zebrapad is maar 4 meter breed. Door de afleiding van 1 seconde heb je bij een snelheid van 50 KMH dus al 4 keer de afstand van een zebrapad afgelegd. Dan heb je 1 seconde nodig om te reageren. Dat is nogmaals 14 meter en dan rem je met alle kracht. Een goede auto heeft dan 12 meter nodig om tot stilstand te komen.
Punt wat ik wil maken is dat je alle benodigde instrumenten in een auto ten alle tijde moet kunnen bedienen zonder dat je daarvoor je ogen moet gebruiken. Bediening van elk soort of type scherm is dus eigenlijk levensgevaarlijk. We doen het blijkbaar allemaal maar we vergeten vaak hoe desastreus deze afleiding kan zijn. En dan niet eens voor de bestuurder. Die zit in een auto met alle vormen van veiligheid. Maar een fietser of voetgangen heeft bij 50KMH al geen schijn van kans meer.
lees even de rest van mijn post. er is geen enkele reden om aan het scherm te zitten.

buiten dat is 1 seconden niet 27 meter.
verder kijken 1 seconede weg kijken en weer op de weg focusen is geen reactie tijd van 2 seconden dat slaat echt nergens op.
als afsluiter als je las kun je gewoon je ruiter wisser bedieden via stuur.
Even inhaken, snap je punt. Maar mensen de mogelijkheid geven ook via een scherm nog aanpassingen te doen. Dat is het probleem lijkt mij.
Mensen gaan het toch een keer proberen/gebruiken "omdat het kan"
Als jij in 1 seconde 27 meter aflegt, dan rijd je 97,2 Km/h. Aan 50 Km/h heb je 13,8 meter afgelegd. Overigens ga ik er toch vanuit dat je ten allen tijde een stuk vooruit kijkt en dat dit dan wel meerdere tientallen meters zijn op een recht stuk(bij een bocht moet je uiteraard niet 1 seconde afgeleid zijn, maar volgens mij gaat niemand in een bocht op zijn gsm/navigatie bezig zijn)
Ik ken de laatste SW-updates niet maar tot 2 maanden terug was de automatische stand waardeloos in de model 3 die ik 5 maanden heb gereden. Op klaarlichte dag wissen en bij regen juist niet (en nee de ruit was niet vies en geen vogelpoep e.d.) Zelfde voor de ACC. Die stopte te pas en te onpas met werken. Tesla gaf aan dat er niks vreemds was. Dat t allemaal nog beta was en vanzelf een keer opgelost zou worden. Ik kon toch handmatig de snelheid van de wissers aanpassen...

Dus misschien de uitzondering. Maar mijn collega’s ervoeren dezelfde problemen.. totaal 5 model 3’s..

Dus wie weet stond ie op automatisch maar werkte t niet..

Maar waarschijnlijker is dat ie op handmatig stond omdat automatisch niet werkte.

Ik vind dat Tesla hiervoor aansprakelijk is. De bediening van de wissers is moeilijker omdat je naar t scherm moet kijken..
In theorie werkt het in elke wagen prima, echter sommige bestuurders worden paniekerig bij het minste regen, en zetten hun ruitenwissers op een snellere stand.

Wat ik wel in de artikel mis, is of dat de bestuurder wel de botsing heeft gemaakt omwille van de aanpassing van de intervalsnelheid óf is dat een excuus van de bestuurder ? Hoe zijn ze tot die conclusie gekomen?

Conclusie is uiteindelijk dat touchscreens gevaarlijk blijven.
Ik begrijp dat jij geen moderne auto's rijdt. Ik heb mijn intervalsnelheid al 10 jaar niet aangeraakt.
SEAT ding op automatisch constant de treshold moeten aanpassen
Tesla ruiterwisser staat altijd op automatisch en nooit treshold aangepast.
Inderdaad! Lekker van de snelweg af gaan om je ruiterwissnelheid aan 'te passen, wat een domme comment.

Ikzelf ben, ondanks automatische regeling, behoorlijk vaak aan het aanpassen
Besef je wel hoe achterlijk het is wat je nu zegt?

Als je op de snelweg rijdt en het begint ineens enorm hard te regenen en je interval staat op zijn langzaamst, dan heb je een probleem. Je mag wettelijk gezien niet zomaar stoppen, en als je de interval niet aanpast zie je niks meer.

Wat ik dan weer niet snap is hoe dit een ongeluk heeft kunnen veroorzaken. Ik rij zelf ook in een Model 3 en het kost mij minder dan een seconde om de interval aan te passen van mijn ruitenwisser. Tuurlijk kan er genoeg gebeuren in een seconde tijd, maar als een seconde niet voor je kijken een probleem is dan moeten we ook maar stoppen met het over de schouder kijken tijdens zijdelingse verplaatsingen.

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 22 juli 2024 18:40]

Jij gaat er foutief van uit dat iedereen zijn auto goed kent en alles vlot weet te vinden in de menu's.
Dat is dus NIET zo.
Genoeg mensen die letterlijk verdwalen in dergelijke menu's, zelf al zijn deze voor vele andere volledig duidelijk.
En aangezien mensen tegenwoordig totaal niet meer de reflex hebben om wat trager te rijden als het regent ben je op 1 seconde ongeveer 20 meter verder. Op 20 meter kan veel gebeuren en op 40 meter (2 seconden) nog veel meer...
Maar is dat nou de schuld van de auto of van de gebruiker? In mijn ogen is dit 110% de schuld van de bestuurder. De bediening van de ruitenwissers zit niet achter een menu, het is letterlijk 1 knop indrukken en dan kan je de interval instellen (dus totaal 2 touches). Dit zijn cruciale dingen die iedere bestuurder in een auto moet kunnen voordat deze begint met rijden. Wanneer iemand niet weet waar de bediening zit voor de ruitenwissers, dan is dat de schuld van de bestuurder. Zeggen dat je deze bediening niet hoort te gebruiken tijdens het rijden is natuurlijk nonsens.

Binnen 1 seconde kan er heel veel gebeuren, zeker waar. Maar een ruitenwisserinterval aanpassen moet gewoon kunnen. Wanneer dit niet meer kan dan moet je het ook gaan verbieden over je schouder te kijken want binnen die tijd kan net zoveel gebeuren.
De wet zegt dan ook dat je je rijgedrag altijd moet aanpassen aan de omstandigheden en dat je niemand (ook jezelf) in gevaar mag brengen én dat je de weg niet mag beschadigen.

Strikt gezien was er dus geen speciale wet nodig om mobieltjes en dergelijke te verbieden. Helaas is het moeilijk om sommige mensen en verantwoordelijkheid nemen in 1 zin te plaatsen waardoor politiekers dat proberen te compenseren door extra wetten te maken.
Het is niet aan mij om te oordelen of dit een fout is van de bestuurder of Tesla, daar hebben we een rechter voor.
Anoniem: 25604 @catfish4 augustus 2020 07:08
Precies! Het lijkt wel alsof wij mensen afhankelijk willen zijn van snufjes en hun eigen verantwoordelijkheid en common sense willen afschuiven. Wij willen niet het stuur opgeven, autonoom rijden is eng en gevaarlijk. Maar we willen wel tijdens het rijden schermpjes bedienen en dingen graaien uit handschoenen-vakjes, harder rijden dan toegestaan, puur omdat het kan en wij denken dat we het wel onder controle hebben.
Dat zijn dan 2 touches te veel en is zeker iets dat je de auto kunt aanrekenen. Zo'n cruciale functie moet net zo gemakkelijk bediend kunnen worden als richting aangeven en ik heb zelf nog niet in een auto mogen rijden waar dat niet kon.
Geeneens twee touches, het ruitenwisser menu word zichtbaar als je de stuurhendel lichtjes induwt (1x wissen) en dan ram je dus op de stand die je wil op het touchscreen (en dat zijn hele grote iconen). Dit menu verschijnt ook altijd op dezelfde plaats, dicht bij de bestuurder, waar normaal nooit andere controls zitten (slechts wat af te lezen info).

Overigens heb ik zelf een Model 3 en de ruitenwisser "auto" stand werkt voortreffelijk. Toen de auto net geleverd was werkte het niet echt lekker maar dat is met updates vrij snel verholpen, ik heb zeker een jaar al niet meer de ruitenwissers van "auto" af gehad.
Dat is nog steeds onwenselijk. Wie heeft bedacht om ruiterwisserfunctionaliteit in het touchscreen te betrekken? Als de interval te laag staat bij een fikse regenbui kan dat het zicht enorm beperken en dan moet je ook nog met het touchscreen aan de gang om er iets aan te doen. Verwachten dat iedereen daar ook nog even behendig mee omgaat is gewoonweg te veel gevraagd. Zoiets moet met een stuurhendel kunnen zodat de bestuurder de ogen op de weg kan houden.
Maar het wijzigen van de interval snelheid is toch niet cruciaal? Als de ruitenwisser sneller moet wissen kun je hem ook gewoon op de 'altijd aan' stand zetten (of zelfs de snelle wis stand mocht dat nodig zijn). Dan kun je in ieder geval verder rijden en als je dan beslist de interval aan wil passen en je weet niet hoe dat gaat dan zet je de auto bij de eerst volgende veilige gelegenheid even langs de weg en dan ga je dat rustig uitvogelen...
Het is cruciaal als je te maken hebt met een fikse regenbui hebt en de intervalstand te laag staat. Bij zo’n designkeuze moet je er haast voor kiezen om uit voorzorg de hoogste stand te kiezen om te voorkomen dat je met dan met de touchscreen aan de slag moet. Hoeveel op elke 100 gebruikers zal daar echter op voorhand aan denken?
Je kiest toch geen interval stand bij 'een fikse regenbui'?
Als je dat 2 touches teveel vindt, dan kan je ook gewoon voice control gebruiken. Het feit is dat toen de auto toegelaten werd door de Duitse versie van de RDW dit gewoon gekeurd en goed bevonden is.

Daarnaast is het mogelijk de ruitenwissers te bedienen met de richtingaanwijzer, echter kan je daarmee niet de interval aanpassen. Je kan met een druk op de knop de ruitenwisser 1x laten wissen, en meerdere keren achter elkaar drukken om dit meerdere keren achter elkaar te doen. Tevens kan je door op die knop te drukken ook de 1e touch op het touchscreen overslaan omdat automatisch de interval selectie tevoorschijn komt door op die knop te drukken.

Wanneer je 1x in de Model 3 gereden hebt zou je dit zonder problemen en dusdanige afleiding dat tot een ongeluk kan leiden moeten kunnen. Kan de bestuurder dit niet, dan is dit zeker aan te rekenen aan de bestuurder en hoort deze niet thuis op de openbare weg.
Het grote probleem met de touchscreens is dat je totaal geen feedback krijgt.
Fysieke knoppen zijn veel makkelijker blindelings te vinden dan een "knop" op een touchscreen.

Als je 1mm naast het aanraakveld drukt, gebeurt er niks. Dan ga je kijken naar het scherm waarom er niks gebeurd.
Als je 1 mm naast de fysieke knop drukt, voel je dat je er net naast zit en pas je dit, zonder te kijken, aan.

[Reactie gewijzigd door tilburgs82 op 22 juli 2024 18:40]

Ken je die puntjes op je toetsenbord op de 'F' en de 'J'?
iets soortgelijks kan je toepassen in de auto, maar die puntjes neem / plak je dan op het buitenframe van het touchscreen. Dan houd je je duim op dat puntje en weet je blind / met-ogen-op-de-weg met je wijsvinger de touchscreenknop te vinden. Bijkomend voordeel is dat je hand beweegt t.o.v. het frame van de auto, dan klik je dus ook minder makkelijk mis. Omslachtig, maar het is wel veiliger. Fysieke knoppen hebben alleen een voordeel als ze op het stuur zitten, dan is je referentiepuntje je handpositie op het stuur. De knoppen moeten natuurlijk ook groot genoeg zijn inderdaad om er niet 1mm naast te kunnen zitten bij het blind bedienen.

Als het hard regent ga je natuurlijk zeker niet op je touchscreen kijken, als je ook nog een 'manueel' optie hebt.
Maar ALTIJD over je schouder blijven kijken voor het wisselen van baan EN afstand houden met degene voor je. Dat moet puur automatisme zijn en blijven, ik heb er zeker 2 ongelukken mee voorkomen toen ik beginnend bestuurder was.

Een ruitenwisserinterval aanpassen kan prima met 1 knop + knop op touchscreen, mits je je ogen op de weg houd en dat is dus technisch mogelijk in de Tesla.
En anders gebruik je manueel tot je bij een tankstation even kan stoppen.
Verder dus met je eens, niks persoonlijks ;)
err... je kan hem in dat geval ook gewoon in de hoge stand zetten.. meestal de beste optie als het begint te hozen.. en als dat dan net iets te snel is.. jammer dan.. beter te snel dan te langzaam.

Als iemand die al een keer van de weg is gereden door iemand die naar een schermpje aan het kijken was zou ik het liefst alle touchscreens tijdens het rijden compleet verboden zien.
Precies mijn punt. Zodra het begint te hozen en dat ding gaat niet snel genoeg, dan zet ik deze gewoon op de hoogste stand. Mijn reactie op K-aroq ging over het aanpassen an sich, waarbij de snelheid irrelevant is. Het is natuurlijk achterlijk om te zeggen dat je de interval tijdens het rijden niet hoort aan te passen.
Volgens mij is er verschil tussen de intervalsneheid en de ruitenwisserstand. Doorgaans kunnen ruitenwissers uit, in de , in de eerste snelheid en in de tweede snelheid. Bij de eerste en tweede snelheid bewegen ze continu, in de intervalstand met een pauze. Met de intervalsnelheid regel je de duur van die pauze.

Als het ineens zo hard gaat regenen dat je de ruitenwissersnelheid MOET wijzigen, dan moet je hem gewoon in de eerste of tweede stand zetten, en niet gaan lopen pielen met de intervalstand. Regent het dermate zacht dat de eerste stand te snel is maar de intervalsnelheid wel wat hoger zou mogen, dan lijkt me dat geen strikte noodzaak en al helemaal geen reden om deze tijdens het rijden aan te passen als dit alleen via een touchscreen kan.

Komt je zicht in gevaar? Ruitenwisser in een hogere stand zetten. Is je zicht niet in gevaar maar zou je het interval gewoon anders willen? Dan moet je stoppen en het aanpassen. Vind je dat onhandig? Dan zou je je af kunnen vragen waarom je een dure Tesla hebt gekocht die je stil moet zetten om de intervalsnelheid aan te passen als een Volvo uit de jaren ‘90 hier al gewoon een knopje op de ruitenwisserhendel voor had.
Ik vroeg mij ook al af hoe het toch mogelijk is dat ik al jaren veilig rij in auto's die niet eens een regelbare interval stand hebben... Dat is een luxe, niet benodigd.
Wat je zegt: in een hogere stand zetten—> touchscreen.
In de Model 3 kun je alleen incidenteel wissen en de sproeier met het knopje op uiteinde richtingaanwijzerhendel.
De Model 3 heeft 4 standen. Aan, Meer aan, Ludicrous en auto.

Ik ga echt niet stoppen om de ruitenwisser aan te passen. Bediening is bediening en kopje of niet als je geen idee hebt hoe je auto werkt en welk knopje waar zit maakt het niet uit of het fysiek is of touch. Het leid hoe dan ook af. Ik vind het dan ook slecht dat de rechter geen uitspraak doet over de afleiding an sich maar alleen over het touchscreen. Dan ga ik wel met de 3d printer aan de slag om analoge knopjes te maken.
Maar dat is heel persoonsgebonden.. voor mij is een te snelle interval heel afleidend.. en zal deze dan ook direct in verminderen als de regen minder word
?Wanneer het hard regent zeg je je ruitenwissers toch niet op de interval stand.?
Ik heb mijn ruitenwissers altijd op regensensor staan, dan staat hij in de interval stand ;), en daarvan kun je de gevoeligheid aanpassen via een draaiknop.
In die stand wisselt de auto uit zichzelf tussen alle mogelijke snelheden

Bij Tesla moet dat via een scherm, en dat kan niet blindelings.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 18:40]

De model 3 heeft een "auto" stand en die werkt uitstekend, hoef je niks aan in te stellen.
Ik lees toch echt meerdere reacties hiertussen van Tesla rijders dat ook zij weleens de gevoeligheid/snelheid aan moeten passen.
Ik heb ook nog nooit in een auto gezeten waar de regensensor foutloos was. Soms reageert die ook gewoon te traag. En dan jas je in een reguliere auto de stok omhoog (Ford) of omlaag (Volvo), of je draait aan de gevoeligheidknop
Ik heb al langer dan een jaar niet aan de ruitenwisser stand hoeven zitten. Mocht dat wel nodig zijn dan tik je op de linkerstok (1x wissen) en is het menu al direct geopend op het touchscreen. Slechts 1 touch nodig om de stand aan te passen en die iconen zijn echt mega formaat zodat je ze vlug kan vinden.
Jij bent dan ook jong en goed met digitale systemen. Iemand die moet zoeken en moeilijkheden heeft met informatieverwerking omdat deze nog in de leerfase zit heeft aanmerkelijk meer tijd nodig.
Voordat je in een auto gaat rijden check je uberhaupt hoe je je lampen aanzet, je ruitenwissers aangaan, je richtingaanwijzer, je spiegels stelt enzovoorts. Vooral als het dreigt te regenen.
Wat is dat nu weer voor onzinnige stereotypering dat alleen jonge mensen dit soort systemen begrijpen? Dit gaat over de wil en inspanning om je te verdiepen in het instrumentarium van je auto zodat je weet hoe je zaken als ruitenwissers moet bedienen.
Als je in een Tesla gaat rijden met de verwachting dat alles werkt zoals in andere auto's heb je denk ik een verkeerde keuze gemaakt. Wanneer je weet (ontdekt) dat het anders werkt moet je er gewoon meer tijd in stoppen om de bediening goed onder de knie te krijgen.
Geen stereotypering maar een feit dat Hatsjoe jong is. Ook een feit dat ouderen een vlakkere leercurve hebben. En dan komt gewoon om de hoek dat je sommige dingen niet vaak nodig hebt en het bij sommigen dus wegzakt. De grootste fout die je als ontwerper kunt maken is dat je de bruikbaarheid door techneuten laat beoordelen. Human Machine Interaction is echt wel een interessant onderzoeksveld.
Ik vermoed dat niet iedereen zo snel is met dat touchscreen. Verder helemaal met je eens overigens dat het uit oogpunt van veiligheid noodzakelijk is dat je deze instelling kunt aanpassen tijdens het rijden. Heeft de Tesla trouwens geen regensensor? Zelfs mijn ioniq weet ongeveer hoe hard het regent en past de snelheid van de ruitenwissers aan.
Ja, de 3 heeft een "auto" stand en die werkt uitstekend. Er is geen reden om aan het touchscreen te hoeven zitten.
Maar gaat deze uitspraak juist niet over het feit dat je een touchscreen in het dashboard simpelweg niet mag gebruiken tijdens het rijden? Dus ongeacht hoe makkelijk of snel de bediening is?
Het klinkt alsof de rechter goed onderzoek heeft gedaan. In jou voorbeeld waar het ineens heel hard gaat regenen had je een knop op het stuur kunnen gebruiken om direct de ruitenwissers gewoon aan te zetten in plaats van de interval te versnellen. Deze handeling kan blindelings zonder je ogen van de weg te halen.

Wat jij nu suggereert is dat het compleet acceptabel is je remweg met meer dan 30 meter te verlengen als je door een onverwachte regenbui ineens een seconde naar je touchscreen moet kijken. Je hebt er kennelijk maling aan dat dit potentieel een dodelijk ongeluk kan veroorzaken. Dat is pas echt achterlijk.

Daarnaast neem ik toch aan dat er in een auto van meer dan een halve ton toch de moeite is genomen een fatsoenlijke regensensor in te bouwen. Dan hoef je dit soort zaken niet aan te passen dan doet de auto dit voor je.
Een beetje overdone om mensen hier voor achterlijk uit te gaan maken.
Ik maak niemand voor achterlijk uit. Ik associeer enkel de keuzes die zij maken met een "achterlijke keuze" ofwel niet slim of intelligent. Dat is wat anders dan iemand in algemene zin achterlijk te verklaren.
Het blijft onnodig onvriendelijk.
Ik begon er niet mee hè? Als iemand zegt dat het achterlijk is om te zeggen dat het instellen van de interval niet noodzakelijk is tijdens het rijden dan sta ik vol in mijn recht te zeggen dat het juist achterlijk is om levensgevaarlijke acties uit te halen voor iets wat inderdaad niet noodzakelijk is. Men kan immers ook van interval stand naar continu gaan zonder de ogen van de weg te halen. Bij mij is het gewoon actie reactie en bewezen feit dat je voor je uit moet kijken om ongelukken te voorkomen.

Van mij mogen de straffen hiervoor ook in Nederland flink omhoog. Het is gewoon potentiële poging tot doodslag om te denken dat je wel even naar een beeldscherm kan kijken terwijl je 30 tot 40 meter per seconde gaat. Dat is echt alles behalve intelligent en gewoon bewezen dom en de veroorzaker van vele verkeersdoden per jaar en helaas blijft bijna iedereen het doen. Iemand die eigenwijs is moet gewoon maanden van de weg gehaald kunnen worden en wat mij betreft ook kort vast gezet kunnen worden want boetes hebben ook geen nut.
De intervalsnelheid kunnen instellen is niet iets wat je tijdens het rijden hoeft te wijzigen. Als je vindt dat het niet goed stop je ergens langs de weg om de instellingen te veranderen.
Dat het niet hoeft ben ik met je eens, maar dan zou de instelling niet moeten bestaan. Voordat ik wegrijd controleer ik of mijn stoel goed staat, de spiegels goed afgesteld maar nooit controleer ik de intervalsnelheid om de eenvoudige redenen dat
  • Mijn auto binnen staat en ik dus niet weet welke intervalsnelheid op dat moment de beste is
  • De regensnelheid veranderd en dus de correcte intervalsnelheid voor de gehele route niet bestaat
Intervalsnelheid is net als de verwarming (ik heb geen klimaatsysteem): als je hem niet continu kunt corrigeren is hij zinloos.
En de ruitenwisser heeft stsndje hoog, stsndje laag en stsndje interval. Als interval te snel of te langzaam is, kan je die aanpassen. Als de dat doet tijdens rijden en in submenu's gaat zitten prutsen, ben je een idioot. Zet de wissers dan in standje laag of hoog en fix het op een ander moment wanneer je wél veilig kan en mag stoppen.
Bij mijn auto zit de interval gewoon bovenop de hendel, een schuifje van 4 stapjes.
Ben zo blij dat mijn auto nog knopjes heeft voor op de tast. Naast de touchscreen in de wagen, gewoon beide combineren.
TBH, ik heb recent een nieuwe auto gekocht, maar stond ook te kijken naar een Tesla Model 3, toen ik het interieur zag, en de minimalistische bediening ervan was ik al snel genezen van Tesla's

Denk ook dit komt ze willen autonoom rijden zo graag er doordrukken, en het idee er achter klinkt ook bijna te mooi om waar te zijn, en de auto's (zeker Tesla) ontwerpt de auto met autonoom rijden in gedachte gang, maar nergens kan je eigenlijk al volledig autonoom rijden. En dus is het ergonomisch niet goed ontworpen voor hoe op dit moment met een EV kan worden gereden.

De auto qua design te ver zijn tijd vooruit, had zelfs begrepen de Model 3 eigenlijk is ontworpen zelf zonder stuur in eerste instantie.. Maar door autonoom rijden nog te onderontwikkeld is en voorlopig ook zo nog wel zal blijven, er alsnog een stuur is ingekomen, denk Tesla met de Model 3 ietsje te voorbarig was in design.
Ik ben wel voor de Model 3 gegaan en moet zeggen dat ik helemaal niks mis. De meeste zaken waar je in normale auto's veel knopjes voor hebt werken in de Model 3 gewoon automatisch en hoef je geen knopjes voor te hebben.

Over het autonoom rijden: mijn 3 kan vanaf invoegen tot en met uitvoegen snelweg op autopilot. Alleen voor rijstrookwissels is bevestiging nodig (autopilot neemt zelf initiatief). Meest relaxte manier van rijden die ik tot nu toe heb mogen ervaren.
Ruitenwissers zijn er voor de veiligheid. Dat hoort gewoon via een stengel achter 't stuur te werken die je blind kunt bedienen
Tuurlijk moet je dat wel via het rijden kunnen wijzigen. Als hij alleen aan of uit is te schakelen is toch veel te weinig?
Als het hier hard regent moet ik ook regelmatig de interval settings van de automatisch aanpasbare ruitenwissers naar een hogere stand zetten omdat hij zich niet snel genoeg aanpast of de hoeveelheid water veel hoger ligt dan normaal waardoor hij naar een hogere stand moet. In de Volvo V40 is dat een tikje van de instelring of de hendel helemaal omhoog bewegen om hem in 1x in de hoogste stand te zetten.
Anoniem: 718943 @K-aroq3 augustus 2020 22:56
Als je op de snelweg een ontzettende bui inrijdt heb je weinig mogelijkheid om even naar de kant van de weg te gaan, want je hebt praktisch 0,0 zicht. Dan moet je dus je ruiterwisser snelheid aanpassen.
Nu weet ik niet of alle ruiterwisser functionaliteit via dat touch screen gaat, of enkel de interval.

Maar zaken die je tijdens het rijden nodig hebt, en blind moet kunnen bedienen moeten niet achter een touchscreen zitten. Ik dacht eigenlijk dat dat een media console was ofzo. Niet dat zulke zaken daar ook via liepen.
Ruitenwisser instelling heb je ook helemaal niet nodig tijdens het rijden. De "auto" stand is zeer goed en reageert heel snel op een hoosbui. Het scherm is combinatie van informatie die normaal op het cluster achter het stuur zit, navigatie en inderdaad multimedia. De linkerstrook is altijd gereserveerd voor de bestuurder tenzij de auto geparkeerd is.
Waar precies? Je mag niet stoppen langs de snelweg. Tenminste tenzij je ruitenwissers harder zetten als noodgeval bestempelt.
Serieus?

En waar moet je dan stoppen op de snelweg tijdens regen.

Mijn 16 jaar oude Auto heeft 4 interval standen die ik vaak gebruik.
Eens dat zulk basis bediening niet op een scherm thuis horen. Rij zelf ook regelmatig met een Model 3 en het is na mijn smaak net even allemaal iets te gesimplificeerd.

Maar dat de Duitse rechter een bestuurder hiervoor straft is bijzonder. Ze zouden naar hun eigen instanties moeten bekijken doe de auto heeft goedgekeurd. Tesla is imho indirect aansprakelijk en zou het concept moeten aanpassen. Ook het scherm of-center werkt niet lekker. Ja het went wel, maar ik merk dat voor belangrijke zaken ik liever ook een scherm direct voor mijn neus wil hebben. Model 3 heeft een super strak interieur, het is niet moeilijk om deze lelijk te vinden, uit eindelijk heeft het toch niet mijn voorkeur.
Lees eens de reviews van bijv. de nieuwe Golf of Skoda Octavia.
Het enige commentaar is dat de bediening nagenoeg helemaal via een touchscreen moet en een touchscreen kun je niet op de "tast" bedienen.
Je MOET er naar kijken om te zien waar je drukt.

Ik rij een Skoda van 2017 en daar zit op de richting aanwijzer een knopje om de interval snelheid aan te passen. Er zitten nog fysieke knoppen in voor de luchtbehandeling en voor de rest zit zo'n beetje alles via knoppen op het stuur of menu's via knoppen op het stuur op een scherm tussen de meters.
In deze nieuwe auto's zijn bijna alle losse knoppen verdwenen. De reden is simpel. Een menu op een centraal touchscreen kost een paar honderd euro om te ontwikkelen, dat zijn daarna een paar honderd regels code en de kosten om die een miljoen keer te implementeren kost niets extra's.
Die fysieke knoppen kosten tienduizenden euro's met testen en ontwikkelen, de juiste coating moet erop voor het gevoel, de juiste tegendruk, het juiste geluidje en dan moet je ze nog in massa productie nemen en dat maakt je auto dus aanzienlijk duurder dan die van de concurrent.

Tesla heeft een trend gezet om alles te integreren in de boordcomputers op een centraal scherm. Erg mooi, maar duidelijk minder veilig. Nu kosten besparing steeds belangrijker wordt zien we dat auto's dus minder veilig worden om de productie kosten lager te houden.
Ik ben eigenlijk wel blij met deze uitspraak. Dit gaat automakers mogelijk verplichten om bepaalde zaken toch met knoppen uit te voeren die je op de tast kunt bedienen. Dat centrale scherm kan wel de instellingen laten zien, maar de input moet je blindelings kunnen geven en dat kan met een touchscreen gewoon niet.
Ik ben het volledig met je eens.
Wel een kleine nuance op
Die fysieke knoppen kosten tienduizenden euro's met testen en ontwikkelen, de juiste coating moet erop voor het gevoel, de juiste tegendruk, het juiste geluidje en dan moet je ze nog in massa productie nemen en dat maakt je auto dus aanzienlijk duurder dan die van de concurrent.
Autofabrikanten hebben natuurlijk voldoende ervaring om dit met bestaande kennis en materialen te kunnen, dus die soep wordt minder heet gegeten.
Onlangs is er eens een documentaire op Discovery oid geweest waarin ze een Mega Factory bezocht hebben. Dit was een auto fabriek, ik ben alleen het merk kwijt.
Hier werd van het ontwerp tot het eindproduct een auto gevolgd.
Ze kwamen dus ook bij de afdeling verantwoordelijk voor de "ervaring".
Hier werd rekening gehouden met bijna alle zintuigen, dus tast, geur, zicht en gehoor.
Dezelfde knopjes in een ander model van deze fabrikant kregen een andere instelling.
Bij een grote auto hoorde een grotere tegendruk en een minder "klik" geluid.
Deze ontwikkeling stopt nooit. Als je klanten in een nieuw model de knopjes van 8 jaar eerder terug zien komen, lopen ze weg.
Je moet dus blijven innoveren op dat gebied, tenzij je minder knoppen krijgt.
Je kunt het of in minder tijd af of met minder mensen als je minder moet testen en ontwikkelen of meer samenwerken, zodat je meer van elkaar kunt "lenen", maar ja, wat maakt jouw auto dan nog onderscheidend.

Nu proppen ze alles in een touchscreen, terwijl eigenlijk niemand er echt enthousiast over is. Nu gelukkig de verkeersveiligheid ook een belangrijk aspect wordt hoop ik dat deze trend zich snel weer keert.
Je mag niet op je telefoon kijken, maar wel naar een mega scherm in het midden van de auto?
Was het jaren geleden nog stoer om een DVD te kunnen kijken onder het rijden, wat al vrij snel afgekapt werd omdat het afleid, nu moet je om je airco een andere temperatuur te geven eerst naar dat scherm kijken en dan proberen om op het juiste knopje te drukken. Als je op slecht wegdek rijdt is dat soms bijna onmogelijk.

De oplossingen met fysieke sneltoetsen en één centrale bedieningsknop zie ik wel voordelen in. Je kunt blind de klimaat knop indrukken en met de grote bedieningsknop pas je de temperatuur in.
Druk je op de Media knop, dan kun je door radiozenders bladeren en volume moet gewoon altijd op het stuur blijven.
Maak zo alleen knoppen voor essentiële dingen die je zo blindelings kunt bedienen. Je kunt de keuze wel weergeven op een scherm, maar het moet niet noodzakelijk zijn om hiernaar te kijken om de instelling aan te passen.
Ja, de ontwikkelingen staan niet stil en merken willen onderscheidend zijn. Maar kijk bijv naar de producten van VAG. pak een nieuwe Skoda, een Volkswagen van 3 jaar oud en een Audi van 6 jaar oud en je komt exact dezelfde interieurelementen tegen.
Voor de Audi wordt veel geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen. Op de Skôda wil men gewoon bewezen technologie die weinig R&D kost zodat de prijs laag kan blijven. Dus fabrikanten shoppen wel degelijk uit eigen magazijn.
True, moest even grinniken, volgens mij was het een octavia die ik even als tussen auto had. aan de binnenkant van de zonnebrilhouder zat een vw logo gestanst :Y)
Waarschijnlijk zo uit het magazijn van de golf getrokken.

[Reactie gewijzigd door thefox154 op 22 juli 2024 18:40]

Nu proppen ze alles in een touchscreen, terwijl eigenlijk niemand er echt enthousiast over is.
Mee eens, maar als je de smartphone markt ziet zou ik eerder de conclusie trekken dat men laaiend enthousiast is over touchscreens en gebrek aan knoppen.

Ik heb er nog nooit met mijn botte hoofd bij gekund hoe mensen tevreden kunnen zijn met swipen op een touchscreen voor de besturing van wat dan ook maar (typen, ruitenwisser snelheid instellen, kookplaat temperatuur instellen, enz). Disclaimer: ik kan blind typen.

Hoe een touchscreen toegestaan kan worden om essentiële functies van de auto te bedienen die invloed hebben op veiligheid is mij echt een raadsel. Hoe kan het zo zijn dat een "touchscreen auto" veilig geacht wordt de weg op te gaan?! Het lijkt me zo'n ongelofelijk basis concept dat je alle functies die invloed hebben op veiligheid blindelings moet kunnen gebruiken |:( |:( En dus dat een touchscreen voor dat soort functies NOOIT de enige besturing mag zijn.

*mind blown*

Disclaimer: ik ben een Tesla fan, maar het touchscreen concept is veruit het domste en irritantste aan Teslas.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 18:40]

Ik denk ook dat dit langzaam gebeurd is.
Eerst bediende je alleen je navigatie met je touchscreen en bij oudere auto's ging het touch deel vaak uit als je in beweging was.
Daarna is men steeds meer functies in die schermen gaan stoppen en Tesla heeft dit enorm versneld door ongeveer alles in dat scherm te stoppen.
Het oogt opgeruimd en is voor de productie van de auto een stuk goedkoper.
10 fysieke knoppen met bedrading en IO controllers die de staat van de knop uitlezen en aan een processor doorgeven of een paar knoppen in je software code die direct door die processor worden verwerkt. Reken uit je voordeel.

Ik vermoed dat dit een heel vervelend staartje gaat krijgen voor de auto industrie en dat de modellen van over 4 a 5 jaar weer meer op die van 5 jaar geleden gaan lijken met schermen EN knoppen ipv alleen schermen.
Maar de auto voldoet toch aan de eisen die de Duitse toezichthouder stelt?.....

Dan hebben die zitten slapen.
Zoals al op meerdere plekken in de comments staat is de wetgeving jonger dan de auto's van Tesla. Tesla had dus een terugroepactie moeten doen, of de software aanpassen dat je je ruitenwissers na activering direct kunt aanpassen vanaf het home screen.
Mwja. Dat is lastig. Eenmaal toegelaten is toegelaten.

Mijn citroen 2cv zou ook nooit meer goedgekeurd worden nu. Voldoet in niks meer aan de eisen. Moet citroen deze nu alsnog van de weg halen?
Meestal geldt nieuwe wetgeving alleen voor auto's die na introductie ervan op de markt komen.
In Europa hoeft een auto type in 1 land gekeurd en toegelaten te worden voor heel Europa.
Niet helemaal, de auto moet voldoen aan Europese richtlijnen. Het is dus niet zo dat ze in een misschien soepeler Europees land goedkeuring kunnen krijgen en vervolgens in heel Europa weg zetten.
Volgens mij is dat juist wel zo. Tot voor kort kon een auto in bijvoorbeeld het VK worden goedgekeurd, met minder strenge eisen dan in Dld. Wel voldoen aan de Europese regels dus.

Maar landen kunnen eigen, strengere regels vaststellen voor verschillende zaken.
En de koplampen dan?
Doen ze wel vaker... In Nederland rijden ook auto's rond met ramen die te donker getint zijn. Krijg je gewoon een boete voor, ondanks dat dit fabrieksaf al zo was.

Als consument let je daar niet direct op, maar 't is wel potentieel gevaarlijk, omdat motorrijders de bestuurder niet meer kunnen zien of zo.
Zet eens in het donker je zonnebril op.
Zo is het om 'savonds door zo'n ruit te kijken. Je ziet geen details meer. Alleen als iets beweegt valt het duidelijk op.
Ja, maar dan is het toch aan de wetgever om dat te verbieden? Makkelijk geld verdienen zo.
Helemaal mee eens. Er zijn bijna geen nieuwe benzine of dieselauto's meer te koop waar je geen omkijken meer hebt met betrekking tot de benodigde snelheid van de ruitenwissers.

Het handmatig instellen van de interval is zo jaren '80.... en is het triest dat Tesla een zo eenvoudig iets niet standaard heeft ingebouwd.............
Inderdaad. Het enige wat je bij de meeste moderne auto's nog kunt instellen is de gevoeligheid van de regensensor.
Maar het nieuwsartikel lezend gaat het om steeds zwaarder wordende neerslag en dat zou je met 1 vingerbeweging moeten kunnen mitigeren imho.
Die auto had dus geen goedkeuring mogen krijgen en het is gedeelde schuld.
Zo werkt dat niet helemaal... De Europese typegoedkeuring voor de Model 3 is afgegeven door de Nederlandse RDW. Daarmee kan hij ook in Duitsland verkocht worden, hoewel EU-lidstaten wel aanvullende eisen kunnen stellen aan auto's.

Maar goed, we hebben het over een instelling (frequentie van de intervalstand) die geen vereiste is voor het veilig functioneren van een auto, dus waarom zou dit een probleem moeten zijn voor de typegoedkeuring?

Dat het Tesla een goed idee leek om dit in een menu weg te stoppen is discutabel en vermindert de bruikbaarheid van de optie, maar dat staat er verder los van.
Hoe is een instelling die essentieel is voor zicht bij veranderende weersomstandigheden geen vereiste voor veilig functioneren?
Nee, deze instelling is niet essentieel. Want de bestuurder had ook de algehele snelheid kunnen aanpassen met maar 1 tikje aan het stokje, blindelings.
Het gaat hier om de keuze van de bestuurder, die koos ervoor om zijn aandacht van de weg te laten afdwalen naar apparaat tijdens slechte weersomstandigheden. Niet alleen had hij een boete moeten krijgen, maar had hem ook nog roekeloos rijgedrag verweten kunnen worden.
Mazzel dat ie daar mee wegkomt
Dat is een misvatting: je kunt in de Tesla Model 3 de ruitenwisser incidenteel inschakelen en de ruiten sproeien met de linker hendel. Je kunt ze daarmee niet aan- of uitzetten, op de automatische stand zetten, of een hogere of lagere stand kiezen.
Ik neem dan wel aan dat een Tesla een regensensor heeft zodat de wissers automatisch aan gaan bij neerslag? Wel een grove ontwerpfout als je niet eenvoudig de snelheid kunt aanpassen en daarvoor diep in de menu's moet imho. Regensensoren werken niet altijd 100% (bijv bij miezer) en dan wil je vlot de snelheid kunnen aanpassen.
Heeft inderdaad een systeem op basis van de camerabeelden waarmee de auto probeert te bepalen of er gewist moet worden. Dit werkt tegenwoordig goed maar voorheen een stuk minder. Als je op de incidenteel-wissen-knop drukt komt dit schermpje linksonder in beeld https://i.redd.it/vja9q1j5lni01.jpg, waarna je met een druk op het scherm je gewenste stand kunt kiezen(Aan/uit, 1-2-3-4 of automatisch).
Persoonlijk, op de automatische stand, heb ik dit scherm eigenlijk nooit nodig, alleen om hem uit te zetten bij een wasstraat.
Edit: ik ben het overigens eens met de mensen die dit een gevaarlijke bediening vinden want je moet twee acties uitvoeren op verschillende plekken, en je moet weten dat je daar op het scherm moet kijken nadat je die knop gebruikt hebt.

[Reactie gewijzigd door bartlauwers op 22 juli 2024 18:40]

Dank voor de verhelderende uitleg!
I stand corrected. Het is inderdaad een knopje. Dacht oprecht dat het ook met een stokje kon.

Tsja... Dit maakt het wel een stuk discutabeler vind ik.
In nederland is het zo dat als iets (optioneel) op de auto zit het ook moet werken.

Zo was bij mijn oude 309 die normaal pneumatische koplamphoogte verstelling heeft deze vervangen voor standaard koplampen, gevolg is dat de bedieningsknop verwijdert dient te zijn uit het interieur, anders APK afkeur.

Recenter met de APK van mijn huidige auto werd hij afgekeurd op het lichtbeeld van de mistlampen aan de voorzijde Door roest op de reflector. Gevolg, of de complete lampen vervangen of de de lampjes eruit en de knop weghalen.

Dat zulke basisfuncties voor de bediening van de auto zo ver weggestopt zitten dat je een ongeluk kan krijgen als je ze bedient is een grove ontwerpfout.

Mijn auto heeft een pookje voor de ruitenwisser, standje interval, 1 en 2 en op het pookje zit een schuifje om de interval te regelen, dit kun je dan ook blind uitvoeren.

Een touchscreen in een auto is eigenlijk het domste wat er ooit is bedacht, je hebt namelijk geen feedback en je moet dus naar het scherm kijken om te zien wat je voor input geeft en op dat moment is je aandacht van de weg.

Ik vind het lullig dat de bestuurder hier een boete/veroordeling krijgt voor iets puur door het ontwerp van de auto komt.
Als je perse wil besparen op knopjes, dan zou ik een HUD inbouwen met een touchpad op het stuur.
Het gaat hier puur om de interval aanpassen op de laagste stand, zoals hierboven aangegeven als het plots hard begint te hozen zet je de pook zelf een standje hoger naar continue.
En jij rijdt midden op de snelweg in een hoosbui op standje 1, omdat je vertrokken bent met lichte miezerregen?

Ik vind het vrij essentieel om je ruitenwissers en hun interval te kunnen bedienen
.oisyn Moderator Devschuur® @hoi12344 augustus 2020 03:30
Nou noem het maar essentieel. De interval is dus een instelling die ik zeer zelden aanpas. Als de interval te langzaam is zet ik de ruitenwisser gewoon in continu-stand.

.edit: wat is hier offtopic aan? Volgens mij missen veel mensen het detail dat het hier gaat om de specifieke interval-stand, waarbij de ruitenwisser dus niet continu heen en weer gaat. Daarnaast heb je nog de continu-standen met verschillende snelheden.

De interval-snelheid aanpassen (dus de tijd dat de ruitenwisser wacht voor hij weer opkomt, of de gevoeligheid van de watersensor) kun je natuurlijk tweaken voor net dat extra beetje comfort, maar het is niet essentieel, zeker niet als het giet en je even zo snel niet weet hoe je dat aanpast als de mogelijkheid om het aan te passen niet op de hendel zit.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:40]

Ik heb een knopje op de stengel om de gevoeligheid van de regensensor aan te kunnen passen.
Meestal is standje laag voldoende, maar soms rij je op een wegdek wat meer sproei veroorzaakt en dan duurt het iets te lang, hup knopje iets verstellen en klaar. Ook gebeurd het soms dat het heel zacht regent, dan wist ie bijna niet, dan moet ik naar standje hoog en dan soms wissel je in 15min 3x van stand.
Voor mij is goed zicht een belangrijk punt. Je zult mij ook in de winter niet zien rijden met nog ergens ijs op een raam. Alle ruiten rondom moeten ijs en condensvrij. Ja, dat duurt langer, maar ik wil die fietser naast me niet over het hoofd zien als ik afsla, puur omdat ik te beroerd was om mijn ramen ijsvrij te maken en voor goed zicht te zorgen. Dat heb ik dus ook met regen. Al is het maar een beetje vertekend, kan dat net zijn dat je de remlichten niet ziet of een richting aanwijzer of iets anders belangrijks.
Deze instelling is voor mij dus vrij essentieel en als ik dat uitsluitend via een menu zou kunnen bedienen is dat denk ik een reden om de auto weer weg te doen.

Er mag dan machine learning in die Tesla zitten, die auto ziet niet wat jij ziet en weet ook niet waarom je vaker of minder vaak wilt wissen. Het is dus eigenlijk onzin om deze functie in een menu te stoppen.
Maar ja, het Tesla interieur incl. bediening is kwa kosten vermoedelijk 50% van dat van een vergelijkbare VW van voor de onlangs aangepaste digitale interieurs.

Het is puur een kostenbesparing die ten koste gaat van de veiligheid.
.oisyn Moderator Devschuur® @smartsys4 augustus 2020 14:48
Het is puur een kostenbesparing die ten koste gaat van de veiligheid.
Kom nou toch, het gaat puur om comfort. Als het harder regent dan de interval-stand met de huidige setting toe laat kun je 'm ook gewoon in continu-stand zetten.
Het gaat om die touchscreens he. Niet om een interval stand, maar puur met de manier waarop je dit regelt.
Iedere schakelaar kost geld voor ieder gebouwd voertuig. In een touchscreen kost een extra knopje per auto niets extra's. Het zijn een paar regels code.

Dat touchscreen is onveilig. Dat is waar het om gaat.
.oisyn Moderator Devschuur® @smartsys5 augustus 2020 11:40
Het gaat om die touchscreens he
Nee, het gaat om het feit dat je per se wilt dat je de interval-stand aanpast (en dat moet dan via het touch screen), terwijl je ook via het pookje de ruitenwissers op de snellere continu-stand kan zetten.

Dat laatste is essentieel, dat eerste is comfort.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:40]

Ik neem aan dat de Duitse verkeerswet alleen eist dat de ruitenwissers fysiek aan/uitgeschakeld kunnen worden. Een intervalschakeling is niet essentieel, dus hoeft niet aanwezig te zijn. En regelbare intervaltijd dan dus ook niet. De auto kan zijn goedgekeurd alsof de bewuste instelling dus helemaal niet bestond.

Een interessante vraag is nu of de wet zo aangepast moet worden dat fabrikanten dit soort instellingen helemaal weg moeten laten, als ze er geen makkelijk te bedienen fysieke schakelaars voor monteren.

[Reactie gewijzigd door Titulanix op 22 juli 2024 18:40]

ik ken de exacte regels niet, maar volgens mij moet je wel ten allen tijde snel en alert kunnen reageren op wijzigende weersomstandigheden zonder dat je daarvoor plots moet stoppen en dan pas instellingen aanpassen.
Beetje apart natuurlijk.
Twee dingen: tesla refer niet automatisch de ruitenwissersnheid bij. Dat doet mijn 11 jaar oude auto al.
Ten tweede heeft Tesla in haar risicoanalyse proactief geen probleem gezien in het gebruik van het touch screen onder slecht zicht condities. Dat blijkt niet juist te zijn maar betekent mogelijk ook dat er behoorlijke aanpassingen nodig zijn om onder slechte condities verantwoord te kunnen rijden.
@ronaldvr thanks

[Reactie gewijzigd door Sandwalker op 22 juli 2024 18:40]

Ik heb een beetje moeite om je te volgen, had je last van autocorrect of zo?
Toen ik eind juni in een hoosbui terecht kwam, was ik toch heel blij dat m'n ruitenwissers sneller gingen dan standje 1.

Ik kan me niet voorstellen dat geen interval veilig is. Ik had de hoogste interval en vond dat eigenlijk al vrij langzaam.

Standaard hoogste interval lijkt mij dan weer niet prettig. Bij een wat mildere bui, zijn je ruiten dan weer te snel droog. Dat wil je natuurlijk ook niet ivm slijtage lijkt me.

[Reactie gewijzigd door hoi1234 op 22 juli 2024 18:40]

Ik ben het volkomen met je eens dat het goed is als de chauffeur de intervaltijd kan bijregelen. Ik vind ook dat dit moet kunnen met een direct bereikbare ring of iets dergelijks bij de handle die de ruitenwissers bedient.

Maar de vraag was waarom de Duitse overheid de auto heeft goedgekeurd terwijl zo'n fysiek bedieningselement niet aanwezig is. Het antwoord daarop is volgens mij simpelweg dat het niet vereist is door de wet.

Dit is wat de Nederlandse RDW erover zegt:

Ruitenwisser- en ruitensproeierinstallatie
Artikel 5.2.43
Actuele regelgeving

1.
Personenauto’s met een voorruit moeten zijn voorzien van een goed werkende ruitenwisserinstallatie die de bestuurder voldoende uitzicht geeft.
Wijze van keuren
Visuele controle. Indien bij het in werking stellen van de installatie ten minste één stand, niet zijnde een intervalstand, werkt, blijft verdere controle achterwege.


Tip voor Tesla: er is dus helemaal geen ruitenwisser nodig als de auto geen vooruit heeft :)

Toen ik toch aan het opzoeken was geen ik ook de Tesla 3 handleiding erbij gehaald. Tot mijn verbazing staat daarin dat er alleen maar een knopje is om de ruitenwisser eenmalig te laten bewegen. Om deze herhaald te laten bewegen heb je al het scherm nodig! Dan is het inderdaad discutabel hoe die auto en goedkeuring heeft kunnen krijgen. Deze zal nu allicht moeten worden ingetrokken, wat Tesla dan kan voorkomen door de functie van het fysieke knopje te wijzigen in aan/uit.

Of er moet nog een rechtzaak worden gevoerd over de bruikbaarheid en geldigheid van spraakbediening. Die heb je namelijk ook nog op de Tesla. De chauffeur had gewoon "ruitenwissers sneller" kunnen zeggen, in plaats van met het scherm aan de slag te gaan en de blik op de weg te verliezen.

[Reactie gewijzigd door Titulanix op 22 juli 2024 18:40]

Spraakherkenning werkt vaak heel slecht. Dus dat lijkt me geen optie. Het is een leuke gimmick voor erbij.
Er zit ook een pedaal in de auto waar mee je 120 door een woonwijk kan crossen. Doe je dat toch krijg je verdorie een bon. Dat kan toch niet de auto is toch gekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer!! |:(
Niet alleen een bon, je rijbewijs wordt dan nog ingevorderd ook.

Allemaal de schuld van de fabrikant, had die maar moeten zorgen dat de auto niet harder dan 30 gaat in een woonwijk. De bestuurder kan natuurlijk niet toerekeningsvatbaar gesteld worden voor zijn gedrag tijdens het rijden. :+

[Reactie gewijzigd door Cerebrus op 22 juli 2024 18:40]

Ik hoop dat je over tien jaar dit nog steeds zo cynisch kúnt schrijven. AI doet het beter dan mensen in de meeste situaties en krijgt ook meer beslissingsbevoegdheid. Er is zo'n wetsvoorstel dat de auto de maximumsnelheid moet bewaken. Nog even en de auto bewaakt je veilige rijgedrag en zorgt dat je een gelijkvloerse kruising niet te snel nadert en bij regen en sneeuw bochten niet te enthousiast neemt.
En dat is beter imho. De wegen worden steeds voller en ik zie nog steeds te veel bestuurders die autorijden alsof het een wedstrijd is ipv een manier om veilig op je bestemming aan te komen.
Dat is een meningenstrijd. Ik mag zelf graag rijden en gun het iedereen om zelf te rijden. In de stad met alleen maar autonome auto’s zie ik enorme voordelen, alleen zijn er dus de komende twintig jaar nog niet-autonome auto’s. Dat betekent dat je gemiddelde snelheid in een autonoom rijdende auto, door alle veiligheidswaarborgen, zal dalen doordat een enkeling met een hoger risicoprofiel de ruimte pakt die jouw auto laat. Geen reden om de overstap niet te maken, maar het blijft wel scheve gezichten geven.
Mjah, de model 3 doet dit al (kan je aanzetten). Als je harder dan max rijd kan je visueel of met een pingel een waarschuwing krijgen. Autopilot weigert ook pertinent de maximumsnelheid met meer dan een bepaald percentage te overschrijden en zal bij inschakelen boven vmax altijd afremmen naar vmax.
Op zich klinkt het goed, maar op het moment dat we auto's hebben die gaan controleren dat je bochten niet te hard neemt, kruisingen niet te snel nadert, netjes afstand houdt van verkeer voor je, drempels niet te hard neemt en je altijd aan de limiet houdt vraag ik mij af of we dan niet zelfrijdende auto's hebben. Lijkt mij dat het dan een best logisch gevolg zou zijn dat de auto standaard autoniem rijdt. Als ik bij elke handeling door mijn auto nagekeken en gecorrigeerd zou worden dan gaat de lol er snel af.
Ja de lol gaat eraf. Het brandstofverbruik naar beneden. De filedruk daalt en het aantal ongevallen ook. Dus er is best een lans te breken voor minder plezier in de auto, maar zoals je al aangeeft moet de auto dan wel zelfrijdend zijn anders accepteren we het verlies aan autonomie niet.
Als jij rijdt moet jij je ogen op de weg houden, dit is de reden dat ik tegen al die Tesla auto's ben... die gaan voor meer ongelukken zorgen.
Ik zeg niet aansprakelijk gesteld worden maar wel rekening houden met de bouw van de auto. Aansprakelijk stellen heeft niemand wat aan als je bijv door het instellen van de ruitenwissersnelheid iemand dood rijdt.

Wat ik me meer af vraag is waarom in vredesnaam zulke basis maar zo belangrijke instellingen wegwerken in een menu op je touchscreen.
What's next, ik denk dat er eerder een regelgeving moet komen die bepaalde basis functies binnen handbereik op je stuur (hendel/draaiknop/knop moet komen)
Heel logisch, omdat je de ruitenwissers op automatisch kan zetten en er dan niet meer naar om hoeft te kijken. Zelfde met climate, je kan vanalles aanpassen of gewoon op "auto" zetten en alleen de temperatuur een tikje omhoog of omlaag doen. Tesla heeft echter dan wel weer de versnellingspook aan het stuur wat als je er aan gewend bent een stuk handiger is dan iedere keer naar beneden te moeten grijpen.
ja maar Climate control is een "luxe" probleem waarbij je ruitenwisser een noodzakelijk onderdeel is.
ikzelf heb ook gewoon de auto stand maar toch is het op sommige momenten fijner om zelf te kunnen regelen (te snel of te langzaam) aan het stuur zonder dat je dit in een menu moet instellen.

wat betreft je versnelling, deze doe je volledig op de tast zonder dat je erdoor afgeleid bent, als je niet kan schakelen zonder te kijken ben je bestuurder onwaardig. en bij een automaat heb je hier verder ook geen last meer van.
Dan ben ik benieuwd wat er gebeurt als er een ongeluk ontstaat omdat iemand niet de ruitenwisserstand heeft aangepast: wie is er dan verantwoordelijk? Het regent zo hard dat je de snelheid wel bij moet stellen, maar dat mag niet. Er gebeurt een ongeluk.ben je dan verantwoordelijk?
Als je dit , blijkbaar, niet veilig kunt , moet je snelheid minderen of stoppen. Het ging mis, dus blijkbaar heeft de bestuurder de foute keuze gemaakt. 'Wat als..' vragen zijn net zo min relevant voor de rechter.
Ja dat is dus ook de reden waarom de gevestigde orde nogal stug is in het aanbrengen van veranderingen in het interieur. Zo zijn er echt heel veel regels waar ze zich aan houden tijdens het ontwerpen van een nieuw model of nieuwe onderdelen. Bijvoorbeeld, de kleur de dash, de grote van de dash en de hoek van de voorruit mogen gecombineerd geen reflecties veroorzaken in de voorruit. De bovenkant van de dash is altijd zwart.

Zo kan ik nog wel honderden andere design regels opnoemen die de gevestigde orde over de jaren heeft opgebouwd. D'r wordt een hoop onderzoek gedaan naar human interfaces, vooral naar intuïtie. Dat is ook de reden waarom ze nog steeds gebruik maken van knoppen en stalken, als bestuurder moet je vanuit je muscle memory direct naar een knopje of schuifje kunnen grijpen om essentiële onderdelen te bedienen.

Qua veiligheid zijn meeste fabrikant zeer terughoudend, vanwege aansprakelijkheid. Er is maar een fabrikant die er lak aan heeft en ermee wegkomt en dat is Tesla. Als elke willekeurige andere fabrikant de dingen zou doen die Tesla doet dan zouden ze rechtszaken van hier naar Tokio aan hun broek hebben. Bizar is dat.

Maar, om jou vraag te beantwoorden, meeste fabrikanten zijn er zich zeker van bewust en zijn er ook actief mee bezig.

Waarom een behoefte om elektronische apparaten nog eens apart te definieer? Waarom hebben wij in Nederland het vasthouden van een mobiele telefoon verboden als we toch al een algemene artikel hebben over gevaarlijk rijgedrag? Je ziet dat overal in de wet, iets wat zo'n groot probleem is dat het nog eens apart wordt gedefinieerd zodat er geen misverstanden over kunnen zijn.

Ik had mijn telefoon vast maar ik kan naar het scherm en naar de weg tegelijk kijken dus dat is niet gevaarlijk. De wetgever zegt nee, het vasthouden is altijd gevaarlijk rijgedrag. Klaar!

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 18:40]

De bovenkant van de dash is altijd zwart.
Euh.. Hoe verklaar jij auto's met een licht (beige of zelfs wit) Interieur dan?
Zie bijv deze Porsche Panamera
https://www.wardsauto.com...namera-center-topdown.jpg
Daar zijn ook veel klachten over. Maar zwart is niet verplicht nee. De Nissan Murano en Ferrari Spider komen ook in uitvoeringen met een niet zwart dashboard

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 22 juli 2024 18:40]

Leg maar eens een wit blad op je dash. Misschien dat porche een duur ontspiegelend glas gebruikt. Dat is duurder, maar daar heeft porche lak aan.
Het gaat mij niet om 't effect, @TechSupreme zegt dat 't dashboard verplicht zwart moet zijn, wat dus onzin is. Of 'n licht dashboard fijn is, is vers 2.
Ik heb nergens gezegd dat het verplicht is, er is een verschil. Even goed lezen.
Zo kan ik nog wel honderden andere design regels opnoemen die de gevestigde orde over de jaren heeft opgebouwd.
Als Porsche dat verantwoord vindt of als Porsche een combinatie van materialen en voorruit hoek gebruikt waardoor je geen reflecties krijgt, dan is dat hun verantwoording.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 18:40]

Jij zei:
Zo zijn er echt heel veel regels waar ze zich aan houden tijdens het ontwerpen van een nieuw model of nieuwe onderdelen. Bijvoorbeeld, de kleur de dash, (...) De bovenkant van de dash is altijd zwart.
Volgens mij is mijn reactie hier op gerechtvaardigd.
De eerste renault zoe had een wit dashboard.

Maar hier kwam dus wel een terugroep actie voor ivm klachten. :+
De smart forfour die hier op de oprit staat heeft een knaloranje dashboard, boven, onder, links. rechts en voor.
.oisyn Moderator Devschuur® @TechSupreme4 augustus 2020 03:19
Er is maar een fabrikant die er lak aan heeft en ermee wegkomt en dat is Tesla.
Onzin. Steeds meer auto's krijgen een touch screen die de welbekende mechanische knoppen die je doorgaans op de middenconsole vindt vervangen. Ik heb eens in een Citroen C3 Cactus gereden, toch ook alweer een jaar of 5 geleden, met zo'n touchscreen waar je dan bijvoorbeeld iets als de AC mee kan bedienen, terwijl je die knoppen dan weer niet ziet als je de audio-interface voor je neus hebt. Het is een belachelijke interface, en de Duitse wet stelt in feite dus ook voor zo'n auto dat je tijdens het rijden niet meer de temperatuur aan mag passen.
maar een temperatuur is iets dat je tijdens het rijden maar zelden moet aanpassen, en een verkeerde stand heeft zo goed als geen invloed op de veiligheid.
Zelden.... is niet nooit!
Eveneens Cactus gereden ( diverse peugeot modellen hebben dezelfde interface btw ).
Touchscreen eist gewoon veel meer aandacht op dan een fysieke knop, je kunt niet kort kijken waar de knop zit en er aan draaien/drukken/trekken om instelling te veranderen.
Je moet kijken, instelling kiezen, weer kijken omdat het menu is veranderd en vervolgens blijven kijken om de juiste instelling te doen, als je pech hebt is het display ook nog niet goed zichtbaar door reflectie van zon.
Voorbeeld van .oisyn: ff airco temperatuur omzetten omdat het weer omslaat op drukke weg is dan een risico.
Ik vind het altijd raar om te horen dat mensen claimen dat steeds meer auto's grote schermen krijgen etc. etc. etc. vooral als dat in vergelijking gaat met het scherm in een Tesla. Die grote touchscreens zijn er al, al bijna een decennia. Het probleem is dat wij in Nederland een absurde belastingconstructie kennen waardoor luxere uitvoeringen zeldzaam zijn. Veel mensen zijn niet eens bekend met de luxere modellen en wat ze bieden om vervolgens een vergelijking te maken tussen een goedkoper basismodel en een Tesla.

Maar goed, ik heb nergens gezegd dat er een verplichting is, als Citroen deze design fylosofie erop nahoudt dan is dat een keuze die zij maken. Om eerlijk te zijn, of je nou een fysiek knopje hebt of een toegewijd touch gevoelige knopje zit wat mij betreft niet veel verschil tussen.

Subaru doet dit ook, waar de controls een vaste plek hebben op het scherm.

Het verschil tussen Tesla en de rest is dat je bij een Tesla daadwerkelijk diep in een menusysteem moet gaan zoeken.

Als je kijkt naar:
Ford
VW
MB

Dan zie je over de hele linie dat ze voor de basis functies een apart knopje geven.

MB, Audi, Ford en BMW hebben zelfs de mogelijkheid om de basis instelling via een knopje aan te passen en om in het menu heb je uitgebreide mogelijkheden.

Maar goed, als we kijken naar de ruitenwissers... Dan hebben ze allemaal... AL-LE-MAAL een vast stalk aan het stuur. Ruitenwissers zijn redelijk essentieel in mijn mening, niet iets wat je diep in een menu wil verbergen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 18:40]

.oisyn Moderator Devschuur® @TechSupreme4 augustus 2020 14:28
Ik vind het raar om te horen dat je claimt dat Tesla de enige is die lak aan een ouderwets design heeft, terwijl je ook zelf beredeneert dat meerdere automerken dat blijkbaar doen.
Het verschil tussen Tesla en de rest is dat je bij een Tesla daadwerkelijk diep in een menusysteem moet gaan zoeken.
Dit is dus onzin, zodra je op het knopje van de ruitenwisselhendel drukt, dan komt de instelling op het touchscreen naar voren.

Tegelijkertijd vertel ik over een zeker model waarbij de climate control instellingen achter een menu zijn weggewerkt, maar dit telt dan blijkbaar niet, want nee, Tesla is de énige die dat doet! Zet die gekleurde bril eens af.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:40]

Dit is dus onzin, zodra je op het knopje van de ruitenwisselhendel drukt, dan komt de instelling op het touchscreen naar voren.
In tegenoverstelling dat je direct op dat hendeltje alles aan kan passen. Als het zo erg is dat er mensen verongelukken en boetes opgelegd krijgen, dan is er echt wel wat aan de hand lijkt mij.

Ik dacht dat we het hier hadden over design filosofie waar geen vaste regels voor zijn, enige regel is dat het intuïtief moet zijn. Zodra mensen verongelukken omdat je interieur niet in orde is, dan mag ik inderdaad Tesla apart trekken.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 18:40]

.oisyn Moderator Devschuur® @TechSupreme4 augustus 2020 14:41
In tegenoverstelling dat je direct op dat hendeltje alles aan kan passen
Ik heb ook zo'n draaiknopje voor de interval. Ik gebruik 'm nooit.
Als het zo erg is dat er mensen verongelukken en boetes opgelegd krijgen, dan is er echt wel wat aan de hand lijkt mij.
In plaats van gewoon de ruitenwisser in continu-stand te zetten omdat hij zo snel de setting niet kan vinden, gaat hij lopen prutsen in de settings van de auto terwijl de regen met bakken uit de lucht valt, en vervolgens rijdt ie tegen een boom aan. Ik kan daar niets anders van maken dan user error.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:40]

tsja wat moet je dan als bestuurder. Als je door slecht zicht een ongeluk maakt is het je schuld, maar als je goed zicht wilt hebben door de ruitewissersnelheid aan te passen en een ongeluk maakt is het ook je schuld.

Misschien had dit ook met een voice commando gekunt of dergelijke, zoniet dan zouden ze de goedkeuring van deze autos in moeten trekken. Simpelweg omdat ze volgens deze uitspraak niet veilig te besturen zijn onder alle weerscondities. Het is dan ook jammer dat er hier zo naar de bestuurder wordt uitgehaald en niet naar de fabrikant.
Dit zal denk ik doorgaan tot de Duitse hoge raad. Pas als die een oordeel heeft uitgesproken zal bekend zijn of deze handeling wel of niet mag.

In het algemeen kun je wel stellen dat bij moderne auto's men naar mijn mening te veel via het scherm laat verlopen. In normale auto kun je de interval ook gewoon via de knop aan het stuur instellen. Daarnaast iets modernere auto past met regensensor op je voorruit automatisch de snelheid van de wissers aan. dit ongeluk bevestigd alleen maar dat men is doorgeschoten met dit soort gebruik in menu's via een scherm onder te brengen.
In een Tesla Model 3 kun je de ruitenwissers ook gewoon op "auto" zetten.

Er is absoluut geen reden om tijdens het rijden met een Tesla Model 3 aan het scherm te zitten, en dat als ervaringsdeskundige (ik heb er 1).
Kan je dit ook doen via de voice control? Instelling wijzigen van de ruitenwissers?

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 22 juli 2024 18:40]

“Ietsje langzamer... nog iets... nee, sneller dan dit.”
Niet alleen dat, je kan de snelheid ook aanpassen met voicecommands of met voicecommands op auto zetten als hij daar nog niet op staat.

Los van de redelijke willekeur van deze wet, ik ken autos met bedieningselementen op rottere plekken dan het touchscreen van de Tesla die je 'gewoon' mag bedienen, was er geen reden om hiervoor het touchscreen te gebruiken.
Nou die wet lijkt niet erg willekeurig, maar auto’s met bedieningselementen op rottere plekken: wel
Met willekeurig bedoel ik dat een touch screen op een prima bereikbare plek niet bediend mag worden, maar knoppen op een rot plek wel.

Eigenlijk vind ik persoonlijk dat bediening op een rotplek tot niet verkrijgen van een toelating moet leiden, of dat nu een touch screen of fysieke knoppen zijn is willekeur en interesseert mij niets.
Een knop op een rotplek mag je ook niet bedienen als dit tot gevaar of zelfs een ongeluk leidt. Zo heb je tijdens het rijden niet de raam zwengel van het rechter portier te bedienen of iets uit het dashboard kastje te halen.

Willekeur was geweest dat een telefoon in een houder niet bediend mag worden, maar het touch screen direct er naast wel. Laat dit nu net niet het geval zijn.

De bestuurder zit hier daarom gewoon fout, niet vanwege het bedienen van het touch screen per sé. Wel vanwege het niet juist inschatten van z’n handelen waartoe een bestuurder in staat hoort te zijn.
Een knop op een rotte plek, indien binnen handbereik kan je nog altijd blindelings vinden zonder je ogen van de weg te halen.
De Model 3 heeft geen regensensoren, maar gebruikt camera's. Waardoor het regelmatig voorkomt dat de ruitenwissers op de snelste stand gaan terwijl het nauwelijks regent of langzaam zijn terwijl het keihard regent.
Of het duurt even voordat het reageert of de snelheid is net niet wat je wilt.
En hoe zet je hem op "auto"? Via het scherm... de automatische stand is trouwens waardeloos. Reageert veelste traag waardoor je eigenlijk altijd de handmatige ruitenwisser knop gebruikt die op de pook zit.
Zet ruisten wissers op automatisch kan ik gewoon tegen mijn tesla roepen hoor. Werkt prima. Geen scherm voor nodig.
Ook als je opeens een hoosbui inrijdt? Is altijd een pokkeherrie, hoor. Ik hoor de radio dan niet meer, dus ik vraag mij af of deze mij nog zou horen.
Zal het eens proberen. Mijn tesla staat standaard op automatisch. De ruitenwissers gaan voor mij eerder te snel dan te langzaam dan.
Grappig bij mij dus andersom. Als het flink begint te regenen doen ze eerst een tijd niets, beginnen ze te langzaam, na een paar minuten gaat de snelheid omhoog en vertraagt niet als het op is gehouden met regenen. Het duurt aantal minuten voordat hij doorheeft dat is is gestopt met regenen en de ruit niet meer nat is.
Vast geen eigen ervaring? Tegenwoordig werkt de automatische stand prima en dan nog kan je hem via een voice command instellen.
Nu 9 maanden de Model 3, en nee automatische stand werkt niet naar behoren bij mij. Als het flink begint te regenen doen ze eerst een tijd niets, daarna beginnen ze te langzaam, na een paar minuten gaat de snelheid omhoog en vertraagt niet als het op is gehouden met regenen. Het duurt aantal minuten voordat hij doorheeft dat is is gestopt met regenen en de ruit niet meer nat is.
Weet je ook dat hij zelflerend is op je eigen voorkeur door elke keer de parameters aan te passen wanneer je handmatig het knopje bovenop je linker pook in drukt?
Bij mij werkt hij nu precies zoals ik het zou willen hebben.
Enkel als het pikdonker is zonder straatverlichting merk ik dat hij nog wel eens moeite heeft omdat hij voor het detecteren de camera's gebruikt.
Thanks, ga ik proberen (als het weer eens wat gaat regenen ooit ;)). Neem aan dat hij dan wel op standje automatisch moet staan om hem zelflerend te laten zijn.
Yes, dat klopt idd!
Succes :)
Je zet hem toch voordat je gaat rijden al op automatisch. Daar hoef je tijdens het rijden niets meer aan te doen, daar staat de auto gewoon al op.

Ik heb nog geen enkel probleem gehad met de automatische stand in de 5 maanden (4000km+-) dat wij de wagen hebben.
Klopt, maar als de automatische stand niet begint met wisseren als het regent (wat altijd bij mij zo is) kan je 2 dingen doen.
Of handmatig op de pook drukken (1 klik) of op het scherm de snelheid zelf instellen.
Mijn M3 werkt extreem slecht op auto stand. Al vanaf dag 1... Dus echt geen optie voor mij. ik mis wel een handmatige hendel voor interval.
Dit zal denk ik doorgaan tot de Duitse hoge raad. Pas als die een oordeel heeft uitgesproken zal bekend zijn of deze handeling wel of niet mag.
Ik denk dat je gelijk hebt, maar ook dat dit niets gaat veranderen in de uitkomst. Duitsland heeft wel meer van dit soort wetten. Vroeger moest je tussen 1 november en 1 april verplicht met winterbanden rijden. Dit is tegenwoordig niet meer. Nu ben je verplicht ten alle tijden banden te hebben die passen bij de weersomstandigheden. Met andere woorden, als je in juni in de bergen overvallen wordt door een sneeuwbui en je veroorzaakt een ongeluk en er staat geen sneeuwvlok op je banden, dan ga je gewoon vreselijk nat.
Je bent idd zelf verantwoordelijk voor winterbanden. Gebruik je ze niet raak je buiten je schuld betrokken bij een ongeluk kun je gedeelde schuld krijgen en dus moet je dan ook jou verzekering aanspreken.

Idem trouwens bij harder dan 130 rijden terwijl dat mag. Rij je 200 moet je vol op de rem omdat 100 meter voor je iemand naar rechts gaat gedeelde schuld.

Je kan in De trouwens ook niet zo maar alles aan je auto veranderen. andere Lichtmetalen wielen, ja maar ze moeten gekeurd en toegelaten zijn voor jou auto.
Er is ook gedoe over het functioneren van de ruitenwisser.
https://thenextavenue.com...e-of-its-automatic-wiper/
Ik denk dat het terecht is wat de rechter hier oordeelt. Het an sich bedienen van de ruitenwissers is niet erg.

Echter moet men een submenu in om de snelheid in te stellen en dat kost te veel aandacht wat afleidt van het verkeer. Net zo iets als bij Tom tom naar je instellingen moeten gaan om de stem te wisselen.

wat dat betreft valt er nog wel het nodige positieve te zeggen over old skool handels en knoppen. Computers zijn mooi maar zodra je scherm uitvalt door een of andere gekke oorzaak ben je onthanden gok ik zo maar.

computers kunnen een zegen zijn maar zodra er iets mis gaat kan het aardig roet in het eten gooien
Echter moet men een submenu in om de snelheid in te stellen en dat kost te veel aandacht wat afleidt van het verkeer. Net zo iets als bij Tom tom naar je instellingen moeten gaan om de stem te wisselen.
Dat valt nog best mee. Als je de ruitenwisserknop op de richtingaanwijzer-pook indrukt, verschijnt op het touchscreen direct het menu om de interval aan te passen. In principe is dat dus maar 1 tap op het touchscreen.
Maar je moet er dus wel naar kijken. Iets wat niet hoeft bij zowat elke andere auto. Want dat kan op de tast.
Anoniem: 63072 @xFeverr3 augustus 2020 22:26
Vrijwel elke knappe autoradio zonder stuurbediening is inmiddels zo ingewikkeld dat die ook niet meer op de tast te bedienen is.

De fysieke knoppen in mijn BMW zijn helemaal mooi, je kan ze indrukken en ze zijn aanraakgevoelig. En ze zijn mooi vlak en sluiten vrijwel naadloos aan, want dat is mooi. Voor alles wat niet via het stuur of de touch draaischijf op het middenconsole te bedienen is moet ik wegkijken van de weg.

Dus die hele uitleg waarom de tradiotionele autofabrikanten zo voorzichtig zijn hierboven kan je ook vergeten. Het enige voordeel dat BMW in deze heeft is dat het nog altijd fysieke knoppen zijn en dat het dus niet onder deze wet valt, maar uit veiligheidsoogpunt slaat dat nergens op!

Maar los daarvan: je kan dit dus met voice commands doen, zonder naar het scherm te kijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 18:40]

Dat valt wel mee. Je BMW heeft ook nog een iDrive knop die je blind kan bedienen. Zelfs voor menu’s en het bereiken van diepere niveaus heb je slechts heel kort een blik nodig om het aantal clicks van het wiel te detecteren waarmee vervolgens op de tast de handeling wordt uitgevoerd.

Op een scherm moet je kijken om te identificeren, om je vinger te dirigeren en om te drukken. “Muscle Memory” zou misschien op den duur kunnen helpen, maar mijn ervaring is dat je altijd moet blijven mikken, zeker omdat de auto beweegt. En je moet nog precies zijn ook want een centimeter er naast en er is heel iets anders omgezet en mogelijk kan je weer vanaf stap 1 beginnen.

Ik ben dus blij dat BMW nog de keuze biedt. Bij Mercedes gaat dit al veranderen en Audi heeft ook al flinke kritiek gekregen. Want eigenlijk is het een ordinaire besparing.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 18:40]

Een belangrijke toevoeging: de plaatsing van het scherm. Doordat in een Tesla deze bediend moet worden met touch, zit die relatief laag. Hierdoor zie je tijdens het bedienen minder van de weg dan wanneer ik iets aanpas in een BMW i3: daar zit het scherm vlakbij de vooruit.
Dat klopt, dat ervaar ik reeds in een Passat waar het scherm ook een designramp van jewelste is. Traag met een te grote foutkans omdat je met een centimeter afwijking al op de "knop" er naast drukt, en je vervolgens de "terug" knop moet gaan zoeken die ook niet groter is dan een vierkante centimeter.

Allemaal extra tijd waarin je niét op de weg let. Uiteraard hoef je het niet te doen, maar even snel en veilig een ander album selecteren zoals in een duurdere ("premium") Duitser is er niet bij. Hetzelfde voor POI's als je een restaurant of tankstation zoekt.

De vraag bij de i3 is echter: Kan je er nog bij wanneer je je stoelen in de stand van de typische BMW-rijder instelt? :D
Het is geen touchscreen in de I3. In het midden console zit een grote knop. Zelfs als je je stoel plat in de aller-achterste stand zet, kun je daar nog bij. Maar dan zie je vrij weinig van de weg :+

Sinds ik er een heb, weet ik wel waar het stigma 'associale BMW rijder' vandaan komt die 'geen richting aangeeft en met lichten zit te seinen'... Het pookje voor je richtingaanwijzer gaat niet heel soepel, waardoor je soms geen richting aangeeft of juist per ongeluk je groot licht aanzet. :D
Ik snap dit niet.
Ik heb een auto met knoppen en kijk nog altijd naar de knoppen als ik ze wil indrukken of draaien.

Veel mensen die zeggen dat ze dit blind doen/kunnen zie ik ook nog altijd even kijken naar de knop bij het gebruik. Dus is het wel echt zo dat je het blind kan? Of is het alleen zo dat je blind kan voelen dat je de knop hebt ingedrukt?
Anoniem: 718943 @mikee3683 augustus 2020 23:08
Ik weet niet hoe vaak je in je auto rijdt, maar in mijn auto kan ik alle knoppen en hendels rond het stuur blindelings vinden. Daar is dat hele spul op gebouwd, ook erg prettig in het donker.

De secundaire zaken zitten op het middenconsole, daar moet ik altijd even kijken om de eerste knop te vinden, maar vanaf dat moment is het weer blindelings. Maar nogmaals, dat zijn secundaire dingen niet noodzakelijk voor het autorijden.
Helemaal eens. Bij BMW zijn de menu’s zo onbegrijpelijk gemaakt dat ik hem zo snel mogelijk op carplay zet en het systeem van bmw niet hoef te gebruiken en gewoon Siri kan gebruiken. Voice is veel beter vind ik, daarom ook zo fan van tesla. Met voice kan je alles aanpassen.
Submenu is zo'n zwaar woord hier. Je zit niet in een lijst van settings te klooien. Je drukt op het knopje van de ruitenwisser (op het pookje) en de ruitenwisseropties komen gewoon in zicht, en met 1 enkele tik op het touchscreen (oké, je moet wel kort eens kijken) stel je het in zoals je wil.

Vergelijk het met iemand die aan het uitzoeken is hoe zijn cruisecontrol werkt op zijn nieuwe wagen. Niet altijd zo intuitief, en vaak ook erg verschillend per wagen. Die bestuurder is ook bezig met zijn pookjes, maar dat mag wel.

https://i.redd.it/vja9q1j5lni01.jpg
De Model 3 kwam pas in Februari 2019 naar Europa toe dus dat is ook niet het geval dat ze voor een nieuwe wetgeving zijn gevallen.

Dus vraag me echt af hoe dit dan zit verder.
Kan ook zijn dat de wetgever in Duitsland die niet onbewust maar bewust buiten de regels heeft gelaten, en dat de rechters dat nu ruimer uitleggen zodat het alsnog onder het 'verbod' op elektrische apparaten valt. Heb niet de wetsgeschiedenis en memorie van toelichting gelezen helaas :) Lijkt me overigens niet iets specifiek voor de Model 3 dit, zo'n touchscreen voor de bediening van allerlei functies in auto.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 22 juli 2024 18:40]

Dat mag misschien zo zijn maar over de gevolgen is dan niet nagedacht gezien bij een Tesla bijna alles via de touchscreen gaat, zelfs de radio. Autorijden kan misschien lastig worden als je het scherm niet mag aanraken.
Overigens wel dom ook ook de basisfuncties welke normaal aan het stuurkolom zitten ook achter een touchscreen weg te proppen. En op zich zou denk ik dit geen probleem geweest zijn als de bestuurder geen ongeluk had veroorzaakt dus is er voor de Duitse DRW ook voer om opnieuw naar dit soort dingen te kijken want blijkbaar kan het onveilige situaties geven.

In het uiterste geval zal de bestuurder zijn boete bij Tesla neerleggen.
Zitten gewoon multimedia controls voor op het stuur (linker bolletje) dus weet niet wat hier precies het probleem is?
Wanneer je de snelheid van de ruitenwissers niet op automatisch of via een normaal pookje aan je stuur kunt bedienen is er denk ik iets mis met de Tesla 3. Als je basiszaken al via een touchscreen moet bedienen, waar je dus naar moet kijken tijdens de handeling, is altijd onveilig als dit tijdens het rijden aangepast zou moeten worden. Dat lijkt mij wel een reden om een auto af te keuren, en als deze Tesla wel een pookje heeft aan het stuur is de bestuurder gewoon dom geweest en moet hij niet zeuren.
Mijn KIA NIRO heeft dan wel automatische ruitenwissers en verlichting wat het aantal handelingen tijdens ritten behoorlijk kan verminderen, toch zit ik ook soms even iets op Spotify te zoeken tijdens het rijden op het touchscreen... Er blijft altijd wel iets op langere ritten waar je even mee zit te pielen in de auto.
Waarom is in oktober 2017 dan de auto niet uit de handel genomen?
Maar... aangezien de wetgever wellicht iets over het hoofd heeft gezien, kan je je dan verhalen op de wetgever?

Overigens ben ik het wel eens met het idee achter de wet. In een Tesla model 3 moet je bijna alle functionaliteit via het touch screen bedienen. Dat is op zich OK met de autopilot aan. Maar met sneeuwval stopt de autopilot al na 5 minuten met functioneren omdat er sneeuw op de radar zit.

Als je op zo'n moment de touchscreen moet bedienen ben je heel gevaarlijk bezig.

Ik heb precies dat meegemaakt op de Duitse snelweg. De autopilot sloeg af door sneeuw, dus ik keek in het menu of ik cruise control aan kon zetten. Nog geen seconde later kreeg ik een flits direct van voren omdat ik ± 5 te hard was gaan rijden. Nu had ik het geluk dat mijn nummerbord ook besneeuwd was, maar gevaarlijk was het sowieso.
Dat u nog op volle snelheid door rijdt met sneeuwval, ik neem tenminste aan dat het een aardige sneeuwvlok geweest moest zijn om én de radar én de nummerplaat te bedekken. :o oh wacht, een Tesla, auto pilot...
Dat is gek, de cruisecontrol zet je namelijk gewoon aan door 1x naar beneden te drukken met het rechter pookje (2x voor autopilot)
Niet waar.
https://support.mistergreen.nl/zelfrijdend
[...]Op dit moment is het zo dat de Autopilot functie, die de auto deels zelfrijdend maakt, in Europa/Nederland is toegestaan. De wetgeving in Nederland staat het nog niet toe om gebruik te maken van de Zelfrijdende functies op de openbare weg. Om die reden heeft Tesla de functionaliteiten in haar Nederlandse auto's nog niet of deels geactiveerd.
Op eigen terrein mag je ook zonder claxon, spiegels, gordels, etc. rijden.
Er staat dus gewoon dat de functies die niet zijn toegestaan, ook niet zijn geactiveerd. Wat over het algemeen "Autopilot" wordt genoemd, is op dit moment dus ook een geavanceerde variant van cruise control en lane-keeping.
Precies.

Er zijn steeds meer fabrikanten die uit kostenoverwegingen fysieke knoppen vervangen door een (sub) menu op een touch-screen. En deze ordinaire bezuiniging wordt dan verkocht als hip en vooruitstrevend.

Wat mij betreft wordt het tijd dat keuringsinstanties een lijst opstellen van functies die met fysieke knoppen bediend moeten worden.
Het is niet altijd kostenoverweging, maar je kan achteraf een fysieke knop lastig een andere functie geven (met name door het pictogram dat er op staat). Door de niet-essentiële knoppen naar het scherm te verplaatsen kan je achteraf nog functionaliteit toevoegen en/of wijzigen op bestaande modellen. Dat is deels de kracht van Tesla.

Wel ben ik het eens dat basale functionaliteit ook normaal te bedienen moet zijn. Het instellen van de snelheid van de wissers vind ik zo'n functie. Ik rij een Model S en daar kan je dat wel gewoon instellen, maar de bediening bij de Model 3 is wat beperkter. Daarbij vind ik een ouderwetse regensensor -zoals ik die in mijn Audi A4 uit 2011 had- beter werken dan de AI van Tesla.

Stembediening is een leuke extra, maar je wilt gewoon ook iets normaal kunnen bedienen. Vooral bij een heftige regenbui moet je de ogen op de weg kunnen houden en niet met dit soort menu's lopen klooien.
Precies dat laatste...

De instelling van de gevoeligheid van de regensensor lijkt een secundaire functie, maar bij plots heftige regen is dat absoluut niet zo.

Zelfde geldt voor het snel kunnen aanzetten van het ontwasemen van de vooruit. Bij (ik meen) sommige Peugeots kan dit al niet meer met een knop.

Maar ook het veranderen van een radio-station valt voor mij in die categorie. Dat doen bestuurders dusdanig vaak dat het mijns inziens zo intuïtief mogelijk moet zijn ontworpen. En dat is bijna alle gevallen middels een fysieke knop.

Rij zelf BMW en vind dat dat merk een bijna perfecte veilige 'user-interface' heeft. Eigenlijk alles is met fysieke knoppen uit te voeren.
Anoniem: 718943 @BugBoy3 augustus 2020 23:30
Dat lijkt me echt vreselijk, dat van de een op de andere dag de knoppen iets anders doen of ergens anders staan. Kan ik niet tegen, ook niet bij software op de computer.
Alles moet gewoon op de plek blijven waar het is en blijven doen wat het deed, ik houd van automatismen.

Als ik die auto heb gekocht, dan moet men afblijven van de inrichting.
Beetje stugheid aan mijn kant denk ik.
Omdat er afgesproken is dat als een auto in een EU-land een typegoedkeuring krijgt voor gebruik op de weg dat deze dan automatisch in alle EU-landen goedgekeurd is. Hoe krom het ook is, want verschillende regels in verschillende landen met betrekking tot gebruik van de auto.
Op zich is zo'n automatische typegoedkeuring wel praktisch, scheelt in theorie ook enorm in de kosten en het vergroot de aantrekkelijkheid van de Europese markt. Probleem is dan dat er wel A gezegd wordt, maar niet B door de regelgeving in alle landen gelijk te trekken.
Exact mijn idee... Hoe kun je dan in vredesnaam veilig rijden als je de wissers niet aan kunt zetten ?

Anderzijds moet Tesla de bediening niet volledig op een joekel van een tablet zetten maar gewoon standaard aan een pookje aan het stuur.
Ten derde waarom kan een tesla niet automatisch de interval aanpassen naar gelang de hoeveelheid water?

Immers de gemiddelde Duitser of Jap kan dat namelijk al 15-20 jaar. Ik weet dat het in America minder regent maar kom op.
Dat doet mijn tesla. Regendetectie werkt redelijk goed. Grote verbetering ten opzichte van mijn vorige auto (Audi A3) maar wel iets minder dan in een nieuwe skoda octavia.

Als ik interval wil versnellen dan doe ik dat eigenlijk meestal met mijn stem.
Stemcommando's zijn natuurlijke geweldig, maar dat lijkt me niet betrouwbaar genoeg om het ontbreken van een fysieke knop goed te maken.

Wegvallend netwerk, OTA updates die de boel verzieken, of een defecte microfoon die een dozijn belangrijke functies tijdens het rijden (tijdelijk) ontoegankelijk maken zonder je blik van de weg te halen? Ik ben blij dat onze oosterburen wat minder vertrouwen in techniek hebben.

APK eisen voor ruitenwissers lijkt me dus een leuk probleem. Geen idee hoe dat in Duitsland precies zit.
Stemcommando's blijven ook vermoeiend, ik heb nog steeds geen apparatuur waar ik een gesprek mee zou aangaan. Een enkele commando maar zelfs dat blijft geforceerd ondanks de grote ontwikkelingen. En dan ga ik nog niet eens in specifiek op dit geval, de ruitenwisser, die je toch constant aanpast, beetje sneller, beetje langzamer, dit hoort totaal niet plaats in een touchscreen.

Maar waar velen aan voorbij gaan, eigen ervaringen zijn totaal niet relevant. Deze rechter leest enkel de wet, hij maakt niet de wet. In de wet staat dat dit niet mag en daar houdt het mee op.

Persoonlijk snap ik ook niet waar dit vandaan komt, wie bedenkt nou dat de bekende stokje aangepast moet worden? Dan ben je toch als industrieel ontwerper toch ook niet lekker bezig.
Het is toch van de zotte dat je niet gewoon een simpel staafje aan de stuurkolom hebt die met een duidelijke klik de snelheid van de ruitenwissers verandert?! Als er met stembediening iets niet goed gaat werkt dat ook afleidend. Ik ben het op dit gebied volledig eens met de designchef van BMW iDrive. Namelijk dat alles op een touchscreen meer afleidt en gevaarlijker is, dan het hebben van simpele bedieningselementen als de cruise control, ruitenwissers en climate control met knoppen.
Ik rij geregeld in BMW. Prima bediening met knopjes maar ik vind mijn tesla makkelijk en intuïtiever, de
menus van de BMW zijn redelijk onbegrijpelijk. Zelfs BMW bestuurders vonden dat tesla toch wel betere bediening had dan gedacht.

Anyway, ik was voordat ik een tesla kreeg ook bijzonder skeptisch. Soms moet je het ook gewoon ervaren.

[Reactie gewijzigd door giantgiantus op 22 juli 2024 18:40]

Precies dit. Deze functie hoeft niet en hoort niet in een menu op een touchscreen.

Ik rijd iedere dag in Duitsland en zonder overdrijven zit 50% van de bestuurders iets anders te doen tijdens het rijden, te bellen, te appen, te lezen(!), videos te kijken, je kunt het zo gek niet verzinnen of ik heb het zien gebeuren.

Dit dan meestal ook nog met 140kmpu slingerend op de middenbaan. Top dat de rechter dit nu beboet en dat er geen onderscheid tussen schermen wordt gemaakt.
Ik heb jaren BMW gereden. Nu Tesla Model 3. Ik wil echt nóóit meer terug naar dat gedrocht dat iDrive heet.

Ik vraag me trouwens oprecht af of deze Duitse rechters dezelfde uitspraak zouden gedaan hebben als het over een Duitse auto ging. Onderschat de macht van de autolobby niet.
Knopje aan stuur werkt altijd naar behoren, ook als er jengelende kinderen in de auto zitten. Dit hoort het uitgangspunt te zijn. Oók bij Tesla.
Redelijk goed, ik heb in een breed scala aan auto's gereden en nergens werkte de regendectie naar behoren, altijd te snel of te langzaam.
“Ruitenwisser sneller” dat simpele stem commando does the trick.
Zelfs op mijn kleine Skoda Citigo'tje kan ik aan met een schakelaartje op de ruitenwisserpookje 4 gradaties instellen hoe gevoelig de regensensor is. Dus het kan wel ;)
Kon op m'n BMW ook maar je was constant bezig met dat ding, geen enkele stand was de goede. Ik doe zelf liefst gewoon interval of normaal. Bij m'n Peugeot nu is het helemaal erg, 3 druppels en de wissers gaan maximaal.
Anoniem: 718943 @mkools243 augustus 2020 23:13
En zelfs binnen hetzelfde merk heb je variatie in de betrouwbaarheid van de regensensor.
Ik had een Scenic en een Megane, de detectie in de Scenic was vreselijk inaccuraat, zo erg dat ik eigenlijk zelf maar aan dat knuppeltje loop te trekken om de interval te zijn en in de Megane werkt het altijd vlekkeloos. Auto's van dezelfde generatie.
Damn, how times have changed.....

Driver: Octavia! Commence wiper interval by +50%
Octavia: RogerRoger!! Done!
Driver: So as I was saying...


Shiiiit, mijn 3 serie touring uit 2012 wil je echt niet verder krijgen dan de navigatie via voice control, had een paar jaar terug een young timer gekocht. Een BMW 745i (e65) (Non-Flashy disclaimer: uit 2002 hoor, kost hetzelfde als een VW Golf, alleen wat minder zuinig, heerlijke bak) ik kreeg het alleen Spaans benauwd als je daar met je duim de spraak besturing mee aanraakte, die liet je nooit meer met rust haha ;)
In de tesla kan het gewoon in het Nederlands :)
“Ruitenwisser wat sneller” is genoeg ;).

Maar zoals jij het brengt klinkt het wel veel cooler :)
Tesla heeft een automatisch interval, dat deze man het niet aan had staan, daar kan Tesla niets aan doen.
Jawel, niet die functie in die touch console proppen maar op een knopje op het stuur.
Ik snap je wel, maar dan kunnen we de regel toch ook doortrekken.
Wat als iemand een ongeval veroorzaakt omdat hij zijn knopje aan het zoeken was?
Voor hetzelfde geldt zet hij z'n grote lichten aan ipv de ruitenwissers.

Imho moeten mensen de tijd nemen om hun auto te leren kennen ipv er vanuit gaan dat ieder auto hetzelfde is.
Een audi zijn knoppen staan ook niet op dezelfde plaats als die van een Peugeot....
Het grote verschil is dat je een knopje of pookje, eenmaal bekend waar hij zit, op de tast kan bedienen. Daar hoef je amper nog naar te kijken, en áls je al moet kijken is dat minimaal.
Met een beeldscherm (touchscreen of niet) zal je altijd moeten kijken of je wel in het juiste menu zit, en zo ja waar de juiste knop zit. Dat kán simpelweg niet op de tast; je hebt hier niet voldoende feedback voor door de gladde glasplaat. De kans dat iemand zijn grootlicht per ongeluk aanzet zonder te kijken naar de bediening is met een touchscreen dan ook vele malen groter dan met een tweetal pookjes.

Neemt overigens niet weg dat men inderdaad de auto moet leren kennen, en er ook genoeg aardappels op de weg rijden die hun rijbewijs nooit hadden moeten mogen halen...

[Reactie gewijzigd door Raventhorn op 22 juli 2024 18:40]

Klinkt als een mooie suggestie: maak ribbels/puntjes rond het scherm zodat je wel op de tast kan voelen waar je ongeveer zit :)
Haptische feedback op touchscreens is een actief onderzoeksgebied. Het laatste wat ik erover gehoord heb werd er gewerkt met trillingen; als je die op precies de goede plek opwekt voelt dat kennelijk als de rand van een knop...!? (Ik heb het alleen gelezen, nooit kunnen uitproberen.)

@Rexus Dankjewel voor het toevoegen van de link! Die had ik zo snel niet bij de hand.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 juli 2024 18:40]

Iphone heeft dit principe sinds de iphone 7; een tril motor die de gebruiker doet voelen alsof je een fysieke home-knop indrukt. Kan mij voorstellen dat dit ook in een auto werkt?

Anders zijn er altijd nog de bedrijven zoals ultraleap; maar dat is zeker zoals je het zelf ook noemt een actief onderzoeksgebied.
https://www.ultraleap.com/haptics/
Het menu word geopend als je 1x wissen indrukt op de pook. Enkele klik in een menu wat megagroot is en altijd op dezelfde plaats staat (waar nooit andere controls zitten). Slechts 1 touch interactie en altijd op dezelfde plaats.
Het menu word geopend als je 1x wissen indrukt op de pook. Enkele klik in een menu wat megagroot is en altijd op dezelfde plaats staat (waar nooit andere controls zitten). Slechts 1 touch interactie en altijd op dezelfde plaats.
Het zou ook wellicht geen echt probleem zijn geworden als meneer niet van de weg was gereden en een paar bomen geraakt had.
Volgens mij zit in elke auto de bedieningshendel van de ruitenwissers rechts en die van de verlichting links achter het stuur.

Edit:
Ok, als de bediening van de verlichting niet geintegreerd is in de richtingaanwijzerstick dan nog zitten de bedieningsknoppen/schakelaars veelal aan de linkerzijde op het dashboard.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 22 juli 2024 18:40]

Nee hoor, bij mij niet...
Verlichting is heel verschillend. Ik meen dat ruitenwisser wel altijd rechts zit.
Dat dacht ik ook, maar heb ooit een auto gehuurd in Spanje een Citroën C(iets) dan wel een Mercedes A(iets)... heb ze beide gehuurd, jaren geleden... weet niet meer welke het was sorry. Maar daar was dit precies andersom. Heeft een poos geduurd voor ik daar aan was, en vooral weer af was.

Raam is nog nooit zo schoon geweest, super irritant !
Nee hoor. Bij Mercedes zit ie links. Rechts zit de handle voor de automatische versnellingsbak.
Bij de model 3 zit de ruitenwisser links.
Dat ligt eraan uit welk land je auto komt. Zover ik weet zetten de Japanners de verlichting over het algemeen op de linkerstengel, waarmee je ook de richtingaanwijzers bedient. De Duitsers doen het inderdaad meestal met knoppen links op het dashboard.
ik heb geen stengel rechts...
RA en ruitenwissers zitten links en verlichting zit op draaiknop links van het stuur op het dashboard.

[Reactie gewijzigd door mr_zippey op 22 juli 2024 18:40]

Beetje bijdehand maar als je in een auto rijdt uit linksrijdende landen is het andersom. Tenminste, in de autos waarin ik hbe gereden.
Nu is het ipc zo; dat je bezig moet zijn in de auto met: Het veilig besturen van het voertuig. Je dient van alle knoppen op de hoogte te zijn voordat je gaat rijden met een voertuig. Je rijbewijs is technisch gezien en feitelijk alleen voor verkeersborden, regels, en situaties. De auto mag je pas mee rijden als je de handleiding hebt doorgenomen (net zoals bij gebruik van elk apparaat). Een reactie als van "ja ik wist de bediening niet te vinden" is bij de Duitse buur gelijk aan "niet boekje doorgelezen: Dus je mag er niet mee rijden!" Je denkt "goh; denk niet zo zwart/wit?" nou in Duitsland zijn ze zo "zwart/wit".

Kom je terug op het artikel:
Als je moet zoeken in het TouchScreen voor de intervalfunctie, en in die tussentijd kan je niet op de weg letten; gaat er iets fout. Je verschuilen achter "deze auto kan op automatische piloot ook goed rijden" gaat niet op, want bij wet in Europese landen moet je gewoon 2 handen aan het stuur houden! Je moet namelijk altijd kunnen corrigeren; of ingrijpen als er zich een situatie voordoet die de automatische piloot niet ziet (bijvoorbeeld een ongeluk wat aan het ontstaan is terwijl dat nog niet in de directe nabijheid van de auto is; en de automatische piloot dat nog niet detecteert/een zijwaarts gevaar)
Nu zijn ze in Duitsland nogal op de punt/komma met dit soort zaken (net als de discussie over (dash)cam gebruik in de auto mbt privacy; Lees: mag (*totaal) niet gebruikt worden) dus in die lijn is ook deze uitspraak.

Ik had niet niet van de zaak vernomen; maar nu ik deze uitspraak zie ben ik totaal niet verrast..
Dat vind ik ook zo gek. Je kan ze gewoon activeren via het stuur, maar de interval niet :/
en dan? Dat hij het niet aan had staan is zijn eigen probleem toch? daar gaat een fysiek hendeltje niets aan doen. Overigens kan je de ruitenwisser ook via de hendel met een fysieke knop bedienen. Alleen de interval kan je niet aanpassen, al is dat tegenwoordig ook niet meer nodig IMO.
Het gaat er denk ik meer om dat belangrijke bestuurders elementen gewoon voor handen moeten zijn pookje knopje enz niet achter een menu op een scherm.

Heb btw nooit in een tesla gereden.

Als het zo is dat de interval achter een menu zit weggestopt denk ik wel dat daar een aanpassing voor moet komen?
Zit niet achter een menu, zit altijd op het mainscreen bij alle Tesla's. Kan ook gewijzigd met stembediening.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 18:40]

in de model 3 moet je iig op het ruitenwisserknopje drukken (kan ook de fysieke zijn) en dan 1 van de standen selecteren. Ik heb alleen in het begin dat moeten doen. Sinds een half jaar is de automatische stand gewoon prima.
Maar de Mainscreen bedienen onder het rijden is nu bij de Duitse Rechte gelijkgesteld als het bedienen van andere elektronische apparaten; en dat is bij wet verboden!
Kan wel zo zijn. Zit toch op een scherm zonder feedback of je nu wel of niet goed zit. In mijn auto kan ik de interval aanpassen door op het pookje een knop naar voren of achteren te draaien.
Jawel, niet die functie in die touch console proppen maar op een knopje op het stuur.
En een knopje voor de spiegels in te laten klappen, knopje voor de telefoon, knopje voor a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l,m,n .....

Dan gaat dit nooit gebeuren natuurlijk
Je zet de ruitenwissers toch al op automatisch voordat je weg rijdt (doe ik in ieder geval altijd).

Ik heb werkelijk waar nog geen enkele keer (5 maanden, 4000 KM, flink wat regen) de ruitenwissers bediend in mijn Model 3.
Verschrikkelijk. De auto stand is altijd veel te snel.
Als je echt je ruitenwissers niet meer wilt bedienen, kijk dan eens naar Aquapel. Ik gebruik het al jaren en werkt voor ongeveer 5 a 6 maanden (snelheden boven de ~60km/h).
Tuurlijk, laten we de gebruiker de schuld geven voor de incompetentie van het ontwerp...
Jazeker! Dat de man z'n wagen niet kan gebruiken op de manier dat het ontworpen is, dat is toch zijn schuld. Er zijn meerdere mogelijkheden om iets aan te passen, zoals ik eerder al zei, is alles te besturen met voice commands. Dan hoef je nooit je ogen van de weg te halen.
Zo werkt de wereld helaas niet, er bestaat zoiets als gewenning. Mensen hebben nu eenmaal tijd nodig om aan een concept te wennen. Neem bijvoorbeeld de touchscreen als algemeen: 20 jaar geleden kenden mensen amper de swipe beweging en werd die functie vaak vervuld door knoppen.

In het ontwerp van de model 3 is daar geen rekening mee gehouden (want ‘toekomst’ en kosten).

Verder zijn juist die meerdere mogelijkheden om het rijdend aan te passen het probleem: ze leiden tot ambiguiteit. Als ze de functionaliteit via de touchscreen hadden gelockt tijdens het rijden, dan was de man gedwongen om te weten hoe het met het stuur kan en anders was die naar de kant gegaan om uit te zoeken hoe het werkt (via touchscreen of stuur).

[Reactie gewijzigd door ealshorachi op 22 juli 2024 18:40]

Er is niks mis met het ontwerp. Hij kan bedienen aan het stuur. Die duitser was echter via het menu geavenceerde functies aan het aanpassen. Aan uit en automatisch kan je aan het stuur aanzetten.

Had je vroeger ook maar dan zonder touchscreen. Denk aan de radio inregelen met geheugen knoppen. Doe je ook niet tijdens het rijden |:(

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 22 juli 2024 18:40]

Je interval regelen is niet echt een geavanceerde functie. Dat kan practisch bij elke auto blijkbaar makkelijker dan in een Tesla, zelfs auto’s van 20 jaar of ouder. Sowieso is de petitionering van het grote touchscreen niet handig gedaan... ook niet als je gegevens moet af lezen. Dat heeft bijvoorbeeld een Peugeot vele malen beter gedaan.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 18:40]

Wel als je een standaardsetting wilt fine-tunen via het menu. Wat ik begrijp is dat de Tesla standaard deze functie heeft (middels de regensensor) en dat je via het scherm alle variabelen naar eigen smaak kunt wijzigen. Prima, maar dat doe je niet tijdens het rijden.
Een station in het geheugen zetten gaat bij de meeste auto radio's prima zonder te kijken. Simpelweg het nummertje eventjes ingedrukt houden volstaat.
Onzin, het ontwerp is uitstekend en de intervalsnelheid kun je praktisch op de tast aanpassen. 2 tapjes is genoeg.
“praktisch” op de tast... sorry hoor, maar wat is er mis met het ‘ouderwetse’ schakelaartje aan het stuur? Die kan echt op de tast. Ook onder oneffen wegdek of slechte omstandigheden waar een seconde kan uitmaken.

[Reactie gewijzigd door wimpod op 22 juli 2024 18:40]

Daarom moet je eerst even checken waar alles zit voor je een nieuwe wagen instapt, ben ik dan :)
Je draait terwijl je blik op de weg en het verkeer gericht blijft.. en als de ruitenwissers sneller gaan dan draaide je de juiste kant op en ben je klaar. Gaat de ruitenwisser langzamer draai je de andere kant op.

Op schermen heb je geen tactile-feedback. Met knoppen wel.
Fysieke knoppen altijd beter.
Dan nog... het koekeloeren op een monitor vergelijkbaar met een breedbeeld scherm op zijn kant is niet echt handig. Je ogen op de weg, en ergens anders.
Ik heb zelf een Model 3. Ik vermoed dat deze wel aanstond, maar in heftige regenbuien is ie vaak wat voorzichtig (met iedere software update lijkt het weer een beetje te veranderen, soms beter, soms minder). Je kan dan via de hendel bij het stuur wel per keer handmatig wissen, maar dat is niet heel praktisch, je kan hem dan inderdaad van auto afhalen en anders instellen via het touchscreen.
Ik rij zelf ook met de M3, tot nu toe denk ik nog maar 1x gehad dat hij wat bijsturing kon krijgen, zoals je zegt, iedere software update kan het weer anders zijn :)
Maar zeg nu zelf, hoe moeilijk is het om dit aan te passen?
Oftewel via voice of via het scherm. Je kan ook 1 maal op de hendel drukken, verschijnt automatisch het ruitenwisser logo, duw hier op en vervolgens op de gewenste snelheid.
Ik rij zelf ook met de M3, tot nu toe denk ik nog maar 1x gehad dat hij wat bijsturing kon krijgen, zoals je zegt, iedere software update kan het weer anders zijn :)
Is dat een pluspunt ?
Bij BMWgaat dat toch heel anders? Die staat op automaat en je hoeft nooit en te nimmer aan te passen, dat werkt naar behoren. Daarnaast kan het bij een M3 gewoon op de hendel waarmee de ruitenwisser bedient wordt. Wel jaloers, een M3 is wel een hele mooie 3serie ben zelf nooit hoger dan een 330d gekomen :+
Ja, ik heb het ook regelmatig gedaan en ben nog nooit tegen een boom gereden hoor :). Het gaat me er alleen om dat mensen die geen M3 bezitten snappen hoe het systeem nu werkt. Je moet inderdaad, tenzij je voice gebruikt, een paar seconde wegkijken van de weg om de snelheid aan te passen, maar goed, laten we wel wezen, dat doen we om zoveel redenen.
In Amerika minder regent ? Ik heb 1.5 jaar in Florida gewoont hier regent het zeker minder maar als het regent.... Valt er in 10 min net zo veel uit de lucht dan dat er in Nederland in een week uit de lucht komt 8)7
Regent het minder in Florida? Is het niet zo dat het daar in (een deel van) de zomer elke middag standaard regent?
Niet elke middag maar wel vaker dan in de andere seizoenen. Maar zijn echt tropische regenbuien kan heerlijk zonnig zijn en dan 10 min lang met bakken uit de lucht komen :|
Was vroeger hier meer dan tegenwoordig, 20/25 jaar geleden was elke zomer raak dat je een berg van die short burst zomer buien kreeg.. Was best lachen op Zandvoort, iedereen in paniek naar de auto, insta-file en met 20min zag je iedereen weer omdraaien, :)
Een regensensor heeft nog steeds een aanpasbare gevoeligheid.
Klopt maar dan nog als het hard regent zoals hier is aangegeven denk ik niet meer dat je sensitiviteit van wanneer moet hij aan/sneller/langzamer moet zitten
Dat kan hij wel, tevens heb je het scherm ook helemaal niet nodig voor de ruitenwisser tenzij je zelf niet de moeite genomen hebt om hem op automatisch te zetten.
Inmiddels doen Teslas dat best goed, maar dit ongeval gebeurde in maart 2019. Toen was de automatische interval nog behoorlijk brak. Dat is pas ergens afgelopen oktober een stuk verbeterd.
Lees je even in over de auto in kwestie, scheelt een hoop onderbuik gevoel discussies. Je zit er continu naast.

Rij zelf nu de auto sinds december en vind eerlijk gezegd dat de ruitenwisserinterval gewoon op de pook had moeten zitten.

Dat gezegd hebbende; deze bestuurder liep gewoon te prutsen.
Hij had zelf de knop handmatig kunnen indrukken, had voice control kunnen gebruiken, had autopilot kunnen inschakelen, had dit vooraf kunnen doen ipv rijdend.. etc etc.

Wat dit te maken geeft met het scherm en de vergelijking met een telefoon vasthouden begrijp ik niet zo goed. Nijgt een beetje naar beïnvloeding van de Duitse auto-industrie.

Kan me vorige jaar nog een rit in een BMW 3 herinneren, ben 15min op zoek geweest naar hoe ik de stoel kon verzetten. De rest van m’n 4 uur durende rit kunnen vergapen aan 1 miljoen wijzertjes en knopjes.. terwijl ik alleen de radio zender wilde verzetten.
Vraag me beetje af hoeveel veiliger dat is, ipv alles in 1 scherm ondersteund met voice control.
Anoniem: 718943 @sarcast3 augustus 2020 23:21
Ik weet dat het vloeken in de kerk is, maar ik vindt persoonlijk dat Renault altijd een erg goede intuitieve bediening weet te bouwen, minimalistisch aantal knoppen, grote knoppen en goed bereikbaar. Fransen die uiteindelijk ook ergens goed in zijn :P
Geen idee of het vloeken in de kerk is. Had hiervoor een Peugeot 308 die net als de Tesla een erg minimalistisch design had. Was wennen in het begin, daarna vraag je je af waar überhaupt al die knoppen voor nodig waren 🤷‍♂️

Ergens zou je willen dat alle fabrikanten niet steeds het wiel proberen uit te vinden (pun intended 😬), maar dit is precies een manier hoe innovatie verder doorontwikkeld wordt.
Vergt extra investering.
Inwezen zit dat het ook, je kunt vaker op het pookje drukken en elke keer als jij drukt gaan je ruitenwissers wissen, niet praktisch, maar wel mogelijk.
Het gaat om de manier van bedienen... Even een scherm aantikken waarbij je eerst moet zoeken waar je je vinger op het glas zetten moet is wat anders dan blindelings een pookje naar beneden drukken.

Ik heb zelf beroepsmatig enkele keren in een Tesla model S moeten rijden, maar de meeste zaken (als in: bijna alles) moet je op een glasplaat regelen. Niet bijster veilig als je een pookje aan het stuur sneller kunt bedienen.
Ik regel alles met mijn stem. Beide handjes aan het stuur.
Niet mee eens.
Zelf geen Tesla, maar zat mee gereden. Ik denk dat het verschil hem zit in de kwaliteit van de UI.

Rij zelf een BMW 3 touring uit 2012, ik kan je vertellen dat die het stereo type versterkt als het om knipperlichten gaat. Zeker de eerste week, bij rechts afslaan is de kans 1 op 3 dat ie iemand meteen een mistlicht in z'n toeter schijnt. Mind you ik rij 25 jaar, heb eigenlijk alles wel gereden maar die 2012 hendels BMW ... jezus, wat voor koekie die gevoeligheid bedacht heeft... Iedereen trouwens die ik achter het stuur zet.
Niet mee eens.
Zelf geen Tesla, maar zat mee gereden. Ik denk dat het verschil hem zit in de kwaliteit van de UI.

Rij zelf een BMW 3 touring uit 2012, ik kan je vertellen dat die het stereo type versterkt als het om knipperlichten gaat. Zeker de eerste week, bij rechts afslaan is de kans 1 op 3 dat ie iemand meteen een mistlicht in z'n toeter schijnt. Mind you ik rij 25 jaar, heb eigenlijk alles wel gereden maar die 2012 hendels BMW ... jezus, wat voor koekie die gevoeligheid bedacht heeft... Iedereen trouwens die ik achter het stuur zet.
Ik heb een 3 serie Touring uit 2009 gereden en 1 uit 2012 en ik snap niet wat je bedoelt.
De knoppen voor de mistlampen zijn 2 drukknoppen aan de linkerkant van het dashboard, die zitten niet in de buurt van de richtingaanwijzers.
En mocht je het groot licht bedoelen, dan snap ik het nog niet, ik heb er nog nooit last van gehad en mijn vrouw ook niet.
Ik heb geen enkele auto gereden waarvan de groot licht hendel dusdanig lekker onder m’n pink lag als een BMW. Daar is vast een reden voor :+
groot licht, I stand corrected. my 2012 says otherwise. 0,2mm pinch in een 80graden boog tussen up/down KA-BLAM! Let there be LIGHT! ;)
De meeste zaken kun je met je stem regelen en dus hoef je helemaal niet op de glasplaat te zijn, activatie van de microfoon gaat blindelings via het pookje op het stuur.
Domme software. 1x drukken: wis. 2de keer drukken is de intervaltijd en blijft 'ie herhalen (mits binnen 10 of 20 seconden voor de 2de keer ingedrukt.) 3de x binnen de intervaltijd = korter interval. 2x tijdens de wis is uit, maar de volgende x is nieuwe tijd, mits binnen 10-20 seconden.
Was dat nou zo moeilijk?
Als ik het goed begrijp kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar de snelheid aanpassen gaat dan weer via een submenu op de console.
In een Tesla model S wel, hoe dat bij andere typen zit weet ik niet.
Je kunt via de knop op de linker stuur pook drukken en dan gaan de ruitenwissers 1x heen en weer. Handig als het een beetje spettert. De rest is automatisch, je hoeft er (imho) niet aan te zitten. Alleen als je de instelling naar handmatig wilt zetten (of als deze op handmatig stond) moet je dit doen via de middenconsole.

Dat gezegd, ik heb ook een keer gehad dat het plots heel hard regende en ik de ruitenwissers handmatig naar de hoogste stand zette. Het is echter niet een groot probleem want als je 1x op de pook drukt dan komt het wisser menu direct op het scherm en hoef je alleen de gewenste snelheid te selecteren (4 stand knoppen). Deze staan links onder in het scherm en zijn makkelijk bereikbaar.
Je moet dus je ogen onder deze slechte weersomstandigheden van de weg afhalen om 1 van de 4 knoppen te bedienen. |:(
Of voice control gebruiken, of auto pilot aanzetten, of dit vooraf doen, of ‘gewoon’ standje automatisch gebruiken.
Vind beetje overdreven reactie.
De bestuurder vond het overdreven om die alternatieven te gebruiken en bediende liever al rijdend het touchscreen. |:(
Heel overdreven ook van de Duitse politie om hem te bekeuren toen hij gesnapt werd. 8)7
En het toppunt van overdrijven is wel, dat de rechters hem niet in het gelijk stelden. :?
Punt is dat 'ie een (eenzijdig weliswaar) ongeluk heeft veroorzaakt.
This one time, a Tesla CRASHED !

[#####89127871] weekly human death car death counter

(Pulled the number in a pure $RANDOMLY fashion, not factual.)
Het is 1 keer op tienduizenden kilometers gebeurd... En zoals ik aangeeft staat het direct linksonderin op dezelfde plaats als altijd.. Maar goed, azijnpissers hou je altijd....
Je kunt via de knop op de linker stuur pook drukken en dan gaan de ruitenwissers 1x heen en weer. Handig als het een beetje spettert. De rest is automatisch, je hoeft er (imho) niet aan te zitten. Alleen als je de instelling naar handmatig wilt zetten (of als deze op handmatig stond) moet je dit doen via de middenconsole.

Dat gezegd, ik heb ook een keer gehad dat het plots heel hard regende en ik de ruitenwissers handmatig naar de hoogste stand zette. Het is echter niet een groot probleem want als je 1x op de pook drukt dan komt het wisser menu direct op het scherm en hoef je alleen de gewenste snelheid te selecteren (4 stand knoppen). Deze staan links onder in het scherm en zijn makkelijk bereikbaar...
Overigens kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar het aanpassen van de intervalsnelheid moet via een submenu op de console in het midden.

Dus de basisfunctie (ruitenwissers aanzetten) kan gewoon veilig gedaan worden.
Stemherkenning :) "Tesla, zet m'n ruitenwissers sneller". Heeft een Tesla trouwens geen regensensor? Dat zou ik wel verwachten bij een auto van 50k (?)
Exact mijn idee... Hoe kun je dan in vredesnaam veilig rijden als je de wissers niet aan kunt zetten ?
Wel het bericht zorgvuldig lezn:
Overigens kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar het aanpassen van de intervalsnelheid moet via een submenu op de console in het midden.
Je kan je wissers wel gewoon aanzetten.
Volgens de rechter vergde dit meer aandacht dan de conventionele manier om de snelheid van de ruitenwissers aan te passen
De ruitenwisser aanzetten via het stuur op gevoel terwijl je aan het rijden bent is iets heel anders dan instellingen aanpassen. Zie het maar als je radiozenders instellen terwijl je aan het rijden bent. Via een knop die je kan voelen op het stuur of de radio zelf een andere zender kiezen is niet gelijk aan langere tijd bezig zijn met het instellen van zenders. Deze meneer had gewoon moeten stoppen en dan de instellingen aanpassen.
Ik blijf in herhaling vallen. Maar ik vind beide handen aan het stuur en: “zet radio aan op radio1” nog veiliger dan knopjes van conventionele auto’s.
Ik zie even niet uw andere opmerkingen, dus weet niet welke dingen u verder gezegd heeft

Een touchscreen is per definitie géén goede vervanger voor bedieningselementen die belangrijk zijn tijdens het besturen van het voertuig. Te veel afleiding (zoeken met de ogen), geen tactile feedback (want 1 groot, glad vlak ipv knoppen)

En nee, stembediening is ook géén goede vervanger van fysieke knoppen. Als aanvulling is het misschien een leuke/fijne/veilige gimmick, maar laat zo'n ouderwetse stangetje lekker zitten aub.

Ik heb zelf met Tesla's gereden (vooral model S),
1. ik wist niet dat Tesla's stembediening hadden om hun ruitenwissersnelheid aan te kunnen passen (het idéé alleen al :? )
2. fijn, als de klant achterin in rust z'n documenten door zit te nemen, of druk in gesprek is via de telefoon, begint de chauffeur een gesprek met de auto.... |:(

Toegegeven, voor de navi en camera is zo'n grote tablet ideaal. Muziek? Telefoonbediening? Allemaal tof om op zo'n groot scherm te hebben. Zin om tegen het apparaat te praten? Gezellig! Maar houd de belangrijke zaken gewoon bedienbaar via fysieke knoppen aub. Zelfs als dan mn handen van het stuur moeten, kan ik in ieder geval mn ogen op de weg houden.

Want serieus, ruitenwisserbediening? Who the..... [insert jacky chan GIF] is op dat idee gekomen?!?

Nee, voor mij geen auto zonder fysieke knoppen. (Grote tablet is leuk, maar als éxtra, niet in plaats van)

Los daarvan: bestuurder is ook wel een idi**t dat ie het dan tóch rijdend probeert en vervolgens 3 bomen weet te raken...

[Reactie gewijzigd door Good_Lord op 22 juli 2024 18:40]

Helemaal eens met uw opmerking.

Denk dat meer anderen dat ook geweest waren als het ipv 3 bomen 3 kinderen zouden zijn geweest.
Oh, ja dat absoluut inderdaad; gelukkig dat het slechts 3 bomen waren en het bij een eenzijdig ongeval bleef.
De ruitenwisser pook is bij conventionele autos zo positioneerd dat je beide handen aan t stuur kunt houden. Ik ben absoluut voorstander van voice activated bediening, maar veiliger? Absoluut niet, ik heb sneller mijn ruitenwisser pook geschakeld dan dat wie dan ook het voice commando kan geven (waar bij voice commandos vaak een delay zit). En als je pech hebt verstaat ie je niet goed en kun je t herhalen (al durf ik niet te zeggen hoe de afwerking van Tesla is, maar als t maar in de buurt komt van Google dan is t zeker niet perfect en een voice commando herhalen is echt een bitch).

Dat het wellicht veiliger is dan een autoradio bedienen? Ja wellicht wel, wellicht niet. Ligt aan de persoon een beetje denk ik. Als ik voice gebruik in de auto, dan zit ik vaak meer te kloten dan gewoon snel t knopje in te drukken.
Die keuring in de EU is sowieso al een redelijke wassen neus om vooral de Duitse auto-industrie te beschermen.
Het is inderdaad algemeen bekend dat de merken gewoon rondkijken en de auto's in die landen laten keuren waar ze het makkelijkst aan een typegoedkeuring komen. Daar maken alle merken overigens gebruik van en niet slechts de Duitse automerken. Wat dacht je waarom alle merken zich zo stil hielden bij het uitkomen van Volkswagen's dieselschandaal? Ik denk dat heel veel fabrikanten dezelfde trucs gebruikten, anders hadden ze wel harder gevraagd om VW af te straffen. Als VW de enige was geweest, dan was het serieuze concurrentievervalsing geweest en dan hadden de andere bedrijven echt wel boetes/compensatie geëist.
En waarom denk je dat de Dieselgate-enquête in feite een coverup was van en voor de politici die dit jarenlang toestonden? Dieselwagens kregen een kleine 30 jaar lang lagere emissienormen ondanks dat ervaringen van zowel de EPA als het CARB (California) uitwezen dat je vervuiling het beste tegengaat door lagere emissienormen op te leggen aan auto's. Daar zit ook een flink protectionistisch argument achter van buiten de EU, immers is het voor een Amerikaanse autofabrikant lastig om een Amerikaanse auto naar de EU te exporteren wanneer diesels bevorderd worden door de EU om die Amerikanen buiten te houden.
Het was bij de EU al jaren bekend dat ze dit deden, maar er werd niet ingegrepen om de Duitse Auto-industrie te beschermen. Er worden ook al jaren wetten verzwakt of uitgesteld omdat de Duitse industrie niet mee kan\wil komen.
Ik snap niet waarom de focus zo ligt op de Duitse automobielindustrie? Ook in Italië en vooral Frankrijk waren dieselauto's erg populair. Daarbij zijn de emissieregels voor auto's veel strenger dan voor veel andere voertuigen en industrieën. Emissie-eisen van brommers en motorfietsen zijn veel minder streng dan bij auto's.
Hoe wil je dan een typegoedkeuring regelen voor een interne markt van 32 landen?
Het kan zijn dat de keuring in een ander EU land is verricht, die deze regel niet kent. Als ik het goed heb dan geldt het volgende: Een auto wordt gekeurd in Land A. Als land A en B beide lid zijn van de EU dan is de auto ook goed gekeurd voor land B.

Wat ik wel gek vind is waarom moet de interval via een touchscreen. Al vele jaren zit er aan het stuur een hendel voor de ruitenwisser waar ook de interval mee te regelen is. Deze mogelijkheid zit al op auto's die ouder zijn als 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door jeroenathome op 22 juli 2024 18:40]

maak er maar rustig 30 jaar van, mijn eerste auto (renault 21 uit 1986, zo eentje met een choke nog) had ook gewoon zo'n pookje met 3 standen.
Mijn Volkswagen Kever in ±1980 had een draaiknop, waarmee je de interval traploos verstelde.
Ontwerpfout: Ergonomie.

Dat krijg je met IT-ers, die alleen in IT-oplossingen kunnen denken.
Álles automatisch, gecomputeriseerd.

Informatisering is het toverwoord.
"If it ain't broke, don't fix it" geldt dus ook voor "ouderwetse mechanica".
Het moet dus gaan om optimale afstemming op de méns (en omstandigheden), niet de machine.
Als het automatisch zou gaan dan zou hij er niets aan hoeven doen op het touchscreen
Anoniem: 411179 @SpoekGTi3 augustus 2020 20:46
Automatisch is niet altijd beter, zoals @Brothar ook aangeeft.
Die automatische stand op de auto van m'n vriendin is echt een ramp, die vliegt al in orkaanstand als er nauwelijks regen valt.

Ik ben blij dat mijn auto het niet automatisch doet, en als hij die functie wel had stond hij ongetwijfeld uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 18:40]

Ik had in een Peugeot 307 uit 2001, die had al een automatische regen sensor, en werkte perfect. Moest hem alleen 1x aanzetten, daarna ging het probleemloos. Zelden dat ie te snel of te langzaam ging.

Nu een Golf 7 uit 2013, die heeft het niet en ik irriteer me kapot aan dat interval. Of ze gaan me te snel, of te langzaam. Zit continue de snelheid van het interval bij te stellen.

Doe mij maar lekker automatisch!
Anoniem: 411179 @Timo0023 augustus 2020 21:55
Onze twee verschillende ervaringen geven het eigenlijk goed aan: Automatische stand prima, maar laat dat geen reden zijn om de handmatige stand minder gebruiksvriendelijk te maken. (Vooral omdat ze perfect complementair kunnen zijn, er is geen enkele reden om de handmatige stand te verbannen naar een menu op een scherm)
Mijn Ford Focus uit 2010 kan het wel automatisch en heeft op de pook een ring zitten waaraan je kan draaien om in te stellen hoe gevoelig die is. Best of both worlds :)
Als iemand in een cabrio niest gaat ie aan, stoort het met bakken naar beneden heeft ie 40L nodig om te bedenken dat ie aan moet.

(BMW)
Eens.
Maar dan heb je een sensor, die je weer kan bijstellen .....
Anoniem: 411179 @Brothar3 augustus 2020 20:54
Kan je mij uitleggen hoe een automatische stand een verantwoording is om de handmatige stand plots op een minder gebruiksvriendelijke manier te ontwerpen? Het is niet dat de 'ouderwetse manier' in de weg zat...
Nee.
Dat kan ik niet.

De essentie van mijn opmerking: Waarom zou je dat via een smartscreen laten instellen, waar - zoals op de Toyota Carina 2.0 GLi die ik eens had (wat zou ik nog graag ... ) - dat gewoon te doen is met een drie-standenschakelaar aan het stuur ?
Het programmeren van die driestandenschakelaar zou je dan "off line" kunnen doen, als je niet rijdt.
Anoniem: 411179 @Brothar3 augustus 2020 21:29
Oeps, volgens mij heb ik op ‘reageer’ onder de verkeerde reactie geklikt.

Ik deel volledig je mening! :)
Beetje kort door de bocht.
Of het nou software of hardware is, dat maakt niet zoveel uit.
Mijn vader heeft recent een jaguar E-pace gekocht, als je ziet hoeveel verschillende knoppen er op het stuur/dashboard zitten, dat is niet normaal...
KISS

Speelt dus volgens mij ook bij ergonomie, en dus helemaal bij voertuigen.
En hoe sneller ze kunnen, hoe meer het speelt.
Het besturen ervan moet - bijna - instinctief zijn. (mijn opvatting)
Daar worden ze simpelweg niet op gekeurd, in Nederland ook niet overigens. Ruitenwissers moeten het gewoon "doen" (en weer terug gaan naar de 0-positie).

https://www.rdw.nl/-/medi...ren-vanaf-1-juli-2014.pdf
De man was met iets anders bezig dan autorijden, waardoor hij van de weg af raakte. Op basis daarvan is beoordeeld.
En blijkbaar vind de rechter dat een simpele draaiknop of schuif die je zonder te kijken kan bedienen, veiliger is op de weg. Kan ik persoonlijk niet tegenspreken.

Wat betreft typegoedkeuring, dat is Europees, volgens mij wordt Tesla in Nederland gekeurd. Wil niet zeggen dat het 100% conform de Duitse Wegenverordening klopt (krom, maar is omgekeerd ook niet per definitie altijd goed. Voorbeeld: Audi had een oog voor de losbreekkabel op de afneembare trekhaak. Voor Duitsland okay, maar een Nederlandse agent kon je er een boete voor geven. Want in de Nederlandse verkeerswet staat dat het oog aan de wagen vast moet zitten. Wat een afneembare trekhaak dus niet is.)
Omdat je eigen verantwoordelijk bent voor bezig zijn met veilig bedienen van voertuig. Anders zou radio ook niet mogen. Als je complexe handeling wilt doen oa telefoneren dan stop je als je dat kan en anders stel je het uit tot je kan stoppen. In dit geval had hij gewoon de standaard snelle activering van de wissers moeten doen en voor de interval instellen had hij 1st even aan de kant moeten stoppen.
Omdat je de primaire functionaliteit wel mag gebruiken en dit daar blijkbaar niet onder valt.

Er staat ook in het artikel dat je bedieningselementen wel mag gebruiken als de afleiding marginaal is, maar dat is bij Tesla en andere auto's met veel info op hetzelfde scherm meestal niet zo het geval.

Daar komt ook bij dat het vrij slecht gaat met de Duitse automarkt. Eigenlijk alleen in Nederland lopen Duitse auto's goed, maar dat is vooral uit gewenning. Nederland loopt vaker achter met dit soort dingen. Maar omdat het slecht gaat, is er meer marge voor dit soort dingen. Daarbij is het lastig alle auto's afkeuren hierop als kopers erom vragen. Het blijft politiek he.
Dan vraag ik me af: waarom is die auto goedgekeurd om in Duitsland de weg op te gaan, als je de bedieningselementen niet mag gebruiken tijdens het rijden.
Omdat die auto helemaal niet in Duitsland gekeurd hoeft te worden. In Europa geldt een Europese type goedkeuring. Dat betekent dat een auto slechts in 1 land te hoeft te worden goedgekeurd om overal te mogen worden verkocht. Dat heeft dadelijk bij de Brexit ook een probleem met types die in Engeland zijn gekeurd.
Alles wat al gekeurd is in GB heeft een EU typegoedkeuring en deze blijft gewoon geldig. Een auto die na de Brexit in GB gekeurd wordt, moet ook elders in de EU nog gekeurd worden (en andersom). Fabrikanten moeten dus straks zowel in GB als de EU keuren (tenzij hier overeenstemming over wordt bereikt).
Blijkbaar was de Duitse rechter niet op de hoogte van van Europese regels . Daar wordt namelijk behaald dat als een auto ergens in de EU wordt goedgekeurd dit voor alle landen geld.

Zou niks verbazen als die goed keuring zelfs in Duitsland is geweest.
Het ging de rechter hier niet om de auto maar om het gedrag van de bestuurder.

Ik rijd iedere dag in Duitsland en vergeleken met Nederland zitten er hier schrikbarend veel mensen iets anders te doen tijdens het rijden. Bellen met telefoon aan het oor, appen, de passagier een video laten zien, de passagier die een video laat zien aan de bestuurder, bestuurder op iPad en passagier op telefoon, beide niet naar de weg kijkend dus, ik heb het allemaal al gezien. De pak kans is bijna 0 want je ziet hier evenveel politie op de weg als in Nederland dus iedereen weet dat ze ermee wegkomen.

Een Duitse rechter weet dat ook dus wil op deze manier het signaal afgeven dat het niet uitmaakt op welk scherm je wat aan het doen bent, je hoort dat niet rijdend te doen. Had de man de bomen niet geraakt was hij er zoals duizenden Duitsers dagelijks mee weg gekomen, gelukkig is dat niet gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 22 juli 2024 18:40]

Dat niet alleen, ik vind het enger dat op basis van data deze beslissingen genomen worden. Als ik verkeerd ga verbeter me. Maar we zijn mensen en die maken nu eenmaal fouten, helaas soms fataal. Doet een vlieg trouwens ook als die voor men beeldscherm gaat vliegen. Wacht ff....

.
<>@!#@#!$@#!

En dan nog iets. Wat zou de uitspraak geweest zijn als hij in een Fiat Punto de airco knop aan het zoeken was omdat deze niet verlicht was? Dat is geen touchscreen maar feitelijk het zelfde.
Ik dacht dat Fiats alleen maar met ARKO geleverd konden worden?

Zonder gekheid, auto’s worden complex, en die complexiteit wordt soms slecht ontworpen. Alles wat afleidt (dus alle bediening die niet aan het stuur zit), of het nou het bedienen van de airco, de ruitenwissers, of het verwisselen van het cassettebandje is, is potentieel gevaarlijk. Een menu voor de ruitenwissers is gewoon niet slim.
Dat is niet het zelfde de afleiding is zeer kort. iig in fiesta en als je wagen kent weet je die wel snel te vinden. Een touch screen door menu verschillende lagen worstelen is een aanzienlijke grote afleiding.
Tenzij touchscreen met grote weergegeven button aanraakt om muziek op herhaal te zetten wat ook zeer snelle handeling is.
De elementen zijn gewoon via stuur te bedienen, dus zie het probleem niet. Je kan interval ook via stuur bedienen, maar de interval snelheid niet. Beetje amateuristische oplossing via een touch scherm. Maar interval snelheid is geen basis behoefte om auto te rijden.
Een Tesla is een Elektrisch Apparaat toch?

Wordt een lastig houdbare wet op die manier.
Dan vraag ik me af: waarom is die auto goedgekeurd om in Duitsland de weg op te gaan, als je de bedieningselementen niet mag gebruiken tijdens het rijden.
Toelatingen van auto-modellen gelden voor de hele EU en niet voor een enkel land. Als de competente instantie van één EU land een typegoedkeuring afgeeft dan geldt deze toelating dus voor de hele EU.
Voor de Tesla Model 3 was dat trouwens de Nederlandse RDW.

[Reactie gewijzigd door Alkjoa op 22 juli 2024 18:40]

Omdat je de ruitenwissers aan/uit kunt zetten vanaf het stuur. Blijkbaar staat er dus niet in de wet dat je ook de interval daar moet kunnen bedienen, anders was die echt niet door de keuring heen gekomen.
In deze mag je ook niet je touch screen van je navigatie bedienen of van radio zender wisselen, allemaal activiteiten die je afleiden van het verkeer. Daarom zitten de belangrijkste functies aan de stokjes naast en knoppen op je stuur...
Rechter heeft gelijk als je de snelheid via je stuur kan veranderen en dat het niet de bedoeling is dat je gaat zoeken op je touchscreen naar de snelheid van de wiper die je vanuit daar wil bedienen. Je bent dan totaal niet meer gericht op de weg en dat is juist wel de bedoeling als je autorijd. Daarbij wordt er geacht dat je naast het schakelen beide handen op het stuur hebt.

Het effect zou de persoon ook hebben als hij op zijn apple had opgezocht hoe hij via het stuur zijn wiper had kunnen bedienen. Dit had wellicht het zelfde effect gehad als hij maar lang genoeg naar het schermpje kijkt.

Het is ook zekers absurd als je tijdens het rijden een postcode aan het invoeren bent binnen de bebouwde kom en je een kind aanrijdt en meesleept over het gras en stil komt te staan tegen een boom die 5 meter verderop zit of dat een vrouw een kind over het hoofd ziet tijdens het whatsappen en een kind aanrijdt, omdat die rechtdoor moet.

Mensen zijn meer bezig met schermpjes dan met het verkeer om zich heen en hoop dat ze de boetes verhogen zo snel mogelijk verhogen naar 450 euro en twee maanden het inhouden van het rijbewijs. Dit geld ook voor bromfietsers en fietsers die moeten ze ook met mobiel een zwaardere boete geven. Vorig jaar zijn hier op de zelfde plaats 2 mensen doorgereden met mobiel in de hand op de fiets en meerdere aangereden mede ook door mobiel gebruik in de auto en allemaal op het zelfde kruispunt en voornamelijk omdat het een heuvel is.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 18:40]

Het aanpassen van de intervalsnelheid kan schijnbaar niet buiten het scherm om. Daarbij is het niet duidelijk of de auto hier bij de TÜV of toelating op gecontroleerd wordt. Het kan goed zijn dat het aan- en uitzetten voldoet.
Omdat er nu eenmaal domme mensen zijn die zoiets doen.
Hier lijkt het me ook gewoon slecht ontworpen. Leuk zo'n alles controlerende touchscreen maar de nodige zaken wil ik gewoon als knoppen/hendels en bediening zonder je ogen van de weg te nemen.
Goed plan, handen gebruiken voor sturen en knoppen rond het stuur bedienen. Dan kunnen de ogen door de voorruit blijven kijken en evt. snel spiegelen. Domme Tesla bestuurder bij regen moet je nog alerter zijn door kortere remweg en minder zicht. Dat soort bestuurders mogen van mij een levenslange rijontzegging krijgen.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 22 juli 2024 18:40]

Er zijn genoeg mensen die eerst naar hun stuur moeten kijken omdat ze gewoonweg blindelings de boel NIET kunnen bedienen.Dus is dat veiliger ? Nee, niet echt...
Kan je de snelheid ook niet met een spraakcommando aanpassen?
Dus in principe mag je de bedieningsorganen van de auto niet aanraken tijdens het rijden ? Nou dat wordt dan knap lastig rijden lijkt me. Zeker als het steeds meer moet via zo'n touchscreen.
Bijna iedere moderne auto heeft er ondertussen wel een en steeds meer functies gaan dat scherm.
Mogelijk kunnen de noodzakelijke onderdelen zonder het touchscreen bediend worden en is het aanpassen van de intervalsnelheid geen noodzakelijkheid.
De auto heeft een Europese typegoedkeuring van de Nederlandse RDW (best bijzonder binnen Europa eigenlijk). Omdat er binnen de lidstaten afspraken zijn gemaakt, kan je met de typegoedkeuring van 1 lidstaat overal de weg op.
Je zou dit dus kunnen zien als een poging van de Duitsers om hun eigen zin door te drijven. Het is namelijk niet alsof je in een nieuwe Golf (van Duits paradepaardje VW ;)) je temperatuur/volume/rijmodus/etc. kan aanpassen zonder dat je in een scherm moet duiken. Laat staan het activeren van je mistlichten.

Als ze dit zo hooghouden, dan zou je de consequenties veel verder door moeten trekken :/
En ik vraag me af: betekent dit dat alle aanrakingen van een touch-screen illegaal zijn in Duitsland? Er zijn toch zat duitse auto's (VW) waar de bediening ook vooral via het touch screen is.

Of is er iets specifiek aan deze situatie wat het anders of onveiliger maakt...
Als het inderdaad zo is zoals Tweakers.net het stelt:
Volgens de rechtbank is dit touchscreen een elektronisch apparaat waarvoor beperkingen gelden.
Dan zou de hele Tesla niet bediend mogen worden omdat het een elektrische auto is die elektronisch wordt bestuurd...
normaliter kan men met een gemiddelde auto uit de +/- 2000 tot heden. bv. Volkswagen gewoon de interval van de ruitenwisser op het hendeltje zelf instellen. Ik vind dat dit een onjuiste toepassing van de optie in de Tesla is. Wellicht vond de bestuurder dat hij te weinig zicht had en verlangde naar meer zicht.. Door de functie via het stuurwiel bediening toe te passen. Had de bestuurder dit gezeik niet gehad. 8)7 #lekkerlogisch
"Overigens kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar het aanpassen van de intervalsnelheid moet via een submenu op de console in het midden. Volgens de rechter vergde dit meer aandacht dan de conventionele manier om de snelheid van de ruitenwissers aan te passen."

Het gaat hier dus om het navigeren naar een submenu wat tijdens het rijden dus niet mag. De rest is gewoon via het stuur zelf te activeren.
Omdat de basis functie voor de ruitenwissers nog steeds aan het stuur zitten. (En daarop geodgekeurd is) En het instellen van de interval snelheid blijkbaar als nice to have maar niet noodzakelijk gezien wordt.
Ik kan in mijn ford bedrijfsauto ook instellen of de richtingaanwijzer 1x of 3x knippert als ik deze kort aan raak. maar is ook geen functie die je noodzakelijk moet gebruiken tijdens het rijden. En zo zijn er tegenwoordig legio functie's die mogelijk zijn maar die je tijdens het rijden beter niet kan gebruiken en vaak ook niet direct noodzakelijk zijn.
Misschien wel goedgekerud, maar blijkbaar is gebruikersvriendelijkheid geen officiele eis.
We weten uit de IT dat er nogal veel slechte gebruikersinterfaces zijn ( en zeker: waren, het lijkt laatste jaren beter te worden).

En nu gaan we die userinterfaces in de auto's invoeren. (Niet alleen Tesla, ook bv nieuwste Volvo's gaat bijna alles via een scherm). De vraag is dan wel of we het "gebruikersgemak" van een computer, nu we die in de auto invoeren, of we ons dan wel realiseren dat de eisen totaal anders zijn. En blijkbaar wordt daar bij goedkeuring nog niet naar gekeken.

Want het echte vreemde van deze zaak is natuurlijk dat je op een beeldscherm knopjes moet aanwijzen om de snelheid van je ruitenwissers te veranderen. Dat kan dus niet blind, terwijl dat in elke normale auto wel blind kan.
Het zou mij niet verbazen dat over een tijd de goedkeuring van auto's extra eisen gaan krijgen over functie die "blind" uitgevoerd moeten kunnen worden. Hier loopt de regelgeving achter op de techniek
Deze goedkeuring vind plaats volgens de regels van de EU, Europese type goedkeuring. En daar het niet nodig is om via het scherm de ruitenwisser te bedienen , dit kan nl ook via de bediening aan het stuur is er terecht een vonnis uitgesproken.
Je kan ook 200 km per uur, maar dat mag ook niet !!!!
Yep.
Deze handeling valt onder het ‘gewoon’ je auto besturen en alle bedieningshandelingen aan je dashboard zouden daaronder moeten vallen.

Wanneer dit niet gaat, zou de auto om deze reden moeten worden afgekeurd.

Het mag als vanzelfsprekend worden beschouwd dat je in een auto essentiële handelingen aan de bediening van deze auto moet kunnen verrichten tijdens het rijden, om in deze auto te kunnen rijden.
Al die basis functionaliteit naar een scherm verplaatsen is ook echt de grootste design flater van dit decennium. Voor veelgebruikte functies zoals ruitenwisser snelheid, verlichting, temperatuur, achteruit verwarming en het volume van de radio is een dedicated fysieke knop gewoon een must. Die kan je bedienen zonder je aandacht van het verkeer af te halen. Al die tesla na-aap ontwerpen zijn onveilig en dit soort ergonomische blunders zouden een type afkeuring van de RDW moeten uitlokken. Belachelijk dat dit soort bediening mag!
[...] is een dedicated fysieke knop gewoon een must. Die kan je bedienen zonder je aandacht van het verkeer af te halen. [...]
Ik snap dit soort sentiment echt voor geen meter. De bediening in de model 3 voor precies deze basiszaken kost mij net zoveel aandacht als die op mijn vorige auto waar letterlijk alles een fysieke knop had. Die dingen zijn gewoon 1) prominent in beeld, 2) kosten 9 van de 10 keer 1 touch en heel af en toe een tweede keer aanraken en 3) compleet muscle memory net zoals met een fysieke knop.
0,0% onveiliger dus.
Heeft niks te maken met sentiment, maar met veiligheid.
  • een scherm geeft 0 tactile feedback. Je bent dus verplicht om je ogen op dat scherm te richten ipv dat je op de weg kan blijven kijken. (En muscle memory is niet altijd zó precies)
  • de model 3 ken ik niet, maar op de model S staan die basiszaken dus niet prominent in beeld als
    de navi aan staat. (tenzij dat inmiddels via een update veranderd is)
  • en wat ik ook élke keer weer in dit soort discussies merk, het is géén OF/OF situatie! Geef mij een minimaal aantal fysieke knoppen voor de belangrijkste zaken, dan kan de rest in zo'n mooi, groot scherm. Is nog fijn met navigatie en omgevingscamera's ook.
Ik rijd ook regelmatig in een Model 3, en hier zijn een aantal dingen die vergen dat je een submenu navigeert:

-ruitenwissers
-radiozender presets
-het openen van het dashboardkastje
-airco e.d. aan/uit zetten, richten
-zorgen dat 'ie z'n mond houdt (baanoverschrijding/aanrijding preventie) iedere keer dat je de auto opnieuw start

Eerlijk toegegeven, veel van deze dingen zal je niet vaak (moeten willen) gebruiken tijdens het rijden, maar menu's moeten navigeren op de momenten dat het wel nodig is is het laatste dat je als bekwame chauffeur wilt.
Ten eerste kun je al deze zaken gewoon met stembediening bedienen. Ten tweede zitten ruitenwissers niet in een submenu, gewoon mainscreen, linksonder. Als je op de ruiterwisserknop klikt komt het sowieso te voorschijn, mocht je in een ander menu zitten linksonder.

Radio (stations) kan je bedienen met de rechterhendel. Baanoverschrijding preventie is een optie in het menu net als alle andere opties die gewoon behouden blijven. Uiteraard blijft die wel behouden. Wat wil kan is dat een andere rijder de instelling weer wijzigt.
Stembediening is ook alleen maar voor de mensen die dat willen, en werkt nog altijd langzamer dan even je hand uitsteken. De ruitenwissers weet ik niet zeker, ik denk dat het artikel mij even op het verkeerde spoor zette. Ik heb ze dan ook altijd op automatisch staan.

Ik zei specifiek presets, opgeslagen zenders die in een niet-zo-'slimme' auto onder de nummertoetsen zouden zitten. Ik durf te zeggen dat je erop achteruit gaat op efficiëntie als je naar een specifieke zender wilt gaan door aan het stuurwieltje te draaien. Bij meer dan 4 of 5 wordt het wel verleidelijk te controleren of je op de juiste geland bent.

Ook baanoverscheidingpreventie (jeeminee wie is de baas de mens of het koekblik) weet ik niet zeker, maar er zijn 2 instellingen in het autopilot menu die toch echt koppig iedere keer door het apparaat zelf ingeschakeld worden.
Ten eerste kun je al deze zaken gewoon met stembediening bedienen. Ten tweede zitten ruitenwissers niet in een submenu, gewoon mainscreen, linksonder. Als je op de ruiterwisserknop klikt komt het sowieso te voorschijn, mocht je in een ander menu zitten linksonder.
Neemt niet weg datje MOET kijken waar je drukt, om te bedienen, en op welke stand je 'm zet. Met een regulier pookje hoef je niet te kijken, je steekt je hand uit, voelt de pook, duwt deze naar beneden en de boel gaat sneller wissen. Zonder ook maar één keer te kijken. Feit is gewoon dat fysieke hendels/knoppen veiliger zijn. Punt.
Punt! Zo, dat staat dan vast. :F

Waar zijn de onderzoeksrapporten dat fysieke hendels veiliger zijn waaruit blijkt dat het veiliger is?

Ik kan mijn ruitenwissers (Model 3 rijder hier) prima bedienen met een druk op de knop op mijn stuur.
Die dingen zijn gewoon 1) prominent in beeld,
Kan je dus niet op de tast vinden, wat wel om goede redenen (blik op de weg houden) gebruikelijk is.
Ik vind dit argument nog steeds niet bepaald sterk.

Ik rij nog altijd in een oude auto met draaiknoppen en druk knoppen. Echter kijk ik nog steeds altijd naar waar ik mijn hand in eerste instantie heen breng tot ik het (bijna) aan raak. En dan nogmaals kijk ik wanneer de handeling is gedaan of het goed is gedaan.

En met een touchscreen is dat niet gek veel anders.

En nu heb je inmiddels ook voice command dus heb je grotendeels helemaal geen knoppen meer nodig al.
Draai of druk knoppen, ja. Maar iets eenvoudigs als ruitenwissers aan/uit/interval zit niet op een druk of reguliere draaiknop, maar op vrijwel alle auto's op de rechter pook naast het stuur, waarbij de knipperlichten op de linker pook zitten naast het stuur. (Zelfs op mijn auto uit 2020, is dit nog gewoon conform de standaarden)

Als ik overvallen wordt door een hevige stortbui, 1x die rechter pook naar beneden meppen en de ruitenwissers gaan vol aan. Al die dingen die je met reguliere knopjes bedient, zoals radio, airco, stoelverwarming en weet ik veel wat, zijn niet-essentiële zaken, die je bedient wanneer het kan. Essentiële zaken zaten altijd rondom het stuur, waar je handen standaard ook zijn.
Oke, goed punt.

Echter met de automatische ruitenwissers is het vaak al niet eens nodig km die snelheid aan te passen.

En van de weg raken voor een instelling aan passen die 1, max 2 seconden duurt?
Dan doe je alsnog iets grof fout naar mijn mening. Dan heb je of niet opgelet terwijl je op een bocht af reed of kan je je stuur niet recht houden bij naar het middenconsole bedienen.

Daarom blijf ik het een zeer apart verhaal vinden.

Gelukkig hebben ze tegenwoordig voice commands dus is die bediening via het scherm ook niet meer nodig haha.
Mee eens, volledig. Maar het feit blijft dat dit soort zaken niet op een touchscreen thuis horen.
Daarnaast heb ik ook een auto met automatische wissers, maar als je raam even vies is, of een vogel net op het midden van het raam heeft gepoept, waar die sensor zit, en waar jij het niet ziet zitten, dan werkt dat automatische ding helemaal niet meer (waar gebeurt).

Als jij dan gewend ben aan dat automatische ding, en je OS van de auto is 2 versies met kleine UI wijzigingen verder, en het automatisch wissen weigert om welke reden dan ook, dan hang je, want moet je gaan zoeken. Helemaal als je die ruitenwisser optie op het scherm nooit hebt gebruikt, dan wil dat in een stress momentje wel even lastig worden lijkt me.
Gelukkig kan je in de model 3 dan gewoon op een fysieke knop op de linkerhendel drukken om de ruitenwisser af te laten gaan. Aangezien het op een camera werkt zal deze ook als een gek gaan lopen wissen op stand turbomax, omdat die iets ziet (helaas ook wel eens gebeurt met wat viezigheid vlak voor de lens).

Echt het merendeel van de argumenten die hier wordt aangedragen tegen een touchscreen is echt niet van toepassing bij een model 3. Hoe de Duitse meneer het is gelukt om ergens tegenaan te rijden door het bedienen van het touchscreen voor een handeling waar je eigenlijk al niet eens wat te zoeken hebt en als je het al doet hooguit een seconde de blik van de weg moet halen is mij echt een raadsel.

Genoeg zaken om over te klagen bij een model 3, genoeg dingen die absoluut gevaarlijk kunnen zijn als je niet weten hoe ze werken, maar deze hoort daar niet bij.
Dat van mij staat ook even los van Tesla hoor, deze heeft veel meer zaken zoals de camera's rondom, waardoor een plakaat vogel poep niet de boel zomaar in de soep gooit. Maar op 'reguliere' auto's is er maar één sensor, die in de unit achter de binnenspiegel zit, en als het daar vies is, werkt het voor geen meter. (Eigen ervaring dus)
Maar toch niet voor de ruitenwisser - interval hoop ik? Dat is bij mij een schakelaartje dat ik altijd op de tast gebruik en voel klikken.
Alleen de knoppen van de airco heb ik nog niet in mijn systeem zitten en vereisen een snelle blik.
Omdat je zelf een Tesla rijdt, zul je dit altijd bagatelliseren.

Er zijn legio mensen die een airbag en een autogordel onveilig vinden. Er zijn er bij die met een slokje op beter rijden.

Maar het is vrij simpel om te begrijpen dat wanneer we het bedienen van een smartphone verbieden, datzelfde voor een touchscreen van een auto geldt.
Maar het is vrij simpel om te begrijpen dat wanneer we het bedienen van een smartphone verbieden, datzelfde voor een touchscreen van een auto geldt.
We? Een touchscreen bedienen in Nederland is nog echt niet verboden. Enkel als je het scherm fysiek in je hand houd. Een telefoon in een houder mag je gewoon bedienen.
Ik was idd iets te kort door de bocht. Je hebt gelijk.

Ik blijf het wel een gevaarlijke bezigheid vinden, zowel de smartphone als de aanraakschermen van de auto.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik er prima over te spreken dat mijn touchscreen af-fabriek wordt gelocked als ik 10 km/u of harder rijdt. Passagiers snappen het dan niet, maar is het ook om de stimulans van een touchscreen tijdens het rijden te ontmoedigen. Ik kan alles met de HMI commander knop op de middenconsole regelen. Het touchscreen is daar verder dus puur een luxe, en ik gebruik zaken als CarPlay puur voor navigatie en een podcast onderweg.

(Door die laatste zin heb ik ook überhaupt geen smartphone houder in de auto, en ligt deze in de middenconsole aan de lader)
Ik ben het daar dus totaal niet mee eens. Het probleem van de smartphone is niet alleen het bedienen, maar ook alle mogelijke andere zooi (gamen, films, chatten, e-mailen) die je kunt uitvoeren buiten het besturen en bedienen van een auto. Naar mijn mening is dit dan ook bizar, aangezien vrijwel alle auto’s tegenwoordig een touchscreen hebben, welke ik dus niet kan gebruiken. Daarnaast vraag ik me af of het hebben van 10tallen additionele menu’s en schermen (al dan niet bedienbaar met touch of een van de 10tallen knoppen op je stuurwiel, je pookjes, een joystick bij de handrem of het middenconsole) over meerdere displays (digitaal dashboard, additioneel scherm links en soms een heads-up display) niet veel verwarrender is dan 1 centraal touchscreen.

Edit; ik heb geen tesla ;-)

[Reactie gewijzigd door Basjuh84 op 22 juli 2024 18:40]

Helaas is muscle memory niet zo accuraat, zelfs niet bij mensen die getraind zijn voor het gebruik van het voertuig. In vliegtuigen wordt er daarom gebruik gemaakt van 'shape coding', daar heeft zelfs elke knop een andere vorm, omdat bleek dat muscle memory dus niet accuraat genoeg is. Als getrainde piloten al problemen hebben met 2 soortgelijke knoppen, dan verwacht ik niet dat wij het beter kunnen op touchscreens ;)

https://www.wired.com/sto...wwii-plane-led-macintosh/ beschrijft 't hele verhaal, maar de essentie is dit stuk:
Fitts' data showed that during one 22-month period of the war, the Air Force reported an astounding 457 crashes just like the one in which our imaginary pilot hit the runway thinking everything was fine. [..]

The reason why all those pilots were crashing when their B-17s were easing into a landing was that the flaps and landing gear controls looked exactly the same. The pilots were simply reaching for the landing gear, thinking they were ready to land. And instead, they were pulling the wing flaps, slowing their descent, and driving their planes into the ground with the landing gear still tucked in. Chapanis came up with an ingenious solution: He created a system of distinctively shaped knobs and levers that made it easy to distinguish all the controls of the plane merely by feel, so that there’s no chance of confusion even if you’re flying in the dark.

By law, that ingenious bit of design—known as shape coding—still governs landing gear and wing flaps in every airplane today. And the underlying idea is all around you: It’s why the buttons on your videogame controller are differently shaped, with subtle texture differences so you can tell which is which. It’s why the dials and knobs in your car are all slightly different, depending on what they do.
Op zich heb je daar een punt. Alleen is er wel een verschil in situatie. Er zijn maar heel weinig dingen die je in een auto moet doen in geval van gevaar om naar een veilige toestand te komen. Waar je complete checklists moet afwerken om tot eenduidige oplossing van een probleem te komen in een vliegtuig, is dit niet aan de orde in een auto.

+ de dingen die je wel zou moeten doen in een auto zijn ook in de model 3 allemaal nog steeds fysiek met hendeltjes en knopjes, waaronder óók het activeren van de ruitenwissers (alleen niet precies afstellen). Alle overige zaken waar je eigenlijk niet tijdens het rijden mee bezig moet zijn, of anders alleen als er 100% geen gevaarlijke situatie is, zijn verplaatst naar het touch screen.
Er is inderdaad een verschil (gelukkig ook in het aantal knopjes/hendels, ben blij dat ik geen pre-flight checklist hoef af te lopen voordat ik mijn auto start :P), en ik ben het er zeker mee eens dat de primaire functies die invloed hebben op de veiligheid sowieso aan het bovenstaande principe moeten voldoen. Maar inderdaad onbelangrijke dingen als het veranderen van de sfeerverlichting van het interieur mag verplaatst zijn naar 't touchscreen.

Helaas, zoals met alles, laat dit een grijs gebied achter van knoppen waarvan ze soms belangrijk kunnen zijn. Bijv. Airco/Climate Control is normaal gesproken niet belangrijk voor je veiligheid, maar juist bij situaties waarbij je ruiten snel beslaan, en is het wel van belang voor je veiligheid dat je eenvoudig je ruiten kunt ontwasemen.
Dit is altijd reacties van mensen die geen ervaring met het onderwerp hebben. Ze weten alleen het ding wat ze gewend zijn en hebben niets met iets dat heel anders is. Er wordt dan ook niet verder over nagedacht of de stelling die ze brengen echt zo is... En dit zie je bij iedereen in verschillende maten terug.

Verandering is moeilijk.. men klaagt over touchscreens terwijl men al jaren geen knoppen heeft op het apparaat waar men de dag naar staart (telefoon). Wat ook onder het rijden (navigeren, muziek, etc) nog eens uitvoerig gebruikt wordt. Nee, knoppen zijn nostalgisch en daarom altijd beter.

TL;DR mensen denken niet na over de uitspraken die ze doen, zeker niet op internet.
Ik erger me al aan de Android radio in de auto van mijn vrouw die geen fysieke knoppen heeft.

Haptische feedback en blind een fysieke knop kunnen draaien/indrukken geeft echt een veiliger voertuig.

Om een pc analogie te maken: we gebruiken ook nog steeds een fysiek toetsenbord om blind te kunnen typen en geen glasplaat. Hell ik erger me op mijn werk al aan die hippe platte toetsenborden met laptop toetsjes. En dan heb ik nog geeneens worstvingers...
Ja, allemaal dus weer aannames en meningen zonder bronnen. Exact wat @Anoniem: 1322 aangeeft... jij ergert je eraan, vindt het een veiliger idee en jij vindt een toetsenbord een (relevante) analogie. Ik neem aan dat je thuis voldoende recente innovaties gebruikt, toch? Of gebruik je nog bakelieten schakelaars hebt, keukenapparatuur met grote schakelaars, een draaischijf telefoon, televisie met knoppen aan de zijkant, magnetische mediadragers, 56k modem, coax-netwerk? Of zijn al die verbeteringen ook alleen altijd maar ‘hip’?
Ik kan m’n verwarming en verlichting via een app instellen.

Gelukkig is er de Hue Dimmer Switch en kan ik nog altijd een slinger aan m’n thermostaatknop op het verwarmingselement geven omdat dit in veel situaties sneller en makkelijker is.

Weet wat ik overigens ook thuis heb? Appels en peren. De analogie met de telefoon gaat namelijk ook gewoon niet op. Je telefoonscherm heeft namelijk altijd een vaste locatie ten opzichte van je hand / duim. Dus kan je deze blind bedienen net zoals ik hier haast blind typ. Een auto beweegt anders dan de bestuurder, waardoor de bediening soms meer weg heeft van oud-Hollands spijkerpoepen.
Ik ben het totaal met je eens dat de analogie met een telefoon niet op gaat. Volgens mij doe ik die bewering nergens; wat mij betreft net zo min als de vergelijking met het toetsenbord.

Overigens zijn er zat mensen die hun telefoon in een houder hebben, en dan heb je hetzelfde probleem terug. Het gaat mij erom dat mensen hier tegenwoordig mening / aanname verkondigen als een (onaantastbaar) feit, zonder enige vorm van nuance of onderbouwing.
Rempedaal is ook al zoiets nostalgisch, misschien wel een van de oudste...kan makkelijk met voicecommand tegenwoordig... of automatisch. 8)7

Verschil is dat je je als mens maar op 1 taak kunt focussen, als je de hele dag naar je telefoon staart is dat mooi voor je ,maar ik garandeer je dat je veel mist. Daarom is ook telefoon gebruik juist ook verboden in de auto. Dit heeft niks met tesla of touchscreen te maken. Met je radio kloten is ook strafbaar als je hierdoor afgeleid bent en brokken dreigt te maken/maakt. Je moet je aandacht op de weg houden. Maar omdat het woordje tesla in het artikel staat komt het op tweakers. Punt van de rechter is dat de persoon zijn aandacht op de weg moest houden.
Op snelweg zie je met regelmaat zon tesla slingeren als ie zn cruise wilt aanpassen.
maarja, op de snelweg zie ik wel veel meer mensen regelmatig slingeren als ze met hun smartphone de route willen aanpassen...
Vreemd, want hier zijn dan weer wel fysieke knoppen voor...
Welk model heeft het dan niet? Weet dat ze op de Model S & 3 zitten?
Me zus rijd in eentje waarbij zij jet via tough doet, geen ide welk model dat is, en of het ook daar via het stuur kan , maat ze slingert behoorlijk waneer ze aan de touch zit om haar snelheid aan te passen.
En dat is dus een verkeerde aanname. Het kán via touch, maar ook zeker via de wieltjes op het stuur. Het stuur is minimalistisch, maar audio volume, cruise control, autopilot inschakelen, kan allemaal via het stuur en of pookje bij het stuur (zoals autopilot gaat via het linker pookje van de richtingaanwijzer)
Laten we eerst dan eens bekijken wat een basisfunctie is. Zijn dat allemaal functies die de bestuurder tijdens het rijden verplicht moet kunnen bedienen of zijn dat misschien ook functies die er vanwege gemak zijn gekomen? En als die functies niet verplicht zijn om als bestuurder tijdens het rijden te kunnen bedienen, hoe ga je dan bepalen wat een functie is dat met een fysieke bediening werkt of via een touchscreen of andere invoer zoals spraak? Want hoe meer functies er bij komen, hoe meer keuzes er zijn om echt als basis nodig te hebben. Te veel fysieke knoppen zal het waarschijnlijk ook niet beter maken in gemak of veiligheid.

Misschien zit de oplossing er in dat een aantal functies bij het stuur verplicht is en andere functies voor aanvang van het rijden te kiezen zijn omdat we daarvan accepteren dat die er toch meer zijn voor het gemak. Wil je dan een functie gebruiken die je niet gekozen hebt dat doe je wat er waarschijnlijk voor de veiligheid de bedoeling is: de auto aan de kant zetten en dan bedienen.
Er is altijd al een standaard bij auto's, het overgrote deel van de auto's (zowel nieuw als ouder) hebben de ruitenwisser niveaus, ruitensproeiers, verlichting enz bij/rondom het stuur. Dat zijn essentiële zaken bij het autorijden. Net zoals het gaspedaal altijd recht zit, er zijn gewoon standaarden, en die beginnen nu te verdwijnen.
Wat we nu kennen als 'standaard' is er gedeeltelijk gekomen omdat al die (nieuwere) opties er nog niet waren. Dat maakt dus niet dat wat als eerste of het langste een fysieke knop heeft belangrijker dan de nieuwere functies. Daarom vraag ik ook wat verplicht is en wat een optie is. Dat verschil maakt de wetgever waarschijnlijk ook. Ik lees nog niet dat de snelheid van de ruitenwissers kunnen regelen verplicht is of belangrijker zou zijn dan een functie om abs of automatisch afstand houden te regelen met een fysieke knop. Terwijl afhankelijk van het moment die laatste twee waarschijnlijk wel eens belangrijker kunnen zijn dan de knop die je tot nu toe gewend was om handig in de buurt te hebben.
Automatisch afstand houden is een optie (radar cruise control) die lang niet alle nieuwe auto's hebben, zoals de mijne, terwijl de mijne wel weer gewoon automatisch binnen de lijntjes kan rijden met een hand op het stuur. (Ook scheef, juist automatisch afstand houden zou bij die andere 2 functies precies aansluiten, maar wordt weer geleverd in de 'comfort' uitvoering waar je dik extra betaald voor enkele opties. Dat zegt het ook gelijk.)

Wat bedoel je met die 'abs'? Het anti-blokkeer systeem? Die is al 10 jaar verplicht...
De voorbeelden die ik geef zijn om aan te geven dat gewoon of standaard niet voor iedereen gelijk hoeft te zijn als iets niet verplicht is. Als abs als optie geen goed voorbeeld is dan valt daar vast een andere optie voor te noemen die niet verplicht is maar wel nuttig kan zijn afhankelijk van de auto en de bestuurder.
Anoniem: 718943 @kodak3 augustus 2020 23:48
Normaliter is dit altijd al zo bij auto's; De zaken die nodig zijn voor het auto rijden zitten op en om het stuur, en de rest zit op het midden console.
Anoniem: 306567 3 augustus 2020 20:34
Daarom vind ik het heel fijn als er gewoon knopjes in de auto zitten. Ik snap het voordeel van een touchscreen in een auto echt niet. Allemaal menu's door om een instelling aan te passen. Vroeger was het allemaal zo makkelijk....

Daarentegen past de Tesla niet automatisch de snelheid van de ruitenwissers aan? Dan heb je het touchscreen toch ook niet nodig?
Inderdaad, één keer draaien aan het draaiknopje naast mijn stuur en het is aangepast, en geen moment hoef je je ogen van de weg te halen.

Basis bediening moet gewoon mechanisch blijven.

Trouwens ik heb nog nooit een auto gezien waar die regendetectie goed werkt. En die regendetectie kun je dan ook nog gevoeliger zetten of juist niet, ik denk dat hij dat juist aan het doen was.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 22 juli 2024 18:40]

Exact wat je zegt, vroeger was het allemaal zo makkelijk, dan heb je niet zo veel knopjes nodig. Als je alle opties van een moderne auto zou moeten omzetten naar knopjes, dan heb je of honderden knopjes, of alsnog een soort systeem met submenus etc.
Niemand zei iets over alle opties. Ruitenwissers hebben direct betrekking op jouw vermogen het voertuig veilig te opereren. Ik kan me er wel in vinden dat dat zou moeten kunnen zonder al te veel na te denken en/of je ogen van de weg te halen.
Niet alle opties hoeven fysieke knoppen te hebben, maar verlichting, ruitenwissers, airoc, ramen, radio volume en spiegels vind ik wel zo prettig, dat gebruik je gewoon vaak. Voor de kleur van de RGB binnenverlichting of de geur en duratie van de luchtverfrisser kan idd prima een menu op een touchscreen gebruikt worden.
Je kan in een Tesla je ruitenwissers automatisch laten wissen en je kan ze met voice control bedienen.
Het is dus absoluut niet noodzakelijk om het touchscreen te gebruiken als je aan het rijden bent.
Idem voor de HVAC, je kan voice gebruiken, je zegt ik heb koud/warm en hij gaat de temp met 1.5 graad verhogen of verlagen.
Dus als je het 4 graden warmer wil hebben moet je drie keer 'I am cold' roepen? :D
of zeggen om het 4 graden koeler te maken :+
Ik heb ook nu redelijk grote touchscreen met navi en muziek bediening maar ik ga er niet op kloten tijdens het rijden. Daarnaast valt mij ook op dat bij verre ritten velen tijdens het rijden de Navi instellen ik doe dat voordat ik vertrek niet tijdens het rijden. Zo ook gordels aan voor ik weg rij.
Er zijn heel veel dingen wat in auto kunt doen wat afleid. Wat velen ook kunnen laten maar deel volgt. Dirty Harry"Do you feel Lucky" zoals gewoonlijk gaat het heel vaak goed. Maar als regelmatig doet gaat het geheid een keer fout.
Anoniem: 306567 @SG3 augustus 2020 23:24
Maar moet jij je ruitenwissers ook instellen op het touchscreen of heb je daar gewoon knoppen voor? Mij gaat het namelijk over de dingen die je tijdens het rijden moet gebruiken, dat moeten gewoon knoppen zijn. Het kan niet zo zijn dat je dingen moet aanpassen op het touchscreen tijdens het rijden zoals bij de tesla het geval is.
Touchscreens zijn van die dingen die de fossielen bij de automakers moeten en willen hebben omdat het "hip" is. Belachelijk. BMW doet het wel goed met een middenconsole en tastbare controls.

Een auto moeten bedienen met een touchscreen terwijl je gestrekte arm in de lucht bungelt in een bewegend voertuig is gewoon ronduit belachelijk kut.
Nadeel is toch echt met touchscreen dat je ogen van de weg zijn. Een aantal fysieke knoppen die je veel gebruikt zouden daarom echt veel handiger zijn...airco, ruitenwisser in dit geval....radio....in sommige auto kan je je auto helemaal naar eigen inzicht en kleuren instellen, maar het leid wel af...
Kijk je ook naar de licht schakelaar in de wc/gang/mancave als je hem aanzet ? :)
Er is over nagedacht.
WTF, dit slaat echt nergens op. Als de enige manier een "gevaarlijke" manier is, moeten ze de auto maar geen type goedkeuring geven. Maar de man zal volgende keer wel weer tegen een boom rijden, maar dan doordat hij geen flikker zag.

Tuurlijk, je bent zelf verantwoordelijk om veilig deel te nemen aan het verkeer. Dat betekent dat je alleen de ruitenwissers bedient als dat veilig kan. Maar het helemaal verbieden slaat nergens op. Dan is de auto gewoon niet veilig als dat niet mag.
Voor mensen die niet weten hoe de regenwissers in een tesla 3 werken: https://youtu.be/dx5HKex82vo

Persoonlijk vind ik het een design flaw dat je het scherm moet bedienen om je regenwissers daadwerkelijk aan te zetten, meer dan alleen één keer wissen.
Een typisch geval van verandering om de verandering.. Niet om te verbeteren.

Maar zoals anderen al hebben genoemd lijkt de tesla 3 vooral ontworpen te zijn om automatisch te rijden en niet om gereden te worden.
De titel is misleidend. Want de Duitse Tesla-rijder is niet veroordeeld voor het aanpassen van de ruitenwissers via het touchscreen, maar omdat hij dat deed terwijl hij reed.
Dat is ook een handeling die je zo ongeveer alleen maar doet als je rijdt omdat e.e.a. nogal afhankelijk is van het wegdek, de hevigheid van de regen, of je onder bomen rijdt of niet, hoe hard je rijdt etc.

Deze uitspraak schept overigens wel een precedent voor het verbieden van zulke basisfuncties in een touch interface, en maar goed ook. Dit soort functies (ruitenwissers) horen achter fysieke knoppen, net als bv verlichting, vooruit ontwaseming, klimaatbediening en cruise control. Leuk dat het grotendeels automatisch kan maar dat gaat letterlijk soms wel eens de mist in (zoals automatische verlichting dat niet werkt in mist).
Maar worden Tesla's dan nu verboden? Komt er wetgeving die touchscreens in auto's weer naar beneden zal reguleren?

Of gaan we individuen op de vingers tikken, en de fabrikant door laten gaan met steeds meer functionaliteit achter een touchscreen stoppen? De Duitse auto-industrie doet daar vrolijk aan mee.
Ik mag het hopen, want afleiding is de grootste oorzaak van ongevallen. Alleen kopers willen een zo groot mogelijk scherm en daarom worden die ingebouwd. Dat het gevaarlijk is boeit dan niet zo, daar hebben de autobouwers geen last van.

Zelfs Volvo mikt heel veel op een touchscreen wat bij de duurste modellen nog traag is ook. Zelfs een xc90 heeft een log en traag touchscreen dat je moet gebruiken voor temperatuurregeling en andere relevante zaken die je tijdens het rijden toch wel kan en moet gebruiken soms. Lekker voor een merk dat zogenaamd voor veiligheid gaat. Die tijd ligt ook ver achter ze. Zeker nu tegenwoordig vrij compacte suvs die kleiner zijn dan een xc40, hoger scoren in de euro ncap tests dan een Volvo xc90 (zie cx-30). Nu is een vergelijk met de hoogst scorende auto ooit misschien op het eerste gezicht niet netjes, maar Volvo zette vroeger altijd de records neer. Dat is dus afgelopen. Er staan best wel wat modellen hoger dan de Volvos nu. Ook van merken waarvan je het niet verwacht. En merken die de touchscreens al hebben afgezworen omdat veiligheid voor hun wél belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 18:40]

Is het niet gezond verstand. Ze hoeven in de wet niet alles voor te kauwen wat veilig is. Mij lijkt het ook dat als twee niveau van rechter tot het zelfde komen dat de aanklacht zeer sterk is. En de wet kan ook algemene kapstok regel maken. Zoals in NL artikel 5.
Daarnaast vind van mijzelf al niet fijn om afgeleid te zijn want ik ziet niet te wachten op crash door eigen schuld. Gezien de reacties valt mij op dat volksstammen achter de Tesla deardevil staan. Mij getuigt het van weinig veiligheid inzicht en vraag teken of ze wel rijbewijs waard zijn.
Dat komt omdat mensen zichzelf flink overschatten. Een menselijk kwaaltje.

En ergens is dat logisch. Als je afgeleid bent, ben je ook te afgeleid om te bedenken hoe afgeleid je bent, dus je kunt dat voor jezelf ook niet beoordelen of meten. Dus een ieder die vanuit zijn of haar eigen gevoel zegt dat ze niet zo afgeleid zijn als ze iets in een auto moeten bedienen, hebben geen grond waarop ze dat kunnen zeggen, want ze hebben absoluut geen manier om dat zelf betrouwbaar te meten. Want afgeleid is afgeleid. Onderzoeken zijn er wel genoeg maar zelfs dat weigeren genoeg mensen te geloven, omdat ze zichzelf beter inschatten, of zichzelf wijsmaken dat Tesla het wel beter zal hebben gedaan dan, wat natuurlijk complete onzin is. Deelnemers aan zo'n onderzoek schrikken dan ook aanzienlijk van de resultaten.

Mensen zijn heel goed in het kijken naar anderen en erg slecht in het kijken naar zichzelf. Dat is deels menselijk, deels cultuur. Waar we in Nederland tegenwoordig een beetje ver doorschieten soms. Veiligheid is een perspectief. Als je totaal geen flauw benul hebt hoe afleiding werkt, iets dat heel weinig mensen wel hebben, tenzij je je er in verdiept, dan lijkt wat Tesla doet gewoon veilig. Maar de praktijk wijst anders uit.

Het is best komisch dat we massaal veiligheidssystemen in auto's aan het bouwen zijn, maar ondertussen ook allemaal onderdelen in het interieur die gigantisch afleiden, waardoor die veiligheidssystemen ook maar beperkt nut hebben.

Er zijn gelukkig merken die daadwerkelijk uitgebreid onderzoek hebben gedaan en het interieur van de auto's volledig heeft aangepast voor veiligheid. Het is dan weer jammer dat dat merken zijn die in Nederland op een zijspoor staan, omdat het geen VW is.

Veel merken durven en kunnen ook niet terug van touchscreens, want dan lijkt het alsof ze verouderd zijn, of een stap terug doen. Iets dat onzin is, maar veel merken waaien met alle winden mee, dus die kunnen niet anders.
Nee, mensen moeten tijdens het rijden toch gewoon de knopjes op het stuur gebruiken?

Die zitten er bij dit voorbeeld ook, maar de beste man wilde specifieke instellingen doen via het scherm.

Je kunt je dan afvragen of de "interval" functie ook verplicht vanaf het stuur moet, maar dat lijkt me niet echt het geval.

Prima uitspraak dacht ik.
Als de knoppen die nodig zijn voor rijveiligheid (ruitenwissersnelheid aanpassen omdat de automatische stand blijkbaar niet perfect werkte) van het stuur verdwijnen zou het logisch zijn dat fabrikanten daar op worden aangesproken, of dat daar richtlijnen voor komen lijkt me.
Ik schat eerder dat de wet wordt aangepast om of deze opties vast te zetten tijdens het rijden, of om dit soort schermen uit te sluiten van de wetgeving (wellicht met regels over de makkelijkheid van het aanpassen)
Ik vraag me af of de instellingen ook via spraak benaderd kunnen worden en men op die manier om de regels heen wil gaan. Met spraak kun je gewoon blijven rijden zonder visuele afleiding.
Er wordt steeds meer in een touch screen gepropt. Dit vereist meer aandacht dan een daadwerkelijk fysieke knop die men "blind" kan bedienen. Dit is niet altijd even veilig.
Mijn navigatie instellen doe ik ook stilstaand, op de weg is dat toch vaak zoeken en afleiding.
Daarom is het ook mooi dat steeds meer spraak gestuurd kan.

Alles heeft zo zijn voor en nadelen.
Als je de bas van je radio wilt aanpassen ben je net zo veel aandacht kwijt maar daarmee heb ik nog nooit iemand van de weg horen gaan.

Dus naar mijn gevoel is die auto bestuurder ook niet 100% eerlijk met wat hij gedaan heeft.

Regen achtig, net in een nieuwe model 3 met ~400 pk op een nat weg dek.

Ja vul zelf maar in.
Anoniem: 696166 @mikee3683 augustus 2020 21:35
Als je de bas van je radio wilt aanpassen ben je net zo veel aandacht kwijt maar daarmee heb ik nog nooit iemand van de weg horen gaan.
Misschien omdat de meeste mensen dat dan ook niet doen tijdens het rijden...
Ik heb in mijn leven een miljoen of zo km gereden, nog nooit is het in mij opgekomen om de bas tijdens het rijden aan te passen
Ik ken zat mensen (hardstyle fanaten of "gabbers") die dit voor bijna elk nummer zelfs aanpassen.

Ik zelf heb het ook wel eens veranderd. Maar dat was dan omdat bv mijn broertje in de auto had gereden, en die houd van maximale bas. Ja nee bedankt.
Echter langer dan 1 sec weg kijken doe ik nooit. Hand bewegen naar waar je moet zijn. En dan 1 klik per blik die je doet.

Komt er op meer dat ik 100% zeker weet dat mensen dit regelmatig doen. En toch gebeuren er erg weinig ongelukken daar door. Althans zo ver ik weet.
Of je pikt een Mazda6 of als tijdelijke lease koets om er na een week achter te komen dat het een touch screen is. (Doet het alleen als je stil staat/kruipt)

Mits mod... andere keer.
Heel begrijpelijk. Ik snap werkelijk niets van die touchscreen revolutie in auto's. Mijn huidige auto is makkelijker te bedienen via een knop vlakbij de versnelling dan de opvolger (die ik laatst had bij een beurt). Een touchscreen zit verder weg en vergt meer concentratie.
Jouw huidige auto doet 5 jaar na aankoop exact hetzelfde als toen je hem kocht. Mijn Tesla heeft elke maand sinds aankoop wel weer nieuwe functies of handigheidjes. Soms kleine, soms grotere. Dat heeft voor een belangrijk deel er ook mee te maken dat alles via het scherm gaat, waardoor de software niet tot nauwelijks beperkt is door aanwezige hardware.

Al zo regelmatig gehad dat ik weer zin had om een nieuwe update te rijden, dat gevoel had ik bij mijn VAG auto's hiervoor alleen toen ik hem ophaalde bij de dealer, daarna nooit meer.

Als tweaker weet ik het wel....

Note: ik installeer niet eens elke Tesla update, maar volgens TeslaFi heb ik afgelopen 13 maanden gemiddeld elke 18 dagen een Tesla update geinstalleerd

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 18:40]

je reactie is niet erg relevant.
Het ging om het bedienen van de intervalsnelheid van de ruitewisser.
Als jouw auto dat niet automatisch regelt is dat een basisfunctie die je moet kunnen gebruiken zonder je ogen van de weg te hoeven halen.

[Reactie gewijzigd door gerritjan op 22 juli 2024 18:40]

De intervalsnelheid kan je ook aanpassen met een commando of handmatig met een knop.

Regen detecteren was een van de updates:
“In December 2017 Tesla started rolling out an OTA update (2017.52.3) enabling their AP2.x cars to utilize the onboard cameras to passively detect rain without the use of a dedicated sensor.”
Behoorlijk bug listje hebben ze dan bij tesla als ze zo vaak software moeten pushen.. dat zet je wel aan het denken. Krijg je welk elke keer een issue lijst met wat er gefixt is en bekend is dat er nog gefixt moet worden?
Dat is nou een van de principes van agile software development. Korte tijden naar de market.

Actuele bugs worden niet gemeldt, wel wat de nieuwe features, staat in de changelog.

Overigens kun je als berrijder zelf selecteren of je beta versies wilt rijden of niet. Dat scheelt enorm in aantal aangeboden updates

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.